Sreda, 10.10.2018.

13:07

Ni propisi, ni kazne, samo razum Srbi

Izvor: Radmila Ceniæ

Ni propisi, ni kazne, samo razum Srbi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Gale

pre 5 godina

U Nemackoj vozacka dozvola neograniceno vazeca i ne ide se na nikakve preglede pole 60g starosti.Pa opet imaju manje saobracajnih udesa po stanovniku nego Srbija.

Zoran

pre 5 godina

Da li proveravate psihofizičko stanje vozača starijih od 60god ? Znam da ne.
(mr čović i dr terzić, 10. oktobar 2018 13:34)

Ne znaš. dečko! Ništa ne znaš i ne vidiš dalje od volana i samo želim da nekog ne ubiješ a za tebe me malo strah.
Proverava se(PO ZAKONU) psihofizičko i zdravstveno stanje vozača starijih od 65 godina. Lekar može da izda Uverenje na godinu, dve, do najviše pet.
Inače, ne znam tačnu statistiku ali sigurno postoji za koliko udesa sa težim posledicama je krivica vozača koji su starije dobi. A statistika je egzaktna nauka i neumoljiva je.
Položio sam, za tebe verovatno nezamislivo davne 1973 na "Fići". Nisam imao NIKAD teži udes sa štetom većom od par stotina Eura i to NIŠTA mojom krivicom. I u svakom udesu krivac i izazivač je bio šiljokuran koji je pre dva meseca seo u auto i umislio da je Hamilton. Da nisam imao toliko iskustvo kao vozač, verovatno ne bih bio živ ni ja a ni oni.
Tako da ti čiča kaže SVOJ ZAKON: "BRZINU PRILAGODI USLOVIMA NA PUTU", i ne qrtzchi se NIKAD! Auto je sredstvo da stigneš bezbedno od mesta "A" do mesta "B" a ne sredstvo za iživljavanje, trkački bolid ili reli auto koji se vozi na mestima određenim za to. Ako si siguran 110% da je sve čisto gas. Čim vidiš nešto i najmanje čudno ispred ili čak iza sebe, nogu na kočaljku i smanji. I otvori "četvore oči"! Vozićeš se dugo kao i ja.
Dobronameran pozdrav i tebi i svima koji su mladi i imaju želju da dugo žive i da ne odu ćorku ako ubiju ili unesreće nekog.

waso

pre 5 godina

Samo raspalite kazne za sitne prekršaje kao što radite i biće sve u redu.Frustriranost vozača zbog nerazumnih ograničenja brzine izbije na drugim mestima gde misle da su bezbedni od zaseda radara i onda se dešava više nesreća.

Čovek je biće koje uči

pre 5 godina

"Jer nema tih kazni, propisa i sistema koji nas mogu naterati da razmišljamo kako da sačuvamo svoj i život drugih."

Nasilnička, bahata, neodgovorna i nebezbedna vožnja šire se kao epidemija, kako zbog sve većeg broja vozila i vozača, tako i zbog neefektivnog, selektivnog i nesistematskog opominajanja, kažnjavanja i disciplinovanja upravo svih onih koji i ne razmišljaju o svojoj bezbednosti i bezbednosti drugih u drumskom saobraćaju.

Još jedna bitna stvar. Oni koji voze oprezno, racionalno i defanzivno ugroženi su jer su pod stalnom presijom da odjednom ne iskrsne neko onih prvih. Vozim punih 36 godina i premećujem da je situacija sve gora i gora i da sve manje mogu da imam poverenja u druge vozače, a tu se već gubi smisao normalne, rutinske vožnje u kojoj su učesnici u saobraćaju predvidivi jedni drugima, u smislu saobraćajnih pravila i propisa.

Dakle, kazni mora da ima, disciplinovanja mora da ima, kao i prethodne selekcije ko može da sedne za volan, a ko ne. Sa druge strane, treba u javnosti/medijima isticati i podsticati primere dobre, defanzivne vožnje.

law is law...

pre 5 godina

U CG se vozi u koloni,50-60 km/h, putevi solidni, ali su dvosmerni i sa samo 2 trake, i niko, baš niko ne izlece i ne pretiče....
Šta mislite zašto? Vrlo strogi zakoni i vrlo stroge kazne koje se primenjuju...

71

pre 5 godina

Reakcija vozaca u vanrednim situacijama (gusta magla, jaka kisa, mestimicni led ili sneg, prepreka na putu...) je nepredvidiva. Neko reaguje sa strahom i panikom i dolazi do ovakvih katastrofa dok neko odreaguje svesno i bezbedno i za sebe i ostale ucesnike. I to je nesto sto ne moze da uredi nikakav zakon ni kazne. Primetice te da neki vozaci imaju refleks kocenja pri svakom mimolizanju u sasvim normalnim uslovima sa normalnom vidljivoscu i sirinom kolovoza i tako nesvesno proizvodi nervozu kod vozaca iza sebe. Ali to tesko da se moze promeniti. Ali se svakako moze i mora raditi na usavrsavanju sistema obavestavanja (elektronski, video nadzor, policijske i putarske sluzbe). Zadnja intervencija putara je bila iscrtavanja markera za korekciju odstojanja prema vidljivosti inicirana teskim udesom kod Simanovaca u gustoj magli. Ali ti markeri su vrlo mali i uocljivi samo pri normalnoj vidljivosti. Isti takvi u Austriji ili Nemackoj su dosta veci. Isto tako se mora raditi na jacanju svesti o ispravnosti i upotrebi svetlosne signalizacije kako sa prednje strane tako i sa zadnje strane vozila. Nije mali broj starih automobila ili kamionskih prikolica sa matiranim ili polomljenim stop lampama gde se pozicija uopste ili vro slabo vidi, sto je ubitacno u nocnoj voznji posebno na autoputu.Imamo mnogo toga za preuzeti iz okruzenja samo treba izaci iz zemlje ali ne zbog sopinga i provoda

