1. U Kanadi (celoj Kanadi-cak i tamo gde vecina stanovistva govori engleski kao u Ontariju), ispiti se mogu polagati na francuskom ili engleskom. Ne vidim zasto isto pravilo ne bi vazilo za Madjare u Srbiji.
  (Vojke, 31. oktobar 2018 21:28)

  # Link komentara

 2. @(Francuz, 31. oktobar 2018 12:34)

  Potpuno se slažem, mada kad je reč o ovoj konkretnoj vesti, ti kao Francuz sigurno znaš da je itekako moguće studirati u Francuskoj na engleskom (a ponegde i na italijanskom, španskom i nemačkom) jeziku na svim većim univerzitetima (PSL, Sorbona, AMU...).

  Ako postoji potreba (čitaj: olakšava učenje većoj grupi ljudi ili omogućava veće zahvatanje talenata) normalno da će svaki univerzitet koji drži do sebe omogućiti nastavu i polaganje na više jezika, nema to veze sa nacionalizmom i tim tricama i kučinama - univerzitetu je posao da proširuje znanje a ne da se bavi prizemnom etničko-kulturuloškom politikom.
  (Aleksandar, 31. oktobar 2018 17:20)

  # Link komentara

 3. Zavidim ljudima iz Vojvodine koji po defaultu govore npr madjarski i srpski jezik, mi u Sumadiji eto samo srpski i ko uci u skoli eng/nem. Poznavanje jezika je bogatstvo, nova dimenzija, novi svet ...
   (hej, 31. oktobar 2018 14:16)

  # Link komentara

 4. Na ispitu ti koji tuc-muc, nista ih ne razumes, posle jednog minuta dobiju sesticu i prodju, a onda kad dodje neko ko razumljivo govori profesor ga cedi pola sata, postavi mu jos deset dodatnih pitanja i ako sve to uspe da prodje dobije sedmicu.
  (student NS, 31. oktobar 2018 14:07)

  # Link komentara

 5. Francuz,

  Francuska nema manje i vise konstitutivne narode pa onda ni manjine. Francuska je gradjanska drzava i svi su jednako tretirani bar u ustavu. Nacionalnost je vezana za drzavljanstvo, to tako treba biti i kod nas - Srpsko Hrvatsko Bosansko etc, ali mi smo jedni od onih koji to necemo pa onda ne mozemo traziti ni u Srbiji - inace konstitutivni i nekonstitutivni narodi su velika zabuna i osnov diskriminacije-ni jedan narod ovde nije pao sa marsa nego su autohtoni. To sto su neki malo agresivniji u srednjem veku stvarili drzavne institucije ne cini ih gazdama ostalih..
  (velibor, 31. oktobar 2018 13:52)

  # Link komentara

 6. U Austriji naša deca polažu ispite na nemačkom.
   (Obaveštena, 31. oktobar 2018 13:48)

  # Link komentara

 7. @Lazar
  Osnovnu i srednju skolu moze. Za fakultet ih nema dovoljno. Npr na univerzitetu u Budimpesti mozes na Fakultetu za elektroniku i elektronsko inzinjerstvo da polazes prijemni na romskom, slovackom i nemackom, jer su te manjine zastupljene, na srpskom ne mozes, jer godisnje upise jedan ili ni jedan student na taj smer.
  Nego, usput, reci mi mozes li na Hebrejskom da polazes prijemni u Nisu? Nemozes, jer je jevreja premalo, ali npr u Svedskoj mozes. Srbi su se masovno odseljavali iz Madjarske za vreme Rusa i sad ih imas 7210 (oko 0.07% stanovnistva), popis iz 2011, dok madjara imas preko 200 000 (oko 3% stanovnista) u Srbiji.
  (Bacvanin, 31. oktobar 2018 13:37)

