Ponedeljak, 24.09.2018.

21:10

Raskol u pravoslavlju? "Realno, a pozicija SPC specifična"

Pravoslavlju preti raskol teži od onog između Istoka i Zapada, kvantitativno veći i od raskola iz 1054. godine.

Izvor: B92

Raskol u pravoslavlju? "Realno, a pozicija SPC specifièna" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

107 Komentari

Sortiraj po:

Вук

pre 5 godina

Јел може неко да објасни зашто СПЦ не дозвољава македонској православној цркви аутокефалност? Зашто се противе томе? Неко да разјасни овде.

sizif

pre 5 godina

Mislim da je konacno doslo vreme da bozic slavimo 25.12. tj po novom kalendaru koji je tacan. Ne znam sta uopste glumimo i skoro jedini slavimo obicaje po starom kalendaru koji je pogresan.(Milan Kosanovic, 25. septembar 2018 09:43)Nije ni julijanski kalendar 100% ispravan.Informiši se malo. A promena kalendara može samo doneti podele kod vernika,što se desilo kada je grčka crkva prešla na novi kalendar.

sloga

pre 5 godina

Kakav argument! Jel to najbolje sto mozes? Crkva koja vijekovima pljacka narod i ostvaruje prihode u Srbiji = Novak Djokovic koji je nesto stekao iskljucivo zahvaljujuci svom talentu, zalaganjem i novcem, te prihode ostvaruje iskljucivo u inostranstvu...(danguba, 25. septembar 2018 10:27)Navedi neki istorijski podatak koji pokazuje da je srpska crkva pljačkala narod?Crkve i manastiri,koji su u vlasništvu SPC su podignuti donacijama. Oni su vekovima pljačka i od strane raznih okupatora. Zahvaljujući tim manastirima mi možemo biti ponosni na svoje istorijsko nasleđe. U tim manastirima su nastale prve škole i bolnice kod Srba.Zahvaljhjjći srpskoj crkvi Srbi su ovde opstali nakon 4 veka pod Otomanskom imperijom i zadržali jezik, kulturu, običaje...

portal

pre 5 godina

A zasto te crkve ne bi bile autokefalne? Kojim pravom SPC sefuje tim crkvama? Oduvek smo izigravali neke hegemone na Balkanu a nismo sposobni ni sopstvena dvorista da ocistimo. Zato smo utoliko vise sposobni od sopstvenih reka i suma deponije da napravimo. U tome smo majstori. I mi onda hocemo nekome da gazdujemo. Smesni smo bre.(Milivojlo, 25. septembar 2018 07:32)Ima nešto što se zove istorijsko pravo. Po tom pravu je Vaseljenska crkva je "prva među jednakima"kod pravoslavnih crkava iako ima nekoliko hiljada vernika, ono malo preostalih hrišćana u Istanbul i okolini.Crnogorsku i makedonsku crkvu su napravili komunisti, dok je hrvatska pravoslavna crkva osnovana za vreme NDH od strane ustaškog rukovodstva i prestala je da postoji nakon oslobođenja Nisu ih osnovali vernici i nisu proizvod narodne volje, već političke. Zato one ne mogu biti priznate od strane drugih pravoslavnih crkava,koje postoje više stotina godina.

danguba

pre 5 godina

(Aleksa Pufta, 25. septembar 2018 12:08)

Iz tvog odgovora se da zakljuciti, da je posve u redu, da crkva posjeduje ovolika blaga zemaljska. Samo se zapitaj, kako je to steceno i kakve veze ima sa duhovnoscu i vjerom koju propovjedaju.

hm

pre 5 godina

Raskol veci i od 1054 ? A mozda je konacno vreme da se vrati na stanje od pre 1054. Ali onda ce nestati i animoziteta izmedju katolika i pravoslavaca, a to ne odgovara niti crkvi, a niti politicarima.

Dragan

pre 5 godina

Okretanjem prema Ruskoj pravoslavnoj crkvi i Moskvi SPC gubi autokefalnost(mora ponovo da je traži), dobijenu od Carigradske patrijaršije i mogućnost Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i Makedonskoj pravoslavnoj crkvi,a možda i Hrvatskuj pravoslavnoj crkvi da dobiju autokefalnost od jeddnih ili drugih.Ne možemo mi računati šta će uraditi Rusija,Grčka,Makedonija,već šta ćemo mi uraditi za naše interese,što manje vezivanja za politiku više za crkvu.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Kakav argument! Jel to najbolje sto mozes? Crkva koja vijekovima pljacka narod i ostvaruje prihode u Srbiji = Novak Djokovic koji je nesto stekao iskljucivo zahvaljujuci svom talentu, zalaganjem i novcem, te prihode ostvaruje iskljucivo u inostranstvu...
@(danguba, 25. septembar 2018 10:27)

Mozda Crkva moze da plati porez.
Ali drzava mora momentalno da vrati celokupnu crkvenu imovinu koja im je nacionalizovana kako njive na Kosovu i objekte pa onda da plati kiriju za 75 godina koriscenje iste plus kamate za 75 godina do dana danasnjeg.
E kad bi videli da bi to mozda kostalo 2-3 milijarde dolara mozda bi ih oslobodili od poreza na zauvek.
Crkve u Grckoj i Kipru su najveci zemljoposednici, vlasnici nekretnina i odlicno uprqavljaju svojom imovinom na radost korisnika humanitare pomoci, narodnih kuhinja itd.

Neko iz mase!!!

pre 5 godina

Dame i gospođo, a da li vam je poznato da je dotični Vaseljenski Patrijarh već odavno blizu toga da bude skinut sa tog mjesta? U Crkvi ga još uvijek trpe jer smatraju da nije dotakao samo dno, ali kako je krenuo, opasno mu se bliži. I ne, neće biti nikakvog raskola, mada bi mu se neki baš obradovali.

možda malo više znam

pre 5 godina

Nisam vernik i ne poznajem ova "tehnička" pitanja oko autokefalnosti pa ako može neko detaljno da objasni zbog čega neke države imaju svoje crkve, tj. smeju da imaju, a druge ne. Šta uopšte znači da neka crkva ima jurisdikciju nad tim tim? Hvala.
(siki, 25. septembar 2018 10:30)
@siki
Ne znači ništa, znači nešto samo njima koji su u crkvi. Makedonskoj, crnogorskoj, bosanskoj...crkvi ne znači ništa, obično naklapanje, nemaju pametnija posla.

siki

pre 5 godina

Nisam vernik i ne poznajem ova "tehnička" pitanja oko autokefalnosti pa ako može neko detaljno da objasni zbog čega neke države imaju svoje crkve, tj. smeju da imaju, a druge ne. Šta uopšte znači da neka crkva ima jurisdikciju nad tim tim? Hvala.

danguba

pre 5 godina

Mene zanima kad će početi da plaćaju porez državi...
(tony, 24. septembar 2018 23:32)

Nikad, a mozda ni tad. Pa porez ne placa ni Novak Djokovic, sto bi onda oni placali?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (BODIBOND, 25. septembar 2018 00:02)

Kakav argument! Jel to najbolje sto mozes? Crkva koja vijekovima pljacka narod i ostvaruje prihode u Srbiji = Novak Djokovic koji je nesto stekao iskljucivo zahvaljujuci svom talentu, zalaganjem i novcem, te prihode ostvaruje iskljucivo u inostranstvu...

SOSSD.GIHsbpmg.amin

pre 5 godina

Koga tacno briga za ove biznismene, kome treba crkva da bi se molio ili obracao Bogu?
(Bacharach, 24. septembar 2018 22:00)
Kad bi samo znao koliko grešiš.

Aleksandar

pre 5 godina

@(Slobodni Klikeri, 24. septembar 2018 22:21)

Vrlo je diskutabilno da li i SPC ima 20.000 vernika. E sad, postavlja se pitanje šta je to vernik, ja recimo ne bih išao dalje od osnovne verske dogme - kad je reč o hrišćanstvu, recimo znanje bar prvih 10 zapovesti. Pitanje je da l' bi SPC našla 20.000 ljudi koji iste znaju. Veliko je pitanje.

Aleksandar

pre 5 godina

Koji problem ima RPC sa tim da UPC dobije autokefalnost? Šta to njima smeta? Isto pitanje je šta smeta SPC da CPC i MPC dobiju autokefalnost?
(svima autokfalnost i rešen problem, 24. septembar 2018 22:11)

Pare, prijatelju, pare i (politički) uticaj. Niko ne želi da se odrekne zgradurina i druge imovine kao i prilike da može da širi svoju propagandu i agendu na što veće stado. Što misliš da su se vodili krstaški ratovi, iz prevelike brige hrišćana za (pre svega) arapske duše? Što misliš da Al Kaida, ISIS i slični pokušavaju da prošire uticaj i na ne-muslimanske zemlje, što mnogo brinu o hrišćanima? Sve je to bizMis, najčešće plaćen ljudskom patnjom.

troll level 100

pre 5 godina

Mene zanima kad će početi da plaćaju porez državi...
(tony, 24. septembar 2018 23:32)

Kad im država bude vratila sve što je otela za vreme komunizma.

Milan Kosanovic

pre 5 godina

Mislim da je konacno doslo vreme da bozic slavimo 25.12. tj po novom kalendaru koji je tacan. Ne znam sta uopste glumimo i skoro jedini slavimo obicaje po starom kalendaru koji je pogresan.

an

pre 5 godina

Koliko se secam Ruska Crkva je priznala 2 vise od Vaseljenske Patrijasije. Mi smo se odvojili od Ohridske i sad bi da Makedonska bude deo SPC. Po tome gde zivi vise vernika da bi trebalo da bude glavna crkva, onda ni Vatikan nebi bio centar katolika.

Coco Bill

pre 5 godina

Vi gospodi srbijanci zaboravljate jednu veoma vaznu cinjenicu odnosno dokaz Do dolaska srbijanske vojske u Crnu Goru I ukaza vaseg kralja sveta CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA je bila AUTOKEFALNA Mi Crnogorci od vas apsolutno nista ne trazimo osim da nasoj drzavi vratite otete svetinje Diplomatija Crne Gore I svete CPC vec odavno radi svoj posao bez uke I halabuke Sakupljeni su svi relevantni dokazi kao iz velikih evropskih centara tako I iz same RPC Krajem ove I pocetkom sledece godine gospodo bice pred nas parlament zakon o vjerskim zajednicama U crnoj Gori je organizovano prikupljanje potpisa gradjana o pokretanju inicijative vracanja u ruke Naroda I nase drzave Crne Gore sve ono sto je u Crnoj Gori sagradjeno 1000 godina a sto danas koristi strana spc Sve sto je ta crkva srbijanska sagradila kad plati porez komunalije smatramo njenom I tamo se moze molit svom bogu do mile volje
(milovan gojovic, 25. septembar 2018 01:31)

A znate šta je ironija ?! Da ste tu autokefalnost dobili od ruske pravoslavne crkve. Inače što ovde neki i napisaše sve je to politika i interes, tačnije rečeno uticaj, a kroz taj uticaj i novac

Ostin A

pre 5 godina

Interesantno je da se Ruska pravoslavna crkva odvojila od Kijevske (Ukrajnske) pravoslavne crkve i da je autokefalnost prvo podržala Carigradska patrijaršija.

SPC se za svoju autokefalnost takođe borila decenijama... Od otcepljenja od Ohridske arhiepiskopije, do samoproglašenog uzdizanja na rang Patrijaršije.

Timocanin

pre 5 godina

Zasto specificna? Jer je srpski narod postao hriscanski 200 godina pre ruskog, a sad se ruska crkva namece kao glavni baja? More, to treba da se nogira! Svi imaju svoje crkve, sto ne bi i Ukrajinci?

Vladimir

pre 5 godina

@BODIBOND

E pa onda neka idu u Monako pa neka tamo sire svoju veru ako vec ne zele da placaju poreze ko Novak Djokovic.

U Srbiji ce morati vrlo brzo placati poreze kao i svaka druga privatna firma sto oni i jesu. Takodje ce se morati istorijski razjasniti koja je nasa prava i izvorna vera da vise ne bude zabune. Dosta mi je vise vas lakovernih koji ste primili prvu veru koju vam je neko prevarom servirao.

Mi imamo nasu pravu Rodnu veru i to je jedina vera Srba. Ove novokomponovane, glumacke, inscenirane koje su podelile Slovene - najjaci i najveci narod u Evropi i Aziji na katolike i pravoslavce samo da bi nas zavadila i oslabila me ne zanima. Ne zanimaju me vere koje stoje iza bratoubilackih i huskackih ratova.

To jednostavno nije nasa vera. A kada se sve sagleda nije nimalo ni korisna niti pozitivna jer bas zbog njih je izginulo na stotine hiljada ljudi, zena i dece.

Miloje

pre 5 godina

Svaki vid centralizacije vlasti je zlo. To zlo vodi ka cepanju i sukobu. Da centralna vlast nema nikakve moći, ona nebi' marila ukoliko neko želi da se "odvoji", i krene svojim putem. A ti što bi mogli da se odvoje nebi se izdvajali tek tako lako, jer nebi' osećali nikakav pritisak sa vrha, i težili bi dobrovoljnom "ostanku" jer bi' osećal blagodeti pripadnosti velikoj grupi. Zato je institucionalizacija crkve klasičan oxi-moron. Pravoslavne crkve a posebno Moskovska i Vaseljenska (naša je bar donekle najliberalnija) treba da se reformušu. Da se vrate jevanđelju, da se okanu kopiranja Katoličanstva i da se poistovete sa čovekom. U protivnom otići u anbis, vukući svoj napaćeni narod sa sobom. Pare iz seoske crkve netreba da se sliva u kasu patriaršije, već da ostane u toj zajednici i selu. Tim novcem treba da se podiže lokalna kultura i izdržava sirotinja tog sela. A ko bi bolje mogao to da čini od samih seljaka. Tako bi se samo selo uključilo u vođenje crkve i osećalo tu crkvu kao svoj dom. Taj koncept smo izgubili kad smo dobili svoju državu i centralizovali vlast uključujući crkvenu. I tome trba da se vratimo.

