Ponedeljak, 18.06.2018.

16:02

Ditman: Problem s KiM mora se rešiti, što pre to bolje

Pre članstva u EU Srbija mora da reši problem s Kosovom a brzo rešenje bi bilo dobro za sve, rekao je u intervjuu za B92 ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman

Izvor: B92

Ditman: Problem s KiM mora se rešiti, što pre to bolje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

T

pre 5 godina

Glupost. Unutar Eu ima na desetine neresenih granicnih sporova medju drzavama i to ni na koji nacin ne utice na funkcionisanje EU. jeftina demagogija sponzora albanskih nacosa koji bi po svaku cenu da legalizuju svoju brljotinu na Kosovu. Ali ako je tako hitno Nemcima, resenje moze da bude i mirna reintegracija Kosova u sastav Srbije po ugledu na Hrvatsku i nacin na koji je resila problem sa tamosnjim Srbima. Kao sto vidimo to resenje u Hrvatskoj funkcionise, Hrvatska je u Eu dok za legalizaciju bespravno samoproglasene teritorije nemamo primer i ne znamo kako bi se to zavrsilo.

Mali

pre 5 godina

Srbija je izgubila rat i sada pokusava diplomatijom da iscupa bilo sta kako bi sacuvala obraz. Srpski narod treba da shvati da je to pitanje reseno i da SAD i ostale zemlje Kvinte nece je vecno moliti da se pomiri i formalno sa vojnim porazom iz 1999 godine.Kosovo je nezavisna drzava, a ako neko ne veruje nek dodje u Končulj i nek se uveri da je tako.Sve drugo je iluzija.

I1

pre 5 godina

KiM je sastavni deo Srbije i mi tu nemamo problem osim okupacije od strane albanaca i nato. Zato nas ne interesuje nikakava "normalizacija odnosa" sa teroristima i narko bandama koje ste vi naselili na KiM. I za kraj napred Meksiko!

svet

pre 5 godina

Morati se jedino roditi go i umreti! Sve ostalo ako se hoce. Ek tako odreci se necemu odma, a cekati nesto za kasnije bez da se zna tacno sta i koliko, nemoze. Referendum prvo i vezati ga za aktuelnu politiku i da vidimo sta kaze narod. Ako narod odluci da to tako bude, onda neka bude. Dosta vise sa vozdovima i njihovom politikom, da odlucuju o narodu u Srbiji.

boze pravde

pre 5 godina

ditmane brate, moze brzo resenje odmah ako ti je toliko stalo do toga. ljepo naselimo na primjer saksoniju koja se ionako prazni sa svim tim albancima i nazovemo tu drzavu albanija broj 2 i rijesen problem. odmah vam priznajemo drugu albaniju, a i bice vam blizi taj bratski narod u geografskom pogledu. nasi ljudi na sigurnom, vi dobili medjunarodno priznatu drugu albaniju, ma svi pobjedjujemo. jel moze tako?

Vladimir Cokanovic

pre 5 godina

U prevodu zaboravite na ulazak u Evropsku uniju u narednih 10 godina. Jedina prednost u nasu korist je sadasnja imigrantska kriza koja tera Evropsku uniju da ima nesto partnerskiji odnos prema Srbiji nego dosadasnja taktika dobar, los policajac prema nama i kosovskim Albancima. Italija,Grcka i Bugarska nemaju nameru da efikasno zaustavljaju stotine hiljada ilegalnih imigranata svake godine na njihovoj teritoriji pa se trazi da nasa zemlja preuzme tu ulogu. Treba Berlinu odmah ispostaviti nasu cenu za tu zahtevnu uslugu tj slobodan pristup trzistu radu EU za sve gradjane republike Srbije. Ako odbiju znacemo da nemaju nameru da nas ikada prime u njihovo drusto a mi cemo biti primorani da ukinemo vize sto vecem broju zemalja (kao sada Kini,Indiji,Kubi,Turskoj,Iranu) da ekonomski kompezujemo izolaciju nase zemlje.

DEDA CVETKO

pre 5 godina

Dakle, ovo zaista nema nigde: Srbija da udje u EU sa "sredjenim" granicama, ali da kroz te iste granice nekontrolisano propusta stotine hiljada ekonomskih migranata i zadrzi ih na svojoj teritotiji, dok je EU zauzeta odbacivanjem i izbacivanjem i preusmeravanjem istih. Alo? 'ste vi bre normalni? Na kojoj galaksiji obitavate?

B

pre 5 godina

Evo brzog resenja: vratiti 1000 srpskih vojnika i policajaca u skladu sa Rezolucijom 1244, ponistiti nelegalnu nezavisnost Kosova koju ne priznaju brojni znacajni medjunarodni faktori, dati Albancima siroku autonomiju u okviru novog Ustava Srbije, a sve to nadgledano od strane strucnjaka i diplomata iz EU, SAD i Rusije.
Ovo sto oni hoce je najveca medjunarodno pravna brljotina od II sv. rata, koju ne samo da ne priznaju Rusija, Kina, Indija, Izrael i brojne druge znacajne zemlje, nego ni 5 zemalja EU, na celu sa Spanijom, to nije priznalo i nece.

Filip

pre 5 godina

Srbija je uvek za diplomatski dogovor, ali poznato je da Brisel i dalje pruza podrsku kosovskim albancima i zbog toga je dogovor jos uvek nemoguc.

