Nedelja, 16.09.2018.

18:26

AP: "Jadran" zavadio HR i CG, Hrvati prete blokadom

Više od dve decenije od kraja rata, Crna Gora i Hrvatska su rešile skoro sve nesuglasice osim jedne.

Izvor: Tanjug

AP: "Jadran" zavadio HR i CG, Hrvati prete blokadom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Mr. Montenegro

pre 5 godina

70 % vrijednosti broda cine dio ratne reparacije iz I. sv. rata. Ostatak je prikupila Jadranska straza Beograd. Novi Sad, Novi Beckerek, Sarajevo i Split. Hrvati su bili na strani onih koji su tu reparaciju i platili. Maticna, prva luka u koju je uplovio bio je Tivat. Toliko.

Doktor

pre 5 godina

Brod je najvećim delom dobijen iz ratnih reparacija Nemačke kraljevini SHS, pošto su u tom ratu jedino Srbija i Crna Gora pretrpele ratna razaranja red bi bio da njima i pripadne (Hrvati su čak bili i na kontra strani)

Brainstorm

pre 5 godina

ovde se radi o tome da crnogorci ne smeju da popuste. hrvati i od nas potrazuju vojnu imovinu u vrednosti od nekoliko milijardi dolara. ako crnogorci ne popuste i ako zaista postoji sporazum oko vojne imovine da se imovina ne deli procentualno vec se deli tako sto je zateceno stanje u nekoj od bivsih republika to i ostaje toj republici onda cemo i mi moci da se branimo sa tim sporazumom. ako crnogorci popuste e onda cemo mi imati jos jedan dodatni veliki problem sa hrvatima. a i nas mogu da zezaju sa putem ka eu. a ako i mi popustimo hrvatima e onda ce i slovenci i makedonci i bosanci da potrazuji procentualni deo vojne imovine od nas. srbiji je ostao mmogo veci deo vojne imovine nego svim ostalim republikama zajedno. ne radi se tu samo o starim tenkovima, minobacacima i slicno vec i o objektima na ekskluzivinim lokacijama, migovima 21, muzejskom blagu itd... istina je da u srbiji ima dosta toga sto joj i ne pripada kao npr neka umetnicka dela,slike i ko zna sta jos ali ima i mnogo srpskih stvari i objekata na ekskluzivnim lokacijama po bivsim republikama... e sad srbija je bila najbrojnija, sa vojvodinom i krupnom industrijom u srbiji mi smo najvise doprinosili zajednickoj drzavi.. to ni bog otac vise ne moze da raspetlja tako da mi se svidja taj sporazum da sve ostaje republici u kojoj se nalazilo nakon raspada bivse zemlje. nije stvar u jednom brodu kakav crna gora moze sebi da priusti i kupi mnogo moderniji ako joj bas treba ali rec je o sitnici koja moze da pokrene lavinu problema.

Sasa

pre 5 godina

Braco Srbi iz matice, da li znate da je CG dala Srbiji avione koji su bili u CG nakon raspada, sad su operativni u Vojsci Srbije, i to dzabe? Eto, sad znate...

Nikola

pre 5 godina

Razdvajanjem SCG po ugovoru i Srbija ima pravo da koristi brod samo to nije radila jer je to neko ometao. Isto kao sto smo u Kumanovskom sporazumu dobili da ce 999 nasih da se vrate na granice pa nista. Prodje vreme, zaboravi se i kazu to ne vazi. Znaci mi da trazimo da koristimo brod po ugovoru.

Aurora

pre 5 godina

Ako hrvati i crnogorci ne mogu da se dogovore, najbolje da ga daju nama za dekoraciju Beograda na vodi.
Ne znam ko je kupio brod ali znam da je 85/86 njegova matična luka bila Lora u Splitu. Bio sam pitomac u srednjoj mornaričkoj školi i imao priliku i da se sa tim brodom odem do Visa. Manje više skoro uvek je bio usidren u luci. Spolja izgleda vrlo atraktivno ali iznutra izgleda shodno svom godištu. Komfor mu nije jača strana.

Mornar

pre 5 godina

Nikad nisam zamisliti da ću navijati za hrvate ili biti na njihovoj strani. I eto došao je i taj dan. Hrvati treba da što prije uzmu Prevlaku pod kontrolu ( pošto je ona u Avnojevskim granicama bila u sastavu Hrvatske) a potom i školski rod “Jadran”!

