Subota, 03.11.2018.

12:44

Otkud zastava "države" Kosovo u Notr Damu? FOTO

Zastava samoproglašene države Kosovo je istaknuta u Parizu, pored obeležja država učesnica Prvog svetskog rata.

Izvor: B92

Otkud zastava "države" Kosovo u Notr Damu? FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

116 Komentari

Sortiraj po:

tmac

pre 5 godina

@gojko kakav samar realnosti, bravo. Otreznajavajuci komentar. Odavno ne procitah ovako nesto realno, nazalost po nas. A ovaj odnos pluseva i minusa odavno niti gledam niti vrednujem, zna se zasto. Istina je jedna, po nas tuzna i razocaravajuca, i milion klikova na plus i minus i milion komentara nece promeniti nista niti resiti problem u drzavi, mada resice problem gladi tih istih sto po naredbi udaraju te minuse, koliko da se prezivi dan. Jadna li si i bedna Srbijo, sramota me je sto sam gradjanin ove raspale polu-drzave.

Рајко

pre 5 godina

@Albo
И шта кажеш,Чешка и Словачка учеснице Првог светског рата на страни савезника и зато се њихове заставе налазе на Тријумфалној капији.Ниси написао да се заставе Мађарске и Аустрије такође налазе на Тријумфалној капији,и то би било логично,јер су све наведене земље биле у саставу Аустроугарске,која се борила,заједно са савезницима,против Марсоваца.

Toma

pre 5 godina

Čista podmukla provokacija i uvreda, i ništa više! Ne žele nas tamo 11.11.,to je jasno. Ne treba ni da idemo, ionako ovi što sad vode Srbiju, nemaju veze sa ondašnjim herojima.

Бата Стојковић

pre 5 godina

"Austrougarske vlasti su otvarale škole na albanskom jeziku" E bas zato su i docekani kao oslobodioci. Zar je tu nesto cudno?
(Xeni, 03. novembar 2018 13:25)
Јесте али на нашој територији. Што нису отварали школе на албанском у Аустрији!

Pedja*

pre 5 godina

@karudijan-Prijatelju to je period (jedini period) kada je Srbija astronomski napredovala i iz turske kasabe prerasla u jednu od najnaprednijih i najmodernijih drzava evrope !!! Nemoj zaludjivati ovaj narod, upravo zbog takvih kao sto si ti smo dotakli dno dna !!!

mali radojica

pre 5 godina

Aman ljudi nemojte brkati babe i zabe. Danas je 2018 a pre stotinu godina nisu postojale ni Hr ni Slo ni Makedonija ni Bih a kamoli jedno Kosovo. Zastavama ovih novoformiranih drzava nije mesto na ovakvim proslavama. Ovo nije proslava NATO pakta niti je on sponzor ovakve komemoracije.Kakve veze imaju ove zemlje sa proslavom 100 godina od kraja I sv. rata.Ovo je samo prst u oko Srbiji i jedan nevidjeni bezobrazluk,ali mi tu nista ne mozemo jer nemamo nikakav uticaj na ove stvari.

ja_bre

pre 5 godina

Za ove što kažu "za njih je Kosovo nezavisno, normalno je da im je tu zastava". Nije stvar u tome da li je Kosovo nezavisno ili ne, i da smo ga mi priznali kao nezavisno, zastavi Kosova nije mesto na strani pobednika WW1. Kosovo kao država nije učestvovalo u ratu, nema nikakvog prava da se nađe među svim ovim zemljama. Ako se Kosovo pak tu nalazi kao deo Srbije koji je sad nezavistan, onda tu treba da se nađu i zastave BiH, Hrvatske, Slovenije, Makedonije kao bivše članice KSHS koja je potpisnica mirovnog ugovora. Francuzima bi bolje bilo da su istakli zastavu Senegala i ostalih svojih bivših kolonija iz kojih je poginuo veliki broj vojnika, ali ipak ne, mora se na svakom koraku insistirati na "nezavisnom Kosovu". I odavno smatram da treba ukloniti sponenik "zahvalnosti Francuskoj" jer smo tu zahvalnost skupo platili žrtvama i vraćanjem kredita za neodgovarajuću municiju koju su nam prodali naši "prijatelji". Jedini pravi prijatelj Srbije u WW1 je car Nikolaj, koji je znajući da njegova zemlja nije spremna za rat ipak krenuo da pomogne Srbiji pa i po cenu života koju je i platio zajedno sa svojom porodicom. Francuzi stidite se!

gojko 12

pre 5 godina

Naš je problem što se mi ložimo na ovo.
Ložimo se na Prvi Sv.Rat i mislimo da ako smo nekom tada bili saveznici da je taj dužan da nas voli i poštuje.
Ne gospodo ne vole nas niko niti nas ko poštuje sem možda Rumuna.

Prilikom proslave 70 god od završetka Drugog.Sv.Rata održane u Francuskoj počasni gost je bila Hrvatska i čast da otvori vojnu paradu imala je Vojska Hrvatske a mi nismo ni pozvani.
Naravno Nemačka prisustvuje svakom obeležavanju te godišnjice.
Nemačka i Francuska su danas veliki prijatelji i sveznici,Engleska i Francuska takođe a ratovali su više od 100 godina.
Najveći prijatelj i saveznik Japana je Amerika i samo Americi mogu da zahvale što su danas to što jesu.

Poštuje Francuska našu žrtvu u naš stradale pretke ali ne poštuje nas.
Nas danas niko ne poštuje a sami smo krivi za to.Od 91 do 99 smo poništili sve i zaslužili svaku osudu a danas je na Vlasti upravo koalicija koja je bila na Vlasti 91 do 99 godine i šta se onda čudimo.

Sine Mitre

pre 5 godina

Na ovu "proslavu" sa ovakvom provokacijom ni pod razno. Uzgred, mislim da najnovije ankete pokazuju da nikada u istoriji Francuske neki predsednik nije bio toliko malo cenen i popularan, jedva cekaju da ga se otarase na sledecim izborima. Nikakva delegacija Srbije nema sta da trazi na nekoj proslavi pod tom zastavom.

neopterecen

pre 5 godina

Francuzi, obrukali ste se. Izdali ste Misica, Putnika, Bojovica, Stepu. Sram vas bilo. Izdali ste saveznicku Srbiju.
(Milan, 03. novembar 2018 13:33)

Alo se tu neko obrukao, jest diplomatija Srbije. Niko drugi.

mene zanima

pre 5 godina

"Već je najavljeno da će događaju prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednik samoproglašene države Kosovo Hašim Tači."

Koga Vucic predstavlja, Srbiju ili samog sebe? Ako predstavlja Srbiju, odakle mu pravo da ucestvuje u francuskoj promociji lazne drzave Kosovo?

Pancevac

pre 5 godina

Velika, velika uvreda za Srbiju.
Ali mi smo vec toliko puta pokazali da nemamo istorijsko pamcenje i ovo je jedna od posledica.
Da imamo pamcenje ovo se ne bi desilo.

dare 011

pre 5 godina

Pa i da je priznato kao država, “Kosovo” je priznato u 21. veku a Veliki rat je bio u 20. veku, tako da ta zastava tamo nema šta da traži!

provokacija

pre 5 godina

Kosovo nije pobednica u 1. Svetskom ratu. Vučić ne treba da stoji pod kosovskom zastavom.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Radoje, 3. novembar 2018 15:16)

Ako mene pitate Vucic ne treba da ide tamo - jasno je kao dan da je ovo cista provokacija, ta zemlja zvanicno ne postoji ni danas, a nekmoli pre 100 godina. Sledeci put kada neko bude hvalio Makrona neka se seti ovoga - za mene licno najopasniji evropski politicar od kako pratim politiku (a to je 25-30 godina)

Albo

pre 5 godina

1. 1814. Kosovo je bilo delo Kraljevine Srbije.
2. 2008. Francuska je priznala Kosovo. Po Francuskoj, od tadašnjeg aleata u velikom ratu, Kraljevine Srbije, nastale su dve države - Republika Srbija i Republika Kosovo, isto kao što su nastale Češka i Slovačka od Čehoslovakije, države pobednice u velikom ratu.
3. Zato, po principu sukcesije, u proslavi danas imate zastave Srbije, Kosova, Češke i Slovačke.

Бојан

pre 5 godina

Молимо Вас склоните нашу заставу па славите колико хоћете, ви заслужујете једни друге!!! Она Француска и ова данас немају никакве додирне тачке, гледано из нашег угла!!! Данас преподне сам био на гробљу због Задушница, и прошао поред јединог лепо уређеног дела тог истог гробља у мом граду, а ту леже Французи који су погинули приликом ослобађања Зајечара у 1. Светском рату!!! Њима хвала, чуваћемо успомену на њих заувек, али ови данас нису њихова ни бледа сенка, у моралном смислу!!!

smarate spineri

pre 5 godina

@A

A u kojoj je to realnosti "drzava kosova" bila ucesnik I svetskog rata i to jos kao saveznik? Kapiras uopste sta se obelezava u Parizu? Btw. u realnosti, za one koji znaju nesto ta tvorevina na Kosovu je samo jedan izdrzavani protektorat bez medjunarodnog legimiteta i nista vise.

Advbj

pre 5 godina

Mada, Francuzi su nasi istorijski prijatelji, pomogli nam u jednom ratu da bi posle nasa pesadija probijala front umesto njih i isla ispred njihove vojske. Sve ostalo je mit....
(hm?, 3. novembar 2018 13:51)
Pa normalno. A šta bi ti hteo? Da Francuzi oslobađanju Srbiju a ti da ideš iza njih? Francuzi su dosta pomogli ali nezahvalnima uvek malo.

Бата Стојковић

pre 5 godina

Ко су ови што сматрају нормалним да и застава Косова буде ту? Па ставите онда и заставу Хрватске, Словачке, Чешке, заслужнији су. Барем су неки њихови грађани учествовали као добровољци у српској војсци.

depere se okreće u grobu

pre 5 godina

Otud sto druge države priznaju Kosovo a vi koji živite u svojim snovima se čudite. Vratite se u realnost pa se nećete pitati.
(A, 3. novembar 2018 13:43)
Ne radi se ovde o tome da li neko nekog priznao ili nije, nego da li se borio na strani Antante ili nije. Capish? Ili da ti nacrtam?

