Petak, 12.10.2018.

14:29

"Ne postoji mačka Crnogorac i mačka Srbin, to su izmislili"

Izvor: Spasoje Veselinoviæ

"Ne postoji maèka Crnogorac i maèka Srbin, to su izmislili" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

ja

pre 5 godina

@ (Šumadinac pali topa!, 12. oktobar 2018 19:41)

Koliko me nerviraju te teze kako "svi u Srbiji imaju crnogorsko ili hercegovačko poreklo". To apsolutno nije tačno. U mom neposrednom okruženju nema nikog ko ima crnogorsko ili hercegovačko poreklo. Crnogorci i Hercegovci su se u moj kraj doseljavali početkom 20. veka, zna se ko su i nemaju "poreklo", već ih narod smatra Crnogorcima i Hercegovcima. Mi, ostali, smo potomci Srba koji su se inicijalno naselili u tom predelu, ili drugih slovenskih plemena koji su se naseljavali čak i pre Srba (Šopi, Torlaci, Brsjaci, Mijaci, Dragovići, Timočani,...). Smatramo se Srbima, slavimo slavu, pričamo malo drugačije nego većina, pa nas zato potcenjujete, ali mi smo ovom narodu dali industrijalizaciju, građevinu, Gvozdeni puk, Pašića, Đinđića, Vladu Ilića, Genčiće,... (da ne spominjem neke druge političare kojih se stidimo :) ili estradne umetnike, generale, naučnike,... kojih ima koliko hoćete)...

bgd

pre 5 godina

Slabu si brate Istoriju čitao. U tvojoj toj istoriji neces naci da je taj isti Nemanja do pepela sravnio Zetu . ( to pise i sveti Sava u svom zitiju . Valjda je on to znao bolje od tebe ) . Duklja nije srpska zemlja vec su medjusobno zestoko ratovale . Izmedju dukljanskih kraljeva i prvog srpskog kralja Stefana Prvovjencanog je proslo oko 200 godina . Ako je Stefan Prvovjencani prvi srpski kralj ( a to je valjda tako ) , onda Duklja ne moze biti srpska jer bi dukljanski kraljevi tada bili - Prvovjencani . Morate se dogovoriti sa sobom . Promjenite istoriju , izbrisite veliki dio i onda pričaj to sto pričas . Ovako je to - lupetanje . sorry . Iskreni pozdrav za sve pametne Srbe .
(baka, 12. oktobar 2018 19:01)

Tačno je da je SPC menjala istoriju pre Nemanjića u svoju korist, ali tačno je da su našu istoriju menjali i Italijani i Nemci u njihovu. Duklja je sa Raškom dugo vodila rat sa Vizantijom oko Niša i Skoplja. Stefan Nemanja se rodio u Duklji i bio je katolik i deo jedne grane vladajuće kraljevske dinastije. Pod uticajem Vizantije, svrgao je braću sa vlasti u Raškoj, uveo pravoslavlje i izazvao građanski rat u Duklji nakon čega se Duklja deli na Zetu, Travuniju i Hum tj današnju Crnu Goru, Hercegovinu i južnu Dalmaciju (primorje oko Dubrovnika). Nemanja je brzo nakon toga ustupio Zetu Vukanu koji je, da bi postao novi kralj Duklje, vratio katoličanstvo u Zeti i uz pomoć pape napao Stefana Nemanjića u Raškoj. Duklja je bila sedište i glavni centar Ilirije i pre i posle vladavine Rima. Svima nama u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj su koreni u Crnoj Gori, Dalmaciji i Hercegovini. Od raskola crkve, germanizovani zapad i helenizovani istok su uspeli da nas podele na milion vazalnih državica po starom principu "zavadi pa vladaj", zbog čega smo bili laka meta Ugarima i Turcima. Isto to su nam uradili i 90ih, nakon što smo u 20. veku prvi put posle 1000 godina uspeli da ujedinimo našu domovinu. Danas nam i dalje ispiraju mozak i pokušavaju da nas održe u ovom stanju. A nama običnim ljudima je jasno da smo mi svi jedan narod, iliri, jugosloveni ili kako već hoćete to da nazovete. Pojmovi, Srbija, Crna Gora i Jugoslavija su novijeg porekla, i s toga je jako glupo pričati šta je čije, jer na kraju krajeva sve je naše, samo moramo po ko zna koji put u našoj dugoj istoriji da se odbranimo od ovog ludila i da nakon toga organizujemo naše društvo na pravi način.

Вук

pre 5 godina

Милогорци би хтели да крава пасе у Србији а да је музу у Црној Гори. Е па не може пријатељу. Имате све повластице по Београду а тамо нам браните писмо, језик, културу... Не иде то тако. Само код нас нема мудре политичаре и зато патимо.

ŽalosnaSova

pre 5 godina

E viva Montenegro. Nema nista zajednickoga...mi smo mi a vi ste vi. 

Pustite nas na miru! 
(Cetinje MNE, 12. oktobar 2018 16:22) 
Tačno tako, niko ne treba drugom da nameće osećanje i pripadnost. Eto, moji su poreklom sa Cetinja i mi smo Srbi. I niko ne treba da krivotvori istoriju. "E viva" je poklič pobunjenika koji su legitimno bili protiv zabrane povratka Nikoli. Ali ne učite baš da je sponzor svega Italija koju je baš briga za CG - ona je htela svoj deo mora i nikad CG ne bi videla dalje od Bara i Ulqina. Ovako je mrski srpski kralj otcepio deo Dalmacije sa srpskim primorcima (od Čanja do Boke) i dodelio ga Zetskoj 1921. "E viva" bi vas svela na brčkanje i turizam u Dobroj vodi.

Branislav

pre 5 godina

@crnogorac
Pre drzave Vojisavljevica postojala je drzava Vlastimirovica. Prvi su bocni potomci drugih a Nemanjici prvih.
Crna Gora nije postojala u vreme Balsica niti su oni drzali danasnju CG, a drzali su Prizren.
Crna Gora je pala pod Turke 1499.I bila pod njima do početka 18. veka.
Do Danila Ščepćevića sve vladike su postavljane iz Peći. Danilo je bio egzarh pećkog trona.
Turci su spalili Cetinje 1760—tih.
Niko nije priznao de facto nezavisnost 1798.
Crna Gora teško da je bila išta više od poluslobodne teritorije do 1860—tih kad su doneti prvi zakoni.
Podgorica, Barć i Nikšić su CG od 1878/9,Mojkovac, Berane, Pljevlja, Bijelo Polje od 1912, Budva, Kotor, H. Novi od 1945.

trener

pre 5 godina

(народни херој друг Пера Катаи-Писар, 12. oktobar 2018 16:09)
Ne mozes kod Mila da dobijes drzvljanstvo sad po poreklu pa ne znm sta da bude...

Misko

pre 5 godina

@Komsa
A kada dodjes u Bg, da te zovemo Crnogorijanac? Dosta vise sa U ideologijom. Srbija se zove tako sto u njoj zive Srbi, kao sto u Hrvatskoj zive Hrvati, a ne Hrvatijanci. Ime zemlje potice od imena naroda koji tu zivi, a ne obratno.

Шумадинац

pre 5 godina

Једини проблем који Срби и Црногорци имају јесте тај што је Црногораца превише у Србији а Срба премало у Црној Гори. Па су Срби док су у Србији и постану Црногорци кад пређу у Црну Гору. Али имали су и већи народи сличну муку. Тако је било и са Немцима и Аустријанцима под Стаљинградом 1943. године. Док је офанзива напредовала Аустријанци у 6. армији су били "жешћи Немци" од самих Немаца, који су били "неквалитетни Немци". Кад се обруч затворио одједном су се пробудили из заблуде и постали "насилно доведени и мобилисани" од мрских немачких нациста, иако је Хитлер био Аустријанац. Зато су Немачка и Аустрија данас засебне државе. Док су Брози и Милошевићи ширили комунизам по Србији Црногорци су по њој били "највећи...прво комунисти па после Срби" већи од "србијанаца" који су по дефиницији јелте "неквалитетни". Кад је нестало комунизма и ничим заслужених његових привилегија а НАТО обруч затворио одједном смо се сетили властите вијековне државности и постали демократе који немају ништа са оним мрским шовинистима из Србије који су за све криви. Зато Србија и Црна Гора треба да буду и остану засебне државе. Да никад председник Црне Горе не буде неко чији је отац рођен у Крагујевцу рецимо. Кад је слична ствар могла да постоји у комунистичкој Србији зашто брате да постоји у демократској Црној Гори, чланици НАТО пакта, са европским вредностима несмењиве власти, зар не? Зато нека Црногорца у Црној Гори и нек сад мало насељавају Загреб и Приштину, бар док ми не "коварнемо" мало Београд.

ex ljubomir

pre 5 godina

Za sve su krivi..Stari Sloveni , da se nisu doseljavali u ove krajeve..ne bi bilo ni Srba ni Crnogoraca , ni Hrvata i Makedonaca i ostalih , i ne bi bilo...glupih komentara !!

MilosNS

pre 5 godina

Da razjasnimo: Crnogorac = Srbin iz Crne Gore;
Srbijanac = Srbin iz Srbije; Jedan etnički korpus, jedan narod, dve geografske odrednice. Tako je oduvek bilo, vekovima.. pročitajte malo knjige, pročitajte Njegoša.

Granota

pre 5 godina

@vojin: Da su ti dede dosle sa Kavkaza, sta bi bio? Srbin sa Kavkaza? Kako ti odredjujes naciju? Sta je nacija po tebi? Zasto su u Crnoj Gori jedni Srbi a drugi Crnogorci? Zato sto se tako osecaju? Praviti razliku izmedju ljudi po nacionalnoj pripadnosti je nebuloza ako stvarno mislis o genetskoj pripadnosti jer smo svi mesavina slicne vrste (Skordisci, Anadolci, Sloveni i jos ponesto). I Srbi i Crnogorci i Hrvati i ostali. Znaci, sta nam ostaje? Teritorijalno poreklo. Zato i kazem da sam, iako Moravac, poreklom Crnogorac kao i 85-90% Srba jer je migratorni talas vekovima bio takav. Nisu Srbi naseljavali Crnu Goru, nego Crnogorci Srbiju iz ocitih ekonomskih razloga. Bar u zadnjih 500-600 godina. Nego, zadrtom mozgu je tesko da shvati...
P.S. Inace, ja sam NAPISAO vise knjiga nego sto si ti procitao...

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

Pero Katai, bas si me zaintrigirao. Rekao bih Stojko Vrankovic ali se njegova karijera po klubovima delom ne poklapa sa tvojom pricom...
(Granota)

...izgleda nisi pratio intezivno košarku u to vreme, nemoguće je promašiti, radi se o...Arijanu Komazecu !!!

CG biser

pre 5 godina

Crnogorci kao nacija postoje duže od Srbijanaca.
Ukrajinci kao nacija i kao autokefalna crkva postoje duze od Rusa (Kijevska patrijaršija je najstarija PC u Slovena, i Stara Ras je ustvari Ukrajina a glavni centar Stare Ras je Kijev, tada se današnja Rusija zvala Moskovija).
Crnogorcima niko nema pravo negirati nacionalnost i pravo na državnost i nezavisnost. Iako je CG ustvari Crvena Hrvatska, to Crnogorci dobro znaju, a i bilo je mnogo katolika ali i pravoslavaca koji se u ono vrijeme nisu razlikovali zbog vjere.
Raška je mlađa od Duklje, a prvi raški vladar Nemanjić je kršteni katolik, kršten u CG.
Bokokotorski zaliv je čitavu svoju istoriju bio hrvatski.
Od 1918. mnogo toga se mijenjalo ali od 2006. se sve vraća na staro, ima problema ali ide i biće mnogo bolje.
CG ima sve preduslove da postane jadranski Monte Carlo (onaj Monte već ima u imenu. :)

vojin

pre 5 godina

@Granota,

Nisi ti pročitao ni list iz novina kad praviš takvu kardinalnu grešku u startu. Ili je još gore da si čitao, a ništa razumeo nisi. Pravi razliku izmedju Crnogoraca i sa teritorije Crne Gore. I jedan i drugi deda su mi sa teritorije Crne Gore, ali srpskog porekla.

Bax NK

pre 5 godina

Ja sam Srbijanac,to je deo mog identiteta koji nema samo veze sa mojom etničkom pripadnošću. 
Ali sam takodje i Srbin - pripadnik naroda. 
Ne vidim neki problem u tome da čovek bude i Crnogorac i Srbin.
(Komša, 12. oktobar 2018 19:21)

eto tak, sve si objasnio ja sam recimo Crnogorac i uvjek cu biti, a po etnickoj pripadnosti sam Srbin! Pozdrav!

Rados

pre 5 godina

Nije vam smetalo da budete mi kad smo vas oslobađali? Možda je trebalo da pustimo Italijane, pa da budete njihov protektorat. Nikad niste pisali latinicom, danas pišete, izmišljate jezik, izmišljate crkvu. Sve to jer je Srbija slaba.
(Šumadinac pali topa!, 12. oktobar 2018 19:41)
Oslobadjali? Izvini, a koju je to bitku srpska vojska vodila u Crnoj Gori tokom oslobodjenja? Ajde daj mjesto u Crnoj Gori jedan metak da je opaljen. Crna Gora je kapitulirala, krlaj pobjegao u Francusku, ali nije prestala da postoji. Taman toliko koliko i Belgija čiji je kralj bio u Francuskoj a Njemci u Briselu. Ajde molim te, Srbijanci oslobadjali Crnu Goru. Koja bitka? Mojkovačka? Požurili da okupiraju da se dinastija Petrović-Njegoš ne bi vratila.

Vrhovni Arhitekta

pre 5 godina

VOdim poreklo iz CG. Rodjen u HR. Faks zavrsio u BG. Sada u USA. Samo me jedno kopka. CG priznanje KiM. Politicari...tacno, ali niko iz CG nije izasao na ulicu i rekao nema priznanja. A Francuz izadje kad mu ukinu dodatak za pelene.

Granota

pre 5 godina

Pero Katai, bas si me zaintrigirao. Rekao bih Stojko Vrankovic ali se njegova karijera po klubovima delom ne poklapa sa tvojom pricom...

