1. @(sahalin, 12. oktobar 2018 10:05)

  Незнање нас дефинитивно убија! Не знам откуд толика воља за лупетањем о нечему о чему немате појма!??
  Укупно је било 7 васељенских сабора! Последњи је био у Никеји 787 године, а ни на једном није расправљано у Румунији, нити било чијој аутокефалности.
  А што се тиче Украјине, она има митрополију која јесте под РПЦ, али је ПОТПУНО НЕЗАВИСНА од РПЦ и то јој је дала РПЦ, као тзв.мајка црква. Једино што нема статус патријаршије, а то нема никакве везе. Границе аутокефалних цркава, немају везе са државним границама и то није државно питање, јер су цркве одвојене од државе. Независну УПЦ желе да створе политичари који везе немају са вером. Исто као и у ЦГ и МКД. УПЦ желе да формирају рашчињени свештеници РПЦ и не желе да је створе од тренутне Украјинске митрополије. Такође, постоје три струје унутар тих који желе независност, а има их укуоно око 3.000 (шака јада), међутим васељенски патријарх (који је под утицајем папе и запада) свесно жели да направи раскол у православној цркви. Двојица руских рашчињених митрополита које је он примио, послати су у Америку и Канаду на школовање. Сад, по повратку, шаље њих двојицу у Украјину да извиде ситуацију и донесу одлуку! Иначе, тзв.акт који помиње, из 1686.г. уопште НЕ постоји! Васељенски патријатх не може да да аутокефалност!!!
   (Тата спалио Ђенку, 12. oktobar 2018 14:54)

  # Link komentara

 2. carigrad su grci. grci su veoma pogan narod
  (petar, 11. oktobar 2018 23:25)

  Koji Grci u Konstantinopolju(Carigradu)?I sama Grcka crkva se sukobljava sa patrijarhom u Konstantinopolju.Grka tamo vise skoro da nema posle egzodusa i razmene stanovnika.Ako jedan Grk ne valja onda su svi Grci pogani?Gde su bili ostali 1999 godine?Samo su Grci dosli u Beograd da pokazu neku solidarnost.
  (PAOK, 12. oktobar 2018 12:35)

  # Link komentara

 3. Ovo je toliko komplikovano pitanje o kojem bi se dalo do u nedogled raspravljati i verovatno ne bismo mogli do prave ideje doći, ali je činjenica da se i Pravoslavlje ispolitizovalo i da se dalje rasparčava što svakako ne donosi snagu.. Povrh svega, moj je utisak teskoba na pomen pada bilo kog Rima.. iako su svi sledeći bili mahom instrumenti, onaj prvi, pravi, je ipak najveća država i imperija koji su ikada postojali. I on takav je prihvatio Hrišćanstvo, ali eto šta je ljudski rod od plemenite ideje napravio (jedan od nebrojeno primera...).
  Kada bi samo i oni koji propovedaju religiju, izbegli onaj najgori smrtni greh, gordost, ne bi bilo problema iz naslova a ni mnogih drugih. Lako je propovedati drugima da se ne vode svojim iskonskim nagonima i emocijama, ali to sebi nametnuti mnogo je teže i neopipljivije.
   (Brkajlo, 12. oktobar 2018 10:49)

  # Link komentara

 4. Nije ovo srednji vek kada je Carigrad davao ili oduzimao autokefalnost drugim crkvama. Rumunska pravoslavna crkva je najmlađa od svih pravoslavnih Crkava.Njoj je autonomija potvrđena u 19-om veku na Vaseljenskom saboru,kada su tu odluku podržale sve ostale priznate crkve. A nakom Prvog svetskog rata joj je priznato pravo da se uzdigne na nivo patrijaršije opet na Vaseljenskom saboru,uz saglasnost svih članica.Dakle to je postala praksa u zadnjih 200 godina i ne vidim zašto bi neko to prekršio,osim ako ne želi raskol u pravoslavnim svetu i među pravoslavnim crkvama?Ako se ova odluka ne povuče verujem da će uskoro Vaseljenski patrijarh uz sebe imati samo raskolničke crkve.
   (sahalin, 12. oktobar 2018 10:05)

  # Link komentara

 5. i na kraju ne treba da postoji... ovo je velika sramota...!
   (mr. G, 12. oktobar 2018 08:22)

