Ponedeljak, 28.05.2018.

17:30

"Kažu dete uplašeno slikama abortusa – eto, izvinjavam se"

Izvor: Prva, B92

"Kažu dete uplašeno slikama abortusa – eto, izvinjavam se" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Takav je posao...

pre 5 godina

Kad bi deci pokazali kako se vadi umnjak ili zivac iz zuba, nikad ne bi isla kod zubara. Medicinske procedure nisu lepe za gledanje, puno je krvi, sluzi i ostalih neprijatnosti, ali to je zivot.

milan

pre 5 godina

Jadna li si bezbozna Srbijo,i svi peru ruke od tribine a stavili ste zenu na stub srama,a ovakve tribine bi trebalo da vide svi osmaci u Srbiji.Ginekolog prica samo o zastiti, o dusevnom stanju deteta nista (a zato posle samoubistva i sl.).Vratimo se svetosavlju i veronauci ili cemo totalno propasti.

Veliki brat

pre 5 godina

@(intelektualno bankrotirani teoreticari zavera, 28. maj 2018 17:49)

Aj' da odgovorim svima vama koji mislite da je uzrok bele kuge loš materijalni standard.

Pogledajte najmnogoljudnije zemlje sveta i njihov standard (čak i Kina ima relativno nizak BDP po glavi stanovnika), a pogledajte onda najbogatije i koliko se tamo rađa dece po bračnom paru.

Što je prosečan standard viši, to su socijalne razlike veće. Možeš da imaš u Švajcarskoj platu i 6000€ mesečno, ali trećinu daješ za stan, trećinu za hranu i druge sitnice, a trećinu potrošiš na kredit za auto, gorivo i druge stvari koje dolaze uz visok standard.
Sa druge strane, gledaš pojedince koji se bahate i daju po nekoliko stotina hiljada evra za auto, imaju po nekoliko stanova, vile na moru, vilu na planini... Možeš da maštaš o tome.

Sa druge strane, kad je većina naroda sirotinja kao u Bangladešu, Pakistanu, pojedinim afričkim zemljama i sl., komšija ima 20 krava, a ti samo 5. Pa lepo, tih 5 krava ti otele po jedno tele, i za godinu dana imaš 10 krava, za dve godine već 20.
Dakle, tu su socijalne razlike daleko manje, niko nema para za najke i ribok patike za decu, pa je po tom pitanju svejedno da li imaš dvoje ili desetoro dece.
Takođe, u siromašnim zemljama prevladava manuelni rad i zaostala poljoprivreda, gde je bitno što više ruku, pa je prednost imati više dece, jer to znači i više radne snage.

Genetacija '77

pre 5 godina

Kada smo bili 7-8 razred u školi je organizovano predavanje o štetnosti pušenja cigareta i tom prilikom je prikazan film sa slikama pluća pušača. Meni je to bilo dovoljno da nikada ne zapalim iako sam okružena pušačima. Mislim da takve stvari imaju efekat i da deca u tom uzrastu nisu mala. Ne kažem da će veliki procenat dece ozbiljno razmotriti posledice pušenja/abortusa ali određeni broj njih će prosto misliti o tome i imati neku "kočnicu" u svojoj svesti kada iskušenje bude pred njima. Život ne treba sakrivati od tinejdžera koji su već toliko izloženi medijskoj vulgarnosti. Treba im ukazati na posledice a kraj osnovne škole je pravo vreme. U srednjoj su već "veliki" i naravno misle da sve bolje znaju. Ovako kada se seme misli poseje u ranijoj dobi, polako tinja i kasnije, podsvest i savest su čudo od saveznika u roditeljskoj borbi da se tinejdžeri sačuvaju.

Devojka90

pre 5 godina

Ja mislim da su ovde stvari malo stvaljene u krivi kontekst. Ja kao devojka koja je nazalost iskusila to, pokazala bih tako nesto svojoj deci jednog dana. Ne zato sto sam protivnik abortusa, nisam, ali mislim da se danas gubi iz vida koje sve druge bezbolne stvari mogu da urade da do nezeđjene trudnoce ne dodje. Deca danas stupaju u seksualne odnose, nezrela i neinformisana. Neko koga je sramota da udje u radnju i kupi kondom ne treba da ima seks jos uvek. Devojka koju je sramota da trazi od momka da stavi kondom ili momak koji kenjka kad mu se to spomene isto tako. Ne radi se ovde o beloj kugi, radi se o tome da abortus ostavlja trajne psihicke posledice, a nekad nazalost i nepopravljive fizicke i zato treba mlade podstaknuti da misle o kontracepciji jer abortus treba da bude poslednji izbor, a ne nesto na sta se sigurno racuna. I treba ih ohrabriti da nije sramota insistirati da partneri vode racuna o zdravlju onog drugog a ne samo o trenutnom licnom komforu i da to treba da bude osnovno i najvaznije. Ja bih volela da je meni to neko usadio na vreme. Meni se cini da se ovde vise radi o zastiti zdravlja mlade devojke nego o udruzeno crkveno-drzavnoj propagandi.

Bezbroj

pre 5 godina

@(Dalje ruke od mog tela!, 28. maj 2018 17:13)
Niko vas ne dira. Ali nemate ni vi pravo da dirate druge, a to dete koje neko namerno abortira isto ima svoje telo i svoje pravo na život. Inače, svaka čast profesorici, i ne znam čemu se bune protivnici abortusa. Smeta istina? Mnogo je bolje da deca ostanu šokirana i istraumirana, ako će ih to sprečiti da u život urade nešto što bi ih dovelo do toga da moraju abortirati. Verujem da je ovaj mali šok mnogo efektniji u sprečavanju neželjenih trudnoća nego svi apeli, "radionice" i slične postmoderne koještarije.

NikolaD

pre 5 godina

Prvo, voleo bih da vidim taj film da bih utvrdio o cemu se radi. Siguran sam da je to kompletno propagandno smece verskih fundamentalista ali objektivnosti radi. Ima neko link?

M

pre 5 godina

Slike medicinske intervencije su neprimerene tom uzrastu. Zamislite, na primer, da prikazuju otvoreni prelom ruke ili operaciju slepog creva. To ni odrasli ne bi želeli da gledaju.

Slažem se s tim da je ovo smišljeno urađeno da bi se deca, i to baš devojčice, traumatizovale.

Inače sam vernik, pravoslavni, i puno ni smeta ovakvo ispiranje mozga. Savetovanje - u redu, ali ako se najavi kao savetovanje i ako organizuje crkva. Traumatizovanje u školi - nema plemenitog cilja koji to može da opravda.

ivan78bg

pre 5 godina

JAsno je u cemu je problem. Zeni koja se aktivno bori protiv zakona o abortusu vrsi svoju PROPAGANDU U OSNOVNOJ SKOLI!! Ko je to dozvolio!
Pritom prikazuje kako izgledaju abortusi posle 10 nedelje KOJI NISU DOZVOLJENI U OVOJ ZEMLJI(osim u slucajevma kada fetus-plod ima teske genetske poremecaje i kada to odobri eticka komisija)

kiza

pre 5 godina

jeca
Batali cednost i Uzivaj u sexu sa 13 godina?! Da li ste Vi normalni? Devojka sa 13 godina da menja partnere ko na traci da bi uzivala u sexu? Dobro je da niste nastavnik u osnovnoj skoli.

Always look at the bright side of life

pre 5 godina

jeca, 28. maj 2018 19:01

Šta vam tačno smeta? To što se propagira čednost među decom u 7. osnovne? To je 13 godina. Mislite li zaista da su i fizički, i psihički, i mentalno, a i duhovno spremni na seksualne odnose sa 13 godina? Oni su tek ušli u tinejdžerske godine, mnoge devojčice još nisu ni dobile menstruaciju. U čemu je problem biti čedan u 13 godina?

jeca

pre 5 godina

Kontracepcija pre svega, a ne cednost! Uzivati u seksu je nesto najlepse i najprirodnije! Ljudi nemaju seksualne odnose samo da bi pravili decu! Cim sam prvi put procitala da ovo crkva podrzava odmah sam pomislila sada ce da drve o cednosti, bla, bla, jednorozi, bla,bla, pojas nevinosti, bla, bla... Umesto da neko normalan i pametan odrzi predavanje o kontracepciji, polno prenosivim bolestima i to je to!

John

pre 5 godina

(John, 28. maj 2018 17:53)

Ah, pa gde to da zaboravim...
Dodati na onaj moj spisak još i:
- ako slučajno hoće da krste dete (navalili baba i deda ili krštavali njihovi prijatelji pa bi sad i oni...) i za to će pop da ih odere. I za to svakako par stotina evra. A to bude po sistemu "Pa, koliko date, ali niko ne daje manje od 100€"
Pitam se da l' bi moglo ovako - "Pope, gledali smo onaj film o abortusu i poslušali smo savete crkve/duhovnika... (koga god) i ovo dete nije abortirano. Je l' može zauzvrat krštenje za džabe?"

palanka

pre 5 godina

Deca 7 razred osnovne skole ne bi trebala da gledaju tako gnusne slike, pouka se moze dati i teoretski. Profesorka je psiho, a vama toga u Srbiji ne manjka.

xxl

pre 5 godina

'da čuvate čednost'...

ovo nije predavanje o štetnosti a još manje o prevenciji abortusa. ovo je predavanje o seksu kao nečemu što dobre devojke ne rade. valjda zato što se čuvaju za onog koji će sutra da ih mlati kao vola u kupusu a one će da kušuju i da radjaju.