Grobari Banat

pre 5 godina

Kakvo povlačenje sa ceremonije!? Šta pričate!?
Nama je, tamo, mesto krvlju upisano, treba li ikoga podsećati!
Ma, mogu da okite i ukrase kako god hoće i žele!
Zastava naših predaka i mučenika BIĆE tamo!
Ko nas predstavlja (i ne samo nas), posle sto godina, druga je tema.
Slava palim herojima Velikog rata!

karudijan

pre 5 godina

I ono što je najvažnije, Francuska je obračunala i naplatila od Srbije sve što je učinila za njenu vojsku, tokom rata od 1914. do 1918. godine. Za svaki svoj franak obračunavala je visoke, zelenaške kamate. I posle rata, svuda po Srbiji je bio prisutan francuski kapital, počev od malih klanica, pa do borskog rudnika. Francusko-srpska banka u Beogradu je bila toliko moćna, da je potiskivala i Narodnu banku Jugoslavije i ugrožavala njen monopol u emisiji novčanica.

POČETKOM 1921. godine, Francuska ispostavlja svoj račun za pruženu pomoć u toku Velikog rata. U Beogradu su svi bili zaprepašćeni i pitali se šta donosi savezništvo i prijateljstvo sa Parizom. Prema toj računici, Francuzima je trebalo platiti 1.162,5 miliona franaka, i to u zlatu, jer je francuski franak do 1918. godine imao zlatnu podlogu. To je bila ogromna suma, a sam način obračuna bio je - zapravo lihvarski. Sitničave francuske knjigovođe nisu u ovom obračunu, zaboravile ni pertle (od opute), koje su slate uz svaki par cokula srpskoj vojsci na Solunskom frontu...

Srdjan

pre 5 godina

Upravo tako, ako ima i trunke casti i dostojanstva treba se povuci sa te proslave,oava provokacija je upucena nasim zrtvama u tom ratu.
Francuska, niti je to veliki narod, a jos manje drzava.

Sve se menja....

pre 5 godina

Objašnjenje za ovo je veoma jednostavno - u I svetskom ratu učestvovali su i ljudi sa prostora tadašnje Jugoslavije, koji su živeli na istom geografskom prostoru, koje tada nije bilo, a sada jeste, nezavisno u kojem njihovi potomci sada žive.

Лаза Буџук

pre 5 godina

Ово је блаћење и њихових људи који су погинули у великом рату,прекрајање историје је шамар њиховим војницима,и њих се тиче као и нас,а наше дипломате би требало да оду и уложе протест,зарад истине.Срамота.

Pedja*

pre 5 godina

@fajt-Prvo druze (vecna zahvalnost Francuskoj drzavi i njenom narodu za pomoc u I svetskom ratu, jer da toga nije bilo mi bi bili ponisteni kao nacija) drugo mi smo sebi sami neprijatelji i to verovatno najveci...Moramo "dokuciti" kako smo od toliko velikih saveznika i ratnih prijatelja , saboraca napravili sebi neprijatelje i protivnike, kako ?! Trece i najbitnije (nije mi jasno zasto je to uopste nepoznanica kod nas) ljudi mi moramo biti svesni toga da u albanskom jeziku ima preko 30% reci koje imaju koren iz francuskog jezika !!! Jednostavno vecnih prijateljatava nema u politici a zasto smo dospeli u ovu katastrofalnu situaciju moramo sami sebe zapitati ?!

Ivan

pre 5 godina

Sva sreća pa ni jedan predsednik u našoj istoriji nije bio tako uvažavan od strane Francuske (i svih dobronamernih zemalja)! Zamislite kako bi tek bilo da je suprotno?!?

prava adresa

pre 5 godina

Za ovo poniženje obratite se onom za koga ste glasali devedesetih umesto da se oslobadjamo komunizma kao čitava Istočna Evropa. Ovo je posledica njegove vladavine.

Draža

pre 5 godina

Bunite se kad nisu prijatelji bunite se kad su Španci prijatelji, kao šta se oni mešaju šta se njih tiče Kosovo, oni to rade zbog sebe zbog Katalonije i Baskije briga njih za nas. Znači nama ne valjaju ni “prijatelji” ni “neprijatelji”. Ladno su ljudi tako komentarisali Španski stav o Kosovu.
Ništa nama ne valja, mi smo najpametniji i ne trebaju nam takvi prijatelji a onda se bunimo kad Francuzi priznaju Kosovo. Umesto da se zahvalimo Španiji, kod nas fazon šta se mešaju. Katastrofa srpske spoljne politike

justinijan

pre 5 godina

Blagodarimo Gospodu!
Zaboravljaš samo jednu sitnicu: Kosovo nije bilo među državama pobednicama 1. svetskog rata.
Mogu oni da priznaju ili ne koga god hoće, ali niko ne sme da falsifikuje istoriju.

milan

pre 5 godina

Ima Vučić pravo šta su svi uzbudili kada ima vremena možda za jedno 10 godina ili 20 a možda i više. Države nastale ratom mogu samo i ratom da završe sve zavrzlame oko te samostalnosti.

karudijan

pre 5 godina

da su stavili albansku zastavu....razumeo bih francuze.....i podrzao bi ih....ovako....Karađorđe se bio obratio Napoleonu, tražeći pomoć i zaštitu u borbi protiv Turaka. Posle bitke kod Asperna, 1810. godine, Napoleon je Karađorđa nazvao najvećim vojskovođom onog vremena. Svojim maršalima je rekao:

“Lako je meni biti veliki uz našu iskusnu vojsku i ogromna sredstva. Ali, daleko na jugu, na Balkanu, živi jedan vojskovođa, koji je proizišao iz prostog seljačkog naroda i koji je, prikupivši oko sebe svoje čobane, uspeo da iako bez oružja i snabdeven samo višnjevim topovima, uzdrma temelje svemoćnog Osmanlijskog carstva i da tako svoj porobljeni narod oslobodi tuđeg jarma. To je Crni Đorđe i njemu pripada danas slava najvećeg vojskovođe...”

MEĐUTIM, taj isti Napoleon oglušio se o molbu Srba da im u borbi protiv Turaka pruži pomoć i zaštitu. On je čak 28. jula 1810. ponudio Srbiju - Austriji “u svojinu”. “Srbija mora jednog dana pripasti vama”, rekao je on lukavom austrijskom kancelaru Meternihu. “Ako hoćete da zauzmete Beograd, ja se tome protiviti neću...”

Depere se okreće u grobu

pre 5 godina

Braćo Srbi, nemojte se nervirati, sve što je neprirodno to je i neodrživo. Mogu oni napisati/reći da je neki Šalja probio Solunski front, ali džaba istorijski arhivi su neumoljivi. Svašta piše u njima. A što se tiče Francuza, sa njima sam raščistio ko' komunisti sa religijom.

Marsovac

pre 5 godina

"Ajde šta se iščuđavate, za Francusku je Kosovo prava suverena i nezavisna država, jednako tako i za Srbiju samo to još ne znate!
(Blagodarimo Gospodu!, 3. novembar 2018 13:55)"
Ali ta "drzava" nije postojala ni u kakvom obliku u to vreme, pre sto godina.

Ле016

pre 5 godina

Уопште није битно да ли је Косово данас држава или не, како Косово може бити на страни победнице када за време Великог рата уопште није постојало и није учествовало у рату. тј. становници Косова и Албаније јесу учествовали, убијајући преко 140.000 СРПКИХ војника и цивила,приликом повлачења. Значи они који су убилали војску која је дала највећи допринос пробоју Солунског фронта, која је остварила прву победу над аустроугарском војском, те убице се данас представњају као победници. то се зове болесно лицемерје,тј. то је право лице запада.

Madhva (Hare Krišna)

pre 5 godina

Insistirati da se ukloni zastava Srbije i bojkotovati ceremoniju, pa nek slave sa Kosovskim herojima.
Možda se i neki Francuz postidi.

roadrunner

pre 5 godina

"Ajde šta se iščuđavate, za Francusku je Kosovo prava suverena i nezavisna država, jednako tako i za Srbiju samo to još ne znate!"

Па и да је тако, та држава није била на страни Антанте илити савезника у Првом светском рату.

BOSS

pre 5 godina

Ali ove zemlje sto su priznale Kosovo krse medjunarodno pravo,da li neko od tih novinara tamo na te konferencije postavi pitanje u vezi toga njima?
Npr. Da pitaju ovog francuza kako bi se on osjecao da Srbija zovne i doceka predstavnika ETA-e u Beograd??? Mislim da se tako zvala ona baskijska organizacija.
Nemamo mi prijatelja na zapad,dusu bi nam uzeli...

Dusko

pre 5 godina

Ovde mnogi zaboravljaju da smo mi juna 1999 kapitulirali i da bi prestalo bombardovanje Srbije morali smo po kumanovskom sporazumu sa Kosova povuci nasu vojsku i policiju.
A posto je skupstina SCG ratifikovala taj sporazum, [koji mnogi zovu kapitulacija] on je postao medjunarodni dokumenat i tu nena predomisljanja bez posledica
I sada 20 godina kasnije, neki bi zaboravili da smo potpisali taj sporazum i prtedlazu da progladimo okupaciju tog teritorija iako po medjunarodnom pravu formalno - pravno uopste ne upravljamo tom teritorijom

Jax

pre 5 godina

Ovo je takva skandalčina, da je posle ovoga svaki razgovor sa nasim evropskim "prijateljima" pljuvanje po prolivenoj krvi nasih predaka. Uspravite se ljudi, imamo li mi kičmu?

dobro pamtim

pre 5 godina

Kako rece parola kojom je je bio obavijen spomenik na Kalemegdanu februara 2008.: " Francuskoj, sa kojom smo krv lili i u molitvama je spominjali, a koje vise nema!"

sajber kurajber

pre 5 godina

Pa neka grad obnavlja spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, umesto da se vrati Karađorđe tamo gde mu je i mesto i gde zaslužuje.

Александар

pre 5 godina

Никад срамнија власт у Француској. Колико само мржње према српском народу је стигло од назови француских пријатеља деведесетих.

Bez_Cenzure

pre 5 godina

Nije poenta da je Francuska priznala nezavisnost Kosova već što ta tvorevina nije ni postojala kao nezavisna za vrijeme Prvog Svjetskog rata i zastava te nezavisne tvorevine ne može biti istaknuta među zastavama zemalja pobjednica. Po toj logici mogli su istaknuti i zastave Hrvatske, Slovenije, BiH koje su bile u sastavu Austrougarske ili Makedonije tada kao dijela Srbije. Provokacija je očigledna.

realnost

pre 5 godina

Francuska je priznala državu Kosovo a NE "državu" Kosovo i nekima to treba da bude jasno. Franscuska nije banana republika pa da jednom prizna neku državu a potom povlači to priznanje.

Dakle, za Francusku pitanje Kosova jeste RESENO. I zato je uzaludan rad Ivice da trči po svetu kako bi neko povlačio priznanje Kosova jer ma koliko on trčao neće uspeti da osigura povlačenje priznanja Kosova od država poput Franscuske, SAD, Velike Britanije, Nemačke i td.

