Nedelja, 12.08.2018.

10:17

"Zakon ne favorizuje ćirilicu"

Ministar kulture Vladan Vukosavljević kaže da Predlog za izmenu zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma ne favorizuje ćirilicno pismo.

Izvor: Tanjug

"Zakon ne favorizuje æirilicu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Hhjjk

pre 5 godina

Ја желим да буде бар равномерна са латиницом, да кад идем градом да називи радњи буду на ћирилици. Не смета мени латиница, ако газда радње хоће нпр Pekara, Apoteka, нек то стоји али нек има поред, изнад, испод, како год и Пекара, Апотека. Дакле, може и латиница, може и на енглеском/кинеском али мора на српском ћириличном писму.
(Tako nekako, 12. avgust 2018 13:39)
I ja želim kod države kad dodjem da imam formulare i na latinici jer se financiraju iz mog džepa. A i kod ovih privatnika koji imaju samo ćirilicu, da bude i na latinici .

Monsieur Alphonse

pre 5 godina

(бандит, 12. avgust 2018 12:56)

Pošto često nailazim na tu ideju (meni više liči na besmislicu) da je "ćirilica deo srpskog identiteta" a dosad nisam nikad naišao ni na mrvicu objašnjenja, molim te da mi barem ti, ako možeš bez teških reči, deljenja na "mi" i "vi" i tome slično, mirno i argumentovano objasniš po čemu?

Jer, činjenice:

1. Jezici su mnogo, mnogo stariji od pisma. Da li to znači da do pronalaska pisma, nijedan narod nije imao "nacionalni identitet"? Kako ga je pronalaskom pisma stekao?

2. Da je ćirilica unikatno pismo koje koriste samo Srbi i više niko drugi na planeti, pa još i da prođe priča o "nacionalnom identitetu". Ali pošto ćirilicu koriste još Rusi, Bugari i drugi, čiji onda "nacionalni identitet" oni imaju? Teško može srpski (uprkos onome "Srbi, narod najstariji"), ali ne može ni biti ruski/bugarski, ako je ćirilica "srpsko" pismo!

3. Pismo je čista konvencija, odnosno dogovoren standard za materijalni oblik glasova jezika i zato nema ama baš nikakve "identitetske" veze sa jezikom. Zato i ima toliko slučajeva da sasvim različiti narodi, kao Španci i Norvežani, pišu istim pismom, ili su uspešno prešli sa jednog pisma na drugo.

Za kraj, tema za razmišljanje: recimo da se Srbi dogovore (znam da je to nemoguće, ali ipak zamislimo) da ćirilično slovo "o" pišu ne kao kružić nego kao kockicu. Da li bi to uticalo na "nacionalni identitet"? Ako ne bi (a ne bi), što ne bi promenili, ne jedno slovo, nego celo pismo?!

Aleksandar

pre 5 godina

@(frodo, 12. avgust 2018 10:37)

Svetski jezici koji koriste vise od jednog pisma: japanski, korejski, mongolski, pandžabi, malajski, sundanski... I još predestak drugih, svi sa daleko više nativnih govornika od srpskog jezika.

комша

pre 5 godina

Ma dajte bre klinasto pismo !
(Liman, 12. avgust 2018 10:49)
Алузија на застарелост ћирилице је смешна, ако се зна да је латиница много старије писмо. Научите мало историје циници једни.

Vlada

pre 5 godina

@BgHQ ja sam baš tako, iz inata, prešao na latinicu u prvom gimnazije kada nas je jedan olinjali profesor istorije kažnjavao jedinicama za upotrebu latinice. Naravno i dalje mi ćirilica prija i oku i srcu, ali od tada je prošlo 30 godina i navikao sam se pa pišem uglavnom latinicom.

Ana

pre 5 godina

Pa sta i da se favorizuje cirilica! To je nase prvo pismo i sramota je deca da ga ne znaju i ne koriste. Meni je razredni staresina u srednjoj skoli bio srbista i bilo nam je dozvoljeno da pisemo jedan pismeni na latinici i tri na cirilici..

Tako nekako

pre 5 godina

Ја желим да буде бар равномерна са латиницом, да кад идем градом да називи радњи буду на ћирилици. Не смета мени латиница, ако газда радње хоће нпр Pekara, Apoteka, нек то стоји али нек има поред, изнад, испод, како год и Пекара, Апотека. Дакле, може и латиница, може и на енглеском/кинеском али мора на српском ћириличном писму.