Милош

pre 5 godina

Ako ovaj covek misli da ce potpisivanjem nekog sporazuma resiti to visevekovno pitanje onda je on pogresan covek na pogresnom mestu u pogresnom vremenu.

Predrag

pre 5 godina

Za koga i zbog koga bi bilo dobro brzo!?
Narod sa precima koji su davali živote na Marici, Kosovu, Ceru, Kajmakčalanu... ne mora da žuri da bi izdao te iste mučenike i junake! I nemojte nam ga tražiti ako već kažete da nije naše. Već radite šta vam je činiti, ali bez nas... A mi ćemo polako...

да да

pre 5 godina

Ускоро ће га онај њихов председник признати као онај његов колега Северномакедонац, сликаће се са Тачијем и Харадинајем и готова ствар а заузврат ће добити патро, аутономију за оне јаднике који су остали доле и наравно, гаранције за црквену земљу !

Tata spalio Đenku

pre 5 godina

Pa koliko ja znam Srbija ima svoje granice u kojoj je I Kosovo I Metohija od pamtiveka,a to zna I ambasador Nemačke.To što oni nepriznaju ove naše postojećegranice to je njihov problem.Kako bi reagovao uvaženi ambasador da recimo se Bavarska izdvoji iz Nemačke I proglasi svoju nezavisnost,da li bi isto reagovao kao u slučaju Srbije,verujem da ne bi isto kao što je Španija reagovala po pitanju Katalonije,čak su I pohapsili čelnike te regije.G-dine ambasadore vi imate dvostruke standarde za jedan isti problem,ponašate se samo kako vam je u vašem interesu,što naravno ne vodi pravednom rešenju.

Dejan

pre 5 godina

Clanstvo Srbije u EU je dalkeo tako da sa resenjem ptanja okupiranog dela Srbije ne treba zuriti...
Ukoliko je uslov za clanstvo u EU odricanje od okupiranog dela Srbije, ne moramo da postanemo clan EU. Mozemo ostati na sadasnjem statusu i odnosima....

dare

pre 5 godina

...'mi u Evropi ne zelimo konflikte'....!!!! Kaze njegova Ekselencija, pa kad je tako ne bi bilo lose da nam objasni zasto je njegova zemlja priznala Sloveniju i Hrvatsku prva i bez osnove i protiv ocene 'Badenterove komisije'...valjda da sprece sukobe ??! Licemerje do neba !!

Miloš

pre 5 godina

Istorija nas uci da bezimo od Vas ko djavo od krsta.Samo pravite sukobe na Balkanu,ali zuri se nasim "prijateljima" jer će do 2050. godine samo 2 zemlje biti u top 10 ekonomija sveta koje priznaju Kosovo prema projekcijama MMF-a i PWC-a.SAD će biti treće, a Nemačka deveta ekonomija sveta.Kriza od pre deset godina je nastala zbog duga.Kako je rešena?Jos vise su se zaduzili kroz nacionalizaciju finansijskih institucija da bi odlozili efekte te krize.Sada nadolazi nova kriza jer se to jednostavno desava u ekonomiji na svakih 10 godina gore dole, mozda su ove projekcije MMF previše optimistične za njih.Sve ovo mozete proveriti na internetu.

Milos

pre 5 godina

Cekaj bre najpre normalizacija pa da obe strane ispostuju Briselski sporazum ? Pa mi dadosmo sve oni nista i opet nikom nista oni jos govore o obe strane ? Najpre referendum o ulasku u EU pa onda pregovori sa Kosovom o bilo cemu ako referendum bude pozitivan.

bzzx

pre 5 godina

Cista prevara, namestaljka,nismo valjda smakli s uma pa da ovo prihvatimo, dacemo sve a dobiti nista,mnoge zemlje EU ima koji imaju slicne probleme pa su u EU.Sto ne bi bilo prvo u EU pa onda razgovori za KiM.KiM moze da se resi i posle naseg ulaska u EU i to veoma brzo!

Vračarac

pre 5 godina

Jel sad jasno zašto se AV-u žuri? Potrošio je strpljenje onih koji tolerišu njegovu despotsku vladavinu zarad njegove bezuslovne saradnje oko "rešavanja pitanja" Kosova.

Spoiler alert: AV je već sve ispotpisivao, samo se još uvek traži spin koji će se plasirati podanicima i prema kojem će AV još da ispadne heroj što je "imao hrabrosti" da "reši vekovni problem". Usput će režimski mediji da prenose pohvale i tapšanje po ramenu od strane zapadnih birokrata i to će biti kraj višegodišnjeg kuvanja žabe.

Nazdravlje!

Soko

pre 5 godina

"Srbija treba da radi na normalizaciji odnosa sa Kosovom i da obe strane ispoštuju Briselski sporazum, ali najpre da se normalizuju odnosi"

Oni stvarno misle da smi svi ludi.

СССС

pre 5 godina

Космет је део Србије, знаш ти то одлично. Ако вам се жури, па дајте им део своје територије. Па онда у љубави и срећи, живите заједно.

m b

pre 5 godina

A zasto bismo zirili ako je Makron rekao da necemo uci u EU dok se sama EU ne redefinishe? Zasto je nama interesu da zurimo sa resavanjen problema Kosova kad to nikakve veze nema sa EU? Gde zurite?

