Utorak, 18.09.2018.

15:46

Dečak preminuo od sepse – lekari ga prethodno vraćali kući

Osmogodišnji Ognjen Paunović iz sela Zagajica, kod Vršca preminuo je 28. avgusta u bolnici u Vršcu od sepse, pišu <a href="http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:750129-Vrsac-Osmogodisnjak-preminuo-od-sepse" class="text-link" target= "_blank">Večernje novosti</a>.

Izvor: B92

Deèak preminuo od sepse – lekari ga prethodno vraæali kuæi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Kobayashi maru

pre 5 godina

da ne duzim dalje... nije bilo ništa pokvareno, imao sam meteorizam tankih creva, a pored ovakvih lekara u zdravstvu neka nam je Bog u pomoći.. 
(Kobayashi maru, 18. septembar 2018 17:16) 

Samo nisi ispričao kako si došao do tog saznanja da imaš meteorizam/gasove, verovatno su te pregledali tj. obavili su svoj posao kako treba. Slažem se s tobom da su lokalne bolnice i službe hitne pomoći raspad, ali urgentni centar ipak koliko toliko radi ok
(pelagić, 18. septembar 2018 18:23)

Navedena doktorka mi je prepisala infuziju (ne znam šta mi je dala) na kojoj sam bio sat vremena, ali mi nije pomoglo... i dalje grčevi, i dalje povraćam crno, i dalje ne postoji ništa u mojoj svesti osim jakog bola... posle infuzije, ponovo doktorka i ponovo infuzija sledecih sat vremena, i opet bez promena... tek posle dva sata od dolaska se sete da me snimaju i na rendgenu se uočava meteorizam... hteo sam i da me seku, samo da me reše tih grčeva i povraćanja, svaki korak i pokret mi je mučan, svaki minut pod bolovima kao sat, a oni evo ti papir, idi na drugi sprat, cekaj na infuziju, pa se vrati i čekaj doktorku, pa ponovo infuziju, pa kad to ne proradi, tek tada se sete da bi možda bilo nešto drugo...

marija

pre 5 godina

Zaledila sam se još jutros kad sam pročitala ovaj užas.
Ako ovi "doktori" ne izgube licencu doživotno i mogućnost da se približe pacijentu, neka propadnemo svi skupa jer nismo nizašta!!!
Pa oni ni analizu krvi nisu uradili, ejjjjjjj!!!!!!!

Ode nam dete zbog slepog creva u 21. veku!
Ko vas uči na tom Medicinskom fakiltetu???

Misa

pre 5 godina

Problem broj 1 je "dualni sistem skolovanja" na medicinskom fakultetu u Srbiji - a posebno u Beogradu. To znaci da zavrsavas ako platis (kat. A) ili znas znanje (kat. B). Kategorija A je oko 90% (kad se odbiju oni sto nemaju ni para ni znanja, ti otpadnu u prvoj godini na hemiji), dok kategorija B je oko 10%. Ponekad ima i idiota koji falsifikuju diplome, kao sto je skoro bilo u Vrscu, odnosno hteli bi da na mufte.... Problem broj 2 je zaposljavanje preko veze. Tu mozes samo ako spadas u kategoriju A. U Vrscu, kao i u svoj provinciji, 90% lekara koji se zaposle u DZ su tu zato sto im tu rade ili mama ili tata ili oboje. Eto to je anamneza sistema. Znaci ne treba biti psihoanaliticar da bi se znalo da je profil doticnog lekara-sarlatana, neko u tridesetoj godini koji spada u kategoriju A, koji mu (ili joj) verovatno neko od roditelja radi u DZ Vrsac. Jedini nacin da se ovoj anomaliji stane na put je provera svih lekara koji su zavsili od 1998-2000 nadalje (nostrifikacija) kao i drakonsko kaznjavanje professora koji uzimaju mito. Ovo poslednje bi trebalo staviti pod isti tretman kao veleizdaju jer time dovodis do zaglupljivanja naroda i time stavljas tacku na buducnost svog naroda. No ovo mozemo da resimo tek kad sredimo sudstvo....

Gille

pre 5 godina

Lekari ne vole da im kazete gde vas boli. Sujetni su i vole sami da pogadjaju. Jedan lekar se kladio sa bolesnikom da ce pogoditi od cega je bolestan. Lekar je izgubio opkladu, a pacijent zivot.

pelagić

pre 5 godina

da ne duzim dalje... nije bilo ništa pokvareno, imao sam meteorizam tankih creva, a pored ovakvih lekara u zdravstvu neka nam je Bog u pomoći..
(Kobayashi maru, 18. septembar 2018 17:16)

Samo nisi ispričao kako si došao do tog saznanja da imaš meteorizam/gasove, verovatno su te pregledali tj. obavili su svoj posao kako treba. Slažem se s tobom da su lokalne bolnice i službe hitne pomoći raspad, ali urgentni centar ipak koliko toliko radi ok

Markoni

pre 5 godina

Licno iskustvo iz Vrsacke bolnice.
Plakao sam od bolova kada sam otisao u bolnicu, doktorka me salje na ultra zvuk abdomena gde posle 10 min pregleda doktorka kaze da je sve u najboljem redu.Doktorki bilo sumnjivo posto su simptomi licili na pucanje slepog creva i rekla mi je smena je za pola sata dolazi drugi doktor na ultra zvuk pa ce da te opet pregleda.
Na drugom pregledu doktor kaze da se stomacna tecnost izlila i da moraju odmah da me operisu sto su i uradili.
Mogla je doktorka da kaze to ti je stomacni virus i da me posalje kuci ja sam imao malo vise srece.
Doktorski kadar u Vrsackoj bolnici je blago reci katastrofa.

netko

pre 5 godina

Ume li iko od lekara u Srbiji da pipne dete umesto ds mu pogledaju grlo na blic i vrate kuci. U prvim razredu srednje medicinske skole se uci palpacija pacijenta i u kojim situacijama se radi. Ne verujem sta citam i da se lecimo ko u srednjem veku-pogadjanjem pa kako ti bude.
(Milica, 18. septembar 2018 16:08)

Ma znaju nasi lekari dosta toga.
Kad odu u nemacku ili rade privatno sve im je po PS.u

Samo ih u domovima zdravlja mrzi da rade, mala mi plata, sta me briga, necu valjda da se cimam (mesam u svoj posao).

Da me neko ne shvati pogresno, nisu samo lekari takvi nego svi koji rade za drzavu, znaju al nece. Radis, ne radis, platu dobijes a odgovornost nikakva (otkaz niko nikad ne dobije, max suspenziju od mesec dana za neki veliki cirkus).

Usput, ima i onih koji rade, ta radna manjina nosi na grbaci celu drzavu, iako im je to posao, svaka im cast sto ne podlezu ponasanju bezobrazne vecine.

Medicinski tehničar

pre 5 godina

Saučešće porodici. Dokle god nam decu po selima budu lečili neiskusni lekari, ovakve stvari će se događati... Radim u Domu zdravlja u jednom od najvećih gradova u Vojvodini. U poslednjih par godina iz ustanove je u Nemačku i Mađarsku otišlo preko 15 lekara a umesto njih su zaposleni potpuno neiskusni lekari (bez ijednog dana radnog staža) i to uglavnom iz Centralne Srbije, jer u Vojvodini skoro da više i nema nezaposlenih lekara.

Pera

pre 5 godina

Joj Boze ne znam sta bih radio da se mojoj deci nesto slicno desi, pokoj mu dusi maloj. Ovoga je oduvek bilo, secam se krajem 80-ih imao sam 15-16 godina i isti simptomi: povracanje, nesnosni bolovi, povremeno otkazivanje leve noge... nijedna hitna nije htela da dodje, kazali mi da se "prosetam" do doma zdravlja (oko 5km). Kada je doslo do kraja, kada sam lezao na kaucu, u nesvesti od bolova, majka je nazvala svog brata od strica (moj dalji ujak) koji je bio neki pomocnik tadasnjem ministarstvu zdravlja. U roku od 20 minuta sam bio u bolnici gde su dijagnostifikovali perforirano slepo crevo, gangrenu, i prvi stadijum sepse. Lezao sam nedeljama sa otvorenim stomakom kako bi mogli da me ciste iznutra. I danas razmisljam sta bi bilo da nisam imao ujaka na polozaju, i koliko ima takvih ljudi koji nemaju srecu da imaju nekoga da urgira za njih.

Branko

pre 5 godina

Pre neki dan odem kod specijaliste na pregled sa uputom. Iza saltera jedna sestra se sminka a druga bleji u kompjuter. Posle nekoliko minuta obraca mi se ova za komjuterom, STA VAMA TREBA?? Samo sto joj nisam rekao po kile cvaraka. Najveca tragedija zivota u ovakvoj zemlji je kad dodjes do toga da ti treba lekar, ako prodjes bahate med sestre uvaljene u drzavnim ustanovama bez imalo odgovornosti, cast izuzecima.

mm

pre 5 godina

Uh kakvo podsećanje. Potpuno ista priča, samo sam se ja izvukao. Šibenik '89, more. Tri dana povraćam, ubija me stomak. Tri dana me vraćaju kući sa opšte prakse sa dijagnozom stomačnog virusa. Četvrti dan se budim sa oduzetim nogama. Pravac bolnica. Hirurg me samo opipao i pravac operaciona sala. Perforacija slepog creva, sepsa, temperatura preko 40'... Hirurg izlazi iz sale posle 3 sata operacije i kaže mojoj majci da je uradio šta je mogao i da se moli bogu. Huh..izvukoh se nekako.. :/

Hoću Državu

pre 5 godina

Sve je opasnije po život razboleti se u Srbiji.
Iz godine u godinu se stanje vidno pogoršava.
Morate da vodite računa o svemu umesto lekara, bez obzira što se oni na to ljute. Ako to ne činite, sreća će vas samo spasiti koja vam i ovako treba.
Beograd nije izuzetak, nekada je to važilo, ali ni u KCS niste bezbedni, daleko od toga.
Lekara je sve manje i to odlaze većinom oni bolji.
Oni dobri koji ostaju su frustrirani zbog stanja u kome se nalaze jer su usamljeni u struci i bez zamene. Mogu samo da se junače, podmeću, ali rezultat je svakako loš. Radi se brzo, kuso i u neodgovarajućim uslovima. Ako ste u hirurgiji, sepsa i bolničke bakterije vas čekaju još malo pa izvesno.
Pored svega, lekari su još razvučeni između veza i vezica jer svi, ceo narod, učestvuju na opštem nivou u korupciji. Nema kreveta, nema vremena, nema materijala, a veza je previše.
Ja sam se borio više godina sa očevim bolestima u unutrašnjosti, Novom Sadu i Beogradu. U mobilnom telefonu 11 lekara. Nedavno sam imao još jedan smrtni slučaj u porodici u KCS - sepsa i klostridija nakon greške u prvoj operaciji. Postoperativnih problema kod drugih pacijenata sam se nagledao proteklih mkeseci. Šanse nemate da se izvučete ako vas sreća ne posluži. Najbolje iskustvo imam iz Sremske Kamenice, ali verovatno se i tamo pokvarilo stanje u protekle 3 godine.
Želim nam svima mnogo sreće u vremenima gde se u Srbiji zbog male lične koristi prave nemerljive štete.
Ja ne znam koliko je ovaj narod svestan toga.

