Sreda, 19.09.2018.

23:16

Preplivala Dunav, hapšena... – sve zbog ljubavi i slobode

Rumunija osamdesetih godina, vladavina bračnog para Čaušesku. Prosečna plata bila je četiri dolara, a građani su živeli sa pet jaja i 50 grama putera nedeljno.

Izvor: Prva

Preplivala Dunav, hapšena... – sve zbog ljubavi i slobode IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Kao i uvek,svaka prica,pa i ova o Rumuniji ,ima svoju pozadinu.
Causesku je resio da vrati kompletan dug MMF-u i stranim kreditorima,pa je zaveo strahovladu i potpuno srezao javnu potrosnju.
Dug je vratio,a sebi potpisao smrtnu presudu,jer svaki narod ima prag tolerancije i moze prilicno da istrpi,ali kada se podigne,onda samo krv moze da ih zaustavi.
Porediti Milosevica i Srbiju sa Causeskovom Rumunijom,nije bas jednostavno,posto su okolnosti bile potpuno drugacije.
Mi smo zahvaljujuci losoj politici koju je vodio Milosevic,usli u gomilu ratova i sve ih izgubili,bili pod sankcijama,imali hiperinflaciju ,a beda i sirotinja su bili svuda,ali nije bilo represije na drzavnom nivou.Stavise,drzava je tolerisala neplacanje poreza,sivu ekonomiju,muvanje na sve strane,korupciju,a sve to da bi se odrzao socijalni mir.
5.oktobar nije doneo spontane demonstracije i obaranje vlasti,vec je to organizovao Zapad,novcem koji su dali opoziciji.
Znacajan deo Srbije je i dalje bio uz Milosevica i to je moglo da dovede do gradjanskog rata,da opozicija nije spustila loptu i izvela pricu,onako kako je to ucinila,iako dosta nespretno.

Pamtim Rumune koji su preplivavali,a mnogi su radili kod mog oca na gradilistu,gde su zaradili neki novac pre odlaska na Zapad,a pojedinci se i danas rado javljaju,u znak zahvalnosti,sto se neko ponasao prema njima,kao prema ljudima.

Petar S.

pre 5 godina

Ja nemogu da razumem kako nasi ljudi ne kapiraju zasto se danas dobro zivi u RU. Zasto se dobro zivelo u YU, koja je bila na granici sa Istocnim blokom, tokom hladnog rata?

Zapad je UPUMPAVAO PARE U YU da bi ovi Istocije videli kako se dobro zivi. Granica se sad (1989) pomerila istocnije pa sad Zapad UPUMPAVA PARE U Rumuniju i Poljsku, kako bi im oni Istocnije zavideli (kao nama pre 30 godina). To je sve cestacko i trajace dok Zapadu odgovara.

Iva

pre 5 godina

Secam se te 1989-e godine kao srednjoskolska od 16-godina tada u drugom razredu gimnazije na ondasnjoj drzavnoj RTS televiziji revolucija u Rumuniji narod protiv Causecka i njegove zene,nakon svrgavanja rezima javno sudjenje pred kamerama dva dana i nakon sudjenja ih izvode iz sudnice i po kraktom postupku javno pogubljenje metak u celo i u Causecka i njegovoj zeni.Nakon toga snimak mrtvih despota.Taj snimak mrtvog pogubljenog Causecka je tada obisao ceo svet o hrabrosti jednog naroda da stavi tacku na izivljavanje jednog coveka i zeljom da ima bolje sutra.

Mi nakon 5-oktobarske revolucije 2000-e pustamo Miru Markovic da ladno ode sa sinom za Moskvu par godina nakon toga,jos imamo i price da se rehabilituje i vrati u zemlji,a njenog pokojnog muza Slobodana Milosevica koji je umro u Hagu cuvamo tri godine nakon toga kao kap vode na dlanu drzavnim parama.

Razlika izmedju Rumuna i nas Srba.Cisto da naglasim za ove mladje generacije sta se desavalo i zbog cega su Rumuni u EU.Ista prica je bila i u Bugarskoj sa Todorom Zivkovim.Dok ne pokazes svetu da si odlucan u necemu i da zelis nesto ozbiljno u zivotu da postignes a to je da smaknes tiranine i lopove i da radis i da budes svoj na svome-taj svet te nikada nece ceniti niti ce te uzeti za ozbiljno niti ce doci bilo ozbiljan i posten investitor koji ceni necije znanje i koji ce dati ozbiljne poslove i ozbiljne plate od 1000 ili 2000 eura plate.Nikada.

simboliko

pre 5 godina

I inda mi živeli u represivnom režimu. Ne možemo jadni da se oporavimo ni za sto godina. Ja kupovao leviske u 7.JULA original, Akademija (FLU) bila među najjačim klubovima u Evropi, šetale se "martinke", novi talas, punk-hm scena sa sve časopisima i tematskim radio i tv emisijama, skoro pa besplatno more, idi begaj. Roođen daleke 70 i 5e-te..

e

pre 5 godina

Oni su ubili Čaušeskog i razbili svu njegovu tajnu policiju. Mi Miloševića poslali u Hag, ali njegovi poslušnici su ostali i danas i dalje drsko upravljaju Srbijom. Za nas nema spasa, već mladi učite Nemački pa palite tamo.

ime i prezime

pre 5 godina

...sećam se ove priče sa radija kada je bila aktuelna . Tada sam imala 22 godine. Posle sam se godinama pitala , šta bi sa gospodjom ? Drago mi je da ste pisali o ovom dogadjaju. Pozdrav hrabrosti i ljubavi !

nebitno

pre 5 godina

U Srbiji danas imamo televizije sa nacionalnom frakvencijom koje 20-ak sati dnevno izvestavaju o "uspesima" PreCednika! ? E Causesku naivcino...