комша

pre 5 godina

Какав разум? ЗНАЊЕ на првом месту, а то је проблем јер много њих има купљене дозволе, а део њих учи саобраћајне прописе само да положи, па после седне у кола а све заборавио... Разум без знања не вреди ништа!

kefalo

pre 5 godina

Propisi postoje " samo " se ne primenjuju . Pa u Bgd prolaze na crveno tako da bih se obogatio za nedelju dana da mi daju da kaznjavam ! A o prekoracenju brzine na autoputu da ne pricam . Kamioni a i autobusi ma prestizu iako ja vozim po dozvoljenoj brzini , tahografi su izgleda visak ?

nikolaaaassss

pre 5 godina

Nisu vozaci uopste krivi! Kriva je drzava i putari. Jer mi u 2018 dogini jedva imamo 200,300km auto puteva kroz nasu zemlju! A dobro je poznato da gde postoje dve trake u jednom smeru i dve trake u drugom,tu se jednom u deset godina desi udes sa smrtnim ishodom! A nama se sve svodi na nekakve magistrale i seoske puteve za ogranicenjem 60km/h...

Puniša

pre 5 godina

Vama je bitno da vam na signalizaciji piše "Neko te voli" i to nekom rasvetom koja štipa oči i po danu, kamoli noću. Nikakve korisne informacije ne pružate. U Hrvatskoj imate signalizaciju na svakih par pređenih kilometara na kojoj jasno pišu vremenski uslovi, da li ima nekakav zastoj usput, na kojoj udaljenosti i koja je preporučena brzina. Svalite sve na vozače, ako će vam to pomoći da se pogledate u ogledalo i da spavate noću mirno.

mikin

pre 5 godina

@mr čović i dr terzić ... Da li proveravate psihofizičko stanje vozača starijih od 60god ? Znam da ne."
Da li si ti normalan? Sta ti predlazes ... segregaciju, diskriminaciju, STA? Koji je sa vise od 60 godina divljao na putu (citaj ubio nekog na putu)? Gresku su napravili sto tebi nisu proverili psihofizicko stanje.

mr čović i dr terzić

pre 5 godina

Druže Okanoviću, pažnja vozača pada i zbog konstantnog zveranja u to gde su na kvarno postavljene patrole sa radarom. Na mestimavgde realno moze i treba da se vozi 80km/h, postoji ograničenje od 50km/h, kako bi se otimalo od naroda. Na drugom mestu, tamo gde je realno ograničenje 80km/h, pojedinci lete 160kmh i više. Takvi se i dalje ne zaustavljaju. Zašto ? Zašto se kod registracije sportskih motora ne napravi kompletan skener vozača ? Da li ta osoba psihički zadovoljava uslove izlaska na drum, ili će svoju Yamahu da forsira na 280 kmh ? Da li proveravate psihofizičko stanje vozača starijih od 60god ? Znam da ne. Da li pozivate na razgovor roditelje mladih vozača ? Naravno da ne. Ima toga još. A udesa je bilo i biće, cak i ako uradimo sve što je u našoj moći.

A

pre 5 godina

Ljudi, treba da shvatite da jednostavno nesreća je uvek bilo i uvek će ih biti šta god ko radio. Sama rec - NESREĆA! Smanjili ste nam brzinu na autoputu navodno da smanjite nesreće. Kao sto vidite nesreće se i dalje dogadjaju. A šta mislite da ukinete saobracaj da ne bi bilo nesreća? To sto elektronski merite brzinu meni npr kao vozaču smeta, putovanje mi duze traje i onda se umorim i pada mi koncentracija. Kada brzo vozim ja sam koncentriran na vožnju. Kada sporo vozim mene to smori, nije mi zanimljivo i meni jednostavno padne koncentracija. Hocu autoput bez ograničenja. Ako se manje zadržim na autoputu, manja mi je verovatnoca za nesreću. Saobracaj mora da je brz i protocan a ne da se prave gužve jer svi kilave.

toronto

pre 5 godina

Dok vi raspravljate ljudi ginu. U Americi i Kanadi policija patrolira autoputevima i to ne samo da bi kaznila nekog već i u slučaju bilo kakvih otežanih uslova saobraćaja, bilo da su to radovi na putu ili teški vremenski uslovi, oni stanu i upale rotaciju da obaveste ljude da je ispred opasna situacija i da smanje brzinu.

Pepe

pre 5 godina

Ovaj sturucnjak savetuje da se upe sva cetiri migavca i polako vozi zaustavnom trakom?? Svaka voznja zaustavnom trakom je strogo zabranjena jer u njoj mozda neko stoji kao sto je i stajanje u trakama za voznju. Po magli je i onako na autoputu dozvoljeno 60km/h sto.je u 99.9% slucajeva ok. Najcesce i sa 80-90 mozete skoro normalno i da vozite ali naravno sa 130 i vise svakako ste blizi da nekoga ubijete nego da stignete tamo gde ste krenuli. Izjave Okanovica nisu vise ni za komentarisanje.

