Petak, 06.07.2018.

07:44

Nade zarobljenih dečaka polako tonu, preminuo spasilac

I dalje traje drama oko spasavanja 12 tajlandskih dečaka i njihovog trenera iz poplavljene pećine. Jedan spasilac preminuo tokom akcije.

Izvor: B92

Nade zarobljenih deèaka polako tonu, preminuo spasilac IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

119 Komentari

Sortiraj po:

Pametnjaković

pre 5 godina

I vojska i specijalci, svi rade, a nisu u stanju da naprave mehur. Dovoljno je da se jedno malo veće bure napuni kiseonikom, iseče se donji deo i da se boca kiseonika pušta u taj deo da se dodaje po malo kiseonika i pod vodom može i da se hoda. Ne treba nikakva teška oprema i obuka. Sigurno ste gledali na televiziji kako kad se okrene naopako brzo čamac, oni hodaju pod vodom bez opreme jer ima kiseonika. To je taj princip. S tim što je pošto pećina ima lavirinte, mora bure i mora po jedna osoba. Do sada su mogli sve da ih izvuku napolje 100 puta. Glupi ljudi.

moram reci

pre 5 godina

Gde god moze da prodje ronioc moze i cev neka fleksibilna da se provuce do dece.Bilo bi kao mali tunel.Za deset dana su mogli napravit deset kilometara takve cevi . Svagde vani se koriste takve cevi za struju i vodu.Fleksi su i skreces njima gde hoces i pod kojim uglom hoces,naravno ovde s vecim precnikom samo. Sigurno je i ta opcija otpala,bas me zanima zasto?!

beli

pre 5 godina

Daj Bože da ih spasu. Na mapi spilje se vidi da postoje tri vodena džepa, jedan problematican u obliku slova V. Po oceni mape, od 4km puta do izlaza pod vodom je mozda oko 900m gde je potrebno ronjenje. Prilicno puno i komplikovano, naravno za decu tog uzrasta. Pojavila se vest da su spasioci prodrli kroz planinu do samih decaka, ali je ipak situacija teza nego se misli.

viveca

pre 5 godina

Ne znam ništa o ronjenju ali ako se pogledaju slike spasioca jasno se vidi da na bocama koje nose na leđima piše Nitrox. Tako da mislim da nema šta više da se polemiše koju smesu gasova koriste. Bitno je samo da izvuku žive klince i trenera.

lola

pre 5 godina

Da li ste svesni koliko ljudi sa svih strana sveta volontira u ovoj uzasnoj nesreci: doktori ronioci koji prave drustvo deci u pecini, desetine ronilaca koji im dostavljaju kiseonik, hranu, svetlo, lekove, pa i ovaj nesrecni covek sto je izgubio zivot. Imajte postovanja prema svim tim ljudima koji rizikuju zivot da bi pomogli i molite se Bogu da deca i spasioci prezive (umesto zluradih komentara).

una

pre 5 godina

Prethodno se mislilo da je moguće ostaviti djecu u pećini dok se ne smisli solidan plan za spasavanje. Nažalost to više nije slučaj...nivo kiseonika u vazduhu je opao na 15 posto, i sve se glasnije čuje da je sada momenat za izvlačenje jer je nivo vode nešto smanjen, a očekuju se nove padavine. Nije laka odluka, ali izgleda da opcija da čekaju kraj kišne sezone nije moguća.

CMAS P2

pre 5 godina

@(Ne širite gluposti, 06. jul 2018 11:55)

Druže gde sam ja napisao da su ova deca pod pritiskom od 5bara??! Ja sam samo dao objasnio dečku da ne širi gluposti u smislu da u nitroxu i trimixu nema kiseonika. Takođe sam u kratkim crtama objasnio u kojim situacijama i za koje tipove zarona se koriste specijalne mešavine. Nijednu reč nisam napisao u vezi ove dece, niti sam predlagao bilo koji vid spasavanja istih, pošto se u to ne razumem. Ovo tvoje objašnjenje svrhe nitroxa i trimixa je jedan takav nivo lupetanja koji neću ni da komentarisem. Čuj njega, nitrox sa 40% kiseonika da bi se produžilo ronjenje na velikim dubinama. Auuuuu. Pa na većim dubinama i tih 21% kiseonika je previse za čoveka... imam P2 po CMAS-u, pedesetak zarona od toga nekih 20 sa max dubinama preko 30m, i 2 zarona na preko 40m, i u životu nisam koristio niti nitrox niti trimix niti bilo sta osim običnog vazduha u boci. Azotna narkoza me je zveknula par puta od toga jednom je bilo bas neprijatno iskustvo ostalo ok. Znači nisam ni najpametniji, niti sam najbolji ronilac na svetu. Ali neke osnove teorije poznajem...

Giovanni

pre 5 godina

@JRM Split: a ti prijatelju nisi ronio još od vremena Juge. Uglavnom su svi komentari ovde vezani za ronjenje čiste gluposti i samo u ponekim slučajevima delimično tačni. Pominju se nitroxi, trimiksi, parcijalni pritisci, uticaj azota i kiseonika, a realno su to samo delovi celokupne priče i teorije ronjenja. Ko nije u tome svaki dan i ne prati nova otkrića i razvoj ovog sporta (ja bih pre rekao aktivnosti) jako brzo počinje da iznosi parcijale zaključke i onoga što je ostalo u sećanju iz vremena obuke. Ja bih samo kratko naglasio da nije sve baš toliko jednostavno i da svi gasovi koje udišemo pod pritiskom prilikom ronjenja utiču na ljudsko telo i da je situacija sve gora kako se dubina i/ili vreme ronjenja povećava. Svi dalji zaključci su predmet malo dužeg obrazlaganja i nije im mesto ovde.

Ana

pre 5 godina

(prcko, 6. jul 2018 12:09)
Pa da, reci ti njima, ovaj covek sto je danas poginuo, on je bio amater pa se udavio, trebao je tebe da pita

MaliKinez

pre 5 godina

@zoran ivkovic

Nije ih trener namerno vodio tako duboko, nego ih je iznenadila veoma jaka kisa dok su bili unutra. Bezeci od bujice morali su ici sve dublje u pecinu, na zalost.

Kanidja PG

pre 5 godina

O njima ce se snimati filmovi ako sve bude kako treba a valjda hoce.
Trener je često kažu vodio klince na ekskurziju i izlete.Grupa je ušla u pecinu ali je potom počela kiša-monsunska sezona je na samom startu i nadošli su voda i mulj preprečivši im put.Dečaci su bježali od vode dok nisu naišli na parče suvog tla nekoliko kilometara u utrobi pecine.
U potragu su se uključili najbolji ronilački timovi iz čitavog sveta predvodjeni američkim fokama.Ipak do dečaka su prvi stigli Britanci.I to oko 400 metara od mjesta na kojem su pronadjee patike prije čak 8 dana.Poslata im je hrana a stigao je i tim lekara kako bi se uvrdilo kakvog su zdravstenog stanja.Najviše brige je da li ima dovoljno svezeg vazduha.Stručnjaci kazu da je mnogo opasnije izvlačiti ih nego ostaviti u pecini.Da bi izašli morali bi da rone za šta naravno nisu obučeni.Eksperti pokušavaju da bušilicama otvore drugi izlaz ali i to ima svoje opasnosti.Pitanje je jesu li deca bezbedna čak i ako voda nastavi da nadolazi.Ako je odg potvrdan mozda ih je najbolje ostaviti dok se razmatraju sve opcije.Spasavanje bi moglo da potraje nekoliko dana ali i nekoliko mjeseci-primera radi kada se završi sezona kiša u septembru ili oktobru.

Elon Musk

pre 5 godina

Elon Musk je poslao tim americkih inzenjera da predloze svoj plan Tajlandskoj vladi. Deca bi trebalo da rone 2,5 milje sto je ekstremno rizicno. Americki inzenjeri predlazu ugradnju najlonskih cevi precnika 1,5 metra ispunjene vazduhom. Deca bi puzala kroz cevi. U istom timu su i inzenjeri The Boring Co. najbolje kompanije na svetu sto se tice busenja. Elon Musk je ponudio i pumpe, baterije velike snage i kapaciteta koje koristi SpaceX.

Danger

pre 5 godina

Instruktor sam ronjenja i ronio sam par puta u pecinama, koje su nista u odnosu na ovu duzinu i velicinu na Tajlandu. I mogu vam reci da je jezivo. Prvi koji prodje, jos i vidi dok se voda ne zamuti, sto se desi jako brzo. Posle toga je potrebno duuuugo dok se opet slegne. Uze takodje nije resenje. Uze hoce da sklizne u procep, i to je jedan gadan osecaj, kada se prati uze, pipa se, polako se napreduje, a onda uze ide u procep izmedju dve stene gde covek ne moze da prodje. Onda vrlo lako krene panika, a resenje je da se trazi levo ili desno gde je siri procep da se prodje. Za decu prakticno neizvodivo!

Msc@Srefan

pre 5 godina

Nisam neki strucnjak ali koliko se ja razumem i obicno busenje tunela potrebno je planirati godinu dana, mozda manje ali opet dugacak period... Svako ko ke radio na tunelu kazace vam da ima uvek ne planiranih odrona, koje ovde mogu lose uticati i da zaglave tu decu bez ikakvih mogucnosti.... Tunel da se busi duzi pd kilometra znate li koje vreme je potrebno a da se obezbedi da se nesto ne urusi, zato bez praznih prica, na zalost ronjenje je jedini nacin da se crpi voda, rade vodeci strucnjaci a mi iz fotelje samo da pruzimo podrsku ako nista drugo i da sve bude kako treba...

Deki

pre 5 godina

Da li je izvodljivo, da se dete uspava inekcijom, zatim da se veže, postavi mala ili normalna boca koja odgovara vremenu izvlačenja sa naravno maskom i da spasioc izvuče po jednog? Nemam nikakve veze sa ronjenjem, ali je jasno da je nemoguće da dete preroni takvu dužinu u tim uslovima.Ako ne mogu da izbuše 1 km kroz planinu, a dete ne može samo da pregnjuri, ja ne vidim drugo rešenje ako je i ovo uopšte izvodljivo. 4 meseca živeti u pećini?

zoran ivkovic

pre 5 godina

mnogo mi toga ovde nije jasno . imao sam priliku da udjem u neke srpske pecine i naravno imali smo vodica . ono sto mi je ostavilo lep utisak govor vodica . svaka pecina ima svoju duzinu i dubinu na kojoj se prostire nalik je na lavirint .neke su 100 posto istrazene neke nisu ali imaju odredjenu zonu dokle su bezbedne za posetioce i do te zone vodi vodic . vlaznost je velika ima i plafona sa slepim misevim,klizavost velika na mesta kapuce voda sa plafona . meni nikad nece biti jasno sto jetaj vodic tener decu odveo tako duboko u nebezbednu zonu ili ako je sezona kisa sto ih je uopste vodio .sad imamo tesku sitvaciju ..busenje 1 od nacina ali opasan zbog obrusavanja ...ronjenje nije nacin cim spasilac nije uspeo ..opasnost od nadolaska vode velika.....samo da se rizikuje busenjem da se stvori otvor za ulazak vazduha svetlosti i dopremanje hrane i da se tu spuste creva za pumpe za vodu u slucaju nadolaska ali je rizik od obrusavanja veliki ....opet mi nije jasno sto odose tako duboko u pecinu u nebezbednu zonu

Roger

pre 5 godina

Siguran sam da postoje bolje pumpe za ispumpavanje nego sto koriste ovi na Tajlandu. Samo jos da im neko od Amera, Rusa ili Kineza pomogne.

JRM Split 88

pre 5 godina

(Ne širite gluposti, 6. jul 2018 11:55)
Dobro si upotrebi tehniku copy/paste sa neta pa se napravio pametan. Kakve veze ima parcijalni pritisak sa vodom u pecini koja je ispunila pojedine kanale pecine? Ama bas nikakve. Dalje, Azot nema veze sa vremenskom dužinom zarona, vec iskljucivo sa dubinom vode, gde se pod vecim pritiskom pretvara u tečno stanje. Da si ikad bio i blizu ronilaca (pošto nikad nisi ni metar zaroni) znao bi sta znaci parcijalni pritisak u ronjenu! Shvati, da sto neko napisa ovde, nije ovde rec o klasicnom zaronu, i ekstremnom zaronu (70m+) gde pritisak na ljudsko telo deluje srazmerno dubini vode, vec iskljucivo preronjavanju kanala pecine, gde pp ne postoji, ili je zanemarljiv jer kanali koliko videh na CNN-u nisu toliko duboki (par metara). Još napisa nebuloza o izdisanju CO2, a neinformisan si da je pecina toliko šuplja da deca u apsolutnoj tišini čuju zvukove koji dolaze s polja, samim tim vazduh prodire još više. Šanse da im nestane O2 ne postoje po svim procenama stručnjaka. I nemoj da odgovaraš, jer me ne zanima tvoje i mišljenje drugih sličnih tebi.

kako da ne

pre 5 godina

@Msc Stefan
I opet npr dok su Svajcarci pravili najduzi tunel na svetu od 55km, poginulo je za vreme dugogodisnjih radova 4 radnika. Verujem da je jako opasno kao sto i vi kazete da se odjednom resi ‘busimo!’. Nadam se da ce sve izaci na dobro.

Pero

pre 5 godina

Anesteziolog uspava dete, ubace ga u skafander ili kapsulu sa kiseonikom i mešavinom anestetika (kao u toku operacije) i iznesu ga napolje. Ako nemaju pogodnu kapsula onda ronilačko odelo, intubacija i respirator (LTV 1000 je odličan) uz zaštitu lica. To sada izgleda kao jedina opcija da sirota deca prespavaju užas prolaska kroz to. Nema šanse da se neko bez iskustva ne uspaniči.

maconii

pre 5 godina

ovde su potrebni najbolji i najiskusniji inzenjeri...ili busenjem probiti zid pecine gde je najtanji i gde je bezbedno da ne bi doslo do obrusavanja,mada to moze da potraje... ili konstantno ispumpavati vodu najjacim mogucim pumpama,a pri tome nekako spreciti istovremeno ulazenje vode u pecinu sto je moguce tako sto ce se voda preusmetiti...da ta deca rone toliku daljunu to ne dolazi u obzir...iscrpljeni su u strahu su i ne znaju da plivaju...a da ostanu tamo nekoliko meseci to tek ne dolazi u obzir...moraju da rese to pre tog kisnog perioda

cojans

pre 5 godina

Iggy.
ne bi verovao ali dva volontera.
uključeno je zaista mnogo spasilačkih timova. pratim ovu vest i molim se ko zna kome samo da izađu što pre..... ovo su strašne, strašne stvari....... samo na trenutak se stavite na mesto roditelja, ne dao bog nikome.. ....

JNA JRM

pre 5 godina

Ronilacki strucnjaci (ovi sto pominju smese za boce, pp itd), pod 1) dubina vode odredjuje pritisak 10m = 1atm itd. Pod 2) nigde u pecini pritisak nije iznad 1atm. Znaci najveci problem samog ronjenja ne postoji. Pod 3) cela pecina nije pod vodom, tacnije put izlaska, ( ima shema na CNN/u) vec samo neki delovi puta koji su pod vodom. Dakle ronjenje ne traje 4h vec ceo tok izlaska. I na kraju najbolje resenje je ispumpavanje vode ili prodor sa povrsine.

P.Simke

pre 5 godina

Razdaljina od dečaka do ulaza u pećinu je tačno 4 km.
Delovi pećine koji vode do dečaka su i dalje puni vode do 'plafona' pećine.
Pokušavaju da ispumpaju vodu da dečacima bude do struka ili malo više, da ne bi morali da rone, ali to je spor proces a sezona Monsuna je u toku i nivo vode može još više da naraste kako vreme prolazi.
Ovo je trinaesti dan kako su zarobljeni u pećini.
Za sad, rešenje se ne nazire a vreme prolazi?
Ne znam da li sve ima neku političku pozadinu, ili nema, ali činjenica je da su skoro dve nedelje zarobljeni u pećini a još NIKO nije pronašao rešenje kako da spasi tu decu.

dragan

pre 5 godina

Ako su tuneli tako mali kako su deca došla dotle ?U Novom Sadu ima sličan problem-traženje prolaza ispod Dunava od tvrđave do Novog Sada.Navodno su ronioci dobili odobrenje .O prolazu je govorio bračni par koji je prošao 1909g od crkve u Petrovaradinu do crkve u Novom Sadu.Sad je problem zaroniti u mulj Dunava i videti da li tamo ima nešto.

stoper4

pre 5 godina

Ja samo ne kapiram ko je njih snimao i kako je dosao do dole
(iggy, 06. jul 2018 08:52)

Čitaj malo pažljivije. Ronioci mogu da dođu do njih ali je put jako opasan i dug. Zato je i problem da se deca izvuku jer bi morali dugo da rone a potpuno su nepripremljeni za to

shandonjito

pre 5 godina

@Plavo nebo - plava ptica
Rusi su odmah ponudili pomoc, da dodje njihov МЧС. To su verovatno najbolje spasilacke jedinice na svetu.
Kad su kod nas bile poplave, drugar mi je ucestvovao u spasavanju, posto je profesionalni ronilac i instruktor ronjenja. Bio je u Obrenovcu. Kaze da to sto su oni uradili, tj. mi, da je bilo mala maca dok nije dosao МЧС! Kaze da su ovi toliko obuceni, spremni, organizovani, profesionalni, iskusni, da je on sa 25 godina ronilackog iskustva ostao zadivljen.

cojans

pre 5 godina

ne širi gluposti.
bravo za komentar i pojašnjenja je samo Bih dodao da na nekim mestima prolaz je toliko uzak da su ronioci skidali opremu da bi prošli...... zaroni trenutno nisu veliki, koliko sam pratio do pet metara dubine. ali i sam osećaj stavljati masku na lice je strašan...... voda je mutna i apsolutno se ništa ne vidi dalje od deset centimetara....... vaditi decu na taj način je "pokušaj očajnika" (što reče jedan komentar ovde). ja mislim da će radije ispumpavati vodu i čekati septembar (kraj monsuna) nego izvlačiti decu ronjenjem u ekstremnim uslovima...... oni imaju ceo plan da deca tamo ostanu naredna četiri meseca.....

