Sreda, 30.05.2018.

09:36

Iz Nemačke stiže poruka: Nije samo Kosovo to što je važno

Manuel Saracin, poslanik nemačkih Zelenih i član Odbora za EU Bundestaga, kaže da ne misli da je proširenje EU obezglavljeno pile koje još trči, ali je mrtvo.

Izvor: Dojèe vele

Iz Nemaèke stiže poruka: Nije samo Kosovo to što je važno IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

baradja

pre 5 godina

Mi prvo treba da napravimo red u svom dvorištu,ako je zato model EU,u redu,a što se samog prijema tiče možemo zaboraviti kao i Turska.Nažalost mi radimo sve na račun svoje štete,rušimo institucije,gušimo medijske slobode,skrnavimo demokratiju,uvodimo diktaturu,a sve neuspehe pravdamo problemom KiM,a i to radimo partokratski,tako da ništa ne valja.Oni što zagovaraju priznanje KiM zarad budućnosti su u debeloj zabludi,jer odricanje od tog dela teritorije može biti zamajac za već viđeni scenario rušenja SFRJ,Raška oblast,Vojvodina,pa kome treba takva budućnost.Šta bi ostavili našim pokolenjima,kakvu istoriju bi zapisali,da nas se večno stide naša deca,unučići...Dok je našim političkim "elitama"stranačka, nazovi politika, važnija od državne,mi ćemo živeti u bespravnoj,neuređenoj,siromašnoj zemlji,a takvi smo lak plen belosvetskim politikama i eksperimentima...Džaba nam slobodarski i ratnički duh u svim velikim ratovima,kad su nam politike u miru katastrofalne,kad naši političari ne umeju to da valorizuju,da definišu nacionalne interese koji su obavezujući za sve vlasti,oni se međusobno truju, grčevito bore za vlast,pljujući po sopstvenoj državi i time dajući otvorene signale neprijateljima spolja, da smo lak plen i pogodno tle za eksperimente svih vrsta ...Nije lako,pamet u glavu

Dobi

pre 5 godina

Ovi iz Evrope se ponasaju kao da su im amerikanci u vezi Kosova ubacili cipove u mozgove, pa svi kao papagaji ponavljaju jedno te isto i ako znaju da su kauboji to od nas siledzijski i najdrskije oteli,i sad se svi prave blesavi, kao da je Kosovo oduvek pripadalo Americi i siptarima i kao da nikad nije ni bilo Srpsko,jel moguce da su svi toliko mentalno zastranili,sta se Evrope tice Kosovo,kakve oni koristi imaju od toga,jel su svi ti politicari normalni i da li imaju i malo mozga kad ovoliko brane kaubojske interese i pljuju po Srbiji umesto da pljuju po kaubojima, koji su sad poceli da ugrozavaju i njihove interese.

Aleksandar

pre 5 godina

@(Hygge, 30. maj 2018 10:14)

Island, a tek naročito Norveška i Švajcarska sa EU imaju daleko "gori" (po njihove domaće privrede) ugovor od SPP-a. Oni su svi deo evropske ekonomske zone gde, da bi im ostao bescarinski izvoz u države EU, oni bukvalno prepisuju sve što EK donese a da pritom nemaju pravo glasa u odluci o tim pravilima. Oni ne ulaze u EU jer im ne odgovaraju neekonomske strane unije - pre svega ograničenja za ugovore sa ne-EU državama (Norveška 'oće da slobodno trguje sa bliskim istokom i ulazi u zajedničke projekte sa Rusijom da bi lakše kontrolisali cenu nafte i gasa), ograničenja u finansijskim odlukama (glavni razlog zašto Švajcarska ne ulazi) kao i eksploatacione kvote (pre svega Island i Norveška zbog ribolova). Sve tri države da požele mogle bi do kraja godine da uđu u EU jer su sva svoja eksterna pravila uskladila sa EU.

Srbija, s druge strane, je mnogo bliža Sao Tome i Principe nego Islandu, a kamo li Norveškoj i Švajcarskoj, pa porediti takve babe i žabe je samo maliciozna zamena teza. Srbiji takav odnos sa EU jednostavno nije opcija niti će ikada biti. Quod licet Iovi non licet bovi.

bugar

pre 5 godina

Bugarska i Rumunija nisu bile spremne, zbog toga u EU više nikada i neće ući zemlje koje nisu do kraja spremne! (bane, 30. maj 2018 16:45) Primljene su da se ne bi priklonile Rusiji i da bi Nato izašao na Crno More. To je jedini razlog njihovog prijema. Kakva ljudska prava, pravosuđe, ekonomija? Da izlazimo na Jadran ne bi postojao nijedan uslov.(slavija, 30. maj 2018 17:31) Ove zemlje su primljene pre svega zbog bezrezervne podrske NATO tokom bombardovanja SR Jugoslavije, razlozi koje ste naveli takodje su isli u prilog navedenoj odluci!

Realista

pre 5 godina

Hygge

Tolike nebuloze u vasem komentaru. Island, Svajcarska i Norveska su u sengen zoni kao sto je vecina clanica EU. Drugo te iste drzave sa EU imaju jos jaci sporazum o trgovini nego Srbija sa vama losim SSP tj one su clanice Evropske ekonomske zone koju pored clanica EU cine i nekadasnje clanice EFTE koje nisu pristupile EU Norveska, Island i Svajcarska.

s..nikolić

pre 5 godina

Bugarska i Rumunija su primljene u EU jer su se jednoglasno izjasnili da žele u EU i odmah krenuli u reformisanje svoje zemlje !
Mi , sa kratkim prekidom , smo bili ubeđeni da drugi trebaju da urade posao za nas !
Korupcija na svakom koraku , diktatura jedne stranke ili jedne osobe je po modelu severne koreje , turske pa i rusije nemaju dodirne tačke sa demokratijom !
Naš narod i ne voli demokratiju !

slavija

pre 5 godina

Bugarska i Rumunija nisu bile spremne, zbog toga u EU više nikada i neće ući zemlje koje nisu do kraja spremne!
(bane, 30. maj 2018 16:45)

Primljene su da se ne bi priklonile Rusiji i da bi Nato izašao na Crno More. To je jedini razlog njihovog prijema. Kakva ljudska prava, pravosuđe, ekonomija? Da izlazimo na Jadran ne bi postojao nijedan uslov.

Јелена

pre 5 godina

Britanija sprema "tihi" ostanak u EU jer su shvatili u kakvu poziciju su ih stavili njihovi "progresivni" glasači.
(Bregzit

Ово би требало да значи како је некаква мањина схватила у какву их је позицију довела већина и сада се ради на томе да се не поштује одлука већине. Прилично демократски, нема шта. Још само фали да се та мањина прогласи авангардом и онда се тачно зна на чему смо.