Бојана

pre 5 godina

Не пристанку Србије за улазак тзв. "косова" у УН, не признању те лажне државе, не даљим уступцима сепаратистима. Сигуран сам да СНС то неће дозволити.

ja pa ja

pre 5 godina

Ne znam ko je dosadniji, ovi iz EU, ili Vučić.Evidentno je da mi neke stvari ne možemo da ispunimo, a neke nećemo.I tu pre svega mislim na vlast. I pređašnju i sadašnju.Jednostavno, vlast iz celog ovog cirkusa ima korist i neće je se lako odreći.
Takođe, za EU je bitno da reši problem Kosova, ali i da nas ne primi.Zato i ide ovo beskonačno odugovlacenje.Oni ne znaju šta bi sa nama u ovom trenutku.
Tako da će ovaj status quo trajati još godinama.
Mi smo de facto ostali bez Kosova, i de jure će onaj ko se prihvatio obaveza morati da završi posao.Ali to nas neće približiti ni mm EU.

lumenarević

pre 5 godina

Što bi se reklo, potpisuj kad si obećo. Jasno je ko dan da je Kosovo baj baj. Samo nemoj da me laže i da me drugi članovi tretiraju ko budalu

Milan

pre 5 godina

Srbija se mora primiti u EU brzo! A ne ono nema mesta do 2025, a posle videćemo! Svoju štap i šargarepu možete da stavite znate već gde!

Belaj

pre 5 godina

M'š mislit, prizajte Kosovo i u ponedjeljak ste punopravna članica!
Vi se stalno s Hrvatskom mjerite čiji je veći i naravno tvrdite da su nas uzeli u EU jer je Tante Angela tako odlučila, što je naravno totalna glupost, Angela nije glavna ni u Njemačkoj a kamo li u EU, to se fino vidi koliko je Slovaci slušaju.
Mi smo sve "ispite" položili s prolaznom ocjenom, nije naravno bilo 10.0, ali "najvažnija" poglavlja 23 i 24 smo zatvorili za godinu dana.
A Srbija bezveze već 4 godine otvara poglavlja a slučaj s ovim novinarom je pokazao da su vam sloboda govora i medija nula bodova.
Pa kod nas je Tuđman na vrhuncu moći pokušao ilegalno oduzeti frekvenciju lokalnom radiju, u roku dan-dva skupilo nas se 120.000 i Franjo je kapitulirao, a za ovaj slučaj Savamala bi završio na giljotini!

djuro

pre 5 godina

prvo što Srbija mora da učini je da nauči strane ambasadore šta im jeste, a šta im nije posao, i koje su konsekvence nepoštovanja zemlje domaćina. To je, izgleda, prvi korak u ostvarivanju privilegije vođenja nezavisne politike, koju sam mislio da Srbija ima, ali vodeća nepismena klika očigledno to ne zna.

Djuro

pre 5 godina

Mislim da je vec to sve reseno, samo je tesko saopstiti a pogotovu nama da to prihvatimo...ali vrlo brzo cemo morati ro i da prihvatimo, inace opet nam sleduje izolacija...mada smo mi u izolaciji vec 28 godina...narod je u izolaciji...dok politicari i njima bliski poslovni ljudi imaju zapadni standard...

simon

pre 5 godina

Nije Nemcima Vučić više pouzdan. Moraju ga zameniti. Sad su brzo prevarili Grke i Makedonce pa bi i Srbiju Vučić im je dužnik. Samo kad bi Merkelovu sklonili. Nemci i Englezi, uvek su nas drndali. Prvi iz interesa a drugi iz hirovite arogancije.

Svako treba da radi svoj posao

pre 5 godina

Zamislite da se sretnu u fudbalu Nemacka i Srbija i da nemacki selektor savetuje naseg selektora kako da igramo. Da li bi trebalo da ga poslusamo?

Nemam poverenje u dobre namere nemackog ambasadora ma ko da obavlja tu funkciju. Prosto zato sto je njegov jedini zadatak da odradi dobar posao za Nemacku, a ne za Srbiju.

Filip

pre 5 godina

Srbija je uvek za diplomatski dogovor, ali poznato je da Brisel i dalje pruza podrsku kosovskim albancima i zbog toga je dogovor jos uvek nemoguc.

Dejan

pre 5 godina

Clanstvo Srbije u EU je dalkeo tako da sa resenjem ptanja okupiranog dela Srbije ne treba zuriti...
Ukoliko je uslov za clanstvo u EU odricanje od okupiranog dela Srbije, ne moramo da postanemo clan EU. Mozemo ostati na sadasnjem statusu i odnosima....

СССС

pre 5 godina

Космет је део Србије, знаш ти то одлично. Ако вам се жури, па дајте им део своје територије. Па онда у љубави и срећи, живите заједно.

boze pravde

pre 5 godina

ditmane brate, moze brzo resenje odmah ako ti je toliko stalo do toga. ljepo naselimo na primjer saksoniju koja se ionako prazni sa svim tim albancima i nazovemo tu drzavu albanija broj 2 i rijesen problem. odmah vam priznajemo drugu albaniju, a i bice vam blizi taj bratski narod u geografskom pogledu. nasi ljudi na sigurnom, vi dobili medjunarodno priznatu drugu albaniju, ma svi pobjedjujemo. jel moze tako?