4k4.Dex

pre 5 godina

Ne vidim drugu mogucnost nego da cekaju par meseci da probiju cev odozgo. Ronjenjem ce sigurno poginuti bar pola ako ne i svi. To jedino ako im nestaje vazduha kao zadnja opcija pa sta bude. Nek im dostave zanimacije i odecu nhranu i lekove i lekara pa nek sede tamo i cekaju ako misle da prezive. Pa profesionalni ronilac specijalnih jedinica je poginuo kako ste zamisli da prezive deca koja nikad nisu zaronila ni na moru

pozz

pre 5 godina

Ne znam odakle ta informacija da treba 6 sati da se roni?
Treba sat i po' najviše dva - po rečima profesionalnog ronioca koji je tamo na licu mesta.
Dakle oni stižu za sat, a sa decom bi trajalo najviše dva sata.
E sad druga je stvar što je i to jako puno vremena a teren je težak za ronjenje kao što vidimo
i profesionalnim roniocima. Znači ta ideja je poslednja, za ne daj bože, ako voda krene naglo
da raste i nema se više vremena. Dotle, ljudi pokušavaju da pronađu rešenje.
Nije lako dopremiti teške mašine, a tek bušiti?
I šta ako se obruši sve na te nesrećne dečake. Pa lakše je poslati robot na Mars, ako pričamo o komplikacijama, samo što je to skuplje od ove akcije, ali ova akcija je komplikovana jer svaka greška košta život mlade dece.
Pa nije to crtani film pa ajde probuši planinu i skoči u rupu i izvuci svu decu...
Zato i traje dugo jer deca imaju hranu, vodu, lekove, živa su i zdrava, pa se temeljno razmatra plan spasavanja koji neće dovesti do žrtava.

Giovanni

pre 5 godina

Iz mog ronilačkog iskustva sa obukom dece za ronjenje u „kontrolisanim uslovima“ - bazen ili plića otvorena voda, mogu da kazem da pre 15. ili 16-te godine velika većina dece nije emotivno spremna da istrpi sve napore i sile koje deluju na njih. Oko 50% odustane na početku, nakon prvog probnog zarona ili nakon prvih par zarona na obuci. Kurs završavaju deca koja imaju veliku podršku roditelja i gde su roditelji uz njih na obuci. Čak i tako sam se nagledao dečijih suza i napada panike, a ovde pričamo o motivisanoj i zdravoj deci koja znaju da plivaju, žele da nauče da rone i roditelji su uz njih u gotovo savrsenim uslovima. U slučaju dečaka u pećini sve je suprotno plus se radi o najopasnijoj vrsti ronjenja koja zahteva godine islustva i obuke. Mogu samo reći da su spasioci sigurno svesni svih rizika i da se ne bi odlučili na tu pogubnu opciju da imaju bilo koju drugu alternativu. Neka im je svima bog u pomoći!

Luna

pre 5 godina

Nisam ronioc. Nisam ni strucnjak za pecine niti bilo sta sto moze pomoci ovim klincima. Nemam ni uslova da kao dobrovoljac stignem do Tajlanda. Ostaje mi da se molim i kao roditelj drhtim zajedno sa ovim jadnim roditeljima i njihovom decom. Pomoci ce dobri Bog!

Ronjenje je jako opasan sport

pre 5 godina

@ Ne širite gluposti: preduhitrio si me u komentaru, neverovatno je koliko neki ljudi nemaju pojma a trpaju se da objasne stvari kao „najveći stručnjaci“ i još puni sebe ulaze u rasprave...

prcko

pre 5 godina

pa nece oni roniti u ekstremnim uslovima da se moraju provlaciti sa cevima za kisik kroz iglene usi. oni su kao grupa prosli pesice taj put bez provlacenja i istim putem se vracaju ali kroz vodu. tamo gde je grupa od 20 njih mogla proci ne moze biti toliko vratolomno usko i opasno. biti ce vezani. jedini problem je panika, to su male bebe jos. ali bez ronjenja im nema izlaza

my way

pre 5 godina

Gledam ova njihova lica, dobijaju hranu, vodu, sve sto im je potrebno, govore im kako dolaze po njih i shvatam da oni uopste nisu svesni koliko su im sanse za prezivljavanje male i koliko muke ih ceka u najboljem slucaju.

3210

pre 5 godina

laik sam naravno i nisam strucan za ovo, ali vise je nego jasno da ronjenjem ne mogu biti spaseni...manite se vise te ideje!
(milos, 06. jul 2018 08:17)

Na žalost izgleda da će to biti jedini mogući način.

Delije Čikago

pre 5 godina

Nije bušenje stene tako jednostavno ali je jedino rešenje, ova deca ne bi izdržala ni pola sata ronjenja u takvoj mutnoj vodi gde strah oduzima i taj kiseonik u takvoj panici, svako ko je malo ozbiljnije ronio zna o čemu se radi, u Čileu su stene bile drugačijih proporcija, ovde mora da se nacilja ugao, pravac, i to ako pođe po zlu gotovo je, mislim nažalost da su ovde šanse minimalne pogotovo ako monsun traje jako, daj bože da postoji neko treće rešenje sa tim pumpama, u to se ne razumem, ali kao višegodišnji ronioc u okeanima tvrdin da je ta vrsta spasavanja nemoguća misija, svako dobro...

Flash

pre 5 godina

A nasi genijalci u komentarima misle da su jedini dobili ideju da se deca vezu za ronioca i da se spusti kanap itd... Na ovom slucaju rade najveci strucnjaci iz ove oblasti, ne pokusavajte da ih nadmutrite, situacija je veoma teska. Evo zasto. Do povrsine idu uski krivudavi tuneli dovoljno veliki da covek prodje kroz njih, koji su poplavljeni. U pitanju je mrkli mrak, i izuzetno mutna voda, ne vidi se dalje od pola metra ispred sebe. Tunel je pun ostrog kamenja, ivica, ali i sporednih skretanja, gde ako slucajno zadjes, dok shvatis da si skrenuo, dovidjenja. Profesionalni ronilac sam treba da se ubije od koncentracije da bi prosao tuda. A najgore od svega - potrebno je 4 sata ronjenja! 4 sata...kroz uski tunel gde fakticki ne vidis nista. Frka je roniti i na otvorenom moru, gde mozes da se odgurnes i krenes ka povrsini ako nesto krene po zlu, ako spadne maska, boca zakaze... A zamisli da si u tunelu punom vode. Nema izlaza ako nesto bude lose, kao sto smo sad videli. Povrh svega, kad rone ka izlazu, ide vodena struja koja ih gura nazad (tj lakse je doci do dece nego od dece nazad) tako da je potrebno i mnogo snage. A sad stavi u tu poziciju uplasenog klinca, koji ce vrlo verovatno paniciti i na kraju ubiti i sebe i ronioca za kog je zavezan.

vlada

pre 5 godina

Da bi deca stigla tu gde jesu, morala su da se provlace kroz te iste pukotine i kanale, samo bez vode.Sumanuto, 4 km !!! Verujem u uspeh operacije ali treneru nema spasa!

Ne širite gluposti

pre 5 godina

Spike i CMAS P2... ne pričajte o stvarima koje ne znate i samo ste ih čuli iz tudjih priča. Pa vas dvojica nemate dovoljno znanja ni da povedete nekog drugog na rekreativni zaron, a ne da raspravljate o ronilačkoj spasilačkoj akciji u pećini. Ajmo redom, Nitrox je mešavina koja se koristi da bi se produžilo vreme ronjenja u rekreativnim zaronima uglavnom do 30m, korišćenjem vazduha obogaćrnog kiseonikom do 40% kiseonika u mešavini, čime se produžava vreme koje je potrebno da bi se ušlo u dekompresiono ronjenje. Potpuno je beskorisan na većim dubinama.
Drugo, nisam pogledao profil pećine, ali ako je u pitanju višesatno ronjenje, onda ronioci koriste verovatno neki trimix.
Ono što vi ne razumete i ne primećujete je da je čovek nosio kiseonik za decu. Deca se nalaze u pećini na suvom. Tamo gde se oni nalaze (pretpostavimo da je to nekih 40m ispod nivoa mora) ne vlada pritisak od 5 bari jer nisu u vodi nego na suvom, tako da je pritisak neznatno veći nego na nivou mora. Dečaci udišu vazduh i izdišu ugljen dioksid i potrebno im je dostaviti kiseonik kako bi vazduh u pećini na suvom gde se oni nalaze bio dobar za disanje (16-21% kiseonika u vazduhu). Ovo nema nikakve veze sa parcijalnim pritiskom jer se ne radi o ronjenju, dečaci su van vode.
Na kraju, dete izvlačiti kroz uzanu pećinu u situaciji kada nikada nije ronilo pre toga je ekstremno komplikovano i stresno. Ako je zaista u pitanju dug zaron, to znači da bi se očekivalo da neko uzme tu decu i povede ih na taj zaron znajući da ukoliko bilo šta krene naopako, na primer dete se uspanici, ne postoji nikakva šansa da se pomogne i može da se samo posmatra kako dete umire. A sigurno bi nešto krenulo naopako. To mi deluje kao nerealno rešenje.

gigatrend

pre 5 godina

Mislim da je previše vremena već izgubljeno. Juče sam pisao o tome da treba ODMAH krenuti sa bušenjem (trebalo je još prvog dana) i da mi organizacija spasavanja ne uliva previše poverenja, ali to nije objavljeno. A onda je došlo do upumpavanja vode i smrti jednog od spasilaca.

A za one koji u svakoj kritici ili izrečenoj sumnji vide teoriju zavere, poruka: setite se helikoptera.

ja

pre 5 godina

Ljudi, zaista je taška situacija. Vidim da ima mnogo nejasnoća i različitih tumačennja i shvatanja cele situacije. Da ne bi nagađali i pričali svašta najbolje je pogledajte skicu na linku https://news.sky.com/story/navy-diver-dies-trying-to-rescue-boys-trapped-in-thai-cave-11427716

defekt

pre 5 godina

ljudi lete na mesec a oni ne mogu decu da izvuku!? daj mehanizaciju, beton... dobnesite 100000 pumpi za vodu i resena stvar.
(milam, 06. jul 2018 08:11)

Jedino sto vise pumpi ce izbaviti decu

Miloš

pre 5 godina

Junacka smrt! Slava mu!

Sto se tice busenja i najboljim busilicama trebalo bi dosta vremena da izbuse otvor za evakuaciju, u Cileu je trebalo nesto vise od mesec dana a duzina busenja je bila manja plus se tacno znao plan samog rudnika i struktura zemljista, ovde se ne zna dosta toga i trebalo bi vremena da se utvrdili plan pecine i zemljista. Tako da je najbolja opcija da se dovuce sto vise pumpi i ispuma voda i lepo izadju iz pecine.

žami

pre 5 godina

Strasno...jezivo...jadna decica! U akciju spasavanja treba da se ukljuce experti I da se iskljuce kamere! Nadajmo se da ce ugledati dnevnu svetlost!

Torrente

pre 5 godina

Dečaci tvrde da u potpunom miru čuju zvuke ptica i kokošaka, tako da im valjda vazduha neće faliti; ono što meni nije jasno je kako to da spasioci na površini nisu pronašli otvor kroz koji prodiru zvukovi 800 - 1000 m duboko u planinu?

Koliko kokošarnika može da bude iznad njih?

N.

pre 5 godina

Ja samo ne kapiram ko je njih snimao i kako je dosao do dole
(iggy, 6. jul 2018 08:52)

Ronilac spasilac iz Britanije koji je angazovan sa kolegama u akciji spasavanja.

aalborg

pre 5 godina

ljudi lete na mesec a oni ne mogu decu da izvuku!? daj mehanizaciju, beton... dobnesite 100000 pumpi za vodu i resena stvar.
(milam, 06. jul 2018 08:11)

ma da, nesposobni stranci. ti i tvoje tri četiri zemare biste to rešili sa tom vašom mehanizacijomuz gaju piva i flašu rakije za dva sata

mali radojica

pre 5 godina

Treba čitati ove vesti od samog početka. Nije moguće uopšte izvlačiti ovu decu tako lako jer u pojedinim delovima pećine ronioci mogu da se provlače tako što drže boce ispred sebe jer su uzani prolazi. Drugo oni moraju da rone sve vreme u vodi koja je opisana kao "hladna kafa sa mlekom"To znači da se ne vidi prst pred okom.Poznati ronioci koji imaju više desetina godina ronjenja iza sebe kažu da je to izuzetno klaustrofobična i jako jako neprijatna situacija jer može se roniti samo putem kanapa za koji se ronilac drži. E sad zamislite ove mučene dečake koji ne znaju ni da plivaju a kamoli da rone kako će se osećati kada budu morali da prolaze kroz te uske tunele pune vode skoro 6 sati a pritom idu jake monsunske kiše koje će još više potapati te tunele. Mislim da bi najbolje rešenje bilo brzo kopanje tunela ka dečacima odozgo pa sa strane tako da se ne uruši tunel na njih a pritom kopati i drugi tunel kuda bi odvlačili vodu na neku drugu stranu.Ma otkud znam ja ili bilo ko od nas ovo je stvarno strašno i nadajmo se da će ovaj put čovek pobediti prirodu uz malo Božije pomoći i sreće.

andreas kisser

pre 5 godina

Ovu vest pažljivo pratim jer će biti primer kuda ovaj svet ide. Nemoguće je da ne postoji rešenje da se ova deca spasu. Pre svega mislim na SAD i Rusiju. Naravno i Japan pre svega.
(Plavo nebo - plava ptica, 6. jul 2018 08:24) # Link komentara
Исто, тако! Вест да је Чешка понудила помоћ у виду пумпи највећег капацитета на свету (не постоје јаче) које испумпавају појединачно на дан свака готово 35.000 кубика, је прошла тотално испод радара медија. Замислите шта може да се уради са таквих 5 пумпи то је 175.000 кубика дневно. Па за 10 дана те пумпе би испумпале омање језеро.
Мени се чини да некоме треба крв овде!
(Lajavi, 6. jul 2018 09:43)

aman covece smaras vise sa tim ceskim pumpama, na svaku vest o ovoj drami ostavljas iste komentar, j....le te ceske pumpe! na stranu sto juce nisi umeo ni da prevedes u kubike X litara vode koliko se dnevno ispumpa! jeste, bas su tajlandjani ludi pa ce da odbiju bilo ciju pomoc u ovom trenutku. nadjite drugu manje potresnu vest da sirite teorije zavere.

zrno

pre 5 godina

Da li je moguce da pisete svakakve gluposti, ubacis dete u bure izvuces ga, vezes uze pa da roni uz njega. jeste ti si se iz fotelje setio a strucnjaci ne mogu. Pogledajte na guglu animacije konfugaracije pecine, pretesko i za profesionalce.

CMAS P2

pre 5 godina

Tesko da je postavljao boce sa kiseonikom. Kiseonik je toksican vec na 6m dubine. Pre ce biti da je u pitanju nitrox (mesavine gasova). Uglavnom, izvlacenje dece ronjenjem, je potez ocajnika, imajuci u vidu da bi totalne pocetnike i nepripremljene i iznurene klince trebalo baciti u speleoronjenje - ubedljivo najzahtevniji i najopasniji vid ronjenja. Film "Sanctum" uzivo.
(Spike, 06. jul 2018 08:51)

lepi, i da su im dostavljali specijalne mešavine tipa nitrox, novinar ni u čemu nije pogrešio kada je koristio reč "kiseonik", iz razloga što je procenat kiseonika (oxygen) npr u nitrox mešavini približno isti kao i normalnom vazduhu. U nitroxu i ostalim specijalnim mešavinama, smanjen je procenat azota (nitrogen) sa 72% koliko ima u običnom vazduhu oko nas, na mnogo manje ili na nulu, i isti taj azot, koji postaje otrov za naše telo pod većim parcijalnim pritiskom, tj na 5bara i većim pritiskom što odgovara dubini od 40+ metara, i isti taj azot se u pomenutim mešavinama zamenjuje sa helijumom i drugim neutralnim glasovima, kako bi se izbeglo toksično (narkotično) dejstvo azota na većim dubinama.

