1. Trenutna situacija je teska i nepovoljna po Srbiju. Evropska unija gubi uticaj na pristinske Albance, a Amerikanci imaju sve veci uticaj. Njihov uticaj je los i moze da proizvede sukobe. Za njih zakoni, sporazumi, medjunarodno pravo, ne znace nista. Jedini spas su nam Rusi i Kinezi. Kinezi su vec dosta pomogli, vracanjem pitanja KiM na sednicu Saveta bezbednosti UN, iako su protiv toga bile zemlje zapadne Evrope.
  (maki, 10. novembar 2018 00:22)

  # Link komentara

 2. @Горан I ne samo da MSP nije odgovorio na pitanje ima li Kosovo pravo na nezavisnost već samo da li je čin proglašenja nelegalan, on se eksplicitno ogradio od davanja mišljenja po tom pitanju, u smislu da mu navodno to pitanje nije ni postavljeno. Evo odlomak:
  "Sud smatra da nije neophodno, u ovom slučaju, odgovoriti na pitanje da li, izvan konteksta ne-samoupravnih teritorija i naroda izloženih tlačenju, dominaciji i eksploataciji, međunarodno pravo dopušta delu stanovništva postojeće države da se otcepi od te države, ili da li međunarodno pravo dopušta „korektivno otcepljenje“ (remedial secession) i, ukoliko dopušta, pod kojim uslovima. Sud podseća da je Generalna skupština tražila od Suda samo mišljenje o tome da li je proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom."
  (Lukav neki sud, 9. novembar 2018 16:54)

  # Link komentara

 3. Pa tamo pise Kosovo je Deo Jugoslavije..!!! a gde se nalazi ta drzava ??
  (12:44, 09. novembar 2018 12:30)

  Isto gde i Kosovo. Tamo pise da je Kosovo deo Jugoslavije koja vise ne postoji. SRJ ne postoji od 2002. To znaci da od 2002. Kosovo ne postoji jer nije nezavisna drzava, a deo necega sto ne postoji takodje ne postoji, odnosno deo od nicega je nista. Ono sto ne postoji ne moze ni da proglasi nezavisnost 6 godina kasnije, tako da crva nije ni bilo, a nezavisna drzava Kosovo takodje ne postoji.
  (blabla, 9. novembar 2018 16:33)

  # Link komentara

 4. "realnost, 9. novembar 2018 12:48"

  Брате, очигледно је да ти ниси прочитао одлуку Међународног Суда правде. У тој одлуци се каже да није против закона ПРОГЛАШЕЊЕ незивисности. И наравно да није зато што свако може да прогласи шта год хоће, то је једноставно аспект СЛОБОДЕ ГОВОРА а не дозвола за отимање територије, рушење Хришћанских цркви, отимање некретнина, станова, њива итд ... Али, то је лукаво срочено на тај начин да би неуки људи били збуњени а велике силе имале оправдање за ширењем свог утицаја. Другим речима међународни суд правде НИЈЕ одобрио независност косова, већ је само рекао да ПРОГЛАШЕЊЕ независности није у супротности са законима. Може да се скупи група грађана и да ПРОГЛАСИ шта год хоће, и то наравно није против закона. Наша је огромна глупост што смо се обратили међународном суду правде, с обзиром да се ради о кенгуровском суду ...
  (Горан, 9. novembar 2018 15:52)

  # Link komentara

 5. Kako nas ovi lože a mi se primamo!
   (MickoIzNS, 9. novembar 2018 15:47)

  # Link komentara

 6. Svako ko razume diplomatski jezik i pročita zadnji pasus shvatiće u kom smeru će se situacija razvijati.
   (Dejan, 9. novembar 2018 14:52)

  # Link komentara

 7. Srbija je pravni nasljednik SRJ za bilateralne sporazume, Rezolucija 1244 je unilateralna i tu Srbija nije nasljednik SRJ.

