Sreda, 08.08.2018.

09:00

"Taj što živi u enklavi odavno ne misli da je to deo SRB"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je ne vidi spremnost Prištine na kompromis kada je u pitanju status Kosova, ali kaže i da oni imaju neka “moranja“.

Izvor: Prva

"Taj što živi u enklavi odavno ne misli da je to deo SRB" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

Powerslave

pre 5 godina

Skandalozna izjava nekoga ko je na jednoj od najviših funkcija u državi. Čovek kome je u opisu posla da vodi računa o interesima države najopuštenije se odriče teritorije i stanovnika te iste države.

A logike ni na vidiku

pre 5 godina

@stranger
To sto ces ti da se odreknes suvereniteta i prihvatis nasilno otimanje teritorije nema nikakve veze sa drugima, npr. BiH.Ti bi da prodas slobodu, ali da Ameri nateraju BiH da se i ona odrekne suvereniteta.Trgujes tako sto ono sto je tvoje dajes za tudje koje niko ne nudi.

baa

pre 5 godina

Kosovo tretirati kao okupiranu teritoriju, kao što se Kipar ophodi prema svojoj južnoj pokrajini koja je pod okupacijom Turske. Zar nije i Aphazija i Osetija, kao i Ukrajina u sličnoj situaciji? I niko ne pregovara oko svoje teritorije, već čekaju novo vreme. Da je kojim slučajem car Lazar predao Muratu deo Srbije u zamenu za slobodu ostalog dela države, zar ne bi to ostalo u trajnom vlasništvu Turske. Ovako, prošlo 500 godina i ponovo je celo slobodno. Dakle, ne pregovarati oko promene granica nipošto.

Blek

pre 5 godina

Treba priznati Kosovo ali pod ovim uslovima: otpis spoljnjeg duga, ulazak u EU i NATO, pravo na referendum o samoopredelenju Srpske. 
(stranger, 08. avgust 2018 12:22) 

Kako ćeš tražiti Referendum o samoopredeljenju Srpske kada je i Srbija, Dejtonskim međunarodnim ugovorom, garant nezavisnosti i celovitosti Bosne i Hercegovine ?
(Novi Sad, 08. avgust 2018 12:54)


Dejtonskim sporazumom je i SR Jugoslavija celovita i nezavisna.

Masha

pre 5 godina

Ne ocekujem da se to sasvim javno objavi, ali po pitanju KiM treba prici sasvim racionalno. Svake emocije treba staviti po strani. Racionalan pristup podrazumeva da preracunamo sta nas vise kosta, sta nam je u interesu, a sta nije.

Npr, sasvim nam je u interesu da cela planina Kopaonik bude u nasem vlasnistvu. To je vazno kako geografski, zbog stanovnistva tamo, pa i vojno, itd. To drugim recima znaci da je sever Kosova sasvim vestacki deo Kosova. Zatim, treba videti dalje, reke, analizirati njihove tokove, obeleziti mesta u koje je direktno ulagala drzava Srbija, napraviti plan za sta da se borimo i nikada ne popustimo, a sta bismo im mogli prodati i koliko bi to kostalo. Itd. Imovina, naravno, neko rece od komentatora : "Bolje i zamrznuti konflikt nego poklanjati teritoriju Albancima". Ali nisam sigurna da bi to pazljiva analiza pokazala. Ne treba nista pokloniti, ali ako su oni vec masovno kupili zemlju, onda i nije nase pa da poklanjamo. Dakle, na ovom problemu treba da radi neka kancelarija, a ne ovako kako sad rade, vec da zaposle ekonomiste, da se bace na veliki posao, imaju zemljisnje knjige, analiza gde je sta itd. Sve drugo je samo prica o nekim emocijama, zeljama itd. E, to ocekujem od drzave. I onda podeliti, naravno, jer smo se ceo 20. vek iseljavali odatle. Pa cak ni SPC nema centar na Kosovu, o cemu pricamo? Ili imamo plan kako ce tamo za 100 godina biti vecina Srbi?!

Novi Sad

pre 5 godina

Treba priznati Kosovo ali pod ovim uslovima: otpis spoljnjeg duga, ulazak u EU i NATO, pravo na referendum o samoopredelenju Srpske.
(stranger, 08. avgust 2018 12:22)

Kako ćeš tražiti Referendum o samoopredeljenju Srpske kada je i Srbija, Dejtonskim međunarodnim ugovorom, garant nezavisnosti i celovitosti Bosne i Hercegovine ?

lune

pre 5 godina

Ima ljudi koji i dalje misli da je Milošević za sve kriv. :D On je kriv, za krađu, krađu izbora, kriv je nama. Ali za Kosovo, mogao je tu da bude ko god, opet bi sve isto bilo.

baa

pre 5 godina

@stranger

Nešto gluplje odavno nisam čuo. Otpis duga? Zar to nije prodaja teritorije u pravom smislu reči. I ko bi vlastima dao za pravo da to urade, da žrtvuju ne samo teritoriju, već i 120.000 Srba koji žive tamo, kao i svu imovinu koju poseduju kako žitelji tako i država i naročito SPC. A da li treba da pominjem brojne rudnike, od Trepčinih, zatim Feronikl u Glogovcu, rudnik uglja u Obiliću koji ima 10 puta više uglja od Kolubarskih i još nekih manjih. Vrednost samo tih rudnika je veća od spoljnog duga Srbije. E moj stranče(kako si se potpisao), bolje je bavi se pfognozom vremena ili sportom, a ostavi se politike.

M

pre 5 godina

@Milan Djurica, tako je! To je jedini jezik koji medjunarodno pravo razume. Imovina, imovina, imovina. Na zalost, mi na vlasti imamo poltrone EU, koji rade samo sta im se kaze, jer su uz takav dogovor na vlast i dosli. To da na Kosovu i Metohiji ima daleko vise Albanaca nego Srba je cinjenicno stanje, ali to ne znaci da im treba jednostavno pokloniti svu imovinu koja se tamo nalazi, nije to ni moje ni tvoje, ni Vucicevo ni Dacicevo da ga se odricemo. To su nam nasi preci ostavili, koji su vekovima unazad krvarili i radili za tu zemlju, i mi imamo obavezu da to nasledstvo ostavimo svojoj deci. Najgore od svega je sto ni Albanci ne zive nista bolje od nas, i oni se mahom iseljavaju na zapad gde se bolje zivi. Kada bismo mi uspeli da uredimo nasu zemlju, da se u njoj lepo i rado zivi, mislim da bi onda i njima bilo u interesu da ostanu unutar te i takve drzave, i imali bi daleko manje razloga za otcepljenje

Huan Pablo Don Fernando

pre 5 godina

ne da nece biti boljeg resenja za kosovo, nego nece biti goreg perioda od ovog danas, ne samo za kosovo nego za srbe i srbiju uopste!!!

Snezana Milic

pre 5 godina

Od kud mu pravo da deli Kosovo,zbog Dodika prijatelja vlade Republike Srbije. I on I Vucic su cekali 19.god da izaberu najgore.Molim Vas objavite ovaj komentar

too low

pre 5 godina

Jedna je neoboriva istina,ona zbog koje je Kosovo izgubljeno,a to je da je prodato 80tih i pocetkom 90tih masovnim iseljavanjem Srba. To je trajalo 12-13 godina,postepeno i sistematski,i takoreci neprimetno. E te "Srbe" ja krivim najvise. Prodavali su kuce i imanja za vrtoglave cifre,a ovamo dolazili i kupovali kuce za 5-10 puta manje iznose. A ovde kukaju kako je tamo njima bilo lose,pa to "lose" naplati milion evra. To je nase prokletstvo,nesloga i pohlepa. Dok su Albanci vrlo strpljivo sprovodili strategiju,i evo stigli do cilja,mi se gusimo jedni s drugima.
Zaposeli sve moguce drzavne jasle,sudove,miliciju,EPS,poresku,zdravstvo i td. Zasto? Jer su mogli da kupe mesto za velike pare, a da se ne zakaslju. E,dragi moji juzni zemljaci,vi ste prodali kosovo,a mi sad da ginemo za neki kusur. Muka mi je od vas!!!

make yugoslavia great again!