Dosli smo

pre 5 godina

Dosli smo do toga da kad izadje clanak “predstavnici crnogorskog ministarstva XY se sastali sa srpskim kolegama da diskutuju Z” kao da citam “predstavnici mjanmarskog/bangladeskog/kirgistanskog...”
Toliko smo se razdvojili
I nije mi krivo

Dux

pre 5 godina

Najveci je problem sto se tretiramo kao braca, a ne kao komsije susednih drzava. Iz svojih interesa Crnogorci su izglasali svoju nezavisnost i priznali Kosovo kao drzavu.
Ne vidim razlog zasto Srbija ne bi mogla da prizna neko eventualno teritorijano odvajanje od Crne Gore, ako od toga ima neke koristi. Tu ne treba mesati ono "milo za drago". Treba imati samo interes, i to je sve.

Slobo.B

pre 5 godina

Kako god nisu smjeli niti trebali da priznaju Kosovo,tu su mogli da barem ostanu neutralni pogotovu što ih niko nije tada tjerao na to,i najviše zbog toga je mislim ta neka napetost između Srbije i Crne Gore,i naravno pretjerano koketiranje sa Hrvatskom.

Mica

pre 5 godina

srbija je zabila crnoj gori nož u leđa 1918 i niko se nikada nije zbog toga izvinuo crnogorcima! protjerali kralja nikolu, okuprali zemlju i oduzeli crkvu,ime državi, pobili 5000 ljudi jer su bili protiv okupacije.... nikad više 1918!!!
(Katunjanin, 12. oktobar 2018 17:48)
Ne Srbija to je glasano na podgorickoj skupstini a obracun je bio unutarnji.

crnogorac

pre 5 godina

Crnogorac predstavlja srbina iz crne gore,geografska odrednica,kao npr sumadinac. Znaci ne postoji nikakva nacionalnost-sumadinac,isto tako za crnogorce.

Ovo sto vidite je omiljena fraza Rastkovih pulena,gdje je crnogorac izjednacen sa sumadincem.Vjerovatno najiskopiranija poruka na internetu na ovim prostorima.

Crna gora:
-Prva nezavisna drzava-Duklja 1078. godine postaje kraljevina sa prvom dinastijom Vojisavljevica
-1360. godina,drugi put stice nezavisnost,Zeta na celu sa drugom dinastijom Balsica
-1481.godina,treci put za vrijeme Crnojevica,trece dinastije
-autonomna drzava do 17.vijeka odolijeva osmanlijama
-1699. potpuno nezavisna
-1798. godine prakticno priznate kao nezavisna drzava od strane svih velikih sila uz prosirenje,100 godina prije ostalih drzava balkana
-autokefalna crkva od 15. do 20. vijeka
-nezavisna do 1918.
-nezavisna 2006.-danas

Sumadija:
-selo
-selo
-selo
-selo
-selo
-selo
-selo
-naseljavaju znacajan dio crnogorci nakon velikih seoba srba
-selo
-selo
-selo

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

Ljudi, batalite istoriju, neka svako ide gde se oseća bole ili gde misli da mu je bolje, nove generacije, npr. mog sina od 18 godina Crnogorce već doživljava kao strance, kad ide na letovanje 90% Srba ide u Grčku, tamo nam je prijatno, Grci nas cene i mi njih, u tolikoj meri da je mene, npr. ove godine troje ljudi, sa obzirom na specifično prezime, koje je karakteristično z aSrbe u Dalmaciji pitalo tipa "znači ćale ti je iz Dalmacije, a ti si rođen ovde"...ja kažem, nisam baš rođen ovde, u okolini Soluna, ali u Beogradu jesam, znači toliko im je prijatno u Grčkoj da su i smetnuli sa uma da nisu u Srbiji...to ježivot, zadnjih 20 godina smo se ekstremno zbližili sa Grcima, pa čak neki su zavoleli PAOK, neki OLimpijakos, ja AEK...za isto vreme udaljili se od Montenigera...i teramo dalje, ne možeš nekog na silu da nateraš da te poštuje, voli i ne zloupotrebljava tvoju dobroćudnu narav !!!

baka

pre 5 godina

Zemun grad SPO, 12. oktobar 2018 17:23) Ne slazem se potpuno sa tvojim komentarom . Ima nekih nejasnoca u poznavanju srpsko - crnogorskih odnosa . Neke stvari ne poznajes dovoljno dobro .da bi imao objektivan stav ....Ali 90% tvog komentara u potpunosti podrzavam . Bratski pozdrav iz Nikšica .

Neske86

pre 5 godina

Sve dok Crnogorci grade svoju naciju na pljuvanju i ponistavanju svega sto je srpsko u Crnoj Gori, oni me zanimaju koliko i Bolivijci (cast lepoj juznoamerickoj zemlji). Osnovni postulat Crnogorstsva je - "ponisti sve sto je srpsko". I ne, nisam ja nacionalista, meni nacionalizam i smeta, zato sam protiv toga. U svakom slucaju, zao mi je sto je u nasoj drzavi i dalje prisutan relikt tragicne politike Karadjordjevica. Nema brace i nema bratstva. Nisu mi braca ni Crnogorci, a ni Rusi ni Amerikanci. Sve ih gledam isto i tako i treba da bude. Vesti o Crnoj Gori niti citam niti komentarisem, ali naslovi su takvi da bodu oci, a kad ih ima koliko ih je bilo prethodnih dana, morao sam da kazem sta mislim.

Milos

pre 5 godina

Vjerovatno smo svi mi na ovom jezičkom području "isti narod", Crnogorci ne temelje svoju posebnost na nekakvim etničkim razlikama, već poput Švajcaraca ili Austrijanaca, na privrženosti državnom identitetu.

Ljudi sa djelova CG teritorije koji su kasno ušli u sastav CG nemaju taj osjećaj pripadnosti (dio Boke, Vasojevići, Pljevlja), osjećaju se kao Srbi, i to je Ok.

Ipak, ne mogu oni zbog tog svog osjećanja da ukinu CG, niti da nama objašnjavaju kako mi da se osjećamo, a to ne mogu da čine ni stanovnici Srbije...

Inače, nit sam se školovao, niti liječio (bogu fala) u Srbiji, nit mi se ide tamo da živim, to što mi je odozgo trebalo - pošteno sam platio.

Komša

pre 5 godina

@random dude
Kakve veze ima država i narod ?
Jedam narod ne mora da ima državu (Jevreji je nisu imali 2000 godina,Kurdi je danas nemaju npr
) i opet je narod.
A može da ima više država.
Profesor u tekstu lepo objašnjava razliku izmedju etničke i nacionalne pripadnosti.
Mi smo svi bili Jugosloveni ,jer je država bila Jugoslavija - ali smo se etnički razlikovali.
Tako i sada - državljanstvo srbijansko ili crnogorsko nema veze sa etničkom pripadnošću.
Ja sam Srbijanac,to je deo mog identiteta koji nema samo veze sa mojom etničkom pripadnošću.
Ali sam takodje i Srbin - pripadnik naroda.
Ne vidim neki problem u tome da čovek bude i Crnogorac i Srbin.

Zvono Ivanovo zvoniće opet... i jače!

pre 5 godina

Još od Garašanina, kada se formirala državotvorna svijest u Srbiji, Srbija preži Crnu Goru i, ako joj se ukaže prilika, izgorela bi nas ka cigar duvana.
Nije nama Crnogorcima do srba koliko nas o jadu zabaviše odnarođeni Crnogorci...
Oni koji generacijama žive u CG a navijaju recimo za Srbiju.
Sve je ovo legalna samoodbrana. Ne mislite valjda da ćemo se dati bez borbe...

pravda

pre 5 godina

Crnogorci imaju poprilicno pogresno misljenje da ih Srbi mrze od kako su se odvojili.
Ja kao Srbin iz Beograda sam bio presrecan kada su se odvojili i nadao sam se da ce u Srbiji biti tretirani kao strani drzavljani, bas onako kako Srbe tamo tretiraju ali se na moji zalost to nije dogodilo.
A zasto ih ne volim...od kada su podrzali nezavisnost Kosova za mene kao narod ne postoje vise niti ce postojati.
Dakle, njihovo odvajanje od Srbije nema veze za time da ih ja licno ne volim, cak sta vise drago mi je da su se odvojili jedino mi je zao sto se nisu preselili svi Crnogorci iz Srbije u Crnu Goru,, ali podrska nezavisnom Kosovu ima definitivno i to se ne zaboravlja.

baka

pre 5 godina

Pedesetogodisnjak poslodavac, 12. oktobar 2018 17:46) Slabu si brate Istoriju čitao. U tvojoj toj istoriji neces naci da je taj isti Nemanja do pepela sravnio Zetu . ( to pise i sveti Sava u svom zitiju . Valjda je on to znao bolje od tebe ) . Duklja nije srpska zemlja vec su medjusobno zestoko ratovale . Izmedju dukljanskih kraljeva i prvog srpskog kralja Stefana Prvovjencanog je proslo oko 200 godina . Ako je Stefan Prvovjencani prvi srpski kralj ( a to je valjda tako ) , onda Duklja ne moze biti srpska jer bi dukljanski kraljevi tada bili - Prvovjencani . Morate se dogovoriti sa sobom . Promjenite istoriju , izbrisite veliki dio i onda pričaj to sto pričas . Ovako je to - lupetanje . sorry . Iskreni pozdrav za sve pametne Srbe .

Šumadinac pali topa!

pre 5 godina

Ako nazivate 1918. godinom okupacije, kako nazivate 1916.? Srpska vojska je dočekana kao oslobodilačka, jer država Crna Gora nije postojala. Ona je kapitulirala januara 1916., i ona se ne vodi kao država pobednica jer nije postojala. Pošto smo mi isti narod (ne postoji kuća u Srbiji koja nema poreklo iz Crne Gore ili Hercegovine), mi smo smatrali Crnu Goru i Njegoša za nešto svevišnje. Vi sad nas smatrate da nismo vi, jer smo u krizi zbog loše politike vođene zadnjih 30 godina. Nije vam smetalo da budete mi kad smo vas oslobađali? Možda je trebalo da pustimo Italijane, pa da budete njihov protektorat. Nikad niste pisali latinicom, danas pišete, izmišljate jezik, izmišljate crkvu. Sve to jer je Srbija slaba.

crnogorac

pre 5 godina

ne mogu se na silu posrbiti, ne moze se na silu kosovo nastanit srbima..sve pogresne srpske politike 19. i 20. vijeka. a sad je na vama da ispastate i placete i kao papagaji ponavljate gluposti. zivjeli braco, u pamet se :*

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

...evo primer,iz prve ruke, moj rođak je bio vrhunski košarkaš, igrao i u Panatenaikosu, Olimpijakosu...imao ugovor u NBA-u, tada za Vankuver Grizlis-e, ali se vratio u Evropu, ne odigravši ni jednu utakmicu u NBA, jer je dobio "blanko ček" od PAO-a...Srbin i po ocu i po majci, navijao za Partizan, što je retkost, jer nas 99% navija za Zvezdu, ali i to je srpski klub...kada je Zadar igrao sa IMT-om 1991-ve sačekao sam ga ispred hale i pitao "da li dolazi u Partizan", jer je i navijao za Partizan pravio se blesav...shvatio sam odlučio je da ostane u Hrvatskoj i igra za Hrvatsku, već je bio u braku sa Hrvaticom, koja mu je "unela" u taj brak dete iz predhodnog, njegova stvar, njegova odluka, ali kada te u "Jazinama" prebiju, jer kažu da si se na utakmici Zadar-Partizan radovao kad Partizan da koš i da svi znaju u Zadru da si Partizanovac...nemoj, brate, priče da nisi, pa znamo te "puško dok si pištolj bio", doneo si odluku, snosi sve posledice iste i pozitivne i negativne...za Hrvate će uvek biti Srbin i taj i Danijel Subašić i Miladin Dado Pršo i Luka Modrić, po majci 100%..a po ocu 50%, jer i od starog Stipe je keva Srpkinja...niko ti ne brani da igraš za Hrvatsku, ali nisi Hrvat, ne izmišljaj, mogu ja da kažem da se osećam kao Argentinac, ali to me ne čini sunarodnikom Lionela Mesija !!!

Granota

pre 5 godina

Realno, istorijski gledano, jesmo jedan narod, ali nisu Crnogorci Srbi, nego su Srbi u stvari Crnogorci. Trazio sam geneologiju moje porodice sa obe strane i dosao do cukundeda koji su iz Crne Gore. Evo, sve koji ste juzno od Dunava pozivam da pronadjete svoje poreklo i da vidite odakle ste. Garantujem da ste 85-90% Crnogorci.

Žika

pre 5 godina

Ajde da uzmemo samo naše glumište. Voja Brajović, Petar Božović, Žarko Laušević, Miša Janketić, Dragan Nikolićh (poreklom iz Ozrinića kod Nikšića), Ljubiša Samardžić (Iz Dragulja u Boki)... Hoćemo li pisce? Vuka Karadžića, Pekića, Kiša, Selimovića... Ili sportiste; Novaka, Anu, Jelenu... Da ne spominjemo Nemanjiće, Obrenoviće, Karađorđevića... Svi oni su rođeni na teritoriji Crne Gore ili iz nje vuku korene... Arsenije Čarnojević je rođen u Bajicama kod Cetinja... Hoćemo li Mišića, Bojovića, Cvijića? Ljudi, o čemu govorite?!

BalkanRF

pre 5 godina

Pa i rođena braća se razilaze i svako pravi svoju kuću za svoju porodicu. Ne mrzi brata ali ne deli sa njim svoju platu, ne plaća njegove troškove, ne kupuje kola za brata već za sebe. To je tako. Nema tu zavade ni mržnje. Kome trebaju priče “brastvo i jedinstvo”, “ko nas bre zavadi” i tako to? Svako je odlučio da ide svojim putem i nema tu povratka. Kome se ne sviđa da živi u “krivoj” državi neka ide u “pravu”. Kakvo kukanje. Kad se otvore granice sve će obo da se isprazni. Ostaće to nebranjena teritorija koju će moći da uzme prvi koji dođe. Recimo da prvi dođu Rusi.

Komša

pre 5 godina

Ne Srbin i Crnogorac.Već tu je greška - Srbijanac i Crnogorac.

Ako neko kaže Srbin i Crnogorac taj potencira da su u pitanju dva Naroda,dve različite etničke grupe.Namerno meša babe & žabe baš da bi postigao taj efekat.