AntiBot

pre 5 godina

U moju skolu svake godine dolaze inspektori iz 29. novembra i drze predavanja o prevenciji narkomanije, uz prezentaciju i inserte iz filma "Mi deca sa stanice Zoo". Prizori su uzasni, a opet, nikome ne pada na pamet da se buni jer svi dobro razumemo poentu.

au brate

pre 5 godina

Ova da promeni lekove, a i popovi koji prete seksom kao paklom. Deca su dovoljno u traumama, pustite roditelje da razgovaraju,manite se krvavih filmova.

bljak

pre 5 godina

Gospodja se izvinjava pro forme, bez pravog izvinjenja i kajanja, kao pokvareni politicar. Neverovatna crkvena propaganda pustena u skolu svetovne drzave. Cuj, beba nije zenino telo pre rodjenja? Ovo je neka medicina iz srednjeg veka.

Milence

pre 5 godina

Pustite decu, ona sve znaju i bez vas. Gledaju svakog dana na netu i tv-u razne stvari. Iskulirajte malo, pogledajte neko bolji fon sa dobrom rezolucijom i ''zapratite'' nekog zanimljivog na instagramu i vidite ima li neko dobro mesto za letovanje bez dece. Cimate se svakog dana. Zaslužili ste odmor. Manite se logike i gramatike, a decu ionako vaspitavaju svi drugi. Neka se uče na sopstvenom primeru i osete život punim plućima. Budite savremeni.

Mitar

pre 5 godina

Sta je vama ljudi?
Kamo srece da su ovakva predavanja redovna, smanjio bi se broj nezeljenih trudnoca i deca bi obazrivije stupale u odnose.
Holandija je drzava sa jako malim brojem abortusa, a razlog upravo lezi u edukaciji dece.
Neverovatno koliko smo zatucani!

City Girl

pre 5 godina

A Irska pre dva dana glasala da se abortus legalizuje i konacno usla u 21 vek. Mi se vracamo unazad. Prikazivati takav film deci na koju je inace lako uticati i manupulisati u tim godinama je cista propaganda. Nije problem u slikama, problem je sto se deci indirektno sugerise da je abortus losa stvar, ubistvo i da postoji happy end (devojka u filmu zadrzava bebu). Da li film pokazuje sta se dalje desava? Ko podize tu bebu? Gde je otac? Da li devojka nastavlja skolovanje? Deci treba pokazati sve argumente za i protiv abortusa, umesto sto se forsira samo jedna strana.I naravno, objasniti im kako se zastiiti od nezeljene trudnoce, sto je pre svega posao roditelja.

Horacije

pre 5 godina

Moglo je ovako, a moglo je onako, pa nije trebalo ovo nego ono... Suština je da deca vide nešto što može da im promeni život tj upropasti...
Imamo dete u kući koje je šesti razred i znam da nisu mali, a kamoli oni u sedmom...

John

pre 5 godina

(AntiBot, 28. maj 2018 18:16)

I? Je l' delotvorno? Je l' pomaže? Je l' zbog tog filma manje narkomana i manje droge?

Na stranu što porediš nešto što je krivično delo i kažnjivo, s nečim što je osnovno ljudsko pravo i još pokušavaš da ih strpaš u isti koš...

Igor

pre 5 godina

Glupost, pa mi smo u osnovnoj imali sve to jednom godisnje u sali za priredbe, o seksu, porodjaju, abortusu, delili su i kondome. Bili smo V osnovne ako ne i mladji.

BOTinator

pre 5 godina

Pogledajte na YouTube, u pitanju je verski fanatik. Mislim da je ovo dobra prilika da se diskutuje da se konacno veronauka (sic) izbaci iz obrazovnog sistema.

I drugo, zasto crkvu toliko zanima sta muskarci i zene rade sa svojim medjunozjem? Otkud tolika opterecenost?

vesna

pre 5 godina

materinstvo jeste lepo ali je moje i isključivo moje pravo da odlučim da li ću da rodim ili neću. kako moje tako i bilo koje druge žene. niko, ponavljam niko nema pravo da mi uskrati pravo na odlučivanje, niko nema pravo da odlučuje u moje ime.

i niko nema pravo da detetu u osnovnoj ili srednjoj školi nameće svoj lični stav /a pomenuti film jeste produkt njenog ličnog stava/ na način na koji je to uradila /i radi već dugo/ biljana spasić.

marija

pre 5 godina

Taj film treba pustiti bračnim partnerima koji imaju jedno dete.
Udate žene abortiraju,
tu je veliki problem.
Treba se pitati - zašto.

woah

pre 5 godina

Da se razumemo, ovo je potpuno naopako postavljena stvar. Do bele kuge dolazi zato što se ljudi sve manje odlučuju čak i za prvo dete. Razlog za to je najčešće ovaj "predivan" standard, koji je sve samo ne takav da možemo da verujemo da ćemo imati sve što nam je potrebno da bi dete odrastalo normalno. Čak i za one osnovne stvari se nema, a vrlo često ni za račune. Tako smo plaćeni, takva nam je država, takvi nas ljudi vode, takav nam je standard. Ljudi nemaju volje da se razmnožavaju. Ovde je, koliko vidim, ključno to da li će devojčica, kojoj se desilo ono što nije želela, sačuvati život u svom stomaku i roditi dete, ili spašavati živu glavu od svega što joj neželjena beba donosi. To da li je devojčica (devojka) abortirala ne dovodi do bele kuge, jer to dete nije ono što je devojčica planirala i želela. Od bele kuge jedino normalne plate spašavaju. Zašto ljudi ne bi pravili po dvoje-troje dece kad bi imali novca da ih podižu? Da ima para, bela kuga bi otišla u prošlost. Prema tome, ova žene je promašila temu.

mare

pre 5 godina

ljudi, bela kuga nije produkt nemastine vec nacina zivota... u zapadnoj evropi takodje postoji bela kuga... najveci prirodni prirastaj je u najnerazvijenijim zemljama! e sad, sto se tice abortusa, smatram da kada bi bio zabranjen, ljudi bi vise obracali paznju na kontracepciju, a slazem se da svako ima pravo na svoju odluku. inace seksualno obrazovanje kod nas ne postoji I to je veliki problem! a ovde se crkva mesa iz drugih pobuda! realno, ko bi zeleo porast prirastaja na konto 'nezeljene' dece! I konacno mislim da bi crkva preko fondova morala da ulaze u porodilista I vrtice a ne da zgrcu pare samo! ili da im se uvede porez! ako potegnu pitanje oduzete imovine, ok, da im se vrati sve ali lepo I da plate porez na to sve!!!

Ivan

pre 5 godina

Onda hajde i ljudima kojima treba da se operise srce ili neki tumor na mozgu da prikazujemo snimak operacije pre nego sto je budu imali. Pa kad im se nacifra pritisak i ne budu mogli da se operisu (pa potom umru), da trubimo kako to tako treba. 99% vas bi se onesvestilo da ima priliku da vidi ono sto hirurzi/sestre vide.

Mara

pre 5 godina

Abortus je toliko kompleksna tema da ne znam odakle bih počela. Kao majka dva deteta, za sebe mogu reći da sam "pro-life", ali porediti stavove tridesetogodišnje majke i uplašene devojčice je iluzorno. Imam drugarice koje su prekinule trudnoću i nije im bilo nimalo lako, a rana (trauma) neminovno ostaje ceo život, ili u najmanju ruku do eventualnog materinstva. Jedino što ja mogu da uradim jeste da vaspitam sutradan svoju decu da ne dođu u tu situaciju. Svoje bih dete savetovala da trudnoću uvek zadrži. Da tuđoj deci dajem savete nemam prava niti želim da to radim, kao što ne bih želela da sutradan iko nameće svoje stavove mojoj deci. Pozdrav

Никола87

pre 5 godina

Амери имају изреку "A lesson learned the hard way is the lesson best learned". Ово су хорор-методе, али ако ће ефикасно и дугорочно утицати на то да младим људима огаде ту злу праксу, онда зашто да не? Лек је ефикасан колико је горак.


Пример из мог детињства (нема везе са сексуалним образовањем, већ са учењем о дрогама и наркоманији, али иста ствар): кад сам био код друга, читао сам "Дрога: мит или болест" нашег великог стручњака за наркоманију, др Јована Букелића. У књизи су биле уметничке илустрације покојног македонског сликара Милоша Коџомана, које су представљале наркомане и њихова ментална стања, а тако су биле кошмарно осмишљене (Коџоманове слике иначе нису лаке за посматрати) да су ми оставиле трауму, имао сам несанице месецима. Заувек ми се утврдила чврста психичка баријера према узимању дрога, вероватно највише због ефекта тих слика.

stefan

pre 5 godina

već kao klinac sam gledao kako je deda klao kokoške i svinje da bismo imali da jedemo, gledao povrrđene ljude zq vreme rata, upisao srednju medicinsku i nagledao se svega i svačega, onda na prvoj vežbi iz anatomije na medicinskom fakultetu nisam pao u nesvest kao što je to bio slučaj uglavnom sa gimnazijalcima, opustite se sve je to sastavni deo života i odrastanja, velika stvar što su u osmom razredu videli abortua, pogledajte šta sve rade na internetu!

intelektualno bankrotirani teoreticari zavera

pre 5 godina

Doticna profesorka izgleda nikada nije procitala Bibliju, iako je vernik, ocigedno.

Knjiga Brojeva 5:11-31, tj. "test ljubomore" daje upustva od "Gospoda" kako izvrsiti abortus, u slucaju da muskarac posimnja u njenu vernost.

Izlazak 21:22-23

Kad se svade ljudi, pa koji od njih udari trudnu ženu tako da izađe iz nje dete, ali se ne dogodi smrt, da plati globu koliko muž ženin reče, a da plati preko sudija;

23 Ako li se dogodi smrt, tada ćeš uzeti život za život.

Biblija smatra da fetus nije zivo bice.

Levitski Zakonik 27:6

6 Ako je od jednog meseca do pet godina, cenićeš muško pet sikala srebra, a žensko ćeš ceniti tri sikla srebra.

Nista o deci mladjoj od mesec dana. Zenska deca starija od mesec dana vrede manje od muske dece izgleda.