  # Link komentara

 6. Pa dobro, šta i ako ga sruši? Jedinstvo pravoslavlja pre svega ruše sveštenici svojom halapljivošću i bahatošću. Svaka čast izuzetcima.
   (Pravda za haš, 12. oktobar 2018 08:05)

  # Link komentara

 7. Dok nam se deca lece sms-om, duboko religiozni igraju monopol gde se crtaju granice, prebrojavaju krvna zrnca...
  (Tebra Srbija opustencija, 12. oktobar 2018 08:03)

  # Link komentara

 8. Sad mogu da vrte brojanice na drugu stranu.
  (Rusofil gaster, 12. oktobar 2018 07:49)

  # Link komentara

 9. Šta koga briga bre?!
   (bersi, 12. oktobar 2018 07:37)

  # Link komentara

 10. (Trampe Srbine, 11. oktobar 2018 23:17)

  Охридска Архиепископија "македонског" народа!?!
  ***
  Иди то кажи Грцима или Византицима којих можда још има, али можда! Или још боље Србима са тих простора.
  Немаш појма човече шта причаш!
   (Ајде@, 12. oktobar 2018 07:04)

  # Link komentara

 11. Hriscanstvo se toliko podelilo da to boli, zasto mora istocna i zapadna, katolici i protestanti i milion varijacija na temu u zapadnoj crkvi, zasto istocne moraju da budu podeljene po teritorijalnom principu (jedna zemlja jedna crkva, jedan patrijarh). Kao postuju se i „jedno su“ a ne bi imale nikakav problem ni da zarate, sve sa svima (ne samo istok i zapad nego i istok medju sobom - sto se desava i zapad isto tako). Hrist je jedan, ovo su sve varijacije na temu jer mocnicima tako odgovara „nas je Hrist bolji od njihovog“. Ujedinjenje svih hriscanskih crkvi na svetu, nikakve podele vise!
  (Giovanni, 12. oktobar 2018 07:03)

  # Link komentara

 12. @VUK
  Sveti Dimitrije je ličnost koja je postojala i živeo je krajem III veka,tako da je Solunska crkva njemu posvećena teško mogla biti iz prvog veka....
  dalje,Ohridska arhiepiskopija veze s Makedoncima nema,to je arhiepiskopija koju je osnovalo Romejsko carstvo...ima još nepreciznosti,no nema se vremena...
   (nevski, 12. oktobar 2018 05:50)

  # Link komentara

 13. po naslovu reklo bi se da spc staje uz ruse? hahaha znaci sebi opet pravimo problem. fantasticno!
   (Vozi Miško, 12. oktobar 2018 02:31)

  # Link komentara

 14. Jurisdikcija ili vlast... jel to to znači? E gospodo i ja imam jurisdikciju nad svojom crkvom! Imam svog boga u kog verujem i ličnu crkvu u svojoj glavi, i nemam potrebe da tražim od bilo koga dozvolu i priznanje. Priznanje da se molim kome ja hoću...? Ne pada mi napamet.
  Inače crkva je duhovna tvorevina i ne može biti ničije vlasništvo , niti bilo ko može da polaže pravo na ekskluzivnost u veri.
   (Čiča Miloje®, 12. oktobar 2018 02:08)

  # Link komentara

 15. i strašno glupo je što u sve pravoslavne crkve ulazis besplatno,u italiji ima sve da platiš,zvonik,katedralu,može i oproštaj grehova,to je pravi biznis.
  jedino u crkvu svetog petra možeš džabe,ali levo i desno se plaća.
   (ciganin, 12. oktobar 2018 02:06)

  # Link komentara

 16. zašto hrvati nemaju svoju crkvu već priznaju nekog argentinca ,(kolumbijca) za glavnog?
  pravda za hrvate.
  i špance,portugalce,itd...
  p.s. juče sam bio u vatikanu,platio 19 evra i čekao 3 sata na ulaz.
   (ciganin, 12. oktobar 2018 02:00)

  # Link komentara

 17. @VUK
  Sticajem slučajnosti čovek koji je omogućio ''Milanski edikt'' 313 godine je rođen u Nišu (Naisus) poznat kao imperator Konstantin I pod čijim pokroviteljetvom je održan I Vaseljenski sabor u Nikeji 325. Zaključci sa tog sabora su osnova hrišćanske vere a latinski zvaničan jezik službe. Katolicizam kao pokret nastaje tek 21.04.753 godine i uglavnom je pod nemačkim uticajem.
  (In nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti, 12. oktobar 2018 01:36)