pre 5 godina

Ostavka! Kako samo mozes take stvari da pricas, da nisi ti taj koji je otvorio Pandorinu kutiju. A ko je otvorio nego ti i tvoji? I kakva je to tastina da citas misli onih koji zive u enklavama. Onda sta to znaci, da ih otpisemo? Da se za njih vise ne brinemo, da su se oni prilagodili, vise ne misle da su Srbi, niti im Srbija nedostaje i tu sada uzivaju! Kako samo sme jedan ministar tako da javno razmislja? Pa oni su istinski srpski rodoljubi! Za razliku od sitnih sibicara bez ikakvih principa, koji bi da trguju, primaju mito, putuju po svetu i da se maste po polozajima. Pricas lezerno o podeli, kao sve je u redu i izgleda kao da samo cekas da posle konferencije za stampu odes bezbrizno na sarmu za rucak! A kakva je to pamet biti za podelu kad nju u osnovi niko ni ne nudi? Po obicaju nista ne umes niti razumes samo se sepuris o drzavnom trosku. Potpuno nesposoban covek. Daj ostavku stetocino!

verovatno nećete objaviti ali svejedno

pre 5 godina

Mi u Srbiji smo slušali godinama kako Albanci uvećavaju svoje brojeve na Kosovu. Takođe smo odrasli u uverenju da je odnos Srba-Albanaca na Kosovu oko 50%-50%.
Za one koji ne veruju cenzusima - slobodno idite na Kosovo i uverite se sami. Za one koji misle da je ovo problem od Tita ili Miloševića (koje ne volim) - pročitajte demografsku istoriju Kosova od otomanskih deftera (u kojima smo ubedljiva većina do 18. veka) do cenzusa samog Kralja Aleksandra iz 1921.(65% Albanaca, 26% Srba i Hrvata). Kralj Aleksandar je pokušao rekolonizaciju Srba programom koji je trajao više od dvadeset godina i kojim su kolonisti dobijali i zemlju i pare da budu na Kosovu i - nije uspeo. I to je bilo u vreme kada je Srbija imala i vlast na Kosovu i imala para i bila pobednik balkanskih ratova i prvog svetskog rata.

sherdogger

pre 5 godina

A jel mi to ponovo pljujemo po narodu? Jel to opet narod ne valja a vi ste sjajni?

Samo znate da pljujete i vredjate svoj narod. Sram da vas bude, u drugim zemljama politicari se trude da se dopadnu narodu, jedino ovde politicari sikaniraju narod i narod to prihvata. Kakav sado-mazo odnos, samo u Srbistanu to moze da prodje.

Aster Blistok

pre 5 godina

Ono sto vam/nam ova vlast ne zeli da kaze je da Kosovo odavno (od prestanka bombardivanja) nije vise deo Srbije, nazalost, i broj minusa uopste nije bitan. Pitanje zasto vlast ignorise cinjenice i stvarnost je druga stvar, ali to je vec njihov i nas problem.

Momcilo

pre 5 godina

Kada te molim Dacicu reci tvom Vucicu da dodjete na trg Kosovske Mitrovice bez 150 autobusa i donesite sva dokumenta sa pecatima i potpisim Briselskog sporazuma da nam sve procitate sta ste potpisali.

Душан Силни

pre 5 godina

600000 eura svaki dan ide iz Srbije na kosovo kao pomoc srbima sa kosova, pa da su te pare stvarno i dobijali itekako bi se osecali Srbima, ovako je ta kinta samo pravila krug i vracala se verovatno u koferima!

djidji

pre 5 godina

nema potpisivanja nicega..dati ostavke i zdravo..sta je 100 godina u svetskoj politici..zamrznuti konflikt i resenje i cekati promenu odnosa i balansa sila u nasu korist! pogledajte primer kine i hong konga! kosovo nije njihovo dok god ne promenite preambulu ustava ! inace se oni ne bi toliko upinjali na zapadu da nije tako..oni se na kraju krajeva ipak drze pravnog okvira a to je ustav svake zemlje..oni vas primoravaju da vi promenite i priznate i onda je stvarno gotovo! nema pogodbe..nema kompromisa i nema predaje nicega! ako vi dacicu i ostali u vladi to ne mozete uraditi onda odstupajte sa scene..imajte imalo samopostovanja i dostojanstva! nikad ne moliti..nikad ne klecati !nista eu..nista obecanja..osim da daju 350 milijardi dolara za kosovo koliko nam je davala nemacka za vreme milke planinc pa smo odbili! vi dobro znate da ako ne potpisete da ce vas ubiti ali ako potpisete ubicemo vas mi ..gradjani srbije..

Zemun grad SPO

pre 5 godina

Politika njegovog Milosevica je dovela do nezavisnog Kosova. Po paroli SPS-a ,,idemo dalje" Dacic, ukoliko prodje njegov koncept podele, stvorice veliku Albaniju. Ahtisarijev plan koji je temelj ustava Kosova izricito zabranjuje ujedinjenje Kosova sa Albanijom i sa delovima teritorije susednih drzava. U slucaju podele Kosova, koja je manje verovatna, moguce je da albanski deo Kosova donese nov ustav bez tacaka iz Ahtisarijevog dokumenta i tako omoguci svoje ujedinjenje sa Albanijom. Zato zvanicni Beograd treba dobro odmeriti i izvagati svako eventualno resenje za kosovski problem. Nazalost, bitka za status je izgubljena u ratu 1999. sto je overeno odlukom Medjunarodnog suda Pravde koji je vrhovni pravni organ UN. Celu deceniju Milosevicev rezim je mogao resiti kosovski problem u granicama Srbije davanjem siroke politicke autonomije Albancima. Umesto toga vodio je politiku koja je dovela do rata sa NATO i trajnog gubitka KiM.
Nece biti nista od velike Albanije na prostorima drugih drzava. Grcka i Crna Gora su u NATO, a i Makedonija ce uskoro. Taj savez garant je teritorijalne celovitosti svojih clanica.

Boki

pre 5 godina

Postoji interesantan model Zanzibara i Tanzanije. Vredi ponovo pogledati kako su drugi resavali slicne probleme. Problem je sto velike sile moraju da poguraju Kosovo ka kompromisnom resenju. Mislim da je Srbija mnogo vise otvorena za fleksibilna resenja.

Predrag

pre 5 godina

Požurite vi da sredite državu i kriminal u njoj da ovaj narod progleda, a nemojte žuriti sa Kosovom. Samo država koju poštuju njeni sopstveni građani može rešavati probleme. Na žalost ovakva vlast i ovakva država nemaju poštovanje...

Pera

pre 5 godina

Svi narodi na Balkanu su vekovima bili pod Turcima, tadasnjom velikom silom, dok danas svi imaju svoje drzave. Srpska vojska je bila protetana na Krf da bi se vratila i oslobodila svoju zemlju. Tako i danas, sila je proterala nasu vojsku i policiju sa Kosova ali to ne znaci da se treba odreci nase teritorije. Bolje i zamrznuti konflikt nego poklanjati teritoriju Albancima.

mornarpopaj1966

pre 5 godina

Kakvo ptodavanje magle? Postujte UNSCR 1244, prekinite pogubne Briselske pregovore i ponistite sve do sada dogovorebo, vratite pregivore o statusu AP KiM y UN tamo i gde im je mesti, proglasite okypaciju AP KiM i vratite snage bezbednosti u AP KiM pa ce i "oni ljudi u enklavama" da se osecaju malo bolje i kao da su u Srbiji, zajedno sa srpskim snagama bezbednosti. Molim redakciju da objavi ovaj komentar, dosta nam je vise defetizma i dilentatizma. Hvala unapred.

УЗР

pre 5 godina

Ја живим у енклави и мислим да је Србија. Окупирано али Србија.

Исто тако мислим да нам државу воде квислинзи као и током 2.св.рата

Aca

pre 5 godina

Posto Ivica odavno od Slobinih dana ne veruje da je kosovo u Srbiji, ovi srbi u enklavama i nemaju drugog izbora. Nek se hvata mikrofona pa u estradu, dobar je i glumac.