Verovatno to postavljanje zastave Kosova jeste i poruka Srbiji da uzaludna i don kihotovska borba oko Kosova jeste bez rezultata i samo može da nanese štetu i sebi jer od nezavisnosti Kosova nema nazad.

bojan

pre 5 godina

Ovo nije skandal već nameran bezobrazluk (naših prijatelja) francuza?? Lobiraju da Kosovo udje u:
UN, Interpol, Unesko i u ko zna još kakve organizacije?? Ti isti francuzi se pominju kao najozbiljniji kandidati za gradnju metroa u Beogradu, nakon svega nevedenog dali treba da dobiju izgradnju metroa?? Kakvi su nam prijatelji vidi se po njihovim postupcima prema Srbiji.

Srdačan pozdrav.

miki

pre 5 godina

Kako narod kaze - para vrti gde burgija nece. Parama dobise sve, a mi decenijama ne mozemo da naucimo kako stvari funkcionisu, a funkcionisu tako na svim nivoima, ucenama i/ili "lobiranjem", da se ne lazemo

Прота Матеја

pre 5 godina

Поново прекрити споменик на Калемегдану и демонстративно одбити да учествујемо на прослави. И нека Вучић заборави на довођење Макрона у Србију. Преко овог понижења се не сме прећи.

DNODNA

pre 5 godina

Pare poreskih obveznika Srbije su upravo potrosene na renoviranje tamo nekog "spomenika zahvalnosti Francuskoj"! ZASTO? Zbog cega se pare gradjana Srbije trose na takve nebuloze? Zahvalnost kome? francuskoj koja podrzava albanske soviniste? Da li Francui kapiraju da isticanjem te "zastave" nisu uvredili samo Srbiju nego su ponizili i sami sebe.

Vladimirsky

pre 5 godina

Dokle bre više da savijamo kičmu, ovo je evidentan pokušaj revizije istorijskih događaja od strane Francuske, sramota je najblaža reč, ukoliko ne reagujemo onda smo mi još veća sramota.

milan

pre 5 godina

povući delegaciju! Koji je Albanac sa Kosova ratovao protiv Austro-Ugara, Bugara, Nemaca?...NIJEDAN!
Bilo je nešto malo 2-3.000 boraca Ali Pašine armije na strani saveznika i to je to ali oni su iz Albanije

Blagodarimo Gospodu!

pre 5 godina

Ajde šta se iščuđavate, za Francusku je Kosovo prava suverena i nezavisna država, jednako tako i za Srbiju samo to još ne znate!

radar

pre 5 godina

@Podsetimo, savezničke snage su činile Francuska, Velika Britanija, Japan, Italija, SAD, Rusija, Srbija, Belgija, Crna Gora, Rijadski emirat, Portugal, Rumunija, Kraljevina Hidžaz, Grčka, Kina, Tajland, Brazil, Albanija i Jermenija.

Ispravka - Albanija je bila neutralna zemlja u 1. svetskom ratu

Mirovni ugovor iz Sevra iz 1920. godine definisao je Glavne savezničke sile kao Ujedinjeno Kraljevstvo, Rusija, Francuska, Italija i Japan.
Savezničke sile, osim Glavnih savezničkih sila, su bile Jermenija, Belgija, Grčka, Hedžaz, Poljska, Portugalija, Rumunija, Kraljevstvo Srba i Čehoslovačka.

JovoNaNovo

pre 5 godina

Tesko nama sa ovakvim prijateljima.
Ali, interesantno je da ovim postupkom nesvesno gaze preko nase zajednicke velike pobede u velikom ratu.
Da, zeleli su potpis, ali posto ga nema eto zastave.
Tek toliko da ne crknu od muke. :)
Ipak moramo da pamtimo Francusku onakvom kakva je bila i da se nadamo da ce se vratiti sebi.
Ni mi nismo zlato, posle jos jedne golgote polako pocinjemo da se vracamo medju ljude i cenimo neke stvari koje su nam nekad donosile dobro.
Dakle, Viva La France - ona jedina i prava! liberte fraternite egalite!!!

Helios

pre 5 godina

Da imamo diplomatiju a ne SPS domen grebanja momentalno bi skinuli našu zastavu odatle. Još jedno i to potpuno nameravano cinično ponižavanje.
Inače ta glupost "volimo Francusku kao što je ona volela nas" je isto ko i sad potpuno lažna podmetačina i inverzja istorije. Naravno da nas nikad nisu voleli, naravno da smo im isto kao i britancima ili germanima bili nikad ništa osim sredstvo i stoka. Ali i tada je strahota istorije bila tolika da je za većinu naroda, za taj razbijeni puk bila prosto preteška, i tada kao i sada bila je silna potreba da se pobegne od realnosti. I tada kao i sada običnim ljudima bilo je nepojamno uprkos svim činjenicama, neprihvatljiva realnost da su svi baš zli - kao što i jesu. I tada kao i sada narod je onda izmišljao prijatelja.
Srbija je jedva pregrmela balkanski rat - da bi Austrougari sačekali kraj i onda nas napali. Bizarni atentat im je došao kao poručen. Ali smo mi "kupili" oružje od Francuske - platili a ono nikad nije stiglo. Onda je nešto stiglo - ali nekompatibilno, i time su zavarali našu komandu u odluci da brane položaj, uvećavši nam žrtve silno. Pomoć pred kraj rata, kada su njima pomogli amerikanci, bila je njihova korist razvlačenja fronta neprijatelja i upotrebe nas za vezivanje trupa. Njihova je vojska po sopstvenom opisu samo kaskala za nama.
A ta lažna parola posle - dala je Francuzima prednost u Borskim rudnicima itd. I onda kao i sada skrhavanje do Stokholm Sindroma bilo je masovno.
Naša zastava tu mora se skinuti odmah!

Nikola

pre 5 godina

@Milos
Nista ovde diplomatija ne moze.
Jedino sto je neophodno je da niko od Srpskih predstavnika ne ode na ovaj dogadjaj. Ali mislim da to nece biti slucaj nazalost..

prcko

pre 5 godina

dok se dacic vuca po africkim zemljama a nema nikakvog kontakta sa danas vazecim nosiocima moci, nije ni cudo. nema lobija koji radi za srpske interese, nista nije nauceno za sve silne godine. a ovakvi ispadi su upravo ono za sta je gospodin dacic zaposlen da spreci.

hm?

pre 5 godina

Pitanje bi trebalo postaviti onima sto su pregovarali i potpisivali u Briselu! Mada, Francuzi su nasi istorijski prijatelji, pomogli nam u jednom ratu da bi posle nasa pesadija probijala front umesto njih i isla ispred njihove vojske. Sve ostalo je mit....

ГОСТ

pre 5 godina

Ko postavlja pitanje sta ce ovde zastava(fotografiju je tvitovao ambasador Kosova u Francuskoj)? Ova zastava je vidjena 2015 godine na otvaranju evropskih olimpijskih igara.Bivsi "precednik" je sedeo u VIP lozi. Nije vam o tome pricao?

Petar S.

pre 5 godina

Po meni Srbija sada ima 2 mogucnosti.

Prva hje da bojkotuje skup (posto to vise nije proslava, bar za Srbiju).
A druga je da iskoristi medijsko svetlo tog skupa pa javno pred svima proglasi OKUPANIJU DELA Srbije od 1999.

Ovo sve razume se ako domacin odbije da ukolinu jedinu pokrajnsku zastavu sa skupa.

Srdjan

pre 5 godina

Upravo tako, ako ima i trunke casti i dostojanstva treba se povuci sa te proslave,oava provokacija je upucena nasim zrtvama u tom ratu.
Francuska, niti je to veliki narod, a jos manje drzava.

Marsovac

pre 5 godina

"Ajde šta se iščuđavate, za Francusku je Kosovo prava suverena i nezavisna država, jednako tako i za Srbiju samo to još ne znate!
(Blagodarimo Gospodu!, 3. novembar 2018 13:55)"
Ali ta "drzava" nije postojala ni u kakvom obliku u to vreme, pre sto godina.

Александар

pre 5 godina

Никад срамнија власт у Француској. Колико само мржње према српском народу је стигло од назови француских пријатеља деведесетих.

Бојан

pre 5 godina

Молимо Вас склоните нашу заставу па славите колико хоћете, ви заслужујете једни друге!!! Она Француска и ова данас немају никакве додирне тачке, гледано из нашег угла!!! Данас преподне сам био на гробљу због Задушница, и прошао поред јединог лепо уређеног дела тог истог гробља у мом граду, а ту леже Французи који су погинули приликом ослобађања Зајечара у 1. Светском рату!!! Њима хвала, чуваћемо успомену на њих заувек, али ови данас нису њихова ни бледа сенка, у моралном смислу!!!

roadrunner

pre 5 godina

"Ajde šta se iščuđavate, za Francusku je Kosovo prava suverena i nezavisna država, jednako tako i za Srbiju samo to još ne znate!"

Па и да је тако, та држава није била на страни Антанте илити савезника у Првом светском рату.

depere se okreće u grobu

pre 5 godina

Otud sto druge države priznaju Kosovo a vi koji živite u svojim snovima se čudite. Vratite se u realnost pa se nećete pitati.
(A, 3. novembar 2018 13:43)
Ne radi se ovde o tome da li neko nekog priznao ili nije, nego da li se borio na strani Antante ili nije. Capish? Ili da ti nacrtam?

Прота Матеја

pre 5 godina

Поново прекрити споменик на Калемегдану и демонстративно одбити да учествујемо на прослави. И нека Вучић заборави на довођење Макрона у Србију. Преко овог понижења се не сме прећи.

milan

pre 5 godina

povući delegaciju! Koji je Albanac sa Kosova ratovao protiv Austro-Ugara, Bugara, Nemaca?...NIJEDAN!
Bilo je nešto malo 2-3.000 boraca Ali Pašine armije na strani saveznika i to je to ali oni su iz Albanije

Sine Mitre

pre 5 godina

Na ovu "proslavu" sa ovakvom provokacijom ni pod razno. Uzgred, mislim da najnovije ankete pokazuju da nikada u istoriji Francuske neki predsednik nije bio toliko malo cenen i popularan, jedva cekaju da ga se otarase na sledecim izborima. Nikakva delegacija Srbije nema sta da trazi na nekoj proslavi pod tom zastavom.