Srbin

pre 5 godina

Srpski je među retkim jezicima koji su biskribalni. To jest, jedan id par koji se pišu i latinicom i ćirilicom. da li su to Osmani uveli, Austro-Ugari ili Tito, nije bitno. Bitno je to da se kvalitet i posebnost domaće kulture urušavaju.
Ja ne pišem ćirilicom, osim kad popunjavam formulare.

kekec

pre 5 godina

Ne shvatam zasto je cirilica srpsko pismo a latinica nije? Po cemu vlada to stanoviste? Cirilicom se pise u vise zemalja, nikako nije iskljucivo srpska. Latinicom takodje. Vuk Stefanovic je definisao oba pisma u konacnom obliku, prilagodjena za nas jezik, i oba su nasa - srpska. Mislim da nas to cini skoro jedinstvenima na svetu - da imamo dva pisma, podjednako zastupljena. I na tu cinjenicu treba da budemo veoma ponosni. Oba pisma su podjednako nasa!!! Ne unistavajte srpsku latinicu!

derventski lola

pre 5 godina

@motocyclist Ne mozes dobiti uverenje o drzavljanstvu na latinici, u svakoj drzavi na svetu to se izdaje na sluzbenom jeziku i sluzbenim pismom. Ono sto mozes je da napravis prevod /prepis/ pa to das ovlascenom prevodiocu na overu, onda podnosis oba dokumenta zajedno. Uostalom to uverenje se samo trazi u nasim sluzbama, strance zanima samo tvoj pasos

бандит

pre 5 godina

@kekec, причаш свашта, и износиш неистине. Латиница није и не може бити српско писмо, већ представља плод дугогодишње културолошке агресије на нашу нацију.
Такође, данашњу латиницу,односно гајицу коју ми користимо креирао је Људевит Гај, Хрват, и објавио је 1830. године у делу "Кратка основа хрватско-славенскога правописања" у Будиму. Дакле, нашем народу је она деценијама наметана што од стране Аустро-Угара, па преко НДХ до комуниста и то под плаштом тобожњег братства и јединства. Зато молим вас престаните да износите неистине ако се не разумете у тематику.
Мени гајица не смета, али желим да ћирилица увек стоји уз њу јер је део нашег националног идентитета и за разлику од ње јесте српско писмо. Не разумем само одакле толика мржња према ћирилици и зашто вас угрожава. Знате ко је последњи покушао да је укине? Е баш зато, сачуваћемо је од таквих као што сте ви и већина коментатора овог сајта.

Srbin

pre 5 godina

Član 10U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.Službena upotreba drugih jezika i pisama uređuje se zakonom, na osnovu Ustava.
(Ustav Republike Srbije, 12. avgust 2018 11:08)

Pozivati se na ustav koji svaka vlada menja po potrebi je neozbiljno.
To sa ćirilicom je koštunica uveo, pitanje je da li je tada republika srbija i postojala ili se zvala nešto tipa.. SrbijaCrnaGora, S(f)R Jugoslavija, šta god..

Pantagruel

pre 5 godina

@Dambo Није тако. То да су ћирилица и латиница у Србији у равноправној употреби од 19. века је мантра научена у основним школама СФРЈ која апсолутно није заснована на чињеницама. Дипломирао сам на Катедри за историју Југославије Одељења за историју Филозофског факултета. При писању дипломског рада "Настава историје у школама Краљевине Југославије од 1929. до 1941. године" месецима сам прегледао архивску грађу Министарства просвете из Архива Југославије и све школске уџбенике за наставу историје, сачуване у Педагошком музеју. Латиница је коришћена само изузетно (у књигама намењеним бившим аустроугарским територијама). Нема ниједног уџбеника историје намењеног основним школама и штпаног у Београду (а убедљива већина становништва у Краљевини завршила је само основну школу) који није штампан на ћирилилици. Нашао сам само један штампан на латиници тридесет и неке који у поднаслову садржи одредницу да је издат на "јужном наречју" (ономе што је данас хрватски језик). Тек неких десетак година након завршетка Другог светског рата (педесет и неке, заборавио сам тачну годину), потписан је Новосадски књижевни договор којим је регулисано упоредно коришћење ћирилице и латинице. Недавно сам прегледао фасциклу са дединим документима, нађеним после његове смрти. Све потврде издате до педесетих биле су му на ћирилици. Чак и од послератних власти ДФЈ/ФНРЈ (на пример, потврда о понашању грађанина за време окупације, без које се нико није могао нико запослити). Тек касније креће комбиновање.

BgHQ

pre 5 godina

Sve sto se silom namece je osudjeno na propast.Vlast u svojoj nemoci a i nedostatku htenja da svojim gradjanima podari normalan zivot sa pristojnim standardom se okrece demagogiji i nekim metodama iz mracnig doba srednjeg veka ne bi li sakrila svoje neznanje i nesposobnost.Evo ja npr. koji ceo zivot pisem cirilicom se ozbiljno razmisljam da pisem iskljucivo latinicom iz inata prema ovoj budalastini.

Stanko

pre 5 godina

Dali ste vi svesni da imate 1.200.000 ne obrazovanih gradjana koi ne znaju ni cirilicu pa ni latinicu.Sta ce te po tom pitanju raditi
(Nevena, 12. avgust 2018 10:31)
Pa sta bi radili ? To im je osnovno glasacko telo. Nas problem nije pismo vec pismenost, osnovna kultura i kriticko misljenje.