Kako profesor reče Srbin je etnička odrednica a Crnogorac,Srbijanac,Bosanac su geografske ili političle odrednice.
Namerno zanemarivanje razlike izmenju Nacije ,koja je isključivo politička odrednica (državljanin ,gradjanin je ugovorom (Ustavom) vezan za jednu političku grupu na jasno odredjenoj teritoroji) i Naroda (postoji političko jedinstvo ali ni ono ,kao ni teritorija i postojanje drzave nisu nužni da bi se jedna rodno(krvno) vezana grupa definisala) potenciraju oni čiji je politički cilj razdvajanje Naroda i stvaranje novih Nacija.
Slično imamo u BiH gde se potencira na terminu Bosanac (koji možda može da bude nacionalan ,svakako je geografski pojam ali ne može da bude ETNIČKA ODREDNICA) za državljanina te države a zanemarije Hercegovina i mjena istorija.
Narod,Vera,Državljanstvo nisu jedno.
Postoje dvojni identiteti.
Identizet svakog čoveka je sastavljen iz više elemenata koji se slažu - jedana ne potire drugi.
Kao što si i Sloven i Srbin tako možeš biti i Srbin i Srbijanac,Srbin i Crnogorac ...

Libero

pre 5 godina

Na ovim prostorima je to izgleda genetski.Skoro na Čairu se histerično vredja Beograd,u Splitu posle njihovog derbija u more sada bacaju auta sa ZG tablicama.Mislim da će se to završiti na nivou mesnih zajednica.

Katunjanin

pre 5 godina

srbija je zabila crnoj gori nož u leđa 1918 i niko se nikada nije zbog toga izvinuo crnogorcima! protjerali kralja nikolu, okuprali zemlju i oduzeli crkvu,ime državi, pobili 5000 ljudi jer su bili protiv okupacije.... nikad više 1918!!!

Aleksandar

pre 5 godina

Prvo se najgori hejteri u luzeri javljaju da zatruju sjajan tekst. Strasno. I onda su oni kao 'mejnstrim' jer 95% normalnih ljudi cuti.

m.nessa

pre 5 godina

Crnogorce dozivljavam kao nekog sebi bliskog,veoma ih cenim i to nema veze sa otcepljenjem niti bilo cim drugim.
Rado idem u Crnu Goru i veoma se prijatno osecam.Nikakve potreba nema objasnjavati da su oni Srbi.Za mene su Crnogorci i zelim im sve najbolje!!!

Aragorn

pre 5 godina

Ne nismo isti jer narod i nacija nisu ista stvar... Crnogorska nacija je nastala iz srpskog etničkog, odnosno narodnog elementa i to će nas uvek činiti bliskima. Setite se Amerikanaca koji su nastali u ogromnoj većini od Engleza, (ne Britanaca, već etničkih germanskih Engleza) na koje se kasnije dodatno nadovezao ogroman nemački živalj što je baza toga šta je Amerikanac danas (beli germanski, osnosno severno evropski protestanti). Tamo se kasniji doseljenici (Irci, Italijani, Jevreji) nisu nikada u potpunosti integrisali, što se vidi u tome kako uvek ističu svoje poreklo. Na poslednjem popisu više od trideset miliona Amerikanaca se izjašnjava kako ima američko poreklo, a po procenama većina njih su potomci prvih engleskih doseljenika i žive uglavnom u južnim državama. E tako će biti i sa Crnogorcima za sto godina će nam i dalje biti bliski ali će polako postajati sve posebnija nacija. Jedina razlika je što je proces nastanka Amerikanaca od Engleza bio prirodan, dok je ovde to pomalo veštački stvorena političko-ekonomska razina, čime ne isključujem političko-ekonomsku pozadinu nastanka američke nacije, već samo ističem neprirodnost u nastanku crnogorske.

Zemun grad SPO

pre 5 godina

1991. pod parolom odbrane srpskog naroda i Jugoslavije na mobilizaciju u Niksicu i vecini gradova C.Gore se javilo 100% rezervista. Crna Gora je bila zagledana u Srbiju. Nazalost, tadasnji rezim iz Beograda je srpski narod poveo u bespuce sukoba sa susedima i medjunarodnom zajednicom. Crna Gora je godinama pratila Srbiju na tom bespucu i trpela i ona sankcije i sve druge posledice. To nije moglo vecno trajati. Najpre se rezim u Podgorici 1997. distancirao od Milosevicevog rezima, da bi sedam godina kasnije Crna Gora odlucila tesnom vecinom da ode svojim putem. Bila je to obnova drzavnosti C.Gore i to je razumljivo. Medjutim, nazalost je doslo i do podela u samoj C.Gori, kao i do zahladjenja odnosa Podgorice i Beograda. Jedna i druga strana su odgovorne za takvo stanje. Crnogorska vlast se nije odrekla komunistickih osobina koje se mogu opisati parolom ,,ko nije za nas, on je protiv CG". Nazalost i javnost u Srbiji na crnogorsko proglasenje nezavisnosti gleda kao na neku vrstu izdaje Srbije. Crna Gora je sa druge strane izabrala siguran evropski put koji joj garantuje clanstvo u NATO.l Srbija ide ka Evropi, ali nazalost hodajuci po zici izmedju Rusije i Zapada. Nadajmo se da cemo ipak zajedno stici do cilja.

Pedesetogodisnjak poslodavac

pre 5 godina

Pre neki dan sam, nevezano za ovaj tekst, citao istoriju Srpskih drzava (uglavnom vazalnih prema srednjevekovnoj Vizantiji) i njihovih vladara. Ono sto pada u oci jeste da je vecina tih drzava zahvatala prostor (bar delimicno) gde se sada nalazi drzava Crna Gora i da su sve one od strane ostalih suseda tretirane kao Srpske drzave. Najbolji primer je Duklja koja je postojala tokom 11 veka i ciji su vladari bili Srbi (prvi Stefan Vojislav).
Takodje, Stefan Nemanja, prvi Srpski vladar koji je uspeo da otrgne Rasku od Vizantijske kontrole i uspostavi je kao drzavu krajem 12 veka rodjen je u tadasnjoj Zeti u blizini danasnje Podgorice. Gledajuci geografski, Stefan Nemanja je bio Crnogorac. Kad je abdicirao u starosti Stefan Nemanja je svom najstarijem sinu Vukanu ostavio vladavinu nad Zetom, Trebinjem i Hvosnom (Metohija) a srednjem sinu, Stefanu Nemanjicu, ostavio je Rasku.
Ovo su samo istorijske cinjenice koje govore da su kako narod tako i vladari (a usled toga i kultura i religija) na prostorima drzava Srbije i Crne Gore kroz istoriju pripadali istoj grupi koja je sebe nazivala Srbima.
Medjutim, jasno je da je od tada proslo puno vremena sto je nepobitno napravilo razlike izmedju ljudi. Ali gledano istorijski, kulturoloski, genetski i religijski, u Crnoj Gori i Srbiji zivi isti svet.

gospodja

pre 5 godina

Svako se svoga posla!
Mi u Crnoj Gori, vi u Srbiji.
I manje virkanja preko plota i ogovaranja, komsije.
Sloboda kretanja nije ugrozena. Moze se u goste preko obje granice fino, kulturno, komsijski, bratski, familijarno... kako god to da nazovete.
Ali se zna ko je domacin a ko gost, tako da dobrodosli i bolje vas nasli. I zivjeli!!

iso2000

pre 5 godina

“Zašto se toliko insistira na različitostima između naroda koji su duboko i istorijski i suštinski povezani?“

Zbog para.
Razlike nisu velike i to nije problem, problem je što neki ne žele biti jednaki već žele biti glavni. Pričaju “mi braća” a sve rade u svoju korist i na štetu “braće”. Nema tu puno filozofije, narod je davno rekao “Ako smo mi braća kese (novčanici) nam nisu sestre”. To je uzrok svih podjela. Neki narod ima bolje resurse i želi s njima upravljati na svoju korist a ne da mu neko drugi to uzima. Neki narod ima političke preferencije Nato i Zapad, a neki drugi Rusija i Istok. Neki narod slavi crkvene praznike po jednom kalendaru drugi po drugom. Tu su i različiti stavovi oko istorije. Sve su to razlozi za razlaz. Niko ne želi da ima gazdu. I ne vidim tu nikakav problem. Neka svako živi po svom i neka upravlja sa svojim.

skywalker

pre 5 godina

živa istina zaista.Nažalost Crna Gora je možda i najviše podeljena od svih eks YU republika zato što Milo jedino tako može da vlada!

Раде

pre 5 godina

Бла, била, трућ... За мене је Црна Гора као Португал или Лаос- страна земља према којој не гајим било какве емоције и смешно ми је кад прочитам овакве текстове.

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

Čemu ovakvi tekstovi i ova patetika ??? Crna Gora je izglasala samostalnost i tačka, nema povratka na staro, ko neće da bude Srbin, ne mora...ja sam sa rođen u Beogradu, sa ćaletove strane Srbin iz Dalmacije... sa kevine strane su mi Jokanovići iz Nikšića, ali Srbi...kakva Hrvatska, Crna Gora...Srbija je uvek bila moja jedina domicilna država, kakva je takva je, ne živim sjajno u njoj, mnoge stvari mi se ne sviđaju, ali kakve to veze ima sa mojom nacijom...Srbin sam, po ocu dalmatinski Srbin, po kevi Srbin iz Crne Gore...jedina država koju sam uvek osećao kao svoju je Srbija, nikad nije imala alternativu,kako god jadna bila, nikad mi nije palo na pamet da uzmem i hrvatski ili crnogorski pasoš, mogao sam po "poreklu"...ne treba mi rezervna država !!!

Aleks

pre 5 godina

E viva Montenegro. Nema nista zajednickoga...mi smo mi a vi ste vi.

Pustite nas na miru!
(Cetinje MNE, 12. oktobar 2018 16:22)

Tačno tako. Nego kada će početi crnogorci da plaćaju u Srbiji školovanje i lečenje???

Dragan

pre 5 godina

Pa VI ste,dragi novinari i napisali da ce ,malte ne ,biti RAT u Podgorici!!!To sto su se tenzije podigle,iskljucivo ste VI krivi.Obican narod zivi normalan zivot ali vi(novinari) ne mozete bez senzacija.Postujte svoj posao nemojte ga zloupotrebljavati!!!

Dragan

pre 5 godina

Pa VI ste,dragi novinari i napisali da ce ,malte ne ,biti RAT u Podgorici!!!To sto su se tenzije podigle,iskljucivo ste VI krivi.Obican narod zivi normalan zivot ali vi(novinari) ne mozete bez senzacija.Postujte svoj posao nemojte ga zloupotrebljavati!!!

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

Čemu ovakvi tekstovi i ova patetika ??? Crna Gora je izglasala samostalnost i tačka, nema povratka na staro, ko neće da bude Srbin, ne mora...ja sam sa rođen u Beogradu, sa ćaletove strane Srbin iz Dalmacije... sa kevine strane su mi Jokanovići iz Nikšića, ali Srbi...kakva Hrvatska, Crna Gora...Srbija je uvek bila moja jedina domicilna država, kakva je takva je, ne živim sjajno u njoj, mnoge stvari mi se ne sviđaju, ali kakve to veze ima sa mojom nacijom...Srbin sam, po ocu dalmatinski Srbin, po kevi Srbin iz Crne Gore...jedina država koju sam uvek osećao kao svoju je Srbija, nikad nije imala alternativu,kako god jadna bila, nikad mi nije palo na pamet da uzmem i hrvatski ili crnogorski pasoš, mogao sam po "poreklu"...ne treba mi rezervna država !!!

Aleks

pre 5 godina

E viva Montenegro. Nema nista zajednickoga...mi smo mi a vi ste vi.

Pustite nas na miru!
(Cetinje MNE, 12. oktobar 2018 16:22)

Tačno tako. Nego kada će početi crnogorci da plaćaju u Srbiji školovanje i lečenje???

Раде

pre 5 godina

Бла, била, трућ... За мене је Црна Гора као Португал или Лаос- страна земља према којој не гајим било какве емоције и смешно ми је кад прочитам овакве текстове.

Pedesetogodisnjak poslodavac

pre 5 godina

Pre neki dan sam, nevezano za ovaj tekst, citao istoriju Srpskih drzava (uglavnom vazalnih prema srednjevekovnoj Vizantiji) i njihovih vladara. Ono sto pada u oci jeste da je vecina tih drzava zahvatala prostor (bar delimicno) gde se sada nalazi drzava Crna Gora i da su sve one od strane ostalih suseda tretirane kao Srpske drzave. Najbolji primer je Duklja koja je postojala tokom 11 veka i ciji su vladari bili Srbi (prvi Stefan Vojislav).
Takodje, Stefan Nemanja, prvi Srpski vladar koji je uspeo da otrgne Rasku od Vizantijske kontrole i uspostavi je kao drzavu krajem 12 veka rodjen je u tadasnjoj Zeti u blizini danasnje Podgorice. Gledajuci geografski, Stefan Nemanja je bio Crnogorac. Kad je abdicirao u starosti Stefan Nemanja je svom najstarijem sinu Vukanu ostavio vladavinu nad Zetom, Trebinjem i Hvosnom (Metohija) a srednjem sinu, Stefanu Nemanjicu, ostavio je Rasku.
Ovo su samo istorijske cinjenice koje govore da su kako narod tako i vladari (a usled toga i kultura i religija) na prostorima drzava Srbije i Crne Gore kroz istoriju pripadali istoj grupi koja je sebe nazivala Srbima.
Medjutim, jasno je da je od tada proslo puno vremena sto je nepobitno napravilo razlike izmedju ljudi. Ali gledano istorijski, kulturoloski, genetski i religijski, u Crnoj Gori i Srbiji zivi isti svet.

m.nessa

pre 5 godina

Crnogorce dozivljavam kao nekog sebi bliskog,veoma ih cenim i to nema veze sa otcepljenjem niti bilo cim drugim.
Rado idem u Crnu Goru i veoma se prijatno osecam.Nikakve potreba nema objasnjavati da su oni Srbi.Za mene su Crnogorci i zelim im sve najbolje!!!

skywalker

pre 5 godina

živa istina zaista.Nažalost Crna Gora je možda i najviše podeljena od svih eks YU republika zato što Milo jedino tako može da vlada!