Pre ego što se praviš pametan, i time širiš dezinformacije neupućenima, nauči da razlikuješ reč "vazduh" od reči "kiseonik"

Vlada

pre 5 godina

Mrni ovo lici na to kada politicari hoce da dokazu svetu kako su njihove sluzbe i zemlja dorasli ovakvom zadatku. Sto bi Svet tapsao,Kinezima,Rusima,..ako moze Tajcima.
Vrlo moguce da nisu dobro izracunali koliko ce poginuli kiseonika trositi pod opterecenjem zbog nosenja tereta boca za decu.
Ne znam konfiguraciju puta kojim rone i da li moraju da se provlace ali mozda,mozda bi moglo da bude resenje ronjenje u tandemu (kao skakanje padobranom kada je amater privezan za padobranca i ne radi nista u toku skoka. Mozda dodati i jos jednog ronioca iza kao osiguranje ili dva. Ako vec misle da pumpama nece nista uspeti. Moraju da imaju plan za poslednji minut.

Ana

pre 5 godina

Odmah da se iskljuce sve kamere! Gledacemo umiranje uzivo???? Gde su svi mocnici ovog sveta da pomognu? Busite tu stenu i spasavajte decu. 6 dati da rone ds bi izasli iz pecine??? Profesionalac pa nije uspeo kako ce uspeti iznemogla deca. Kamete da se gase!!!!

Mirko

pre 5 godina

Predlazem da im se gurne,dostavi tanko crevo sa kiseonikom, da bismo dobili na vremenu.
(milos, 6. jul 2018 08:22)

Slazem se. Nece biti jeftino, ali kiseonik im omogucava da disu pod zemljom i drzace vodu dalje od njih, zbog pritiska koji ce se stvoriti u toj komori gde se nalaze, koji ce nadjacati pritisak vode. Na taj nacin su rudarima u Cileu omogucili da prezive pod zemljom.

Jfk

pre 5 godina

Ovo je sada dodalo na tezini dogadjaja...Sve masine ovog sveta da dodju i izbuse stenu i izvuku tu decu...Sta se ceka??? Rusi,Ameri, Kinezi spasavajte!!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Maja, 6. jul 2018 08:19)

Šta znam, verovatno je život puno lakši kad se ovako simplifikuju stvari. Verovatno kinezi imaju specijalizovanu mašinu za vađenje ljudi iz stene, ali neće da im pozajme.

prcko

pre 5 godina

zasto tako pesimisticno i nihilisticki. mozda monsun bude kasnio i uspeju da ispumpaju znacajnu kolicinu vode da mogu da isplivaju bez ronjenja. ne mogu ni da zamislim neki drugi izlaz ili opciju nego da budu spaseni. nade uvek ima i uvek ce je biti.

drmr

pre 5 godina

ja ne mogu da verujem gde ih je odveo ovaj njihov “trener” ... koja budaletina ... bože me sačuvaj
(pančo banila, 06. jul 2018 08:33)

Ako ne znas nesto, ne pravi se pametan. Trener ih je stavio tu da bi ih sakrio od jake kise. Voda je krenula da nadire i tako su se povlacili unutra i ostali zarobljeni.

Simon

pre 5 godina

Dosta je bilo. Dečaci su predugo tamo. Kakva pumpa?! Gledam ono smešno crevo kojim pokušavaju da ispumpaju vodu, dajte bre stavite 150 takvih creva i pumpi! Gasite kamere i pozovite ozbiljan, najbolji spasilački tim koji će ovo da reši. IZVEDITE DECU NAPOLJE i ne pravite rijaliti od njhove situacije sram vas bre bilo! Ovo je 21. vek, može do Marsa da se dođe...

Pantagruel

pre 5 godina

Мени није јасно како је могуће да Американци, Руси или Британци немају да им понуде неко техничко средство којим би спасавање могло бити изведено. Рецимо херметички затворену комору са резервом кисеоника за неколико сати (налик саркофагу) у којој би лежала особа коју извлаче и да их рониоци извуку једног по једног.

Samo kazem

pre 5 godina

Jedini nacin je busenje rupe odozgo...Na isti nacin na koji su spasena 33 rudara u Cileu.Naravno postoji i tu velika opasnost od obrusavanja pecine ali ako odmah ne pocnu da buse i za to ce biti kasno...

Lajavi

pre 5 godina

Ovu vest pažljivo pratim jer će biti primer kuda ovaj svet ide. Nemoguće je da ne postoji rešenje da se ova deca spasu. Pre svega mislim na SAD i Rusiju. Naravno i Japan pre svega.
(Plavo nebo - plava ptica, 6. jul 2018 08:24) # Link komentara
Исто, тако! Вест да је Чешка понудила помоћ у виду пумпи највећег капацитета на свету (не постоје јаче) које испумпавају појединачно на дан свака готово 35.000 кубика, је прошла тотално испод радара медија. Замислите шта може да се уради са таквих 5 пумпи то је 175.000 кубика дневно. Па за 10 дана те пумпе би испумпале омање језеро.
Мени се чини да некоме треба крв овде!

Igorr

pre 5 godina

Novinari slave. Jos leseva za jedenje. Zapravo ovakve vesti i ne citam zbog ovog nastranog uzivanja koje novinari imaju dok izvestavaju o nesrecama...

Istina. Ali neprikosnoveni šampion u naslađivanju tragedijama je svakako Blic.

Gavro

pre 5 godina

Nisam upucen u ronjenje uopste.Zanima me kad bi deci dali boce sa kiseonikom(cuo sam da nije lako disati kroz te boce ali za ovo vreme su ih sigurno mogli nauciti),prslukom,kad bi nasli neko uze ili nesto sto moze da ih izvuce u duzuni od 4 km. zakacili za te prsluke i krenuli sporom brzinom od npr 2km/h izvlacenje,zar to ne bi bilo moguce? Deca bi imala kiseonika,a konopac bi ih polako usmeravao da ne kazem vukao ka izlazu ali dovoljno sporom brzinom da se ne povrede a ipak i dovoljno brzom da bi za neka 2 sata bila na povrsini?

halo

pre 5 godina

Na ova dva videa sa jutjuba se moze videti virtuelni prikaz pecine.

https://youtu.be/522Fio50g1w
https://youtu.be/3g_-agsDW5o

Busenje bi isto trajalo dugo, jer je problem I nepristupacni teren. To je veoma sumovita planina, nije kao u Cileu, kad su rudari bili zarobljeni u rudniku. Pristup tom rudniku je bio mnogo laksi

Antisha

pre 5 godina

Sest sati ronjenja zreba da se stigne do decaka?! Nas je szrasno! Da li je moguce 4 meseca ziveti u pecini....
(Maja, 06. jul 2018 08:12)

zivjeti ne ali prezivjeti da. tako da bolje je i cekati 4mj. pa da izadju nego riskirati zivot ijednog djecaka.
zvuci grozno ali jos groznija je pomisao da se onako mali nejaki probijaju kroz mutnu vodu i mrak pa ne isplivaju.

123

pre 5 godina

ljudi lete na mesec a oni ne mogu decu da izvuku!? daj mehanizaciju, beton... dobnesite 100000 pumpi za vodu i resena stvar.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milam, 6. jul 2018 08:11)

Ne, ne, mora i da se pucne prstima.

M. Radosavljevic

pre 5 godina

Ko god misli da moze prvi put u zivotu roniti kroz mracni tunel, pa i sa najmodernijom opremom, lud je covek. Ronjenje se uci godinama. I najobicnije, a kamoli ekstremno u tim uslovima. I odrastao covek bi se uspanicio i ugusio posle nekoliko metara. Dakle..... neka im je Bog u pomoci.

sasa jokic

pre 5 godina

4 meseca u pecini je nemoguca misija za prezivljavanje. Ovde ce morati da se ide na veliki rizik, da se miniranjem skine jedan sloj stena, dok to ne ugrozava bezbednost, pa da se onda busi. Po meni ovde su dani u pitanju. Nadam se da ce uspeti da ih izvuku.

Mirko Kojotovski

pre 5 godina

Još jedan dokaz koliko je čovek bio na mesecu i one stanice po vasioni ili spejsatlovi.....a nestade avion pa ne mogu zaroniti na 8km ispod nivoa mora pa evo sad ova deca....
Priroda je čudo i svakog dana nam dokazuje istinu koju nećemo da vidimo.ili ne želimo da je vidimo.Samo onaj gore ima moć.
Ali covek veruje lažima i lizalima

Spike

pre 5 godina

Tesko da je postavljao boce sa kiseonikom. Kiseonik je toksican vec na 6m dubine. Pre ce biti da je u pitanju nitrox (mesavine gasova). Uglavnom, izvlacenje dece ronjenjem, je potez ocajnika, imajuci u vidu da bi totalne pocetnike i nepripremljene i iznurene klince trebalo baciti u speleoronjenje - ubedljivo najzahtevniji i najopasniji vid ronjenja. Film "Sanctum" uzivo.

kloks

pre 5 godina

@plavo nebo - plava ptica
Slazem se!
I Kinezi!
Svi oni sto za nedelju dana srede zemlju razorenu zemljotresom, za 6 meseci izgrade milion km mosta na vodi, grade autoputeve kroz kineske vukoj&**ine, vade naftu po pustinjama, tundrama, severnim polovima i slicno....

Plavo nebo - plava ptica

pre 5 godina

Ovu vest pažljivo pratim jer će biti primer kuda ovaj svet ide. Nemoguće je da ne postoji rešenje da se ova deca spasu. Pre svega mislim na SAD i Rusiju. Naravno i Japan pre svega.

olo

pre 5 godina

Novinari slave. Jos leseva za jedenje. Zapravo ovakve vesti i ne citam zbog ovog nastranog uzivanja koje novinari imaju dok izvestavaju o nesrecama...

Nije mi jasno

pre 5 godina

Česi im nude pomoć sa pumpama velikog kapaciteta za ispumpavanje vode. Šta taktiziraju toliko? Mogu da pokušaju da smanje nivo vode i da decu izvuku bez potrebe da rone. Ovako samo gube trku sa vremenom jer se najavljuje početak sezone monsunskih kiša.

Maja

pre 5 godina

Ovo je sada dodalo na tezini dogadjaja...Sve masine ovog sveta da dodju i izbuse stenu i izvuku tu decu...Sta se ceka??? Rusi,Ameri, Kinezi spasavajte!!!

Svetlana

pre 5 godina

Hajdemo, svetski mocnici!!! Vi koji ne poznajete granice u osvajanju svemira i tehnika u proizvodnji oruzja nadjite nacin da pomognete u spasavanju malih ljudskih zivota. Sada je momenat da pokazete koliko ste mocni!!!

sarajevo.ba

pre 5 godina

Majke mi mene jeza hvata od same pomisli da sam 1km u dubini neke pecine, a tek da ostanem danima tu.
Samo nemojte lupati o idejama kako ih spasiti, nista bure, dati im boce da rone itd..

MaironDrake

pre 5 godina

ja ne mogu da verujem gde ih je odveo ovaj njihov “trener” ... koja budaletina ... bože me sačuvaj
(pančo banila, 6. jul 2018 08:33)

Nisu oni jedini koji su to radili...Ali su jedini koji nisu imali srece...

Svetlana

pre 5 godina

Hajdemo, svetski mocnici!!! Vi koji ne poznajete granice u osvajanju svemira i tehnika u proizvodnji oruzja nadjite nacin da pomognete u spasavanju malih ljudskih zivota. Sada je momenat da pokazete koliko ste mocni!!!

olo

pre 5 godina

Novinari slave. Jos leseva za jedenje. Zapravo ovakve vesti i ne citam zbog ovog nastranog uzivanja koje novinari imaju dok izvestavaju o nesrecama...

Maja

pre 5 godina

Ovo je sada dodalo na tezini dogadjaja...Sve masine ovog sveta da dodju i izbuse stenu i izvuku tu decu...Sta se ceka??? Rusi,Ameri, Kinezi spasavajte!!!

Plavo nebo - plava ptica

pre 5 godina

Ovu vest pažljivo pratim jer će biti primer kuda ovaj svet ide. Nemoguće je da ne postoji rešenje da se ova deca spasu. Pre svega mislim na SAD i Rusiju. Naravno i Japan pre svega.

Simon

pre 5 godina

Dosta je bilo. Dečaci su predugo tamo. Kakva pumpa?! Gledam ono smešno crevo kojim pokušavaju da ispumpaju vodu, dajte bre stavite 150 takvih creva i pumpi! Gasite kamere i pozovite ozbiljan, najbolji spasilački tim koji će ovo da reši. IZVEDITE DECU NAPOLJE i ne pravite rijaliti od njhove situacije sram vas bre bilo! Ovo je 21. vek, može do Marsa da se dođe...

Igorr

pre 5 godina

Novinari slave. Jos leseva za jedenje. Zapravo ovakve vesti i ne citam zbog ovog nastranog uzivanja koje novinari imaju dok izvestavaju o nesrecama...

Istina. Ali neprikosnoveni šampion u naslađivanju tragedijama je svakako Blic.

sarajevo.ba

pre 5 godina

Majke mi mene jeza hvata od same pomisli da sam 1km u dubini neke pecine, a tek da ostanem danima tu.
Samo nemojte lupati o idejama kako ih spasiti, nista bure, dati im boce da rone itd..

M. Radosavljevic

pre 5 godina

Ko god misli da moze prvi put u zivotu roniti kroz mracni tunel, pa i sa najmodernijom opremom, lud je covek. Ronjenje se uci godinama. I najobicnije, a kamoli ekstremno u tim uslovima. I odrastao covek bi se uspanicio i ugusio posle nekoliko metara. Dakle..... neka im je Bog u pomoci.

mali radojica

pre 5 godina

Treba čitati ove vesti od samog početka. Nije moguće uopšte izvlačiti ovu decu tako lako jer u pojedinim delovima pećine ronioci mogu da se provlače tako što drže boce ispred sebe jer su uzani prolazi. Drugo oni moraju da rone sve vreme u vodi koja je opisana kao "hladna kafa sa mlekom"To znači da se ne vidi prst pred okom.Poznati ronioci koji imaju više desetina godina ronjenja iza sebe kažu da je to izuzetno klaustrofobična i jako jako neprijatna situacija jer može se roniti samo putem kanapa za koji se ronilac drži. E sad zamislite ove mučene dečake koji ne znaju ni da plivaju a kamoli da rone kako će se osećati kada budu morali da prolaze kroz te uske tunele pune vode skoro 6 sati a pritom idu jake monsunske kiše koje će još više potapati te tunele. Mislim da bi najbolje rešenje bilo brzo kopanje tunela ka dečacima odozgo pa sa strane tako da se ne uruši tunel na njih a pritom kopati i drugi tunel kuda bi odvlačili vodu na neku drugu stranu.Ma otkud znam ja ili bilo ko od nas ovo je stvarno strašno i nadajmo se da će ovaj put čovek pobediti prirodu uz malo Božije pomoći i sreće.

aalborg

pre 5 godina

ljudi lete na mesec a oni ne mogu decu da izvuku!? daj mehanizaciju, beton... dobnesite 100000 pumpi za vodu i resena stvar.
(milam, 06. jul 2018 08:11)

ma da, nesposobni stranci. ti i tvoje tri četiri zemare biste to rešili sa tom vašom mehanizacijomuz gaju piva i flašu rakije za dva sata

Ana

pre 5 godina

Odmah da se iskljuce sve kamere! Gledacemo umiranje uzivo???? Gde su svi mocnici ovog sveta da pomognu? Busite tu stenu i spasavajte decu. 6 dati da rone ds bi izasli iz pecine??? Profesionalac pa nije uspeo kako ce uspeti iznemogla deca. Kamete da se gase!!!!