Jovan

pre 5 godina

O tome je u pisala i Herta Miler . Medjutim javnosti je nepoznato da je Broz potpisao ugovor sa Causeskuom da svakog prebeglog vrati nazad u zamenu za vagon soli. Sklon sam da verujem da imate hrabrosti da objavite ovu istinu koja je dugo bila drzavna tajna.

Istina leči....

pre 5 godina

@ bahati pešak
Vlaški i Rumunski jezik nisu ni približno slični kao Srpski, Hrvatski, itd...Na prvi kontakt Rumuna skoro ništa ne razumeš, kao kad Srbin priča sa nekim Hrvatom iz Dalmacije a on cepa Dalmatinski dijalekt.
Inače, ova priča je klasična priča iz 80-tih godina, bilo je mnogo takvih slučajeva, a mnogo Rumuna je Dunav zauvek odneo, što zbog davljenja, što izbog ubistva harpunom od strane Rumunskih graničara.
Što se tiče toga da su joj deca na studijama u Rumuniji, u Istočnoj Srbiji već decenijama takva praksa jer dosta njih zna Vlaški i brzo se prilagode na Rumunski, što im olakšava studiranje. Mnogi tamo zavarše, a blage veze nemaju, pogotovu se to odnosi na lekare. Zovemo ih vegeta-doktori...
Pošto živim u blizini, idem povremeno u Rumuniju, i sem velikih gradova, situacija je i dalje bedna. Rumunska privreda kuburi, ruralne sredine žive u bedi, iako je ogroman broj Rumuna sada na zapadu, pa se tu i tamo neko osmeli da nešto novo sagradi. Sela su im kao s početka XX veka....

belgrado

pre 5 godina

...a onda su yugo plemena odlucila da ratuju ?!
sada mi plivamo prema rumuniji,
hrvati prema austriji,
bosanci i okean preplivali,da nasele kanadu i ameriku :d

mozda je to glavni razlog zadnjeg balkanskom rata ?
raseliti apace i komance,a naseliti bledolike,ipak je ovo evropa..

Yugocinik

pre 5 godina

"Pre bezali iz Rumunije u Yu , sada njihova deca otišla u Rumuniju."
(Mile, 19. septembar 2018 23:53)

E pa tako to biva kada smo bili "siti pa besni", te nismo znali da cenimo ono sto smo imali, a imali smo drzavu ud 22 miliona stanovnika sa svom infrastrukturom i mogucnoscu da prvi budemo primljeni u EU.

Nije nam bilo dobro sto su svi Srbi ziveli u jednoj drzavi, a sada su nacionalne manjine u kojekakvim balkanskim drzavicama-mesnim zajednicama i nismo razmisljali da je jedino SFRJ trajna garancija da ce Kosovo trjno ostati u sastavu Srbije.

K'o sto rekoh, "sito pa besno".

nikos

pre 5 godina

"Televizijski program je bio dva sata dnevno, samo o uspesima predsednika, .."
Nesto mi se ovo cini poznatim ... samo sto je televizijski program 24 casa dnevno i sto ima mnooogooo TV programa.

Smuleco

pre 5 godina

Ovi su 80-tih godina prošlog veka, prošli sa Čaušeskuom golgotu, kao mi sa Miloševićem 90-tih. Kada su počeli da se podižu iz pepela, mi smo tek krenuli da rijemo po dnu. Sada smo tu gde jesmo, a oni u EU.

Marijana

pre 5 godina

Rumunija je u Eu...i plate su im vece od nasih, oni su presisali Srbiju , sta se cudite sto su joj deca u Rumuniji..nasi idu da rade tamo.

Goran

pre 5 godina

Stvarnih slučajeva,ovakve vrste je bilo,mnogo puta,pogotovu iz Rumunije. Ali,ovde se ne slažu mnogi detalji.Neko je ovde,izgleda,debelo prepravljao priču...kao i do sada...

aca

pre 5 godina

Onda smo mi oborili rekord sa 2 marke,uveli fašizam,pljačku(privatizaciju),naše firme (društvena svojina) dali u ruke vlasti (državna svojina),glasali za njih više puta.Gospođa izgleda uživa u ovakvoj državi.Moje veliko poštovanje za građane Rumunije koje brane svoje dostojanstvo i koji su diktatora poslali gde treba.Daj bože da se i u Srbiji slično desi.

