Sreda, 08.08.2018.

18:07

Otac Sava o izjavi Dačića: Ispiraju nam mozak, sluđuju...

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić reagovao je na izjavu srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića.

Izvor: B92

Otac Sava o izjavi Daèiæa: Ispiraju nam mozak, sluðuju... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Ivan

pre 5 godina

Naravno da niko neće da predloži rešenje problema i sa jedne i sa druge strane, ukoliko date realan predlog, odmah vas istaknu na stub srama kao izdajicu i neprijatelja svog naroda. Ukoliko zagovarate nacionalističke stavove, to samo služi za političke poene, a nema veze sa realnošći. Svi oni koji se busaju u grudi, i Srbi i Albanci ne smeju da pređu liniju razgraničenja, al bi zato vrlo rado sve nas poslali da se pobijemo zarad njihovih interesa.

Srđan

pre 5 godina

Neka o. Sava da konkretan predlog šta je po njemu dobro rešenje. Najlakše je sedeti po strani i kritikovati, nego neka on lepo objasni kako on to zamišlja budućnost za Kosovo i Metohiju?

izhlapjeli starac

pre 5 godina

Kada govorimo o tome da ne treba ostaviti "zamrznut konflikt", treba da se podsetimo na jednu stvar.
Gde god da su bile granice i kako god da su se zvale drzave u kojima su ziveli Srbi i Albanci, konflikt je uvek postojao. Nista se nece resiti priznanjem Kosova, bas nista. Ni da im poklonimo pola Srbije. Od zapada necemo dobiti bas nista ako ih priznamo. Mozda neko obecanje. Zasto se najveci sin nasih naroda i narodnosti zuri, jasno je samo njemu.

miki

pre 5 godina

To je politika drzavnog vrha Srbije, ne samo Dacica. Zna se cija resenja on sprovodi.
Ogromna sramota je sto uopste predlazete referendum, najgora ste vlast od kraja 90'.
To svako pametan zna i vidi..

sasa

pre 5 godina

Konacno neko normalan u ovoj zemlji da nesto kaze...konacno neko ima snege i hrabrosti...gde su glumci,akademici,umetnici,novinari,javne licnosti?Podrzite ovog coveka...zasto smo kao nacija doziveli da nas dva omladinca Crveno Crne koalicije ubijaju u pojam?

Dusan

pre 5 godina

Sava i Teodosije su usli u ozbiljnu kampanju, kao da se spremaju da formalizuju ono sto vecina velikodostojnika SPC godinama radi-sakriveni iza mantije bave se politikom i biznisom.

cestitam

pre 5 godina

Sve je tako. Žure da priznaju secesiju. Pa to nigde nema u istoriji. Da hrliš proiznavanju otimača i daješ mu legitimitet. Otac Sava je sve lepo rekao.

Zemun grad SPO

pre 5 godina

Ovo su opasna vremena. Evropskoj Uniji se zuri da resi problem Kosova jer sadasnje stanje svakog trenutka moze da preraste u sukob. Naravno da je podela Kosova koju predlaze Dacic stetna za vecinu tamosnjih Srba kao i crkvu. To je stetno i za sve etnicki mesovite drzave, kao i za stabilnost regiona. Temelj sadasnjeg kosovskog ustava je Ahtisarijev plan koji zabranjuje Kosovu ujedinjenje sa Albanijom. Nakon podele Kosova Albanci ce doneti novi ustav bez tog i drugih po Srbe povoljnih delova Ahtisarijevog dokumenta. Tako bi se prostor juzno od Ibra nasao u uvecanoj Albaniji.
Predlog podele je los, ali je opstanak otvorenog ili zamrznutog konflikta jos gore resenje. Nadajmo se da je otac Sava toga svestan. Treba da bude svestan i to da je mnogima u interesu da ga zavade sa predsednikom Srbije. Sava mora ostati svetionik istine o Srbima na KiM. Zato ne treba podleci propagandi iz vrha crkve, pojedinih opozicionih i vladajucih partija koji sa teorijom zamrznutog konflikta hoce da zaustave evrointegracije Srbije. Takva politika bi otvorila, a ne zamrzla konflikt, koji bi bio resen na stetu Srba i Srbije. Kosovo je izgubila katastrofalna politika Milosevicevog rezima. Ono sto nije izgubljeno su Srbi na KiM. Oni moraju biti najveci dobitnici, a ne gubitnici buduceg obavezujuceg sporazuma Beograda i Pristine.