Mile

pre 5 godina

Tog Bulovica je odavno trebalo proterati iz Backe , da ne svadja narod I da nesiri svoje ideje.Srpska crkva je odavno razjedinjena a on je jedan od glavnih u tome.

Gaga

pre 5 godina

Crkva je firma i politicka stranka kuju interesuje samo njen profit! Kad ce poceti da placaju porez samo nanepokretnisti koje imaju? Srm ih bilo.

Dragojlo

pre 5 godina

Ruska pravoslavna crkva sikanira ukrajinsku isto kao sto to srpska sa crnogorskom i makedonskom cini. Zasto te crkve ne smeju biti autokefalne? Uostalom, zasto RPC preti raskolom? Bude li ga, onda ce za to biti RPC kriva a ne neko drugi. Licno me zabole za crkvu, ali eto da i ja kazem nesto na temu.

Pera85

pre 5 godina

Mene je briga...dajem Crkvi koliko mogu ,a tebi ako smeta ,ti nemoj davati...to je na dobrovoljnoj bazi.
(gulag, 24. septembar 2018 22:22)
Pa vidis, prijatelju, nije. Ja radim i placam porez. I na sve sto kupim placam porez i punim budzet drzave. I onda ta drzava da milijardu dinara crkvi. Placa penziono, zdravstveno, odrzava crkve... To sve iz mog dzepa ide, prijatelju, a nisam vernik.
Nemam nista protiv da ljudi budu vernici i idu u crkvu, cak smatram da relihija treba da ostane u nekom kulturoloskom smislu prisutna, ali imam protiv bahacenja koje ocigledno postoji. Prodaju se vina, rakije, suveniri, Biblije, ture ovamo, ture onamo i obrce se veliki novac i to sve oslobodjeno poreza (opet meni ruku u dzep). Sve moze, ali da bude odvojeno od drzave koja je sekularna

Milivojlo

pre 5 godina

A SPC bi jadna i ona da sedi na dve stolice...da se razume i sa vaseljenskom i sa moskovskom crkvom. Nije cudo da su Srbi takvi kakvi
su. Oni bi jadni na sve strane da ucare nesto. Niti su sposobni nekome biti iskreni prijatelj niti imaju iskrene prijatelje. A i onaj dvoglavi orao kao simbol govori o prevrtljivosti Srba. Zin'o i na istok i na zapad.

Zana

pre 5 godina

U Pravoslavlju nema raskola.
Raskol može biti u ljudima za rad nekih sitnih interesa.
Mnogo puta sam čula da ljudi ne posećuju hram iz razloga što su mnogi ljudi u odori sveštenika zalutali u tu profesiju i umesto da Ujedinjuju oni razjedinjuju.
Pravoslavni vernici idite u svoje Hramove u svoja Svetilišta , molite se našem Svevišnjem a sve ostalo je sporedno.
Naše molitve pomoćiće svima a svako drugo neispravno ponašanje pustite da rešava naš Svevišnji
Mi smo sluge Božije i to se nemože promeniti..

Laki

pre 5 godina

Ma, nek se osnuje i 30 novih Crkava, samo da se ne diraju hramovi postojećih - nove Crkve nek zidaju svoje objekte... Ali, u tome je i caka, svi bi da otmu...

BoKi

pre 5 godina

Ima li očiglednijeg primera da crkve nemaju veze ni sa Bogom ni sa verom? Politika i manipulisanje ljudima. Sve je jasno. Kome nije neka plaća džipove popovima. Mislim na sve religije.

Bogomoljac

pre 5 godina

Nikakav raskol se nije desio. Te, 1054.god., desilo se ODVAJANJE jeretika od Crkve. I do danas su isti ti, odvojeni. Da se desio raskol Crkva bi bila podeljena pa bi postojalo dve Crkve, a to nije tačno. Postoji već 2000 god samo jedna, ona od Hrista osnovana. A Irineju nije prvi put da propagira raskol.

Milivojlo

pre 5 godina

Kada Vaseljenska prizna Crnogorsku,Makedonsku a u nekoj buducnosti Hrvatsku i Kosovsku pravoslavnu hoce li i onda nasa SPC biti suzdrzana ili ce biti kasno.
(miki, 24. septembar 2018 22:08)

A zasto te crkve ne bi bile autokefalne? Kojim pravom SPC sefuje tim crkvama? Oduvek smo izigravali neke hegemone na Balkanu a nismo sposobni ni sopstvena dvorista da ocistimo. Zato smo utoliko vise sposobni od sopstvenih reka i suma deponije da napravimo. U tome smo majstori. I mi onda hocemo nekome da gazdujemo. Smesni smo bre.

Onaj Gari

pre 5 godina

(Joc@, 24. septembar 2018 21:52)

A ja sve vreme mislio ti veruješ u boga, kad ono, trt, još jedan političar koji se samo na istog poziva. Pročitaj knjigu još jednom i pronađi se u njoj. Samo da nagovestim, greh je poprilično velik, nešto u vezi lažnih idola.

Luke Luke

pre 5 godina

Ah, sta se desava, i sta ce se desiti sa pravoslavnom religijom,nije ni vazno.Najvaznije je da Islamu nepreti nikakav raskol, nesloga i slicno tome. Islamske vernike neinteresuje dali Islamska zajednica placa porez drzavi ili ne, ili dali se neki hodza vozi u mercedesu i tome slicno, zato se sire,opstaju i ne filozofiraju mnogo.

Objavite mi komentar

pre 5 godina

Koga briga bre jos za crkvu i neki raskol u okviru nje... vise se brinem kako da platim racune i prezivim nego sto se brinem za crkvu.....potpuno nevazna institucija u 21 veku

Molder

pre 5 godina

Tu je jedna jedina stvar u pitanju i nista drugo...NEMA tu ni V od Vere u Boga i u bliznjeg svoga,samo puka borba za vlast i nista drugo ! ! Kome uopste treba crkva da bi iskreno verovao u boga i molio mu se?

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

@(Dežurni analitičar, 24. septembar 2018 23:55)

Bas sam malo izguglao,za svaki slucaj, i video da pola od ovoga sto si napisao nije tacno. Krit ima neki polu autokefalni status. Ostrva takodje,svega nekoliko blize Turskoj. Nasao sam da im pod njima Finska i cini mi se Estonska pravoslavna crkva,sto je za mene malo smesno. To kao da su neki pravoslavni Mongoli ili Kinezi pod jurisdikcijom SPC. Nikakav znacaj veci od simbolicnog.

Cak i da je tacno sve sto si napisao besmisleno je jer Turska ucenjuje priznavanje i postojanje Carigradske patrijarsije time da patrijarh mora da bude turski drzavljanin. Neko ko se rodi na Kritu,Severnoj Americi,Finskoj,Australiji koliko god da je pripadnik i monah Carigradske patrijarsije nece moci da bude patrijarh. Nece moci kao takav uopste da kroci u Carigrad tj. Tursku. Tako da to sto oni mogu da salju telegrame,mejlove,monahe da prikupe prilog sa nekoliko lokacija po svetu ne cini da im to daje na znacaju,osim simbolicnog.
Posebno kada se to uporedi sa SPC ili Bugarskom PC,od nekoliko miliona "direktnih vernika",citavim narodom koji govore istim jezikom i zive na odredjenom prostoru na kome se nalazi i njihova crkva. Imaju citav narod. Znaci kompaktnost. A,da ne pominjem u odnosu na RPC sa 100+ miliona vernika koji svi zive na jednom prostoru,dele iste duhovne i svake druge vrednosti,govore istim jezikom,dele istu istoriju,tradiciju,kulturu,secanja,pismo,vojsku...Mozes misliti Finac i Kricanin ce zajedno da brane Carigradsku patrijarsiju. Vaseljenska patrijajrsija nema "svoju" vojsku, izgubila je drzavu 1453. nju moze da stiti samo turska vojska,za razliku od BPC,SPC,Ruske i Rumunske PC.
Vaseljenska patrijarsija je beznacajna osim u istorijiskom i tradicionalnom smislu. U svemu drugom je totalno inferiorna. Odrzava se samo na tim crkvenim tj. kanonsim zakonima od pre vise od 1000 godina. A,zakon kao zakon,ako se ostale patrijajrsije dogovore mogu da promene zakon i da Carigrad izbace iz igre. A,oni posle mogu da otvazraju "ekspoziture" i na Marsu.

istine radi

pre 5 godina

Raskol postoji iz vremena preuzimanja novog kalendara . Ironija , SPC je pokrenula tu temu i dala nalog Milankovicu da napravi kalendar . Taj kalendar su prihvatile SVE crkve ukljucujuci Rusku i SPC ali je pod pritiskom Lenjinovih boljsevika najpre Ruska to odbacila a zatim SPC pod uticajem ruske PC stavila na "cekanje" do danasnjeg dana . Ova tema je i te kako bolna za SPC i decenijama je guraju pod tepih . U svakom slucaju SPC treba da odluci da li ce se modernizovati i prilagoditi ili ce rame uz rame sa ruskom PC postati jos vise autisticna . Svakako , niko je nece cekati i moliti . U svakom slucaju ogromna istorijska odgovornost .

Marko

pre 5 godina

Mozda danas nama obicnim ljudima deluje ne bitno ako se pravoslavlje podeli,ali nakon svega sto su religije i njihove podele cinile ljudima vekovima, nije tesko zamisliti da za stotinu i više godine budu vodjeni ratovi izmedju podeljenih pravoslavaca i da se jos jedno seme razdora ubaci medju ljude.Ne znam za druge, ali meni ovo uopste nije smesno.

Igor

pre 5 godina

Мислим да разум мора да преовлада и да се Васељенска патријаршија измести на Свету гору, а не да се патријарх бира из заједнице дупло мање од Сурчина.

milovan gojovic

pre 5 godina

Vi gospodi srbijanci zaboravljate jednu veoma vaznu cinjenicu odnosno dokaz Do dolaska srbijanske vojske u Crnu Goru I ukaza vaseg kralja sveta CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA je bila AUTOKEFALNA Mi Crnogorci od vas apsolutno nista ne trazimo osim da nasoj drzavi vratite otete svetinje Diplomatija Crne Gore I svete CPC vec odavno radi svoj posao bez uke I halabuke Sakupljeni su svi relevantni dokazi kao iz velikih evropskih centara tako I iz same RPC Krajem ove I pocetkom sledece godine gospodo bice pred nas parlament zakon o vjerskim zajednicama U crnoj Gori je organizovano prikupljanje potpisa gradjana o pokretanju inicijative vracanja u ruke Naroda I nase drzave Crne Gore sve ono sto je u Crnoj Gori sagradjeno 1000 godina a sto danas koristi strana spc Sve sto je ta crkva srbijanska sagradila kad plati porez komunalije smatramo njenom I tamo se moze molit svom bogu do mile volje

Nikola MNE

pre 5 godina

Sto mi imamo da dobijamo??Srpska crkva u Cg je ustanovljena poslije okupacije 1918. godine.Sad samo da se vrati sto je nase i svako svojoj kuci, aj polako.

voodoo

pre 5 godina

Jasno je da to nema veze ni sa crkvom ni sa religijom, cista politika i borba za prevlast, uticaj nad vise ljudi, moc. Tkzv Carigradska patrijarsija, btw grad se zove Istanbul, gura svoju pricu pogurnuta nekom politikom sa zapada. Moskva naravno sa svojom crkvom zeli da ostvari ili zadrzi svoj uticaj, nesto slicno kao i mi sa nasom crkvom sto pokusavamo, zelimo da to bude patrijarsija svih pravoslavaca u okoliko i nekoliko nacija, ali bi da je zovemo Srpskom pravoslavnom crkvom i onda se cudimo sto Makedonci, Crnogorci, ... nece da budu deo te patrijarsije, a mi koristimo njihov uticaj u politicke svrhe. Naravno ne kazem da to isto ne rade sada i Ukrajinci ili u nasem slucaju politicari u CG sa pravljenjem te njihove crkve, isto politicki potez, vec je upravo to poenta na sve strane politika, popovi se bore za sto vise vernika zbog sto vise para, a pitanje ostaje gde je u svemu tome Bog i vera?

BODIBOND

pre 5 godina

Mene zanima kad će početi da plaćaju porez državi...
(tony, 24. septembar 2018 23:32)

Nikad, a mozda ni tad. Pa porez ne placa ni Novak Djokovic, sto bi onda oni placali?

Ted Zg

pre 5 godina

Jasno mi je da je crkva u Carigradu ima prvo mjesto u pravoslavlju.
Ali budimo realni centar crkve i katoličke bi trebao biti Jeruzalem jer je tamo sve počelo a ne da se svi skupa ovako ružno dijelimo i mrzimo pa i crkvu Kristova groba smo podijelili između sebe.
Crkva treba biti Kristova a ne ovo što imamo danas a to je čista politika.

Mantijaska posla

pre 5 godina

Svaki vernik je po bogu autokefalan a crkva je nešto drugo od vere. Crkve su politikantsko profiterske organizacije koje parazitiraju na veri. Treba samo pogledati našu crkvu pa će sve biti jasno.

