Četvrtak, 09.08.2018.

20:07

"Nacisti = fašisti, ustaše = četnici, svi koji veličaju.."

Hrvatski poslanik u EP Ivan Jakovčić izazvao je burne reakcije javnosti nakon izjave da se u Hrvatskoj "moraju raščistiti stvari s ustaštvom".

Izvor: B92

"Nacisti = fašisti, ustaše = èetnici, svi koji velièaju.." IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

jasdf

pre 5 godina

@Mnoge zemlje nisu imale nijedan pokret otpora ili je pokret postojao samo na papiru,poput skoro svih u našem okruženju.U pojedinim zemljama su pokreti otpora nastali neposredno pred dolazak Crvene Armije.
(perun, 10. avgust 2018 01:18)
U nasem okruzenju je jedino Grcka bila na strani saveznika, i imala je tri znacajna pokreta otpora (EAM, EDES i EKKA) i Grcku vojsku u egzilu. Ostale zemlje koje su okruzivale bivsu Jugoslaviju su bile na strani sila osovina.
Deo pokreta otpora u istocnoj Evropi je ratovala i protiv Crvene Armije, smatrali su da ne treba jednu okupaciju da zamene drugom, tako da nisu nastajali sa dolaskom iste. Poljska ima tri znacajna pokreta otpora (AK, AL i JOB) i vojsku u egzilu, Ukrajina nekoliko (cesto se menjaju nazivi i organizacije), na teritorije cehoslovacke su aktivna dva, Francuska ima dva znacajna i vojsku u egzilu, Holandija ima dva ali stvaraju zajednicku komandu da bi uskladili delovanja. Za Belgiju, Norvesku i Dansku mislim da imaju samo jedan pokret, nisam siguran.

Sale

pre 5 godina

(F16, 9. avgust 2018 22:07)
Zbog takvih "podataka" i ne može da bude koristi od toga šta predlaže taj političar. Tebe ne dotiče ključna izjava "posle osnivanja NDH". TI "derane kanda veruješ u to". Gde su pobijeni ti ljudi? Kada su stigli da ih pobiju na "teritoriji NDH" u toj količini? I ZAŠTO? Kada budete svoja razmišljanja zasnivali na istini (činjenicama) i razumu, a ne na "neki veruju" i "drugar mi je rekao", tada će i biti nekih pomaka. Ovako ti veruješ jedno za svoje, ja verujem drugo za svoje i stojimo na granici koja je mnogo šira i dublja od međudržavne. Zakoni radi forme, koji se ne primenjuju, ne donose promene. Da li, uopšte, postoji želja da se dođe do zbližavanja, je činjenica koja treba da se ustanovi, ili je to samo hrvatska potreba.

Иван

pre 5 godina

Какав спин дал је могуће. Изједначити четнике и усташе апсолутно није могуће. Два света различита које је немогуће упоредити на било који начин. Нијр ми јасно дал људи стварно не знају или се праве да не знају. Свеједно...немојте молим вас стављати фашисте-монструме-нељуде у исти кош са четницима.

Marlone

pre 5 godina

@ (Petar, 9. avgust 2018 22:34) Osim što si proizvoljno naveo da postoje dokaze, nisi naveo ni jedan da bi potvrdio svoju tvrdnju. Ja ću ti navesti dva kontra tvojih tvrdnji, cetnici su izvukli preko 200 američkih pilota, Draža Mihajlovic je dobio medalju od američkih vlasti poslije Drugog Svjetskog Rata. Niti izdajnici spašavaju protivničke pilote i šalju ih protivnicima da ponovo vrše bombardiranje, niti protivnici daju medalje svojim neprijateljima. Komunistička propaganda i dalje djeluje, a o njihovoj suradnji se malo priča. Rat nije bio crno bijeli već sa mnogo nijansi sive. Npr. Talijani su spašavali Srbe od ustaša. Jesu li onda Srbi trebali okrenuti oružje na Italijane?

banjac

pre 5 godina

Srbin sam iz trstenika. Četnici su ubili dva mlađa brata od moje babe. Bez razliga, jedan je bio maloletan. Nikakvi antifasisti oni nisu bili. Plackaši ibični i banditi su bili.! Zašto se veliča četništvo kada su jedino partizani ustali protiv nemaca? Nikada oni nisu bili antifašisti! Oni su se podelili iz kralhevs vojske . Narode Nedao vam Bog opet njih i njihovog noža. Klali su sve ko im se zamerio. Nema to veze sa antifašizmom.

Baba Stanojka

pre 5 godina

Koliko samo gluposti ovde na jednom mestu a sve posledica nepoznavanja istine. Zalosno je da ne znamo svoju istoriju koja nema ni vek. Izjednacavanje ustaša i četnika je suludo. Pucanje u sopstvenu glavu. Da, imaju slicnosti u nekim stvarima ali daleko od toga da su isti. Četnici su bili regularna vojska Kraljevine Jugoslavije dok su partizani bili paravojna formacija, kao i ustaše. To je činjenica a ne nesto o cemu se moze dovoriti ili raspravljati.

Cica D.

pre 5 godina

@hrvat:

да ли си знао да је 20000 комуниста напало са леђа четнике који су се борили против усташа на Лијевча пољу и тако одлучило исход битке? Само тако је и могла да добије битку усташко-комунистичка братија - 30000 усташа и 20000 комуниста,и једни и други до зуба наоружани,против 10000 слабо наоружаних,гладних и исцрпљних четника,то је ваш велики "успех".А нису ни четници остали дужни,погинуло је бар 2000 усташа на Лијевча пољу,и као што рекох четници су у почетку добијали битку против усташа док их комунисти нису напали са леђа.

Miki

pre 5 godina

Cetnici su bili kraljeva garda legalne vojske YU i branili su svoju zemlju od svih neprijatelja a posebno od komunista bez obzira na naciju. Komunisti su napravili vise stete nego koristi boreci se protiv nemaca i tzv domacih izdajnika a zapravo to je bila borba samo za vlast.

Vojvodina

pre 5 godina

Tačno je da četnici nisu imali logore, ali je činjenica da su vršili masovne zločine i protiv drugih i protiv svog naroda. Takođe je činjenica da su izdajnici i da su otvoreno sarađivali sa okupatorom. Ko ne zna sopstvenu istoriju, osuđen je da je ponavlja. Isto važi i za Hrvate.
Svaka čast ovom poslaniku i kod nas treba doneti iste zakone.

mornar

pre 5 godina

Očekivah da će se ovaj poziv prihvatiti i svaka strana svoje nakon više od sedamdeset godina nazvati pravim imenom.
Razočarah se moji su svi patriote a vaši su svi izdajnici.
Kraja nema pomirenja nema, ratne sekire(sjekire) ponovo se iskopavaju dokle!?
Ko u ovoj priči gubi mali ljudi, ko dobija vladajuće klike.
Obrišimo svoje prefikse i naciju i veru i stranaču pripadnost ipak smo mi ljudi pa onda postanimo ljudi, koji se mogu sporazumeti bez prevodioca bez obzira što tražimo prevodioca, želeći da dokažamo da smo različiti.
Ipak smo mi komšije susjedi i trebamo da zakopamo sve nespoirazume i da negujemo duh uzajamno pomoći i razumevanja.
Svi su izgubili i svi broje svoje proterane, mrtve i nestale.
Dosta je bilo pokušajmo negovati zajedništvo bez obzira na različitost.

4k4.Dex

pre 5 godina

Sve je to lepo druze i nije da branim cetnike jer je tu bilo mnogo olosa koji je ubijao svoj narod ali izjednacavati ustase i cetnike to se i pored toga ne moze. Ustastvo je jedna od najgorih stvari u istorijo covecanstva rame uz rame sa fasistima i teroristima.

Srbin ciju su familiju ubijali i cetnici i ustase!

pre 5 godina

@Hrvat kojem su obitelj ubijali i četnici i ustaše, pa čak i zajedno

Podpisujem... problem je u ideologiji i tu je znak jednakosti. Ko je vise poklao nema veze sa cinjenicom da nas srbe vec 30g namerno unistavaju koketirajuci sa cetnicima. Jeste draza je imao neke ideje koje nije bio kadar ni do pola ispuniti!
A ljuticevci? To su isto ceznici
A Nedicavci? I oni su cetnici!
I jos jedna cinjenica! Odbijanje naredjenja komande u ratu se tretira kao izdaja! Draza je odbio naredjenje kralja da se pridruzi NOB i partizanima jer je utripovao da moze da bavi i politikom. Mali oficircic koji je utripovao da je veli vozd i zauvek ostavio razdor medju srbima na partizane i cetnike! A taman smo prevazisli podele na obrenovice i karadjordjevice...
Komsije neka ciste svoje dvoriste... ako hoce neka truju svoju decu mrznjom i ustastvom... nece se to dobrim vratiti sigurno.

A mi... mi treba da se manemo 2 sv rata i probamo da resimo sta cemo sutra!

Jna

pre 5 godina

Kad SAD kaze Draza je antifasista onda je ok a kada za Milosevica kaze da je fasista e to je vec nesto drugo. Naravno ima takvih milion stvari na svim stranama pa onda kao da kupujes recimo jabuke pa ova mi je ok i uzecu je a ova ne..

UF-сами против свих!

pre 5 godina

Класична замена теза коју нам продају комунисти и усташе да су четници фашисти и исто што и усташе.

Abolirani

pre 5 godina

@Aleksandar
Ime moje , izvuci glavu iz peska. Četnike možeš porediti sa francuskim partizanima , a ove druge sa mislim da je blago poređenje sa SS. Pa jedini koncentracioni logori za decu su imali oni.

Goran

pre 5 godina

Koliko ja znam četnici su bili na strani saveznika i kao takvi borili su se protiv ustaša, obzirom da su ustaše ustvari hrvati, mogu da razumem njihovu mržnju prema četnicima tj. regularnoj vojsci Kraljevine Jugoslavije.

aco

pre 5 godina

@F16
Ајде наведите извор за такву тврдњу. То је невероватна глупост да су четници убили стотине хиљада цивила. То је само злонамерна и неутемељена тврдња. Злочине у име четника су вршили углавном одпадници од реглуларне четничке војске, а неки су за то били кажњавани од четничке команда, као нпр. Коста Пећанац. Баш би Де Гол (један од највећих државника 20. века) одликовао некога ко је одговоран за убиства хиљада цивила.

VUK

pre 5 godina

@stefan...u ratu nema apsolutno krivih i apsolutno nevinih. Istina je što kažeš da je 06.04.1941. u trenutku napada na K.Jugoslaviju , ista imala regularnu vojsku. Ta vojska i njeni oficiri su izgubili aprilski rat i pali smo pod okupaciju. Deo te vojske ogrnuo je proslavljeni plašt četničkih odreda iz I sv.rata i započeo gerilsku borbu. U isto vreme komunisti organizuju svoje partizanske odrede i koriste okupaciju zemlje za revoluciju i preuzimanje vlasti. To im je bila prioritetna borba. borba , kasnija jurnjava sa Nemcima po planinama u Bosni je bila neophodna zbog sticanja zvanja saveznika silama koje će poraziti Hitlera. U četnike 1941 su mobilisali građane zakonskim pozivima. Taj gerilski stil borbe je potisnuo školovane oficire u drugi plan a primat nad odredima su preuzeli "žestoki" momci tog vremena (reprizu sa Arkanom, Legijom....i dr...gledali smo 1991). Draža i nekoliko čestitih oficira su vodili borbu sa odmetnutim vojvodama koji su bili ogrezli u pljački i ubijanju. Istočna Bosna pamti majora Đurišića , Pocerina i Mačva pamte Račića ..Istočna Srbija pamti Pećanca...nažalost građanski rat i bande i sa jedne i sa druge strane učinile su stravične zločine. Nemačka okupacija izrodila je NDH . Momci sa te teritorije su takođe mobilisani u Ustašku vojsku. Pored nezapamćenih zločina i etničkog čišćenja nad Srbima , vodili su građanski rat sa Partizanima i učestvovali u ratu na strani nacista. Parizani takođe nikog nisu štedeli ..ni u ratu a pogotovu posle pobede. Masovne egzekucije od jeseni 1944 , po svireposti nisu zaostajale za zločinima nekih četničkih vojvoda i ustaške državno organizovane klanice. Tako da imamo : neuspeli pokušaj oficira vojske kralj.Jugoslavije za gerilskom borbom protiv Nemaca koja je prerasla u građanski rat u Srbiji , imamo ustaše koje su bile pod direktnom nacističkom komandom i učinile jezive zločine i na kraju partizane koji su iskoristili okupaciju svoje zemlje za revoluciju.Pogazili zakletvu državi u kojoj su se rodili i na kraju učestvovali u građanskom ratu i etničkim čišćenjima u Bosni i severu C.Gore. Bez milosti su posle rata pobili Jugoslovensku buržoaziju i ukrali joj imovinu. Naročito su partizani u tom zločinu bili temeljni u Srbiji. Tako da nemamo nevinu oružanu silu u II sv.ratu na prostorima ex.YU. Od zabrana nema vajde. Treba samo izneti dokumentovane činjenice. Zaboravite II sv.rat. u Jugoslaviji ..da je bilo tu časti i poštenja , ne bi bilo 1991 i krvavog rata u Sloveniji , Hrvatskoj i Bosni. Treba zaboraviti taj užasan deo naše istorije i krenuti dalje. Prošlost ne možemo promeniti , budućnost nam ne pripada , živimo DANAS , odmah kako treba ...časno i pošteno uz poštovanje svi vera i nacija.