Dusko

pre 5 godina

Ovde mnogi zaboravljaju da smo mi juna 1999 kapitulirali i da bi prestalo bombardovanje Srbije morali smo po kumanovskom sporazumu sa Kosova povuci nasu vojsku i policiju.
A posto je skupstina SCG ratifikovala taj sporazum, [koji mnogi zovu kapitulacija] on je postao medjunarodni dokumenat i tu nena predomisljanja bez posledica
I sada 20 godina kasnije, neki bi zaboravili da smo potpisali taj sporazum i prtedlazu da progladimo okupaciju tog teritorija iako po medjunarodnom pravu formalno - pravno uopste ne upravljamo tom teritorijom

Madhva (Hare Krišna)

pre 5 godina

Insistirati da se ukloni zastava Srbije i bojkotovati ceremoniju, pa nek slave sa Kosovskim herojima.
Možda se i neki Francuz postidi.

Grobari Banat

pre 5 godina

Kakvo povlačenje sa ceremonije!? Šta pričate!?
Nama je, tamo, mesto krvlju upisano, treba li ikoga podsećati!
Ma, mogu da okite i ukrase kako god hoće i žele!
Zastava naših predaka i mučenika BIĆE tamo!
Ko nas predstavlja (i ne samo nas), posle sto godina, druga je tema.
Slava palim herojima Velikog rata!

dare 011

pre 5 godina

Pa i da je priznato kao država, “Kosovo” je priznato u 21. veku a Veliki rat je bio u 20. veku, tako da ta zastava tamo nema šta da traži!

justinijan

pre 5 godina

Blagodarimo Gospodu!
Zaboravljaš samo jednu sitnicu: Kosovo nije bilo među državama pobednicama 1. svetskog rata.
Mogu oni da priznaju ili ne koga god hoće, ali niko ne sme da falsifikuje istoriju.

dobro pamtim

pre 5 godina

Kako rece parola kojom je je bio obavijen spomenik na Kalemegdanu februara 2008.: " Francuskoj, sa kojom smo krv lili i u molitvama je spominjali, a koje vise nema!"

gojko 12

pre 5 godina

Naš je problem što se mi ložimo na ovo.
Ložimo se na Prvi Sv.Rat i mislimo da ako smo nekom tada bili saveznici da je taj dužan da nas voli i poštuje.
Ne gospodo ne vole nas niko niti nas ko poštuje sem možda Rumuna.

Prilikom proslave 70 god od završetka Drugog.Sv.Rata održane u Francuskoj počasni gost je bila Hrvatska i čast da otvori vojnu paradu imala je Vojska Hrvatske a mi nismo ni pozvani.
Naravno Nemačka prisustvuje svakom obeležavanju te godišnjice.
Nemačka i Francuska su danas veliki prijatelji i sveznici,Engleska i Francuska takođe a ratovali su više od 100 godina.
Najveći prijatelj i saveznik Japana je Amerika i samo Americi mogu da zahvale što su danas to što jesu.

Poštuje Francuska našu žrtvu u naš stradale pretke ali ne poštuje nas.
Nas danas niko ne poštuje a sami smo krivi za to.Od 91 do 99 smo poništili sve i zaslužili svaku osudu a danas je na Vlasti upravo koalicija koja je bila na Vlasti 91 do 99 godine i šta se onda čudimo.

Pancevac

pre 5 godina

Velika, velika uvreda za Srbiju.
Ali mi smo vec toliko puta pokazali da nemamo istorijsko pamcenje i ovo je jedna od posledica.
Da imamo pamcenje ovo se ne bi desilo.

Advbj

pre 5 godina

Mada, Francuzi su nasi istorijski prijatelji, pomogli nam u jednom ratu da bi posle nasa pesadija probijala front umesto njih i isla ispred njihove vojske. Sve ostalo je mit....
(hm?, 3. novembar 2018 13:51)
Pa normalno. A šta bi ti hteo? Da Francuzi oslobađanju Srbiju a ti da ideš iza njih? Francuzi su dosta pomogli ali nezahvalnima uvek malo.

Vladimirsky

pre 5 godina

Dokle bre više da savijamo kičmu, ovo je evidentan pokušaj revizije istorijskih događaja od strane Francuske, sramota je najblaža reč, ukoliko ne reagujemo onda smo mi još veća sramota.

Бата Стојковић

pre 5 godina

Ко су ови што сматрају нормалним да и застава Косова буде ту? Па ставите онда и заставу Хрватске, Словачке, Чешке, заслужнији су. Барем су неки њихови грађани учествовали као добровољци у српској војсци.

ja_bre

pre 5 godina

Za ove što kažu "za njih je Kosovo nezavisno, normalno je da im je tu zastava". Nije stvar u tome da li je Kosovo nezavisno ili ne, i da smo ga mi priznali kao nezavisno, zastavi Kosova nije mesto na strani pobednika WW1. Kosovo kao država nije učestvovalo u ratu, nema nikakvog prava da se nađe među svim ovim zemljama. Ako se Kosovo pak tu nalazi kao deo Srbije koji je sad nezavistan, onda tu treba da se nađu i zastave BiH, Hrvatske, Slovenije, Makedonije kao bivše članice KSHS koja je potpisnica mirovnog ugovora. Francuzima bi bolje bilo da su istakli zastavu Senegala i ostalih svojih bivših kolonija iz kojih je poginuo veliki broj vojnika, ali ipak ne, mora se na svakom koraku insistirati na "nezavisnom Kosovu". I odavno smatram da treba ukloniti sponenik "zahvalnosti Francuskoj" jer smo tu zahvalnost skupo platili žrtvama i vraćanjem kredita za neodgovarajuću municiju koju su nam prodali naši "prijatelji". Jedini pravi prijatelj Srbije u WW1 je car Nikolaj, koji je znajući da njegova zemlja nije spremna za rat ipak krenuo da pomogne Srbiji pa i po cenu života koju je i platio zajedno sa svojom porodicom. Francuzi stidite se!

Helios

pre 5 godina

Da imamo diplomatiju a ne SPS domen grebanja momentalno bi skinuli našu zastavu odatle. Još jedno i to potpuno nameravano cinično ponižavanje.
Inače ta glupost "volimo Francusku kao što je ona volela nas" je isto ko i sad potpuno lažna podmetačina i inverzja istorije. Naravno da nas nikad nisu voleli, naravno da smo im isto kao i britancima ili germanima bili nikad ništa osim sredstvo i stoka. Ali i tada je strahota istorije bila tolika da je za većinu naroda, za taj razbijeni puk bila prosto preteška, i tada kao i sada bila je silna potreba da se pobegne od realnosti. I tada kao i sada običnim ljudima bilo je nepojamno uprkos svim činjenicama, neprihvatljiva realnost da su svi baš zli - kao što i jesu. I tada kao i sada narod je onda izmišljao prijatelja.
Srbija je jedva pregrmela balkanski rat - da bi Austrougari sačekali kraj i onda nas napali. Bizarni atentat im je došao kao poručen. Ali smo mi "kupili" oružje od Francuske - platili a ono nikad nije stiglo. Onda je nešto stiglo - ali nekompatibilno, i time su zavarali našu komandu u odluci da brane položaj, uvećavši nam žrtve silno. Pomoć pred kraj rata, kada su njima pomogli amerikanci, bila je njihova korist razvlačenja fronta neprijatelja i upotrebe nas za vezivanje trupa. Njihova je vojska po sopstvenom opisu samo kaskala za nama.
A ta lažna parola posle - dala je Francuzima prednost u Borskim rudnicima itd. I onda kao i sada skrhavanje do Stokholm Sindroma bilo je masovno.
Naša zastava tu mora se skinuti odmah!

Бата Стојковић

pre 5 godina

"Austrougarske vlasti su otvarale škole na albanskom jeziku" E bas zato su i docekani kao oslobodioci. Zar je tu nesto cudno?
(Xeni, 03. novembar 2018 13:25)
Јесте али на нашој територији. Што нису отварали школе на албанском у Аустрији!

mali radojica

pre 5 godina

Aman ljudi nemojte brkati babe i zabe. Danas je 2018 a pre stotinu godina nisu postojale ni Hr ni Slo ni Makedonija ni Bih a kamoli jedno Kosovo. Zastavama ovih novoformiranih drzava nije mesto na ovakvim proslavama. Ovo nije proslava NATO pakta niti je on sponzor ovakve komemoracije.Kakve veze imaju ove zemlje sa proslavom 100 godina od kraja I sv. rata.Ovo je samo prst u oko Srbiji i jedan nevidjeni bezobrazluk,ali mi tu nista ne mozemo jer nemamo nikakav uticaj na ove stvari.

mene zanima

pre 5 godina

"Već je najavljeno da će događaju prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednik samoproglašene države Kosovo Hašim Tači."

Koga Vucic predstavlja, Srbiju ili samog sebe? Ako predstavlja Srbiju, odakle mu pravo da ucestvuje u francuskoj promociji lazne drzave Kosovo?

Ле016

pre 5 godina

Уопште није битно да ли је Косово данас држава или не, како Косово може бити на страни победнице када за време Великог рата уопште није постојало и није учествовало у рату. тј. становници Косова и Албаније јесу учествовали, убијајући преко 140.000 СРПКИХ војника и цивила,приликом повлачења. Значи они који су убилали војску која је дала највећи допринос пробоју Солунског фронта, која је остварила прву победу над аустроугарском војском, те убице се данас представњају као победници. то се зове болесно лицемерје,тј. то је право лице запада.

provokacija

pre 5 godina

Kosovo nije pobednica u 1. Svetskom ratu. Vučić ne treba da stoji pod kosovskom zastavom.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Radoje, 3. novembar 2018 15:16)

Ako mene pitate Vucic ne treba da ide tamo - jasno je kao dan da je ovo cista provokacija, ta zemlja zvanicno ne postoji ni danas, a nekmoli pre 100 godina. Sledeci put kada neko bude hvalio Makrona neka se seti ovoga - za mene licno najopasniji evropski politicar od kako pratim politiku (a to je 25-30 godina)

Blagodarimo Gospodu!

pre 5 godina

Ajde šta se iščuđavate, za Francusku je Kosovo prava suverena i nezavisna država, jednako tako i za Srbiju samo to još ne znate!

karudijan

pre 5 godina

I ono što je najvažnije, Francuska je obračunala i naplatila od Srbije sve što je učinila za njenu vojsku, tokom rata od 1914. do 1918. godine. Za svaki svoj franak obračunavala je visoke, zelenaške kamate. I posle rata, svuda po Srbiji je bio prisutan francuski kapital, počev od malih klanica, pa do borskog rudnika. Francusko-srpska banka u Beogradu je bila toliko moćna, da je potiskivala i Narodnu banku Jugoslavije i ugrožavala njen monopol u emisiji novčanica.

