Nedelja, 20.05.2018.

09:37

"Srbija je svaki put gubila kada je slušala crkvu"

Predstavnici SPC su ljuti jer je njihov zaključak o Kosovu sa poslednjeg Sabora gurnut u zapećak, pišu crnogorski mediji.

Izvor: CDM

"Srbija je svaki put gubila kada je slušala crkvu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

PhD

pre 5 godina

Nije se naša država raspala Bojem na Kosovu i ne znam ti kakvom turskom oružanom prevlašću nego zbog toga što mi u to doba nismo imali niti ijednu jedinu školu dok je primera radi jedna Engleska već imala univerzitete u Kembridžu i Oksfordu, pa čak i jedna mala Sicilija.
(Runner)

Na zalost, argument da su Oksford i Kejmbridz u vrhu najstarijih fakulteta na svetu je lisen istorijskog utemeljenja i spada u domen akademskog marketinga. U trenutku nastajanja i tokom prilicno dugackog perioda nakon nastajanja, oba univerziteta su imala veoma malo primesa visokoskolske ustanove a mnogo vise karakter lokalne religiozne skole. Sto je jos vaznije, taj argument ima eksluzionsticke, cak i rasisticke elemente, jer ignorise ustanove visokog skolstva koje su postojale vekovima ranije u antickog Grckoj, Vizantiji, Persiji, Kini, pa i u arapskom svetu. Po logici, grcka i kineska kultura i nauka nisu imale skole viskokog obrazovaja sve do 19. veka, sto je, naravno, nonsens.

aca

pre 5 godina

Samo našoj crkvi možemo zahvaliti na očuvanju svih nacionalnih vrednosti koje danas imamo.Sve države njeguju svoju duhovnost,a od nas se očekuje da se odreknemo naše duhovne vrednosti...Da nije crkve ni nas danas nebi bilo!

e

pre 5 godina

Pa vizantijsko carstvo je postojalo duže od turske vladavine tim prostorom. Kada neki govore da je K.i M. pod srpskim suverenitetom tek od 1912. namerno zaboravljaju period vladavine pre turskih osvajanja koji je bio duži od turske okupacije. Nema tu crkva šta da objašnjava. Ona samo podseća da su nam kroz celu istoriju nasiljem otimali naše i mi nikada nismo zaboravili, a ako budemo pametni nećemo ni u budućnosti.

siki

pre 5 godina

"Bez SPC ne bi bilo ni Srba. I ne smeta tebi SPC nego njen stav o Kosovu. Da je kolim slucajem za nezavisnost Kosova bila bi tu puna usta hvale za crkvu."
@(skeptik, 20. maj 2018 14:53)

Koliko ja poznajem istoriju, Srbi su postojali daleko pre SPC.

Hammer

pre 5 godina

Kosovo nije tek 1912. godine ušlo u sastav Srbije kao što to tvrdi ovaj dotični, da kažem - gospodin, nego je ponovo oslobođeno i vraćeno u sastav Srbije te 1912. godine. Inače po istoj toj njegovoj logici bismo mogli reći i da su Niš, Vranje ili Leskovac ušli u sastav Srbije tek 1878. godine, što je smešno i pomisliti, a kamoli ustvrditi tako nešto. Inače, Najduže su pod otomanskom okupacijom bili: današnja BiH, deo stare Raške koji je povezivao BiH sa Kosovom, KosMet i cele danačnje Makedonija i Albanija. Sve te teritorije oslobođene su od ropstva tek 1912. godine.

natalija

pre 5 godina

“Preko nerešenog kosovskog problema se postiže nekoliko stvari: omogućava Rusiji da utiče na političke i ekonomske prilike u Srbiji, pomažu ruske namere da se destabilizuje Balkan i preko njega vrši destabilizacija Evrope; dalje, nerešeni kosovski problem je stalni izvor nestabilnosti i nacionalističkog ekstremizma u Srbiji, čime se konstantno generiše nacionalistička plima kao i antizapadna i rusofilska orijentacija kod građana Srbije”, kaže Bešlin.
Da ovo je sama esencija našeg propadanja. Hvala Bešlinu što je imao hrabrosti da ovo kaže.

dragan

pre 5 godina

Kad patrijarh, glava crkve, ode da živi na Kosovu i Metohiji onda će imati moralno pravo da priča o Kosovu. Ovako se ponaša kao otac koji sakriven huška svoje dete na mnogo jačeg od njega. Reč patrijarh potiče od grčke reči pater što znači otac, a naš patrijarh se odavno ne ponaša očinski.
(Miki, 20. maj 2018 13:47)

A zasto bi onda predsednik koji takodje zivi ovde u Beogradu imao pravo da odlucuje o ljudima dole? Ili bilo koji ministar,poliicar generalno? Ili uostalom odakle tebi pravo da ista pametujes o Kosmetu ako ne zivis dole? A tek odakle pravo nekom istoricaru u sluzbi politike u CG da pametuje ista,pa oni proglasise srpsku vojsku okupatorkom posle onih bilborda u Budvi,a oterala je valjda regularnu vojsku Austro Ugarske. A o spc tek da ne pominjem koliki je trn u oku politicarima dole

