1. e, to nam samo fali. jedno strucno pitanje za bu: u slucjau da ova verska obrazovna insitucija bude prihvacena u sastav univerziteta, da li to znaci da ce i slicne ustanove drugih verskioh zajednica takodje uci u sastav bu? ili je ovde rec o nekom posebnom, ustavom i poveljom o ljudskim pravima nesankcionisanom odnosu prema jednoj verskoj zajednici? i, btw, kome uopste pada na pamet da u evropi (makar geografski), u xxi veku dovodi kler u skole?
  (opijum, 31. maj 2004 17:02)

  # Link komentara

 2. Dobra ideja.
  (Z, 31. maj 2004 18:24)

  # Link komentara

 3. Jos namo samo fali i "Hare Krisna" fakultet!
  (Marko Radusinovic, 31. maj 2004 19:03)

  # Link komentara

 4. Opet stara prica, bez svih relevantnih informacija.
  1. Bogoslovski fakultet je "nelegalno" isteran iz sastava BU odlukom komunistickih vlasti posle II sv. rata i nema razloga da trazi prijem u nesto, cega je osnivac i gde je bio do tada. Moze samo da se prizna greska i ne pravi halabuka, ali hvala bogu komunizam i antihristijanizam u raznim oblicima se zapatio na sadasnjem BU, tako da ni ova jednostavna stvar ne moze da prodje bez problema.
  2. Nikome u Evropi ne pada napamet da u XXI veku uvodi kler - zato sto ga nisu ni izbacivali, proterivali, niti sikanirali. Evropa zna da zivi sa svojim hriscanskim tradicijama.
  Pozdrav iz Svajcarske, sekularne drzave, gde je danas neradan dan, Duhovi.
  (Petar, 31. maj 2004 21:20)

  # Link komentara

 5. Ponekad pomislim da sam zaspala u Srbiji a probudila se u Iranu...
  (Jeca, 31. maj 2004 21:44)

  # Link komentara

 6. Bogoslovski fakultet NIJE osnivac Beogradskog univerziteta, vec je u njega primljen 1922. godine ili tako nesto. Glavni argument protiv primanja u sastav univerziteta, argument tada mislecih glava, kakav je, na primer bio i Brana Petronijevic, nas jedini uistinu znacajan filozof, jeste bio da se u sastav Univerziteta, na kome se po definiciji razvija kriticko misljenje i istrazivanje, ne moze primiti fakultet gde je dogma glavna stvar!!!
  Nemoj samo da mi neko kaze da je to tako na zapadu, da su teoloski fakulteti deo univerziteta, jesu, tacno, ali njihovi teoloski fakulteti nisu nas teoloski fakultet, malo su ipak drugacije postavljeni. Ja bih licno bio presrecan da mogu da pohadjam neki od katolickih fakulteta u SAD, oni su sjajni, ali, istovremeno, ne bojim se da ce me neko terati da pevam pesmice, da se ispovedam i da ucim Sveto pismo.
  Osim toga, Francuska, zasto njen stav prema odnosu religije i drzave ne bi uzeli kao uzor. STROGA RAZDVOJENOST, pa i u skolstvu.
  (filozof, 31. maj 2004 22:25)

  # Link komentara

 7. Zaboravlja se da je Bogoslovski Fakultet jedan od 3 fakulteta koji su osnovali Univerzitet u BG.! Kao i to da, zahvaljujuci tom famoznom proterivanju sa Univerziteta sacuvana mu je nezavisnost u onim vremenima kada je beogradski Univerzitet proizvodio doktore i magistre raznih grana tada toliko plodnog marksizma?! A ono sto je u ovom momentu najvaznije-taj fakultet, na osnovu svog kadra i programa, spada u vrh najuglednijih pravoslavnih fakulteta u svetu i pravoslavnih katedra na jakim svetskim univerzitetima (u konkurenciji SV. Vladimira u Njujorku, Sv.Sergeja u Parizu, Kembridza, Atinskog ili Solunskog fak. i sl.) cija diploma je svugde , bas svugde priznata. Nije valjda taj beli svet bas toliko zatucan a mi najpametniji pa imamo Bogos. fakultet van univerzitetskog sistema dok je na Harvardu, Oksfordu ili Atini to sasvim suprotno. Problem je sto u Srbiji svi znaju sve !
  (zrak, 31. maj 2004 22:30)