Ne širite gluposti

pre 5 godina

Spike i CMAS P2... ne pričajte o stvarima koje ne znate i samo ste ih čuli iz tudjih priča. Pa vas dvojica nemate dovoljno znanja ni da povedete nekog drugog na rekreativni zaron, a ne da raspravljate o ronilačkoj spasilačkoj akciji u pećini. Ajmo redom, Nitrox je mešavina koja se koristi da bi se produžilo vreme ronjenja u rekreativnim zaronima uglavnom do 30m, korišćenjem vazduha obogaćrnog kiseonikom do 40% kiseonika u mešavini, čime se produžava vreme koje je potrebno da bi se ušlo u dekompresiono ronjenje. Potpuno je beskorisan na većim dubinama.
Drugo, nisam pogledao profil pećine, ali ako je u pitanju višesatno ronjenje, onda ronioci koriste verovatno neki trimix.
Ono što vi ne razumete i ne primećujete je da je čovek nosio kiseonik za decu. Deca se nalaze u pećini na suvom. Tamo gde se oni nalaze (pretpostavimo da je to nekih 40m ispod nivoa mora) ne vlada pritisak od 5 bari jer nisu u vodi nego na suvom, tako da je pritisak neznatno veći nego na nivou mora. Dečaci udišu vazduh i izdišu ugljen dioksid i potrebno im je dostaviti kiseonik kako bi vazduh u pećini na suvom gde se oni nalaze bio dobar za disanje (16-21% kiseonika u vazduhu). Ovo nema nikakve veze sa parcijalnim pritiskom jer se ne radi o ronjenju, dečaci su van vode.
Na kraju, dete izvlačiti kroz uzanu pećinu u situaciji kada nikada nije ronilo pre toga je ekstremno komplikovano i stresno. Ako je zaista u pitanju dug zaron, to znači da bi se očekivalo da neko uzme tu decu i povede ih na taj zaron znajući da ukoliko bilo šta krene naopako, na primer dete se uspanici, ne postoji nikakva šansa da se pomogne i može da se samo posmatra kako dete umire. A sigurno bi nešto krenulo naopako. To mi deluje kao nerealno rešenje.

Lajavi

pre 5 godina

Ovu vest pažljivo pratim jer će biti primer kuda ovaj svet ide. Nemoguće je da ne postoji rešenje da se ova deca spasu. Pre svega mislim na SAD i Rusiju. Naravno i Japan pre svega.
(Plavo nebo - plava ptica, 6. jul 2018 08:24) # Link komentara
Исто, тако! Вест да је Чешка понудила помоћ у виду пумпи највећег капацитета на свету (не постоје јаче) које испумпавају појединачно на дан свака готово 35.000 кубика, је прошла тотално испод радара медија. Замислите шта може да се уради са таквих 5 пумпи то је 175.000 кубика дневно. Па за 10 дана те пумпе би испумпале омање језеро.
Мени се чини да некоме треба крв овде!

MaironDrake

pre 5 godina

ja ne mogu da verujem gde ih je odveo ovaj njihov “trener” ... koja budaletina ... bože me sačuvaj
(pančo banila, 6. jul 2018 08:33)

Nisu oni jedini koji su to radili...Ali su jedini koji nisu imali srece...

Danger

pre 5 godina

Instruktor sam ronjenja i ronio sam par puta u pecinama, koje su nista u odnosu na ovu duzinu i velicinu na Tajlandu. I mogu vam reci da je jezivo. Prvi koji prodje, jos i vidi dok se voda ne zamuti, sto se desi jako brzo. Posle toga je potrebno duuuugo dok se opet slegne. Uze takodje nije resenje. Uze hoce da sklizne u procep, i to je jedan gadan osecaj, kada se prati uze, pipa se, polako se napreduje, a onda uze ide u procep izmedju dve stene gde covek ne moze da prodje. Onda vrlo lako krene panika, a resenje je da se trazi levo ili desno gde je siri procep da se prodje. Za decu prakticno neizvodivo!

CMAS P2

pre 5 godina

Tesko da je postavljao boce sa kiseonikom. Kiseonik je toksican vec na 6m dubine. Pre ce biti da je u pitanju nitrox (mesavine gasova). Uglavnom, izvlacenje dece ronjenjem, je potez ocajnika, imajuci u vidu da bi totalne pocetnike i nepripremljene i iznurene klince trebalo baciti u speleoronjenje - ubedljivo najzahtevniji i najopasniji vid ronjenja. Film "Sanctum" uzivo.
(Spike, 06. jul 2018 08:51)

lepi, i da su im dostavljali specijalne mešavine tipa nitrox, novinar ni u čemu nije pogrešio kada je koristio reč "kiseonik", iz razloga što je procenat kiseonika (oxygen) npr u nitrox mešavini približno isti kao i normalnom vazduhu. U nitroxu i ostalim specijalnim mešavinama, smanjen je procenat azota (nitrogen) sa 72% koliko ima u običnom vazduhu oko nas, na mnogo manje ili na nulu, i isti taj azot, koji postaje otrov za naše telo pod većim parcijalnim pritiskom, tj na 5bara i većim pritiskom što odgovara dubini od 40+ metara, i isti taj azot se u pomenutim mešavinama zamenjuje sa helijumom i drugim neutralnim glasovima, kako bi se izbeglo toksično (narkotično) dejstvo azota na većim dubinama.

Pre ego što se praviš pametan, i time širiš dezinformacije neupućenima, nauči da razlikuješ reč "vazduh" od reči "kiseonik"

Flash

pre 5 godina

A nasi genijalci u komentarima misle da su jedini dobili ideju da se deca vezu za ronioca i da se spusti kanap itd... Na ovom slucaju rade najveci strucnjaci iz ove oblasti, ne pokusavajte da ih nadmutrite, situacija je veoma teska. Evo zasto. Do povrsine idu uski krivudavi tuneli dovoljno veliki da covek prodje kroz njih, koji su poplavljeni. U pitanju je mrkli mrak, i izuzetno mutna voda, ne vidi se dalje od pola metra ispred sebe. Tunel je pun ostrog kamenja, ivica, ali i sporednih skretanja, gde ako slucajno zadjes, dok shvatis da si skrenuo, dovidjenja. Profesionalni ronilac sam treba da se ubije od koncentracije da bi prosao tuda. A najgore od svega - potrebno je 4 sata ronjenja! 4 sata...kroz uski tunel gde fakticki ne vidis nista. Frka je roniti i na otvorenom moru, gde mozes da se odgurnes i krenes ka povrsini ako nesto krene po zlu, ako spadne maska, boca zakaze... A zamisli da si u tunelu punom vode. Nema izlaza ako nesto bude lose, kao sto smo sad videli. Povrh svega, kad rone ka izlazu, ide vodena struja koja ih gura nazad (tj lakse je doci do dece nego od dece nazad) tako da je potrebno i mnogo snage. A sad stavi u tu poziciju uplasenog klinca, koji ce vrlo verovatno paniciti i na kraju ubiti i sebe i ronioca za kog je zavezan.

Nije mi jasno

pre 5 godina

Česi im nude pomoć sa pumpama velikog kapaciteta za ispumpavanje vode. Šta taktiziraju toliko? Mogu da pokušaju da smanje nivo vode i da decu izvuku bez potrebe da rone. Ovako samo gube trku sa vremenom jer se najavljuje početak sezone monsunskih kiša.

andreas kisser

pre 5 godina

Ovu vest pažljivo pratim jer će biti primer kuda ovaj svet ide. Nemoguće je da ne postoji rešenje da se ova deca spasu. Pre svega mislim na SAD i Rusiju. Naravno i Japan pre svega.
(Plavo nebo - plava ptica, 6. jul 2018 08:24) # Link komentara
Исто, тако! Вест да је Чешка понудила помоћ у виду пумпи највећег капацитета на свету (не постоје јаче) које испумпавају појединачно на дан свака готово 35.000 кубика, је прошла тотално испод радара медија. Замислите шта може да се уради са таквих 5 пумпи то је 175.000 кубика дневно. Па за 10 дана те пумпе би испумпале омање језеро.
Мени се чини да некоме треба крв овде!
(Lajavi, 6. jul 2018 09:43)

aman covece smaras vise sa tim ceskim pumpama, na svaku vest o ovoj drami ostavljas iste komentar, j....le te ceske pumpe! na stranu sto juce nisi umeo ni da prevedes u kubike X litara vode koliko se dnevno ispumpa! jeste, bas su tajlandjani ludi pa ce da odbiju bilo ciju pomoc u ovom trenutku. nadjite drugu manje potresnu vest da sirite teorije zavere.

Jfk

pre 5 godina

Ovo je sada dodalo na tezini dogadjaja...Sve masine ovog sveta da dodju i izbuse stenu i izvuku tu decu...Sta se ceka??? Rusi,Ameri, Kinezi spasavajte!!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Maja, 6. jul 2018 08:19)

Šta znam, verovatno je život puno lakši kad se ovako simplifikuju stvari. Verovatno kinezi imaju specijalizovanu mašinu za vađenje ljudi iz stene, ali neće da im pozajme.

Elon Musk

pre 5 godina

Elon Musk je poslao tim americkih inzenjera da predloze svoj plan Tajlandskoj vladi. Deca bi trebalo da rone 2,5 milje sto je ekstremno rizicno. Americki inzenjeri predlazu ugradnju najlonskih cevi precnika 1,5 metra ispunjene vazduhom. Deca bi puzala kroz cevi. U istom timu su i inzenjeri The Boring Co. najbolje kompanije na svetu sto se tice busenja. Elon Musk je ponudio i pumpe, baterije velike snage i kapaciteta koje koristi SpaceX.

zrno

pre 5 godina

Da li je moguce da pisete svakakve gluposti, ubacis dete u bure izvuces ga, vezes uze pa da roni uz njega. jeste ti si se iz fotelje setio a strucnjaci ne mogu. Pogledajte na guglu animacije konfugaracije pecine, pretesko i za profesionalce.

Antisha

pre 5 godina

Sest sati ronjenja zreba da se stigne do decaka?! Nas je szrasno! Da li je moguce 4 meseca ziveti u pecini....
(Maja, 06. jul 2018 08:12)

zivjeti ne ali prezivjeti da. tako da bolje je i cekati 4mj. pa da izadju nego riskirati zivot ijednog djecaka.
zvuci grozno ali jos groznija je pomisao da se onako mali nejaki probijaju kroz mutnu vodu i mrak pa ne isplivaju.

sasa jokic

pre 5 godina

4 meseca u pecini je nemoguca misija za prezivljavanje. Ovde ce morati da se ide na veliki rizik, da se miniranjem skine jedan sloj stena, dok to ne ugrozava bezbednost, pa da se onda busi. Po meni ovde su dani u pitanju. Nadam se da ce uspeti da ih izvuku.

lola

pre 5 godina

Da li ste svesni koliko ljudi sa svih strana sveta volontira u ovoj uzasnoj nesreci: doktori ronioci koji prave drustvo deci u pecini, desetine ronilaca koji im dostavljaju kiseonik, hranu, svetlo, lekove, pa i ovaj nesrecni covek sto je izgubio zivot. Imajte postovanja prema svim tim ljudima koji rizikuju zivot da bi pomogli i molite se Bogu da deca i spasioci prezive (umesto zluradih komentara).

N.

pre 5 godina

Ja samo ne kapiram ko je njih snimao i kako je dosao do dole
(iggy, 6. jul 2018 08:52)

Ronilac spasilac iz Britanije koji je angazovan sa kolegama u akciji spasavanja.

prcko

pre 5 godina

zasto tako pesimisticno i nihilisticki. mozda monsun bude kasnio i uspeju da ispumpaju znacajnu kolicinu vode da mogu da isplivaju bez ronjenja. ne mogu ni da zamislim neki drugi izlaz ili opciju nego da budu spaseni. nade uvek ima i uvek ce je biti.

123

pre 5 godina

ljudi lete na mesec a oni ne mogu decu da izvuku!? daj mehanizaciju, beton... dobnesite 100000 pumpi za vodu i resena stvar.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milam, 6. jul 2018 08:11)

Ne, ne, mora i da se pucne prstima.

Delije Čikago

pre 5 godina

Nije bušenje stene tako jednostavno ali je jedino rešenje, ova deca ne bi izdržala ni pola sata ronjenja u takvoj mutnoj vodi gde strah oduzima i taj kiseonik u takvoj panici, svako ko je malo ozbiljnije ronio zna o čemu se radi, u Čileu su stene bile drugačijih proporcija, ovde mora da se nacilja ugao, pravac, i to ako pođe po zlu gotovo je, mislim nažalost da su ovde šanse minimalne pogotovo ako monsun traje jako, daj bože da postoji neko treće rešenje sa tim pumpama, u to se ne razumem, ali kao višegodišnji ronioc u okeanima tvrdin da je ta vrsta spasavanja nemoguća misija, svako dobro...

žami

pre 5 godina

Strasno...jezivo...jadna decica! U akciju spasavanja treba da se ukljuce experti I da se iskljuce kamere! Nadajmo se da ce ugledati dnevnu svetlost!

Mirko

pre 5 godina

Predlazem da im se gurne,dostavi tanko crevo sa kiseonikom, da bismo dobili na vremenu.
(milos, 6. jul 2018 08:22)

Slazem se. Nece biti jeftino, ali kiseonik im omogucava da disu pod zemljom i drzace vodu dalje od njih, zbog pritiska koji ce se stvoriti u toj komori gde se nalaze, koji ce nadjacati pritisak vode. Na taj nacin su rudarima u Cileu omogucili da prezive pod zemljom.

Samo kazem

pre 5 godina

Jedini nacin je busenje rupe odozgo...Na isti nacin na koji su spasena 33 rudara u Cileu.Naravno postoji i tu velika opasnost od obrusavanja pecine ali ako odmah ne pocnu da buse i za to ce biti kasno...

Ronjenje je jako opasan sport

pre 5 godina

@ Ne širite gluposti: preduhitrio si me u komentaru, neverovatno je koliko neki ljudi nemaju pojma a trpaju se da objasne stvari kao „najveći stručnjaci“ i još puni sebe ulaze u rasprave...

Miloš

pre 5 godina

Junacka smrt! Slava mu!

Sto se tice busenja i najboljim busilicama trebalo bi dosta vremena da izbuse otvor za evakuaciju, u Cileu je trebalo nesto vise od mesec dana a duzina busenja je bila manja plus se tacno znao plan samog rudnika i struktura zemljista, ovde se ne zna dosta toga i trebalo bi vremena da se utvrdili plan pecine i zemljista. Tako da je najbolja opcija da se dovuce sto vise pumpi i ispuma voda i lepo izadju iz pecine.

MaliKinez

pre 5 godina

@zoran ivkovic

Nije ih trener namerno vodio tako duboko, nego ih je iznenadila veoma jaka kisa dok su bili unutra. Bezeci od bujice morali su ici sve dublje u pecinu, na zalost.

drmr

pre 5 godina

ja ne mogu da verujem gde ih je odveo ovaj njihov “trener” ... koja budaletina ... bože me sačuvaj
(pančo banila, 06. jul 2018 08:33)

Ako ne znas nesto, ne pravi se pametan. Trener ih je stavio tu da bi ih sakrio od jake kise. Voda je krenula da nadire i tako su se povlacili unutra i ostali zarobljeni.

Giovanni

pre 5 godina

Iz mog ronilačkog iskustva sa obukom dece za ronjenje u „kontrolisanim uslovima“ - bazen ili plića otvorena voda, mogu da kazem da pre 15. ili 16-te godine velika većina dece nije emotivno spremna da istrpi sve napore i sile koje deluju na njih. Oko 50% odustane na početku, nakon prvog probnog zarona ili nakon prvih par zarona na obuci. Kurs završavaju deca koja imaju veliku podršku roditelja i gde su roditelji uz njih na obuci. Čak i tako sam se nagledao dečijih suza i napada panike, a ovde pričamo o motivisanoj i zdravoj deci koja znaju da plivaju, žele da nauče da rone i roditelji su uz njih u gotovo savrsenim uslovima. U slučaju dečaka u pećini sve je suprotno plus se radi o najopasnijoj vrsti ronjenja koja zahteva godine islustva i obuke. Mogu samo reći da su spasioci sigurno svesni svih rizika i da se ne bi odlučili na tu pogubnu opciju da imaju bilo koju drugu alternativu. Neka im je svima bog u pomoći!

defekt

pre 5 godina

ljudi lete na mesec a oni ne mogu decu da izvuku!? daj mehanizaciju, beton... dobnesite 100000 pumpi za vodu i resena stvar.
(milam, 06. jul 2018 08:11)

Jedino sto vise pumpi ce izbaviti decu

cojans

pre 5 godina

Iggy.
ne bi verovao ali dva volontera.
uključeno je zaista mnogo spasilačkih timova. pratim ovu vest i molim se ko zna kome samo da izađu što pre..... ovo su strašne, strašne stvari....... samo na trenutak se stavite na mesto roditelja, ne dao bog nikome.. ....

Spike

pre 5 godina

Tesko da je postavljao boce sa kiseonikom. Kiseonik je toksican vec na 6m dubine. Pre ce biti da je u pitanju nitrox (mesavine gasova). Uglavnom, izvlacenje dece ronjenjem, je potez ocajnika, imajuci u vidu da bi totalne pocetnike i nepripremljene i iznurene klince trebalo baciti u speleoronjenje - ubedljivo najzahtevniji i najopasniji vid ronjenja. Film "Sanctum" uzivo.

Torrente

pre 5 godina

Dečaci tvrde da u potpunom miru čuju zvuke ptica i kokošaka, tako da im valjda vazduha neće faliti; ono što meni nije jasno je kako to da spasioci na površini nisu pronašli otvor kroz koji prodiru zvukovi 800 - 1000 m duboko u planinu?