Naivko

pre 5 godina

Samo neko neka stane 10 minuta na Brankov most oko 8 ujutru. Garantujem 30 automobila ce proci zutom trakom. Neki se pre kamere koja je na kraju mosta bezobrazno ubacuju a neki prodju i ispod kamere. I to nisu samo besna kola, dzipovi vec i obicna kola, obicni ljudi. Ovako nije bilo nikada ali nikada. Ludilo je potpuno. I onda kazu kao nisu bitne kazne. Ma bitne su nego sta ali nema saobracajne policije nigde a istovremeno ima samo par kamera koje pitanje da li uopste rade. I koja im je namena. Kazna mora biti brza i izvesna. I kraj. A ne da dodje posle godinu dana i na kraju da zastari. I naravno da nema bratije koja selektivno sprovodi pravdu.

posmatrač

pre 5 godina

Auto putevi u Srbiji imaju veoma malo parkinga a i ono malo parkinga je vrlo loše uredjeno,ne osvetljeno i bez toaleta ( plastične kućice - ne računati u toalet ).Neadekvatni i ne bezbedni su da bi privukli vozače da se zaustave .Konkretno na ovom delu puta postoji parking kod Ražnja pa tek kod Markovca ( ne računajući benzinske stanice samo parking na auto putu ) a to je na odstojanju od oko 75 km.

Sremac iz Inđije

pre 5 godina

Bahata vožnja na sve strane. Svaki peti - deseti staje na pešačkom prelazu. Juče, na punoj liniji obilazi me džip na putu Novi Sad - Beograd, a i sam sam vozio 80 na sat. Stojim na pešačkom, puštam neku ženu da pređe pešački, kada me sa desne strane zaobilazi pik-ap i samo su santimetri falili da nije ženu pokosio. Inače već dva smrtna ishoda su bila na tom mestu kod bivšeg marketa Rode, sada Ideje u Inđiji. I sam sam vozač, već gore napisano, ali samo kamere, kazne putem pošte bez privilegija i to još žešće i veće. Nema drugog leka za Srbe i Balkance, samo po džepu.

mozaks

pre 5 godina

samo striktno primenjivanje saobracajnih propisa i zakona i konstantna kontrola od strane policije ce da smanji saobracajne udese na svim putevima.kada vas kazne novcano par puta,sledeci.put cete razmisliti o vasem nacinu voznje.nije pametniji i iskusniji vozac u nemackoj,engleskoj vec je disciplinovan.novcanim.kaznama,bez izuzetka,pa bio vas brat,imali.kuma,rodjaka ili bilo koga ko bi pokusao da utice na izbegavanje kazne.

Srđan BL

pre 5 godina

Na ovim prostorima generacije vozaca su prosli ''skracenu'' obuku i platili da poloze vozacki ispit i realno po broju dominiraju nasim cestama. Sada kada nam se sve to razbija od glavu, nacin obuke vozaca se probava uciniti ''naprednijim'' nego na zapadu. Samo ima jedna bitna razlika, jer tamo nema korupcije u polaganju vozackih ispita, kao i u kontroli vozaca od strane policije... Mozda jos bitniji faktor je opsta kultura, pa samim tim i veci nivo saobracajne kulture, koji su kod nas u drasticnom opadanju...

OP

pre 5 godina

Nista ne moze da promeni cinjenicu da su Srbi izuzetno losi vozaci, samouvereni, bezumni, neprilagodjeni postojanju drugih u saobracaju.

Миленко

pre 5 godina

Једном је тако јако киша кренула да пада док сам био на путу поред аутопута да се није ништа видело. Ја нисам веровао до тада да киша може толико да пада да се ништа не види. Покварили су ми се и брисачи... било је страшно.

toronto

pre 5 godina

Dok vi raspravljate ljudi ginu. U Americi i Kanadi policija patrolira autoputevima i to ne samo da bi kaznila nekog već i u slučaju bilo kakvih otežanih uslova saobraćaja, bilo da su to radovi na putu ili teški vremenski uslovi, oni stanu i upale rotaciju da obaveste ljude da je ispred opasna situacija i da smanje brzinu.

OP

pre 5 godina

Nista ne moze da promeni cinjenicu da su Srbi izuzetno losi vozaci, samouvereni, bezumni, neprilagodjeni postojanju drugih u saobracaju.

Puniša

pre 5 godina

Vama je bitno da vam na signalizaciji piše "Neko te voli" i to nekom rasvetom koja štipa oči i po danu, kamoli noću. Nikakve korisne informacije ne pružate. U Hrvatskoj imate signalizaciju na svakih par pređenih kilometara na kojoj jasno pišu vremenski uslovi, da li ima nekakav zastoj usput, na kojoj udaljenosti i koja je preporučena brzina. Svalite sve na vozače, ako će vam to pomoći da se pogledate u ogledalo i da spavate noću mirno.

mr čović i dr terzić

pre 5 godina

Druže Okanoviću, pažnja vozača pada i zbog konstantnog zveranja u to gde su na kvarno postavljene patrole sa radarom. Na mestimavgde realno moze i treba da se vozi 80km/h, postoji ograničenje od 50km/h, kako bi se otimalo od naroda. Na drugom mestu, tamo gde je realno ograničenje 80km/h, pojedinci lete 160kmh i više. Takvi se i dalje ne zaustavljaju. Zašto ? Zašto se kod registracije sportskih motora ne napravi kompletan skener vozača ? Da li ta osoba psihički zadovoljava uslove izlaska na drum, ili će svoju Yamahu da forsira na 280 kmh ? Da li proveravate psihofizičko stanje vozača starijih od 60god ? Znam da ne. Da li pozivate na razgovor roditelje mladih vozača ? Naravno da ne. Ima toga još. A udesa je bilo i biće, cak i ako uradimo sve što je u našoj moći.