Bregzit

pre 5 godina

Britanija izlazi iz EU i tapse nas po ramenu da smo na dobrom putu u EU?!? Hvala, neka, dobro je i ovako.
(Aleksandar, 30. maj 2018 13:28)

Britanija sprema "tihi" ostanak u EU jer su shvatili u kakvu poziciju su ih stavili njihovi "progresivni" glasači. Ali kao jedna od najstarijih demokracija Europe,bili su primorani na taj potez. Uspoređivati Srbiju i UK u ovom slučaju je smiješno. U slučaju da EU financijski otkači dotok donacija Srbiji, standard na Kosovu bi vam za 10god.izgledao kao Austrija. Btw. Theresa May(premijerka UK) je glasala REMAIN.

pera

pre 5 godina

U prevodu: "Necete u EU ni kad priznate Kosovo".
Kad se samo setim onih prica da samo treb da isporucimo Ratka Mladica i eto nas u EU i da smo svi njegovi taoci. Posle se ispostavilo da nije samo Mladic.

Jovan

pre 5 godina

Politiku treba voditi i interesu Srbije i gradjana republike Srbije sa EU polako kad im bude odgovaralo i potrebno daće nam sami člansku karticu a možda i lično doneti u Beograd.
Ima mnogo stvari koje se mogu zavrsiti na bileteralnom nivou u smislu trgovine investicija i uopšteno biznisa.
Sad treba raditi prvo na natalitetu da bi opstali kao narod jačanju ekonomije i sto boljeg standarda gradjana poboljsati zdravstveni i obrazovani sistem koji je skroz zapušten i ne funkcionalan, naravno obrati ti dosta pažnje na odbranu i vojsku.
Kad to rešimo sami će nas zvati u EU.

Nesa

pre 5 godina

Kosovo je gotova stvar i ono nije problem. Vladavina prava jeste problem, i to nerešiv. Ne samo zato što političari ne žele da ga reše, nego i zato što 80% stanovnika Srbije ne želi da živi u državi u kojoj svi moraju strogo da poštuju zakone! Većina ipak voli da pije i vozi, da puši u kafani, da koristi bolovanje kad im ništa ne fali, da podmićuje policajce...
(Boris, 30. maj 2018 12:56)

Slazem se u potpunosti, samo mi nije jasno kakve veze ima pusenje u kafani sa vladavinom prava. Zakon o pusenju na javnim mestima je jasno definisan ( mesto sa dozvoljenim i nedozvoljenim pusenjem ). Nece valjda ljudi u biblioteci da puse.

leptirica

pre 5 godina

Prvi korak je ukidanje SSP sporazuma. Ne može se EU dati sve, a oni Srbiji ama baš ništa i samo tu trulu šargarepu...U se i u svoje kljuse, verovatno najkorisnija poslovica u istoriji sveta.
(Hygge, 30. maj 2018 10:14)

Time bi Srbija izgubila mogućnost izvoza bez carine na cijelo tržište EU i daleko najveća ulaganja u Srbiju dolaze iz država članica EU, o bespovratnim sredstvima koja se izvlače iz predpristupnih fondova da i ne pričam. Predlažem da se umjesto izolacije primite ispunjavanja uvjeta iz poglavlja i usklađivanja sa EU jer nitko vam nije obećao da samo čekajte i uci ćete.

Boris

pre 5 godina

Kosovo je gotova stvar i ono nije problem. Vladavina prava jeste problem, i to nerešiv. Ne samo zato što političari ne žele da ga reše, nego i zato što 80% stanovnika Srbije ne želi da živi u državi u kojoj svi moraju strogo da poštuju zakone! Većina ipak voli da pije i vozi, da puši u kafani, da koristi bolovanje kad im ništa ne fali, da podmićuje policajce...

genije

pre 5 godina

Vladavina prava.
To nama treba i bez EU.
Kome to nije jasno taj ne živi na ovoj ppaneti. Dovoljno je pogledati bilo koju vest - ubijaju se likovi sa pravosnažnim zatvorskim kaznama (pa kako su na slobodi?), neko zgazi nekog na pešačom i POBEGNE sa lica mesta i dobije nanogicu na par meseci a neko brani u svojoj kući svoju porodicu i povlači se po sudovima godinama (uništen život), očigledne, lako dokazive korupcionaške afere ("jelka" je samo poslednja u moru istih) tužilaštvo ne interesuje... Najgori oblik pravnog divljaštva je kad sama država krši sopstvene zakone...
Elem, da smo iole normalna država, da se zakoni kakvi god da su, sprovode, mnogo bi bilo lakše pregovarati i oko polotičkih stvari. Ovako smo paria država koju jaše ko kako stigne jer može, jer nemamo ništa uredjeno, nemamo se za šta uhvatiti a i ono malo što smo imali je sad razlupano...

igor

pre 5 godina

sve je u pravu kosovo i nije na prvom mestu ali bice glavni problem srbije je demokratija koje nema slobode medija i govora kojih nema velike stope korupcije koje ima lopovluka kojeg ima sve u svemu sa ovom vlascu nama i nije mesto u eu

aleksandar

pre 5 godina

Mozda nije samo Kosovo vazno, ali je sigurno najvaznije.
(Milan, 30. maj 2018 10:11)to kaze predsednik,a ja ti kazem da je pravna drzava najvaznija,a Kosovo na zadnjem mestu prioriteta.Predsednik kao svaki autokrata prica ono sto je njegovom birackom telu dobro za uvo.

Mi smo se vratili u jednopartijsko ludilo

pre 5 godina

Srbija na čelu sa Vučićem nikada neće biti primljena u EU, kad on ode tada će se ozbiljno razgovarati o prijemu. Zašto bi Zapad primao u svoje društvo jednakih zemlju u kojoj vlada režim kao u Turskoj, Rusiji ili S. Koreji? Podsetite se kako se slobodno živelo i pisalo dok se ovaj nije pre šest i po godina pojavio i prisvojio sve male ekrane tv-prijemnika, iz kojih njegova glava iskače kao da je na federima? Fabrike se mogu obnoviti, može ekonomija da beleži rast, ali sve to nije zamena za građansku slobodu i civilizovano prosvećeno društvo. Na šta liče one vojno-policijske parade, ko to još radi? Kome on pokazuje snagu oružja? Unazadio je za ovih šest i po godina Srbiju kao niko pre njega, obezglavio je masu koja blene u njega i njegove fraze, što se ponavljaju. Samo Srbija bez njega i srpskog radikalnog nacionalizma može da bude evropska zemlja.