T Rex

pre 5 godina

Чувајмо ћирилицу, дивно писмо, наше писмо!
(iluminat43, 12. avgust 2018 10:31)
Svakako ali ne na ovaj nacin.Ovako postajemo dzamahirija a to je jako lose.

Ustav Republike Srbije

pre 5 godina

Član 10
U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.
Službena upotreba drugih jezika i pisama uređuje se zakonom, na osnovu Ustava.

mihajlo

pre 5 godina

Očigledno da cela ova priča sa ćirilicom ima za cilj da pokaže kako vlast kao brine za zemlju (dok u pozadini gleda kako da preda Kosovo).

protiv svih vrsta ekstrema

pre 5 godina

Država kojoj je bitnije kojim pismom građani pišu nego da li imaju dostojanstven život, nema budućnost jer će joj građani sve više okretati leđa.

Marko

pre 5 godina

Ovaj zakon podržavam. Bez obzira što ne živim u Srbiji, važno je da ćirilica kao naše sprsko pismo svih Srba ne bude zaboravljeno jer sve manje upotrebljava. U svijetu tehnologije i kompjutera sve se više koristi latinica i prisvajaju se tuđe riječi, što je razumljivo ali mislim da bi trebalo povedemo računa o ćirličnom pismu jer sigurno niko drugi neće brinuti o njemu osim nas Srba.

motorcyclist

pre 5 godina

Potrebno mi je uverenje o drzavljanstvu, ali na latinici. Na online maticaru ne postoji izbor pisma, kako mogu da ga dobijem na latinici?

Hvala

vuk

pre 5 godina

ćirilica je 'srpsko' pismo isto koliko i latinica, tj. nije nikakav naš izum već najprostije rečeno predstavlja prilagođenu verziju 'originalne' ćirilice, kao što i naša latinica predstavlja prilagođenu verziju 'originalne' latinice.

GrgaPitic

pre 5 godina

Ako sami kao nacija nismo dovoljno svesni da ocuvamo kulturu, i u ovom slucaju to svoje pismo, koje je autenticno i jedinstveno u svetu nece nama nikakvi zakoni i primena neke da kazem vrste sile pomoci da to ostvarimo. Ja licno u zivotu nikada latinicu nisam koristio, iskljucivo cirilicu i uvek cu. Ali ako nekada budem hteo da pisem latinicu to cu i uraditi jer je to moje ljudsko pravo, ne moze mene niko da tera sta cu da radim ako time nikoga ne ugrozavam. Moramo da menjamo svest ovog naroda, a ne zakone koji se ionako selektivno primenjuju.

miks

pre 5 godina

Zabranite cirilicu zakonom, uvedite drasticne kaznene mere za one koji je koriste. I vec za par dana cela Srbija ce biti preplavljena cirilicnim natpisima! Tako se cuva cirilica, u srpskom maniru!

besna glista

pre 5 godina

Zakon je samo jos jedan u nizu nacioalno-religioznih frasova koje prezivljavamo vec 30 godina, a koji su upravo i proizveli ovo i ovakvo stanje.

Dambo

pre 5 godina

Srpski jezik je jedan od retkih u svetu koji može da ravnopravno koristi dva pisma, zahvljujući mudrim ocima srpske moderne pismenosti početkom 19. veka. Današnja vlast je toliko neobrazovana i prosta da hoće da zakonom poništava Vuka i izbacuje deo tog retkog jezičkog bogatstva. Sve to zarad jeftinih političkih poena kod polupismenih glasača. Sramota!

mihajlo

pre 5 godina

Očigledno da cela ova priča sa ćirilicom ima za cilj da pokaže kako vlast kao brine za zemlju (dok u pozadini gleda kako da preda Kosovo).

Dambo

pre 5 godina

Srpski jezik je jedan od retkih u svetu koji može da ravnopravno koristi dva pisma, zahvljujući mudrim ocima srpske moderne pismenosti početkom 19. veka. Današnja vlast je toliko neobrazovana i prosta da hoće da zakonom poništava Vuka i izbacuje deo tog retkog jezičkog bogatstva. Sve to zarad jeftinih političkih poena kod polupismenih glasača. Sramota!

protiv svih vrsta ekstrema

pre 5 godina

Država kojoj je bitnije kojim pismom građani pišu nego da li imaju dostojanstven život, nema budućnost jer će joj građani sve više okretati leđa.

miks

pre 5 godina

Zabranite cirilicu zakonom, uvedite drasticne kaznene mere za one koji je koriste. I vec za par dana cela Srbija ce biti preplavljena cirilicnim natpisima! Tako se cuva cirilica, u srpskom maniru!

vuk

pre 5 godina

ćirilica je 'srpsko' pismo isto koliko i latinica, tj. nije nikakav naš izum već najprostije rečeno predstavlja prilagođenu verziju 'originalne' ćirilice, kao što i naša latinica predstavlja prilagođenu verziju 'originalne' latinice.

besna glista

pre 5 godina

Zakon je samo jos jedan u nizu nacioalno-religioznih frasova koje prezivljavamo vec 30 godina, a koji su upravo i proizveli ovo i ovakvo stanje.