  # Link komentara

 8. Crkva se nada da ce na taj nacin uci na BU i uspeti da ga kotrolise.
  Na zalost, ono sto ce se desiti (na duge staze) je da ce drzavna ministarstva poceti da kotrolisu crkvu.
  (Dejan, 31. maj 2004 22:37)

  # Link komentara

 9. Cisto kao "replika" filozofu:
  1. Na zapadu postoji veliki broj Univerziteta koji se zovu katolicki, npr. Katolicki Univerzitet Leuven ([link]) Belgija; Katolicki Univerzitet Nijmegen (Holandija) itd... itd... kako objasniti cinjenicu da ovi Univerziteti u svom okrilju imaju fakultete koji razvijaju kriticko misljenje, kada su osnovani od strane onih kojima je dogma glavna stvar.
  2. Nije tacno da u Francuskoj ne postoje teoloski fakulteti i instituti. Kratkim pretrazivanjem Interneta dolazi se do citavog niza istih, recimo na "Université Marc Bloch de Strasbourg" postoje katolicki i protestantski teoloski fakultet... itd.. Ako je Francuska stvarno sekularna drzava, zasto je vecina njenih praznika povezana sa religijom (npr. danas se ne radi zbog Duhova)
  3. Izbor fakulteta koji ce da se upise je licna stvar, niko nije primoran da studira ono sto mu se iz bilo kog razloga ne svidja (bar je tako bilo kada sam ja studirao)
  4. Kako su to postavljeni teoloski fakulteti na zapadu? Voleo bih malko vise informacija o tome. Takodje bih molio za komentar o teoloskim fakultetima u Grckoj (nadam se da necu dobiti odgovor da Grcka nije "na zapadu")
  (Miroslav Zivkovic, 31. maj 2004 23:05)

  # Link komentara

 10. Hvala Bogu da ima teoloskih fakulteta i instituta, kao sto rekoh, katolicki u SAD su, na primer, ubedljivo najbolji za srednjovekovnu filozofiju, ali sta se na njima uci? Srednjovekovna dogmatika? Ne bih rekao. Koliko mi je poznato, a jeste mi poznato, tamo se na najozbiljniji moguci nacin, sa cisto racionalnim pristupom, svojstvenim ideji univerziteta, izucava i teologija i filozofija, na prim. zapadnog hriscanstva. Dakle, nema dogme!!! Dogma se radi na drugim fakultetima, koji su crkveni fakulteti, i nisu deo univerziteta. Da li ne bi bilo dogme na nasem Bogoslovskom fakultetu? Da li ima dogme na teoloskim fakultetima na zapadu, koji su deo univerziteta (samo o njima pricam)? Nema, dragi moji.
  A sto se tice Francuske, nadjite mi Teoloski fakultet u Parizu koji je dao univeziteta, drzavnog. Nadjite mi teoloski fakultet Slobodnog univerziteta u Berlinu ili Humbolta u Berlinu. Nema ga, ima samo Seminar za katolicku teologiju ili, na Humboltu, teoloski seminar.
  (filozof, 31. maj 2004 23:14)

  # Link komentara

 11. Ako je univerzitet drzavni, a jeste, i ako se finansira od budzeta tj. poreza gradjana, nije fer da oni gradjani koji nisu hriscani (pravoslavni) ili vernici uopste, iz svojih dzepova finansiraju bogosloviju.
  Zadnji put kada sam proveravala bili smo jos uvek sekularna drzava.
  (Maya, 1. jun 2004 05:32)

  # Link komentara