Veseli

pre 5 godina

Bili smo bliži EU u periodu 2004-2008,nego danas!
Tad smo počeli da ličimo na državu, period 2008-2012 je bio period stagnacije, sto i nije bilo loše, jer je u celoj EU bio loš period, ali smo od 2012 toliko propali kao država, toliko da nas više niko izvući ne može u narednih 20 godina.

Pedja

pre 5 godina

Mi se ponašamo kao da smo spremni za EU. Državu gde su korupcija i kriminal najrazvijenije privredne grane niko normalan ne bi primio nidje!

Aleksandar

pre 5 godina

Pa izjava bas i nije na mestu. Srbija daje sve od sebe da se priblizi Evropi, i do sada je ispunila brojne uslove. Ovo nije drzava kao sto je bila devedesetih, a gospodin Saracin ne prica bas u skladu sa tim.

lord

pre 5 godina

danas za ulazak u eu navijaju samo oni koji zele da se docepaju pasosa eu i da odu odavde a to su u prevodu klasicni paraziti koji cekaju na ulazak u eu vec deset godina a za to vreme ne rade nista... majstori ako vam je stalo da zivite bolje naucite nemacki i odete u nemacku ili austriju , svako danas moze da ode bez problema ko je voljan da radi jer im radnici trebaju... tako da manje lezanja i komentarisanja i kritike a vise ucenja nemackog...

Hygge

pre 5 godina

Nisu Rumunija, Bugarska, pogotovo Poljska i ostale istočnoevropske zemlje bile "greška", već naredba Amerike. Morale su ući, spremne ili nespremne, a nakon 60 godina faktičkog komunizma (sistemi i razmišljanja se ne menjaju preko noći, pogotovo ne dekretom), bile su isto onoliko daleko od EU 2007., kao što je danas recimo Albanija.

Rusija je razlog njihovog ekspresnog primanja u EU. Taj proces je završen, Srbija nikad neće ući u EU i vreme je da to shvati i počne da razmišlja na islandski, norveški ili svajcarski način.

Prvi korak je ukidanje SSP sporazuma. Ne može se EU dati sve, a oni Srbiji ama baš ništa i samo tu trulu šargarepu...U se i u svoje kljuse, verovatno najkorisnija poslovica u istoriji sveta.

Aleksa

pre 5 godina

Najveća usluga koju Nemačka može da učini srpskom narodu jeste da kaže da je car go i da delegitimizuje Aleksandra Vučića i njegovu kamarilu i pošalje ih na smetlište istorije. Kada već narod nije sposoban i inteligentan.

Vozac na "privremenom" radu u EU

pre 5 godina

Posten narod je spreman odavno ali politicari nisu. Oni nisu spremni ni za EU ni za zakon o poreklu imovine. Svi znamo zasto. Zato posten narod u ogromnom broju napusta Srbiju jer za posten narod ovde zivota nema.

blender

pre 5 godina

“vladavina prava i demokratija“...A ne kult licnosti, vladavina korupcije i kriminala, protivprirodne politicke koalicije...Srbiji ovakvoj kakva je, i nije mesto u EU.

Sreta

pre 5 godina

Veoma je važno i za samu Srbiju, postala član EU, ili ne, da oformi i razvija modernu i savremenu državu sa jakom ekonomijom. Naravno naš čilj, i naš put je pristupanje EU, i trudimo se, i nadalje ćemo se truditi, da odgovorimo pozitivno na sve zahteve.

ma nije kosovo nego izrucenje ratka mladica

pre 5 godina

Kosovo nije vazno uopste. Ko ni ova satro vladavina prava. Kome nije do sad jasno da nas nikad nece primiti taj nema nista u glavi.

bendower

pre 5 godina

Poruka je jasna da EU nece primati drzave sa autokratskim i korumpiranim rezimima, dakle pored Kosova ima tu jos mnogo prepreka, a zovu se Vucic, Brnabic, Mali, Vulin, Dacic, Krkobabic, Stefanovic, Udovicic, Vesic, ...

Petar

pre 5 godina

Ok, nema frke, omogućite lakše dobijanje radnih dozvola (ionako kukate da vam fali radna snaga), ubacite nas u ful Šengen, ne znam šta je sa carinom, eventualno ukidanje rominga sa EU i ne morate nikad ni da nas primite.

lakse je o kosovu i ustašama

pre 5 godina

“Nije samo Kosovo to što je važno”, ali “Poglavica” i drugari to žele tako da prikažu. Dnevna doza Kosova, Albanaca, Jasenovca, NDH, ustaša, partizana, četnika je nuzna da se ne bi pričalo o onom šta je doista važno za ispunjavanje uslova (pravna država, korupcija, kriminal, sloboda medija, manjinska prava, usklađenje zakona sa EU, usklađena spoljna politika sa EU, usklađena odbrambena politika sa EU, transparentna država i lokalna vlast u trošenju državnih para i dilanja poslova itd.)

bendower

pre 5 godina

Poruka je jasna da EU nece primati drzave sa autokratskim i korumpiranim rezimima, dakle pored Kosova ima tu jos mnogo prepreka, a zovu se Vucic, Brnabic, Mali, Vulin, Dacic, Krkobabic, Stefanovic, Udovicic, Vesic, ...

Aleksa

pre 5 godina

Najveća usluga koju Nemačka može da učini srpskom narodu jeste da kaže da je car go i da delegitimizuje Aleksandra Vučića i njegovu kamarilu i pošalje ih na smetlište istorije. Kada već narod nije sposoban i inteligentan.

Vozac na "privremenom" radu u EU

pre 5 godina

Posten narod je spreman odavno ali politicari nisu. Oni nisu spremni ni za EU ni za zakon o poreklu imovine. Svi znamo zasto. Zato posten narod u ogromnom broju napusta Srbiju jer za posten narod ovde zivota nema.

Mi smo se vratili u jednopartijsko ludilo

pre 5 godina

Srbija na čelu sa Vučićem nikada neće biti primljena u EU, kad on ode tada će se ozbiljno razgovarati o prijemu. Zašto bi Zapad primao u svoje društvo jednakih zemlju u kojoj vlada režim kao u Turskoj, Rusiji ili S. Koreji? Podsetite se kako se slobodno živelo i pisalo dok se ovaj nije pre šest i po godina pojavio i prisvojio sve male ekrane tv-prijemnika, iz kojih njegova glava iskače kao da je na federima? Fabrike se mogu obnoviti, može ekonomija da beleži rast, ali sve to nije zamena za građansku slobodu i civilizovano prosvećeno društvo. Na šta liče one vojno-policijske parade, ko to još radi? Kome on pokazuje snagu oružja? Unazadio je za ovih šest i po godina Srbiju kao niko pre njega, obezglavio je masu koja blene u njega i njegove fraze, što se ponavljaju. Samo Srbija bez njega i srpskog radikalnog nacionalizma može da bude evropska zemlja.

lakse je o kosovu i ustašama

pre 5 godina

“Nije samo Kosovo to što je važno”, ali “Poglavica” i drugari to žele tako da prikažu. Dnevna doza Kosova, Albanaca, Jasenovca, NDH, ustaša, partizana, četnika je nuzna da se ne bi pričalo o onom šta je doista važno za ispunjavanje uslova (pravna država, korupcija, kriminal, sloboda medija, manjinska prava, usklađenje zakona sa EU, usklađena spoljna politika sa EU, usklađena odbrambena politika sa EU, transparentna država i lokalna vlast u trošenju državnih para i dilanja poslova itd.)