Sreta

pre 5 godina

Srpska Pravoslavna Crkva je trebala da da primer kako se boriti za tu Svetu zemlju, svojim ličnim zalaganjem, svojim ličnim doprinosom, svojim brojnim dobrotvornim akcijama, humanitarnoj pomoći, služenjem Liturgija po našim Manastirima i Crkvama na tom prostoru. Gde je bila, i šta joj sada daje pravo da se ljuti. Kada je svojim delom bila u zapećak, neka svojim rečima tamo i ostane. Srpska Pravoslavna Crkva raspolaže voznim parkom na kome joj i šeici Araboje mogu pozavideti, živi u ogromnom luksuzu, izobilju,da li su se ikada pitali koliko Srba na Kosovu nema kuće, koliko njih nema traktora, koliko njih nema osnovne potrepštine za život. U svojoj raskalašnosti zaboravili su kome služe. Da služe i Bogu i narodu. Svam vas bilo. Prestanite da pričate, počnite da radite. Pridružite se Francuzu koji je pokazao kakav je i koliki čovek. Možda nije vernik, ali je ispao veći od svih vas zajedno. Dokažite svojim delom da vam je stalo do tih svetinja i naroda koji tamo strada. Otisnite se iz Beograda, izađite iz preskupih džipova, koraknike pešice, pogledajte u ljude oko sebe, u svoj narod do koga vam je vidim premnogo stalo. Odreknite se svog izobilja, darujte sirotinji. Tako ćete biti ugodniji i Bogu i ljudima.

Runner

pre 5 godina

Esencijalni problem nas Srba je bio i bit će NEOBRAZOVANOST čemu je Crkva i te kako kumovala. Nije se naša država raspala Bojem na Kosovu i ne znam ti kakvom turskom oružanom prevlašću nego zbog toga što mi u to doba nismo imali niti ijednu jedinu školu dok je primera radi jedna Engleska već imala univerzitete u Kembridžu i Oksfordu, pa čak i jedna mala Sicilija. Zvezda vodilja, nama Srbima, treba da bude uvek i vazda ona Dositejeva, prosvetiteljska izreka: "Braćo Srbi, knjige u šake a ne zvona i praporce!"

skeptik

pre 5 godina

Bez SPC ne bi bilo ni Srba. I ne smeta tebi SPC nego njen stav o Kosovu. Da je kolim slucajem za nezavisnost Kosova bila bi tu puna usta hvale za crkvu.

Bleki

pre 5 godina

Promašeno je u startu da se u dvadestprvom vijeku crkva uopće bavi političkim stvarima ovo je endemična karakterristika crkava u ne baš razvijenim društivma.. kakva su na Balkanu.U Njemačkoj žive Njemci katolici i protestanti koji ne priznaju papu, dakle dvije vjere istog naroda, obzirom da vjera nije u prvom planu harmonično žive, nezamislivo je da neka od te dvije njemačke crkve piše ili izražava stavove ili daje upute o političkim temama već se bave iskuljučivo crkvenim, duhovnim stvarima nezamislivo je da se političar čak i iz demikršćanske stranke prema crkvi pravda za svoje političke odluke...

depos

pre 5 godina

SPC je institucija stara 8 vekova i uživa ubedljivo najveći ugled i poštovanje u svetu od svih ostalih srpskih institucija,organizacija i sl.Po tome je daleko prevazišla ovu zemlju.Ona je starija o srpske nacije(u Srednjem veku nisu postojale nacije već narodi),a samim tim i od srpskog nacionalizma.Njen uticaj je bio jak u Srednjem veku,ali prilikom obnove državnosti u 19-om veku njen uticaj je bio daleko manji.Danas je njen uticaj simboličan.Zahvaljujući SPC su Srbi zadržali svoju kulturu,jezik,običaje,naravno i veru dok su 4 veka robovali pod Otomanima.Naravno da ona ima mana i nedostataka,jer sveštenici su ljudi,koji isto tako prave greške,ali optužiti crkvu za lošu državnu politiku je sluludo.Pogotovo jer današnje stanje u zemlji posledica politike komunističkog totalitarnog sistema,kada je crkva imala manji uticaj i moć u društvu i narodu nego u vreme Otomanske imperije.Ovo je politička ocena crnogorskih ekstremnih nacionalista,tzv milogoraca i nema veze sa istinom i realnišću.

Miki

pre 5 godina

Kad patrijarh, glava crkve, ode da živi na Kosovu i Metohiji onda će imati moralno pravo da priča o Kosovu. Ovako se ponaša kao otac koji sakriven huška svoje dete na mnogo jačeg od njega. Reč patrijarh potiče od grčke reči pater što znači otac, a naš patrijarh se odavno ne ponaša očinski.

lleonid

pre 5 godina

pitanje zašto je za SPC Kosovo duhovna prestonica i mora biti u svetovnim granicama Srbije kada je tek 1912. godine ušla u sastav Srbije.

Оно кад историчар не познаје историју!Па одакле онда онолики манастири по Косову?Турци их зидали а Албанци им помагали исто као и са Скадром!

