Ni propisi, ni kazne, samo razum Srbi

Dve stravične saobraćajne nesreće na putevima u Srbiji odnele su za 12 sati 12 života. U dva lančana sudara koji su se dogodili ujutru na auto-putu Beograd-Niš stradalo je osam osoba, a uveće su četiri osobe poginule na izlazu iz Svilajnca ka Despotovcu.

Radmila Cenić
Pošaljite komentar
 1. "Jer nema tih kazni, propisa i sistema koji nas mogu naterati da razmišljamo kako da sačuvamo svoj i život drugih."

  Nasilnička, bahata, neodgovorna i nebezbedna vožnja šire se kao epidemija, kako zbog sve većeg broja vozila i vozača, tako i zbog neefektivnog, selektivnog i nesistematskog opominajanja, kažnjavanja i disciplinovanja upravo svih onih koji i ne razmišljaju o svojoj bezbednosti i bezbednosti drugih u drumskom saobraćaju.

  Još jedna bitna stvar. Oni koji voze oprezno, racionalno i defanzivno ugroženi su jer su pod stalnom presijom da odjednom ne iskrsne neko onih prvih. Vozim punih 36 godina i premećujem da je situacija sve gora i gora i da sve manje mogu da imam poverenja u druge vozače, a tu se već gubi smisao normalne, rutinske vožnje u kojoj su učesnici u saobraćaju predvidivi jedni drugima, u smislu saobraćajnih pravila i propisa.

  Dakle, kazni mora da ima, disciplinovanja mora da ima, kao i prethodne selekcije ko može da sedne za volan, a ko ne. Sa druge strane, treba u javnosti/medijima isticati i podsticati primere dobre, defanzivne vožnje.
  (Čovek je biće koje uči, 11. oktobar 2018 02:56)

  # Link komentara

 2. U CG se vozi u koloni,50-60 km/h, putevi solidni, ali su dvosmerni i sa samo 2 trake, i niko, baš niko ne izlece i ne pretiče....
  Šta mislite zašto? Vrlo strogi zakoni i vrlo stroge kazne koje se primenjuju...
   (law is law..., 10. oktobar 2018 17:18)

  # Link komentara

 3. To sa razumom nam najsporije ide!!! Velika je ovo tragedija!!!
   (m, 10. oktobar 2018 16:20)

  # Link komentara

 4. U auto školi to ne moze da se nauči.
   (Mirko pazi.., 10. oktobar 2018 16:05)

  # Link komentara

 5. Какав разум? ЗНАЊЕ на првом месту, а то је проблем јер много њих има купљене дозволе, а део њих учи саобраћајне прописе само да положи, па после седне у кола а све заборавио... Разум без знања не вреди ништа!
  (комша, 10. oktobar 2018 15:56)

  # Link komentara

 6. Nisu vozaci uopste krivi! Kriva je drzava i putari. Jer mi u 2018 dogini jedva imamo 200,300km auto puteva kroz nasu zemlju! A dobro je poznato da gde postoje dve trake u jednom smeru i dve trake u drugom,tu se jednom u deset godina desi udes sa smrtnim ishodom! A nama se sve svodi na nekakve magistrale i seoske puteve za ogranicenjem 60km/h...
  (nikolaaaassss, 10. oktobar 2018 15:28)

  # Link komentara

 7. Reakcija vozaca u vanrednim situacijama (gusta magla, jaka kisa, mestimicni led ili sneg, prepreka na putu...) je nepredvidiva. Neko reaguje sa strahom i panikom i dolazi do ovakvih katastrofa dok neko odreaguje svesno i bezbedno i za sebe i ostale ucesnike. I to je nesto sto ne moze da uredi nikakav zakon ni kazne. Primetice te da neki vozaci imaju refleks kocenja pri svakom mimolizanju u sasvim normalnim uslovima sa normalnom vidljivoscu i sirinom kolovoza i tako nesvesno proizvodi nervozu kod vozaca iza sebe. Ali to tesko da se moze promeniti. Ali se svakako moze i mora raditi na usavrsavanju sistema obavestavanja (elektronski, video nadzor, policijske i putarske sluzbe). Zadnja intervencija putara je bila iscrtavanja markera za korekciju odstojanja prema vidljivosti inicirana teskim udesom kod Simanovaca u gustoj magli. Ali ti markeri su vrlo mali i uocljivi samo pri normalnoj vidljivosti. Isti takvi u Austriji ili Nemackoj su dosta veci. Isto tako se mora raditi na jacanju svesti o ispravnosti i upotrebi svetlosne signalizacije kako sa prednje strane tako i sa zadnje strane vozila. Nije mali broj starih automobila ili kamionskih prikolica sa matiranim ili polomljenim stop lampama gde se pozicija uopste ili vro slabo vidi, sto je ubitacno u nocnoj voznji posebno na autoputu.Imamo mnogo toga za preuzeti iz okruzenja samo treba izaci iz zemlje ali ne zbog sopinga i provoda
  (71, 10. oktobar 2018 15:21)

