Petak, 20.07.2018.

22:29

Đaci krenuli ka Srbiji, roditelji razočarani u profesorku

Agonija đaka iz Beograda koji su otputovali u Španiju mogla bi konačno da se završi, jer su oni na putu ka Beogradu.

Izvor: B92

Ðaci krenuli ka Srbiji, roditelji razoèarani u profesorku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Profesorka Nada

pre 5 godina

Ja sam prof u srednjoj skoli i do sada sam iks puta vodila decu na razne ekskurzije. Majka sam dva sina i uvek sam vise brinula o ucenicima nego sto bih brinula o sopstvenoj deci,ali to je zaista nemoguce.Te ekskurzije su zaista nocna mora za profesore koji vode decu,a evo i zasto.Kao prvo ima razlicite dece koja nemaju osnovno kucno vaspitanje i eksurziju shvataju kao priliku da naprave nesto "specijalno" pa tako odlaze u grad u pola noci bez pitanja (par njih smo po Moskvi trazili celu noc i nasli ih pijane u jednom baru), koriste razne nedozvoljene supstance (citaj:droge), kradu po hotelima,restoranima,marketima,buticima,...(u poslednjih 10 god vise puta smo mi prof morali da idemo u policijske stanice Moskve,Trsta,Ljubljane,Budimpeste,... i izvlacimo decu lopove), ne slusaju niti postuju naredbe i preporuke prof,... jednostavno ponasaju se kao divljaci.To je naravno apsolutna manjina,ali ta manjina zagorca zivot vecini,a posebno prof koji treba da brinu o njima.Roditelji su posebna prica.Ja uvek imam jedan mob broj za roditelje.Verovali ili ne, oni smatraju da mogu da me zovu 24 sata bez ikakvog reda,pitaju i pricaju sve i svasta,ako im kazem da je njihovo dete nesto uradilo i zamolim da ga pozovu, oni mi vracaju poziv i kazu da smo mi prof krivi jer ga nismo dobro pazili i da njihova deca nikada nisu kriva. Zakljucak:Vecina su dobra i divna deca i milina ih je voditi, ali zbog one manjine vec 6 god ne vodim decu jer mi je to samo stres,problemi,nespavanje!!

Roditelj osmaka

pre 5 godina

"Tako da to što smo proverili agenciju, ništa nije značilo..."

Šta ste proverili?

Vlasnik turističke agencije vlasnik je kafane u nekom selu kod Boljevca u istočnoj Srbiji, a ima ukupno 4 filijale (1 kafanu i 3 turističke agencije) na različitim adresama.

Program putovanja napisan je nepismeno da nepismenije ne može biti.

Cena letovanja krajnje jee nerealna, previše niska, jer ukuljučuje prevoz, pun pansion u hotelu u jednom od skupljih španskih primorskih gradova, dok kategorija hotela uopšte nije navedena!

Još ako roditelji za svoje uplaćene pare nisu dobijali nikakve priznanice, i to mesecima pre planiranog polaska na putovanje, onda je ovde sve od početka bilo veoma sumnjivo.

DuckyDuck

pre 5 godina

Tragedija sta dalje reci.Neka stignu svoim kucama i odmore se od takvog neoranizovanog cirkusa.
(Maja, 20. jul 2018 23:30)

Majo, da rec tragedija nije prejaka za ovaj dogadjaj? Nikakva tragedija se nije desila; iskustvo nije prijatno, ali desava se ovog leta, kao sto smo citali, i drugim turistickim grupama, a trovanje hranom nekog zadesi i u sopstvenoj kuci.

I pre nego sto neko kaze da se tragedija nije mozda desila, ali je mogla da se desi, da kazem - da, tacno, mogla je, opet kao sto moze da se desi bilo kome i u sopstvenoj kuci.

Zivi su, ko nije zdrav ozdravice, stekli su iskustvo sta moze da se desi dok su na putu i gotova stvar.

Nisam roditelj, sto ne znaci da ne mogu da razumem roditeljske strahove, jer sam dete roditelja. U velikoj meri strahovi roditelja su iracionalni, jer idu ka najgorem, a to je gubitak deteta. Treba nekad svoje zebnje iskontrolisati. Hvala bogu, sad imamo svi mobilne telefone, dovoljno je da znate da vam je dete ok, majku mu, a kad se vrate, videcete sta je tacno bilo. Sad ce i deca da preuvelicaju problem u razgovoru sa prenerazenim roditeljima (uzajamno dolivanje ulja na vatru koje se, kako vidimo, vec desava).

Realista

pre 5 godina

Ajde malo realno da pogledamo. Da li bi neko sam vodio sam stotinak ucenika svoje i druigh skola sam na letovanje , da nema neke koristi i motiva od toga. Mnogi profesori lude kada treba da vode svoje odelenje na eskurziju od nekoliko dana . Drugo citali smo da je profesorak znala da je agencija koja je organizovala put propala i da je organizaciju puta preuzela druga agencija koja ih ogranizovala ovo falicno putovanje. Trece citai smo da profesorka je imala neki skandal u osnovnoj skoli gde je pre radila ... Onda obicno agencija salje sa grupom turistickog vodica, ovde se on nigde ne spominje, tj da li je uopste bilo vodica ili je organizacija bila vozaci, 100 tinak dece i 1 profesorka koja je sve to organizovala.

Moma

pre 5 godina

Ne gnjavite vise profesorku,nit je zena pokrala pare nit sta skrivila nego je prosto prevarena kao i deca.Koliko sam citala,i ranije je vodila decu na putovanja pa sve bilo ok.Ako vam se ne svidja onda decu pod ruke pa ih sami vodite u Spaniju,Italiju i kojekude za te pare.Malo morgen!

Zoran

pre 5 godina

12 dana 7 nocenja 5 dana u autobusu. Pa samo ako bi me neko osudio. 2 dan Nica kupanje, i onda ponovo 2 dan stizu u jutarnjim časovima u hotel ono jupanje u nici je verovatno u 3 ujutru. Koliko treba da budes ozbiljna avencija pa da napravis gresku ba planu puta i da to das kao zvanicnu ponudu? Dok je ovaca bice i vune, jer ovce su za šišanje.

rog

pre 5 godina

Pa ti sad budi profesor za 400eur mesecno vodis pun autobus necije dece gde roditelji samo cekaju da ospu drvlje i kamenje po tebi bilo da si kriv ili ne.
Ne treba nigde voditi niciju decu, neka sede kuci.

BgHQ

pre 5 godina

Ovo mi sve lici da je organizovana hajka da jedino profesorka ispadne kriva.Svi ostali koji imaju mnogo vise putera na glavi se izvlace i prave naivni.

Dragan

pre 5 godina

Ako nastavnicko vece skole nije odobrilo ekskurziju krivica je na profesorki i roditeljima. Krivica agencije je tek na trecem mestu.

Komša

pre 5 godina

@Divlji zapad
Nije.Teško da bi prećutali roditelji sada to.Kružili su takvi flajeri i ranije po školama.
Znam jer sam ja video- stariji sin mi jednom doneo pre 3-4 godine,dok je još išao u srednju.
Isto Španija,samo preko Italije (par gradova) pa Barselona (čak i obilazak stadiona itd) .Isto nekih 300 - 350 evra + izleti po 30-50.
Mi odustali.Bas,cimanje,upadljivo jeftino a nije ni bilo zainteresovanih iz okruženja .
Inače smo uvek gledali da dete putuje,da vidi što više i podsticali ga da sam to organizuje.

Sale

pre 5 godina

Ne razumem šta ljudi misle da može da se dobije za 330€. Ja, ako želim sa četvoročlanom porodicom da odem na recimo Lastovo ima samo put (auto, putarine i trajekt) da me košta oko 350€. Zato tamo i ne idem :-)

put putujem

pre 5 godina

Iznimno niska cijena je rezultat jako velikog broja putnika, pri čemu se odobravaju veliki popusti. U prilog tome, evo primjera, koji će vas vjerojatno zapanjiti na suprotan način: 24 putnika, 8-dnevni izlet u Apuliju (aranžman a la carte), dva noćenja u brodskim kabinama na relaciji Split - Ancona, te Bari - Bar, 6 noćenja u hotelima 4*, polupension, svakodnevni (u cijenu uključeni) izleti, autobus sa 2 šofera + vodič = 1060€ (u dvokrevetnoj sobi).

mihajlo

pre 5 godina

Po meni je ovde mnogo veća krivica roditelja nego profesorke. Uplatili super jeftin aranžman i kao sve je super, od sad je ona odgovorna za sve. Posle ko zna u kakvoj je frci bila, i ko zna šta je pokušavala da uradi, dok su je svi ti roditelji verovatno besomučno zvali.

nnidza

pre 5 godina

Čitam i ne mogu da se načudim... Profesorka je vođa puta, neko zbog kog bi đaci trebalo da se osete sigurnijim. To je to. Tačka. Da li je ona sposobna za to? Nisam siguran. Odgovorna? Nikako. Angažovana je agencija, bez ikakvog učešća škole, ministarstva,... ovo putovanje nema nikakve veze sa njenim zanimanjem. Da je dečiji pedijatar, pop ili zubar vođa puta, da li bi iko spominjao otkaz jer je zloupotrebila svoj položaj?