Davor

pre 5 godina

Izvinite molim vas ali cetnici ne spadaju u prve dve grupe dokaz je spasavanje pilota Amerikanaca u drugom svet ratu.Dokle cemo ih mesati sa fasistima?

Joao

pre 5 godina

Sve je to fino, ali opet se zagovara znak jednakosti izmedju ustasa i cetnika. A to je neistina i komumisticka izmisljotina.
Ustase su imale drzavu i u toj drzavi drzavnu politiku rasnog i nacionalnog progona i fizicke likvidacije Srba, Jevreja i Cigana. Cetnicki pokret izvorno je antifasisticki. Medjutim u nekim krajevima, stiteci stpski narod od nasilja i genocida okupatorskog rezima i njegovih pomagaca (ustasa, "handzar divizija") cinjeni su
zlocini. Cetnici u Srbiji su se obracunavali sa politickim protivnicima, komunistima i ljotićevcima (koji su pandan ustašama, ali naravno bez veceg uticaja), i sa Nemcima, dok ih komunisti nisu prodali. Cetnici su znali i za surovanje partizana sa Nemcima i zato su morali biti likvidirani i satanizovani posle rata i stavljeni u isti kos sa ustasama.
Ovi Seseljevci i ostala pijana bratija sa kokardama nisu pravi cetnici. Oni koriste ikonografiju koju su za njih smislili komunisti, i naginju fasizmu, sto cetnici NIKADA nisu.

Mik

pre 5 godina

@F16

Mi se ovde bavimo istorijom, a ne propagandom. U II svetskom ratu moguce da je ponesto Hrvata stradalo od cetnicke ruke u dalmatinskom zaledju, ali cifre o stradalim muslimanima i Hrvatima koje iznosis - to je ustaska propaganda. Pa za vreme celog rata nije stradalo toliko Hrvata. Sa sve Blajburškim incidentom... Ni toliko ih ne bi stradalo da misu imali neoprostivo krvave ruke

mrmlj

pre 5 godina

@(F16, 09. avgust 2018 22:07) ‘ladno rece covek da u komunistickoj jugoslaviji nije smelo da se istrazuje o zlocinima cetnika i da su ti zlocini skrivani. tako lupi i ne samo da osta ziv nego i dobi gomilu pluseva na komentar. jos ce ispasti da je komunistickom rezimu ODGOVARALO da se ne zna za zlocine cetnika. jer, sta? nisu hteli da se okalja cetnicki obraz? a paz’ sad, ide slag na tortu... “tek sa demokratskim promenama ‘89. se pocelo pisati o genocidu nad hrvatima i muslimanima”. mora da su ti tekstovi kredibilni, zar ne? mislim, nije da se tad vec uveliko krenulo u pripremu terena za ono sto krece godinu-dve kasnije.

onlyhuman

pre 5 godina

Cetnici su bili obicni kolaboratori, ustase su imale kvazi-drzavu, vladu, rezim, ustav, plan za istrebljivanje, raseljavanje i asimilaciju nehrvatskog stanovnistva, potpunu podrsku Treceg Rajha i koliko god cetnici zlocina da su pocinili ne mogu da se porede sa ustasama koji su isti sto i nacisti u tadasnjoj Nemackoj.

historia magistra vitae est

pre 5 godina

Pa partizani su sarađivali sa nemcima. Martovski pregovori 1943 u Zagrebu o zajedičkoj borbi protiv Vojske Kraljevine Jugoslaviji u Otadžbini pod komandom ministra vojnog generala Mihajlovića.
Nacizam nije isto što i fašizam. Nemojte vređati italijane. Nacizam je program Nemačke Nacionalsocijalističke Radničke Partije na čelu sa Adolfom Hitlerom. Fašizam kao vlast je nestao padom Italije u septembru 1943 godine. To je bio prvenstveno populistički pokret i njihovi zločini su krajnje minorni u odnosu na nacističko zlo. Izjednačavanje fašizma i nacizma je služilo komunistima da bi sklonilo pažnju sa imena nacističke stranke i da bi takođe sklonilo pažnju sa činjenice da italijanska vojska nije činila zločine nad srpskim stanovništvom u Dalmaciji, Crnoj Gori, Kosovu i Sandžaku već naprotiv. Vrlo retko je u SFRJ upotrebljavan izraz nacizam.

Miki

pre 5 godina

četnici i ustaše nisu isto, ustaše su bili fašistička tvorevina dok su četnici bili samo antikomunisti ali ne fašisti. to što su u komunističkoj Jugoslaviji svi anti komunisti bili proglašeni za fašiste, ne moramo i posle 70 godina da ponavljamo te iste gluposti. nemojte prepravljati istoriju Srbije, da bi ste je spustili na nivo NDH.

perun

pre 5 godina

Jugoslavija jedina zemlja sa dva antifasisticka pokreta? Bezmalo sve zemlje su imale dva pokreta, neke i vise.Negde su medjusobno suprotstavljeni, negde blisko saradjuju.(jasdf, 09. avgust 2018 22:58)Mnoge zemlje nisu imale nijedan pokret otpora ili je pokret postojao samo na papiru,poput skoro svih u našem okruženju.U pojedinim zemljama su pokreti otpora nastali neposredno pred dolazak Crvene Armije.

popinski borci

pre 5 godina

2006-e godine srpski parlament je doneo rezoluciju kojom se dva srpska antifašistička pokreta otpora(ravnogorski i partizanski)izjednačavaju.Rezolucija je usvojena ubedljivom većinom,a jedino poslanici SPS-a nisu glasali,iz dobro poznatih razloga.Time je stavljena tačka na građanski rat,koji je vođen za vreme Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije,ali i ispravljena istorijska nepravda.Tu rezoluciju su podržali svi značajniji istoričari,uključujući i najveće stručnjake za istoriju Drugog svetskog rata na prostoru Srbije.Istoričari raspolažu dokazima i činjenicama,koji su lako proverljivi i nikakvi političari i politikanti to ne mogu poreći.Iako su oba pokreta u određenim trenucima vršila pregovore sa nemačkom komandom,uglavnom o razmeni zarobljenika,ne postoji nijedan dokument,kojim se dokazuje saradnja sa okupatorom.Moramo biti ponosni na naš doprinos u borbi protiv fašizma i što smo imali dva antifašistička pokreta otpora,a isto tako moramo biti svesni da su oba pokreta činila zločine nad civilnim stanovništvom i da su pojedini lokalni komandati bili lošiji prema narodu od nacista i njihovih saradnika.Zato nema potrebe da političari drže lekcije iz istorije,za to služe knjige.

kraj

pre 5 godina

Ustaše su jednake četnicima jer su i jedni i drugi klali Srbe. Ali tu prestaje svaka sličnost. Moje su zaklali četnici u šljiviku kraj Morave, a nikada nisu ni čuli za komunizam. Prema tome nemojte poturati tu podmuklu neistinu kako su eto oba naroda kriva jer su jedni drugima nanosili zlo. Odgovorite ko je Hrkać i šta je srbokolj, pa da nastavimo diskusiju. I ako vas nazovem ustašama vi se ponosite, a za najveći deo normalne Srbije naziv četnik je uvreda. Zato prvo priznanje, pa pokajanje, pa katarza, pa nas molite za oprost, a mi ćemo da razmislimo. Ili može i ovako da ostane, ali nam onda mnogo dugujete, a dug je zao drug.

leo

pre 5 godina

U HR nitko normalan ne podrzava ustase, oni su historijska sramota Hrvata. Naravno, ima šačica krezubih idiota, poput Thompsona i njegovih ljubitelja, ali tek iz komentara ovdje vidim da se četništvau srbiji malo tko odriče i da su daleko od toga da postanu tabu.

idi begaj

pre 5 godina

Jakovčiću svaka ti čast,crno na belo...
Ko ne čuje taj neće nikada ni čuti pošto je zaluđen i sa njim je gotovo ali čuće neka mlada pametna glava,pametna ili normalna....

mladen.ba

pre 5 godina

Srbin sam po nacionalnosti ali mi to u zivotu ne znaci puno. Nisam odgojen da prebrojavam krvna zrnca vec da razlikujem dobre i lose ljude. Za sebe mogu reci da relativno dosta citam o drugom svjetskom ratu, narocito o dogadjanjima na ovim prostorima jer su puna kontroverzi. Poredjenje ustaskog sa cetnickim pokretom ne stoji po mnogim osnovama a najvaznije su one vezane za cilj osnivanja, ideologiju, masovnost zlocina i zlocinackih namjera itd. Ipak, kao sto ne mogu da shvatim one ljude koji velicaju ustastvo (o kome necu ni trositi rijeci) isto tako ne mogu da razumijem ni Srbe koji vide bilo sta pozitivno u Drazinom pokretu. Jer on jeste bio antifasisticki ali do jeseni '41. Kasnije je bio samo na papiru. U praksi zestoka kolaboracija sa Svabama a pogotovo Italijanima. Kao sto neko vec napisa, potrebno je samo malo odvojiti vremena i proguglati. Na internetu mozete naci dosta njemackog ratnog arhiva, ako vec sumnjate u istinitost nasih dokumenata i revizije. Ni komunisti nisu bili cvjecke ali izuzev tzv. martovskih pregovora sa Nijemcima tokom bitke na Neretvi (za koje vjerujem da su bila kupovina vremena i takticki potez trazenja bolje pozicije u delikatnoj situaciji), nema im se sta zamjeriti kada je borba protiv okupatora u pitanju. Dakle, jedini antifasisticki pokret je bio onaj Titov a upravo ta cinjenica najvise i zulja nacionaliste.

Stefan

pre 5 godina

Znamo da bi Hrvati najvise voleli da da cetnici i ustase budu isto,ali to jednostavno nije moguce.Ta relativizacija ne prolazi ni na zapadu.JVuO je bila jedina regularna vojna sila u porobljenoj i okupiranoj Jugoslaviji.Svi ostali su bili paravojne jedinice.Ustase su cinile sistematski i sracunat genocid nad Srbima pre svega.Oni su bili hrvatska verzija fasizma,kao sto je nacizam bio nemacka verzija.To su ta 3 oblika fasizma u Evropi 40ih.Zlocini koje su pocinili neki pripadnici JVuO i neke razne bande koje su se samonazivale cetnicima nisu isti ni priblizno kao zlocini ove tri zlocinacke politikeTo su uglavnom sporadicni,osvetnicki zlocini,koje niko ne pravda,ali jednakosti nema.

F16

pre 5 godina

Sve do potkraj 80-tih godina, četnički zločini su bili jedna od tzv. tabu tema, o kojoj se jednostavno nije smjelo u bivšoj Jugoslaviji znanstveno istraživati. Zato su ti zličini četnika jednostavno prešućivani ili tek usput spominjani. Tek s demokratskim promjenama od g. 1989. počelo se i u zemlji pisati o genocidu nad Hrvatima i Muslimanima.

Neposredno nakon proglašenja NDH četnici čine i prva masovnija ubojstva hrvatskog i muslimanskog pučanstva. Tako su npr. četnički odjeli, koji su se nalazili u redovitoj vojsci Kraljevine Jugoslavije i bili namijenjeni za “specijalne akcije”.

Četnici razorili oko 30.000 hrvatskih domova i poubijali najmanje oko 150.000 hrvatskog pučanstva”. Najnovija demografska istraživanja daju mogući stvarni gubitak Hrvata od oko 200.000 a Muslimana oko 100.000 onih koji su ubijeni. Prema mnogima ova brojka je premalena .

Advokat

pre 5 godina

Kakva simplifikacija?! Upravo zbog ovako olakog stavljanja znaka jednako izmedju odredjenih pojava kako danas tako i kroz istoriju , danas imamo ovakvu populizmom i neznanjem nametnutu hronicnu tenziju. Stvari treba nazivati pravim imenom, odredjene pojave i sankcionisati ali nikako na ovaj nacin koji pored toga sto nije pojmovno tacan isto tako nece doprineti drugacijem odnosu izmedju Srba i Hrvata. Ne moze se sve gledati kroz Drugi svetski rat, a posebno ne kroz ideologiziranu matricu. Problem Srba i Hrvata koji su nesporno dva naroda slovenskog porekla je identitetake prirode sto nema nikakve veza sa rezimom NDH ili pokretom JVuO tokom Drugog svetskog rata. Isto tako ni pripadnici JVuO kao i pripadnici ustaskih snaga ne mogu biti jednako negativni pojmovi. Ali dokle god postiji ideoloski strah od naucne istine postojace i ovakve simplifikacije koje su vrlo opasne i stetne kako po Srbe tako i po Hrvate.

Petar

pre 5 godina

Ko želi, a ovde izgleda mnogi ne žele, može jednom Gugl pretragom da dođe do pregršt istorijske građe iz nezavisnih izvora koja svedoči o kolaboracionizmu četničkog pokreta i njegovoj direktnoj službi nacističkoj Nemačkoj. Kako Nedićevih četnika čiju kolaboraciju niko i ne poriče, tako i Mihajlovićevih čija je istorijska uloga u poslednjih 30 godina prepuštena romantičnoj mašti revizionistikih istoričara. Ali čim napustite svet internet foruma, opskurnih YouTube kanala i novokompovane literature pune izmišljotina, videćete da dokazi u relevantnoj svetskoj građi na temu Drugog svetskog rata koji bi mogli da operu obraz četništvu jednostavno ne postoje.