kosmajac

pre 5 godina

Ko je za SNS ne bi vise smeo da kroci u crkvu. Vi ste pljunuli na Svetog Savu i sve srpske svece i presli na stranu antihrista koji poklanjaju nasu zemlju i svadjaju narod sa srpskom crkvom. Osnujte svoju sektu i molite se svom bogu iz Jajinaca koji ce vas posipati carobnim prahom od koga cete i dalje biti gluvi i slepi pored usiju i ociju.

niksic

pre 5 godina

Pisac, glumac, doktor, istoricar, filosof... neko da ustane i kaze nesto slicno? Izgleda da Srbiju glasno brane Crkva i navijaci! Mozda zato, poslednjih desetak godina, imaju povlascen tretman u Srbiji?

ernesto che

pre 5 godina

Tako i treba za ove na vlast, da im se kaze direktno i bez uvijanja, posto ocigledno misle da su svi u ovoj zemlji idioti-verovatno zbog izbornih rezultata.

ernesto che

pre 5 godina

Tako i treba za ove na vlast, da im se kaze direktno i bez uvijanja, posto ocigledno misle da su svi u ovoj zemlji idioti-verovatno zbog izbornih rezultata.

Kosovka Devojka

pre 5 godina

Tako je! Politicari na vlasti vode psiholoski rat protiv svog naroda. Sta su sve u stanju da urade zarad privilegija i vlasti. Necuveno i zaista strasno! Kakva negativna selekcija u nasoj drzavi i drustvu.

Novosađanka

pre 5 godina

Jednom u životu i ja da kažem sveštenom licu SVAKA VAM ČAST! Nešto bolje i istinitije od njegove izjave odavno nisam pročitala. Šteta što neće imati ko da ga čuje,ali želim bar virtualno da mu stisnem ruku, ja, ateistkinja.

aleksa

pre 5 godina

BRAVO! Ima nas mnogo koji ne mislimo k'o Dacic. A Dacica bi trebalo podsetiti na zakletvu koju je dao prilikom stupanja na funkciju, ako nista drugo.

AL

pre 5 godina

I mi albanci respektujemo Oca Savu, covek koji zna istoriju Decana, zna ko su Albanci i kako smo dobri a i kako smo zli. Covek brani svoje interese i bori se za njih, to je za nas prihvatljivo. Ovaj covek je nekoliko puta bio meta SPC i vlade srbije bas zato sto je govorio istinu.

Miskec

pre 5 godina

"Gospodine, uz sve dužno postovanje, zamolio bih vas da predložite rjesenje...svi samo kritikuju a NIKO, ni vlast ni ostali političari ni gradjani nemaju rjesenje da ponude...dajte nešto konkretno...zna dačić vrlo dobro da ni on a ni vučić jednostavno nemaju ideju kako da rijese apsolutno bilo šta u vezi kosova...na kraju, šta god da odluče valjati neće to je sigurno. Svi spominju devedesete isto kao da nisu bili živi za vrijeme istih. Ja se ne sjećam da je ovaj gospodin i jednu jedinu izjavu protiv slobodanove politike izrekao tokom tih “90ih”.....
(Raleigh salad, 8. avgust 2018 18:36)"
Ovo sto pisete je klasicna zamena teza. Zasto bi Otac Sava davao resenja za Kosovo? Onaj ko se nametao devedesetih kao pobednik nad NATO alijansom, neka sada da resenje, iako izlazi iz ustavnih ovlascenja predsednika drzave koja mu omogucavaju da deli ordenje i cestita drzavne praznike, ali je znao da spocitava Tadicu sve ovo sto danas mnogo vise i gore radi. Kritika nego sta, posebno od onih koji dole zive, imaju na to sva prava. Sto se tice da li je Otac Sava i ranije govorio slicno, pa da ste makar jednom bili u Decanima culi bi ste njegove besede!

Горан

pre 5 godina

Ја сам атеиста. Али, подржавам сваку реч коју је овде изговорио господин игуман Сава Јањић. Браво Саво!!

Petar

pre 5 godina

Oce Savo

ministar Ivica je pobedio 99, kako on kaze tukao se (on ?)

sa Albancima i kako kaze dobro ih zna.

I eto sada peva Osman Agu gospodinu Erdoganu i pregovara predaju.

Da zavrsi posao covek.

Jednostavno nezamenjiv covek od 90te naovamo.

