Nedelja, 12.08.2018.

20:48

Šojgu Nemcima: Pitajte dedove kako se razgovara s Rusijom

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu poručio je Nemačkoj da ne razgovaraju sa Rusijom sa pozicije sile, već da se sete pouka iz istorije.

Izvor: RT

Šojgu Nemcima: Pitajte dedove kako se razgovara s Rusijom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

rusoljubi marš u Rusiju!

pre 5 godina

Šojgu treba da pogleda prvo koliko je Rusa izginulo u II ratu, a zatim da uporedi današnji (i svagdašnji) kvalitet života u Nemačkoj i Rusiji. Onda će mu postati jasno ko je rat STVARNO izgubio.

ćika Muhamed

pre 5 godina

Alo komentatori zapado-fobi, idite svi u Rusiju da živite i radite. Ne na truli zapad, nego u mafijašku Rusiju, pa se onda javite za reč.
(Peca, 13. avgust 2018 05:48)

Izvini, nisam najbolje razumeo. Da se tebi moramo javljati za reč? Mislim, malo da ti mamu spomemem, ali onda ovi administratori neće da ti prenesu poruku. Ako ipak prenesu, onda da znaš na šta sam mislio.

Walldorf

pre 5 godina

Vladajuca garnitura u Nemackoj, definitivno, povlaci poteze koji su u suprotnosti sa interesima nemackog naroda. No, to ce se promeniti, vrlo brzo. Slicne stvari se desavaju sirom Evrope. Siguran i stabilan put Evrope slobodnih Nacija vodi "Autoputem" Pariz-Berlin-Moskva. Narodi Evrope to shvataju. I desavanja ce ici u tom smeru. Svidelo se to Vasingtonu i Londonu, ili ne.

nehuman tip

pre 5 godina

I zapad i sovjeti su hteli da izbegnu rat sa Hitlerom. Čak je zapad u tome bio brži, pa je prvi potpisao minhenski sporazum kojim je omogućena okupacija Čehoslovačke. Dolazak Hitlera na vlast je omogućilo posleratno poniženje Nemačke i otimanje teritorije i resursa. Najveću cenu 2. svetskog rata su platili Sovjeti, a napor, koji je doveo do pobede, je bio zajednički i pitanje je da li bi drugačije bilo moguće pobediti naciste i uz koju cenu.

Srbi beže na zapad

pre 5 godina

@Ponosan Ravnogorac,

Sve rečeno, bravo!
Pitaj srpske dede koji nisu okaljali obraz komunizmom, Nemci i Rusi su isto zlo, poljaci će potvrditi.
Šojgua se boji samo onaj tetkin Vulin.

Rob sinji

pre 5 godina

Cena napada na Rusiju je globalni termonuklearni armagedon. Ako neko ne razume to je smak sveta u kome svi ginemo. Setite se toga kad navijate ko je jači.

majtimajk

pre 5 godina

..." Sadašnji predstavnici vlasti Rusije su postali svetski problem, nosioci neo nacizma i imperijalizma rušitelji svih civilizacijskih vrednosti XXIv."
 (ex otpor, 13. avgust 2018 00:59)

- a ti se informises na cnn?

Neboјša

pre 5 godina

Zanimljivi su mi "zapadni" dokumentarci o II SR. Nigde se ne spominju Nemci već Nacisti. I ako su, jelte, bili Nemci. Bar ogromna većina. Bilo je čak i Hrvata među Nacistima. S druge strane ne spominju se Sovjeti već Rusi. Iako je daleko manja većina bila ruska. (Ukrainci, Gruzini, Kazahstanci koji su junački odbranili Moskvu itd...)Baš zanimljivo....

jasdf

pre 5 godina

@bgd
Kako se zove kada dve drzave zajedno prave plan o pdeli Evrope, crtaju granice dokle ce ko da osvaja i zajednicki napadaju drzave? Nakon toga prave zajednicke vojne parade u proslavi pobede i vecnog prijateljstva. Ja san nislio da se na srpskom to zove saveznici.
Ps. Kada je Hitler objavio rat sa Slivenima do istrebljenja?

tony

pre 5 godina

sunce ne zalazi u velikoj britaniji. jedina prava imperija i jedina svetska sila su britanci. svi ostali su smesni u poredjenju sa njima. nisi sila ako ti izginu miilioni stanovnika, sila si kad uz minimalne zrtve ostvaris maksimalne rezultate. sila si kad imas jake sluzbe i vojsku da ih podrzi. ameri to nisu, svaki rat koji su zapoceli samostalno su i izgubili a nisu se ni rusi nesto mnogo proslavili. engleske sluzbe dobijaju ratove a da ih drzava nije ni pocela, kasnije vojno udare pecat da to i potvrde.

Vostok

pre 5 godina

Predstava za javnost, iza zavesa jedni i drugi odlicno saradjuju i zgrcu bogatsvo. Taj Sojgu je skoro pa milijarder, kakav on patriotizam moze osecati? Dokaz? Severni tok, ne moram dalje! Ova Ursuala isto radi za novac, samo sto ona nije deo nemacke elite, ona je tu po nalogu i agendi Sorosa (SAD). Da se pita nemacka (industrijska) elita, Rusija bi im bila najblizi savenik, zbog jeftinih energenata naravno.

jasdf

pre 5 godina

@kraljevcanin
Onako laicki. Ako covek ima platu 200 evra i dug od 50 evra, da li je u boljoj poziciji od onog ko ima platu 500 evra i dug 200 evra?

micko

pre 5 godina

Opa, jel to Rusi nude opet Nemcima podelu Poljske, obuku pilota za bombardovanje spanije i naftu za napad na Francusku? Do 41 Rusi su bili sjajna podrska Hitleru braneci komunistima da udju u koaliciju sa socijalistima, sto je dovelo do pobede Hitlera a kasnije obucavajuci im luftvafe u Rusiji, jer Nemacka nije mogla da ima obuku na svojoj teritoriji zbog odredbi versajskog mira.

Da nije bilo Rusije ne bi bilo ni razularene Nemacke, niti bi Hitler pobedio komuniste da su bili u koaliciji sa socijalistima (zato ne dati Rusima mesanje u izbore), niti bi imao obucenu vojsku za ucesce u Spanskom ratu, niti bi se usudio da napadne Poljsku da mu Rusi nisu cuvali ledja. E sad sto su se zaigrali pa ih je sticenik napao, to nek se zahvale "mudrom" Staljinu koji je posle moljakao za pomoc US u opremi i hrani bez koje bi Nemacka Rusiju pregazila. Citaj Sojgu malko vise i koliko je hiljada tona opreme stiglo kroz land lease iz US i koliko je Rusko drzanje stvorilo tog Hitlera.

Dejan , Berlin

pre 5 godina

E moji Rusi setite se da je Hitler osvojio pola sveta a da je Nemacka i dan danas visestruko razvijenijs od Rusije i da gomila Rusa bezi iz Rusije upravo u Nemačku.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Nekako sam siguran da ako Nemci sa Rusima pokusaju da razgovaeaju sa pozicija "sile i jedinstva" nakon tog razgovora nece vise biti u stanju ni sa kim da razgovaraju ni o cemu.
Bas mi nije jasno zasto im nisu dovoljni dobri nemacki automobili, letovanja na Ibici i kobasice i pivo na Oktobarfestu.