Pera pisar sa malim p

pre 5 godina

Ja sam sa 17 godina proputovao Evropu autostopom, spavao u vreci za spavanje, po parkovima, prenocistima, upoznao ljude i to mi je najlepse iskustvo u zivotu.
A vi kukate sto je neko dobio proliv od skoljki?
Pustite decu nek zive zivot. I njima ce ovaj put, kad prodje vreme biti lepa uspomena.

Sas35bgd

pre 5 godina

Roditelj.
Sve je tacno iz navedenog teksta, a ovaj detalj koji je mozda vazan u proceni odgovornosti pojedinaca nije poznat, jer se nisam javljao da komuniciram sa stampom.
Naime, kada je pomeren dan pred put vreme polaska, nas nekoliko roditelja smo u medjusobnoj komunikaciji ustanovili da agencija preko koje smo uplatili vise ne postoji. O tome smo obavestili profesorku, koja nam je rekla da je druga agencija preuzela oragnizaciju. Nakon toga, ja sam pozvao hotel u kome su prvobitno trebali da budu smesteni i ustanovio da oni ne ocekuju turiste iz Srbije-Nakon toga profesorka nam je objasnila da treba da pozovemo turoperatera u Spaniji koji uplacuje direktno kompletan iznos Hotelu u Lioretu. Gsp Raul je vrlo ljubazno potvrdio da agencija ima ugovor sa tom Beogradskom turistickom agencijom i da je on na licu mesta uplatio drugom hotelu aranzman-Proverili smo i to u hotelu i oni su nam potvrdili da imaju rezervaciju za 111 osoba iz Srbije.
Ovo sve smo preneli profesorki i ona je odahnula i uzajamno smo zakljucili da deca mogu da krenu na put-
Ostalo je sve vec poznato
Turoperater koji je potvrdio da je sve OK dan pred put- http://bmincoming.com/en/

NKV Konjušar

pre 5 godina

A što je onda taj prevarant Dejan išao s njima na put i stajao u hotelu da ga vređaju jer nije plaćen smeštaj!? Kapirate da nema logike, valjda bi nestao pre puta?

Divlji Zapad

pre 5 godina

I 1500 eura umesto 330 eura da je receno tim roditeljima da plate nekome na ruke za 10 dana "eksurzije" sa obrazlozenjem"Videce pola Spanije i jedno 20 gradova" bez priznanice,bez ugovora,bez racuna icega onako na "casnu profesorsku rec" za eksurziju svoje dece u Spaniji-roditelji bi platili i tih 1500 eura samo na osnovu obecanja i nakon toga bi jeli margarin i najeftiniji hleba dva meseci samo da im dete vidi Spaniju i "20 gradova u Spaniji".

Problem je sa nama i nasem intelektualnom i mentalnom i kulturoloskom sklopu licnosti koji posedujemo.Ne u prevarantima.Oni samo vide mogucnost gde zive i sa kim zive i kakav je mentalni sklop ljudi na ovim prostorima i sta je sve toliko malo potrebno uraditi da bi se doslo do brdo para od naroda na ovim prostorima bez ikakve krivicne i bilo kakve odgovornosti.

Ispratimo ovaj slucaj do kraja i sacekati da li ce nakon svega ovoga kao potvrda ovoga sto govorim jedan jedini roditelj od 100 i kusur dece tuziti i skolu i turisticku agenciju bilo koga.Nijedan nece tuziti.Takav smo narod.Nakon pola godine ili godine 99% roditelja ce sve ovo zaboraviti i ovi koji su poslali decu i ovi koji citaju o prevarantima i opet nakon izvesnog vremena ce uplatiti nekome na ruke na "casnu profesorsku rec" i opet ce taj profesor sklopiti dil sa nekim prevarantom i opet ce taj prevarant nastaviti da radi kao "licencirana turisticka agencija" i opet ce izlaziti clanci o ostavljenoj deci negde tamo u Francuskoj,Svedskoj,Irskoj ili Finskoj.

malz

pre 5 godina

Uporno se potencira da je ona profesor.Ona je privatno lice koje je u privatnoj reziji vodila neku decu sa znanjem i odobrenjem njihovih raditelja.

taxxv

pre 5 godina

Hajde da budemo realni. Godinama u nazad, ponuda za letovanja se krece od 39 eura do 300-350 eura, Grcka, Spanija, Egipat,... Da li mozemo da stavimo na papir duzinu puta, potrosnju goriva, putarine, parking, na to da dodamo smestaj, dorucak, eventualno i veceru, boravisnu taksu, osguranje... ovo sve puta broj korisnika/konzumenata/turista, plus zarada agencije, dnevnice za vozace, i jos po nesto.

Majka dvoje školske dece

pre 5 godina

Krajnje je vreme da mi roditelji shvatimo da su posvećeni nastavnici postali retkost zato što ih sistem tretira sve na isti način i ne nagrađuje one koji su pošteni i posvećeni. Po mom mišljenju, roditelji su decu poverili nastavnici i ona je najviše odgovorna. Ako je i ona prevarena, odgovorno ponašanje podrazumeva da bude u stalnom kontaktu s roditeljima i da drži svu decu na oku sve vreme dok se ne vrate kući. Sve drugo je za ozbiljnu zabranu rada s decom ubuduće. A i Ministarstvo bi moglo da se probudi i da preuzme odgovornost pa ako već postoji potražnja među roditeljima da decu šalju preko škole na putovanja (jer je porodicsma tako jeftinije), onda bi Ministarstvo trebalo to sistemski da omogući. Ali za to je potrebno da u Ministarstvu neko zaista želi da radi u korist dece i porodica i da se angažuje i da osmisli pod kojim uslovima, koliko nastavnika i po kojoj ceni može da vodi koji broj dece kog uzrasta. Sve se to lako da organizovati ako postoji volja.

miodrag

pre 5 godina

A iz kog razloga je kriva profesorka? Zato sto je angazovala agenciju, platila i otisli na letovanje? Ko brani vlasnika agencije koji je pokrao pare i nije uplatio smestaj deci? Zasto se opet vrsi zamena teza! Kriva je agencij, tj. vlasnik koji nije uplatio novac i roditelji samo njega mogu da krive za celu situaciju. I pazi molimte na kraju clanka jedna recenica "mozda je kriv i vlasnik" Profesorka je kriva sto nije vrsila detektivski posao i istrazivala da li je lik prevarant??? A sta radi inspekcija, MUO, sudstvo... Bleje!?! Ako je prevarant u zatvor i zabraniti rad agencije.

el_kide

pre 5 godina

@Ma da
A sta je tu cudno? Ja sam pre 2 godine isao na ekskurziju Francuska, Spanija, Italija koja je kostala 330€ -12 dana. Super hoteli, super hrana, 2 dana na fenomenalnom kruzeru, nikakvih zamerki nisam imao.

Lazar

pre 5 godina

Ja sam iso tu rutu za 350 evra, Rim 3 dana, krstarenje do Barselone i u Barsi 7 dana, i usput Nica, Monako, Kan, Verona i Venecija, i bilo je fenomenalno! ti dodatni izleti, fakultative su se doplacivale, pa ti onda skuplje izadje, al to je tvoj izbor. O sta krive profesorku, kako je ona mogla da se "bolje raspita" ko je taj prevarant, nije ona inspektor. Pa vidite da ni polocija nije mogla da ga zatvori i da je i tog vlasnika agencije prevario. Mi kada smo isli nismo ni imali profesorku, to je bila apsolventska, sve je organizovala agencija i imali smo vodiča, i kraj...