  # Link komentara

 8. Kratko i jasno. Zaštita nacionalnih interesa. Ne radi se ovde o ljubavi, toleranciji ili diskriminaciji. Vreme je da postanemo ozbiljna država, ovo više postaje smešno. Šta god neko zatraži, to i dobije, nigde drugde to ne postoji. I kakve su to budalaštine o milenijumskom boravku Madjara ovde, kakve to veze ima sa bilo čime? Pa i moji su se školovali u Pešti, Gracu ili Beču pa to nisu radili na srpskom. Svašta. Prekinite sa budalaštinama i imajte poštovanja prema Srbiji bar onoliko koliko ona poštuje manjine. A to je za svaku pohvalu, gledajući region i šire. Pozdrav.
   (intimna prepiska sa moderatorom, 31. oktobar 2018 13:35)

  # Link komentara

 9. Koji je to tačno interes Republike Srbije da školuje domaće građane na jeziku susedne drzave koja je članica EU, da bi potom ti studenti koji su se školovali u trošku države Srbije otišli kao školovan kadar da rade u toj drugoj susednoj državi koja ih tako dobija za džabe? 
  Meni gospodo ovo liči na pljačku budžeta Republike Srbije, zato ti stuenti bar neka plate to džaba školovanje i to ne po nekoj paprenoj ceni, nego po onoj ceni koja važi za isto takvo školovanje u toj drugoj stranoj susednoj državi!
  (Eto tako, 31. oktobar 2018 11:39)

  Evo jedna informacija sa tebe:
  puno se Rumuna iz Vojvodine školuje u Temišvaru a kad završe fakultete nastavljaju da žive i rade u Srbiji tako da smo na istom ...
   (Morski lav, 31. oktobar 2018 13:29)

  # Link komentara

 10. ... Prvo, uopšte nije tačno da neko ne želi da govori srpski jezik kao što ste to u naslovu napisali, već samo želi da prijemni ispit polaže na svom maternjem jeziku. Ovo je potpuno normalno i u redu, jer su Mađari priznata nacionalna manjina. Drugo, to što neko polaže prijemni ispit na svom maternjem jeziku ne znači da će studirati na istom, već će studirati na srpskom jeziku. Ako zaista ne zna srpski jezik, moraće ga naučiti zbog studija, a i kasnije zbog posla, što je opet normalno i u redu, jer bilo gde u svetu bez znanja domaćeg dominantnog jezika teško da možete naći posao, osim možda u nekim delatnostima gde vam znanje domaćeg jezika ne treba ili radite isključivo sa stancima i sl. U svakom slučaju znanje jezika je uvek plus, a nikako minus. Bilo bi zaista lepo kada bi B92 bio malo društveno odgovorniji i kada bi se izbegavali bombastični nazivi članaka koji su u potpunoj suprotnosti sa istinom, a obično i sa sadžajem samog članka, jer ovako sve više liče na neke druge portale koji su sve samo ne društveno odgovorni.
  (Sheriff, 31. oktobar 2018 13:29)

  # Link komentara

 11. u svakoj normalnoj drzavi moras znati i postovati taj jezik ...

  apliciranje za drzavljanstvo Madjarske podrzaumeva i test poznavanja madjarskog jezika
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (neko ko zna, 31. oktobar 2018 10:45)
  U svakoj normalnoj državi ravnopravni su svi jezici koji u značajnom broju govore njeni gradjani. U Svajcarskoj su 4 jezika službena. Jedino u Srbiji imate slučaj da gradjani dominantno koriste latinicu a država po svaku cenu forsira samo ćirilicu.
  (A, 31. oktobar 2018 13:28)

  # Link komentara

 12. Bacvanin

  Zamena teza zvanicni jezici u Svajcarskoj su Nemacki, Francuski, Italijanski i retoromanski (jezik pravih domorodaca Svajcarske). U BIH imam 3 zvanicna jezika, u Srbiji je zvainican jezik Srpski a gde ima manjina oni mogu da koriste manjinske jezike u saglasnosti sa zakonom.
  Ovde kod nas se mnogo titra manjinama pa sada nekiam smeta sto im u pasosu pise sprsko drzavljanstov jer se drzava zove Srbije, nego su izmislili da sada mora da pise drzavljanstvo republke Srbije, U Hrvatskoj su svi hrvatski drzavljani, u Nemackjoj su svi nemacki drzavljani, samo u Srbiji manjien ne mogu da budu sprskih drzavljanin.
  (Maca, 31. oktobar 2018 13:11)