Stanko

pre 5 godina

Dali ste vi svesni da imate 1.200.000 ne obrazovanih gradjana koi ne znaju ni cirilicu pa ni latinicu.Sta ce te po tom pitanju raditi
(Nevena, 12. avgust 2018 10:31)
Pa sta bi radili ? To im je osnovno glasacko telo. Nas problem nije pismo vec pismenost, osnovna kultura i kriticko misljenje.

motorcyclist

pre 5 godina

Potrebno mi je uverenje o drzavljanstvu, ali na latinici. Na online maticaru ne postoji izbor pisma, kako mogu da ga dobijem na latinici?

Hvala

T Rex

pre 5 godina

Чувајмо ћирилицу, дивно писмо, наше писмо!
(iluminat43, 12. avgust 2018 10:31)
Svakako ali ne na ovaj nacin.Ovako postajemo dzamahirija a to je jako lose.

BgHQ

pre 5 godina

Sve sto se silom namece je osudjeno na propast.Vlast u svojoj nemoci a i nedostatku htenja da svojim gradjanima podari normalan zivot sa pristojnim standardom se okrece demagogiji i nekim metodama iz mracnig doba srednjeg veka ne bi li sakrila svoje neznanje i nesposobnost.Evo ja npr. koji ceo zivot pisem cirilicom se ozbiljno razmisljam da pisem iskljucivo latinicom iz inata prema ovoj budalastini.

Pantagruel

pre 5 godina

@Dambo Није тако. То да су ћирилица и латиница у Србији у равноправној употреби од 19. века је мантра научена у основним школама СФРЈ која апсолутно није заснована на чињеницама. Дипломирао сам на Катедри за историју Југославије Одељења за историју Филозофског факултета. При писању дипломског рада "Настава историје у школама Краљевине Југославије од 1929. до 1941. године" месецима сам прегледао архивску грађу Министарства просвете из Архива Југославије и све школске уџбенике за наставу историје, сачуване у Педагошком музеју. Латиница је коришћена само изузетно (у књигама намењеним бившим аустроугарским територијама). Нема ниједног уџбеника историје намењеног основним школама и штпаног у Београду (а убедљива већина становништва у Краљевини завршила је само основну школу) који није штампан на ћирилилици. Нашао сам само један штампан на латиници тридесет и неке који у поднаслову садржи одредницу да је издат на "јужном наречју" (ономе што је данас хрватски језик). Тек неких десетак година након завршетка Другог светског рата (педесет и неке, заборавио сам тачну годину), потписан је Новосадски књижевни договор којим је регулисано упоредно коришћење ћирилице и латинице. Недавно сам прегледао фасциклу са дединим документима, нађеним после његове смрти. Све потврде издате до педесетих биле су му на ћирилици. Чак и од послератних власти ДФЈ/ФНРЈ (на пример, потврда о понашању грађанина за време окупације, без које се нико није могао нико запослити). Тек касније креће комбиновање.

kekec

pre 5 godina

Ne shvatam zasto je cirilica srpsko pismo a latinica nije? Po cemu vlada to stanoviste? Cirilicom se pise u vise zemalja, nikako nije iskljucivo srpska. Latinicom takodje. Vuk Stefanovic je definisao oba pisma u konacnom obliku, prilagodjena za nas jezik, i oba su nasa - srpska. Mislim da nas to cini skoro jedinstvenima na svetu - da imamo dva pisma, podjednako zastupljena. I na tu cinjenicu treba da budemo veoma ponosni. Oba pisma su podjednako nasa!!! Ne unistavajte srpsku latinicu!

GrgaPitic

pre 5 godina

Ako sami kao nacija nismo dovoljno svesni da ocuvamo kulturu, i u ovom slucaju to svoje pismo, koje je autenticno i jedinstveno u svetu nece nama nikakvi zakoni i primena neke da kazem vrste sile pomoci da to ostvarimo. Ja licno u zivotu nikada latinicu nisam koristio, iskljucivo cirilicu i uvek cu. Ali ako nekada budem hteo da pisem latinicu to cu i uraditi jer je to moje ljudsko pravo, ne moze mene niko da tera sta cu da radim ako time nikoga ne ugrozavam. Moramo da menjamo svest ovog naroda, a ne zakone koji se ionako selektivno primenjuju.

Ustav Republike Srbije

pre 5 godina

Član 10
U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.
Službena upotreba drugih jezika i pisama uređuje se zakonom, na osnovu Ustava.

Marko

pre 5 godina

Ovaj zakon podržavam. Bez obzira što ne živim u Srbiji, važno je da ćirilica kao naše sprsko pismo svih Srba ne bude zaboravljeno jer sve manje upotrebljava. U svijetu tehnologije i kompjutera sve se više koristi latinica i prisvajaju se tuđe riječi, što je razumljivo ali mislim da bi trebalo povedemo računa o ćirličnom pismu jer sigurno niko drugi neće brinuti o njemu osim nas Srba.