Naivko

pre 5 godina

Samo neko neka stane 10 minuta na Brankov most oko 8 ujutru. Garantujem 30 automobila ce proci zutom trakom. Neki se pre kamere koja je na kraju mosta bezobrazno ubacuju a neki prodju i ispod kamere. I to nisu samo besna kola, dzipovi vec i obicna kola, obicni ljudi. Ovako nije bilo nikada ali nikada. Ludilo je potpuno. I onda kazu kao nisu bitne kazne. Ma bitne su nego sta ali nema saobracajne policije nigde a istovremeno ima samo par kamera koje pitanje da li uopste rade. I koja im je namena. Kazna mora biti brza i izvesna. I kraj. A ne da dodje posle godinu dana i na kraju da zastari. I naravno da nema bratije koja selektivno sprovodi pravdu.

Sremac iz Inđije

pre 5 godina

Bahata vožnja na sve strane. Svaki peti - deseti staje na pešačkom prelazu. Juče, na punoj liniji obilazi me džip na putu Novi Sad - Beograd, a i sam sam vozio 80 na sat. Stojim na pešačkom, puštam neku ženu da pređe pešački, kada me sa desne strane zaobilazi pik-ap i samo su santimetri falili da nije ženu pokosio. Inače već dva smrtna ishoda su bila na tom mestu kod bivšeg marketa Rode, sada Ideje u Inđiji. I sam sam vozač, već gore napisano, ali samo kamere, kazne putem pošte bez privilegija i to još žešće i veće. Nema drugog leka za Srbe i Balkance, samo po džepu.

Pepe

pre 5 godina

Ovaj sturucnjak savetuje da se upe sva cetiri migavca i polako vozi zaustavnom trakom?? Svaka voznja zaustavnom trakom je strogo zabranjena jer u njoj mozda neko stoji kao sto je i stajanje u trakama za voznju. Po magli je i onako na autoputu dozvoljeno 60km/h sto.je u 99.9% slucajeva ok. Najcesce i sa 80-90 mozete skoro normalno i da vozite ali naravno sa 130 i vise svakako ste blizi da nekoga ubijete nego da stignete tamo gde ste krenuli. Izjave Okanovica nisu vise ni za komentarisanje.

mikin

pre 5 godina

@mr čović i dr terzić ... Da li proveravate psihofizičko stanje vozača starijih od 60god ? Znam da ne."
Da li si ti normalan? Sta ti predlazes ... segregaciju, diskriminaciju, STA? Koji je sa vise od 60 godina divljao na putu (citaj ubio nekog na putu)? Gresku su napravili sto tebi nisu proverili psihofizicko stanje.

posmatrač

pre 5 godina

Auto putevi u Srbiji imaju veoma malo parkinga a i ono malo parkinga je vrlo loše uredjeno,ne osvetljeno i bez toaleta ( plastične kućice - ne računati u toalet ).Neadekvatni i ne bezbedni su da bi privukli vozače da se zaustave .Konkretno na ovom delu puta postoji parking kod Ražnja pa tek kod Markovca ( ne računajući benzinske stanice samo parking na auto putu ) a to je na odstojanju od oko 75 km.

Миленко

pre 5 godina

Једном је тако јако киша кренула да пада док сам био на путу поред аутопута да се није ништа видело. Ја нисам веровао до тада да киша може толико да пада да се ништа не види. Покварили су ми се и брисачи... било је страшно.

Srđan BL

pre 5 godina

Na ovim prostorima generacije vozaca su prosli ''skracenu'' obuku i platili da poloze vozacki ispit i realno po broju dominiraju nasim cestama. Sada kada nam se sve to razbija od glavu, nacin obuke vozaca se probava uciniti ''naprednijim'' nego na zapadu. Samo ima jedna bitna razlika, jer tamo nema korupcije u polaganju vozackih ispita, kao i u kontroli vozaca od strane policije... Mozda jos bitniji faktor je opsta kultura, pa samim tim i veci nivo saobracajne kulture, koji su kod nas u drasticnom opadanju...

Čovek je biće koje uči

pre 5 godina

"Jer nema tih kazni, propisa i sistema koji nas mogu naterati da razmišljamo kako da sačuvamo svoj i život drugih."

Nasilnička, bahata, neodgovorna i nebezbedna vožnja šire se kao epidemija, kako zbog sve većeg broja vozila i vozača, tako i zbog neefektivnog, selektivnog i nesistematskog opominajanja, kažnjavanja i disciplinovanja upravo svih onih koji i ne razmišljaju o svojoj bezbednosti i bezbednosti drugih u drumskom saobraćaju.

Još jedna bitna stvar. Oni koji voze oprezno, racionalno i defanzivno ugroženi su jer su pod stalnom presijom da odjednom ne iskrsne neko onih prvih. Vozim punih 36 godina i premećujem da je situacija sve gora i gora i da sve manje mogu da imam poverenja u druge vozače, a tu se već gubi smisao normalne, rutinske vožnje u kojoj su učesnici u saobraćaju predvidivi jedni drugima, u smislu saobraćajnih pravila i propisa.

