1. .i tako je obelezen proboj Solunskog fronta...SRAMOTA...o nasoj svetloj istoriji s pocetka proslog veka snimljen je samo jedan film i to za vreme komunista Mars na Drinu...a ima materijala za mnogo toga...drzava Srbija se izgleda stidi svojih predaka...
  (nikad nikome izvini, 12. oktobar 2018 20:57)

  Bolje da ga ovi današnji, podobni, režiseri ne snimaju... Upropaste čega hod se dohvate... Bolje da to sačeka neks bolja vremena, ako ih ikad bude
   (M, 13. oktobar 2018 10:33)

  # Link komentara

 2. ...i tako je obelezen proboj Solunskog fronta...SRAMOTA...o nasoj svetloj istoriji s pocetka proslog veka snimljen je samo jedan film i to za vreme komunista Mars na Drinu...a ima materijala za mnogo toga...drzava Srbija se izgleda stidi svojih predaka...
   (nikad nikome izvini, 12. oktobar 2018 20:57)

  # Link komentara

 3. Prokuplje sutra obeležava sto godina od oslobođenja u Velikom ratu 1918.godine, kada su u taj grad umarširale jedinice Prve srpske armije sa vojvodom Petrom Bojovićem na čelu.

  Vojvodu Petra Bojovica su u poznoj starosti 1941. na smrt pretukli skojevci. Beogradjanima je bilo zabranjeno da prisustvuju sahrani.
  Nepravda je naneta i glavnom komadantu Srpske vojske iz dva balkanska i I. Svetskog rata Aleksandru Karadjordjevicu koji u Beogradu nema spomenik ni ulicu. Covek koji je aktivno komandovao Srpskom vojskom koja je sa saveznicima na noge bacila tri carevine Tursku, Nemacku i Austrougarsku. Sa svojom vojskom oslobodio je prostore juznih Slovena od Soluna do Alpa. Bio je komadant srpskim vojvodama Misicu, Putniku, Bojovicu...Bio je prva zrtva nacizma u Evropi. Francuzi su znali da cene njegove ratne zasluge i tamo je za zivota bio popularniji od njihovog predsednika i premijera. Spomenik su mu podigli u Marseju. Kralj ujedinitelj juznih Slovena, tvorac Jugoslavije, za koju je zrtvovao i svoj zivot. Drzavnik koji je bio jednak prema svim narodima i veroispovestima i koji je u medjunarodnoj politici uspevao uspesno, bez posledica po svoj narod, da parira velikim silama. Takav velikan nema danas ulicu ni spomenik u glavnom gradu drzave koju je oslobodio i odbranio.Mozda je to i logicno jer generacije koje su srusile drzavu, koju je on stvorio, Njega i ne zasluzuju. Zahvalnost njegovim delima i zrtvi odace neke nove generacije Srba.
  (Zemun grad SPO, 12. oktobar 2018 18:57)

  # Link komentara

 4. Slava im i hvala.

  Nikad vas nećemo zaboraviti.
  (marija, 12. oktobar 2018 18:53)

  # Link komentara

 5. Klasicna prica konzervativaca - komunisti ovo, komunisti ono, vera, crkva, bla,bla... Bilo sve sjajno dok nisu dosli komunisti. Eno, citajte Rajsa koliko je bilo sjajno posle rata. Kao da citam o danasnjoj Srbiji i Srbiji Milosevica. Sustina je da je tom seljaku drzava bila majka, a ne maceha! On je bio slobodni seljak, njiva je bila njegova, mogao je sa kraljem da se sudi za medju (ako to nije mit, nisam proveravao, ali ima neka angdota kako se jedan sudio sa kraljem Perom za medju), citao je novine (za razliku od bugarskog seljaka), ustav iz 1888, je bio jedan od najmodernijih i najdemokratskijih - U EVROPI! Period od 1903. do 1918. je zlatno doba Srbije. Nacija je bila mlada, orna, poletna, drzava je isla napred, U KORAK SA SVETOM I EVROPOM (a bogami i malo u unapred). To je kljuc! Sve ostalo su trice i kucine i dimne zavese....
   (anbeast, 12. oktobar 2018 18:10)

  # Link komentara

 6. @Francuz - To da Bugari govore 'merci' iz zahvalnosti Francuzima jer nisu dozvolili srpskoj vojsci da uđe u Sofiju je klasičan mit. Ta francuska reč koristi se u Bugarskoj od druge polovine 19. veka kao izraz modernog - želelo se da se raskine sa nasleđem Otomanske imperije i da se i tako približi Evropi.
   (ivan, 12. oktobar 2018 17:38)