Armadajj

pre 5 godina

Kosovo cemo morati da priznamo samo sto se politicki vrh boji gubitka glasaca u slucaju da to uradi. Ovaj naslov je lagana priprema za saopstavanje istine a to je da nas niko nista ne pita vec imamo naredjenje EU da priznamo Kosovo...pljunite me ako to ne bude gotovo u narednih 6 meseci

Marija

pre 5 godina

Pa to, Federiki ističe mandat, a pošto je Kosovo njen projekat, mora da se završi kako bi ostala upamćena po nečemu. Eto odakle žurba i pritisak...
Samo mi nije jasno kako socijalisti i radikali (tj ovaj mutant od SNS-a) pristaju na to.

menko

pre 5 godina

Ko tebi daje za pravo da bilo sta potpisujes i odlucujes u ime naroda Srbije?Ti i Milosevic ste krivi za trenutno stanje na Kosovu.Ratovali smo i ginuli a sad bi hteo da potpises nezavisnost.Ne potpisuj nista.Plasite nas pričama da ce Albanci da dodju do Vranja.Uradite nesto da do toga ne dodje.Sagradite u Bujanovcu 10 000 stanova i podelite ih Srbima.Otvorite fabrike u kojima će da rade Srbi.Kad vec ,derete’ narod mnogobrojnim zulumima uradite nesto za taj narod.

Милош

pre 5 godina

Неће бити бољег времена за решавања косовскиг питања! Већу будалаштину нисам никада чуо! Има ли горег времена за Србију од садашњег да инсистира на решењу Косовскиг проблема! Кукала нам мајка са оваквим политичарима.

zliZo

pre 5 godina

Tebi nije niko rekao da to više nije Srbija, ili znaš, pa na tom talasu laži prema svom narodu plivate od onog trenutka kada je Vaš Veliki Vođa rekao da nas niko ne sme tući! Onog trenutka kada budete narodu rekli istinu tada odlazite u političku "mirovinu".

Zile

pre 5 godina

10 god je bio važan deo Miloševićeve politike i živeo ko bubreg u loju na kosovskom mitu.
Sad bi da se sve to zaboravi sa referendumom i očekuje da mu narod spere sve grehe i da mu podela Kosova bude vrhunac "uspešne karijere".E pa narode, ovog puta pamet u glavu.

sacudodjem84

pre 5 godina

@ Petar83

Ako sam te dobro razumeo aludiras da su Srbi dobri i zato nam lose ide?! Neverovatno! Vrlo je bitno da se napomene i da je notorna glupost izvlaciti iz konteksta jednog Nicea kako bi se napravila paralela da je dobrota slabost. Kako ovo citaju i mladji narastaji vrlo je bitno da ih ne dovodimo u zabludu i da ne pomisle da je dobrota slabost! Kao prvo, narod se ne moze klasifikovati kao dobar ili los, vec samo clanovi (pojedinacni ljudi) tog naroda. Dobrota nije slabost. Dobrota je vrlina, ona se gradi vaspitanjem i neprekidnim radom na samom sebi. Slabost je ljudska osobina koja je nastala zapostavljenjem osobe od strane porodice, okoline i na kraju od strane same sebe. Biti slab je najlakse, biti dobar jako tesko. Na primer, slabost je da sve probleme ovog naroda povrsno dovodis u vezu sa dobrotom ljudi iz tog istog naroda. Nadam se da je sada jasnije.

kvazi sveda

pre 5 godina

Vi sto ste nam unistili zivote vodjenjem ratova sa skoro svima u okruzenju kao i sa NATO u svrhu zastite srpskog zivlja bicete zaposani u istoriji kao grobari srpskog naroda i Srbije kao drzave.

Milan Djurica

pre 5 godina

U ovoj složenoj situaciji najbole je krenuti od interesa, a to su prava vlasništva ljudi koji tamo žive, imovina firmi i privatna imovina, imovina crkve i sva ona koja se tapijama i dokumentima može dokazati. Dobar primer su i Gazivode gde je Srbija otplatila kredit Svetske banke. Pa Trepča. Pa redom. Od toga krenuti jer to i zapad najbolje razume-interes. Sve se na to svodi. SAD je došla na Kosovo zbog interesa a ne ljubavi prema bilo čijim pravima. Kad se obezbedi svojina nad resursima tada se brzo rešavaju i drugi problemi. Bez toga sve je problem. Kad bi Srbi bili poslodavci albancima oni bi de fakto upravljali Kosovom i to je dobar put da se ono vrati polako nazad i de jure.

EU...

pre 5 godina

Znaci i dalje je Srbija faktor nestabilnosti, jer ja nikako drugacije ne mogu protunaciti ovu izjavu koja zali sto Republika Srpska nije nezavisna. Podrzavanje Dodika, otvorena zelja za nezavisnu Republiku Srpsku kao i poricanje genocida u Srebrenici je danasnja slika kako Srbija vidi svoju politiku prema susjedima.

Goga

pre 5 godina

Ne trujte narod lazima ma dosta vise izgovora, pravdanja i lazi.Kakve veze ima sto su proglasili drzavu koje je to Bozije slovo proglasili drzavu i gotova stvar.To su mogli uraditi i kod Djindjica ali Dacicu potpisi se gledaju potpisi sta ste vi u Briselu potpisali.

Zarko

pre 5 godina

Ah al sam budala sto sam usao u vladu SNS 2012. Kod Tadica mi bilo milina imao sam funkciju ministra policije i nisam imao glavobolju oko potpisa u Briselu.

Petar83

pre 5 godina

Nisu to ''moranja'' već jasan cilj naših neprijatelja da nikad ne pristanu na kompromis ako im isti ne odgovara.
Na žalost, kao što vidimo, naša politika koju tvrdoglavo guramo jeste ta da mi kao nacija koja je poslednjih hiljadu godina ratovala sa celim svetom danas nema neprijatelja!?
Svaki put se grlimo, pevamo i ljubimo sa doskorašnjim dzelatima koji su jasno i glasno pokazali i dalje pokazuju da nas mrze iz dna duše?
Niče se lepo pitao, ''koja je razlika između dobrote i slabosti?''
Iz tog razloga mi nemamo pomaka u spoljnoj politici.

dusandrugi

pre 5 godina

Tom podelom Srbi koji žive južno od Ibra ostali bi u drugoj državi. Ako se od njih očekuje da se integrišu u tu novu državu, zašto to ne bi moglo i sa Srbima na severu, ili se očekuje da se njih 60.000 preseli na sever? To bi tek bila katastrofa.

УЗР

pre 5 godina

Ја живим у енклави и мислим да је Србија. Окупирано али Србија.

Исто тако мислим да нам државу воде квислинзи као и током 2.св.рата

Goga

pre 5 godina

Ne trujte narod lazima ma dosta vise izgovora, pravdanja i lazi.Kakve veze ima sto su proglasili drzavu koje je to Bozije slovo proglasili drzavu i gotova stvar.To su mogli uraditi i kod Djindjica ali Dacicu potpisi se gledaju potpisi sta ste vi u Briselu potpisali.

Zarko

pre 5 godina

Ah al sam budala sto sam usao u vladu SNS 2012. Kod Tadica mi bilo milina imao sam funkciju ministra policije i nisam imao glavobolju oko potpisa u Briselu.

Milan Djurica

pre 5 godina

U ovoj složenoj situaciji najbole je krenuti od interesa, a to su prava vlasništva ljudi koji tamo žive, imovina firmi i privatna imovina, imovina crkve i sva ona koja se tapijama i dokumentima može dokazati. Dobar primer su i Gazivode gde je Srbija otplatila kredit Svetske banke. Pa Trepča. Pa redom. Od toga krenuti jer to i zapad najbolje razume-interes. Sve se na to svodi. SAD je došla na Kosovo zbog interesa a ne ljubavi prema bilo čijim pravima. Kad se obezbedi svojina nad resursima tada se brzo rešavaju i drugi problemi. Bez toga sve je problem. Kad bi Srbi bili poslodavci albancima oni bi de fakto upravljali Kosovom i to je dobar put da se ono vrati polako nazad i de jure.

Душан Силни

pre 5 godina

600000 eura svaki dan ide iz Srbije na kosovo kao pomoc srbima sa kosova, pa da su te pare stvarno i dobijali itekako bi se osecali Srbima, ovako je ta kinta samo pravila krug i vracala se verovatno u koferima!

Momcilo

pre 5 godina

Kada te molim Dacicu reci tvom Vucicu da dodjete na trg Kosovske Mitrovice bez 150 autobusa i donesite sva dokumenta sa pecatima i potpisim Briselskog sporazuma da nam sve procitate sta ste potpisali.

Predrag

pre 5 godina

Požurite vi da sredite državu i kriminal u njoj da ovaj narod progleda, a nemojte žuriti sa Kosovom. Samo država koju poštuju njeni sopstveni građani može rešavati probleme. Na žalost ovakva vlast i ovakva država nemaju poštovanje...