Djole

pre 5 godina

Neka Sava Janjic javno kaze za koje je resenje. Ako je to nesto prihvatljivo za Srbe koji zive na Kosovu neka bude tako. Neka Vucic i Janjic razgovaraju u 4 oka i neka Vucic kaze Janjicu sve sto zna. Neka se onda dogovore. Mi (narod u Srbiji) ne mozemo da odlucujemo jer nemamo informacije. Kljucna pitanja su:
1) Da li su Amerkianci u stanju da nas saslusaju? Secam se Boltona iz 1999 i to je bio jedini Amerikanac koji je bio jako za Srbe a protiv Albanaca.
2) Da li bi Rusi zbog nas potegli oruzje? 100 puta su bili kod Putina i to je prvo sto je normalno da ga pitaju.

Живчан_неки_лик

pre 5 godina

Ја дууугооо нисам чуо разумнијег црквеног човека од игумана Саве! И не само црквеног, већ из јавног живота уопште! Људи као он су изгледа реткост у Србији. Сад ће дачић и снс да му одговоре џиберски. Прошли пут их је ућутао или ја нисам налетео на њихов одговор њему.

Raleigh salad

pre 5 godina

Gospodine, uz sve dužno postovanje, zamolio bih vas da predložite rjesenje...svi samo kritikuju a NIKO, ni vlast ni ostali političari ni gradjani nemaju rjesenje da ponude...dajte nešto konkretno...zna dačić vrlo dobro da ni on a ni vučić jednostavno nemaju ideju kako da rijese apsolutno bilo šta u vezi kosova...na kraju, šta god da odluče valjati neće to je sigurno. Svi spominju devedesete isto kao da nisu bili živi za vrijeme istih. Ja se ne sjećam da je ovaj gospodin i jednu jedinu izjavu protiv slobodanove politike izrekao tokom tih “90ih”.....

besna glista

pre 5 godina

Sve bi to mozda i bilo tako kada bi smo svesno odlucili da imamo amneziju i zaboravimo cinjenicu da je upravo politicko delovanje crkve dovelo do ovog i ovakvog stanja u kojem se sada nalazimo.

Lađar

pre 5 godina

Iguman Sava ima iskustva sa ovima na vlasti i dobro ih poznaje. Što je najvažnije sećanje ga služi za razliku od onih 25,5% koji i dalje podržavaju ove iz devedesetih koji jašu drugi krug.

Jole

pre 5 godina

Bravo oce Savo. Ateista sam ali imate pun respekt za sve sto govorite i jedini imate hrabrosti da kazete a ovaj ludi narod glasa za iste vec 30 godina....

Milorad

pre 5 godina

Umesto ohrabrenja sistematski nam ispiraju mozak defetizmom, sluđuju nas svojim izmišljenim procenama i zaglupljuju tabloidima. I sve to od onih koji su svojevremeno, krajem 90tih, aktivno učestvovali u politici koja je dovela do tragedije na Kosovu i Metohiji, i na kraju tragičan poraz politički i medijski proglasili za pobedu. Sada se ponovo bez imalo stida predstavljaju kao “naši spasioci” i treba da im verujemo”, navodi Janjić.
______
Bolju izjavu nisam procitao 28 godina.

Milorad

pre 5 godina

Umesto ohrabrenja sistematski nam ispiraju mozak defetizmom, sluđuju nas svojim izmišljenim procenama i zaglupljuju tabloidima. I sve to od onih koji su svojevremeno, krajem 90tih, aktivno učestvovali u politici koja je dovela do tragedije na Kosovu i Metohiji, i na kraju tragičan poraz politički i medijski proglasili za pobedu. Sada se ponovo bez imalo stida predstavljaju kao “naši spasioci” i treba da im verujemo”, navodi Janjić.
______
Bolju izjavu nisam procitao 28 godina.

Jole

pre 5 godina

Bravo oce Savo. Ateista sam ali imate pun respekt za sve sto govorite i jedini imate hrabrosti da kazete a ovaj ludi narod glasa za iste vec 30 godina....

Lađar

pre 5 godina

Iguman Sava ima iskustva sa ovima na vlasti i dobro ih poznaje. Što je najvažnije sećanje ga služi za razliku od onih 25,5% koji i dalje podržavaju ove iz devedesetih koji jašu drugi krug.

AL

pre 5 godina

I mi albanci respektujemo Oca Savu, covek koji zna istoriju Decana, zna ko su Albanci i kako smo dobri a i kako smo zli. Covek brani svoje interese i bori se za njih, to je za nas prihvatljivo. Ovaj covek je nekoliko puta bio meta SPC i vlade srbije bas zato sto je govorio istinu.