Радослав Богичевић

pre 5 godina

Џаба свих смс_ова, уплаћивања на рачуне за децу и других донација.Док једни занемарују други не могу то да исправљају. Још један мали живот угашен,због кога и чега?

samo kazem

pre 5 godina

Nije mi jasno kako su ga mogli vracati kuci jer bolovi pri ovom su neverovatno jaki. Dete se moralo uvijati od bolova. Imao sam to pa znam, preziveo sam jer su me hitno operisali.

Filmofil

pre 5 godina

@Pobesneo Maks, 18. septembar 2018 16:33)

Nisam lekar, inzenjer sam. Zar nije logicnije da se onda podje iskljucenjem najgore opcije, posebno ako dijagnostika nije skupa? Koja je poenta da se krene od nece valjda? Ono idi kuci, pa ako preteknes.

Ocigledno da su roditelji ispravno posumnjali, iako nisu lekari. Secam se dva slucaja iz detinjstva i mladosti gde je dvoje izgubilo zivot. U oba slucaja se radi o deci koja su ostala bez roditelja pa niko za njih nije imao da insistira.

Saucesce porodici. Gubitak deteta je nezamisliva bol, pogotovo usled nemara.

Kobayashi maru

pre 5 godina

Jednom sam se probudio oko 2 noću sa jakim bolovima u stomaku i povraćao sam crno na svakih dvadesetak minuta.. Kada smo pozvali Hitnu pomoć, nisu hteli da dođu već su mi rekli da pijem tople čajeve. Kad se posle sat sat i po stanje nije promenilo, a ja nisam mogao ništa drugo da radim osim da se previjam i znojim od strašnih bolova, devojka je pozvala Hitnu koja opet nije mogla da dođe, kažu nisam dovoljno hitan slučaj i da nemaju vozila, pa me je devojka odvela taksijem u Urgentni centar, u Beogradu...
U Urgentnom, ja sam jedva govorio koliko me je boleo stomak, od grčeva i povraćanja na svakih pola sata (povracao sam preko četiri sata), a doktorka me je jedva pogledala nalaktljena na sto i sa takvim nipodaštavanjem govorila "šta je, pa ti si nešto pokvareno pojeo, šta si jeo...".. sa pet metara udaljenosti mi je dala dijagnozu, a da mi prišla nije...da ne duzim dalje... nije bilo ništa pokvareno, imao sam meteorizam tankih creva, a pored ovakvih lekara u zdravstvu neka nam je Bog u pomoći..

samo da kazem...

pre 5 godina

Saučešće roditeljima. Moje iskustvo sa lekarima je da čim državni lekari ne znaju šta je, odvedem dete kod privatnog lekara. Jedan mi je skoro spasao dete, čim smo stigli, na vratima je već rekao - stavite je na krevet, a on odmah spremao injekciju... Jeste skupo, ali zdravlje nema cenu.

Olja

pre 5 godina

Žao mi je male dušice. Ne znam detalje pa mozda ipak nije doktor kriv. Sa druge strane, žao mi je i sto niko nece da odgovara cak i ako je bilo propusta ili greške. Drzavna bolnica je za sve doktore sigurna kuća. Svašta se desava, doktoru je mnogo lakse da operiše u drzavnom samo za šta ga,,zainteresuju,, čista zarada nema rizika,sta god da se desi, zato ko pokaze znake da bi placao pogadjaju i naplaćuju a operišu u drzavnim bolnicama. Da je ovo bilo kod privatnika niko ga ne bi odbranio a ovako malo novine a onda ispoštovana je procedura sve je bilo stručno a sta ćete komplikacije se dešavaju. Kad se uvede zabrana rada doktorima privatno i državno u isto vreme privatnici ce da regulišu najbolje ko sme a ko ne sme da leči i operiše.

Gillespie

pre 5 godina

Sramota, umro je mali dečak na pravdi Boga, zato što lekari izgleda nisu uspeli da prepoznaju napad slepog creva i pucanje istog? Ubili ste dete svojom neodgovornošću, sram da vas bude!

x1

pre 5 godina

Akutni abdomen bio i ostao "tamni vilajet " za hirurgiju... na žalost uvek će biti u nekom procentu smrtnost za slepo crevo, žučnu kesu, uklještene kile, invaginacije.. Katastrofa...

Olja

pre 5 godina

Samo jedno rešenje moze da smanji ili proredi ovakve vesti. Ukinuti drzavne bolnice kazamate prepisati američke ili švajcarske zakone, da ostane samo državna inspekcija dati inspektorima plate kao ministrima i veće ako treba i eto najboljeg zdravstvenog sistema praktično preko noći. Od ovog sada gde navodno svima može sve za džabe, preko ispita i zaposljavanja na vezu dolazi do ovakvih tužnih pretužnih vesti i lečenja smsom i čekanje na fondacije.

dr iz inostranstva

pre 5 godina

Dečak je , nažalost, umro od komplikacija akutnog ileusa (vezanih creva), a ne infekcije kako bi se po naslovu dalo zaključiti. Invaginacija creva je inače retka, nije tipična za ovaj uzrast. Moglo je, verovatno, sve da se završi i drugačije, ali sa sadašnjim iskustvom mogu da kažem da ovakav slučaj verovatno prevazilazi kompetencije lokalne bolnice i doma zdravlja.
Tužno, ali tako je.

Markus

pre 5 godina

Imam lekara u porodici i znam koliko ima onih koji su završili te studije preko veza, na guranje, zapošljavaju se i napreduju u službi korupcijom i nepotizmom, a pravim odgovornim i savesnim lekarima prave spletke i zvrčke kako stignu.
Nažalost oni lekari koji svarno vrede i znaju a dovoljno su mladi će bez problema otići u tu Nemačku, a nama će ostajati sve više ovakvih neznalica i neodgovornih ... neka nam je Bog u pomoći.

kingbob359

pre 5 godina

Zaista užasan scenario. Teško je zamisliti bol i tugu porodice deteta.
Ko želi može da pogleda i drugu stranu priče-da li postoji neki lekar koji nikada nije napravio fatalnu grešku? Da li je to uradio namerno?Koliko je taj isti lekar ili bilo koji drugi koji je napravio grešku za života pregledao i pravilno dijagnostikovao i operisao dece?
Poenta je da je to užasno stresan posao,protokolarno neregulisan u Srbiji,izdvavjaje iz budžeta za zdravstvo je minimalno...Ne znam zašto se bilo ko u Srbiji uopšte bavi ovim poslom.

Nažalost...

pre 5 godina

Za 14 dana roditelji su nekoliko puta dovodili dete u bolnicu a niko nije uradio bilo kakve analize niti su dete hispitalizovali već su ga vraćali kući da se muči. Svi koji su učestvovali u tome treba da odgovaraju jer su neodgovorno i neprofesionalno pristupili lečenju deteta.

Bob

pre 5 godina

Da li je moguce da od 100 slucajeva smrti pacijenta ni u jednom jedinom slucaju nije kriv doktor. Ovo ce da se dogadje sve dok neko, ne ode na visegodisnju robiju. Dete spavaj sa andjelima.

Chika Ljuba

pre 5 godina

Želim da izjavim saučešće porodici sa nadom da se ova tragedija više nikada ne ponovi. Svi se sete u kakvom nam je stanju zdravstvo kada se dogodi neki incident sa smrtnim posledicama pout ovoga. Ništa se neće promeniti kažnjavanjem odgovornih lekara, samo će se stvoriti lažna slika pravde a stvarni krivci ostaće skriveni iza zatamljenog stakla audija, kriće se iza brige o Kosovu, dovodenja stranih investicija... naša deca ona će stradati a mi će mo patiti za njima nemoćni da bilo šta promenimo. A jesmo li baš nemoćni ili samo lenji i kupljeni lažima onih koji treba da brinu o državi i institucijama umesto da ih unistavaju.

Monsieur Alphonse

pre 5 godina

Tipican propust i greska lekara,i nije prvi pit da nam deca i odrasli ovako zavrsavaju,zalim i dete i roditelje, ali na kraju treba da znaju da niko od lekara nece odgovarati.
Pa posle citam neki nadobudni lekari prete odlaskom u DE iako ne znaju ni 2 slova nemackog..slobodno idite u DE ako vas neko zove mada sumnjam, ali za ovako nesto u nemackoj bi robijali dozivotno.
(C i n i k, 18. septembar 2018 16:16)

Ništa se ti ne sekiraj za one nesposobne što nisu u stanju ni dve unakrst da izgovore na nemačkom. Ne pada njima ni na kraj pameti da idu u Nemačku jer dobro znaju da tamo nemaju šta da traže.

Oni će, nažalost, ostati ovde, uzeti članske karte Biblioteke i završiti minimum kao načelnici odeljenja, direktori klinika ili čak još više!