  (Rosa Herz, 9. novembar 2018 13:17)

  unilateralan (nl. unilateralis, l. latus gen. lateris strana)
  jednostran; unilateralni kontrakt jednostrani ugovor, po kome uglavnom samo jedna strana prima na sebe obavezu

  Дакле ваше поимање резолуције 1244 не стоји.
  (Kb, 9. novembar 2018 14:45)

  # Link komentara

 8. Наиме, тадашња влада СРЈ је то захтевала од Русије и она (Русија) није имала други избор него да то уради.
  (Kub, 09. novembar 2018 14:15)
  Kakva demonstracija demokratije, pravde i poštenja od strane Rusa. Čudi me da nisu bili tako dobri prema Čehoslovačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Finskoj, Gruziji, Ukraini, Afganistanu, nama na San-Stefanskom miru, nama još nekoliko puta itd... Sva sreća da pre tog zahteva tadašnje vlade SRJ nije stigla depeša iz Moskve sa detaljnim instrukcijama. Rusima veruju još samo naivni Srbi i niko više.
   (Ričmondova 1, 9. novembar 2018 14:44)

  # Link komentara

 9. A vama kao žao što Srbija ima problema. Imate čime da je ucenjujete i držite van normalnog sveta. Koliko god da Amerika ne valja za Rusiju je kosmos što se demokratije, prava i sloboda tiče. Ekonomiju po strani.
   (Sloba, 9. novembar 2018 14:41)

  # Link komentara

 10. 1244 je status kvo. Ne može da traje zauvek. Gotova priča, samo mi još da priznamo.
  (Mirko, 9. novembar 2018 12:44)

  Статус кво (латински: status quo) јест латински израз који значи - садашње тренутно, постојеће стање ствари. Одржати статус кво значи одржати стање онаквим какво је тренутно.

  Pa da bar proveris ono sto pises, nego sam sebe demantujes u dve recenice
  (radar, 9. novembar 2018 13:09)

  Trenutno stanje oko Kosova je neodrživo na duge staze, tako da njegov komentar ima smisla.
  (Locutus, 9. novembar 2018 14:36)

  # Link komentara

 11. AVNOJ je upravo crtao granice koje sada stoje na zastavi i grbu tzv. Kosova*
  (Hamarbi, 09. novembar 2018 13:59)

  E nije,malo procitaj pre nego napises nesto oko toga.Te granice dobijaju na znacaju u ustavu iz 74.I te ,a i neke druge.Upravo su komunisti iz Srbije insistirali na tome.Mislili su dobice tri glasa kod svakog glasanja,i jos glas Crne Gore,eto pola glasova .Medjutim nije se bas desilo kako su ocekivali.
   (komunizam je unistio Srbiju, 9. novembar 2018 14:33)

  # Link komentara

 12. od tog trenutka kada su dobrovojlno napustili Kosovo i de facto digli ruke od nje izgubili su svaka prava da se mesaju.


  ma daj
  (faton, 9. novembar 2018 13:52)

  Морам да додам да ваш коментар није релевантан у вези са повлачењем руских јединица са Косова и Метохије.

  Наиме, тадашња влада СРЈ је то захтевала од Русије и она (Русија) није имала други избор него да то уради.
  (Kub, 9. novembar 2018 14:15)

  # Link komentara

 13. @gojko

  AVNOJ je upravo crtao granice koje sada stoje na zastavi i grbu tzv. Kosova*
  (Hamarbi, 9. novembar 2018 13:59)

  # Link komentara

 14. Očigledno je da SAD nisu daleko odmakle od divljeg zapada, za njih međunarodni sporazumi, zakoni, rezolucije, itd. uopšte ne postoje. Takva siledžijska zemlja treba da bude isključena i izolovana iz svih međunarodnih tokova, jer ugrožava čovečanstvo u svakom smislu i u celini.

  SAD su bile u poziciji da urade velike stvari za planetu i čovečanstvo, ali su izabrale pogrešan put i sada je vreme da plate cenu pogrešne odluke.
  (Pametnjaković, 9. novembar 2018 13:59)

  # Link komentara

 15. Jos jedna izjava koja nam nece mnogo pomoci, kao i mnoge druge.
  (Pogled X, 9. novembar 2018 13:56)

  # Link komentara

 16. evo vasa “braca“

  od tog trenutka kada su dobrovojlno napustili Kosovo i de facto digli ruke od nje izgubili su svaka prava da se mesaju.