Pera

pre 5 godina

Svi narodi na Balkanu su vekovima bili pod Turcima, tadasnjom velikom silom, dok danas svi imaju svoje drzave. Srpska vojska je bila protetana na Krf da bi se vratila i oslobodila svoju zemlju. Tako i danas, sila je proterala nasu vojsku i policiju sa Kosova ali to ne znaci da se treba odreci nase teritorije. Bolje i zamrznuti konflikt nego poklanjati teritoriju Albancima.

Милош

pre 5 godina

Неће бити бољег времена за решавања косовскиг питања! Већу будалаштину нисам никада чуо! Има ли горег времена за Србију од садашњег да инсистира на решењу Косовскиг проблема! Кукала нам мајка са оваквим политичарима.

verovatno nećete objaviti ali svejedno

pre 5 godina

Mi u Srbiji smo slušali godinama kako Albanci uvećavaju svoje brojeve na Kosovu. Takođe smo odrasli u uverenju da je odnos Srba-Albanaca na Kosovu oko 50%-50%.
Za one koji ne veruju cenzusima - slobodno idite na Kosovo i uverite se sami. Za one koji misle da je ovo problem od Tita ili Miloševića (koje ne volim) - pročitajte demografsku istoriju Kosova od otomanskih deftera (u kojima smo ubedljiva većina do 18. veka) do cenzusa samog Kralja Aleksandra iz 1921.(65% Albanaca, 26% Srba i Hrvata). Kralj Aleksandar je pokušao rekolonizaciju Srba programom koji je trajao više od dvadeset godina i kojim su kolonisti dobijali i zemlju i pare da budu na Kosovu i - nije uspeo. I to je bilo u vreme kada je Srbija imala i vlast na Kosovu i imala para i bila pobednik balkanskih ratova i prvog svetskog rata.

menko

pre 5 godina

Ko tebi daje za pravo da bilo sta potpisujes i odlucujes u ime naroda Srbije?Ti i Milosevic ste krivi za trenutno stanje na Kosovu.Ratovali smo i ginuli a sad bi hteo da potpises nezavisnost.Ne potpisuj nista.Plasite nas pričama da ce Albanci da dodju do Vranja.Uradite nesto da do toga ne dodje.Sagradite u Bujanovcu 10 000 stanova i podelite ih Srbima.Otvorite fabrike u kojima će da rade Srbi.Kad vec ,derete’ narod mnogobrojnim zulumima uradite nesto za taj narod.

make yugoslavia great again!

pre 5 godina

Ostavka! Kako samo mozes take stvari da pricas, da nisi ti taj koji je otvorio Pandorinu kutiju. A ko je otvorio nego ti i tvoji? I kakva je to tastina da citas misli onih koji zive u enklavama. Onda sta to znaci, da ih otpisemo? Da se za njih vise ne brinemo, da su se oni prilagodili, vise ne misle da su Srbi, niti im Srbija nedostaje i tu sada uzivaju! Kako samo sme jedan ministar tako da javno razmislja? Pa oni su istinski srpski rodoljubi! Za razliku od sitnih sibicara bez ikakvih principa, koji bi da trguju, primaju mito, putuju po svetu i da se maste po polozajima. Pricas lezerno o podeli, kao sve je u redu i izgleda kao da samo cekas da posle konferencije za stampu odes bezbrizno na sarmu za rucak! A kakva je to pamet biti za podelu kad nju u osnovi niko ni ne nudi? Po obicaju nista ne umes niti razumes samo se sepuris o drzavnom trosku. Potpuno nesposoban covek. Daj ostavku stetocino!

too low

pre 5 godina

Jedna je neoboriva istina,ona zbog koje je Kosovo izgubljeno,a to je da je prodato 80tih i pocetkom 90tih masovnim iseljavanjem Srba. To je trajalo 12-13 godina,postepeno i sistematski,i takoreci neprimetno. E te "Srbe" ja krivim najvise. Prodavali su kuce i imanja za vrtoglave cifre,a ovamo dolazili i kupovali kuce za 5-10 puta manje iznose. A ovde kukaju kako je tamo njima bilo lose,pa to "lose" naplati milion evra. To je nase prokletstvo,nesloga i pohlepa. Dok su Albanci vrlo strpljivo sprovodili strategiju,i evo stigli do cilja,mi se gusimo jedni s drugima.
Zaposeli sve moguce drzavne jasle,sudove,miliciju,EPS,poresku,zdravstvo i td. Zasto? Jer su mogli da kupe mesto za velike pare, a da se ne zakaslju. E,dragi moji juzni zemljaci,vi ste prodali kosovo,a mi sad da ginemo za neki kusur. Muka mi je od vas!!!

baa

pre 5 godina

Kosovo tretirati kao okupiranu teritoriju, kao što se Kipar ophodi prema svojoj južnoj pokrajini koja je pod okupacijom Turske. Zar nije i Aphazija i Osetija, kao i Ukrajina u sličnoj situaciji? I niko ne pregovara oko svoje teritorije, već čekaju novo vreme. Da je kojim slučajem car Lazar predao Muratu deo Srbije u zamenu za slobodu ostalog dela države, zar ne bi to ostalo u trajnom vlasništvu Turske. Ovako, prošlo 500 godina i ponovo je celo slobodno. Dakle, ne pregovarati oko promene granica nipošto.

djidji

pre 5 godina

nema potpisivanja nicega..dati ostavke i zdravo..sta je 100 godina u svetskoj politici..zamrznuti konflikt i resenje i cekati promenu odnosa i balansa sila u nasu korist! pogledajte primer kine i hong konga! kosovo nije njihovo dok god ne promenite preambulu ustava ! inace se oni ne bi toliko upinjali na zapadu da nije tako..oni se na kraju krajeva ipak drze pravnog okvira a to je ustav svake zemlje..oni vas primoravaju da vi promenite i priznate i onda je stvarno gotovo! nema pogodbe..nema kompromisa i nema predaje nicega! ako vi dacicu i ostali u vladi to ne mozete uraditi onda odstupajte sa scene..imajte imalo samopostovanja i dostojanstva! nikad ne moliti..nikad ne klecati !nista eu..nista obecanja..osim da daju 350 milijardi dolara za kosovo koliko nam je davala nemacka za vreme milke planinc pa smo odbili! vi dobro znate da ako ne potpisete da ce vas ubiti ali ako potpisete ubicemo vas mi ..gradjani srbije..

Aca

pre 5 godina

Posto Ivica odavno od Slobinih dana ne veruje da je kosovo u Srbiji, ovi srbi u enklavama i nemaju drugog izbora. Nek se hvata mikrofona pa u estradu, dobar je i glumac.

EU...

pre 5 godina

Znaci i dalje je Srbija faktor nestabilnosti, jer ja nikako drugacije ne mogu protunaciti ovu izjavu koja zali sto Republika Srpska nije nezavisna. Podrzavanje Dodika, otvorena zelja za nezavisnu Republiku Srpsku kao i poricanje genocida u Srebrenici je danasnja slika kako Srbija vidi svoju politiku prema susjedima.

sherdogger

pre 5 godina

A jel mi to ponovo pljujemo po narodu? Jel to opet narod ne valja a vi ste sjajni?

Samo znate da pljujete i vredjate svoj narod. Sram da vas bude, u drugim zemljama politicari se trude da se dopadnu narodu, jedino ovde politicari sikaniraju narod i narod to prihvata. Kakav sado-mazo odnos, samo u Srbistanu to moze da prodje.

kvazi sveda

pre 5 godina

Vi sto ste nam unistili zivote vodjenjem ratova sa skoro svima u okruzenju kao i sa NATO u svrhu zastite srpskog zivlja bicete zaposani u istoriji kao grobari srpskog naroda i Srbije kao drzave.

Boki

pre 5 godina

Postoji interesantan model Zanzibara i Tanzanije. Vredi ponovo pogledati kako su drugi resavali slicne probleme. Problem je sto velike sile moraju da poguraju Kosovo ka kompromisnom resenju. Mislim da je Srbija mnogo vise otvorena za fleksibilna resenja.

Aster Blistok

pre 5 godina

Ono sto vam/nam ova vlast ne zeli da kaze je da Kosovo odavno (od prestanka bombardivanja) nije vise deo Srbije, nazalost, i broj minusa uopste nije bitan. Pitanje zasto vlast ignorise cinjenice i stvarnost je druga stvar, ali to je vec njihov i nas problem.