Dakle, kazni mora da ima, disciplinovanja mora da ima, kao i prethodne selekcije ko može da sedne za volan, a ko ne. Sa druge strane, treba u javnosti/medijima isticati i podsticati primere dobre, defanzivne vožnje.

A

pre 5 godina

Ljudi, treba da shvatite da jednostavno nesreća je uvek bilo i uvek će ih biti šta god ko radio. Sama rec - NESREĆA! Smanjili ste nam brzinu na autoputu navodno da smanjite nesreće. Kao sto vidite nesreće se i dalje dogadjaju. A šta mislite da ukinete saobracaj da ne bi bilo nesreća? To sto elektronski merite brzinu meni npr kao vozaču smeta, putovanje mi duze traje i onda se umorim i pada mi koncentracija. Kada brzo vozim ja sam koncentriran na vožnju. Kada sporo vozim mene to smori, nije mi zanimljivo i meni jednostavno padne koncentracija. Hocu autoput bez ograničenja. Ako se manje zadržim na autoputu, manja mi je verovatnoca za nesreću. Saobracaj mora da je brz i protocan a ne da se prave gužve jer svi kilave.

mozaks

pre 5 godina

samo striktno primenjivanje saobracajnih propisa i zakona i konstantna kontrola od strane policije ce da smanji saobracajne udese na svim putevima.kada vas kazne novcano par puta,sledeci.put cete razmisliti o vasem nacinu voznje.nije pametniji i iskusniji vozac u nemackoj,engleskoj vec je disciplinovan.novcanim.kaznama,bez izuzetka,pa bio vas brat,imali.kuma,rodjaka ili bilo koga ko bi pokusao da utice na izbegavanje kazne.

kefalo

pre 5 godina

Propisi postoje " samo " se ne primenjuju . Pa u Bgd prolaze na crveno tako da bih se obogatio za nedelju dana da mi daju da kaznjavam ! A o prekoracenju brzine na autoputu da ne pricam . Kamioni a i autobusi ma prestizu iako ja vozim po dozvoljenoj brzini , tahografi su izgleda visak ?

71

pre 5 godina

Reakcija vozaca u vanrednim situacijama (gusta magla, jaka kisa, mestimicni led ili sneg, prepreka na putu...) je nepredvidiva. Neko reaguje sa strahom i panikom i dolazi do ovakvih katastrofa dok neko odreaguje svesno i bezbedno i za sebe i ostale ucesnike. I to je nesto sto ne moze da uredi nikakav zakon ni kazne. Primetice te da neki vozaci imaju refleks kocenja pri svakom mimolizanju u sasvim normalnim uslovima sa normalnom vidljivoscu i sirinom kolovoza i tako nesvesno proizvodi nervozu kod vozaca iza sebe. Ali to tesko da se moze promeniti. Ali se svakako moze i mora raditi na usavrsavanju sistema obavestavanja (elektronski, video nadzor, policijske i putarske sluzbe). Zadnja intervencija putara je bila iscrtavanja markera za korekciju odstojanja prema vidljivosti inicirana teskim udesom kod Simanovaca u gustoj magli. Ali ti markeri su vrlo mali i uocljivi samo pri normalnoj vidljivosti. Isti takvi u Austriji ili Nemackoj su dosta veci. Isto tako se mora raditi na jacanju svesti o ispravnosti i upotrebi svetlosne signalizacije kako sa prednje strane tako i sa zadnje strane vozila. Nije mali broj starih automobila ili kamionskih prikolica sa matiranim ili polomljenim stop lampama gde se pozicija uopste ili vro slabo vidi, sto je ubitacno u nocnoj voznji posebno na autoputu.Imamo mnogo toga za preuzeti iz okruzenja samo treba izaci iz zemlje ali ne zbog sopinga i provoda

комша

pre 5 godina

Какав разум? ЗНАЊЕ на првом месту, а то је проблем јер много њих има купљене дозволе, а део њих учи саобраћајне прописе само да положи, па после седне у кола а све заборавио... Разум без знања не вреди ништа!

Zoran

pre 5 godina

Da li proveravate psihofizičko stanje vozača starijih od 60god ? Znam da ne.
(mr čović i dr terzić, 10. oktobar 2018 13:34)

Ne znaš. dečko! Ništa ne znaš i ne vidiš dalje od volana i samo želim da nekog ne ubiješ a za tebe me malo strah.
Proverava se(PO ZAKONU) psihofizičko i zdravstveno stanje vozača starijih od 65 godina. Lekar može da izda Uverenje na godinu, dve, do najviše pet.
Inače, ne znam tačnu statistiku ali sigurno postoji za koliko udesa sa težim posledicama je krivica vozača koji su starije dobi. A statistika je egzaktna nauka i neumoljiva je.
Položio sam, za tebe verovatno nezamislivo davne 1973 na "Fići". Nisam imao NIKAD teži udes sa štetom većom od par stotina Eura i to NIŠTA mojom krivicom. I u svakom udesu krivac i izazivač je bio šiljokuran koji je pre dva meseca seo u auto i umislio da je Hamilton. Da nisam imao toliko iskustvo kao vozač, verovatno ne bih bio živ ni ja a ni oni.
Tako da ti čiča kaže SVOJ ZAKON: "BRZINU PRILAGODI USLOVIMA NA PUTU", i ne qrtzchi se NIKAD! Auto je sredstvo da stigneš bezbedno od mesta "A" do mesta "B" a ne sredstvo za iživljavanje, trkački bolid ili reli auto koji se vozi na mestima određenim za to. Ako si siguran 110% da je sve čisto gas. Čim vidiš nešto i najmanje čudno ispred ili čak iza sebe, nogu na kočaljku i smanji. I otvori "četvore oči"! Vozićeš se dugo kao i ja.
Dobronameran pozdrav i tebi i svima koji su mladi i imaju želju da dugo žive i da ne odu ćorku ako ubiju ili unesreće nekog.