  # Link komentara

 13. A nije diskriminatorski bilo kada su Srbima u Subotici i jos nekim mestima kada konnkurisu za posao u mnogim firmama u mestima gde zivi veca madjarska manjina, poslodavci trazili da znaju i madjarski jezik tj jezik manjine u sopstvenoj drzavi. Secam se pre neku godinu oglas za rad u jednom firim u Subotici na sajtu za zaposljavanje ceo ispisan na madjarskom jeziku.
  (bbb, 31. oktobar 2018 13:03)

  # Link komentara

 14. Meni gospodo ovo liči na pljačku budžeta Republike Srbije, zato ti stuenti bar neka plate to džaba školovanje i to ne po nekoj paprenoj ceni, nego po onoj ceni koja važi za isto takvo školovanje u toj drugoj stranoj susednoj državi!
  (Eto tako, 31. oktobar 2018 11:39)
  ---…--

  Nije to skolovanje "dzaba", nego to skolovanje placaju gradjani Srbije kroz placanje poreza - pa samim tim i gradjani madjarske ili drugih nacionalnosti.
  (nije nego ovako, 31. oktobar 2018 13:03)

  # Link komentara

 15. Ovakve stvari se jednostavno resavaju.

  Nek uce kako hoce, ali posle traziti obavezno poznavanje srpskog jezika uz dokaz o polozenom ispitu za zaposlenje, pasos, dokumenta, skolovanje, zdravstveno osiguranje, penziju.
  (Mile, 31. oktobar 2018 13:00)

  # Link komentara

 16. Dajte drugima tretman jezika, kakav bi voleli da imaju Srbi u okolnim drzavama.
  (Bacvanin, 31. oktobar 2018 11:54)

  Ne znam da li Srbin u Madjarskoj može da studira na srpskom?
  (Lazar, 31. oktobar 2018 12:53)

  # Link komentara

 17. Kako vas nije sramota?
  Ko je rekao da neće da govore srpski?! Da li je ideja da se kaže "nije bitno što je fakultet de facto diskriminisao ljude već je bitno što navodno *oni* neće da pričaju srpski, a to nikako ne stoji. Samo su hteli da polažu prijemni na maternjem, srpski govore svakako ali lakše im je bar za prijemni da ne brinu o jeziku već o znanju.
  Fakultet je prvo dao saglasnost i posle usred priprema povukao saglasnot i time zaista napravio diskriminaciju, da su od početka rekli ne može to je u redu. Ali ovako su svoje buduće brucoše majstorski navukli.
  I da gospodo, u Srbiji ili bar u mojoj Vojvodini žive razni ljudi, raznim jezicima govore, a ovakvo tendenciozno izvrtanje stvari služi samo potpirivanju netrpeljivosti.
  (Aleksandar NS, 31. oktobar 2018 12:46)

  # Link komentara

 18. Naravno da konstitutivnim narodima treba omogućiti studiranje na maternjem jeziku, ali na šta bi ličilo da sad sve manjine u Srbiji traže to isto. Onda bi Romi, Rumuni, Hrvati, Slovaci i mnogi drugi mogli da traže studiranje na svojim jezicima. Mađarska manjina je u povlaštenom položaju u odnosu na druge, i to po meni nije u redu...
  (Nemanja, 31. oktobar 2018 12:45)

  # Link komentara

 19. je to tačno interes Republike Srbije da školuje domaće građane na jeziku susedne drzave koja je članica EU, da bi potom ti studenti koji su se školovali u trošku države Srbije otišli kao školovan kadar da rade u toj drugoj susednoj državi koja ih tako dobija za džabe?
  Meni gospodo ovo liči na pljačku budžeta Republike Srbije, zato ti stuenti bar neka plate to džaba školovanje i to ne po nekoj paprenoj ceni, nego po onoj ceni koja važi za isto takvo školovanje u toj drugoj stranoj susednoj državi!
  (Eto tako, 31. oktobar 2018 11:39) # Link komentara
  Zasto bi bili u obavezi da bilo sta plate Srbiji? Da li u svojoj zemlji imaju mogucnost da se zaposle? Koliko je ljudi sa fakultetom na birou ili u trafici? I ako hoce da odu u inostranstvo, moraju da nadoknade drzavi? Van pameti
  (Sale, 31. oktobar 2018 12:42)

  # Link komentara

 20. Мислим да у овом случају треба бити мало уздржанији и имати мало више разумевања. Мађари су у Војводини аутохтоно становништво. Они ту нису дошли јуче, и скоро до јуче су живели и учили школе у својој земљи и на свом језику. То што су се преко ноћи нашли у другој земљи није љихова кривица већ резултат хира историје и ратне среће.