Hrvat kojem su obitelj ubijali i četnici i ustaše, pa čak i zajedno

pre 5 godina

Molim sve ove teoretičare četničkog "anti-ustaštva" da mi navedu samo jednu bitku u kojoj su četnici branili srpstvo od ustaša? Samo jednu a da nije bitka na Lijevče polju kad su se nakratko poklali oko toga tko će prvi do Bleiburga? S druge strane, ima dovoljno primjera gdje su surađivali s Nijemcima i ustašama protiv Titovih partizana... Nemojte me krivo shvatit, ne osuđujem ako je netko potomak ustaša i četnika, preci se ne biraju, a u 21-om stoljeću podržavat ustaštvo i četništvo je suludo... bavit se mjerkanjem tko je koga više pobio jer manji broj mrtvih jedne čini boljima, to je licemjerno... a ne zapitat se šta su to točno moderno ustaštvo i četništvo donijeli svojim narodima dobroga, je licemjerno! Samo Kolinda i Vučić i njihova HDZ/SNS kamarila danas profitira od tih debilnih rasprava za ljude s niskom emocionalnom inteligencijom i manjkom osobnog zadovoljstva u životu. Uvik ću bit Hrvat, a nikad ustaša! Uvik ću pljunut četnika, a zagrlit poštenog Srbina! Komunizam, bratstvo i jedinstvo nisu uspjeli, nitko normalan to ne spori, al jel može umjesto bratstva i jedinstva bit "mir, pamet,suradnja, prijateljstvo i dobar standard za sve" ? Ako ćemo pitat ustaše i četnike, ne može... Pa vi nasjedajte na "prvo su nas srbi tlačili u kraljevini pa smo ih morali klat" i "ne može srebrenica da se poredi s jasenovcem"... To su loša povijest i loša statistika, a vjerujte mi, nigdje toliko budala koliko među povjesničarima i statističarima...

jasdf

pre 5 godina

@XYZ
Jugoslavija jedina zemlja sa dva antifasisticka pokreta? Bezmalo sve zemlje su imale dva pokreta, neke i vise. Negde su medjusobno suprotstavljeni, negde blisko saradjuju.

mitke

pre 5 godina

Dok drugi evropski narodi raspravljaju o ekonomiji, poslovima, kreditima, putovanjima, skolovanju dece i svemu ostalom sto cini realan zivot sada i ovde mi se gubimo i dalje u nekakvim besmislenim istorijskim raspravama i zivimo u proslosti. Pitam se samo dokle tako, da li ste prespavali 70 godina, pa i dalje mislite da II svetski rat jos uvek traje?

Dusan

pre 5 godina

Hrvati stalno pokusavaju da naprave paralelu izmedju cetnika i ustasa. A nasi im cesto podilaze, pa cute i pristaju na to. JBuO nije bila nacisticka. Nije imala svoju naci drzavu. Nije sebe stavila u sluzbu treceg rajha. Nije imala logore. U Banjici su veliki deo logorasa cinili cetnici Draze Mihajlovica. Do kraja rata su bili priznati od saveznika.

Aleksandar

pre 5 godina

@(Abolirani, 9. avgust 2018 20:19)

Pa četnici su bili fašisti - zato su lepo i sarađivali sa italijanskim fašistima. Ustaše su, s druge strane, bili nacisti.

Milan

pre 5 godina

Dok god mi govorimo da su Cetnici bili antifasisti dotle Hrvati imaju pravo da umanjuju zlocine Ustasa.
Ustase su ubijale nekatolike, a Cetnici komuniste iako su bili i Srbi. Mislim da svaki normalan Srbin bi trebao da zbog toga oseca gadost i prema jednima i drugima.

XYZ

pre 5 godina

Brozova simetrija je najvise zla donela Balkanu, dozvolivsi Hrvatima da ne odgovaraju za svoju fasisticku proslost, sto do danasnjeg dana ima posledice i opterecuje hrvatsku javnost koja je nacionalno neizivljena. Da su okajali svoje grehe kao Nemci, ne bi ni bilo '91. A Cetnici nisu fasisti, Jugoslavija je bila jedina zemlja sa dva antifasisticka pokreta. Od kraja '41 cetnici nakon neuspele saradnje sa komunistima, postaju kolaboratori sa nacistickim okupatorom i za to nema opravdanja i sramota je velicati ih. Kao i Nedic, sramota je opravdavati njegov rezim. A o ustasama ne bih govorio, nemam stomak za to.

kimi

pre 5 godina

Cetnici su bili regularna Jugoslovenska kraljevska vojska(JVO) u otadzbini, nadredjeni su im bili i ministri hrvatske nacionalnosti.
Draza je heroj oba Balkanka Rata, Prvog Svetskog i konzul u Bugarskoj, bio je izrazito anti-germanskog raspolozenja, odlikovan od zapadnih saveza.
Ovo je pokusaj hrvata da pokazu kako smo i mi imali kvinslinge, jesmo, on se zvao Nedic, Dragi Jovanovic...
Jedini cilj JVO je bio oslobodjenje od nemacke okupacije i vracanje parlamentarne monarhije, niceg ovde fasistickog nema.

Gauss

pre 5 godina

Četnici su se borili protiv tih gore navedenih.
(шомика_цзв, 9. avgust 2018 21:15)

Jes', prvih mjesec dana.
Onda su prešli k nacistima kad su vidli da ne mogu protiv njih i Draža i četnici se s ustašama borio za naciste protiv partizana.
Onda pred kraj rata nakon Normandije i poraza kod Staljingarda kad su nacisti bili na izmaku snaga Draža je opet promijenio stranu, spasio te neke pilote i zaradio orden, i Francuzi su mu dali orden ali su mu ga kasnije oduzeli!
Draža je već u decembru 1941. godine u instrukciji svojim komandantima na terenu, Pavlu Đurišiću i Đorđu Lašiću, naveo da je cilj četnika stvaranje Velike Jugoslavije i u njoj etnički čiste Velike Srbije.
Nije njega interesirao nikakav antifašizam nego samo način kako da ostvari zadani cilj, nacisti, Ameri, Rusi, Klingonci, Tunguzijci, potpuno nebitno, cilj opravdava sredstva!

Trovach

pre 5 godina

Apsolutno podrzavam osudu i zabranu svih ekstremno desnicarskih izjava, stavova, partija... Samo, sta cemo onda sa nasih nekoliko vladajucih partija? Da se ne lazemo, cak i neke, nazovi socijalisticke, partije imaju krajnje desnicarske stavove, sto uopste nije logicno. Mogu razumeti bivse radikale, ali nikako bivse komuniste. Sve je bivse, relativno, ovo-ono brteej...

Ivan

pre 5 godina

Staviti znak jednakosti izmedju ustasa i cetnika je greska i menjanje istorije od strane nasih suseda. Navescu samo nekoliko razlika - cetnici su bili prvenstveno borci za slobodu na teritorijama juzne Srbije i danasnje (Severne) Makedonije i to protiv turskih vlasti, kasnije protiv austrougarskih i bugarskih osvajaca u Velikom ratu, dok se to malo menja u Drugom svetskom ratu. Iako je i cetnike i ustase zblizila borba protiv komunista, cetnici nikada nisu organizovali koncentracione logore, niti pokusali da uniste neki narod. To su pre svega bili borci za slobodu srpskog naroda, a nasi susedi ih uporno izjednacavaju sa nacistickim ustaskim rezimom. Vezu nalaze u poslednjem ratu gde su celokupnu tadasnju vojsku prekrstili u cetnike i tako promenili pogled prvenstveno na borce za slobodu od turske okupacije i potonjih zavojevaca, a time se i srpskom narodu salju negativni prikazi o ovom pokretu.

ok

pre 5 godina

Žao mi je četnici i ustaše nisu istu.
Četnici su bili na strani saveznika.
Draža je vodio JvuO koja se zalagala za Jugoslaviju a ustaše i domobrani za hrvatsku državu bez Srba.

ja sam ja

pre 5 godina

Podržavam sa jedne strane, ali da su ustaše i četnici isti ne bih rekao!
Ne osporavam četničke zločine nad civilma, ali nisu imali konclogore i vršili genocid nad 3 naroda!

Срам вас било

pre 5 godina

Извините, али не мењајте историју. Усташе су клале Србе зато што су Срби, а четници су учесници грађанскиг рата.

sto bezite

pre 5 godina

Cudno je to da se cetnici uvrk stavljaju u isti kos sa ustasama i nacistima.To rade oni koji nas mrze,ili oni koji nemaju pojma o istoriji.Sa ustasama i nacistima se mogu porediti jedino ljoticevci.Klerofasizam ljoticevaca i ustasa je slican,ali metodi ustasa su bili brutalniji.Cetnici su u pocetku bili najveci borci protiv fasizma,a onda su neki saradjivali sa nemcima,a vecina je presla u partizane.Dakle,svako ko poredi cetnike sa ustasama i nacistima je neznalica.

ilaminat

pre 5 godina

Do kraja sveta i veka ce hrvati poistovecivati ustase i cetnike, kao da je to nesto sto se moze porediti. Kao da se ista u istoriji moze porediti sa ustasama. Takav sram u svojoj istoriji bih i ja pokusao da korigujem, bas kao i oni.

Прекините

pre 5 godina

Са усташама се нико не може поредити, у случају четника ни по делима ни по популарности. Стоп лажним поређењима.

ok

pre 5 godina

Žao mi je četnici i ustaše nisu istu.
Četnici su bili na strani saveznika.
Draža je vodio JvuO koja se zalagala za Jugoslaviju a ustaše i domobrani za hrvatsku državu bez Srba.

sto bezite

pre 5 godina

Cudno je to da se cetnici uvrk stavljaju u isti kos sa ustasama i nacistima.To rade oni koji nas mrze,ili oni koji nemaju pojma o istoriji.Sa ustasama i nacistima se mogu porediti jedino ljoticevci.Klerofasizam ljoticevaca i ustasa je slican,ali metodi ustasa su bili brutalniji.Cetnici su u pocetku bili najveci borci protiv fasizma,a onda su neki saradjivali sa nemcima,a vecina je presla u partizane.Dakle,svako ko poredi cetnike sa ustasama i nacistima je neznalica.

Срам вас било

pre 5 godina

Извините, али не мењајте историју. Усташе су клале Србе зато што су Срби, а четници су учесници грађанскиг рата.

ja sam ja

pre 5 godina

Podržavam sa jedne strane, ali da su ustaše i četnici isti ne bih rekao!
Ne osporavam četničke zločine nad civilma, ali nisu imali konclogore i vršili genocid nad 3 naroda!

Прекините

pre 5 godina

Са усташама се нико не може поредити, у случају четника ни по делима ни по популарности. Стоп лажним поређењима.

Ivan

pre 5 godina

Staviti znak jednakosti izmedju ustasa i cetnika je greska i menjanje istorije od strane nasih suseda. Navescu samo nekoliko razlika - cetnici su bili prvenstveno borci za slobodu na teritorijama juzne Srbije i danasnje (Severne) Makedonije i to protiv turskih vlasti, kasnije protiv austrougarskih i bugarskih osvajaca u Velikom ratu, dok se to malo menja u Drugom svetskom ratu. Iako je i cetnike i ustase zblizila borba protiv komunista, cetnici nikada nisu organizovali koncentracione logore, niti pokusali da uniste neki narod. To su pre svega bili borci za slobodu srpskog naroda, a nasi susedi ih uporno izjednacavaju sa nacistickim ustaskim rezimom. Vezu nalaze u poslednjem ratu gde su celokupnu tadasnju vojsku prekrstili u cetnike i tako promenili pogled prvenstveno na borce za slobodu od turske okupacije i potonjih zavojevaca, a time se i srpskom narodu salju negativni prikazi o ovom pokretu.

Hrvat kojem su obitelj ubijali i četnici i ustaše, pa čak i zajedno

pre 5 godina

Molim sve ove teoretičare četničkog "anti-ustaštva" da mi navedu samo jednu bitku u kojoj su četnici branili srpstvo od ustaša? Samo jednu a da nije bitka na Lijevče polju kad su se nakratko poklali oko toga tko će prvi do Bleiburga? S druge strane, ima dovoljno primjera gdje su surađivali s Nijemcima i ustašama protiv Titovih partizana... Nemojte me krivo shvatit, ne osuđujem ako je netko potomak ustaša i četnika, preci se ne biraju, a u 21-om stoljeću podržavat ustaštvo i četništvo je suludo... bavit se mjerkanjem tko je koga više pobio jer manji broj mrtvih jedne čini boljima, to je licemjerno... a ne zapitat se šta su to točno moderno ustaštvo i četništvo donijeli svojim narodima dobroga, je licemjerno! Samo Kolinda i Vučić i njihova HDZ/SNS kamarila danas profitira od tih debilnih rasprava za ljude s niskom emocionalnom inteligencijom i manjkom osobnog zadovoljstva u životu. Uvik ću bit Hrvat, a nikad ustaša! Uvik ću pljunut četnika, a zagrlit poštenog Srbina! Komunizam, bratstvo i jedinstvo nisu uspjeli, nitko normalan to ne spori, al jel može umjesto bratstva i jedinstva bit "mir, pamet,suradnja, prijateljstvo i dobar standard za sve" ? Ako ćemo pitat ustaše i četnike, ne može... Pa vi nasjedajte na "prvo su nas srbi tlačili u kraljevini pa smo ih morali klat" i "ne može srebrenica da se poredi s jasenovcem"... To su loša povijest i loša statistika, a vjerujte mi, nigdje toliko budala koliko među povjesničarima i statističarima...

ilaminat

pre 5 godina

Do kraja sveta i veka ce hrvati poistovecivati ustase i cetnike, kao da je to nesto sto se moze porediti. Kao da se ista u istoriji moze porediti sa ustasama. Takav sram u svojoj istoriji bih i ja pokusao da korigujem, bas kao i oni.