Karlo

pre 5 godina

Nije ni profesorka kriva ni roditelji.
Oni koji su krivi ministarstvo i agencija nikad nece odgovarati.
Samo da ste nam zivi i zdravi i deca i profesori i svi.

Boro Drljača

pre 5 godina

@Pavle i Judge:

Vi stvarno mislite da je resenje zabraniti deci da idu na ekskurzije, uskratiti im nesto najbolje sto postoji?
O boze kakvo razmisljanje...
Vodite vi decu sa sobom na putovanja, naravno, ali to nije zamena za ekskurziju.
Od osnovne skole, kroz srednju i na kraju apsolventska... Isao sam na svaku ekskurziju, nije uvek sve bilo savrseno ali sa ove distance gledano, jeste! I neke od najlepsih uspomena nosim sa tih putovanja.
Zato iskulirajte malo i pustite decu da putuju s drustvom.

Pazza Inter Amala

pre 5 godina

12 dana 330 eura? Hoteli voznje? Ja mislim da je ovo samo bila povratna karta busom. To su i dobili. To je jako malo da se ide za Spaniju ali ok, ima, Rekla mi tetka Od mog ujaka Da ima I za 200eura

@Prosle godine sam isao na apsolventsku ekskurziju po toj ceni preko poznate domace agencije, tacnije ukupno 322€ za polazak iz Nisa, sa placenim osiguranjem. Tako da nije nerealno, iako smo mi isli potpuno van sezone, a oni u sezoni, moguce je naci kompromis sa agencijom.

previše je previšeg da bi bilo čisto, a i niko nije toliko smotan da rizkuje sa decom, ali sebičan može da bude

pre 5 godina

1. Da li postoji veza nastavnika i agencije, ili škole i agencije?
2. Kako to da je novac uplaćen onda kada su se pomenuli gubici dozvola za rad agencije u javnosti?
3. Da li je postojao bilo kakav vid pritiska ili bilo kakvo obećanje đacima da ako uzmu aranžman imaju neke privilegije, ili je možda jednostavno neko rekao da moraju da idu, jer je to i njihovom interesu?
4. Ko plaća put nastavnika?
5. Ko je sastavio i ponudio i predstavio program po kojoj ceni i šta je tačno plaćeno?
6.Ko je birao način prevoza i prevoznika, da li postoji veza prevoznika i nastavnika ili škole?
7. Zašto je neko trvdio da su deca samo grupa gradjana?
8. Zašto je sada bitna teza da je nastavnica nesposobna, to jest da je razočarala?
U veze spadaju i kumice, strine, tetke, ujaci, muževi, ljubavnici...

djoka

pre 5 godina

12 dana putovanja, 7 punih pansiona za pisljivih 330 evra i to u jeku sezone po Azurnoj obali i Španiji? Ja bih samo pitao ove roditelje da li oni misle da je tako nešto moguće po toj ceni?

Veliki brat

pre 5 godina

@(Ma da, 20. jul 2018 23:49)

Aj' ne mlati, obišao Italiju prošlog leta za 370 evra, 13 dana autobusom, od toga 7 dana na Siciliji.

Ovde je mnogo veći problem što se u Srbiji poslednjih godina vlasnici turističkih agencija mnogo igraju sa uplatama hotelskom smeštaja, pa gosti izvise ni krivi ni dužni.

Ne moramo mi, obični građani, da glumimo inspektore i ispitujemo da li je neka cena realna ili nije, zašto onda država finansira čitavu armiju kojekakvih agencija i inspekcija?

да да

pre 5 godina

Остаће им једно предвно путовање баш зато што није испало све како су родитељи замислили !

Judge

pre 5 godina

Vodite sami svoju decu, svuda. Ja sam mog sina od 11 godina vodio po Jugoslaviji, a preko nas tek očekuju. Ništa me toliko ne podiže kao taj filing kad osvajamo svet zajedno.

Pavle

pre 5 godina

Ovo je neviđena sramota i bruka. Zaista ne znam koju bih reč upotrebila u ovom trenutnom gnevu. Pre tri dana se utopilo dete od 15 godina. Evo ova sad deca kako su prošla. Da niko ne snosi nikakvu odgovornost ne može niko sem roditelja. Gospodo roditelji, ne dozvoljavajte svojoj deci nikakva putovanja. Neka ih roditelji vode na odmore.

hm

pre 5 godina

Mozes ti biti razocarana u profesoricu, ali kladim se da je ona dozivela najveci sok. Sto zbog roditelja, sto zbog vodje puta, sto zbog medija/novinara, sto zbog bolesnih, sto zbog toga sto se sve odvilo kako se odvilo.

ps

pre 5 godina

Nema za ovo krivicu profesorka ni malo, za ovo mora da snosi odgovornost ministar i vlada od koje je postavljen. Ovo je sistemska greska a ne individualna i ne moze se kriviti nastavnica sto je pokusala da odvede decu da vide malo sveta. Kriv je ministar zato sto nije stvorio uslove za studijska putovanja!

ankona

pre 5 godina

Kad isfrustrirani roditelji odgaje frustriranu decu koja im nabijaju krivicu u siromašnoj okolini, ovakve se stvari dešavaju. Nije mi nikog žao, a ponajmanje sve te razmažene dece.

toza

pre 5 godina

I naravno taj misteriozni Dejan ce nastaviti najnormalnije da vara ljude i naravno da je taj misteriozni Dejan odranije poznat policiji i sudstvu Republike Srbije..

Novica

pre 5 godina

Najpametnije bi bilo da Vođa naredi Željku Mitroviću i Mariću da na zimskom i letnjem raspustu deca idu u rijaliti. Ne bi se nikom ništa desilo. Igrali bi se, skakali i družili.

Ma da

pre 5 godina

12 dana 330 eura? Hoteli voznje? Ja mislim da je ovo samo bila povratna karta busom. To su i dobili. To je jako malo da se ide za Spaniju ali ok, ima, Rekla mi tetka Od mog ujaka Da ima I za 200eura

toza

pre 5 godina

I naravno taj misteriozni Dejan ce nastaviti najnormalnije da vara ljude i naravno da je taj misteriozni Dejan odranije poznat policiji i sudstvu Republike Srbije..

hm

pre 5 godina

Mozes ti biti razocarana u profesoricu, ali kladim se da je ona dozivela najveci sok. Sto zbog roditelja, sto zbog vodje puta, sto zbog medija/novinara, sto zbog bolesnih, sto zbog toga sto se sve odvilo kako se odvilo.

Novica

pre 5 godina

Najpametnije bi bilo da Vođa naredi Željku Mitroviću i Mariću da na zimskom i letnjem raspustu deca idu u rijaliti. Ne bi se nikom ništa desilo. Igrali bi se, skakali i družili.

ps

pre 5 godina

Nema za ovo krivicu profesorka ni malo, za ovo mora da snosi odgovornost ministar i vlada od koje je postavljen. Ovo je sistemska greska a ne individualna i ne moze se kriviti nastavnica sto je pokusala da odvede decu da vide malo sveta. Kriv je ministar zato sto nije stvorio uslove za studijska putovanja!

ankona

pre 5 godina

Kad isfrustrirani roditelji odgaje frustriranu decu koja im nabijaju krivicu u siromašnoj okolini, ovakve se stvari dešavaju. Nije mi nikog žao, a ponajmanje sve te razmažene dece.

Ma da

pre 5 godina

12 dana 330 eura? Hoteli voznje? Ja mislim da je ovo samo bila povratna karta busom. To su i dobili. To je jako malo da se ide za Spaniju ali ok, ima, Rekla mi tetka Od mog ujaka Da ima I za 200eura

Judge

pre 5 godina

Vodite sami svoju decu, svuda. Ja sam mog sina od 11 godina vodio po Jugoslaviji, a preko nas tek očekuju. Ništa me toliko ne podiže kao taj filing kad osvajamo svet zajedno.