B

pre 5 godina

Evo brzog resenja: vratiti 1000 srpskih vojnika i policajaca u skladu sa Rezolucijom 1244, ponistiti nelegalnu nezavisnost Kosova koju ne priznaju brojni znacajni medjunarodni faktori, dati Albancima siroku autonomiju u okviru novog Ustava Srbije, a sve to nadgledano od strane strucnjaka i diplomata iz EU, SAD i Rusije.
Ovo sto oni hoce je najveca medjunarodno pravna brljotina od II sv. rata, koju ne samo da ne priznaju Rusija, Kina, Indija, Izrael i brojne druge znacajne zemlje, nego ni 5 zemalja EU, na celu sa Spanijom, to nije priznalo i nece.

bzzx

pre 5 godina

Cista prevara, namestaljka,nismo valjda smakli s uma pa da ovo prihvatimo, dacemo sve a dobiti nista,mnoge zemlje EU ima koji imaju slicne probleme pa su u EU.Sto ne bi bilo prvo u EU pa onda razgovori za KiM.KiM moze da se resi i posle naseg ulaska u EU i to veoma brzo!

Tata spalio Đenku

pre 5 godina

Pa koliko ja znam Srbija ima svoje granice u kojoj je I Kosovo I Metohija od pamtiveka,a to zna I ambasador Nemačke.To što oni nepriznaju ove naše postojećegranice to je njihov problem.Kako bi reagovao uvaženi ambasador da recimo se Bavarska izdvoji iz Nemačke I proglasi svoju nezavisnost,da li bi isto reagovao kao u slučaju Srbije,verujem da ne bi isto kao što je Španija reagovala po pitanju Katalonije,čak su I pohapsili čelnike te regije.G-dine ambasadore vi imate dvostruke standarde za jedan isti problem,ponašate se samo kako vam je u vašem interesu,što naravno ne vodi pravednom rešenju.

I1

pre 5 godina

KiM je sastavni deo Srbije i mi tu nemamo problem osim okupacije od strane albanaca i nato. Zato nas ne interesuje nikakava "normalizacija odnosa" sa teroristima i narko bandama koje ste vi naselili na KiM. I za kraj napred Meksiko!

dare

pre 5 godina

...'mi u Evropi ne zelimo konflikte'....!!!! Kaze njegova Ekselencija, pa kad je tako ne bi bilo lose da nam objasni zasto je njegova zemlja priznala Sloveniju i Hrvatsku prva i bez osnove i protiv ocene 'Badenterove komisije'...valjda da sprece sukobe ??! Licemerje do neba !!

Milan

pre 5 godina

Srbija se mora primiti u EU brzo! A ne ono nema mesta do 2025, a posle videćemo! Svoju štap i šargarepu možete da stavite znate već gde!

Soko

pre 5 godina

"Srbija treba da radi na normalizaciji odnosa sa Kosovom i da obe strane ispoštuju Briselski sporazum, ali najpre da se normalizuju odnosi"

Oni stvarno misle da smi svi ludi.

Бојана

pre 5 godina

Не пристанку Србије за улазак тзв. "косова" у УН, не признању те лажне државе, не даљим уступцима сепаратистима. Сигуран сам да СНС то неће дозволити.

Milos

pre 5 godina

Cekaj bre najpre normalizacija pa da obe strane ispostuju Briselski sporazum ? Pa mi dadosmo sve oni nista i opet nikom nista oni jos govore o obe strane ? Najpre referendum o ulasku u EU pa onda pregovori sa Kosovom o bilo cemu ako referendum bude pozitivan.

T

pre 5 godina

Glupost. Unutar Eu ima na desetine neresenih granicnih sporova medju drzavama i to ni na koji nacin ne utice na funkcionisanje EU. jeftina demagogija sponzora albanskih nacosa koji bi po svaku cenu da legalizuju svoju brljotinu na Kosovu. Ali ako je tako hitno Nemcima, resenje moze da bude i mirna reintegracija Kosova u sastav Srbije po ugledu na Hrvatsku i nacin na koji je resila problem sa tamosnjim Srbima. Kao sto vidimo to resenje u Hrvatskoj funkcionise, Hrvatska je u Eu dok za legalizaciju bespravno samoproglasene teritorije nemamo primer i ne znamo kako bi se to zavrsilo.

Vračarac

pre 5 godina

Jel sad jasno zašto se AV-u žuri? Potrošio je strpljenje onih koji tolerišu njegovu despotsku vladavinu zarad njegove bezuslovne saradnje oko "rešavanja pitanja" Kosova.

Spoiler alert: AV je već sve ispotpisivao, samo se još uvek traži spin koji će se plasirati podanicima i prema kojem će AV još da ispadne heroj što je "imao hrabrosti" da "reši vekovni problem". Usput će režimski mediji da prenose pohvale i tapšanje po ramenu od strane zapadnih birokrata i to će biti kraj višegodišnjeg kuvanja žabe.

Nazdravlje!

Svako treba da radi svoj posao

pre 5 godina

Zamislite da se sretnu u fudbalu Nemacka i Srbija i da nemacki selektor savetuje naseg selektora kako da igramo. Da li bi trebalo da ga poslusamo?

Nemam poverenje u dobre namere nemackog ambasadora ma ko da obavlja tu funkciju. Prosto zato sto je njegov jedini zadatak da odradi dobar posao za Nemacku, a ne za Srbiju.

m b

pre 5 godina

A zasto bismo zirili ako je Makron rekao da necemo uci u EU dok se sama EU ne redefinishe? Zasto je nama interesu da zurimo sa resavanjen problema Kosova kad to nikakve veze nema sa EU? Gde zurite?