Peca

pre 5 godina

Alo komentatori zapado-fobi, idite svi u Rusiju da živite i radite. Ne na truli zapad, nego u mafijašku Rusiju, pa se onda javite za reč.

komsija

pre 5 godina

@ Magistra viae

1938 SSSR je ponudio pakt,SSSR, Francuska, i Engleska,ko nije prihvatio?Minhenski dogovor; potpisuje,Adolf Hitler,Eduard Daladier Francuskan, Neville Chamberlan Engleska,iBenito Musolini.Presednik Cekoslovacke, Eduard Benes,i Staljin nisu pozvani .Sta bi ti uradio da si bio na celu SSSR?

Veliki brat

pre 5 godina

Cekaj, ovamo sila, a tamo potpisuju severni tok? Ili nesto ne stima ili bizmis ne pita za silu!?
(Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!, 12. avgust 2018 23:00)


Radi se o različitim ministarstvima ;)
Nije to kao kod nas, da svi pričaju ono što im je šef saopštio na partijskom sastanku :)


Ili, ako ćemo ozbiljno - Nemačka sarađuje sa Rusijom u oblastima u kojoj to njoj odgovara, ali sa druge strane često daju izjave koje žele da čuju ameri kako ne bi ispalo da su maltene u nekom savezu sa Rusijom.

Eko

pre 5 godina

Ja ne znam kako neko može da bude toliko kratkovid i da ne vidi jednu činjenicu, a to je da strateški savez i saradnja između Nemačke i Rusije može da pokopa bilo koju svetsku ekonomiju ili vojni savez i silu, ali ovi Nemci kao da ne žele to da vide i uporno rade protiv sebe, misim dobro je njima i ovako, ali onako bi bili na vrhu.

Milos

pre 5 godina

Prvo da se ogradim, uopste nisam rusofil...naprotiv. Od tih rusa smo uvek imali samo stetu. Ali ova izjava je tako na mestu i tako je legla k'o budali samar. Klasicna berba usiju. Odavno nisam procitao ovako kratku a tako jaku izjavu, svaka cast Sergej.

cccp

pre 5 godina

Evo da podsetimo Sojgua:

1. tridesetih ste skolovali nemacke oruzane snage (tacnije Luftwaffe)
2. 19. avgusta ste potpisali sa Nemcima ugovor o kreditu
3. 23. avgusta 1939. godine ste potpisali Molotov-Ribentrop pakt
4. na osnovu tog pakta, napali ste Poljsku
5. NKVD i Gestapo su saradjivali u Poljskoj, a vi ste izvrsili masakr u Katinskoj sumi
5. na osnovu istog tog pakta, napali ste i okupirali balticke republike
6. na osnovu istog pakta ste napali Rumuniju
7. na osnovu istog pakta ste napali Finsku
8. podrzavali ste nacisticku Nemacku sirovinama dok su harali Evropom (Francuska, bitka za Britaniju, itd.). Poslednji voz sa sirovinama je usao na nemacku teritoriju posle 2 ujutru, 22. juna 1941. godine - svega nesto vise od sat vremena pre napada te iste Nemacke.
9. Potpisali ste 1940. godine sporazum o ekonomskoj pomoci Nemackoj (uglavnom zitarice - u isto vreme, Ukrajinci, od kojih ste te zitarice otimali, umiru od gladi).
10. Dali ste Nemcima na koriscenje bazu za podmornice u Murmansku.


Eto, da malo podsetimo Sojgua.

mich

pre 5 godina

mio

Pomesao si nesto, mislim da su Rusi igrali ringe - ringe raja u sred Berlina, kazes bio je to SSSR, jeste ali su na strani nemaca na ruskom frontu bili Ukrajinci, Madjari, Italijani i drugi, tako pre nego sto pocnes da lupetas prouci istoriju, a ne samo povrsno kako tebi odgovara...

Kontras

pre 5 godina

Sa pozicije sile na svetskom nivou trenutno mogu da razgovaraju samo SAD, Rusija i Kina. Mogla bi i potpuno ujedinjena Evropa.

Nemacka, iako ekonomski najjaca i vojno treca sila u Evropi, nije u poziciji da razgovara sa danasnjom Rusijom sa pozicije sile.

To nema veze sa rusofilstvom, to je jednostavno tako.

ljovisna

pre 5 godina

Pitaj dedove ministre ko je napravio savez sa hitlerovom Nemackom.Reci ce mnogi SSSR, ali SSSR je pravni naslednik Rusije a Rusija potom pravni naslednik SSSR-a.

naravoučenije

pre 5 godina

Da ponovim izlaganje poslanika u Bundestagu upućeno kancelarki koja je govorila o nrmačkoj vojnoj sili:'' Gospođo Merkel vi izgleda niste gledali prenos parade u Moskvi''?

побро

pre 5 godina

Нато пакт највећи војни савез,након двадесет година у Афганистану мора да преговара са Талибанима да не би доживео бруку и пораз.Шта се тиче Немачке и Нато пакта и било каквог напада на Русију,то би био крај за ову цивилизацију,и сматрам да до тога никада неће доћи,иако има много усијаних глава.Они већ Русију нападају,економски,информацино,свим могући средствима желе ослабити Русију.Западна пропаганда против Руса на ниво нацистичке Немачке против Јевраја,иста терминологија и дехуманизација читавога једног народа.

ex otpor

pre 5 godina

Oficiri su školovani u SSSR do 1933god. i
SSSR se tada sa celim civilizacijskim svetom porazili fašizam i okupirali i podelili Nemačku.Nemačka je imala snage da se uzdigne i suoči sa svim zločinima što fašisti činili u ime Nemačkog naroda i da se oslobodi i postane nosilac progresa i civilizacijskih vrednosti XXI veka. Sadašnji predstavnici vlasti Rusije su postali svetski problem, nosioci neo nacizma i imperijalizma rušitelji svih civilizacijskih vrednosti XXIv.

Данијел

pre 5 godina

У целини гледано, економија, политика, војска, патриотизам и спремност на жртву, Русија је уз САД најјача сила на свету. Каква Немачка, Француска,... и остали, немају шансе!

Kraljevčanin

pre 5 godina

@Mio: evo ga jos kedan koji govori o ruskoj ekonomiji. Malopre sam napisao slican komentar. Nisam strucnjak, ali umem valjda da proverim. Istina, nemacka ekonomija je tacnike 2,5 puta jaca od ruske, ali je zato i javno dug 4 puta jaci. Ne znam da li ima veze, ali bih ovako laicki rekao da ima. Proveri, Svetska banka!

Pantagruel

pre 5 godina

@Mio То што је нека држава економски јача од друге не значи увек гаранцију победе у рату. Картагина је била економски јача од Рима, па ју је Рим ипак уништио. Атина је била економски јача од Спарте, па је ипак поражена у Пелопонеском рату и разорена. Рим је био економски јачи од варвара који су га срушили. Наполеон од руског цара, Аустро-угарска од нас и тако редом. Кључно питање је чији становници су спремни дуже и истрајније да подносе беду, патњу, разарања и суровости, а да не одустану од борбе. Бојим се да нас историја учи да то обично не буду припадници оних народа навиклих да живе у богатству и удобности. Они сувише воле свој живот такав какав јесте да би га жртвовали и изложили ризику. Само они који намају шта да изгубе јуришају без страха од смрти.