Koliko kokošarnika može da bude iznad njih?

kloks

pre 5 godina

@plavo nebo - plava ptica
Slazem se!
I Kinezi!
Svi oni sto za nedelju dana srede zemlju razorenu zemljotresom, za 6 meseci izgrade milion km mosta na vodi, grade autoputeve kroz kineske vukoj&**ine, vade naftu po pustinjama, tundrama, severnim polovima i slicno....

CMAS P2

pre 5 godina

@(Ne širite gluposti, 06. jul 2018 11:55)

Druže gde sam ja napisao da su ova deca pod pritiskom od 5bara??! Ja sam samo dao objasnio dečku da ne širi gluposti u smislu da u nitroxu i trimixu nema kiseonika. Takođe sam u kratkim crtama objasnio u kojim situacijama i za koje tipove zarona se koriste specijalne mešavine. Nijednu reč nisam napisao u vezi ove dece, niti sam predlagao bilo koji vid spasavanja istih, pošto se u to ne razumem. Ovo tvoje objašnjenje svrhe nitroxa i trimixa je jedan takav nivo lupetanja koji neću ni da komentarisem. Čuj njega, nitrox sa 40% kiseonika da bi se produžilo ronjenje na velikim dubinama. Auuuuu. Pa na većim dubinama i tih 21% kiseonika je previse za čoveka... imam P2 po CMAS-u, pedesetak zarona od toga nekih 20 sa max dubinama preko 30m, i 2 zarona na preko 40m, i u životu nisam koristio niti nitrox niti trimix niti bilo sta osim običnog vazduha u boci. Azotna narkoza me je zveknula par puta od toga jednom je bilo bas neprijatno iskustvo ostalo ok. Znači nisam ni najpametniji, niti sam najbolji ronilac na svetu. Ali neke osnove teorije poznajem...

halo

pre 5 godina

Na ova dva videa sa jutjuba se moze videti virtuelni prikaz pecine.

https://youtu.be/522Fio50g1w
https://youtu.be/3g_-agsDW5o

Busenje bi isto trajalo dugo, jer je problem I nepristupacni teren. To je veoma sumovita planina, nije kao u Cileu, kad su rudari bili zarobljeni u rudniku. Pristup tom rudniku je bio mnogo laksi

Msc@Srefan

pre 5 godina

Nisam neki strucnjak ali koliko se ja razumem i obicno busenje tunela potrebno je planirati godinu dana, mozda manje ali opet dugacak period... Svako ko ke radio na tunelu kazace vam da ima uvek ne planiranih odrona, koje ovde mogu lose uticati i da zaglave tu decu bez ikakvih mogucnosti.... Tunel da se busi duzi pd kilometra znate li koje vreme je potrebno a da se obezbedi da se nesto ne urusi, zato bez praznih prica, na zalost ronjenje je jedini nacin da se crpi voda, rade vodeci strucnjaci a mi iz fotelje samo da pruzimo podrsku ako nista drugo i da sve bude kako treba...

shandonjito

pre 5 godina

@Plavo nebo - plava ptica
Rusi su odmah ponudili pomoc, da dodje njihov МЧС. To su verovatno najbolje spasilacke jedinice na svetu.
Kad su kod nas bile poplave, drugar mi je ucestvovao u spasavanju, posto je profesionalni ronilac i instruktor ronjenja. Bio je u Obrenovcu. Kaze da to sto su oni uradili, tj. mi, da je bilo mala maca dok nije dosao МЧС! Kaze da su ovi toliko obuceni, spremni, organizovani, profesionalni, iskusni, da je on sa 25 godina ronilackog iskustva ostao zadivljen.

Luna

pre 5 godina

Nisam ronioc. Nisam ni strucnjak za pecine niti bilo sta sto moze pomoci ovim klincima. Nemam ni uslova da kao dobrovoljac stignem do Tajlanda. Ostaje mi da se molim i kao roditelj drhtim zajedno sa ovim jadnim roditeljima i njihovom decom. Pomoci ce dobri Bog!

vlada

pre 5 godina

Da bi deca stigla tu gde jesu, morala su da se provlace kroz te iste pukotine i kanale, samo bez vode.Sumanuto, 4 km !!! Verujem u uspeh operacije ali treneru nema spasa!

Mirko Kojotovski

pre 5 godina

Još jedan dokaz koliko je čovek bio na mesecu i one stanice po vasioni ili spejsatlovi.....a nestade avion pa ne mogu zaroniti na 8km ispod nivoa mora pa evo sad ova deca....
Priroda je čudo i svakog dana nam dokazuje istinu koju nećemo da vidimo.ili ne želimo da je vidimo.Samo onaj gore ima moć.
Ali covek veruje lažima i lizalima

stoper4

pre 5 godina

Ja samo ne kapiram ko je njih snimao i kako je dosao do dole
(iggy, 06. jul 2018 08:52)

Čitaj malo pažljivije. Ronioci mogu da dođu do njih ali je put jako opasan i dug. Zato je i problem da se deca izvuku jer bi morali dugo da rone a potpuno su nepripremljeni za to

4k4.Dex

pre 5 godina

Ne vidim drugu mogucnost nego da cekaju par meseci da probiju cev odozgo. Ronjenjem ce sigurno poginuti bar pola ako ne i svi. To jedino ako im nestaje vazduha kao zadnja opcija pa sta bude. Nek im dostave zanimacije i odecu nhranu i lekove i lekara pa nek sede tamo i cekaju ako misle da prezive. Pa profesionalni ronilac specijalnih jedinica je poginuo kako ste zamisli da prezive deca koja nikad nisu zaronila ni na moru

ja

pre 5 godina

Ljudi, zaista je taška situacija. Vidim da ima mnogo nejasnoća i različitih tumačennja i shvatanja cele situacije. Da ne bi nagađali i pričali svašta najbolje je pogledajte skicu na linku https://news.sky.com/story/navy-diver-dies-trying-to-rescue-boys-trapped-in-thai-cave-11427716

Roger

pre 5 godina

Siguran sam da postoje bolje pumpe za ispumpavanje nego sto koriste ovi na Tajlandu. Samo jos da im neko od Amera, Rusa ili Kineza pomogne.

Pantagruel

pre 5 godina

Мени није јасно како је могуће да Американци, Руси или Британци немају да им понуде неко техничко средство којим би спасавање могло бити изведено. Рецимо херметички затворену комору са резервом кисеоника за неколико сати (налик саркофагу) у којој би лежала особа коју извлаче и да их рониоци извуку једног по једног.

my way

pre 5 godina

Gledam ova njihova lica, dobijaju hranu, vodu, sve sto im je potrebno, govore im kako dolaze po njih i shvatam da oni uopste nisu svesni koliko su im sanse za prezivljavanje male i koliko muke ih ceka u najboljem slucaju.

Ana

pre 5 godina

(prcko, 6. jul 2018 12:09)
Pa da, reci ti njima, ovaj covek sto je danas poginuo, on je bio amater pa se udavio, trebao je tebe da pita

Kanidja PG

pre 5 godina

O njima ce se snimati filmovi ako sve bude kako treba a valjda hoce.
Trener je često kažu vodio klince na ekskurziju i izlete.Grupa je ušla u pecinu ali je potom počela kiša-monsunska sezona je na samom startu i nadošli su voda i mulj preprečivši im put.Dečaci su bježali od vode dok nisu naišli na parče suvog tla nekoliko kilometara u utrobi pecine.
U potragu su se uključili najbolji ronilački timovi iz čitavog sveta predvodjeni američkim fokama.Ipak do dečaka su prvi stigli Britanci.I to oko 400 metara od mjesta na kojem su pronadjee patike prije čak 8 dana.Poslata im je hrana a stigao je i tim lekara kako bi se uvrdilo kakvog su zdravstenog stanja.Najviše brige je da li ima dovoljno svezeg vazduha.Stručnjaci kazu da je mnogo opasnije izvlačiti ih nego ostaviti u pecini.Da bi izašli morali bi da rone za šta naravno nisu obučeni.Eksperti pokušavaju da bušilicama otvore drugi izlaz ali i to ima svoje opasnosti.Pitanje je jesu li deca bezbedna čak i ako voda nastavi da nadolazi.Ako je odg potvrdan mozda ih je najbolje ostaviti dok se razmatraju sve opcije.Spasavanje bi moglo da potraje nekoliko dana ali i nekoliko mjeseci-primera radi kada se završi sezona kiša u septembru ili oktobru.

JRM Split 88

pre 5 godina

(Ne širite gluposti, 6. jul 2018 11:55)
Dobro si upotrebi tehniku copy/paste sa neta pa se napravio pametan. Kakve veze ima parcijalni pritisak sa vodom u pecini koja je ispunila pojedine kanale pecine? Ama bas nikakve. Dalje, Azot nema veze sa vremenskom dužinom zarona, vec iskljucivo sa dubinom vode, gde se pod vecim pritiskom pretvara u tečno stanje. Da si ikad bio i blizu ronilaca (pošto nikad nisi ni metar zaroni) znao bi sta znaci parcijalni pritisak u ronjenu! Shvati, da sto neko napisa ovde, nije ovde rec o klasicnom zaronu, i ekstremnom zaronu (70m+) gde pritisak na ljudsko telo deluje srazmerno dubini vode, vec iskljucivo preronjavanju kanala pecine, gde pp ne postoji, ili je zanemarljiv jer kanali koliko videh na CNN-u nisu toliko duboki (par metara). Još napisa nebuloza o izdisanju CO2, a neinformisan si da je pecina toliko šuplja da deca u apsolutnoj tišini čuju zvukove koji dolaze s polja, samim tim vazduh prodire još više. Šanse da im nestane O2 ne postoje po svim procenama stručnjaka. I nemoj da odgovaraš, jer me ne zanima tvoje i mišljenje drugih sličnih tebi.

cojans

pre 5 godina

ne širi gluposti.
bravo za komentar i pojašnjenja je samo Bih dodao da na nekim mestima prolaz je toliko uzak da su ronioci skidali opremu da bi prošli...... zaroni trenutno nisu veliki, koliko sam pratio do pet metara dubine. ali i sam osećaj stavljati masku na lice je strašan...... voda je mutna i apsolutno se ništa ne vidi dalje od deset centimetara....... vaditi decu na taj način je "pokušaj očajnika" (što reče jedan komentar ovde). ja mislim da će radije ispumpavati vodu i čekati septembar (kraj monsuna) nego izvlačiti decu ronjenjem u ekstremnim uslovima...... oni imaju ceo plan da deca tamo ostanu naredna četiri meseca.....

P.Simke

pre 5 godina

Razdaljina od dečaka do ulaza u pećinu je tačno 4 km.
Delovi pećine koji vode do dečaka su i dalje puni vode do 'plafona' pećine.
Pokušavaju da ispumpaju vodu da dečacima bude do struka ili malo više, da ne bi morali da rone, ali to je spor proces a sezona Monsuna je u toku i nivo vode može još više da naraste kako vreme prolazi.
Ovo je trinaesti dan kako su zarobljeni u pećini.
Za sad, rešenje se ne nazire a vreme prolazi?
Ne znam da li sve ima neku političku pozadinu, ili nema, ali činjenica je da su skoro dve nedelje zarobljeni u pećini a još NIKO nije pronašao rešenje kako da spasi tu decu.

una

pre 5 godina

Prethodno se mislilo da je moguće ostaviti djecu u pećini dok se ne smisli solidan plan za spasavanje. Nažalost to više nije slučaj...nivo kiseonika u vazduhu je opao na 15 posto, i sve se glasnije čuje da je sada momenat za izvlačenje jer je nivo vode nešto smanjen, a očekuju se nove padavine. Nije laka odluka, ali izgleda da opcija da čekaju kraj kišne sezone nije moguća.

pozz

pre 5 godina

Ne znam odakle ta informacija da treba 6 sati da se roni?
Treba sat i po' najviše dva - po rečima profesionalnog ronioca koji je tamo na licu mesta.
Dakle oni stižu za sat, a sa decom bi trajalo najviše dva sata.
E sad druga je stvar što je i to jako puno vremena a teren je težak za ronjenje kao što vidimo
i profesionalnim roniocima. Znači ta ideja je poslednja, za ne daj bože, ako voda krene naglo
da raste i nema se više vremena. Dotle, ljudi pokušavaju da pronađu rešenje.
Nije lako dopremiti teške mašine, a tek bušiti?
I šta ako se obruši sve na te nesrećne dečake. Pa lakše je poslati robot na Mars, ako pričamo o komplikacijama, samo što je to skuplje od ove akcije, ali ova akcija je komplikovana jer svaka greška košta život mlade dece.
Pa nije to crtani film pa ajde probuši planinu i skoči u rupu i izvuci svu decu...
Zato i traje dugo jer deca imaju hranu, vodu, lekove, živa su i zdrava, pa se temeljno razmatra plan spasavanja koji neće dovesti do žrtava.

gigatrend

pre 5 godina

Mislim da je previše vremena već izgubljeno. Juče sam pisao o tome da treba ODMAH krenuti sa bušenjem (trebalo je još prvog dana) i da mi organizacija spasavanja ne uliva previše poverenja, ali to nije objavljeno. A onda je došlo do upumpavanja vode i smrti jednog od spasilaca.

A za one koji u svakoj kritici ili izrečenoj sumnji vide teoriju zavere, poruka: setite se helikoptera.

viveca

pre 5 godina

Ne znam ništa o ronjenju ali ako se pogledaju slike spasioca jasno se vidi da na bocama koje nose na leđima piše Nitrox. Tako da mislim da nema šta više da se polemiše koju smesu gasova koriste. Bitno je samo da izvuku žive klince i trenera.

JNA JRM

pre 5 godina

Ronilacki strucnjaci (ovi sto pominju smese za boce, pp itd), pod 1) dubina vode odredjuje pritisak 10m = 1atm itd. Pod 2) nigde u pecini pritisak nije iznad 1atm. Znaci najveci problem samog ronjenja ne postoji. Pod 3) cela pecina nije pod vodom, tacnije put izlaska, ( ima shema na CNN/u) vec samo neki delovi puta koji su pod vodom. Dakle ronjenje ne traje 4h vec ceo tok izlaska. I na kraju najbolje resenje je ispumpavanje vode ili prodor sa povrsine.

Giovanni

pre 5 godina

@JRM Split: a ti prijatelju nisi ronio još od vremena Juge. Uglavnom su svi komentari ovde vezani za ronjenje čiste gluposti i samo u ponekim slučajevima delimično tačni. Pominju se nitroxi, trimiksi, parcijalni pritisci, uticaj azota i kiseonika, a realno su to samo delovi celokupne priče i teorije ronjenja. Ko nije u tome svaki dan i ne prati nova otkrića i razvoj ovog sporta (ja bih pre rekao aktivnosti) jako brzo počinje da iznosi parcijale zaključke i onoga što je ostalo u sećanju iz vremena obuke. Ja bih samo kratko naglasio da nije sve baš toliko jednostavno i da svi gasovi koje udišemo pod pritiskom prilikom ronjenja utiču na ljudsko telo i da je situacija sve gora kako se dubina i/ili vreme ronjenja povećava. Svi dalji zaključci su predmet malo dužeg obrazlaganja i nije im mesto ovde.

Vlada

pre 5 godina

Mrni ovo lici na to kada politicari hoce da dokazu svetu kako su njihove sluzbe i zemlja dorasli ovakvom zadatku. Sto bi Svet tapsao,Kinezima,Rusima,..ako moze Tajcima.
Vrlo moguce da nisu dobro izracunali koliko ce poginuli kiseonika trositi pod opterecenjem zbog nosenja tereta boca za decu.
Ne znam konfiguraciju puta kojim rone i da li moraju da se provlace ali mozda,mozda bi moglo da bude resenje ronjenje u tandemu (kao skakanje padobranom kada je amater privezan za padobranca i ne radi nista u toku skoka. Mozda dodati i jos jednog ronioca iza kao osiguranje ili dva. Ako vec misle da pumpama nece nista uspeti. Moraju da imaju plan za poslednji minut.