Pavle

pre 5 godina

Ovo je neviđena sramota i bruka. Zaista ne znam koju bih reč upotrebila u ovom trenutnom gnevu. Pre tri dana se utopilo dete od 15 godina. Evo ova sad deca kako su prošla. Da niko ne snosi nikakvu odgovornost ne može niko sem roditelja. Gospodo roditelji, ne dozvoljavajte svojoj deci nikakva putovanja. Neka ih roditelji vode na odmore.

miodrag

pre 5 godina

A iz kog razloga je kriva profesorka? Zato sto je angazovala agenciju, platila i otisli na letovanje? Ko brani vlasnika agencije koji je pokrao pare i nije uplatio smestaj deci? Zasto se opet vrsi zamena teza! Kriva je agencij, tj. vlasnik koji nije uplatio novac i roditelji samo njega mogu da krive za celu situaciju. I pazi molimte na kraju clanka jedna recenica "mozda je kriv i vlasnik" Profesorka je kriva sto nije vrsila detektivski posao i istrazivala da li je lik prevarant??? A sta radi inspekcija, MUO, sudstvo... Bleje!?! Ako je prevarant u zatvor i zabraniti rad agencije.

malz

pre 5 godina

Uporno se potencira da je ona profesor.Ona je privatno lice koje je u privatnoj reziji vodila neku decu sa znanjem i odobrenjem njihovih raditelja.

Pera pisar sa malim p

pre 5 godina

Ja sam sa 17 godina proputovao Evropu autostopom, spavao u vreci za spavanje, po parkovima, prenocistima, upoznao ljude i to mi je najlepse iskustvo u zivotu.
A vi kukate sto je neko dobio proliv od skoljki?
Pustite decu nek zive zivot. I njima ce ovaj put, kad prodje vreme biti lepa uspomena.

Lazar

pre 5 godina

Ja sam iso tu rutu za 350 evra, Rim 3 dana, krstarenje do Barselone i u Barsi 7 dana, i usput Nica, Monako, Kan, Verona i Venecija, i bilo je fenomenalno! ti dodatni izleti, fakultative su se doplacivale, pa ti onda skuplje izadje, al to je tvoj izbor. O sta krive profesorku, kako je ona mogla da se "bolje raspita" ko je taj prevarant, nije ona inspektor. Pa vidite da ni polocija nije mogla da ga zatvori i da je i tog vlasnika agencije prevario. Mi kada smo isli nismo ni imali profesorku, to je bila apsolventska, sve je organizovala agencija i imali smo vodiča, i kraj...

Boro Drljača

pre 5 godina

@Pavle i Judge:

Vi stvarno mislite da je resenje zabraniti deci da idu na ekskurzije, uskratiti im nesto najbolje sto postoji?
O boze kakvo razmisljanje...
Vodite vi decu sa sobom na putovanja, naravno, ali to nije zamena za ekskurziju.
Od osnovne skole, kroz srednju i na kraju apsolventska... Isao sam na svaku ekskurziju, nije uvek sve bilo savrseno ali sa ove distance gledano, jeste! I neke od najlepsih uspomena nosim sa tih putovanja.
Zato iskulirajte malo i pustite decu da putuju s drustvom.

Veliki brat

pre 5 godina

@(Ma da, 20. jul 2018 23:49)

Aj' ne mlati, obišao Italiju prošlog leta za 370 evra, 13 dana autobusom, od toga 7 dana na Siciliji.

Ovde je mnogo veći problem što se u Srbiji poslednjih godina vlasnici turističkih agencija mnogo igraju sa uplatama hotelskom smeštaja, pa gosti izvise ni krivi ni dužni.

Ne moramo mi, obični građani, da glumimo inspektore i ispitujemo da li je neka cena realna ili nije, zašto onda država finansira čitavu armiju kojekakvih agencija i inspekcija?

el_kide

pre 5 godina

@Ma da
A sta je tu cudno? Ja sam pre 2 godine isao na ekskurziju Francuska, Spanija, Italija koja je kostala 330€ -12 dana. Super hoteli, super hrana, 2 dana na fenomenalnom kruzeru, nikakvih zamerki nisam imao.

NKV Konjušar

pre 5 godina

A što je onda taj prevarant Dejan išao s njima na put i stajao u hotelu da ga vređaju jer nije plaćen smeštaj!? Kapirate da nema logike, valjda bi nestao pre puta?

Sas35bgd

pre 5 godina

Roditelj.
Sve je tacno iz navedenog teksta, a ovaj detalj koji je mozda vazan u proceni odgovornosti pojedinaca nije poznat, jer se nisam javljao da komuniciram sa stampom.
Naime, kada je pomeren dan pred put vreme polaska, nas nekoliko roditelja smo u medjusobnoj komunikaciji ustanovili da agencija preko koje smo uplatili vise ne postoji. O tome smo obavestili profesorku, koja nam je rekla da je druga agencija preuzela oragnizaciju. Nakon toga, ja sam pozvao hotel u kome su prvobitno trebali da budu smesteni i ustanovio da oni ne ocekuju turiste iz Srbije-Nakon toga profesorka nam je objasnila da treba da pozovemo turoperatera u Spaniji koji uplacuje direktno kompletan iznos Hotelu u Lioretu. Gsp Raul je vrlo ljubazno potvrdio da agencija ima ugovor sa tom Beogradskom turistickom agencijom i da je on na licu mesta uplatio drugom hotelu aranzman-Proverili smo i to u hotelu i oni su nam potvrdili da imaju rezervaciju za 111 osoba iz Srbije.
Ovo sve smo preneli profesorki i ona je odahnula i uzajamno smo zakljucili da deca mogu da krenu na put-
Ostalo je sve vec poznato
Turoperater koji je potvrdio da je sve OK dan pred put- http://bmincoming.com/en/

Divlji Zapad

pre 5 godina

I 1500 eura umesto 330 eura da je receno tim roditeljima da plate nekome na ruke za 10 dana "eksurzije" sa obrazlozenjem"Videce pola Spanije i jedno 20 gradova" bez priznanice,bez ugovora,bez racuna icega onako na "casnu profesorsku rec" za eksurziju svoje dece u Spaniji-roditelji bi platili i tih 1500 eura samo na osnovu obecanja i nakon toga bi jeli margarin i najeftiniji hleba dva meseci samo da im dete vidi Spaniju i "20 gradova u Spaniji".

Problem je sa nama i nasem intelektualnom i mentalnom i kulturoloskom sklopu licnosti koji posedujemo.Ne u prevarantima.Oni samo vide mogucnost gde zive i sa kim zive i kakav je mentalni sklop ljudi na ovim prostorima i sta je sve toliko malo potrebno uraditi da bi se doslo do brdo para od naroda na ovim prostorima bez ikakve krivicne i bilo kakve odgovornosti.

Ispratimo ovaj slucaj do kraja i sacekati da li ce nakon svega ovoga kao potvrda ovoga sto govorim jedan jedini roditelj od 100 i kusur dece tuziti i skolu i turisticku agenciju bilo koga.Nijedan nece tuziti.Takav smo narod.Nakon pola godine ili godine 99% roditelja ce sve ovo zaboraviti i ovi koji su poslali decu i ovi koji citaju o prevarantima i opet nakon izvesnog vremena ce uplatiti nekome na ruke na "casnu profesorsku rec" i opet ce taj profesor sklopiti dil sa nekim prevarantom i opet ce taj prevarant nastaviti da radi kao "licencirana turisticka agencija" i opet ce izlaziti clanci o ostavljenoj deci negde tamo u Francuskoj,Svedskoj,Irskoj ili Finskoj.

Karlo

pre 5 godina

Nije ni profesorka kriva ni roditelji.
Oni koji su krivi ministarstvo i agencija nikad nece odgovarati.
Samo da ste nam zivi i zdravi i deca i profesori i svi.

Pazza Inter Amala

pre 5 godina

12 dana 330 eura? Hoteli voznje? Ja mislim da je ovo samo bila povratna karta busom. To su i dobili. To je jako malo da se ide za Spaniju ali ok, ima, Rekla mi tetka Od mog ujaka Da ima I za 200eura

@Prosle godine sam isao na apsolventsku ekskurziju po toj ceni preko poznate domace agencije, tacnije ukupno 322€ za polazak iz Nisa, sa placenim osiguranjem. Tako da nije nerealno, iako smo mi isli potpuno van sezone, a oni u sezoni, moguce je naci kompromis sa agencijom.

да да

pre 5 godina

Остаће им једно предвно путовање баш зато што није испало све како су родитељи замислили !

djoka

pre 5 godina

12 dana putovanja, 7 punih pansiona za pisljivih 330 evra i to u jeku sezone po Azurnoj obali i Španiji? Ja bih samo pitao ove roditelje da li oni misle da je tako nešto moguće po toj ceni?

Moma

pre 5 godina

Ne gnjavite vise profesorku,nit je zena pokrala pare nit sta skrivila nego je prosto prevarena kao i deca.Koliko sam citala,i ranije je vodila decu na putovanja pa sve bilo ok.Ako vam se ne svidja onda decu pod ruke pa ih sami vodite u Spaniju,Italiju i kojekude za te pare.Malo morgen!