Mmm

pre 5 godina

@Mio

Ti blage veze o istoriji nemaš. Pišeš nešto ovde, samo da bi pisao. Kada već hvališ Nemačku, onda verovatno znaš da su za vreme II svetskog rata, od pet nemačkih vojnika, četiri poginula na istočnom frontu.
Ako je Rusija za NATO pakt vojni patuljak, zašto onda taj isti NATO ne reši "problem"?
Takodje može i Amerika da im pomogne.

bgd

pre 5 godina

Možda i da se prisjetimo ko je bio prvi Hitlerov saveznik!
(Magistra vitae, 12. avgust 2018 20:58)


Saveznik?
Onda baš slabo poznaješ istoriju, kao i analitička tumačenja istrojskih događaja.
Hitler je sve nemačke komuniste je uspeo da pohapsi, srpao u logore ili pobio. Bez suđenja.
"Zapadne demokratije" Francuska i Velika Britanija su stajale po strani dok je trajao Španski građanski rat, u koje je Nemačka aktivno podržavala Franka, a SSSR - Špansku Republiku.
Iste te "Zapadne demokratije" pasivno dozvolile Hitleru da preuzme Rajnsku oblast, Anektira Austriju i okupira i rasparča Čekoslovačku.
Hitler i jeste najavio "Pohod na istok" i porobljavanje "nižih rasa" i rat sa Slovenima i komunizmom, dos istrebljenja.

Šta je moglo da preostane SSSR-u, nego da napravi "tampon zonu" od istočne Poljske, na granici sa kojoj s uveć ratovali sa Poljskom pre samo 20 godina, sa zemljom koja je i ovako bila osuđena na poraz?

Historia magistra vitae est
Jeste, ali samo ako je zaista i poznaješ.

Ponosan Ravnogorac

pre 5 godina

Moj deda se borio protiv nemaca, spašavao američke pilote i on me je naučio da nema razlike izmedju Nemaca i Rusa, zlobni jedni i drugi, zlo naneli Srbiji okupacijom, Nemci 4 godine Rusi pučom i nametnutim komunizmom 5-ipo decenija!! Ja njemu verujem, Rusi nisu Srbiju oslobodili, oni koji tvrde da jesu nemaju blage veze šta znači sloboda i naravno demokratija.

Lanister

pre 5 godina

Mio, 12. avgust 2018 20:52

Kad citas knjige,citaj ih do kraja. Da si citao knjige do kraja,znao bi da su se na kraju prvog rata koji pominjes raspala 4 carsta a da su Nemci kapitulirali i morali da pristanu da placaju za ratnu ostetu koju su napravili. Da si citao knjige do kraja,znao bi da su Rusi na kraju drugog rata koji pominjes pregazili Nemacku sa istoka “kao plitak potok” i sravnili Berlin sa zemljom. Ali posto ti citas knjige do pola,onda je jasno zasto ne znas kako se zavrsavaju.

Камичак

pre 5 godina

ojgu bi i sam mogao malo da obnovi istoriju. Nemci su u II svetskom ratovali protiv Sovjetskog Saveza, ne protiv Rusije. I pobili su skoro 30 miliona stanovnika SSSR-a. Istovremeno su ratovali protiv najmocnijih sila tog doba i opet pobili 30 miliona Sovjeta.
...
(Mio, 12. avgust 2018 20:52)

Човече, о чему ти пишеш и како коментаришеш? Ти хвалиш Хитлеров и нацистички војни поход на СССР као да говориш о фудбалској утакмици.
За те нацисте би било мало рећи да су биле звери, јер су наступајући на СССР убијали немилосрдно и масовно жене, децу, старце. Убијали су окрутно и дивљачки. Спаљивали су живе људе по селима а по градовима су нацисти бомбардовали градске четврти да би што више цивила било побијено. Ето тако су нацисти побили 28 милиона грађана СССР-а, ако ти је та бројка већ забавна. Са друге стране, и ако је СССР током рата успео да развије и масовно производи најмоћнији авион 2.св рата, СССР није бомбардовао Немачку. То су радили западни савезници.

Boris

pre 5 godina

@Mio
većinu tehničkih podataka si tačno izdeklamovao, samo si jednu stvar zanemario. Ako do nečega dođe Rusi ratuji za svoju zemlju i brane svoju zemlju, a NATO za neku imaginarnu zamišljenu...

prognoza nevremena u navici stavova radi stava

pre 5 godina

Istorija danas ima trajanje do 3 meseca ili do 3.5 godine u najboljem slučaju. A svet je inače nastao juče. Budućnost će stoga biti još kraća.

Torrente

pre 5 godina

Zapad uporno napada Putina, ne shvatajući da posle njega može da dođe novi predsednik Rusije sa mnogo nižim pragom tolerancije na njihove prljave igre i podmetanja.

Zamislite Šojgua kao budućeg predsednika; mislim da bi na zapadu nosili parole: Vladimire vrati se, sve ti je oprošteno. :)

Mio

pre 5 godina

Sojgu bi i sam mogao malo da obnovi istoriju. Nemci su u II svetskom ratovali protiv Sovjetskog Saveza, ne protiv Rusije. I pobili su skoro 30 miliona stanovnika SSSR-a. Istovremeno su ratovali protiv najmocnijih sila tog doba i opet pobili 30 miliona Sovjeta.
U I svetskom ratu su ratovali protiv Rusije, koja je doduse bila veca od ove danasnje i tako je nalupali da je Rusija kapitulirala, odnosno pobegla iz rata. Znaci, Sojgu ne poznaje istoriju bas najbolje.
Danas je Nemacka drzava koja ima tri puta vecu ekonomiju od Rusije, pa bi Rusi mogli malo da zive u sadasnjosti a ne u proslosti. To je sve bilo davno, sadasnjost je takva da je Nemacka deo NATO pakta, a Rusija je za NATO pakt vojni patuljak.

Torrente

pre 5 godina

Zapad uporno napada Putina, ne shvatajući da posle njega može da dođe novi predsednik Rusije sa mnogo nižim pragom tolerancije na njihove prljave igre i podmetanja.

Zamislite Šojgua kao budućeg predsednika; mislim da bi na zapadu nosili parole: Vladimire vrati se, sve ti je oprošteno. :)

Камичак

pre 5 godina

ojgu bi i sam mogao malo da obnovi istoriju. Nemci su u II svetskom ratovali protiv Sovjetskog Saveza, ne protiv Rusije. I pobili su skoro 30 miliona stanovnika SSSR-a. Istovremeno su ratovali protiv najmocnijih sila tog doba i opet pobili 30 miliona Sovjeta.
...
(Mio, 12. avgust 2018 20:52)

Човече, о чему ти пишеш и како коментаришеш? Ти хвалиш Хитлеров и нацистички војни поход на СССР као да говориш о фудбалској утакмици.
За те нацисте би било мало рећи да су биле звери, јер су наступајући на СССР убијали немилосрдно и масовно жене, децу, старце. Убијали су окрутно и дивљачки. Спаљивали су живе људе по селима а по градовима су нацисти бомбардовали градске четврти да би што више цивила било побијено. Ето тако су нацисти побили 28 милиона грађана СССР-а, ако ти је та бројка већ забавна. Са друге стране, и ако је СССР током рата успео да развије и масовно производи најмоћнији авион 2.св рата, СССР није бомбардовао Немачку. То су радили западни савезници.

Pantagruel

pre 5 godina

@Mio То што је нека држава економски јача од друге не значи увек гаранцију победе у рату. Картагина је била економски јача од Рима, па ју је Рим ипак уништио. Атина је била економски јача од Спарте, па је ипак поражена у Пелопонеском рату и разорена. Рим је био економски јачи од варвара који су га срушили. Наполеон од руског цара, Аустро-угарска од нас и тако редом. Кључно питање је чији становници су спремни дуже и истрајније да подносе беду, патњу, разарања и суровости, а да не одустану од борбе. Бојим се да нас историја учи да то обично не буду припадници оних народа навиклих да живе у богатству и удобности. Они сувише воле свој живот такав какав јесте да би га жртвовали и изложили ризику. Само они који намају шта да изгубе јуришају без страха од смрти.