Само кажем

pre 5 godina

"Više od dve decenije od kraja rata, Crna Gora i Hrvatska su rešile skoro sve nesuglasice osim jedne."
Превлака?! Много битнији спор него један школски једрењак ! Захваљујући Србији и њеним жртвама Хрватска има једну од најљепших обала на свијету али им је свега мало па хоће и ово полуострво које географски ,политички и по сваком основу треба у цјелини да припане ЦГ.Ни то им није довољно па хоће и "Јадран" који им ни по једном праву не припада сем што је једно вријеме провео усидрен у Хрватској... А онда нађу по обичају да уцјењују чланством у ЕУ.Срећом па су готово безначајна чланица па су сви њихови покушаји уцјене прошли неславно.

Deda Jovan

pre 5 godina

Nikako ne moze biti hrvatski.To sto je bio usidren u Splitu nema nikakve veze.Pripadadao je ratnoj mornarici SFRJ gde je komanda bila u Splitu

Oficir

pre 5 godina

Kaže se u jednom tekstu istorije pomorstva ovih krajeva. "Tim povodom bila je pokrenuta masovna akcija prikupljanja sredstava, a interesantno je da su odbori „Jadranske straže“ koji su najviše novca prikupili za izgradnju broda, bili iz Sarajeva, Zrenjanina, Beograda i Novog Sada.

Ipak, lavovski dio troškova na kraju je ipak snosilo Ministarstvo vojske i mornarice koje je uplatilo 300.000 njemačkih maraka, a značajnu sumu je tada iz svog ličnog fonda priložio i kralj Aleksandar Prvi Karađorđevic?.Hrvatska je priložila oko 20.000 maraka.

Na koncu, Beograd je sklopio ugovor sa njemačkim brodogradilištem u Hamburgu o izgradnji školskog broda koji c?e kasnije dobiti ime „Jadran“ i koji c?e svečano biti dočekan u Tivtu 16. jula 1933. godine, a u flotnu listu Kraljevske mornarice Jugoslavije biti zaveden 19. avgusta iste te godine." Kako mogu da naslede brod JNA ako su izašli iz Jugoslavije. Srbija i CG su ostale kao nosioci i jedini naslednici imovine JNA na sopsvenim teritorijama.

steph

pre 5 godina

Tačno, naš je jedrenjak. Apelujem da ga došlepamo do Beograda kanalom Egejsko more- Vardar- Velika Morava koji je poznatiji kao čiča tomin kanal

Pavle

pre 5 godina

"Spor oko broda koji je platio kralj Aleksandar.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (blek stena, 16. septembar 2018 19:01)"

Kralj Aleksandar je bio kralj Jugoslavije a ne kralj Srbije. Prema dogovoru o sukcesiji logično je da pripadne CG ali o tome će se dogovoriti CG i Hrvatska.

Simbolika Jadrana

pre 5 godina

Ako Crna Gora i Hrvatska nikako ne budu mogle da se dogovore oko školskog broda "Jadran", neka ga Crna Gora "izveze" u Srbiju, neka bude privezan na ušću Save u Dunav (stalni vez), a privremeno, preko letnje sezone neka plovi Bokom Kotorskom i bude privezan u Tivtu, kao i do sada. Pa nek onda HR potražuje "Jadran", samo, pitanje će biti - od koga.

PS: Čini mi se da je ovde za Hrvatsku prinicipijelno pitanje ne sam jedrenjak, koji, sam po sebi, ima istorijsku vrednost (i to neprocenjivu, gledao sam ga letos u Tivtu i divio se!), nego - naziv broda "Jadran", na simboličnom nivou, kao svojina Hrvatske. Jer, ako je "Jadran" crnogorski, znači da nije hrvatski, a time je upitan i Dalmacija, Dubrovnik (koji je već dvadesetak godina "na mala vrata" pripisan Dalmaciji), kao i Kvarner, a pogotovo Istra.

Milutin

pre 5 godina

Tacno je da je brod kupio Kralj Aleksandar, koji je bio kralj Kraljevine SHS. Luka upisa mu je bio Tivat. Ne znam zasto ni pripadao Srbiji a pogotovo Hrvatskoj.