Veseli

pre 5 godina

Bili smo bliži EU u periodu 2004-2008,nego danas!
Tad smo počeli da ličimo na državu, period 2008-2012 je bio period stagnacije, sto i nije bilo loše, jer je u celoj EU bio loš period, ali smo od 2012 toliko propali kao država, toliko da nas više niko izvući ne može u narednih 20 godina.

Hygge

pre 5 godina

Nisu Rumunija, Bugarska, pogotovo Poljska i ostale istočnoevropske zemlje bile "greška", već naredba Amerike. Morale su ući, spremne ili nespremne, a nakon 60 godina faktičkog komunizma (sistemi i razmišljanja se ne menjaju preko noći, pogotovo ne dekretom), bile su isto onoliko daleko od EU 2007., kao što je danas recimo Albanija.

Rusija je razlog njihovog ekspresnog primanja u EU. Taj proces je završen, Srbija nikad neće ući u EU i vreme je da to shvati i počne da razmišlja na islandski, norveški ili svajcarski način.

Prvi korak je ukidanje SSP sporazuma. Ne može se EU dati sve, a oni Srbiji ama baš ništa i samo tu trulu šargarepu...U se i u svoje kljuse, verovatno najkorisnija poslovica u istoriji sveta.

aleksandar

pre 5 godina

Mozda nije samo Kosovo vazno, ali je sigurno najvaznije.
(Milan, 30. maj 2018 10:11)to kaze predsednik,a ja ti kazem da je pravna drzava najvaznija,a Kosovo na zadnjem mestu prioriteta.Predsednik kao svaki autokrata prica ono sto je njegovom birackom telu dobro za uvo.

Aleksandar

pre 5 godina

Pa izjava bas i nije na mestu. Srbija daje sve od sebe da se priblizi Evropi, i do sada je ispunila brojne uslove. Ovo nije drzava kao sto je bila devedesetih, a gospodin Saracin ne prica bas u skladu sa tim.

blender

pre 5 godina

“vladavina prava i demokratija“...A ne kult licnosti, vladavina korupcije i kriminala, protivprirodne politicke koalicije...Srbiji ovakvoj kakva je, i nije mesto u EU.

genije

pre 5 godina

Vladavina prava.
To nama treba i bez EU.
Kome to nije jasno taj ne živi na ovoj ppaneti. Dovoljno je pogledati bilo koju vest - ubijaju se likovi sa pravosnažnim zatvorskim kaznama (pa kako su na slobodi?), neko zgazi nekog na pešačom i POBEGNE sa lica mesta i dobije nanogicu na par meseci a neko brani u svojoj kući svoju porodicu i povlači se po sudovima godinama (uništen život), očigledne, lako dokazive korupcionaške afere ("jelka" je samo poslednja u moru istih) tužilaštvo ne interesuje... Najgori oblik pravnog divljaštva je kad sama država krši sopstvene zakone...
Elem, da smo iole normalna država, da se zakoni kakvi god da su, sprovode, mnogo bi bilo lakše pregovarati i oko polotičkih stvari. Ovako smo paria država koju jaše ko kako stigne jer može, jer nemamo ništa uredjeno, nemamo se za šta uhvatiti a i ono malo što smo imali je sad razlupano...

pera

pre 5 godina

U prevodu: "Necete u EU ni kad priznate Kosovo".
Kad se samo setim onih prica da samo treb da isporucimo Ratka Mladica i eto nas u EU i da smo svi njegovi taoci. Posle se ispostavilo da nije samo Mladic.

Pedja

pre 5 godina

Mi se ponašamo kao da smo spremni za EU. Državu gde su korupcija i kriminal najrazvijenije privredne grane niko normalan ne bi primio nidje!

ma nije kosovo nego izrucenje ratka mladica

pre 5 godina

Kosovo nije vazno uopste. Ko ni ova satro vladavina prava. Kome nije do sad jasno da nas nikad nece primiti taj nema nista u glavi.

Boris

pre 5 godina

Kosovo je gotova stvar i ono nije problem. Vladavina prava jeste problem, i to nerešiv. Ne samo zato što političari ne žele da ga reše, nego i zato što 80% stanovnika Srbije ne želi da živi u državi u kojoj svi moraju strogo da poštuju zakone! Većina ipak voli da pije i vozi, da puši u kafani, da koristi bolovanje kad im ništa ne fali, da podmićuje policajce...

igor

pre 5 godina

sve je u pravu kosovo i nije na prvom mestu ali bice glavni problem srbije je demokratija koje nema slobode medija i govora kojih nema velike stope korupcije koje ima lopovluka kojeg ima sve u svemu sa ovom vlascu nama i nije mesto u eu

Petar

pre 5 godina

Ok, nema frke, omogućite lakše dobijanje radnih dozvola (ionako kukate da vam fali radna snaga), ubacite nas u ful Šengen, ne znam šta je sa carinom, eventualno ukidanje rominga sa EU i ne morate nikad ni da nas primite.

leptirica

pre 5 godina

Prvi korak je ukidanje SSP sporazuma. Ne može se EU dati sve, a oni Srbiji ama baš ništa i samo tu trulu šargarepu...U se i u svoje kljuse, verovatno najkorisnija poslovica u istoriji sveta.
(Hygge, 30. maj 2018 10:14)

Time bi Srbija izgubila mogućnost izvoza bez carine na cijelo tržište EU i daleko najveća ulaganja u Srbiju dolaze iz država članica EU, o bespovratnim sredstvima koja se izvlače iz predpristupnih fondova da i ne pričam. Predlažem da se umjesto izolacije primite ispunjavanja uvjeta iz poglavlja i usklađivanja sa EU jer nitko vam nije obećao da samo čekajte i uci ćete.