Lanister

pre 5 godina

Mio, 12. avgust 2018 20:52

Kad citas knjige,citaj ih do kraja. Da si citao knjige do kraja,znao bi da su se na kraju prvog rata koji pominjes raspala 4 carsta a da su Nemci kapitulirali i morali da pristanu da placaju za ratnu ostetu koju su napravili. Da si citao knjige do kraja,znao bi da su Rusi na kraju drugog rata koji pominjes pregazili Nemacku sa istoka “kao plitak potok” i sravnili Berlin sa zemljom. Ali posto ti citas knjige do pola,onda je jasno zasto ne znas kako se zavrsavaju.

Данијел

pre 5 godina

У целини гледано, економија, политика, војска, патриотизам и спремност на жртву, Русија је уз САД најјача сила на свету. Каква Немачка, Француска,... и остали, немају шансе!

Mmm

pre 5 godina

@Mio

Ti blage veze o istoriji nemaš. Pišeš nešto ovde, samo da bi pisao. Kada već hvališ Nemačku, onda verovatno znaš da su za vreme II svetskog rata, od pet nemačkih vojnika, četiri poginula na istočnom frontu.
Ako je Rusija za NATO pakt vojni patuljak, zašto onda taj isti NATO ne reši "problem"?
Takodje može i Amerika da im pomogne.

bgd

pre 5 godina

Možda i da se prisjetimo ko je bio prvi Hitlerov saveznik!
(Magistra vitae, 12. avgust 2018 20:58)


Saveznik?
Onda baš slabo poznaješ istoriju, kao i analitička tumačenja istrojskih događaja.
Hitler je sve nemačke komuniste je uspeo da pohapsi, srpao u logore ili pobio. Bez suđenja.
"Zapadne demokratije" Francuska i Velika Britanija su stajale po strani dok je trajao Španski građanski rat, u koje je Nemačka aktivno podržavala Franka, a SSSR - Špansku Republiku.
Iste te "Zapadne demokratije" pasivno dozvolile Hitleru da preuzme Rajnsku oblast, Anektira Austriju i okupira i rasparča Čekoslovačku.
Hitler i jeste najavio "Pohod na istok" i porobljavanje "nižih rasa" i rat sa Slovenima i komunizmom, dos istrebljenja.

Šta je moglo da preostane SSSR-u, nego da napravi "tampon zonu" od istočne Poljske, na granici sa kojoj s uveć ratovali sa Poljskom pre samo 20 godina, sa zemljom koja je i ovako bila osuđena na poraz?

Historia magistra vitae est
Jeste, ali samo ako je zaista i poznaješ.

Boris

pre 5 godina

@Mio
većinu tehničkih podataka si tačno izdeklamovao, samo si jednu stvar zanemario. Ako do nečega dođe Rusi ratuji za svoju zemlju i brane svoju zemlju, a NATO za neku imaginarnu zamišljenu...

Ponosan Ravnogorac

pre 5 godina

Moj deda se borio protiv nemaca, spašavao američke pilote i on me je naučio da nema razlike izmedju Nemaca i Rusa, zlobni jedni i drugi, zlo naneli Srbiji okupacijom, Nemci 4 godine Rusi pučom i nametnutim komunizmom 5-ipo decenija!! Ja njemu verujem, Rusi nisu Srbiju oslobodili, oni koji tvrde da jesu nemaju blage veze šta znači sloboda i naravno demokratija.

Mio

pre 5 godina

Sojgu bi i sam mogao malo da obnovi istoriju. Nemci su u II svetskom ratovali protiv Sovjetskog Saveza, ne protiv Rusije. I pobili su skoro 30 miliona stanovnika SSSR-a. Istovremeno su ratovali protiv najmocnijih sila tog doba i opet pobili 30 miliona Sovjeta.
U I svetskom ratu su ratovali protiv Rusije, koja je doduse bila veca od ove danasnje i tako je nalupali da je Rusija kapitulirala, odnosno pobegla iz rata. Znaci, Sojgu ne poznaje istoriju bas najbolje.
Danas je Nemacka drzava koja ima tri puta vecu ekonomiju od Rusije, pa bi Rusi mogli malo da zive u sadasnjosti a ne u proslosti. To je sve bilo davno, sadasnjost je takva da je Nemacka deo NATO pakta, a Rusija je za NATO pakt vojni patuljak.

Kraljevčanin

pre 5 godina

@Mio: evo ga jos kedan koji govori o ruskoj ekonomiji. Malopre sam napisao slican komentar. Nisam strucnjak, ali umem valjda da proverim. Istina, nemacka ekonomija je tacnike 2,5 puta jaca od ruske, ali je zato i javno dug 4 puta jaci. Ne znam da li ima veze, ali bih ovako laicki rekao da ima. Proveri, Svetska banka!

prognoza nevremena u navici stavova radi stava

pre 5 godina

Istorija danas ima trajanje do 3 meseca ili do 3.5 godine u najboljem slučaju. A svet je inače nastao juče. Budućnost će stoga biti još kraća.

Neboјša

pre 5 godina

Zanimljivi su mi "zapadni" dokumentarci o II SR. Nigde se ne spominju Nemci već Nacisti. I ako su, jelte, bili Nemci. Bar ogromna većina. Bilo je čak i Hrvata među Nacistima. S druge strane ne spominju se Sovjeti već Rusi. Iako je daleko manja većina bila ruska. (Ukrainci, Gruzini, Kazahstanci koji su junački odbranili Moskvu itd...)Baš zanimljivo....

naravoučenije

pre 5 godina

Da ponovim izlaganje poslanika u Bundestagu upućeno kancelarki koja je govorila o nrmačkoj vojnoj sili:'' Gospođo Merkel vi izgleda niste gledali prenos parade u Moskvi''?

Dejan , Berlin

pre 5 godina

E moji Rusi setite se da je Hitler osvojio pola sveta a da je Nemacka i dan danas visestruko razvijenijs od Rusije i da gomila Rusa bezi iz Rusije upravo u Nemačku.

побро

pre 5 godina

Нато пакт највећи војни савез,након двадесет година у Афганистану мора да преговара са Талибанима да не би доживео бруку и пораз.Шта се тиче Немачке и Нато пакта и било каквог напада на Русију,то би био крај за ову цивилизацију,и сматрам да до тога никада неће доћи,иако има много усијаних глава.Они већ Русију нападају,економски,информацино,свим могући средствима желе ослабити Русију.Западна пропаганда против Руса на ниво нацистичке Немачке против Јевраја,иста терминологија и дехуманизација читавога једног народа.

Milos

pre 5 godina

Prvo da se ogradim, uopste nisam rusofil...naprotiv. Od tih rusa smo uvek imali samo stetu. Ali ova izjava je tako na mestu i tako je legla k'o budali samar. Klasicna berba usiju. Odavno nisam procitao ovako kratku a tako jaku izjavu, svaka cast Sergej.

cccp

pre 5 godina

Evo da podsetimo Sojgua:

1. tridesetih ste skolovali nemacke oruzane snage (tacnije Luftwaffe)
2. 19. avgusta ste potpisali sa Nemcima ugovor o kreditu
3. 23. avgusta 1939. godine ste potpisali Molotov-Ribentrop pakt
4. na osnovu tog pakta, napali ste Poljsku
5. NKVD i Gestapo su saradjivali u Poljskoj, a vi ste izvrsili masakr u Katinskoj sumi
5. na osnovu istog tog pakta, napali ste i okupirali balticke republike
6. na osnovu istog pakta ste napali Rumuniju
7. na osnovu istog pakta ste napali Finsku
8. podrzavali ste nacisticku Nemacku sirovinama dok su harali Evropom (Francuska, bitka za Britaniju, itd.). Poslednji voz sa sirovinama je usao na nemacku teritoriju posle 2 ujutru, 22. juna 1941. godine - svega nesto vise od sat vremena pre napada te iste Nemacke.
9. Potpisali ste 1940. godine sporazum o ekonomskoj pomoci Nemackoj (uglavnom zitarice - u isto vreme, Ukrajinci, od kojih ste te zitarice otimali, umiru od gladi).
10. Dali ste Nemcima na koriscenje bazu za podmornice u Murmansku.