3210

pre 5 godina

laik sam naravno i nisam strucan za ovo, ali vise je nego jasno da ronjenjem ne mogu biti spaseni...manite se vise te ideje!
(milos, 06. jul 2018 08:17)

Na žalost izgleda da će to biti jedini mogući način.

beli

pre 5 godina

Daj Bože da ih spasu. Na mapi spilje se vidi da postoje tri vodena džepa, jedan problematican u obliku slova V. Po oceni mape, od 4km puta do izlaza pod vodom je mozda oko 900m gde je potrebno ronjenje. Prilicno puno i komplikovano, naravno za decu tog uzrasta. Pojavila se vest da su spasioci prodrli kroz planinu do samih decaka, ali je ipak situacija teza nego se misli.

maconii

pre 5 godina

ovde su potrebni najbolji i najiskusniji inzenjeri...ili busenjem probiti zid pecine gde je najtanji i gde je bezbedno da ne bi doslo do obrusavanja,mada to moze da potraje... ili konstantno ispumpavati vodu najjacim mogucim pumpama,a pri tome nekako spreciti istovremeno ulazenje vode u pecinu sto je moguce tako sto ce se voda preusmetiti...da ta deca rone toliku daljunu to ne dolazi u obzir...iscrpljeni su u strahu su i ne znaju da plivaju...a da ostanu tamo nekoliko meseci to tek ne dolazi u obzir...moraju da rese to pre tog kisnog perioda

moram reci

pre 5 godina

Gde god moze da prodje ronioc moze i cev neka fleksibilna da se provuce do dece.Bilo bi kao mali tunel.Za deset dana su mogli napravit deset kilometara takve cevi . Svagde vani se koriste takve cevi za struju i vodu.Fleksi su i skreces njima gde hoces i pod kojim uglom hoces,naravno ovde s vecim precnikom samo. Sigurno je i ta opcija otpala,bas me zanima zasto?!

dragan

pre 5 godina

Ako su tuneli tako mali kako su deca došla dotle ?U Novom Sadu ima sličan problem-traženje prolaza ispod Dunava od tvrđave do Novog Sada.Navodno su ronioci dobili odobrenje .O prolazu je govorio bračni par koji je prošao 1909g od crkve u Petrovaradinu do crkve u Novom Sadu.Sad je problem zaroniti u mulj Dunava i videti da li tamo ima nešto.

kako da ne

pre 5 godina

@Msc Stefan
I opet npr dok su Svajcarci pravili najduzi tunel na svetu od 55km, poginulo je za vreme dugogodisnjih radova 4 radnika. Verujem da je jako opasno kao sto i vi kazete da se odjednom resi ‘busimo!’. Nadam se da ce sve izaci na dobro.

zoran ivkovic

pre 5 godina

mnogo mi toga ovde nije jasno . imao sam priliku da udjem u neke srpske pecine i naravno imali smo vodica . ono sto mi je ostavilo lep utisak govor vodica . svaka pecina ima svoju duzinu i dubinu na kojoj se prostire nalik je na lavirint .neke su 100 posto istrazene neke nisu ali imaju odredjenu zonu dokle su bezbedne za posetioce i do te zone vodi vodic . vlaznost je velika ima i plafona sa slepim misevim,klizavost velika na mesta kapuce voda sa plafona . meni nikad nece biti jasno sto jetaj vodic tener decu odveo tako duboko u nebezbednu zonu ili ako je sezona kisa sto ih je uopste vodio .sad imamo tesku sitvaciju ..busenje 1 od nacina ali opasan zbog obrusavanja ...ronjenje nije nacin cim spasilac nije uspeo ..opasnost od nadolaska vode velika.....samo da se rizikuje busenjem da se stvori otvor za ulazak vazduha svetlosti i dopremanje hrane i da se tu spuste creva za pumpe za vodu u slucaju nadolaska ali je rizik od obrusavanja veliki ....opet mi nije jasno sto odose tako duboko u pecinu u nebezbednu zonu

Deki

pre 5 godina

Da li je izvodljivo, da se dete uspava inekcijom, zatim da se veže, postavi mala ili normalna boca koja odgovara vremenu izvlačenja sa naravno maskom i da spasioc izvuče po jednog? Nemam nikakve veze sa ronjenjem, ali je jasno da je nemoguće da dete preroni takvu dužinu u tim uslovima.Ako ne mogu da izbuše 1 km kroz planinu, a dete ne može samo da pregnjuri, ja ne vidim drugo rešenje ako je i ovo uopšte izvodljivo. 4 meseca živeti u pećini?

Gavro

pre 5 godina

Nisam upucen u ronjenje uopste.Zanima me kad bi deci dali boce sa kiseonikom(cuo sam da nije lako disati kroz te boce ali za ovo vreme su ih sigurno mogli nauciti),prslukom,kad bi nasli neko uze ili nesto sto moze da ih izvuce u duzuni od 4 km. zakacili za te prsluke i krenuli sporom brzinom od npr 2km/h izvlacenje,zar to ne bi bilo moguce? Deca bi imala kiseonika,a konopac bi ih polako usmeravao da ne kazem vukao ka izlazu ali dovoljno sporom brzinom da se ne povrede a ipak i dovoljno brzom da bi za neka 2 sata bila na povrsini?

prcko

pre 5 godina

pa nece oni roniti u ekstremnim uslovima da se moraju provlaciti sa cevima za kisik kroz iglene usi. oni su kao grupa prosli pesice taj put bez provlacenja i istim putem se vracaju ali kroz vodu. tamo gde je grupa od 20 njih mogla proci ne moze biti toliko vratolomno usko i opasno. biti ce vezani. jedini problem je panika, to su male bebe jos. ali bez ronjenja im nema izlaza

Pero

pre 5 godina

Anesteziolog uspava dete, ubace ga u skafander ili kapsulu sa kiseonikom i mešavinom anestetika (kao u toku operacije) i iznesu ga napolje. Ako nemaju pogodnu kapsula onda ronilačko odelo, intubacija i respirator (LTV 1000 je odličan) uz zaštitu lica. To sada izgleda kao jedina opcija da sirota deca prespavaju užas prolaska kroz to. Nema šanse da se neko bez iskustva ne uspaniči.

Pametnjaković

pre 5 godina

I vojska i specijalci, svi rade, a nisu u stanju da naprave mehur. Dovoljno je da se jedno malo veće bure napuni kiseonikom, iseče se donji deo i da se boca kiseonika pušta u taj deo da se dodaje po malo kiseonika i pod vodom može i da se hoda. Ne treba nikakva teška oprema i obuka. Sigurno ste gledali na televiziji kako kad se okrene naopako brzo čamac, oni hodaju pod vodom bez opreme jer ima kiseonika. To je taj princip. S tim što je pošto pećina ima lavirinte, mora bure i mora po jedna osoba. Do sada su mogli sve da ih izvuku napolje 100 puta. Glupi ljudi.

Mirko Kojotovski

pre 5 godina

Još jedan dokaz koliko je čovek bio na mesecu i one stanice po vasioni ili spejsatlovi.....a nestade avion pa ne mogu zaroniti na 8km ispod nivoa mora pa evo sad ova deca....
Priroda je čudo i svakog dana nam dokazuje istinu koju nećemo da vidimo.ili ne želimo da je vidimo.Samo onaj gore ima moć.
Ali covek veruje lažima i lizalima

prcko

pre 5 godina

pa nece oni roniti u ekstremnim uslovima da se moraju provlaciti sa cevima za kisik kroz iglene usi. oni su kao grupa prosli pesice taj put bez provlacenja i istim putem se vracaju ali kroz vodu. tamo gde je grupa od 20 njih mogla proci ne moze biti toliko vratolomno usko i opasno. biti ce vezani. jedini problem je panika, to su male bebe jos. ali bez ronjenja im nema izlaza

Gavro

pre 5 godina

Nisam upucen u ronjenje uopste.Zanima me kad bi deci dali boce sa kiseonikom(cuo sam da nije lako disati kroz te boce ali za ovo vreme su ih sigurno mogli nauciti),prslukom,kad bi nasli neko uze ili nesto sto moze da ih izvuce u duzuni od 4 km. zakacili za te prsluke i krenuli sporom brzinom od npr 2km/h izvlacenje,zar to ne bi bilo moguce? Deca bi imala kiseonika,a konopac bi ih polako usmeravao da ne kazem vukao ka izlazu ali dovoljno sporom brzinom da se ne povrede a ipak i dovoljno brzom da bi za neka 2 sata bila na povrsini?

Pantagruel

pre 5 godina

Мени није јасно како је могуће да Американци, Руси или Британци немају да им понуде неко техничко средство којим би спасавање могло бити изведено. Рецимо херметички затворену комору са резервом кисеоника за неколико сати (налик саркофагу) у којој би лежала особа коју извлаче и да их рониоци извуку једног по једног.

Pametnjaković

pre 5 godina

I vojska i specijalci, svi rade, a nisu u stanju da naprave mehur. Dovoljno je da se jedno malo veće bure napuni kiseonikom, iseče se donji deo i da se boca kiseonika pušta u taj deo da se dodaje po malo kiseonika i pod vodom može i da se hoda. Ne treba nikakva teška oprema i obuka. Sigurno ste gledali na televiziji kako kad se okrene naopako brzo čamac, oni hodaju pod vodom bez opreme jer ima kiseonika. To je taj princip. S tim što je pošto pećina ima lavirinte, mora bure i mora po jedna osoba. Do sada su mogli sve da ih izvuku napolje 100 puta. Glupi ljudi.

Pero

pre 5 godina

Anesteziolog uspava dete, ubace ga u skafander ili kapsulu sa kiseonikom i mešavinom anestetika (kao u toku operacije) i iznesu ga napolje. Ako nemaju pogodnu kapsula onda ronilačko odelo, intubacija i respirator (LTV 1000 je odličan) uz zaštitu lica. To sada izgleda kao jedina opcija da sirota deca prespavaju užas prolaska kroz to. Nema šanse da se neko bez iskustva ne uspaniči.

gigatrend

pre 5 godina

Mislim da je previše vremena već izgubljeno. Juče sam pisao o tome da treba ODMAH krenuti sa bušenjem (trebalo je još prvog dana) i da mi organizacija spasavanja ne uliva previše poverenja, ali to nije objavljeno. A onda je došlo do upumpavanja vode i smrti jednog od spasilaca.

A za one koji u svakoj kritici ili izrečenoj sumnji vide teoriju zavere, poruka: setite se helikoptera.

Vlada

pre 5 godina

Mrni ovo lici na to kada politicari hoce da dokazu svetu kako su njihove sluzbe i zemlja dorasli ovakvom zadatku. Sto bi Svet tapsao,Kinezima,Rusima,..ako moze Tajcima.
Vrlo moguce da nisu dobro izracunali koliko ce poginuli kiseonika trositi pod opterecenjem zbog nosenja tereta boca za decu.
Ne znam konfiguraciju puta kojim rone i da li moraju da se provlace ali mozda,mozda bi moglo da bude resenje ronjenje u tandemu (kao skakanje padobranom kada je amater privezan za padobranca i ne radi nista u toku skoka. Mozda dodati i jos jednog ronioca iza kao osiguranje ili dva. Ako vec misle da pumpama nece nista uspeti. Moraju da imaju plan za poslednji minut.

Lajavi

pre 5 godina

Ovu vest pažljivo pratim jer će biti primer kuda ovaj svet ide. Nemoguće je da ne postoji rešenje da se ova deca spasu. Pre svega mislim na SAD i Rusiju. Naravno i Japan pre svega.
(Plavo nebo - plava ptica, 6. jul 2018 08:24) # Link komentara
Исто, тако! Вест да је Чешка понудила помоћ у виду пумпи највећег капацитета на свету (не постоје јаче) које испумпавају појединачно на дан свака готово 35.000 кубика, је прошла тотално испод радара медија. Замислите шта може да се уради са таквих 5 пумпи то је 175.000 кубика дневно. Па за 10 дана те пумпе би испумпале омање језеро.
Мени се чини да некоме треба крв овде!

Maja

pre 5 godina

Ovo je sada dodalo na tezini dogadjaja...Sve masine ovog sveta da dodju i izbuse stenu i izvuku tu decu...Sta se ceka??? Rusi,Ameri, Kinezi spasavajte!!!

Plavo nebo - plava ptica

pre 5 godina

Ovu vest pažljivo pratim jer će biti primer kuda ovaj svet ide. Nemoguće je da ne postoji rešenje da se ova deca spasu. Pre svega mislim na SAD i Rusiju. Naravno i Japan pre svega.

olo

pre 5 godina

Novinari slave. Jos leseva za jedenje. Zapravo ovakve vesti i ne citam zbog ovog nastranog uzivanja koje novinari imaju dok izvestavaju o nesrecama...

Deki

pre 5 godina

Da li je izvodljivo, da se dete uspava inekcijom, zatim da se veže, postavi mala ili normalna boca koja odgovara vremenu izvlačenja sa naravno maskom i da spasioc izvuče po jednog? Nemam nikakve veze sa ronjenjem, ali je jasno da je nemoguće da dete preroni takvu dužinu u tim uslovima.Ako ne mogu da izbuše 1 km kroz planinu, a dete ne može samo da pregnjuri, ja ne vidim drugo rešenje ako je i ovo uopšte izvodljivo. 4 meseca živeti u pećini?

Svetlana

pre 5 godina

Hajdemo, svetski mocnici!!! Vi koji ne poznajete granice u osvajanju svemira i tehnika u proizvodnji oruzja nadjite nacin da pomognete u spasavanju malih ljudskih zivota. Sada je momenat da pokazete koliko ste mocni!!!

Simon

pre 5 godina

Dosta je bilo. Dečaci su predugo tamo. Kakva pumpa?! Gledam ono smešno crevo kojim pokušavaju da ispumpaju vodu, dajte bre stavite 150 takvih creva i pumpi! Gasite kamere i pozovite ozbiljan, najbolji spasilački tim koji će ovo da reši. IZVEDITE DECU NAPOLJE i ne pravite rijaliti od njhove situacije sram vas bre bilo! Ovo je 21. vek, može do Marsa da se dođe...

drmr

pre 5 godina

ja ne mogu da verujem gde ih je odveo ovaj njihov “trener” ... koja budaletina ... bože me sačuvaj
(pančo banila, 06. jul 2018 08:33)

Ako ne znas nesto, ne pravi se pametan. Trener ih je stavio tu da bi ih sakrio od jake kise. Voda je krenula da nadire i tako su se povlacili unutra i ostali zarobljeni.

andreas kisser

pre 5 godina

Ovu vest pažljivo pratim jer će biti primer kuda ovaj svet ide. Nemoguće je da ne postoji rešenje da se ova deca spasu. Pre svega mislim na SAD i Rusiju. Naravno i Japan pre svega.
(Plavo nebo - plava ptica, 6. jul 2018 08:24) # Link komentara
Исто, тако! Вест да је Чешка понудила помоћ у виду пумпи највећег капацитета на свету (не постоје јаче) које испумпавају појединачно на дан свака готово 35.000 кубика, је прошла тотално испод радара медија. Замислите шта може да се уради са таквих 5 пумпи то је 175.000 кубика дневно. Па за 10 дана те пумпе би испумпале омање језеро.
Мени се чини да некоме треба крв овде!
(Lajavi, 6. jul 2018 09:43)

aman covece smaras vise sa tim ceskim pumpama, na svaku vest o ovoj drami ostavljas iste komentar, j....le te ceske pumpe! na stranu sto juce nisi umeo ni da prevedes u kubike X litara vode koliko se dnevno ispumpa! jeste, bas su tajlandjani ludi pa ce da odbiju bilo ciju pomoc u ovom trenutku. nadjite drugu manje potresnu vest da sirite teorije zavere.

moram reci

pre 5 godina

Gde god moze da prodje ronioc moze i cev neka fleksibilna da se provuce do dece.Bilo bi kao mali tunel.Za deset dana su mogli napravit deset kilometara takve cevi . Svagde vani se koriste takve cevi za struju i vodu.Fleksi su i skreces njima gde hoces i pod kojim uglom hoces,naravno ovde s vecim precnikom samo. Sigurno je i ta opcija otpala,bas me zanima zasto?!

Spike

pre 5 godina

Tesko da je postavljao boce sa kiseonikom. Kiseonik je toksican vec na 6m dubine. Pre ce biti da je u pitanju nitrox (mesavine gasova). Uglavnom, izvlacenje dece ronjenjem, je potez ocajnika, imajuci u vidu da bi totalne pocetnike i nepripremljene i iznurene klince trebalo baciti u speleoronjenje - ubedljivo najzahtevniji i najopasniji vid ronjenja. Film "Sanctum" uzivo.

Torrente

pre 5 godina

Dečaci tvrde da u potpunom miru čuju zvuke ptica i kokošaka, tako da im valjda vazduha neće faliti; ono što meni nije jasno je kako to da spasioci na površini nisu pronašli otvor kroz koji prodiru zvukovi 800 - 1000 m duboko u planinu?

Koliko kokošarnika može da bude iznad njih?

CMAS P2

pre 5 godina

Tesko da je postavljao boce sa kiseonikom. Kiseonik je toksican vec na 6m dubine. Pre ce biti da je u pitanju nitrox (mesavine gasova). Uglavnom, izvlacenje dece ronjenjem, je potez ocajnika, imajuci u vidu da bi totalne pocetnike i nepripremljene i iznurene klince trebalo baciti u speleoronjenje - ubedljivo najzahtevniji i najopasniji vid ronjenja. Film "Sanctum" uzivo.
(Spike, 06. jul 2018 08:51)

lepi, i da su im dostavljali specijalne mešavine tipa nitrox, novinar ni u čemu nije pogrešio kada je koristio reč "kiseonik", iz razloga što je procenat kiseonika (oxygen) npr u nitrox mešavini približno isti kao i normalnom vazduhu. U nitroxu i ostalim specijalnim mešavinama, smanjen je procenat azota (nitrogen) sa 72% koliko ima u običnom vazduhu oko nas, na mnogo manje ili na nulu, i isti taj azot, koji postaje otrov za naše telo pod većim parcijalnim pritiskom, tj na 5bara i većim pritiskom što odgovara dubini od 40+ metara, i isti taj azot se u pomenutim mešavinama zamenjuje sa helijumom i drugim neutralnim glasovima, kako bi se izbeglo toksično (narkotično) dejstvo azota na većim dubinama.