Rajko

pre 5 godina

Rumuni su do 1980. imali dobar standard sedamdesetih godina prošlog veka sl. kao u ex YU, pa su bežali preko granice i tih sedamdeseti godina, i to većinom preko Banata (graničnog pojasa) , a u prvom selu Banata su se prijavljivali da bi došla lokalna policija uhapsila ih..., i kasnije bi bili sprovedeni u Padinsku Skelu gde je im bio sabirni centar u kojem su provodili do 30 dana čekajući na usljeninicku vizu većiniom za USA, jer im je to bio i cilj, zanam jer sam svedok toga.
Od 1980.g. nastupa kriza i nemaština u Rumuniji ( kako je napisano i u ovom tekstu B92) , jer je Nikolaj Čaušesku rešio da vrati inostrani dug Rumnije MMF ..., i kada je to uradio pocetkom 1989. godine javno je to objavio i svi su u ex YU - celom svetu to znali, nakon šest mesci je izbio puč i prevrat u kojem je ubijen sa suprugom.
Da je bio diktator kao u svim Socijalističkim državama to stoji, kao i Tito što je bio, ali i danas mnogi Rumuni. koji su osiromašeni u procesu Tranzicije žale za Čaušeskuom ..., kao što mnogi iz ex YU žale za Titom i tim vremenima.
P.S. Krajem sedamdestih odlazio sam u Rumuniju, imao devojku koja je tada bila starije od mene 4 g. bila operska pevačica u Temisvaru i htela da se uda za mene, ali ja nisam hteo, a tada sam imao 19 godina , i hteo sam još da se momcim..., tako stoje stvari, ali dva momka iz mog sela su se ozenili Rumunkama iz Rumuniji, prvi su zajedno otišli u USA, a drug i dalje žive u mom selu imaju odraslih decu ...!

B

pre 5 godina

Causeskuovu Rumuniju sam dobro upoznao kao decak, svercujuci robu iz Jugoslavije. Tada sam ziveo 7km od granice. Sve sto ova zena govori je ziva istina.
Rumuni su bezali kroz kukuruze, kroz njive, vojska i milicija su ih hvatali. Kad su ih pitali kako su se orijentisali u mrkloj noci, u ravnici, sto cu ja shvatiti tek kad me nasilno mobilisu u rat "u kojem Srbija nije ucestvovala", rekli su: gledali smo u svetla, tamo je Jugoslavija, tamo je sloboda.
Vrlo uskoro ce se iz Srbije isto tako bezati, prema svetlosti, prema slobodi.

Brigate Rosse

pre 5 godina

Nekada oni preplivavali Dunav da dodju kod nas,a danas mi idemo kod njih trbuhom za kruhom.Eto koliko smo napredovali.Vucic upropasti i ono sto ne moze da se upropasti.E moji zemljaci,na sta smo spali.

30 godina posle

pre 5 godina

"...i program je bio dva sata dnevno, samo o uspesima predsednika, nije bilo grejanja. Tajna policija, Sekuritatea, i korupcija bila u svim porama društva."

Stvarno tužno u kakvim uslovima su živeli ovi ljudi pre 30 godina. Sreća da je kod nas mnogo bolje.

Vuk iz Pančeva.

pre 5 godina

I posle vam neko prica kako Rumunija u vreme Causeskua nije bila duzna..To je valjda neki argument koji dokazuje da se bolje zivelo tada?! Pa i najveci bednik koji zivi u kutiji nije nista duzan jer nista ni nema!

Goran FL (pisem komentare samo za ostale komentatore)

pre 5 godina

Jugoslavija je stvarno bila Amerika za Rumuniju 80tih..... tv program, vegeta, eurokrem, kiki riki, vikend..... a sad je to Afganistan.

мики

pre 5 godina

"Jugoslavija je za Rumune bila zapad."

први разред основне, и сва деца знају да је Србија западно од Румуније. има смисла то рећи за Чехословачку која је географски мало западније, а за њих смо били богата земља слична западној Европи, али нема смисла за Румунију.

yu

pre 5 godina

a mi u YU tada bili bogati, a sada idemo ka 4 dolara dnevno.. stvarno smo socijalni fenomen koji ce se proucavati od strane buducih naucnika..

Roćevac

pre 5 godina

Vlaški i Rumunski nisubisti jezik. Slični su , ali ne i isti. Od prilike kao Srpski i Bugarski, možda Ruski. Možeš da se razumeš po nešto sa Rumuna, ali ne sve.

Snezana

pre 5 godina

Njihova deca su otisla u Rumuniju. Sad cemo i mi da jezikom tamo. Srbija po društvenom uređenju sve vise klizi prema prema onom uređenju u Rumuniji osamdesetih godina.

nikos

pre 5 godina

"Televizijski program je bio dva sata dnevno, samo o uspesima predsednika, .."
Nesto mi se ovo cini poznatim ... samo sto je televizijski program 24 casa dnevno i sto ima mnooogooo TV programa.

B

pre 5 godina

Causeskuovu Rumuniju sam dobro upoznao kao decak, svercujuci robu iz Jugoslavije. Tada sam ziveo 7km od granice. Sve sto ova zena govori je ziva istina.
Rumuni su bezali kroz kukuruze, kroz njive, vojska i milicija su ih hvatali. Kad su ih pitali kako su se orijentisali u mrkloj noci, u ravnici, sto cu ja shvatiti tek kad me nasilno mobilisu u rat "u kojem Srbija nije ucestvovala", rekli su: gledali smo u svetla, tamo je Jugoslavija, tamo je sloboda.
Vrlo uskoro ce se iz Srbije isto tako bezati, prema svetlosti, prema slobodi.

Yugocinik

pre 5 godina

"Pre bezali iz Rumunije u Yu , sada njihova deca otišla u Rumuniju."
(Mile, 19. septembar 2018 23:53)

E pa tako to biva kada smo bili "siti pa besni", te nismo znali da cenimo ono sto smo imali, a imali smo drzavu ud 22 miliona stanovnika sa svom infrastrukturom i mogucnoscu da prvi budemo primljeni u EU.