Ahhaha

pre 5 godina

"srpski nacionalistički projekat je svaki put dobijao kada je slušao crkvu, ali je Srbija u svakoj od tih prilika bila gubitnik" - ne mogu da verujem da jedan istoricar moze da izjavi ovo. Zato pisem "istoricar". Gospodine, KADA je to Srbija poslusala Crkvu. Ja cu vam reci. NIKADA. Srbija nije NIKADA poslusala crkvu, ama bas NIKADA. Kamo srece da jeste.
(Hulk, 20. maj 2018 12:07)

Izgleda da je SRBIJI malo sto onomad NIJE poslusala crkvu i sto je izabrala da je vode Komunisti. Tako je bar po ocenama ovog komentara. I kako sada stvari stoje, izgleda da ce i sada SRBIJA izabrati u INAT Crkvi... A proci mozda i gore nego sa komunistima. A protiv cijnjenice da SRBIJA NIKAD NIJE POSLUSALA CRKVU, jednostavno nema argumenta. Naveo sam vam samo primer sa Komunistima, a i gasenje Kraljevine SHS i proglasavanje Kraljevine Jugoslavije je bilo SUPROTNO od onog sto je CRKVA tada govorila. Gledano na duze staze CRKVA je uvek BILA u PRAVU, a politicari nisu.

Nikola

pre 5 godina

Vera je nešto što čoveka održava u životu, daje mu nadu, čini ga ispunjenim i pomažemu kroz život.
Religija sa druge strane... pa religija je biznis!

Hulk

pre 5 godina

"srpski nacionalistički projekat je svaki put dobijao kada je slušao crkvu, ali je Srbija u svakoj od tih prilika bila gubitnik" - ne mogu da verujem da jedan istoricar moze da izjavi ovo. Zato pisem "istoricar". Gospodine, KADA je to Srbija poslusala Crkvu. Ja cu vam reci. NIKADA. Srbija nije NIKADA poslusala crkvu, ama bas NIKADA. Kamo srece da jeste.

Pera

pre 5 godina

Kakve veze ima status Kosova sa ruskom politikom na Balkanu ?!! Da nece mozda Rusi izgubiti manastire, crkve i svoju istorijsku teritoriju ako Srbija prizna tu tvorevinu ?!! Ta prica da je Rusima u interesu zamrznut konflikt na Kosovu i da je to deo njihove strategije prema Balkanu je blago receno cista glupost. Srbija treba da se rukovodi svojim interesima a Rusija je tu da je u tome podrzi. Mislim da se nijedna drzava na svetu nije odrekla dela svoje teritorije da bi je prihvatili u bilo kakav savez ili uniju. To se nikada nije dogodilo u istoriji.Resenje pitanja statusa Kosova ne sme biti nikakvo priznanje nezavisnosti od strane Beograda jer to znaci da poklanjamo veliki deo nase teritorije. Nije tacno da je to deo Srbije tek od 1912 godine, pa sami manastiri i crkve potvrdjuju drugacije. Da ne govorimo o istorijskim licnostima srpske nacionalnosti sa tog podrucja, koji su tamo vladali davno pre otkrica Amerike.

John

pre 5 godina

Moramo verovati u Boga i ne smemo okrenuti ledja crkvi
(55ff, 20. maj 2018 10:11)

To ne uslovljava jedno drugo, ne zavisi jedno od drugog, niti treba.

Z

pre 5 godina

Vera i crkva su dve razlicite stvari,ponekad i oprecne. Ja veru u danasnjim crkvenim ljudima ne vidim. Crkva je danas biznis sa sopstvenim cenovnikom. Toliko o njihovim uzvisenim savetima.

pprvi dan skole u svedskoj

pre 5 godina

"Preko nerešenog kosovskog problema se postiže nekoliko stvari: omogućava Rusiji da utiče na političke i ekonomske prilike u Srbiji, pomažu ruske namere da se destabilizuje Balkan i preko njega vrši destabilizacija Evrope; dalje, nerešeni kosovski problem je stalni izvor nestabilnosti i nacionalističkog ekstremizma u Srbiji, čime se konstantno generiše nacionalistička plima kao i antizapadna i rusofilska orijentacija kod građana Srbije”, kaže Bešlin.
Amin!

Cica D

pre 5 godina

Jeste. Crkva je rekla da budemo komunisticka zemlja... da Srbiju i srpske zemlje i narod cepamo... Da pljunemo na nase preci... da izdajemo Kosovo...

Jovan

pre 5 godina

Kada se slusa crkva ,koja bi uzgred trebala da je odvojena od drzave,nacionalisti bujaju a drzava kao celina gubi.Jako je tesko doneti pravu odluku a ne podleci populizmu i bajkama koje siri crkva iz svojih sebicnih interesa.Nekada su se svestenici i te kako brinuli za narod a sada samo za sebe.

Cica D

pre 5 godina

Jeste. Crkva je rekla da budemo komunisticka zemlja... da Srbiju i srpske zemlje i narod cepamo... Da pljunemo na nase preci... da izdajemo Kosovo...

siki

pre 5 godina

"Bez SPC ne bi bilo ni Srba. I ne smeta tebi SPC nego njen stav o Kosovu. Da je kolim slucajem za nezavisnost Kosova bila bi tu puna usta hvale za crkvu."
@(skeptik, 20. maj 2018 14:53)

Koliko ja poznajem istoriju, Srbi su postojali daleko pre SPC.

Z

pre 5 godina

Vera i crkva su dve razlicite stvari,ponekad i oprecne. Ja veru u danasnjim crkvenim ljudima ne vidim. Crkva je danas biznis sa sopstvenim cenovnikom. Toliko o njihovim uzvisenim savetima.

lleonid

pre 5 godina

pitanje zašto je za SPC Kosovo duhovna prestonica i mora biti u svetovnim granicama Srbije kada je tek 1912. godine ušla u sastav Srbije.