Eto, da malo podsetimo Sojgua.

Vostok

pre 5 godina

Predstava za javnost, iza zavesa jedni i drugi odlicno saradjuju i zgrcu bogatsvo. Taj Sojgu je skoro pa milijarder, kakav on patriotizam moze osecati? Dokaz? Severni tok, ne moram dalje! Ova Ursuala isto radi za novac, samo sto ona nije deo nemacke elite, ona je tu po nalogu i agendi Sorosa (SAD). Da se pita nemacka (industrijska) elita, Rusija bi im bila najblizi savenik, zbog jeftinih energenata naravno.

mich

pre 5 godina

mio

Pomesao si nesto, mislim da su Rusi igrali ringe - ringe raja u sred Berlina, kazes bio je to SSSR, jeste ali su na strani nemaca na ruskom frontu bili Ukrajinci, Madjari, Italijani i drugi, tako pre nego sto pocnes da lupetas prouci istoriju, a ne samo povrsno kako tebi odgovara...

Kontras

pre 5 godina

Sa pozicije sile na svetskom nivou trenutno mogu da razgovaraju samo SAD, Rusija i Kina. Mogla bi i potpuno ujedinjena Evropa.

Nemacka, iako ekonomski najjaca i vojno treca sila u Evropi, nije u poziciji da razgovara sa danasnjom Rusijom sa pozicije sile.

To nema veze sa rusofilstvom, to je jednostavno tako.

komsija

pre 5 godina

@ Magistra viae

1938 SSSR je ponudio pakt,SSSR, Francuska, i Engleska,ko nije prihvatio?Minhenski dogovor; potpisuje,Adolf Hitler,Eduard Daladier Francuskan, Neville Chamberlan Engleska,iBenito Musolini.Presednik Cekoslovacke, Eduard Benes,i Staljin nisu pozvani .Sta bi ti uradio da si bio na celu SSSR?

Peca

pre 5 godina

Alo komentatori zapado-fobi, idite svi u Rusiju da živite i radite. Ne na truli zapad, nego u mafijašku Rusiju, pa se onda javite za reč.

micko

pre 5 godina

Opa, jel to Rusi nude opet Nemcima podelu Poljske, obuku pilota za bombardovanje spanije i naftu za napad na Francusku? Do 41 Rusi su bili sjajna podrska Hitleru braneci komunistima da udju u koaliciju sa socijalistima, sto je dovelo do pobede Hitlera a kasnije obucavajuci im luftvafe u Rusiji, jer Nemacka nije mogla da ima obuku na svojoj teritoriji zbog odredbi versajskog mira.

Da nije bilo Rusije ne bi bilo ni razularene Nemacke, niti bi Hitler pobedio komuniste da su bili u koaliciji sa socijalistima (zato ne dati Rusima mesanje u izbore), niti bi imao obucenu vojsku za ucesce u Spanskom ratu, niti bi se usudio da napadne Poljsku da mu Rusi nisu cuvali ledja. E sad sto su se zaigrali pa ih je sticenik napao, to nek se zahvale "mudrom" Staljinu koji je posle moljakao za pomoc US u opremi i hrani bez koje bi Nemacka Rusiju pregazila. Citaj Sojgu malko vise i koliko je hiljada tona opreme stiglo kroz land lease iz US i koliko je Rusko drzanje stvorilo tog Hitlera.

tony

pre 5 godina

sunce ne zalazi u velikoj britaniji. jedina prava imperija i jedina svetska sila su britanci. svi ostali su smesni u poredjenju sa njima. nisi sila ako ti izginu miilioni stanovnika, sila si kad uz minimalne zrtve ostvaris maksimalne rezultate. sila si kad imas jake sluzbe i vojsku da ih podrzi. ameri to nisu, svaki rat koji su zapoceli samostalno su i izgubili a nisu se ni rusi nesto mnogo proslavili. engleske sluzbe dobijaju ratove a da ih drzava nije ni pocela, kasnije vojno udare pecat da to i potvrde.

Veliki brat

pre 5 godina

Cekaj, ovamo sila, a tamo potpisuju severni tok? Ili nesto ne stima ili bizmis ne pita za silu!?
(Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!, 12. avgust 2018 23:00)


Radi se o različitim ministarstvima ;)
Nije to kao kod nas, da svi pričaju ono što im je šef saopštio na partijskom sastanku :)


Ili, ako ćemo ozbiljno - Nemačka sarađuje sa Rusijom u oblastima u kojoj to njoj odgovara, ali sa druge strane često daju izjave koje žele da čuju ameri kako ne bi ispalo da su maltene u nekom savezu sa Rusijom.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Nekako sam siguran da ako Nemci sa Rusima pokusaju da razgovaeaju sa pozicija "sile i jedinstva" nakon tog razgovora nece vise biti u stanju ni sa kim da razgovaraju ni o cemu.
Bas mi nije jasno zasto im nisu dovoljni dobri nemacki automobili, letovanja na Ibici i kobasice i pivo na Oktobarfestu.

jasdf

pre 5 godina

@kraljevcanin
Onako laicki. Ako covek ima platu 200 evra i dug od 50 evra, da li je u boljoj poziciji od onog ko ima platu 500 evra i dug 200 evra?

Eko

pre 5 godina

Ja ne znam kako neko može da bude toliko kratkovid i da ne vidi jednu činjenicu, a to je da strateški savez i saradnja između Nemačke i Rusije može da pokopa bilo koju svetsku ekonomiju ili vojni savez i silu, ali ovi Nemci kao da ne žele to da vide i uporno rade protiv sebe, misim dobro je njima i ovako, ali onako bi bili na vrhu.

ex otpor

pre 5 godina

Oficiri su školovani u SSSR do 1933god. i
SSSR se tada sa celim civilizacijskim svetom porazili fašizam i okupirali i podelili Nemačku.Nemačka je imala snage da se uzdigne i suoči sa svim zločinima što fašisti činili u ime Nemačkog naroda i da se oslobodi i postane nosilac progresa i civilizacijskih vrednosti XXI veka. Sadašnji predstavnici vlasti Rusije su postali svetski problem, nosioci neo nacizma i imperijalizma rušitelji svih civilizacijskih vrednosti XXIv.

ljovisna

pre 5 godina

Pitaj dedove ministre ko je napravio savez sa hitlerovom Nemackom.Reci ce mnogi SSSR, ali SSSR je pravni naslednik Rusije a Rusija potom pravni naslednik SSSR-a.

majtimajk

pre 5 godina

..." Sadašnji predstavnici vlasti Rusije su postali svetski problem, nosioci neo nacizma i imperijalizma rušitelji svih civilizacijskih vrednosti XXIv."
 (ex otpor, 13. avgust 2018 00:59)

- a ti se informises na cnn?