Snezana Milic

pre 5 godina

Od kud mu pravo da deli Kosovo,zbog Dodika prijatelja vlade Republike Srbije. I on I Vucic su cekali 19.god da izaberu najgore.Molim Vas objavite ovaj komentar

Blek

pre 5 godina

Treba priznati Kosovo ali pod ovim uslovima: otpis spoljnjeg duga, ulazak u EU i NATO, pravo na referendum o samoopredelenju Srpske. 
(stranger, 08. avgust 2018 12:22) 

Kako ćeš tražiti Referendum o samoopredeljenju Srpske kada je i Srbija, Dejtonskim međunarodnim ugovorom, garant nezavisnosti i celovitosti Bosne i Hercegovine ?
(Novi Sad, 08. avgust 2018 12:54)


Dejtonskim sporazumom je i SR Jugoslavija celovita i nezavisna.

Zile

pre 5 godina

10 god je bio važan deo Miloševićeve politike i živeo ko bubreg u loju na kosovskom mitu.
Sad bi da se sve to zaboravi sa referendumom i očekuje da mu narod spere sve grehe i da mu podela Kosova bude vrhunac "uspešne karijere".E pa narode, ovog puta pamet u glavu.

mornarpopaj1966

pre 5 godina

Kakvo ptodavanje magle? Postujte UNSCR 1244, prekinite pogubne Briselske pregovore i ponistite sve do sada dogovorebo, vratite pregivore o statusu AP KiM y UN tamo i gde im je mesti, proglasite okypaciju AP KiM i vratite snage bezbednosti u AP KiM pa ce i "oni ljudi u enklavama" da se osecaju malo bolje i kao da su u Srbiji, zajedno sa srpskim snagama bezbednosti. Molim redakciju da objavi ovaj komentar, dosta nam je vise defetizma i dilentatizma. Hvala unapred.

Armadajj

pre 5 godina

Kosovo cemo morati da priznamo samo sto se politicki vrh boji gubitka glasaca u slucaju da to uradi. Ovaj naslov je lagana priprema za saopstavanje istine a to je da nas niko nista ne pita vec imamo naredjenje EU da priznamo Kosovo...pljunite me ako to ne bude gotovo u narednih 6 meseci

sacudodjem84

pre 5 godina

@ Petar83

Ako sam te dobro razumeo aludiras da su Srbi dobri i zato nam lose ide?! Neverovatno! Vrlo je bitno da se napomene i da je notorna glupost izvlaciti iz konteksta jednog Nicea kako bi se napravila paralela da je dobrota slabost. Kako ovo citaju i mladji narastaji vrlo je bitno da ih ne dovodimo u zabludu i da ne pomisle da je dobrota slabost! Kao prvo, narod se ne moze klasifikovati kao dobar ili los, vec samo clanovi (pojedinacni ljudi) tog naroda. Dobrota nije slabost. Dobrota je vrlina, ona se gradi vaspitanjem i neprekidnim radom na samom sebi. Slabost je ljudska osobina koja je nastala zapostavljenjem osobe od strane porodice, okoline i na kraju od strane same sebe. Biti slab je najlakse, biti dobar jako tesko. Na primer, slabost je da sve probleme ovog naroda povrsno dovodis u vezu sa dobrotom ljudi iz tog istog naroda. Nadam se da je sada jasnije.

Novi Sad

pre 5 godina

Treba priznati Kosovo ali pod ovim uslovima: otpis spoljnjeg duga, ulazak u EU i NATO, pravo na referendum o samoopredelenju Srpske.
(stranger, 08. avgust 2018 12:22)

Kako ćeš tražiti Referendum o samoopredeljenju Srpske kada je i Srbija, Dejtonskim međunarodnim ugovorom, garant nezavisnosti i celovitosti Bosne i Hercegovine ?

Marija

pre 5 godina

Pa to, Federiki ističe mandat, a pošto je Kosovo njen projekat, mora da se završi kako bi ostala upamćena po nečemu. Eto odakle žurba i pritisak...
Samo mi nije jasno kako socijalisti i radikali (tj ovaj mutant od SNS-a) pristaju na to.

Petar83

pre 5 godina

Nisu to ''moranja'' već jasan cilj naših neprijatelja da nikad ne pristanu na kompromis ako im isti ne odgovara.
Na žalost, kao što vidimo, naša politika koju tvrdoglavo guramo jeste ta da mi kao nacija koja je poslednjih hiljadu godina ratovala sa celim svetom danas nema neprijatelja!?
Svaki put se grlimo, pevamo i ljubimo sa doskorašnjim dzelatima koji su jasno i glasno pokazali i dalje pokazuju da nas mrze iz dna duše?
Niče se lepo pitao, ''koja je razlika između dobrote i slabosti?''
Iz tog razloga mi nemamo pomaka u spoljnoj politici.

dusandrugi

pre 5 godina

Tom podelom Srbi koji žive južno od Ibra ostali bi u drugoj državi. Ako se od njih očekuje da se integrišu u tu novu državu, zašto to ne bi moglo i sa Srbima na severu, ili se očekuje da se njih 60.000 preseli na sever? To bi tek bila katastrofa.

Huan Pablo Don Fernando

pre 5 godina

ne da nece biti boljeg resenja za kosovo, nego nece biti goreg perioda od ovog danas, ne samo za kosovo nego za srbe i srbiju uopste!!!

Zemun grad SPO

pre 5 godina

Politika njegovog Milosevica je dovela do nezavisnog Kosova. Po paroli SPS-a ,,idemo dalje" Dacic, ukoliko prodje njegov koncept podele, stvorice veliku Albaniju. Ahtisarijev plan koji je temelj ustava Kosova izricito zabranjuje ujedinjenje Kosova sa Albanijom i sa delovima teritorije susednih drzava. U slucaju podele Kosova, koja je manje verovatna, moguce je da albanski deo Kosova donese nov ustav bez tacaka iz Ahtisarijevog dokumenta i tako omoguci svoje ujedinjenje sa Albanijom. Zato zvanicni Beograd treba dobro odmeriti i izvagati svako eventualno resenje za kosovski problem. Nazalost, bitka za status je izgubljena u ratu 1999. sto je overeno odlukom Medjunarodnog suda Pravde koji je vrhovni pravni organ UN. Celu deceniju Milosevicev rezim je mogao resiti kosovski problem u granicama Srbije davanjem siroke politicke autonomije Albancima. Umesto toga vodio je politiku koja je dovela do rata sa NATO i trajnog gubitka KiM.
Nece biti nista od velike Albanije na prostorima drugih drzava. Grcka i Crna Gora su u NATO, a i Makedonija ce uskoro. Taj savez garant je teritorijalne celovitosti svojih clanica.

M

pre 5 godina

@Milan Djurica, tako je! To je jedini jezik koji medjunarodno pravo razume. Imovina, imovina, imovina. Na zalost, mi na vlasti imamo poltrone EU, koji rade samo sta im se kaze, jer su uz takav dogovor na vlast i dosli. To da na Kosovu i Metohiji ima daleko vise Albanaca nego Srba je cinjenicno stanje, ali to ne znaci da im treba jednostavno pokloniti svu imovinu koja se tamo nalazi, nije to ni moje ni tvoje, ni Vucicevo ni Dacicevo da ga se odricemo. To su nam nasi preci ostavili, koji su vekovima unazad krvarili i radili za tu zemlju, i mi imamo obavezu da to nasledstvo ostavimo svojoj deci. Najgore od svega je sto ni Albanci ne zive nista bolje od nas, i oni se mahom iseljavaju na zapad gde se bolje zivi. Kada bismo mi uspeli da uredimo nasu zemlju, da se u njoj lepo i rado zivi, mislim da bi onda i njima bilo u interesu da ostanu unutar te i takve drzave, i imali bi daleko manje razloga za otcepljenje

Powerslave

pre 5 godina

Skandalozna izjava nekoga ko je na jednoj od najviših funkcija u državi. Čovek kome je u opisu posla da vodi računa o interesima države najopuštenije se odriče teritorije i stanovnika te iste države.

Masha

pre 5 godina

Ne ocekujem da se to sasvim javno objavi, ali po pitanju KiM treba prici sasvim racionalno. Svake emocije treba staviti po strani. Racionalan pristup podrazumeva da preracunamo sta nas vise kosta, sta nam je u interesu, a sta nije.