Nesa

pre 5 godina

Kosovo je gotova stvar i ono nije problem. Vladavina prava jeste problem, i to nerešiv. Ne samo zato što političari ne žele da ga reše, nego i zato što 80% stanovnika Srbije ne želi da živi u državi u kojoj svi moraju strogo da poštuju zakone! Većina ipak voli da pije i vozi, da puši u kafani, da koristi bolovanje kad im ništa ne fali, da podmićuje policajce...
(Boris, 30. maj 2018 12:56)

Slazem se u potpunosti, samo mi nije jasno kakve veze ima pusenje u kafani sa vladavinom prava. Zakon o pusenju na javnim mestima je jasno definisan ( mesto sa dozvoljenim i nedozvoljenim pusenjem ). Nece valjda ljudi u biblioteci da puse.

lord

pre 5 godina

danas za ulazak u eu navijaju samo oni koji zele da se docepaju pasosa eu i da odu odavde a to su u prevodu klasicni paraziti koji cekaju na ulazak u eu vec deset godina a za to vreme ne rade nista... majstori ako vam je stalo da zivite bolje naucite nemacki i odete u nemacku ili austriju , svako danas moze da ode bez problema ko je voljan da radi jer im radnici trebaju... tako da manje lezanja i komentarisanja i kritike a vise ucenja nemackog...

Bregzit

pre 5 godina

Britanija izlazi iz EU i tapse nas po ramenu da smo na dobrom putu u EU?!? Hvala, neka, dobro je i ovako.
(Aleksandar, 30. maj 2018 13:28)

Britanija sprema "tihi" ostanak u EU jer su shvatili u kakvu poziciju su ih stavili njihovi "progresivni" glasači. Ali kao jedna od najstarijih demokracija Europe,bili su primorani na taj potez. Uspoređivati Srbiju i UK u ovom slučaju je smiješno. U slučaju da EU financijski otkači dotok donacija Srbiji, standard na Kosovu bi vam za 10god.izgledao kao Austrija. Btw. Theresa May(premijerka UK) je glasala REMAIN.

slavija

pre 5 godina

Bugarska i Rumunija nisu bile spremne, zbog toga u EU više nikada i neće ući zemlje koje nisu do kraja spremne!
(bane, 30. maj 2018 16:45)

Primljene su da se ne bi priklonile Rusiji i da bi Nato izašao na Crno More. To je jedini razlog njihovog prijema. Kakva ljudska prava, pravosuđe, ekonomija? Da izlazimo na Jadran ne bi postojao nijedan uslov.

Јелена

pre 5 godina

Britanija sprema "tihi" ostanak u EU jer su shvatili u kakvu poziciju su ih stavili njihovi "progresivni" glasači.
(Bregzit

Ово би требало да значи како је некаква мањина схватила у какву их је позицију довела већина и сада се ради на томе да се не поштује одлука већине. Прилично демократски, нема шта. Још само фали да се та мањина прогласи авангардом и онда се тачно зна на чему смо.

Jovan

pre 5 godina

Politiku treba voditi i interesu Srbije i gradjana republike Srbije sa EU polako kad im bude odgovaralo i potrebno daće nam sami člansku karticu a možda i lično doneti u Beograd.
Ima mnogo stvari koje se mogu zavrsiti na bileteralnom nivou u smislu trgovine investicija i uopšteno biznisa.
Sad treba raditi prvo na natalitetu da bi opstali kao narod jačanju ekonomije i sto boljeg standarda gradjana poboljsati zdravstveni i obrazovani sistem koji je skroz zapušten i ne funkcionalan, naravno obrati ti dosta pažnje na odbranu i vojsku.
Kad to rešimo sami će nas zvati u EU.

Aleksandar

pre 5 godina

@(Hygge, 30. maj 2018 10:14)

Island, a tek naročito Norveška i Švajcarska sa EU imaju daleko "gori" (po njihove domaće privrede) ugovor od SPP-a. Oni su svi deo evropske ekonomske zone gde, da bi im ostao bescarinski izvoz u države EU, oni bukvalno prepisuju sve što EK donese a da pritom nemaju pravo glasa u odluci o tim pravilima. Oni ne ulaze u EU jer im ne odgovaraju neekonomske strane unije - pre svega ograničenja za ugovore sa ne-EU državama (Norveška 'oće da slobodno trguje sa bliskim istokom i ulazi u zajedničke projekte sa Rusijom da bi lakše kontrolisali cenu nafte i gasa), ograničenja u finansijskim odlukama (glavni razlog zašto Švajcarska ne ulazi) kao i eksploatacione kvote (pre svega Island i Norveška zbog ribolova). Sve tri države da požele mogle bi do kraja godine da uđu u EU jer su sva svoja eksterna pravila uskladila sa EU.

Srbija, s druge strane, je mnogo bliža Sao Tome i Principe nego Islandu, a kamo li Norveškoj i Švajcarskoj, pa porediti takve babe i žabe je samo maliciozna zamena teza. Srbiji takav odnos sa EU jednostavno nije opcija niti će ikada biti. Quod licet Iovi non licet bovi.

Sreta

pre 5 godina

Veoma je važno i za samu Srbiju, postala član EU, ili ne, da oformi i razvija modernu i savremenu državu sa jakom ekonomijom. Naravno naš čilj, i naš put je pristupanje EU, i trudimo se, i nadalje ćemo se truditi, da odgovorimo pozitivno na sve zahteve.

bugar

pre 5 godina

Bugarska i Rumunija nisu bile spremne, zbog toga u EU više nikada i neće ući zemlje koje nisu do kraja spremne! (bane, 30. maj 2018 16:45) Primljene su da se ne bi priklonile Rusiji i da bi Nato izašao na Crno More. To je jedini razlog njihovog prijema. Kakva ljudska prava, pravosuđe, ekonomija? Da izlazimo na Jadran ne bi postojao nijedan uslov.(slavija, 30. maj 2018 17:31) Ove zemlje su primljene pre svega zbog bezrezervne podrske NATO tokom bombardovanja SR Jugoslavije, razlozi koje ste naveli takodje su isli u prilog navedenoj odluci!

s..nikolić

pre 5 godina

Bugarska i Rumunija su primljene u EU jer su se jednoglasno izjasnili da žele u EU i odmah krenuli u reformisanje svoje zemlje !
Mi , sa kratkim prekidom , smo bili ubeđeni da drugi trebaju da urade posao za nas !
Korupcija na svakom koraku , diktatura jedne stranke ili jedne osobe je po modelu severne koreje , turske pa i rusije nemaju dodirne tačke sa demokratijom !
Naš narod i ne voli demokratiju !

Dobi

pre 5 godina

Ovi iz Evrope se ponasaju kao da su im amerikanci u vezi Kosova ubacili cipove u mozgove, pa svi kao papagaji ponavljaju jedno te isto i ako znaju da su kauboji to od nas siledzijski i najdrskije oteli,i sad se svi prave blesavi, kao da je Kosovo oduvek pripadalo Americi i siptarima i kao da nikad nije ni bilo Srpsko,jel moguce da su svi toliko mentalno zastranili,sta se Evrope tice Kosovo,kakve oni koristi imaju od toga,jel su svi ti politicari normalni i da li imaju i malo mozga kad ovoliko brane kaubojske interese i pljuju po Srbiji umesto da pljuju po kaubojima, koji su sad poceli da ugrozavaju i njihove interese.