Samo zato nam je zdravstvo takva propast! Sigurno ne zbog dobrih i sposobnih, nego zbog cuboka i korova koji sve proždire i napreduje po svim mogućim linijama, osim po stručnoj!

gvido

pre 5 godina

Ukratko o vrsackim doktorima...

Operacija koja je trebala biti rutniska jer se obavlja vise od 40-50 godina krenula je naopako greskom onoga koji je trebalo da procita utrazvucni nalaz i konstauje da stanje unutrasnjeg organa nije uobicajen i kako se prvo "pretpostavljalo". Zatim operaciju pocinje jedan doktor, a zavrsava drugi koji ostecuje organ koji je predmet operacije do te mere da ne pacijentu stanje zivotno ugrozeno... Pacijent odlazi po hitnom uputu u Beograd, gde se tri meseca doktori bore za zivot i nakon dve dodatne operacije konstatuju da ce treca i poslednja operacija uspeti ukoliko se sprovede zahvat koji je moguc samo u teoriji, ali je u praksi toliko nemoguc da pacijetu saopstavaju da mogu pokusati ukoliko se on slaze inace mu smrt nastupa ubrzo.... Sta odluciti u tom trenutku????

Za sve to vreme doktori koji su zakuvali supu, a naročito nakon tri godine od ooeracije nisu udostojili sebe da pacijenta kontaktiraju objasne gde je nastala greska i moralno se izvinu pzacijentu i porodici...

Osim nekolicine pravih doktora u VRSACKOJ bolnici, ostali su sarlatani, mamini i tatini sinovi, neradnici.... Zakleli se Hipokratu( LICEMERU) na verno sluzenje, a moral zaboravili na prvoj godini fakulteta...

Jedina svetla tacka nase medicine je Beograd, a ukoliko te doktore pitate iz kojih su mesta najgori slucajevi prosledjeni, reci ce vam VRSAC. I to je javna tajna koju niko ne sme da spomene.

milodar

pre 5 godina

@Markus takvih vezara nema ni izdaleka koliko ti se cini. jos manji broj od njih radi sa pacijentima.
s druge strane poznajem mladog doktora koji je na ispitima stalno varao, a sada je cenjeni dr u danskoj.

Jovana

pre 5 godina

Saucesce porodici.
Ne znam da li iko cita ove komentare ali apel ogroman onima u cijoj je ovo nadleznosti da svoj posao rade! To znaci da sankcionisu najstrozom kaznom dozivotnog oduzimanja dozvole rada svim lekarima kod kojih je dete islo na kontrolu! Zaista ne vidim sta bi drugo bilo ispravno uraditi.

Ayatollah

pre 5 godina

Moja žena je lekarka u Vršcu, ovo se tamo već uveliko zna, kao i ko je hirurg koji je dva puta vraćao roditelje i dete kući, iako je imao klasičnu kliničku sliku apendicitisa, kao iz udžbenika. Kad je dete došlo treći put, slepo crevo je već bilo perforiralo i bilo je kasno za dečaka. Čak su roditelji prvi put rekli doktoru da sumnjaju da je u pitanju slepo crevo, jer su i drugi u selu imali iste takve simptome i bili operisani. Neshvatljivo, zaista, za dugogodišnji zatvor i doživotnu zabranu bavljenja medicinom.

milodar

pre 5 godina

uzasna, uzasna smrt i veliki propust lekara je neprepoznati invaginaciju creva. prosto mi je neverovatno da je tako nesto propusteno. sada je pitanje sta je uradjeno ili nije od dijanostike. jednostavan ultrazvuk i/ili rtg abdomena bi ukazao da su siptomi za hirurga. ako to nije uradjeno onda je ovo teski nemar.

Milica

pre 5 godina

Ume li iko od lekara u Srbiji da pipne dete umesto ds mu pogledaju grlo na blic i vrate kuci. U prvim razredu srednje medicinske skole se uci palpacija pacijenta i u kojim situacijama se radi. Ne verujem sta citam i da se lecimo ko u srednjem veku-pogadjanjem pa kako ti bude.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Ne bih da branim doktore,ali ovakve stvari se desavaju kada doktori nemaju iskustva.Da se ovo desilo u Bg,sanse da bi preziveo bi bile nesto vece,ali ne znacajno,jer je sepsa prilicno retka i mnogi doktori nikada nisu imali takav slucaj.
Kako u familiji imam desetak doktora specijalista,koji obilaze simpozijume po svetu,poslednji put sam cuo anegdotu kako su se u Indiji hvalili indijskim doktorima,kako neki zahvat na kicmi izvode 50 50 do 60 puta godisnje,adok su se oni nasmejali i ispricali im kako oni to rade oko 500 puta godisnje,jer ih mnogo ima....

U medicini je znanje vazno,ali iskustvo jos vise,a ono se stice radom na pacijentima.Pojedina oboljenja su jako retka u ovom delu sveta,tako da doktori ih tesko prepoznaju,posebno ako su im simtomi slicni sa cescim bolestima.

Doktori nisu svemocni i nemaju odgovor na sve.Ako u to ubacimo i situaciju u kojoj se nase zdravstvo nalazi ,onda slika nije bas ruzicasta.

Advokat

pre 5 godina

Kad bi postojala propisana procedura, tačno bi se znalo šta je neophodno uraditi u ovakvom slučaju.

Ovako, sve je prepušteno volji lekara i njihovoj proceni, a dete ode...

shone

pre 5 godina

Pocivaj u miru, andjele mali. Nadam se da ce pravda stici ove nadobudne ljude koji su te ubili.
Ovo inace nije retkost, imao sam prilike na svojoj kozi da se uverim, zimus su mi majku 3 puta vratili kuci nakon sto smo se zalili na probleme posle operacije (poznati kolorektalni hirurg), sa obrazlozenjem da treba da uzima vise vode. Uz mnogo srece, nasih napora i napora lekara, jedva su joj na Urgentnom spasili zivot (dan danas sam zahvalan tom doktoru).

C i n i k

pre 5 godina

Tipican propust i greska lekara,i nije prvi pit da nam deca i odrasli ovako zavrsavaju,zalim i dete i roditelje, ali na kraju treba da znaju da niko od lekara nece odgovarati.
Pa posle citam neki nadobudni lekari prete odlaskom u DE iako ne znaju ni 2 slova nemackog..slobodno idite u DE ako vas neko zove mada sumnjam, ali za ovako nesto u nemackoj bi robijali dozivotno.

MomaSRB

pre 5 godina

I? Nikom ništa. Biće kažnjeni 2-3 godine i to je to. Dok ne krene da se zbog ovakvih stvari TRAJNO ODUZIMAJU LICENCE LEKARIMA, naravno ako su krivi, svaka ostala kazna će biti nagrada!

Tokamak

pre 5 godina

Verovatnoća je sa već sad možemo da znamo rezultat inspekcije. Ništa nije moglo da se preduzme, niko nije kriv sl. Obično tako bude na kraju. Možda sad što je dete u pitanju pa će da bude drugačije

Ayatollah

pre 5 godina

Moja žena je lekarka u Vršcu, ovo se tamo već uveliko zna, kao i ko je hirurg koji je dva puta vraćao roditelje i dete kući, iako je imao klasičnu kliničku sliku apendicitisa, kao iz udžbenika. Kad je dete došlo treći put, slepo crevo je već bilo perforiralo i bilo je kasno za dečaka. Čak su roditelji prvi put rekli doktoru da sumnjaju da je u pitanju slepo crevo, jer su i drugi u selu imali iste takve simptome i bili operisani. Neshvatljivo, zaista, za dugogodišnji zatvor i doživotnu zabranu bavljenja medicinom.

milodar

pre 5 godina

uzasna, uzasna smrt i veliki propust lekara je neprepoznati invaginaciju creva. prosto mi je neverovatno da je tako nesto propusteno. sada je pitanje sta je uradjeno ili nije od dijanostike. jednostavan ultrazvuk i/ili rtg abdomena bi ukazao da su siptomi za hirurga. ako to nije uradjeno onda je ovo teski nemar.

Milica

pre 5 godina

Ume li iko od lekara u Srbiji da pipne dete umesto ds mu pogledaju grlo na blic i vrate kuci. U prvim razredu srednje medicinske skole se uci palpacija pacijenta i u kojim situacijama se radi. Ne verujem sta citam i da se lecimo ko u srednjem veku-pogadjanjem pa kako ti bude.

shone

pre 5 godina

Pocivaj u miru, andjele mali. Nadam se da ce pravda stici ove nadobudne ljude koji su te ubili.
Ovo inace nije retkost, imao sam prilike na svojoj kozi da se uverim, zimus su mi majku 3 puta vratili kuci nakon sto smo se zalili na probleme posle operacije (poznati kolorektalni hirurg), sa obrazlozenjem da treba da uzima vise vode. Uz mnogo srece, nasih napora i napora lekara, jedva su joj na Urgentnom spasili zivot (dan danas sam zahvalan tom doktoru).

Kobayashi maru

pre 5 godina

Jednom sam se probudio oko 2 noću sa jakim bolovima u stomaku i povraćao sam crno na svakih dvadesetak minuta.. Kada smo pozvali Hitnu pomoć, nisu hteli da dođu već su mi rekli da pijem tople čajeve. Kad se posle sat sat i po stanje nije promenilo, a ja nisam mogao ništa drugo da radim osim da se previjam i znojim od strašnih bolova, devojka je pozvala Hitnu koja opet nije mogla da dođe, kažu nisam dovoljno hitan slučaj i da nemaju vozila, pa me je devojka odvela taksijem u Urgentni centar, u Beogradu...
U Urgentnom, ja sam jedva govorio koliko me je boleo stomak, od grčeva i povraćanja na svakih pola sata (povracao sam preko četiri sata), a doktorka me je jedva pogledala nalaktljena na sto i sa takvim nipodaštavanjem govorila "šta je, pa ti si nešto pokvareno pojeo, šta si jeo...".. sa pet metara udaljenosti mi je dala dijagnozu, a da mi prišla nije...da ne duzim dalje... nije bilo ništa pokvareno, imao sam meteorizam tankih creva, a pored ovakvih lekara u zdravstvu neka nam je Bog u pomoći..