Stefan

pre 5 godina

Znamo da bi Hrvati najvise voleli da da cetnici i ustase budu isto,ali to jednostavno nije moguce.Ta relativizacija ne prolazi ni na zapadu.JVuO je bila jedina regularna vojna sila u porobljenoj i okupiranoj Jugoslaviji.Svi ostali su bili paravojne jedinice.Ustase su cinile sistematski i sracunat genocid nad Srbima pre svega.Oni su bili hrvatska verzija fasizma,kao sto je nacizam bio nemacka verzija.To su ta 3 oblika fasizma u Evropi 40ih.Zlocini koje su pocinili neki pripadnici JVuO i neke razne bande koje su se samonazivale cetnicima nisu isti ni priblizno kao zlocini ove tri zlocinacke politikeTo su uglavnom sporadicni,osvetnicki zlocini,koje niko ne pravda,ali jednakosti nema.

Dusan

pre 5 godina

Hrvati stalno pokusavaju da naprave paralelu izmedju cetnika i ustasa. A nasi im cesto podilaze, pa cute i pristaju na to. JBuO nije bila nacisticka. Nije imala svoju naci drzavu. Nije sebe stavila u sluzbu treceg rajha. Nije imala logore. U Banjici su veliki deo logorasa cinili cetnici Draze Mihajlovica. Do kraja rata su bili priznati od saveznika.

Gauss

pre 5 godina

Četnici su se borili protiv tih gore navedenih.
(шомика_цзв, 9. avgust 2018 21:15)

Jes', prvih mjesec dana.
Onda su prešli k nacistima kad su vidli da ne mogu protiv njih i Draža i četnici se s ustašama borio za naciste protiv partizana.
Onda pred kraj rata nakon Normandije i poraza kod Staljingarda kad su nacisti bili na izmaku snaga Draža je opet promijenio stranu, spasio te neke pilote i zaradio orden, i Francuzi su mu dali orden ali su mu ga kasnije oduzeli!
Draža je već u decembru 1941. godine u instrukciji svojim komandantima na terenu, Pavlu Đurišiću i Đorđu Lašiću, naveo da je cilj četnika stvaranje Velike Jugoslavije i u njoj etnički čiste Velike Srbije.
Nije njega interesirao nikakav antifašizam nego samo način kako da ostvari zadani cilj, nacisti, Ameri, Rusi, Klingonci, Tunguzijci, potpuno nebitno, cilj opravdava sredstva!

Milan

pre 5 godina

Dok god mi govorimo da su Cetnici bili antifasisti dotle Hrvati imaju pravo da umanjuju zlocine Ustasa.
Ustase su ubijale nekatolike, a Cetnici komuniste iako su bili i Srbi. Mislim da svaki normalan Srbin bi trebao da zbog toga oseca gadost i prema jednima i drugima.

Petar

pre 5 godina

Ko želi, a ovde izgleda mnogi ne žele, može jednom Gugl pretragom da dođe do pregršt istorijske građe iz nezavisnih izvora koja svedoči o kolaboracionizmu četničkog pokreta i njegovoj direktnoj službi nacističkoj Nemačkoj. Kako Nedićevih četnika čiju kolaboraciju niko i ne poriče, tako i Mihajlovićevih čija je istorijska uloga u poslednjih 30 godina prepuštena romantičnoj mašti revizionistikih istoričara. Ali čim napustite svet internet foruma, opskurnih YouTube kanala i novokompovane literature pune izmišljotina, videćete da dokazi u relevantnoj svetskoj građi na temu Drugog svetskog rata koji bi mogli da operu obraz četništvu jednostavno ne postoje.

kimi

pre 5 godina

Cetnici su bili regularna Jugoslovenska kraljevska vojska(JVO) u otadzbini, nadredjeni su im bili i ministri hrvatske nacionalnosti.
Draza je heroj oba Balkanka Rata, Prvog Svetskog i konzul u Bugarskoj, bio je izrazito anti-germanskog raspolozenja, odlikovan od zapadnih saveza.
Ovo je pokusaj hrvata da pokazu kako smo i mi imali kvinslinge, jesmo, on se zvao Nedic, Dragi Jovanovic...
Jedini cilj JVO je bio oslobodjenje od nemacke okupacije i vracanje parlamentarne monarhije, niceg ovde fasistickog nema.

mitke

pre 5 godina

Dok drugi evropski narodi raspravljaju o ekonomiji, poslovima, kreditima, putovanjima, skolovanju dece i svemu ostalom sto cini realan zivot sada i ovde mi se gubimo i dalje u nekakvim besmislenim istorijskim raspravama i zivimo u proslosti. Pitam se samo dokle tako, da li ste prespavali 70 godina, pa i dalje mislite da II svetski rat jos uvek traje?

XYZ

pre 5 godina

Brozova simetrija je najvise zla donela Balkanu, dozvolivsi Hrvatima da ne odgovaraju za svoju fasisticku proslost, sto do danasnjeg dana ima posledice i opterecuje hrvatsku javnost koja je nacionalno neizivljena. Da su okajali svoje grehe kao Nemci, ne bi ni bilo '91. A Cetnici nisu fasisti, Jugoslavija je bila jedina zemlja sa dva antifasisticka pokreta. Od kraja '41 cetnici nakon neuspele saradnje sa komunistima, postaju kolaboratori sa nacistickim okupatorom i za to nema opravdanja i sramota je velicati ih. Kao i Nedic, sramota je opravdavati njegov rezim. A o ustasama ne bih govorio, nemam stomak za to.

F16

pre 5 godina

Sve do potkraj 80-tih godina, četnički zločini su bili jedna od tzv. tabu tema, o kojoj se jednostavno nije smjelo u bivšoj Jugoslaviji znanstveno istraživati. Zato su ti zličini četnika jednostavno prešućivani ili tek usput spominjani. Tek s demokratskim promjenama od g. 1989. počelo se i u zemlji pisati o genocidu nad Hrvatima i Muslimanima.

Neposredno nakon proglašenja NDH četnici čine i prva masovnija ubojstva hrvatskog i muslimanskog pučanstva. Tako su npr. četnički odjeli, koji su se nalazili u redovitoj vojsci Kraljevine Jugoslavije i bili namijenjeni za “specijalne akcije”.

Četnici razorili oko 30.000 hrvatskih domova i poubijali najmanje oko 150.000 hrvatskog pučanstva”. Najnovija demografska istraživanja daju mogući stvarni gubitak Hrvata od oko 200.000 a Muslimana oko 100.000 onih koji su ubijeni. Prema mnogima ova brojka je premalena .

Aleksandar

pre 5 godina

@(Abolirani, 9. avgust 2018 20:19)

Pa četnici su bili fašisti - zato su lepo i sarađivali sa italijanskim fašistima. Ustaše su, s druge strane, bili nacisti.

Trovach

pre 5 godina

Apsolutno podrzavam osudu i zabranu svih ekstremno desnicarskih izjava, stavova, partija... Samo, sta cemo onda sa nasih nekoliko vladajucih partija? Da se ne lazemo, cak i neke, nazovi socijalisticke, partije imaju krajnje desnicarske stavove, sto uopste nije logicno. Mogu razumeti bivse radikale, ali nikako bivse komuniste. Sve je bivse, relativno, ovo-ono brteej...

jasdf

pre 5 godina

@XYZ
Jugoslavija jedina zemlja sa dva antifasisticka pokreta? Bezmalo sve zemlje su imale dva pokreta, neke i vise. Negde su medjusobno suprotstavljeni, negde blisko saradjuju.

Advokat

pre 5 godina

Kakva simplifikacija?! Upravo zbog ovako olakog stavljanja znaka jednako izmedju odredjenih pojava kako danas tako i kroz istoriju , danas imamo ovakvu populizmom i neznanjem nametnutu hronicnu tenziju. Stvari treba nazivati pravim imenom, odredjene pojave i sankcionisati ali nikako na ovaj nacin koji pored toga sto nije pojmovno tacan isto tako nece doprineti drugacijem odnosu izmedju Srba i Hrvata. Ne moze se sve gledati kroz Drugi svetski rat, a posebno ne kroz ideologiziranu matricu. Problem Srba i Hrvata koji su nesporno dva naroda slovenskog porekla je identitetake prirode sto nema nikakve veza sa rezimom NDH ili pokretom JVuO tokom Drugog svetskog rata. Isto tako ni pripadnici JVuO kao i pripadnici ustaskih snaga ne mogu biti jednako negativni pojmovi. Ali dokle god postiji ideoloski strah od naucne istine postojace i ovakve simplifikacije koje su vrlo opasne i stetne kako po Srbe tako i po Hrvate.

banjac

pre 5 godina

Srbin sam iz trstenika. Četnici su ubili dva mlađa brata od moje babe. Bez razliga, jedan je bio maloletan. Nikakvi antifasisti oni nisu bili. Plackaši ibični i banditi su bili.! Zašto se veliča četništvo kada su jedino partizani ustali protiv nemaca? Nikada oni nisu bili antifašisti! Oni su se podelili iz kralhevs vojske . Narode Nedao vam Bog opet njih i njihovog noža. Klali su sve ko im se zamerio. Nema to veze sa antifašizmom.

Vojvodina

pre 5 godina

Tačno je da četnici nisu imali logore, ali je činjenica da su vršili masovne zločine i protiv drugih i protiv svog naroda. Takođe je činjenica da su izdajnici i da su otvoreno sarađivali sa okupatorom. Ko ne zna sopstvenu istoriju, osuđen je da je ponavlja. Isto važi i za Hrvate.
Svaka čast ovom poslaniku i kod nas treba doneti iste zakone.

leo

pre 5 godina

U HR nitko normalan ne podrzava ustase, oni su historijska sramota Hrvata. Naravno, ima šačica krezubih idiota, poput Thompsona i njegovih ljubitelja, ali tek iz komentara ovdje vidim da se četništvau srbiji malo tko odriče i da su daleko od toga da postanu tabu.

mladen.ba

pre 5 godina

Srbin sam po nacionalnosti ali mi to u zivotu ne znaci puno. Nisam odgojen da prebrojavam krvna zrnca vec da razlikujem dobre i lose ljude. Za sebe mogu reci da relativno dosta citam o drugom svjetskom ratu, narocito o dogadjanjima na ovim prostorima jer su puna kontroverzi. Poredjenje ustaskog sa cetnickim pokretom ne stoji po mnogim osnovama a najvaznije su one vezane za cilj osnivanja, ideologiju, masovnost zlocina i zlocinackih namjera itd. Ipak, kao sto ne mogu da shvatim one ljude koji velicaju ustastvo (o kome necu ni trositi rijeci) isto tako ne mogu da razumijem ni Srbe koji vide bilo sta pozitivno u Drazinom pokretu. Jer on jeste bio antifasisticki ali do jeseni '41. Kasnije je bio samo na papiru. U praksi zestoka kolaboracija sa Svabama a pogotovo Italijanima. Kao sto neko vec napisa, potrebno je samo malo odvojiti vremena i proguglati. Na internetu mozete naci dosta njemackog ratnog arhiva, ako vec sumnjate u istinitost nasih dokumenata i revizije. Ni komunisti nisu bili cvjecke ali izuzev tzv. martovskih pregovora sa Nijemcima tokom bitke na Neretvi (za koje vjerujem da su bila kupovina vremena i takticki potez trazenja bolje pozicije u delikatnoj situaciji), nema im se sta zamjeriti kada je borba protiv okupatora u pitanju. Dakle, jedini antifasisticki pokret je bio onaj Titov a upravo ta cinjenica najvise i zulja nacionaliste.