Rob sinji

pre 5 godina

Cena napada na Rusiju je globalni termonuklearni armagedon. Ako neko ne razume to je smak sveta u kome svi ginemo. Setite se toga kad navijate ko je jači.

jasdf

pre 5 godina

@bgd
Kako se zove kada dve drzave zajedno prave plan o pdeli Evrope, crtaju granice dokle ce ko da osvaja i zajednicki napadaju drzave? Nakon toga prave zajednicke vojne parade u proslavi pobede i vecnog prijateljstva. Ja san nislio da se na srpskom to zove saveznici.
Ps. Kada je Hitler objavio rat sa Slivenima do istrebljenja?

Srbi beže na zapad

pre 5 godina

@Ponosan Ravnogorac,

Sve rečeno, bravo!
Pitaj srpske dede koji nisu okaljali obraz komunizmom, Nemci i Rusi su isto zlo, poljaci će potvrditi.
Šojgua se boji samo onaj tetkin Vulin.

ćika Muhamed

pre 5 godina

Alo komentatori zapado-fobi, idite svi u Rusiju da živite i radite. Ne na truli zapad, nego u mafijašku Rusiju, pa se onda javite za reč.
(Peca, 13. avgust 2018 05:48)

Izvini, nisam najbolje razumeo. Da se tebi moramo javljati za reč? Mislim, malo da ti mamu spomemem, ali onda ovi administratori neće da ti prenesu poruku. Ako ipak prenesu, onda da znaš na šta sam mislio.

nehuman tip

pre 5 godina

I zapad i sovjeti su hteli da izbegnu rat sa Hitlerom. Čak je zapad u tome bio brži, pa je prvi potpisao minhenski sporazum kojim je omogućena okupacija Čehoslovačke. Dolazak Hitlera na vlast je omogućilo posleratno poniženje Nemačke i otimanje teritorije i resursa. Najveću cenu 2. svetskog rata su platili Sovjeti, a napor, koji je doveo do pobede, je bio zajednički i pitanje je da li bi drugačije bilo moguće pobediti naciste i uz koju cenu.

Walldorf

pre 5 godina

Vladajuca garnitura u Nemackoj, definitivno, povlaci poteze koji su u suprotnosti sa interesima nemackog naroda. No, to ce se promeniti, vrlo brzo. Slicne stvari se desavaju sirom Evrope. Siguran i stabilan put Evrope slobodnih Nacija vodi "Autoputem" Pariz-Berlin-Moskva. Narodi Evrope to shvataju. I desavanja ce ici u tom smeru. Svidelo se to Vasingtonu i Londonu, ili ne.

rusoljubi marš u Rusiju!

pre 5 godina

Šojgu treba da pogleda prvo koliko je Rusa izginulo u II ratu, a zatim da uporedi današnji (i svagdašnji) kvalitet života u Nemačkoj i Rusiji. Onda će mu postati jasno ko je rat STVARNO izgubio.

Mio

pre 5 godina

Sojgu bi i sam mogao malo da obnovi istoriju. Nemci su u II svetskom ratovali protiv Sovjetskog Saveza, ne protiv Rusije. I pobili su skoro 30 miliona stanovnika SSSR-a. Istovremeno su ratovali protiv najmocnijih sila tog doba i opet pobili 30 miliona Sovjeta.
U I svetskom ratu su ratovali protiv Rusije, koja je doduse bila veca od ove danasnje i tako je nalupali da je Rusija kapitulirala, odnosno pobegla iz rata. Znaci, Sojgu ne poznaje istoriju bas najbolje.
Danas je Nemacka drzava koja ima tri puta vecu ekonomiju od Rusije, pa bi Rusi mogli malo da zive u sadasnjosti a ne u proslosti. To je sve bilo davno, sadasnjost je takva da je Nemacka deo NATO pakta, a Rusija je za NATO pakt vojni patuljak.

Ponosan Ravnogorac

pre 5 godina

Moj deda se borio protiv nemaca, spašavao američke pilote i on me je naučio da nema razlike izmedju Nemaca i Rusa, zlobni jedni i drugi, zlo naneli Srbiji okupacijom, Nemci 4 godine Rusi pučom i nametnutim komunizmom 5-ipo decenija!! Ja njemu verujem, Rusi nisu Srbiju oslobodili, oni koji tvrde da jesu nemaju blage veze šta znači sloboda i naravno demokratija.

Torrente

pre 5 godina

Zapad uporno napada Putina, ne shvatajući da posle njega može da dođe novi predsednik Rusije sa mnogo nižim pragom tolerancije na njihove prljave igre i podmetanja.

Zamislite Šojgua kao budućeg predsednika; mislim da bi na zapadu nosili parole: Vladimire vrati se, sve ti je oprošteno. :)

Камичак

pre 5 godina

ojgu bi i sam mogao malo da obnovi istoriju. Nemci su u II svetskom ratovali protiv Sovjetskog Saveza, ne protiv Rusije. I pobili su skoro 30 miliona stanovnika SSSR-a. Istovremeno su ratovali protiv najmocnijih sila tog doba i opet pobili 30 miliona Sovjeta.
...
(Mio, 12. avgust 2018 20:52)

Човече, о чему ти пишеш и како коментаришеш? Ти хвалиш Хитлеров и нацистички војни поход на СССР као да говориш о фудбалској утакмици.
За те нацисте би било мало рећи да су биле звери, јер су наступајући на СССР убијали немилосрдно и масовно жене, децу, старце. Убијали су окрутно и дивљачки. Спаљивали су живе људе по селима а по градовима су нацисти бомбардовали градске четврти да би што више цивила било побијено. Ето тако су нацисти побили 28 милиона грађана СССР-а, ако ти је та бројка већ забавна. Са друге стране, и ако је СССР током рата успео да развије и масовно производи најмоћнији авион 2.св рата, СССР није бомбардовао Немачку. То су радили западни савезници.

Данијел

pre 5 godina

У целини гледано, економија, политика, војска, патриотизам и спремност на жртву, Русија је уз САД најјача сила на свету. Каква Немачка, Француска,... и остали, немају шансе!

bgd

pre 5 godina

Možda i da se prisjetimo ko je bio prvi Hitlerov saveznik!
(Magistra vitae, 12. avgust 2018 20:58)


Saveznik?
Onda baš slabo poznaješ istoriju, kao i analitička tumačenja istrojskih događaja.
Hitler je sve nemačke komuniste je uspeo da pohapsi, srpao u logore ili pobio. Bez suđenja.
"Zapadne demokratije" Francuska i Velika Britanija su stajale po strani dok je trajao Španski građanski rat, u koje je Nemačka aktivno podržavala Franka, a SSSR - Špansku Republiku.
Iste te "Zapadne demokratije" pasivno dozvolile Hitleru da preuzme Rajnsku oblast, Anektira Austriju i okupira i rasparča Čekoslovačku.
Hitler i jeste najavio "Pohod na istok" i porobljavanje "nižih rasa" i rat sa Slovenima i komunizmom, dos istrebljenja.

Šta je moglo da preostane SSSR-u, nego da napravi "tampon zonu" od istočne Poljske, na granici sa kojoj s uveć ratovali sa Poljskom pre samo 20 godina, sa zemljom koja je i ovako bila osuđena na poraz?

Historia magistra vitae est
Jeste, ali samo ako je zaista i poznaješ.

Dejan , Berlin

pre 5 godina

E moji Rusi setite se da je Hitler osvojio pola sveta a da je Nemacka i dan danas visestruko razvijenijs od Rusije i da gomila Rusa bezi iz Rusije upravo u Nemačku.