  # Link komentara

 18. Umesto da se ujedinjuje te, vi se cepate! Papa, zapad, NATO like this!
  (E super ste sad, 11. oktobar 2018 20:44)

  Zasto bi se ujedinjavao sa nekim ko vrsi anschluss na tvojoj teritoriji?!
  Da ne zavoravimo 7miliona Ukrainaca koji su pomrli za vreme Golodomor-a!
  (gdv, 12. oktobar 2018 00:46)

  # Link komentara

 19. Sve o crkvama treba objavljivati u rubrici Biznis.
   (Nolov, 12. oktobar 2018 00:21)

  # Link komentara

 20. ..jedinstvo pravoslavlja?..kakvo jedinstvo?..
  (Gargamel, 12. oktobar 2018 00:11)

  # Link komentara

 21. Većina ukrajinaca se deklarira samo kao "pravoslavci" bez ikakvog predznaka, upravo oni čine većinu između 20% i 40%. Onda ukrajinska pravoslavna crkva moskovskog patrijarhata, ukrajinska pravoslavna crkva kievskog patrijarhata, i ukrajinska autofekalna pravoslavna crkva.
  Postoci variraju iz godine u godine, cilj je svih navedih crkvava da steknu legitimitet i monopol.Također postoje brojne crkve koje su pretvorene u muzeje, jer se nije mogla odrediti tko ima pravo na upravljanje.
  Također treba navesti i grkokatoličku crkvu (priznaju Papu, i njeguju istočni obred)
  Ukrajini je u tijeku homogenizacija društva, kako na vjerskom, tako i na jezičnom planu.
  (Nebitan, 12. oktobar 2018 00:06)

  # Link komentara

 22. carigrad su grci. grci su veoma pogan narod
  (petar, 11. oktobar 2018 23:25)

  # Link komentara

 23. Carigradska ili CIA patrijarsija. Ko je malo upuceniji zna koliko CIA agenata je zadnje dvije godine posjetilo Vartolomeja ;-)
   (MadMax, 11. oktobar 2018 23:18)

  # Link komentara

 24. Za ovog sto napisa da su komunisti napravili makedonsku crkvu podatak da je ohridska arhieparhija imala status autokefalne crkve u Osmanskom Carstvu, a rukovodeća mesta imale su uglavnom duhovne ličnosti makedonske narodnosti. Zbog finansijskih teškoća, jer je Carigrad potplacivao Osmanlije da joj nametaju velike poreze, i pohlepe carigradske patrijaršije, autokefalnost ohridske arhiepiskopije ukinuta je 1767. i ona je pripojena carigradskoj patrijaršiji.
   (Trampe Srbine, 11. oktobar 2018 23:17)

  # Link komentara

 25. Kako smo to mi i Rusi pravoslavci 2000 godina? Crkva Sv.Dimitrija u Solunu je iz prvog veka. Mi i Rusi smo u tu priču ušli 8-9 vekova kasnije.Možda bi mi trebali da učimo Grke pravoslavlju koji su od Sv.Pavla primili Hrišćanstvo ! A kako smo mi dobili autokefalnost u 11 veku ? I nije se raspalo pravoslavlje
  (VUK, 11. oktobar 2018 20:37)

  Solun je bio srpski grad. O tome govore istorijske cinjenice. Doduse, ne uce se u skolskom programu.

  Jos nesto. Solun od reci so(l) jer je dobijana so iz morske vode, Makedonija jer se tu gajio mak. A posto na grckom jeziku Solun(Tesaloniki) i Makedonija nemaju nikakvo znacenje lako se moze pretpostaviti kako stvari stoje...
  (reci i dela, 11. oktobar 2018 23:17)

  # Link komentara

 26. SPC zna s kim ce, s KGB !!!
  (Doktor, 11. oktobar 2018 23:12)

  # Link komentara

 27. Kako smo to mi i Rusi pravoslavci 2000 godina? Crkva Sv.Dimitrija u Solunu je iz prvog veka. Mi i Rusi smo u tu priču ušli 8-9 vekova kasnije.Možda bi mi trebali da učimo Grke pravoslavlju koji su od Sv.Pavla primili Hrišćanstvo ! A kako smo mi dobili autokefalnost u 11 veku ? I nije se raspalo pravoslavlje
  (VUK, 11. oktobar 2018 20:37)
  Mogao bi za početak da se informišeš koji se jezik govorio u Solunu pre 2000 godina,a ako hoćeš još dalje u istoriju nađi odgovor sa kojeg je jezika Pizistrat preveo "Ilijadu (ne Trojadu) i Odiseju"na starogrčki jezik ako se zna da su Heleni-Grci tek u 9 veku stare ere doselili na Atiku tj 300 godina posle dvoboja Ahila i Hektora.Kamen ne laže.
  (Sofokle i Eneja, 11. oktobar 2018 23:08)