VUK

pre 5 godina

@stefan...u ratu nema apsolutno krivih i apsolutno nevinih. Istina je što kažeš da je 06.04.1941. u trenutku napada na K.Jugoslaviju , ista imala regularnu vojsku. Ta vojska i njeni oficiri su izgubili aprilski rat i pali smo pod okupaciju. Deo te vojske ogrnuo je proslavljeni plašt četničkih odreda iz I sv.rata i započeo gerilsku borbu. U isto vreme komunisti organizuju svoje partizanske odrede i koriste okupaciju zemlje za revoluciju i preuzimanje vlasti. To im je bila prioritetna borba. borba , kasnija jurnjava sa Nemcima po planinama u Bosni je bila neophodna zbog sticanja zvanja saveznika silama koje će poraziti Hitlera. U četnike 1941 su mobilisali građane zakonskim pozivima. Taj gerilski stil borbe je potisnuo školovane oficire u drugi plan a primat nad odredima su preuzeli "žestoki" momci tog vremena (reprizu sa Arkanom, Legijom....i dr...gledali smo 1991). Draža i nekoliko čestitih oficira su vodili borbu sa odmetnutim vojvodama koji su bili ogrezli u pljački i ubijanju. Istočna Bosna pamti majora Đurišića , Pocerina i Mačva pamte Račića ..Istočna Srbija pamti Pećanca...nažalost građanski rat i bande i sa jedne i sa druge strane učinile su stravične zločine. Nemačka okupacija izrodila je NDH . Momci sa te teritorije su takođe mobilisani u Ustašku vojsku. Pored nezapamćenih zločina i etničkog čišćenja nad Srbima , vodili su građanski rat sa Partizanima i učestvovali u ratu na strani nacista. Parizani takođe nikog nisu štedeli ..ni u ratu a pogotovu posle pobede. Masovne egzekucije od jeseni 1944 , po svireposti nisu zaostajale za zločinima nekih četničkih vojvoda i ustaške državno organizovane klanice. Tako da imamo : neuspeli pokušaj oficira vojske kralj.Jugoslavije za gerilskom borbom protiv Nemaca koja je prerasla u građanski rat u Srbiji , imamo ustaše koje su bile pod direktnom nacističkom komandom i učinile jezive zločine i na kraju partizane koji su iskoristili okupaciju svoje zemlje za revoluciju.Pogazili zakletvu državi u kojoj su se rodili i na kraju učestvovali u građanskom ratu i etničkim čišćenjima u Bosni i severu C.Gore. Bez milosti su posle rata pobili Jugoslovensku buržoaziju i ukrali joj imovinu. Naročito su partizani u tom zločinu bili temeljni u Srbiji. Tako da nemamo nevinu oružanu silu u II sv.ratu na prostorima ex.YU. Od zabrana nema vajde. Treba samo izneti dokumentovane činjenice. Zaboravite II sv.rat. u Jugoslaviji ..da je bilo tu časti i poštenja , ne bi bilo 1991 i krvavog rata u Sloveniji , Hrvatskoj i Bosni. Treba zaboraviti taj užasan deo naše istorije i krenuti dalje. Prošlost ne možemo promeniti , budućnost nam ne pripada , živimo DANAS , odmah kako treba ...časno i pošteno uz poštovanje svi vera i nacija.

Miki

pre 5 godina

četnici i ustaše nisu isto, ustaše su bili fašistička tvorevina dok su četnici bili samo antikomunisti ali ne fašisti. to što su u komunističkoj Jugoslaviji svi anti komunisti bili proglašeni za fašiste, ne moramo i posle 70 godina da ponavljamo te iste gluposti. nemojte prepravljati istoriju Srbije, da bi ste je spustili na nivo NDH.

Иван

pre 5 godina

Какав спин дал је могуће. Изједначити четнике и усташе апсолутно није могуће. Два света различита које је немогуће упоредити на било који начин. Нијр ми јасно дал људи стварно не знају или се праве да не знају. Свеједно...немојте молим вас стављати фашисте-монструме-нељуде у исти кош са четницима.

Baba Stanojka

pre 5 godina

Koliko samo gluposti ovde na jednom mestu a sve posledica nepoznavanja istine. Zalosno je da ne znamo svoju istoriju koja nema ni vek. Izjednacavanje ustaša i četnika je suludo. Pucanje u sopstvenu glavu. Da, imaju slicnosti u nekim stvarima ali daleko od toga da su isti. Četnici su bili regularna vojska Kraljevine Jugoslavije dok su partizani bili paravojna formacija, kao i ustaše. To je činjenica a ne nesto o cemu se moze dovoriti ili raspravljati.

Srbin ciju su familiju ubijali i cetnici i ustase!

pre 5 godina

@Hrvat kojem su obitelj ubijali i četnici i ustaše, pa čak i zajedno

Podpisujem... problem je u ideologiji i tu je znak jednakosti. Ko je vise poklao nema veze sa cinjenicom da nas srbe vec 30g namerno unistavaju koketirajuci sa cetnicima. Jeste draza je imao neke ideje koje nije bio kadar ni do pola ispuniti!
A ljuticevci? To su isto ceznici
A Nedicavci? I oni su cetnici!
I jos jedna cinjenica! Odbijanje naredjenja komande u ratu se tretira kao izdaja! Draza je odbio naredjenje kralja da se pridruzi NOB i partizanima jer je utripovao da moze da bavi i politikom. Mali oficircic koji je utripovao da je veli vozd i zauvek ostavio razdor medju srbima na partizane i cetnike! A taman smo prevazisli podele na obrenovice i karadjordjevice...
Komsije neka ciste svoje dvoriste... ako hoce neka truju svoju decu mrznjom i ustastvom... nece se to dobrim vratiti sigurno.

A mi... mi treba da se manemo 2 sv rata i probamo da resimo sta cemo sutra!

Mik

pre 5 godina

@F16

Mi se ovde bavimo istorijom, a ne propagandom. U II svetskom ratu moguce da je ponesto Hrvata stradalo od cetnicke ruke u dalmatinskom zaledju, ali cifre o stradalim muslimanima i Hrvatima koje iznosis - to je ustaska propaganda. Pa za vreme celog rata nije stradalo toliko Hrvata. Sa sve Blajburškim incidentom... Ni toliko ih ne bi stradalo da misu imali neoprostivo krvave ruke

Cica D.

pre 5 godina

@hrvat:

да ли си знао да је 20000 комуниста напало са леђа четнике који су се борили против усташа на Лијевча пољу и тако одлучило исход битке? Само тако је и могла да добије битку усташко-комунистичка братија - 30000 усташа и 20000 комуниста,и једни и други до зуба наоружани,против 10000 слабо наоружаних,гладних и исцрпљних четника,то је ваш велики "успех".А нису ни четници остали дужни,погинуло је бар 2000 усташа на Лијевча пољу,и као што рекох четници су у почетку добијали битку против усташа док их комунисти нису напали са леђа.

Miki

pre 5 godina

Cetnici su bili kraljeva garda legalne vojske YU i branili su svoju zemlju od svih neprijatelja a posebno od komunista bez obzira na naciju. Komunisti su napravili vise stete nego koristi boreci se protiv nemaca i tzv domacih izdajnika a zapravo to je bila borba samo za vlast.

idi begaj

pre 5 godina

Jakovčiću svaka ti čast,crno na belo...
Ko ne čuje taj neće nikada ni čuti pošto je zaluđen i sa njim je gotovo ali čuće neka mlada pametna glava,pametna ili normalna....

onlyhuman

pre 5 godina

Cetnici su bili obicni kolaboratori, ustase su imale kvazi-drzavu, vladu, rezim, ustav, plan za istrebljivanje, raseljavanje i asimilaciju nehrvatskog stanovnistva, potpunu podrsku Treceg Rajha i koliko god cetnici zlocina da su pocinili ne mogu da se porede sa ustasama koji su isti sto i nacisti u tadasnjoj Nemackoj.

mrmlj

pre 5 godina

@(F16, 09. avgust 2018 22:07) ‘ladno rece covek da u komunistickoj jugoslaviji nije smelo da se istrazuje o zlocinima cetnika i da su ti zlocini skrivani. tako lupi i ne samo da osta ziv nego i dobi gomilu pluseva na komentar. jos ce ispasti da je komunistickom rezimu ODGOVARALO da se ne zna za zlocine cetnika. jer, sta? nisu hteli da se okalja cetnicki obraz? a paz’ sad, ide slag na tortu... “tek sa demokratskim promenama ‘89. se pocelo pisati o genocidu nad hrvatima i muslimanima”. mora da su ti tekstovi kredibilni, zar ne? mislim, nije da se tad vec uveliko krenulo u pripremu terena za ono sto krece godinu-dve kasnije.

Marlone

pre 5 godina

@ (Petar, 9. avgust 2018 22:34) Osim što si proizvoljno naveo da postoje dokaze, nisi naveo ni jedan da bi potvrdio svoju tvrdnju. Ja ću ti navesti dva kontra tvojih tvrdnji, cetnici su izvukli preko 200 američkih pilota, Draža Mihajlovic je dobio medalju od američkih vlasti poslije Drugog Svjetskog Rata. Niti izdajnici spašavaju protivničke pilote i šalju ih protivnicima da ponovo vrše bombardiranje, niti protivnici daju medalje svojim neprijateljima. Komunistička propaganda i dalje djeluje, a o njihovoj suradnji se malo priča. Rat nije bio crno bijeli već sa mnogo nijansi sive. Npr. Talijani su spašavali Srbe od ustaša. Jesu li onda Srbi trebali okrenuti oružje na Italijane?

aco

pre 5 godina

@F16
Ајде наведите извор за такву тврдњу. То је невероватна глупост да су четници убили стотине хиљада цивила. То је само злонамерна и неутемељена тврдња. Злочине у име четника су вршили углавном одпадници од реглуларне четничке војске, а неки су за то били кажњавани од четничке команда, као нпр. Коста Пећанац. Баш би Де Гол (један од највећих државника 20. века) одликовао некога ко је одговоран за убиства хиљада цивила.

Joao

pre 5 godina

Sve je to fino, ali opet se zagovara znak jednakosti izmedju ustasa i cetnika. A to je neistina i komumisticka izmisljotina.
Ustase su imale drzavu i u toj drzavi drzavnu politiku rasnog i nacionalnog progona i fizicke likvidacije Srba, Jevreja i Cigana. Cetnicki pokret izvorno je antifasisticki. Medjutim u nekim krajevima, stiteci stpski narod od nasilja i genocida okupatorskog rezima i njegovih pomagaca (ustasa, "handzar divizija") cinjeni su
zlocini. Cetnici u Srbiji su se obracunavali sa politickim protivnicima, komunistima i ljotićevcima (koji su pandan ustašama, ali naravno bez veceg uticaja), i sa Nemcima, dok ih komunisti nisu prodali. Cetnici su znali i za surovanje partizana sa Nemcima i zato su morali biti likvidirani i satanizovani posle rata i stavljeni u isti kos sa ustasama.
Ovi Seseljevci i ostala pijana bratija sa kokardama nisu pravi cetnici. Oni koriste ikonografiju koju su za njih smislili komunisti, i naginju fasizmu, sto cetnici NIKADA nisu.

perun

pre 5 godina

Jugoslavija jedina zemlja sa dva antifasisticka pokreta? Bezmalo sve zemlje su imale dva pokreta, neke i vise.Negde su medjusobno suprotstavljeni, negde blisko saradjuju.(jasdf, 09. avgust 2018 22:58)Mnoge zemlje nisu imale nijedan pokret otpora ili je pokret postojao samo na papiru,poput skoro svih u našem okruženju.U pojedinim zemljama su pokreti otpora nastali neposredno pred dolazak Crvene Armije.

kraj

pre 5 godina

Ustaše su jednake četnicima jer su i jedni i drugi klali Srbe. Ali tu prestaje svaka sličnost. Moje su zaklali četnici u šljiviku kraj Morave, a nikada nisu ni čuli za komunizam. Prema tome nemojte poturati tu podmuklu neistinu kako su eto oba naroda kriva jer su jedni drugima nanosili zlo. Odgovorite ko je Hrkać i šta je srbokolj, pa da nastavimo diskusiju. I ako vas nazovem ustašama vi se ponosite, a za najveći deo normalne Srbije naziv četnik je uvreda. Zato prvo priznanje, pa pokajanje, pa katarza, pa nas molite za oprost, a mi ćemo da razmislimo. Ili može i ovako da ostane, ali nam onda mnogo dugujete, a dug je zao drug.

UF-сами против свих!

pre 5 godina

Класична замена теза коју нам продају комунисти и усташе да су четници фашисти и исто што и усташе.

popinski borci

pre 5 godina

2006-e godine srpski parlament je doneo rezoluciju kojom se dva srpska antifašistička pokreta otpora(ravnogorski i partizanski)izjednačavaju.Rezolucija je usvojena ubedljivom većinom,a jedino poslanici SPS-a nisu glasali,iz dobro poznatih razloga.Time je stavljena tačka na građanski rat,koji je vođen za vreme Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije,ali i ispravljena istorijska nepravda.Tu rezoluciju su podržali svi značajniji istoričari,uključujući i najveće stručnjake za istoriju Drugog svetskog rata na prostoru Srbije.Istoričari raspolažu dokazima i činjenicama,koji su lako proverljivi i nikakvi političari i politikanti to ne mogu poreći.Iako su oba pokreta u određenim trenucima vršila pregovore sa nemačkom komandom,uglavnom o razmeni zarobljenika,ne postoji nijedan dokument,kojim se dokazuje saradnja sa okupatorom.Moramo biti ponosni na naš doprinos u borbi protiv fašizma i što smo imali dva antifašistička pokreta otpora,a isto tako moramo biti svesni da su oba pokreta činila zločine nad civilnim stanovništvom i da su pojedini lokalni komandati bili lošiji prema narodu od nacista i njihovih saradnika.Zato nema potrebe da političari drže lekcije iz istorije,za to služe knjige.

historia magistra vitae est

pre 5 godina

Pa partizani su sarađivali sa nemcima. Martovski pregovori 1943 u Zagrebu o zajedičkoj borbi protiv Vojske Kraljevine Jugoslaviji u Otadžbini pod komandom ministra vojnog generala Mihajlovića.
Nacizam nije isto što i fašizam. Nemojte vređati italijane. Nacizam je program Nemačke Nacionalsocijalističke Radničke Partije na čelu sa Adolfom Hitlerom. Fašizam kao vlast je nestao padom Italije u septembru 1943 godine. To je bio prvenstveno populistički pokret i njihovi zločini su krajnje minorni u odnosu na nacističko zlo. Izjednačavanje fašizma i nacizma je služilo komunistima da bi sklonilo pažnju sa imena nacističke stranke i da bi takođe sklonilo pažnju sa činjenice da italijanska vojska nije činila zločine nad srpskim stanovništvom u Dalmaciji, Crnoj Gori, Kosovu i Sandžaku već naprotiv. Vrlo retko je u SFRJ upotrebljavan izraz nacizam.