nikolaaaassss

pre 5 godina

Nisu vozaci uopste krivi! Kriva je drzava i putari. Jer mi u 2018 dogini jedva imamo 200,300km auto puteva kroz nasu zemlju! A dobro je poznato da gde postoje dve trake u jednom smeru i dve trake u drugom,tu se jednom u deset godina desi udes sa smrtnim ishodom! A nama se sve svodi na nekakve magistrale i seoske puteve za ogranicenjem 60km/h...

law is law...

pre 5 godina

U CG se vozi u koloni,50-60 km/h, putevi solidni, ali su dvosmerni i sa samo 2 trake, i niko, baš niko ne izlece i ne pretiče....
Šta mislite zašto? Vrlo strogi zakoni i vrlo stroge kazne koje se primenjuju...

waso

pre 5 godina

Samo raspalite kazne za sitne prekršaje kao što radite i biće sve u redu.Frustriranost vozača zbog nerazumnih ograničenja brzine izbije na drugim mestima gde misle da su bezbedni od zaseda radara i onda se dešava više nesreća.

Gale

pre 5 godina

U Nemackoj vozacka dozvola neograniceno vazeca i ne ide se na nikakve preglede pole 60g starosti.Pa opet imaju manje saobracajnih udesa po stanovniku nego Srbija.

A

pre 5 godina

Ljudi, treba da shvatite da jednostavno nesreća je uvek bilo i uvek će ih biti šta god ko radio. Sama rec - NESREĆA! Smanjili ste nam brzinu na autoputu navodno da smanjite nesreće. Kao sto vidite nesreće se i dalje dogadjaju. A šta mislite da ukinete saobracaj da ne bi bilo nesreća? To sto elektronski merite brzinu meni npr kao vozaču smeta, putovanje mi duze traje i onda se umorim i pada mi koncentracija. Kada brzo vozim ja sam koncentriran na vožnju. Kada sporo vozim mene to smori, nije mi zanimljivo i meni jednostavno padne koncentracija. Hocu autoput bez ograničenja. Ako se manje zadržim na autoputu, manja mi je verovatnoca za nesreću. Saobracaj mora da je brz i protocan a ne da se prave gužve jer svi kilave.

mozaks

pre 5 godina

samo striktno primenjivanje saobracajnih propisa i zakona i konstantna kontrola od strane policije ce da smanji saobracajne udese na svim putevima.kada vas kazne novcano par puta,sledeci.put cete razmisliti o vasem nacinu voznje.nije pametniji i iskusniji vozac u nemackoj,engleskoj vec je disciplinovan.novcanim.kaznama,bez izuzetka,pa bio vas brat,imali.kuma,rodjaka ili bilo koga ko bi pokusao da utice na izbegavanje kazne.

mr čović i dr terzić

pre 5 godina

Druže Okanoviću, pažnja vozača pada i zbog konstantnog zveranja u to gde su na kvarno postavljene patrole sa radarom. Na mestimavgde realno moze i treba da se vozi 80km/h, postoji ograničenje od 50km/h, kako bi se otimalo od naroda. Na drugom mestu, tamo gde je realno ograničenje 80km/h, pojedinci lete 160kmh i više. Takvi se i dalje ne zaustavljaju. Zašto ? Zašto se kod registracije sportskih motora ne napravi kompletan skener vozača ? Da li ta osoba psihički zadovoljava uslove izlaska na drum, ili će svoju Yamahu da forsira na 280 kmh ? Da li proveravate psihofizičko stanje vozača starijih od 60god ? Znam da ne. Da li pozivate na razgovor roditelje mladih vozača ? Naravno da ne. Ima toga još. A udesa je bilo i biće, cak i ako uradimo sve što je u našoj moći.

nikolaaaassss

pre 5 godina

Nisu vozaci uopste krivi! Kriva je drzava i putari. Jer mi u 2018 dogini jedva imamo 200,300km auto puteva kroz nasu zemlju! A dobro je poznato da gde postoje dve trake u jednom smeru i dve trake u drugom,tu se jednom u deset godina desi udes sa smrtnim ishodom! A nama se sve svodi na nekakve magistrale i seoske puteve za ogranicenjem 60km/h...

mikin

pre 5 godina

@mr čović i dr terzić ... Da li proveravate psihofizičko stanje vozača starijih od 60god ? Znam da ne."
Da li si ti normalan? Sta ti predlazes ... segregaciju, diskriminaciju, STA? Koji je sa vise od 60 godina divljao na putu (citaj ubio nekog na putu)? Gresku su napravili sto tebi nisu proverili psihofizicko stanje.

law is law...

pre 5 godina

U CG se vozi u koloni,50-60 km/h, putevi solidni, ali su dvosmerni i sa samo 2 trake, i niko, baš niko ne izlece i ne pretiče....
Šta mislite zašto? Vrlo strogi zakoni i vrlo stroge kazne koje se primenjuju...