  Најмање што њихова нова земља може да уради је да им омогући школовање на матарњем језику. Да ли је то добро за њихов будући живот и каријеру оставимо њима да одлуче.
  (Дарко, 31. oktobar 2018 11:39)


  Мађари нису аутохтоно становништво Војводине. Нису дошли јуче, него прекјуче. Ни Винча ни Старчево нису били мађарски.

  Пошто се ова земља зове Србија, а притом колико ја знам није мађарска колонија, нисмо у обавези да испуњавамо овакве хирове, који ће узгред, сутра лако да нам се обију о главу.
  (историја је учитељица живота, 31. oktobar 2018 12:38)

  # Link komentara

 21. A ko kaze da ja kao madjar ne znam srpski jezik ? Verovatno bolje znam od prosecnog Srbina sa sela jer sam studirao. Hahaha, samo po naglasku se odajem. A u slobobodnoj, demokratskoj zemlji koristicu madjarski ga kad hocu, jer mi maternji jezik. Evo idem u Zrenjenin i bas cu samo na madjarskom da pricam !

  #(Pista, 31. oktobar 2018 11:43)


  Šta ćeš u Zrenjanin, ti bar možeš da uzmeš Madjarski pasoš i da odma odeš za EU, idi na primer u Beč ili Berlin, oni su vam viševekovni saveznici pa tamo pričaj samo na mađarskom jeziku da vidiš šta će ti kažu.
  (Pako Alkaser, 31. oktobar 2018 12:37)

  # Link komentara

 22. pa gde cemo stici ako svakozeli da ima pravo da studira na svojim jeziku? u nemackoj to ne ide, ovde zivim, ustvari ja ako ovde zivim i zelim da budem integrisen onda moram da govorim taj jezik. neznam zasto ljudi uvek nesto zahtevaju kao da zive u zatvoru.
  (isus je bog, 31. oktobar 2018 12:06)
  Verovatno nisi mrdnuo iz mesta gde živiš, a nisi se ni integrisao u nemačko društvo-državu kad misliš da se može školovati samo na nemačkom jeziku.
  (realno, 31. oktobar 2018 12:36)

  # Link komentara

 23. Nacionalne manjine treba ukinuti kao Francuska. Živiš u Francuskoj Francuz si i imaš ista prava i iste obaveze. Kojeg si porekla koga to briga. Kod kuće možeš da govoriš kako hoćeš, možeš da neguješ svoju kulturu ali nema nikakvih specijalnih prava zato što si Afrikanac, Arapin, Turčin, Bosanac po poreklu. Sve jasno i rešeno. Ideš u školu na francuskom, studiraš na francuskom i imaš obaveze kao Francuz da ne radiš protiv Francuske. Kome se ne sviđaju ta pravila moge da ode i da živi gde mu se sviđa.
  (Francuz, 31. oktobar 2018 12:34)

  # Link komentara

 24. Vise nego igde na Balkanu vazi krilatica: Ko o cemo baba o kolacima. Zato smo tu svi gde jesmo. U zapecku EU.
   (igor, 31. oktobar 2018 12:33)

  # Link komentara

 25. U Nemackoj je nemacki i basta a drugima prodaju demokratiju i pridikuju im o manjinama i pravima :(
   (cobo, 31. oktobar 2018 12:18)