Davor

pre 5 godina

Izvinite molim vas ali cetnici ne spadaju u prve dve grupe dokaz je spasavanje pilota Amerikanaca u drugom svet ratu.Dokle cemo ih mesati sa fasistima?

Goran

pre 5 godina

Koliko ja znam četnici su bili na strani saveznika i kao takvi borili su se protiv ustaša, obzirom da su ustaše ustvari hrvati, mogu da razumem njihovu mržnju prema četnicima tj. regularnoj vojsci Kraljevine Jugoslavije.

Sale

pre 5 godina

(F16, 9. avgust 2018 22:07)
Zbog takvih "podataka" i ne može da bude koristi od toga šta predlaže taj političar. Tebe ne dotiče ključna izjava "posle osnivanja NDH". TI "derane kanda veruješ u to". Gde su pobijeni ti ljudi? Kada su stigli da ih pobiju na "teritoriji NDH" u toj količini? I ZAŠTO? Kada budete svoja razmišljanja zasnivali na istini (činjenicama) i razumu, a ne na "neki veruju" i "drugar mi je rekao", tada će i biti nekih pomaka. Ovako ti veruješ jedno za svoje, ja verujem drugo za svoje i stojimo na granici koja je mnogo šira i dublja od međudržavne. Zakoni radi forme, koji se ne primenjuju, ne donose promene. Da li, uopšte, postoji želja da se dođe do zbližavanja, je činjenica koja treba da se ustanovi, ili je to samo hrvatska potreba.

Abolirani

pre 5 godina

@Aleksandar
Ime moje , izvuci glavu iz peska. Četnike možeš porediti sa francuskim partizanima , a ove druge sa mislim da je blago poređenje sa SS. Pa jedini koncentracioni logori za decu su imali oni.

4k4.Dex

pre 5 godina

Sve je to lepo druze i nije da branim cetnike jer je tu bilo mnogo olosa koji je ubijao svoj narod ali izjednacavati ustase i cetnike to se i pored toga ne moze. Ustastvo je jedna od najgorih stvari u istorijo covecanstva rame uz rame sa fasistima i teroristima.

jasdf

pre 5 godina

@Mnoge zemlje nisu imale nijedan pokret otpora ili je pokret postojao samo na papiru,poput skoro svih u našem okruženju.U pojedinim zemljama su pokreti otpora nastali neposredno pred dolazak Crvene Armije.
(perun, 10. avgust 2018 01:18)
U nasem okruzenju je jedino Grcka bila na strani saveznika, i imala je tri znacajna pokreta otpora (EAM, EDES i EKKA) i Grcku vojsku u egzilu. Ostale zemlje koje su okruzivale bivsu Jugoslaviju su bile na strani sila osovina.
Deo pokreta otpora u istocnoj Evropi je ratovala i protiv Crvene Armije, smatrali su da ne treba jednu okupaciju da zamene drugom, tako da nisu nastajali sa dolaskom iste. Poljska ima tri znacajna pokreta otpora (AK, AL i JOB) i vojsku u egzilu, Ukrajina nekoliko (cesto se menjaju nazivi i organizacije), na teritorije cehoslovacke su aktivna dva, Francuska ima dva znacajna i vojsku u egzilu, Holandija ima dva ali stvaraju zajednicku komandu da bi uskladili delovanja. Za Belgiju, Norvesku i Dansku mislim da imaju samo jedan pokret, nisam siguran.

Jna

pre 5 godina

Kad SAD kaze Draza je antifasista onda je ok a kada za Milosevica kaze da je fasista e to je vec nesto drugo. Naravno ima takvih milion stvari na svim stranama pa onda kao da kupujes recimo jabuke pa ova mi je ok i uzecu je a ova ne..

mornar

pre 5 godina

Očekivah da će se ovaj poziv prihvatiti i svaka strana svoje nakon više od sedamdeset godina nazvati pravim imenom.
Razočarah se moji su svi patriote a vaši su svi izdajnici.
Kraja nema pomirenja nema, ratne sekire(sjekire) ponovo se iskopavaju dokle!?
Ko u ovoj priči gubi mali ljudi, ko dobija vladajuće klike.
Obrišimo svoje prefikse i naciju i veru i stranaču pripadnost ipak smo mi ljudi pa onda postanimo ljudi, koji se mogu sporazumeti bez prevodioca bez obzira što tražimo prevodioca, želeći da dokažamo da smo različiti.
Ipak smo mi komšije susjedi i trebamo da zakopamo sve nespoirazume i da negujemo duh uzajamno pomoći i razumevanja.
Svi su izgubili i svi broje svoje proterane, mrtve i nestale.
Dosta je bilo pokušajmo negovati zajedništvo bez obzira na različitost.

F16

pre 5 godina

Sve do potkraj 80-tih godina, četnički zločini su bili jedna od tzv. tabu tema, o kojoj se jednostavno nije smjelo u bivšoj Jugoslaviji znanstveno istraživati. Zato su ti zličini četnika jednostavno prešućivani ili tek usput spominjani. Tek s demokratskim promjenama od g. 1989. počelo se i u zemlji pisati o genocidu nad Hrvatima i Muslimanima.

Neposredno nakon proglašenja NDH četnici čine i prva masovnija ubojstva hrvatskog i muslimanskog pučanstva. Tako su npr. četnički odjeli, koji su se nalazili u redovitoj vojsci Kraljevine Jugoslavije i bili namijenjeni za “specijalne akcije”.

Četnici razorili oko 30.000 hrvatskih domova i poubijali najmanje oko 150.000 hrvatskog pučanstva”. Najnovija demografska istraživanja daju mogući stvarni gubitak Hrvata od oko 200.000 a Muslimana oko 100.000 onih koji su ubijeni. Prema mnogima ova brojka je premalena .

ok

pre 5 godina

Žao mi je četnici i ustaše nisu istu.
Četnici su bili na strani saveznika.
Draža je vodio JvuO koja se zalagala za Jugoslaviju a ustaše i domobrani za hrvatsku državu bez Srba.

Gauss

pre 5 godina

Četnici su se borili protiv tih gore navedenih.
(шомика_цзв, 9. avgust 2018 21:15)

Jes', prvih mjesec dana.
Onda su prešli k nacistima kad su vidli da ne mogu protiv njih i Draža i četnici se s ustašama borio za naciste protiv partizana.
Onda pred kraj rata nakon Normandije i poraza kod Staljingarda kad su nacisti bili na izmaku snaga Draža je opet promijenio stranu, spasio te neke pilote i zaradio orden, i Francuzi su mu dali orden ali su mu ga kasnije oduzeli!
Draža je već u decembru 1941. godine u instrukciji svojim komandantima na terenu, Pavlu Đurišiću i Đorđu Lašiću, naveo da je cilj četnika stvaranje Velike Jugoslavije i u njoj etnički čiste Velike Srbije.
Nije njega interesirao nikakav antifašizam nego samo način kako da ostvari zadani cilj, nacisti, Ameri, Rusi, Klingonci, Tunguzijci, potpuno nebitno, cilj opravdava sredstva!

sto bezite

pre 5 godina

Cudno je to da se cetnici uvrk stavljaju u isti kos sa ustasama i nacistima.To rade oni koji nas mrze,ili oni koji nemaju pojma o istoriji.Sa ustasama i nacistima se mogu porediti jedino ljoticevci.Klerofasizam ljoticevaca i ustasa je slican,ali metodi ustasa su bili brutalniji.Cetnici su u pocetku bili najveci borci protiv fasizma,a onda su neki saradjivali sa nemcima,a vecina je presla u partizane.Dakle,svako ko poredi cetnike sa ustasama i nacistima je neznalica.

Stefan

pre 5 godina

Znamo da bi Hrvati najvise voleli da da cetnici i ustase budu isto,ali to jednostavno nije moguce.Ta relativizacija ne prolazi ni na zapadu.JVuO je bila jedina regularna vojna sila u porobljenoj i okupiranoj Jugoslaviji.Svi ostali su bili paravojne jedinice.Ustase su cinile sistematski i sracunat genocid nad Srbima pre svega.Oni su bili hrvatska verzija fasizma,kao sto je nacizam bio nemacka verzija.To su ta 3 oblika fasizma u Evropi 40ih.Zlocini koje su pocinili neki pripadnici JVuO i neke razne bande koje su se samonazivale cetnicima nisu isti ni priblizno kao zlocini ove tri zlocinacke politikeTo su uglavnom sporadicni,osvetnicki zlocini,koje niko ne pravda,ali jednakosti nema.

Ivan

pre 5 godina

Staviti znak jednakosti izmedju ustasa i cetnika je greska i menjanje istorije od strane nasih suseda. Navescu samo nekoliko razlika - cetnici su bili prvenstveno borci za slobodu na teritorijama juzne Srbije i danasnje (Severne) Makedonije i to protiv turskih vlasti, kasnije protiv austrougarskih i bugarskih osvajaca u Velikom ratu, dok se to malo menja u Drugom svetskom ratu. Iako je i cetnike i ustase zblizila borba protiv komunista, cetnici nikada nisu organizovali koncentracione logore, niti pokusali da uniste neki narod. To su pre svega bili borci za slobodu srpskog naroda, a nasi susedi ih uporno izjednacavaju sa nacistickim ustaskim rezimom. Vezu nalaze u poslednjem ratu gde su celokupnu tadasnju vojsku prekrstili u cetnike i tako promenili pogled prvenstveno na borce za slobodu od turske okupacije i potonjih zavojevaca, a time se i srpskom narodu salju negativni prikazi o ovom pokretu.

Aleksandar

pre 5 godina

@(Abolirani, 9. avgust 2018 20:19)

Pa četnici su bili fašisti - zato su lepo i sarađivali sa italijanskim fašistima. Ustaše su, s druge strane, bili nacisti.

kimi

pre 5 godina

Cetnici su bili regularna Jugoslovenska kraljevska vojska(JVO) u otadzbini, nadredjeni su im bili i ministri hrvatske nacionalnosti.
Draza je heroj oba Balkanka Rata, Prvog Svetskog i konzul u Bugarskoj, bio je izrazito anti-germanskog raspolozenja, odlikovan od zapadnih saveza.
Ovo je pokusaj hrvata da pokazu kako smo i mi imali kvinslinge, jesmo, on se zvao Nedic, Dragi Jovanovic...
Jedini cilj JVO je bio oslobodjenje od nemacke okupacije i vracanje parlamentarne monarhije, niceg ovde fasistickog nema.

Milan

pre 5 godina

Dok god mi govorimo da su Cetnici bili antifasisti dotle Hrvati imaju pravo da umanjuju zlocine Ustasa.
Ustase su ubijale nekatolike, a Cetnici komuniste iako su bili i Srbi. Mislim da svaki normalan Srbin bi trebao da zbog toga oseca gadost i prema jednima i drugima.

Срам вас било

pre 5 godina

Извините, али не мењајте историју. Усташе су клале Србе зато што су Срби, а четници су учесници грађанскиг рата.

Dusan

pre 5 godina

Hrvati stalno pokusavaju da naprave paralelu izmedju cetnika i ustasa. A nasi im cesto podilaze, pa cute i pristaju na to. JBuO nije bila nacisticka. Nije imala svoju naci drzavu. Nije sebe stavila u sluzbu treceg rajha. Nije imala logore. U Banjici su veliki deo logorasa cinili cetnici Draze Mihajlovica. Do kraja rata su bili priznati od saveznika.

Petar

pre 5 godina

Ko želi, a ovde izgleda mnogi ne žele, može jednom Gugl pretragom da dođe do pregršt istorijske građe iz nezavisnih izvora koja svedoči o kolaboracionizmu četničkog pokreta i njegovoj direktnoj službi nacističkoj Nemačkoj. Kako Nedićevih četnika čiju kolaboraciju niko i ne poriče, tako i Mihajlovićevih čija je istorijska uloga u poslednjih 30 godina prepuštena romantičnoj mašti revizionistikih istoričara. Ali čim napustite svet internet foruma, opskurnih YouTube kanala i novokompovane literature pune izmišljotina, videćete da dokazi u relevantnoj svetskoj građi na temu Drugog svetskog rata koji bi mogli da operu obraz četništvu jednostavno ne postoje.

XYZ

pre 5 godina

Brozova simetrija je najvise zla donela Balkanu, dozvolivsi Hrvatima da ne odgovaraju za svoju fasisticku proslost, sto do danasnjeg dana ima posledice i opterecuje hrvatsku javnost koja je nacionalno neizivljena. Da su okajali svoje grehe kao Nemci, ne bi ni bilo '91. A Cetnici nisu fasisti, Jugoslavija je bila jedina zemlja sa dva antifasisticka pokreta. Od kraja '41 cetnici nakon neuspele saradnje sa komunistima, postaju kolaboratori sa nacistickim okupatorom i za to nema opravdanja i sramota je velicati ih. Kao i Nedic, sramota je opravdavati njegov rezim. A o ustasama ne bih govorio, nemam stomak za to.

ja sam ja

pre 5 godina

Podržavam sa jedne strane, ali da su ustaše i četnici isti ne bih rekao!
Ne osporavam četničke zločine nad civilma, ali nisu imali konclogore i vršili genocid nad 3 naroda!