Оно кад историчар не познаје историју!Па одакле онда онолики манастири по Косову?Турци их зидали а Албанци им помагали исто као и са Скадром!

Hammer

pre 5 godina

Kosovo nije tek 1912. godine ušlo u sastav Srbije kao što to tvrdi ovaj dotični, da kažem - gospodin, nego je ponovo oslobođeno i vraćeno u sastav Srbije te 1912. godine. Inače po istoj toj njegovoj logici bismo mogli reći i da su Niš, Vranje ili Leskovac ušli u sastav Srbije tek 1878. godine, što je smešno i pomisliti, a kamoli ustvrditi tako nešto. Inače, Najduže su pod otomanskom okupacijom bili: današnja BiH, deo stare Raške koji je povezivao BiH sa Kosovom, KosMet i cele danačnje Makedonija i Albanija. Sve te teritorije oslobođene su od ropstva tek 1912. godine.

Jovan

pre 5 godina

Kada se slusa crkva ,koja bi uzgred trebala da je odvojena od drzave,nacionalisti bujaju a drzava kao celina gubi.Jako je tesko doneti pravu odluku a ne podleci populizmu i bajkama koje siri crkva iz svojih sebicnih interesa.Nekada su se svestenici i te kako brinuli za narod a sada samo za sebe.

e

pre 5 godina

Pa vizantijsko carstvo je postojalo duže od turske vladavine tim prostorom. Kada neki govore da je K.i M. pod srpskim suverenitetom tek od 1912. namerno zaboravljaju period vladavine pre turskih osvajanja koji je bio duži od turske okupacije. Nema tu crkva šta da objašnjava. Ona samo podseća da su nam kroz celu istoriju nasiljem otimali naše i mi nikada nismo zaboravili, a ako budemo pametni nećemo ni u budućnosti.

Runner

pre 5 godina

Esencijalni problem nas Srba je bio i bit će NEOBRAZOVANOST čemu je Crkva i te kako kumovala. Nije se naša država raspala Bojem na Kosovu i ne znam ti kakvom turskom oružanom prevlašću nego zbog toga što mi u to doba nismo imali niti ijednu jedinu školu dok je primera radi jedna Engleska već imala univerzitete u Kembridžu i Oksfordu, pa čak i jedna mala Sicilija. Zvezda vodilja, nama Srbima, treba da bude uvek i vazda ona Dositejeva, prosvetiteljska izreka: "Braćo Srbi, knjige u šake a ne zvona i praporce!"

pprvi dan skole u svedskoj

pre 5 godina

"Preko nerešenog kosovskog problema se postiže nekoliko stvari: omogućava Rusiji da utiče na političke i ekonomske prilike u Srbiji, pomažu ruske namere da se destabilizuje Balkan i preko njega vrši destabilizacija Evrope; dalje, nerešeni kosovski problem je stalni izvor nestabilnosti i nacionalističkog ekstremizma u Srbiji, čime se konstantno generiše nacionalistička plima kao i antizapadna i rusofilska orijentacija kod građana Srbije”, kaže Bešlin.
Amin!

John

pre 5 godina

Moramo verovati u Boga i ne smemo okrenuti ledja crkvi
(55ff, 20. maj 2018 10:11)

To ne uslovljava jedno drugo, ne zavisi jedno od drugog, niti treba.

Sreta

pre 5 godina

Srpska Pravoslavna Crkva je trebala da da primer kako se boriti za tu Svetu zemlju, svojim ličnim zalaganjem, svojim ličnim doprinosom, svojim brojnim dobrotvornim akcijama, humanitarnoj pomoći, služenjem Liturgija po našim Manastirima i Crkvama na tom prostoru. Gde je bila, i šta joj sada daje pravo da se ljuti. Kada je svojim delom bila u zapećak, neka svojim rečima tamo i ostane. Srpska Pravoslavna Crkva raspolaže voznim parkom na kome joj i šeici Araboje mogu pozavideti, živi u ogromnom luksuzu, izobilju,da li su se ikada pitali koliko Srba na Kosovu nema kuće, koliko njih nema traktora, koliko njih nema osnovne potrepštine za život. U svojoj raskalašnosti zaboravili su kome služe. Da služe i Bogu i narodu. Svam vas bilo. Prestanite da pričate, počnite da radite. Pridružite se Francuzu koji je pokazao kakav je i koliki čovek. Možda nije vernik, ali je ispao veći od svih vas zajedno. Dokažite svojim delom da vam je stalo do tih svetinja i naroda koji tamo strada. Otisnite se iz Beograda, izađite iz preskupih džipova, koraknike pešice, pogledajte u ljude oko sebe, u svoj narod do koga vam je vidim premnogo stalo. Odreknite se svog izobilja, darujte sirotinji. Tako ćete biti ugodniji i Bogu i ljudima.

depos

pre 5 godina

SPC je institucija stara 8 vekova i uživa ubedljivo najveći ugled i poštovanje u svetu od svih ostalih srpskih institucija,organizacija i sl.Po tome je daleko prevazišla ovu zemlju.Ona je starija o srpske nacije(u Srednjem veku nisu postojale nacije već narodi),a samim tim i od srpskog nacionalizma.Njen uticaj je bio jak u Srednjem veku,ali prilikom obnove državnosti u 19-om veku njen uticaj je bio daleko manji.Danas je njen uticaj simboličan.Zahvaljujući SPC su Srbi zadržali svoju kulturu,jezik,običaje,naravno i veru dok su 4 veka robovali pod Otomanima.Naravno da ona ima mana i nedostataka,jer sveštenici su ljudi,koji isto tako prave greške,ali optužiti crkvu za lošu državnu politiku je sluludo.Pogotovo jer današnje stanje u zemlji posledica politike komunističkog totalitarnog sistema,kada je crkva imala manji uticaj i moć u društvu i narodu nego u vreme Otomanske imperije.Ovo je politička ocena crnogorskih ekstremnih nacionalista,tzv milogoraca i nema veze sa istinom i realnišću.