  Rusi poklanjaju Migove, Vucic rekao srpska vojska 150 puta jaca a kao Kosovska vojska pod totalnim Nato kontorlom podstavlja opasnost za region i kako kaze Dacic "celi Svet"

  ma daj
  (faton, 9. novembar 2018 13:52)

  # Link komentara

 17. Da ne bude i opet ko 42.... davaj davaj, mi tebe oslobodil
  (Luka, 9. novembar 2018 13:47)

  # Link komentara

 18. USA vs Russia, da gledamo ko je pobednik.
   (Toxic_PR, 9. novembar 2018 13:29)

  # Link komentara

 19. A mogu li Lavrov i Sputnjik da nas malo informisu u kom pravcu idu razgovori oko Donbasa , imaju li Ukrajinci ( ili Tatari ) svoje Zajednice opstina na Krimu , da li Ukrajina ima neke svoje firme ili institucine na Krimu i td. i td.
   (???, 9. novembar 2018 13:24)

  # Link komentara

 20. Srbija je pravni nasljednik SRJ za bilateralne sporazume, Rezolucija 1244 je unilateralna i tu Srbija nije nasljednik SRJ.
  Jbt, šef države najbolji student prava svih vremena, njegov mentor najmlađi doktor svih vremena, Gojkovićeva pravnik, pa čak je i Vulin navodno završio pravo, Martinović doktor prava...pravnici na sve strane, pa ako ovi režimski se prave ludi šta se npr. Janković ne oglasi i zbunjenom narodu to da objasni?!
  (Rosa Herz, 9. novembar 2018 13:17)

  # Link komentara

 21. Lavrov je otkrio toplu vodu...poznato je u kom pravcu idu "pregovori" u Briselu...sta bi mi bez nasih evropskih prijatelja...odavno.
  (mlekadzija, 9. novembar 2018 13:14)

  # Link komentara

 22. U medjuvremenu zakljucujuci iz komentara istina je samo jedna, a to je svako ko se protivi jednoumlju i Vucic je nepogodan i nepodoban. Ocigledno da se prema toj farsi samo mogu konsultovati kojekakvi EU birokrati i USA portparoli. Svi drugi, cak i onda kad govore istinu ili podrzavaju interese Srbije nisu dobro dosli. I sta kazete, nije Vucic diktator? E kukala nam majka, do cega smo se doveli. Cisto za lupetace da je rezolucija 1244 nevazeca jer je potpisana za vreme SRJ, vazeca je itekako jer je jasno definisan deo teritorije o kom se radi, a Srbija kao naslednik te teritorije je i naslednik rezolucije 1244. Ja bih pre pitao zasto je precednik spreman da krsi ustav Srbije i ko mu je dao ovlascenje za to? Vreme je za otkaz, jer precednik ne ume da napravi adekvatno resenje bez da nanese nemerljivu stetu Srbiji, dakle nije sposoban za tu obavezu. Otkaz, a posle otkaza lustracija...
  (antipolitikant, 9. novembar 2018 13:14)

  # Link komentara

 23. 1244 je status kvo. Ne može da traje zauvek. Gotova priča, samo mi još da priznamo.
  (Mirko, 9. novembar 2018 12:44)

  Статус кво (латински: status quo) јест латински израз који значи - садашње тренутно, постојеће стање ствари. Одржати статус кво значи одржати стање онаквим какво је тренутно.

  Pa da bar proveris ono sto pises, nego sam sebe demantujes u dve recenice
  (radar, 9. novembar 2018 13:09)

  # Link komentara

 24. "A political process towards the establishment of an interim political framework agreement providing for a substantial self-government for Kosovo, taking full account of the Rambouillet accords and the principles of sovereignty and territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia and the other countries of the region, and the demilitarization of the KLA;"
  (surealno, 9. novembar 2018 13:09)

  # Link komentara

 25. @Assana sta je lavrov slagao? sta su albanci ispunili dogovoreno briselskim sporazumom?
   (Milodar, 9. novembar 2018 13:00)

  # Link komentara

 26. Pa tamo pise Kosovo je Deo Jugoslavije..!!! a gde se nalazi ta drzava ??
  (12:44, 9. novembar 2018 12:30)


  Srbija je jedini pravni sledbenik SRJ. Isto kao kad bi rekli da nećemo vraćati kredite, jer ih je uzela SRJ.
  Druga stvar je što niko od naših političara na vlasti pri susretu sa zapadnim zvaničnicima ne sme čak ni da pomene rezoluciju 1244, a kamoli da zatraži njenu punu primenu. Licemeri i jedni i drugi. Sve su se već dogovorili, a sad samo prave predstavu za široke narodne mase.
  (dača, 9. novembar 2018 13:00)

  # Link komentara

 27. @12:44

  Srbija je pravni naslednik SR Jugoslavije.
  (wuna, 9. novembar 2018 12:58)

  # Link komentara

 28. Taj "dijalog" u Briselu je cista farsa, gubljenje vremena i trosenje nivca gradjana Srbije. Amerikanci po svaku cenu zele da stvore "drzavu Kosovo" i koriste te pregovore za taj cilj.Sta mi imamo od toga ?!!!
  (Milojko, 9. novembar 2018 12:55)