Šumadinac pali topa!

pre 5 godina

Ako nazivate 1918. godinom okupacije, kako nazivate 1916.? Srpska vojska je dočekana kao oslobodilačka, jer država Crna Gora nije postojala. Ona je kapitulirala januara 1916., i ona se ne vodi kao država pobednica jer nije postojala. Pošto smo mi isti narod (ne postoji kuća u Srbiji koja nema poreklo iz Crne Gore ili Hercegovine), mi smo smatrali Crnu Goru i Njegoša za nešto svevišnje. Vi sad nas smatrate da nismo vi, jer smo u krizi zbog loše politike vođene zadnjih 30 godina. Nije vam smetalo da budete mi kad smo vas oslobađali? Možda je trebalo da pustimo Italijane, pa da budete njihov protektorat. Nikad niste pisali latinicom, danas pišete, izmišljate jezik, izmišljate crkvu. Sve to jer je Srbija slaba.

gospodja

pre 5 godina

Svako se svoga posla!
Mi u Crnoj Gori, vi u Srbiji.
I manje virkanja preko plota i ogovaranja, komsije.
Sloboda kretanja nije ugrozena. Moze se u goste preko obje granice fino, kulturno, komsijski, bratski, familijarno... kako god to da nazovete.
Ali se zna ko je domacin a ko gost, tako da dobrodosli i bolje vas nasli. I zivjeli!!

pravda

pre 5 godina

Crnogorci imaju poprilicno pogresno misljenje da ih Srbi mrze od kako su se odvojili.
Ja kao Srbin iz Beograda sam bio presrecan kada su se odvojili i nadao sam se da ce u Srbiji biti tretirani kao strani drzavljani, bas onako kako Srbe tamo tretiraju ali se na moji zalost to nije dogodilo.
A zasto ih ne volim...od kada su podrzali nezavisnost Kosova za mene kao narod ne postoje vise niti ce postojati.
Dakle, njihovo odvajanje od Srbije nema veze za time da ih ja licno ne volim, cak sta vise drago mi je da su se odvojili jedino mi je zao sto se nisu preselili svi Crnogorci iz Srbije u Crnu Goru,, ali podrska nezavisnom Kosovu ima definitivno i to se ne zaboravlja.

Mica

pre 5 godina

srbija je zabila crnoj gori nož u leđa 1918 i niko se nikada nije zbog toga izvinuo crnogorcima! protjerali kralja nikolu, okuprali zemlju i oduzeli crkvu,ime državi, pobili 5000 ljudi jer su bili protiv okupacije.... nikad više 1918!!!
(Katunjanin, 12. oktobar 2018 17:48)
Ne Srbija to je glasano na podgorickoj skupstini a obracun je bio unutarnji.

Vrhovni Arhitekta

pre 5 godina

VOdim poreklo iz CG. Rodjen u HR. Faks zavrsio u BG. Sada u USA. Samo me jedno kopka. CG priznanje KiM. Politicari...tacno, ali niko iz CG nije izasao na ulicu i rekao nema priznanja. A Francuz izadje kad mu ukinu dodatak za pelene.

iso2000

pre 5 godina

“Zašto se toliko insistira na različitostima između naroda koji su duboko i istorijski i suštinski povezani?“

Zbog para.
Razlike nisu velike i to nije problem, problem je što neki ne žele biti jednaki već žele biti glavni. Pričaju “mi braća” a sve rade u svoju korist i na štetu “braće”. Nema tu puno filozofije, narod je davno rekao “Ako smo mi braća kese (novčanici) nam nisu sestre”. To je uzrok svih podjela. Neki narod ima bolje resurse i želi s njima upravljati na svoju korist a ne da mu neko drugi to uzima. Neki narod ima političke preferencije Nato i Zapad, a neki drugi Rusija i Istok. Neki narod slavi crkvene praznike po jednom kalendaru drugi po drugom. Tu su i različiti stavovi oko istorije. Sve su to razlozi za razlaz. Niko ne želi da ima gazdu. I ne vidim tu nikakav problem. Neka svako živi po svom i neka upravlja sa svojim.

Zemun grad SPO

pre 5 godina

1991. pod parolom odbrane srpskog naroda i Jugoslavije na mobilizaciju u Niksicu i vecini gradova C.Gore se javilo 100% rezervista. Crna Gora je bila zagledana u Srbiju. Nazalost, tadasnji rezim iz Beograda je srpski narod poveo u bespuce sukoba sa susedima i medjunarodnom zajednicom. Crna Gora je godinama pratila Srbiju na tom bespucu i trpela i ona sankcije i sve druge posledice. To nije moglo vecno trajati. Najpre se rezim u Podgorici 1997. distancirao od Milosevicevog rezima, da bi sedam godina kasnije Crna Gora odlucila tesnom vecinom da ode svojim putem. Bila je to obnova drzavnosti C.Gore i to je razumljivo. Medjutim, nazalost je doslo i do podela u samoj C.Gori, kao i do zahladjenja odnosa Podgorice i Beograda. Jedna i druga strana su odgovorne za takvo stanje. Crnogorska vlast se nije odrekla komunistickih osobina koje se mogu opisati parolom ,,ko nije za nas, on je protiv CG". Nazalost i javnost u Srbiji na crnogorsko proglasenje nezavisnosti gleda kao na neku vrstu izdaje Srbije. Crna Gora je sa druge strane izabrala siguran evropski put koji joj garantuje clanstvo u NATO.l Srbija ide ka Evropi, ali nazalost hodajuci po zici izmedju Rusije i Zapada. Nadajmo se da cemo ipak zajedno stici do cilja.

Bax NK

pre 5 godina

Ja sam Srbijanac,to je deo mog identiteta koji nema samo veze sa mojom etničkom pripadnošću. 
Ali sam takodje i Srbin - pripadnik naroda. 
Ne vidim neki problem u tome da čovek bude i Crnogorac i Srbin.
(Komša, 12. oktobar 2018 19:21)

eto tak, sve si objasnio ja sam recimo Crnogorac i uvjek cu biti, a po etnickoj pripadnosti sam Srbin! Pozdrav!

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

...evo primer,iz prve ruke, moj rođak je bio vrhunski košarkaš, igrao i u Panatenaikosu, Olimpijakosu...imao ugovor u NBA-u, tada za Vankuver Grizlis-e, ali se vratio u Evropu, ne odigravši ni jednu utakmicu u NBA, jer je dobio "blanko ček" od PAO-a...Srbin i po ocu i po majci, navijao za Partizan, što je retkost, jer nas 99% navija za Zvezdu, ali i to je srpski klub...kada je Zadar igrao sa IMT-om 1991-ve sačekao sam ga ispred hale i pitao "da li dolazi u Partizan", jer je i navijao za Partizan pravio se blesav...shvatio sam odlučio je da ostane u Hrvatskoj i igra za Hrvatsku, već je bio u braku sa Hrvaticom, koja mu je "unela" u taj brak dete iz predhodnog, njegova stvar, njegova odluka, ali kada te u "Jazinama" prebiju, jer kažu da si se na utakmici Zadar-Partizan radovao kad Partizan da koš i da svi znaju u Zadru da si Partizanovac...nemoj, brate, priče da nisi, pa znamo te "puško dok si pištolj bio", doneo si odluku, snosi sve posledice iste i pozitivne i negativne...za Hrvate će uvek biti Srbin i taj i Danijel Subašić i Miladin Dado Pršo i Luka Modrić, po majci 100%..a po ocu 50%, jer i od starog Stipe je keva Srpkinja...niko ti ne brani da igraš za Hrvatsku, ali nisi Hrvat, ne izmišljaj, mogu ja da kažem da se osećam kao Argentinac, ali to me ne čini sunarodnikom Lionela Mesija !!!

MilosNS

pre 5 godina

Da razjasnimo: Crnogorac = Srbin iz Crne Gore;
Srbijanac = Srbin iz Srbije; Jedan etnički korpus, jedan narod, dve geografske odrednice. Tako je oduvek bilo, vekovima.. pročitajte malo knjige, pročitajte Njegoša.

Slobo.B

pre 5 godina

Kako god nisu smjeli niti trebali da priznaju Kosovo,tu su mogli da barem ostanu neutralni pogotovu što ih niko nije tada tjerao na to,i najviše zbog toga je mislim ta neka napetost između Srbije i Crne Gore,i naravno pretjerano koketiranje sa Hrvatskom.

crnogorac

pre 5 godina

Crnogorac predstavlja srbina iz crne gore,geografska odrednica,kao npr sumadinac. Znaci ne postoji nikakva nacionalnost-sumadinac,isto tako za crnogorce.

Ovo sto vidite je omiljena fraza Rastkovih pulena,gdje je crnogorac izjednacen sa sumadincem.Vjerovatno najiskopiranija poruka na internetu na ovim prostorima.

Crna gora:
-Prva nezavisna drzava-Duklja 1078. godine postaje kraljevina sa prvom dinastijom Vojisavljevica
-1360. godina,drugi put stice nezavisnost,Zeta na celu sa drugom dinastijom Balsica
-1481.godina,treci put za vrijeme Crnojevica,trece dinastije
-autonomna drzava do 17.vijeka odolijeva osmanlijama
-1699. potpuno nezavisna
-1798. godine prakticno priznate kao nezavisna drzava od strane svih velikih sila uz prosirenje,100 godina prije ostalih drzava balkana
-autokefalna crkva od 15. do 20. vijeka
-nezavisna do 1918.
-nezavisna 2006.-danas

Sumadija:
-selo
-selo
-selo
-selo
-selo
-selo
-selo
-naseljavaju znacajan dio crnogorci nakon velikih seoba srba
-selo
-selo
-selo

Granota

pre 5 godina

Realno, istorijski gledano, jesmo jedan narod, ali nisu Crnogorci Srbi, nego su Srbi u stvari Crnogorci. Trazio sam geneologiju moje porodice sa obe strane i dosao do cukundeda koji su iz Crne Gore. Evo, sve koji ste juzno od Dunava pozivam da pronadjete svoje poreklo i da vidite odakle ste. Garantujem da ste 85-90% Crnogorci.

Neske86

pre 5 godina

Sve dok Crnogorci grade svoju naciju na pljuvanju i ponistavanju svega sto je srpsko u Crnoj Gori, oni me zanimaju koliko i Bolivijci (cast lepoj juznoamerickoj zemlji). Osnovni postulat Crnogorstsva je - "ponisti sve sto je srpsko". I ne, nisam ja nacionalista, meni nacionalizam i smeta, zato sam protiv toga. U svakom slucaju, zao mi je sto je u nasoj drzavi i dalje prisutan relikt tragicne politike Karadjordjevica. Nema brace i nema bratstva. Nisu mi braca ni Crnogorci, a ni Rusi ni Amerikanci. Sve ih gledam isto i tako i treba da bude. Vesti o Crnoj Gori niti citam niti komentarisem, ali naslovi su takvi da bodu oci, a kad ih ima koliko ih je bilo prethodnih dana, morao sam da kazem sta mislim.

Žika

pre 5 godina

Ajde da uzmemo samo naše glumište. Voja Brajović, Petar Božović, Žarko Laušević, Miša Janketić, Dragan Nikolićh (poreklom iz Ozrinića kod Nikšića), Ljubiša Samardžić (Iz Dragulja u Boki)... Hoćemo li pisce? Vuka Karadžića, Pekića, Kiša, Selimovića... Ili sportiste; Novaka, Anu, Jelenu... Da ne spominjemo Nemanjiće, Obrenoviće, Karađorđevića... Svi oni su rođeni na teritoriji Crne Gore ili iz nje vuku korene... Arsenije Čarnojević je rođen u Bajicama kod Cetinja... Hoćemo li Mišića, Bojovića, Cvijića? Ljudi, o čemu govorite?!

ex ljubomir

pre 5 godina

Za sve su krivi..Stari Sloveni , da se nisu doseljavali u ove krajeve..ne bi bilo ni Srba ni Crnogoraca , ni Hrvata i Makedonaca i ostalih , i ne bi bilo...glupih komentara !!

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

Ljudi, batalite istoriju, neka svako ide gde se oseća bole ili gde misli da mu je bolje, nove generacije, npr. mog sina od 18 godina Crnogorce već doživljava kao strance, kad ide na letovanje 90% Srba ide u Grčku, tamo nam je prijatno, Grci nas cene i mi njih, u tolikoj meri da je mene, npr. ove godine troje ljudi, sa obzirom na specifično prezime, koje je karakteristično z aSrbe u Dalmaciji pitalo tipa "znači ćale ti je iz Dalmacije, a ti si rođen ovde"...ja kažem, nisam baš rođen ovde, u okolini Soluna, ali u Beogradu jesam, znači toliko im je prijatno u Grčkoj da su i smetnuli sa uma da nisu u Srbiji...to ježivot, zadnjih 20 godina smo se ekstremno zbližili sa Grcima, pa čak neki su zavoleli PAOK, neki OLimpijakos, ja AEK...za isto vreme udaljili se od Montenigera...i teramo dalje, ne možeš nekog na silu da nateraš da te poštuje, voli i ne zloupotrebljava tvoju dobroćudnu narav !!!

BalkanRF

pre 5 godina

Pa i rođena braća se razilaze i svako pravi svoju kuću za svoju porodicu. Ne mrzi brata ali ne deli sa njim svoju platu, ne plaća njegove troškove, ne kupuje kola za brata već za sebe. To je tako. Nema tu zavade ni mržnje. Kome trebaju priče “brastvo i jedinstvo”, “ko nas bre zavadi” i tako to? Svako je odlučio da ide svojim putem i nema tu povratka. Kome se ne sviđa da živi u “krivoj” državi neka ide u “pravu”. Kakvo kukanje. Kad se otvore granice sve će obo da se isprazni. Ostaće to nebranjena teritorija koju će moći da uzme prvi koji dođe. Recimo da prvi dođu Rusi.

Libero

pre 5 godina

Na ovim prostorima je to izgleda genetski.Skoro na Čairu se histerično vredja Beograd,u Splitu posle njihovog derbija u more sada bacaju auta sa ZG tablicama.Mislim da će se to završiti na nivou mesnih zajednica.

Milos

pre 5 godina

Vjerovatno smo svi mi na ovom jezičkom području "isti narod", Crnogorci ne temelje svoju posebnost na nekakvim etničkim razlikama, već poput Švajcaraca ili Austrijanaca, na privrženosti državnom identitetu.

Ljudi sa djelova CG teritorije koji su kasno ušli u sastav CG nemaju taj osjećaj pripadnosti (dio Boke, Vasojevići, Pljevlja), osjećaju se kao Srbi, i to je Ok.

Ipak, ne mogu oni zbog tog svog osjećanja da ukinu CG, niti da nama objašnjavaju kako mi da se osjećamo, a to ne mogu da čine ni stanovnici Srbije...

Inače, nit sam se školovao, niti liječio (bogu fala) u Srbiji, nit mi se ide tamo da živim, to što mi je odozgo trebalo - pošteno sam platio.

Komša

pre 5 godina

Ne Srbin i Crnogorac.Već tu je greška - Srbijanac i Crnogorac.