Miki

pre 5 godina

Kad patrijarh, glava crkve, ode da živi na Kosovu i Metohiji onda će imati moralno pravo da priča o Kosovu. Ovako se ponaša kao otac koji sakriven huška svoje dete na mnogo jačeg od njega. Reč patrijarh potiče od grčke reči pater što znači otac, a naš patrijarh se odavno ne ponaša očinski.

skeptik

pre 5 godina

Bez SPC ne bi bilo ni Srba. I ne smeta tebi SPC nego njen stav o Kosovu. Da je kolim slucajem za nezavisnost Kosova bila bi tu puna usta hvale za crkvu.

dragan

pre 5 godina

Kad patrijarh, glava crkve, ode da živi na Kosovu i Metohiji onda će imati moralno pravo da priča o Kosovu. Ovako se ponaša kao otac koji sakriven huška svoje dete na mnogo jačeg od njega. Reč patrijarh potiče od grčke reči pater što znači otac, a naš patrijarh se odavno ne ponaša očinski.
(Miki, 20. maj 2018 13:47)

A zasto bi onda predsednik koji takodje zivi ovde u Beogradu imao pravo da odlucuje o ljudima dole? Ili bilo koji ministar,poliicar generalno? Ili uostalom odakle tebi pravo da ista pametujes o Kosmetu ako ne zivis dole? A tek odakle pravo nekom istoricaru u sluzbi politike u CG da pametuje ista,pa oni proglasise srpsku vojsku okupatorkom posle onih bilborda u Budvi,a oterala je valjda regularnu vojsku Austro Ugarske. A o spc tek da ne pominjem koliki je trn u oku politicarima dole

aca

pre 5 godina

Samo našoj crkvi možemo zahvaliti na očuvanju svih nacionalnih vrednosti koje danas imamo.Sve države njeguju svoju duhovnost,a od nas se očekuje da se odreknemo naše duhovne vrednosti...Da nije crkve ni nas danas nebi bilo!

natalija

pre 5 godina

“Preko nerešenog kosovskog problema se postiže nekoliko stvari: omogućava Rusiji da utiče na političke i ekonomske prilike u Srbiji, pomažu ruske namere da se destabilizuje Balkan i preko njega vrši destabilizacija Evrope; dalje, nerešeni kosovski problem je stalni izvor nestabilnosti i nacionalističkog ekstremizma u Srbiji, čime se konstantno generiše nacionalistička plima kao i antizapadna i rusofilska orijentacija kod građana Srbije”, kaže Bešlin.
Da ovo je sama esencija našeg propadanja. Hvala Bešlinu što je imao hrabrosti da ovo kaže.

Pera

pre 5 godina

Kakve veze ima status Kosova sa ruskom politikom na Balkanu ?!! Da nece mozda Rusi izgubiti manastire, crkve i svoju istorijsku teritoriju ako Srbija prizna tu tvorevinu ?!! Ta prica da je Rusima u interesu zamrznut konflikt na Kosovu i da je to deo njihove strategije prema Balkanu je blago receno cista glupost. Srbija treba da se rukovodi svojim interesima a Rusija je tu da je u tome podrzi. Mislim da se nijedna drzava na svetu nije odrekla dela svoje teritorije da bi je prihvatili u bilo kakav savez ili uniju. To se nikada nije dogodilo u istoriji.Resenje pitanja statusa Kosova ne sme biti nikakvo priznanje nezavisnosti od strane Beograda jer to znaci da poklanjamo veliki deo nase teritorije. Nije tacno da je to deo Srbije tek od 1912 godine, pa sami manastiri i crkve potvrdjuju drugacije. Da ne govorimo o istorijskim licnostima srpske nacionalnosti sa tog podrucja, koji su tamo vladali davno pre otkrica Amerike.

Bleki

pre 5 godina

Promašeno je u startu da se u dvadestprvom vijeku crkva uopće bavi političkim stvarima ovo je endemična karakterristika crkava u ne baš razvijenim društivma.. kakva su na Balkanu.U Njemačkoj žive Njemci katolici i protestanti koji ne priznaju papu, dakle dvije vjere istog naroda, obzirom da vjera nije u prvom planu harmonično žive, nezamislivo je da neka od te dvije njemačke crkve piše ili izražava stavove ili daje upute o političkim temama već se bave iskuljučivo crkvenim, duhovnim stvarima nezamislivo je da se političar čak i iz demikršćanske stranke prema crkvi pravda za svoje političke odluke...

Nikola

pre 5 godina

Vera je nešto što čoveka održava u životu, daje mu nadu, čini ga ispunjenim i pomažemu kroz život.
Religija sa druge strane... pa religija je biznis!