  # Link komentara

 29. Evo javljaju se zlotvori da nam jos vise zakuvaju corbu koja je inace vec skuvana i neukusna.
   (Assana, 9. novembar 2018 12:52)

  # Link komentara

 30. Hvala ministre.
   (ja, 9. novembar 2018 12:52)

  # Link komentara

 31. "Mi, naravno, pozdravljamo tu odluku. Rusija će i ubuduće nastaviti da se pridržava tih odluka koje je doneo Savet bezbednosti, a pre svega mislim na rezoluciju 1244, koja nalaže da je Kosovo deo Srbije. Svi koraci moraju da se preduzimaju u skladu sa tom rezolucijom", naglasio je Lavrov

  Očigledno da ministar Lavrov sa velikim stažom u diplomatiji zapravo jeste funksionalno NEPISMEN u međunaronom pravu. Ako je funksionalno nepismen onda bi trebao malo da pročita šta je rekao Međunarodni sud pravde (MSP) u Hag pa da vidi kakve budalaštine priča.

  Naime, APSOLUTNO nije tačno da rezolucija 1244 kaže da je "Kosovo deo Srbije".

  Ta rezolucija JEDNOSTAVNO traži od CLANICA UN da "poštuju teritorijalni integritet i suverenitet SRJ" a to, PREMA sudu u Hag, ZNAČI da ČLANICE UN ne smeju da napadaju niti da prete napadon na SRJ jer, kako je sud OBJASNIO, "princip teritoritorijalnog ingetriteta jeste OGRANIČEN na odnose između država".

  Zato je MSP VRLO JASNO rekao da proglašenje nezavisnosti Kosova NIJE protiv rezolucije 1244 jer ta rezolucija NE ZABRANJUJE to, ka što recimo neke druge rezolucije to kažu, poput rezolucije 1251 (usvojene samo 19 dana posle rez. 1244 od ISTOG tela) i koja IZRICITO kaže da severni deo Kipra jeste deo Kipra i da rešenje jeste u JEDNOJ državi.

  APSOLUTNO nema tako nešto u rezoluciji 1244 i očigledno da Rusi nisu ni znali šta su glasali u 1999 oko rezolucije 1244 pa sada pričaju gluposti.
  (realnost, 9. novembar 2018 12:48)

  # Link komentara

 32. Jeste pise da je deo Jugoslavije,isto bi tako nasi mogli reci za sve dugove da je duzna Jugoslavija,pa nek se njoj obrate...
   (BOSS, 9. novembar 2018 12:47)

  # Link komentara

 33. A vi ćete kao da nam pomognete?
  (Pedja Valjevo, 9. novembar 2018 12:47)

  # Link komentara

 34. 1244 je status kvo. Ne može da traje zauvek. Gotova priča, samo mi još da priznamo.
  (Mirko, 9. novembar 2018 12:44)

  # Link komentara

 35. Pazivanje na rezoluciju 1244 je isto kao i pozivanje na odluke donešene na zasedanju AVNOJ-a.
   (gojko, 9. novembar 2018 12:44)

  # Link komentara

 36. Ajme opet 1244?!
  Alo ljudi, ta rezolucija je bila privremenog karaktera i ne važi otkako su se razišli Srbija i Crna Gora!
  (Lex simplex, 9. novembar 2018 12:42)

  # Link komentara

 37. Svi su veci srbi nego mi
  (Serif, 9. novembar 2018 12:41)

  # Link komentara

 38. Ono kada vešestruki okupator tuđih zemalja i najpomukliji svetski poremetilac govori o oslobodiocima.
  (Remington, 9. novembar 2018 12:38)

  # Link komentara

 39. Očigledno je da je Rusija otela deo Gruzije koja je medjunarodno priznata i članica je UNa.
  (A, 9. novembar 2018 12:37)

  # Link komentara

 40. Stvar je u tome što se Lavrov u celoj priči pita kao što se ja pitam
   (Pećanac, 9. novembar 2018 12:34)

  # Link komentara

 41. Braća Rusi!
   (Šuntavilo, 9. novembar 2018 12:32)

  # Link komentara

 42. Pa tamo pise Kosovo je Deo Jugoslavije..!!! a gde se nalazi ta drzava ??
  (12:44, 9. novembar 2018 12:30)

  # Link komentara