Samo neki od primera, ima tu jos stosta od spaljivanja trudnih zena koje su prostitutje preko ubistva trudnih zena nakon bitaka do bozjeg kaznjavanja roditelja ubistvom nerodjene dece (ionako se 1/4 trudnoca zavrsi pobacajem).

Goran

pre 5 godina

Bolje abortirani fetus nego neuhranjena beba! Bolje abortirani fetus nego maloletnicki delikvent! Bolje abortirani fetus, nego huligan i manijak sutra na ulicama! Biti roditelj nije lako. Dete treba odrzavati, vaspitavati, izvesti na pravi put... Ako nisi spreman, nisi spreman. Plus na sve to, zena ima pravo na taj cin, to je civilizacisko pravo zene. Protiv sam selektivnih abortusa zbog totalnog neobrazovanja i biranje muskog preko zenskog deteta i to treba STROGO kaznjavati i zabraniti, jel je obicno uradjen na inicijativu muskog partnera u vezi i nagovor majke na takav cin i predstavlja vid zlostavljanja!

Bog odavno ne zalazi u crkve

pre 5 godina

Crkvu ne zanima bela kuga, njima je bitno da se sto vise sirotinje namnozi jer je namnozena sirotinja glavna masa vernika koja ce biti topovsko meso za borbu sa namnozenom sirotinjom iz drugih verskih zajednica.

John

pre 5 godina

"prvo govori o lepotama materinstva"

Lepote? OK, haj'mo redom:
- vodi trudnoću kod privatnika (jer državnog zabole, a često je isti)
- daj anesteziologu i lekaru
- moli se Bogu da oba rade kad dođe vreme
- tretiraju te kao stoku u porodilištu
- ako si radila na ugovor/određeno vreme 99% šanse da se pozdraviš sa poslom; a ako radiš privatan posao (sopstveni), opet se moli Bogu
- traži vezu za jaslice/vrtić, ako nema onda plaćaj privatno...
Eto, lepota kol'ko 'oćeš, a još ni u školu krenuli nismo...
I, pitam se, kod svakog od ovih koraka, gde su ovi što puštaju filmove da malo pripomognu?


"da određeni dokumentarni filomovi do kojih su došli nisu prikladni za taj program"

A prikladni su za decu...

"i onda govorimo o radostima života"

Radost života u zemlji Srbiji? Da nije žalosno bilo bi smešno...

sirokije_svatanja

pre 5 godina

Ajmo moralisti pocnite sa pametovanjem. Kao dete ginekologa znao sam kako sve to izgleda mnogo pre drugih, i sve to mi je pomoglo da kasnije kao mladic shvatim neke stvari. Da, ni ja ga ne volim (kondom) ali sam ga svaki put koristio prvenstveno radi svoje zastite a i zastite partnerke jer joj nikad ne bi dozvolio da bude u situaciji da bira abortus ili trudnocu. A sem toga, zena je u pravu, sta sve deca gledaju sto na internetu sto na tv-u. Bas ce da nauce neyto iz rijalitija ili iz skupstine.

Miloš

pre 5 godina

Protiv abortusa će se najbilje boriti promocijom zdravstvenog obrazovanja i seksualne kulture.
Sveštenici se javno zalažu protiv kontracepcije i bezobrazno isticu da su za metodu SOZDERŽANIJE!!!!!

Lude godine, eparhijsko-sremačke

pre 5 godina

Šta ga petljate, spinujete i ispirate mozak i deci i odraslima! Kakav abortus, populaciona politika i svetosavlje, i sve to smućkano i namenjeno učenicima sedmog razreda osnovne škole!? Učite decu da vole, da budu iskreni, pošteni i dosledni, kao što vi niste. Neka, za početak, ova tzv. profesorka prizna, pre svega, sebi, da to to što radi - radi kao crkvenu propagandu u državnim školama, uz blagoslov nekoga ko nije zadužen za javno obrazovanje. Ili, možda ta profesorka misli da jeste?

Samosvesna gradjanka

pre 5 godina

... Predavanje je održano u dogovoru sa veroučiteljem i direktorom škole, a u saradnji sa Eparhijom sremskom i vladikom Vasilijem. Ni direktorka ni veroučiteljka nisu znali šta sadrži taj film koji je prikazan...


Dozvolili da film bude prikazan a da nisu pitali o sadržaju? Stvarno moraš imati ,,visok'' IQ i isto toliko ,,visok'' nivo odgovornosti i visok nivo poverenje u bilo koju eparhiju i bilo kog vladiku - instituciju SPC i njene mantijaše, kojima, inače, ne treba blanko verovati - pa postupiti kako su postupili direktorka te škole i veroučiteljka!

Žena je ta koja treba da ima glavnu i završnu reč u odlučivanju da li će roditi dete koje je u njenom telu!
Standard porodice i broj dece u porodici ima veoma, veoma malo međusobne veze. Da nije tako, ne bi u siromašnim državama, u državama neposredno izašliim iz rata, u porodicama koje primaju socijalnu pomoć i u kojoj je siromaštvo nasleđeno i/li postalo nasledno bilo rađano i nastavlja da se rađa po petoro, šestoro, desetoro dece.

Mala

pre 5 godina

Ovo je namerna i smišljena traumatizacija dece, pogotovo devojčica. To šta će deca, ili šta deca neće gledati na TV u je stvar njihovih roditelja. Ne znam o kakvim ubistvima u predškoskom uzrastu dotična bulazni. Ali da sam roditelj deteta koje je bilo primorano da gleda taj film, duhovnik je ne bi spasao. A ni advokat. Bolesna žea.

BVB

pre 5 godina

Pre neki dan onaj nacionalista sad ova doktorka još su uveli neke srednjevekovne predmete tipa veronauka i narodna tradicija
(Doktor direktor, 28. maj 2018 17:29)

Podsetnik: "Verska nastava i Gradjansko vaspitanje su obavezni IZBORNI predmeti u obrazovnom sistemu MP Republike Srbije. S tim u vezi, roditelji ucenika biraju na svake 4 godine, koji ce predmet pohadjati njegovo dete. Roditelji mogu, ako za to postoji adekvatna potreba, promeniti izbor predmeta svake godine, bez obzira na gore navedeni ciklus od 4 godine". Tako da bih Vas zamolio, da ne ugrozavate pravo na slobodan izbor svakog coveka. Veliki pozdrav svima.

Dalje ruke od mog tela!

pre 5 godina

Abortus neljudski cin?! I silovanje je neljudski cin! Zadrzite svoje (i crkveno) misljenje za sebe! Fetus nije deo mog tela - ma nemoj mi reci! Dok raste u mom telu i od mog tela - deo je mog tela! A MOJE telo je samo MOJE!

Bojan Cimbaljević

pre 5 godina

Ako dotična „profesorka" želi da se bori protiv abortusa, to neka radi tako da ne ugrožava prava dece na bezbedno detinjstvo i to u školi, od svih mesta!

sirokije_svatanja

pre 5 godina

Ajmo moralisti pocnite sa pametovanjem. Kao dete ginekologa znao sam kako sve to izgleda mnogo pre drugih, i sve to mi je pomoglo da kasnije kao mladic shvatim neke stvari. Da, ni ja ga ne volim (kondom) ali sam ga svaki put koristio prvenstveno radi svoje zastite a i zastite partnerke jer joj nikad ne bi dozvolio da bude u situaciji da bira abortus ili trudnocu. A sem toga, zena je u pravu, sta sve deca gledaju sto na internetu sto na tv-u. Bas ce da nauce neyto iz rijalitija ili iz skupstine.

woah

pre 5 godina

Da se razumemo, ovo je potpuno naopako postavljena stvar. Do bele kuge dolazi zato što se ljudi sve manje odlučuju čak i za prvo dete. Razlog za to je najčešće ovaj "predivan" standard, koji je sve samo ne takav da možemo da verujemo da ćemo imati sve što nam je potrebno da bi dete odrastalo normalno. Čak i za one osnovne stvari se nema, a vrlo često ni za račune. Tako smo plaćeni, takva nam je država, takvi nas ljudi vode, takav nam je standard. Ljudi nemaju volje da se razmnožavaju. Ovde je, koliko vidim, ključno to da li će devojčica, kojoj se desilo ono što nije želela, sačuvati život u svom stomaku i roditi dete, ili spašavati živu glavu od svega što joj neželjena beba donosi. To da li je devojčica (devojka) abortirala ne dovodi do bele kuge, jer to dete nije ono što je devojčica planirala i želela. Od bele kuge jedino normalne plate spašavaju. Zašto ljudi ne bi pravili po dvoje-troje dece kad bi imali novca da ih podižu? Da ima para, bela kuga bi otišla u prošlost. Prema tome, ova žene je promašila temu.

Dalje ruke od mog tela!

pre 5 godina

Abortus neljudski cin?! I silovanje je neljudski cin! Zadrzite svoje (i crkveno) misljenje za sebe! Fetus nije deo mog tela - ma nemoj mi reci! Dok raste u mom telu i od mog tela - deo je mog tela! A MOJE telo je samo MOJE!

vesna

pre 5 godina

materinstvo jeste lepo ali je moje i isključivo moje pravo da odlučim da li ću da rodim ili neću. kako moje tako i bilo koje druge žene. niko, ponavljam niko nema pravo da mi uskrati pravo na odlučivanje, niko nema pravo da odlučuje u moje ime.

i niko nema pravo da detetu u osnovnoj ili srednjoj školi nameće svoj lični stav /a pomenuti film jeste produkt njenog ličnog stava/ na način na koji je to uradila /i radi već dugo/ biljana spasić.

Miloš

pre 5 godina

Protiv abortusa će se najbilje boriti promocijom zdravstvenog obrazovanja i seksualne kulture.
Sveštenici se javno zalažu protiv kontracepcije i bezobrazno isticu da su za metodu SOZDERŽANIJE!!!!!