Hulk

pre 5 godina

"srpski nacionalistički projekat je svaki put dobijao kada je slušao crkvu, ali je Srbija u svakoj od tih prilika bila gubitnik" - ne mogu da verujem da jedan istoricar moze da izjavi ovo. Zato pisem "istoricar". Gospodine, KADA je to Srbija poslusala Crkvu. Ja cu vam reci. NIKADA. Srbija nije NIKADA poslusala crkvu, ama bas NIKADA. Kamo srece da jeste.

Ahhaha

pre 5 godina

"srpski nacionalistički projekat je svaki put dobijao kada je slušao crkvu, ali je Srbija u svakoj od tih prilika bila gubitnik" - ne mogu da verujem da jedan istoricar moze da izjavi ovo. Zato pisem "istoricar". Gospodine, KADA je to Srbija poslusala Crkvu. Ja cu vam reci. NIKADA. Srbija nije NIKADA poslusala crkvu, ama bas NIKADA. Kamo srece da jeste.
(Hulk, 20. maj 2018 12:07)

Izgleda da je SRBIJI malo sto onomad NIJE poslusala crkvu i sto je izabrala da je vode Komunisti. Tako je bar po ocenama ovog komentara. I kako sada stvari stoje, izgleda da ce i sada SRBIJA izabrati u INAT Crkvi... A proci mozda i gore nego sa komunistima. A protiv cijnjenice da SRBIJA NIKAD NIJE POSLUSALA CRKVU, jednostavno nema argumenta. Naveo sam vam samo primer sa Komunistima, a i gasenje Kraljevine SHS i proglasavanje Kraljevine Jugoslavije je bilo SUPROTNO od onog sto je CRKVA tada govorila. Gledano na duze staze CRKVA je uvek BILA u PRAVU, a politicari nisu.

PhD

pre 5 godina

Nije se naša država raspala Bojem na Kosovu i ne znam ti kakvom turskom oružanom prevlašću nego zbog toga što mi u to doba nismo imali niti ijednu jedinu školu dok je primera radi jedna Engleska već imala univerzitete u Kembridžu i Oksfordu, pa čak i jedna mala Sicilija.
(Runner)

Na zalost, argument da su Oksford i Kejmbridz u vrhu najstarijih fakulteta na svetu je lisen istorijskog utemeljenja i spada u domen akademskog marketinga. U trenutku nastajanja i tokom prilicno dugackog perioda nakon nastajanja, oba univerziteta su imala veoma malo primesa visokoskolske ustanove a mnogo vise karakter lokalne religiozne skole. Sto je jos vaznije, taj argument ima eksluzionsticke, cak i rasisticke elemente, jer ignorise ustanove visokog skolstva koje su postojale vekovima ranije u antickog Grckoj, Vizantiji, Persiji, Kini, pa i u arapskom svetu. Po logici, grcka i kineska kultura i nauka nisu imale skole viskokog obrazovaja sve do 19. veka, sto je, naravno, nonsens.

Sreta

pre 5 godina

Srpska Pravoslavna Crkva je trebala da da primer kako se boriti za tu Svetu zemlju, svojim ličnim zalaganjem, svojim ličnim doprinosom, svojim brojnim dobrotvornim akcijama, humanitarnoj pomoći, služenjem Liturgija po našim Manastirima i Crkvama na tom prostoru. Gde je bila, i šta joj sada daje pravo da se ljuti. Kada je svojim delom bila u zapećak, neka svojim rečima tamo i ostane. Srpska Pravoslavna Crkva raspolaže voznim parkom na kome joj i šeici Araboje mogu pozavideti, živi u ogromnom luksuzu, izobilju,da li su se ikada pitali koliko Srba na Kosovu nema kuće, koliko njih nema traktora, koliko njih nema osnovne potrepštine za život. U svojoj raskalašnosti zaboravili su kome služe. Da služe i Bogu i narodu. Svam vas bilo. Prestanite da pričate, počnite da radite. Pridružite se Francuzu koji je pokazao kakav je i koliki čovek. Možda nije vernik, ali je ispao veći od svih vas zajedno. Dokažite svojim delom da vam je stalo do tih svetinja i naroda koji tamo strada. Otisnite se iz Beograda, izađite iz preskupih džipova, koraknike pešice, pogledajte u ljude oko sebe, u svoj narod do koga vam je vidim premnogo stalo. Odreknite se svog izobilja, darujte sirotinji. Tako ćete biti ugodniji i Bogu i ljudima.

Bleki

pre 5 godina

Promašeno je u startu da se u dvadestprvom vijeku crkva uopće bavi političkim stvarima ovo je endemična karakterristika crkava u ne baš razvijenim društivma.. kakva su na Balkanu.U Njemačkoj žive Njemci katolici i protestanti koji ne priznaju papu, dakle dvije vjere istog naroda, obzirom da vjera nije u prvom planu harmonično žive, nezamislivo je da neka od te dvije njemačke crkve piše ili izražava stavove ili daje upute o političkim temama već se bave iskuljučivo crkvenim, duhovnim stvarima nezamislivo je da se političar čak i iz demikršćanske stranke prema crkvi pravda za svoje političke odluke...

skeptik

pre 5 godina

Bez SPC ne bi bilo ni Srba. I ne smeta tebi SPC nego njen stav o Kosovu. Da je kolim slucajem za nezavisnost Kosova bila bi tu puna usta hvale za crkvu.