Profesorka Nada

pre 5 godina

Ja sam prof u srednjoj skoli i do sada sam iks puta vodila decu na razne ekskurzije. Majka sam dva sina i uvek sam vise brinula o ucenicima nego sto bih brinula o sopstvenoj deci,ali to je zaista nemoguce.Te ekskurzije su zaista nocna mora za profesore koji vode decu,a evo i zasto.Kao prvo ima razlicite dece koja nemaju osnovno kucno vaspitanje i eksurziju shvataju kao priliku da naprave nesto "specijalno" pa tako odlaze u grad u pola noci bez pitanja (par njih smo po Moskvi trazili celu noc i nasli ih pijane u jednom baru), koriste razne nedozvoljene supstance (citaj:droge), kradu po hotelima,restoranima,marketima,buticima,...(u poslednjih 10 god vise puta smo mi prof morali da idemo u policijske stanice Moskve,Trsta,Ljubljane,Budimpeste,... i izvlacimo decu lopove), ne slusaju niti postuju naredbe i preporuke prof,... jednostavno ponasaju se kao divljaci.To je naravno apsolutna manjina,ali ta manjina zagorca zivot vecini,a posebno prof koji treba da brinu o njima.Roditelji su posebna prica.Ja uvek imam jedan mob broj za roditelje.Verovali ili ne, oni smatraju da mogu da me zovu 24 sata bez ikakvog reda,pitaju i pricaju sve i svasta,ako im kazem da je njihovo dete nesto uradilo i zamolim da ga pozovu, oni mi vracaju poziv i kazu da smo mi prof krivi jer ga nismo dobro pazili i da njihova deca nikada nisu kriva. Zakljucak:Vecina su dobra i divna deca i milina ih je voditi, ali zbog one manjine vec 6 god ne vodim decu jer mi je to samo stres,problemi,nespavanje!!

rog

pre 5 godina

Pa ti sad budi profesor za 400eur mesecno vodis pun autobus necije dece gde roditelji samo cekaju da ospu drvlje i kamenje po tebi bilo da si kriv ili ne.
Ne treba nigde voditi niciju decu, neka sede kuci.

taxxv

pre 5 godina

Hajde da budemo realni. Godinama u nazad, ponuda za letovanja se krece od 39 eura do 300-350 eura, Grcka, Spanija, Egipat,... Da li mozemo da stavimo na papir duzinu puta, potrosnju goriva, putarine, parking, na to da dodamo smestaj, dorucak, eventualno i veceru, boravisnu taksu, osguranje... ovo sve puta broj korisnika/konzumenata/turista, plus zarada agencije, dnevnice za vozace, i jos po nesto.

BgHQ

pre 5 godina

Ovo mi sve lici da je organizovana hajka da jedino profesorka ispadne kriva.Svi ostali koji imaju mnogo vise putera na glavi se izvlace i prave naivni.

Majka dvoje školske dece

pre 5 godina

Krajnje je vreme da mi roditelji shvatimo da su posvećeni nastavnici postali retkost zato što ih sistem tretira sve na isti način i ne nagrađuje one koji su pošteni i posvećeni. Po mom mišljenju, roditelji su decu poverili nastavnici i ona je najviše odgovorna. Ako je i ona prevarena, odgovorno ponašanje podrazumeva da bude u stalnom kontaktu s roditeljima i da drži svu decu na oku sve vreme dok se ne vrate kući. Sve drugo je za ozbiljnu zabranu rada s decom ubuduće. A i Ministarstvo bi moglo da se probudi i da preuzme odgovornost pa ako već postoji potražnja među roditeljima da decu šalju preko škole na putovanja (jer je porodicsma tako jeftinije), onda bi Ministarstvo trebalo to sistemski da omogući. Ali za to je potrebno da u Ministarstvu neko zaista želi da radi u korist dece i porodica i da se angažuje i da osmisli pod kojim uslovima, koliko nastavnika i po kojoj ceni može da vodi koji broj dece kog uzrasta. Sve se to lako da organizovati ako postoji volja.

mihajlo

pre 5 godina

Po meni je ovde mnogo veća krivica roditelja nego profesorke. Uplatili super jeftin aranžman i kao sve je super, od sad je ona odgovorna za sve. Posle ko zna u kakvoj je frci bila, i ko zna šta je pokušavala da uradi, dok su je svi ti roditelji verovatno besomučno zvali.

nnidza

pre 5 godina

Čitam i ne mogu da se načudim... Profesorka je vođa puta, neko zbog kog bi đaci trebalo da se osete sigurnijim. To je to. Tačka. Da li je ona sposobna za to? Nisam siguran. Odgovorna? Nikako. Angažovana je agencija, bez ikakvog učešća škole, ministarstva,... ovo putovanje nema nikakve veze sa njenim zanimanjem. Da je dečiji pedijatar, pop ili zubar vođa puta, da li bi iko spominjao otkaz jer je zloupotrebila svoj položaj?

Zoran

pre 5 godina

12 dana 7 nocenja 5 dana u autobusu. Pa samo ako bi me neko osudio. 2 dan Nica kupanje, i onda ponovo 2 dan stizu u jutarnjim časovima u hotel ono jupanje u nici je verovatno u 3 ujutru. Koliko treba da budes ozbiljna avencija pa da napravis gresku ba planu puta i da to das kao zvanicnu ponudu? Dok je ovaca bice i vune, jer ovce su za šišanje.

previše je previšeg da bi bilo čisto, a i niko nije toliko smotan da rizkuje sa decom, ali sebičan može da bude

pre 5 godina

1. Da li postoji veza nastavnika i agencije, ili škole i agencije?
2. Kako to da je novac uplaćen onda kada su se pomenuli gubici dozvola za rad agencije u javnosti?
3. Da li je postojao bilo kakav vid pritiska ili bilo kakvo obećanje đacima da ako uzmu aranžman imaju neke privilegije, ili je možda jednostavno neko rekao da moraju da idu, jer je to i njihovom interesu?
4. Ko plaća put nastavnika?
5. Ko je sastavio i ponudio i predstavio program po kojoj ceni i šta je tačno plaćeno?
6.Ko je birao način prevoza i prevoznika, da li postoji veza prevoznika i nastavnika ili škole?
7. Zašto je neko trvdio da su deca samo grupa gradjana?
8. Zašto je sada bitna teza da je nastavnica nesposobna, to jest da je razočarala?
U veze spadaju i kumice, strine, tetke, ujaci, muževi, ljubavnici...

Realista

pre 5 godina

Ajde malo realno da pogledamo. Da li bi neko sam vodio sam stotinak ucenika svoje i druigh skola sam na letovanje , da nema neke koristi i motiva od toga. Mnogi profesori lude kada treba da vode svoje odelenje na eskurziju od nekoliko dana . Drugo citali smo da je profesorak znala da je agencija koja je organizovala put propala i da je organizaciju puta preuzela druga agencija koja ih ogranizovala ovo falicno putovanje. Trece citai smo da profesorka je imala neki skandal u osnovnoj skoli gde je pre radila ... Onda obicno agencija salje sa grupom turistickog vodica, ovde se on nigde ne spominje, tj da li je uopste bilo vodica ili je organizacija bila vozaci, 100 tinak dece i 1 profesorka koja je sve to organizovala.

DuckyDuck

pre 5 godina

Tragedija sta dalje reci.Neka stignu svoim kucama i odmore se od takvog neoranizovanog cirkusa.
(Maja, 20. jul 2018 23:30)

Majo, da rec tragedija nije prejaka za ovaj dogadjaj? Nikakva tragedija se nije desila; iskustvo nije prijatno, ali desava se ovog leta, kao sto smo citali, i drugim turistickim grupama, a trovanje hranom nekog zadesi i u sopstvenoj kuci.

I pre nego sto neko kaze da se tragedija nije mozda desila, ali je mogla da se desi, da kazem - da, tacno, mogla je, opet kao sto moze da se desi bilo kome i u sopstvenoj kuci.

Zivi su, ko nije zdrav ozdravice, stekli su iskustvo sta moze da se desi dok su na putu i gotova stvar.