ŽalosnaSova

pre 5 godina

(svima autokfalnost i rešen problem, 24. septembar 2018 22:11)
Ne može tek tako. Postoje neki red i pravila. Budući da "ne vidite u čemu je problem", možda ne znate o istoriji pravoslavne crkve u Ukrajini, lavri u Kijevu, i u koju crkvu ko ide. RPC je već dala široku autonomiju crkvi u Ukrajini i čak se i zove UPC i na nivou je arhiepiskopije. Pored istorijskih, postoje i imovinska pitanja, ako ćemo po zakonu. Bolje je držati se procedure nego lomiti ovako. Eto, u slučaju CG, procedura je da Mitropolija pokrene proces osamostaljenja (iako je jedan od osnivača savremene SPC 1920), a ne da se crkva registruje od strane raščinjenih u policijskoj stanici i da su joj politički sponzori bivši komunisti koji su u međuvremenu ukinuli i ćirilicu.

Dark Force

pre 5 godina

Aman vise NVO smaraci i Sorosevi botovi...nemate blage veze sa zivotom,a glupirate se u vezi s Pravoslavljem o kojem blage veze nemate

Flames

pre 5 godina

Odoh ja u one Kineske planine da pijem zelene cajeve, ucim kako da meditiram stojeci na bambusu i hvatam musice sa stapicima, barem cu nauciti nesto o sebi, spoznati granice i prosiriti vidike, a vi gospodo Pravoslavna radite sta hocete bez mene.

sve je to božja promisao

pre 5 godina

Nema veze sa religijom, ili bilo kakvom razlikom u religijskom učenju, te stoga poredjenje sa velikom šizmom nema smisla. Reč je o političkoj moći i političkim razlikama unutar jedne organizacije, koja bi mogla da se podeli na dva dela (ako je više verna politici nego religiji) i kao što obično u takvim slučajevima biva i jedna i druga nestanu ili postanu samo blede senke onoga što su bile (u ovom slučaju možda nešto poput NVO koju finansira lokalna samouprava ili država donekle, a izloženo konkurentskoj komponenti). Tako da se na ovo više da gledati kroz pravila koja važe za kompanije i primere takvog razilaženja, nego na razlike u religijskom učenju. Kako god SPC može da nadje načine da zadrži veze i sa jednim a i drugima i malo ih prošeta do Svete Gore, pa i Kosova. Treba šetati gospodo sveštena, više šetati, a manje se voziti.

Dežurni analitičar

pre 5 godina

Vaseljenska patrijarsija ima uporiste u tradiciji i istoriji inace njena realna moc u vidu broja vernika je totalno zanemarljiva vec stotinama godina prakticno od pada Carigrada 1453. godine. Oni trenutno imaju nesto oko 20 000 vernika u Carigradu i okolini koje neki nazivaju Grcima,a puno njih sebe naziva Romeji.
(Slobodni Klikeri, 24. septembar 2018 22:21)
Ovo jednostavno nije tačno. Kao što stoji u tekstu većina eparhija u severnoj Grčkoj uključujući i svetu goru kao i većina grčkih ostrva uključujući i najveće-Krit su pod jurisdikcijom vaseljenske patrijaršije, kao i najveći broj eparhija u zapadnoj evropi i severnoj americi.

strong

pre 5 godina

Na žalost to je sve politika,koja skoro da nema veze sa religijom i hrišćanstvom.Treba imati u vidu istoriju odnosa srpske crkve prema jednima i drugima. Srpska crkva je dobila samostalnost(autokefalnost)od strane Vaseljenske patrijaršije, jer je to tada bilo pravilo.Samostalnost je dobijena zahvaljujući jačini tadašnje srpske srednjovekovne države.Nakon raspada Vizantije moć Vaseljenski patrijaršije se smanjila. Vekovima je ruska crkva najmoćnija i najvažnija pravoslavna Crkva.Ne sme se zaboraviti ni pokušaj Vaseljenske patrijaršije da ukine SPC i preuzme njene crkve,vernike, teritoriju... za vreme Otomana.

Aleksandar

pre 5 godina

interesantno kako vole Rusiju i govore da je pravoslavna, a iznenadili bi se statistikom kolko ljudi je pobozno u Rusiji i kolko udje u crkvu u odnosu na broj stanovnistva. Amerika je vise verujuca nego Rusija daj Boze da gresim.

svima autokfalnost i rešen problem

pre 5 godina

Koji problem ima RPC sa tim da UPC dobije autokefalnost? Šta to njima smeta? Isto pitanje je šta smeta SPC da CPC i MPC dobiju autokefalnost? Zašto bi neke crkve bile podložne i ovisne o crkvama u drugim državama, kad se zna da su drzavne crkve snažno pod uticajem državne politike, a to bi značilo da zavisne crkve moraju da vode politiku neprijateljske države i autokefalne crkve iz te države. To nije realno ni prirodno. RPC nema razloga za raskol, mada ne znam ni što bi raskol trebao sa znači u pravoslavlju kad ionako postoje autonomije. RPC je već napravila “raskol” jer nije došla na sabor, znači da ne poštuje Carigrad a ni ostale koji su bili na saboru.

miki

pre 5 godina

Kada Vaseljenska prizna Crnogorsku,Makedonsku a u nekoj buducnosti Hrvatsku i Kosovsku pravoslavnu hoce li i onda nasa SPC biti suzdrzana ili ce biti kasno.

gulag

pre 5 godina

Koga tacno briga za ove biznismene, kome treba crkva da bi se molio ili obracao Bogu?
(Bacharach, 24. septembar 2018 22:00)
Mene je briga...dajem Crkvi koliko mogu ,a tebi ako smeta ,ti nemoj davati...to je na dobrovoljnoj bazi.

rece mi jedan covek

pre 5 godina

Ziveo sam u Ukraini vise od 10 godina... hodio po crkvama... fakat je da se raskol tamo dogodio davno... dve velike pravoslavne crkve ( pored par malih) postoje 20 godina UPC - Kievskog patrijarhata (kanonski ne priznata - odvojio se vazeci mitropolit pocetkom 90ih - npr. Kao da se sad Vladika Amfilohije odvoji i proglasi CGPC) i UPC - Moskovskog patrijarhata (isto se zove Ukrainska i ima Mitropolita iznad kojeg je samo MOSKOVSKI PATRRIJARH - kanonski priznata kao puko formalni deo RPC - mada se zove ukrainska i de fakto je ekonomski i formalno mezqvisna od Moskve bec 20 godina - samo je formalno kanonski zavisna i Mitropolit je de fakto sa vlascu patrijarha) Ova druga je 5 puta beca od prve (po nroju jramova i bernika) i njima veca autokefalnost ne treba nego sto je imaju.

Zasto niko ne moze da objasni kome ustvari Vaseljenska patrijarsija sad daje autokefalnost - prvoj ili drugoj (prvi je traze ali su mali i ceo pravoslavni svet na njih gleda kao raskolnike i tako ce i nastavoti da ih posmatra pa makar dobili vaseljensku autokefalnost, a drugi je i ne traze ali su veliki i svakako vecinski priznati). Sve to je puka simbolika, po meni, koja sustinski nista nece promeniti u odnosu na decenijsku terensku situaciju.

Zoki

pre 5 godina

Za SPC bi bilo najbolje da bude neki medijator i pokuša da smiri situaciju. Raskolom svi gube a kada kola krenu nizbrdo teško ih je zaustaviti pre nego što se razbiju. Kanonski Carigrad nema pravo da se meša u tuđu jurisdikciju. Ovo nije situacija kada je Srpska arhiepiskopija izdvojena iz Ohridske, jer je Ohridska bila pod Carigradom. Igra je složena a ulozi su veliki. I u samoj Grčkoj postoje struje koje bi grčku dijasporu rado stavile pod kontrolu Atine. U dijaspori postoje struje koje bi celu pravoslavnu dijasporu stavile pod Carigrad.

e jesmo baksuzi

pre 5 godina

Obrni, okreni Srbi su uvek negde izmedju i ne znaju kome da se priklone. Bilo da je u pitanju ekonomija, geopolitika, kultura a sada i religija.

demokradiša

pre 5 godina

Ukrajinci uz vas smo naša braćo draga, a ruskoj braći da poručim, držite se braćo naša draga, uz vas smo uvek i na mnogaja ljeta.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Vaseljenska patrijarsija ima uporiste u tradiciji i istoriji inace njena realna moc u vidu broja vernika je totalno zanemarljiva vec stotinama godina prakticno od pada Carigrada 1453. godine. Oni trenutno imaju nesto oko 20 000 vernika u Carigradu i okolini koje neki nazivaju Grcima,a puno njih sebe naziva Romeji. Jednostavno receno oni u pravoslavlju zive od stare slave i konstantno su izmedju cekica i nakovnja u politickom smislu tj. izmedju Turske,Rusa,Amera i ostalih pravoslavnih crkava,jer nemaju realnu moc. Turci svoje priznanje Vaseljenske patrijarsije uslovljavaju time da vaseljenski patrijarh mora da bude drzavlajnin Turske tj. da je rodjen u Turskoj. Da bi sprecili jaci uticaj Grcke. Posto imaju samo oko 20 hiljada vernika to je sve teze i teze izvodljivo.
Mislim da ce vremenom sve vise postati uljez u pravoslavnom svetu jer zbog opstanka moraju da prave razne kompromise na stetu drugih pravoslavnih crkava. Sada su to uradili sa RPC sutra su vrlo moguci "manevri" sa izmisljenom hrvatskom pravoslavnom crkvom ili vec izmisljenih CGPC i MPC. Realno,nemaju buducnost i mislim da za sada treba zauzeti hladan stav prema njima.

Markic

pre 5 godina

Nije specificna jer smo mi isti narod kao i svi drigi, nit bolji, nit losiji. Srbija treba da odrzava korektne odnose sa svim hriscanskim narodima.

Markic

pre 5 godina

Nije specificna jer smo mi isti narod kao i svi drigi, nit bolji, nit losiji. Srbija treba da odrzava korektne odnose sa svim hriscanskim narodima.

svima autokfalnost i rešen problem

pre 5 godina

Koji problem ima RPC sa tim da UPC dobije autokefalnost? Šta to njima smeta? Isto pitanje je šta smeta SPC da CPC i MPC dobiju autokefalnost? Zašto bi neke crkve bile podložne i ovisne o crkvama u drugim državama, kad se zna da su drzavne crkve snažno pod uticajem državne politike, a to bi značilo da zavisne crkve moraju da vode politiku neprijateljske države i autokefalne crkve iz te države. To nije realno ni prirodno. RPC nema razloga za raskol, mada ne znam ni što bi raskol trebao sa znači u pravoslavlju kad ionako postoje autonomije. RPC je već napravila “raskol” jer nije došla na sabor, znači da ne poštuje Carigrad a ni ostale koji su bili na saboru.

gulag

pre 5 godina

Koga tacno briga za ove biznismene, kome treba crkva da bi se molio ili obracao Bogu?
(Bacharach, 24. septembar 2018 22:00)
Mene je briga...dajem Crkvi koliko mogu ,a tebi ako smeta ,ti nemoj davati...to je na dobrovoljnoj bazi.

miki

pre 5 godina

Kada Vaseljenska prizna Crnogorsku,Makedonsku a u nekoj buducnosti Hrvatsku i Kosovsku pravoslavnu hoce li i onda nasa SPC biti suzdrzana ili ce biti kasno.

e jesmo baksuzi

pre 5 godina

Obrni, okreni Srbi su uvek negde izmedju i ne znaju kome da se priklone. Bilo da je u pitanju ekonomija, geopolitika, kultura a sada i religija.

Aleksandar

pre 5 godina

interesantno kako vole Rusiju i govore da je pravoslavna, a iznenadili bi se statistikom kolko ljudi je pobozno u Rusiji i kolko udje u crkvu u odnosu na broj stanovnistva. Amerika je vise verujuca nego Rusija daj Boze da gresim.

strong

pre 5 godina

Na žalost to je sve politika,koja skoro da nema veze sa religijom i hrišćanstvom.Treba imati u vidu istoriju odnosa srpske crkve prema jednima i drugima. Srpska crkva je dobila samostalnost(autokefalnost)od strane Vaseljenske patrijaršije, jer je to tada bilo pravilo.Samostalnost je dobijena zahvaljujući jačini tadašnje srpske srednjovekovne države.Nakon raspada Vizantije moć Vaseljenski patrijaršije se smanjila. Vekovima je ruska crkva najmoćnija i najvažnija pravoslavna Crkva.Ne sme se zaboraviti ni pokušaj Vaseljenske patrijaršije da ukine SPC i preuzme njene crkve,vernike, teritoriju... za vreme Otomana.

sve je to božja promisao

pre 5 godina

Nema veze sa religijom, ili bilo kakvom razlikom u religijskom učenju, te stoga poredjenje sa velikom šizmom nema smisla. Reč je o političkoj moći i političkim razlikama unutar jedne organizacije, koja bi mogla da se podeli na dva dela (ako je više verna politici nego religiji) i kao što obično u takvim slučajevima biva i jedna i druga nestanu ili postanu samo blede senke onoga što su bile (u ovom slučaju možda nešto poput NVO koju finansira lokalna samouprava ili država donekle, a izloženo konkurentskoj komponenti). Tako da se na ovo više da gledati kroz pravila koja važe za kompanije i primere takvog razilaženja, nego na razlike u religijskom učenju. Kako god SPC može da nadje načine da zadrži veze i sa jednim a i drugima i malo ih prošeta do Svete Gore, pa i Kosova. Treba šetati gospodo sveštena, više šetati, a manje se voziti.