John

pre 5 godina

Moramo verovati u Boga i ne smemo okrenuti ledja crkvi
(55ff, 20. maj 2018 10:11)

To ne uslovljava jedno drugo, ne zavisi jedno od drugog, niti treba.

Runner

pre 5 godina

Esencijalni problem nas Srba je bio i bit će NEOBRAZOVANOST čemu je Crkva i te kako kumovala. Nije se naša država raspala Bojem na Kosovu i ne znam ti kakvom turskom oružanom prevlašću nego zbog toga što mi u to doba nismo imali niti ijednu jedinu školu dok je primera radi jedna Engleska već imala univerzitete u Kembridžu i Oksfordu, pa čak i jedna mala Sicilija. Zvezda vodilja, nama Srbima, treba da bude uvek i vazda ona Dositejeva, prosvetiteljska izreka: "Braćo Srbi, knjige u šake a ne zvona i praporce!"

natalija

pre 5 godina

“Preko nerešenog kosovskog problema se postiže nekoliko stvari: omogućava Rusiji da utiče na političke i ekonomske prilike u Srbiji, pomažu ruske namere da se destabilizuje Balkan i preko njega vrši destabilizacija Evrope; dalje, nerešeni kosovski problem je stalni izvor nestabilnosti i nacionalističkog ekstremizma u Srbiji, čime se konstantno generiše nacionalistička plima kao i antizapadna i rusofilska orijentacija kod građana Srbije”, kaže Bešlin.
Da ovo je sama esencija našeg propadanja. Hvala Bešlinu što je imao hrabrosti da ovo kaže.

dragan

pre 5 godina

Kad patrijarh, glava crkve, ode da živi na Kosovu i Metohiji onda će imati moralno pravo da priča o Kosovu. Ovako se ponaša kao otac koji sakriven huška svoje dete na mnogo jačeg od njega. Reč patrijarh potiče od grčke reči pater što znači otac, a naš patrijarh se odavno ne ponaša očinski.
(Miki, 20. maj 2018 13:47)

A zasto bi onda predsednik koji takodje zivi ovde u Beogradu imao pravo da odlucuje o ljudima dole? Ili bilo koji ministar,poliicar generalno? Ili uostalom odakle tebi pravo da ista pametujes o Kosmetu ako ne zivis dole? A tek odakle pravo nekom istoricaru u sluzbi politike u CG da pametuje ista,pa oni proglasise srpsku vojsku okupatorkom posle onih bilborda u Budvi,a oterala je valjda regularnu vojsku Austro Ugarske. A o spc tek da ne pominjem koliki je trn u oku politicarima dole

Miki

pre 5 godina

Kad patrijarh, glava crkve, ode da živi na Kosovu i Metohiji onda će imati moralno pravo da priča o Kosovu. Ovako se ponaša kao otac koji sakriven huška svoje dete na mnogo jačeg od njega. Reč patrijarh potiče od grčke reči pater što znači otac, a naš patrijarh se odavno ne ponaša očinski.

Cica D

pre 5 godina

Jeste. Crkva je rekla da budemo komunisticka zemlja... da Srbiju i srpske zemlje i narod cepamo... Da pljunemo na nase preci... da izdajemo Kosovo...

Hulk

pre 5 godina

"srpski nacionalistički projekat je svaki put dobijao kada je slušao crkvu, ali je Srbija u svakoj od tih prilika bila gubitnik" - ne mogu da verujem da jedan istoricar moze da izjavi ovo. Zato pisem "istoricar". Gospodine, KADA je to Srbija poslusala Crkvu. Ja cu vam reci. NIKADA. Srbija nije NIKADA poslusala crkvu, ama bas NIKADA. Kamo srece da jeste.

Nikola

pre 5 godina

Vera je nešto što čoveka održava u životu, daje mu nadu, čini ga ispunjenim i pomažemu kroz život.
Religija sa druge strane... pa religija je biznis!

Ahhaha

pre 5 godina

"srpski nacionalistički projekat je svaki put dobijao kada je slušao crkvu, ali je Srbija u svakoj od tih prilika bila gubitnik" - ne mogu da verujem da jedan istoricar moze da izjavi ovo. Zato pisem "istoricar". Gospodine, KADA je to Srbija poslusala Crkvu. Ja cu vam reci. NIKADA. Srbija nije NIKADA poslusala crkvu, ama bas NIKADA. Kamo srece da jeste.
(Hulk, 20. maj 2018 12:07)

Izgleda da je SRBIJI malo sto onomad NIJE poslusala crkvu i sto je izabrala da je vode Komunisti. Tako je bar po ocenama ovog komentara. I kako sada stvari stoje, izgleda da ce i sada SRBIJA izabrati u INAT Crkvi... A proci mozda i gore nego sa komunistima. A protiv cijnjenice da SRBIJA NIKAD NIJE POSLUSALA CRKVU, jednostavno nema argumenta. Naveo sam vam samo primer sa Komunistima, a i gasenje Kraljevine SHS i proglasavanje Kraljevine Jugoslavije je bilo SUPROTNO od onog sto je CRKVA tada govorila. Gledano na duze staze CRKVA je uvek BILA u PRAVU, a politicari nisu.