Pre ego što se praviš pametan, i time širiš dezinformacije neupućenima, nauči da razlikuješ reč "vazduh" od reči "kiseonik"

vlada

pre 5 godina

Da bi deca stigla tu gde jesu, morala su da se provlace kroz te iste pukotine i kanale, samo bez vode.Sumanuto, 4 km !!! Verujem u uspeh operacije ali treneru nema spasa!

Jfk

pre 5 godina

Ovo je sada dodalo na tezini dogadjaja...Sve masine ovog sveta da dodju i izbuse stenu i izvuku tu decu...Sta se ceka??? Rusi,Ameri, Kinezi spasavajte!!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Maja, 6. jul 2018 08:19)

Šta znam, verovatno je život puno lakši kad se ovako simplifikuju stvari. Verovatno kinezi imaju specijalizovanu mašinu za vađenje ljudi iz stene, ali neće da im pozajme.

aalborg

pre 5 godina

ljudi lete na mesec a oni ne mogu decu da izvuku!? daj mehanizaciju, beton... dobnesite 100000 pumpi za vodu i resena stvar.
(milam, 06. jul 2018 08:11)

ma da, nesposobni stranci. ti i tvoje tri četiri zemare biste to rešili sa tom vašom mehanizacijomuz gaju piva i flašu rakije za dva sata

JRM Split 88

pre 5 godina

(Ne širite gluposti, 6. jul 2018 11:55)
Dobro si upotrebi tehniku copy/paste sa neta pa se napravio pametan. Kakve veze ima parcijalni pritisak sa vodom u pecini koja je ispunila pojedine kanale pecine? Ama bas nikakve. Dalje, Azot nema veze sa vremenskom dužinom zarona, vec iskljucivo sa dubinom vode, gde se pod vecim pritiskom pretvara u tečno stanje. Da si ikad bio i blizu ronilaca (pošto nikad nisi ni metar zaroni) znao bi sta znaci parcijalni pritisak u ronjenu! Shvati, da sto neko napisa ovde, nije ovde rec o klasicnom zaronu, i ekstremnom zaronu (70m+) gde pritisak na ljudsko telo deluje srazmerno dubini vode, vec iskljucivo preronjavanju kanala pecine, gde pp ne postoji, ili je zanemarljiv jer kanali koliko videh na CNN-u nisu toliko duboki (par metara). Još napisa nebuloza o izdisanju CO2, a neinformisan si da je pecina toliko šuplja da deca u apsolutnoj tišini čuju zvukove koji dolaze s polja, samim tim vazduh prodire još više. Šanse da im nestane O2 ne postoje po svim procenama stručnjaka. I nemoj da odgovaraš, jer me ne zanima tvoje i mišljenje drugih sličnih tebi.

shandonjito

pre 5 godina

@Plavo nebo - plava ptica
Rusi su odmah ponudili pomoc, da dodje njihov МЧС. To su verovatno najbolje spasilacke jedinice na svetu.
Kad su kod nas bile poplave, drugar mi je ucestvovao u spasavanju, posto je profesionalni ronilac i instruktor ronjenja. Bio je u Obrenovcu. Kaze da to sto su oni uradili, tj. mi, da je bilo mala maca dok nije dosao МЧС! Kaze da su ovi toliko obuceni, spremni, organizovani, profesionalni, iskusni, da je on sa 25 godina ronilackog iskustva ostao zadivljen.

zoran ivkovic

pre 5 godina

mnogo mi toga ovde nije jasno . imao sam priliku da udjem u neke srpske pecine i naravno imali smo vodica . ono sto mi je ostavilo lep utisak govor vodica . svaka pecina ima svoju duzinu i dubinu na kojoj se prostire nalik je na lavirint .neke su 100 posto istrazene neke nisu ali imaju odredjenu zonu dokle su bezbedne za posetioce i do te zone vodi vodic . vlaznost je velika ima i plafona sa slepim misevim,klizavost velika na mesta kapuce voda sa plafona . meni nikad nece biti jasno sto jetaj vodic tener decu odveo tako duboko u nebezbednu zonu ili ako je sezona kisa sto ih je uopste vodio .sad imamo tesku sitvaciju ..busenje 1 od nacina ali opasan zbog obrusavanja ...ronjenje nije nacin cim spasilac nije uspeo ..opasnost od nadolaska vode velika.....samo da se rizikuje busenjem da se stvori otvor za ulazak vazduha svetlosti i dopremanje hrane i da se tu spuste creva za pumpe za vodu u slucaju nadolaska ali je rizik od obrusavanja veliki ....opet mi nije jasno sto odose tako duboko u pecinu u nebezbednu zonu

Mirko

pre 5 godina

Predlazem da im se gurne,dostavi tanko crevo sa kiseonikom, da bismo dobili na vremenu.
(milos, 6. jul 2018 08:22)

Slazem se. Nece biti jeftino, ali kiseonik im omogucava da disu pod zemljom i drzace vodu dalje od njih, zbog pritiska koji ce se stvoriti u toj komori gde se nalaze, koji ce nadjacati pritisak vode. Na taj nacin su rudarima u Cileu omogucili da prezive pod zemljom.

defekt

pre 5 godina

ljudi lete na mesec a oni ne mogu decu da izvuku!? daj mehanizaciju, beton... dobnesite 100000 pumpi za vodu i resena stvar.
(milam, 06. jul 2018 08:11)

Jedino sto vise pumpi ce izbaviti decu

sasa jokic

pre 5 godina

4 meseca u pecini je nemoguca misija za prezivljavanje. Ovde ce morati da se ide na veliki rizik, da se miniranjem skine jedan sloj stena, dok to ne ugrozava bezbednost, pa da se onda busi. Po meni ovde su dani u pitanju. Nadam se da ce uspeti da ih izvuku.

dragan

pre 5 godina

Ako su tuneli tako mali kako su deca došla dotle ?U Novom Sadu ima sličan problem-traženje prolaza ispod Dunava od tvrđave do Novog Sada.Navodno su ronioci dobili odobrenje .O prolazu je govorio bračni par koji je prošao 1909g od crkve u Petrovaradinu do crkve u Novom Sadu.Sad je problem zaroniti u mulj Dunava i videti da li tamo ima nešto.

P.Simke

pre 5 godina

Razdaljina od dečaka do ulaza u pećinu je tačno 4 km.
Delovi pećine koji vode do dečaka su i dalje puni vode do 'plafona' pećine.
Pokušavaju da ispumpaju vodu da dečacima bude do struka ili malo više, da ne bi morali da rone, ali to je spor proces a sezona Monsuna je u toku i nivo vode može još više da naraste kako vreme prolazi.
Ovo je trinaesti dan kako su zarobljeni u pećini.
Za sad, rešenje se ne nazire a vreme prolazi?
Ne znam da li sve ima neku političku pozadinu, ili nema, ali činjenica je da su skoro dve nedelje zarobljeni u pećini a još NIKO nije pronašao rešenje kako da spasi tu decu.

Ana

pre 5 godina

Odmah da se iskljuce sve kamere! Gledacemo umiranje uzivo???? Gde su svi mocnici ovog sveta da pomognu? Busite tu stenu i spasavajte decu. 6 dati da rone ds bi izasli iz pecine??? Profesionalac pa nije uspeo kako ce uspeti iznemogla deca. Kamete da se gase!!!!

Ne širite gluposti

pre 5 godina

Spike i CMAS P2... ne pričajte o stvarima koje ne znate i samo ste ih čuli iz tudjih priča. Pa vas dvojica nemate dovoljno znanja ni da povedete nekog drugog na rekreativni zaron, a ne da raspravljate o ronilačkoj spasilačkoj akciji u pećini. Ajmo redom, Nitrox je mešavina koja se koristi da bi se produžilo vreme ronjenja u rekreativnim zaronima uglavnom do 30m, korišćenjem vazduha obogaćrnog kiseonikom do 40% kiseonika u mešavini, čime se produžava vreme koje je potrebno da bi se ušlo u dekompresiono ronjenje. Potpuno je beskorisan na većim dubinama.
Drugo, nisam pogledao profil pećine, ali ako je u pitanju višesatno ronjenje, onda ronioci koriste verovatno neki trimix.
Ono što vi ne razumete i ne primećujete je da je čovek nosio kiseonik za decu. Deca se nalaze u pećini na suvom. Tamo gde se oni nalaze (pretpostavimo da je to nekih 40m ispod nivoa mora) ne vlada pritisak od 5 bari jer nisu u vodi nego na suvom, tako da je pritisak neznatno veći nego na nivou mora. Dečaci udišu vazduh i izdišu ugljen dioksid i potrebno im je dostaviti kiseonik kako bi vazduh u pećini na suvom gde se oni nalaze bio dobar za disanje (16-21% kiseonika u vazduhu). Ovo nema nikakve veze sa parcijalnim pritiskom jer se ne radi o ronjenju, dečaci su van vode.
Na kraju, dete izvlačiti kroz uzanu pećinu u situaciji kada nikada nije ronilo pre toga je ekstremno komplikovano i stresno. Ako je zaista u pitanju dug zaron, to znači da bi se očekivalo da neko uzme tu decu i povede ih na taj zaron znajući da ukoliko bilo šta krene naopako, na primer dete se uspanici, ne postoji nikakva šansa da se pomogne i može da se samo posmatra kako dete umire. A sigurno bi nešto krenulo naopako. To mi deluje kao nerealno rešenje.

CMAS P2

pre 5 godina

@(Ne širite gluposti, 06. jul 2018 11:55)

Druže gde sam ja napisao da su ova deca pod pritiskom od 5bara??! Ja sam samo dao objasnio dečku da ne širi gluposti u smislu da u nitroxu i trimixu nema kiseonika. Takođe sam u kratkim crtama objasnio u kojim situacijama i za koje tipove zarona se koriste specijalne mešavine. Nijednu reč nisam napisao u vezi ove dece, niti sam predlagao bilo koji vid spasavanja istih, pošto se u to ne razumem. Ovo tvoje objašnjenje svrhe nitroxa i trimixa je jedan takav nivo lupetanja koji neću ni da komentarisem. Čuj njega, nitrox sa 40% kiseonika da bi se produžilo ronjenje na velikim dubinama. Auuuuu. Pa na većim dubinama i tih 21% kiseonika je previse za čoveka... imam P2 po CMAS-u, pedesetak zarona od toga nekih 20 sa max dubinama preko 30m, i 2 zarona na preko 40m, i u životu nisam koristio niti nitrox niti trimix niti bilo sta osim običnog vazduha u boci. Azotna narkoza me je zveknula par puta od toga jednom je bilo bas neprijatno iskustvo ostalo ok. Znači nisam ni najpametniji, niti sam najbolji ronilac na svetu. Ali neke osnove teorije poznajem...

Nije mi jasno

pre 5 godina

Česi im nude pomoć sa pumpama velikog kapaciteta za ispumpavanje vode. Šta taktiziraju toliko? Mogu da pokušaju da smanje nivo vode i da decu izvuku bez potrebe da rone. Ovako samo gube trku sa vremenom jer se najavljuje početak sezone monsunskih kiša.

123

pre 5 godina

ljudi lete na mesec a oni ne mogu decu da izvuku!? daj mehanizaciju, beton... dobnesite 100000 pumpi za vodu i resena stvar.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milam, 6. jul 2018 08:11)

Ne, ne, mora i da se pucne prstima.

Delije Čikago

pre 5 godina

Nije bušenje stene tako jednostavno ali je jedino rešenje, ova deca ne bi izdržala ni pola sata ronjenja u takvoj mutnoj vodi gde strah oduzima i taj kiseonik u takvoj panici, svako ko je malo ozbiljnije ronio zna o čemu se radi, u Čileu su stene bile drugačijih proporcija, ovde mora da se nacilja ugao, pravac, i to ako pođe po zlu gotovo je, mislim nažalost da su ovde šanse minimalne pogotovo ako monsun traje jako, daj bože da postoji neko treće rešenje sa tim pumpama, u to se ne razumem, ali kao višegodišnji ronioc u okeanima tvrdin da je ta vrsta spasavanja nemoguća misija, svako dobro...

pozz

pre 5 godina

Ne znam odakle ta informacija da treba 6 sati da se roni?
Treba sat i po' najviše dva - po rečima profesionalnog ronioca koji je tamo na licu mesta.
Dakle oni stižu za sat, a sa decom bi trajalo najviše dva sata.
E sad druga je stvar što je i to jako puno vremena a teren je težak za ronjenje kao što vidimo
i profesionalnim roniocima. Znači ta ideja je poslednja, za ne daj bože, ako voda krene naglo
da raste i nema se više vremena. Dotle, ljudi pokušavaju da pronađu rešenje.
Nije lako dopremiti teške mašine, a tek bušiti?
I šta ako se obruši sve na te nesrećne dečake. Pa lakše je poslati robot na Mars, ako pričamo o komplikacijama, samo što je to skuplje od ove akcije, ali ova akcija je komplikovana jer svaka greška košta život mlade dece.
Pa nije to crtani film pa ajde probuši planinu i skoči u rupu i izvuci svu decu...
Zato i traje dugo jer deca imaju hranu, vodu, lekove, živa su i zdrava, pa se temeljno razmatra plan spasavanja koji neće dovesti do žrtava.

Samo kazem

pre 5 godina

Jedini nacin je busenje rupe odozgo...Na isti nacin na koji su spasena 33 rudara u Cileu.Naravno postoji i tu velika opasnost od obrusavanja pecine ali ako odmah ne pocnu da buse i za to ce biti kasno...

3210

pre 5 godina

laik sam naravno i nisam strucan za ovo, ali vise je nego jasno da ronjenjem ne mogu biti spaseni...manite se vise te ideje!
(milos, 06. jul 2018 08:17)

Na žalost izgleda da će to biti jedini mogući način.

Elon Musk

pre 5 godina

Elon Musk je poslao tim americkih inzenjera da predloze svoj plan Tajlandskoj vladi. Deca bi trebalo da rone 2,5 milje sto je ekstremno rizicno. Americki inzenjeri predlazu ugradnju najlonskih cevi precnika 1,5 metra ispunjene vazduhom. Deca bi puzala kroz cevi. U istom timu su i inzenjeri The Boring Co. najbolje kompanije na svetu sto se tice busenja. Elon Musk je ponudio i pumpe, baterije velike snage i kapaciteta koje koristi SpaceX.

Luna

pre 5 godina

Nisam ronioc. Nisam ni strucnjak za pecine niti bilo sta sto moze pomoci ovim klincima. Nemam ni uslova da kao dobrovoljac stignem do Tajlanda. Ostaje mi da se molim i kao roditelj drhtim zajedno sa ovim jadnim roditeljima i njihovom decom. Pomoci ce dobri Bog!

Giovanni

pre 5 godina

@JRM Split: a ti prijatelju nisi ronio još od vremena Juge. Uglavnom su svi komentari ovde vezani za ronjenje čiste gluposti i samo u ponekim slučajevima delimično tačni. Pominju se nitroxi, trimiksi, parcijalni pritisci, uticaj azota i kiseonika, a realno su to samo delovi celokupne priče i teorije ronjenja. Ko nije u tome svaki dan i ne prati nova otkrića i razvoj ovog sporta (ja bih pre rekao aktivnosti) jako brzo počinje da iznosi parcijale zaključke i onoga što je ostalo u sećanju iz vremena obuke. Ja bih samo kratko naglasio da nije sve baš toliko jednostavno i da svi gasovi koje udišemo pod pritiskom prilikom ronjenja utiču na ljudsko telo i da je situacija sve gora kako se dubina i/ili vreme ronjenja povećava. Svi dalji zaključci su predmet malo dužeg obrazlaganja i nije im mesto ovde.

MaliKinez

pre 5 godina

@zoran ivkovic

Nije ih trener namerno vodio tako duboko, nego ih je iznenadila veoma jaka kisa dok su bili unutra. Bezeci od bujice morali su ici sve dublje u pecinu, na zalost.

sarajevo.ba

pre 5 godina

Majke mi mene jeza hvata od same pomisli da sam 1km u dubini neke pecine, a tek da ostanem danima tu.
Samo nemojte lupati o idejama kako ih spasiti, nista bure, dati im boce da rone itd..

kloks

pre 5 godina

@plavo nebo - plava ptica
Slazem se!
I Kinezi!
Svi oni sto za nedelju dana srede zemlju razorenu zemljotresom, za 6 meseci izgrade milion km mosta na vodi, grade autoputeve kroz kineske vukoj&**ine, vade naftu po pustinjama, tundrama, severnim polovima i slicno....