POČETKOM 1921. godine, Francuska ispostavlja svoj račun za pruženu pomoć u toku Velikog rata. U Beogradu su svi bili zaprepašćeni i pitali se šta donosi savezništvo i prijateljstvo sa Parizom. Prema toj računici, Francuzima je trebalo platiti 1.162,5 miliona franaka, i to u zlatu, jer je francuski franak do 1918. godine imao zlatnu podlogu. To je bila ogromna suma, a sam način obračuna bio je - zapravo lihvarski. Sitničave francuske knjigovođe nisu u ovom obračunu, zaboravile ni pertle (od opute), koje su slate uz svaki par cokula srpskoj vojsci na Solunskom frontu...

Petar S.

pre 5 godina

Po meni Srbija sada ima 2 mogucnosti.

Prva hje da bojkotuje skup (posto to vise nije proslava, bar za Srbiju).
A druga je da iskoristi medijsko svetlo tog skupa pa javno pred svima proglasi OKUPANIJU DELA Srbije od 1999.

Ovo sve razume se ako domacin odbije da ukolinu jedinu pokrajnsku zastavu sa skupa.

realnost

pre 5 godina

Francuska je priznala državu Kosovo a NE "državu" Kosovo i nekima to treba da bude jasno. Franscuska nije banana republika pa da jednom prizna neku državu a potom povlači to priznanje.

Dakle, za Francusku pitanje Kosova jeste RESENO. I zato je uzaludan rad Ivice da trči po svetu kako bi neko povlačio priznanje Kosova jer ma koliko on trčao neće uspeti da osigura povlačenje priznanja Kosova od država poput Franscuske, SAD, Velike Britanije, Nemačke i td.

Verovatno to postavljanje zastave Kosova jeste i poruka Srbiji da uzaludna i don kihotovska borba oko Kosova jeste bez rezultata i samo može da nanese štetu i sebi jer od nezavisnosti Kosova nema nazad.

Depere se okreće u grobu

pre 5 godina

Braćo Srbi, nemojte se nervirati, sve što je neprirodno to je i neodrživo. Mogu oni napisati/reći da je neki Šalja probio Solunski front, ali džaba istorijski arhivi su neumoljivi. Svašta piše u njima. A što se tiče Francuza, sa njima sam raščistio ko' komunisti sa religijom.

Jax

pre 5 godina

Ovo je takva skandalčina, da je posle ovoga svaki razgovor sa nasim evropskim "prijateljima" pljuvanje po prolivenoj krvi nasih predaka. Uspravite se ljudi, imamo li mi kičmu?

Bez_Cenzure

pre 5 godina

Nije poenta da je Francuska priznala nezavisnost Kosova već što ta tvorevina nije ni postojala kao nezavisna za vrijeme Prvog Svjetskog rata i zastava te nezavisne tvorevine ne može biti istaknuta među zastavama zemalja pobjednica. Po toj logici mogli su istaknuti i zastave Hrvatske, Slovenije, BiH koje su bile u sastavu Austrougarske ili Makedonije tada kao dijela Srbije. Provokacija je očigledna.

smarate spineri

pre 5 godina

@A

A u kojoj je to realnosti "drzava kosova" bila ucesnik I svetskog rata i to jos kao saveznik? Kapiras uopste sta se obelezava u Parizu? Btw. u realnosti, za one koji znaju nesto ta tvorevina na Kosovu je samo jedan izdrzavani protektorat bez medjunarodnog legimiteta i nista vise.

radar

pre 5 godina

@Podsetimo, savezničke snage su činile Francuska, Velika Britanija, Japan, Italija, SAD, Rusija, Srbija, Belgija, Crna Gora, Rijadski emirat, Portugal, Rumunija, Kraljevina Hidžaz, Grčka, Kina, Tajland, Brazil, Albanija i Jermenija.

Ispravka - Albanija je bila neutralna zemlja u 1. svetskom ratu

Mirovni ugovor iz Sevra iz 1920. godine definisao je Glavne savezničke sile kao Ujedinjeno Kraljevstvo, Rusija, Francuska, Italija i Japan.
Savezničke sile, osim Glavnih savezničkih sila, su bile Jermenija, Belgija, Grčka, Hedžaz, Poljska, Portugalija, Rumunija, Kraljevstvo Srba i Čehoslovačka.

Лаза Буџук

pre 5 godina

Ово је блаћење и њихових људи који су погинули у великом рату,прекрајање историје је шамар њиховим војницима,и њих се тиче као и нас,а наше дипломате би требало да оду и уложе протест,зарад истине.Срамота.

Albo

pre 5 godina

1. 1814. Kosovo je bilo delo Kraljevine Srbije.
2. 2008. Francuska je priznala Kosovo. Po Francuskoj, od tadašnjeg aleata u velikom ratu, Kraljevine Srbije, nastale su dve države - Republika Srbija i Republika Kosovo, isto kao što su nastale Češka i Slovačka od Čehoslovakije, države pobednice u velikom ratu.
3. Zato, po principu sukcesije, u proslavi danas imate zastave Srbije, Kosova, Češke i Slovačke.

neopterecen

pre 5 godina

Francuzi, obrukali ste se. Izdali ste Misica, Putnika, Bojovica, Stepu. Sram vas bilo. Izdali ste saveznicku Srbiju.
(Milan, 03. novembar 2018 13:33)

Alo se tu neko obrukao, jest diplomatija Srbije. Niko drugi.

ГОСТ

pre 5 godina

Ko postavlja pitanje sta ce ovde zastava(fotografiju je tvitovao ambasador Kosova u Francuskoj)? Ova zastava je vidjena 2015 godine na otvaranju evropskih olimpijskih igara.Bivsi "precednik" je sedeo u VIP lozi. Nije vam o tome pricao?

BOSS

pre 5 godina

Ali ove zemlje sto su priznale Kosovo krse medjunarodno pravo,da li neko od tih novinara tamo na te konferencije postavi pitanje u vezi toga njima?
Npr. Da pitaju ovog francuza kako bi se on osjecao da Srbija zovne i doceka predstavnika ETA-e u Beograd??? Mislim da se tako zvala ona baskijska organizacija.
Nemamo mi prijatelja na zapad,dusu bi nam uzeli...

bojan

pre 5 godina

Ovo nije skandal već nameran bezobrazluk (naših prijatelja) francuza?? Lobiraju da Kosovo udje u:
UN, Interpol, Unesko i u ko zna još kakve organizacije?? Ti isti francuzi se pominju kao najozbiljniji kandidati za gradnju metroa u Beogradu, nakon svega nevedenog dali treba da dobiju izgradnju metroa?? Kakvi su nam prijatelji vidi se po njihovim postupcima prema Srbiji.

Srdačan pozdrav.

Toma

pre 5 godina

Čista podmukla provokacija i uvreda, i ništa više! Ne žele nas tamo 11.11.,to je jasno. Ne treba ni da idemo, ionako ovi što sad vode Srbiju, nemaju veze sa ondašnjim herojima.

Nikola

pre 5 godina

@Milos
Nista ovde diplomatija ne moze.
Jedino sto je neophodno je da niko od Srpskih predstavnika ne ode na ovaj dogadjaj. Ali mislim da to nece biti slucaj nazalost..

JovoNaNovo

pre 5 godina

Tesko nama sa ovakvim prijateljima.
Ali, interesantno je da ovim postupkom nesvesno gaze preko nase zajednicke velike pobede u velikom ratu.
Da, zeleli su potpis, ali posto ga nema eto zastave.
Tek toliko da ne crknu od muke. :)
Ipak moramo da pamtimo Francusku onakvom kakva je bila i da se nadamo da ce se vratiti sebi.
Ni mi nismo zlato, posle jos jedne golgote polako pocinjemo da se vracamo medju ljude i cenimo neke stvari koje su nam nekad donosile dobro.
Dakle, Viva La France - ona jedina i prava! liberte fraternite egalite!!!

prcko

pre 5 godina

dok se dacic vuca po africkim zemljama a nema nikakvog kontakta sa danas vazecim nosiocima moci, nije ni cudo. nema lobija koji radi za srpske interese, nista nije nauceno za sve silne godine. a ovakvi ispadi su upravo ono za sta je gospodin dacic zaposlen da spreci.

hm?

pre 5 godina

Pitanje bi trebalo postaviti onima sto su pregovarali i potpisivali u Briselu! Mada, Francuzi su nasi istorijski prijatelji, pomogli nam u jednom ratu da bi posle nasa pesadija probijala front umesto njih i isla ispred njihove vojske. Sve ostalo je mit....

Pedja*

pre 5 godina

@karudijan-Prijatelju to je period (jedini period) kada je Srbija astronomski napredovala i iz turske kasabe prerasla u jednu od najnaprednijih i najmodernijih drzava evrope !!! Nemoj zaludjivati ovaj narod, upravo zbog takvih kao sto si ti smo dotakli dno dna !!!

prava adresa

pre 5 godina

Za ovo poniženje obratite se onom za koga ste glasali devedesetih umesto da se oslobadjamo komunizma kao čitava Istočna Evropa. Ovo je posledica njegove vladavine.

DNODNA

pre 5 godina

Pare poreskih obveznika Srbije su upravo potrosene na renoviranje tamo nekog "spomenika zahvalnosti Francuskoj"! ZASTO? Zbog cega se pare gradjana Srbije trose na takve nebuloze? Zahvalnost kome? francuskoj koja podrzava albanske soviniste? Da li Francui kapiraju da isticanjem te "zastave" nisu uvredili samo Srbiju nego su ponizili i sami sebe.

karudijan

pre 5 godina

da su stavili albansku zastavu....razumeo bih francuze.....i podrzao bi ih....ovako....Karađorđe se bio obratio Napoleonu, tražeći pomoć i zaštitu u borbi protiv Turaka. Posle bitke kod Asperna, 1810. godine, Napoleon je Karađorđa nazvao najvećim vojskovođom onog vremena. Svojim maršalima je rekao:

“Lako je meni biti veliki uz našu iskusnu vojsku i ogromna sredstva. Ali, daleko na jugu, na Balkanu, živi jedan vojskovođa, koji je proizišao iz prostog seljačkog naroda i koji je, prikupivši oko sebe svoje čobane, uspeo da iako bez oružja i snabdeven samo višnjevim topovima, uzdrma temelje svemoćnog Osmanlijskog carstva i da tako svoj porobljeni narod oslobodi tuđeg jarma. To je Crni Đorđe i njemu pripada danas slava najvećeg vojskovođe...”

MEĐUTIM, taj isti Napoleon oglušio se o molbu Srba da im u borbi protiv Turaka pruži pomoć i zaštitu. On je čak 28. jula 1810. ponudio Srbiju - Austriji “u svojinu”. “Srbija mora jednog dana pripasti vama”, rekao je on lukavom austrijskom kancelaru Meternihu. “Ako hoćete da zauzmete Beograd, ja se tome protiviti neću...”