  # Link komentara

 28. Pranje mozga, jedan je Isus, jedan Jahve, pravoslavni hrišćani.
   (nenad rs, 11. oktobar 2018 23:07)

  # Link komentara

 29. Brkate neke pojmove...niko nije protiv moguce "ukrajinske pravoslavne crkve", tako nesto vec postoji,sporan je nacin kako je to uradjeno...bukvalno otimanje jurizdikcije,presedan koji vodi papstvu a Vartolomej na to nema nikakvo pravo.
  (BLuka, 11. oktobar 2018 23:05)

  # Link komentara

 30. Bravo za Carigrad. Da se malo zakuva u ovom dosadnom svetu...
  (Ivan Š., 11. oktobar 2018 23:02)

  # Link komentara

 31. Vartolomej prodaje tuđu đedovinu. SPC da ga odbaci ili ćemo mi nju!
  (Brost, 11. oktobar 2018 22:55)

  # Link komentara

 32. @Langus Ниједна православна црква није национална,чак ни српска.У јурисдикцију Александријског патријарха на пример не спада само Египат,као што у домен Васељенског не спада само простор на коме живе Грци.Ако ћемо по том националном принципу онда први Вартоломеј треба да призна Турску православну цркву и да се самораспусти.
   (papa, 11. oktobar 2018 22:49)

  # Link komentara

 33. Najbolje da pređemo u Katolike i mirna Bačka.
   (milan, 11. oktobar 2018 22:45)

  # Link komentara

 34. Taj Vaseljnski vrac za mene vise ne postoji !
  Sabornost pravoslavnih zemalja je ovim ugaseno, Amerika je izgurala pricu do kraja.
  Bojkot svega sto dolazi od tog izdajnika !
  Uz Moskvu do sudnjeg dana !
  (Svetosavac, 11. oktobar 2018 20:07)

  Taksi odmah. Zadnji let za Moskvu je u 00:50. Stići ćeš knap. Kartu kupi u avionu. I ne vraćaj se više.

  Pokupi usput i ovog dole što je utripovao da Pravoslavlje postoji 2000 godina da ide sa tobom.
  (Voo Doo Instalater, 11. oktobar 2018 22:41)

  # Link komentara

 35. Ni tzv. crnogorska ni makedonska pravoslavna crkva nemaju nikakve veze sa ovom odlukom, niti će njihov status na bilo koji način biti potvrdjen (naročito crnogorske koja praktično ni ne postoji). Osim toga crkve su organizovane po pomesnom a ne nacionalnom principu (mada tako često zvuci), a postoji procedura kako se samostalnost dobija. Ovom odlukom Ukrajinska pravoslavna crkva je vracena pod okrilje Vaseljenske patrijaršije, koja nije isto sto i Grcka crkva. Odavno već postoji sukob između nje i ruske crkve za primat u svetu a ovo je prosto kulminacija.
  A zašto se nas to tiče? Jer će SPC morati da se opredeli za koju je stranu, sto će izabrati sukobe u samoj crkvi a možda i razdor. A i da ga izbegnemo, od nekoga ćemo da stradamo.
  (Rdp, 11. oktobar 2018 22:35)

  # Link komentara

 36. @ne može poštenije
  UPC postoji i deo je RPC ( ta koju pominješ kao istorijsku).
  Reč je o raskolnicima koji su se odvojiili od UPC i proglasili sebe za Crkvu - kao Artemije kada bi se proglasio za patrijarha SPC.
  I još nešto,mnogo,mnogo bitnije - Carigradski Patrijarh nije Papa.
  On hoce ali ne može.
  Hoće to od vremena velike šizme jer je ,stavljajući se na čelo crkve i kritikujući Papu u stvari pokušao isto što i on.Tada je pružio otpor prvi Aleksandrijski patrojarh ali i svi vernici pa se nekao provukao kao "prvi medju jednakima".
  Od tada,svaki Carigradski pateijarh pokušava isto koliko.mu prilike dozvoljavaju.
  Nema smisla ,nerazumno jedozvoliti mu - bolje onda da svi prozmamo Papu nego da imamo dvojcu "nepogrešivih".
  To je mnogo nitnije od rusko- ukrajinskih nesuglasica - alo mu se dozvoli ,to je kraj Prsvoslavlja.
  (Komša, 11. oktobar 2018 22:33)