Nije nam bilo dobro sto su svi Srbi ziveli u jednoj drzavi, a sada su nacionalne manjine u kojekakvim balkanskim drzavicama-mesnim zajednicama i nismo razmisljali da je jedino SFRJ trajna garancija da ce Kosovo trjno ostati u sastavu Srbije.

K'o sto rekoh, "sito pa besno".

Jovan

pre 5 godina

O tome je u pisala i Herta Miler . Medjutim javnosti je nepoznato da je Broz potpisao ugovor sa Causeskuom da svakog prebeglog vrati nazad u zamenu za vagon soli. Sklon sam da verujem da imate hrabrosti da objavite ovu istinu koja je dugo bila drzavna tajna.

Istina leči....

pre 5 godina

@ bahati pešak
Vlaški i Rumunski jezik nisu ni približno slični kao Srpski, Hrvatski, itd...Na prvi kontakt Rumuna skoro ništa ne razumeš, kao kad Srbin priča sa nekim Hrvatom iz Dalmacije a on cepa Dalmatinski dijalekt.
Inače, ova priča je klasična priča iz 80-tih godina, bilo je mnogo takvih slučajeva, a mnogo Rumuna je Dunav zauvek odneo, što zbog davljenja, što izbog ubistva harpunom od strane Rumunskih graničara.
Što se tiče toga da su joj deca na studijama u Rumuniji, u Istočnoj Srbiji već decenijama takva praksa jer dosta njih zna Vlaški i brzo se prilagode na Rumunski, što im olakšava studiranje. Mnogi tamo zavarše, a blage veze nemaju, pogotovu se to odnosi na lekare. Zovemo ih vegeta-doktori...
Pošto živim u blizini, idem povremeno u Rumuniju, i sem velikih gradova, situacija je i dalje bedna. Rumunska privreda kuburi, ruralne sredine žive u bedi, iako je ogroman broj Rumuna sada na zapadu, pa se tu i tamo neko osmeli da nešto novo sagradi. Sela su im kao s početka XX veka....

Smuleco

pre 5 godina

Ovi su 80-tih godina prošlog veka, prošli sa Čaušeskuom golgotu, kao mi sa Miloševićem 90-tih. Kada su počeli da se podižu iz pepela, mi smo tek krenuli da rijemo po dnu. Sada smo tu gde jesmo, a oni u EU.

belgrado

pre 5 godina

...a onda su yugo plemena odlucila da ratuju ?!
sada mi plivamo prema rumuniji,
hrvati prema austriji,
bosanci i okean preplivali,da nasele kanadu i ameriku :d

mozda je to glavni razlog zadnjeg balkanskom rata ?
raseliti apace i komance,a naseliti bledolike,ipak je ovo evropa..

aca

pre 5 godina

Onda smo mi oborili rekord sa 2 marke,uveli fašizam,pljačku(privatizaciju),naše firme (društvena svojina) dali u ruke vlasti (državna svojina),glasali za njih više puta.Gospođa izgleda uživa u ovakvoj državi.Moje veliko poštovanje za građane Rumunije koje brane svoje dostojanstvo i koji su diktatora poslali gde treba.Daj bože da se i u Srbiji slično desi.

Iva

pre 5 godina

Secam se te 1989-e godine kao srednjoskolska od 16-godina tada u drugom razredu gimnazije na ondasnjoj drzavnoj RTS televiziji revolucija u Rumuniji narod protiv Causecka i njegove zene,nakon svrgavanja rezima javno sudjenje pred kamerama dva dana i nakon sudjenja ih izvode iz sudnice i po kraktom postupku javno pogubljenje metak u celo i u Causecka i njegovoj zeni.Nakon toga snimak mrtvih despota.Taj snimak mrtvog pogubljenog Causecka je tada obisao ceo svet o hrabrosti jednog naroda da stavi tacku na izivljavanje jednog coveka i zeljom da ima bolje sutra.

Mi nakon 5-oktobarske revolucije 2000-e pustamo Miru Markovic da ladno ode sa sinom za Moskvu par godina nakon toga,jos imamo i price da se rehabilituje i vrati u zemlji,a njenog pokojnog muza Slobodana Milosevica koji je umro u Hagu cuvamo tri godine nakon toga kao kap vode na dlanu drzavnim parama.

Razlika izmedju Rumuna i nas Srba.Cisto da naglasim za ove mladje generacije sta se desavalo i zbog cega su Rumuni u EU.Ista prica je bila i u Bugarskoj sa Todorom Zivkovim.Dok ne pokazes svetu da si odlucan u necemu i da zelis nesto ozbiljno u zivotu da postignes a to je da smaknes tiranine i lopove i da radis i da budes svoj na svome-taj svet te nikada nece ceniti niti ce te uzeti za ozbiljno niti ce doci bilo ozbiljan i posten investitor koji ceni necije znanje i koji ce dati ozbiljne poslove i ozbiljne plate od 1000 ili 2000 eura plate.Nikada.

Brigate Rosse

pre 5 godina

Nekada oni preplivavali Dunav da dodju kod nas,a danas mi idemo kod njih trbuhom za kruhom.Eto koliko smo napredovali.Vucic upropasti i ono sto ne moze da se upropasti.E moji zemljaci,na sta smo spali.

Marijana

pre 5 godina

Rumunija je u Eu...i plate su im vece od nasih, oni su presisali Srbiju , sta se cudite sto su joj deca u Rumuniji..nasi idu da rade tamo.

nebitno

pre 5 godina

U Srbiji danas imamo televizije sa nacionalnom frakvencijom koje 20-ak sati dnevno izvestavaju o "uspesima" PreCednika! ? E Causesku naivcino...