OP

pre 5 godina

Nista ne moze da promeni cinjenicu da su Srbi izuzetno losi vozaci, samouvereni, bezumni, neprilagodjeni postojanju drugih u saobracaju.

posmatrač

pre 5 godina

Auto putevi u Srbiji imaju veoma malo parkinga a i ono malo parkinga je vrlo loše uredjeno,ne osvetljeno i bez toaleta ( plastične kućice - ne računati u toalet ).Neadekvatni i ne bezbedni su da bi privukli vozače da se zaustave .Konkretno na ovom delu puta postoji parking kod Ražnja pa tek kod Markovca ( ne računajući benzinske stanice samo parking na auto putu ) a to je na odstojanju od oko 75 km.

waso

pre 5 godina

Samo raspalite kazne za sitne prekršaje kao što radite i biće sve u redu.Frustriranost vozača zbog nerazumnih ograničenja brzine izbije na drugim mestima gde misle da su bezbedni od zaseda radara i onda se dešava više nesreća.

Миленко

pre 5 godina

Једном је тако јако киша кренула да пада док сам био на путу поред аутопута да се није ништа видело. Ја нисам веровао до тада да киша може толико да пада да се ништа не види. Покварили су ми се и брисачи... било је страшно.

Puniša

pre 5 godina

Vama je bitno da vam na signalizaciji piše "Neko te voli" i to nekom rasvetom koja štipa oči i po danu, kamoli noću. Nikakve korisne informacije ne pružate. U Hrvatskoj imate signalizaciju na svakih par pređenih kilometara na kojoj jasno pišu vremenski uslovi, da li ima nekakav zastoj usput, na kojoj udaljenosti i koja je preporučena brzina. Svalite sve na vozače, ako će vam to pomoći da se pogledate u ogledalo i da spavate noću mirno.

Naivko

pre 5 godina

Samo neko neka stane 10 minuta na Brankov most oko 8 ujutru. Garantujem 30 automobila ce proci zutom trakom. Neki se pre kamere koja je na kraju mosta bezobrazno ubacuju a neki prodju i ispod kamere. I to nisu samo besna kola, dzipovi vec i obicna kola, obicni ljudi. Ovako nije bilo nikada ali nikada. Ludilo je potpuno. I onda kazu kao nisu bitne kazne. Ma bitne su nego sta ali nema saobracajne policije nigde a istovremeno ima samo par kamera koje pitanje da li uopste rade. I koja im je namena. Kazna mora biti brza i izvesna. I kraj. A ne da dodje posle godinu dana i na kraju da zastari. I naravno da nema bratije koja selektivno sprovodi pravdu.

Sremac iz Inđije

pre 5 godina

Bahata vožnja na sve strane. Svaki peti - deseti staje na pešačkom prelazu. Juče, na punoj liniji obilazi me džip na putu Novi Sad - Beograd, a i sam sam vozio 80 na sat. Stojim na pešačkom, puštam neku ženu da pređe pešački, kada me sa desne strane zaobilazi pik-ap i samo su santimetri falili da nije ženu pokosio. Inače već dva smrtna ishoda su bila na tom mestu kod bivšeg marketa Rode, sada Ideje u Inđiji. I sam sam vozač, već gore napisano, ali samo kamere, kazne putem pošte bez privilegija i to još žešće i veće. Nema drugog leka za Srbe i Balkance, samo po džepu.

Pepe

pre 5 godina

Ovaj sturucnjak savetuje da se upe sva cetiri migavca i polako vozi zaustavnom trakom?? Svaka voznja zaustavnom trakom je strogo zabranjena jer u njoj mozda neko stoji kao sto je i stajanje u trakama za voznju. Po magli je i onako na autoputu dozvoljeno 60km/h sto.je u 99.9% slucajeva ok. Najcesce i sa 80-90 mozete skoro normalno i da vozite ali naravno sa 130 i vise svakako ste blizi da nekoga ubijete nego da stignete tamo gde ste krenuli. Izjave Okanovica nisu vise ni za komentarisanje.

toronto

pre 5 godina

Dok vi raspravljate ljudi ginu. U Americi i Kanadi policija patrolira autoputevima i to ne samo da bi kaznila nekog već i u slučaju bilo kakvih otežanih uslova saobraćaja, bilo da su to radovi na putu ili teški vremenski uslovi, oni stanu i upale rotaciju da obaveste ljude da je ispred opasna situacija i da smanje brzinu.

Srđan BL

pre 5 godina

Na ovim prostorima generacije vozaca su prosli ''skracenu'' obuku i platili da poloze vozacki ispit i realno po broju dominiraju nasim cestama. Sada kada nam se sve to razbija od glavu, nacin obuke vozaca se probava uciniti ''naprednijim'' nego na zapadu. Samo ima jedna bitna razlika, jer tamo nema korupcije u polaganju vozackih ispita, kao i u kontroli vozaca od strane policije... Mozda jos bitniji faktor je opsta kultura, pa samim tim i veci nivo saobracajne kulture, koji su kod nas u drasticnom opadanju...