Ivan

pre 5 godina

Sva sreća pa ni jedan predsednik u našoj istoriji nije bio tako uvažavan od strane Francuske (i svih dobronamernih zemalja)! Zamislite kako bi tek bilo da je suprotno?!?

Draža

pre 5 godina

Bunite se kad nisu prijatelji bunite se kad su Španci prijatelji, kao šta se oni mešaju šta se njih tiče Kosovo, oni to rade zbog sebe zbog Katalonije i Baskije briga njih za nas. Znači nama ne valjaju ni “prijatelji” ni “neprijatelji”. Ladno su ljudi tako komentarisali Španski stav o Kosovu.
Ništa nama ne valja, mi smo najpametniji i ne trebaju nam takvi prijatelji a onda se bunimo kad Francuzi priznaju Kosovo. Umesto da se zahvalimo Španiji, kod nas fazon šta se mešaju. Katastrofa srpske spoljne politike

sajber kurajber

pre 5 godina

Pa neka grad obnavlja spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, umesto da se vrati Karađorđe tamo gde mu je i mesto i gde zaslužuje.

miki

pre 5 godina

Kako narod kaze - para vrti gde burgija nece. Parama dobise sve, a mi decenijama ne mozemo da naucimo kako stvari funkcionisu, a funkcionisu tako na svim nivoima, ucenama i/ili "lobiranjem", da se ne lazemo

Рајко

pre 5 godina

@Albo
И шта кажеш,Чешка и Словачка учеснице Првог светског рата на страни савезника и зато се њихове заставе налазе на Тријумфалној капији.Ниси написао да се заставе Мађарске и Аустрије такође налазе на Тријумфалној капији,и то би било логично,јер су све наведене земље биле у саставу Аустроугарске,која се борила,заједно са савезницима,против Марсоваца.

tmac

pre 5 godina

@gojko kakav samar realnosti, bravo. Otreznajavajuci komentar. Odavno ne procitah ovako nesto realno, nazalost po nas. A ovaj odnos pluseva i minusa odavno niti gledam niti vrednujem, zna se zasto. Istina je jedna, po nas tuzna i razocaravajuca, i milion klikova na plus i minus i milion komentara nece promeniti nista niti resiti problem u drzavi, mada resice problem gladi tih istih sto po naredbi udaraju te minuse, koliko da se prezivi dan. Jadna li si i bedna Srbijo, sramota me je sto sam gradjanin ove raspale polu-drzave.

Pedja*

pre 5 godina

@fajt-Prvo druze (vecna zahvalnost Francuskoj drzavi i njenom narodu za pomoc u I svetskom ratu, jer da toga nije bilo mi bi bili ponisteni kao nacija) drugo mi smo sebi sami neprijatelji i to verovatno najveci...Moramo "dokuciti" kako smo od toliko velikih saveznika i ratnih prijatelja , saboraca napravili sebi neprijatelje i protivnike, kako ?! Trece i najbitnije (nije mi jasno zasto je to uopste nepoznanica kod nas) ljudi mi moramo biti svesni toga da u albanskom jeziku ima preko 30% reci koje imaju koren iz francuskog jezika !!! Jednostavno vecnih prijateljatava nema u politici a zasto smo dospeli u ovu katastrofalnu situaciju moramo sami sebe zapitati ?!

Sve se menja....

pre 5 godina

Objašnjenje za ovo je veoma jednostavno - u I svetskom ratu učestvovali su i ljudi sa prostora tadašnje Jugoslavije, koji su živeli na istom geografskom prostoru, koje tada nije bilo, a sada jeste, nezavisno u kojem njihovi potomci sada žive.

milan

pre 5 godina

Ima Vučić pravo šta su svi uzbudili kada ima vremena možda za jedno 10 godina ili 20 a možda i više. Države nastale ratom mogu samo i ratom da završe sve zavrzlame oko te samostalnosti.

gojko 12

pre 5 godina

Naš je problem što se mi ložimo na ovo.
Ložimo se na Prvi Sv.Rat i mislimo da ako smo nekom tada bili saveznici da je taj dužan da nas voli i poštuje.
Ne gospodo ne vole nas niko niti nas ko poštuje sem možda Rumuna.

Prilikom proslave 70 god od završetka Drugog.Sv.Rata održane u Francuskoj počasni gost je bila Hrvatska i čast da otvori vojnu paradu imala je Vojska Hrvatske a mi nismo ni pozvani.
Naravno Nemačka prisustvuje svakom obeležavanju te godišnjice.
Nemačka i Francuska su danas veliki prijatelji i sveznici,Engleska i Francuska takođe a ratovali su više od 100 godina.
Najveći prijatelj i saveznik Japana je Amerika i samo Americi mogu da zahvale što su danas to što jesu.

Poštuje Francuska našu žrtvu u naš stradale pretke ali ne poštuje nas.
Nas danas niko ne poštuje a sami smo krivi za to.Od 91 do 99 smo poništili sve i zaslužili svaku osudu a danas je na Vlasti upravo koalicija koja je bila na Vlasti 91 do 99 godine i šta se onda čudimo.

mene zanima

pre 5 godina

"Već je najavljeno da će događaju prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednik samoproglašene države Kosovo Hašim Tači."

Koga Vucic predstavlja, Srbiju ili samog sebe? Ako predstavlja Srbiju, odakle mu pravo da ucestvuje u francuskoj promociji lazne drzave Kosovo?

Blagodarimo Gospodu!

pre 5 godina

Ajde šta se iščuđavate, za Francusku je Kosovo prava suverena i nezavisna država, jednako tako i za Srbiju samo to još ne znate!

Ivan

pre 5 godina

Sva sreća pa ni jedan predsednik u našoj istoriji nije bio tako uvažavan od strane Francuske (i svih dobronamernih zemalja)! Zamislite kako bi tek bilo da je suprotno?!?

neopterecen

pre 5 godina

Francuzi, obrukali ste se. Izdali ste Misica, Putnika, Bojovica, Stepu. Sram vas bilo. Izdali ste saveznicku Srbiju.
(Milan, 03. novembar 2018 13:33)

Alo se tu neko obrukao, jest diplomatija Srbije. Niko drugi.

Pancevac

pre 5 godina

Velika, velika uvreda za Srbiju.
Ali mi smo vec toliko puta pokazali da nemamo istorijsko pamcenje i ovo je jedna od posledica.
Da imamo pamcenje ovo se ne bi desilo.

Draža

pre 5 godina

Bunite se kad nisu prijatelji bunite se kad su Španci prijatelji, kao šta se oni mešaju šta se njih tiče Kosovo, oni to rade zbog sebe zbog Katalonije i Baskije briga njih za nas. Znači nama ne valjaju ni “prijatelji” ni “neprijatelji”. Ladno su ljudi tako komentarisali Španski stav o Kosovu.
Ništa nama ne valja, mi smo najpametniji i ne trebaju nam takvi prijatelji a onda se bunimo kad Francuzi priznaju Kosovo. Umesto da se zahvalimo Španiji, kod nas fazon šta se mešaju. Katastrofa srpske spoljne politike

prava adresa

pre 5 godina

Za ovo poniženje obratite se onom za koga ste glasali devedesetih umesto da se oslobadjamo komunizma kao čitava Istočna Evropa. Ovo je posledica njegove vladavine.

Vladimirsky

pre 5 godina

Dokle bre više da savijamo kičmu, ovo je evidentan pokušaj revizije istorijskih događaja od strane Francuske, sramota je najblaža reč, ukoliko ne reagujemo onda smo mi još veća sramota.

Albo

pre 5 godina

1. 1814. Kosovo je bilo delo Kraljevine Srbije.
2. 2008. Francuska je priznala Kosovo. Po Francuskoj, od tadašnjeg aleata u velikom ratu, Kraljevine Srbije, nastale su dve države - Republika Srbija i Republika Kosovo, isto kao što su nastale Češka i Slovačka od Čehoslovakije, države pobednice u velikom ratu.
3. Zato, po principu sukcesije, u proslavi danas imate zastave Srbije, Kosova, Češke i Slovačke.

Бата Стојковић

pre 5 godina

"Austrougarske vlasti su otvarale škole na albanskom jeziku" E bas zato su i docekani kao oslobodioci. Zar je tu nesto cudno?
(Xeni, 03. novembar 2018 13:25)
Јесте али на нашој територији. Што нису отварали школе на албанском у Аустрији!

realnost

pre 5 godina

Francuska je priznala državu Kosovo a NE "državu" Kosovo i nekima to treba da bude jasno. Franscuska nije banana republika pa da jednom prizna neku državu a potom povlači to priznanje.

Dakle, za Francusku pitanje Kosova jeste RESENO. I zato je uzaludan rad Ivice da trči po svetu kako bi neko povlačio priznanje Kosova jer ma koliko on trčao neće uspeti da osigura povlačenje priznanja Kosova od država poput Franscuske, SAD, Velike Britanije, Nemačke i td.

Verovatno to postavljanje zastave Kosova jeste i poruka Srbiji da uzaludna i don kihotovska borba oko Kosova jeste bez rezultata i samo može da nanese štetu i sebi jer od nezavisnosti Kosova nema nazad.

Toma

pre 5 godina

Čista podmukla provokacija i uvreda, i ništa više! Ne žele nas tamo 11.11.,to je jasno. Ne treba ni da idemo, ionako ovi što sad vode Srbiju, nemaju veze sa ondašnjim herojima.

Jax

pre 5 godina

Ovo je takva skandalčina, da je posle ovoga svaki razgovor sa nasim evropskim "prijateljima" pljuvanje po prolivenoj krvi nasih predaka. Uspravite se ljudi, imamo li mi kičmu?

Pedja*

pre 5 godina

@karudijan-Prijatelju to je period (jedini period) kada je Srbija astronomski napredovala i iz turske kasabe prerasla u jednu od najnaprednijih i najmodernijih drzava evrope !!! Nemoj zaludjivati ovaj narod, upravo zbog takvih kao sto si ti smo dotakli dno dna !!!