Goran FL (pisem komentare samo za ostale komentatore)

pre 5 godina

Jugoslavija je stvarno bila Amerika za Rumuniju 80tih..... tv program, vegeta, eurokrem, kiki riki, vikend..... a sad je to Afganistan.

30 godina posle

pre 5 godina

"...i program je bio dva sata dnevno, samo o uspesima predsednika, nije bilo grejanja. Tajna policija, Sekuritatea, i korupcija bila u svim porama društva."

Stvarno tužno u kakvim uslovima su živeli ovi ljudi pre 30 godina. Sreća da je kod nas mnogo bolje.

e

pre 5 godina

Oni su ubili Čaušeskog i razbili svu njegovu tajnu policiju. Mi Miloševića poslali u Hag, ali njegovi poslušnici su ostali i danas i dalje drsko upravljaju Srbijom. Za nas nema spasa, već mladi učite Nemački pa palite tamo.

Snezana

pre 5 godina

Njihova deca su otisla u Rumuniju. Sad cemo i mi da jezikom tamo. Srbija po društvenom uređenju sve vise klizi prema prema onom uređenju u Rumuniji osamdesetih godina.

simboliko

pre 5 godina

I inda mi živeli u represivnom režimu. Ne možemo jadni da se oporavimo ni za sto godina. Ja kupovao leviske u 7.JULA original, Akademija (FLU) bila među najjačim klubovima u Evropi, šetale se "martinke", novi talas, punk-hm scena sa sve časopisima i tematskim radio i tv emisijama, skoro pa besplatno more, idi begaj. Roođen daleke 70 i 5e-te..

yu

pre 5 godina

a mi u YU tada bili bogati, a sada idemo ka 4 dolara dnevno.. stvarno smo socijalni fenomen koji ce se proucavati od strane buducih naucnika..

Vuk iz Pančeva.

pre 5 godina

I posle vam neko prica kako Rumunija u vreme Causeskua nije bila duzna..To je valjda neki argument koji dokazuje da se bolje zivelo tada?! Pa i najveci bednik koji zivi u kutiji nije nista duzan jer nista ni nema!

ime i prezime

pre 5 godina

...sećam se ove priče sa radija kada je bila aktuelna . Tada sam imala 22 godine. Posle sam se godinama pitala , šta bi sa gospodjom ? Drago mi je da ste pisali o ovom dogadjaju. Pozdrav hrabrosti i ljubavi !

Roćevac

pre 5 godina

Vlaški i Rumunski nisubisti jezik. Slični su , ali ne i isti. Od prilike kao Srpski i Bugarski, možda Ruski. Možeš da se razumeš po nešto sa Rumuna, ali ne sve.

Rajko

pre 5 godina

Rumuni su do 1980. imali dobar standard sedamdesetih godina prošlog veka sl. kao u ex YU, pa su bežali preko granice i tih sedamdeseti godina, i to većinom preko Banata (graničnog pojasa) , a u prvom selu Banata su se prijavljivali da bi došla lokalna policija uhapsila ih..., i kasnije bi bili sprovedeni u Padinsku Skelu gde je im bio sabirni centar u kojem su provodili do 30 dana čekajući na usljeninicku vizu većiniom za USA, jer im je to bio i cilj, zanam jer sam svedok toga.
Od 1980.g. nastupa kriza i nemaština u Rumuniji ( kako je napisano i u ovom tekstu B92) , jer je Nikolaj Čaušesku rešio da vrati inostrani dug Rumnije MMF ..., i kada je to uradio pocetkom 1989. godine javno je to objavio i svi su u ex YU - celom svetu to znali, nakon šest mesci je izbio puč i prevrat u kojem je ubijen sa suprugom.
Da je bio diktator kao u svim Socijalističkim državama to stoji, kao i Tito što je bio, ali i danas mnogi Rumuni. koji su osiromašeni u procesu Tranzicije žale za Čaušeskuom ..., kao što mnogi iz ex YU žale za Titom i tim vremenima.
P.S. Krajem sedamdestih odlazio sam u Rumuniju, imao devojku koja je tada bila starije od mene 4 g. bila operska pevačica u Temisvaru i htela da se uda za mene, ali ja nisam hteo, a tada sam imao 19 godina , i hteo sam još da se momcim..., tako stoje stvari, ali dva momka iz mog sela su se ozenili Rumunkama iz Rumuniji, prvi su zajedno otišli u USA, a drug i dalje žive u mom selu imaju odraslih decu ...!

Goran

pre 5 godina

Stvarnih slučajeva,ovakve vrste je bilo,mnogo puta,pogotovu iz Rumunije. Ali,ovde se ne slažu mnogi detalji.Neko je ovde,izgleda,debelo prepravljao priču...kao i do sada...

мики

pre 5 godina

"Jugoslavija je za Rumune bila zapad."

први разред основне, и сва деца знају да је Србија западно од Румуније. има смисла то рећи за Чехословачку која је географски мало западније, а за њих смо били богата земља слична западној Европи, али нема смисла за Румунију.

Petar S.

pre 5 godina

Ja nemogu da razumem kako nasi ljudi ne kapiraju zasto se danas dobro zivi u RU. Zasto se dobro zivelo u YU, koja je bila na granici sa Istocnim blokom, tokom hladnog rata?