  # Link komentara

 37. Jos jedan pad Carigrada. Ovaj put onaj najgori,moralni.
  (Slobodni Klikeri, 11. oktobar 2018 22:32)

  # Link komentara

 38. Bravo!!! Čestitam ukrajinci!
  (Sava, 11. oktobar 2018 22:28)

  # Link komentara

 39. Sad i oni imaju kefalo.
   (Pera Detlic 2, 11. oktobar 2018 22:05)

  # Link komentara

 40. Може цариград али ништа без Србије!!!!
  (Mapко, 11. oktobar 2018 22:05)

  # Link komentara

 41. Pošteno, bravo.
  (Milenković, 11. oktobar 2018 22:04)

  # Link komentara

 42. Raskol! Ne valja ovo nikako!
   (Ahtung, 11. oktobar 2018 22:00)

  # Link komentara

 43. "Srbi se bune"itaj kao SPC ee bunimposto za Ukrajinom slede CG i ova drzava cihecwe im precizno jos uvek ne zna, a to znaci gubitak poseda i novca!
   (glupi zmaj, 11. oktobar 2018 21:58)

  # Link komentara

 44. Kao prvo, ne treba mešati Grke u sve ovo, ovo je odluka iz Carigrada sa kojim i Grčka (Atinska) arhiepiskopija često ima sukobe. Kao drugo, ovakva formulacija je veoma opasna jer bi istom logikom Carigrad mogao retroaktivno da povlači i druge odluke iz prošlosti. Npr. da povuče odluku o autokefalnosti SPC. Kao treće, ako Carigrad ne želi da bude samo prvi među jednakima, nego pretenduje na neku vlast iznad toga - onda imamo već jednog papu u Rimu i drugi nam ne treba. Unijatske crkve zadržavaju sve svoje obrede, samo pominju papu.
  (Zoki, 11. oktobar 2018 21:58)

  # Link komentara

 45. Kijevska patrijaršija je bila bez Moskve 800 godina a pod Moskvim oko 300.
  Kijevska je starija od Moskovske nekoliko stotina godina.
  Ukrajinska PC je najstarija pravoslavna crkva u Slavena.
  Narod od preko 50 mil. stanovnika plus respektabilna istorija državna i crkvena plus nekorektan odnos Rusije prema Ukrajini, logično da je Vaseljensk patrijarh ovako odlučio jer je to jedino ispravna odluka.
  (ne može poštenije, 11. oktobar 2018 21:54)

  # Link komentara

 46. “to je pitanje ukrajinske bezbednosti, državnosti i svetske geopolitike.”

  Ispravna odluka.
  Podržavam.
  (Hvala patrijarhu Vartolomeju, 11. oktobar 2018 21:35)

  # Link komentara

 47. Šta se ovde dešava? Godfather je odlučio da jedan prodavac magle više ne radi pod komandom drugog prodavca magle, a ovom odlukom najviše su pogođeni domaći zavisnici od domaćeg prodavca magle. Ništa mi nije jasno...
  (Tarmi, 11. oktobar 2018 21:33)

  # Link komentara

 48. (sah 88, 11. oktobar 2018 20:08)
  Zasto ova odluka unistava pravoslavlje???
  Ukrajinci su narod i nisu Rusi, pa prema tome normalno imaju pravo na svoju crkvu jednako kao i Srbi i trebali bi da je imaju vec odavno. Po tvojoj logici onda i Srbi ne bi trebali imati svoju crkvu i trebali bi pripadati Ruskoj crkvi jer Srpska crkva onda isto unistava pravoslavlje. Gdje je tu logika?
  (Langus, 11. oktobar 2018 21:16)

  # Link komentara

 49. Amfilohije na aparatima....
  (Katunjanin, 11. oktobar 2018 21:11)

  # Link komentara

 50. Браво браћо Украјинци! Коначно сте испунили ваш сан!
   (Seeker, 11. oktobar 2018 21:06)