Bog odavno ne zalazi u crkve

pre 5 godina

Crkvu ne zanima bela kuga, njima je bitno da se sto vise sirotinje namnozi jer je namnozena sirotinja glavna masa vernika koja ce biti topovsko meso za borbu sa namnozenom sirotinjom iz drugih verskih zajednica.

Bojan Cimbaljević

pre 5 godina

Ako dotična „profesorka" želi da se bori protiv abortusa, to neka radi tako da ne ugrožava prava dece na bezbedno detinjstvo i to u školi, od svih mesta!

Goran

pre 5 godina

Bolje abortirani fetus nego neuhranjena beba! Bolje abortirani fetus nego maloletnicki delikvent! Bolje abortirani fetus, nego huligan i manijak sutra na ulicama! Biti roditelj nije lako. Dete treba odrzavati, vaspitavati, izvesti na pravi put... Ako nisi spreman, nisi spreman. Plus na sve to, zena ima pravo na taj cin, to je civilizacisko pravo zene. Protiv sam selektivnih abortusa zbog totalnog neobrazovanja i biranje muskog preko zenskog deteta i to treba STROGO kaznjavati i zabraniti, jel je obicno uradjen na inicijativu muskog partnera u vezi i nagovor majke na takav cin i predstavlja vid zlostavljanja!

stefan

pre 5 godina

već kao klinac sam gledao kako je deda klao kokoške i svinje da bismo imali da jedemo, gledao povrrđene ljude zq vreme rata, upisao srednju medicinsku i nagledao se svega i svačega, onda na prvoj vežbi iz anatomije na medicinskom fakultetu nisam pao u nesvest kao što je to bio slučaj uglavnom sa gimnazijalcima, opustite se sve je to sastavni deo života i odrastanja, velika stvar što su u osmom razredu videli abortua, pogledajte šta sve rade na internetu!

John

pre 5 godina

"prvo govori o lepotama materinstva"

Lepote? OK, haj'mo redom:
- vodi trudnoću kod privatnika (jer državnog zabole, a često je isti)
- daj anesteziologu i lekaru
- moli se Bogu da oba rade kad dođe vreme
- tretiraju te kao stoku u porodilištu
- ako si radila na ugovor/određeno vreme 99% šanse da se pozdraviš sa poslom; a ako radiš privatan posao (sopstveni), opet se moli Bogu
- traži vezu za jaslice/vrtić, ako nema onda plaćaj privatno...
Eto, lepota kol'ko 'oćeš, a još ni u školu krenuli nismo...
I, pitam se, kod svakog od ovih koraka, gde su ovi što puštaju filmove da malo pripomognu?


"da određeni dokumentarni filomovi do kojih su došli nisu prikladni za taj program"

A prikladni su za decu...

"i onda govorimo o radostima života"

Radost života u zemlji Srbiji? Da nije žalosno bilo bi smešno...

City Girl

pre 5 godina

A Irska pre dva dana glasala da se abortus legalizuje i konacno usla u 21 vek. Mi se vracamo unazad. Prikazivati takav film deci na koju je inace lako uticati i manupulisati u tim godinama je cista propaganda. Nije problem u slikama, problem je sto se deci indirektno sugerise da je abortus losa stvar, ubistvo i da postoji happy end (devojka u filmu zadrzava bebu). Da li film pokazuje sta se dalje desava? Ko podize tu bebu? Gde je otac? Da li devojka nastavlja skolovanje? Deci treba pokazati sve argumente za i protiv abortusa, umesto sto se forsira samo jedna strana.I naravno, objasniti im kako se zastiiti od nezeljene trudnoce, sto je pre svega posao roditelja.

Lude godine, eparhijsko-sremačke

pre 5 godina

Šta ga petljate, spinujete i ispirate mozak i deci i odraslima! Kakav abortus, populaciona politika i svetosavlje, i sve to smućkano i namenjeno učenicima sedmog razreda osnovne škole!? Učite decu da vole, da budu iskreni, pošteni i dosledni, kao što vi niste. Neka, za početak, ova tzv. profesorka prizna, pre svega, sebi, da to to što radi - radi kao crkvenu propagandu u državnim školama, uz blagoslov nekoga ko nije zadužen za javno obrazovanje. Ili, možda ta profesorka misli da jeste?

Никола87

pre 5 godina

Амери имају изреку "A lesson learned the hard way is the lesson best learned". Ово су хорор-методе, али ако ће ефикасно и дугорочно утицати на то да младим људима огаде ту злу праксу, онда зашто да не? Лек је ефикасан колико је горак.


Пример из мог детињства (нема везе са сексуалним образовањем, већ са учењем о дрогама и наркоманији, али иста ствар): кад сам био код друга, читао сам "Дрога: мит или болест" нашег великог стручњака за наркоманију, др Јована Букелића. У књизи су биле уметничке илустрације покојног македонског сликара Милоша Коџомана, које су представљале наркомане и њихова ментална стања, а тако су биле кошмарно осмишљене (Коџоманове слике иначе нису лаке за посматрати) да су ми оставиле трауму, имао сам несанице месецима. Заувек ми се утврдила чврста психичка баријера према узимању дрога, вероватно највише због ефекта тих слика.

jeca

pre 5 godina

Kontracepcija pre svega, a ne cednost! Uzivati u seksu je nesto najlepse i najprirodnije! Ljudi nemaju seksualne odnose samo da bi pravili decu! Cim sam prvi put procitala da ovo crkva podrzava odmah sam pomislila sada ce da drve o cednosti, bla, bla, jednorozi, bla,bla, pojas nevinosti, bla, bla... Umesto da neko normalan i pametan odrzi predavanje o kontracepciji, polno prenosivim bolestima i to je to!

Mala

pre 5 godina

Ovo je namerna i smišljena traumatizacija dece, pogotovo devojčica. To šta će deca, ili šta deca neće gledati na TV u je stvar njihovih roditelja. Ne znam o kakvim ubistvima u predškoskom uzrastu dotična bulazni. Ali da sam roditelj deteta koje je bilo primorano da gleda taj film, duhovnik je ne bi spasao. A ni advokat. Bolesna žea.

xxl

pre 5 godina

'da čuvate čednost'...

ovo nije predavanje o štetnosti a još manje o prevenciji abortusa. ovo je predavanje o seksu kao nečemu što dobre devojke ne rade. valjda zato što se čuvaju za onog koji će sutra da ih mlati kao vola u kupusu a one će da kušuju i da radjaju.

BOTinator

pre 5 godina

Pogledajte na YouTube, u pitanju je verski fanatik. Mislim da je ovo dobra prilika da se diskutuje da se konacno veronauka (sic) izbaci iz obrazovnog sistema.

I drugo, zasto crkvu toliko zanima sta muskarci i zene rade sa svojim medjunozjem? Otkud tolika opterecenost?

Mara

pre 5 godina

Abortus je toliko kompleksna tema da ne znam odakle bih počela. Kao majka dva deteta, za sebe mogu reći da sam "pro-life", ali porediti stavove tridesetogodišnje majke i uplašene devojčice je iluzorno. Imam drugarice koje su prekinule trudnoću i nije im bilo nimalo lako, a rana (trauma) neminovno ostaje ceo život, ili u najmanju ruku do eventualnog materinstva. Jedino što ja mogu da uradim jeste da vaspitam sutradan svoju decu da ne dođu u tu situaciju. Svoje bih dete savetovala da trudnoću uvek zadrži. Da tuđoj deci dajem savete nemam prava niti želim da to radim, kao što ne bih želela da sutradan iko nameće svoje stavove mojoj deci. Pozdrav

bljak

pre 5 godina

Gospodja se izvinjava pro forme, bez pravog izvinjenja i kajanja, kao pokvareni politicar. Neverovatna crkvena propaganda pustena u skolu svetovne drzave. Cuj, beba nije zenino telo pre rodjenja? Ovo je neka medicina iz srednjeg veka.

mare

pre 5 godina

ljudi, bela kuga nije produkt nemastine vec nacina zivota... u zapadnoj evropi takodje postoji bela kuga... najveci prirodni prirastaj je u najnerazvijenijim zemljama! e sad, sto se tice abortusa, smatram da kada bi bio zabranjen, ljudi bi vise obracali paznju na kontracepciju, a slazem se da svako ima pravo na svoju odluku. inace seksualno obrazovanje kod nas ne postoji I to je veliki problem! a ovde se crkva mesa iz drugih pobuda! realno, ko bi zeleo porast prirastaja na konto 'nezeljene' dece! I konacno mislim da bi crkva preko fondova morala da ulaze u porodilista I vrtice a ne da zgrcu pare samo! ili da im se uvede porez! ako potegnu pitanje oduzete imovine, ok, da im se vrati sve ali lepo I da plate porez na to sve!!!

Mitar

pre 5 godina

Sta je vama ljudi?
Kamo srece da su ovakva predavanja redovna, smanjio bi se broj nezeljenih trudnoca i deca bi obazrivije stupale u odnose.
Holandija je drzava sa jako malim brojem abortusa, a razlog upravo lezi u edukaciji dece.
Neverovatno koliko smo zatucani!

Samosvesna gradjanka

pre 5 godina

... Predavanje je održano u dogovoru sa veroučiteljem i direktorom škole, a u saradnji sa Eparhijom sremskom i vladikom Vasilijem. Ni direktorka ni veroučiteljka nisu znali šta sadrži taj film koji je prikazan...


Dozvolili da film bude prikazan a da nisu pitali o sadržaju? Stvarno moraš imati ,,visok'' IQ i isto toliko ,,visok'' nivo odgovornosti i visok nivo poverenje u bilo koju eparhiju i bilo kog vladiku - instituciju SPC i njene mantijaše, kojima, inače, ne treba blanko verovati - pa postupiti kako su postupili direktorka te škole i veroučiteljka!