  # Link komentara

 8. Propisi postoje " samo " se ne primenjuju . Pa u Bgd prolaze na crveno tako da bih se obogatio za nedelju dana da mi daju da kaznjavam ! A o prekoracenju brzine na autoputu da ne pricam . Kamioni a i autobusi ma prestizu iako ja vozim po dozvoljenoj brzini , tahografi su izgleda visak ?
   (kefalo, 10. oktobar 2018 15:14)

  # Link komentara

 9. Srbi i Razum !
  Ne ide jedno sa drugim.
   (BGD, 10. oktobar 2018 15:12)

  # Link komentara

 10. Razum u Srba?! Teško...
   (Ica, 10. oktobar 2018 14:59)

  # Link komentara

 11. Vama je bitno da vam na signalizaciji piše "Neko te voli" i to nekom rasvetom koja štipa oči i po danu, kamoli noću. Nikakve korisne informacije ne pružate. U Hrvatskoj imate signalizaciju na svakih par pređenih kilometara na kojoj jasno pišu vremenski uslovi, da li ima nekakav zastoj usput, na kojoj udaljenosti i koja je preporučena brzina. Svalite sve na vozače, ako će vam to pomoći da se pogledate u ogledalo i da spavate noću mirno.
  (Puniša, 10. oktobar 2018 14:52)

  # Link komentara

 12. Okanovićeve mere donose rezultate
   (zoki, 10. oktobar 2018 14:26)

  # Link komentara

 13. @mr čović i dr terzić ... Da li proveravate psihofizičko stanje vozača starijih od 60god ? Znam da ne."
  Da li si ti normalan? Sta ti predlazes ... segregaciju, diskriminaciju, STA? Koji je sa vise od 60 godina divljao na putu (citaj ubio nekog na putu)? Gresku su napravili sto tebi nisu proverili psihofizicko stanje.
  (mikin, 10. oktobar 2018 14:25)

  # Link komentara

 14. Razum kod nas u trajanju od tri dana. Važi.
   (S, 10. oktobar 2018 14:00)

  # Link komentara

 15. Na ovim prostorima generacije vozaca su prosli ''skracenu'' obuku i platili da poloze vozacki ispit i realno po broju dominiraju nasim cestama. Sada kada nam se sve to razbija od glavu, nacin obuke vozaca se probava uciniti ''naprednijim'' nego na zapadu. Samo ima jedna bitna razlika, jer tamo nema korupcije u polaganju vozackih ispita, kao i u kontroli vozaca od strane policije... Mozda jos bitniji faktor je opsta kultura, pa samim tim i veci nivo saobracajne kulture, koji su kod nas u drasticnom opadanju...
   (Srđan BL, 10. oktobar 2018 13:57)

  # Link komentara

 16. Једном је тако јако киша кренула да пада док сам био на путу поред аутопута да се није ништа видело. Ја нисам веровао до тада да киша може толико да пада да се ништа не види. Покварили су ми се и брисачи... било је страшно.
  (Миленко, 10. oktobar 2018 13:49)

  # Link komentara

 17. Propisi postoje, razum nemamo, tako da ostaje jedino rigoroznim kaznama da se svi učesnici u saobraćaju dovedu u red.
   (dejan, 10. oktobar 2018 13:47)

  # Link komentara

 18. Dok vi raspravljate ljudi ginu. U Americi i Kanadi policija patrolira autoputevima i to ne samo da bi kaznila nekog već i u slučaju bilo kakvih otežanih uslova saobraćaja, bilo da su to radovi na putu ili teški vremenski uslovi, oni stanu i upale rotaciju da obaveste ljude da je ispred opasna situacija i da smanje brzinu.
   (toronto, 10. oktobar 2018 13:35)

  # Link komentara

 19. Druže Okanoviću, pažnja vozača pada i zbog konstantnog zveranja u to gde su na kvarno postavljene patrole sa radarom. Na mestimavgde realno moze i treba da se vozi 80km/h, postoji ograničenje od 50km/h, kako bi se otimalo od naroda. Na drugom mestu, tamo gde je realno ograničenje 80km/h, pojedinci lete 160kmh i više. Takvi se i dalje ne zaustavljaju. Zašto ? Zašto se kod registracije sportskih motora ne napravi kompletan skener vozača ? Da li ta osoba psihički zadovoljava uslove izlaska na drum, ili će svoju Yamahu da forsira na 280 kmh ? Da li proveravate psihofizičko stanje vozača starijih od 60god ? Znam da ne. Da li pozivate na razgovor roditelje mladih vozača ? Naravno da ne. Ima toga još. A udesa je bilo i biće, cak i ako uradimo sve što je u našoj moći.
  (mr čović i dr terzić, 10. oktobar 2018 13:34)

  # Link komentara

 20. Auto putevi u Srbiji imaju veoma malo parkinga a i ono malo parkinga je vrlo loše uredjeno,ne osvetljeno i bez toaleta ( plastične kućice - ne računati u toalet ).Neadekvatni i ne bezbedni su da bi privukli vozače da se zaustave .Konkretno na ovom delu puta postoji parking kod Ražnja pa tek kod Markovca ( ne računajući benzinske stanice samo parking na auto putu ) a to je na odstojanju od oko 75 km.
   (posmatrač, 10. oktobar 2018 13:34)