  # Link komentara

 7. @Šumi: Da bi neko bio dezerter prvo mora da obuče uniformu i postane vojnik pa da zatim pobegne, dezertira. Za sve one što su pobegli pre oblačenja uniforme treba smisliti novi naziv da ne vredjamo dezertere. Nije fer! Večna slava i hvala vojnicima i oficirima Gvozdenog puka! Večna slava njihovom čuvenom komandantu pukovniku Milivoju Stojanoviću Brki!
   (Aleksa, 12. oktobar 2018 16:33)

  # Link komentara

 8. Slava im!!!
   (Adas, 12. oktobar 2018 16:22)

  # Link komentara

 9. Lepo je sto se ponovo vraca secanje na junake prvog rata. Ono sto mi smeta je to sto se nipodastava borba srpskog naroda u drugom svetskom ratu. A uz junake iz prvog, pobeda nad fasizmom u drugom ratu treba da bude ponos. Olako se zaboravlja da su partizanske jedinice cinili Srbi sa preko 90%. Tek krajem rata su se pridruzili drugi narodi u vecem broju.
  (Srdjan, 12. oktobar 2018 15:44)

  # Link komentara

 10. Слава им
   (ИБАРСКА ЛАСИЦА, 12. oktobar 2018 14:35)

  # Link komentara

 11. "Spomenik ovom puku podigli su 2016. godine meštani planinskog sela Igrište, nedaleko od Kuršumlije, dobrovoljnim prilozima, a sutra će u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića biti otkriven još jedan spomenik čuvenom puku u Prokuplju."

  Kako nije,bar malo sramota,ovog sto trci da otvori svaku trafiku,da se umesa i pokvari ovako divnu stvar i dogadjaj...?! Ljudi,svojim.sredstvima i na svoju inicijativu,uradili ono sto je bio zadatak drzave,a onda se veliki vodja "samopozvao",a uspu ce dovesti 10-ak buseva sendvicara,da sebe predstavi kao velikog rodoljuba i patriotu...
   (Don Kihot, 12. oktobar 2018 14:23)

  # Link komentara

 12. Da ovi junaci znaju kakvi su im potomci u zemlji bi se prevrtali!
  (Mark, 12. oktobar 2018 14:11)

  # Link komentara

 13. Došlo je do promene, pa spomenik Gvozdenom puku neće otkriti Aleksandar Vučić već Ana Brnabić, simbolično ...
  (Zagi, 12. oktobar 2018 14:03)

  # Link komentara

 14. GVOZDENI PUK!

  Ponos juzne Srbije.
  (boban,nis, 12. oktobar 2018 14:00)

  # Link komentara

 15. Posle ovog teksta sve je suvišno reći, kakvi su nam preci bili,a pogledajte nas, tuča za piliće, i ministar vojni DEZERTER!
   (šumi, 12. oktobar 2018 13:37)

  # Link komentara

 16. e onda su dosli dinaroidi doveli komunizam upropastili seljaka i sad tamo nema vise nikog i niko nece vise ni da bude tamo.ali bitno je da mi na celu drzave uvek imamo dinaroide!
   (grrr, 12. oktobar 2018 13:23)

  # Link komentara

 17. Kod Bugara se hvala kaze mersi ako sam dobro napisao a zapitajte se i zasto. Gvozdeni puk je pri kraju rata trebao uci u Sofiju ali su ih Francuzi zaustavili da ne bi se osvetili za zlocine Bugara! Od tada je mersi zahvalnost Bugara Francuskoj vojsci!
   (Francuz, 12. oktobar 2018 13:22)

  # Link komentara

 18. Ucite ISTORIJU srpski narode,vratite se veri,svetosavlju,postujte jedni druge,radite i stvarajte zajedno,gajite decu,postujte drzavu,skolu,struku,pravo i svima ce nam biti bolje.Borite se protiv svega sto steti nasim umovima,nacinu zivljenja.Implemetirajte sve sto je dobro,ljudsko,struchno bez obzira sa koje strane sveta dolazilo i bilo koje religije bilo.SRBI istorija vas je mnogo nauchila.SRBI-cuvajte se-niste mali.
  (sasa, 12. oktobar 2018 13:18)

  # Link komentara

 19. Od časnog Gvozdenog puka sinonima za hrabrost i patriotizam, do Vulina kao ministra odbrane!! brzo padamo kao narod..baš brzo..
   (strat, 12. oktobar 2018 12:50)

  # Link komentara