Srbin

pre 5 godina

Član 10U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.Službena upotreba drugih jezika i pisama uređuje se zakonom, na osnovu Ustava.
(Ustav Republike Srbije, 12. avgust 2018 11:08)

Pozivati se na ustav koji svaka vlada menja po potrebi je neozbiljno.
To sa ćirilicom je koštunica uveo, pitanje je da li je tada republika srbija i postojala ili se zvala nešto tipa.. SrbijaCrnaGora, S(f)R Jugoslavija, šta god..

Srbin

pre 5 godina

Srpski je među retkim jezicima koji su biskribalni. To jest, jedan id par koji se pišu i latinicom i ćirilicom. da li su to Osmani uveli, Austro-Ugari ili Tito, nije bitno. Bitno je to da se kvalitet i posebnost domaće kulture urušavaju.
Ja ne pišem ćirilicom, osim kad popunjavam formulare.

бандит

pre 5 godina

@kekec, причаш свашта, и износиш неистине. Латиница није и не може бити српско писмо, већ представља плод дугогодишње културолошке агресије на нашу нацију.
Такође, данашњу латиницу,односно гајицу коју ми користимо креирао је Људевит Гај, Хрват, и објавио је 1830. године у делу "Кратка основа хрватско-славенскога правописања" у Будиму. Дакле, нашем народу је она деценијама наметана што од стране Аустро-Угара, па преко НДХ до комуниста и то под плаштом тобожњег братства и јединства. Зато молим вас престаните да износите неистине ако се не разумете у тематику.
Мени гајица не смета, али желим да ћирилица увек стоји уз њу јер је део нашег националног идентитета и за разлику од ње јесте српско писмо. Не разумем само одакле толика мржња према ћирилици и зашто вас угрожава. Знате ко је последњи покушао да је укине? Е баш зато, сачуваћемо је од таквих као што сте ви и већина коментатора овог сајта.

Vlada

pre 5 godina

@BgHQ ja sam baš tako, iz inata, prešao na latinicu u prvom gimnazije kada nas je jedan olinjali profesor istorije kažnjavao jedinicama za upotrebu latinice. Naravno i dalje mi ćirilica prija i oku i srcu, ali od tada je prošlo 30 godina i navikao sam se pa pišem uglavnom latinicom.

комша

pre 5 godina

Ma dajte bre klinasto pismo !
(Liman, 12. avgust 2018 10:49)
Алузија на застарелост ћирилице је смешна, ако се зна да је латиница много старије писмо. Научите мало историје циници једни.

derventski lola

pre 5 godina

@motocyclist Ne mozes dobiti uverenje o drzavljanstvu na latinici, u svakoj drzavi na svetu to se izdaje na sluzbenom jeziku i sluzbenim pismom. Ono sto mozes je da napravis prevod /prepis/ pa to das ovlascenom prevodiocu na overu, onda podnosis oba dokumenta zajedno. Uostalom to uverenje se samo trazi u nasim sluzbama, strance zanima samo tvoj pasos

Ana

pre 5 godina

Pa sta i da se favorizuje cirilica! To je nase prvo pismo i sramota je deca da ga ne znaju i ne koriste. Meni je razredni staresina u srednjoj skoli bio srbista i bilo nam je dozvoljeno da pisemo jedan pismeni na latinici i tri na cirilici..

Tako nekako

pre 5 godina

Ја желим да буде бар равномерна са латиницом, да кад идем градом да називи радњи буду на ћирилици. Не смета мени латиница, ако газда радње хоће нпр Pekara, Apoteka, нек то стоји али нек има поред, изнад, испод, како год и Пекара, Апотека. Дакле, може и латиница, може и на енглеском/кинеском али мора на српском ћириличном писму.

Aleksandar

pre 5 godina

@(frodo, 12. avgust 2018 10:37)

Svetski jezici koji koriste vise od jednog pisma: japanski, korejski, mongolski, pandžabi, malajski, sundanski... I još predestak drugih, svi sa daleko više nativnih govornika od srpskog jezika.

Monsieur Alphonse

pre 5 godina

(бандит, 12. avgust 2018 12:56)

Pošto često nailazim na tu ideju (meni više liči na besmislicu) da je "ćirilica deo srpskog identiteta" a dosad nisam nikad naišao ni na mrvicu objašnjenja, molim te da mi barem ti, ako možeš bez teških reči, deljenja na "mi" i "vi" i tome slično, mirno i argumentovano objasniš po čemu?

Jer, činjenice:

1. Jezici su mnogo, mnogo stariji od pisma. Da li to znači da do pronalaska pisma, nijedan narod nije imao "nacionalni identitet"? Kako ga je pronalaskom pisma stekao?