Žena je ta koja treba da ima glavnu i završnu reč u odlučivanju da li će roditi dete koje je u njenom telu!
Standard porodice i broj dece u porodici ima veoma, veoma malo međusobne veze. Da nije tako, ne bi u siromašnim državama, u državama neposredno izašliim iz rata, u porodicama koje primaju socijalnu pomoć i u kojoj je siromaštvo nasleđeno i/li postalo nasledno bilo rađano i nastavlja da se rađa po petoro, šestoro, desetoro dece.

au brate

pre 5 godina

Ova da promeni lekove, a i popovi koji prete seksom kao paklom. Deca su dovoljno u traumama, pustite roditelje da razgovaraju,manite se krvavih filmova.

AntiBot

pre 5 godina

U moju skolu svake godine dolaze inspektori iz 29. novembra i drze predavanja o prevenciji narkomanije, uz prezentaciju i inserte iz filma "Mi deca sa stanice Zoo". Prizori su uzasni, a opet, nikome ne pada na pamet da se buni jer svi dobro razumemo poentu.

John

pre 5 godina

(John, 28. maj 2018 17:53)

Ah, pa gde to da zaboravim...
Dodati na onaj moj spisak još i:
- ako slučajno hoće da krste dete (navalili baba i deda ili krštavali njihovi prijatelji pa bi sad i oni...) i za to će pop da ih odere. I za to svakako par stotina evra. A to bude po sistemu "Pa, koliko date, ali niko ne daje manje od 100€"
Pitam se da l' bi moglo ovako - "Pope, gledali smo onaj film o abortusu i poslušali smo savete crkve/duhovnika... (koga god) i ovo dete nije abortirano. Je l' može zauzvrat krštenje za džabe?"

Ivan

pre 5 godina

Onda hajde i ljudima kojima treba da se operise srce ili neki tumor na mozgu da prikazujemo snimak operacije pre nego sto je budu imali. Pa kad im se nacifra pritisak i ne budu mogli da se operisu (pa potom umru), da trubimo kako to tako treba. 99% vas bi se onesvestilo da ima priliku da vidi ono sto hirurzi/sestre vide.

palanka

pre 5 godina

Deca 7 razred osnovne skole ne bi trebala da gledaju tako gnusne slike, pouka se moze dati i teoretski. Profesorka je psiho, a vama toga u Srbiji ne manjka.

John

pre 5 godina

(AntiBot, 28. maj 2018 18:16)

I? Je l' delotvorno? Je l' pomaže? Je l' zbog tog filma manje narkomana i manje droge?

Na stranu što porediš nešto što je krivično delo i kažnjivo, s nečim što je osnovno ljudsko pravo i još pokušavaš da ih strpaš u isti koš...

Horacije

pre 5 godina

Moglo je ovako, a moglo je onako, pa nije trebalo ovo nego ono... Suština je da deca vide nešto što može da im promeni život tj upropasti...
Imamo dete u kući koje je šesti razred i znam da nisu mali, a kamoli oni u sedmom...

BVB

pre 5 godina

Pre neki dan onaj nacionalista sad ova doktorka još su uveli neke srednjevekovne predmete tipa veronauka i narodna tradicija
(Doktor direktor, 28. maj 2018 17:29)

Podsetnik: "Verska nastava i Gradjansko vaspitanje su obavezni IZBORNI predmeti u obrazovnom sistemu MP Republike Srbije. S tim u vezi, roditelji ucenika biraju na svake 4 godine, koji ce predmet pohadjati njegovo dete. Roditelji mogu, ako za to postoji adekvatna potreba, promeniti izbor predmeta svake godine, bez obzira na gore navedeni ciklus od 4 godine". Tako da bih Vas zamolio, da ne ugrozavate pravo na slobodan izbor svakog coveka. Veliki pozdrav svima.

marija

pre 5 godina

Taj film treba pustiti bračnim partnerima koji imaju jedno dete.
Udate žene abortiraju,
tu je veliki problem.
Treba se pitati - zašto.

intelektualno bankrotirani teoreticari zavera

pre 5 godina

Doticna profesorka izgleda nikada nije procitala Bibliju, iako je vernik, ocigedno.

Knjiga Brojeva 5:11-31, tj. "test ljubomore" daje upustva od "Gospoda" kako izvrsiti abortus, u slucaju da muskarac posimnja u njenu vernost.

Izlazak 21:22-23

Kad se svade ljudi, pa koji od njih udari trudnu ženu tako da izađe iz nje dete, ali se ne dogodi smrt, da plati globu koliko muž ženin reče, a da plati preko sudija;

23 Ako li se dogodi smrt, tada ćeš uzeti život za život.

Biblija smatra da fetus nije zivo bice.

Levitski Zakonik 27:6

6 Ako je od jednog meseca do pet godina, cenićeš muško pet sikala srebra, a žensko ćeš ceniti tri sikla srebra.

Nista o deci mladjoj od mesec dana. Zenska deca starija od mesec dana vrede manje od muske dece izgleda.

Samo neki od primera, ima tu jos stosta od spaljivanja trudnih zena koje su prostitutje preko ubistva trudnih zena nakon bitaka do bozjeg kaznjavanja roditelja ubistvom nerodjene dece (ionako se 1/4 trudnoca zavrsi pobacajem).

Igor

pre 5 godina

Glupost, pa mi smo u osnovnoj imali sve to jednom godisnje u sali za priredbe, o seksu, porodjaju, abortusu, delili su i kondome. Bili smo V osnovne ako ne i mladji.

kiza

pre 5 godina

jeca
Batali cednost i Uzivaj u sexu sa 13 godina?! Da li ste Vi normalni? Devojka sa 13 godina da menja partnere ko na traci da bi uzivala u sexu? Dobro je da niste nastavnik u osnovnoj skoli.

Always look at the bright side of life

pre 5 godina

jeca, 28. maj 2018 19:01

Šta vam tačno smeta? To što se propagira čednost među decom u 7. osnovne? To je 13 godina. Mislite li zaista da su i fizički, i psihički, i mentalno, a i duhovno spremni na seksualne odnose sa 13 godina? Oni su tek ušli u tinejdžerske godine, mnoge devojčice još nisu ni dobile menstruaciju. U čemu je problem biti čedan u 13 godina?

Bezbroj

pre 5 godina

@(Dalje ruke od mog tela!, 28. maj 2018 17:13)
Niko vas ne dira. Ali nemate ni vi pravo da dirate druge, a to dete koje neko namerno abortira isto ima svoje telo i svoje pravo na život. Inače, svaka čast profesorici, i ne znam čemu se bune protivnici abortusa. Smeta istina? Mnogo je bolje da deca ostanu šokirana i istraumirana, ako će ih to sprečiti da u život urade nešto što bi ih dovelo do toga da moraju abortirati. Verujem da je ovaj mali šok mnogo efektniji u sprečavanju neželjenih trudnoća nego svi apeli, "radionice" i slične postmoderne koještarije.

Milence

pre 5 godina

Pustite decu, ona sve znaju i bez vas. Gledaju svakog dana na netu i tv-u razne stvari. Iskulirajte malo, pogledajte neko bolji fon sa dobrom rezolucijom i ''zapratite'' nekog zanimljivog na instagramu i vidite ima li neko dobro mesto za letovanje bez dece. Cimate se svakog dana. Zaslužili ste odmor. Manite se logike i gramatike, a decu ionako vaspitavaju svi drugi. Neka se uče na sopstvenom primeru i osete život punim plućima. Budite savremeni.

ivan78bg

pre 5 godina

JAsno je u cemu je problem. Zeni koja se aktivno bori protiv zakona o abortusu vrsi svoju PROPAGANDU U OSNOVNOJ SKOLI!! Ko je to dozvolio!
Pritom prikazuje kako izgledaju abortusi posle 10 nedelje KOJI NISU DOZVOLJENI U OVOJ ZEMLJI(osim u slucajevma kada fetus-plod ima teske genetske poremecaje i kada to odobri eticka komisija)

NikolaD

pre 5 godina

Prvo, voleo bih da vidim taj film da bih utvrdio o cemu se radi. Siguran sam da je to kompletno propagandno smece verskih fundamentalista ali objektivnosti radi. Ima neko link?

M

pre 5 godina

Slike medicinske intervencije su neprimerene tom uzrastu. Zamislite, na primer, da prikazuju otvoreni prelom ruke ili operaciju slepog creva. To ni odrasli ne bi želeli da gledaju.

Slažem se s tim da je ovo smišljeno urađeno da bi se deca, i to baš devojčice, traumatizovale.

Inače sam vernik, pravoslavni, i puno ni smeta ovakvo ispiranje mozga. Savetovanje - u redu, ali ako se najavi kao savetovanje i ako organizuje crkva. Traumatizovanje u školi - nema plemenitog cilja koji to može da opravda.

Devojka90

pre 5 godina

Ja mislim da su ovde stvari malo stvaljene u krivi kontekst. Ja kao devojka koja je nazalost iskusila to, pokazala bih tako nesto svojoj deci jednog dana. Ne zato sto sam protivnik abortusa, nisam, ali mislim da se danas gubi iz vida koje sve druge bezbolne stvari mogu da urade da do nezeđjene trudnoce ne dodje. Deca danas stupaju u seksualne odnose, nezrela i neinformisana. Neko koga je sramota da udje u radnju i kupi kondom ne treba da ima seks jos uvek. Devojka koju je sramota da trazi od momka da stavi kondom ili momak koji kenjka kad mu se to spomene isto tako. Ne radi se ovde o beloj kugi, radi se o tome da abortus ostavlja trajne psihicke posledice, a nekad nazalost i nepopravljive fizicke i zato treba mlade podstaknuti da misle o kontracepciji jer abortus treba da bude poslednji izbor, a ne nesto na sta se sigurno racuna. I treba ih ohrabriti da nije sramota insistirati da partneri vode racuna o zdravlju onog drugog a ne samo o trenutnom licnom komforu i da to treba da bude osnovno i najvaznije. Ja bih volela da je meni to neko usadio na vreme. Meni se cini da se ovde vise radi o zastiti zdravlja mlade devojke nego o udruzeno crkveno-drzavnoj propagandi.

