1. U međunarodnom pravu postoji nešto što se zove univerzalna jurisdikcija i takav zakon ima i Hrvatska i on je u potpunosti usklađen sa međunarodnim pravom i EU zakonodavstvom. Hrvatska može suditi za zločine počinjene nad svojim državljanima koji su počinjeni na teritoriju druge države, ako ta država nije pokrenula postupak protiv počinitelja.

  Srbija ima sličan zakon koji nije u potpunosti usklađen sa međunarodnim pravom jer se odnosi samo na regionalnu nadležnost i za zločine koji su počinjeni u vrijeme kad Srbija kao država nije postojala.
  (leptirica, 1. jul 2018 08:11)
  -----
  Ovo je čisti primer kako medjunarodno pravo i "univerzalna jurisdikcija", mogu biti zloupotrebljeni i silovani od države, koja je, pored Nemačke, tokom Drugog svetskog rata, jedina imala logore nacističkog tipa u kojima je "rešavano" srpsko nacionalno pitanje. Ako sledimo ovu "univerzalnu jurisdikciju" u hrvatskoj varijanti, svaki Srbin, koji je u ratu učestvovao na srpskoj strani je "ratni zločinac"?! Ipak, nisu krivi Hrvati i ova druga naša bivša "braća". Krivi smo mi što ne popišemo hrvatske "branitelje" i, po istom, "hrvatskom principu", pohapsimo, čim predju granice Srbije ili Republike Srpske. Krivi smo što brzo zaboravljamo svoje žrtve, zbog čega uvek iznova stradamo. Zar nas, istorija ili "povijest" nisu vraćali više puta u "magareću klupu". Srbi se prema svojim žrtvama ponašaju u duhu one narodne, "Koga nema, bez njega se može".
  (Mladen Mladenović, 1. jul 2018 10:49)

  # Link komentara

 2. какав смо народ човече. Па зар неко заиста мисли да би овај човек ризиковао своју слободу уласком у Хрватску, да је заиста крив? Већ сте га осудили је ли? Класично малтретирање!
   (нбгд, 1. jul 2018 10:30)

  # Link komentara

 3. Jedan od odgovornih za logor u Manjaci ide na dan sjecanja logora u Jadovnom... Valjda da poredi koji je bolji
  (bobo, 1. jul 2018 10:00)

  # Link komentara

 4. Lukajić se godinama neometano kreće i javno pojavljuje u svojoj državi. Odlazi na unapred najavljenu posetu i prelazi granicu.
  Upravo je prelazi javivši se zvaničnicima Bosne koji i tada mogu da postupe - čak i moraju - ukoliko imaju za to bilo kakav razlog i uputstvo. Kao i bezbroj puta dotada ništa se ne dešava niti šta ima da se dešava.
  15 sekundi kasnije nailazi na hrvatske dužnosnike - koji ga hapse?! Nerazumno i bespravno. Sve floskule "zločin je zločin" - ajde? "Hrvatska je nadležna na svom tlu" - ajde? "prodavac magle" - jeste, pa? su nebuloze tj. tačne ali uopšte nisu tema. Ako ga Bosna nije uhapsila svo vreme pa ni do pre 15 sekundi u vezi događaja na njenoj teritoriji ne može ga za to hapsiti Hrvatska 15 sekundi kasnije.
  Ono može, to i radi, kao što i stavlja Srbe na optuženičke liste da bi doradi željeno i ostvareno etničko čišćenje. Može, ali ne kao smislena i pravna.
  Lukajić je 1 bespravno maltretiran 2 i to kao zvaničnik RS i 3 sprečen da ode na komemoraciju žrtava ustašizma a jasno i 4 - sprečen da se potom vrati u Bosnu!
  Tek su slabi ovi "moralni" argumenti. Svakako npr. da "šef logora treba u zatvor" - da je to logor koji je neko uspostavio jer je hteo. RS nije imala zatvore, sudstvo i ostale mehanizme države jer se našla u ratu koji niti je htela niti je započela. Prvo valjda treba prekršioce Ustava SFRJ i sve koji su rat započinjali "Univerzalnom Jurisdikcijom" hapsiti na celoj teritoriji exSFRJ. Em toga nema em je ovo arbitrarna zloupotreba toga.
  (Helios, 1. jul 2018 09:05)

  # Link komentara

 5. Разумијем ове коментаторе из лијепе њихове што шаљу пакосне коментаре, али ово је један срамотан текст и огавне манипулације.