Balkan

pre 5 godina

Hrvati ni kikiriki nebi prepustili nikome, ni pedalj zemlje, ni pedalj mora. I oko starog fiće bi se borili ako smatraju da pripada njima. Sad koliko je to dobro ili nije ne znam. Takvi su i Slovenci

prokleta avlija

pre 5 godina

Brod se nalazio u Splitu u Mornarickom Skolskom centru,i na njemu su svoje prve pomorske korake napravili mnogi pitomci akademije i mornaricke srednje vojne skole.Naravno,posto je sve iz JNA postalo nepozeljno ,tako se i ovaj jedrenjak povukao u Crnu Goru.Dogovorom izmedju SRB i CG prilikom gasenja drzavne zajednice brod ostaje dole.Inace skolski brod Jadran je napravljen u Nemackoj tridesetih godina proslog veka,i prva luka gde je uplovio je upravo Tivat.

Max

pre 5 godina

@ Vladan
I gdje bi po tebi taj brod trebao ploviti? U lavoru? Na Palickom jezeru ili Dunavom i Moravom? Ne zelim ulaziti u rasprave tipa ciji tata je jaci i ko je sta kupio ali jedno me zanima da mi odgovori netko nepristrasan. CG je preuzela kompletno brodovlje JRM a Srbija svo ostalo naoruzanje( avione,tenkove,kamione...)osim onoga sto je HR otela ili otkupila od potkupljivih JNA oficira.HR,Slo i Srbija su bili jedini financijeri bivse drzave. Za razliku od njih CG je bila vjeciti parazit. I sad satro i taj brod njihov. Ima da ih boli sporazum o sukcesiji kada budu morali da plate HR,Slo,SRB vrijednost brodova koje su prisvojili i prodali. Tada ce im " Jadran" biti mala maca u odnosu na ono sto ce morati da vrate( plate).

hehe

pre 5 godina

att "Spor oko broda koji je platio kralj Aleksandar."

A taj isti Kralj je skupljao porez samo na teritoriji nekadasnjeg BG pasaluka ili je to radio i u ostalim delovima Kraljevine Jugoslavije ?

Лепи Цане

pre 5 godina

Кад већ, реално, није власништво ни једних ни других, нека га братски поделе по пола.

Mali Milojicin

pre 5 godina

Brod pripada Srbiji. 
Svi upuceni znaju to vrlo dobro.

Brod ne pripada Srbiji,neko Kraljevini SHS.Brod je izgradjen u kraljevini SHS,a ne u nezavisnoj Hrvatskoj,tako da je teoretski brod svih drzava koje su cinjele SHS.Kad je izbio rat,sve drzave su potpisale da se vojna imovina koja je zatecena u drzavama naslednicama,tu se i zadrzi- tako da brod de fakto pripada Crnoj Gori.

max

pre 5 godina

Spor oko broda koji je platio kralj Aleksandar.
(blek stena, 16. septembar 2018 19:01)

I sta to znaci? Da je kupio svojim novcem ili novcem kraljevine cija clanica je bila i Hrvatska. To je samo odgovor na odgovor, inace ja zelim da brod preparkiramo na dunav kod Beograda ili Novog Sada.

Mare

pre 5 godina

A je li kralj Aleksandar to sam zarađivao ili je kao i svaki kralj živeo od poreza? Te poreze nisu plaćali samo Srbi već svi narodi Jugoslavije.

Dragan Miladinovic

pre 5 godina

Tivat je oduvek i bio matična luka za "Jadran" kao školski brod kraljevske mornarice Karađorđevića. Nema smisla obazirati se na to što su komunisti radili s njim.

Dragan Miladinovic

pre 5 godina

Tivat je oduvek i bio matična luka za "Jadran" kao školski brod kraljevske mornarice Karađorđevića. Nema smisla obazirati se na to što su komunisti radili s njim.

Doktor

pre 5 godina

Brod je najvećim delom dobijen iz ratnih reparacija Nemačke kraljevini SHS, pošto su u tom ratu jedino Srbija i Crna Gora pretrpele ratna razaranja red bi bio da njima i pripadne (Hrvati su čak bili i na kontra strani)

Aurora

pre 5 godina

Ako hrvati i crnogorci ne mogu da se dogovore, najbolje da ga daju nama za dekoraciju Beograda na vodi.
Ne znam ko je kupio brod ali znam da je 85/86 njegova matična luka bila Lora u Splitu. Bio sam pitomac u srednjoj mornaričkoj školi i imao priliku i da se sa tim brodom odem do Visa. Manje više skoro uvek je bio usidren u luci. Spolja izgleda vrlo atraktivno ali iznutra izgleda shodno svom godištu. Komfor mu nije jača strana.