C i n i k

pre 5 godina

Tipican propust i greska lekara,i nije prvi pit da nam deca i odrasli ovako zavrsavaju,zalim i dete i roditelje, ali na kraju treba da znaju da niko od lekara nece odgovarati.
Pa posle citam neki nadobudni lekari prete odlaskom u DE iako ne znaju ni 2 slova nemackog..slobodno idite u DE ako vas neko zove mada sumnjam, ali za ovako nesto u nemackoj bi robijali dozivotno.

Markus

pre 5 godina

Imam lekara u porodici i znam koliko ima onih koji su završili te studije preko veza, na guranje, zapošljavaju se i napreduju u službi korupcijom i nepotizmom, a pravim odgovornim i savesnim lekarima prave spletke i zvrčke kako stignu.
Nažalost oni lekari koji svarno vrede i znaju a dovoljno su mladi će bez problema otići u tu Nemačku, a nama će ostajati sve više ovakvih neznalica i neodgovornih ... neka nam je Bog u pomoći.

Nažalost...

pre 5 godina

Za 14 dana roditelji su nekoliko puta dovodili dete u bolnicu a niko nije uradio bilo kakve analize niti su dete hispitalizovali već su ga vraćali kući da se muči. Svi koji su učestvovali u tome treba da odgovaraju jer su neodgovorno i neprofesionalno pristupili lečenju deteta.

Monsieur Alphonse

pre 5 godina

Tipican propust i greska lekara,i nije prvi pit da nam deca i odrasli ovako zavrsavaju,zalim i dete i roditelje, ali na kraju treba da znaju da niko od lekara nece odgovarati.
Pa posle citam neki nadobudni lekari prete odlaskom u DE iako ne znaju ni 2 slova nemackog..slobodno idite u DE ako vas neko zove mada sumnjam, ali za ovako nesto u nemackoj bi robijali dozivotno.
(C i n i k, 18. septembar 2018 16:16)

Ništa se ti ne sekiraj za one nesposobne što nisu u stanju ni dve unakrst da izgovore na nemačkom. Ne pada njima ni na kraj pameti da idu u Nemačku jer dobro znaju da tamo nemaju šta da traže.

Oni će, nažalost, ostati ovde, uzeti članske karte Biblioteke i završiti minimum kao načelnici odeljenja, direktori klinika ili čak još više!

Samo zato nam je zdravstvo takva propast! Sigurno ne zbog dobrih i sposobnih, nego zbog cuboka i korova koji sve proždire i napreduje po svim mogućim linijama, osim po stručnoj!

netko

pre 5 godina

Ume li iko od lekara u Srbiji da pipne dete umesto ds mu pogledaju grlo na blic i vrate kuci. U prvim razredu srednje medicinske skole se uci palpacija pacijenta i u kojim situacijama se radi. Ne verujem sta citam i da se lecimo ko u srednjem veku-pogadjanjem pa kako ti bude.
(Milica, 18. septembar 2018 16:08)

Ma znaju nasi lekari dosta toga.
Kad odu u nemacku ili rade privatno sve im je po PS.u

Samo ih u domovima zdravlja mrzi da rade, mala mi plata, sta me briga, necu valjda da se cimam (mesam u svoj posao).

Da me neko ne shvati pogresno, nisu samo lekari takvi nego svi koji rade za drzavu, znaju al nece. Radis, ne radis, platu dobijes a odgovornost nikakva (otkaz niko nikad ne dobije, max suspenziju od mesec dana za neki veliki cirkus).

Usput, ima i onih koji rade, ta radna manjina nosi na grbaci celu drzavu, iako im je to posao, svaka im cast sto ne podlezu ponasanju bezobrazne vecine.

Pera

pre 5 godina

Joj Boze ne znam sta bih radio da se mojoj deci nesto slicno desi, pokoj mu dusi maloj. Ovoga je oduvek bilo, secam se krajem 80-ih imao sam 15-16 godina i isti simptomi: povracanje, nesnosni bolovi, povremeno otkazivanje leve noge... nijedna hitna nije htela da dodje, kazali mi da se "prosetam" do doma zdravlja (oko 5km). Kada je doslo do kraja, kada sam lezao na kaucu, u nesvesti od bolova, majka je nazvala svog brata od strica (moj dalji ujak) koji je bio neki pomocnik tadasnjem ministarstvu zdravlja. U roku od 20 minuta sam bio u bolnici gde su dijagnostifikovali perforirano slepo crevo, gangrenu, i prvi stadijum sepse. Lezao sam nedeljama sa otvorenim stomakom kako bi mogli da me ciste iznutra. I danas razmisljam sta bi bilo da nisam imao ujaka na polozaju, i koliko ima takvih ljudi koji nemaju srecu da imaju nekoga da urgira za njih.

mm

pre 5 godina

Uh kakvo podsećanje. Potpuno ista priča, samo sam se ja izvukao. Šibenik '89, more. Tri dana povraćam, ubija me stomak. Tri dana me vraćaju kući sa opšte prakse sa dijagnozom stomačnog virusa. Četvrti dan se budim sa oduzetim nogama. Pravac bolnica. Hirurg me samo opipao i pravac operaciona sala. Perforacija slepog creva, sepsa, temperatura preko 40'... Hirurg izlazi iz sale posle 3 sata operacije i kaže mojoj majci da je uradio šta je mogao i da se moli bogu. Huh..izvukoh se nekako.. :/

gvido

pre 5 godina

Ukratko o vrsackim doktorima...

Operacija koja je trebala biti rutniska jer se obavlja vise od 40-50 godina krenula je naopako greskom onoga koji je trebalo da procita utrazvucni nalaz i konstauje da stanje unutrasnjeg organa nije uobicajen i kako se prvo "pretpostavljalo". Zatim operaciju pocinje jedan doktor, a zavrsava drugi koji ostecuje organ koji je predmet operacije do te mere da ne pacijentu stanje zivotno ugrozeno... Pacijent odlazi po hitnom uputu u Beograd, gde se tri meseca doktori bore za zivot i nakon dve dodatne operacije konstatuju da ce treca i poslednja operacija uspeti ukoliko se sprovede zahvat koji je moguc samo u teoriji, ali je u praksi toliko nemoguc da pacijetu saopstavaju da mogu pokusati ukoliko se on slaze inace mu smrt nastupa ubrzo.... Sta odluciti u tom trenutku????

Za sve to vreme doktori koji su zakuvali supu, a naročito nakon tri godine od ooeracije nisu udostojili sebe da pacijenta kontaktiraju objasne gde je nastala greska i moralno se izvinu pzacijentu i porodici...

Osim nekolicine pravih doktora u VRSACKOJ bolnici, ostali su sarlatani, mamini i tatini sinovi, neradnici.... Zakleli se Hipokratu( LICEMERU) na verno sluzenje, a moral zaboravili na prvoj godini fakulteta...

Jedina svetla tacka nase medicine je Beograd, a ukoliko te doktore pitate iz kojih su mesta najgori slucajevi prosledjeni, reci ce vam VRSAC. I to je javna tajna koju niko ne sme da spomene.

Advokat

pre 5 godina

Kad bi postojala propisana procedura, tačno bi se znalo šta je neophodno uraditi u ovakvom slučaju.

Ovako, sve je prepušteno volji lekara i njihovoj proceni, a dete ode...

Markoni

pre 5 godina

Licno iskustvo iz Vrsacke bolnice.
Plakao sam od bolova kada sam otisao u bolnicu, doktorka me salje na ultra zvuk abdomena gde posle 10 min pregleda doktorka kaze da je sve u najboljem redu.Doktorki bilo sumnjivo posto su simptomi licili na pucanje slepog creva i rekla mi je smena je za pola sata dolazi drugi doktor na ultra zvuk pa ce da te opet pregleda.
Na drugom pregledu doktor kaze da se stomacna tecnost izlila i da moraju odmah da me operisu sto su i uradili.
Mogla je doktorka da kaze to ti je stomacni virus i da me posalje kuci ja sam imao malo vise srece.
Doktorski kadar u Vrsackoj bolnici je blago reci katastrofa.

Branko

pre 5 godina

Pre neki dan odem kod specijaliste na pregled sa uputom. Iza saltera jedna sestra se sminka a druga bleji u kompjuter. Posle nekoliko minuta obraca mi se ova za komjuterom, STA VAMA TREBA?? Samo sto joj nisam rekao po kile cvaraka. Najveca tragedija zivota u ovakvoj zemlji je kad dodjes do toga da ti treba lekar, ako prodjes bahate med sestre uvaljene u drzavnim ustanovama bez imalo odgovornosti, cast izuzecima.

Hoću Državu

pre 5 godina

Sve je opasnije po život razboleti se u Srbiji.
Iz godine u godinu se stanje vidno pogoršava.
Morate da vodite računa o svemu umesto lekara, bez obzira što se oni na to ljute. Ako to ne činite, sreća će vas samo spasiti koja vam i ovako treba.
Beograd nije izuzetak, nekada je to važilo, ali ni u KCS niste bezbedni, daleko od toga.
Lekara je sve manje i to odlaze većinom oni bolji.
Oni dobri koji ostaju su frustrirani zbog stanja u kome se nalaze jer su usamljeni u struci i bez zamene. Mogu samo da se junače, podmeću, ali rezultat je svakako loš. Radi se brzo, kuso i u neodgovarajućim uslovima. Ako ste u hirurgiji, sepsa i bolničke bakterije vas čekaju još malo pa izvesno.
Pored svega, lekari su još razvučeni između veza i vezica jer svi, ceo narod, učestvuju na opštem nivou u korupciji. Nema kreveta, nema vremena, nema materijala, a veza je previše.
Ja sam se borio više godina sa očevim bolestima u unutrašnjosti, Novom Sadu i Beogradu. U mobilnom telefonu 11 lekara. Nedavno sam imao još jedan smrtni slučaj u porodici u KCS - sepsa i klostridija nakon greške u prvoj operaciji. Postoperativnih problema kod drugih pacijenata sam se nagledao proteklih mkeseci. Šanse nemate da se izvučete ako vas sreća ne posluži. Najbolje iskustvo imam iz Sremske Kamenice, ali verovatno se i tamo pokvarilo stanje u protekle 3 godine.
Želim nam svima mnogo sreće u vremenima gde se u Srbiji zbog male lične koristi prave nemerljive štete.
Ja ne znam koliko je ovaj narod svestan toga.