  Прво о ухапшеном. Против Данета не постоји никаква оптужница, није никад био ни осумњичен за нека недјела, да јесте био би одавно предмет истраге тужилаштва БиХ које то не би пропустило.

  Дане је истакмути члан удружења "Јадовно 1941", ито је позадина овог хапшења. Осам година на овај дан долази у Хрватску да ода почаст страдалим у овом логору смрти, и сада девети пута ха хапсе. Провјерен метод дјеловања у лијепој њиховој, да загорчају живот онима који подсјећају на недјела у ендехазији.

  И то јесте права прича, ако већ не могу спречити ово подсјећање, учинити све да одврате оне који ће доћи, ту се шиканирање, малтретирање и понеко хапшење подразумијева. Зато и јесу и подсјећање и парастос каснили око сат времена.

  Но, за*ебали су се ови у лијепој њиховој, неће то поколебати удружење "Јадовно 1941", и даље ће се подсјећати на ово стратиште, у којем је за мање од 4 мјесеца уморено 40.123 људи,, одкојих 38.012 Срба, и то на тако свурепе и монтруозне начине да су и италијански фашисти били згрожени, на чији је захтјев и затворен овај логор 21.08.41.

  Жалосно је што медији у Србији, и овај портал нису никакву пажњу посветили овом тужном подсјећању.
  Жалосно су и овакве срамне манипулације.

  То упак говори о српским медијима.
  (Khal Drogo, 1. jul 2018 09:00)

  # Link komentara

 6. Nije u nadležnosti Hrvatske jer se radi o državljanu BiH osumnjičenom za nešto što se događalo u BiH. Nije bio u begstvu, svo vreme je bio dostupan i godinama je prelazio granicu. U BiH protiv njega nije bila pokrenuta istraga, inače bi ga državna granična služba uhapsila na izlasku iz BiH.
  (Zoki, 30. jun 2018 23:33)

  U međunarodnom pravu postoji nešto što se zove univerzalna jurisdikcija i takav zakon ima i Hrvatska i on je u potpunosti usklađen sa međunarodnim pravom i EU zakonodavstvom. Hrvatska može suditi za zločine počinjene nad svojim državljanima koji su počinjeni na teritoriju druge države, ako ta država nije pokrenula postupak protiv počinitelja.

  Srbija ima sličan zakon koji nije u potpunosti usklađen sa međunarodnim pravom jer se odnosi samo na regionalnu nadležnost i za zločine koji su počinjeni u vrijeme kad Srbija kao država nije postojala.
   (leptirica, 1. jul 2018 08:11)

  # Link komentara

 7. Svako ko je bio vlast u logoru Manjaca treba da bude u zatvoru!
  (pprvi dan skole u Svedskoj, 1. jul 2018 08:07)

  # Link komentara

 8. Dodiče, Hrvatska primjenjuje srpski zakon o regionalno nadležnosti, desetke optužnica ima Srbija za nešto što je Hrvat u Hrvatskoj uradio, obrati se Beogradu da ti objasni kako to ide!
  (reciprocitet, 1. jul 2018 08:06)