DEDA CVETKO

pre 5 godina

Dakle, ovo zaista nema nigde: Srbija da udje u EU sa "sredjenim" granicama, ali da kroz te iste granice nekontrolisano propusta stotine hiljada ekonomskih migranata i zadrzi ih na svojoj teritotiji, dok je EU zauzeta odbacivanjem i izbacivanjem i preusmeravanjem istih. Alo? 'ste vi bre normalni? Na kojoj galaksiji obitavate?

svet

pre 5 godina

Morati se jedino roditi go i umreti! Sve ostalo ako se hoce. Ek tako odreci se necemu odma, a cekati nesto za kasnije bez da se zna tacno sta i koliko, nemoze. Referendum prvo i vezati ga za aktuelnu politiku i da vidimo sta kaze narod. Ako narod odluci da to tako bude, onda neka bude. Dosta vise sa vozdovima i njihovom politikom, da odlucuju o narodu u Srbiji.

djuro

pre 5 godina

prvo što Srbija mora da učini je da nauči strane ambasadore šta im jeste, a šta im nije posao, i koje su konsekvence nepoštovanja zemlje domaćina. To je, izgleda, prvi korak u ostvarivanju privilegije vođenja nezavisne politike, koju sam mislio da Srbija ima, ali vodeća nepismena klika očigledno to ne zna.

simon

pre 5 godina

Nije Nemcima Vučić više pouzdan. Moraju ga zameniti. Sad su brzo prevarili Grke i Makedonce pa bi i Srbiju Vučić im je dužnik. Samo kad bi Merkelovu sklonili. Nemci i Englezi, uvek su nas drndali. Prvi iz interesa a drugi iz hirovite arogancije.

Милош

pre 5 godina

Ako ovaj covek misli da ce potpisivanjem nekog sporazuma resiti to visevekovno pitanje onda je on pogresan covek na pogresnom mestu u pogresnom vremenu.

Belaj

pre 5 godina

M'š mislit, prizajte Kosovo i u ponedjeljak ste punopravna članica!
Vi se stalno s Hrvatskom mjerite čiji je veći i naravno tvrdite da su nas uzeli u EU jer je Tante Angela tako odlučila, što je naravno totalna glupost, Angela nije glavna ni u Njemačkoj a kamo li u EU, to se fino vidi koliko je Slovaci slušaju.
Mi smo sve "ispite" položili s prolaznom ocjenom, nije naravno bilo 10.0, ali "najvažnija" poglavlja 23 i 24 smo zatvorili za godinu dana.
A Srbija bezveze već 4 godine otvara poglavlja a slučaj s ovim novinarom je pokazao da su vam sloboda govora i medija nula bodova.
Pa kod nas je Tuđman na vrhuncu moći pokušao ilegalno oduzeti frekvenciju lokalnom radiju, u roku dan-dva skupilo nas se 120.000 i Franjo je kapitulirao, a za ovaj slučaj Savamala bi završio na giljotini!

Predrag

pre 5 godina

Za koga i zbog koga bi bilo dobro brzo!?
Narod sa precima koji su davali živote na Marici, Kosovu, Ceru, Kajmakčalanu... ne mora da žuri da bi izdao te iste mučenike i junake! I nemojte nam ga tražiti ako već kažete da nije naše. Već radite šta vam je činiti, ali bez nas... A mi ćemo polako...

Miloš

pre 5 godina

Istorija nas uci da bezimo od Vas ko djavo od krsta.Samo pravite sukobe na Balkanu,ali zuri se nasim "prijateljima" jer će do 2050. godine samo 2 zemlje biti u top 10 ekonomija sveta koje priznaju Kosovo prema projekcijama MMF-a i PWC-a.SAD će biti treće, a Nemačka deveta ekonomija sveta.Kriza od pre deset godina je nastala zbog duga.Kako je rešena?Jos vise su se zaduzili kroz nacionalizaciju finansijskih institucija da bi odlozili efekte te krize.Sada nadolazi nova kriza jer se to jednostavno desava u ekonomiji na svakih 10 godina gore dole, mozda su ove projekcije MMF previše optimistične za njih.Sve ovo mozete proveriti na internetu.

Mali

pre 5 godina

Srbija je izgubila rat i sada pokusava diplomatijom da iscupa bilo sta kako bi sacuvala obraz. Srpski narod treba da shvati da je to pitanje reseno i da SAD i ostale zemlje Kvinte nece je vecno moliti da se pomiri i formalno sa vojnim porazom iz 1999 godine.Kosovo je nezavisna drzava, a ako neko ne veruje nek dodje u Končulj i nek se uveri da je tako.Sve drugo je iluzija.

lumenarević

pre 5 godina

Što bi se reklo, potpisuj kad si obećo. Jasno je ko dan da je Kosovo baj baj. Samo nemoj da me laže i da me drugi članovi tretiraju ko budalu

ja pa ja

pre 5 godina

Ne znam ko je dosadniji, ovi iz EU, ili Vučić.Evidentno je da mi neke stvari ne možemo da ispunimo, a neke nećemo.I tu pre svega mislim na vlast. I pređašnju i sadašnju.Jednostavno, vlast iz celog ovog cirkusa ima korist i neće je se lako odreći.
Takođe, za EU je bitno da reši problem Kosova, ali i da nas ne primi.Zato i ide ovo beskonačno odugovlacenje.Oni ne znaju šta bi sa nama u ovom trenutku.
Tako da će ovaj status quo trajati još godinama.
Mi smo de facto ostali bez Kosova, i de jure će onaj ko se prihvatio obaveza morati da završi posao.Ali to nas neće približiti ni mm EU.