Genetacija '77

pre 5 godina

Kada smo bili 7-8 razred u školi je organizovano predavanje o štetnosti pušenja cigareta i tom prilikom je prikazan film sa slikama pluća pušača. Meni je to bilo dovoljno da nikada ne zapalim iako sam okružena pušačima. Mislim da takve stvari imaju efekat i da deca u tom uzrastu nisu mala. Ne kažem da će veliki procenat dece ozbiljno razmotriti posledice pušenja/abortusa ali određeni broj njih će prosto misliti o tome i imati neku "kočnicu" u svojoj svesti kada iskušenje bude pred njima. Život ne treba sakrivati od tinejdžera koji su već toliko izloženi medijskoj vulgarnosti. Treba im ukazati na posledice a kraj osnovne škole je pravo vreme. U srednjoj su već "veliki" i naravno misle da sve bolje znaju. Ovako kada se seme misli poseje u ranijoj dobi, polako tinja i kasnije, podsvest i savest su čudo od saveznika u roditeljskoj borbi da se tinejdžeri sačuvaju.

milan

pre 5 godina

Jadna li si bezbozna Srbijo,i svi peru ruke od tribine a stavili ste zenu na stub srama,a ovakve tribine bi trebalo da vide svi osmaci u Srbiji.Ginekolog prica samo o zastiti, o dusevnom stanju deteta nista (a zato posle samoubistva i sl.).Vratimo se svetosavlju i veronauci ili cemo totalno propasti.

Veliki brat

pre 5 godina

@(intelektualno bankrotirani teoreticari zavera, 28. maj 2018 17:49)

Aj' da odgovorim svima vama koji mislite da je uzrok bele kuge loš materijalni standard.

Pogledajte najmnogoljudnije zemlje sveta i njihov standard (čak i Kina ima relativno nizak BDP po glavi stanovnika), a pogledajte onda najbogatije i koliko se tamo rađa dece po bračnom paru.

Što je prosečan standard viši, to su socijalne razlike veće. Možeš da imaš u Švajcarskoj platu i 6000€ mesečno, ali trećinu daješ za stan, trećinu za hranu i druge sitnice, a trećinu potrošiš na kredit za auto, gorivo i druge stvari koje dolaze uz visok standard.
Sa druge strane, gledaš pojedince koji se bahate i daju po nekoliko stotina hiljada evra za auto, imaju po nekoliko stanova, vile na moru, vilu na planini... Možeš da maštaš o tome.

Sa druge strane, kad je većina naroda sirotinja kao u Bangladešu, Pakistanu, pojedinim afričkim zemljama i sl., komšija ima 20 krava, a ti samo 5. Pa lepo, tih 5 krava ti otele po jedno tele, i za godinu dana imaš 10 krava, za dve godine već 20.
Dakle, tu su socijalne razlike daleko manje, niko nema para za najke i ribok patike za decu, pa je po tom pitanju svejedno da li imaš dvoje ili desetoro dece.
Takođe, u siromašnim zemljama prevladava manuelni rad i zaostala poljoprivreda, gde je bitno što više ruku, pa je prednost imati više dece, jer to znači i više radne snage.

Takav je posao...

pre 5 godina

Kad bi deci pokazali kako se vadi umnjak ili zivac iz zuba, nikad ne bi isla kod zubara. Medicinske procedure nisu lepe za gledanje, puno je krvi, sluzi i ostalih neprijatnosti, ali to je zivot.

Bojan Cimbaljević

pre 5 godina

Ako dotična „profesorka" želi da se bori protiv abortusa, to neka radi tako da ne ugrožava prava dece na bezbedno detinjstvo i to u školi, od svih mesta!

vesna

pre 5 godina

materinstvo jeste lepo ali je moje i isključivo moje pravo da odlučim da li ću da rodim ili neću. kako moje tako i bilo koje druge žene. niko, ponavljam niko nema pravo da mi uskrati pravo na odlučivanje, niko nema pravo da odlučuje u moje ime.

i niko nema pravo da detetu u osnovnoj ili srednjoj školi nameće svoj lični stav /a pomenuti film jeste produkt njenog ličnog stava/ na način na koji je to uradila /i radi već dugo/ biljana spasić.

Dalje ruke od mog tela!

pre 5 godina

Abortus neljudski cin?! I silovanje je neljudski cin! Zadrzite svoje (i crkveno) misljenje za sebe! Fetus nije deo mog tela - ma nemoj mi reci! Dok raste u mom telu i od mog tela - deo je mog tela! A MOJE telo je samo MOJE!

Mala

pre 5 godina

Ovo je namerna i smišljena traumatizacija dece, pogotovo devojčica. To šta će deca, ili šta deca neće gledati na TV u je stvar njihovih roditelja. Ne znam o kakvim ubistvima u predškoskom uzrastu dotična bulazni. Ali da sam roditelj deteta koje je bilo primorano da gleda taj film, duhovnik je ne bi spasao. A ni advokat. Bolesna žea.

sirokije_svatanja

pre 5 godina

Ajmo moralisti pocnite sa pametovanjem. Kao dete ginekologa znao sam kako sve to izgleda mnogo pre drugih, i sve to mi je pomoglo da kasnije kao mladic shvatim neke stvari. Da, ni ja ga ne volim (kondom) ali sam ga svaki put koristio prvenstveno radi svoje zastite a i zastite partnerke jer joj nikad ne bi dozvolio da bude u situaciji da bira abortus ili trudnocu. A sem toga, zena je u pravu, sta sve deca gledaju sto na internetu sto na tv-u. Bas ce da nauce neyto iz rijalitija ili iz skupstine.

woah

pre 5 godina

Da se razumemo, ovo je potpuno naopako postavljena stvar. Do bele kuge dolazi zato što se ljudi sve manje odlučuju čak i za prvo dete. Razlog za to je najčešće ovaj "predivan" standard, koji je sve samo ne takav da možemo da verujemo da ćemo imati sve što nam je potrebno da bi dete odrastalo normalno. Čak i za one osnovne stvari se nema, a vrlo često ni za račune. Tako smo plaćeni, takva nam je država, takvi nas ljudi vode, takav nam je standard. Ljudi nemaju volje da se razmnožavaju. Ovde je, koliko vidim, ključno to da li će devojčica, kojoj se desilo ono što nije želela, sačuvati život u svom stomaku i roditi dete, ili spašavati živu glavu od svega što joj neželjena beba donosi. To da li je devojčica (devojka) abortirala ne dovodi do bele kuge, jer to dete nije ono što je devojčica planirala i želela. Od bele kuge jedino normalne plate spašavaju. Zašto ljudi ne bi pravili po dvoje-troje dece kad bi imali novca da ih podižu? Da ima para, bela kuga bi otišla u prošlost. Prema tome, ova žene je promašila temu.

marija

pre 5 godina

Taj film treba pustiti bračnim partnerima koji imaju jedno dete.
Udate žene abortiraju,
tu je veliki problem.
Treba se pitati - zašto.

Mitar

pre 5 godina

Sta je vama ljudi?
Kamo srece da su ovakva predavanja redovna, smanjio bi se broj nezeljenih trudnoca i deca bi obazrivije stupale u odnose.
Holandija je drzava sa jako malim brojem abortusa, a razlog upravo lezi u edukaciji dece.
Neverovatno koliko smo zatucani!

Bog odavno ne zalazi u crkve

pre 5 godina

Crkvu ne zanima bela kuga, njima je bitno da se sto vise sirotinje namnozi jer je namnozena sirotinja glavna masa vernika koja ce biti topovsko meso za borbu sa namnozenom sirotinjom iz drugih verskih zajednica.

Ivan

pre 5 godina

Onda hajde i ljudima kojima treba da se operise srce ili neki tumor na mozgu da prikazujemo snimak operacije pre nego sto je budu imali. Pa kad im se nacifra pritisak i ne budu mogli da se operisu (pa potom umru), da trubimo kako to tako treba. 99% vas bi se onesvestilo da ima priliku da vidi ono sto hirurzi/sestre vide.

Никола87

pre 5 godina

Амери имају изреку "A lesson learned the hard way is the lesson best learned". Ово су хорор-методе, али ако ће ефикасно и дугорочно утицати на то да младим људима огаде ту злу праксу, онда зашто да не? Лек је ефикасан колико је горак.


Пример из мог детињства (нема везе са сексуалним образовањем, већ са учењем о дрогама и наркоманији, али иста ствар): кад сам био код друга, читао сам "Дрога: мит или болест" нашег великог стручњака за наркоманију, др Јована Букелића. У књизи су биле уметничке илустрације покојног македонског сликара Милоша Коџомана, које су представљале наркомане и њихова ментална стања, а тако су биле кошмарно осмишљене (Коџоманове слике иначе нису лаке за посматрати) да су ми оставиле трауму, имао сам несанице месецима. Заувек ми се утврдила чврста психичка баријера према узимању дрога, вероватно највише због ефекта тих слика.

stefan

pre 5 godina

već kao klinac sam gledao kako je deda klao kokoške i svinje da bismo imali da jedemo, gledao povrrđene ljude zq vreme rata, upisao srednju medicinsku i nagledao se svega i svačega, onda na prvoj vežbi iz anatomije na medicinskom fakultetu nisam pao u nesvest kao što je to bio slučaj uglavnom sa gimnazijalcima, opustite se sve je to sastavni deo života i odrastanja, velika stvar što su u osmom razredu videli abortua, pogledajte šta sve rade na internetu!

intelektualno bankrotirani teoreticari zavera

pre 5 godina

Doticna profesorka izgleda nikada nije procitala Bibliju, iako je vernik, ocigedno.

Knjiga Brojeva 5:11-31, tj. "test ljubomore" daje upustva od "Gospoda" kako izvrsiti abortus, u slucaju da muskarac posimnja u njenu vernost.