  # Link komentara

 9. Kao bori se dodik za njega ovo je bas smjesno. a isti taj dodik je gori od njega samo neubija. sve ostale vrste kriminala obavlja njegova vlast u banjaluci. izgradnje auto putova svrtanje novca . sume rs . mtel. rafinerija brod. uvodje je lazni akciza .. otimanje para od naroda. sve je to smislila njegova vlast. da se zna u mtel republike srpske ima 50% viska radnika. tj izborno tjelo njegovo. nadamo se da iguman sada odlazi sa vlasti. nadati se da se narod malo opametio. ljuta krajina. pozdravlja milu ronhila i nasu maticu srbiju.!!!!
   (Milan BL, 1. jul 2018 06:27)

  # Link komentara

 10. Biser-Hrvatska nije nadležna da na svojoj teritoriji hapsi sumnjive ljude.Uzgred vojska RS ne postoji.
   (kokan, 1. jul 2018 05:54)

  # Link komentara

 11. Univerzalna jurisdikcija je prihvacena u zakonodavstvu RH. Zato su bili smjesni pokusaji RH da RS odustane od jurisdikcije za zlocine na podrucju bivse Jugoslavije.
  Laicki receno hrvatski sudovi mogu pod nekim pretpostavkama sudit i recimo za zlocine pocinjene u ratu u Siriji.
  (Nistakontrasplita, 1. jul 2018 03:55)

  # Link komentara

 12. Ne laje pas zbog sela no zbog sebe jel da Milorade? Doci ce jednom i po tebe za sve pljacke i malverzacije.
   (Sparki, 1. jul 2018 03:35)

  # Link komentara

 13. a Naser Oric je bio u nadleznosti Srbije,pa je Beograd trazio njegovo izrucenje iz Švicarske?
  (eureka, 1. jul 2018 03:11)

  # Link komentara

 14. eto ti materijala pred izbore , ti ga kao lafo branis oni ga lafo nedaju, koji poen pred izbore nije na odmet, nego mile sta cemo sa davorom dragicevicem, djaba novci ha, cojek hoce pravdu za djete a ne novce
  (joe, 1. jul 2018 03:06)

  # Link komentara

 15. @Logoraš!
  ako i ne postoji VRS, nije važno. Mi volimo da glumatamo de je RS država sa predsednikom na celu a ona je samo entitet. Nesto kao status koji mi nudimo Prištini.
  (faktor mira na Balkanu, 1. jul 2018 01:28)

  # Link komentara

 16. Ako nije kriv nema cega da se plasi.
   (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!, 1. jul 2018 00:25)

  # Link komentara

 17. Nije u nadležnosti Hrvatske jer se radi o državljanu BiH osumnjičenom za nešto što se događalo u BiH. Nije bio u begstvu, svo vreme je bio dostupan i godinama je prelazio granicu. U BiH protiv njega nije bila pokrenuta istraga, inače bi ga državna granična služba uhapsila na izlasku iz BiH.
  (Zoki, 30. jun 2018 23:33)

  # Link komentara

 18. Predsedniče, da ga je sud R. Srpske osudio, ne bi bilo hapšenja.
  Zločin je zločin, počinio ga Srbin, Bošnjo, Hrvat ili moj brat.
  (Russ, 30. jun 2018 22:20)

  # Link komentara

 19. Kako to nije u nadleznosti Rh na njenom terioriju? Objasni nam to prodavaču magle, i jednima i drugima.
  (Croata, 30. jun 2018 22:16)

  # Link komentara

 20. Je li pukovnik ili oficir?
  (crta, 30. jun 2018 22:05)

  # Link komentara

 21. Vojska Republike Srpske ne postoji, ukinuta je davno.
  (Logoraš, 30. jun 2018 22:02)

  # Link komentara

 22. Možda nije u nadležnosti no sigurno će pomoći da se rasvijetle dogadjaji. Ako je čovjek bio šef logora, žalosno je da nije u zatvoru u bih.
  (Šef sale, 30. jun 2018 22:02)

  # Link komentara

 23. Dodik treba i da objasni zašto je hapšenje nezakonito, tj. nije u nadležnosti Hrvatske? Ova njegova izjava sama po sebi ništa ne znači!
   (Čiča Miloje®, 30. jun 2018 22:01)

  # Link komentara