Igorr

pre 5 godina

Novinari slave. Jos leseva za jedenje. Zapravo ovakve vesti i ne citam zbog ovog nastranog uzivanja koje novinari imaju dok izvestavaju o nesrecama...

Istina. Ali neprikosnoveni šampion u naslađivanju tragedijama je svakako Blic.

M. Radosavljevic

pre 5 godina

Ko god misli da moze prvi put u zivotu roniti kroz mracni tunel, pa i sa najmodernijom opremom, lud je covek. Ronjenje se uci godinama. I najobicnije, a kamoli ekstremno u tim uslovima. I odrastao covek bi se uspanicio i ugusio posle nekoliko metara. Dakle..... neka im je Bog u pomoci.

zrno

pre 5 godina

Da li je moguce da pisete svakakve gluposti, ubacis dete u bure izvuces ga, vezes uze pa da roni uz njega. jeste ti si se iz fotelje setio a strucnjaci ne mogu. Pogledajte na guglu animacije konfugaracije pecine, pretesko i za profesionalce.

ja

pre 5 godina

Ljudi, zaista je taška situacija. Vidim da ima mnogo nejasnoća i različitih tumačennja i shvatanja cele situacije. Da ne bi nagađali i pričali svašta najbolje je pogledajte skicu na linku https://news.sky.com/story/navy-diver-dies-trying-to-rescue-boys-trapped-in-thai-cave-11427716

Roger

pre 5 godina

Siguran sam da postoje bolje pumpe za ispumpavanje nego sto koriste ovi na Tajlandu. Samo jos da im neko od Amera, Rusa ili Kineza pomogne.

prcko

pre 5 godina

zasto tako pesimisticno i nihilisticki. mozda monsun bude kasnio i uspeju da ispumpaju znacajnu kolicinu vode da mogu da isplivaju bez ronjenja. ne mogu ni da zamislim neki drugi izlaz ili opciju nego da budu spaseni. nade uvek ima i uvek ce je biti.

Miloš

pre 5 godina

Junacka smrt! Slava mu!

Sto se tice busenja i najboljim busilicama trebalo bi dosta vremena da izbuse otvor za evakuaciju, u Cileu je trebalo nesto vise od mesec dana a duzina busenja je bila manja plus se tacno znao plan samog rudnika i struktura zemljista, ovde se ne zna dosta toga i trebalo bi vremena da se utvrdili plan pecine i zemljista. Tako da je najbolja opcija da se dovuce sto vise pumpi i ispuma voda i lepo izadju iz pecine.

Flash

pre 5 godina

A nasi genijalci u komentarima misle da su jedini dobili ideju da se deca vezu za ronioca i da se spusti kanap itd... Na ovom slucaju rade najveci strucnjaci iz ove oblasti, ne pokusavajte da ih nadmutrite, situacija je veoma teska. Evo zasto. Do povrsine idu uski krivudavi tuneli dovoljno veliki da covek prodje kroz njih, koji su poplavljeni. U pitanju je mrkli mrak, i izuzetno mutna voda, ne vidi se dalje od pola metra ispred sebe. Tunel je pun ostrog kamenja, ivica, ali i sporednih skretanja, gde ako slucajno zadjes, dok shvatis da si skrenuo, dovidjenja. Profesionalni ronilac sam treba da se ubije od koncentracije da bi prosao tuda. A najgore od svega - potrebno je 4 sata ronjenja! 4 sata...kroz uski tunel gde fakticki ne vidis nista. Frka je roniti i na otvorenom moru, gde mozes da se odgurnes i krenes ka povrsini ako nesto krene po zlu, ako spadne maska, boca zakaze... A zamisli da si u tunelu punom vode. Nema izlaza ako nesto bude lose, kao sto smo sad videli. Povrh svega, kad rone ka izlazu, ide vodena struja koja ih gura nazad (tj lakse je doci do dece nego od dece nazad) tako da je potrebno i mnogo snage. A sad stavi u tu poziciju uplasenog klinca, koji ce vrlo verovatno paniciti i na kraju ubiti i sebe i ronioca za kog je zavezan.

Ronjenje je jako opasan sport

pre 5 godina

@ Ne širite gluposti: preduhitrio si me u komentaru, neverovatno je koliko neki ljudi nemaju pojma a trpaju se da objasne stvari kao „najveći stručnjaci“ i još puni sebe ulaze u rasprave...

4k4.Dex

pre 5 godina

Ne vidim drugu mogucnost nego da cekaju par meseci da probiju cev odozgo. Ronjenjem ce sigurno poginuti bar pola ako ne i svi. To jedino ako im nestaje vazduha kao zadnja opcija pa sta bude. Nek im dostave zanimacije i odecu nhranu i lekove i lekara pa nek sede tamo i cekaju ako misle da prezive. Pa profesionalni ronilac specijalnih jedinica je poginuo kako ste zamisli da prezive deca koja nikad nisu zaronila ni na moru

Msc@Srefan

pre 5 godina

Nisam neki strucnjak ali koliko se ja razumem i obicno busenje tunela potrebno je planirati godinu dana, mozda manje ali opet dugacak period... Svako ko ke radio na tunelu kazace vam da ima uvek ne planiranih odrona, koje ovde mogu lose uticati i da zaglave tu decu bez ikakvih mogucnosti.... Tunel da se busi duzi pd kilometra znate li koje vreme je potrebno a da se obezbedi da se nesto ne urusi, zato bez praznih prica, na zalost ronjenje je jedini nacin da se crpi voda, rade vodeci strucnjaci a mi iz fotelje samo da pruzimo podrsku ako nista drugo i da sve bude kako treba...

beli

pre 5 godina

Daj Bože da ih spasu. Na mapi spilje se vidi da postoje tri vodena džepa, jedan problematican u obliku slova V. Po oceni mape, od 4km puta do izlaza pod vodom je mozda oko 900m gde je potrebno ronjenje. Prilicno puno i komplikovano, naravno za decu tog uzrasta. Pojavila se vest da su spasioci prodrli kroz planinu do samih decaka, ali je ipak situacija teza nego se misli.

my way

pre 5 godina

Gledam ova njihova lica, dobijaju hranu, vodu, sve sto im je potrebno, govore im kako dolaze po njih i shvatam da oni uopste nisu svesni koliko su im sanse za prezivljavanje male i koliko muke ih ceka u najboljem slucaju.

maconii

pre 5 godina

ovde su potrebni najbolji i najiskusniji inzenjeri...ili busenjem probiti zid pecine gde je najtanji i gde je bezbedno da ne bi doslo do obrusavanja,mada to moze da potraje... ili konstantno ispumpavati vodu najjacim mogucim pumpama,a pri tome nekako spreciti istovremeno ulazenje vode u pecinu sto je moguce tako sto ce se voda preusmetiti...da ta deca rone toliku daljunu to ne dolazi u obzir...iscrpljeni su u strahu su i ne znaju da plivaju...a da ostanu tamo nekoliko meseci to tek ne dolazi u obzir...moraju da rese to pre tog kisnog perioda

Kanidja PG

pre 5 godina

O njima ce se snimati filmovi ako sve bude kako treba a valjda hoce.
Trener je često kažu vodio klince na ekskurziju i izlete.Grupa je ušla u pecinu ali je potom počela kiša-monsunska sezona je na samom startu i nadošli su voda i mulj preprečivši im put.Dečaci su bježali od vode dok nisu naišli na parče suvog tla nekoliko kilometara u utrobi pecine.
U potragu su se uključili najbolji ronilački timovi iz čitavog sveta predvodjeni američkim fokama.Ipak do dečaka su prvi stigli Britanci.I to oko 400 metara od mjesta na kojem su pronadjee patike prije čak 8 dana.Poslata im je hrana a stigao je i tim lekara kako bi se uvrdilo kakvog su zdravstenog stanja.Najviše brige je da li ima dovoljno svezeg vazduha.Stručnjaci kazu da je mnogo opasnije izvlačiti ih nego ostaviti u pecini.Da bi izašli morali bi da rone za šta naravno nisu obučeni.Eksperti pokušavaju da bušilicama otvore drugi izlaz ali i to ima svoje opasnosti.Pitanje je jesu li deca bezbedna čak i ako voda nastavi da nadolazi.Ako je odg potvrdan mozda ih je najbolje ostaviti dok se razmatraju sve opcije.Spasavanje bi moglo da potraje nekoliko dana ali i nekoliko mjeseci-primera radi kada se završi sezona kiša u septembru ili oktobru.

MaironDrake

pre 5 godina

ja ne mogu da verujem gde ih je odveo ovaj njihov “trener” ... koja budaletina ... bože me sačuvaj
(pančo banila, 6. jul 2018 08:33)

Nisu oni jedini koji su to radili...Ali su jedini koji nisu imali srece...

žami

pre 5 godina

Strasno...jezivo...jadna decica! U akciju spasavanja treba da se ukljuce experti I da se iskljuce kamere! Nadajmo se da ce ugledati dnevnu svetlost!

JNA JRM

pre 5 godina

Ronilacki strucnjaci (ovi sto pominju smese za boce, pp itd), pod 1) dubina vode odredjuje pritisak 10m = 1atm itd. Pod 2) nigde u pecini pritisak nije iznad 1atm. Znaci najveci problem samog ronjenja ne postoji. Pod 3) cela pecina nije pod vodom, tacnije put izlaska, ( ima shema na CNN/u) vec samo neki delovi puta koji su pod vodom. Dakle ronjenje ne traje 4h vec ceo tok izlaska. I na kraju najbolje resenje je ispumpavanje vode ili prodor sa povrsine.

cojans

pre 5 godina

ne širi gluposti.
bravo za komentar i pojašnjenja je samo Bih dodao da na nekim mestima prolaz je toliko uzak da su ronioci skidali opremu da bi prošli...... zaroni trenutno nisu veliki, koliko sam pratio do pet metara dubine. ali i sam osećaj stavljati masku na lice je strašan...... voda je mutna i apsolutno se ništa ne vidi dalje od deset centimetara....... vaditi decu na taj način je "pokušaj očajnika" (što reče jedan komentar ovde). ja mislim da će radije ispumpavati vodu i čekati septembar (kraj monsuna) nego izvlačiti decu ronjenjem u ekstremnim uslovima...... oni imaju ceo plan da deca tamo ostanu naredna četiri meseca.....

lola

pre 5 godina

Da li ste svesni koliko ljudi sa svih strana sveta volontira u ovoj uzasnoj nesreci: doktori ronioci koji prave drustvo deci u pecini, desetine ronilaca koji im dostavljaju kiseonik, hranu, svetlo, lekove, pa i ovaj nesrecni covek sto je izgubio zivot. Imajte postovanja prema svim tim ljudima koji rizikuju zivot da bi pomogli i molite se Bogu da deca i spasioci prezive (umesto zluradih komentara).

viveca

pre 5 godina

Ne znam ništa o ronjenju ali ako se pogledaju slike spasioca jasno se vidi da na bocama koje nose na leđima piše Nitrox. Tako da mislim da nema šta više da se polemiše koju smesu gasova koriste. Bitno je samo da izvuku žive klince i trenera.

Antisha

pre 5 godina

Sest sati ronjenja zreba da se stigne do decaka?! Nas je szrasno! Da li je moguce 4 meseca ziveti u pecini....
(Maja, 06. jul 2018 08:12)

zivjeti ne ali prezivjeti da. tako da bolje je i cekati 4mj. pa da izadju nego riskirati zivot ijednog djecaka.
zvuci grozno ali jos groznija je pomisao da se onako mali nejaki probijaju kroz mutnu vodu i mrak pa ne isplivaju.

Giovanni

pre 5 godina

Iz mog ronilačkog iskustva sa obukom dece za ronjenje u „kontrolisanim uslovima“ - bazen ili plića otvorena voda, mogu da kazem da pre 15. ili 16-te godine velika većina dece nije emotivno spremna da istrpi sve napore i sile koje deluju na njih. Oko 50% odustane na početku, nakon prvog probnog zarona ili nakon prvih par zarona na obuci. Kurs završavaju deca koja imaju veliku podršku roditelja i gde su roditelji uz njih na obuci. Čak i tako sam se nagledao dečijih suza i napada panike, a ovde pričamo o motivisanoj i zdravoj deci koja znaju da plivaju, žele da nauče da rone i roditelji su uz njih u gotovo savrsenim uslovima. U slučaju dečaka u pećini sve je suprotno plus se radi o najopasnijoj vrsti ronjenja koja zahteva godine islustva i obuke. Mogu samo reći da su spasioci sigurno svesni svih rizika i da se ne bi odlučili na tu pogubnu opciju da imaju bilo koju drugu alternativu. Neka im je svima bog u pomoći!

Danger

pre 5 godina

Instruktor sam ronjenja i ronio sam par puta u pecinama, koje su nista u odnosu na ovu duzinu i velicinu na Tajlandu. I mogu vam reci da je jezivo. Prvi koji prodje, jos i vidi dok se voda ne zamuti, sto se desi jako brzo. Posle toga je potrebno duuuugo dok se opet slegne. Uze takodje nije resenje. Uze hoce da sklizne u procep, i to je jedan gadan osecaj, kada se prati uze, pipa se, polako se napreduje, a onda uze ide u procep izmedju dve stene gde covek ne moze da prodje. Onda vrlo lako krene panika, a resenje je da se trazi levo ili desno gde je siri procep da se prodje. Za decu prakticno neizvodivo!

kako da ne

pre 5 godina

@Msc Stefan
I opet npr dok su Svajcarci pravili najduzi tunel na svetu od 55km, poginulo je za vreme dugogodisnjih radova 4 radnika. Verujem da je jako opasno kao sto i vi kazete da se odjednom resi ‘busimo!’. Nadam se da ce sve izaci na dobro.

halo

pre 5 godina

Na ova dva videa sa jutjuba se moze videti virtuelni prikaz pecine.

https://youtu.be/522Fio50g1w
https://youtu.be/3g_-agsDW5o

Busenje bi isto trajalo dugo, jer je problem I nepristupacni teren. To je veoma sumovita planina, nije kao u Cileu, kad su rudari bili zarobljeni u rudniku. Pristup tom rudniku je bio mnogo laksi

mali radojica

pre 5 godina

Treba čitati ove vesti od samog početka. Nije moguće uopšte izvlačiti ovu decu tako lako jer u pojedinim delovima pećine ronioci mogu da se provlače tako što drže boce ispred sebe jer su uzani prolazi. Drugo oni moraju da rone sve vreme u vodi koja je opisana kao "hladna kafa sa mlekom"To znači da se ne vidi prst pred okom.Poznati ronioci koji imaju više desetina godina ronjenja iza sebe kažu da je to izuzetno klaustrofobična i jako jako neprijatna situacija jer može se roniti samo putem kanapa za koji se ronilac drži. E sad zamislite ove mučene dečake koji ne znaju ni da plivaju a kamoli da rone kako će se osećati kada budu morali da prolaze kroz te uske tunele pune vode skoro 6 sati a pritom idu jake monsunske kiše koje će još više potapati te tunele. Mislim da bi najbolje rešenje bilo brzo kopanje tunela ka dečacima odozgo pa sa strane tako da se ne uruši tunel na njih a pritom kopati i drugi tunel kuda bi odvlačili vodu na neku drugu stranu.Ma otkud znam ja ili bilo ko od nas ovo je stvarno strašno i nadajmo se da će ovaj put čovek pobediti prirodu uz malo Božije pomoći i sreće.

N.

pre 5 godina

Ja samo ne kapiram ko je njih snimao i kako je dosao do dole
(iggy, 6. jul 2018 08:52)

Ronilac spasilac iz Britanije koji je angazovan sa kolegama u akciji spasavanja.

stoper4

pre 5 godina

Ja samo ne kapiram ko je njih snimao i kako je dosao do dole
(iggy, 06. jul 2018 08:52)

Čitaj malo pažljivije. Ronioci mogu da dođu do njih ali je put jako opasan i dug. Zato je i problem da se deca izvuku jer bi morali dugo da rone a potpuno su nepripremljeni za to

cojans

pre 5 godina

Iggy.
ne bi verovao ali dva volontera.
uključeno je zaista mnogo spasilačkih timova. pratim ovu vest i molim se ko zna kome samo da izađu što pre..... ovo su strašne, strašne stvari....... samo na trenutak se stavite na mesto roditelja, ne dao bog nikome.. ....

Ana

pre 5 godina

(prcko, 6. jul 2018 12:09)
Pa da, reci ti njima, ovaj covek sto je danas poginuo, on je bio amater pa se udavio, trebao je tebe da pita

una

pre 5 godina

Prethodno se mislilo da je moguće ostaviti djecu u pećini dok se ne smisli solidan plan za spasavanje. Nažalost to više nije slučaj...nivo kiseonika u vazduhu je opao na 15 posto, i sve se glasnije čuje da je sada momenat za izvlačenje jer je nivo vode nešto smanjen, a očekuju se nove padavine. Nije laka odluka, ali izgleda da opcija da čekaju kraj kišne sezone nije moguća.