MomaSRB

pre 5 godina

I? Nikom ništa. Biće kažnjeni 2-3 godine i to je to. Dok ne krene da se zbog ovakvih stvari TRAJNO ODUZIMAJU LICENCE LEKARIMA, naravno ako su krivi, svaka ostala kazna će biti nagrada!

dr iz inostranstva

pre 5 godina

Dečak je , nažalost, umro od komplikacija akutnog ileusa (vezanih creva), a ne infekcije kako bi se po naslovu dalo zaključiti. Invaginacija creva je inače retka, nije tipična za ovaj uzrast. Moglo je, verovatno, sve da se završi i drugačije, ali sa sadašnjim iskustvom mogu da kažem da ovakav slučaj verovatno prevazilazi kompetencije lokalne bolnice i doma zdravlja.
Tužno, ali tako je.

Gillespie

pre 5 godina

Sramota, umro je mali dečak na pravdi Boga, zato što lekari izgleda nisu uspeli da prepoznaju napad slepog creva i pucanje istog? Ubili ste dete svojom neodgovornošću, sram da vas bude!

samo kazem

pre 5 godina

Nije mi jasno kako su ga mogli vracati kuci jer bolovi pri ovom su neverovatno jaki. Dete se moralo uvijati od bolova. Imao sam to pa znam, preziveo sam jer su me hitno operisali.

Medicinski tehničar

pre 5 godina

Saučešće porodici. Dokle god nam decu po selima budu lečili neiskusni lekari, ovakve stvari će se događati... Radim u Domu zdravlja u jednom od najvećih gradova u Vojvodini. U poslednjih par godina iz ustanove je u Nemačku i Mađarsku otišlo preko 15 lekara a umesto njih su zaposleni potpuno neiskusni lekari (bez ijednog dana radnog staža) i to uglavnom iz Centralne Srbije, jer u Vojvodini skoro da više i nema nezaposlenih lekara.

Jovana

pre 5 godina

Saucesce porodici.
Ne znam da li iko cita ove komentare ali apel ogroman onima u cijoj je ovo nadleznosti da svoj posao rade! To znaci da sankcionisu najstrozom kaznom dozivotnog oduzimanja dozvole rada svim lekarima kod kojih je dete islo na kontrolu! Zaista ne vidim sta bi drugo bilo ispravno uraditi.

Filmofil

pre 5 godina

@Pobesneo Maks, 18. septembar 2018 16:33)

Nisam lekar, inzenjer sam. Zar nije logicnije da se onda podje iskljucenjem najgore opcije, posebno ako dijagnostika nije skupa? Koja je poenta da se krene od nece valjda? Ono idi kuci, pa ako preteknes.

Ocigledno da su roditelji ispravno posumnjali, iako nisu lekari. Secam se dva slucaja iz detinjstva i mladosti gde je dvoje izgubilo zivot. U oba slucaja se radi o deci koja su ostala bez roditelja pa niko za njih nije imao da insistira.

Saucesce porodici. Gubitak deteta je nezamisliva bol, pogotovo usled nemara.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Ne bih da branim doktore,ali ovakve stvari se desavaju kada doktori nemaju iskustva.Da se ovo desilo u Bg,sanse da bi preziveo bi bile nesto vece,ali ne znacajno,jer je sepsa prilicno retka i mnogi doktori nikada nisu imali takav slucaj.
Kako u familiji imam desetak doktora specijalista,koji obilaze simpozijume po svetu,poslednji put sam cuo anegdotu kako su se u Indiji hvalili indijskim doktorima,kako neki zahvat na kicmi izvode 50 50 do 60 puta godisnje,adok su se oni nasmejali i ispricali im kako oni to rade oko 500 puta godisnje,jer ih mnogo ima....

U medicini je znanje vazno,ali iskustvo jos vise,a ono se stice radom na pacijentima.Pojedina oboljenja su jako retka u ovom delu sveta,tako da doktori ih tesko prepoznaju,posebno ako su im simtomi slicni sa cescim bolestima.

Doktori nisu svemocni i nemaju odgovor na sve.Ako u to ubacimo i situaciju u kojoj se nase zdravstvo nalazi ,onda slika nije bas ruzicasta.

Tokamak

pre 5 godina

Verovatnoća je sa već sad možemo da znamo rezultat inspekcije. Ništa nije moglo da se preduzme, niko nije kriv sl. Obično tako bude na kraju. Možda sad što je dete u pitanju pa će da bude drugačije

Bob

pre 5 godina

Da li je moguce da od 100 slucajeva smrti pacijenta ni u jednom jedinom slucaju nije kriv doktor. Ovo ce da se dogadje sve dok neko, ne ode na visegodisnju robiju. Dete spavaj sa andjelima.

samo da kazem...

pre 5 godina

Saučešće roditeljima. Moje iskustvo sa lekarima je da čim državni lekari ne znaju šta je, odvedem dete kod privatnog lekara. Jedan mi je skoro spasao dete, čim smo stigli, na vratima je već rekao - stavite je na krevet, a on odmah spremao injekciju... Jeste skupo, ali zdravlje nema cenu.

x1

pre 5 godina

Akutni abdomen bio i ostao "tamni vilajet " za hirurgiju... na žalost uvek će biti u nekom procentu smrtnost za slepo crevo, žučnu kesu, uklještene kile, invaginacije.. Katastrofa...

Радослав Богичевић

pre 5 godina

Џаба свих смс_ова, уплаћивања на рачуне за децу и других донација.Док једни занемарују други не могу то да исправљају. Још један мали живот угашен,због кога и чега?

Olja

pre 5 godina

Žao mi je male dušice. Ne znam detalje pa mozda ipak nije doktor kriv. Sa druge strane, žao mi je i sto niko nece da odgovara cak i ako je bilo propusta ili greške. Drzavna bolnica je za sve doktore sigurna kuća. Svašta se desava, doktoru je mnogo lakse da operiše u drzavnom samo za šta ga,,zainteresuju,, čista zarada nema rizika,sta god da se desi, zato ko pokaze znake da bi placao pogadjaju i naplaćuju a operišu u drzavnim bolnicama. Da je ovo bilo kod privatnika niko ga ne bi odbranio a ovako malo novine a onda ispoštovana je procedura sve je bilo stručno a sta ćete komplikacije se dešavaju. Kad se uvede zabrana rada doktorima privatno i državno u isto vreme privatnici ce da regulišu najbolje ko sme a ko ne sme da leči i operiše.

Chika Ljuba

pre 5 godina

Želim da izjavim saučešće porodici sa nadom da se ova tragedija više nikada ne ponovi. Svi se sete u kakvom nam je stanju zdravstvo kada se dogodi neki incident sa smrtnim posledicama pout ovoga. Ništa se neće promeniti kažnjavanjem odgovornih lekara, samo će se stvoriti lažna slika pravde a stvarni krivci ostaće skriveni iza zatamljenog stakla audija, kriće se iza brige o Kosovu, dovodenja stranih investicija... naša deca ona će stradati a mi će mo patiti za njima nemoćni da bilo šta promenimo. A jesmo li baš nemoćni ili samo lenji i kupljeni lažima onih koji treba da brinu o državi i institucijama umesto da ih unistavaju.

milodar

pre 5 godina

@Markus takvih vezara nema ni izdaleka koliko ti se cini. jos manji broj od njih radi sa pacijentima.
s druge strane poznajem mladog doktora koji je na ispitima stalno varao, a sada je cenjeni dr u danskoj.

Misa

pre 5 godina

Problem broj 1 je "dualni sistem skolovanja" na medicinskom fakultetu u Srbiji - a posebno u Beogradu. To znaci da zavrsavas ako platis (kat. A) ili znas znanje (kat. B). Kategorija A je oko 90% (kad se odbiju oni sto nemaju ni para ni znanja, ti otpadnu u prvoj godini na hemiji), dok kategorija B je oko 10%. Ponekad ima i idiota koji falsifikuju diplome, kao sto je skoro bilo u Vrscu, odnosno hteli bi da na mufte.... Problem broj 2 je zaposljavanje preko veze. Tu mozes samo ako spadas u kategoriju A. U Vrscu, kao i u svoj provinciji, 90% lekara koji se zaposle u DZ su tu zato sto im tu rade ili mama ili tata ili oboje. Eto to je anamneza sistema. Znaci ne treba biti psihoanaliticar da bi se znalo da je profil doticnog lekara-sarlatana, neko u tridesetoj godini koji spada u kategoriju A, koji mu (ili joj) verovatno neko od roditelja radi u DZ Vrsac. Jedini nacin da se ovoj anomaliji stane na put je provera svih lekara koji su zavsili od 1998-2000 nadalje (nostrifikacija) kao i drakonsko kaznjavanje professora koji uzimaju mito. Ovo poslednje bi trebalo staviti pod isti tretman kao veleizdaju jer time dovodis do zaglupljivanja naroda i time stavljas tacku na buducnost svog naroda. No ovo mozemo da resimo tek kad sredimo sudstvo....

marija

pre 5 godina

Zaledila sam se još jutros kad sam pročitala ovaj užas.
Ako ovi "doktori" ne izgube licencu doživotno i mogućnost da se približe pacijentu, neka propadnemo svi skupa jer nismo nizašta!!!
Pa oni ni analizu krvi nisu uradili, ejjjjjjj!!!!!!!

Ode nam dete zbog slepog creva u 21. veku!
Ko vas uči na tom Medicinskom fakiltetu???

