1. Patrijath Putin se javio bice cupavo?
  (pprvi dan skole u Svedskoj, 1. novembar 2018 18:31)

  # Link komentara

 2. Hvala svima koji su objasnili organizaciju pravoslavnih crkvi. Ja nikako ne mogu shvatiti zašto recimo makedonska, crnogorska i ukrajinska pravoslavna crkva moraju od nekoga tražiti dozvolu, a one su prije toga postojale. Npr. ohridska crkva je jedna od najstarijih. Ako svaki pravoslavni narod može imati svoju crkvu, zbog čega se recimo tim malim crkvama (MK i CG) ne dozvoljava, tko će im odobriti, kakva je to crkva majka... Koliko sam shvatila SPC je crkva majka koja je nastala od ohridske crkve, a ne dozvoljava makedonsku. Ista stvar je s ukrajinskom, koja je starija od ruske, a nije mogla dobiti autokefalnost. Ako su svi patrijasi jednaki, da li (možda pitam glupost, oprostite) npr, slovenska pravoslavna crkva u nastajanju (da nikoga ne iritiram) tražiti majku crkvu od crkve češke pravoslavne crkve, kao crkve majke i ako oni odobre, što im trebaju carigradski ili moskovski? Ako im ne odobre, ona traže od neke druge crkve, npr. grčke i tako od svake crkve dok ne dobiju odobrenje. Ovo je tako komplicirano i čini mi se da je prije izvor nekih sukoba među pravoslavnim vjernicima, nego veze i da ego patrijarha tu igra glavnu ulogu. Molim vas odgovor.

  PS. Molim b92 za svoje čitatelje da objavi neki veći članak u kojima bi to objasnio.
  (zg232, 1. novembar 2018 09:30)

  # Link komentara

 3. Putin preti...

  Da je Isus ziv, ovakvima bi zabranio da budu vernici.
  (blagoja, 1. novembar 2018 02:54)

  # Link komentara

 4. Svaki covek na ovoj planeti mora da ima apsolutnu slobodu izbora religije i crkve. Niti ce se Ukrajinac moliti u RPC, niti Rus u nazovi ili ne nazovi UPC. Ne vidim nikakav problem. Imovina je neprikosnovena. Necija odluka o autokefalnosti je kao i priznanje drzavnosti i to je mnogo naprednije od "monolitne" Katolicke crkve. Dosta vise šizmi i raskola, ovo je ipak 21.vek.
   (Stevan, 31. oktobar 2018 21:43)

  # Link komentara

 5. Religija je idealan nacin kontrole vlasti i onaj koji kontrolise vrh neke religijske zajednice moze mnogo lako da kontrolise ogromne mase. U ovom slucaju idealna mogucnost da se Rusija mesa malo dublje u odnose unutar Ukrajine. Sve ovo nema veze sa religijom vec je cista politika i pokusaj da se umanji mogucnost Rusije da deluje u tom delu Evrope
   (Edin, 31. oktobar 2018 21:37)

  # Link komentara

 6. Za one što misle da samo komunisti ne veruju u boga informacija da u Holandiji, po nedavno obavljenom i objavljenom statističkom istraživanju, 55 posto stanovništva ne veruje u boga. Procenat ateista se povećava za oko dva procenta godišnje.
   (Sloba iz Haga, 31. oktobar 2018 21:16)

  # Link komentara

 7. Kol fol katolik - Carigradski patrijarh jeste bio nešto slično papi ali mu je uticaj i važnost opala kada je Carigrad pao pod Turke, čak i danas Turci zahtevaju da taj patrijarh bude isključivo njihov državljanin, sve te okolnosti su dovele do tog da je on tek prvi medju jednakima. Medjutim ipak ima poslednju reč kada su u pitanju hijerarhije pravoslavnih crkava, a mislim da u ovom slučaju Rusi nisu u pravu, jer Ukrajina je nezavisna država, narod sebe smatra Ukrajincima a da je politički odluka nameštena u baš ovom trenutku jeste, ali to je realnost, na kraju krajeva i Srbi i ostali su na sličan način dobili autokefalnost, malo politike malo upornosti. Prijatno.
   (kurbla, 31. oktobar 2018 20:42)

  # Link komentara

 8. (Ko fol katolik, 31. oktobar 2018 19:28) U pavoslavnom svetu patrijarsi su svi jednaki.
  (Against modern football, 31. oktobar 2018 20:28)

  # Link komentara

 9. @Ko fol katolik

  Ne. Pravoslavna crkva i katolička crkva su sasvim različito organizovane. Carigradski prtijarh je prvi među jednakim patrijarsima, a ne šef cele pravoslavne crkve. On može da sazove svepravoslavni sabor, na kome bi se većinom glasova donela neka odluka na nivou cele pravoslavne crkve. Međutim, takvi sabori se praktično ne održavaju. Jedini pokušaj sazivanja svepravoslavnog sabora je bio 2016 i propao je zbog nedostatka kvoruma jer su Rusi i još neki odbili da dođu.