Lanister

pre 5 godina

Mio, 12. avgust 2018 20:52

Kad citas knjige,citaj ih do kraja. Da si citao knjige do kraja,znao bi da su se na kraju prvog rata koji pominjes raspala 4 carsta a da su Nemci kapitulirali i morali da pristanu da placaju za ratnu ostetu koju su napravili. Da si citao knjige do kraja,znao bi da su Rusi na kraju drugog rata koji pominjes pregazili Nemacku sa istoka “kao plitak potok” i sravnili Berlin sa zemljom. Ali posto ti citas knjige do pola,onda je jasno zasto ne znas kako se zavrsavaju.

Kraljevčanin

pre 5 godina

@Mio: evo ga jos kedan koji govori o ruskoj ekonomiji. Malopre sam napisao slican komentar. Nisam strucnjak, ali umem valjda da proverim. Istina, nemacka ekonomija je tacnike 2,5 puta jaca od ruske, ali je zato i javno dug 4 puta jaci. Ne znam da li ima veze, ali bih ovako laicki rekao da ima. Proveri, Svetska banka!

Mmm

pre 5 godina

@Mio

Ti blage veze o istoriji nemaš. Pišeš nešto ovde, samo da bi pisao. Kada već hvališ Nemačku, onda verovatno znaš da su za vreme II svetskog rata, od pet nemačkih vojnika, četiri poginula na istočnom frontu.
Ako je Rusija za NATO pakt vojni patuljak, zašto onda taj isti NATO ne reši "problem"?
Takodje može i Amerika da im pomogne.

micko

pre 5 godina

Opa, jel to Rusi nude opet Nemcima podelu Poljske, obuku pilota za bombardovanje spanije i naftu za napad na Francusku? Do 41 Rusi su bili sjajna podrska Hitleru braneci komunistima da udju u koaliciju sa socijalistima, sto je dovelo do pobede Hitlera a kasnije obucavajuci im luftvafe u Rusiji, jer Nemacka nije mogla da ima obuku na svojoj teritoriji zbog odredbi versajskog mira.

Da nije bilo Rusije ne bi bilo ni razularene Nemacke, niti bi Hitler pobedio komuniste da su bili u koaliciji sa socijalistima (zato ne dati Rusima mesanje u izbore), niti bi imao obucenu vojsku za ucesce u Spanskom ratu, niti bi se usudio da napadne Poljsku da mu Rusi nisu cuvali ledja. E sad sto su se zaigrali pa ih je sticenik napao, to nek se zahvale "mudrom" Staljinu koji je posle moljakao za pomoc US u opremi i hrani bez koje bi Nemacka Rusiju pregazila. Citaj Sojgu malko vise i koliko je hiljada tona opreme stiglo kroz land lease iz US i koliko je Rusko drzanje stvorilo tog Hitlera.

ex otpor

pre 5 godina

Oficiri su školovani u SSSR do 1933god. i
SSSR se tada sa celim civilizacijskim svetom porazili fašizam i okupirali i podelili Nemačku.Nemačka je imala snage da se uzdigne i suoči sa svim zločinima što fašisti činili u ime Nemačkog naroda i da se oslobodi i postane nosilac progresa i civilizacijskih vrednosti XXI veka. Sadašnji predstavnici vlasti Rusije su postali svetski problem, nosioci neo nacizma i imperijalizma rušitelji svih civilizacijskih vrednosti XXIv.

cccp

pre 5 godina

Evo da podsetimo Sojgua:

1. tridesetih ste skolovali nemacke oruzane snage (tacnije Luftwaffe)
2. 19. avgusta ste potpisali sa Nemcima ugovor o kreditu
3. 23. avgusta 1939. godine ste potpisali Molotov-Ribentrop pakt
4. na osnovu tog pakta, napali ste Poljsku
5. NKVD i Gestapo su saradjivali u Poljskoj, a vi ste izvrsili masakr u Katinskoj sumi
5. na osnovu istog tog pakta, napali ste i okupirali balticke republike
6. na osnovu istog pakta ste napali Rumuniju
7. na osnovu istog pakta ste napali Finsku
8. podrzavali ste nacisticku Nemacku sirovinama dok su harali Evropom (Francuska, bitka za Britaniju, itd.). Poslednji voz sa sirovinama je usao na nemacku teritoriju posle 2 ujutru, 22. juna 1941. godine - svega nesto vise od sat vremena pre napada te iste Nemacke.
9. Potpisali ste 1940. godine sporazum o ekonomskoj pomoci Nemackoj (uglavnom zitarice - u isto vreme, Ukrajinci, od kojih ste te zitarice otimali, umiru od gladi).
10. Dali ste Nemcima na koriscenje bazu za podmornice u Murmansku.


Eto, da malo podsetimo Sojgua.

Peca

pre 5 godina

Alo komentatori zapado-fobi, idite svi u Rusiju da živite i radite. Ne na truli zapad, nego u mafijašku Rusiju, pa se onda javite za reč.

Boris

pre 5 godina

@Mio
većinu tehničkih podataka si tačno izdeklamovao, samo si jednu stvar zanemario. Ako do nečega dođe Rusi ratuji za svoju zemlju i brane svoju zemlju, a NATO za neku imaginarnu zamišljenu...

Pantagruel

pre 5 godina

@Mio То што је нека држава економски јача од друге не значи увек гаранцију победе у рату. Картагина је била економски јача од Рима, па ју је Рим ипак уништио. Атина је била економски јача од Спарте, па је ипак поражена у Пелопонеском рату и разорена. Рим је био економски јачи од варвара који су га срушили. Наполеон од руског цара, Аустро-угарска од нас и тако редом. Кључно питање је чији становници су спремни дуже и истрајније да подносе беду, патњу, разарања и суровости, а да не одустану од борбе. Бојим се да нас историја учи да то обично не буду припадници оних народа навиклих да живе у богатству и удобности. Они сувише воле свој живот такав какав јесте да би га жртвовали и изложили ризику. Само они који намају шта да изгубе јуришају без страха од смрти.

ljovisna

pre 5 godina

Pitaj dedove ministre ko je napravio savez sa hitlerovom Nemackom.Reci ce mnogi SSSR, ali SSSR je pravni naslednik Rusije a Rusija potom pravni naslednik SSSR-a.

tony

pre 5 godina

sunce ne zalazi u velikoj britaniji. jedina prava imperija i jedina svetska sila su britanci. svi ostali su smesni u poredjenju sa njima. nisi sila ako ti izginu miilioni stanovnika, sila si kad uz minimalne zrtve ostvaris maksimalne rezultate. sila si kad imas jake sluzbe i vojsku da ih podrzi. ameri to nisu, svaki rat koji su zapoceli samostalno su i izgubili a nisu se ni rusi nesto mnogo proslavili. engleske sluzbe dobijaju ratove a da ih drzava nije ni pocela, kasnije vojno udare pecat da to i potvrde.

jasdf

pre 5 godina

@bgd
Kako se zove kada dve drzave zajedno prave plan o pdeli Evrope, crtaju granice dokle ce ko da osvaja i zajednicki napadaju drzave? Nakon toga prave zajednicke vojne parade u proslavi pobede i vecnog prijateljstva. Ja san nislio da se na srpskom to zove saveznici.
Ps. Kada je Hitler objavio rat sa Slivenima do istrebljenja?

Neboјša

pre 5 godina

Zanimljivi su mi "zapadni" dokumentarci o II SR. Nigde se ne spominju Nemci već Nacisti. I ako su, jelte, bili Nemci. Bar ogromna većina. Bilo je čak i Hrvata među Nacistima. S druge strane ne spominju se Sovjeti već Rusi. Iako je daleko manja većina bila ruska. (Ukrainci, Gruzini, Kazahstanci koji su junački odbranili Moskvu itd...)Baš zanimljivo....