2. Da je ćirilica unikatno pismo koje koriste samo Srbi i više niko drugi na planeti, pa još i da prođe priča o "nacionalnom identitetu". Ali pošto ćirilicu koriste još Rusi, Bugari i drugi, čiji onda "nacionalni identitet" oni imaju? Teško može srpski (uprkos onome "Srbi, narod najstariji"), ali ne može ni biti ruski/bugarski, ako je ćirilica "srpsko" pismo!

3. Pismo je čista konvencija, odnosno dogovoren standard za materijalni oblik glasova jezika i zato nema ama baš nikakve "identitetske" veze sa jezikom. Zato i ima toliko slučajeva da sasvim različiti narodi, kao Španci i Norvežani, pišu istim pismom, ili su uspešno prešli sa jednog pisma na drugo.

Za kraj, tema za razmišljanje: recimo da se Srbi dogovore (znam da je to nemoguće, ali ipak zamislimo) da ćirilično slovo "o" pišu ne kao kružić nego kao kockicu. Da li bi to uticalo na "nacionalni identitet"? Ako ne bi (a ne bi), što ne bi promenili, ne jedno slovo, nego celo pismo?!

Hhjjk

pre 5 godina

Ја желим да буде бар равномерна са латиницом, да кад идем градом да називи радњи буду на ћирилици. Не смета мени латиница, ако газда радње хоће нпр Pekara, Apoteka, нек то стоји али нек има поред, изнад, испод, како год и Пекара, Апотека. Дакле, може и латиница, може и на енглеском/кинеском али мора на српском ћириличном писму.
(Tako nekako, 12. avgust 2018 13:39)
I ja želim kod države kad dodjem da imam formulare i na latinici jer se financiraju iz mog džepa. A i kod ovih privatnika koji imaju samo ćirilicu, da bude i na latinici .

Marko

pre 5 godina

Ovaj zakon podržavam. Bez obzira što ne živim u Srbiji, važno je da ćirilica kao naše sprsko pismo svih Srba ne bude zaboravljeno jer sve manje upotrebljava. U svijetu tehnologije i kompjutera sve se više koristi latinica i prisvajaju se tuđe riječi, što je razumljivo ali mislim da bi trebalo povedemo računa o ćirličnom pismu jer sigurno niko drugi neće brinuti o njemu osim nas Srba.

Dambo

pre 5 godina

Srpski jezik je jedan od retkih u svetu koji može da ravnopravno koristi dva pisma, zahvljujući mudrim ocima srpske moderne pismenosti početkom 19. veka. Današnja vlast je toliko neobrazovana i prosta da hoće da zakonom poništava Vuka i izbacuje deo tog retkog jezičkog bogatstva. Sve to zarad jeftinih političkih poena kod polupismenih glasača. Sramota!

T Rex

pre 5 godina

Чувајмо ћирилицу, дивно писмо, наше писмо!
(iluminat43, 12. avgust 2018 10:31)
Svakako ali ne na ovaj nacin.Ovako postajemo dzamahirija a to je jako lose.

besna glista

pre 5 godina

Zakon je samo jos jedan u nizu nacioalno-religioznih frasova koje prezivljavamo vec 30 godina, a koji su upravo i proizveli ovo i ovakvo stanje.

protiv svih vrsta ekstrema

pre 5 godina

Država kojoj je bitnije kojim pismom građani pišu nego da li imaju dostojanstven život, nema budućnost jer će joj građani sve više okretati leđa.

Pantagruel

pre 5 godina

@Dambo Није тако. То да су ћирилица и латиница у Србији у равноправној употреби од 19. века је мантра научена у основним школама СФРЈ која апсолутно није заснована на чињеницама. Дипломирао сам на Катедри за историју Југославије Одељења за историју Филозофског факултета. При писању дипломског рада "Настава историје у школама Краљевине Југославије од 1929. до 1941. године" месецима сам прегледао архивску грађу Министарства просвете из Архива Југославије и све школске уџбенике за наставу историје, сачуване у Педагошком музеју. Латиница је коришћена само изузетно (у књигама намењеним бившим аустроугарским територијама). Нема ниједног уџбеника историје намењеног основним школама и штпаног у Београду (а убедљива већина становништва у Краљевини завршила је само основну школу) који није штампан на ћирилилици. Нашао сам само један штампан на латиници тридесет и неке који у поднаслову садржи одредницу да је издат на "јужном наречју" (ономе што је данас хрватски језик). Тек неких десетак година након завршетка Другог светског рата (педесет и неке, заборавио сам тачну годину), потписан је Новосадски књижевни договор којим је регулисано упоредно коришћење ћирилице и латинице. Недавно сам прегледао фасциклу са дединим документима, нађеним после његове смрти. Све потврде издате до педесетих биле су му на ћирилици. Чак и од послератних власти ДФЈ/ФНРЈ (на пример, потврда о понашању грађанина за време окупације, без које се нико није могао нико запослити). Тек касније креће комбиновање.

