1. 1. Napravite "celodnevne" obrazovne centre, sa potpuno novom infrastrukturom (nove školske zgrade, sportske terene, bazene, parkove i tsl.), koje bi pokrivale po jedan region i organizujte prevoz od kuće do škole i obrnuto, za sve đake. Podelite ceo dan u 2 smene. U jednoj smeni bi se držala klasična škola, dok bi se u drugoj trenirao neki kolektivni sport, samoodbrana, domaćinstvo, nacionalna kultura i tradicija (istorija, folklor i tsl.), predvojnička obuka, prva pomoć, poznavanje sabraćaja, a kasnije i obuka vožnje, što da ne.

  2. Zabranite pristup bilo kome (a posebno roditeljima) u obrazovni centar - tamo bi trebalo da budu samo đaci, nastavno i pomoćno osoblje i školski policajac. Ostali bi mogli da uđu samo uz pisani poziv profesora ili direktora. Oduzimajte mobilne telefone svakom ko ulazi u krug škole.

  3. Objedinite osnovnu i srednju školu i podelite sve u 4 trogodišnja segmenta od čega bi prva 3 bila obavezna, a poslednji opcioni. U prva dva decu treba da vodi jedan profesor razredne nastave, dok bi u trećem i četvrtom dobili profesore za svaki predmet. Takođe, u prva dva segmenta da bude obavezno da nastava u prirodi bude makar trećinu svih časova.

  4. Uvedite usmeravanje na osnovu testova znanja i testova sklonosti, posle svakog segmenta obrazovanja - nakon prvog, koji bi bio opšti i služio osnovnom opismenjavanju, uvelo bi se blago usmeravanje na opšti, prirodni, društveni i umetnički smer, a nakon toga došla bi ozbiljnija diferencijacija, da bi 4. segment obuhvatio ono što danas zovemo srednjom školom, a gde bi stepen usmeravanja već bio toliki da bi se deca spremala za konkretno zanimanje, odnosno pripremala za fakultet kroz klasičnu gimnaziju.

  5. Objedinite prirodne nauke u jedan predmet za 1. i 2. segment, a podelite matematiku po oblastima. Maksimalno uprostite gradivo, tako da deca zaista nauče šta im se predaje i da ne moraju da obnavljaju znanje u narednim razredima, već da mogu da idu dalje, ka kompleksnijim temama. Izbacite veronauku, uvedite etiku - od prvog razreda drilujte decu da vode računa o drugima i o društvu u celini, a ne samo o sebi. Učite ih da poštuju ljudske zakone i moralne norme. Naučite ih da razlikuju dobro i zlo. Učite ih o demokratiji, ljudskim pravima i slobodama, ali i o odgovornosti. Naučite ih da budu solidarni i da je u redu da žrtvuju nešto svoje za opšte dobro.

  6. Uvedite seksualno i zdravstveno obrazovanje konačno!

  7. Uvedite savremena nastavna sredstva - zamenite sveske i knjige, vežbanke i radne listove računarima. Ne morate da učite decu od prvog razreda da programiraju - poenta je u tome da ih informatički opismenite, a to ćete uraditi samo ako im korišćenje računara bude prirodno kao što je i pisanje olovkom. Ima vremena za učenje kako da pišu aplikacije za iOS...

  8. Uvedite im dodatne strane jezike. Znanje većeg broja jezika dokazano utiče na razvoj mozga - dajte im od prvog razreda jedan svetski jezik (engleski, francuski, nemački, španski, kineski,...), od 4. ih povežite sa našim nasleđem i dajte im da uče jedan slovenski jezik, a od 7. ih povežite sa našim komšijama i dajte im da uče rumunski, mađarski, albanski ili grčki.

  9. Učite decu o ekologiji, učite ih da poštuju prirodu, da čiste za sobom. O obnovljivim izvorima energije, štednji struje. Otpustite služitelje i naterajte decu (kao u Japanu) da održavaju svoje učionice i školski krug čistim.

  10. Uvedite rangiranje škola i profesora na osnovu ocena koje daju i uspeha u daljem školovanju. Profesorima dajte punu slobodu u kreiranju konkretnih nastavnih programa, ali im uvedite i licence, za čije obnavljanje bi morali da polažu pedagogiju, test znanja iz svoje oblasti ali i da dobiju pozitivan feedback od učenika.

  11. Vratite obavezno služenje vojnog roka! Godinu dana, i za dečake i za devojčice. 4 meseca osnovna obuka, 4 meseca kursevi vojnih veština (svako kora da skupi određeni broj poena na kursevima koje će sam da bira - padobranski, plivački, mitraljeski,...), a poslednja 4 meseca životne veštine - pregovaranje, rad sa teškim ljudima, NLP, preživljavanje u prirodi i tsl. Vojska bi bila obavezna posle završene škole i označavala bi ulazak u život odraslih...
   (ja, 12. jul 2018 15:13)

  # Link komentara

 2. Čekaj, na osnovu čega to škola može određivati da li će se učenici drogirati van škole ili ne? To nije posao škole i šta se ministar tu meša?
  (Aleksandar, 12. jul 2018 13:10)

  # Link komentara

 3. Dajte prvo roditeljima najmanje 2000 evra platu,normalne uslove rada a ne robovlasništvo,te nema šanse da izađu sa posle pre 10 sati rada u firmi ,pa onda trašite te obaveze.Ja sam se odrekao karijere i postao socijalni slučaj da bih tako vodio računa o deci.Društvo treba da pomogne roditeljima i tek posle povećanja standarda se može tražiti to od roditelje.Zbog toga se sve više mladih rešavaju na decu ili beže iz Srbije.Gradite kuću od krova na ovaj način mamo ste vi zamislili.
  (mile, 12. jul 2018 12:01)

  # Link komentara

 4. Hahahah.....nagradjivace direktore skola koji obezbede vece prisustvo roditelja na sastancima! Pa to samo znaci jos vece pritiske na razredne staresine i ubedjivanje sa roditeljima. Kao i uvek sve se prebaci na nastavnika kog niko nista ne pita a sva odgovornost je na njemu. Svaka cast! Odlicno ste to smislili.
  (Biljana, 12. jul 2018 10:01)

  # Link komentara

 5. Tako je ministre! Nista me vise ne cudi od ove "napredne" drzave! Drzavne institucije(policija i sudstvo),ce tolerisati prodaju narkotika u i oko skole,ali ce zato ta ista "drzava ",pozvati na odgovornost i cak deliti kazne,u slucaju da roditelji ne "posecuju" sastanke...bla,bla...
  Ministre...najbolja prevencija je pohapsiti dilere,kako sitne,jos pre krupne...nema dilera,nema droge! E,ali ti dileri su "od ranije poznati" policiji i sudstvu...sa njima se mnogi druze,dobijaju deo "kolaca"...pa kako da ih hapse???
   (don kihot, 12. jul 2018 09:42)

  # Link komentara

 6. Mnogo vise ljudi se drogira u bilo kojim drugim godinama, posle osamnaeste, nego sto to rade dok su u skolskim klupama. Ako roditelji pocnu da testiraju decu na drogu bezveze to ce samo dovesti do veceg razdora u porodici, bolje da izgrade poverenje...
  (skola, 12. jul 2018 09:24)

  # Link komentara