Vostok

pre 5 godina

Predstava za javnost, iza zavesa jedni i drugi odlicno saradjuju i zgrcu bogatsvo. Taj Sojgu je skoro pa milijarder, kakav on patriotizam moze osecati? Dokaz? Severni tok, ne moram dalje! Ova Ursuala isto radi za novac, samo sto ona nije deo nemacke elite, ona je tu po nalogu i agendi Sorosa (SAD). Da se pita nemacka (industrijska) elita, Rusija bi im bila najblizi savenik, zbog jeftinih energenata naravno.

Milos

pre 5 godina

Prvo da se ogradim, uopste nisam rusofil...naprotiv. Od tih rusa smo uvek imali samo stetu. Ali ova izjava je tako na mestu i tako je legla k'o budali samar. Klasicna berba usiju. Odavno nisam procitao ovako kratku a tako jaku izjavu, svaka cast Sergej.

jasdf

pre 5 godina

@kraljevcanin
Onako laicki. Ako covek ima platu 200 evra i dug od 50 evra, da li je u boljoj poziciji od onog ko ima platu 500 evra i dug 200 evra?

prognoza nevremena u navici stavova radi stava

pre 5 godina

Istorija danas ima trajanje do 3 meseca ili do 3.5 godine u najboljem slučaju. A svet je inače nastao juče. Budućnost će stoga biti još kraća.

naravoučenije

pre 5 godina

Da ponovim izlaganje poslanika u Bundestagu upućeno kancelarki koja je govorila o nrmačkoj vojnoj sili:'' Gospođo Merkel vi izgleda niste gledali prenos parade u Moskvi''?

побро

pre 5 godina

Нато пакт највећи војни савез,након двадесет година у Афганистану мора да преговара са Талибанима да не би доживео бруку и пораз.Шта се тиче Немачке и Нато пакта и било каквог напада на Русију,то би био крај за ову цивилизацију,и сматрам да до тога никада неће доћи,иако има много усијаних глава.Они већ Русију нападају,економски,информацино,свим могући средствима желе ослабити Русију.Западна пропаганда против Руса на ниво нацистичке Немачке против Јевраја,иста терминологија и дехуманизација читавога једног народа.

komsija

pre 5 godina

@ Magistra viae

1938 SSSR je ponudio pakt,SSSR, Francuska, i Engleska,ko nije prihvatio?Minhenski dogovor; potpisuje,Adolf Hitler,Eduard Daladier Francuskan, Neville Chamberlan Engleska,iBenito Musolini.Presednik Cekoslovacke, Eduard Benes,i Staljin nisu pozvani .Sta bi ti uradio da si bio na celu SSSR?

Srbi beže na zapad

pre 5 godina

@Ponosan Ravnogorac,

Sve rečeno, bravo!
Pitaj srpske dede koji nisu okaljali obraz komunizmom, Nemci i Rusi su isto zlo, poljaci će potvrditi.
Šojgua se boji samo onaj tetkin Vulin.

majtimajk

pre 5 godina

..." Sadašnji predstavnici vlasti Rusije su postali svetski problem, nosioci neo nacizma i imperijalizma rušitelji svih civilizacijskih vrednosti XXIv."
 (ex otpor, 13. avgust 2018 00:59)

- a ti se informises na cnn?

Eko

pre 5 godina

Ja ne znam kako neko može da bude toliko kratkovid i da ne vidi jednu činjenicu, a to je da strateški savez i saradnja između Nemačke i Rusije može da pokopa bilo koju svetsku ekonomiju ili vojni savez i silu, ali ovi Nemci kao da ne žele to da vide i uporno rade protiv sebe, misim dobro je njima i ovako, ali onako bi bili na vrhu.

Kontras

pre 5 godina

Sa pozicije sile na svetskom nivou trenutno mogu da razgovaraju samo SAD, Rusija i Kina. Mogla bi i potpuno ujedinjena Evropa.

Nemacka, iako ekonomski najjaca i vojno treca sila u Evropi, nije u poziciji da razgovara sa danasnjom Rusijom sa pozicije sile.

To nema veze sa rusofilstvom, to je jednostavno tako.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Nekako sam siguran da ako Nemci sa Rusima pokusaju da razgovaeaju sa pozicija "sile i jedinstva" nakon tog razgovora nece vise biti u stanju ni sa kim da razgovaraju ni o cemu.
Bas mi nije jasno zasto im nisu dovoljni dobri nemacki automobili, letovanja na Ibici i kobasice i pivo na Oktobarfestu.

mich

pre 5 godina

mio

Pomesao si nesto, mislim da su Rusi igrali ringe - ringe raja u sred Berlina, kazes bio je to SSSR, jeste ali su na strani nemaca na ruskom frontu bili Ukrajinci, Madjari, Italijani i drugi, tako pre nego sto pocnes da lupetas prouci istoriju, a ne samo povrsno kako tebi odgovara...

ćika Muhamed

pre 5 godina

Alo komentatori zapado-fobi, idite svi u Rusiju da živite i radite. Ne na truli zapad, nego u mafijašku Rusiju, pa se onda javite za reč.
(Peca, 13. avgust 2018 05:48)

Izvini, nisam najbolje razumeo. Da se tebi moramo javljati za reč? Mislim, malo da ti mamu spomemem, ali onda ovi administratori neće da ti prenesu poruku. Ako ipak prenesu, onda da znaš na šta sam mislio.

Rob sinji

pre 5 godina

Cena napada na Rusiju je globalni termonuklearni armagedon. Ako neko ne razume to je smak sveta u kome svi ginemo. Setite se toga kad navijate ko je jači.

nehuman tip

pre 5 godina

I zapad i sovjeti su hteli da izbegnu rat sa Hitlerom. Čak je zapad u tome bio brži, pa je prvi potpisao minhenski sporazum kojim je omogućena okupacija Čehoslovačke. Dolazak Hitlera na vlast je omogućilo posleratno poniženje Nemačke i otimanje teritorije i resursa. Najveću cenu 2. svetskog rata su platili Sovjeti, a napor, koji je doveo do pobede, je bio zajednički i pitanje je da li bi drugačije bilo moguće pobediti naciste i uz koju cenu.

Veliki brat

pre 5 godina

Cekaj, ovamo sila, a tamo potpisuju severni tok? Ili nesto ne stima ili bizmis ne pita za silu!?
(Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!, 12. avgust 2018 23:00)


Radi se o različitim ministarstvima ;)
Nije to kao kod nas, da svi pričaju ono što im je šef saopštio na partijskom sastanku :)


Ili, ako ćemo ozbiljno - Nemačka sarađuje sa Rusijom u oblastima u kojoj to njoj odgovara, ali sa druge strane često daju izjave koje žele da čuju ameri kako ne bi ispalo da su maltene u nekom savezu sa Rusijom.

Walldorf

pre 5 godina

Vladajuca garnitura u Nemackoj, definitivno, povlaci poteze koji su u suprotnosti sa interesima nemackog naroda. No, to ce se promeniti, vrlo brzo. Slicne stvari se desavaju sirom Evrope. Siguran i stabilan put Evrope slobodnih Nacija vodi "Autoputem" Pariz-Berlin-Moskva. Narodi Evrope to shvataju. I desavanja ce ici u tom smeru. Svidelo se to Vasingtonu i Londonu, ili ne.

rusoljubi marš u Rusiju!

pre 5 godina

Šojgu treba da pogleda prvo koliko je Rusa izginulo u II ratu, a zatim da uporedi današnji (i svagdašnji) kvalitet života u Nemačkoj i Rusiji. Onda će mu postati jasno ko je rat STVARNO izgubio.