Dežurni analitičar

pre 5 godina

Vaseljenska patrijarsija ima uporiste u tradiciji i istoriji inace njena realna moc u vidu broja vernika je totalno zanemarljiva vec stotinama godina prakticno od pada Carigrada 1453. godine. Oni trenutno imaju nesto oko 20 000 vernika u Carigradu i okolini koje neki nazivaju Grcima,a puno njih sebe naziva Romeji.
(Slobodni Klikeri, 24. septembar 2018 22:21)
Ovo jednostavno nije tačno. Kao što stoji u tekstu većina eparhija u severnoj Grčkoj uključujući i svetu goru kao i većina grčkih ostrva uključujući i najveće-Krit su pod jurisdikcijom vaseljenske patrijaršije, kao i najveći broj eparhija u zapadnoj evropi i severnoj americi.

demokradiša

pre 5 godina

Ukrajinci uz vas smo naša braćo draga, a ruskoj braći da poručim, držite se braćo naša draga, uz vas smo uvek i na mnogaja ljeta.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Vaseljenska patrijarsija ima uporiste u tradiciji i istoriji inace njena realna moc u vidu broja vernika je totalno zanemarljiva vec stotinama godina prakticno od pada Carigrada 1453. godine. Oni trenutno imaju nesto oko 20 000 vernika u Carigradu i okolini koje neki nazivaju Grcima,a puno njih sebe naziva Romeji. Jednostavno receno oni u pravoslavlju zive od stare slave i konstantno su izmedju cekica i nakovnja u politickom smislu tj. izmedju Turske,Rusa,Amera i ostalih pravoslavnih crkava,jer nemaju realnu moc. Turci svoje priznanje Vaseljenske patrijarsije uslovljavaju time da vaseljenski patrijarh mora da bude drzavlajnin Turske tj. da je rodjen u Turskoj. Da bi sprecili jaci uticaj Grcke. Posto imaju samo oko 20 hiljada vernika to je sve teze i teze izvodljivo.
Mislim da ce vremenom sve vise postati uljez u pravoslavnom svetu jer zbog opstanka moraju da prave razne kompromise na stetu drugih pravoslavnih crkava. Sada su to uradili sa RPC sutra su vrlo moguci "manevri" sa izmisljenom hrvatskom pravoslavnom crkvom ili vec izmisljenih CGPC i MPC. Realno,nemaju buducnost i mislim da za sada treba zauzeti hladan stav prema njima.

rece mi jedan covek

pre 5 godina

Ziveo sam u Ukraini vise od 10 godina... hodio po crkvama... fakat je da se raskol tamo dogodio davno... dve velike pravoslavne crkve ( pored par malih) postoje 20 godina UPC - Kievskog patrijarhata (kanonski ne priznata - odvojio se vazeci mitropolit pocetkom 90ih - npr. Kao da se sad Vladika Amfilohije odvoji i proglasi CGPC) i UPC - Moskovskog patrijarhata (isto se zove Ukrainska i ima Mitropolita iznad kojeg je samo MOSKOVSKI PATRRIJARH - kanonski priznata kao puko formalni deo RPC - mada se zove ukrainska i de fakto je ekonomski i formalno mezqvisna od Moskve bec 20 godina - samo je formalno kanonski zavisna i Mitropolit je de fakto sa vlascu patrijarha) Ova druga je 5 puta beca od prve (po nroju jramova i bernika) i njima veca autokefalnost ne treba nego sto je imaju.

Zasto niko ne moze da objasni kome ustvari Vaseljenska patrijarsija sad daje autokefalnost - prvoj ili drugoj (prvi je traze ali su mali i ceo pravoslavni svet na njih gleda kao raskolnike i tako ce i nastavoti da ih posmatra pa makar dobili vaseljensku autokefalnost, a drugi je i ne traze ali su veliki i svakako vecinski priznati). Sve to je puka simbolika, po meni, koja sustinski nista nece promeniti u odnosu na decenijsku terensku situaciju.

Timocanin

pre 5 godina

Zasto specificna? Jer je srpski narod postao hriscanski 200 godina pre ruskog, a sad se ruska crkva namece kao glavni baja? More, to treba da se nogira! Svi imaju svoje crkve, sto ne bi i Ukrajinci?

danguba

pre 5 godina

Mene zanima kad će početi da plaćaju porez državi...
(tony, 24. septembar 2018 23:32)

Nikad, a mozda ni tad. Pa porez ne placa ni Novak Djokovic, sto bi onda oni placali?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (BODIBOND, 25. septembar 2018 00:02)

Kakav argument! Jel to najbolje sto mozes? Crkva koja vijekovima pljacka narod i ostvaruje prihode u Srbiji = Novak Djokovic koji je nesto stekao iskljucivo zahvaljujuci svom talentu, zalaganjem i novcem, te prihode ostvaruje iskljucivo u inostranstvu...

istine radi

pre 5 godina

Raskol postoji iz vremena preuzimanja novog kalendara . Ironija , SPC je pokrenula tu temu i dala nalog Milankovicu da napravi kalendar . Taj kalendar su prihvatile SVE crkve ukljucujuci Rusku i SPC ali je pod pritiskom Lenjinovih boljsevika najpre Ruska to odbacila a zatim SPC pod uticajem ruske PC stavila na "cekanje" do danasnjeg dana . Ova tema je i te kako bolna za SPC i decenijama je guraju pod tepih . U svakom slucaju SPC treba da odluci da li ce se modernizovati i prilagoditi ili ce rame uz rame sa ruskom PC postati jos vise autisticna . Svakako , niko je nece cekati i moliti . U svakom slucaju ogromna istorijska odgovornost .

Milan Kosanovic

pre 5 godina

Mislim da je konacno doslo vreme da bozic slavimo 25.12. tj po novom kalendaru koji je tacan. Ne znam sta uopste glumimo i skoro jedini slavimo obicaje po starom kalendaru koji je pogresan.

Milivojlo

pre 5 godina

Kada Vaseljenska prizna Crnogorsku,Makedonsku a u nekoj buducnosti Hrvatsku i Kosovsku pravoslavnu hoce li i onda nasa SPC biti suzdrzana ili ce biti kasno.
(miki, 24. septembar 2018 22:08)

A zasto te crkve ne bi bile autokefalne? Kojim pravom SPC sefuje tim crkvama? Oduvek smo izigravali neke hegemone na Balkanu a nismo sposobni ni sopstvena dvorista da ocistimo. Zato smo utoliko vise sposobni od sopstvenih reka i suma deponije da napravimo. U tome smo majstori. I mi onda hocemo nekome da gazdujemo. Smesni smo bre.

Zoki

pre 5 godina

Za SPC bi bilo najbolje da bude neki medijator i pokuša da smiri situaciju. Raskolom svi gube a kada kola krenu nizbrdo teško ih je zaustaviti pre nego što se razbiju. Kanonski Carigrad nema pravo da se meša u tuđu jurisdikciju. Ovo nije situacija kada je Srpska arhiepiskopija izdvojena iz Ohridske, jer je Ohridska bila pod Carigradom. Igra je složena a ulozi su veliki. I u samoj Grčkoj postoje struje koje bi grčku dijasporu rado stavile pod kontrolu Atine. U dijaspori postoje struje koje bi celu pravoslavnu dijasporu stavile pod Carigrad.

Pera85

pre 5 godina

Mene je briga...dajem Crkvi koliko mogu ,a tebi ako smeta ,ti nemoj davati...to je na dobrovoljnoj bazi.
(gulag, 24. septembar 2018 22:22)
Pa vidis, prijatelju, nije. Ja radim i placam porez. I na sve sto kupim placam porez i punim budzet drzave. I onda ta drzava da milijardu dinara crkvi. Placa penziono, zdravstveno, odrzava crkve... To sve iz mog dzepa ide, prijatelju, a nisam vernik.
Nemam nista protiv da ljudi budu vernici i idu u crkvu, cak smatram da relihija treba da ostane u nekom kulturoloskom smislu prisutna, ali imam protiv bahacenja koje ocigledno postoji. Prodaju se vina, rakije, suveniri, Biblije, ture ovamo, ture onamo i obrce se veliki novac i to sve oslobodjeno poreza (opet meni ruku u dzep). Sve moze, ali da bude odvojeno od drzave koja je sekularna

milovan gojovic

pre 5 godina

Vi gospodi srbijanci zaboravljate jednu veoma vaznu cinjenicu odnosno dokaz Do dolaska srbijanske vojske u Crnu Goru I ukaza vaseg kralja sveta CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA je bila AUTOKEFALNA Mi Crnogorci od vas apsolutno nista ne trazimo osim da nasoj drzavi vratite otete svetinje Diplomatija Crne Gore I svete CPC vec odavno radi svoj posao bez uke I halabuke Sakupljeni su svi relevantni dokazi kao iz velikih evropskih centara tako I iz same RPC Krajem ove I pocetkom sledece godine gospodo bice pred nas parlament zakon o vjerskim zajednicama U crnoj Gori je organizovano prikupljanje potpisa gradjana o pokretanju inicijative vracanja u ruke Naroda I nase drzave Crne Gore sve ono sto je u Crnoj Gori sagradjeno 1000 godina a sto danas koristi strana spc Sve sto je ta crkva srbijanska sagradila kad plati porez komunalije smatramo njenom I tamo se moze molit svom bogu do mile volje

Aleksandar

pre 5 godina

@(Slobodni Klikeri, 24. septembar 2018 22:21)

Vrlo je diskutabilno da li i SPC ima 20.000 vernika. E sad, postavlja se pitanje šta je to vernik, ja recimo ne bih išao dalje od osnovne verske dogme - kad je reč o hrišćanstvu, recimo znanje bar prvih 10 zapovesti. Pitanje je da l' bi SPC našla 20.000 ljudi koji iste znaju. Veliko je pitanje.

siki

pre 5 godina

Nisam vernik i ne poznajem ova "tehnička" pitanja oko autokefalnosti pa ako može neko detaljno da objasni zbog čega neke države imaju svoje crkve, tj. smeju da imaju, a druge ne. Šta uopšte znači da neka crkva ima jurisdikciju nad tim tim? Hvala.

Aleksandar

pre 5 godina

Koji problem ima RPC sa tim da UPC dobije autokefalnost? Šta to njima smeta? Isto pitanje je šta smeta SPC da CPC i MPC dobiju autokefalnost?
(svima autokfalnost i rešen problem, 24. septembar 2018 22:11)

Pare, prijatelju, pare i (politički) uticaj. Niko ne želi da se odrekne zgradurina i druge imovine kao i prilike da može da širi svoju propagandu i agendu na što veće stado. Što misliš da su se vodili krstaški ratovi, iz prevelike brige hrišćana za (pre svega) arapske duše? Što misliš da Al Kaida, ISIS i slični pokušavaju da prošire uticaj i na ne-muslimanske zemlje, što mnogo brinu o hrišćanima? Sve je to bizMis, najčešće plaćen ljudskom patnjom.

Milivojlo

pre 5 godina

A SPC bi jadna i ona da sedi na dve stolice...da se razume i sa vaseljenskom i sa moskovskom crkvom. Nije cudo da su Srbi takvi kakvi
su. Oni bi jadni na sve strane da ucare nesto. Niti su sposobni nekome biti iskreni prijatelj niti imaju iskrene prijatelje. A i onaj dvoglavi orao kao simbol govori o prevrtljivosti Srba. Zin'o i na istok i na zapad.

hm

pre 5 godina

Raskol veci i od 1054 ? A mozda je konacno vreme da se vrati na stanje od pre 1054. Ali onda ce nestati i animoziteta izmedju katolika i pravoslavaca, a to ne odgovara niti crkvi, a niti politicarima.

Ostin A

pre 5 godina

Interesantno je da se Ruska pravoslavna crkva odvojila od Kijevske (Ukrajnske) pravoslavne crkve i da je autokefalnost prvo podržala Carigradska patrijaršija.

SPC se za svoju autokefalnost takođe borila decenijama... Od otcepljenja od Ohridske arhiepiskopije, do samoproglašenog uzdizanja na rang Patrijaršije.

Vladimir

pre 5 godina

@BODIBOND

E pa onda neka idu u Monako pa neka tamo sire svoju veru ako vec ne zele da placaju poreze ko Novak Djokovic.

U Srbiji ce morati vrlo brzo placati poreze kao i svaka druga privatna firma sto oni i jesu. Takodje ce se morati istorijski razjasniti koja je nasa prava i izvorna vera da vise ne bude zabune. Dosta mi je vise vas lakovernih koji ste primili prvu veru koju vam je neko prevarom servirao.

Mi imamo nasu pravu Rodnu veru i to je jedina vera Srba. Ove novokomponovane, glumacke, inscenirane koje su podelile Slovene - najjaci i najveci narod u Evropi i Aziji na katolike i pravoslavce samo da bi nas zavadila i oslabila me ne zanima. Ne zanimaju me vere koje stoje iza bratoubilackih i huskackih ratova.

To jednostavno nije nasa vera. A kada se sve sagleda nije nimalo ni korisna niti pozitivna jer bas zbog njih je izginulo na stotine hiljada ljudi, zena i dece.

an

pre 5 godina

Koliko se secam Ruska Crkva je priznala 2 vise od Vaseljenske Patrijasije. Mi smo se odvojili od Ohridske i sad bi da Makedonska bude deo SPC. Po tome gde zivi vise vernika da bi trebalo da bude glavna crkva, onda ni Vatikan nebi bio centar katolika.

Nikola MNE

pre 5 godina

Sto mi imamo da dobijamo??Srpska crkva u Cg je ustanovljena poslije okupacije 1918. godine.Sad samo da se vrati sto je nase i svako svojoj kuci, aj polako.