Izlazak 21:22-23

Kad se svade ljudi, pa koji od njih udari trudnu ženu tako da izađe iz nje dete, ali se ne dogodi smrt, da plati globu koliko muž ženin reče, a da plati preko sudija;

23 Ako li se dogodi smrt, tada ćeš uzeti život za život.

Biblija smatra da fetus nije zivo bice.

Levitski Zakonik 27:6

6 Ako je od jednog meseca do pet godina, cenićeš muško pet sikala srebra, a žensko ćeš ceniti tri sikla srebra.

Nista o deci mladjoj od mesec dana. Zenska deca starija od mesec dana vrede manje od muske dece izgleda.

Samo neki od primera, ima tu jos stosta od spaljivanja trudnih zena koje su prostitutje preko ubistva trudnih zena nakon bitaka do bozjeg kaznjavanja roditelja ubistvom nerodjene dece (ionako se 1/4 trudnoca zavrsi pobacajem).

City Girl

pre 5 godina

A Irska pre dva dana glasala da se abortus legalizuje i konacno usla u 21 vek. Mi se vracamo unazad. Prikazivati takav film deci na koju je inace lako uticati i manupulisati u tim godinama je cista propaganda. Nije problem u slikama, problem je sto se deci indirektno sugerise da je abortus losa stvar, ubistvo i da postoji happy end (devojka u filmu zadrzava bebu). Da li film pokazuje sta se dalje desava? Ko podize tu bebu? Gde je otac? Da li devojka nastavlja skolovanje? Deci treba pokazati sve argumente za i protiv abortusa, umesto sto se forsira samo jedna strana.I naravno, objasniti im kako se zastiiti od nezeljene trudnoce, sto je pre svega posao roditelja.

BOTinator

pre 5 godina

Pogledajte na YouTube, u pitanju je verski fanatik. Mislim da je ovo dobra prilika da se diskutuje da se konacno veronauka (sic) izbaci iz obrazovnog sistema.

I drugo, zasto crkvu toliko zanima sta muskarci i zene rade sa svojim medjunozjem? Otkud tolika opterecenost?

jeca

pre 5 godina

Kontracepcija pre svega, a ne cednost! Uzivati u seksu je nesto najlepse i najprirodnije! Ljudi nemaju seksualne odnose samo da bi pravili decu! Cim sam prvi put procitala da ovo crkva podrzava odmah sam pomislila sada ce da drve o cednosti, bla, bla, jednorozi, bla,bla, pojas nevinosti, bla, bla... Umesto da neko normalan i pametan odrzi predavanje o kontracepciji, polno prenosivim bolestima i to je to!

BVB

pre 5 godina

Pre neki dan onaj nacionalista sad ova doktorka još su uveli neke srednjevekovne predmete tipa veronauka i narodna tradicija
(Doktor direktor, 28. maj 2018 17:29)

Podsetnik: "Verska nastava i Gradjansko vaspitanje su obavezni IZBORNI predmeti u obrazovnom sistemu MP Republike Srbije. S tim u vezi, roditelji ucenika biraju na svake 4 godine, koji ce predmet pohadjati njegovo dete. Roditelji mogu, ako za to postoji adekvatna potreba, promeniti izbor predmeta svake godine, bez obzira na gore navedeni ciklus od 4 godine". Tako da bih Vas zamolio, da ne ugrozavate pravo na slobodan izbor svakog coveka. Veliki pozdrav svima.

bljak

pre 5 godina

Gospodja se izvinjava pro forme, bez pravog izvinjenja i kajanja, kao pokvareni politicar. Neverovatna crkvena propaganda pustena u skolu svetovne drzave. Cuj, beba nije zenino telo pre rodjenja? Ovo je neka medicina iz srednjeg veka.

Goran

pre 5 godina

Bolje abortirani fetus nego neuhranjena beba! Bolje abortirani fetus nego maloletnicki delikvent! Bolje abortirani fetus, nego huligan i manijak sutra na ulicama! Biti roditelj nije lako. Dete treba odrzavati, vaspitavati, izvesti na pravi put... Ako nisi spreman, nisi spreman. Plus na sve to, zena ima pravo na taj cin, to je civilizacisko pravo zene. Protiv sam selektivnih abortusa zbog totalnog neobrazovanja i biranje muskog preko zenskog deteta i to treba STROGO kaznjavati i zabraniti, jel je obicno uradjen na inicijativu muskog partnera u vezi i nagovor majke na takav cin i predstavlja vid zlostavljanja!

palanka

pre 5 godina

Deca 7 razred osnovne skole ne bi trebala da gledaju tako gnusne slike, pouka se moze dati i teoretski. Profesorka je psiho, a vama toga u Srbiji ne manjka.

xxl

pre 5 godina

'da čuvate čednost'...

ovo nije predavanje o štetnosti a još manje o prevenciji abortusa. ovo je predavanje o seksu kao nečemu što dobre devojke ne rade. valjda zato što se čuvaju za onog koji će sutra da ih mlati kao vola u kupusu a one će da kušuju i da radjaju.

John

pre 5 godina

"prvo govori o lepotama materinstva"

Lepote? OK, haj'mo redom:
- vodi trudnoću kod privatnika (jer državnog zabole, a često je isti)
- daj anesteziologu i lekaru
- moli se Bogu da oba rade kad dođe vreme
- tretiraju te kao stoku u porodilištu
- ako si radila na ugovor/određeno vreme 99% šanse da se pozdraviš sa poslom; a ako radiš privatan posao (sopstveni), opet se moli Bogu
- traži vezu za jaslice/vrtić, ako nema onda plaćaj privatno...
Eto, lepota kol'ko 'oćeš, a još ni u školu krenuli nismo...
I, pitam se, kod svakog od ovih koraka, gde su ovi što puštaju filmove da malo pripomognu?


"da određeni dokumentarni filomovi do kojih su došli nisu prikladni za taj program"

A prikladni su za decu...

"i onda govorimo o radostima života"

Radost života u zemlji Srbiji? Da nije žalosno bilo bi smešno...

Miloš

pre 5 godina

Protiv abortusa će se najbilje boriti promocijom zdravstvenog obrazovanja i seksualne kulture.
Sveštenici se javno zalažu protiv kontracepcije i bezobrazno isticu da su za metodu SOZDERŽANIJE!!!!!

Samosvesna gradjanka

pre 5 godina

... Predavanje je održano u dogovoru sa veroučiteljem i direktorom škole, a u saradnji sa Eparhijom sremskom i vladikom Vasilijem. Ni direktorka ni veroučiteljka nisu znali šta sadrži taj film koji je prikazan...


Dozvolili da film bude prikazan a da nisu pitali o sadržaju? Stvarno moraš imati ,,visok'' IQ i isto toliko ,,visok'' nivo odgovornosti i visok nivo poverenje u bilo koju eparhiju i bilo kog vladiku - instituciju SPC i njene mantijaše, kojima, inače, ne treba blanko verovati - pa postupiti kako su postupili direktorka te škole i veroučiteljka!

Žena je ta koja treba da ima glavnu i završnu reč u odlučivanju da li će roditi dete koje je u njenom telu!
Standard porodice i broj dece u porodici ima veoma, veoma malo međusobne veze. Da nije tako, ne bi u siromašnim državama, u državama neposredno izašliim iz rata, u porodicama koje primaju socijalnu pomoć i u kojoj je siromaštvo nasleđeno i/li postalo nasledno bilo rađano i nastavlja da se rađa po petoro, šestoro, desetoro dece.

au brate

pre 5 godina

Ova da promeni lekove, a i popovi koji prete seksom kao paklom. Deca su dovoljno u traumama, pustite roditelje da razgovaraju,manite se krvavih filmova.

AntiBot

pre 5 godina

U moju skolu svake godine dolaze inspektori iz 29. novembra i drze predavanja o prevenciji narkomanije, uz prezentaciju i inserte iz filma "Mi deca sa stanice Zoo". Prizori su uzasni, a opet, nikome ne pada na pamet da se buni jer svi dobro razumemo poentu.

John

pre 5 godina

(AntiBot, 28. maj 2018 18:16)

I? Je l' delotvorno? Je l' pomaže? Je l' zbog tog filma manje narkomana i manje droge?

Na stranu što porediš nešto što je krivično delo i kažnjivo, s nečim što je osnovno ljudsko pravo i još pokušavaš da ih strpaš u isti koš...

Bezbroj

pre 5 godina

@(Dalje ruke od mog tela!, 28. maj 2018 17:13)
Niko vas ne dira. Ali nemate ni vi pravo da dirate druge, a to dete koje neko namerno abortira isto ima svoje telo i svoje pravo na život. Inače, svaka čast profesorici, i ne znam čemu se bune protivnici abortusa. Smeta istina? Mnogo je bolje da deca ostanu šokirana i istraumirana, ako će ih to sprečiti da u život urade nešto što bi ih dovelo do toga da moraju abortirati. Verujem da je ovaj mali šok mnogo efektniji u sprečavanju neželjenih trudnoća nego svi apeli, "radionice" i slične postmoderne koještarije.

Lude godine, eparhijsko-sremačke

pre 5 godina

Šta ga petljate, spinujete i ispirate mozak i deci i odraslima! Kakav abortus, populaciona politika i svetosavlje, i sve to smućkano i namenjeno učenicima sedmog razreda osnovne škole!? Učite decu da vole, da budu iskreni, pošteni i dosledni, kao što vi niste. Neka, za početak, ova tzv. profesorka prizna, pre svega, sebi, da to to što radi - radi kao crkvenu propagandu u državnim školama, uz blagoslov nekoga ko nije zadužen za javno obrazovanje. Ili, možda ta profesorka misli da jeste?

Milence

pre 5 godina

Pustite decu, ona sve znaju i bez vas. Gledaju svakog dana na netu i tv-u razne stvari. Iskulirajte malo, pogledajte neko bolji fon sa dobrom rezolucijom i ''zapratite'' nekog zanimljivog na instagramu i vidite ima li neko dobro mesto za letovanje bez dece. Cimate se svakog dana. Zaslužili ste odmor. Manite se logike i gramatike, a decu ionako vaspitavaju svi drugi. Neka se uče na sopstvenom primeru i osete život punim plućima. Budite savremeni.