Живчан_неки_лик

pre 5 godina

Ја дууугооо нисам чуо разумнијег црквеног човека од игумана Саве! И не само црквеног, већ из јавног живота уопште! Људи као он су изгледа реткост у Србији. Сад ће дачић и снс да му одговоре џиберски. Прошли пут их је ућутао или ја нисам налетео на њихов одговор њему.

Petar

pre 5 godina

Oce Savo

ministar Ivica je pobedio 99, kako on kaze tukao se (on ?)

sa Albancima i kako kaze dobro ih zna.

I eto sada peva Osman Agu gospodinu Erdoganu i pregovara predaju.

Da zavrsi posao covek.

Jednostavno nezamenjiv covek od 90te naovamo.

Горан

pre 5 godina

Ја сам атеиста. Али, подржавам сваку реч коју је овде изговорио господин игуман Сава Јањић. Браво Саво!!

aleksa

pre 5 godina

BRAVO! Ima nas mnogo koji ne mislimo k'o Dacic. A Dacica bi trebalo podsetiti na zakletvu koju je dao prilikom stupanja na funkciju, ako nista drugo.

Miskec

pre 5 godina

"Gospodine, uz sve dužno postovanje, zamolio bih vas da predložite rjesenje...svi samo kritikuju a NIKO, ni vlast ni ostali političari ni gradjani nemaju rjesenje da ponude...dajte nešto konkretno...zna dačić vrlo dobro da ni on a ni vučić jednostavno nemaju ideju kako da rijese apsolutno bilo šta u vezi kosova...na kraju, šta god da odluče valjati neće to je sigurno. Svi spominju devedesete isto kao da nisu bili živi za vrijeme istih. Ja se ne sjećam da je ovaj gospodin i jednu jedinu izjavu protiv slobodanove politike izrekao tokom tih “90ih”.....
(Raleigh salad, 8. avgust 2018 18:36)"
Ovo sto pisete je klasicna zamena teza. Zasto bi Otac Sava davao resenja za Kosovo? Onaj ko se nametao devedesetih kao pobednik nad NATO alijansom, neka sada da resenje, iako izlazi iz ustavnih ovlascenja predsednika drzave koja mu omogucavaju da deli ordenje i cestita drzavne praznike, ali je znao da spocitava Tadicu sve ovo sto danas mnogo vise i gore radi. Kritika nego sta, posebno od onih koji dole zive, imaju na to sva prava. Sto se tice da li je Otac Sava i ranije govorio slicno, pa da ste makar jednom bili u Decanima culi bi ste njegove besede!

Novosađanka

pre 5 godina

Jednom u životu i ja da kažem sveštenom licu SVAKA VAM ČAST! Nešto bolje i istinitije od njegove izjave odavno nisam pročitala. Šteta što neće imati ko da ga čuje,ali želim bar virtualno da mu stisnem ruku, ja, ateistkinja.

ernesto che

pre 5 godina

Tako i treba za ove na vlast, da im se kaze direktno i bez uvijanja, posto ocigledno misle da su svi u ovoj zemlji idioti-verovatno zbog izbornih rezultata.

kosmajac

pre 5 godina

Ko je za SNS ne bi vise smeo da kroci u crkvu. Vi ste pljunuli na Svetog Savu i sve srpske svece i presli na stranu antihrista koji poklanjaju nasu zemlju i svadjaju narod sa srpskom crkvom. Osnujte svoju sektu i molite se svom bogu iz Jajinaca koji ce vas posipati carobnim prahom od koga cete i dalje biti gluvi i slepi pored usiju i ociju.

Kosovka Devojka

pre 5 godina

Tako je! Politicari na vlasti vode psiholoski rat protiv svog naroda. Sta su sve u stanju da urade zarad privilegija i vlasti. Necuveno i zaista strasno! Kakva negativna selekcija u nasoj drzavi i drustvu.

ernesto che

pre 5 godina

Tako i treba za ove na vlast, da im se kaze direktno i bez uvijanja, posto ocigledno misle da su svi u ovoj zemlji idioti-verovatno zbog izbornih rezultata.

niksic

pre 5 godina

Pisac, glumac, doktor, istoricar, filosof... neko da ustane i kaze nesto slicno? Izgleda da Srbiju glasno brane Crkva i navijaci! Mozda zato, poslednjih desetak godina, imaju povlascen tretman u Srbiji?

besna glista

pre 5 godina

Sve bi to mozda i bilo tako kada bi smo svesno odlucili da imamo amneziju i zaboravimo cinjenicu da je upravo politicko delovanje crkve dovelo do ovog i ovakvog stanja u kojem se sada nalazimo.