  # Link komentara

 51. možemo li i mu u našem selu da tražimo autokefalnost? silne pare dajemo crkvi pa rekoh, ajde da imamo i nekakve koristi od toga.
   (zalosno, 11. oktobar 2018 20:49)

  # Link komentara

 52. Ovo uvlacenje ruljama polako prerasta u histeriju, pozeleo bih srbima da pozive samo 10 godina pod rusima pa da vidim da li bi i onda lizali njihova dupeta.
  (Lala, 11. oktobar 2018 20:48)

  # Link komentara

 53. Umesto da se ujedinjuje te, vi se cepate! Papa, zapad, NATO like this!
  (E super ste sad, 11. oktobar 2018 20:44)

  # Link komentara

 54. U ovom najdelikatnijem momentu izmedju rusa i ukrajinaca, umesto da ih miri, ovaj ih deli.
  (brt, 11. oktobar 2018 20:09)
  Kako da ih miri, bilo je ili ovo ili da ostanu pod ruskom crkvom. A to drugo nije "mir".

  Uz Moskvu do sudnjeg dana !
  (Svetosavac, 11. oktobar 2018 20:07)
  Sta uz Moskvu kad je SPC nezavisna od Moskve?


  Zasto bi iko hteo da bude pod patronatom neke druge crkve/patrijarsije tj. zasto bi neka drzava imala autokefalnu crkvu a druga ne.
  Ili svi jednaki ili svi pod jednu (naravno carigradsku, ne rusku), kao katolici.
  (E39, 11. oktobar 2018 20:41)

  # Link komentara

 55. Dobra stara braca Grci. Nisu se promenili 3000 godina. Sve za kintu. Bilo jednom nekad jedno pravoslavlje...
  (kamikaza, 11. oktobar 2018 19:53)
  Rece pripadnik naroda koji su najveci vernici i pravoslavci na Svetu- od Tita, preko Milosevica do Dacica i Vucica!!! hahaha
   (Zlobodan Kimdzongumovic, 11. oktobar 2018 20:39)

  # Link komentara

 56. Srpska pravoslavna crkva ima autokefalnost samo na papiru. U stvarnosti ona je ispostava RPC, Kirila i Putina.
   (trn u oku, 11. oktobar 2018 20:38)

  # Link komentara

 57. Taj Vaseljnski vrac za mene vise ne postoji ! 
  Sabornost pravoslavnih zemalja je ovim ugaseno, Amerika je izgurala pricu do kraja. 
  Bojkot svega sto dolazi od tog izdajnika ! 
  Uz Moskvu do sudnjeg dana !
  (Svetosavac, 11. oktobar 2018 20:07)
  Tebi vrhovni poglavar moze da bude drug "Sveti" Staljin ili drug " Sveti" Putin, to je vasa vera- komunizam, batali se ti hriscanstva, pravolslavlja i vere uopste...
   (Zlobodan Kimdzongumovic, 11. oktobar 2018 20:37)

  # Link komentara

 58. Kako smo to mi i Rusi pravoslavci 2000 godina? Crkva Sv.Dimitrija u Solunu je iz prvog veka. Mi i Rusi smo u tu priču ušli 8-9 vekova kasnije.Možda bi mi trebali da učimo Grke pravoslavlju koji su od Sv.Pavla primili Hrišćanstvo ! A kako smo mi dobili autokefalnost u 11 veku ? I nije se raspalo pravoslavlje
   (VUK, 11. oktobar 2018 20:37)

  # Link komentara

 59. Srbi se bune zato što je Ukrajina dobila svoju samostalnu crkvu?nisu se bunili kada su je oni dobili a pre toga bili pod Grcima i Rusima?Ako ne treba Ukrajina da ima svoju nezavisnu crkvu onda ne treba ni Srbija.Prosto.Malo morala valja imati,a ne kako vetar dune.
  (ironija, 11. oktobar 2018 20:35)

  # Link komentara

 60. Sledeći su Makedonci i Crnogorci .
  (Goran, 11. oktobar 2018 20:30)

  # Link komentara

 61. Toooo.To treba stati na put hegemoniji ruske pravoslavne crkve.Sledece dati autokefalnost makedonskoj pravoslavnoj crkvi.
  (Kremljinski Cirkus, 11. oktobar 2018 tako je dati autokefalnost crkvi koju je napravila komunisticka partija.
  (ola, 11. oktobar 2018 20:30)