Olja

pre 5 godina

Samo jedno rešenje moze da smanji ili proredi ovakve vesti. Ukinuti drzavne bolnice kazamate prepisati američke ili švajcarske zakone, da ostane samo državna inspekcija dati inspektorima plate kao ministrima i veće ako treba i eto najboljeg zdravstvenog sistema praktično preko noći. Od ovog sada gde navodno svima može sve za džabe, preko ispita i zaposljavanja na vezu dolazi do ovakvih tužnih pretužnih vesti i lečenja smsom i čekanje na fondacije.

Gille

pre 5 godina

Lekari ne vole da im kazete gde vas boli. Sujetni su i vole sami da pogadjaju. Jedan lekar se kladio sa bolesnikom da ce pogoditi od cega je bolestan. Lekar je izgubio opkladu, a pacijent zivot.

pelagić

pre 5 godina

da ne duzim dalje... nije bilo ništa pokvareno, imao sam meteorizam tankih creva, a pored ovakvih lekara u zdravstvu neka nam je Bog u pomoći..
(Kobayashi maru, 18. septembar 2018 17:16)

Samo nisi ispričao kako si došao do tog saznanja da imaš meteorizam/gasove, verovatno su te pregledali tj. obavili su svoj posao kako treba. Slažem se s tobom da su lokalne bolnice i službe hitne pomoći raspad, ali urgentni centar ipak koliko toliko radi ok

kingbob359

pre 5 godina

Zaista užasan scenario. Teško je zamisliti bol i tugu porodice deteta.
Ko želi može da pogleda i drugu stranu priče-da li postoji neki lekar koji nikada nije napravio fatalnu grešku? Da li je to uradio namerno?Koliko je taj isti lekar ili bilo koji drugi koji je napravio grešku za života pregledao i pravilno dijagnostikovao i operisao dece?
Poenta je da je to užasno stresan posao,protokolarno neregulisan u Srbiji,izdvavjaje iz budžeta za zdravstvo je minimalno...Ne znam zašto se bilo ko u Srbiji uopšte bavi ovim poslom.

Kobayashi maru

pre 5 godina

da ne duzim dalje... nije bilo ništa pokvareno, imao sam meteorizam tankih creva, a pored ovakvih lekara u zdravstvu neka nam je Bog u pomoći.. 
(Kobayashi maru, 18. septembar 2018 17:16) 

Samo nisi ispričao kako si došao do tog saznanja da imaš meteorizam/gasove, verovatno su te pregledali tj. obavili su svoj posao kako treba. Slažem se s tobom da su lokalne bolnice i službe hitne pomoći raspad, ali urgentni centar ipak koliko toliko radi ok
(pelagić, 18. septembar 2018 18:23)

Navedena doktorka mi je prepisala infuziju (ne znam šta mi je dala) na kojoj sam bio sat vremena, ali mi nije pomoglo... i dalje grčevi, i dalje povraćam crno, i dalje ne postoji ništa u mojoj svesti osim jakog bola... posle infuzije, ponovo doktorka i ponovo infuzija sledecih sat vremena, i opet bez promena... tek posle dva sata od dolaska se sete da me snimaju i na rendgenu se uočava meteorizam... hteo sam i da me seku, samo da me reše tih grčeva i povraćanja, svaki korak i pokret mi je mučan, svaki minut pod bolovima kao sat, a oni evo ti papir, idi na drugi sprat, cekaj na infuziju, pa se vrati i čekaj doktorku, pa ponovo infuziju, pa kad to ne proradi, tek tada se sete da bi možda bilo nešto drugo...

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Ne bih da branim doktore,ali ovakve stvari se desavaju kada doktori nemaju iskustva.Da se ovo desilo u Bg,sanse da bi preziveo bi bile nesto vece,ali ne znacajno,jer je sepsa prilicno retka i mnogi doktori nikada nisu imali takav slucaj.
Kako u familiji imam desetak doktora specijalista,koji obilaze simpozijume po svetu,poslednji put sam cuo anegdotu kako su se u Indiji hvalili indijskim doktorima,kako neki zahvat na kicmi izvode 50 50 do 60 puta godisnje,adok su se oni nasmejali i ispricali im kako oni to rade oko 500 puta godisnje,jer ih mnogo ima....

U medicini je znanje vazno,ali iskustvo jos vise,a ono se stice radom na pacijentima.Pojedina oboljenja su jako retka u ovom delu sveta,tako da doktori ih tesko prepoznaju,posebno ako su im simtomi slicni sa cescim bolestima.

Doktori nisu svemocni i nemaju odgovor na sve.Ako u to ubacimo i situaciju u kojoj se nase zdravstvo nalazi ,onda slika nije bas ruzicasta.

kingbob359

pre 5 godina

Zaista užasan scenario. Teško je zamisliti bol i tugu porodice deteta.
Ko želi može da pogleda i drugu stranu priče-da li postoji neki lekar koji nikada nije napravio fatalnu grešku? Da li je to uradio namerno?Koliko je taj isti lekar ili bilo koji drugi koji je napravio grešku za života pregledao i pravilno dijagnostikovao i operisao dece?
Poenta je da je to užasno stresan posao,protokolarno neregulisan u Srbiji,izdvavjaje iz budžeta za zdravstvo je minimalno...Ne znam zašto se bilo ko u Srbiji uopšte bavi ovim poslom.

C i n i k

pre 5 godina

Tipican propust i greska lekara,i nije prvi pit da nam deca i odrasli ovako zavrsavaju,zalim i dete i roditelje, ali na kraju treba da znaju da niko od lekara nece odgovarati.
Pa posle citam neki nadobudni lekari prete odlaskom u DE iako ne znaju ni 2 slova nemackog..slobodno idite u DE ako vas neko zove mada sumnjam, ali za ovako nesto u nemackoj bi robijali dozivotno.

dr iz inostranstva

pre 5 godina

Dečak je , nažalost, umro od komplikacija akutnog ileusa (vezanih creva), a ne infekcije kako bi se po naslovu dalo zaključiti. Invaginacija creva je inače retka, nije tipična za ovaj uzrast. Moglo je, verovatno, sve da se završi i drugačije, ali sa sadašnjim iskustvom mogu da kažem da ovakav slučaj verovatno prevazilazi kompetencije lokalne bolnice i doma zdravlja.
Tužno, ali tako je.

pelagić

pre 5 godina

da ne duzim dalje... nije bilo ništa pokvareno, imao sam meteorizam tankih creva, a pored ovakvih lekara u zdravstvu neka nam je Bog u pomoći..
(Kobayashi maru, 18. septembar 2018 17:16)

Samo nisi ispričao kako si došao do tog saznanja da imaš meteorizam/gasove, verovatno su te pregledali tj. obavili su svoj posao kako treba. Slažem se s tobom da su lokalne bolnice i službe hitne pomoći raspad, ali urgentni centar ipak koliko toliko radi ok

Olja

pre 5 godina

Samo jedno rešenje moze da smanji ili proredi ovakve vesti. Ukinuti drzavne bolnice kazamate prepisati američke ili švajcarske zakone, da ostane samo državna inspekcija dati inspektorima plate kao ministrima i veće ako treba i eto najboljeg zdravstvenog sistema praktično preko noći. Od ovog sada gde navodno svima može sve za džabe, preko ispita i zaposljavanja na vezu dolazi do ovakvih tužnih pretužnih vesti i lečenja smsom i čekanje na fondacije.

Kobayashi maru

pre 5 godina

Jednom sam se probudio oko 2 noću sa jakim bolovima u stomaku i povraćao sam crno na svakih dvadesetak minuta.. Kada smo pozvali Hitnu pomoć, nisu hteli da dođu već su mi rekli da pijem tople čajeve. Kad se posle sat sat i po stanje nije promenilo, a ja nisam mogao ništa drugo da radim osim da se previjam i znojim od strašnih bolova, devojka je pozvala Hitnu koja opet nije mogla da dođe, kažu nisam dovoljno hitan slučaj i da nemaju vozila, pa me je devojka odvela taksijem u Urgentni centar, u Beogradu...
U Urgentnom, ja sam jedva govorio koliko me je boleo stomak, od grčeva i povraćanja na svakih pola sata (povracao sam preko četiri sata), a doktorka me je jedva pogledala nalaktljena na sto i sa takvim nipodaštavanjem govorila "šta je, pa ti si nešto pokvareno pojeo, šta si jeo...".. sa pet metara udaljenosti mi je dala dijagnozu, a da mi prišla nije...da ne duzim dalje... nije bilo ništa pokvareno, imao sam meteorizam tankih creva, a pored ovakvih lekara u zdravstvu neka nam je Bog u pomoći..

x1

pre 5 godina

Akutni abdomen bio i ostao "tamni vilajet " za hirurgiju... na žalost uvek će biti u nekom procentu smrtnost za slepo crevo, žučnu kesu, uklještene kile, invaginacije.. Katastrofa...

samo da kazem...

pre 5 godina

Saučešće roditeljima. Moje iskustvo sa lekarima je da čim državni lekari ne znaju šta je, odvedem dete kod privatnog lekara. Jedan mi je skoro spasao dete, čim smo stigli, na vratima je već rekao - stavite je na krevet, a on odmah spremao injekciju... Jeste skupo, ali zdravlje nema cenu.

Advokat

pre 5 godina

Kad bi postojala propisana procedura, tačno bi se znalo šta je neophodno uraditi u ovakvom slučaju.

Ovako, sve je prepušteno volji lekara i njihovoj proceni, a dete ode...

Gillespie

pre 5 godina

Sramota, umro je mali dečak na pravdi Boga, zato što lekari izgleda nisu uspeli da prepoznaju napad slepog creva i pucanje istog? Ubili ste dete svojom neodgovornošću, sram da vas bude!