Npr, sasvim nam je u interesu da cela planina Kopaonik bude u nasem vlasnistvu. To je vazno kako geografski, zbog stanovnistva tamo, pa i vojno, itd. To drugim recima znaci da je sever Kosova sasvim vestacki deo Kosova. Zatim, treba videti dalje, reke, analizirati njihove tokove, obeleziti mesta u koje je direktno ulagala drzava Srbija, napraviti plan za sta da se borimo i nikada ne popustimo, a sta bismo im mogli prodati i koliko bi to kostalo. Itd. Imovina, naravno, neko rece od komentatora : "Bolje i zamrznuti konflikt nego poklanjati teritoriju Albancima". Ali nisam sigurna da bi to pazljiva analiza pokazala. Ne treba nista pokloniti, ali ako su oni vec masovno kupili zemlju, onda i nije nase pa da poklanjamo. Dakle, na ovom problemu treba da radi neka kancelarija, a ne ovako kako sad rade, vec da zaposle ekonomiste, da se bace na veliki posao, imaju zemljisnje knjige, analiza gde je sta itd. Sve drugo je samo prica o nekim emocijama, zeljama itd. E, to ocekujem od drzave. I onda podeliti, naravno, jer smo se ceo 20. vek iseljavali odatle. Pa cak ni SPC nema centar na Kosovu, o cemu pricamo? Ili imamo plan kako ce tamo za 100 godina biti vecina Srbi?!

baa

pre 5 godina

@stranger

Nešto gluplje odavno nisam čuo. Otpis duga? Zar to nije prodaja teritorije u pravom smislu reči. I ko bi vlastima dao za pravo da to urade, da žrtvuju ne samo teritoriju, već i 120.000 Srba koji žive tamo, kao i svu imovinu koju poseduju kako žitelji tako i država i naročito SPC. A da li treba da pominjem brojne rudnike, od Trepčinih, zatim Feronikl u Glogovcu, rudnik uglja u Obiliću koji ima 10 puta više uglja od Kolubarskih i još nekih manjih. Vrednost samo tih rudnika je veća od spoljnog duga Srbije. E moj stranče(kako si se potpisao), bolje je bavi se pfognozom vremena ili sportom, a ostavi se politike.

zliZo

pre 5 godina

Tebi nije niko rekao da to više nije Srbija, ili znaš, pa na tom talasu laži prema svom narodu plivate od onog trenutka kada je Vaš Veliki Vođa rekao da nas niko ne sme tući! Onog trenutka kada budete narodu rekli istinu tada odlazite u političku "mirovinu".

lune

pre 5 godina

Ima ljudi koji i dalje misli da je Milošević za sve kriv. :D On je kriv, za krađu, krađu izbora, kriv je nama. Ali za Kosovo, mogao je tu da bude ko god, opet bi sve isto bilo.

A logike ni na vidiku

pre 5 godina

@stranger
To sto ces ti da se odreknes suvereniteta i prihvatis nasilno otimanje teritorije nema nikakve veze sa drugima, npr. BiH.Ti bi da prodas slobodu, ali da Ameri nateraju BiH da se i ona odrekne suvereniteta.Trgujes tako sto ono sto je tvoje dajes za tudje koje niko ne nudi.

УЗР

pre 5 godina

Ја живим у енклави и мислим да је Србија. Окупирано али Србија.

Исто тако мислим да нам државу воде квислинзи као и током 2.св.рата

Goga

pre 5 godina

Ne trujte narod lazima ma dosta vise izgovora, pravdanja i lazi.Kakve veze ima sto su proglasili drzavu koje je to Bozije slovo proglasili drzavu i gotova stvar.To su mogli uraditi i kod Djindjica ali Dacicu potpisi se gledaju potpisi sta ste vi u Briselu potpisali.

Momcilo

pre 5 godina

Kada te molim Dacicu reci tvom Vucicu da dodjete na trg Kosovske Mitrovice bez 150 autobusa i donesite sva dokumenta sa pecatima i potpisim Briselskog sporazuma da nam sve procitate sta ste potpisali.

Zarko

pre 5 godina

Ah al sam budala sto sam usao u vladu SNS 2012. Kod Tadica mi bilo milina imao sam funkciju ministra policije i nisam imao glavobolju oko potpisa u Briselu.

Душан Силни

pre 5 godina

600000 eura svaki dan ide iz Srbije na kosovo kao pomoc srbima sa kosova, pa da su te pare stvarno i dobijali itekako bi se osecali Srbima, ovako je ta kinta samo pravila krug i vracala se verovatno u koferima!

Милош

pre 5 godina

Неће бити бољег времена за решавања косовскиг питања! Већу будалаштину нисам никада чуо! Има ли горег времена за Србију од садашњег да инсистира на решењу Косовскиг проблема! Кукала нам мајка са оваквим политичарима.

Zile

pre 5 godina

10 god je bio važan deo Miloševićeve politike i živeo ko bubreg u loju na kosovskom mitu.
Sad bi da se sve to zaboravi sa referendumom i očekuje da mu narod spere sve grehe i da mu podela Kosova bude vrhunac "uspešne karijere".E pa narode, ovog puta pamet u glavu.

menko

pre 5 godina

Ko tebi daje za pravo da bilo sta potpisujes i odlucujes u ime naroda Srbije?Ti i Milosevic ste krivi za trenutno stanje na Kosovu.Ratovali smo i ginuli a sad bi hteo da potpises nezavisnost.Ne potpisuj nista.Plasite nas pričama da ce Albanci da dodju do Vranja.Uradite nesto da do toga ne dodje.Sagradite u Bujanovcu 10 000 stanova i podelite ih Srbima.Otvorite fabrike u kojima će da rade Srbi.Kad vec ,derete’ narod mnogobrojnim zulumima uradite nesto za taj narod.

verovatno nećete objaviti ali svejedno

pre 5 godina

Mi u Srbiji smo slušali godinama kako Albanci uvećavaju svoje brojeve na Kosovu. Takođe smo odrasli u uverenju da je odnos Srba-Albanaca na Kosovu oko 50%-50%.
Za one koji ne veruju cenzusima - slobodno idite na Kosovo i uverite se sami. Za one koji misle da je ovo problem od Tita ili Miloševića (koje ne volim) - pročitajte demografsku istoriju Kosova od otomanskih deftera (u kojima smo ubedljiva većina do 18. veka) do cenzusa samog Kralja Aleksandra iz 1921.(65% Albanaca, 26% Srba i Hrvata). Kralj Aleksandar je pokušao rekolonizaciju Srba programom koji je trajao više od dvadeset godina i kojim su kolonisti dobijali i zemlju i pare da budu na Kosovu i - nije uspeo. I to je bilo u vreme kada je Srbija imala i vlast na Kosovu i imala para i bila pobednik balkanskih ratova i prvog svetskog rata.

zliZo

pre 5 godina

Tebi nije niko rekao da to više nije Srbija, ili znaš, pa na tom talasu laži prema svom narodu plivate od onog trenutka kada je Vaš Veliki Vođa rekao da nas niko ne sme tući! Onog trenutka kada budete narodu rekli istinu tada odlazite u političku "mirovinu".

Snezana Milic

pre 5 godina

Od kud mu pravo da deli Kosovo,zbog Dodika prijatelja vlade Republike Srbije. I on I Vucic su cekali 19.god da izaberu najgore.Molim Vas objavite ovaj komentar

Aca

pre 5 godina

Posto Ivica odavno od Slobinih dana ne veruje da je kosovo u Srbiji, ovi srbi u enklavama i nemaju drugog izbora. Nek se hvata mikrofona pa u estradu, dobar je i glumac.

EU...

pre 5 godina

Znaci i dalje je Srbija faktor nestabilnosti, jer ja nikako drugacije ne mogu protunaciti ovu izjavu koja zali sto Republika Srpska nije nezavisna. Podrzavanje Dodika, otvorena zelja za nezavisnu Republiku Srpsku kao i poricanje genocida u Srebrenici je danasnja slika kako Srbija vidi svoju politiku prema susjedima.

Petar83

pre 5 godina

Nisu to ''moranja'' već jasan cilj naših neprijatelja da nikad ne pristanu na kompromis ako im isti ne odgovara.
Na žalost, kao što vidimo, naša politika koju tvrdoglavo guramo jeste ta da mi kao nacija koja je poslednjih hiljadu godina ratovala sa celim svetom danas nema neprijatelja!?
Svaki put se grlimo, pevamo i ljubimo sa doskorašnjim dzelatima koji su jasno i glasno pokazali i dalje pokazuju da nas mrze iz dna duše?
Niče se lepo pitao, ''koja je razlika između dobrote i slabosti?''
Iz tog razloga mi nemamo pomaka u spoljnoj politici.