  # Link komentara

 62. "To je pad trećeg Rima”, rekao je on (Порошенко)
  Овим је све рекао! Политика!
   (Тата спалио Ђенку, 11. oktobar 2018 20:30)

  # Link komentara

 63. grci kao i 1948 izdali ruse, treba da bojkotujemo grcku kao turisticku destinaciju.
   (vlada-so, 11. oktobar 2018 20:24)

  # Link komentara

 64. (sankar, 11. oktobar 2018 20:13)

  kako na koju stranu? bićemo neutralni, reko predsednik SNS!
  (zlatko, 11. oktobar 2018 20:23)

  # Link komentara

 65. Значи и Косовска православна црква ускоро....па ви видите
  (матори, 11. oktobar 2018 20:23)

  # Link komentara

 66. To sa nama nema nikakve veze i tako molim pametnjakovice koji se petlhaju u sve i svasta da ne komentarisu.
   (South Park, 11. oktobar 2018 20:17)

  # Link komentara

 67. Autokefalnost sada zatražiti i za Crnogorsku i Hrvatsku pravoslavnu crkvu. Znači po državama kako je i započela autokefalnost.
  Teško je sada biti u koži vladika SPC a .
  Brača Grci ili brača Rusi na koju stranu.
   (sankar, 11. oktobar 2018 20:13)

  # Link komentara

 68. Dve hiljade godina pokušavali su ovo da urad bezuspešno, bar do sada. Mada vidimo da je novi svetski poredak, poredak materijalnog na pragu da uspe, da podeli,razori i uništi pravoslavlje. Pamet u glavu braćo vernici, a jedino što raduje što su naše Vladike velikom većinom na strani pravde i Ruske crkve!
  (sah 88, 11. oktobar 2018 20:12)

  # Link komentara

 69. Bravo
  (Jerry, 11. oktobar 2018 20:11)

  # Link komentara

 70. Којој цркви у Украјини? Има их више.
   (Недељко Стефановић, 11. oktobar 2018 20:11)

  # Link komentara

 71. Nije data autokefalnost ukrajinskoj crkvi, već ona sada pripada vaseljenskoj patrijaršiji u Carigradu..
   (raja, 11. oktobar 2018 20:11)

  # Link komentara

 72. U ovom najdelikatnijem momentu izmedju rusa i ukrajinaca, umesto da ih miri, ovaj ih deli.
   (brt, 11. oktobar 2018 20:09)

  # Link komentara

 73. I sad ?
   (Nodi, 11. oktobar 2018 20:09)

  # Link komentara

 74. Posle rusije na tapetu smo mi .!.!
  (Marko, 11. oktobar 2018 20:08)

  # Link komentara

 75. Sta kaze pukovnik Kiril?
  (pprvi dan skole u Svedskoj, 11. oktobar 2018 20:08)

  # Link komentara

 76. Pare buše gde burgija neće, odlično rečeno. Dve hiljade godina su pokušavali da podele i unište pravoslavlje i nusu uspeli, bar do sada. Ovo je najozbiljniji raskol u pravoslavlju kroz celu istoriju, i moze dovesti do unistenja, što je cilj materijalista, tajnih truštava i evolucionista. A još kada Amerika ovo zdušno podržava onda je očito i jasno šta pokušava novi svetski poredak!
  (sah 88, 11. oktobar 2018 20:08)

  # Link komentara

 77. Bice sou u pravoslavnom svijetu...
  (milos, 11. oktobar 2018 20:08)

  # Link komentara

 78. Taj Vaseljnski vrac za mene vise ne postoji !
  Sabornost pravoslavnih zemalja je ovim ugaseno, Amerika je izgurala pricu do kraja.
  Bojkot svega sto dolazi od tog izdajnika !
  Uz Moskvu do sudnjeg dana !
  (Svetosavac, 11. oktobar 2018 20:07)

  # Link komentara

 79. Sta kaze State Department?
   (nn, 11. oktobar 2018 20:07)

  # Link komentara

 80. Loše.. i ovako i onako...
   (Napo Leon, 11. oktobar 2018 20:05)

  # Link komentara

 81. Sta Porosenko ima sa tim? Jel tamo crkva odvojena od drzave. Zna li on kojim se pitanjima crkva bavi? A prvi se javio.
  (pibody, 11. oktobar 2018 20:04)