  # Link komentara

 26. 1)"Država Srbija već dugo sebi puca u nogu. Prvo je krenulo sa priznavanjem "Bošnjaka" kao naroda,onda sa priznavanjem "bosanskog" i "crnogorskog" jezika i njihovog uvođenja u škole,sada ovo sa Mađarima.
  2)Diskriminatorski je što se državljanima Srbije koji su rođeni u Srbiji traži poznavanje srpskog jezika???Sramota!
  (Dobar dan ovde Aron, 31. oktobar 2018 11:321-
  1) Ne teba tom pitanju prilaziti ostraščeno, već racionalno- Što znači, prvo naučiti šta je narod, a šta nacija, i onda će biti mnogo lakše shvatiti takve situacije.(npr. Nemačka, Austrija- Germani/ Nemci, Austrijanci)
  2) Ne bune se zato što se traži od njih poznavanje srpskog jezika, nego da polažu ispite, a prirodno je :-) da studenti žele što manje ispita.
  (realno, 31. oktobar 2018 12:15)

  # Link komentara

 27. Polako,ljudi.Evo ja,govorim oba jezika.Radim ovde Završio sam fakultet u BG. Pogrešno je shvaćeno ovo,studenti,dakle,traže,polaganje samo i samo prijemnog ispita na svom maternjem jeziku. Dakle, pošto na tom jeziku bolje razumeju, u ovom trenutku sve pa i taj prijemni tj.pitanja, i nakon prijemnog ide se na srpski jezik i slušanje nastave na srpskom.Nema tu ništa sporno, da bi položio prijemni, treba da super razumeš svako pitanje. Oni su došli iz nekih srednjih škola koje su pohađali na mađarskom, završe taj prijemni i studiraju dalje na srpskom koji će posle da savladavaju i usavršavaju. Još da dodam i to, neko nas poredi sa Englezima, USA,Francuzima - kad odeš tamo mora da se priča taj i taj jezik. Kod nas je obrnuto, nismo mi došli niotkud, mi smo ovde starosedeoci, nacionalna manjina, a 1000 god. je ovo bila Ugarska i mi govorimao svojim maternjim jezikom. Ko ne zna, neka malo čita neko štivo iz istorije,čitam i ja i dalje se obrazujem,a ovo je Autonomna pokrajina Vojvodina i to su prava - dogovorena prava,pojačana dokumentom o obrazovanju i upotrebi jezika nacinalnih manjina u AP.Po vašoj logici, Srbi sa severa Kosova treba da govore i isključivo se školuju strogo i samo na albanskom jeziku, da li je tako??Zato pamet u glavu,nema dobrog hlada ispod samo jedne šljive.Budite tolerantniji. I vaši zemljaci žive na Severu Kosova,i samo polako,bez mržnje.Molim objavite komentar napisan od strane onog koji perfektno govori i prati oba jezika,da ne kažem minimum oba jezika.
  (Robi, 31. oktobar 2018 12:13)

  # Link komentara

 28. pa gde cemo stici ako svakozeli da ima pravo da studira na svojim jeziku? u nemackoj to ne ide, ovde zivim, ustvari ja ako ovde zivim i zelim da budem integrisen onda moram da govorim taj jezik. neznam zasto ljudi uvek nesto zahtevaju kao da zive u zatvoru.
   (isus je bog, 31. oktobar 2018 12:06)

  # Link komentara

 29. Ne razumem zasto je problem nekome da se prijemni ispit odrzi na nekom manjinskom jeziku? Pa i u Federadciji BiH mogu ljudi da koriste srpski, niko Dodika ne tera da koristi hrvatski niti bosnjacki. U Svajcarskoj koriste 3 jezika, u Luxenburgu takodje. U Slezvig Holstajn, jedna nemacka savezna drzava, u pogranicnom delu ka Danskoj je i danski jezik sluzbeni. U Belgiji imate i flamandskog i valonskog i nemackog. U Italiji se koristi nemacki u nekom delovima ka Austriji. Pri ulasku u madjarsku vam je Santovo prvo selo, koje pise cirilicnim tablama, cak je i jedan ministar iz prethodne vlade bio iz tog sela, u Baji imate gimnaziju na srpskom. Fakulteta nema, jer su Srbi masovno pobegli iz Madjarske za vreme Rusa pa im je katedra sa slavistiku mala, ali ono Srba sto je tamo ostalo je najobrazovanija manjina u Madjarskoj.
  Ti madjari, cija deca danas ovde studiraju su ziveli na ovim prostorima i pre nego sto je Vojvodina postala deo Srbije, ne vidim razlog zasto im onda braniti da koriste svoj jezik u brazovnom sistemu Srbije?
  Dajte drugima tretman jezika, kakav bi voleli da imaju Srbi u okolnim drzavama.
  (Bacvanin, 31. oktobar 2018 11:54)

