"Demokratska Evropa nije shvatila opasnost ..."

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) govori o sporu Crne Gore i Hrvatske oko vojnog jedrenjaka "Jadran", kao i još nerešenom pitanju konačnog razgraničenja između dve zemlje na Prevlaci. Mesić komentariše i jačanje desnice u Evropi te kako to može da utiče na političke odnose u regionu koji je suočen sa prodorom novih starih moćnih igrača na globalnoj sceni – Rusije, Turske, Kine.

Radio Slobodna Evropa, Predrag Tomović
Pošaljite komentar
 1. Osnovni problem EU je: mnogo budala na Balkanu.
  (oxydant, 5. septembar 2018 14:29)

  # Link komentara

 2. Hajde da otvorimo novi tip kladionice.Kladili bi se u velike pare,ko pogodi kada ce pitanje granica izmedju bivsih republika SFRJ biti zavrseno.Narocito zbog onoga,koji je kod otvaranja tog problema,svecano uzviknuo da je zadatak ispunjen.Jedino sto preporucujem ljudima u zrelim godinama,da ne ucestvuju,jer nece doziveti resenje tog problema.
  (moma, 29. avgust 2018 00:05)

  # Link komentara

 3. Kome zakon u topuzu lezi trgavi mu necovestvom smrde.Njegos
  (bratstvo jedinstvo, 24. avgust 2018 14:16)

  # Link komentara

 4. Boki,


  Dajte ne prosipajte mudrosti. EU je licemerna . Evo npr SSP je pre Hrvatske dobila Makedonija , gde je Makedonija jos nije dobila pocetak pregovora sa EU a Hrvatska clanica EU vec 5 goidna. Na put ka EU Srbija i Hrvatska krenule iste 2000 godine, oni u prolece posle Tudjmanove smrti a mi posle 5.otkobra 2000. Gde je Srbija , otvorila 14 od 35 poglavlja u pregovorima , Hrvatska clanica vec 5 godina. Srbija ne moze da udje u EU zbog neeresnih granica sa Kosovom i Hrvatskom a Hrvatska usla u EU sa neresenim granicam sa EU clanicom Slovenijom i sa jos 3 suseda CG,BIH,Srbijom. Srbija nije mogla da dobije status kandidata za EU dok ne nadje haske optuzenike, Hrvatska dobila cak datum pocetka pregovora sa EU (uz uslov da do pocetka pregovora mora da nadju haske optuzenike tj Gotovinu). Toliko licemerno EU a vi prosipate neke teze koje nemaju smisla. Drugo kako je CG otvorilia 31 od 34 pogljava a pregovora sa EU duze od Srbije 1,5 godinu a mi za 1,5 godina pregovora sa EU otovrili samo 14 poglavlja.
  (Realista, 24. avgust 2018 13:57)

  # Link komentara

 5. koja je posle toga odlucila da vrata EU zatvori izgleda zauvek, samo su ostalim na Balkanu dali fake pregovore sa EU o clanstvu, da bi EU imala mirne i poslusne susede i komsije na granicama. Sada su se malo uplasili jer vide da se potlicara na Balkanu okrecu sve vise dikaturuma u vidu Rusije, Turske, Kine koje su donekle i pretnja EU i njihvoim ekonomija i moralnim nacelima i vrednostima.
  (Realista, 21. avgust 2018 12:23)

  1. Ne postoje fake pregovori sa EU
  2. Jako lako mozete proveriti koliko je uslova nasa drzava ispunila u zvanicnom pregovoru sa EU
  3. Zbog cega Srbija nije ispunila sve uslove do sada nazalost morate intervjuistati politicare koji ce da lazu kao kerovi
  4. Naravno da se EU brine za drzave u Evropi jer je ubedljivo najvise upucala para u njih, vise od Rusije, Turske i Kine zajedno. Taj podatak je tacan i za Srbiju koja zivi od EU donacija, projekata i kredita
  (Boki, 23. avgust 2018 15:39)

  # Link komentara

 6. Neresena granicna pitanja Hrvatske sa Slovenijom, Crnom Gorom, Srbijom, BIH je dokaz licemernosti EU ,kada su posle prijema Kipra 2004 rekli da nece da vise primaju u clanstvo drzave sa neresenim granicnim pitanjima. Kako su onda usle iste te 2004 Sloveniaj u clanstvo EU i Hrvatska 2013 koja jos malo sa svim susedima ima neresena pitanja granica. Hrvatska je u EU usla 2013 samo zahvaljujuci mama Nemackoj, koja je posle toga odlucila da vrata EU zatvori izgleda zauvek, samo su ostalim na Balkanu dali fake pregovore sa EU o clanstvu, da bi EU imala mirne i poslusne susede i komsije na granicama. Sada su se malo uplasili jer vide da se potlicara na Balkanu okrecu sve vise dikaturuma u vidu Rusije, Turske, Kine koje su donekle i pretnja EU i njihvoim ekonomija i moralnim nacelima i vrednostima.
  (Realista, 21. avgust 2018 12:23)