John

pre 5 godina

(John, 28. maj 2018 17:53)

Ah, pa gde to da zaboravim...
Dodati na onaj moj spisak još i:
- ako slučajno hoće da krste dete (navalili baba i deda ili krštavali njihovi prijatelji pa bi sad i oni...) i za to će pop da ih odere. I za to svakako par stotina evra. A to bude po sistemu "Pa, koliko date, ali niko ne daje manje od 100€"
Pitam se da l' bi moglo ovako - "Pope, gledali smo onaj film o abortusu i poslušali smo savete crkve/duhovnika... (koga god) i ovo dete nije abortirano. Je l' može zauzvrat krštenje za džabe?"

Always look at the bright side of life

pre 5 godina

jeca, 28. maj 2018 19:01

Šta vam tačno smeta? To što se propagira čednost među decom u 7. osnovne? To je 13 godina. Mislite li zaista da su i fizički, i psihički, i mentalno, a i duhovno spremni na seksualne odnose sa 13 godina? Oni su tek ušli u tinejdžerske godine, mnoge devojčice još nisu ni dobile menstruaciju. U čemu je problem biti čedan u 13 godina?

NikolaD

pre 5 godina

Prvo, voleo bih da vidim taj film da bih utvrdio o cemu se radi. Siguran sam da je to kompletno propagandno smece verskih fundamentalista ali objektivnosti radi. Ima neko link?

kiza

pre 5 godina

jeca
Batali cednost i Uzivaj u sexu sa 13 godina?! Da li ste Vi normalni? Devojka sa 13 godina da menja partnere ko na traci da bi uzivala u sexu? Dobro je da niste nastavnik u osnovnoj skoli.

mare

pre 5 godina

ljudi, bela kuga nije produkt nemastine vec nacina zivota... u zapadnoj evropi takodje postoji bela kuga... najveci prirodni prirastaj je u najnerazvijenijim zemljama! e sad, sto se tice abortusa, smatram da kada bi bio zabranjen, ljudi bi vise obracali paznju na kontracepciju, a slazem se da svako ima pravo na svoju odluku. inace seksualno obrazovanje kod nas ne postoji I to je veliki problem! a ovde se crkva mesa iz drugih pobuda! realno, ko bi zeleo porast prirastaja na konto 'nezeljene' dece! I konacno mislim da bi crkva preko fondova morala da ulaze u porodilista I vrtice a ne da zgrcu pare samo! ili da im se uvede porez! ako potegnu pitanje oduzete imovine, ok, da im se vrati sve ali lepo I da plate porez na to sve!!!

Igor

pre 5 godina

Glupost, pa mi smo u osnovnoj imali sve to jednom godisnje u sali za priredbe, o seksu, porodjaju, abortusu, delili su i kondome. Bili smo V osnovne ako ne i mladji.

M

pre 5 godina

Slike medicinske intervencije su neprimerene tom uzrastu. Zamislite, na primer, da prikazuju otvoreni prelom ruke ili operaciju slepog creva. To ni odrasli ne bi želeli da gledaju.

Slažem se s tim da je ovo smišljeno urađeno da bi se deca, i to baš devojčice, traumatizovale.

Inače sam vernik, pravoslavni, i puno ni smeta ovakvo ispiranje mozga. Savetovanje - u redu, ali ako se najavi kao savetovanje i ako organizuje crkva. Traumatizovanje u školi - nema plemenitog cilja koji to može da opravda.

ivan78bg

pre 5 godina

JAsno je u cemu je problem. Zeni koja se aktivno bori protiv zakona o abortusu vrsi svoju PROPAGANDU U OSNOVNOJ SKOLI!! Ko je to dozvolio!
Pritom prikazuje kako izgledaju abortusi posle 10 nedelje KOJI NISU DOZVOLJENI U OVOJ ZEMLJI(osim u slucajevma kada fetus-plod ima teske genetske poremecaje i kada to odobri eticka komisija)

Horacije

pre 5 godina

Moglo je ovako, a moglo je onako, pa nije trebalo ovo nego ono... Suština je da deca vide nešto što može da im promeni život tj upropasti...
Imamo dete u kući koje je šesti razred i znam da nisu mali, a kamoli oni u sedmom...

Devojka90

pre 5 godina

Ja mislim da su ovde stvari malo stvaljene u krivi kontekst. Ja kao devojka koja je nazalost iskusila to, pokazala bih tako nesto svojoj deci jednog dana. Ne zato sto sam protivnik abortusa, nisam, ali mislim da se danas gubi iz vida koje sve druge bezbolne stvari mogu da urade da do nezeđjene trudnoce ne dodje. Deca danas stupaju u seksualne odnose, nezrela i neinformisana. Neko koga je sramota da udje u radnju i kupi kondom ne treba da ima seks jos uvek. Devojka koju je sramota da trazi od momka da stavi kondom ili momak koji kenjka kad mu se to spomene isto tako. Ne radi se ovde o beloj kugi, radi se o tome da abortus ostavlja trajne psihicke posledice, a nekad nazalost i nepopravljive fizicke i zato treba mlade podstaknuti da misle o kontracepciji jer abortus treba da bude poslednji izbor, a ne nesto na sta se sigurno racuna. I treba ih ohrabriti da nije sramota insistirati da partneri vode racuna o zdravlju onog drugog a ne samo o trenutnom licnom komforu i da to treba da bude osnovno i najvaznije. Ja bih volela da je meni to neko usadio na vreme. Meni se cini da se ovde vise radi o zastiti zdravlja mlade devojke nego o udruzeno crkveno-drzavnoj propagandi.

Mara

pre 5 godina

Abortus je toliko kompleksna tema da ne znam odakle bih počela. Kao majka dva deteta, za sebe mogu reći da sam "pro-life", ali porediti stavove tridesetogodišnje majke i uplašene devojčice je iluzorno. Imam drugarice koje su prekinule trudnoću i nije im bilo nimalo lako, a rana (trauma) neminovno ostaje ceo život, ili u najmanju ruku do eventualnog materinstva. Jedino što ja mogu da uradim jeste da vaspitam sutradan svoju decu da ne dođu u tu situaciju. Svoje bih dete savetovala da trudnoću uvek zadrži. Da tuđoj deci dajem savete nemam prava niti želim da to radim, kao što ne bih želela da sutradan iko nameće svoje stavove mojoj deci. Pozdrav

Genetacija '77

pre 5 godina

Kada smo bili 7-8 razred u školi je organizovano predavanje o štetnosti pušenja cigareta i tom prilikom je prikazan film sa slikama pluća pušača. Meni je to bilo dovoljno da nikada ne zapalim iako sam okružena pušačima. Mislim da takve stvari imaju efekat i da deca u tom uzrastu nisu mala. Ne kažem da će veliki procenat dece ozbiljno razmotriti posledice pušenja/abortusa ali određeni broj njih će prosto misliti o tome i imati neku "kočnicu" u svojoj svesti kada iskušenje bude pred njima. Život ne treba sakrivati od tinejdžera koji su već toliko izloženi medijskoj vulgarnosti. Treba im ukazati na posledice a kraj osnovne škole je pravo vreme. U srednjoj su već "veliki" i naravno misle da sve bolje znaju. Ovako kada se seme misli poseje u ranijoj dobi, polako tinja i kasnije, podsvest i savest su čudo od saveznika u roditeljskoj borbi da se tinejdžeri sačuvaju.

Veliki brat

pre 5 godina

@(intelektualno bankrotirani teoreticari zavera, 28. maj 2018 17:49)

Aj' da odgovorim svima vama koji mislite da je uzrok bele kuge loš materijalni standard.

Pogledajte najmnogoljudnije zemlje sveta i njihov standard (čak i Kina ima relativno nizak BDP po glavi stanovnika), a pogledajte onda najbogatije i koliko se tamo rađa dece po bračnom paru.

Što je prosečan standard viši, to su socijalne razlike veće. Možeš da imaš u Švajcarskoj platu i 6000€ mesečno, ali trećinu daješ za stan, trećinu za hranu i druge sitnice, a trećinu potrošiš na kredit za auto, gorivo i druge stvari koje dolaze uz visok standard.
Sa druge strane, gledaš pojedince koji se bahate i daju po nekoliko stotina hiljada evra za auto, imaju po nekoliko stanova, vile na moru, vilu na planini... Možeš da maštaš o tome.

Sa druge strane, kad je većina naroda sirotinja kao u Bangladešu, Pakistanu, pojedinim afričkim zemljama i sl., komšija ima 20 krava, a ti samo 5. Pa lepo, tih 5 krava ti otele po jedno tele, i za godinu dana imaš 10 krava, za dve godine već 20.
Dakle, tu su socijalne razlike daleko manje, niko nema para za najke i ribok patike za decu, pa je po tom pitanju svejedno da li imaš dvoje ili desetoro dece.
Takođe, u siromašnim zemljama prevladava manuelni rad i zaostala poljoprivreda, gde je bitno što više ruku, pa je prednost imati više dece, jer to znači i više radne snage.

milan

pre 5 godina

Jadna li si bezbozna Srbijo,i svi peru ruke od tribine a stavili ste zenu na stub srama,a ovakve tribine bi trebalo da vide svi osmaci u Srbiji.Ginekolog prica samo o zastiti, o dusevnom stanju deteta nista (a zato posle samoubistva i sl.).Vratimo se svetosavlju i veronauci ili cemo totalno propasti.

Takav je posao...

pre 5 godina

Kad bi deci pokazali kako se vadi umnjak ili zivac iz zuba, nikad ne bi isla kod zubara. Medicinske procedure nisu lepe za gledanje, puno je krvi, sluzi i ostalih neprijatnosti, ali to je zivot.