Hrvat kojem su obitelj ubijali i četnici i ustaše, pa čak i zajedno

pre 5 godina

Molim sve ove teoretičare četničkog "anti-ustaštva" da mi navedu samo jednu bitku u kojoj su četnici branili srpstvo od ustaša? Samo jednu a da nije bitka na Lijevče polju kad su se nakratko poklali oko toga tko će prvi do Bleiburga? S druge strane, ima dovoljno primjera gdje su surađivali s Nijemcima i ustašama protiv Titovih partizana... Nemojte me krivo shvatit, ne osuđujem ako je netko potomak ustaša i četnika, preci se ne biraju, a u 21-om stoljeću podržavat ustaštvo i četništvo je suludo... bavit se mjerkanjem tko je koga više pobio jer manji broj mrtvih jedne čini boljima, to je licemjerno... a ne zapitat se šta su to točno moderno ustaštvo i četništvo donijeli svojim narodima dobroga, je licemjerno! Samo Kolinda i Vučić i njihova HDZ/SNS kamarila danas profitira od tih debilnih rasprava za ljude s niskom emocionalnom inteligencijom i manjkom osobnog zadovoljstva u životu. Uvik ću bit Hrvat, a nikad ustaša! Uvik ću pljunut četnika, a zagrlit poštenog Srbina! Komunizam, bratstvo i jedinstvo nisu uspjeli, nitko normalan to ne spori, al jel može umjesto bratstva i jedinstva bit "mir, pamet,suradnja, prijateljstvo i dobar standard za sve" ? Ako ćemo pitat ustaše i četnike, ne može... Pa vi nasjedajte na "prvo su nas srbi tlačili u kraljevini pa smo ih morali klat" i "ne može srebrenica da se poredi s jasenovcem"... To su loša povijest i loša statistika, a vjerujte mi, nigdje toliko budala koliko među povjesničarima i statističarima...

Прекините

pre 5 godina

Са усташама се нико не може поредити, у случају четника ни по делима ни по популарности. Стоп лажним поређењима.

ilaminat

pre 5 godina

Do kraja sveta i veka ce hrvati poistovecivati ustase i cetnike, kao da je to nesto sto se moze porediti. Kao da se ista u istoriji moze porediti sa ustasama. Takav sram u svojoj istoriji bih i ja pokusao da korigujem, bas kao i oni.

Trovach

pre 5 godina

Apsolutno podrzavam osudu i zabranu svih ekstremno desnicarskih izjava, stavova, partija... Samo, sta cemo onda sa nasih nekoliko vladajucih partija? Da se ne lazemo, cak i neke, nazovi socijalisticke, partije imaju krajnje desnicarske stavove, sto uopste nije logicno. Mogu razumeti bivse radikale, ali nikako bivse komuniste. Sve je bivse, relativno, ovo-ono brteej...

Advokat

pre 5 godina

Kakva simplifikacija?! Upravo zbog ovako olakog stavljanja znaka jednako izmedju odredjenih pojava kako danas tako i kroz istoriju , danas imamo ovakvu populizmom i neznanjem nametnutu hronicnu tenziju. Stvari treba nazivati pravim imenom, odredjene pojave i sankcionisati ali nikako na ovaj nacin koji pored toga sto nije pojmovno tacan isto tako nece doprineti drugacijem odnosu izmedju Srba i Hrvata. Ne moze se sve gledati kroz Drugi svetski rat, a posebno ne kroz ideologiziranu matricu. Problem Srba i Hrvata koji su nesporno dva naroda slovenskog porekla je identitetake prirode sto nema nikakve veza sa rezimom NDH ili pokretom JVuO tokom Drugog svetskog rata. Isto tako ni pripadnici JVuO kao i pripadnici ustaskih snaga ne mogu biti jednako negativni pojmovi. Ali dokle god postiji ideoloski strah od naucne istine postojace i ovakve simplifikacije koje su vrlo opasne i stetne kako po Srbe tako i po Hrvate.

jasdf

pre 5 godina

@XYZ
Jugoslavija jedina zemlja sa dva antifasisticka pokreta? Bezmalo sve zemlje su imale dva pokreta, neke i vise. Negde su medjusobno suprotstavljeni, negde blisko saradjuju.

Baba Stanojka

pre 5 godina

Koliko samo gluposti ovde na jednom mestu a sve posledica nepoznavanja istine. Zalosno je da ne znamo svoju istoriju koja nema ni vek. Izjednacavanje ustaša i četnika je suludo. Pucanje u sopstvenu glavu. Da, imaju slicnosti u nekim stvarima ali daleko od toga da su isti. Četnici su bili regularna vojska Kraljevine Jugoslavije dok su partizani bili paravojna formacija, kao i ustaše. To je činjenica a ne nesto o cemu se moze dovoriti ili raspravljati.

Miki

pre 5 godina

Cetnici su bili kraljeva garda legalne vojske YU i branili su svoju zemlju od svih neprijatelja a posebno od komunista bez obzira na naciju. Komunisti su napravili vise stete nego koristi boreci se protiv nemaca i tzv domacih izdajnika a zapravo to je bila borba samo za vlast.

kraj

pre 5 godina

Ustaše su jednake četnicima jer su i jedni i drugi klali Srbe. Ali tu prestaje svaka sličnost. Moje su zaklali četnici u šljiviku kraj Morave, a nikada nisu ni čuli za komunizam. Prema tome nemojte poturati tu podmuklu neistinu kako su eto oba naroda kriva jer su jedni drugima nanosili zlo. Odgovorite ko je Hrkać i šta je srbokolj, pa da nastavimo diskusiju. I ako vas nazovem ustašama vi se ponosite, a za najveći deo normalne Srbije naziv četnik je uvreda. Zato prvo priznanje, pa pokajanje, pa katarza, pa nas molite za oprost, a mi ćemo da razmislimo. Ili može i ovako da ostane, ali nam onda mnogo dugujete, a dug je zao drug.

mitke

pre 5 godina

Dok drugi evropski narodi raspravljaju o ekonomiji, poslovima, kreditima, putovanjima, skolovanju dece i svemu ostalom sto cini realan zivot sada i ovde mi se gubimo i dalje u nekakvim besmislenim istorijskim raspravama i zivimo u proslosti. Pitam se samo dokle tako, da li ste prespavali 70 godina, pa i dalje mislite da II svetski rat jos uvek traje?

Miki

pre 5 godina

četnici i ustaše nisu isto, ustaše su bili fašistička tvorevina dok su četnici bili samo antikomunisti ali ne fašisti. to što su u komunističkoj Jugoslaviji svi anti komunisti bili proglašeni za fašiste, ne moramo i posle 70 godina da ponavljamo te iste gluposti. nemojte prepravljati istoriju Srbije, da bi ste je spustili na nivo NDH.

Cica D.

pre 5 godina

@hrvat:

да ли си знао да је 20000 комуниста напало са леђа четнике који су се борили против усташа на Лијевча пољу и тако одлучило исход битке? Само тако је и могла да добије битку усташко-комунистичка братија - 30000 усташа и 20000 комуниста,и једни и други до зуба наоружани,против 10000 слабо наоружаних,гладних и исцрпљних четника,то је ваш велики "успех".А нису ни четници остали дужни,погинуло је бар 2000 усташа на Лијевча пољу,и као што рекох четници су у почетку добијали битку против усташа док их комунисти нису напали са леђа.

Иван

pre 5 godina

Какав спин дал је могуће. Изједначити четнике и усташе апсолутно није могуће. Два света различита које је немогуће упоредити на било који начин. Нијр ми јасно дал људи стварно не знају или се праве да не знају. Свеједно...немојте молим вас стављати фашисте-монструме-нељуде у исти кош са четницима.

popinski borci

pre 5 godina

2006-e godine srpski parlament je doneo rezoluciju kojom se dva srpska antifašistička pokreta otpora(ravnogorski i partizanski)izjednačavaju.Rezolucija je usvojena ubedljivom većinom,a jedino poslanici SPS-a nisu glasali,iz dobro poznatih razloga.Time je stavljena tačka na građanski rat,koji je vođen za vreme Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije,ali i ispravljena istorijska nepravda.Tu rezoluciju su podržali svi značajniji istoričari,uključujući i najveće stručnjake za istoriju Drugog svetskog rata na prostoru Srbije.Istoričari raspolažu dokazima i činjenicama,koji su lako proverljivi i nikakvi političari i politikanti to ne mogu poreći.Iako su oba pokreta u određenim trenucima vršila pregovore sa nemačkom komandom,uglavnom o razmeni zarobljenika,ne postoji nijedan dokument,kojim se dokazuje saradnja sa okupatorom.Moramo biti ponosni na naš doprinos u borbi protiv fašizma i što smo imali dva antifašistička pokreta otpora,a isto tako moramo biti svesni da su oba pokreta činila zločine nad civilnim stanovništvom i da su pojedini lokalni komandati bili lošiji prema narodu od nacista i njihovih saradnika.Zato nema potrebe da političari drže lekcije iz istorije,za to služe knjige.

Goran

pre 5 godina

Koliko ja znam četnici su bili na strani saveznika i kao takvi borili su se protiv ustaša, obzirom da su ustaše ustvari hrvati, mogu da razumem njihovu mržnju prema četnicima tj. regularnoj vojsci Kraljevine Jugoslavije.

onlyhuman

pre 5 godina

Cetnici su bili obicni kolaboratori, ustase su imale kvazi-drzavu, vladu, rezim, ustav, plan za istrebljivanje, raseljavanje i asimilaciju nehrvatskog stanovnistva, potpunu podrsku Treceg Rajha i koliko god cetnici zlocina da su pocinili ne mogu da se porede sa ustasama koji su isti sto i nacisti u tadasnjoj Nemackoj.

historia magistra vitae est

pre 5 godina

Pa partizani su sarađivali sa nemcima. Martovski pregovori 1943 u Zagrebu o zajedičkoj borbi protiv Vojske Kraljevine Jugoslaviji u Otadžbini pod komandom ministra vojnog generala Mihajlovića.
Nacizam nije isto što i fašizam. Nemojte vređati italijane. Nacizam je program Nemačke Nacionalsocijalističke Radničke Partije na čelu sa Adolfom Hitlerom. Fašizam kao vlast je nestao padom Italije u septembru 1943 godine. To je bio prvenstveno populistički pokret i njihovi zločini su krajnje minorni u odnosu na nacističko zlo. Izjednačavanje fašizma i nacizma je služilo komunistima da bi sklonilo pažnju sa imena nacističke stranke i da bi takođe sklonilo pažnju sa činjenice da italijanska vojska nije činila zločine nad srpskim stanovništvom u Dalmaciji, Crnoj Gori, Kosovu i Sandžaku već naprotiv. Vrlo retko je u SFRJ upotrebljavan izraz nacizam.

Joao

pre 5 godina

Sve je to fino, ali opet se zagovara znak jednakosti izmedju ustasa i cetnika. A to je neistina i komumisticka izmisljotina.
Ustase su imale drzavu i u toj drzavi drzavnu politiku rasnog i nacionalnog progona i fizicke likvidacije Srba, Jevreja i Cigana. Cetnicki pokret izvorno je antifasisticki. Medjutim u nekim krajevima, stiteci stpski narod od nasilja i genocida okupatorskog rezima i njegovih pomagaca (ustasa, "handzar divizija") cinjeni su
zlocini. Cetnici u Srbiji su se obracunavali sa politickim protivnicima, komunistima i ljotićevcima (koji su pandan ustašama, ali naravno bez veceg uticaja), i sa Nemcima, dok ih komunisti nisu prodali. Cetnici su znali i za surovanje partizana sa Nemcima i zato su morali biti likvidirani i satanizovani posle rata i stavljeni u isti kos sa ustasama.
Ovi Seseljevci i ostala pijana bratija sa kokardama nisu pravi cetnici. Oni koriste ikonografiju koju su za njih smislili komunisti, i naginju fasizmu, sto cetnici NIKADA nisu.

Mik

pre 5 godina

@F16

Mi se ovde bavimo istorijom, a ne propagandom. U II svetskom ratu moguce da je ponesto Hrvata stradalo od cetnicke ruke u dalmatinskom zaledju, ali cifre o stradalim muslimanima i Hrvatima koje iznosis - to je ustaska propaganda. Pa za vreme celog rata nije stradalo toliko Hrvata. Sa sve Blajburškim incidentom... Ni toliko ih ne bi stradalo da misu imali neoprostivo krvave ruke

Davor

pre 5 godina

Izvinite molim vas ali cetnici ne spadaju u prve dve grupe dokaz je spasavanje pilota Amerikanaca u drugom svet ratu.Dokle cemo ih mesati sa fasistima?

4k4.Dex

pre 5 godina

Sve je to lepo druze i nije da branim cetnike jer je tu bilo mnogo olosa koji je ubijao svoj narod ali izjednacavati ustase i cetnike to se i pored toga ne moze. Ustastvo je jedna od najgorih stvari u istorijo covecanstva rame uz rame sa fasistima i teroristima.