  Carigradski patrijarh nije nadređen drugima. Papa jeste šef cele katoličke crkve, ali katolička crkva ima sasvim drugačiju organizaciju.
  (Недељко Стефановић, 31. oktobar 2018 20:26)

  # Link komentara

 10. Prvi čovek ubedljivo najveće pravoslavne nacije dve hiljade godina posle Hrista, a skoro hiljadu godina nakon podele među hrišćanima, čini sve da spreči ubedljivo drugu najveću pravoslavnu naciju da ostvari pravo na svoju crkvu. Sramota.
  (feudalna imperija, 31. oktobar 2018 20:24)

  # Link komentara

 11. Kada KGB-ovac i komunista Putin, prica o crkvi i pravoslavlju! Stariji i oni koji politiku i istoriju znaju od "malo ranije", znace o cemu pisem.
   (M. Radosavljevic, 31. oktobar 2018 20:22)

  # Link komentara

 12. Ovo će samo ubrzati raspad ukrajinske države.
  (btw, 31. oktobar 2018 20:18)

  # Link komentara

 13. @ko fol katolik... carigradski patrijarh je po hijerarhiji samo prvi medju jednakima. Jednako vredi glas svakog patrijarha autokefalne crkve (samostalne, priznate). Dakle nije kao kod katolikaa da ima neki bas glavni. Ovaj jeste malo kao vazniji (vaseljenska patrijarsija), ali opet mislim da nije cak ni najstarija carigradska (vaseljenska) patrijarsija vec mislim da je to antiohijska. Uglavnom, mi smo se za to borili pre onoliko vekova, da sluzba bude na nasem jeziku, a ne grckom i da budemo patrijarsija i naravno da podrzavam da svaki pravislavni narod ima svoju crkvu. Eto.
  (Makica, 31. oktobar 2018 20:11)

  # Link komentara

 14. Ko fol katolik - pravoslavna crkva ne zeli da ima nikog poput pape, zato smo se valida i razdvojili izmedju ostalog...Taj vaseljenski je pak prvi medju jednakima, ali za njega niko ne haje i niko nema pojma ko je, ali se kao pominje u molitvama...Sve u svemu raspad nazalost, crkva bi bila mnogo mocnija da su svi slozni ko npr katolici..
   (kao pravoslavac, 31. oktobar 2018 20:06)

  # Link komentara

 15. @Ko fol katolik zbog toga se maltene i desio raskol
  (A pa ne, 31. oktobar 2018 19:50)

  # Link komentara

 16. Putinove pretnje ozbiljnim posledicama smo već videli.... nastradaju tikvice ,jabuke ,pomorandze .kupus i slicne bilje i bosilje.
  (Ptor, 31. oktobar 2018 19:47)

  # Link komentara

 17. Daj bre cuti, vise od pola veka gazili ste po crkvu i pravoslavstvu sad ste se nesto zbrinuli jer to vi donosi politicke poene kod zatupljenog naroda.
  (com, 31. oktobar 2018 19:39)

  # Link komentara

 18. Onaj osjecaj kad se bivsi komunisti (citaj oni koji ne vjeruju u Boga), natjecu za utjecaj svoje crkve.
  Sta ti je politika...
  (hipokrit, 31. oktobar 2018 19:37)

  # Link komentara

 19. Onaj osjecaj kad se bivsi okorjeli komunisti postave na branik vjere i religije.
  (lobotom, 31. oktobar 2018 19:34)

  # Link komentara

 20. Meni se inače ta pravoslavna hijerarhija i ustroj čine jako komplicirani.
  Ali zar nije ta Carigradska patrijaršija ko katolički Vatikan i taj patrijarh šef čitave pravoslavne crkve?
  Pa kod nas kad Vatikan i papa nešto odluče tu nema rasprave, ima tako da bude i gotovo.
  Pa kako sad ovi kad im ne paše odluka njihovog pretpostavljenog su jednostvano odlučili da se ne žele više s njim igrati?!
  Možda neko da pojasni...
  (Ko fol katolik, 31. oktobar 2018 19:28)

  # Link komentara