Marija

pre 5 godina

Pa to, Federiki ističe mandat, a pošto je Kosovo njen projekat, mora da se završi kako bi ostala upamćena po nečemu. Eto odakle žurba i pritisak...
Samo mi nije jasno kako socijalisti i radikali (tj ovaj mutant od SNS-a) pristaju na to.

sherdogger

pre 5 godina

A jel mi to ponovo pljujemo po narodu? Jel to opet narod ne valja a vi ste sjajni?

Samo znate da pljujete i vredjate svoj narod. Sram da vas bude, u drugim zemljama politicari se trude da se dopadnu narodu, jedino ovde politicari sikaniraju narod i narod to prihvata. Kakav sado-mazo odnos, samo u Srbistanu to moze da prodje.

Predrag

pre 5 godina

Požurite vi da sredite državu i kriminal u njoj da ovaj narod progleda, a nemojte žuriti sa Kosovom. Samo država koju poštuju njeni sopstveni građani može rešavati probleme. Na žalost ovakva vlast i ovakva država nemaju poštovanje...

Powerslave

pre 5 godina

Skandalozna izjava nekoga ko je na jednoj od najviših funkcija u državi. Čovek kome je u opisu posla da vodi računa o interesima države najopuštenije se odriče teritorije i stanovnika te iste države.

Armadajj

pre 5 godina

Kosovo cemo morati da priznamo samo sto se politicki vrh boji gubitka glasaca u slucaju da to uradi. Ovaj naslov je lagana priprema za saopstavanje istine a to je da nas niko nista ne pita vec imamo naredjenje EU da priznamo Kosovo...pljunite me ako to ne bude gotovo u narednih 6 meseci

kvazi sveda

pre 5 godina

Vi sto ste nam unistili zivote vodjenjem ratova sa skoro svima u okruzenju kao i sa NATO u svrhu zastite srpskog zivlja bicete zaposani u istoriji kao grobari srpskog naroda i Srbije kao drzave.

Aster Blistok

pre 5 godina

Ono sto vam/nam ova vlast ne zeli da kaze je da Kosovo odavno (od prestanka bombardivanja) nije vise deo Srbije, nazalost, i broj minusa uopste nije bitan. Pitanje zasto vlast ignorise cinjenice i stvarnost je druga stvar, ali to je vec njihov i nas problem.

Huan Pablo Don Fernando

pre 5 godina

ne da nece biti boljeg resenja za kosovo, nego nece biti goreg perioda od ovog danas, ne samo za kosovo nego za srbe i srbiju uopste!!!

Novi Sad

pre 5 godina

Treba priznati Kosovo ali pod ovim uslovima: otpis spoljnjeg duga, ulazak u EU i NATO, pravo na referendum o samoopredelenju Srpske.
(stranger, 08. avgust 2018 12:22)

Kako ćeš tražiti Referendum o samoopredeljenju Srpske kada je i Srbija, Dejtonskim međunarodnim ugovorom, garant nezavisnosti i celovitosti Bosne i Hercegovine ?

make yugoslavia great again!

pre 5 godina

Ostavka! Kako samo mozes take stvari da pricas, da nisi ti taj koji je otvorio Pandorinu kutiju. A ko je otvorio nego ti i tvoji? I kakva je to tastina da citas misli onih koji zive u enklavama. Onda sta to znaci, da ih otpisemo? Da se za njih vise ne brinemo, da su se oni prilagodili, vise ne misle da su Srbi, niti im Srbija nedostaje i tu sada uzivaju! Kako samo sme jedan ministar tako da javno razmislja? Pa oni su istinski srpski rodoljubi! Za razliku od sitnih sibicara bez ikakvih principa, koji bi da trguju, primaju mito, putuju po svetu i da se maste po polozajima. Pricas lezerno o podeli, kao sve je u redu i izgleda kao da samo cekas da posle konferencije za stampu odes bezbrizno na sarmu za rucak! A kakva je to pamet biti za podelu kad nju u osnovi niko ni ne nudi? Po obicaju nista ne umes niti razumes samo se sepuris o drzavnom trosku. Potpuno nesposoban covek. Daj ostavku stetocino!

too low

pre 5 godina

Jedna je neoboriva istina,ona zbog koje je Kosovo izgubljeno,a to je da je prodato 80tih i pocetkom 90tih masovnim iseljavanjem Srba. To je trajalo 12-13 godina,postepeno i sistematski,i takoreci neprimetno. E te "Srbe" ja krivim najvise. Prodavali su kuce i imanja za vrtoglave cifre,a ovamo dolazili i kupovali kuce za 5-10 puta manje iznose. A ovde kukaju kako je tamo njima bilo lose,pa to "lose" naplati milion evra. To je nase prokletstvo,nesloga i pohlepa. Dok su Albanci vrlo strpljivo sprovodili strategiju,i evo stigli do cilja,mi se gusimo jedni s drugima.
Zaposeli sve moguce drzavne jasle,sudove,miliciju,EPS,poresku,zdravstvo i td. Zasto? Jer su mogli da kupe mesto za velike pare, a da se ne zakaslju. E,dragi moji juzni zemljaci,vi ste prodali kosovo,a mi sad da ginemo za neki kusur. Muka mi je od vas!!!

Zemun grad SPO

pre 5 godina

Politika njegovog Milosevica je dovela do nezavisnog Kosova. Po paroli SPS-a ,,idemo dalje" Dacic, ukoliko prodje njegov koncept podele, stvorice veliku Albaniju. Ahtisarijev plan koji je temelj ustava Kosova izricito zabranjuje ujedinjenje Kosova sa Albanijom i sa delovima teritorije susednih drzava. U slucaju podele Kosova, koja je manje verovatna, moguce je da albanski deo Kosova donese nov ustav bez tacaka iz Ahtisarijevog dokumenta i tako omoguci svoje ujedinjenje sa Albanijom. Zato zvanicni Beograd treba dobro odmeriti i izvagati svako eventualno resenje za kosovski problem. Nazalost, bitka za status je izgubljena u ratu 1999. sto je overeno odlukom Medjunarodnog suda Pravde koji je vrhovni pravni organ UN. Celu deceniju Milosevicev rezim je mogao resiti kosovski problem u granicama Srbije davanjem siroke politicke autonomije Albancima. Umesto toga vodio je politiku koja je dovela do rata sa NATO i trajnog gubitka KiM.
Nece biti nista od velike Albanije na prostorima drugih drzava. Grcka i Crna Gora su u NATO, a i Makedonija ce uskoro. Taj savez garant je teritorijalne celovitosti svojih clanica.

baa

pre 5 godina

Kosovo tretirati kao okupiranu teritoriju, kao što se Kipar ophodi prema svojoj južnoj pokrajini koja je pod okupacijom Turske. Zar nije i Aphazija i Osetija, kao i Ukrajina u sličnoj situaciji? I niko ne pregovara oko svoje teritorije, već čekaju novo vreme. Da je kojim slučajem car Lazar predao Muratu deo Srbije u zamenu za slobodu ostalog dela države, zar ne bi to ostalo u trajnom vlasništvu Turske. Ovako, prošlo 500 godina i ponovo je celo slobodno. Dakle, ne pregovarati oko promene granica nipošto.

baa

pre 5 godina

@stranger

Nešto gluplje odavno nisam čuo. Otpis duga? Zar to nije prodaja teritorije u pravom smislu reči. I ko bi vlastima dao za pravo da to urade, da žrtvuju ne samo teritoriju, već i 120.000 Srba koji žive tamo, kao i svu imovinu koju poseduju kako žitelji tako i država i naročito SPC. A da li treba da pominjem brojne rudnike, od Trepčinih, zatim Feronikl u Glogovcu, rudnik uglja u Obiliću koji ima 10 puta više uglja od Kolubarskih i još nekih manjih. Vrednost samo tih rudnika je veća od spoljnog duga Srbije. E moj stranče(kako si se potpisao), bolje je bavi se pfognozom vremena ili sportom, a ostavi se politike.

lune

pre 5 godina

Ima ljudi koji i dalje misli da je Milošević za sve kriv. :D On je kriv, za krađu, krađu izbora, kriv je nama. Ali za Kosovo, mogao je tu da bude ko god, opet bi sve isto bilo.

mornarpopaj1966

pre 5 godina

Kakvo ptodavanje magle? Postujte UNSCR 1244, prekinite pogubne Briselske pregovore i ponistite sve do sada dogovorebo, vratite pregivore o statusu AP KiM y UN tamo i gde im je mesti, proglasite okypaciju AP KiM i vratite snage bezbednosti u AP KiM pa ce i "oni ljudi u enklavama" da se osecaju malo bolje i kao da su u Srbiji, zajedno sa srpskim snagama bezbednosti. Molim redakciju da objavi ovaj komentar, dosta nam je vise defetizma i dilentatizma. Hvala unapred.