Realista

pre 5 godina

Hygge

Tolike nebuloze u vasem komentaru. Island, Svajcarska i Norveska su u sengen zoni kao sto je vecina clanica EU. Drugo te iste drzave sa EU imaju jos jaci sporazum o trgovini nego Srbija sa vama losim SSP tj one su clanice Evropske ekonomske zone koju pored clanica EU cine i nekadasnje clanice EFTE koje nisu pristupile EU Norveska, Island i Svajcarska.

baradja

pre 5 godina

Mi prvo treba da napravimo red u svom dvorištu,ako je zato model EU,u redu,a što se samog prijema tiče možemo zaboraviti kao i Turska.Nažalost mi radimo sve na račun svoje štete,rušimo institucije,gušimo medijske slobode,skrnavimo demokratiju,uvodimo diktaturu,a sve neuspehe pravdamo problemom KiM,a i to radimo partokratski,tako da ništa ne valja.Oni što zagovaraju priznanje KiM zarad budućnosti su u debeloj zabludi,jer odricanje od tog dela teritorije može biti zamajac za već viđeni scenario rušenja SFRJ,Raška oblast,Vojvodina,pa kome treba takva budućnost.Šta bi ostavili našim pokolenjima,kakvu istoriju bi zapisali,da nas se večno stide naša deca,unučići...Dok je našim političkim "elitama"stranačka, nazovi politika, važnija od državne,mi ćemo živeti u bespravnoj,neuređenoj,siromašnoj zemlji,a takvi smo lak plen belosvetskim politikama i eksperimentima...Džaba nam slobodarski i ratnički duh u svim velikim ratovima,kad su nam politike u miru katastrofalne,kad naši političari ne umeju to da valorizuju,da definišu nacionalne interese koji su obavezujući za sve vlasti,oni se međusobno truju, grčevito bore za vlast,pljujući po sopstvenoj državi i time dajući otvorene signale neprijateljima spolja, da smo lak plen i pogodno tle za eksperimente svih vrsta ...Nije lako,pamet u glavu

Hygge

pre 5 godina

Nisu Rumunija, Bugarska, pogotovo Poljska i ostale istočnoevropske zemlje bile "greška", već naredba Amerike. Morale su ući, spremne ili nespremne, a nakon 60 godina faktičkog komunizma (sistemi i razmišljanja se ne menjaju preko noći, pogotovo ne dekretom), bile su isto onoliko daleko od EU 2007., kao što je danas recimo Albanija.

Rusija je razlog njihovog ekspresnog primanja u EU. Taj proces je završen, Srbija nikad neće ući u EU i vreme je da to shvati i počne da razmišlja na islandski, norveški ili svajcarski način.

Prvi korak je ukidanje SSP sporazuma. Ne može se EU dati sve, a oni Srbiji ama baš ništa i samo tu trulu šargarepu...U se i u svoje kljuse, verovatno najkorisnija poslovica u istoriji sveta.

Aleksandar

pre 5 godina

Pa izjava bas i nije na mestu. Srbija daje sve od sebe da se priblizi Evropi, i do sada je ispunila brojne uslove. Ovo nije drzava kao sto je bila devedesetih, a gospodin Saracin ne prica bas u skladu sa tim.

bendower

pre 5 godina

Poruka je jasna da EU nece primati drzave sa autokratskim i korumpiranim rezimima, dakle pored Kosova ima tu jos mnogo prepreka, a zovu se Vucic, Brnabic, Mali, Vulin, Dacic, Krkobabic, Stefanovic, Udovicic, Vesic, ...

lakse je o kosovu i ustašama

pre 5 godina

“Nije samo Kosovo to što je važno”, ali “Poglavica” i drugari to žele tako da prikažu. Dnevna doza Kosova, Albanaca, Jasenovca, NDH, ustaša, partizana, četnika je nuzna da se ne bi pričalo o onom šta je doista važno za ispunjavanje uslova (pravna država, korupcija, kriminal, sloboda medija, manjinska prava, usklađenje zakona sa EU, usklađena spoljna politika sa EU, usklađena odbrambena politika sa EU, transparentna država i lokalna vlast u trošenju državnih para i dilanja poslova itd.)

Vozac na "privremenom" radu u EU

pre 5 godina

Posten narod je spreman odavno ali politicari nisu. Oni nisu spremni ni za EU ni za zakon o poreklu imovine. Svi znamo zasto. Zato posten narod u ogromnom broju napusta Srbiju jer za posten narod ovde zivota nema.

Aleksa

pre 5 godina

Najveća usluga koju Nemačka može da učini srpskom narodu jeste da kaže da je car go i da delegitimizuje Aleksandra Vučića i njegovu kamarilu i pošalje ih na smetlište istorije. Kada već narod nije sposoban i inteligentan.

ma nije kosovo nego izrucenje ratka mladica

pre 5 godina

Kosovo nije vazno uopste. Ko ni ova satro vladavina prava. Kome nije do sad jasno da nas nikad nece primiti taj nema nista u glavi.

Petar

pre 5 godina

Ok, nema frke, omogućite lakše dobijanje radnih dozvola (ionako kukate da vam fali radna snaga), ubacite nas u ful Šengen, ne znam šta je sa carinom, eventualno ukidanje rominga sa EU i ne morate nikad ni da nas primite.

blender

pre 5 godina

“vladavina prava i demokratija“...A ne kult licnosti, vladavina korupcije i kriminala, protivprirodne politicke koalicije...Srbiji ovakvoj kakva je, i nije mesto u EU.

Bregzit

pre 5 godina

Britanija izlazi iz EU i tapse nas po ramenu da smo na dobrom putu u EU?!? Hvala, neka, dobro je i ovako.
(Aleksandar, 30. maj 2018 13:28)

Britanija sprema "tihi" ostanak u EU jer su shvatili u kakvu poziciju su ih stavili njihovi "progresivni" glasači. Ali kao jedna od najstarijih demokracija Europe,bili su primorani na taj potez. Uspoređivati Srbiju i UK u ovom slučaju je smiješno. U slučaju da EU financijski otkači dotok donacija Srbiji, standard na Kosovu bi vam za 10god.izgledao kao Austrija. Btw. Theresa May(premijerka UK) je glasala REMAIN.