Zapad je UPUMPAVAO PARE U YU da bi ovi Istocije videli kako se dobro zivi. Granica se sad (1989) pomerila istocnije pa sad Zapad UPUMPAVA PARE U Rumuniju i Poljsku, kako bi im oni Istocnije zavideli (kao nama pre 30 godina). To je sve cestacko i trajace dok Zapadu odgovara.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Kao i uvek,svaka prica,pa i ova o Rumuniji ,ima svoju pozadinu.
Causesku je resio da vrati kompletan dug MMF-u i stranim kreditorima,pa je zaveo strahovladu i potpuno srezao javnu potrosnju.
Dug je vratio,a sebi potpisao smrtnu presudu,jer svaki narod ima prag tolerancije i moze prilicno da istrpi,ali kada se podigne,onda samo krv moze da ih zaustavi.
Porediti Milosevica i Srbiju sa Causeskovom Rumunijom,nije bas jednostavno,posto su okolnosti bile potpuno drugacije.
Mi smo zahvaljujuci losoj politici koju je vodio Milosevic,usli u gomilu ratova i sve ih izgubili,bili pod sankcijama,imali hiperinflaciju ,a beda i sirotinja su bili svuda,ali nije bilo represije na drzavnom nivou.Stavise,drzava je tolerisala neplacanje poreza,sivu ekonomiju,muvanje na sve strane,korupciju,a sve to da bi se odrzao socijalni mir.
5.oktobar nije doneo spontane demonstracije i obaranje vlasti,vec je to organizovao Zapad,novcem koji su dali opoziciji.
Znacajan deo Srbije je i dalje bio uz Milosevica i to je moglo da dovede do gradjanskog rata,da opozicija nije spustila loptu i izvela pricu,onako kako je to ucinila,iako dosta nespretno.

Pamtim Rumune koji su preplivavali,a mnogi su radili kod mog oca na gradilistu,gde su zaradili neki novac pre odlaska na Zapad,a pojedinci se i danas rado javljaju,u znak zahvalnosti,sto se neko ponasao prema njima,kao prema ljudima.

мики

pre 5 godina

"Jugoslavija je za Rumune bila zapad."

први разред основне, и сва деца знају да је Србија западно од Румуније. има смисла то рећи за Чехословачку која је географски мало западније, а за њих смо били богата земља слична западној Европи, али нема смисла за Румунију.

Rajko

pre 5 godina

Rumuni su do 1980. imali dobar standard sedamdesetih godina prošlog veka sl. kao u ex YU, pa su bežali preko granice i tih sedamdeseti godina, i to većinom preko Banata (graničnog pojasa) , a u prvom selu Banata su se prijavljivali da bi došla lokalna policija uhapsila ih..., i kasnije bi bili sprovedeni u Padinsku Skelu gde je im bio sabirni centar u kojem su provodili do 30 dana čekajući na usljeninicku vizu većiniom za USA, jer im je to bio i cilj, zanam jer sam svedok toga.
Od 1980.g. nastupa kriza i nemaština u Rumuniji ( kako je napisano i u ovom tekstu B92) , jer je Nikolaj Čaušesku rešio da vrati inostrani dug Rumnije MMF ..., i kada je to uradio pocetkom 1989. godine javno je to objavio i svi su u ex YU - celom svetu to znali, nakon šest mesci je izbio puč i prevrat u kojem je ubijen sa suprugom.
Da je bio diktator kao u svim Socijalističkim državama to stoji, kao i Tito što je bio, ali i danas mnogi Rumuni. koji su osiromašeni u procesu Tranzicije žale za Čaušeskuom ..., kao što mnogi iz ex YU žale za Titom i tim vremenima.
P.S. Krajem sedamdestih odlazio sam u Rumuniju, imao devojku koja je tada bila starije od mene 4 g. bila operska pevačica u Temisvaru i htela da se uda za mene, ali ja nisam hteo, a tada sam imao 19 godina , i hteo sam još da se momcim..., tako stoje stvari, ali dva momka iz mog sela su se ozenili Rumunkama iz Rumuniji, prvi su zajedno otišli u USA, a drug i dalje žive u mom selu imaju odraslih decu ...!

Jovan

pre 5 godina

O tome je u pisala i Herta Miler . Medjutim javnosti je nepoznato da je Broz potpisao ugovor sa Causeskuom da svakog prebeglog vrati nazad u zamenu za vagon soli. Sklon sam da verujem da imate hrabrosti da objavite ovu istinu koja je dugo bila drzavna tajna.

Yugocinik

pre 5 godina

"Pre bezali iz Rumunije u Yu , sada njihova deca otišla u Rumuniju."
(Mile, 19. septembar 2018 23:53)

E pa tako to biva kada smo bili "siti pa besni", te nismo znali da cenimo ono sto smo imali, a imali smo drzavu ud 22 miliona stanovnika sa svom infrastrukturom i mogucnoscu da prvi budemo primljeni u EU.

Nije nam bilo dobro sto su svi Srbi ziveli u jednoj drzavi, a sada su nacionalne manjine u kojekakvim balkanskim drzavicama-mesnim zajednicama i nismo razmisljali da je jedino SFRJ trajna garancija da ce Kosovo trjno ostati u sastavu Srbije.

K'o sto rekoh, "sito pa besno".

Smuleco

pre 5 godina

Ovi su 80-tih godina prošlog veka, prošli sa Čaušeskuom golgotu, kao mi sa Miloševićem 90-tih. Kada su počeli da se podižu iz pepela, mi smo tek krenuli da rijemo po dnu. Sada smo tu gde jesmo, a oni u EU.