Raleigh salad

pre 5 godina

Gospodine, uz sve dužno postovanje, zamolio bih vas da predložite rjesenje...svi samo kritikuju a NIKO, ni vlast ni ostali političari ni gradjani nemaju rjesenje da ponude...dajte nešto konkretno...zna dačić vrlo dobro da ni on a ni vučić jednostavno nemaju ideju kako da rijese apsolutno bilo šta u vezi kosova...na kraju, šta god da odluče valjati neće to je sigurno. Svi spominju devedesete isto kao da nisu bili živi za vrijeme istih. Ja se ne sjećam da je ovaj gospodin i jednu jedinu izjavu protiv slobodanove politike izrekao tokom tih “90ih”.....

Djole

pre 5 godina

Neka Sava Janjic javno kaze za koje je resenje. Ako je to nesto prihvatljivo za Srbe koji zive na Kosovu neka bude tako. Neka Vucic i Janjic razgovaraju u 4 oka i neka Vucic kaze Janjicu sve sto zna. Neka se onda dogovore. Mi (narod u Srbiji) ne mozemo da odlucujemo jer nemamo informacije. Kljucna pitanja su:
1) Da li su Amerkianci u stanju da nas saslusaju? Secam se Boltona iz 1999 i to je bio jedini Amerikanac koji je bio jako za Srbe a protiv Albanaca.
2) Da li bi Rusi zbog nas potegli oruzje? 100 puta su bili kod Putina i to je prvo sto je normalno da ga pitaju.

sasa

pre 5 godina

Konacno neko normalan u ovoj zemlji da nesto kaze...konacno neko ima snege i hrabrosti...gde su glumci,akademici,umetnici,novinari,javne licnosti?Podrzite ovog coveka...zasto smo kao nacija doziveli da nas dva omladinca Crveno Crne koalicije ubijaju u pojam?

Zemun grad SPO

pre 5 godina

Ovo su opasna vremena. Evropskoj Uniji se zuri da resi problem Kosova jer sadasnje stanje svakog trenutka moze da preraste u sukob. Naravno da je podela Kosova koju predlaze Dacic stetna za vecinu tamosnjih Srba kao i crkvu. To je stetno i za sve etnicki mesovite drzave, kao i za stabilnost regiona. Temelj sadasnjeg kosovskog ustava je Ahtisarijev plan koji zabranjuje Kosovu ujedinjenje sa Albanijom. Nakon podele Kosova Albanci ce doneti novi ustav bez tog i drugih po Srbe povoljnih delova Ahtisarijevog dokumenta. Tako bi se prostor juzno od Ibra nasao u uvecanoj Albaniji.
Predlog podele je los, ali je opstanak otvorenog ili zamrznutog konflikta jos gore resenje. Nadajmo se da je otac Sava toga svestan. Treba da bude svestan i to da je mnogima u interesu da ga zavade sa predsednikom Srbije. Sava mora ostati svetionik istine o Srbima na KiM. Zato ne treba podleci propagandi iz vrha crkve, pojedinih opozicionih i vladajucih partija koji sa teorijom zamrznutog konflikta hoce da zaustave evrointegracije Srbije. Takva politika bi otvorila, a ne zamrzla konflikt, koji bi bio resen na stetu Srba i Srbije. Kosovo je izgubila katastrofalna politika Milosevicevog rezima. Ono sto nije izgubljeno su Srbi na KiM. Oni moraju biti najveci dobitnici, a ne gubitnici buduceg obavezujuceg sporazuma Beograda i Pristine.

miki

pre 5 godina

To je politika drzavnog vrha Srbije, ne samo Dacica. Zna se cija resenja on sprovodi.
Ogromna sramota je sto uopste predlazete referendum, najgora ste vlast od kraja 90'.
To svako pametan zna i vidi..

cestitam

pre 5 godina

Sve je tako. Žure da priznaju secesiju. Pa to nigde nema u istoriji. Da hrliš proiznavanju otimača i daješ mu legitimitet. Otac Sava je sve lepo rekao.

izhlapjeli starac

pre 5 godina

Kada govorimo o tome da ne treba ostaviti "zamrznut konflikt", treba da se podsetimo na jednu stvar.
Gde god da su bile granice i kako god da su se zvale drzave u kojima su ziveli Srbi i Albanci, konflikt je uvek postojao. Nista se nece resiti priznanjem Kosova, bas nista. Ni da im poklonimo pola Srbije. Od zapada necemo dobiti bas nista ako ih priznamo. Mozda neko obecanje. Zasto se najveci sin nasih naroda i narodnosti zuri, jasno je samo njemu.