Sreta

pre 5 godina

Veoma je važno i za samu Srbiju, postala član EU, ili ne, da oformi i razvija modernu i savremenu državu sa jakom ekonomijom. Naravno naš čilj, i naš put je pristupanje EU, i trudimo se, i nadalje ćemo se truditi, da odgovorimo pozitivno na sve zahteve.

leptirica

pre 5 godina

Prvi korak je ukidanje SSP sporazuma. Ne može se EU dati sve, a oni Srbiji ama baš ništa i samo tu trulu šargarepu...U se i u svoje kljuse, verovatno najkorisnija poslovica u istoriji sveta.
(Hygge, 30. maj 2018 10:14)

Time bi Srbija izgubila mogućnost izvoza bez carine na cijelo tržište EU i daleko najveća ulaganja u Srbiju dolaze iz država članica EU, o bespovratnim sredstvima koja se izvlače iz predpristupnih fondova da i ne pričam. Predlažem da se umjesto izolacije primite ispunjavanja uvjeta iz poglavlja i usklađivanja sa EU jer nitko vam nije obećao da samo čekajte i uci ćete.

Boris

pre 5 godina

Kosovo je gotova stvar i ono nije problem. Vladavina prava jeste problem, i to nerešiv. Ne samo zato što političari ne žele da ga reše, nego i zato što 80% stanovnika Srbije ne želi da živi u državi u kojoj svi moraju strogo da poštuju zakone! Većina ipak voli da pije i vozi, da puši u kafani, da koristi bolovanje kad im ništa ne fali, da podmićuje policajce...

lord

pre 5 godina

danas za ulazak u eu navijaju samo oni koji zele da se docepaju pasosa eu i da odu odavde a to su u prevodu klasicni paraziti koji cekaju na ulazak u eu vec deset godina a za to vreme ne rade nista... majstori ako vam je stalo da zivite bolje naucite nemacki i odete u nemacku ili austriju , svako danas moze da ode bez problema ko je voljan da radi jer im radnici trebaju... tako da manje lezanja i komentarisanja i kritike a vise ucenja nemackog...

pera

pre 5 godina

U prevodu: "Necete u EU ni kad priznate Kosovo".
Kad se samo setim onih prica da samo treb da isporucimo Ratka Mladica i eto nas u EU i da smo svi njegovi taoci. Posle se ispostavilo da nije samo Mladic.

Nesa

pre 5 godina

Kosovo je gotova stvar i ono nije problem. Vladavina prava jeste problem, i to nerešiv. Ne samo zato što političari ne žele da ga reše, nego i zato što 80% stanovnika Srbije ne želi da živi u državi u kojoj svi moraju strogo da poštuju zakone! Većina ipak voli da pije i vozi, da puši u kafani, da koristi bolovanje kad im ništa ne fali, da podmićuje policajce...
(Boris, 30. maj 2018 12:56)

Slazem se u potpunosti, samo mi nije jasno kakve veze ima pusenje u kafani sa vladavinom prava. Zakon o pusenju na javnim mestima je jasno definisan ( mesto sa dozvoljenim i nedozvoljenim pusenjem ). Nece valjda ljudi u biblioteci da puse.

Jovan

pre 5 godina

Politiku treba voditi i interesu Srbije i gradjana republike Srbije sa EU polako kad im bude odgovaralo i potrebno daće nam sami člansku karticu a možda i lično doneti u Beograd.
Ima mnogo stvari koje se mogu zavrsiti na bileteralnom nivou u smislu trgovine investicija i uopšteno biznisa.
Sad treba raditi prvo na natalitetu da bi opstali kao narod jačanju ekonomije i sto boljeg standarda gradjana poboljsati zdravstveni i obrazovani sistem koji je skroz zapušten i ne funkcionalan, naravno obrati ti dosta pažnje na odbranu i vojsku.
Kad to rešimo sami će nas zvati u EU.

Mi smo se vratili u jednopartijsko ludilo

pre 5 godina

Srbija na čelu sa Vučićem nikada neće biti primljena u EU, kad on ode tada će se ozbiljno razgovarati o prijemu. Zašto bi Zapad primao u svoje društvo jednakih zemlju u kojoj vlada režim kao u Turskoj, Rusiji ili S. Koreji? Podsetite se kako se slobodno živelo i pisalo dok se ovaj nije pre šest i po godina pojavio i prisvojio sve male ekrane tv-prijemnika, iz kojih njegova glava iskače kao da je na federima? Fabrike se mogu obnoviti, može ekonomija da beleži rast, ali sve to nije zamena za građansku slobodu i civilizovano prosvećeno društvo. Na šta liče one vojno-policijske parade, ko to još radi? Kome on pokazuje snagu oružja? Unazadio je za ovih šest i po godina Srbiju kao niko pre njega, obezglavio je masu koja blene u njega i njegove fraze, što se ponavljaju. Samo Srbija bez njega i srpskog radikalnog nacionalizma može da bude evropska zemlja.

aleksandar

pre 5 godina

Mozda nije samo Kosovo vazno, ali je sigurno najvaznije.
(Milan, 30. maj 2018 10:11)to kaze predsednik,a ja ti kazem da je pravna drzava najvaznija,a Kosovo na zadnjem mestu prioriteta.Predsednik kao svaki autokrata prica ono sto je njegovom birackom telu dobro za uvo.

Јелена

pre 5 godina

Britanija sprema "tihi" ostanak u EU jer su shvatili u kakvu poziciju su ih stavili njihovi "progresivni" glasači.
(Bregzit

Ово би требало да значи како је некаква мањина схватила у какву их је позицију довела већина и сада се ради на томе да се не поштује одлука већине. Прилично демократски, нема шта. Још само фали да се та мањина прогласи авангардом и онда се тачно зна на чему смо.

Veseli

pre 5 godina

Bili smo bliži EU u periodu 2004-2008,nego danas!
Tad smo počeli da ličimo na državu, period 2008-2012 je bio period stagnacije, sto i nije bilo loše, jer je u celoj EU bio loš period, ali smo od 2012 toliko propali kao država, toliko da nas više niko izvući ne može u narednih 20 godina.

igor

pre 5 godina

sve je u pravu kosovo i nije na prvom mestu ali bice glavni problem srbije je demokratija koje nema slobode medija i govora kojih nema velike stope korupcije koje ima lopovluka kojeg ima sve u svemu sa ovom vlascu nama i nije mesto u eu

slavija

pre 5 godina

Bugarska i Rumunija nisu bile spremne, zbog toga u EU više nikada i neće ući zemlje koje nisu do kraja spremne!
(bane, 30. maj 2018 16:45)

Primljene su da se ne bi priklonile Rusiji i da bi Nato izašao na Crno More. To je jedini razlog njihovog prijema. Kakva ljudska prava, pravosuđe, ekonomija? Da izlazimo na Jadran ne bi postojao nijedan uslov.