Oficir

pre 5 godina

Kaže se u jednom tekstu istorije pomorstva ovih krajeva. "Tim povodom bila je pokrenuta masovna akcija prikupljanja sredstava, a interesantno je da su odbori „Jadranske straže“ koji su najviše novca prikupili za izgradnju broda, bili iz Sarajeva, Zrenjanina, Beograda i Novog Sada.

Ipak, lavovski dio troškova na kraju je ipak snosilo Ministarstvo vojske i mornarice koje je uplatilo 300.000 njemačkih maraka, a značajnu sumu je tada iz svog ličnog fonda priložio i kralj Aleksandar Prvi Karađorđevic?.Hrvatska je priložila oko 20.000 maraka.

Na koncu, Beograd je sklopio ugovor sa njemačkim brodogradilištem u Hamburgu o izgradnji školskog broda koji c?e kasnije dobiti ime „Jadran“ i koji c?e svečano biti dočekan u Tivtu 16. jula 1933. godine, a u flotnu listu Kraljevske mornarice Jugoslavije biti zaveden 19. avgusta iste te godine." Kako mogu da naslede brod JNA ako su izašli iz Jugoslavije. Srbija i CG su ostale kao nosioci i jedini naslednici imovine JNA na sopsvenim teritorijama.

Sasa

pre 5 godina

Braco Srbi iz matice, da li znate da je CG dala Srbiji avione koji su bili u CG nakon raspada, sad su operativni u Vojsci Srbije, i to dzabe? Eto, sad znate...

Само кажем

pre 5 godina

"Više od dve decenije od kraja rata, Crna Gora i Hrvatska su rešile skoro sve nesuglasice osim jedne."
Превлака?! Много битнији спор него један школски једрењак ! Захваљујући Србији и њеним жртвама Хрватска има једну од најљепших обала на свијету али им је свега мало па хоће и ово полуострво које географски ,политички и по сваком основу треба у цјелини да припане ЦГ.Ни то им није довољно па хоће и "Јадран" који им ни по једном праву не припада сем што је једно вријеме провео усидрен у Хрватској... А онда нађу по обичају да уцјењују чланством у ЕУ.Срећом па су готово безначајна чланица па су сви њихови покушаји уцјене прошли неславно.

Balkan

pre 5 godina

Hrvati ni kikiriki nebi prepustili nikome, ni pedalj zemlje, ni pedalj mora. I oko starog fiće bi se borili ako smatraju da pripada njima. Sad koliko je to dobro ili nije ne znam. Takvi su i Slovenci

Mornar

pre 5 godina

Nikad nisam zamisliti da ću navijati za hrvate ili biti na njihovoj strani. I eto došao je i taj dan. Hrvati treba da što prije uzmu Prevlaku pod kontrolu ( pošto je ona u Avnojevskim granicama bila u sastavu Hrvatske) a potom i školski rod “Jadran”!

Nikola

pre 5 godina

Razdvajanjem SCG po ugovoru i Srbija ima pravo da koristi brod samo to nije radila jer je to neko ometao. Isto kao sto smo u Kumanovskom sporazumu dobili da ce 999 nasih da se vrate na granice pa nista. Prodje vreme, zaboravi se i kazu to ne vazi. Znaci mi da trazimo da koristimo brod po ugovoru.

hehe

pre 5 godina

att "Spor oko broda koji je platio kralj Aleksandar."

A taj isti Kralj je skupljao porez samo na teritoriji nekadasnjeg BG pasaluka ili je to radio i u ostalim delovima Kraljevine Jugoslavije ?

Mare

pre 5 godina

A je li kralj Aleksandar to sam zarađivao ili je kao i svaki kralj živeo od poreza? Te poreze nisu plaćali samo Srbi već svi narodi Jugoslavije.

Max

pre 5 godina

@ Vladan
I gdje bi po tebi taj brod trebao ploviti? U lavoru? Na Palickom jezeru ili Dunavom i Moravom? Ne zelim ulaziti u rasprave tipa ciji tata je jaci i ko je sta kupio ali jedno me zanima da mi odgovori netko nepristrasan. CG je preuzela kompletno brodovlje JRM a Srbija svo ostalo naoruzanje( avione,tenkove,kamione...)osim onoga sto je HR otela ili otkupila od potkupljivih JNA oficira.HR,Slo i Srbija su bili jedini financijeri bivse drzave. Za razliku od njih CG je bila vjeciti parazit. I sad satro i taj brod njihov. Ima da ih boli sporazum o sukcesiji kada budu morali da plate HR,Slo,SRB vrijednost brodova koje su prisvojili i prodali. Tada ce im " Jadran" biti mala maca u odnosu na ono sto ce morati da vrate( plate).