Ivan

pre 5 godina

Naravno da niko neće da predloži rešenje problema i sa jedne i sa druge strane, ukoliko date realan predlog, odmah vas istaknu na stub srama kao izdajicu i neprijatelja svog naroda. Ukoliko zagovarate nacionalističke stavove, to samo služi za političke poene, a nema veze sa realnošći. Svi oni koji se busaju u grudi, i Srbi i Albanci ne smeju da pređu liniju razgraničenja, al bi zato vrlo rado sve nas poslali da se pobijemo zarad njihovih interesa.

Srđan

pre 5 godina

Neka o. Sava da konkretan predlog šta je po njemu dobro rešenje. Najlakše je sedeti po strani i kritikovati, nego neka on lepo objasni kako on to zamišlja budućnost za Kosovo i Metohiju?

Dusan

pre 5 godina

Sava i Teodosije su usli u ozbiljnu kampanju, kao da se spremaju da formalizuju ono sto vecina velikodostojnika SPC godinama radi-sakriveni iza mantije bave se politikom i biznisom.

Jole

pre 5 godina

Bravo oce Savo. Ateista sam ali imate pun respekt za sve sto govorite i jedini imate hrabrosti da kazete a ovaj ludi narod glasa za iste vec 30 godina....

Milorad

pre 5 godina

Umesto ohrabrenja sistematski nam ispiraju mozak defetizmom, sluđuju nas svojim izmišljenim procenama i zaglupljuju tabloidima. I sve to od onih koji su svojevremeno, krajem 90tih, aktivno učestvovali u politici koja je dovela do tragedije na Kosovu i Metohiji, i na kraju tragičan poraz politički i medijski proglasili za pobedu. Sada se ponovo bez imalo stida predstavljaju kao “naši spasioci” i treba da im verujemo”, navodi Janjić.
______
Bolju izjavu nisam procitao 28 godina.

Lađar

pre 5 godina

Iguman Sava ima iskustva sa ovima na vlasti i dobro ih poznaje. Što je najvažnije sećanje ga služi za razliku od onih 25,5% koji i dalje podržavaju ove iz devedesetih koji jašu drugi krug.

AL

pre 5 godina

I mi albanci respektujemo Oca Savu, covek koji zna istoriju Decana, zna ko su Albanci i kako smo dobri a i kako smo zli. Covek brani svoje interese i bori se za njih, to je za nas prihvatljivo. Ovaj covek je nekoliko puta bio meta SPC i vlade srbije bas zato sto je govorio istinu.

Raleigh salad

pre 5 godina

Gospodine, uz sve dužno postovanje, zamolio bih vas da predložite rjesenje...svi samo kritikuju a NIKO, ni vlast ni ostali političari ni gradjani nemaju rjesenje da ponude...dajte nešto konkretno...zna dačić vrlo dobro da ni on a ni vučić jednostavno nemaju ideju kako da rijese apsolutno bilo šta u vezi kosova...na kraju, šta god da odluče valjati neće to je sigurno. Svi spominju devedesete isto kao da nisu bili živi za vrijeme istih. Ja se ne sjećam da je ovaj gospodin i jednu jedinu izjavu protiv slobodanove politike izrekao tokom tih “90ih”.....

besna glista

pre 5 godina

Sve bi to mozda i bilo tako kada bi smo svesno odlucili da imamo amneziju i zaboravimo cinjenicu da je upravo politicko delovanje crkve dovelo do ovog i ovakvog stanja u kojem se sada nalazimo.

Petar

pre 5 godina

Oce Savo

ministar Ivica je pobedio 99, kako on kaze tukao se (on ?)

sa Albancima i kako kaze dobro ih zna.

I eto sada peva Osman Agu gospodinu Erdoganu i pregovara predaju.

Da zavrsi posao covek.

Jednostavno nezamenjiv covek od 90te naovamo.