Marlone

pre 5 godina

@ (Petar, 9. avgust 2018 22:34) Osim što si proizvoljno naveo da postoje dokaze, nisi naveo ni jedan da bi potvrdio svoju tvrdnju. Ja ću ti navesti dva kontra tvojih tvrdnji, cetnici su izvukli preko 200 američkih pilota, Draža Mihajlovic je dobio medalju od američkih vlasti poslije Drugog Svjetskog Rata. Niti izdajnici spašavaju protivničke pilote i šalju ih protivnicima da ponovo vrše bombardiranje, niti protivnici daju medalje svojim neprijateljima. Komunistička propaganda i dalje djeluje, a o njihovoj suradnji se malo priča. Rat nije bio crno bijeli već sa mnogo nijansi sive. Npr. Talijani su spašavali Srbe od ustaša. Jesu li onda Srbi trebali okrenuti oružje na Italijane?

banjac

pre 5 godina

Srbin sam iz trstenika. Četnici su ubili dva mlađa brata od moje babe. Bez razliga, jedan je bio maloletan. Nikakvi antifasisti oni nisu bili. Plackaši ibični i banditi su bili.! Zašto se veliča četništvo kada su jedino partizani ustali protiv nemaca? Nikada oni nisu bili antifašisti! Oni su se podelili iz kralhevs vojske . Narode Nedao vam Bog opet njih i njihovog noža. Klali su sve ko im se zamerio. Nema to veze sa antifašizmom.

mladen.ba

pre 5 godina

Srbin sam po nacionalnosti ali mi to u zivotu ne znaci puno. Nisam odgojen da prebrojavam krvna zrnca vec da razlikujem dobre i lose ljude. Za sebe mogu reci da relativno dosta citam o drugom svjetskom ratu, narocito o dogadjanjima na ovim prostorima jer su puna kontroverzi. Poredjenje ustaskog sa cetnickim pokretom ne stoji po mnogim osnovama a najvaznije su one vezane za cilj osnivanja, ideologiju, masovnost zlocina i zlocinackih namjera itd. Ipak, kao sto ne mogu da shvatim one ljude koji velicaju ustastvo (o kome necu ni trositi rijeci) isto tako ne mogu da razumijem ni Srbe koji vide bilo sta pozitivno u Drazinom pokretu. Jer on jeste bio antifasisticki ali do jeseni '41. Kasnije je bio samo na papiru. U praksi zestoka kolaboracija sa Svabama a pogotovo Italijanima. Kao sto neko vec napisa, potrebno je samo malo odvojiti vremena i proguglati. Na internetu mozete naci dosta njemackog ratnog arhiva, ako vec sumnjate u istinitost nasih dokumenata i revizije. Ni komunisti nisu bili cvjecke ali izuzev tzv. martovskih pregovora sa Nijemcima tokom bitke na Neretvi (za koje vjerujem da su bila kupovina vremena i takticki potez trazenja bolje pozicije u delikatnoj situaciji), nema im se sta zamjeriti kada je borba protiv okupatora u pitanju. Dakle, jedini antifasisticki pokret je bio onaj Titov a upravo ta cinjenica najvise i zulja nacionaliste.

Abolirani

pre 5 godina

@Aleksandar
Ime moje , izvuci glavu iz peska. Četnike možeš porediti sa francuskim partizanima , a ove druge sa mislim da je blago poređenje sa SS. Pa jedini koncentracioni logori za decu su imali oni.

Vojvodina

pre 5 godina

Tačno je da četnici nisu imali logore, ali je činjenica da su vršili masovne zločine i protiv drugih i protiv svog naroda. Takođe je činjenica da su izdajnici i da su otvoreno sarađivali sa okupatorom. Ko ne zna sopstvenu istoriju, osuđen je da je ponavlja. Isto važi i za Hrvate.
Svaka čast ovom poslaniku i kod nas treba doneti iste zakone.

idi begaj

pre 5 godina

Jakovčiću svaka ti čast,crno na belo...
Ko ne čuje taj neće nikada ni čuti pošto je zaluđen i sa njim je gotovo ali čuće neka mlada pametna glava,pametna ili normalna....

perun

pre 5 godina

Jugoslavija jedina zemlja sa dva antifasisticka pokreta? Bezmalo sve zemlje su imale dva pokreta, neke i vise.Negde su medjusobno suprotstavljeni, negde blisko saradjuju.(jasdf, 09. avgust 2018 22:58)Mnoge zemlje nisu imale nijedan pokret otpora ili je pokret postojao samo na papiru,poput skoro svih u našem okruženju.U pojedinim zemljama su pokreti otpora nastali neposredno pred dolazak Crvene Armije.

mrmlj

pre 5 godina

@(F16, 09. avgust 2018 22:07) ‘ladno rece covek da u komunistickoj jugoslaviji nije smelo da se istrazuje o zlocinima cetnika i da su ti zlocini skrivani. tako lupi i ne samo da osta ziv nego i dobi gomilu pluseva na komentar. jos ce ispasti da je komunistickom rezimu ODGOVARALO da se ne zna za zlocine cetnika. jer, sta? nisu hteli da se okalja cetnicki obraz? a paz’ sad, ide slag na tortu... “tek sa demokratskim promenama ‘89. se pocelo pisati o genocidu nad hrvatima i muslimanima”. mora da su ti tekstovi kredibilni, zar ne? mislim, nije da se tad vec uveliko krenulo u pripremu terena za ono sto krece godinu-dve kasnije.

Srbin ciju su familiju ubijali i cetnici i ustase!

pre 5 godina

@Hrvat kojem su obitelj ubijali i četnici i ustaše, pa čak i zajedno

Podpisujem... problem je u ideologiji i tu je znak jednakosti. Ko je vise poklao nema veze sa cinjenicom da nas srbe vec 30g namerno unistavaju koketirajuci sa cetnicima. Jeste draza je imao neke ideje koje nije bio kadar ni do pola ispuniti!
A ljuticevci? To su isto ceznici
A Nedicavci? I oni su cetnici!
I jos jedna cinjenica! Odbijanje naredjenja komande u ratu se tretira kao izdaja! Draza je odbio naredjenje kralja da se pridruzi NOB i partizanima jer je utripovao da moze da bavi i politikom. Mali oficircic koji je utripovao da je veli vozd i zauvek ostavio razdor medju srbima na partizane i cetnike! A taman smo prevazisli podele na obrenovice i karadjordjevice...
Komsije neka ciste svoje dvoriste... ako hoce neka truju svoju decu mrznjom i ustastvom... nece se to dobrim vratiti sigurno.

A mi... mi treba da se manemo 2 sv rata i probamo da resimo sta cemo sutra!

Jna

pre 5 godina

Kad SAD kaze Draza je antifasista onda je ok a kada za Milosevica kaze da je fasista e to je vec nesto drugo. Naravno ima takvih milion stvari na svim stranama pa onda kao da kupujes recimo jabuke pa ova mi je ok i uzecu je a ova ne..

UF-сами против свих!

pre 5 godina

Класична замена теза коју нам продају комунисти и усташе да су четници фашисти и исто што и усташе.

leo

pre 5 godina

U HR nitko normalan ne podrzava ustase, oni su historijska sramota Hrvata. Naravno, ima šačica krezubih idiota, poput Thompsona i njegovih ljubitelja, ali tek iz komentara ovdje vidim da se četništvau srbiji malo tko odriče i da su daleko od toga da postanu tabu.

aco

pre 5 godina

@F16
Ајде наведите извор за такву тврдњу. То је невероватна глупост да су четници убили стотине хиљада цивила. То је само злонамерна и неутемељена тврдња. Злочине у име четника су вршили углавном одпадници од реглуларне четничке војске, а неки су за то били кажњавани од четничке команда, као нпр. Коста Пећанац. Баш би Де Гол (један од највећих државника 20. века) одликовао некога ко је одговоран за убиства хиљада цивила.

VUK

pre 5 godina

@stefan...u ratu nema apsolutno krivih i apsolutno nevinih. Istina je što kažeš da je 06.04.1941. u trenutku napada na K.Jugoslaviju , ista imala regularnu vojsku. Ta vojska i njeni oficiri su izgubili aprilski rat i pali smo pod okupaciju. Deo te vojske ogrnuo je proslavljeni plašt četničkih odreda iz I sv.rata i započeo gerilsku borbu. U isto vreme komunisti organizuju svoje partizanske odrede i koriste okupaciju zemlje za revoluciju i preuzimanje vlasti. To im je bila prioritetna borba. borba , kasnija jurnjava sa Nemcima po planinama u Bosni je bila neophodna zbog sticanja zvanja saveznika silama koje će poraziti Hitlera. U četnike 1941 su mobilisali građane zakonskim pozivima. Taj gerilski stil borbe je potisnuo školovane oficire u drugi plan a primat nad odredima su preuzeli "žestoki" momci tog vremena (reprizu sa Arkanom, Legijom....i dr...gledali smo 1991). Draža i nekoliko čestitih oficira su vodili borbu sa odmetnutim vojvodama koji su bili ogrezli u pljački i ubijanju. Istočna Bosna pamti majora Đurišića , Pocerina i Mačva pamte Račića ..Istočna Srbija pamti Pećanca...nažalost građanski rat i bande i sa jedne i sa druge strane učinile su stravične zločine. Nemačka okupacija izrodila je NDH . Momci sa te teritorije su takođe mobilisani u Ustašku vojsku. Pored nezapamćenih zločina i etničkog čišćenja nad Srbima , vodili su građanski rat sa Partizanima i učestvovali u ratu na strani nacista. Parizani takođe nikog nisu štedeli ..ni u ratu a pogotovu posle pobede. Masovne egzekucije od jeseni 1944 , po svireposti nisu zaostajale za zločinima nekih četničkih vojvoda i ustaške državno organizovane klanice. Tako da imamo : neuspeli pokušaj oficira vojske kralj.Jugoslavije za gerilskom borbom protiv Nemaca koja je prerasla u građanski rat u Srbiji , imamo ustaše koje su bile pod direktnom nacističkom komandom i učinile jezive zločine i na kraju partizane koji su iskoristili okupaciju svoje zemlje za revoluciju.Pogazili zakletvu državi u kojoj su se rodili i na kraju učestvovali u građanskom ratu i etničkim čišćenjima u Bosni i severu C.Gore. Bez milosti su posle rata pobili Jugoslovensku buržoaziju i ukrali joj imovinu. Naročito su partizani u tom zločinu bili temeljni u Srbiji. Tako da nemamo nevinu oružanu silu u II sv.ratu na prostorima ex.YU. Od zabrana nema vajde. Treba samo izneti dokumentovane činjenice. Zaboravite II sv.rat. u Jugoslaviji ..da je bilo tu časti i poštenja , ne bi bilo 1991 i krvavog rata u Sloveniji , Hrvatskoj i Bosni. Treba zaboraviti taj užasan deo naše istorije i krenuti dalje. Prošlost ne možemo promeniti , budućnost nam ne pripada , živimo DANAS , odmah kako treba ...časno i pošteno uz poštovanje svi vera i nacija.

mornar

pre 5 godina

Očekivah da će se ovaj poziv prihvatiti i svaka strana svoje nakon više od sedamdeset godina nazvati pravim imenom.
Razočarah se moji su svi patriote a vaši su svi izdajnici.
Kraja nema pomirenja nema, ratne sekire(sjekire) ponovo se iskopavaju dokle!?
Ko u ovoj priči gubi mali ljudi, ko dobija vladajuće klike.
Obrišimo svoje prefikse i naciju i veru i stranaču pripadnost ipak smo mi ljudi pa onda postanimo ljudi, koji se mogu sporazumeti bez prevodioca bez obzira što tražimo prevodioca, želeći da dokažamo da smo različiti.
Ipak smo mi komšije susjedi i trebamo da zakopamo sve nespoirazume i da negujemo duh uzajamno pomoći i razumevanja.
Svi su izgubili i svi broje svoje proterane, mrtve i nestale.
Dosta je bilo pokušajmo negovati zajedništvo bez obzira na različitost.

Sale

pre 5 godina

(F16, 9. avgust 2018 22:07)
Zbog takvih "podataka" i ne može da bude koristi od toga šta predlaže taj političar. Tebe ne dotiče ključna izjava "posle osnivanja NDH". TI "derane kanda veruješ u to". Gde su pobijeni ti ljudi? Kada su stigli da ih pobiju na "teritoriji NDH" u toj količini? I ZAŠTO? Kada budete svoja razmišljanja zasnivali na istini (činjenicama) i razumu, a ne na "neki veruju" i "drugar mi je rekao", tada će i biti nekih pomaka. Ovako ti veruješ jedno za svoje, ja verujem drugo za svoje i stojimo na granici koja je mnogo šira i dublja od međudržavne. Zakoni radi forme, koji se ne primenjuju, ne donose promene. Da li, uopšte, postoji želja da se dođe do zbližavanja, je činjenica koja treba da se ustanovi, ili je to samo hrvatska potreba.

jasdf

pre 5 godina

@Mnoge zemlje nisu imale nijedan pokret otpora ili je pokret postojao samo na papiru,poput skoro svih u našem okruženju.U pojedinim zemljama su pokreti otpora nastali neposredno pred dolazak Crvene Armije.
(perun, 10. avgust 2018 01:18)
U nasem okruzenju je jedino Grcka bila na strani saveznika, i imala je tri znacajna pokreta otpora (EAM, EDES i EKKA) i Grcku vojsku u egzilu. Ostale zemlje koje su okruzivale bivsu Jugoslaviju su bile na strani sila osovina.
Deo pokreta otpora u istocnoj Evropi je ratovala i protiv Crvene Armije, smatrali su da ne treba jednu okupaciju da zamene drugom, tako da nisu nastajali sa dolaskom iste. Poljska ima tri znacajna pokreta otpora (AK, AL i JOB) i vojsku u egzilu, Ukrajina nekoliko (cesto se menjaju nazivi i organizacije), na teritorije cehoslovacke su aktivna dva, Francuska ima dva znacajna i vojsku u egzilu, Holandija ima dva ali stvaraju zajednicku komandu da bi uskladili delovanja. Za Belgiju, Norvesku i Dansku mislim da imaju samo jedan pokret, nisam siguran.