prokleta avlija

pre 5 godina

Brod se nalazio u Splitu u Mornarickom Skolskom centru,i na njemu su svoje prve pomorske korake napravili mnogi pitomci akademije i mornaricke srednje vojne skole.Naravno,posto je sve iz JNA postalo nepozeljno ,tako se i ovaj jedrenjak povukao u Crnu Goru.Dogovorom izmedju SRB i CG prilikom gasenja drzavne zajednice brod ostaje dole.Inace skolski brod Jadran je napravljen u Nemackoj tridesetih godina proslog veka,i prva luka gde je uplovio je upravo Tivat.

steph

pre 5 godina

Tačno, naš je jedrenjak. Apelujem da ga došlepamo do Beograda kanalom Egejsko more- Vardar- Velika Morava koji je poznatiji kao čiča tomin kanal

Simbolika Jadrana

pre 5 godina

Ako Crna Gora i Hrvatska nikako ne budu mogle da se dogovore oko školskog broda "Jadran", neka ga Crna Gora "izveze" u Srbiju, neka bude privezan na ušću Save u Dunav (stalni vez), a privremeno, preko letnje sezone neka plovi Bokom Kotorskom i bude privezan u Tivtu, kao i do sada. Pa nek onda HR potražuje "Jadran", samo, pitanje će biti - od koga.

PS: Čini mi se da je ovde za Hrvatsku prinicipijelno pitanje ne sam jedrenjak, koji, sam po sebi, ima istorijsku vrednost (i to neprocenjivu, gledao sam ga letos u Tivtu i divio se!), nego - naziv broda "Jadran", na simboličnom nivou, kao svojina Hrvatske. Jer, ako je "Jadran" crnogorski, znači da nije hrvatski, a time je upitan i Dalmacija, Dubrovnik (koji je već dvadesetak godina "na mala vrata" pripisan Dalmaciji), kao i Kvarner, a pogotovo Istra.

Deda Jovan

pre 5 godina

Nikako ne moze biti hrvatski.To sto je bio usidren u Splitu nema nikakve veze.Pripadadao je ratnoj mornarici SFRJ gde je komanda bila u Splitu

Brainstorm

pre 5 godina

ovde se radi o tome da crnogorci ne smeju da popuste. hrvati i od nas potrazuju vojnu imovinu u vrednosti od nekoliko milijardi dolara. ako crnogorci ne popuste i ako zaista postoji sporazum oko vojne imovine da se imovina ne deli procentualno vec se deli tako sto je zateceno stanje u nekoj od bivsih republika to i ostaje toj republici onda cemo i mi moci da se branimo sa tim sporazumom. ako crnogorci popuste e onda cemo mi imati jos jedan dodatni veliki problem sa hrvatima. a i nas mogu da zezaju sa putem ka eu. a ako i mi popustimo hrvatima e onda ce i slovenci i makedonci i bosanci da potrazuji procentualni deo vojne imovine od nas. srbiji je ostao mmogo veci deo vojne imovine nego svim ostalim republikama zajedno. ne radi se tu samo o starim tenkovima, minobacacima i slicno vec i o objektima na ekskluzivinim lokacijama, migovima 21, muzejskom blagu itd... istina je da u srbiji ima dosta toga sto joj i ne pripada kao npr neka umetnicka dela,slike i ko zna sta jos ali ima i mnogo srpskih stvari i objekata na ekskluzivnim lokacijama po bivsim republikama... e sad srbija je bila najbrojnija, sa vojvodinom i krupnom industrijom u srbiji mi smo najvise doprinosili zajednickoj drzavi.. to ni bog otac vise ne moze da raspetlja tako da mi se svidja taj sporazum da sve ostaje republici u kojoj se nalazilo nakon raspada bivse zemlje. nije stvar u jednom brodu kakav crna gora moze sebi da priusti i kupi mnogo moderniji ako joj bas treba ali rec je o sitnici koja moze da pokrene lavinu problema.

Milutin

pre 5 godina

Tacno je da je brod kupio Kralj Aleksandar, koji je bio kralj Kraljevine SHS. Luka upisa mu je bio Tivat. Ne znam zasto ni pripadao Srbiji a pogotovo Hrvatskoj.

Pavle

pre 5 godina

"Spor oko broda koji je platio kralj Aleksandar.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (blek stena, 16. septembar 2018 19:01)"

Kralj Aleksandar je bio kralj Jugoslavije a ne kralj Srbije. Prema dogovoru o sukcesiji logično je da pripadne CG ali o tome će se dogovoriti CG i Hrvatska.