Nisam roditelj, sto ne znaci da ne mogu da razumem roditeljske strahove, jer sam dete roditelja. U velikoj meri strahovi roditelja su iracionalni, jer idu ka najgorem, a to je gubitak deteta. Treba nekad svoje zebnje iskontrolisati. Hvala bogu, sad imamo svi mobilne telefone, dovoljno je da znate da vam je dete ok, majku mu, a kad se vrate, videcete sta je tacno bilo. Sad ce i deca da preuvelicaju problem u razgovoru sa prenerazenim roditeljima (uzajamno dolivanje ulja na vatru koje se, kako vidimo, vec desava).

Sale

pre 5 godina

Ne razumem šta ljudi misle da može da se dobije za 330€. Ja, ako želim sa četvoročlanom porodicom da odem na recimo Lastovo ima samo put (auto, putarine i trajekt) da me košta oko 350€. Zato tamo i ne idem :-)

Komša

pre 5 godina

@Divlji zapad
Nije.Teško da bi prećutali roditelji sada to.Kružili su takvi flajeri i ranije po školama.
Znam jer sam ja video- stariji sin mi jednom doneo pre 3-4 godine,dok je još išao u srednju.
Isto Španija,samo preko Italije (par gradova) pa Barselona (čak i obilazak stadiona itd) .Isto nekih 300 - 350 evra + izleti po 30-50.
Mi odustali.Bas,cimanje,upadljivo jeftino a nije ni bilo zainteresovanih iz okruženja .
Inače smo uvek gledali da dete putuje,da vidi što više i podsticali ga da sam to organizuje.

Roditelj osmaka

pre 5 godina

"Tako da to što smo proverili agenciju, ništa nije značilo..."

Šta ste proverili?

Vlasnik turističke agencije vlasnik je kafane u nekom selu kod Boljevca u istočnoj Srbiji, a ima ukupno 4 filijale (1 kafanu i 3 turističke agencije) na različitim adresama.

Program putovanja napisan je nepismeno da nepismenije ne može biti.

Cena letovanja krajnje jee nerealna, previše niska, jer ukuljučuje prevoz, pun pansion u hotelu u jednom od skupljih španskih primorskih gradova, dok kategorija hotela uopšte nije navedena!

Još ako roditelji za svoje uplaćene pare nisu dobijali nikakve priznanice, i to mesecima pre planiranog polaska na putovanje, onda je ovde sve od početka bilo veoma sumnjivo.

put putujem

pre 5 godina

Iznimno niska cijena je rezultat jako velikog broja putnika, pri čemu se odobravaju veliki popusti. U prilog tome, evo primjera, koji će vas vjerojatno zapanjiti na suprotan način: 24 putnika, 8-dnevni izlet u Apuliju (aranžman a la carte), dva noćenja u brodskim kabinama na relaciji Split - Ancona, te Bari - Bar, 6 noćenja u hotelima 4*, polupension, svakodnevni (u cijenu uključeni) izleti, autobus sa 2 šofera + vodič = 1060€ (u dvokrevetnoj sobi).

Dragan

pre 5 godina

Ako nastavnicko vece skole nije odobrilo ekskurziju krivica je na profesorki i roditeljima. Krivica agencije je tek na trecem mestu.

ankona

pre 5 godina

Kad isfrustrirani roditelji odgaje frustriranu decu koja im nabijaju krivicu u siromašnoj okolini, ovakve se stvari dešavaju. Nije mi nikog žao, a ponajmanje sve te razmažene dece.

Ma da

pre 5 godina

12 dana 330 eura? Hoteli voznje? Ja mislim da je ovo samo bila povratna karta busom. To su i dobili. To je jako malo da se ide za Spaniju ali ok, ima, Rekla mi tetka Od mog ujaka Da ima I za 200eura

ps

pre 5 godina

Nema za ovo krivicu profesorka ni malo, za ovo mora da snosi odgovornost ministar i vlada od koje je postavljen. Ovo je sistemska greska a ne individualna i ne moze se kriviti nastavnica sto je pokusala da odvede decu da vide malo sveta. Kriv je ministar zato sto nije stvorio uslove za studijska putovanja!

Judge

pre 5 godina

Vodite sami svoju decu, svuda. Ja sam mog sina od 11 godina vodio po Jugoslaviji, a preko nas tek očekuju. Ništa me toliko ne podiže kao taj filing kad osvajamo svet zajedno.

Pavle

pre 5 godina

Ovo je neviđena sramota i bruka. Zaista ne znam koju bih reč upotrebila u ovom trenutnom gnevu. Pre tri dana se utopilo dete od 15 godina. Evo ova sad deca kako su prošla. Da niko ne snosi nikakvu odgovornost ne može niko sem roditelja. Gospodo roditelji, ne dozvoljavajte svojoj deci nikakva putovanja. Neka ih roditelji vode na odmore.

djoka

pre 5 godina

12 dana putovanja, 7 punih pansiona za pisljivih 330 evra i to u jeku sezone po Azurnoj obali i Španiji? Ja bih samo pitao ove roditelje da li oni misle da je tako nešto moguće po toj ceni?

Majka dvoje školske dece

pre 5 godina

Krajnje je vreme da mi roditelji shvatimo da su posvećeni nastavnici postali retkost zato što ih sistem tretira sve na isti način i ne nagrađuje one koji su pošteni i posvećeni. Po mom mišljenju, roditelji su decu poverili nastavnici i ona je najviše odgovorna. Ako je i ona prevarena, odgovorno ponašanje podrazumeva da bude u stalnom kontaktu s roditeljima i da drži svu decu na oku sve vreme dok se ne vrate kući. Sve drugo je za ozbiljnu zabranu rada s decom ubuduće. A i Ministarstvo bi moglo da se probudi i da preuzme odgovornost pa ako već postoji potražnja među roditeljima da decu šalju preko škole na putovanja (jer je porodicsma tako jeftinije), onda bi Ministarstvo trebalo to sistemski da omogući. Ali za to je potrebno da u Ministarstvu neko zaista želi da radi u korist dece i porodica i da se angažuje i da osmisli pod kojim uslovima, koliko nastavnika i po kojoj ceni može da vodi koji broj dece kog uzrasta. Sve se to lako da organizovati ako postoji volja.

hm

pre 5 godina

Mozes ti biti razocarana u profesoricu, ali kladim se da je ona dozivela najveci sok. Sto zbog roditelja, sto zbog vodje puta, sto zbog medija/novinara, sto zbog bolesnih, sto zbog toga sto se sve odvilo kako se odvilo.

Dragan

pre 5 godina

Ako nastavnicko vece skole nije odobrilo ekskurziju krivica je na profesorki i roditeljima. Krivica agencije je tek na trecem mestu.

Pera pisar sa malim p

pre 5 godina

Ja sam sa 17 godina proputovao Evropu autostopom, spavao u vreci za spavanje, po parkovima, prenocistima, upoznao ljude i to mi je najlepse iskustvo u zivotu.
A vi kukate sto je neko dobio proliv od skoljki?
Pustite decu nek zive zivot. I njima ce ovaj put, kad prodje vreme biti lepa uspomena.

previše je previšeg da bi bilo čisto, a i niko nije toliko smotan da rizkuje sa decom, ali sebičan može da bude

pre 5 godina

1. Da li postoji veza nastavnika i agencije, ili škole i agencije?
2. Kako to da je novac uplaćen onda kada su se pomenuli gubici dozvola za rad agencije u javnosti?
3. Da li je postojao bilo kakav vid pritiska ili bilo kakvo obećanje đacima da ako uzmu aranžman imaju neke privilegije, ili je možda jednostavno neko rekao da moraju da idu, jer je to i njihovom interesu?
4. Ko plaća put nastavnika?
5. Ko je sastavio i ponudio i predstavio program po kojoj ceni i šta je tačno plaćeno?
6.Ko je birao način prevoza i prevoznika, da li postoji veza prevoznika i nastavnika ili škole?
7. Zašto je neko trvdio da su deca samo grupa gradjana?
8. Zašto je sada bitna teza da je nastavnica nesposobna, to jest da je razočarala?
U veze spadaju i kumice, strine, tetke, ujaci, muževi, ljubavnici...

Novica

pre 5 godina

Najpametnije bi bilo da Vođa naredi Željku Mitroviću i Mariću da na zimskom i letnjem raspustu deca idu u rijaliti. Ne bi se nikom ništa desilo. Igrali bi se, skakali i družili.