  # Link komentara

 82. Slava Ukrajini!!!
  (Nata, 11. oktobar 2018 20:03)

  # Link komentara

 83. "Pink i Informer" Srbi u čudu...pa zar su Ukrajinci pravoslavci ??? ...nisu grko-katolici ??? Pa, oni su veći pravoslavci od Rusa, iako su bili pod velikim uticajem i pritiscima Poljaka i Litvanaca kroz istoriju ostali su 97% pravoslavci,nestvarno je koliko ljudi pojma nema ništa o Ukrajincima, a komentarišu ih ko su, šta su, kakvi su
  (народни херој друг Пера Катаи-Писар, 11. oktobar 2018 20:02)

  # Link komentara

 84. jel napaceni srpski narod treba i za ovo da se sekira?
   (ledenjak, 11. oktobar 2018 19:59)

  # Link komentara

 85. Dobra stara braca Grci. Nisu se promenili 3000 godina. Sve za kintu. Bilo jednom nekad jedno pravoslavlje...
  (kamikaza, 11. oktobar 2018 19:53)

  # Link komentara

 86. Ако Српска православна црква настави са политиком "седења на две столице", престаћу да се сматрам верником те цркве.Уколико се настави са спомињањем јеретика Вартоломеја на богослужењима, то ће значити да прихватају папизам и да дају право једном човеку да буде "изнад" других.Такође ако се буде догодило да дотични горе поменути,призна по истом принципу МПЦ,ЦПЦ сами ће бити криви.Мислим да ће ипак надвладати инстинкт путовања у Грчку и школовање од приципа вере и саборности(коју овим својим актом Вартоломеј крши и отпада од цркве).
   (papa, 11. oktobar 2018 19:53)

  # Link komentara

 87. Toooo.To treba stati na put hegemoniji ruske pravoslavne crkve.Sledece dati autokefalnost makedonskoj pravoslavnoj crkvi.
   (Kremljinski Cirkus, 11. oktobar 2018 19:49)

  # Link komentara

 88. Ode prvi medju jednakima. Imamo divnu priliku da budemo zivi tokom korenitih promena u hriscsnskim crkvama koje ce uslediti. Zamislite kada citate o tome kako se crkva menjala/rasparcavala u istorijskim knjigama, a sada cete biti prisutni tokom tih procesa.
  (Ivan, 11. oktobar 2018 19:47)

  # Link komentara

 89. Ovo će ozbiljno uzdrmati pravoslavni svet.
   (mamlaz, 11. oktobar 2018 19:45)

  # Link komentara

 90. bravo!
   (Apatrid, 11. oktobar 2018 19:44)

  # Link komentara

 91. Bravo za Carigradsku odluku.
  Zasto da Ukraina nema pravo na svoju samostalnu crkvu?
  (London 94, 11. oktobar 2018 19:43)

  # Link komentara

 92. Veoma neozbiljna odluka carigradske patrijarsije i nazalost doneta pod politickim pritiskom! Umesto da se u vreme bratoubliackog rata u Donbasu, Carigrad ukljuci kao treca strana i mirotvorac izmedju dva bratska naroda, oni jos "potpiruju vatru" i dodatno zavadjuju dve strane kojima je potreban mir!Ja smatram da ukrajinska pravoslavna crkva treba da ima odredjen stepen autonomije u odnosu na rusku patrijarsiju, ali zasto sada!? Zasto u ovom napetom trenutnu!? Iskreno verujem da ovo nece dovesti do nekog novog raskola medju hriscanima, ali sve nazalost vodi ka tome... Sve sto se desi ide na obraz Carigradu!
  (Laki, 11. oktobar 2018 19:43)

  # Link komentara

 93. Bravooooo Carigrade.
   (samo vas gledam, 11. oktobar 2018 19:41)

  # Link komentara

 94. Boze....oprosti im
   (vladan, 11. oktobar 2018 19:39)

  # Link komentara

 95. Невероватно глуп потез који нема никакав утисак осим класичне политичке провокације.
   (mrgud, 11. oktobar 2018 19:38)

  # Link komentara

 96. Radi se o raskolnickoj ukrajinskoj PC. Legalna UPC je pod patronatom Moskovske patrijarsije!
   (mrkulj, 11. oktobar 2018 19:35)

  # Link komentara

 97. Ne postoji nikakav Carigrad.
  (Iljušin buć, 11. oktobar 2018 19:35)

  # Link komentara