  # Link komentara

 21. Ljudi, treba da shvatite da jednostavno nesreća je uvek bilo i uvek će ih biti šta god ko radio. Sama rec - NESREĆA! Smanjili ste nam brzinu na autoputu navodno da smanjite nesreće. Kao sto vidite nesreće se i dalje dogadjaju. A šta mislite da ukinete saobracaj da ne bi bilo nesreća? To sto elektronski merite brzinu meni npr kao vozaču smeta, putovanje mi duze traje i onda se umorim i pada mi koncentracija. Kada brzo vozim ja sam koncentriran na vožnju. Kada sporo vozim mene to smori, nije mi zanimljivo i meni jednostavno padne koncentracija. Hocu autoput bez ograničenja. Ako se manje zadržim na autoputu, manja mi je verovatnoca za nesreću. Saobracaj mora da je brz i protocan a ne da se prave gužve jer svi kilave.
  (A, 10. oktobar 2018 13:33)

  # Link komentara

 22. samo striktno primenjivanje saobracajnih propisa i zakona i konstantna kontrola od strane policije ce da smanji saobracajne udese na svim putevima.kada vas kazne novcano par puta,sledeci.put cete razmisliti o vasem nacinu voznje.nije pametniji i iskusniji vozac u nemackoj,engleskoj vec je disciplinovan.novcanim.kaznama,bez izuzetka,pa bio vas brat,imali.kuma,rodjaka ili bilo koga ko bi pokusao da utice na izbegavanje kazne.
   (mozaks, 10. oktobar 2018 13:33)

  # Link komentara

 23. Ovaj sturucnjak savetuje da se upe sva cetiri migavca i polako vozi zaustavnom trakom?? Svaka voznja zaustavnom trakom je strogo zabranjena jer u njoj mozda neko stoji kao sto je i stajanje u trakama za voznju. Po magli je i onako na autoputu dozvoljeno 60km/h sto.je u 99.9% slucajeva ok. Najcesce i sa 80-90 mozete skoro normalno i da vozite ali naravno sa 130 i vise svakako ste blizi da nekoga ubijete nego da stignete tamo gde ste krenuli. Izjave Okanovica nisu vise ni za komentarisanje.
   (Pepe, 10. oktobar 2018 13:30)

  # Link komentara

 24. tuga...par dana će se pisati o ovome i na kraju ništa se neće preduzeti,takvi su političari svi do jednog.
   (grobari sremčica, 10. oktobar 2018 13:29)

  # Link komentara

 25. Bahata vožnja na sve strane. Svaki peti - deseti staje na pešačkom prelazu. Juče, na punoj liniji obilazi me džip na putu Novi Sad - Beograd, a i sam sam vozio 80 na sat. Stojim na pešačkom, puštam neku ženu da pređe pešački, kada me sa desne strane zaobilazi pik-ap i samo su santimetri falili da nije ženu pokosio. Inače već dva smrtna ishoda su bila na tom mestu kod bivšeg marketa Rode, sada Ideje u Inđiji. I sam sam vozač, već gore napisano, ali samo kamere, kazne putem pošte bez privilegija i to još žešće i veće. Nema drugog leka za Srbe i Balkance, samo po džepu.
  (Sremac iz Inđije, 10. oktobar 2018 13:28)

  # Link komentara

 26. Samo neko neka stane 10 minuta na Brankov most oko 8 ujutru. Garantujem 30 automobila ce proci zutom trakom. Neki se pre kamere koja je na kraju mosta bezobrazno ubacuju a neki prodju i ispod kamere. I to nisu samo besna kola, dzipovi vec i obicna kola, obicni ljudi. Ovako nije bilo nikada ali nikada. Ludilo je potpuno. I onda kazu kao nisu bitne kazne. Ma bitne su nego sta ali nema saobracajne policije nigde a istovremeno ima samo par kamera koje pitanje da li uopste rade. I koja im je namena. Kazna mora biti brza i izvesna. I kraj. A ne da dodje posle godinu dana i na kraju da zastari. I naravno da nema bratije koja selektivno sprovodi pravdu.
   (Naivko, 10. oktobar 2018 13:24)

  # Link komentara

 27. Nista ne moze da promeni cinjenicu da su Srbi izuzetno losi vozaci, samouvereni, bezumni, neprilagodjeni postojanju drugih u saobracaju.
  (OP, 10. oktobar 2018 13:24)

  # Link komentara

 28. Srbija,
  zemlja gde ljudi voze suprotnim smerom u kruznom toku i razum?

  Ne ide u istoj recenici.
  (brt, 10. oktobar 2018 13:22)

  # Link komentara

 29. "Ni propisi, ni kazne, samo razum Srbi"

  Jedina stvar koju Srbi nemaju.
  (s., 10. oktobar 2018 13:21)

  # Link komentara

 30. Srbi i razum, to ne može u istoj rečenici.
   (Saša, 10. oktobar 2018 13:20)

  # Link komentara

 31. Kratka horor priča.
  (ovca, 10. oktobar 2018 13:16)

  # Link komentara