Ako neko kaže Srbin i Crnogorac taj potencira da su u pitanju dva Naroda,dve različite etničke grupe.Namerno meša babe & žabe baš da bi postigao taj efekat.

Kako profesor reče Srbin je etnička odrednica a Crnogorac,Srbijanac,Bosanac su geografske ili političle odrednice.
Namerno zanemarivanje razlike izmenju Nacije ,koja je isključivo politička odrednica (državljanin ,gradjanin je ugovorom (Ustavom) vezan za jednu političku grupu na jasno odredjenoj teritoroji) i Naroda (postoji političko jedinstvo ali ni ono ,kao ni teritorija i postojanje drzave nisu nužni da bi se jedna rodno(krvno) vezana grupa definisala) potenciraju oni čiji je politički cilj razdvajanje Naroda i stvaranje novih Nacija.
Slično imamo u BiH gde se potencira na terminu Bosanac (koji možda može da bude nacionalan ,svakako je geografski pojam ali ne može da bude ETNIČKA ODREDNICA) za državljanina te države a zanemarije Hercegovina i mjena istorija.
Narod,Vera,Državljanstvo nisu jedno.
Postoje dvojni identiteti.
Identizet svakog čoveka je sastavljen iz više elemenata koji se slažu - jedana ne potire drugi.
Kao što si i Sloven i Srbin tako možeš biti i Srbin i Srbijanac,Srbin i Crnogorac ...

Komša

pre 5 godina

@random dude
Kakve veze ima država i narod ?
Jedam narod ne mora da ima državu (Jevreji je nisu imali 2000 godina,Kurdi je danas nemaju npr
) i opet je narod.
A može da ima više država.
Profesor u tekstu lepo objašnjava razliku izmedju etničke i nacionalne pripadnosti.
Mi smo svi bili Jugosloveni ,jer je država bila Jugoslavija - ali smo se etnički razlikovali.
Tako i sada - državljanstvo srbijansko ili crnogorsko nema veze sa etničkom pripadnošću.
Ja sam Srbijanac,to je deo mog identiteta koji nema samo veze sa mojom etničkom pripadnošću.
Ali sam takodje i Srbin - pripadnik naroda.
Ne vidim neki problem u tome da čovek bude i Crnogorac i Srbin.

Aragorn

pre 5 godina

Ne nismo isti jer narod i nacija nisu ista stvar... Crnogorska nacija je nastala iz srpskog etničkog, odnosno narodnog elementa i to će nas uvek činiti bliskima. Setite se Amerikanaca koji su nastali u ogromnoj većini od Engleza, (ne Britanaca, već etničkih germanskih Engleza) na koje se kasnije dodatno nadovezao ogroman nemački živalj što je baza toga šta je Amerikanac danas (beli germanski, osnosno severno evropski protestanti). Tamo se kasniji doseljenici (Irci, Italijani, Jevreji) nisu nikada u potpunosti integrisali, što se vidi u tome kako uvek ističu svoje poreklo. Na poslednjem popisu više od trideset miliona Amerikanaca se izjašnjava kako ima američko poreklo, a po procenama većina njih su potomci prvih engleskih doseljenika i žive uglavnom u južnim državama. E tako će biti i sa Crnogorcima za sto godina će nam i dalje biti bliski ali će polako postajati sve posebnija nacija. Jedina razlika je što je proces nastanka Amerikanaca od Engleza bio prirodan, dok je ovde to pomalo veštački stvorena političko-ekonomska razina, čime ne isključujem političko-ekonomsku pozadinu nastanka američke nacije, već samo ističem neprirodnost u nastanku crnogorske.

crnogorac

pre 5 godina

ne mogu se na silu posrbiti, ne moze se na silu kosovo nastanit srbima..sve pogresne srpske politike 19. i 20. vijeka. a sad je na vama da ispastate i placete i kao papagaji ponavljate gluposti. zivjeli braco, u pamet se :*

Katunjanin

pre 5 godina

srbija je zabila crnoj gori nož u leđa 1918 i niko se nikada nije zbog toga izvinuo crnogorcima! protjerali kralja nikolu, okuprali zemlju i oduzeli crkvu,ime državi, pobili 5000 ljudi jer su bili protiv okupacije.... nikad više 1918!!!

Rados

pre 5 godina

Nije vam smetalo da budete mi kad smo vas oslobađali? Možda je trebalo da pustimo Italijane, pa da budete njihov protektorat. Nikad niste pisali latinicom, danas pišete, izmišljate jezik, izmišljate crkvu. Sve to jer je Srbija slaba.
(Šumadinac pali topa!, 12. oktobar 2018 19:41)
Oslobadjali? Izvini, a koju je to bitku srpska vojska vodila u Crnoj Gori tokom oslobodjenja? Ajde daj mjesto u Crnoj Gori jedan metak da je opaljen. Crna Gora je kapitulirala, krlaj pobjegao u Francusku, ali nije prestala da postoji. Taman toliko koliko i Belgija čiji je kralj bio u Francuskoj a Njemci u Briselu. Ajde molim te, Srbijanci oslobadjali Crnu Goru. Koja bitka? Mojkovačka? Požurili da okupiraju da se dinastija Petrović-Njegoš ne bi vratila.

CG biser

pre 5 godina

Crnogorci kao nacija postoje duže od Srbijanaca.
Ukrajinci kao nacija i kao autokefalna crkva postoje duze od Rusa (Kijevska patrijaršija je najstarija PC u Slovena, i Stara Ras je ustvari Ukrajina a glavni centar Stare Ras je Kijev, tada se današnja Rusija zvala Moskovija).
Crnogorcima niko nema pravo negirati nacionalnost i pravo na državnost i nezavisnost. Iako je CG ustvari Crvena Hrvatska, to Crnogorci dobro znaju, a i bilo je mnogo katolika ali i pravoslavaca koji se u ono vrijeme nisu razlikovali zbog vjere.
Raška je mlađa od Duklje, a prvi raški vladar Nemanjić je kršteni katolik, kršten u CG.
Bokokotorski zaliv je čitavu svoju istoriju bio hrvatski.
Od 1918. mnogo toga se mijenjalo ali od 2006. se sve vraća na staro, ima problema ali ide i biće mnogo bolje.
CG ima sve preduslove da postane jadranski Monte Carlo (onaj Monte već ima u imenu. :)

baka

pre 5 godina

Pedesetogodisnjak poslodavac, 12. oktobar 2018 17:46) Slabu si brate Istoriju čitao. U tvojoj toj istoriji neces naci da je taj isti Nemanja do pepela sravnio Zetu . ( to pise i sveti Sava u svom zitiju . Valjda je on to znao bolje od tebe ) . Duklja nije srpska zemlja vec su medjusobno zestoko ratovale . Izmedju dukljanskih kraljeva i prvog srpskog kralja Stefana Prvovjencanog je proslo oko 200 godina . Ako je Stefan Prvovjencani prvi srpski kralj ( a to je valjda tako ) , onda Duklja ne moze biti srpska jer bi dukljanski kraljevi tada bili - Prvovjencani . Morate se dogovoriti sa sobom . Promjenite istoriju , izbrisite veliki dio i onda pričaj to sto pričas . Ovako je to - lupetanje . sorry . Iskreni pozdrav za sve pametne Srbe .

Zvono Ivanovo zvoniće opet... i jače!

pre 5 godina

Još od Garašanina, kada se formirala državotvorna svijest u Srbiji, Srbija preži Crnu Goru i, ako joj se ukaže prilika, izgorela bi nas ka cigar duvana.
Nije nama Crnogorcima do srba koliko nas o jadu zabaviše odnarođeni Crnogorci...
Oni koji generacijama žive u CG a navijaju recimo za Srbiju.
Sve je ovo legalna samoodbrana. Ne mislite valjda da ćemo se dati bez borbe...

Dux

pre 5 godina

Najveci je problem sto se tretiramo kao braca, a ne kao komsije susednih drzava. Iz svojih interesa Crnogorci su izglasali svoju nezavisnost i priznali Kosovo kao drzavu.
Ne vidim razlog zasto Srbija ne bi mogla da prizna neko eventualno teritorijano odvajanje od Crne Gore, ako od toga ima neke koristi. Tu ne treba mesati ono "milo za drago". Treba imati samo interes, i to je sve.

Aleksandar

pre 5 godina

Prvo se najgori hejteri u luzeri javljaju da zatruju sjajan tekst. Strasno. I onda su oni kao 'mejnstrim' jer 95% normalnih ljudi cuti.

vojin

pre 5 godina

@Granota,

Nisi ti pročitao ni list iz novina kad praviš takvu kardinalnu grešku u startu. Ili je još gore da si čitao, a ništa razumeo nisi. Pravi razliku izmedju Crnogoraca i sa teritorije Crne Gore. I jedan i drugi deda su mi sa teritorije Crne Gore, ali srpskog porekla.

Dosli smo

pre 5 godina

Dosli smo do toga da kad izadje clanak “predstavnici crnogorskog ministarstva XY se sastali sa srpskim kolegama da diskutuju Z” kao da citam “predstavnici mjanmarskog/bangladeskog/kirgistanskog...”
Toliko smo se razdvojili
I nije mi krivo

Granota

pre 5 godina

@vojin: Da su ti dede dosle sa Kavkaza, sta bi bio? Srbin sa Kavkaza? Kako ti odredjujes naciju? Sta je nacija po tebi? Zasto su u Crnoj Gori jedni Srbi a drugi Crnogorci? Zato sto se tako osecaju? Praviti razliku izmedju ljudi po nacionalnoj pripadnosti je nebuloza ako stvarno mislis o genetskoj pripadnosti jer smo svi mesavina slicne vrste (Skordisci, Anadolci, Sloveni i jos ponesto). I Srbi i Crnogorci i Hrvati i ostali. Znaci, sta nam ostaje? Teritorijalno poreklo. Zato i kazem da sam, iako Moravac, poreklom Crnogorac kao i 85-90% Srba jer je migratorni talas vekovima bio takav. Nisu Srbi naseljavali Crnu Goru, nego Crnogorci Srbiju iz ocitih ekonomskih razloga. Bar u zadnjih 500-600 godina. Nego, zadrtom mozgu je tesko da shvati...
P.S. Inace, ja sam NAPISAO vise knjiga nego sto si ti procitao...

ŽalosnaSova

pre 5 godina

E viva Montenegro. Nema nista zajednickoga...mi smo mi a vi ste vi. 

Pustite nas na miru! 
(Cetinje MNE, 12. oktobar 2018 16:22) 
Tačno tako, niko ne treba drugom da nameće osećanje i pripadnost. Eto, moji su poreklom sa Cetinja i mi smo Srbi. I niko ne treba da krivotvori istoriju. "E viva" je poklič pobunjenika koji su legitimno bili protiv zabrane povratka Nikoli. Ali ne učite baš da je sponzor svega Italija koju je baš briga za CG - ona je htela svoj deo mora i nikad CG ne bi videla dalje od Bara i Ulqina. Ovako je mrski srpski kralj otcepio deo Dalmacije sa srpskim primorcima (od Čanja do Boke) i dodelio ga Zetskoj 1921. "E viva" bi vas svela na brčkanje i turizam u Dobroj vodi.

baka

pre 5 godina

Zemun grad SPO, 12. oktobar 2018 17:23) Ne slazem se potpuno sa tvojim komentarom . Ima nekih nejasnoca u poznavanju srpsko - crnogorskih odnosa . Neke stvari ne poznajes dovoljno dobro .da bi imao objektivan stav ....Ali 90% tvog komentara u potpunosti podrzavam . Bratski pozdrav iz Nikšica .

Шумадинац

pre 5 godina

Једини проблем који Срби и Црногорци имају јесте тај што је Црногораца превише у Србији а Срба премало у Црној Гори. Па су Срби док су у Србији и постану Црногорци кад пређу у Црну Гору. Али имали су и већи народи сличну муку. Тако је било и са Немцима и Аустријанцима под Стаљинградом 1943. године. Док је офанзива напредовала Аустријанци у 6. армији су били "жешћи Немци" од самих Немаца, који су били "неквалитетни Немци". Кад се обруч затворио одједном су се пробудили из заблуде и постали "насилно доведени и мобилисани" од мрских немачких нациста, иако је Хитлер био Аустријанац. Зато су Немачка и Аустрија данас засебне државе. Док су Брози и Милошевићи ширили комунизам по Србији Црногорци су по њој били "највећи...прво комунисти па после Срби" већи од "србијанаца" који су по дефиницији јелте "неквалитетни". Кад је нестало комунизма и ничим заслужених његових привилегија а НАТО обруч затворио одједном смо се сетили властите вијековне државности и постали демократе који немају ништа са оним мрским шовинистима из Србије који су за све криви. Зато Србија и Црна Гора треба да буду и остану засебне државе. Да никад председник Црне Горе не буде неко чији је отац рођен у Крагујевцу рецимо. Кад је слична ствар могла да постоји у комунистичкој Србији зашто брате да постоји у демократској Црној Гори, чланици НАТО пакта, са европским вредностима несмењиве власти, зар не? Зато нека Црногорца у Црној Гори и нек сад мало насељавају Загреб и Приштину, бар док ми не "коварнемо" мало Београд.

bgd

pre 5 godina

Slabu si brate Istoriju čitao. U tvojoj toj istoriji neces naci da je taj isti Nemanja do pepela sravnio Zetu . ( to pise i sveti Sava u svom zitiju . Valjda je on to znao bolje od tebe ) . Duklja nije srpska zemlja vec su medjusobno zestoko ratovale . Izmedju dukljanskih kraljeva i prvog srpskog kralja Stefana Prvovjencanog je proslo oko 200 godina . Ako je Stefan Prvovjencani prvi srpski kralj ( a to je valjda tako ) , onda Duklja ne moze biti srpska jer bi dukljanski kraljevi tada bili - Prvovjencani . Morate se dogovoriti sa sobom . Promjenite istoriju , izbrisite veliki dio i onda pričaj to sto pričas . Ovako je to - lupetanje . sorry . Iskreni pozdrav za sve pametne Srbe .
(baka, 12. oktobar 2018 19:01)

Tačno je da je SPC menjala istoriju pre Nemanjića u svoju korist, ali tačno je da su našu istoriju menjali i Italijani i Nemci u njihovu. Duklja je sa Raškom dugo vodila rat sa Vizantijom oko Niša i Skoplja. Stefan Nemanja se rodio u Duklji i bio je katolik i deo jedne grane vladajuće kraljevske dinastije. Pod uticajem Vizantije, svrgao je braću sa vlasti u Raškoj, uveo pravoslavlje i izazvao građanski rat u Duklji nakon čega se Duklja deli na Zetu, Travuniju i Hum tj današnju Crnu Goru, Hercegovinu i južnu Dalmaciju (primorje oko Dubrovnika). Nemanja je brzo nakon toga ustupio Zetu Vukanu koji je, da bi postao novi kralj Duklje, vratio katoličanstvo u Zeti i uz pomoć pape napao Stefana Nemanjića u Raškoj. Duklja je bila sedište i glavni centar Ilirije i pre i posle vladavine Rima. Svima nama u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj su koreni u Crnoj Gori, Dalmaciji i Hercegovini. Od raskola crkve, germanizovani zapad i helenizovani istok su uspeli da nas podele na milion vazalnih državica po starom principu "zavadi pa vladaj", zbog čega smo bili laka meta Ugarima i Turcima. Isto to su nam uradili i 90ih, nakon što smo u 20. veku prvi put posle 1000 godina uspeli da ujedinimo našu domovinu. Danas nam i dalje ispiraju mozak i pokušavaju da nas održe u ovom stanju. A nama običnim ljudima je jasno da smo mi svi jedan narod, iliri, jugosloveni ili kako već hoćete to da nazovete. Pojmovi, Srbija, Crna Gora i Jugoslavija su novijeg porekla, i s toga je jako glupo pričati šta je čije, jer na kraju krajeva sve je naše, samo moramo po ko zna koji put u našoj dugoj istoriji da se odbranimo od ovog ludila i da nakon toga organizujemo naše društvo na pravi način.