Mali Milojicin

pre 5 godina

Brod pripada Srbiji. 
Svi upuceni znaju to vrlo dobro.

Brod ne pripada Srbiji,neko Kraljevini SHS.Brod je izgradjen u kraljevini SHS,a ne u nezavisnoj Hrvatskoj,tako da je teoretski brod svih drzava koje su cinjele SHS.Kad je izbio rat,sve drzave su potpisale da se vojna imovina koja je zatecena u drzavama naslednicama,tu se i zadrzi- tako da brod de fakto pripada Crnoj Gori.

Лепи Цане

pre 5 godina

Кад већ, реално, није власништво ни једних ни других, нека га братски поделе по пола.

max

pre 5 godina

Spor oko broda koji je platio kralj Aleksandar.
(blek stena, 16. septembar 2018 19:01)

I sta to znaci? Da je kupio svojim novcem ili novcem kraljevine cija clanica je bila i Hrvatska. To je samo odgovor na odgovor, inace ja zelim da brod preparkiramo na dunav kod Beograda ili Novog Sada.

Mr. Montenegro

pre 5 godina

70 % vrijednosti broda cine dio ratne reparacije iz I. sv. rata. Ostatak je prikupila Jadranska straza Beograd. Novi Sad, Novi Beckerek, Sarajevo i Split. Hrvati su bili na strani onih koji su tu reparaciju i platili. Maticna, prva luka u koju je uplovio bio je Tivat. Toliko.

Mornar

pre 5 godina

Nikad nisam zamisliti da ću navijati za hrvate ili biti na njihovoj strani. I eto došao je i taj dan. Hrvati treba da što prije uzmu Prevlaku pod kontrolu ( pošto je ona u Avnojevskim granicama bila u sastavu Hrvatske) a potom i školski rod “Jadran”!

Dragan Miladinovic

pre 5 godina

Tivat je oduvek i bio matična luka za "Jadran" kao školski brod kraljevske mornarice Karađorđevića. Nema smisla obazirati se na to što su komunisti radili s njim.

Simbolika Jadrana

pre 5 godina

Ako Crna Gora i Hrvatska nikako ne budu mogle da se dogovore oko školskog broda "Jadran", neka ga Crna Gora "izveze" u Srbiju, neka bude privezan na ušću Save u Dunav (stalni vez), a privremeno, preko letnje sezone neka plovi Bokom Kotorskom i bude privezan u Tivtu, kao i do sada. Pa nek onda HR potražuje "Jadran", samo, pitanje će biti - od koga.

PS: Čini mi se da je ovde za Hrvatsku prinicipijelno pitanje ne sam jedrenjak, koji, sam po sebi, ima istorijsku vrednost (i to neprocenjivu, gledao sam ga letos u Tivtu i divio se!), nego - naziv broda "Jadran", na simboličnom nivou, kao svojina Hrvatske. Jer, ako je "Jadran" crnogorski, znači da nije hrvatski, a time je upitan i Dalmacija, Dubrovnik (koji je već dvadesetak godina "na mala vrata" pripisan Dalmaciji), kao i Kvarner, a pogotovo Istra.

Milutin

pre 5 godina

Tacno je da je brod kupio Kralj Aleksandar, koji je bio kralj Kraljevine SHS. Luka upisa mu je bio Tivat. Ne znam zasto ni pripadao Srbiji a pogotovo Hrvatskoj.

hehe

pre 5 godina

att "Spor oko broda koji je platio kralj Aleksandar."

A taj isti Kralj je skupljao porez samo na teritoriji nekadasnjeg BG pasaluka ili je to radio i u ostalim delovima Kraljevine Jugoslavije ?

Doktor

pre 5 godina

Brod je najvećim delom dobijen iz ratnih reparacija Nemačke kraljevini SHS, pošto su u tom ratu jedino Srbija i Crna Gora pretrpele ratna razaranja red bi bio da njima i pripadne (Hrvati su čak bili i na kontra strani)

Pavle

pre 5 godina

"Spor oko broda koji je platio kralj Aleksandar.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (blek stena, 16. septembar 2018 19:01)"

Kralj Aleksandar je bio kralj Jugoslavije a ne kralj Srbije. Prema dogovoru o sukcesiji logično je da pripadne CG ali o tome će se dogovoriti CG i Hrvatska.