Pedja

pre 5 godina

Mi se ponašamo kao da smo spremni za EU. Državu gde su korupcija i kriminal najrazvijenije privredne grane niko normalan ne bi primio nidje!

genije

pre 5 godina

Vladavina prava.
To nama treba i bez EU.
Kome to nije jasno taj ne živi na ovoj ppaneti. Dovoljno je pogledati bilo koju vest - ubijaju se likovi sa pravosnažnim zatvorskim kaznama (pa kako su na slobodi?), neko zgazi nekog na pešačom i POBEGNE sa lica mesta i dobije nanogicu na par meseci a neko brani u svojoj kući svoju porodicu i povlači se po sudovima godinama (uništen život), očigledne, lako dokazive korupcionaške afere ("jelka" je samo poslednja u moru istih) tužilaštvo ne interesuje... Najgori oblik pravnog divljaštva je kad sama država krši sopstvene zakone...
Elem, da smo iole normalna država, da se zakoni kakvi god da su, sprovode, mnogo bi bilo lakše pregovarati i oko polotičkih stvari. Ovako smo paria država koju jaše ko kako stigne jer može, jer nemamo ništa uredjeno, nemamo se za šta uhvatiti a i ono malo što smo imali je sad razlupano...

Dobi

pre 5 godina

Ovi iz Evrope se ponasaju kao da su im amerikanci u vezi Kosova ubacili cipove u mozgove, pa svi kao papagaji ponavljaju jedno te isto i ako znaju da su kauboji to od nas siledzijski i najdrskije oteli,i sad se svi prave blesavi, kao da je Kosovo oduvek pripadalo Americi i siptarima i kao da nikad nije ni bilo Srpsko,jel moguce da su svi toliko mentalno zastranili,sta se Evrope tice Kosovo,kakve oni koristi imaju od toga,jel su svi ti politicari normalni i da li imaju i malo mozga kad ovoliko brane kaubojske interese i pljuju po Srbiji umesto da pljuju po kaubojima, koji su sad poceli da ugrozavaju i njihove interese.

s..nikolić

pre 5 godina

Bugarska i Rumunija su primljene u EU jer su se jednoglasno izjasnili da žele u EU i odmah krenuli u reformisanje svoje zemlje !
Mi , sa kratkim prekidom , smo bili ubeđeni da drugi trebaju da urade posao za nas !
Korupcija na svakom koraku , diktatura jedne stranke ili jedne osobe je po modelu severne koreje , turske pa i rusije nemaju dodirne tačke sa demokratijom !
Naš narod i ne voli demokratiju !

Aleksandar

pre 5 godina

@(Hygge, 30. maj 2018 10:14)

Island, a tek naročito Norveška i Švajcarska sa EU imaju daleko "gori" (po njihove domaće privrede) ugovor od SPP-a. Oni su svi deo evropske ekonomske zone gde, da bi im ostao bescarinski izvoz u države EU, oni bukvalno prepisuju sve što EK donese a da pritom nemaju pravo glasa u odluci o tim pravilima. Oni ne ulaze u EU jer im ne odgovaraju neekonomske strane unije - pre svega ograničenja za ugovore sa ne-EU državama (Norveška 'oće da slobodno trguje sa bliskim istokom i ulazi u zajedničke projekte sa Rusijom da bi lakše kontrolisali cenu nafte i gasa), ograničenja u finansijskim odlukama (glavni razlog zašto Švajcarska ne ulazi) kao i eksploatacione kvote (pre svega Island i Norveška zbog ribolova). Sve tri države da požele mogle bi do kraja godine da uđu u EU jer su sva svoja eksterna pravila uskladila sa EU.

Srbija, s druge strane, je mnogo bliža Sao Tome i Principe nego Islandu, a kamo li Norveškoj i Švajcarskoj, pa porediti takve babe i žabe je samo maliciozna zamena teza. Srbiji takav odnos sa EU jednostavno nije opcija niti će ikada biti. Quod licet Iovi non licet bovi.

bugar

pre 5 godina

Bugarska i Rumunija nisu bile spremne, zbog toga u EU više nikada i neće ući zemlje koje nisu do kraja spremne! (bane, 30. maj 2018 16:45) Primljene su da se ne bi priklonile Rusiji i da bi Nato izašao na Crno More. To je jedini razlog njihovog prijema. Kakva ljudska prava, pravosuđe, ekonomija? Da izlazimo na Jadran ne bi postojao nijedan uslov.(slavija, 30. maj 2018 17:31) Ove zemlje su primljene pre svega zbog bezrezervne podrske NATO tokom bombardovanja SR Jugoslavije, razlozi koje ste naveli takodje su isli u prilog navedenoj odluci!

Realista

pre 5 godina

Hygge

Tolike nebuloze u vasem komentaru. Island, Svajcarska i Norveska su u sengen zoni kao sto je vecina clanica EU. Drugo te iste drzave sa EU imaju jos jaci sporazum o trgovini nego Srbija sa vama losim SSP tj one su clanice Evropske ekonomske zone koju pored clanica EU cine i nekadasnje clanice EFTE koje nisu pristupile EU Norveska, Island i Svajcarska.

baradja

pre 5 godina

Mi prvo treba da napravimo red u svom dvorištu,ako je zato model EU,u redu,a što se samog prijema tiče možemo zaboraviti kao i Turska.Nažalost mi radimo sve na račun svoje štete,rušimo institucije,gušimo medijske slobode,skrnavimo demokratiju,uvodimo diktaturu,a sve neuspehe pravdamo problemom KiM,a i to radimo partokratski,tako da ništa ne valja.Oni što zagovaraju priznanje KiM zarad budućnosti su u debeloj zabludi,jer odricanje od tog dela teritorije može biti zamajac za već viđeni scenario rušenja SFRJ,Raška oblast,Vojvodina,pa kome treba takva budućnost.Šta bi ostavili našim pokolenjima,kakvu istoriju bi zapisali,da nas se večno stide naša deca,unučići...Dok je našim političkim "elitama"stranačka, nazovi politika, važnija od državne,mi ćemo živeti u bespravnoj,neuređenoj,siromašnoj zemlji,a takvi smo lak plen belosvetskim politikama i eksperimentima...Džaba nam slobodarski i ratnički duh u svim velikim ratovima,kad su nam politike u miru katastrofalne,kad naši političari ne umeju to da valorizuju,da definišu nacionalne interese koji su obavezujući za sve vlasti,oni se međusobno truju, grčevito bore za vlast,pljujući po sopstvenoj državi i time dajući otvorene signale neprijateljima spolja, da smo lak plen i pogodno tle za eksperimente svih vrsta ...Nije lako,pamet u glavu