  # Link komentara

 30. @ Parket : ali fora je sto oni nisu dosli u Srbiju, nego tu zive vekovima kada to Srbija nije ni bila.. To je razlika.. isto i sa Albancima... Turci, Poljaci Indusi ne zive vekovima po UK i Nemackoj, nego su dosli juce i naravno da se ocekuje da znaju jezik ako hoce bilo sta da rade...
  (ggg, 31. oktobar 2018 11:49)

  # Link komentara

 31. @Tajson A sto da se ugledamo na Tursku, a ne npr. na Finsku? Meni se mnogo vise svidja kako su Finci organizovali svoju drzavu u odnosu na Turke.
  (sto bi se poredili sa najgorima, 31. oktobar 2018 11:47)

  # Link komentara

 32. Ispravite me ako gresim ali madjarski je jedan od sluzbenih jezika u Vojvodini (pored slovackog, rumunskog itd....) Dok se to ne promeni ljudima MORA da se ispostuju prava.

  Drugo je pitanje sto ce ti studenti morati da polazu svaki ispit na srpskom i kasnije ce u radu koristiti uglavnom srpski... Ko ne plati na mostu platice na cupriji.... Srpski ce morati da nauce....
  (Losmi, 31. oktobar 2018 11:43)

  # Link komentara

 33. A ko kaze da ja kao madjar ne znam srpski jezik ? Verovatno bolje znam od prosecnog Srbina sa sela jer sam studirao. Hahaha, samo po naglasku se odajem. A u slobobodnoj, demokratskoj zemlji koristicu madjarski ga kad hocu, jer mi maternji jezik. Evo idem u Zrenjenin i bas cu samo na madjarskom da pricam !
  (Pista, 31. oktobar 2018 11:43)

  # Link komentara

 34. (pitam samo onako, 31. oktobar 2018 11:14)

  U Vojvodini je u službenoj upotrebi šest jezika, jedan od njih je i mađarski.
   (Sremac, 31. oktobar 2018 11:41)

  # Link komentara

 35. Koji je to tačno interes Republike Srbije da školuje domaće građane na jeziku susedne drzave koja je članica EU, da bi potom ti studenti koji su se školovali u trošku države Srbije otišli kao školovan kadar da rade u toj drugoj susednoj državi koja ih tako dobija za džabe?
  Meni gospodo ovo liči na pljačku budžeta Republike Srbije, zato ti stuenti bar neka plate to džaba školovanje i to ne po nekoj paprenoj ceni, nego po onoj ceni koja važi za isto takvo školovanje u toj drugoj stranoj susednoj državi!
  (Eto tako, 31. oktobar 2018 11:39)

  # Link komentara

 36. Мислим да у овом случају треба бити мало уздржанији и имати мало више разумевања. Мађари су у Војводини аутохтоно становништво. Они ту нису дошли јуче, и скоро до јуче су живели и учили школе у својој земљи и на свом језику. То што су се преко ноћи нашли у другој земљи није љихова кривица већ резултат хира историје и ратне среће.

  Најмање што њихова нова земља може да уради је да им омогући школовање на матарњем језику. Да ли је то добро за њихов будући живот и каријеру оставимо њима да одлуче.
  (Дарко, 31. oktobar 2018 11:39)

  # Link komentara

 37. Podrska fakultetu.

  Ko zeli da zivi i radi u Srbiji mora da poznaje srpski jezik.