Brainstorm

pre 5 godina

ovde se radi o tome da crnogorci ne smeju da popuste. hrvati i od nas potrazuju vojnu imovinu u vrednosti od nekoliko milijardi dolara. ako crnogorci ne popuste i ako zaista postoji sporazum oko vojne imovine da se imovina ne deli procentualno vec se deli tako sto je zateceno stanje u nekoj od bivsih republika to i ostaje toj republici onda cemo i mi moci da se branimo sa tim sporazumom. ako crnogorci popuste e onda cemo mi imati jos jedan dodatni veliki problem sa hrvatima. a i nas mogu da zezaju sa putem ka eu. a ako i mi popustimo hrvatima e onda ce i slovenci i makedonci i bosanci da potrazuji procentualni deo vojne imovine od nas. srbiji je ostao mmogo veci deo vojne imovine nego svim ostalim republikama zajedno. ne radi se tu samo o starim tenkovima, minobacacima i slicno vec i o objektima na ekskluzivinim lokacijama, migovima 21, muzejskom blagu itd... istina je da u srbiji ima dosta toga sto joj i ne pripada kao npr neka umetnicka dela,slike i ko zna sta jos ali ima i mnogo srpskih stvari i objekata na ekskluzivnim lokacijama po bivsim republikama... e sad srbija je bila najbrojnija, sa vojvodinom i krupnom industrijom u srbiji mi smo najvise doprinosili zajednickoj drzavi.. to ni bog otac vise ne moze da raspetlja tako da mi se svidja taj sporazum da sve ostaje republici u kojoj se nalazilo nakon raspada bivse zemlje. nije stvar u jednom brodu kakav crna gora moze sebi da priusti i kupi mnogo moderniji ako joj bas treba ali rec je o sitnici koja moze da pokrene lavinu problema.

Mare

pre 5 godina

A je li kralj Aleksandar to sam zarađivao ili je kao i svaki kralj živeo od poreza? Te poreze nisu plaćali samo Srbi već svi narodi Jugoslavije.

Sasa

pre 5 godina

Braco Srbi iz matice, da li znate da je CG dala Srbiji avione koji su bili u CG nakon raspada, sad su operativni u Vojsci Srbije, i to dzabe? Eto, sad znate...

Max

pre 5 godina

@ Vladan
I gdje bi po tebi taj brod trebao ploviti? U lavoru? Na Palickom jezeru ili Dunavom i Moravom? Ne zelim ulaziti u rasprave tipa ciji tata je jaci i ko je sta kupio ali jedno me zanima da mi odgovori netko nepristrasan. CG je preuzela kompletno brodovlje JRM a Srbija svo ostalo naoruzanje( avione,tenkove,kamione...)osim onoga sto je HR otela ili otkupila od potkupljivih JNA oficira.HR,Slo i Srbija su bili jedini financijeri bivse drzave. Za razliku od njih CG je bila vjeciti parazit. I sad satro i taj brod njihov. Ima da ih boli sporazum o sukcesiji kada budu morali da plate HR,Slo,SRB vrijednost brodova koje su prisvojili i prodali. Tada ce im " Jadran" biti mala maca u odnosu na ono sto ce morati da vrate( plate).

Mali Milojicin

pre 5 godina

Brod pripada Srbiji. 
Svi upuceni znaju to vrlo dobro.

Brod ne pripada Srbiji,neko Kraljevini SHS.Brod je izgradjen u kraljevini SHS,a ne u nezavisnoj Hrvatskoj,tako da je teoretski brod svih drzava koje su cinjele SHS.Kad je izbio rat,sve drzave su potpisale da se vojna imovina koja je zatecena u drzavama naslednicama,tu se i zadrzi- tako da brod de fakto pripada Crnoj Gori.

Само кажем

pre 5 godina

"Više od dve decenije od kraja rata, Crna Gora i Hrvatska su rešile skoro sve nesuglasice osim jedne."
Превлака?! Много битнији спор него један школски једрењак ! Захваљујући Србији и њеним жртвама Хрватска има једну од најљепших обала на свијету али им је свега мало па хоће и ово полуострво које географски ,политички и по сваком основу треба у цјелини да припане ЦГ.Ни то им није довољно па хоће и "Јадран" који им ни по једном праву не припада сем што је једно вријеме провео усидрен у Хрватској... А онда нађу по обичају да уцјењују чланством у ЕУ.Срећом па су готово безначајна чланица па су сви њихови покушаји уцјене прошли неславно.