Chika Ljuba

pre 5 godina

Želim da izjavim saučešće porodici sa nadom da se ova tragedija više nikada ne ponovi. Svi se sete u kakvom nam je stanju zdravstvo kada se dogodi neki incident sa smrtnim posledicama pout ovoga. Ništa se neće promeniti kažnjavanjem odgovornih lekara, samo će se stvoriti lažna slika pravde a stvarni krivci ostaće skriveni iza zatamljenog stakla audija, kriće se iza brige o Kosovu, dovodenja stranih investicija... naša deca ona će stradati a mi će mo patiti za njima nemoćni da bilo šta promenimo. A jesmo li baš nemoćni ili samo lenji i kupljeni lažima onih koji treba da brinu o državi i institucijama umesto da ih unistavaju.

gvido

pre 5 godina

Ukratko o vrsackim doktorima...

Operacija koja je trebala biti rutniska jer se obavlja vise od 40-50 godina krenula je naopako greskom onoga koji je trebalo da procita utrazvucni nalaz i konstauje da stanje unutrasnjeg organa nije uobicajen i kako se prvo "pretpostavljalo". Zatim operaciju pocinje jedan doktor, a zavrsava drugi koji ostecuje organ koji je predmet operacije do te mere da ne pacijentu stanje zivotno ugrozeno... Pacijent odlazi po hitnom uputu u Beograd, gde se tri meseca doktori bore za zivot i nakon dve dodatne operacije konstatuju da ce treca i poslednja operacija uspeti ukoliko se sprovede zahvat koji je moguc samo u teoriji, ali je u praksi toliko nemoguc da pacijetu saopstavaju da mogu pokusati ukoliko se on slaze inace mu smrt nastupa ubrzo.... Sta odluciti u tom trenutku????

Za sve to vreme doktori koji su zakuvali supu, a naročito nakon tri godine od ooeracije nisu udostojili sebe da pacijenta kontaktiraju objasne gde je nastala greska i moralno se izvinu pzacijentu i porodici...

Osim nekolicine pravih doktora u VRSACKOJ bolnici, ostali su sarlatani, mamini i tatini sinovi, neradnici.... Zakleli se Hipokratu( LICEMERU) na verno sluzenje, a moral zaboravili na prvoj godini fakulteta...

Jedina svetla tacka nase medicine je Beograd, a ukoliko te doktore pitate iz kojih su mesta najgori slucajevi prosledjeni, reci ce vam VRSAC. I to je javna tajna koju niko ne sme da spomene.

shone

pre 5 godina

Pocivaj u miru, andjele mali. Nadam se da ce pravda stici ove nadobudne ljude koji su te ubili.
Ovo inace nije retkost, imao sam prilike na svojoj kozi da se uverim, zimus su mi majku 3 puta vratili kuci nakon sto smo se zalili na probleme posle operacije (poznati kolorektalni hirurg), sa obrazlozenjem da treba da uzima vise vode. Uz mnogo srece, nasih napora i napora lekara, jedva su joj na Urgentnom spasili zivot (dan danas sam zahvalan tom doktoru).

Milica

pre 5 godina

Ume li iko od lekara u Srbiji da pipne dete umesto ds mu pogledaju grlo na blic i vrate kuci. U prvim razredu srednje medicinske skole se uci palpacija pacijenta i u kojim situacijama se radi. Ne verujem sta citam i da se lecimo ko u srednjem veku-pogadjanjem pa kako ti bude.

milodar

pre 5 godina

uzasna, uzasna smrt i veliki propust lekara je neprepoznati invaginaciju creva. prosto mi je neverovatno da je tako nesto propusteno. sada je pitanje sta je uradjeno ili nije od dijanostike. jednostavan ultrazvuk i/ili rtg abdomena bi ukazao da su siptomi za hirurga. ako to nije uradjeno onda je ovo teski nemar.

Tokamak

pre 5 godina

Verovatnoća je sa već sad možemo da znamo rezultat inspekcije. Ništa nije moglo da se preduzme, niko nije kriv sl. Obično tako bude na kraju. Možda sad što je dete u pitanju pa će da bude drugačije

Olja

pre 5 godina

Žao mi je male dušice. Ne znam detalje pa mozda ipak nije doktor kriv. Sa druge strane, žao mi je i sto niko nece da odgovara cak i ako je bilo propusta ili greške. Drzavna bolnica je za sve doktore sigurna kuća. Svašta se desava, doktoru je mnogo lakse da operiše u drzavnom samo za šta ga,,zainteresuju,, čista zarada nema rizika,sta god da se desi, zato ko pokaze znake da bi placao pogadjaju i naplaćuju a operišu u drzavnim bolnicama. Da je ovo bilo kod privatnika niko ga ne bi odbranio a ovako malo novine a onda ispoštovana je procedura sve je bilo stručno a sta ćete komplikacije se dešavaju. Kad se uvede zabrana rada doktorima privatno i državno u isto vreme privatnici ce da regulišu najbolje ko sme a ko ne sme da leči i operiše.

milodar

pre 5 godina

@Markus takvih vezara nema ni izdaleka koliko ti se cini. jos manji broj od njih radi sa pacijentima.
s druge strane poznajem mladog doktora koji je na ispitima stalno varao, a sada je cenjeni dr u danskoj.

Hoću Državu

pre 5 godina

Sve je opasnije po život razboleti se u Srbiji.
Iz godine u godinu se stanje vidno pogoršava.
Morate da vodite računa o svemu umesto lekara, bez obzira što se oni na to ljute. Ako to ne činite, sreća će vas samo spasiti koja vam i ovako treba.
Beograd nije izuzetak, nekada je to važilo, ali ni u KCS niste bezbedni, daleko od toga.
Lekara je sve manje i to odlaze većinom oni bolji.
Oni dobri koji ostaju su frustrirani zbog stanja u kome se nalaze jer su usamljeni u struci i bez zamene. Mogu samo da se junače, podmeću, ali rezultat je svakako loš. Radi se brzo, kuso i u neodgovarajućim uslovima. Ako ste u hirurgiji, sepsa i bolničke bakterije vas čekaju još malo pa izvesno.
Pored svega, lekari su još razvučeni između veza i vezica jer svi, ceo narod, učestvuju na opštem nivou u korupciji. Nema kreveta, nema vremena, nema materijala, a veza je previše.
Ja sam se borio više godina sa očevim bolestima u unutrašnjosti, Novom Sadu i Beogradu. U mobilnom telefonu 11 lekara. Nedavno sam imao još jedan smrtni slučaj u porodici u KCS - sepsa i klostridija nakon greške u prvoj operaciji. Postoperativnih problema kod drugih pacijenata sam se nagledao proteklih mkeseci. Šanse nemate da se izvučete ako vas sreća ne posluži. Najbolje iskustvo imam iz Sremske Kamenice, ali verovatno se i tamo pokvarilo stanje u protekle 3 godine.
Želim nam svima mnogo sreće u vremenima gde se u Srbiji zbog male lične koristi prave nemerljive štete.
Ja ne znam koliko je ovaj narod svestan toga.

MomaSRB

pre 5 godina

I? Nikom ništa. Biće kažnjeni 2-3 godine i to je to. Dok ne krene da se zbog ovakvih stvari TRAJNO ODUZIMAJU LICENCE LEKARIMA, naravno ako su krivi, svaka ostala kazna će biti nagrada!

Monsieur Alphonse

pre 5 godina

Tipican propust i greska lekara,i nije prvi pit da nam deca i odrasli ovako zavrsavaju,zalim i dete i roditelje, ali na kraju treba da znaju da niko od lekara nece odgovarati.
Pa posle citam neki nadobudni lekari prete odlaskom u DE iako ne znaju ni 2 slova nemackog..slobodno idite u DE ako vas neko zove mada sumnjam, ali za ovako nesto u nemackoj bi robijali dozivotno.
(C i n i k, 18. septembar 2018 16:16)

Ništa se ti ne sekiraj za one nesposobne što nisu u stanju ni dve unakrst da izgovore na nemačkom. Ne pada njima ni na kraj pameti da idu u Nemačku jer dobro znaju da tamo nemaju šta da traže.

Oni će, nažalost, ostati ovde, uzeti članske karte Biblioteke i završiti minimum kao načelnici odeljenja, direktori klinika ili čak još više!

Samo zato nam je zdravstvo takva propast! Sigurno ne zbog dobrih i sposobnih, nego zbog cuboka i korova koji sve proždire i napreduje po svim mogućim linijama, osim po stručnoj!

Nažalost...

pre 5 godina

Za 14 dana roditelji su nekoliko puta dovodili dete u bolnicu a niko nije uradio bilo kakve analize niti su dete hispitalizovali već su ga vraćali kući da se muči. Svi koji su učestvovali u tome treba da odgovaraju jer su neodgovorno i neprofesionalno pristupili lečenju deteta.

Branko

pre 5 godina

Pre neki dan odem kod specijaliste na pregled sa uputom. Iza saltera jedna sestra se sminka a druga bleji u kompjuter. Posle nekoliko minuta obraca mi se ova za komjuterom, STA VAMA TREBA?? Samo sto joj nisam rekao po kile cvaraka. Najveca tragedija zivota u ovakvoj zemlji je kad dodjes do toga da ti treba lekar, ako prodjes bahate med sestre uvaljene u drzavnim ustanovama bez imalo odgovornosti, cast izuzecima.

Medicinski tehničar

pre 5 godina

Saučešće porodici. Dokle god nam decu po selima budu lečili neiskusni lekari, ovakve stvari će se događati... Radim u Domu zdravlja u jednom od najvećih gradova u Vojvodini. U poslednjih par godina iz ustanove je u Nemačku i Mađarsku otišlo preko 15 lekara a umesto njih su zaposleni potpuno neiskusni lekari (bez ijednog dana radnog staža) i to uglavnom iz Centralne Srbije, jer u Vojvodini skoro da više i nema nezaposlenih lekara.

Gille

pre 5 godina

Lekari ne vole da im kazete gde vas boli. Sujetni su i vole sami da pogadjaju. Jedan lekar se kladio sa bolesnikom da ce pogoditi od cega je bolestan. Lekar je izgubio opkladu, a pacijent zivot.