бандит

pre 5 godina

@kekec, причаш свашта, и износиш неистине. Латиница није и не може бити српско писмо, већ представља плод дугогодишње културолошке агресије на нашу нацију.
Такође, данашњу латиницу,односно гајицу коју ми користимо креирао је Људевит Гај, Хрват, и објавио је 1830. године у делу "Кратка основа хрватско-славенскога правописања" у Будиму. Дакле, нашем народу је она деценијама наметана што од стране Аустро-Угара, па преко НДХ до комуниста и то под плаштом тобожњег братства и јединства. Зато молим вас престаните да износите неистине ако се не разумете у тематику.
Мени гајица не смета, али желим да ћирилица увек стоји уз њу јер је део нашег националног идентитета и за разлику од ње јесте српско писмо. Не разумем само одакле толика мржња према ћирилици и зашто вас угрожава. Знате ко је последњи покушао да је укине? Е баш зато, сачуваћемо је од таквих као што сте ви и већина коментатора овог сајта.

motorcyclist

pre 5 godina

Potrebno mi je uverenje o drzavljanstvu, ali na latinici. Na online maticaru ne postoji izbor pisma, kako mogu da ga dobijem na latinici?

Hvala

kekec

pre 5 godina

Ne shvatam zasto je cirilica srpsko pismo a latinica nije? Po cemu vlada to stanoviste? Cirilicom se pise u vise zemalja, nikako nije iskljucivo srpska. Latinicom takodje. Vuk Stefanovic je definisao oba pisma u konacnom obliku, prilagodjena za nas jezik, i oba su nasa - srpska. Mislim da nas to cini skoro jedinstvenima na svetu - da imamo dva pisma, podjednako zastupljena. I na tu cinjenicu treba da budemo veoma ponosni. Oba pisma su podjednako nasa!!! Ne unistavajte srpsku latinicu!

vuk

pre 5 godina

ćirilica je 'srpsko' pismo isto koliko i latinica, tj. nije nikakav naš izum već najprostije rečeno predstavlja prilagođenu verziju 'originalne' ćirilice, kao što i naša latinica predstavlja prilagođenu verziju 'originalne' latinice.

BgHQ

pre 5 godina

Sve sto se silom namece je osudjeno na propast.Vlast u svojoj nemoci a i nedostatku htenja da svojim gradjanima podari normalan zivot sa pristojnim standardom se okrece demagogiji i nekim metodama iz mracnig doba srednjeg veka ne bi li sakrila svoje neznanje i nesposobnost.Evo ja npr. koji ceo zivot pisem cirilicom se ozbiljno razmisljam da pisem iskljucivo latinicom iz inata prema ovoj budalastini.

Srbin

pre 5 godina

Član 10U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.Službena upotreba drugih jezika i pisama uređuje se zakonom, na osnovu Ustava.
(Ustav Republike Srbije, 12. avgust 2018 11:08)

Pozivati se na ustav koji svaka vlada menja po potrebi je neozbiljno.
To sa ćirilicom je koštunica uveo, pitanje je da li je tada republika srbija i postojala ili se zvala nešto tipa.. SrbijaCrnaGora, S(f)R Jugoslavija, šta god..

Tako nekako

pre 5 godina

Ја желим да буде бар равномерна са латиницом, да кад идем градом да називи радњи буду на ћирилици. Не смета мени латиница, ако газда радње хоће нпр Pekara, Apoteka, нек то стоји али нек има поред, изнад, испод, како год и Пекара, Апотека. Дакле, може и латиница, може и на енглеском/кинеском али мора на српском ћириличном писму.

Ustav Republike Srbije

pre 5 godina

Član 10
U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.
Službena upotreba drugih jezika i pisama uređuje se zakonom, na osnovu Ustava.

GrgaPitic

pre 5 godina

Ako sami kao nacija nismo dovoljno svesni da ocuvamo kulturu, i u ovom slucaju to svoje pismo, koje je autenticno i jedinstveno u svetu nece nama nikakvi zakoni i primena neke da kazem vrste sile pomoci da to ostvarimo. Ja licno u zivotu nikada latinicu nisam koristio, iskljucivo cirilicu i uvek cu. Ali ako nekada budem hteo da pisem latinicu to cu i uraditi jer je to moje ljudsko pravo, ne moze mene niko da tera sta cu da radim ako time nikoga ne ugrozavam. Moramo da menjamo svest ovog naroda, a ne zakone koji se ionako selektivno primenjuju.

Ana

pre 5 godina

Pa sta i da se favorizuje cirilica! To je nase prvo pismo i sramota je deca da ga ne znaju i ne koriste. Meni je razredni staresina u srednjoj skoli bio srbista i bilo nam je dozvoljeno da pisemo jedan pismeni na latinici i tri na cirilici..

miks

pre 5 godina

Zabranite cirilicu zakonom, uvedite drasticne kaznene mere za one koji je koriste. I vec za par dana cela Srbija ce biti preplavljena cirilicnim natpisima! Tako se cuva cirilica, u srpskom maniru!