Djuro

pre 5 godina

Mislim da je vec to sve reseno, samo je tesko saopstiti a pogotovu nama da to prihvatimo...ali vrlo brzo cemo morati ro i da prihvatimo, inace opet nam sleduje izolacija...mada smo mi u izolaciji vec 28 godina...narod je u izolaciji...dok politicari i njima bliski poslovni ljudi imaju zapadni standard...

да да

pre 5 godina

Ускоро ће га онај њихов председник признати као онај његов колега Северномакедонац, сликаће се са Тачијем и Харадинајем и готова ствар а заузврат ће добити патро, аутономију за оне јаднике који су остали доле и наравно, гаранције за црквену земљу !

Vladimir Cokanovic

pre 5 godina

U prevodu zaboravite na ulazak u Evropsku uniju u narednih 10 godina. Jedina prednost u nasu korist je sadasnja imigrantska kriza koja tera Evropsku uniju da ima nesto partnerskiji odnos prema Srbiji nego dosadasnja taktika dobar, los policajac prema nama i kosovskim Albancima. Italija,Grcka i Bugarska nemaju nameru da efikasno zaustavljaju stotine hiljada ilegalnih imigranata svake godine na njihovoj teritoriji pa se trazi da nasa zemlja preuzme tu ulogu. Treba Berlinu odmah ispostaviti nasu cenu za tu zahtevnu uslugu tj slobodan pristup trzistu radu EU za sve gradjane republike Srbije. Ako odbiju znacemo da nemaju nameru da nas ikada prime u njihovo drusto a mi cemo biti primorani da ukinemo vize sto vecem broju zemalja (kao sada Kini,Indiji,Kubi,Turskoj,Iranu) da ekonomski kompezujemo izolaciju nase zemlje.

Vračarac

pre 5 godina

Jel sad jasno zašto se AV-u žuri? Potrošio je strpljenje onih koji tolerišu njegovu despotsku vladavinu zarad njegove bezuslovne saradnje oko "rešavanja pitanja" Kosova.

Spoiler alert: AV je već sve ispotpisivao, samo se još uvek traži spin koji će se plasirati podanicima i prema kojem će AV još da ispadne heroj što je "imao hrabrosti" da "reši vekovni problem". Usput će režimski mediji da prenose pohvale i tapšanje po ramenu od strane zapadnih birokrata i to će biti kraj višegodišnjeg kuvanja žabe.

Nazdravlje!

Belaj

pre 5 godina

M'š mislit, prizajte Kosovo i u ponedjeljak ste punopravna članica!
Vi se stalno s Hrvatskom mjerite čiji je veći i naravno tvrdite da su nas uzeli u EU jer je Tante Angela tako odlučila, što je naravno totalna glupost, Angela nije glavna ni u Njemačkoj a kamo li u EU, to se fino vidi koliko je Slovaci slušaju.
Mi smo sve "ispite" položili s prolaznom ocjenom, nije naravno bilo 10.0, ali "najvažnija" poglavlja 23 i 24 smo zatvorili za godinu dana.
A Srbija bezveze već 4 godine otvara poglavlja a slučaj s ovim novinarom je pokazao da su vam sloboda govora i medija nula bodova.
Pa kod nas je Tuđman na vrhuncu moći pokušao ilegalno oduzeti frekvenciju lokalnom radiju, u roku dan-dva skupilo nas se 120.000 i Franjo je kapitulirao, a za ovaj slučaj Savamala bi završio na giljotini!

ja pa ja

pre 5 godina

Ne znam ko je dosadniji, ovi iz EU, ili Vučić.Evidentno je da mi neke stvari ne možemo da ispunimo, a neke nećemo.I tu pre svega mislim na vlast. I pređašnju i sadašnju.Jednostavno, vlast iz celog ovog cirkusa ima korist i neće je se lako odreći.
Takođe, za EU je bitno da reši problem Kosova, ali i da nas ne primi.Zato i ide ovo beskonačno odugovlacenje.Oni ne znaju šta bi sa nama u ovom trenutku.
Tako da će ovaj status quo trajati još godinama.
Mi smo de facto ostali bez Kosova, i de jure će onaj ko se prihvatio obaveza morati da završi posao.Ali to nas neće približiti ni mm EU.

djuro

pre 5 godina

prvo što Srbija mora da učini je da nauči strane ambasadore šta im jeste, a šta im nije posao, i koje su konsekvence nepoštovanja zemlje domaćina. To je, izgleda, prvi korak u ostvarivanju privilegije vođenja nezavisne politike, koju sam mislio da Srbija ima, ali vodeća nepismena klika očigledno to ne zna.

Djuro

pre 5 godina

Mislim da je vec to sve reseno, samo je tesko saopstiti a pogotovu nama da to prihvatimo...ali vrlo brzo cemo morati ro i da prihvatimo, inace opet nam sleduje izolacija...mada smo mi u izolaciji vec 28 godina...narod je u izolaciji...dok politicari i njima bliski poslovni ljudi imaju zapadni standard...

да да

pre 5 godina

Ускоро ће га онај њихов председник признати као онај његов колега Северномакедонац, сликаће се са Тачијем и Харадинајем и готова ствар а заузврат ће добити патро, аутономију за оне јаднике који су остали доле и наравно, гаранције за црквену земљу !