Nikola

pre 5 godina

@Milos
Nista ovde diplomatija ne moze.
Jedino sto je neophodno je da niko od Srpskih predstavnika ne ode na ovaj dogadjaj. Ali mislim da to nece biti slucaj nazalost..

milan

pre 5 godina

povući delegaciju! Koji je Albanac sa Kosova ratovao protiv Austro-Ugara, Bugara, Nemaca?...NIJEDAN!
Bilo je nešto malo 2-3.000 boraca Ali Pašine armije na strani saveznika i to je to ali oni su iz Albanije

Pedja*

pre 5 godina

@fajt-Prvo druze (vecna zahvalnost Francuskoj drzavi i njenom narodu za pomoc u I svetskom ratu, jer da toga nije bilo mi bi bili ponisteni kao nacija) drugo mi smo sebi sami neprijatelji i to verovatno najveci...Moramo "dokuciti" kako smo od toliko velikih saveznika i ratnih prijatelja , saboraca napravili sebi neprijatelje i protivnike, kako ?! Trece i najbitnije (nije mi jasno zasto je to uopste nepoznanica kod nas) ljudi mi moramo biti svesni toga da u albanskom jeziku ima preko 30% reci koje imaju koren iz francuskog jezika !!! Jednostavno vecnih prijateljatava nema u politici a zasto smo dospeli u ovu katastrofalnu situaciju moramo sami sebe zapitati ?!

prcko

pre 5 godina

dok se dacic vuca po africkim zemljama a nema nikakvog kontakta sa danas vazecim nosiocima moci, nije ni cudo. nema lobija koji radi za srpske interese, nista nije nauceno za sve silne godine. a ovakvi ispadi su upravo ono za sta je gospodin dacic zaposlen da spreci.

miki

pre 5 godina

Kako narod kaze - para vrti gde burgija nece. Parama dobise sve, a mi decenijama ne mozemo da naucimo kako stvari funkcionisu, a funkcionisu tako na svim nivoima, ucenama i/ili "lobiranjem", da se ne lazemo

Madhva (Hare Krišna)

pre 5 godina

Insistirati da se ukloni zastava Srbije i bojkotovati ceremoniju, pa nek slave sa Kosovskim herojima.
Možda se i neki Francuz postidi.

Sve se menja....

pre 5 godina

Objašnjenje za ovo je veoma jednostavno - u I svetskom ratu učestvovali su i ljudi sa prostora tadašnje Jugoslavije, koji su živeli na istom geografskom prostoru, koje tada nije bilo, a sada jeste, nezavisno u kojem njihovi potomci sada žive.

DNODNA

pre 5 godina

Pare poreskih obveznika Srbije su upravo potrosene na renoviranje tamo nekog "spomenika zahvalnosti Francuskoj"! ZASTO? Zbog cega se pare gradjana Srbije trose na takve nebuloze? Zahvalnost kome? francuskoj koja podrzava albanske soviniste? Da li Francui kapiraju da isticanjem te "zastave" nisu uvredili samo Srbiju nego su ponizili i sami sebe.

ja_bre

pre 5 godina

Za ove što kažu "za njih je Kosovo nezavisno, normalno je da im je tu zastava". Nije stvar u tome da li je Kosovo nezavisno ili ne, i da smo ga mi priznali kao nezavisno, zastavi Kosova nije mesto na strani pobednika WW1. Kosovo kao država nije učestvovalo u ratu, nema nikakvog prava da se nađe među svim ovim zemljama. Ako se Kosovo pak tu nalazi kao deo Srbije koji je sad nezavistan, onda tu treba da se nađu i zastave BiH, Hrvatske, Slovenije, Makedonije kao bivše članice KSHS koja je potpisnica mirovnog ugovora. Francuzima bi bolje bilo da su istakli zastavu Senegala i ostalih svojih bivših kolonija iz kojih je poginuo veliki broj vojnika, ali ipak ne, mora se na svakom koraku insistirati na "nezavisnom Kosovu". I odavno smatram da treba ukloniti sponenik "zahvalnosti Francuskoj" jer smo tu zahvalnost skupo platili žrtvama i vraćanjem kredita za neodgovarajuću municiju koju su nam prodali naši "prijatelji". Jedini pravi prijatelj Srbije u WW1 je car Nikolaj, koji je znajući da njegova zemlja nije spremna za rat ipak krenuo da pomogne Srbiji pa i po cenu života koju je i platio zajedno sa svojom porodicom. Francuzi stidite se!

sajber kurajber

pre 5 godina

Pa neka grad obnavlja spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, umesto da se vrati Karađorđe tamo gde mu je i mesto i gde zaslužuje.

Helios

pre 5 godina

Da imamo diplomatiju a ne SPS domen grebanja momentalno bi skinuli našu zastavu odatle. Još jedno i to potpuno nameravano cinično ponižavanje.
Inače ta glupost "volimo Francusku kao što je ona volela nas" je isto ko i sad potpuno lažna podmetačina i inverzja istorije. Naravno da nas nikad nisu voleli, naravno da smo im isto kao i britancima ili germanima bili nikad ništa osim sredstvo i stoka. Ali i tada je strahota istorije bila tolika da je za većinu naroda, za taj razbijeni puk bila prosto preteška, i tada kao i sada bila je silna potreba da se pobegne od realnosti. I tada kao i sada običnim ljudima bilo je nepojamno uprkos svim činjenicama, neprihvatljiva realnost da su svi baš zli - kao što i jesu. I tada kao i sada narod je onda izmišljao prijatelja.
Srbija je jedva pregrmela balkanski rat - da bi Austrougari sačekali kraj i onda nas napali. Bizarni atentat im je došao kao poručen. Ali smo mi "kupili" oružje od Francuske - platili a ono nikad nije stiglo. Onda je nešto stiglo - ali nekompatibilno, i time su zavarali našu komandu u odluci da brane položaj, uvećavši nam žrtve silno. Pomoć pred kraj rata, kada su njima pomogli amerikanci, bila je njihova korist razvlačenja fronta neprijatelja i upotrebe nas za vezivanje trupa. Njihova je vojska po sopstvenom opisu samo kaskala za nama.
A ta lažna parola posle - dala je Francuzima prednost u Borskim rudnicima itd. I onda kao i sada skrhavanje do Stokholm Sindroma bilo je masovno.
Naša zastava tu mora se skinuti odmah!

karudijan

pre 5 godina

da su stavili albansku zastavu....razumeo bih francuze.....i podrzao bi ih....ovako....Karađorđe se bio obratio Napoleonu, tražeći pomoć i zaštitu u borbi protiv Turaka. Posle bitke kod Asperna, 1810. godine, Napoleon je Karađorđa nazvao najvećim vojskovođom onog vremena. Svojim maršalima je rekao:

“Lako je meni biti veliki uz našu iskusnu vojsku i ogromna sredstva. Ali, daleko na jugu, na Balkanu, živi jedan vojskovođa, koji je proizišao iz prostog seljačkog naroda i koji je, prikupivši oko sebe svoje čobane, uspeo da iako bez oružja i snabdeven samo višnjevim topovima, uzdrma temelje svemoćnog Osmanlijskog carstva i da tako svoj porobljeni narod oslobodi tuđeg jarma. To je Crni Đorđe i njemu pripada danas slava najvećeg vojskovođe...”

MEĐUTIM, taj isti Napoleon oglušio se o molbu Srba da im u borbi protiv Turaka pruži pomoć i zaštitu. On je čak 28. jula 1810. ponudio Srbiju - Austriji “u svojinu”. “Srbija mora jednog dana pripasti vama”, rekao je on lukavom austrijskom kancelaru Meternihu. “Ako hoćete da zauzmete Beograd, ja se tome protiviti neću...”

radar

pre 5 godina

@Podsetimo, savezničke snage su činile Francuska, Velika Britanija, Japan, Italija, SAD, Rusija, Srbija, Belgija, Crna Gora, Rijadski emirat, Portugal, Rumunija, Kraljevina Hidžaz, Grčka, Kina, Tajland, Brazil, Albanija i Jermenija.

Ispravka - Albanija je bila neutralna zemlja u 1. svetskom ratu

Mirovni ugovor iz Sevra iz 1920. godine definisao je Glavne savezničke sile kao Ujedinjeno Kraljevstvo, Rusija, Francuska, Italija i Japan.
Savezničke sile, osim Glavnih savezničkih sila, su bile Jermenija, Belgija, Grčka, Hedžaz, Poljska, Portugalija, Rumunija, Kraljevstvo Srba i Čehoslovačka.

tmac

pre 5 godina

@gojko kakav samar realnosti, bravo. Otreznajavajuci komentar. Odavno ne procitah ovako nesto realno, nazalost po nas. A ovaj odnos pluseva i minusa odavno niti gledam niti vrednujem, zna se zasto. Istina je jedna, po nas tuzna i razocaravajuca, i milion klikova na plus i minus i milion komentara nece promeniti nista niti resiti problem u drzavi, mada resice problem gladi tih istih sto po naredbi udaraju te minuse, koliko da se prezivi dan. Jadna li si i bedna Srbijo, sramota me je sto sam gradjanin ove raspale polu-drzave.

ГОСТ

pre 5 godina

Ko postavlja pitanje sta ce ovde zastava(fotografiju je tvitovao ambasador Kosova u Francuskoj)? Ova zastava je vidjena 2015 godine na otvaranju evropskih olimpijskih igara.Bivsi "precednik" je sedeo u VIP lozi. Nije vam o tome pricao?

Advbj

pre 5 godina

Mada, Francuzi su nasi istorijski prijatelji, pomogli nam u jednom ratu da bi posle nasa pesadija probijala front umesto njih i isla ispred njihove vojske. Sve ostalo je mit....
(hm?, 3. novembar 2018 13:51)
Pa normalno. A šta bi ti hteo? Da Francuzi oslobađanju Srbiju a ti da ideš iza njih? Francuzi su dosta pomogli ali nezahvalnima uvek malo.

Dusko

pre 5 godina

Ovde mnogi zaboravljaju da smo mi juna 1999 kapitulirali i da bi prestalo bombardovanje Srbije morali smo po kumanovskom sporazumu sa Kosova povuci nasu vojsku i policiju.
A posto je skupstina SCG ratifikovala taj sporazum, [koji mnogi zovu kapitulacija] on je postao medjunarodni dokumenat i tu nena predomisljanja bez posledica
I sada 20 godina kasnije, neki bi zaboravili da smo potpisali taj sporazum i prtedlazu da progladimo okupaciju tog teritorija iako po medjunarodnom pravu formalno - pravno uopste ne upravljamo tom teritorijom

JovoNaNovo

pre 5 godina

Tesko nama sa ovakvim prijateljima.
Ali, interesantno je da ovim postupkom nesvesno gaze preko nase zajednicke velike pobede u velikom ratu.
Da, zeleli su potpis, ali posto ga nema eto zastave.
Tek toliko da ne crknu od muke. :)
Ipak moramo da pamtimo Francusku onakvom kakva je bila i da se nadamo da ce se vratiti sebi.
Ni mi nismo zlato, posle jos jedne golgote polako pocinjemo da se vracamo medju ljude i cenimo neke stvari koje su nam nekad donosile dobro.
Dakle, Viva La France - ona jedina i prava! liberte fraternite egalite!!!