Divlji Zapad

pre 5 godina

I 1500 eura umesto 330 eura da je receno tim roditeljima da plate nekome na ruke za 10 dana "eksurzije" sa obrazlozenjem"Videce pola Spanije i jedno 20 gradova" bez priznanice,bez ugovora,bez racuna icega onako na "casnu profesorsku rec" za eksurziju svoje dece u Spaniji-roditelji bi platili i tih 1500 eura samo na osnovu obecanja i nakon toga bi jeli margarin i najeftiniji hleba dva meseci samo da im dete vidi Spaniju i "20 gradova u Spaniji".

Problem je sa nama i nasem intelektualnom i mentalnom i kulturoloskom sklopu licnosti koji posedujemo.Ne u prevarantima.Oni samo vide mogucnost gde zive i sa kim zive i kakav je mentalni sklop ljudi na ovim prostorima i sta je sve toliko malo potrebno uraditi da bi se doslo do brdo para od naroda na ovim prostorima bez ikakve krivicne i bilo kakve odgovornosti.

Ispratimo ovaj slucaj do kraja i sacekati da li ce nakon svega ovoga kao potvrda ovoga sto govorim jedan jedini roditelj od 100 i kusur dece tuziti i skolu i turisticku agenciju bilo koga.Nijedan nece tuziti.Takav smo narod.Nakon pola godine ili godine 99% roditelja ce sve ovo zaboraviti i ovi koji su poslali decu i ovi koji citaju o prevarantima i opet nakon izvesnog vremena ce uplatiti nekome na ruke na "casnu profesorsku rec" i opet ce taj profesor sklopiti dil sa nekim prevarantom i opet ce taj prevarant nastaviti da radi kao "licencirana turisticka agencija" i opet ce izlaziti clanci o ostavljenoj deci negde tamo u Francuskoj,Svedskoj,Irskoj ili Finskoj.

miodrag

pre 5 godina

A iz kog razloga je kriva profesorka? Zato sto je angazovala agenciju, platila i otisli na letovanje? Ko brani vlasnika agencije koji je pokrao pare i nije uplatio smestaj deci? Zasto se opet vrsi zamena teza! Kriva je agencij, tj. vlasnik koji nije uplatio novac i roditelji samo njega mogu da krive za celu situaciju. I pazi molimte na kraju clanka jedna recenica "mozda je kriv i vlasnik" Profesorka je kriva sto nije vrsila detektivski posao i istrazivala da li je lik prevarant??? A sta radi inspekcija, MUO, sudstvo... Bleje!?! Ako je prevarant u zatvor i zabraniti rad agencije.

Moma

pre 5 godina

Ne gnjavite vise profesorku,nit je zena pokrala pare nit sta skrivila nego je prosto prevarena kao i deca.Koliko sam citala,i ranije je vodila decu na putovanja pa sve bilo ok.Ako vam se ne svidja onda decu pod ruke pa ih sami vodite u Spaniju,Italiju i kojekude za te pare.Malo morgen!

rog

pre 5 godina

Pa ti sad budi profesor za 400eur mesecno vodis pun autobus necije dece gde roditelji samo cekaju da ospu drvlje i kamenje po tebi bilo da si kriv ili ne.
Ne treba nigde voditi niciju decu, neka sede kuci.

Realista

pre 5 godina

Ajde malo realno da pogledamo. Da li bi neko sam vodio sam stotinak ucenika svoje i druigh skola sam na letovanje , da nema neke koristi i motiva od toga. Mnogi profesori lude kada treba da vode svoje odelenje na eskurziju od nekoliko dana . Drugo citali smo da je profesorak znala da je agencija koja je organizovala put propala i da je organizaciju puta preuzela druga agencija koja ih ogranizovala ovo falicno putovanje. Trece citai smo da profesorka je imala neki skandal u osnovnoj skoli gde je pre radila ... Onda obicno agencija salje sa grupom turistickog vodica, ovde se on nigde ne spominje, tj da li je uopste bilo vodica ili je organizacija bila vozaci, 100 tinak dece i 1 profesorka koja je sve to organizovala.

malz

pre 5 godina

Uporno se potencira da je ona profesor.Ona je privatno lice koje je u privatnoj reziji vodila neku decu sa znanjem i odobrenjem njihovih raditelja.

Karlo

pre 5 godina

Nije ni profesorka kriva ni roditelji.
Oni koji su krivi ministarstvo i agencija nikad nece odgovarati.
Samo da ste nam zivi i zdravi i deca i profesori i svi.

toza

pre 5 godina

I naravno taj misteriozni Dejan ce nastaviti najnormalnije da vara ljude i naravno da je taj misteriozni Dejan odranije poznat policiji i sudstvu Republike Srbije..

Lazar

pre 5 godina

Ja sam iso tu rutu za 350 evra, Rim 3 dana, krstarenje do Barselone i u Barsi 7 dana, i usput Nica, Monako, Kan, Verona i Venecija, i bilo je fenomenalno! ti dodatni izleti, fakultative su se doplacivale, pa ti onda skuplje izadje, al to je tvoj izbor. O sta krive profesorku, kako je ona mogla da se "bolje raspita" ko je taj prevarant, nije ona inspektor. Pa vidite da ni polocija nije mogla da ga zatvori i da je i tog vlasnika agencije prevario. Mi kada smo isli nismo ni imali profesorku, to je bila apsolventska, sve je organizovala agencija i imali smo vodiča, i kraj...

Sale

pre 5 godina

Ne razumem šta ljudi misle da može da se dobije za 330€. Ja, ako želim sa četvoročlanom porodicom da odem na recimo Lastovo ima samo put (auto, putarine i trajekt) da me košta oko 350€. Zato tamo i ne idem :-)

el_kide

pre 5 godina

@Ma da
A sta je tu cudno? Ja sam pre 2 godine isao na ekskurziju Francuska, Spanija, Italija koja je kostala 330€ -12 dana. Super hoteli, super hrana, 2 dana na fenomenalnom kruzeru, nikakvih zamerki nisam imao.

Boro Drljača

pre 5 godina

@Pavle i Judge:

Vi stvarno mislite da je resenje zabraniti deci da idu na ekskurzije, uskratiti im nesto najbolje sto postoji?
O boze kakvo razmisljanje...
Vodite vi decu sa sobom na putovanja, naravno, ali to nije zamena za ekskurziju.
Od osnovne skole, kroz srednju i na kraju apsolventska... Isao sam na svaku ekskurziju, nije uvek sve bilo savrseno ali sa ove distance gledano, jeste! I neke od najlepsih uspomena nosim sa tih putovanja.
Zato iskulirajte malo i pustite decu da putuju s drustvom.

put putujem

pre 5 godina

Iznimno niska cijena je rezultat jako velikog broja putnika, pri čemu se odobravaju veliki popusti. U prilog tome, evo primjera, koji će vas vjerojatno zapanjiti na suprotan način: 24 putnika, 8-dnevni izlet u Apuliju (aranžman a la carte), dva noćenja u brodskim kabinama na relaciji Split - Ancona, te Bari - Bar, 6 noćenja u hotelima 4*, polupension, svakodnevni (u cijenu uključeni) izleti, autobus sa 2 šofera + vodič = 1060€ (u dvokrevetnoj sobi).

Veliki brat

pre 5 godina

@(Ma da, 20. jul 2018 23:49)

Aj' ne mlati, obišao Italiju prošlog leta za 370 evra, 13 dana autobusom, od toga 7 dana na Siciliji.

Ovde je mnogo veći problem što se u Srbiji poslednjih godina vlasnici turističkih agencija mnogo igraju sa uplatama hotelskom smeštaja, pa gosti izvise ni krivi ni dužni.

Ne moramo mi, obični građani, da glumimo inspektore i ispitujemo da li je neka cena realna ili nije, zašto onda država finansira čitavu armiju kojekakvih agencija i inspekcija?

mihajlo

pre 5 godina

Po meni je ovde mnogo veća krivica roditelja nego profesorke. Uplatili super jeftin aranžman i kao sve je super, od sad je ona odgovorna za sve. Posle ko zna u kakvoj je frci bila, i ko zna šta je pokušavala da uradi, dok su je svi ti roditelji verovatno besomučno zvali.

nnidza

pre 5 godina

Čitam i ne mogu da se načudim... Profesorka je vođa puta, neko zbog kog bi đaci trebalo da se osete sigurnijim. To je to. Tačka. Da li je ona sposobna za to? Nisam siguran. Odgovorna? Nikako. Angažovana je agencija, bez ikakvog učešća škole, ministarstva,... ovo putovanje nema nikakve veze sa njenim zanimanjem. Da je dečiji pedijatar, pop ili zubar vođa puta, da li bi iko spominjao otkaz jer je zloupotrebila svoj položaj?