Милош

pre 5 godina

Ako ovaj covek misli da ce potpisivanjem nekog sporazuma resiti to visevekovno pitanje onda je on pogresan covek na pogresnom mestu u pogresnom vremenu.

Vladimir Cokanovic

pre 5 godina

U prevodu zaboravite na ulazak u Evropsku uniju u narednih 10 godina. Jedina prednost u nasu korist je sadasnja imigrantska kriza koja tera Evropsku uniju da ima nesto partnerskiji odnos prema Srbiji nego dosadasnja taktika dobar, los policajac prema nama i kosovskim Albancima. Italija,Grcka i Bugarska nemaju nameru da efikasno zaustavljaju stotine hiljada ilegalnih imigranata svake godine na njihovoj teritoriji pa se trazi da nasa zemlja preuzme tu ulogu. Treba Berlinu odmah ispostaviti nasu cenu za tu zahtevnu uslugu tj slobodan pristup trzistu radu EU za sve gradjane republike Srbije. Ako odbiju znacemo da nemaju nameru da nas ikada prime u njihovo drusto a mi cemo biti primorani da ukinemo vize sto vecem broju zemalja (kao sada Kini,Indiji,Kubi,Turskoj,Iranu) da ekonomski kompezujemo izolaciju nase zemlje.

svet

pre 5 godina

Morati se jedino roditi go i umreti! Sve ostalo ako se hoce. Ek tako odreci se necemu odma, a cekati nesto za kasnije bez da se zna tacno sta i koliko, nemoze. Referendum prvo i vezati ga za aktuelnu politiku i da vidimo sta kaze narod. Ako narod odluci da to tako bude, onda neka bude. Dosta vise sa vozdovima i njihovom politikom, da odlucuju o narodu u Srbiji.

lumenarević

pre 5 godina

Što bi se reklo, potpisuj kad si obećo. Jasno je ko dan da je Kosovo baj baj. Samo nemoj da me laže i da me drugi članovi tretiraju ko budalu

Mali

pre 5 godina

Srbija je izgubila rat i sada pokusava diplomatijom da iscupa bilo sta kako bi sacuvala obraz. Srpski narod treba da shvati da je to pitanje reseno i da SAD i ostale zemlje Kvinte nece je vecno moliti da se pomiri i formalno sa vojnim porazom iz 1999 godine.Kosovo je nezavisna drzava, a ako neko ne veruje nek dodje u Končulj i nek se uveri da je tako.Sve drugo je iluzija.

simon

pre 5 godina

Nije Nemcima Vučić više pouzdan. Moraju ga zameniti. Sad su brzo prevarili Grke i Makedonce pa bi i Srbiju Vučić im je dužnik. Samo kad bi Merkelovu sklonili. Nemci i Englezi, uvek su nas drndali. Prvi iz interesa a drugi iz hirovite arogancije.

Filip

pre 5 godina

Srbija je uvek za diplomatski dogovor, ali poznato je da Brisel i dalje pruza podrsku kosovskim albancima i zbog toga je dogovor jos uvek nemoguc.

I1

pre 5 godina

KiM je sastavni deo Srbije i mi tu nemamo problem osim okupacije od strane albanaca i nato. Zato nas ne interesuje nikakava "normalizacija odnosa" sa teroristima i narko bandama koje ste vi naselili na KiM. I za kraj napred Meksiko!

B

pre 5 godina

Evo brzog resenja: vratiti 1000 srpskih vojnika i policajaca u skladu sa Rezolucijom 1244, ponistiti nelegalnu nezavisnost Kosova koju ne priznaju brojni znacajni medjunarodni faktori, dati Albancima siroku autonomiju u okviru novog Ustava Srbije, a sve to nadgledano od strane strucnjaka i diplomata iz EU, SAD i Rusije.
Ovo sto oni hoce je najveca medjunarodno pravna brljotina od II sv. rata, koju ne samo da ne priznaju Rusija, Kina, Indija, Izrael i brojne druge znacajne zemlje, nego ni 5 zemalja EU, na celu sa Spanijom, to nije priznalo i nece.

Бојана

pre 5 godina

Не пристанку Србије за улазак тзв. "косова" у УН, не признању те лажне државе, не даљим уступцима сепаратистима. Сигуран сам да СНС то неће дозволити.

boze pravde

pre 5 godina

ditmane brate, moze brzo resenje odmah ako ti je toliko stalo do toga. ljepo naselimo na primjer saksoniju koja se ionako prazni sa svim tim albancima i nazovemo tu drzavu albanija broj 2 i rijesen problem. odmah vam priznajemo drugu albaniju, a i bice vam blizi taj bratski narod u geografskom pogledu. nasi ljudi na sigurnom, vi dobili medjunarodno priznatu drugu albaniju, ma svi pobjedjujemo. jel moze tako?

Dejan

pre 5 godina

Clanstvo Srbije u EU je dalkeo tako da sa resenjem ptanja okupiranog dela Srbije ne treba zuriti...
Ukoliko je uslov za clanstvo u EU odricanje od okupiranog dela Srbije, ne moramo da postanemo clan EU. Mozemo ostati na sadasnjem statusu i odnosima....