A logike ni na vidiku

pre 5 godina

@stranger
To sto ces ti da se odreknes suvereniteta i prihvatis nasilno otimanje teritorije nema nikakve veze sa drugima, npr. BiH.Ti bi da prodas slobodu, ali da Ameri nateraju BiH da se i ona odrekne suvereniteta.Trgujes tako sto ono sto je tvoje dajes za tudje koje niko ne nudi.

dusandrugi

pre 5 godina

Tom podelom Srbi koji žive južno od Ibra ostali bi u drugoj državi. Ako se od njih očekuje da se integrišu u tu novu državu, zašto to ne bi moglo i sa Srbima na severu, ili se očekuje da se njih 60.000 preseli na sever? To bi tek bila katastrofa.

Pera

pre 5 godina

Svi narodi na Balkanu su vekovima bili pod Turcima, tadasnjom velikom silom, dok danas svi imaju svoje drzave. Srpska vojska je bila protetana na Krf da bi se vratila i oslobodila svoju zemlju. Tako i danas, sila je proterala nasu vojsku i policiju sa Kosova ali to ne znaci da se treba odreci nase teritorije. Bolje i zamrznuti konflikt nego poklanjati teritoriju Albancima.

M

pre 5 godina

@Milan Djurica, tako je! To je jedini jezik koji medjunarodno pravo razume. Imovina, imovina, imovina. Na zalost, mi na vlasti imamo poltrone EU, koji rade samo sta im se kaze, jer su uz takav dogovor na vlast i dosli. To da na Kosovu i Metohiji ima daleko vise Albanaca nego Srba je cinjenicno stanje, ali to ne znaci da im treba jednostavno pokloniti svu imovinu koja se tamo nalazi, nije to ni moje ni tvoje, ni Vucicevo ni Dacicevo da ga se odricemo. To su nam nasi preci ostavili, koji su vekovima unazad krvarili i radili za tu zemlju, i mi imamo obavezu da to nasledstvo ostavimo svojoj deci. Najgore od svega je sto ni Albanci ne zive nista bolje od nas, i oni se mahom iseljavaju na zapad gde se bolje zivi. Kada bismo mi uspeli da uredimo nasu zemlju, da se u njoj lepo i rado zivi, mislim da bi onda i njima bilo u interesu da ostanu unutar te i takve drzave, i imali bi daleko manje razloga za otcepljenje

Masha

pre 5 godina

Ne ocekujem da se to sasvim javno objavi, ali po pitanju KiM treba prici sasvim racionalno. Svake emocije treba staviti po strani. Racionalan pristup podrazumeva da preracunamo sta nas vise kosta, sta nam je u interesu, a sta nije.

Npr, sasvim nam je u interesu da cela planina Kopaonik bude u nasem vlasnistvu. To je vazno kako geografski, zbog stanovnistva tamo, pa i vojno, itd. To drugim recima znaci da je sever Kosova sasvim vestacki deo Kosova. Zatim, treba videti dalje, reke, analizirati njihove tokove, obeleziti mesta u koje je direktno ulagala drzava Srbija, napraviti plan za sta da se borimo i nikada ne popustimo, a sta bismo im mogli prodati i koliko bi to kostalo. Itd. Imovina, naravno, neko rece od komentatora : "Bolje i zamrznuti konflikt nego poklanjati teritoriju Albancima". Ali nisam sigurna da bi to pazljiva analiza pokazala. Ne treba nista pokloniti, ali ako su oni vec masovno kupili zemlju, onda i nije nase pa da poklanjamo. Dakle, na ovom problemu treba da radi neka kancelarija, a ne ovako kako sad rade, vec da zaposle ekonomiste, da se bace na veliki posao, imaju zemljisnje knjige, analiza gde je sta itd. Sve drugo je samo prica o nekim emocijama, zeljama itd. E, to ocekujem od drzave. I onda podeliti, naravno, jer smo se ceo 20. vek iseljavali odatle. Pa cak ni SPC nema centar na Kosovu, o cemu pricamo? Ili imamo plan kako ce tamo za 100 godina biti vecina Srbi?!

djidji

pre 5 godina

nema potpisivanja nicega..dati ostavke i zdravo..sta je 100 godina u svetskoj politici..zamrznuti konflikt i resenje i cekati promenu odnosa i balansa sila u nasu korist! pogledajte primer kine i hong konga! kosovo nije njihovo dok god ne promenite preambulu ustava ! inace se oni ne bi toliko upinjali na zapadu da nije tako..oni se na kraju krajeva ipak drze pravnog okvira a to je ustav svake zemlje..oni vas primoravaju da vi promenite i priznate i onda je stvarno gotovo! nema pogodbe..nema kompromisa i nema predaje nicega! ako vi dacicu i ostali u vladi to ne mozete uraditi onda odstupajte sa scene..imajte imalo samopostovanja i dostojanstva! nikad ne moliti..nikad ne klecati !nista eu..nista obecanja..osim da daju 350 milijardi dolara za kosovo koliko nam je davala nemacka za vreme milke planinc pa smo odbili! vi dobro znate da ako ne potpisete da ce vas ubiti ali ako potpisete ubicemo vas mi ..gradjani srbije..

Boki

pre 5 godina

Postoji interesantan model Zanzibara i Tanzanije. Vredi ponovo pogledati kako su drugi resavali slicne probleme. Problem je sto velike sile moraju da poguraju Kosovo ka kompromisnom resenju. Mislim da je Srbija mnogo vise otvorena za fleksibilna resenja.

Milan Djurica

pre 5 godina

U ovoj složenoj situaciji najbole je krenuti od interesa, a to su prava vlasništva ljudi koji tamo žive, imovina firmi i privatna imovina, imovina crkve i sva ona koja se tapijama i dokumentima može dokazati. Dobar primer su i Gazivode gde je Srbija otplatila kredit Svetske banke. Pa Trepča. Pa redom. Od toga krenuti jer to i zapad najbolje razume-interes. Sve se na to svodi. SAD je došla na Kosovo zbog interesa a ne ljubavi prema bilo čijim pravima. Kad se obezbedi svojina nad resursima tada se brzo rešavaju i drugi problemi. Bez toga sve je problem. Kad bi Srbi bili poslodavci albancima oni bi de fakto upravljali Kosovom i to je dobar put da se ono vrati polako nazad i de jure.

Blek

pre 5 godina

Treba priznati Kosovo ali pod ovim uslovima: otpis spoljnjeg duga, ulazak u EU i NATO, pravo na referendum o samoopredelenju Srpske. 
(stranger, 08. avgust 2018 12:22) 

Kako ćeš tražiti Referendum o samoopredeljenju Srpske kada je i Srbija, Dejtonskim međunarodnim ugovorom, garant nezavisnosti i celovitosti Bosne i Hercegovine ?
(Novi Sad, 08. avgust 2018 12:54)


Dejtonskim sporazumom je i SR Jugoslavija celovita i nezavisna.

sacudodjem84

pre 5 godina

@ Petar83

Ako sam te dobro razumeo aludiras da su Srbi dobri i zato nam lose ide?! Neverovatno! Vrlo je bitno da se napomene i da je notorna glupost izvlaciti iz konteksta jednog Nicea kako bi se napravila paralela da je dobrota slabost. Kako ovo citaju i mladji narastaji vrlo je bitno da ih ne dovodimo u zabludu i da ne pomisle da je dobrota slabost! Kao prvo, narod se ne moze klasifikovati kao dobar ili los, vec samo clanovi (pojedinacni ljudi) tog naroda. Dobrota nije slabost. Dobrota je vrlina, ona se gradi vaspitanjem i neprekidnim radom na samom sebi. Slabost je ljudska osobina koja je nastala zapostavljenjem osobe od strane porodice, okoline i na kraju od strane same sebe. Biti slab je najlakse, biti dobar jako tesko. Na primer, slabost je da sve probleme ovog naroda povrsno dovodis u vezu sa dobrotom ljudi iz tog istog naroda. Nadam se da je sada jasnije.