да да

pre 5 godina

Остаће им једно предвно путовање баш зато што није испало све како су родитељи замислили !

taxxv

pre 5 godina

Hajde da budemo realni. Godinama u nazad, ponuda za letovanja se krece od 39 eura do 300-350 eura, Grcka, Spanija, Egipat,... Da li mozemo da stavimo na papir duzinu puta, potrosnju goriva, putarine, parking, na to da dodamo smestaj, dorucak, eventualno i veceru, boravisnu taksu, osguranje... ovo sve puta broj korisnika/konzumenata/turista, plus zarada agencije, dnevnice za vozace, i jos po nesto.

BgHQ

pre 5 godina

Ovo mi sve lici da je organizovana hajka da jedino profesorka ispadne kriva.Svi ostali koji imaju mnogo vise putera na glavi se izvlace i prave naivni.

Zoran

pre 5 godina

12 dana 7 nocenja 5 dana u autobusu. Pa samo ako bi me neko osudio. 2 dan Nica kupanje, i onda ponovo 2 dan stizu u jutarnjim časovima u hotel ono jupanje u nici je verovatno u 3 ujutru. Koliko treba da budes ozbiljna avencija pa da napravis gresku ba planu puta i da to das kao zvanicnu ponudu? Dok je ovaca bice i vune, jer ovce su za šišanje.

Pazza Inter Amala

pre 5 godina

12 dana 330 eura? Hoteli voznje? Ja mislim da je ovo samo bila povratna karta busom. To su i dobili. To je jako malo da se ide za Spaniju ali ok, ima, Rekla mi tetka Od mog ujaka Da ima I za 200eura

@Prosle godine sam isao na apsolventsku ekskurziju po toj ceni preko poznate domace agencije, tacnije ukupno 322€ za polazak iz Nisa, sa placenim osiguranjem. Tako da nije nerealno, iako smo mi isli potpuno van sezone, a oni u sezoni, moguce je naci kompromis sa agencijom.

NKV Konjušar

pre 5 godina

A što je onda taj prevarant Dejan išao s njima na put i stajao u hotelu da ga vređaju jer nije plaćen smeštaj!? Kapirate da nema logike, valjda bi nestao pre puta?

DuckyDuck

pre 5 godina

Tragedija sta dalje reci.Neka stignu svoim kucama i odmore se od takvog neoranizovanog cirkusa.
(Maja, 20. jul 2018 23:30)

Majo, da rec tragedija nije prejaka za ovaj dogadjaj? Nikakva tragedija se nije desila; iskustvo nije prijatno, ali desava se ovog leta, kao sto smo citali, i drugim turistickim grupama, a trovanje hranom nekog zadesi i u sopstvenoj kuci.

I pre nego sto neko kaze da se tragedija nije mozda desila, ali je mogla da se desi, da kazem - da, tacno, mogla je, opet kao sto moze da se desi bilo kome i u sopstvenoj kuci.

Zivi su, ko nije zdrav ozdravice, stekli su iskustvo sta moze da se desi dok su na putu i gotova stvar.

Nisam roditelj, sto ne znaci da ne mogu da razumem roditeljske strahove, jer sam dete roditelja. U velikoj meri strahovi roditelja su iracionalni, jer idu ka najgorem, a to je gubitak deteta. Treba nekad svoje zebnje iskontrolisati. Hvala bogu, sad imamo svi mobilne telefone, dovoljno je da znate da vam je dete ok, majku mu, a kad se vrate, videcete sta je tacno bilo. Sad ce i deca da preuvelicaju problem u razgovoru sa prenerazenim roditeljima (uzajamno dolivanje ulja na vatru koje se, kako vidimo, vec desava).

Sas35bgd

pre 5 godina

Roditelj.
Sve je tacno iz navedenog teksta, a ovaj detalj koji je mozda vazan u proceni odgovornosti pojedinaca nije poznat, jer se nisam javljao da komuniciram sa stampom.
Naime, kada je pomeren dan pred put vreme polaska, nas nekoliko roditelja smo u medjusobnoj komunikaciji ustanovili da agencija preko koje smo uplatili vise ne postoji. O tome smo obavestili profesorku, koja nam je rekla da je druga agencija preuzela oragnizaciju. Nakon toga, ja sam pozvao hotel u kome su prvobitno trebali da budu smesteni i ustanovio da oni ne ocekuju turiste iz Srbije-Nakon toga profesorka nam je objasnila da treba da pozovemo turoperatera u Spaniji koji uplacuje direktno kompletan iznos Hotelu u Lioretu. Gsp Raul je vrlo ljubazno potvrdio da agencija ima ugovor sa tom Beogradskom turistickom agencijom i da je on na licu mesta uplatio drugom hotelu aranzman-Proverili smo i to u hotelu i oni su nam potvrdili da imaju rezervaciju za 111 osoba iz Srbije.
Ovo sve smo preneli profesorki i ona je odahnula i uzajamno smo zakljucili da deca mogu da krenu na put-
Ostalo je sve vec poznato
Turoperater koji je potvrdio da je sve OK dan pred put- http://bmincoming.com/en/

Komša

pre 5 godina

@Divlji zapad
Nije.Teško da bi prećutali roditelji sada to.Kružili su takvi flajeri i ranije po školama.
Znam jer sam ja video- stariji sin mi jednom doneo pre 3-4 godine,dok je još išao u srednju.
Isto Španija,samo preko Italije (par gradova) pa Barselona (čak i obilazak stadiona itd) .Isto nekih 300 - 350 evra + izleti po 30-50.
Mi odustali.Bas,cimanje,upadljivo jeftino a nije ni bilo zainteresovanih iz okruženja .
Inače smo uvek gledali da dete putuje,da vidi što više i podsticali ga da sam to organizuje.

Roditelj osmaka

pre 5 godina

"Tako da to što smo proverili agenciju, ništa nije značilo..."

Šta ste proverili?

Vlasnik turističke agencije vlasnik je kafane u nekom selu kod Boljevca u istočnoj Srbiji, a ima ukupno 4 filijale (1 kafanu i 3 turističke agencije) na različitim adresama.

Program putovanja napisan je nepismeno da nepismenije ne može biti.

Cena letovanja krajnje jee nerealna, previše niska, jer ukuljučuje prevoz, pun pansion u hotelu u jednom od skupljih španskih primorskih gradova, dok kategorija hotela uopšte nije navedena!

Još ako roditelji za svoje uplaćene pare nisu dobijali nikakve priznanice, i to mesecima pre planiranog polaska na putovanje, onda je ovde sve od početka bilo veoma sumnjivo.

Profesorka Nada

pre 5 godina

Ja sam prof u srednjoj skoli i do sada sam iks puta vodila decu na razne ekskurzije. Majka sam dva sina i uvek sam vise brinula o ucenicima nego sto bih brinula o sopstvenoj deci,ali to je zaista nemoguce.Te ekskurzije su zaista nocna mora za profesore koji vode decu,a evo i zasto.Kao prvo ima razlicite dece koja nemaju osnovno kucno vaspitanje i eksurziju shvataju kao priliku da naprave nesto "specijalno" pa tako odlaze u grad u pola noci bez pitanja (par njih smo po Moskvi trazili celu noc i nasli ih pijane u jednom baru), koriste razne nedozvoljene supstance (citaj:droge), kradu po hotelima,restoranima,marketima,buticima,...(u poslednjih 10 god vise puta smo mi prof morali da idemo u policijske stanice Moskve,Trsta,Ljubljane,Budimpeste,... i izvlacimo decu lopove), ne slusaju niti postuju naredbe i preporuke prof,... jednostavno ponasaju se kao divljaci.To je naravno apsolutna manjina,ali ta manjina zagorca zivot vecini,a posebno prof koji treba da brinu o njima.Roditelji su posebna prica.Ja uvek imam jedan mob broj za roditelje.Verovali ili ne, oni smatraju da mogu da me zovu 24 sata bez ikakvog reda,pitaju i pricaju sve i svasta,ako im kazem da je njihovo dete nesto uradilo i zamolim da ga pozovu, oni mi vracaju poziv i kazu da smo mi prof krivi jer ga nismo dobro pazili i da njihova deca nikada nisu kriva. Zakljucak:Vecina su dobra i divna deca i milina ih je voditi, ali zbog one manjine vec 6 god ne vodim decu jer mi je to samo stres,problemi,nespavanje!!