Живчан_неки_лик

pre 5 godina

Ја дууугооо нисам чуо разумнијег црквеног човека од игумана Саве! И не само црквеног, већ из јавног живота уопште! Људи као он су изгледа реткост у Србији. Сад ће дачић и снс да му одговоре џиберски. Прошли пут их је ућутао или ја нисам налетео на њихов одговор њему.

Горан

pre 5 godina

Ја сам атеиста. Али, подржавам сваку реч коју је овде изговорио господин игуман Сава Јањић. Браво Саво!!

Miskec

pre 5 godina

"Gospodine, uz sve dužno postovanje, zamolio bih vas da predložite rjesenje...svi samo kritikuju a NIKO, ni vlast ni ostali političari ni gradjani nemaju rjesenje da ponude...dajte nešto konkretno...zna dačić vrlo dobro da ni on a ni vučić jednostavno nemaju ideju kako da rijese apsolutno bilo šta u vezi kosova...na kraju, šta god da odluče valjati neće to je sigurno. Svi spominju devedesete isto kao da nisu bili živi za vrijeme istih. Ja se ne sjećam da je ovaj gospodin i jednu jedinu izjavu protiv slobodanove politike izrekao tokom tih “90ih”.....
(Raleigh salad, 8. avgust 2018 18:36)"
Ovo sto pisete je klasicna zamena teza. Zasto bi Otac Sava davao resenja za Kosovo? Onaj ko se nametao devedesetih kao pobednik nad NATO alijansom, neka sada da resenje, iako izlazi iz ustavnih ovlascenja predsednika drzave koja mu omogucavaju da deli ordenje i cestita drzavne praznike, ali je znao da spocitava Tadicu sve ovo sto danas mnogo vise i gore radi. Kritika nego sta, posebno od onih koji dole zive, imaju na to sva prava. Sto se tice da li je Otac Sava i ranije govorio slicno, pa da ste makar jednom bili u Decanima culi bi ste njegove besede!

aleksa

pre 5 godina

BRAVO! Ima nas mnogo koji ne mislimo k'o Dacic. A Dacica bi trebalo podsetiti na zakletvu koju je dao prilikom stupanja na funkciju, ako nista drugo.

Djole

pre 5 godina

Neka Sava Janjic javno kaze za koje je resenje. Ako je to nesto prihvatljivo za Srbe koji zive na Kosovu neka bude tako. Neka Vucic i Janjic razgovaraju u 4 oka i neka Vucic kaze Janjicu sve sto zna. Neka se onda dogovore. Mi (narod u Srbiji) ne mozemo da odlucujemo jer nemamo informacije. Kljucna pitanja su:
1) Da li su Amerkianci u stanju da nas saslusaju? Secam se Boltona iz 1999 i to je bio jedini Amerikanac koji je bio jako za Srbe a protiv Albanaca.
2) Da li bi Rusi zbog nas potegli oruzje? 100 puta su bili kod Putina i to je prvo sto je normalno da ga pitaju.

Zemun grad SPO

pre 5 godina

Ovo su opasna vremena. Evropskoj Uniji se zuri da resi problem Kosova jer sadasnje stanje svakog trenutka moze da preraste u sukob. Naravno da je podela Kosova koju predlaze Dacic stetna za vecinu tamosnjih Srba kao i crkvu. To je stetno i za sve etnicki mesovite drzave, kao i za stabilnost regiona. Temelj sadasnjeg kosovskog ustava je Ahtisarijev plan koji zabranjuje Kosovu ujedinjenje sa Albanijom. Nakon podele Kosova Albanci ce doneti novi ustav bez tog i drugih po Srbe povoljnih delova Ahtisarijevog dokumenta. Tako bi se prostor juzno od Ibra nasao u uvecanoj Albaniji.
Predlog podele je los, ali je opstanak otvorenog ili zamrznutog konflikta jos gore resenje. Nadajmo se da je otac Sava toga svestan. Treba da bude svestan i to da je mnogima u interesu da ga zavade sa predsednikom Srbije. Sava mora ostati svetionik istine o Srbima na KiM. Zato ne treba podleci propagandi iz vrha crkve, pojedinih opozicionih i vladajucih partija koji sa teorijom zamrznutog konflikta hoce da zaustave evrointegracije Srbije. Takva politika bi otvorila, a ne zamrzla konflikt, koji bi bio resen na stetu Srba i Srbije. Kosovo je izgubila katastrofalna politika Milosevicevog rezima. Ono sto nije izgubljeno su Srbi na KiM. Oni moraju biti najveci dobitnici, a ne gubitnici buduceg obavezujuceg sporazuma Beograda i Pristine.

ernesto che

pre 5 godina

Tako i treba za ove na vlast, da im se kaze direktno i bez uvijanja, posto ocigledno misle da su svi u ovoj zemlji idioti-verovatno zbog izbornih rezultata.