Вук

pre 5 godina

Милогорци би хтели да крава пасе у Србији а да је музу у Црној Гори. Е па не може пријатељу. Имате све повластице по Београду а тамо нам браните писмо, језик, културу... Не иде то тако. Само код нас нема мудре политичаре и зато патимо.

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

Pero Katai, bas si me zaintrigirao. Rekao bih Stojko Vrankovic ali se njegova karijera po klubovima delom ne poklapa sa tvojom pricom...
(Granota)

...izgleda nisi pratio intezivno košarku u to vreme, nemoguće je promašiti, radi se o...Arijanu Komazecu !!!

Branislav

pre 5 godina

@crnogorac
Pre drzave Vojisavljevica postojala je drzava Vlastimirovica. Prvi su bocni potomci drugih a Nemanjici prvih.
Crna Gora nije postojala u vreme Balsica niti su oni drzali danasnju CG, a drzali su Prizren.
Crna Gora je pala pod Turke 1499.I bila pod njima do početka 18. veka.
Do Danila Ščepćevića sve vladike su postavljane iz Peći. Danilo je bio egzarh pećkog trona.
Turci su spalili Cetinje 1760—tih.
Niko nije priznao de facto nezavisnost 1798.
Crna Gora teško da je bila išta više od poluslobodne teritorije do 1860—tih kad su doneti prvi zakoni.
Podgorica, Barć i Nikšić su CG od 1878/9,Mojkovac, Berane, Pljevlja, Bijelo Polje od 1912, Budva, Kotor, H. Novi od 1945.

Misko

pre 5 godina

@Komsa
A kada dodjes u Bg, da te zovemo Crnogorijanac? Dosta vise sa U ideologijom. Srbija se zove tako sto u njoj zive Srbi, kao sto u Hrvatskoj zive Hrvati, a ne Hrvatijanci. Ime zemlje potice od imena naroda koji tu zivi, a ne obratno.

Granota

pre 5 godina

Pero Katai, bas si me zaintrigirao. Rekao bih Stojko Vrankovic ali se njegova karijera po klubovima delom ne poklapa sa tvojom pricom...

trener

pre 5 godina

(народни херој друг Пера Катаи-Писар, 12. oktobar 2018 16:09)
Ne mozes kod Mila da dobijes drzvljanstvo sad po poreklu pa ne znm sta da bude...

ja

pre 5 godina

@ (Šumadinac pali topa!, 12. oktobar 2018 19:41)

Koliko me nerviraju te teze kako "svi u Srbiji imaju crnogorsko ili hercegovačko poreklo". To apsolutno nije tačno. U mom neposrednom okruženju nema nikog ko ima crnogorsko ili hercegovačko poreklo. Crnogorci i Hercegovci su se u moj kraj doseljavali početkom 20. veka, zna se ko su i nemaju "poreklo", već ih narod smatra Crnogorcima i Hercegovcima. Mi, ostali, smo potomci Srba koji su se inicijalno naselili u tom predelu, ili drugih slovenskih plemena koji su se naseljavali čak i pre Srba (Šopi, Torlaci, Brsjaci, Mijaci, Dragovići, Timočani,...). Smatramo se Srbima, slavimo slavu, pričamo malo drugačije nego većina, pa nas zato potcenjujete, ali mi smo ovom narodu dali industrijalizaciju, građevinu, Gvozdeni puk, Pašića, Đinđića, Vladu Ilića, Genčiće,... (da ne spominjem neke druge političare kojih se stidimo :) ili estradne umetnike, generale, naučnike,... kojih ima koliko hoćete)...

Раде

pre 5 godina

Бла, била, трућ... За мене је Црна Гора као Португал или Лаос- страна земља према којој не гајим било какве емоције и смешно ми је кад прочитам овакве текстове.

gospodja

pre 5 godina

Svako se svoga posla!
Mi u Crnoj Gori, vi u Srbiji.
I manje virkanja preko plota i ogovaranja, komsije.
Sloboda kretanja nije ugrozena. Moze se u goste preko obje granice fino, kulturno, komsijski, bratski, familijarno... kako god to da nazovete.
Ali se zna ko je domacin a ko gost, tako da dobrodosli i bolje vas nasli. I zivjeli!!

crnogorac

pre 5 godina

Crnogorac predstavlja srbina iz crne gore,geografska odrednica,kao npr sumadinac. Znaci ne postoji nikakva nacionalnost-sumadinac,isto tako za crnogorce.

Ovo sto vidite je omiljena fraza Rastkovih pulena,gdje je crnogorac izjednacen sa sumadincem.Vjerovatno najiskopiranija poruka na internetu na ovim prostorima.

Crna gora:
-Prva nezavisna drzava-Duklja 1078. godine postaje kraljevina sa prvom dinastijom Vojisavljevica
-1360. godina,drugi put stice nezavisnost,Zeta na celu sa drugom dinastijom Balsica
-1481.godina,treci put za vrijeme Crnojevica,trece dinastije
-autonomna drzava do 17.vijeka odolijeva osmanlijama
-1699. potpuno nezavisna
-1798. godine prakticno priznate kao nezavisna drzava od strane svih velikih sila uz prosirenje,100 godina prije ostalih drzava balkana
-autokefalna crkva od 15. do 20. vijeka
-nezavisna do 1918.
-nezavisna 2006.-danas

Sumadija:
-selo
-selo
-selo
-selo
-selo
-selo
-selo
-naseljavaju znacajan dio crnogorci nakon velikih seoba srba
-selo
-selo
-selo

CG biser

pre 5 godina

Crnogorci kao nacija postoje duže od Srbijanaca.
Ukrajinci kao nacija i kao autokefalna crkva postoje duze od Rusa (Kijevska patrijaršija je najstarija PC u Slovena, i Stara Ras je ustvari Ukrajina a glavni centar Stare Ras je Kijev, tada se današnja Rusija zvala Moskovija).
Crnogorcima niko nema pravo negirati nacionalnost i pravo na državnost i nezavisnost. Iako je CG ustvari Crvena Hrvatska, to Crnogorci dobro znaju, a i bilo je mnogo katolika ali i pravoslavaca koji se u ono vrijeme nisu razlikovali zbog vjere.
Raška je mlađa od Duklje, a prvi raški vladar Nemanjić je kršteni katolik, kršten u CG.
Bokokotorski zaliv je čitavu svoju istoriju bio hrvatski.
Od 1918. mnogo toga se mijenjalo ali od 2006. se sve vraća na staro, ima problema ali ide i biće mnogo bolje.
CG ima sve preduslove da postane jadranski Monte Carlo (onaj Monte već ima u imenu. :)

Zvono Ivanovo zvoniće opet... i jače!

pre 5 godina

Još od Garašanina, kada se formirala državotvorna svijest u Srbiji, Srbija preži Crnu Goru i, ako joj se ukaže prilika, izgorela bi nas ka cigar duvana.
Nije nama Crnogorcima do srba koliko nas o jadu zabaviše odnarođeni Crnogorci...
Oni koji generacijama žive u CG a navijaju recimo za Srbiju.
Sve je ovo legalna samoodbrana. Ne mislite valjda da ćemo se dati bez borbe...

Katunjanin

pre 5 godina

srbija je zabila crnoj gori nož u leđa 1918 i niko se nikada nije zbog toga izvinuo crnogorcima! protjerali kralja nikolu, okuprali zemlju i oduzeli crkvu,ime državi, pobili 5000 ljudi jer su bili protiv okupacije.... nikad više 1918!!!

m.nessa

pre 5 godina

Crnogorce dozivljavam kao nekog sebi bliskog,veoma ih cenim i to nema veze sa otcepljenjem niti bilo cim drugim.
Rado idem u Crnu Goru i veoma se prijatno osecam.Nikakve potreba nema objasnjavati da su oni Srbi.Za mene su Crnogorci i zelim im sve najbolje!!!

baka

pre 5 godina

Pedesetogodisnjak poslodavac, 12. oktobar 2018 17:46) Slabu si brate Istoriju čitao. U tvojoj toj istoriji neces naci da je taj isti Nemanja do pepela sravnio Zetu . ( to pise i sveti Sava u svom zitiju . Valjda je on to znao bolje od tebe ) . Duklja nije srpska zemlja vec su medjusobno zestoko ratovale . Izmedju dukljanskih kraljeva i prvog srpskog kralja Stefana Prvovjencanog je proslo oko 200 godina . Ako je Stefan Prvovjencani prvi srpski kralj ( a to je valjda tako ) , onda Duklja ne moze biti srpska jer bi dukljanski kraljevi tada bili - Prvovjencani . Morate se dogovoriti sa sobom . Promjenite istoriju , izbrisite veliki dio i onda pričaj to sto pričas . Ovako je to - lupetanje . sorry . Iskreni pozdrav za sve pametne Srbe .

crnogorac

pre 5 godina

ne mogu se na silu posrbiti, ne moze se na silu kosovo nastanit srbima..sve pogresne srpske politike 19. i 20. vijeka. a sad je na vama da ispastate i placete i kao papagaji ponavljate gluposti. zivjeli braco, u pamet se :*

Granota

pre 5 godina

Realno, istorijski gledano, jesmo jedan narod, ali nisu Crnogorci Srbi, nego su Srbi u stvari Crnogorci. Trazio sam geneologiju moje porodice sa obe strane i dosao do cukundeda koji su iz Crne Gore. Evo, sve koji ste juzno od Dunava pozivam da pronadjete svoje poreklo i da vidite odakle ste. Garantujem da ste 85-90% Crnogorci.

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

Čemu ovakvi tekstovi i ova patetika ??? Crna Gora je izglasala samostalnost i tačka, nema povratka na staro, ko neće da bude Srbin, ne mora...ja sam sa rođen u Beogradu, sa ćaletove strane Srbin iz Dalmacije... sa kevine strane su mi Jokanovići iz Nikšića, ali Srbi...kakva Hrvatska, Crna Gora...Srbija je uvek bila moja jedina domicilna država, kakva je takva je, ne živim sjajno u njoj, mnoge stvari mi se ne sviđaju, ali kakve to veze ima sa mojom nacijom...Srbin sam, po ocu dalmatinski Srbin, po kevi Srbin iz Crne Gore...jedina država koju sam uvek osećao kao svoju je Srbija, nikad nije imala alternativu,kako god jadna bila, nikad mi nije palo na pamet da uzmem i hrvatski ili crnogorski pasoš, mogao sam po "poreklu"...ne treba mi rezervna država !!!

Rados

pre 5 godina

Nije vam smetalo da budete mi kad smo vas oslobađali? Možda je trebalo da pustimo Italijane, pa da budete njihov protektorat. Nikad niste pisali latinicom, danas pišete, izmišljate jezik, izmišljate crkvu. Sve to jer je Srbija slaba.
(Šumadinac pali topa!, 12. oktobar 2018 19:41)
Oslobadjali? Izvini, a koju je to bitku srpska vojska vodila u Crnoj Gori tokom oslobodjenja? Ajde daj mjesto u Crnoj Gori jedan metak da je opaljen. Crna Gora je kapitulirala, krlaj pobjegao u Francusku, ali nije prestala da postoji. Taman toliko koliko i Belgija čiji je kralj bio u Francuskoj a Njemci u Briselu. Ajde molim te, Srbijanci oslobadjali Crnu Goru. Koja bitka? Mojkovačka? Požurili da okupiraju da se dinastija Petrović-Njegoš ne bi vratila.

Zemun grad SPO

pre 5 godina

1991. pod parolom odbrane srpskog naroda i Jugoslavije na mobilizaciju u Niksicu i vecini gradova C.Gore se javilo 100% rezervista. Crna Gora je bila zagledana u Srbiju. Nazalost, tadasnji rezim iz Beograda je srpski narod poveo u bespuce sukoba sa susedima i medjunarodnom zajednicom. Crna Gora je godinama pratila Srbiju na tom bespucu i trpela i ona sankcije i sve druge posledice. To nije moglo vecno trajati. Najpre se rezim u Podgorici 1997. distancirao od Milosevicevog rezima, da bi sedam godina kasnije Crna Gora odlucila tesnom vecinom da ode svojim putem. Bila je to obnova drzavnosti C.Gore i to je razumljivo. Medjutim, nazalost je doslo i do podela u samoj C.Gori, kao i do zahladjenja odnosa Podgorice i Beograda. Jedna i druga strana su odgovorne za takvo stanje. Crnogorska vlast se nije odrekla komunistickih osobina koje se mogu opisati parolom ,,ko nije za nas, on je protiv CG". Nazalost i javnost u Srbiji na crnogorsko proglasenje nezavisnosti gleda kao na neku vrstu izdaje Srbije. Crna Gora je sa druge strane izabrala siguran evropski put koji joj garantuje clanstvo u NATO.l Srbija ide ka Evropi, ali nazalost hodajuci po zici izmedju Rusije i Zapada. Nadajmo se da cemo ipak zajedno stici do cilja.

pravda

pre 5 godina

Crnogorci imaju poprilicno pogresno misljenje da ih Srbi mrze od kako su se odvojili.
Ja kao Srbin iz Beograda sam bio presrecan kada su se odvojili i nadao sam se da ce u Srbiji biti tretirani kao strani drzavljani, bas onako kako Srbe tamo tretiraju ali se na moji zalost to nije dogodilo.
A zasto ih ne volim...od kada su podrzali nezavisnost Kosova za mene kao narod ne postoje vise niti ce postojati.
Dakle, njihovo odvajanje od Srbije nema veze za time da ih ja licno ne volim, cak sta vise drago mi je da su se odvojili jedino mi je zao sto se nisu preselili svi Crnogorci iz Srbije u Crnu Goru,, ali podrska nezavisnom Kosovu ima definitivno i to se ne zaboravlja.