Jovana

pre 5 godina

Saucesce porodici.
Ne znam da li iko cita ove komentare ali apel ogroman onima u cijoj je ovo nadleznosti da svoj posao rade! To znaci da sankcionisu najstrozom kaznom dozivotnog oduzimanja dozvole rada svim lekarima kod kojih je dete islo na kontrolu! Zaista ne vidim sta bi drugo bilo ispravno uraditi.

Markus

pre 5 godina

Imam lekara u porodici i znam koliko ima onih koji su završili te studije preko veza, na guranje, zapošljavaju se i napreduju u službi korupcijom i nepotizmom, a pravim odgovornim i savesnim lekarima prave spletke i zvrčke kako stignu.
Nažalost oni lekari koji svarno vrede i znaju a dovoljno su mladi će bez problema otići u tu Nemačku, a nama će ostajati sve više ovakvih neznalica i neodgovornih ... neka nam je Bog u pomoći.

Bob

pre 5 godina

Da li je moguce da od 100 slucajeva smrti pacijenta ni u jednom jedinom slucaju nije kriv doktor. Ovo ce da se dogadje sve dok neko, ne ode na visegodisnju robiju. Dete spavaj sa andjelima.

Markoni

pre 5 godina

Licno iskustvo iz Vrsacke bolnice.
Plakao sam od bolova kada sam otisao u bolnicu, doktorka me salje na ultra zvuk abdomena gde posle 10 min pregleda doktorka kaze da je sve u najboljem redu.Doktorki bilo sumnjivo posto su simptomi licili na pucanje slepog creva i rekla mi je smena je za pola sata dolazi drugi doktor na ultra zvuk pa ce da te opet pregleda.
Na drugom pregledu doktor kaze da se stomacna tecnost izlila i da moraju odmah da me operisu sto su i uradili.
Mogla je doktorka da kaze to ti je stomacni virus i da me posalje kuci ja sam imao malo vise srece.
Doktorski kadar u Vrsackoj bolnici je blago reci katastrofa.

netko

pre 5 godina

Ume li iko od lekara u Srbiji da pipne dete umesto ds mu pogledaju grlo na blic i vrate kuci. U prvim razredu srednje medicinske skole se uci palpacija pacijenta i u kojim situacijama se radi. Ne verujem sta citam i da se lecimo ko u srednjem veku-pogadjanjem pa kako ti bude.
(Milica, 18. septembar 2018 16:08)

Ma znaju nasi lekari dosta toga.
Kad odu u nemacku ili rade privatno sve im je po PS.u

Samo ih u domovima zdravlja mrzi da rade, mala mi plata, sta me briga, necu valjda da se cimam (mesam u svoj posao).

Da me neko ne shvati pogresno, nisu samo lekari takvi nego svi koji rade za drzavu, znaju al nece. Radis, ne radis, platu dobijes a odgovornost nikakva (otkaz niko nikad ne dobije, max suspenziju od mesec dana za neki veliki cirkus).

Usput, ima i onih koji rade, ta radna manjina nosi na grbaci celu drzavu, iako im je to posao, svaka im cast sto ne podlezu ponasanju bezobrazne vecine.

Misa

pre 5 godina

Problem broj 1 je "dualni sistem skolovanja" na medicinskom fakultetu u Srbiji - a posebno u Beogradu. To znaci da zavrsavas ako platis (kat. A) ili znas znanje (kat. B). Kategorija A je oko 90% (kad se odbiju oni sto nemaju ni para ni znanja, ti otpadnu u prvoj godini na hemiji), dok kategorija B je oko 10%. Ponekad ima i idiota koji falsifikuju diplome, kao sto je skoro bilo u Vrscu, odnosno hteli bi da na mufte.... Problem broj 2 je zaposljavanje preko veze. Tu mozes samo ako spadas u kategoriju A. U Vrscu, kao i u svoj provinciji, 90% lekara koji se zaposle u DZ su tu zato sto im tu rade ili mama ili tata ili oboje. Eto to je anamneza sistema. Znaci ne treba biti psihoanaliticar da bi se znalo da je profil doticnog lekara-sarlatana, neko u tridesetoj godini koji spada u kategoriju A, koji mu (ili joj) verovatno neko od roditelja radi u DZ Vrsac. Jedini nacin da se ovoj anomaliji stane na put je provera svih lekara koji su zavsili od 1998-2000 nadalje (nostrifikacija) kao i drakonsko kaznjavanje professora koji uzimaju mito. Ovo poslednje bi trebalo staviti pod isti tretman kao veleizdaju jer time dovodis do zaglupljivanja naroda i time stavljas tacku na buducnost svog naroda. No ovo mozemo da resimo tek kad sredimo sudstvo....

marija

pre 5 godina

Zaledila sam se još jutros kad sam pročitala ovaj užas.
Ako ovi "doktori" ne izgube licencu doživotno i mogućnost da se približe pacijentu, neka propadnemo svi skupa jer nismo nizašta!!!
Pa oni ni analizu krvi nisu uradili, ejjjjjjj!!!!!!!

Ode nam dete zbog slepog creva u 21. veku!
Ko vas uči na tom Medicinskom fakiltetu???

Ayatollah

pre 5 godina

Moja žena je lekarka u Vršcu, ovo se tamo već uveliko zna, kao i ko je hirurg koji je dva puta vraćao roditelje i dete kući, iako je imao klasičnu kliničku sliku apendicitisa, kao iz udžbenika. Kad je dete došlo treći put, slepo crevo je već bilo perforiralo i bilo je kasno za dečaka. Čak su roditelji prvi put rekli doktoru da sumnjaju da je u pitanju slepo crevo, jer su i drugi u selu imali iste takve simptome i bili operisani. Neshvatljivo, zaista, za dugogodišnji zatvor i doživotnu zabranu bavljenja medicinom.

Filmofil

pre 5 godina

@Pobesneo Maks, 18. septembar 2018 16:33)

Nisam lekar, inzenjer sam. Zar nije logicnije da se onda podje iskljucenjem najgore opcije, posebno ako dijagnostika nije skupa? Koja je poenta da se krene od nece valjda? Ono idi kuci, pa ako preteknes.

Ocigledno da su roditelji ispravno posumnjali, iako nisu lekari. Secam se dva slucaja iz detinjstva i mladosti gde je dvoje izgubilo zivot. U oba slucaja se radi o deci koja su ostala bez roditelja pa niko za njih nije imao da insistira.

Saucesce porodici. Gubitak deteta je nezamisliva bol, pogotovo usled nemara.

samo kazem

pre 5 godina

Nije mi jasno kako su ga mogli vracati kuci jer bolovi pri ovom su neverovatno jaki. Dete se moralo uvijati od bolova. Imao sam to pa znam, preziveo sam jer su me hitno operisali.

Kobayashi maru

pre 5 godina

da ne duzim dalje... nije bilo ništa pokvareno, imao sam meteorizam tankih creva, a pored ovakvih lekara u zdravstvu neka nam je Bog u pomoći.. 
(Kobayashi maru, 18. septembar 2018 17:16) 

Samo nisi ispričao kako si došao do tog saznanja da imaš meteorizam/gasove, verovatno su te pregledali tj. obavili su svoj posao kako treba. Slažem se s tobom da su lokalne bolnice i službe hitne pomoći raspad, ali urgentni centar ipak koliko toliko radi ok
(pelagić, 18. septembar 2018 18:23)

Navedena doktorka mi je prepisala infuziju (ne znam šta mi je dala) na kojoj sam bio sat vremena, ali mi nije pomoglo... i dalje grčevi, i dalje povraćam crno, i dalje ne postoji ništa u mojoj svesti osim jakog bola... posle infuzije, ponovo doktorka i ponovo infuzija sledecih sat vremena, i opet bez promena... tek posle dva sata od dolaska se sete da me snimaju i na rendgenu se uočava meteorizam... hteo sam i da me seku, samo da me reše tih grčeva i povraćanja, svaki korak i pokret mi je mučan, svaki minut pod bolovima kao sat, a oni evo ti papir, idi na drugi sprat, cekaj na infuziju, pa se vrati i čekaj doktorku, pa ponovo infuziju, pa kad to ne proradi, tek tada se sete da bi možda bilo nešto drugo...

Pera

pre 5 godina

Joj Boze ne znam sta bih radio da se mojoj deci nesto slicno desi, pokoj mu dusi maloj. Ovoga je oduvek bilo, secam se krajem 80-ih imao sam 15-16 godina i isti simptomi: povracanje, nesnosni bolovi, povremeno otkazivanje leve noge... nijedna hitna nije htela da dodje, kazali mi da se "prosetam" do doma zdravlja (oko 5km). Kada je doslo do kraja, kada sam lezao na kaucu, u nesvesti od bolova, majka je nazvala svog brata od strica (moj dalji ujak) koji je bio neki pomocnik tadasnjem ministarstvu zdravlja. U roku od 20 minuta sam bio u bolnici gde su dijagnostifikovali perforirano slepo crevo, gangrenu, i prvi stadijum sepse. Lezao sam nedeljama sa otvorenim stomakom kako bi mogli da me ciste iznutra. I danas razmisljam sta bi bilo da nisam imao ujaka na polozaju, i koliko ima takvih ljudi koji nemaju srecu da imaju nekoga da urgira za njih.

Радослав Богичевић

pre 5 godina

Џаба свих смс_ова, уплаћивања на рачуне за децу и других донација.Док једни занемарују други не могу то да исправљају. Још један мали живот угашен,због кога и чега?

mm

pre 5 godina

Uh kakvo podsećanje. Potpuno ista priča, samo sam se ja izvukao. Šibenik '89, more. Tri dana povraćam, ubija me stomak. Tri dana me vraćaju kući sa opšte prakse sa dijagnozom stomačnog virusa. Četvrti dan se budim sa oduzetim nogama. Pravac bolnica. Hirurg me samo opipao i pravac operaciona sala. Perforacija slepog creva, sepsa, temperatura preko 40'... Hirurg izlazi iz sale posle 3 sata operacije i kaže mojoj majci da je uradio šta je mogao i da se moli bogu. Huh..izvukoh se nekako.. :/