Novosađanka

pre 5 godina

Jednom u životu i ja da kažem sveštenom licu SVAKA VAM ČAST! Nešto bolje i istinitije od njegove izjave odavno nisam pročitala. Šteta što neće imati ko da ga čuje,ali želim bar virtualno da mu stisnem ruku, ja, ateistkinja.

Kosovka Devojka

pre 5 godina

Tako je! Politicari na vlasti vode psiholoski rat protiv svog naroda. Sta su sve u stanju da urade zarad privilegija i vlasti. Necuveno i zaista strasno! Kakva negativna selekcija u nasoj drzavi i drustvu.

ernesto che

pre 5 godina

Tako i treba za ove na vlast, da im se kaze direktno i bez uvijanja, posto ocigledno misle da su svi u ovoj zemlji idioti-verovatno zbog izbornih rezultata.

niksic

pre 5 godina

Pisac, glumac, doktor, istoricar, filosof... neko da ustane i kaze nesto slicno? Izgleda da Srbiju glasno brane Crkva i navijaci! Mozda zato, poslednjih desetak godina, imaju povlascen tretman u Srbiji?

kosmajac

pre 5 godina

Ko je za SNS ne bi vise smeo da kroci u crkvu. Vi ste pljunuli na Svetog Savu i sve srpske svece i presli na stranu antihrista koji poklanjaju nasu zemlju i svadjaju narod sa srpskom crkvom. Osnujte svoju sektu i molite se svom bogu iz Jajinaca koji ce vas posipati carobnim prahom od koga cete i dalje biti gluvi i slepi pored usiju i ociju.

Dusan

pre 5 godina

Sava i Teodosije su usli u ozbiljnu kampanju, kao da se spremaju da formalizuju ono sto vecina velikodostojnika SPC godinama radi-sakriveni iza mantije bave se politikom i biznisom.

Srđan

pre 5 godina

Neka o. Sava da konkretan predlog šta je po njemu dobro rešenje. Najlakše je sedeti po strani i kritikovati, nego neka on lepo objasni kako on to zamišlja budućnost za Kosovo i Metohiju?

izhlapjeli starac

pre 5 godina

Kada govorimo o tome da ne treba ostaviti "zamrznut konflikt", treba da se podsetimo na jednu stvar.
Gde god da su bile granice i kako god da su se zvale drzave u kojima su ziveli Srbi i Albanci, konflikt je uvek postojao. Nista se nece resiti priznanjem Kosova, bas nista. Ni da im poklonimo pola Srbije. Od zapada necemo dobiti bas nista ako ih priznamo. Mozda neko obecanje. Zasto se najveci sin nasih naroda i narodnosti zuri, jasno je samo njemu.

miki

pre 5 godina

To je politika drzavnog vrha Srbije, ne samo Dacica. Zna se cija resenja on sprovodi.
Ogromna sramota je sto uopste predlazete referendum, najgora ste vlast od kraja 90'.
To svako pametan zna i vidi..

Ivan

pre 5 godina

Naravno da niko neće da predloži rešenje problema i sa jedne i sa druge strane, ukoliko date realan predlog, odmah vas istaknu na stub srama kao izdajicu i neprijatelja svog naroda. Ukoliko zagovarate nacionalističke stavove, to samo služi za političke poene, a nema veze sa realnošći. Svi oni koji se busaju u grudi, i Srbi i Albanci ne smeju da pređu liniju razgraničenja, al bi zato vrlo rado sve nas poslali da se pobijemo zarad njihovih interesa.

sasa

pre 5 godina

Konacno neko normalan u ovoj zemlji da nesto kaze...konacno neko ima snege i hrabrosti...gde su glumci,akademici,umetnici,novinari,javne licnosti?Podrzite ovog coveka...zasto smo kao nacija doziveli da nas dva omladinca Crveno Crne koalicije ubijaju u pojam?

cestitam

pre 5 godina

Sve je tako. Žure da priznaju secesiju. Pa to nigde nema u istoriji. Da hrliš proiznavanju otimača i daješ mu legitimitet. Otac Sava je sve lepo rekao.