Iva

pre 5 godina

Secam se te 1989-e godine kao srednjoskolska od 16-godina tada u drugom razredu gimnazije na ondasnjoj drzavnoj RTS televiziji revolucija u Rumuniji narod protiv Causecka i njegove zene,nakon svrgavanja rezima javno sudjenje pred kamerama dva dana i nakon sudjenja ih izvode iz sudnice i po kraktom postupku javno pogubljenje metak u celo i u Causecka i njegovoj zeni.Nakon toga snimak mrtvih despota.Taj snimak mrtvog pogubljenog Causecka je tada obisao ceo svet o hrabrosti jednog naroda da stavi tacku na izivljavanje jednog coveka i zeljom da ima bolje sutra.

Mi nakon 5-oktobarske revolucije 2000-e pustamo Miru Markovic da ladno ode sa sinom za Moskvu par godina nakon toga,jos imamo i price da se rehabilituje i vrati u zemlji,a njenog pokojnog muza Slobodana Milosevica koji je umro u Hagu cuvamo tri godine nakon toga kao kap vode na dlanu drzavnim parama.

Razlika izmedju Rumuna i nas Srba.Cisto da naglasim za ove mladje generacije sta se desavalo i zbog cega su Rumuni u EU.Ista prica je bila i u Bugarskoj sa Todorom Zivkovim.Dok ne pokazes svetu da si odlucan u necemu i da zelis nesto ozbiljno u zivotu da postignes a to je da smaknes tiranine i lopove i da radis i da budes svoj na svome-taj svet te nikada nece ceniti niti ce te uzeti za ozbiljno niti ce doci bilo ozbiljan i posten investitor koji ceni necije znanje i koji ce dati ozbiljne poslove i ozbiljne plate od 1000 ili 2000 eura plate.Nikada.

Marijana

pre 5 godina

Rumunija je u Eu...i plate su im vece od nasih, oni su presisali Srbiju , sta se cudite sto su joj deca u Rumuniji..nasi idu da rade tamo.

e

pre 5 godina

Oni su ubili Čaušeskog i razbili svu njegovu tajnu policiju. Mi Miloševića poslali u Hag, ali njegovi poslušnici su ostali i danas i dalje drsko upravljaju Srbijom. Za nas nema spasa, već mladi učite Nemački pa palite tamo.

Goran

pre 5 godina

Stvarnih slučajeva,ovakve vrste je bilo,mnogo puta,pogotovu iz Rumunije. Ali,ovde se ne slažu mnogi detalji.Neko je ovde,izgleda,debelo prepravljao priču...kao i do sada...

Istina leči....

pre 5 godina

@ bahati pešak
Vlaški i Rumunski jezik nisu ni približno slični kao Srpski, Hrvatski, itd...Na prvi kontakt Rumuna skoro ništa ne razumeš, kao kad Srbin priča sa nekim Hrvatom iz Dalmacije a on cepa Dalmatinski dijalekt.
Inače, ova priča je klasična priča iz 80-tih godina, bilo je mnogo takvih slučajeva, a mnogo Rumuna je Dunav zauvek odneo, što zbog davljenja, što izbog ubistva harpunom od strane Rumunskih graničara.
Što se tiče toga da su joj deca na studijama u Rumuniji, u Istočnoj Srbiji već decenijama takva praksa jer dosta njih zna Vlaški i brzo se prilagode na Rumunski, što im olakšava studiranje. Mnogi tamo zavarše, a blage veze nemaju, pogotovu se to odnosi na lekare. Zovemo ih vegeta-doktori...
Pošto živim u blizini, idem povremeno u Rumuniju, i sem velikih gradova, situacija je i dalje bedna. Rumunska privreda kuburi, ruralne sredine žive u bedi, iako je ogroman broj Rumuna sada na zapadu, pa se tu i tamo neko osmeli da nešto novo sagradi. Sela su im kao s početka XX veka....

Vuk iz Pančeva.

pre 5 godina

I posle vam neko prica kako Rumunija u vreme Causeskua nije bila duzna..To je valjda neki argument koji dokazuje da se bolje zivelo tada?! Pa i najveci bednik koji zivi u kutiji nije nista duzan jer nista ni nema!

B

pre 5 godina

Causeskuovu Rumuniju sam dobro upoznao kao decak, svercujuci robu iz Jugoslavije. Tada sam ziveo 7km od granice. Sve sto ova zena govori je ziva istina.
Rumuni su bezali kroz kukuruze, kroz njive, vojska i milicija su ih hvatali. Kad su ih pitali kako su se orijentisali u mrkloj noci, u ravnici, sto cu ja shvatiti tek kad me nasilno mobilisu u rat "u kojem Srbija nije ucestvovala", rekli su: gledali smo u svetla, tamo je Jugoslavija, tamo je sloboda.
Vrlo uskoro ce se iz Srbije isto tako bezati, prema svetlosti, prema slobodi.

Brigate Rosse

pre 5 godina

Nekada oni preplivavali Dunav da dodju kod nas,a danas mi idemo kod njih trbuhom za kruhom.Eto koliko smo napredovali.Vucic upropasti i ono sto ne moze da se upropasti.E moji zemljaci,na sta smo spali.