Grobari Banat

pre 5 godina

Kakvo povlačenje sa ceremonije!? Šta pričate!?
Nama je, tamo, mesto krvlju upisano, treba li ikoga podsećati!
Ma, mogu da okite i ukrase kako god hoće i žele!
Zastava naših predaka i mučenika BIĆE tamo!
Ko nas predstavlja (i ne samo nas), posle sto godina, druga je tema.
Slava palim herojima Velikog rata!

dare 011

pre 5 godina

Pa i da je priznato kao država, “Kosovo” je priznato u 21. veku a Veliki rat je bio u 20. veku, tako da ta zastava tamo nema šta da traži!

mali radojica

pre 5 godina

Aman ljudi nemojte brkati babe i zabe. Danas je 2018 a pre stotinu godina nisu postojale ni Hr ni Slo ni Makedonija ni Bih a kamoli jedno Kosovo. Zastavama ovih novoformiranih drzava nije mesto na ovakvim proslavama. Ovo nije proslava NATO pakta niti je on sponzor ovakve komemoracije.Kakve veze imaju ove zemlje sa proslavom 100 godina od kraja I sv. rata.Ovo je samo prst u oko Srbiji i jedan nevidjeni bezobrazluk,ali mi tu nista ne mozemo jer nemamo nikakav uticaj na ove stvari.

depere se okreće u grobu

pre 5 godina

Otud sto druge države priznaju Kosovo a vi koji živite u svojim snovima se čudite. Vratite se u realnost pa se nećete pitati.
(A, 3. novembar 2018 13:43)
Ne radi se ovde o tome da li neko nekog priznao ili nije, nego da li se borio na strani Antante ili nije. Capish? Ili da ti nacrtam?

justinijan

pre 5 godina

Blagodarimo Gospodu!
Zaboravljaš samo jednu sitnicu: Kosovo nije bilo među državama pobednicama 1. svetskog rata.
Mogu oni da priznaju ili ne koga god hoće, ali niko ne sme da falsifikuje istoriju.

Бојан

pre 5 godina

Молимо Вас склоните нашу заставу па славите колико хоћете, ви заслужујете једни друге!!! Она Француска и ова данас немају никакве додирне тачке, гледано из нашег угла!!! Данас преподне сам био на гробљу због Задушница, и прошао поред јединог лепо уређеног дела тог истог гробља у мом граду, а ту леже Французи који су погинули приликом ослобађања Зајечара у 1. Светском рату!!! Њима хвала, чуваћемо успомену на њих заувек, али ови данас нису њихова ни бледа сенка, у моралном смислу!!!

Petar S.

pre 5 godina

Po meni Srbija sada ima 2 mogucnosti.

Prva hje da bojkotuje skup (posto to vise nije proslava, bar za Srbiju).
A druga je da iskoristi medijsko svetlo tog skupa pa javno pred svima proglasi OKUPANIJU DELA Srbije od 1999.

Ovo sve razume se ako domacin odbije da ukolinu jedinu pokrajnsku zastavu sa skupa.

provokacija

pre 5 godina

Kosovo nije pobednica u 1. Svetskom ratu. Vučić ne treba da stoji pod kosovskom zastavom.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Radoje, 3. novembar 2018 15:16)

Ako mene pitate Vucic ne treba da ide tamo - jasno je kao dan da je ovo cista provokacija, ta zemlja zvanicno ne postoji ni danas, a nekmoli pre 100 godina. Sledeci put kada neko bude hvalio Makrona neka se seti ovoga - za mene licno najopasniji evropski politicar od kako pratim politiku (a to je 25-30 godina)

Ле016

pre 5 godina

Уопште није битно да ли је Косово данас држава или не, како Косово може бити на страни победнице када за време Великог рата уопште није постојало и није учествовало у рату. тј. становници Косова и Албаније јесу учествовали, убијајући преко 140.000 СРПКИХ војника и цивила,приликом повлачења. Значи они који су убилали војску која је дала највећи допринос пробоју Солунског фронта, која је остварила прву победу над аустроугарском војском, те убице се данас представњају као победници. то се зове болесно лицемерје,тј. то је право лице запада.

Bez_Cenzure

pre 5 godina

Nije poenta da je Francuska priznala nezavisnost Kosova već što ta tvorevina nije ni postojala kao nezavisna za vrijeme Prvog Svjetskog rata i zastava te nezavisne tvorevine ne može biti istaknuta među zastavama zemalja pobjednica. Po toj logici mogli su istaknuti i zastave Hrvatske, Slovenije, BiH koje su bile u sastavu Austrougarske ili Makedonije tada kao dijela Srbije. Provokacija je očigledna.

Sine Mitre

pre 5 godina

Na ovu "proslavu" sa ovakvom provokacijom ni pod razno. Uzgred, mislim da najnovije ankete pokazuju da nikada u istoriji Francuske neki predsednik nije bio toliko malo cenen i popularan, jedva cekaju da ga se otarase na sledecim izborima. Nikakva delegacija Srbije nema sta da trazi na nekoj proslavi pod tom zastavom.

BOSS

pre 5 godina

Ali ove zemlje sto su priznale Kosovo krse medjunarodno pravo,da li neko od tih novinara tamo na te konferencije postavi pitanje u vezi toga njima?
Npr. Da pitaju ovog francuza kako bi se on osjecao da Srbija zovne i doceka predstavnika ETA-e u Beograd??? Mislim da se tako zvala ona baskijska organizacija.
Nemamo mi prijatelja na zapad,dusu bi nam uzeli...

Depere se okreće u grobu

pre 5 godina

Braćo Srbi, nemojte se nervirati, sve što je neprirodno to je i neodrživo. Mogu oni napisati/reći da je neki Šalja probio Solunski front, ali džaba istorijski arhivi su neumoljivi. Svašta piše u njima. A što se tiče Francuza, sa njima sam raščistio ko' komunisti sa religijom.

Бата Стојковић

pre 5 godina

Ко су ови што сматрају нормалним да и застава Косова буде ту? Па ставите онда и заставу Хрватске, Словачке, Чешке, заслужнији су. Барем су неки њихови грађани учествовали као добровољци у српској војсци.

Прота Матеја

pre 5 godina

Поново прекрити споменик на Калемегдану и демонстративно одбити да учествујемо на прослави. И нека Вучић заборави на довођење Макрона у Србију. Преко овог понижења се не сме прећи.

Marsovac

pre 5 godina

"Ajde šta se iščuđavate, za Francusku je Kosovo prava suverena i nezavisna država, jednako tako i za Srbiju samo to još ne znate!
(Blagodarimo Gospodu!, 3. novembar 2018 13:55)"
Ali ta "drzava" nije postojala ni u kakvom obliku u to vreme, pre sto godina.

roadrunner

pre 5 godina

"Ajde šta se iščuđavate, za Francusku je Kosovo prava suverena i nezavisna država, jednako tako i za Srbiju samo to još ne znate!"

Па и да је тако, та држава није била на страни Антанте илити савезника у Првом светском рату.

smarate spineri

pre 5 godina

@A

A u kojoj je to realnosti "drzava kosova" bila ucesnik I svetskog rata i to jos kao saveznik? Kapiras uopste sta se obelezava u Parizu? Btw. u realnosti, za one koji znaju nesto ta tvorevina na Kosovu je samo jedan izdrzavani protektorat bez medjunarodnog legimiteta i nista vise.

Рајко

pre 5 godina

@Albo
И шта кажеш,Чешка и Словачка учеснице Првог светског рата на страни савезника и зато се њихове заставе налазе на Тријумфалној капији.Ниси написао да се заставе Мађарске и Аустрије такође налазе на Тријумфалној капији,и то би било логично,јер су све наведене земље биле у саставу Аустроугарске,која се борила,заједно са савезницима,против Марсоваца.

Александар

pre 5 godina

Никад срамнија власт у Француској. Колико само мржње према српском народу је стигло од назови француских пријатеља деведесетих.

Srdjan

pre 5 godina

Upravo tako, ako ima i trunke casti i dostojanstva treba se povuci sa te proslave,oava provokacija je upucena nasim zrtvama u tom ratu.
Francuska, niti je to veliki narod, a jos manje drzava.

karudijan

pre 5 godina

I ono što je najvažnije, Francuska je obračunala i naplatila od Srbije sve što je učinila za njenu vojsku, tokom rata od 1914. do 1918. godine. Za svaki svoj franak obračunavala je visoke, zelenaške kamate. I posle rata, svuda po Srbiji je bio prisutan francuski kapital, počev od malih klanica, pa do borskog rudnika. Francusko-srpska banka u Beogradu je bila toliko moćna, da je potiskivala i Narodnu banku Jugoslavije i ugrožavala njen monopol u emisiji novčanica.

POČETKOM 1921. godine, Francuska ispostavlja svoj račun za pruženu pomoć u toku Velikog rata. U Beogradu su svi bili zaprepašćeni i pitali se šta donosi savezništvo i prijateljstvo sa Parizom. Prema toj računici, Francuzima je trebalo platiti 1.162,5 miliona franaka, i to u zlatu, jer je francuski franak do 1918. godine imao zlatnu podlogu. To je bila ogromna suma, a sam način obračuna bio je - zapravo lihvarski. Sitničave francuske knjigovođe nisu u ovom obračunu, zaboravile ni pertle (od opute), koje su slate uz svaki par cokula srpskoj vojsci na Solunskom frontu...

bojan

pre 5 godina

Ovo nije skandal već nameran bezobrazluk (naših prijatelja) francuza?? Lobiraju da Kosovo udje u:
UN, Interpol, Unesko i u ko zna još kakve organizacije?? Ti isti francuzi se pominju kao najozbiljniji kandidati za gradnju metroa u Beogradu, nakon svega nevedenog dali treba da dobiju izgradnju metroa?? Kakvi su nam prijatelji vidi se po njihovim postupcima prema Srbiji.

Srdačan pozdrav.

milan

pre 5 godina

Ima Vučić pravo šta su svi uzbudili kada ima vremena možda za jedno 10 godina ili 20 a možda i više. Države nastale ratom mogu samo i ratom da završe sve zavrzlame oko te samostalnosti.

Лаза Буџук

pre 5 godina

Ово је блаћење и њихових људи који су погинули у великом рату,прекрајање историје је шамар њиховим војницима,и њих се тиче као и нас,а наше дипломате би требало да оду и уложе протест,зарад истине.Срамота.

dobro pamtim

pre 5 godina

Kako rece parola kojom je je bio obavijen spomenik na Kalemegdanu februara 2008.: " Francuskoj, sa kojom smo krv lili i u molitvama je spominjali, a koje vise nema!"

hm?

pre 5 godina

Pitanje bi trebalo postaviti onima sto su pregovarali i potpisivali u Briselu! Mada, Francuzi su nasi istorijski prijatelji, pomogli nam u jednom ratu da bi posle nasa pesadija probijala front umesto njih i isla ispred njihove vojske. Sve ostalo je mit....