Oficir

pre 5 godina

Kaže se u jednom tekstu istorije pomorstva ovih krajeva. "Tim povodom bila je pokrenuta masovna akcija prikupljanja sredstava, a interesantno je da su odbori „Jadranske straže“ koji su najviše novca prikupili za izgradnju broda, bili iz Sarajeva, Zrenjanina, Beograda i Novog Sada.

Ipak, lavovski dio troškova na kraju je ipak snosilo Ministarstvo vojske i mornarice koje je uplatilo 300.000 njemačkih maraka, a značajnu sumu je tada iz svog ličnog fonda priložio i kralj Aleksandar Prvi Karađorđevic?.Hrvatska je priložila oko 20.000 maraka.

Na koncu, Beograd je sklopio ugovor sa njemačkim brodogradilištem u Hamburgu o izgradnji školskog broda koji c?e kasnije dobiti ime „Jadran“ i koji c?e svečano biti dočekan u Tivtu 16. jula 1933. godine, a u flotnu listu Kraljevske mornarice Jugoslavije biti zaveden 19. avgusta iste te godine." Kako mogu da naslede brod JNA ako su izašli iz Jugoslavije. Srbija i CG su ostale kao nosioci i jedini naslednici imovine JNA na sopsvenim teritorijama.

max

pre 5 godina

Spor oko broda koji je platio kralj Aleksandar.
(blek stena, 16. septembar 2018 19:01)

I sta to znaci? Da je kupio svojim novcem ili novcem kraljevine cija clanica je bila i Hrvatska. To je samo odgovor na odgovor, inace ja zelim da brod preparkiramo na dunav kod Beograda ili Novog Sada.

steph

pre 5 godina

Tačno, naš je jedrenjak. Apelujem da ga došlepamo do Beograda kanalom Egejsko more- Vardar- Velika Morava koji je poznatiji kao čiča tomin kanal

Deda Jovan

pre 5 godina

Nikako ne moze biti hrvatski.To sto je bio usidren u Splitu nema nikakve veze.Pripadadao je ratnoj mornarici SFRJ gde je komanda bila u Splitu

Aurora

pre 5 godina

Ako hrvati i crnogorci ne mogu da se dogovore, najbolje da ga daju nama za dekoraciju Beograda na vodi.
Ne znam ko je kupio brod ali znam da je 85/86 njegova matična luka bila Lora u Splitu. Bio sam pitomac u srednjoj mornaričkoj školi i imao priliku i da se sa tim brodom odem do Visa. Manje više skoro uvek je bio usidren u luci. Spolja izgleda vrlo atraktivno ali iznutra izgleda shodno svom godištu. Komfor mu nije jača strana.

Nikola

pre 5 godina

Razdvajanjem SCG po ugovoru i Srbija ima pravo da koristi brod samo to nije radila jer je to neko ometao. Isto kao sto smo u Kumanovskom sporazumu dobili da ce 999 nasih da se vrate na granice pa nista. Prodje vreme, zaboravi se i kazu to ne vazi. Znaci mi da trazimo da koristimo brod po ugovoru.

Mr. Montenegro

pre 5 godina

70 % vrijednosti broda cine dio ratne reparacije iz I. sv. rata. Ostatak je prikupila Jadranska straza Beograd. Novi Sad, Novi Beckerek, Sarajevo i Split. Hrvati su bili na strani onih koji su tu reparaciju i platili. Maticna, prva luka u koju je uplovio bio je Tivat. Toliko.

prokleta avlija

pre 5 godina

Brod se nalazio u Splitu u Mornarickom Skolskom centru,i na njemu su svoje prve pomorske korake napravili mnogi pitomci akademije i mornaricke srednje vojne skole.Naravno,posto je sve iz JNA postalo nepozeljno ,tako se i ovaj jedrenjak povukao u Crnu Goru.Dogovorom izmedju SRB i CG prilikom gasenja drzavne zajednice brod ostaje dole.Inace skolski brod Jadran je napravljen u Nemackoj tridesetih godina proslog veka,i prva luka gde je uplovio je upravo Tivat.

Лепи Цане

pre 5 godina

Кад већ, реално, није власништво ни једних ни других, нека га братски поделе по пола.

Balkan

pre 5 godina

Hrvati ni kikiriki nebi prepustili nikome, ni pedalj zemlje, ni pedalj mora. I oko starog fiće bi se borili ako smatraju da pripada njima. Sad koliko je to dobro ili nije ne znam. Takvi su i Slovenci