Srbin

pre 5 godina

Srpski je među retkim jezicima koji su biskribalni. To jest, jedan id par koji se pišu i latinicom i ćirilicom. da li su to Osmani uveli, Austro-Ugari ili Tito, nije bitno. Bitno je to da se kvalitet i posebnost domaće kulture urušavaju.
Ja ne pišem ćirilicom, osim kad popunjavam formulare.

mihajlo

pre 5 godina

Očigledno da cela ova priča sa ćirilicom ima za cilj da pokaže kako vlast kao brine za zemlju (dok u pozadini gleda kako da preda Kosovo).

Vlada

pre 5 godina

@BgHQ ja sam baš tako, iz inata, prešao na latinicu u prvom gimnazije kada nas je jedan olinjali profesor istorije kažnjavao jedinicama za upotrebu latinice. Naravno i dalje mi ćirilica prija i oku i srcu, ali od tada je prošlo 30 godina i navikao sam se pa pišem uglavnom latinicom.

комша

pre 5 godina

Ma dajte bre klinasto pismo !
(Liman, 12. avgust 2018 10:49)
Алузија на застарелост ћирилице је смешна, ако се зна да је латиница много старије писмо. Научите мало историје циници једни.

Aleksandar

pre 5 godina

@(frodo, 12. avgust 2018 10:37)

Svetski jezici koji koriste vise od jednog pisma: japanski, korejski, mongolski, pandžabi, malajski, sundanski... I još predestak drugih, svi sa daleko više nativnih govornika od srpskog jezika.

Hhjjk

pre 5 godina

Ја желим да буде бар равномерна са латиницом, да кад идем градом да називи радњи буду на ћирилици. Не смета мени латиница, ако газда радње хоће нпр Pekara, Apoteka, нек то стоји али нек има поред, изнад, испод, како год и Пекара, Апотека. Дакле, може и латиница, може и на енглеском/кинеском али мора на српском ћириличном писму.
(Tako nekako, 12. avgust 2018 13:39)
I ja želim kod države kad dodjem da imam formulare i na latinici jer se financiraju iz mog džepa. A i kod ovih privatnika koji imaju samo ćirilicu, da bude i na latinici .

Stanko

pre 5 godina

Dali ste vi svesni da imate 1.200.000 ne obrazovanih gradjana koi ne znaju ni cirilicu pa ni latinicu.Sta ce te po tom pitanju raditi
(Nevena, 12. avgust 2018 10:31)
Pa sta bi radili ? To im je osnovno glasacko telo. Nas problem nije pismo vec pismenost, osnovna kultura i kriticko misljenje.

derventski lola

pre 5 godina

@motocyclist Ne mozes dobiti uverenje o drzavljanstvu na latinici, u svakoj drzavi na svetu to se izdaje na sluzbenom jeziku i sluzbenim pismom. Ono sto mozes je da napravis prevod /prepis/ pa to das ovlascenom prevodiocu na overu, onda podnosis oba dokumenta zajedno. Uostalom to uverenje se samo trazi u nasim sluzbama, strance zanima samo tvoj pasos

Monsieur Alphonse

pre 5 godina

(бандит, 12. avgust 2018 12:56)

Pošto često nailazim na tu ideju (meni više liči na besmislicu) da je "ćirilica deo srpskog identiteta" a dosad nisam nikad naišao ni na mrvicu objašnjenja, molim te da mi barem ti, ako možeš bez teških reči, deljenja na "mi" i "vi" i tome slično, mirno i argumentovano objasniš po čemu?

Jer, činjenice:

1. Jezici su mnogo, mnogo stariji od pisma. Da li to znači da do pronalaska pisma, nijedan narod nije imao "nacionalni identitet"? Kako ga je pronalaskom pisma stekao?

2. Da je ćirilica unikatno pismo koje koriste samo Srbi i više niko drugi na planeti, pa još i da prođe priča o "nacionalnom identitetu". Ali pošto ćirilicu koriste još Rusi, Bugari i drugi, čiji onda "nacionalni identitet" oni imaju? Teško može srpski (uprkos onome "Srbi, narod najstariji"), ali ne može ni biti ruski/bugarski, ako je ćirilica "srpsko" pismo!

3. Pismo je čista konvencija, odnosno dogovoren standard za materijalni oblik glasova jezika i zato nema ama baš nikakve "identitetske" veze sa jezikom. Zato i ima toliko slučajeva da sasvim različiti narodi, kao Španci i Norvežani, pišu istim pismom, ili su uspešno prešli sa jednog pisma na drugo.

Za kraj, tema za razmišljanje: recimo da se Srbi dogovore (znam da je to nemoguće, ali ipak zamislimo) da ćirilično slovo "o" pišu ne kao kružić nego kao kockicu. Da li bi to uticalo na "nacionalni identitet"? Ako ne bi (a ne bi), što ne bi promenili, ne jedno slovo, nego celo pismo?!