Coco Bill

pre 5 godina

Vi gospodi srbijanci zaboravljate jednu veoma vaznu cinjenicu odnosno dokaz Do dolaska srbijanske vojske u Crnu Goru I ukaza vaseg kralja sveta CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA je bila AUTOKEFALNA Mi Crnogorci od vas apsolutno nista ne trazimo osim da nasoj drzavi vratite otete svetinje Diplomatija Crne Gore I svete CPC vec odavno radi svoj posao bez uke I halabuke Sakupljeni su svi relevantni dokazi kao iz velikih evropskih centara tako I iz same RPC Krajem ove I pocetkom sledece godine gospodo bice pred nas parlament zakon o vjerskim zajednicama U crnoj Gori je organizovano prikupljanje potpisa gradjana o pokretanju inicijative vracanja u ruke Naroda I nase drzave Crne Gore sve ono sto je u Crnoj Gori sagradjeno 1000 godina a sto danas koristi strana spc Sve sto je ta crkva srbijanska sagradila kad plati porez komunalije smatramo njenom I tamo se moze molit svom bogu do mile volje
(milovan gojovic, 25. septembar 2018 01:31)

A znate šta je ironija ?! Da ste tu autokefalnost dobili od ruske pravoslavne crkve. Inače što ovde neki i napisaše sve je to politika i interes, tačnije rečeno uticaj, a kroz taj uticaj i novac

Ted Zg

pre 5 godina

Jasno mi je da je crkva u Carigradu ima prvo mjesto u pravoslavlju.
Ali budimo realni centar crkve i katoličke bi trebao biti Jeruzalem jer je tamo sve počelo a ne da se svi skupa ovako ružno dijelimo i mrzimo pa i crkvu Kristova groba smo podijelili između sebe.
Crkva treba biti Kristova a ne ovo što imamo danas a to je čista politika.

Dragojlo

pre 5 godina

Ruska pravoslavna crkva sikanira ukrajinsku isto kao sto to srpska sa crnogorskom i makedonskom cini. Zasto te crkve ne smeju biti autokefalne? Uostalom, zasto RPC preti raskolom? Bude li ga, onda ce za to biti RPC kriva a ne neko drugi. Licno me zabole za crkvu, ali eto da i ja kazem nesto na temu.

ŽalosnaSova

pre 5 godina

(svima autokfalnost i rešen problem, 24. septembar 2018 22:11)
Ne može tek tako. Postoje neki red i pravila. Budući da "ne vidite u čemu je problem", možda ne znate o istoriji pravoslavne crkve u Ukrajini, lavri u Kijevu, i u koju crkvu ko ide. RPC je već dala široku autonomiju crkvi u Ukrajini i čak se i zove UPC i na nivou je arhiepiskopije. Pored istorijskih, postoje i imovinska pitanja, ako ćemo po zakonu. Bolje je držati se procedure nego lomiti ovako. Eto, u slučaju CG, procedura je da Mitropolija pokrene proces osamostaljenja (iako je jedan od osnivača savremene SPC 1920), a ne da se crkva registruje od strane raščinjenih u policijskoj stanici i da su joj politički sponzori bivši komunisti koji su u međuvremenu ukinuli i ćirilicu.

Mantijaska posla

pre 5 godina

Svaki vernik je po bogu autokefalan a crkva je nešto drugo od vere. Crkve su politikantsko profiterske organizacije koje parazitiraju na veri. Treba samo pogledati našu crkvu pa će sve biti jasno.

Gaga

pre 5 godina

Crkva je firma i politicka stranka kuju interesuje samo njen profit! Kad ce poceti da placaju porez samo nanepokretnisti koje imaju? Srm ih bilo.

SOSSD.GIHsbpmg.amin

pre 5 godina

Koga tacno briga za ove biznismene, kome treba crkva da bi se molio ili obracao Bogu?
(Bacharach, 24. septembar 2018 22:00)
Kad bi samo znao koliko grešiš.

Flames

pre 5 godina

Odoh ja u one Kineske planine da pijem zelene cajeve, ucim kako da meditiram stojeci na bambusu i hvatam musice sa stapicima, barem cu nauciti nesto o sebi, spoznati granice i prosiriti vidike, a vi gospodo Pravoslavna radite sta hocete bez mene.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

@(Dežurni analitičar, 24. septembar 2018 23:55)

Bas sam malo izguglao,za svaki slucaj, i video da pola od ovoga sto si napisao nije tacno. Krit ima neki polu autokefalni status. Ostrva takodje,svega nekoliko blize Turskoj. Nasao sam da im pod njima Finska i cini mi se Estonska pravoslavna crkva,sto je za mene malo smesno. To kao da su neki pravoslavni Mongoli ili Kinezi pod jurisdikcijom SPC. Nikakav znacaj veci od simbolicnog.

Cak i da je tacno sve sto si napisao besmisleno je jer Turska ucenjuje priznavanje i postojanje Carigradske patrijarsije time da patrijarh mora da bude turski drzavljanin. Neko ko se rodi na Kritu,Severnoj Americi,Finskoj,Australiji koliko god da je pripadnik i monah Carigradske patrijarsije nece moci da bude patrijarh. Nece moci kao takav uopste da kroci u Carigrad tj. Tursku. Tako da to sto oni mogu da salju telegrame,mejlove,monahe da prikupe prilog sa nekoliko lokacija po svetu ne cini da im to daje na znacaju,osim simbolicnog.
Posebno kada se to uporedi sa SPC ili Bugarskom PC,od nekoliko miliona "direktnih vernika",citavim narodom koji govore istim jezikom i zive na odredjenom prostoru na kome se nalazi i njihova crkva. Imaju citav narod. Znaci kompaktnost. A,da ne pominjem u odnosu na RPC sa 100+ miliona vernika koji svi zive na jednom prostoru,dele iste duhovne i svake druge vrednosti,govore istim jezikom,dele istu istoriju,tradiciju,kulturu,secanja,pismo,vojsku...Mozes misliti Finac i Kricanin ce zajedno da brane Carigradsku patrijarsiju. Vaseljenska patrijajrsija nema "svoju" vojsku, izgubila je drzavu 1453. nju moze da stiti samo turska vojska,za razliku od BPC,SPC,Ruske i Rumunske PC.
Vaseljenska patrijarsija je beznacajna osim u istorijiskom i tradicionalnom smislu. U svemu drugom je totalno inferiorna. Odrzava se samo na tim crkvenim tj. kanonsim zakonima od pre vise od 1000 godina. A,zakon kao zakon,ako se ostale patrijajrsije dogovore mogu da promene zakon i da Carigrad izbace iz igre. A,oni posle mogu da otvazraju "ekspoziture" i na Marsu.

Dragan

pre 5 godina

Okretanjem prema Ruskoj pravoslavnoj crkvi i Moskvi SPC gubi autokefalnost(mora ponovo da je traži), dobijenu od Carigradske patrijaršije i mogućnost Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i Makedonskoj pravoslavnoj crkvi,a možda i Hrvatskuj pravoslavnoj crkvi da dobiju autokefalnost od jeddnih ili drugih.Ne možemo mi računati šta će uraditi Rusija,Grčka,Makedonija,već šta ćemo mi uraditi za naše interese,što manje vezivanja za politiku više za crkvu.

Zana

pre 5 godina

U Pravoslavlju nema raskola.
Raskol može biti u ljudima za rad nekih sitnih interesa.
Mnogo puta sam čula da ljudi ne posećuju hram iz razloga što su mnogi ljudi u odori sveštenika zalutali u tu profesiju i umesto da Ujedinjuju oni razjedinjuju.
Pravoslavni vernici idite u svoje Hramove u svoja Svetilišta , molite se našem Svevišnjem a sve ostalo je sporedno.
Naše molitve pomoćiće svima a svako drugo neispravno ponašanje pustite da rešava naš Svevišnji
Mi smo sluge Božije i to se nemože promeniti..

Dark Force

pre 5 godina

Aman vise NVO smaraci i Sorosevi botovi...nemate blage veze sa zivotom,a glupirate se u vezi s Pravoslavljem o kojem blage veze nemate

voodoo

pre 5 godina

Jasno je da to nema veze ni sa crkvom ni sa religijom, cista politika i borba za prevlast, uticaj nad vise ljudi, moc. Tkzv Carigradska patrijarsija, btw grad se zove Istanbul, gura svoju pricu pogurnuta nekom politikom sa zapada. Moskva naravno sa svojom crkvom zeli da ostvari ili zadrzi svoj uticaj, nesto slicno kao i mi sa nasom crkvom sto pokusavamo, zelimo da to bude patrijarsija svih pravoslavaca u okoliko i nekoliko nacija, ali bi da je zovemo Srpskom pravoslavnom crkvom i onda se cudimo sto Makedonci, Crnogorci, ... nece da budu deo te patrijarsije, a mi koristimo njihov uticaj u politicke svrhe. Naravno ne kazem da to isto ne rade sada i Ukrajinci ili u nasem slucaju politicari u CG sa pravljenjem te njihove crkve, isto politicki potez, vec je upravo to poenta na sve strane politika, popovi se bore za sto vise vernika zbog sto vise para, a pitanje ostaje gde je u svemu tome Bog i vera?

Laki

pre 5 godina

Ma, nek se osnuje i 30 novih Crkava, samo da se ne diraju hramovi postojećih - nove Crkve nek zidaju svoje objekte... Ali, u tome je i caka, svi bi da otmu...

danguba

pre 5 godina

(Aleksa Pufta, 25. septembar 2018 12:08)

Iz tvog odgovora se da zakljuciti, da je posve u redu, da crkva posjeduje ovolika blaga zemaljska. Samo se zapitaj, kako je to steceno i kakve veze ima sa duhovnoscu i vjerom koju propovjedaju.

BoKi

pre 5 godina

Ima li očiglednijeg primera da crkve nemaju veze ni sa Bogom ni sa verom? Politika i manipulisanje ljudima. Sve je jasno. Kome nije neka plaća džipove popovima. Mislim na sve religije.

Objavite mi komentar

pre 5 godina

Koga briga bre jos za crkvu i neki raskol u okviru nje... vise se brinem kako da platim racune i prezivim nego sto se brinem za crkvu.....potpuno nevazna institucija u 21 veku

Miloje

pre 5 godina

Svaki vid centralizacije vlasti je zlo. To zlo vodi ka cepanju i sukobu. Da centralna vlast nema nikakve moći, ona nebi' marila ukoliko neko želi da se "odvoji", i krene svojim putem. A ti što bi mogli da se odvoje nebi se izdvajali tek tako lako, jer nebi' osećali nikakav pritisak sa vrha, i težili bi dobrovoljnom "ostanku" jer bi' osećal blagodeti pripadnosti velikoj grupi. Zato je institucionalizacija crkve klasičan oxi-moron. Pravoslavne crkve a posebno Moskovska i Vaseljenska (naša je bar donekle najliberalnija) treba da se reformušu. Da se vrate jevanđelju, da se okanu kopiranja Katoličanstva i da se poistovete sa čovekom. U protivnom otići u anbis, vukući svoj napaćeni narod sa sobom. Pare iz seoske crkve netreba da se sliva u kasu patriaršije, već da ostane u toj zajednici i selu. Tim novcem treba da se podiže lokalna kultura i izdržava sirotinja tog sela. A ko bi bolje mogao to da čini od samih seljaka. Tako bi se samo selo uključilo u vođenje crkve i osećalo tu crkvu kao svoj dom. Taj koncept smo izgubili kad smo dobili svoju državu i centralizovali vlast uključujući crkvenu. I tome trba da se vratimo.

Neko iz mase!!!

pre 5 godina

Dame i gospođo, a da li vam je poznato da je dotični Vaseljenski Patrijarh već odavno blizu toga da bude skinut sa tog mjesta? U Crkvi ga još uvijek trpe jer smatraju da nije dotakao samo dno, ali kako je krenuo, opasno mu se bliži. I ne, neće biti nikakvog raskola, mada bi mu se neki baš obradovali.

Marko

pre 5 godina

Mozda danas nama obicnim ljudima deluje ne bitno ako se pravoslavlje podeli,ali nakon svega sto su religije i njihove podele cinile ljudima vekovima, nije tesko zamisliti da za stotinu i više godine budu vodjeni ratovi izmedju podeljenih pravoslavaca i da se jos jedno seme razdora ubaci medju ljude.Ne znam za druge, ali meni ovo uopste nije smesno.

troll level 100

pre 5 godina

Mene zanima kad će početi da plaćaju porez državi...
(tony, 24. septembar 2018 23:32)

Kad im država bude vratila sve što je otela za vreme komunizma.

BODIBOND

pre 5 godina

Mene zanima kad će početi da plaćaju porez državi...
(tony, 24. septembar 2018 23:32)

Nikad, a mozda ni tad. Pa porez ne placa ni Novak Djokovic, sto bi onda oni placali?