Zoran

pre 5 godina

Da li proveravate psihofizičko stanje vozača starijih od 60god ? Znam da ne.
(mr čović i dr terzić, 10. oktobar 2018 13:34)

Ne znaš. dečko! Ništa ne znaš i ne vidiš dalje od volana i samo želim da nekog ne ubiješ a za tebe me malo strah.
Proverava se(PO ZAKONU) psihofizičko i zdravstveno stanje vozača starijih od 65 godina. Lekar može da izda Uverenje na godinu, dve, do najviše pet.
Inače, ne znam tačnu statistiku ali sigurno postoji za koliko udesa sa težim posledicama je krivica vozača koji su starije dobi. A statistika je egzaktna nauka i neumoljiva je.
Položio sam, za tebe verovatno nezamislivo davne 1973 na "Fići". Nisam imao NIKAD teži udes sa štetom većom od par stotina Eura i to NIŠTA mojom krivicom. I u svakom udesu krivac i izazivač je bio šiljokuran koji je pre dva meseca seo u auto i umislio da je Hamilton. Da nisam imao toliko iskustvo kao vozač, verovatno ne bih bio živ ni ja a ni oni.
Tako da ti čiča kaže SVOJ ZAKON: "BRZINU PRILAGODI USLOVIMA NA PUTU", i ne qrtzchi se NIKAD! Auto je sredstvo da stigneš bezbedno od mesta "A" do mesta "B" a ne sredstvo za iživljavanje, trkački bolid ili reli auto koji se vozi na mestima određenim za to. Ako si siguran 110% da je sve čisto gas. Čim vidiš nešto i najmanje čudno ispred ili čak iza sebe, nogu na kočaljku i smanji. I otvori "četvore oči"! Vozićeš se dugo kao i ja.
Dobronameran pozdrav i tebi i svima koji su mladi i imaju želju da dugo žive i da ne odu ćorku ako ubiju ili unesreće nekog.

kefalo

pre 5 godina

Propisi postoje " samo " se ne primenjuju . Pa u Bgd prolaze na crveno tako da bih se obogatio za nedelju dana da mi daju da kaznjavam ! A o prekoracenju brzine na autoputu da ne pricam . Kamioni a i autobusi ma prestizu iako ja vozim po dozvoljenoj brzini , tahografi su izgleda visak ?

71

pre 5 godina

Reakcija vozaca u vanrednim situacijama (gusta magla, jaka kisa, mestimicni led ili sneg, prepreka na putu...) je nepredvidiva. Neko reaguje sa strahom i panikom i dolazi do ovakvih katastrofa dok neko odreaguje svesno i bezbedno i za sebe i ostale ucesnike. I to je nesto sto ne moze da uredi nikakav zakon ni kazne. Primetice te da neki vozaci imaju refleks kocenja pri svakom mimolizanju u sasvim normalnim uslovima sa normalnom vidljivoscu i sirinom kolovoza i tako nesvesno proizvodi nervozu kod vozaca iza sebe. Ali to tesko da se moze promeniti. Ali se svakako moze i mora raditi na usavrsavanju sistema obavestavanja (elektronski, video nadzor, policijske i putarske sluzbe). Zadnja intervencija putara je bila iscrtavanja markera za korekciju odstojanja prema vidljivosti inicirana teskim udesom kod Simanovaca u gustoj magli. Ali ti markeri su vrlo mali i uocljivi samo pri normalnoj vidljivosti. Isti takvi u Austriji ili Nemackoj su dosta veci. Isto tako se mora raditi na jacanju svesti o ispravnosti i upotrebi svetlosne signalizacije kako sa prednje strane tako i sa zadnje strane vozila. Nije mali broj starih automobila ili kamionskih prikolica sa matiranim ili polomljenim stop lampama gde se pozicija uopste ili vro slabo vidi, sto je ubitacno u nocnoj voznji posebno na autoputu.Imamo mnogo toga za preuzeti iz okruzenja samo treba izaci iz zemlje ali ne zbog sopinga i provoda

комша

pre 5 godina

Какав разум? ЗНАЊЕ на првом месту, а то је проблем јер много њих има купљене дозволе, а део њих учи саобраћајне прописе само да положи, па после седне у кола а све заборавио... Разум без знања не вреди ништа!

Čovek je biće koje uči

pre 5 godina

"Jer nema tih kazni, propisa i sistema koji nas mogu naterati da razmišljamo kako da sačuvamo svoj i život drugih."

Nasilnička, bahata, neodgovorna i nebezbedna vožnja šire se kao epidemija, kako zbog sve većeg broja vozila i vozača, tako i zbog neefektivnog, selektivnog i nesistematskog opominajanja, kažnjavanja i disciplinovanja upravo svih onih koji i ne razmišljaju o svojoj bezbednosti i bezbednosti drugih u drumskom saobraćaju.

Još jedna bitna stvar. Oni koji voze oprezno, racionalno i defanzivno ugroženi su jer su pod stalnom presijom da odjednom ne iskrsne neko onih prvih. Vozim punih 36 godina i premećujem da je situacija sve gora i gora i da sve manje mogu da imam poverenja u druge vozače, a tu se već gubi smisao normalne, rutinske vožnje u kojoj su učesnici u saobraćaju predvidivi jedni drugima, u smislu saobraćajnih pravila i propisa.

Dakle, kazni mora da ima, disciplinovanja mora da ima, kao i prethodne selekcije ko može da sedne za volan, a ko ne. Sa druge strane, treba u javnosti/medijima isticati i podsticati primere dobre, defanzivne vožnje.

Gale

pre 5 godina

U Nemackoj vozacka dozvola neograniceno vazeca i ne ide se na nikakve preglede pole 60g starosti.Pa opet imaju manje saobracajnih udesa po stanovniku nego Srbija.