  Pored toga nek uci sta god hoce.
  (Igor, 31. oktobar 2018 11:38)

  # Link komentara

 38. "Ovo više stvarno nema smisla, srpski jezik je zvanični jezik u Srbiji i to mora da se poštuje, a ovo je klasičan primer zloupotreba manjinskih prava,"
  Ma nemoj -ja sam mislio da je Srbija visenacionalna drzava i pored srpskog u upotrebi su i jezici manjina ?
  (Imre, 31. oktobar 2018 11:37)

  # Link komentara

 39. A niko ne pominje manjinske grupe na fakultetima u NS, gde se upisuje samo po kriterijumu "koja si manjina". Dobili su visoke kvote studenata i tu je uvek lagodno za upis, dok se na srpskoj grupi kolje po njih 1000 na 200 mesta.
  To nije diskriminacija Srba?!?!
  (Pera, 31. oktobar 2018 11:35)

  # Link komentara

 40. Država Srbija već dugo sebi puca u nogu. Prvo je krenulo sa priznavanjem "Bošnjaka" kao naroda,onda sa priznavanjem "bosanskog" i "crnogorskog" jezika i njihovog uvođenja u škole,sada ovo sa Mađarima. Diskriminatorski je što se državljanima Srbije koji su rođeni u Srbiji traži poznavanje srpskog jezika???Sramota!
   (Dobar dan ovde Aron, 31. oktobar 2018 11:32)

  # Link komentara

 41. Ovo više stvarno nema smisla, srpski jezik je zvanični jezik u Srbiji i to mora da se poštuje, a ovo je klasičan primer zloupotreba manjinskih prava,
  Kurda ima 30% u Turskoj pa nemaju ovakvo pravo na školovanje na maternjem jeziku, a Turska je članica NATO i kandidat za EU.
  (Tajson, 31. oktobar 2018 11:16)

  # Link komentara

 42. Pa neka studiraju u Madjarskoj!!!Sluzbeni i zvanicni jezik u Srbiji je srpski!!!To nigde u svetu nema,osim kod nas!!!
   (pitam samo onako, 31. oktobar 2018 11:14)

  # Link komentara

 43. Tu se radi samo o načinu organizovanja prijemnog ispita, a ne o kasnijem studiranju. Studenti kasnije uče i polažu redovno na srpskom jeziku.
  (žangaben, 31. oktobar 2018 11:10)

  # Link komentara

 44. Stalno sebi pucamo u noge. Pa gde u svetu možeš da ideš na fakultet i pokažeš prijemni i sve na drugom jeziku. Ja znam samo primere gde je prijemni/ceo fakultet na engleskom ali ne zbog nacionalnih manjina i slično već zato što je engleski internacionalni jezik pa da privuku strance. Znate kad će u Engleskoj moći prijemni/fakultet da se polaže na Hindiju ili na poljskom? Tako smo "diskriminisali" i Albance (šta bih dao da mene tako neko "diskriminiše") pa vidimo gde nas je to odvelo. Titova genijalna politika
   (Parket, 31. oktobar 2018 11:03)

  # Link komentara

 45. ...znaci ti studenti automatski nece moci da konkurisu na bilo koje radno mesto u drzavi srbiji...???
  ...da li im je to neko rekao...???
  (kraja, 31. oktobar 2018 10:57)

  # Link komentara

 46. Samo neka uče na maternjem jeziku i neka sve rade na maternjem jeziku tokom školovanja, pa će naći posao malo sutra jer neće znati srpski jezik i neće moći nigde da rade. Posle će biti diskriminisani jer ne znaju srpski a studenti iz Srbije koji studiraju u Budimpešti uče zdušno mađarski i polažu na mađarskom, jer sutra mogu i tamo i ovde da traže posao i bogatiji su za jedan jezik. Ovi žive ovde i ne znaju srpski i neće da ga nauče. Ja da živim u Turskoj, Indiji ili Angoli, pa učio bih jezik zemlje gde živim to je sasvim normalno.
  (Vlajko, 31. oktobar 2018 10:55)

  # Link komentara

 47. u svakoj normalnoj drzavi moras znati i postovati taj jezik ...

  apliciranje za drzavljanstvo Madjarske podrzaumeva i test poznavanja madjarskog jezika
   (neko ko zna, 31. oktobar 2018 10:45)

  # Link komentara