Bogomoljac

pre 5 godina

Nikakav raskol se nije desio. Te, 1054.god., desilo se ODVAJANJE jeretika od Crkve. I do danas su isti ti, odvojeni. Da se desio raskol Crkva bi bila podeljena pa bi postojalo dve Crkve, a to nije tačno. Postoji već 2000 god samo jedna, ona od Hrista osnovana. A Irineju nije prvi put da propagira raskol.

možda malo više znam

pre 5 godina

Nisam vernik i ne poznajem ova "tehnička" pitanja oko autokefalnosti pa ako može neko detaljno da objasni zbog čega neke države imaju svoje crkve, tj. smeju da imaju, a druge ne. Šta uopšte znači da neka crkva ima jurisdikciju nad tim tim? Hvala.
(siki, 25. septembar 2018 10:30)
@siki
Ne znači ništa, znači nešto samo njima koji su u crkvi. Makedonskoj, crnogorskoj, bosanskoj...crkvi ne znači ništa, obično naklapanje, nemaju pametnija posla.

portal

pre 5 godina

A zasto te crkve ne bi bile autokefalne? Kojim pravom SPC sefuje tim crkvama? Oduvek smo izigravali neke hegemone na Balkanu a nismo sposobni ni sopstvena dvorista da ocistimo. Zato smo utoliko vise sposobni od sopstvenih reka i suma deponije da napravimo. U tome smo majstori. I mi onda hocemo nekome da gazdujemo. Smesni smo bre.(Milivojlo, 25. septembar 2018 07:32)Ima nešto što se zove istorijsko pravo. Po tom pravu je Vaseljenska crkva je "prva među jednakima"kod pravoslavnih crkava iako ima nekoliko hiljada vernika, ono malo preostalih hrišćana u Istanbul i okolini.Crnogorsku i makedonsku crkvu su napravili komunisti, dok je hrvatska pravoslavna crkva osnovana za vreme NDH od strane ustaškog rukovodstva i prestala je da postoji nakon oslobođenja Nisu ih osnovali vernici i nisu proizvod narodne volje, već političke. Zato one ne mogu biti priznate od strane drugih pravoslavnih crkava,koje postoje više stotina godina.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Kakav argument! Jel to najbolje sto mozes? Crkva koja vijekovima pljacka narod i ostvaruje prihode u Srbiji = Novak Djokovic koji je nesto stekao iskljucivo zahvaljujuci svom talentu, zalaganjem i novcem, te prihode ostvaruje iskljucivo u inostranstvu...
@(danguba, 25. septembar 2018 10:27)

Mozda Crkva moze da plati porez.
Ali drzava mora momentalno da vrati celokupnu crkvenu imovinu koja im je nacionalizovana kako njive na Kosovu i objekte pa onda da plati kiriju za 75 godina koriscenje iste plus kamate za 75 godina do dana danasnjeg.
E kad bi videli da bi to mozda kostalo 2-3 milijarde dolara mozda bi ih oslobodili od poreza na zauvek.
Crkve u Grckoj i Kipru su najveci zemljoposednici, vlasnici nekretnina i odlicno uprqavljaju svojom imovinom na radost korisnika humanitare pomoci, narodnih kuhinja itd.

Molder

pre 5 godina

Tu je jedna jedina stvar u pitanju i nista drugo...NEMA tu ni V od Vere u Boga i u bliznjeg svoga,samo puka borba za vlast i nista drugo ! ! Kome uopste treba crkva da bi iskreno verovao u boga i molio mu se?

Luke Luke

pre 5 godina

Ah, sta se desava, i sta ce se desiti sa pravoslavnom religijom,nije ni vazno.Najvaznije je da Islamu nepreti nikakav raskol, nesloga i slicno tome. Islamske vernike neinteresuje dali Islamska zajednica placa porez drzavi ili ne, ili dali se neki hodza vozi u mercedesu i tome slicno, zato se sire,opstaju i ne filozofiraju mnogo.

Mile

pre 5 godina

Tog Bulovica je odavno trebalo proterati iz Backe , da ne svadja narod I da nesiri svoje ideje.Srpska crkva je odavno razjedinjena a on je jedan od glavnih u tome.

Вук

pre 5 godina

Јел може неко да објасни зашто СПЦ не дозвољава македонској православној цркви аутокефалност? Зашто се противе томе? Неко да разјасни овде.

Igor

pre 5 godina

Мислим да разум мора да преовлада и да се Васељенска патријаршија измести на Свету гору, а не да се патријарх бира из заједнице дупло мање од Сурчина.

sloga

pre 5 godina

Kakav argument! Jel to najbolje sto mozes? Crkva koja vijekovima pljacka narod i ostvaruje prihode u Srbiji = Novak Djokovic koji je nesto stekao iskljucivo zahvaljujuci svom talentu, zalaganjem i novcem, te prihode ostvaruje iskljucivo u inostranstvu...(danguba, 25. septembar 2018 10:27)Navedi neki istorijski podatak koji pokazuje da je srpska crkva pljačkala narod?Crkve i manastiri,koji su u vlasništvu SPC su podignuti donacijama. Oni su vekovima pljačka i od strane raznih okupatora. Zahvaljujući tim manastirima mi možemo biti ponosni na svoje istorijsko nasleđe. U tim manastirima su nastale prve škole i bolnice kod Srba.Zahvaljhjjći srpskoj crkvi Srbi su ovde opstali nakon 4 veka pod Otomanskom imperijom i zadržali jezik, kulturu, običaje...

Onaj Gari

pre 5 godina

(Joc@, 24. septembar 2018 21:52)

A ja sve vreme mislio ti veruješ u boga, kad ono, trt, još jedan političar koji se samo na istog poziva. Pročitaj knjigu još jednom i pronađi se u njoj. Samo da nagovestim, greh je poprilično velik, nešto u vezi lažnih idola.

sizif

pre 5 godina

Mislim da je konacno doslo vreme da bozic slavimo 25.12. tj po novom kalendaru koji je tacan. Ne znam sta uopste glumimo i skoro jedini slavimo obicaje po starom kalendaru koji je pogresan.(Milan Kosanovic, 25. septembar 2018 09:43)Nije ni julijanski kalendar 100% ispravan.Informiši se malo. A promena kalendara može samo doneti podele kod vernika,što se desilo kada je grčka crkva prešla na novi kalendar.

gulag

pre 5 godina

Koga tacno briga za ove biznismene, kome treba crkva da bi se molio ili obracao Bogu?
(Bacharach, 24. septembar 2018 22:00)
Mene je briga...dajem Crkvi koliko mogu ,a tebi ako smeta ,ti nemoj davati...to je na dobrovoljnoj bazi.

svima autokfalnost i rešen problem

pre 5 godina

Koji problem ima RPC sa tim da UPC dobije autokefalnost? Šta to njima smeta? Isto pitanje je šta smeta SPC da CPC i MPC dobiju autokefalnost? Zašto bi neke crkve bile podložne i ovisne o crkvama u drugim državama, kad se zna da su drzavne crkve snažno pod uticajem državne politike, a to bi značilo da zavisne crkve moraju da vode politiku neprijateljske države i autokefalne crkve iz te države. To nije realno ni prirodno. RPC nema razloga za raskol, mada ne znam ni što bi raskol trebao sa znači u pravoslavlju kad ionako postoje autonomije. RPC je već napravila “raskol” jer nije došla na sabor, znači da ne poštuje Carigrad a ni ostale koji su bili na saboru.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Vaseljenska patrijarsija ima uporiste u tradiciji i istoriji inace njena realna moc u vidu broja vernika je totalno zanemarljiva vec stotinama godina prakticno od pada Carigrada 1453. godine. Oni trenutno imaju nesto oko 20 000 vernika u Carigradu i okolini koje neki nazivaju Grcima,a puno njih sebe naziva Romeji. Jednostavno receno oni u pravoslavlju zive od stare slave i konstantno su izmedju cekica i nakovnja u politickom smislu tj. izmedju Turske,Rusa,Amera i ostalih pravoslavnih crkava,jer nemaju realnu moc. Turci svoje priznanje Vaseljenske patrijarsije uslovljavaju time da vaseljenski patrijarh mora da bude drzavlajnin Turske tj. da je rodjen u Turskoj. Da bi sprecili jaci uticaj Grcke. Posto imaju samo oko 20 hiljada vernika to je sve teze i teze izvodljivo.
Mislim da ce vremenom sve vise postati uljez u pravoslavnom svetu jer zbog opstanka moraju da prave razne kompromise na stetu drugih pravoslavnih crkava. Sada su to uradili sa RPC sutra su vrlo moguci "manevri" sa izmisljenom hrvatskom pravoslavnom crkvom ili vec izmisljenih CGPC i MPC. Realno,nemaju buducnost i mislim da za sada treba zauzeti hladan stav prema njima.

Aleksandar

pre 5 godina

interesantno kako vole Rusiju i govore da je pravoslavna, a iznenadili bi se statistikom kolko ljudi je pobozno u Rusiji i kolko udje u crkvu u odnosu na broj stanovnistva. Amerika je vise verujuca nego Rusija daj Boze da gresim.

milovan gojovic

pre 5 godina

Vi gospodi srbijanci zaboravljate jednu veoma vaznu cinjenicu odnosno dokaz Do dolaska srbijanske vojske u Crnu Goru I ukaza vaseg kralja sveta CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA je bila AUTOKEFALNA Mi Crnogorci od vas apsolutno nista ne trazimo osim da nasoj drzavi vratite otete svetinje Diplomatija Crne Gore I svete CPC vec odavno radi svoj posao bez uke I halabuke Sakupljeni su svi relevantni dokazi kao iz velikih evropskih centara tako I iz same RPC Krajem ove I pocetkom sledece godine gospodo bice pred nas parlament zakon o vjerskim zajednicama U crnoj Gori je organizovano prikupljanje potpisa gradjana o pokretanju inicijative vracanja u ruke Naroda I nase drzave Crne Gore sve ono sto je u Crnoj Gori sagradjeno 1000 godina a sto danas koristi strana spc Sve sto je ta crkva srbijanska sagradila kad plati porez komunalije smatramo njenom I tamo se moze molit svom bogu do mile volje

SOSSD.GIHsbpmg.amin

pre 5 godina

Koga tacno briga za ove biznismene, kome treba crkva da bi se molio ili obracao Bogu?
(Bacharach, 24. septembar 2018 22:00)
Kad bi samo znao koliko grešiš.

miki

pre 5 godina

Kada Vaseljenska prizna Crnogorsku,Makedonsku a u nekoj buducnosti Hrvatsku i Kosovsku pravoslavnu hoce li i onda nasa SPC biti suzdrzana ili ce biti kasno.

demokradiša

pre 5 godina

Ukrajinci uz vas smo naša braćo draga, a ruskoj braći da poručim, držite se braćo naša draga, uz vas smo uvek i na mnogaja ljeta.

strong

pre 5 godina

Na žalost to je sve politika,koja skoro da nema veze sa religijom i hrišćanstvom.Treba imati u vidu istoriju odnosa srpske crkve prema jednima i drugima. Srpska crkva je dobila samostalnost(autokefalnost)od strane Vaseljenske patrijaršije, jer je to tada bilo pravilo.Samostalnost je dobijena zahvaljujući jačini tadašnje srpske srednjovekovne države.Nakon raspada Vizantije moć Vaseljenski patrijaršije se smanjila. Vekovima je ruska crkva najmoćnija i najvažnija pravoslavna Crkva.Ne sme se zaboraviti ni pokušaj Vaseljenske patrijaršije da ukine SPC i preuzme njene crkve,vernike, teritoriju... za vreme Otomana.

Nikola MNE

pre 5 godina

Sto mi imamo da dobijamo??Srpska crkva u Cg je ustanovljena poslije okupacije 1918. godine.Sad samo da se vrati sto je nase i svako svojoj kuci, aj polako.

Bogomoljac

pre 5 godina

Nikakav raskol se nije desio. Te, 1054.god., desilo se ODVAJANJE jeretika od Crkve. I do danas su isti ti, odvojeni. Da se desio raskol Crkva bi bila podeljena pa bi postojalo dve Crkve, a to nije tačno. Postoji već 2000 god samo jedna, ona od Hrista osnovana. A Irineju nije prvi put da propagira raskol.

troll level 100

pre 5 godina

Mene zanima kad će početi da plaćaju porez državi...
(tony, 24. septembar 2018 23:32)

Kad im država bude vratila sve što je otela za vreme komunizma.

Dark Force

pre 5 godina

Aman vise NVO smaraci i Sorosevi botovi...nemate blage veze sa zivotom,a glupirate se u vezi s Pravoslavljem o kojem blage veze nemate

Markic

pre 5 godina

Nije specificna jer smo mi isti narod kao i svi drigi, nit bolji, nit losiji. Srbija treba da odrzava korektne odnose sa svim hriscanskim narodima.

BODIBOND

pre 5 godina

Mene zanima kad će početi da plaćaju porez državi...
(tony, 24. septembar 2018 23:32)

Nikad, a mozda ni tad. Pa porez ne placa ni Novak Djokovic, sto bi onda oni placali?

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Kakav argument! Jel to najbolje sto mozes? Crkva koja vijekovima pljacka narod i ostvaruje prihode u Srbiji = Novak Djokovic koji je nesto stekao iskljucivo zahvaljujuci svom talentu, zalaganjem i novcem, te prihode ostvaruje iskljucivo u inostranstvu...
@(danguba, 25. septembar 2018 10:27)

Mozda Crkva moze da plati porez.
Ali drzava mora momentalno da vrati celokupnu crkvenu imovinu koja im je nacionalizovana kako njive na Kosovu i objekte pa onda da plati kiriju za 75 godina koriscenje iste plus kamate za 75 godina do dana danasnjeg.
E kad bi videli da bi to mozda kostalo 2-3 milijarde dolara mozda bi ih oslobodili od poreza na zauvek.
Crkve u Grckoj i Kipru su najveci zemljoposednici, vlasnici nekretnina i odlicno uprqavljaju svojom imovinom na radost korisnika humanitare pomoci, narodnih kuhinja itd.

Dežurni analitičar

pre 5 godina

Vaseljenska patrijarsija ima uporiste u tradiciji i istoriji inace njena realna moc u vidu broja vernika je totalno zanemarljiva vec stotinama godina prakticno od pada Carigrada 1453. godine. Oni trenutno imaju nesto oko 20 000 vernika u Carigradu i okolini koje neki nazivaju Grcima,a puno njih sebe naziva Romeji.
(Slobodni Klikeri, 24. septembar 2018 22:21)
Ovo jednostavno nije tačno. Kao što stoji u tekstu većina eparhija u severnoj Grčkoj uključujući i svetu goru kao i većina grčkih ostrva uključujući i najveće-Krit su pod jurisdikcijom vaseljenske patrijaršije, kao i najveći broj eparhija u zapadnoj evropi i severnoj americi.

danguba

pre 5 godina

Mene zanima kad će početi da plaćaju porez državi...
(tony, 24. septembar 2018 23:32)

Nikad, a mozda ni tad. Pa porez ne placa ni Novak Djokovic, sto bi onda oni placali?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (BODIBOND, 25. septembar 2018 00:02)

Kakav argument! Jel to najbolje sto mozes? Crkva koja vijekovima pljacka narod i ostvaruje prihode u Srbiji = Novak Djokovic koji je nesto stekao iskljucivo zahvaljujuci svom talentu, zalaganjem i novcem, te prihode ostvaruje iskljucivo u inostranstvu...