Aleks

pre 5 godina

E viva Montenegro. Nema nista zajednickoga...mi smo mi a vi ste vi.

Pustite nas na miru!
(Cetinje MNE, 12. oktobar 2018 16:22)

Tačno tako. Nego kada će početi crnogorci da plaćaju u Srbiji školovanje i lečenje???

Milos

pre 5 godina

Vjerovatno smo svi mi na ovom jezičkom području "isti narod", Crnogorci ne temelje svoju posebnost na nekakvim etničkim razlikama, već poput Švajcaraca ili Austrijanaca, na privrženosti državnom identitetu.

Ljudi sa djelova CG teritorije koji su kasno ušli u sastav CG nemaju taj osjećaj pripadnosti (dio Boke, Vasojevići, Pljevlja), osjećaju se kao Srbi, i to je Ok.

Ipak, ne mogu oni zbog tog svog osjećanja da ukinu CG, niti da nama objašnjavaju kako mi da se osjećamo, a to ne mogu da čine ni stanovnici Srbije...

Inače, nit sam se školovao, niti liječio (bogu fala) u Srbiji, nit mi se ide tamo da živim, to što mi je odozgo trebalo - pošteno sam platio.

Mica

pre 5 godina

srbija je zabila crnoj gori nož u leđa 1918 i niko se nikada nije zbog toga izvinuo crnogorcima! protjerali kralja nikolu, okuprali zemlju i oduzeli crkvu,ime državi, pobili 5000 ljudi jer su bili protiv okupacije.... nikad više 1918!!!
(Katunjanin, 12. oktobar 2018 17:48)
Ne Srbija to je glasano na podgorickoj skupstini a obracun je bio unutarnji.

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

...evo primer,iz prve ruke, moj rođak je bio vrhunski košarkaš, igrao i u Panatenaikosu, Olimpijakosu...imao ugovor u NBA-u, tada za Vankuver Grizlis-e, ali se vratio u Evropu, ne odigravši ni jednu utakmicu u NBA, jer je dobio "blanko ček" od PAO-a...Srbin i po ocu i po majci, navijao za Partizan, što je retkost, jer nas 99% navija za Zvezdu, ali i to je srpski klub...kada je Zadar igrao sa IMT-om 1991-ve sačekao sam ga ispred hale i pitao "da li dolazi u Partizan", jer je i navijao za Partizan pravio se blesav...shvatio sam odlučio je da ostane u Hrvatskoj i igra za Hrvatsku, već je bio u braku sa Hrvaticom, koja mu je "unela" u taj brak dete iz predhodnog, njegova stvar, njegova odluka, ali kada te u "Jazinama" prebiju, jer kažu da si se na utakmici Zadar-Partizan radovao kad Partizan da koš i da svi znaju u Zadru da si Partizanovac...nemoj, brate, priče da nisi, pa znamo te "puško dok si pištolj bio", doneo si odluku, snosi sve posledice iste i pozitivne i negativne...za Hrvate će uvek biti Srbin i taj i Danijel Subašić i Miladin Dado Pršo i Luka Modrić, po majci 100%..a po ocu 50%, jer i od starog Stipe je keva Srpkinja...niko ti ne brani da igraš za Hrvatsku, ali nisi Hrvat, ne izmišljaj, mogu ja da kažem da se osećam kao Argentinac, ali to me ne čini sunarodnikom Lionela Mesija !!!

MilosNS

pre 5 godina

Da razjasnimo: Crnogorac = Srbin iz Crne Gore;
Srbijanac = Srbin iz Srbije; Jedan etnički korpus, jedan narod, dve geografske odrednice. Tako je oduvek bilo, vekovima.. pročitajte malo knjige, pročitajte Njegoša.

Pedesetogodisnjak poslodavac

pre 5 godina

Pre neki dan sam, nevezano za ovaj tekst, citao istoriju Srpskih drzava (uglavnom vazalnih prema srednjevekovnoj Vizantiji) i njihovih vladara. Ono sto pada u oci jeste da je vecina tih drzava zahvatala prostor (bar delimicno) gde se sada nalazi drzava Crna Gora i da su sve one od strane ostalih suseda tretirane kao Srpske drzave. Najbolji primer je Duklja koja je postojala tokom 11 veka i ciji su vladari bili Srbi (prvi Stefan Vojislav).
Takodje, Stefan Nemanja, prvi Srpski vladar koji je uspeo da otrgne Rasku od Vizantijske kontrole i uspostavi je kao drzavu krajem 12 veka rodjen je u tadasnjoj Zeti u blizini danasnje Podgorice. Gledajuci geografski, Stefan Nemanja je bio Crnogorac. Kad je abdicirao u starosti Stefan Nemanja je svom najstarijem sinu Vukanu ostavio vladavinu nad Zetom, Trebinjem i Hvosnom (Metohija) a srednjem sinu, Stefanu Nemanjicu, ostavio je Rasku.
Ovo su samo istorijske cinjenice koje govore da su kako narod tako i vladari (a usled toga i kultura i religija) na prostorima drzava Srbije i Crne Gore kroz istoriju pripadali istoj grupi koja je sebe nazivala Srbima.
Medjutim, jasno je da je od tada proslo puno vremena sto je nepobitno napravilo razlike izmedju ljudi. Ali gledano istorijski, kulturoloski, genetski i religijski, u Crnoj Gori i Srbiji zivi isti svet.

Šumadinac pali topa!

pre 5 godina

Ako nazivate 1918. godinom okupacije, kako nazivate 1916.? Srpska vojska je dočekana kao oslobodilačka, jer država Crna Gora nije postojala. Ona je kapitulirala januara 1916., i ona se ne vodi kao država pobednica jer nije postojala. Pošto smo mi isti narod (ne postoji kuća u Srbiji koja nema poreklo iz Crne Gore ili Hercegovine), mi smo smatrali Crnu Goru i Njegoša za nešto svevišnje. Vi sad nas smatrate da nismo vi, jer smo u krizi zbog loše politike vođene zadnjih 30 godina. Nije vam smetalo da budete mi kad smo vas oslobađali? Možda je trebalo da pustimo Italijane, pa da budete njihov protektorat. Nikad niste pisali latinicom, danas pišete, izmišljate jezik, izmišljate crkvu. Sve to jer je Srbija slaba.

Žika

pre 5 godina

Ajde da uzmemo samo naše glumište. Voja Brajović, Petar Božović, Žarko Laušević, Miša Janketić, Dragan Nikolićh (poreklom iz Ozrinića kod Nikšića), Ljubiša Samardžić (Iz Dragulja u Boki)... Hoćemo li pisce? Vuka Karadžića, Pekića, Kiša, Selimovića... Ili sportiste; Novaka, Anu, Jelenu... Da ne spominjemo Nemanjiće, Obrenoviće, Karađorđevića... Svi oni su rođeni na teritoriji Crne Gore ili iz nje vuku korene... Arsenije Čarnojević je rođen u Bajicama kod Cetinja... Hoćemo li Mišića, Bojovića, Cvijića? Ljudi, o čemu govorite?!

skywalker

pre 5 godina

živa istina zaista.Nažalost Crna Gora je možda i najviše podeljena od svih eks YU republika zato što Milo jedino tako može da vlada!

Slobo.B

pre 5 godina

Kako god nisu smjeli niti trebali da priznaju Kosovo,tu su mogli da barem ostanu neutralni pogotovu što ih niko nije tada tjerao na to,i najviše zbog toga je mislim ta neka napetost između Srbije i Crne Gore,i naravno pretjerano koketiranje sa Hrvatskom.

iso2000

pre 5 godina

“Zašto se toliko insistira na različitostima između naroda koji su duboko i istorijski i suštinski povezani?“

Zbog para.
Razlike nisu velike i to nije problem, problem je što neki ne žele biti jednaki već žele biti glavni. Pričaju “mi braća” a sve rade u svoju korist i na štetu “braće”. Nema tu puno filozofije, narod je davno rekao “Ako smo mi braća kese (novčanici) nam nisu sestre”. To je uzrok svih podjela. Neki narod ima bolje resurse i želi s njima upravljati na svoju korist a ne da mu neko drugi to uzima. Neki narod ima političke preferencije Nato i Zapad, a neki drugi Rusija i Istok. Neki narod slavi crkvene praznike po jednom kalendaru drugi po drugom. Tu su i različiti stavovi oko istorije. Sve su to razlozi za razlaz. Niko ne želi da ima gazdu. I ne vidim tu nikakav problem. Neka svako živi po svom i neka upravlja sa svojim.

Granota

pre 5 godina

@vojin: Da su ti dede dosle sa Kavkaza, sta bi bio? Srbin sa Kavkaza? Kako ti odredjujes naciju? Sta je nacija po tebi? Zasto su u Crnoj Gori jedni Srbi a drugi Crnogorci? Zato sto se tako osecaju? Praviti razliku izmedju ljudi po nacionalnoj pripadnosti je nebuloza ako stvarno mislis o genetskoj pripadnosti jer smo svi mesavina slicne vrste (Skordisci, Anadolci, Sloveni i jos ponesto). I Srbi i Crnogorci i Hrvati i ostali. Znaci, sta nam ostaje? Teritorijalno poreklo. Zato i kazem da sam, iako Moravac, poreklom Crnogorac kao i 85-90% Srba jer je migratorni talas vekovima bio takav. Nisu Srbi naseljavali Crnu Goru, nego Crnogorci Srbiju iz ocitih ekonomskih razloga. Bar u zadnjih 500-600 godina. Nego, zadrtom mozgu je tesko da shvati...
P.S. Inace, ja sam NAPISAO vise knjiga nego sto si ti procitao...

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

Ljudi, batalite istoriju, neka svako ide gde se oseća bole ili gde misli da mu je bolje, nove generacije, npr. mog sina od 18 godina Crnogorce već doživljava kao strance, kad ide na letovanje 90% Srba ide u Grčku, tamo nam je prijatno, Grci nas cene i mi njih, u tolikoj meri da je mene, npr. ove godine troje ljudi, sa obzirom na specifično prezime, koje je karakteristično z aSrbe u Dalmaciji pitalo tipa "znači ćale ti je iz Dalmacije, a ti si rođen ovde"...ja kažem, nisam baš rođen ovde, u okolini Soluna, ali u Beogradu jesam, znači toliko im je prijatno u Grčkoj da su i smetnuli sa uma da nisu u Srbiji...to ježivot, zadnjih 20 godina smo se ekstremno zbližili sa Grcima, pa čak neki su zavoleli PAOK, neki OLimpijakos, ja AEK...za isto vreme udaljili se od Montenigera...i teramo dalje, ne možeš nekog na silu da nateraš da te poštuje, voli i ne zloupotrebljava tvoju dobroćudnu narav !!!

Bax NK

pre 5 godina

Ja sam Srbijanac,to je deo mog identiteta koji nema samo veze sa mojom etničkom pripadnošću. 
Ali sam takodje i Srbin - pripadnik naroda. 
Ne vidim neki problem u tome da čovek bude i Crnogorac i Srbin.
(Komša, 12. oktobar 2018 19:21)

eto tak, sve si objasnio ja sam recimo Crnogorac i uvjek cu biti, a po etnickoj pripadnosti sam Srbin! Pozdrav!

baka

pre 5 godina

Zemun grad SPO, 12. oktobar 2018 17:23) Ne slazem se potpuno sa tvojim komentarom . Ima nekih nejasnoca u poznavanju srpsko - crnogorskih odnosa . Neke stvari ne poznajes dovoljno dobro .da bi imao objektivan stav ....Ali 90% tvog komentara u potpunosti podrzavam . Bratski pozdrav iz Nikšica .

Aragorn

pre 5 godina

Ne nismo isti jer narod i nacija nisu ista stvar... Crnogorska nacija je nastala iz srpskog etničkog, odnosno narodnog elementa i to će nas uvek činiti bliskima. Setite se Amerikanaca koji su nastali u ogromnoj većini od Engleza, (ne Britanaca, već etničkih germanskih Engleza) na koje se kasnije dodatno nadovezao ogroman nemački živalj što je baza toga šta je Amerikanac danas (beli germanski, osnosno severno evropski protestanti). Tamo se kasniji doseljenici (Irci, Italijani, Jevreji) nisu nikada u potpunosti integrisali, što se vidi u tome kako uvek ističu svoje poreklo. Na poslednjem popisu više od trideset miliona Amerikanaca se izjašnjava kako ima američko poreklo, a po procenama većina njih su potomci prvih engleskih doseljenika i žive uglavnom u južnim državama. E tako će biti i sa Crnogorcima za sto godina će nam i dalje biti bliski ali će polako postajati sve posebnija nacija. Jedina razlika je što je proces nastanka Amerikanaca od Engleza bio prirodan, dok je ovde to pomalo veštački stvorena političko-ekonomska razina, čime ne isključujem političko-ekonomsku pozadinu nastanka američke nacije, već samo ističem neprirodnost u nastanku crnogorske.

Neske86

pre 5 godina

Sve dok Crnogorci grade svoju naciju na pljuvanju i ponistavanju svega sto je srpsko u Crnoj Gori, oni me zanimaju koliko i Bolivijci (cast lepoj juznoamerickoj zemlji). Osnovni postulat Crnogorstsva je - "ponisti sve sto je srpsko". I ne, nisam ja nacionalista, meni nacionalizam i smeta, zato sam protiv toga. U svakom slucaju, zao mi je sto je u nasoj drzavi i dalje prisutan relikt tragicne politike Karadjordjevica. Nema brace i nema bratstva. Nisu mi braca ni Crnogorci, a ni Rusi ni Amerikanci. Sve ih gledam isto i tako i treba da bude. Vesti o Crnoj Gori niti citam niti komentarisem, ali naslovi su takvi da bodu oci, a kad ih ima koliko ih je bilo prethodnih dana, morao sam da kazem sta mislim.

Komša

pre 5 godina

Ne Srbin i Crnogorac.Već tu je greška - Srbijanac i Crnogorac.