  # Link komentara

 7. Две земље воде преговоре око Превлаке ,тј која ће имати ту част да прва угледа америчке бродове како упловљавају у Јадран и у залив.
  (marko, 20. avgust 2018 21:33)

  # Link komentara

 8. Ovi se spore oko tri cempresa i jednog camca...ali kada je Srbija u pitanju i jedni i drugi se cude zasto se Srbija nije odavno odrekla Kosova. To je bas sitnica u odnosi na njihove probleme. Jos nam za nase dobro sole pamet da to treba da ucinimo sto pre. Provincijski bogatasi sa pocepanim gacama.
  (Srrrrrrrrrdjan, 20. avgust 2018 21:12)

  # Link komentara

 9. Mesić, pripadnik maspoka
   (dragance, 20. avgust 2018 21:03)

  # Link komentara

 10. Nevjerojatno je samo jedno. Kako su zakleti komunisti, pripadnici najgoreg totalitarnog režima, postali demokrate (to kaj Juge vise nema nije on zaslužan, nego Slobo). Mislim, kuzim okrugli trokut, ali kumunjara pa demokrata, to nemrem skuzit. Još soli pamet svima koji ne dernekuju po antifašističkim glupostima i ostalim budalaštinama partizansko-komunističkim. Zemljo otvori se.
  (ZgHrEu, 20. avgust 2018 20:48)

  # Link komentara

 11. Pametan ovaj Mesic, nije ga dzabe Putin odlikovao.
  (Sojic, 20. avgust 2018 20:16)

  # Link komentara

 12. Čoveče idi u penziju!
  Ili mirovinu kako već znaš.
  Dosadan si.
   (Jovan, 20. avgust 2018 20:08)

  # Link komentara

 13. Rece jedan od vecih licemera na ovim prostorima...
   (Mark, 20. avgust 2018 19:54)

  # Link komentara

 14. Kakve ti veze s demokracijom imaš? Pa ti si komunjara i nespojiv si s demokracijom
  (ZgHrEu, 20. avgust 2018 19:44)

  # Link komentara

 15. priča čovek koji je bio na čelu države koja je nestala uz rat! dobra kvalifikacija.
   (nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu, 20. avgust 2018 19:30)

  # Link komentara

 16. Taksativno; maznuo novac od hrvatske dijaspore namijenjen za kupovinu oružja (navodno "izgubio" ček na 200.000 dolara), kćerci Dunji dao većinski paket Našice cementa, pjevao ustaške pjesme u Australiji (zato je i dobio onaj gore spomenuti ček), pogodovao jednom predsjedniku iz bivše Sovjetske republike i s njim dijelio pare, pričao glupe viceve. Ima još. Drugi put.
   (megatronman, 20. avgust 2018 19:21)

  # Link komentara

 17. Rušitelj Mesić pametuje.
  (Alex, 20. avgust 2018 19:15)

  # Link komentara

 18. Kakav lagan spin, da evropa je kriva sto se kod vas na dnevnom nivou okupljaju fasisti i ustase!
   (bla bla, 20. avgust 2018 19:11)

  # Link komentara

 19. Ne postoji nikakav spor oko "Jadrana". Jedrenjak je po raspadu SFRJ postao imovina SRJ, potom SCG, da bi nakon raspada državne zajednice postao imovina Crne Gore. Zbog načiona na koji su Hrvatska i Slovenija istupile iz SFRJ nikako ne bi smele da potražuju "zajedničku" imovinu, a mi delimo zlatne rezerve, ambasade, ostale nekretnine...
  (Dragan, 20. avgust 2018 18:53)

  # Link komentara

 20. Hitler je zastupao stav o jednoj superiornoj rasi. Danas ne postoji priča o superiornoj rasi, samo postoje oni koji mogu šta god hoće i oni koji ne mogu ništa. Najinteresantnije od svega je to što je ovima koji ne mogu ništa utuvljeno u glavu da su oni sami isključivi krivci što im je tako kako im je ali da im potencijalno može biti bolje, za jedno trilion godina, ako budu malo više poslušni. Svaki pokušaj da se bude ravnopravan, slobodan i da se odlučuje o vlastitoj sudbini proglašava se divljaštvom i primitivizmom. Bolje rob nego grob...
  (Faruk Hadžibegić, 20. avgust 2018 18:48)

  # Link komentara

 21. Doslo je zadnje vreme kad jedan Mesic prica o opasnostima desnice.
   (pera zdera, 20. avgust 2018 18:43)

  # Link komentara