СССС

pre 5 godina

Космет је део Србије, знаш ти то одлично. Ако вам се жури, па дајте им део своје територије. Па онда у љубави и срећи, живите заједно.

dare

pre 5 godina

...'mi u Evropi ne zelimo konflikte'....!!!! Kaze njegova Ekselencija, pa kad je tako ne bi bilo lose da nam objasni zasto je njegova zemlja priznala Sloveniju i Hrvatsku prva i bez osnove i protiv ocene 'Badenterove komisije'...valjda da sprece sukobe ??! Licemerje do neba !!

Tata spalio Đenku

pre 5 godina

Pa koliko ja znam Srbija ima svoje granice u kojoj je I Kosovo I Metohija od pamtiveka,a to zna I ambasador Nemačke.To što oni nepriznaju ove naše postojećegranice to je njihov problem.Kako bi reagovao uvaženi ambasador da recimo se Bavarska izdvoji iz Nemačke I proglasi svoju nezavisnost,da li bi isto reagovao kao u slučaju Srbije,verujem da ne bi isto kao što je Španija reagovala po pitanju Katalonije,čak su I pohapsili čelnike te regije.G-dine ambasadore vi imate dvostruke standarde za jedan isti problem,ponašate se samo kako vam je u vašem interesu,što naravno ne vodi pravednom rešenju.

Svako treba da radi svoj posao

pre 5 godina

Zamislite da se sretnu u fudbalu Nemacka i Srbija i da nemacki selektor savetuje naseg selektora kako da igramo. Da li bi trebalo da ga poslusamo?

Nemam poverenje u dobre namere nemackog ambasadora ma ko da obavlja tu funkciju. Prosto zato sto je njegov jedini zadatak da odradi dobar posao za Nemacku, a ne za Srbiju.

Soko

pre 5 godina

"Srbija treba da radi na normalizaciji odnosa sa Kosovom i da obe strane ispoštuju Briselski sporazum, ali najpre da se normalizuju odnosi"

Oni stvarno misle da smi svi ludi.

m b

pre 5 godina

A zasto bismo zirili ako je Makron rekao da necemo uci u EU dok se sama EU ne redefinishe? Zasto je nama interesu da zurimo sa resavanjen problema Kosova kad to nikakve veze nema sa EU? Gde zurite?

Milan

pre 5 godina

Srbija se mora primiti u EU brzo! A ne ono nema mesta do 2025, a posle videćemo! Svoju štap i šargarepu možete da stavite znate već gde!

bzzx

pre 5 godina

Cista prevara, namestaljka,nismo valjda smakli s uma pa da ovo prihvatimo, dacemo sve a dobiti nista,mnoge zemlje EU ima koji imaju slicne probleme pa su u EU.Sto ne bi bilo prvo u EU pa onda razgovori za KiM.KiM moze da se resi i posle naseg ulaska u EU i to veoma brzo!

T

pre 5 godina

Glupost. Unutar Eu ima na desetine neresenih granicnih sporova medju drzavama i to ni na koji nacin ne utice na funkcionisanje EU. jeftina demagogija sponzora albanskih nacosa koji bi po svaku cenu da legalizuju svoju brljotinu na Kosovu. Ali ako je tako hitno Nemcima, resenje moze da bude i mirna reintegracija Kosova u sastav Srbije po ugledu na Hrvatsku i nacin na koji je resila problem sa tamosnjim Srbima. Kao sto vidimo to resenje u Hrvatskoj funkcionise, Hrvatska je u Eu dok za legalizaciju bespravno samoproglasene teritorije nemamo primer i ne znamo kako bi se to zavrsilo.

Predrag

pre 5 godina

Za koga i zbog koga bi bilo dobro brzo!?
Narod sa precima koji su davali živote na Marici, Kosovu, Ceru, Kajmakčalanu... ne mora da žuri da bi izdao te iste mučenike i junake! I nemojte nam ga tražiti ako već kažete da nije naše. Već radite šta vam je činiti, ali bez nas... A mi ćemo polako...

Miloš

pre 5 godina

Istorija nas uci da bezimo od Vas ko djavo od krsta.Samo pravite sukobe na Balkanu,ali zuri se nasim "prijateljima" jer će do 2050. godine samo 2 zemlje biti u top 10 ekonomija sveta koje priznaju Kosovo prema projekcijama MMF-a i PWC-a.SAD će biti treće, a Nemačka deveta ekonomija sveta.Kriza od pre deset godina je nastala zbog duga.Kako je rešena?Jos vise su se zaduzili kroz nacionalizaciju finansijskih institucija da bi odlozili efekte te krize.Sada nadolazi nova kriza jer se to jednostavno desava u ekonomiji na svakih 10 godina gore dole, mozda su ove projekcije MMF previše optimistične za njih.Sve ovo mozete proveriti na internetu.

Milos

pre 5 godina

Cekaj bre najpre normalizacija pa da obe strane ispostuju Briselski sporazum ? Pa mi dadosmo sve oni nista i opet nikom nista oni jos govore o obe strane ? Najpre referendum o ulasku u EU pa onda pregovori sa Kosovom o bilo cemu ako referendum bude pozitivan.

DEDA CVETKO

pre 5 godina

Dakle, ovo zaista nema nigde: Srbija da udje u EU sa "sredjenim" granicama, ali da kroz te iste granice nekontrolisano propusta stotine hiljada ekonomskih migranata i zadrzi ih na svojoj teritotiji, dok je EU zauzeta odbacivanjem i izbacivanjem i preusmeravanjem istih. Alo? 'ste vi bre normalni? Na kojoj galaksiji obitavate?