Ako neko kaže Srbin i Crnogorac taj potencira da su u pitanju dva Naroda,dve različite etničke grupe.Namerno meša babe & žabe baš da bi postigao taj efekat.

Kako profesor reče Srbin je etnička odrednica a Crnogorac,Srbijanac,Bosanac su geografske ili političle odrednice.
Namerno zanemarivanje razlike izmenju Nacije ,koja je isključivo politička odrednica (državljanin ,gradjanin je ugovorom (Ustavom) vezan za jednu političku grupu na jasno odredjenoj teritoroji) i Naroda (postoji političko jedinstvo ali ni ono ,kao ni teritorija i postojanje drzave nisu nužni da bi se jedna rodno(krvno) vezana grupa definisala) potenciraju oni čiji je politički cilj razdvajanje Naroda i stvaranje novih Nacija.
Slično imamo u BiH gde se potencira na terminu Bosanac (koji možda može da bude nacionalan ,svakako je geografski pojam ali ne može da bude ETNIČKA ODREDNICA) za državljanina te države a zanemarije Hercegovina i mjena istorija.
Narod,Vera,Državljanstvo nisu jedno.
Postoje dvojni identiteti.
Identizet svakog čoveka je sastavljen iz više elemenata koji se slažu - jedana ne potire drugi.
Kao što si i Sloven i Srbin tako možeš biti i Srbin i Srbijanac,Srbin i Crnogorac ...

ex ljubomir

pre 5 godina

Za sve su krivi..Stari Sloveni , da se nisu doseljavali u ove krajeve..ne bi bilo ni Srba ni Crnogoraca , ni Hrvata i Makedonaca i ostalih , i ne bi bilo...glupih komentara !!

Dragan

pre 5 godina

Pa VI ste,dragi novinari i napisali da ce ,malte ne ,biti RAT u Podgorici!!!To sto su se tenzije podigle,iskljucivo ste VI krivi.Obican narod zivi normalan zivot ali vi(novinari) ne mozete bez senzacija.Postujte svoj posao nemojte ga zloupotrebljavati!!!

Vrhovni Arhitekta

pre 5 godina

VOdim poreklo iz CG. Rodjen u HR. Faks zavrsio u BG. Sada u USA. Samo me jedno kopka. CG priznanje KiM. Politicari...tacno, ali niko iz CG nije izasao na ulicu i rekao nema priznanja. A Francuz izadje kad mu ukinu dodatak za pelene.

vojin

pre 5 godina

@Granota,

Nisi ti pročitao ni list iz novina kad praviš takvu kardinalnu grešku u startu. Ili je još gore da si čitao, a ništa razumeo nisi. Pravi razliku izmedju Crnogoraca i sa teritorije Crne Gore. I jedan i drugi deda su mi sa teritorije Crne Gore, ali srpskog porekla.

Komša

pre 5 godina

@random dude
Kakve veze ima država i narod ?
Jedam narod ne mora da ima državu (Jevreji je nisu imali 2000 godina,Kurdi je danas nemaju npr
) i opet je narod.
A može da ima više država.
Profesor u tekstu lepo objašnjava razliku izmedju etničke i nacionalne pripadnosti.
Mi smo svi bili Jugosloveni ,jer je država bila Jugoslavija - ali smo se etnički razlikovali.
Tako i sada - državljanstvo srbijansko ili crnogorsko nema veze sa etničkom pripadnošću.
Ja sam Srbijanac,to je deo mog identiteta koji nema samo veze sa mojom etničkom pripadnošću.
Ali sam takodje i Srbin - pripadnik naroda.
Ne vidim neki problem u tome da čovek bude i Crnogorac i Srbin.

Dux

pre 5 godina

Najveci je problem sto se tretiramo kao braca, a ne kao komsije susednih drzava. Iz svojih interesa Crnogorci su izglasali svoju nezavisnost i priznali Kosovo kao drzavu.
Ne vidim razlog zasto Srbija ne bi mogla da prizna neko eventualno teritorijano odvajanje od Crne Gore, ako od toga ima neke koristi. Tu ne treba mesati ono "milo za drago". Treba imati samo interes, i to je sve.

Aleksandar

pre 5 godina

Prvo se najgori hejteri u luzeri javljaju da zatruju sjajan tekst. Strasno. I onda su oni kao 'mejnstrim' jer 95% normalnih ljudi cuti.

Dosli smo

pre 5 godina

Dosli smo do toga da kad izadje clanak “predstavnici crnogorskog ministarstva XY se sastali sa srpskim kolegama da diskutuju Z” kao da citam “predstavnici mjanmarskog/bangladeskog/kirgistanskog...”
Toliko smo se razdvojili
I nije mi krivo

Misko

pre 5 godina

@Komsa
A kada dodjes u Bg, da te zovemo Crnogorijanac? Dosta vise sa U ideologijom. Srbija se zove tako sto u njoj zive Srbi, kao sto u Hrvatskoj zive Hrvati, a ne Hrvatijanci. Ime zemlje potice od imena naroda koji tu zivi, a ne obratno.

Вук

pre 5 godina

Милогорци би хтели да крава пасе у Србији а да је музу у Црној Гори. Е па не може пријатељу. Имате све повластице по Београду а тамо нам браните писмо, језик, културу... Не иде то тако. Само код нас нема мудре политичаре и зато патимо.

Granota

pre 5 godina

Pero Katai, bas si me zaintrigirao. Rekao bih Stojko Vrankovic ali se njegova karijera po klubovima delom ne poklapa sa tvojom pricom...

ŽalosnaSova

pre 5 godina

E viva Montenegro. Nema nista zajednickoga...mi smo mi a vi ste vi. 

Pustite nas na miru! 
(Cetinje MNE, 12. oktobar 2018 16:22) 
Tačno tako, niko ne treba drugom da nameće osećanje i pripadnost. Eto, moji su poreklom sa Cetinja i mi smo Srbi. I niko ne treba da krivotvori istoriju. "E viva" je poklič pobunjenika koji su legitimno bili protiv zabrane povratka Nikoli. Ali ne učite baš da je sponzor svega Italija koju je baš briga za CG - ona je htela svoj deo mora i nikad CG ne bi videla dalje od Bara i Ulqina. Ovako je mrski srpski kralj otcepio deo Dalmacije sa srpskim primorcima (od Čanja do Boke) i dodelio ga Zetskoj 1921. "E viva" bi vas svela na brčkanje i turizam u Dobroj vodi.

BalkanRF

pre 5 godina

Pa i rođena braća se razilaze i svako pravi svoju kuću za svoju porodicu. Ne mrzi brata ali ne deli sa njim svoju platu, ne plaća njegove troškove, ne kupuje kola za brata već za sebe. To je tako. Nema tu zavade ni mržnje. Kome trebaju priče “brastvo i jedinstvo”, “ko nas bre zavadi” i tako to? Svako je odlučio da ide svojim putem i nema tu povratka. Kome se ne sviđa da živi u “krivoj” državi neka ide u “pravu”. Kakvo kukanje. Kad se otvore granice sve će obo da se isprazni. Ostaće to nebranjena teritorija koju će moći da uzme prvi koji dođe. Recimo da prvi dođu Rusi.

bgd

pre 5 godina

Slabu si brate Istoriju čitao. U tvojoj toj istoriji neces naci da je taj isti Nemanja do pepela sravnio Zetu . ( to pise i sveti Sava u svom zitiju . Valjda je on to znao bolje od tebe ) . Duklja nije srpska zemlja vec su medjusobno zestoko ratovale . Izmedju dukljanskih kraljeva i prvog srpskog kralja Stefana Prvovjencanog je proslo oko 200 godina . Ako je Stefan Prvovjencani prvi srpski kralj ( a to je valjda tako ) , onda Duklja ne moze biti srpska jer bi dukljanski kraljevi tada bili - Prvovjencani . Morate se dogovoriti sa sobom . Promjenite istoriju , izbrisite veliki dio i onda pričaj to sto pričas . Ovako je to - lupetanje . sorry . Iskreni pozdrav za sve pametne Srbe .
(baka, 12. oktobar 2018 19:01)

Tačno je da je SPC menjala istoriju pre Nemanjića u svoju korist, ali tačno je da su našu istoriju menjali i Italijani i Nemci u njihovu. Duklja je sa Raškom dugo vodila rat sa Vizantijom oko Niša i Skoplja. Stefan Nemanja se rodio u Duklji i bio je katolik i deo jedne grane vladajuće kraljevske dinastije. Pod uticajem Vizantije, svrgao je braću sa vlasti u Raškoj, uveo pravoslavlje i izazvao građanski rat u Duklji nakon čega se Duklja deli na Zetu, Travuniju i Hum tj današnju Crnu Goru, Hercegovinu i južnu Dalmaciju (primorje oko Dubrovnika). Nemanja je brzo nakon toga ustupio Zetu Vukanu koji je, da bi postao novi kralj Duklje, vratio katoličanstvo u Zeti i uz pomoć pape napao Stefana Nemanjića u Raškoj. Duklja je bila sedište i glavni centar Ilirije i pre i posle vladavine Rima. Svima nama u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj su koreni u Crnoj Gori, Dalmaciji i Hercegovini. Od raskola crkve, germanizovani zapad i helenizovani istok su uspeli da nas podele na milion vazalnih državica po starom principu "zavadi pa vladaj", zbog čega smo bili laka meta Ugarima i Turcima. Isto to su nam uradili i 90ih, nakon što smo u 20. veku prvi put posle 1000 godina uspeli da ujedinimo našu domovinu. Danas nam i dalje ispiraju mozak i pokušavaju da nas održe u ovom stanju. A nama običnim ljudima je jasno da smo mi svi jedan narod, iliri, jugosloveni ili kako već hoćete to da nazovete. Pojmovi, Srbija, Crna Gora i Jugoslavija su novijeg porekla, i s toga je jako glupo pričati šta je čije, jer na kraju krajeva sve je naše, samo moramo po ko zna koji put u našoj dugoj istoriji da se odbranimo od ovog ludila i da nakon toga organizujemo naše društvo na pravi način.

Libero

pre 5 godina

Na ovim prostorima je to izgleda genetski.Skoro na Čairu se histerično vredja Beograd,u Splitu posle njihovog derbija u more sada bacaju auta sa ZG tablicama.Mislim da će se to završiti na nivou mesnih zajednica.

Шумадинац

pre 5 godina

Једини проблем који Срби и Црногорци имају јесте тај што је Црногораца превише у Србији а Срба премало у Црној Гори. Па су Срби док су у Србији и постану Црногорци кад пређу у Црну Гору. Али имали су и већи народи сличну муку. Тако је било и са Немцима и Аустријанцима под Стаљинградом 1943. године. Док је офанзива напредовала Аустријанци у 6. армији су били "жешћи Немци" од самих Немаца, који су били "неквалитетни Немци". Кад се обруч затворио одједном су се пробудили из заблуде и постали "насилно доведени и мобилисани" од мрских немачких нациста, иако је Хитлер био Аустријанац. Зато су Немачка и Аустрија данас засебне државе. Док су Брози и Милошевићи ширили комунизам по Србији Црногорци су по њој били "највећи...прво комунисти па после Срби" већи од "србијанаца" који су по дефиницији јелте "неквалитетни". Кад је нестало комунизма и ничим заслужених његових привилегија а НАТО обруч затворио одједном смо се сетили властите вијековне државности и постали демократе који немају ништа са оним мрским шовинистима из Србије који су за све криви. Зато Србија и Црна Гора треба да буду и остану засебне државе. Да никад председник Црне Горе не буде неко чији је отац рођен у Крагујевцу рецимо. Кад је слична ствар могла да постоји у комунистичкој Србији зашто брате да постоји у демократској Црној Гори, чланици НАТО пакта, са европским вредностима несмењиве власти, зар не? Зато нека Црногорца у Црној Гори и нек сад мало насељавају Загреб и Приштину, бар док ми не "коварнемо" мало Београд.

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

Pero Katai, bas si me zaintrigirao. Rekao bih Stojko Vrankovic ali se njegova karijera po klubovima delom ne poklapa sa tvojom pricom...
(Granota)

...izgleda nisi pratio intezivno košarku u to vreme, nemoguće je promašiti, radi se o...Arijanu Komazecu !!!

trener

pre 5 godina

(народни херој друг Пера Катаи-Писар, 12. oktobar 2018 16:09)
Ne mozes kod Mila da dobijes drzvljanstvo sad po poreklu pa ne znm sta da bude...

ja

pre 5 godina

@ (Šumadinac pali topa!, 12. oktobar 2018 19:41)

Koliko me nerviraju te teze kako "svi u Srbiji imaju crnogorsko ili hercegovačko poreklo". To apsolutno nije tačno. U mom neposrednom okruženju nema nikog ko ima crnogorsko ili hercegovačko poreklo. Crnogorci i Hercegovci su se u moj kraj doseljavali početkom 20. veka, zna se ko su i nemaju "poreklo", već ih narod smatra Crnogorcima i Hercegovcima. Mi, ostali, smo potomci Srba koji su se inicijalno naselili u tom predelu, ili drugih slovenskih plemena koji su se naseljavali čak i pre Srba (Šopi, Torlaci, Brsjaci, Mijaci, Dragovići, Timočani,...). Smatramo se Srbima, slavimo slavu, pričamo malo drugačije nego većina, pa nas zato potcenjujete, ali mi smo ovom narodu dali industrijalizaciju, građevinu, Gvozdeni puk, Pašića, Đinđića, Vladu Ilića, Genčiće,... (da ne spominjem neke druge političare kojih se stidimo :) ili estradne umetnike, generale, naučnike,... kojih ima koliko hoćete)...

Branislav

pre 5 godina

@crnogorac
Pre drzave Vojisavljevica postojala je drzava Vlastimirovica. Prvi su bocni potomci drugih a Nemanjici prvih.
Crna Gora nije postojala u vreme Balsica niti su oni drzali danasnju CG, a drzali su Prizren.
Crna Gora je pala pod Turke 1499.I bila pod njima do početka 18. veka.
Do Danila Ščepćevića sve vladike su postavljane iz Peći. Danilo je bio egzarh pećkog trona.
Turci su spalili Cetinje 1760—tih.
Niko nije priznao de facto nezavisnost 1798.
Crna Gora teško da je bila išta više od poluslobodne teritorije do 1860—tih kad su doneti prvi zakoni.
Podgorica, Barć i Nikšić su CG od 1878/9,Mojkovac, Berane, Pljevlja, Bijelo Polje od 1912, Budva, Kotor, H. Novi od 1945.