Milivojlo

pre 5 godina

Kada Vaseljenska prizna Crnogorsku,Makedonsku a u nekoj buducnosti Hrvatsku i Kosovsku pravoslavnu hoce li i onda nasa SPC biti suzdrzana ili ce biti kasno.
(miki, 24. septembar 2018 22:08)

A zasto te crkve ne bi bile autokefalne? Kojim pravom SPC sefuje tim crkvama? Oduvek smo izigravali neke hegemone na Balkanu a nismo sposobni ni sopstvena dvorista da ocistimo. Zato smo utoliko vise sposobni od sopstvenih reka i suma deponije da napravimo. U tome smo majstori. I mi onda hocemo nekome da gazdujemo. Smesni smo bre.

Luke Luke

pre 5 godina

Ah, sta se desava, i sta ce se desiti sa pravoslavnom religijom,nije ni vazno.Najvaznije je da Islamu nepreti nikakav raskol, nesloga i slicno tome. Islamske vernike neinteresuje dali Islamska zajednica placa porez drzavi ili ne, ili dali se neki hodza vozi u mercedesu i tome slicno, zato se sire,opstaju i ne filozofiraju mnogo.

Vladimir

pre 5 godina

@BODIBOND

E pa onda neka idu u Monako pa neka tamo sire svoju veru ako vec ne zele da placaju poreze ko Novak Djokovic.

U Srbiji ce morati vrlo brzo placati poreze kao i svaka druga privatna firma sto oni i jesu. Takodje ce se morati istorijski razjasniti koja je nasa prava i izvorna vera da vise ne bude zabune. Dosta mi je vise vas lakovernih koji ste primili prvu veru koju vam je neko prevarom servirao.

Mi imamo nasu pravu Rodnu veru i to je jedina vera Srba. Ove novokomponovane, glumacke, inscenirane koje su podelile Slovene - najjaci i najveci narod u Evropi i Aziji na katolike i pravoslavce samo da bi nas zavadila i oslabila me ne zanima. Ne zanimaju me vere koje stoje iza bratoubilackih i huskackih ratova.

To jednostavno nije nasa vera. A kada se sve sagleda nije nimalo ni korisna niti pozitivna jer bas zbog njih je izginulo na stotine hiljada ljudi, zena i dece.

Zana

pre 5 godina

U Pravoslavlju nema raskola.
Raskol može biti u ljudima za rad nekih sitnih interesa.
Mnogo puta sam čula da ljudi ne posećuju hram iz razloga što su mnogi ljudi u odori sveštenika zalutali u tu profesiju i umesto da Ujedinjuju oni razjedinjuju.
Pravoslavni vernici idite u svoje Hramove u svoja Svetilišta , molite se našem Svevišnjem a sve ostalo je sporedno.
Naše molitve pomoćiće svima a svako drugo neispravno ponašanje pustite da rešava naš Svevišnji
Mi smo sluge Božije i to se nemože promeniti..

sizif

pre 5 godina

Mislim da je konacno doslo vreme da bozic slavimo 25.12. tj po novom kalendaru koji je tacan. Ne znam sta uopste glumimo i skoro jedini slavimo obicaje po starom kalendaru koji je pogresan.(Milan Kosanovic, 25. septembar 2018 09:43)Nije ni julijanski kalendar 100% ispravan.Informiši se malo. A promena kalendara može samo doneti podele kod vernika,što se desilo kada je grčka crkva prešla na novi kalendar.

Timocanin

pre 5 godina

Zasto specificna? Jer je srpski narod postao hriscanski 200 godina pre ruskog, a sad se ruska crkva namece kao glavni baja? More, to treba da se nogira! Svi imaju svoje crkve, sto ne bi i Ukrajinci?

Neko iz mase!!!

pre 5 godina

Dame i gospođo, a da li vam je poznato da je dotični Vaseljenski Patrijarh već odavno blizu toga da bude skinut sa tog mjesta? U Crkvi ga još uvijek trpe jer smatraju da nije dotakao samo dno, ali kako je krenuo, opasno mu se bliži. I ne, neće biti nikakvog raskola, mada bi mu se neki baš obradovali.

Dragan

pre 5 godina

Okretanjem prema Ruskoj pravoslavnoj crkvi i Moskvi SPC gubi autokefalnost(mora ponovo da je traži), dobijenu od Carigradske patrijaršije i mogućnost Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i Makedonskoj pravoslavnoj crkvi,a možda i Hrvatskuj pravoslavnoj crkvi da dobiju autokefalnost od jeddnih ili drugih.Ne možemo mi računati šta će uraditi Rusija,Grčka,Makedonija,već šta ćemo mi uraditi za naše interese,što manje vezivanja za politiku više za crkvu.

portal

pre 5 godina

A zasto te crkve ne bi bile autokefalne? Kojim pravom SPC sefuje tim crkvama? Oduvek smo izigravali neke hegemone na Balkanu a nismo sposobni ni sopstvena dvorista da ocistimo. Zato smo utoliko vise sposobni od sopstvenih reka i suma deponije da napravimo. U tome smo majstori. I mi onda hocemo nekome da gazdujemo. Smesni smo bre.(Milivojlo, 25. septembar 2018 07:32)Ima nešto što se zove istorijsko pravo. Po tom pravu je Vaseljenska crkva je "prva među jednakima"kod pravoslavnih crkava iako ima nekoliko hiljada vernika, ono malo preostalih hrišćana u Istanbul i okolini.Crnogorsku i makedonsku crkvu su napravili komunisti, dok je hrvatska pravoslavna crkva osnovana za vreme NDH od strane ustaškog rukovodstva i prestala je da postoji nakon oslobođenja Nisu ih osnovali vernici i nisu proizvod narodne volje, već političke. Zato one ne mogu biti priznate od strane drugih pravoslavnih crkava,koje postoje više stotina godina.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

@(Dežurni analitičar, 24. septembar 2018 23:55)

Bas sam malo izguglao,za svaki slucaj, i video da pola od ovoga sto si napisao nije tacno. Krit ima neki polu autokefalni status. Ostrva takodje,svega nekoliko blize Turskoj. Nasao sam da im pod njima Finska i cini mi se Estonska pravoslavna crkva,sto je za mene malo smesno. To kao da su neki pravoslavni Mongoli ili Kinezi pod jurisdikcijom SPC. Nikakav znacaj veci od simbolicnog.

Cak i da je tacno sve sto si napisao besmisleno je jer Turska ucenjuje priznavanje i postojanje Carigradske patrijarsije time da patrijarh mora da bude turski drzavljanin. Neko ko se rodi na Kritu,Severnoj Americi,Finskoj,Australiji koliko god da je pripadnik i monah Carigradske patrijarsije nece moci da bude patrijarh. Nece moci kao takav uopste da kroci u Carigrad tj. Tursku. Tako da to sto oni mogu da salju telegrame,mejlove,monahe da prikupe prilog sa nekoliko lokacija po svetu ne cini da im to daje na znacaju,osim simbolicnog.
Posebno kada se to uporedi sa SPC ili Bugarskom PC,od nekoliko miliona "direktnih vernika",citavim narodom koji govore istim jezikom i zive na odredjenom prostoru na kome se nalazi i njihova crkva. Imaju citav narod. Znaci kompaktnost. A,da ne pominjem u odnosu na RPC sa 100+ miliona vernika koji svi zive na jednom prostoru,dele iste duhovne i svake druge vrednosti,govore istim jezikom,dele istu istoriju,tradiciju,kulturu,secanja,pismo,vojsku...Mozes misliti Finac i Kricanin ce zajedno da brane Carigradsku patrijarsiju. Vaseljenska patrijajrsija nema "svoju" vojsku, izgubila je drzavu 1453. nju moze da stiti samo turska vojska,za razliku od BPC,SPC,Ruske i Rumunske PC.
Vaseljenska patrijarsija je beznacajna osim u istorijiskom i tradicionalnom smislu. U svemu drugom je totalno inferiorna. Odrzava se samo na tim crkvenim tj. kanonsim zakonima od pre vise od 1000 godina. A,zakon kao zakon,ako se ostale patrijajrsije dogovore mogu da promene zakon i da Carigrad izbace iz igre. A,oni posle mogu da otvazraju "ekspoziture" i na Marsu.

Dragojlo

pre 5 godina

Ruska pravoslavna crkva sikanira ukrajinsku isto kao sto to srpska sa crnogorskom i makedonskom cini. Zasto te crkve ne smeju biti autokefalne? Uostalom, zasto RPC preti raskolom? Bude li ga, onda ce za to biti RPC kriva a ne neko drugi. Licno me zabole za crkvu, ali eto da i ja kazem nesto na temu.

an

pre 5 godina

Koliko se secam Ruska Crkva je priznala 2 vise od Vaseljenske Patrijasije. Mi smo se odvojili od Ohridske i sad bi da Makedonska bude deo SPC. Po tome gde zivi vise vernika da bi trebalo da bude glavna crkva, onda ni Vatikan nebi bio centar katolika.

Marko

pre 5 godina

Mozda danas nama obicnim ljudima deluje ne bitno ako se pravoslavlje podeli,ali nakon svega sto su religije i njihove podele cinile ljudima vekovima, nije tesko zamisliti da za stotinu i više godine budu vodjeni ratovi izmedju podeljenih pravoslavaca i da se jos jedno seme razdora ubaci medju ljude.Ne znam za druge, ali meni ovo uopste nije smesno.

Milan Kosanovic

pre 5 godina

Mislim da je konacno doslo vreme da bozic slavimo 25.12. tj po novom kalendaru koji je tacan. Ne znam sta uopste glumimo i skoro jedini slavimo obicaje po starom kalendaru koji je pogresan.

Aleksandar

pre 5 godina

@(Slobodni Klikeri, 24. septembar 2018 22:21)

Vrlo je diskutabilno da li i SPC ima 20.000 vernika. E sad, postavlja se pitanje šta je to vernik, ja recimo ne bih išao dalje od osnovne verske dogme - kad je reč o hrišćanstvu, recimo znanje bar prvih 10 zapovesti. Pitanje je da l' bi SPC našla 20.000 ljudi koji iste znaju. Veliko je pitanje.

Flames

pre 5 godina

Odoh ja u one Kineske planine da pijem zelene cajeve, ucim kako da meditiram stojeci na bambusu i hvatam musice sa stapicima, barem cu nauciti nesto o sebi, spoznati granice i prosiriti vidike, a vi gospodo Pravoslavna radite sta hocete bez mene.

istine radi

pre 5 godina

Raskol postoji iz vremena preuzimanja novog kalendara . Ironija , SPC je pokrenula tu temu i dala nalog Milankovicu da napravi kalendar . Taj kalendar su prihvatile SVE crkve ukljucujuci Rusku i SPC ali je pod pritiskom Lenjinovih boljsevika najpre Ruska to odbacila a zatim SPC pod uticajem ruske PC stavila na "cekanje" do danasnjeg dana . Ova tema je i te kako bolna za SPC i decenijama je guraju pod tepih . U svakom slucaju SPC treba da odluci da li ce se modernizovati i prilagoditi ili ce rame uz rame sa ruskom PC postati jos vise autisticna . Svakako , niko je nece cekati i moliti . U svakom slucaju ogromna istorijska odgovornost .

Zoki

pre 5 godina

Za SPC bi bilo najbolje da bude neki medijator i pokuša da smiri situaciju. Raskolom svi gube a kada kola krenu nizbrdo teško ih je zaustaviti pre nego što se razbiju. Kanonski Carigrad nema pravo da se meša u tuđu jurisdikciju. Ovo nije situacija kada je Srpska arhiepiskopija izdvojena iz Ohridske, jer je Ohridska bila pod Carigradom. Igra je složena a ulozi su veliki. I u samoj Grčkoj postoje struje koje bi grčku dijasporu rado stavile pod kontrolu Atine. U dijaspori postoje struje koje bi celu pravoslavnu dijasporu stavile pod Carigrad.

sloga

pre 5 godina

Kakav argument! Jel to najbolje sto mozes? Crkva koja vijekovima pljacka narod i ostvaruje prihode u Srbiji = Novak Djokovic koji je nesto stekao iskljucivo zahvaljujuci svom talentu, zalaganjem i novcem, te prihode ostvaruje iskljucivo u inostranstvu...(danguba, 25. septembar 2018 10:27)Navedi neki istorijski podatak koji pokazuje da je srpska crkva pljačkala narod?Crkve i manastiri,koji su u vlasništvu SPC su podignuti donacijama. Oni su vekovima pljačka i od strane raznih okupatora. Zahvaljujući tim manastirima mi možemo biti ponosni na svoje istorijsko nasleđe. U tim manastirima su nastale prve škole i bolnice kod Srba.Zahvaljhjjći srpskoj crkvi Srbi su ovde opstali nakon 4 veka pod Otomanskom imperijom i zadržali jezik, kulturu, običaje...

rece mi jedan covek

pre 5 godina

Ziveo sam u Ukraini vise od 10 godina... hodio po crkvama... fakat je da se raskol tamo dogodio davno... dve velike pravoslavne crkve ( pored par malih) postoje 20 godina UPC - Kievskog patrijarhata (kanonski ne priznata - odvojio se vazeci mitropolit pocetkom 90ih - npr. Kao da se sad Vladika Amfilohije odvoji i proglasi CGPC) i UPC - Moskovskog patrijarhata (isto se zove Ukrainska i ima Mitropolita iznad kojeg je samo MOSKOVSKI PATRRIJARH - kanonski priznata kao puko formalni deo RPC - mada se zove ukrainska i de fakto je ekonomski i formalno mezqvisna od Moskve bec 20 godina - samo je formalno kanonski zavisna i Mitropolit je de fakto sa vlascu patrijarha) Ova druga je 5 puta beca od prve (po nroju jramova i bernika) i njima veca autokefalnost ne treba nego sto je imaju.