Roćevac

pre 5 godina

Vlaški i Rumunski nisubisti jezik. Slični su , ali ne i isti. Od prilike kao Srpski i Bugarski, možda Ruski. Možeš da se razumeš po nešto sa Rumuna, ali ne sve.

aca

pre 5 godina

Onda smo mi oborili rekord sa 2 marke,uveli fašizam,pljačku(privatizaciju),naše firme (društvena svojina) dali u ruke vlasti (državna svojina),glasali za njih više puta.Gospođa izgleda uživa u ovakvoj državi.Moje veliko poštovanje za građane Rumunije koje brane svoje dostojanstvo i koji su diktatora poslali gde treba.Daj bože da se i u Srbiji slično desi.

Goran FL (pisem komentare samo za ostale komentatore)

pre 5 godina

Jugoslavija je stvarno bila Amerika za Rumuniju 80tih..... tv program, vegeta, eurokrem, kiki riki, vikend..... a sad je to Afganistan.

belgrado

pre 5 godina

...a onda su yugo plemena odlucila da ratuju ?!
sada mi plivamo prema rumuniji,
hrvati prema austriji,
bosanci i okean preplivali,da nasele kanadu i ameriku :d

mozda je to glavni razlog zadnjeg balkanskom rata ?
raseliti apace i komance,a naseliti bledolike,ipak je ovo evropa..

simboliko

pre 5 godina

I inda mi živeli u represivnom režimu. Ne možemo jadni da se oporavimo ni za sto godina. Ja kupovao leviske u 7.JULA original, Akademija (FLU) bila među najjačim klubovima u Evropi, šetale se "martinke", novi talas, punk-hm scena sa sve časopisima i tematskim radio i tv emisijama, skoro pa besplatno more, idi begaj. Roođen daleke 70 i 5e-te..

Petar S.

pre 5 godina

Ja nemogu da razumem kako nasi ljudi ne kapiraju zasto se danas dobro zivi u RU. Zasto se dobro zivelo u YU, koja je bila na granici sa Istocnim blokom, tokom hladnog rata?

Zapad je UPUMPAVAO PARE U YU da bi ovi Istocije videli kako se dobro zivi. Granica se sad (1989) pomerila istocnije pa sad Zapad UPUMPAVA PARE U Rumuniju i Poljsku, kako bi im oni Istocnije zavideli (kao nama pre 30 godina). To je sve cestacko i trajace dok Zapadu odgovara.

Snezana

pre 5 godina

Njihova deca su otisla u Rumuniju. Sad cemo i mi da jezikom tamo. Srbija po društvenom uređenju sve vise klizi prema prema onom uređenju u Rumuniji osamdesetih godina.

yu

pre 5 godina

a mi u YU tada bili bogati, a sada idemo ka 4 dolara dnevno.. stvarno smo socijalni fenomen koji ce se proucavati od strane buducih naucnika..

30 godina posle

pre 5 godina

"...i program je bio dva sata dnevno, samo o uspesima predsednika, nije bilo grejanja. Tajna policija, Sekuritatea, i korupcija bila u svim porama društva."

Stvarno tužno u kakvim uslovima su živeli ovi ljudi pre 30 godina. Sreća da je kod nas mnogo bolje.

nikos

pre 5 godina

"Televizijski program je bio dva sata dnevno, samo o uspesima predsednika, .."
Nesto mi se ovo cini poznatim ... samo sto je televizijski program 24 casa dnevno i sto ima mnooogooo TV programa.

nebitno

pre 5 godina

U Srbiji danas imamo televizije sa nacionalnom frakvencijom koje 20-ak sati dnevno izvestavaju o "uspesima" PreCednika! ? E Causesku naivcino...

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Kao i uvek,svaka prica,pa i ova o Rumuniji ,ima svoju pozadinu.
Causesku je resio da vrati kompletan dug MMF-u i stranim kreditorima,pa je zaveo strahovladu i potpuno srezao javnu potrosnju.
Dug je vratio,a sebi potpisao smrtnu presudu,jer svaki narod ima prag tolerancije i moze prilicno da istrpi,ali kada se podigne,onda samo krv moze da ih zaustavi.
Porediti Milosevica i Srbiju sa Causeskovom Rumunijom,nije bas jednostavno,posto su okolnosti bile potpuno drugacije.
Mi smo zahvaljujuci losoj politici koju je vodio Milosevic,usli u gomilu ratova i sve ih izgubili,bili pod sankcijama,imali hiperinflaciju ,a beda i sirotinja su bili svuda,ali nije bilo represije na drzavnom nivou.Stavise,drzava je tolerisala neplacanje poreza,sivu ekonomiju,muvanje na sve strane,korupciju,a sve to da bi se odrzao socijalni mir.
5.oktobar nije doneo spontane demonstracije i obaranje vlasti,vec je to organizovao Zapad,novcem koji su dali opoziciji.
Znacajan deo Srbije je i dalje bio uz Milosevica i to je moglo da dovede do gradjanskog rata,da opozicija nije spustila loptu i izvela pricu,onako kako je to ucinila,iako dosta nespretno.

Pamtim Rumune koji su preplivavali,a mnogi su radili kod mog oca na gradilistu,gde su zaradili neki novac pre odlaska na Zapad,a pojedinci se i danas rado javljaju,u znak zahvalnosti,sto se neko ponasao prema njima,kao prema ljudima.

ime i prezime

pre 5 godina

...sećam se ove priče sa radija kada je bila aktuelna . Tada sam imala 22 godine. Posle sam se godinama pitala , šta bi sa gospodjom ? Drago mi je da ste pisali o ovom dogadjaju. Pozdrav hrabrosti i ljubavi !