Zasto niko ne moze da objasni kome ustvari Vaseljenska patrijarsija sad daje autokefalnost - prvoj ili drugoj (prvi je traze ali su mali i ceo pravoslavni svet na njih gleda kao raskolnike i tako ce i nastavoti da ih posmatra pa makar dobili vaseljensku autokefalnost, a drugi je i ne traze ali su veliki i svakako vecinski priznati). Sve to je puka simbolika, po meni, koja sustinski nista nece promeniti u odnosu na decenijsku terensku situaciju.

Milivojlo

pre 5 godina

A SPC bi jadna i ona da sedi na dve stolice...da se razume i sa vaseljenskom i sa moskovskom crkvom. Nije cudo da su Srbi takvi kakvi
su. Oni bi jadni na sve strane da ucare nesto. Niti su sposobni nekome biti iskreni prijatelj niti imaju iskrene prijatelje. A i onaj dvoglavi orao kao simbol govori o prevrtljivosti Srba. Zin'o i na istok i na zapad.

Pera85

pre 5 godina

Mene je briga...dajem Crkvi koliko mogu ,a tebi ako smeta ,ti nemoj davati...to je na dobrovoljnoj bazi.
(gulag, 24. septembar 2018 22:22)
Pa vidis, prijatelju, nije. Ja radim i placam porez. I na sve sto kupim placam porez i punim budzet drzave. I onda ta drzava da milijardu dinara crkvi. Placa penziono, zdravstveno, odrzava crkve... To sve iz mog dzepa ide, prijatelju, a nisam vernik.
Nemam nista protiv da ljudi budu vernici i idu u crkvu, cak smatram da relihija treba da ostane u nekom kulturoloskom smislu prisutna, ali imam protiv bahacenja koje ocigledno postoji. Prodaju se vina, rakije, suveniri, Biblije, ture ovamo, ture onamo i obrce se veliki novac i to sve oslobodjeno poreza (opet meni ruku u dzep). Sve moze, ali da bude odvojeno od drzave koja je sekularna

ŽalosnaSova

pre 5 godina

(svima autokfalnost i rešen problem, 24. septembar 2018 22:11)
Ne može tek tako. Postoje neki red i pravila. Budući da "ne vidite u čemu je problem", možda ne znate o istoriji pravoslavne crkve u Ukrajini, lavri u Kijevu, i u koju crkvu ko ide. RPC je već dala široku autonomiju crkvi u Ukrajini i čak se i zove UPC i na nivou je arhiepiskopije. Pored istorijskih, postoje i imovinska pitanja, ako ćemo po zakonu. Bolje je držati se procedure nego lomiti ovako. Eto, u slučaju CG, procedura je da Mitropolija pokrene proces osamostaljenja (iako je jedan od osnivača savremene SPC 1920), a ne da se crkva registruje od strane raščinjenih u policijskoj stanici i da su joj politički sponzori bivši komunisti koji su u međuvremenu ukinuli i ćirilicu.

sve je to božja promisao

pre 5 godina

Nema veze sa religijom, ili bilo kakvom razlikom u religijskom učenju, te stoga poredjenje sa velikom šizmom nema smisla. Reč je o političkoj moći i političkim razlikama unutar jedne organizacije, koja bi mogla da se podeli na dva dela (ako je više verna politici nego religiji) i kao što obično u takvim slučajevima biva i jedna i druga nestanu ili postanu samo blede senke onoga što su bile (u ovom slučaju možda nešto poput NVO koju finansira lokalna samouprava ili država donekle, a izloženo konkurentskoj komponenti). Tako da se na ovo više da gledati kroz pravila koja važe za kompanije i primere takvog razilaženja, nego na razlike u religijskom učenju. Kako god SPC može da nadje načine da zadrži veze i sa jednim a i drugima i malo ih prošeta do Svete Gore, pa i Kosova. Treba šetati gospodo sveštena, više šetati, a manje se voziti.

e jesmo baksuzi

pre 5 godina

Obrni, okreni Srbi su uvek negde izmedju i ne znaju kome da se priklone. Bilo da je u pitanju ekonomija, geopolitika, kultura a sada i religija.

hm

pre 5 godina

Raskol veci i od 1054 ? A mozda je konacno vreme da se vrati na stanje od pre 1054. Ali onda ce nestati i animoziteta izmedju katolika i pravoslavaca, a to ne odgovara niti crkvi, a niti politicarima.

danguba

pre 5 godina

(Aleksa Pufta, 25. septembar 2018 12:08)

Iz tvog odgovora se da zakljuciti, da je posve u redu, da crkva posjeduje ovolika blaga zemaljska. Samo se zapitaj, kako je to steceno i kakve veze ima sa duhovnoscu i vjerom koju propovjedaju.

Gaga

pre 5 godina

Crkva je firma i politicka stranka kuju interesuje samo njen profit! Kad ce poceti da placaju porez samo nanepokretnisti koje imaju? Srm ih bilo.

Ostin A

pre 5 godina

Interesantno je da se Ruska pravoslavna crkva odvojila od Kijevske (Ukrajnske) pravoslavne crkve i da je autokefalnost prvo podržala Carigradska patrijaršija.

SPC se za svoju autokefalnost takođe borila decenijama... Od otcepljenja od Ohridske arhiepiskopije, do samoproglašenog uzdizanja na rang Patrijaršije.

možda malo više znam

pre 5 godina

Nisam vernik i ne poznajem ova "tehnička" pitanja oko autokefalnosti pa ako može neko detaljno da objasni zbog čega neke države imaju svoje crkve, tj. smeju da imaju, a druge ne. Šta uopšte znači da neka crkva ima jurisdikciju nad tim tim? Hvala.
(siki, 25. septembar 2018 10:30)
@siki
Ne znači ništa, znači nešto samo njima koji su u crkvi. Makedonskoj, crnogorskoj, bosanskoj...crkvi ne znači ništa, obično naklapanje, nemaju pametnija posla.

voodoo

pre 5 godina

Jasno je da to nema veze ni sa crkvom ni sa religijom, cista politika i borba za prevlast, uticaj nad vise ljudi, moc. Tkzv Carigradska patrijarsija, btw grad se zove Istanbul, gura svoju pricu pogurnuta nekom politikom sa zapada. Moskva naravno sa svojom crkvom zeli da ostvari ili zadrzi svoj uticaj, nesto slicno kao i mi sa nasom crkvom sto pokusavamo, zelimo da to bude patrijarsija svih pravoslavaca u okoliko i nekoliko nacija, ali bi da je zovemo Srpskom pravoslavnom crkvom i onda se cudimo sto Makedonci, Crnogorci, ... nece da budu deo te patrijarsije, a mi koristimo njihov uticaj u politicke svrhe. Naravno ne kazem da to isto ne rade sada i Ukrajinci ili u nasem slucaju politicari u CG sa pravljenjem te njihove crkve, isto politicki potez, vec je upravo to poenta na sve strane politika, popovi se bore za sto vise vernika zbog sto vise para, a pitanje ostaje gde je u svemu tome Bog i vera?

Objavite mi komentar

pre 5 godina

Koga briga bre jos za crkvu i neki raskol u okviru nje... vise se brinem kako da platim racune i prezivim nego sto se brinem za crkvu.....potpuno nevazna institucija u 21 veku

Ted Zg

pre 5 godina

Jasno mi je da je crkva u Carigradu ima prvo mjesto u pravoslavlju.
Ali budimo realni centar crkve i katoličke bi trebao biti Jeruzalem jer je tamo sve počelo a ne da se svi skupa ovako ružno dijelimo i mrzimo pa i crkvu Kristova groba smo podijelili između sebe.
Crkva treba biti Kristova a ne ovo što imamo danas a to je čista politika.

Mantijaska posla

pre 5 godina

Svaki vernik je po bogu autokefalan a crkva je nešto drugo od vere. Crkve su politikantsko profiterske organizacije koje parazitiraju na veri. Treba samo pogledati našu crkvu pa će sve biti jasno.

siki

pre 5 godina

Nisam vernik i ne poznajem ova "tehnička" pitanja oko autokefalnosti pa ako može neko detaljno da objasni zbog čega neke države imaju svoje crkve, tj. smeju da imaju, a druge ne. Šta uopšte znači da neka crkva ima jurisdikciju nad tim tim? Hvala.

BoKi

pre 5 godina

Ima li očiglednijeg primera da crkve nemaju veze ni sa Bogom ni sa verom? Politika i manipulisanje ljudima. Sve je jasno. Kome nije neka plaća džipove popovima. Mislim na sve religije.

Mile

pre 5 godina

Tog Bulovica je odavno trebalo proterati iz Backe , da ne svadja narod I da nesiri svoje ideje.Srpska crkva je odavno razjedinjena a on je jedan od glavnih u tome.

Laki

pre 5 godina

Ma, nek se osnuje i 30 novih Crkava, samo da se ne diraju hramovi postojećih - nove Crkve nek zidaju svoje objekte... Ali, u tome je i caka, svi bi da otmu...

Aleksandar

pre 5 godina

Koji problem ima RPC sa tim da UPC dobije autokefalnost? Šta to njima smeta? Isto pitanje je šta smeta SPC da CPC i MPC dobiju autokefalnost?
(svima autokfalnost i rešen problem, 24. septembar 2018 22:11)

Pare, prijatelju, pare i (politički) uticaj. Niko ne želi da se odrekne zgradurina i druge imovine kao i prilike da može da širi svoju propagandu i agendu na što veće stado. Što misliš da su se vodili krstaški ratovi, iz prevelike brige hrišćana za (pre svega) arapske duše? Što misliš da Al Kaida, ISIS i slični pokušavaju da prošire uticaj i na ne-muslimanske zemlje, što mnogo brinu o hrišćanima? Sve je to bizMis, najčešće plaćen ljudskom patnjom.

Coco Bill

pre 5 godina

Vi gospodi srbijanci zaboravljate jednu veoma vaznu cinjenicu odnosno dokaz Do dolaska srbijanske vojske u Crnu Goru I ukaza vaseg kralja sveta CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA je bila AUTOKEFALNA Mi Crnogorci od vas apsolutno nista ne trazimo osim da nasoj drzavi vratite otete svetinje Diplomatija Crne Gore I svete CPC vec odavno radi svoj posao bez uke I halabuke Sakupljeni su svi relevantni dokazi kao iz velikih evropskih centara tako I iz same RPC Krajem ove I pocetkom sledece godine gospodo bice pred nas parlament zakon o vjerskim zajednicama U crnoj Gori je organizovano prikupljanje potpisa gradjana o pokretanju inicijative vracanja u ruke Naroda I nase drzave Crne Gore sve ono sto je u Crnoj Gori sagradjeno 1000 godina a sto danas koristi strana spc Sve sto je ta crkva srbijanska sagradila kad plati porez komunalije smatramo njenom I tamo se moze molit svom bogu do mile volje
(milovan gojovic, 25. septembar 2018 01:31)

A znate šta je ironija ?! Da ste tu autokefalnost dobili od ruske pravoslavne crkve. Inače što ovde neki i napisaše sve je to politika i interes, tačnije rečeno uticaj, a kroz taj uticaj i novac

Molder

pre 5 godina

Tu je jedna jedina stvar u pitanju i nista drugo...NEMA tu ni V od Vere u Boga i u bliznjeg svoga,samo puka borba za vlast i nista drugo ! ! Kome uopste treba crkva da bi iskreno verovao u boga i molio mu se?

Вук

pre 5 godina

Јел може неко да објасни зашто СПЦ не дозвољава македонској православној цркви аутокефалност? Зашто се противе томе? Неко да разјасни овде.

Miloje

pre 5 godina

Svaki vid centralizacije vlasti je zlo. To zlo vodi ka cepanju i sukobu. Da centralna vlast nema nikakve moći, ona nebi' marila ukoliko neko želi da se "odvoji", i krene svojim putem. A ti što bi mogli da se odvoje nebi se izdvajali tek tako lako, jer nebi' osećali nikakav pritisak sa vrha, i težili bi dobrovoljnom "ostanku" jer bi' osećal blagodeti pripadnosti velikoj grupi. Zato je institucionalizacija crkve klasičan oxi-moron. Pravoslavne crkve a posebno Moskovska i Vaseljenska (naša je bar donekle najliberalnija) treba da se reformušu. Da se vrate jevanđelju, da se okanu kopiranja Katoličanstva i da se poistovete sa čovekom. U protivnom otići u anbis, vukući svoj napaćeni narod sa sobom. Pare iz seoske crkve netreba da se sliva u kasu patriaršije, već da ostane u toj zajednici i selu. Tim novcem treba da se podiže lokalna kultura i izdržava sirotinja tog sela. A ko bi bolje mogao to da čini od samih seljaka. Tako bi se samo selo uključilo u vođenje crkve i osećalo tu crkvu kao svoj dom. Taj koncept smo izgubili kad smo dobili svoju državu i centralizovali vlast uključujući crkvenu. I tome trba da se vratimo.

Onaj Gari

pre 5 godina

(Joc@, 24. septembar 2018 21:52)

A ja sve vreme mislio ti veruješ u boga, kad ono, trt, još jedan političar koji se samo na istog poziva. Pročitaj knjigu još jednom i pronađi se u njoj. Samo da nagovestim, greh je poprilično velik, nešto u vezi lažnih idola.

Igor

pre 5 godina

Мислим да разум мора да преовлада и да се Васељенска патријаршија измести на Свету гору, а не да се патријарх бира из заједнице дупло мање од Сурчина.