pprvi dan skole u svedskoj

pre 5 godina

"Preko nerešenog kosovskog problema se postiže nekoliko stvari: omogućava Rusiji da utiče na političke i ekonomske prilike u Srbiji, pomažu ruske namere da se destabilizuje Balkan i preko njega vrši destabilizacija Evrope; dalje, nerešeni kosovski problem je stalni izvor nestabilnosti i nacionalističkog ekstremizma u Srbiji, čime se konstantno generiše nacionalistička plima kao i antizapadna i rusofilska orijentacija kod građana Srbije”, kaže Bešlin.
Amin!

depos

pre 5 godina

SPC je institucija stara 8 vekova i uživa ubedljivo najveći ugled i poštovanje u svetu od svih ostalih srpskih institucija,organizacija i sl.Po tome je daleko prevazišla ovu zemlju.Ona je starija o srpske nacije(u Srednjem veku nisu postojale nacije već narodi),a samim tim i od srpskog nacionalizma.Njen uticaj je bio jak u Srednjem veku,ali prilikom obnove državnosti u 19-om veku njen uticaj je bio daleko manji.Danas je njen uticaj simboličan.Zahvaljujući SPC su Srbi zadržali svoju kulturu,jezik,običaje,naravno i veru dok su 4 veka robovali pod Otomanima.Naravno da ona ima mana i nedostataka,jer sveštenici su ljudi,koji isto tako prave greške,ali optužiti crkvu za lošu državnu politiku je sluludo.Pogotovo jer današnje stanje u zemlji posledica politike komunističkog totalitarnog sistema,kada je crkva imala manji uticaj i moć u društvu i narodu nego u vreme Otomanske imperije.Ovo je politička ocena crnogorskih ekstremnih nacionalista,tzv milogoraca i nema veze sa istinom i realnišću.

Jovan

pre 5 godina

Kada se slusa crkva ,koja bi uzgred trebala da je odvojena od drzave,nacionalisti bujaju a drzava kao celina gubi.Jako je tesko doneti pravu odluku a ne podleci populizmu i bajkama koje siri crkva iz svojih sebicnih interesa.Nekada su se svestenici i te kako brinuli za narod a sada samo za sebe.

Pera

pre 5 godina

Kakve veze ima status Kosova sa ruskom politikom na Balkanu ?!! Da nece mozda Rusi izgubiti manastire, crkve i svoju istorijsku teritoriju ako Srbija prizna tu tvorevinu ?!! Ta prica da je Rusima u interesu zamrznut konflikt na Kosovu i da je to deo njihove strategije prema Balkanu je blago receno cista glupost. Srbija treba da se rukovodi svojim interesima a Rusija je tu da je u tome podrzi. Mislim da se nijedna drzava na svetu nije odrekla dela svoje teritorije da bi je prihvatili u bilo kakav savez ili uniju. To se nikada nije dogodilo u istoriji.Resenje pitanja statusa Kosova ne sme biti nikakvo priznanje nezavisnosti od strane Beograda jer to znaci da poklanjamo veliki deo nase teritorije. Nije tacno da je to deo Srbije tek od 1912 godine, pa sami manastiri i crkve potvrdjuju drugacije. Da ne govorimo o istorijskim licnostima srpske nacionalnosti sa tog podrucja, koji su tamo vladali davno pre otkrica Amerike.

Z

pre 5 godina

Vera i crkva su dve razlicite stvari,ponekad i oprecne. Ja veru u danasnjim crkvenim ljudima ne vidim. Crkva je danas biznis sa sopstvenim cenovnikom. Toliko o njihovim uzvisenim savetima.

lleonid

pre 5 godina

pitanje zašto je za SPC Kosovo duhovna prestonica i mora biti u svetovnim granicama Srbije kada je tek 1912. godine ušla u sastav Srbije.

Оно кад историчар не познаје историју!Па одакле онда онолики манастири по Косову?Турци их зидали а Албанци им помагали исто као и са Скадром!

aca

pre 5 godina

Samo našoj crkvi možemo zahvaliti na očuvanju svih nacionalnih vrednosti koje danas imamo.Sve države njeguju svoju duhovnost,a od nas se očekuje da se odreknemo naše duhovne vrednosti...Da nije crkve ni nas danas nebi bilo!

siki

pre 5 godina

"Bez SPC ne bi bilo ni Srba. I ne smeta tebi SPC nego njen stav o Kosovu. Da je kolim slucajem za nezavisnost Kosova bila bi tu puna usta hvale za crkvu."
@(skeptik, 20. maj 2018 14:53)

Koliko ja poznajem istoriju, Srbi su postojali daleko pre SPC.

Hammer

pre 5 godina

Kosovo nije tek 1912. godine ušlo u sastav Srbije kao što to tvrdi ovaj dotični, da kažem - gospodin, nego je ponovo oslobođeno i vraćeno u sastav Srbije te 1912. godine. Inače po istoj toj njegovoj logici bismo mogli reći i da su Niš, Vranje ili Leskovac ušli u sastav Srbije tek 1878. godine, što je smešno i pomisliti, a kamoli ustvrditi tako nešto. Inače, Najduže su pod otomanskom okupacijom bili: današnja BiH, deo stare Raške koji je povezivao BiH sa Kosovom, KosMet i cele danačnje Makedonija i Albanija. Sve te teritorije oslobođene su od ropstva tek 1912. godine.

e

pre 5 godina

Pa vizantijsko carstvo je postojalo duže od turske vladavine tim prostorom. Kada neki govore da je K.i M. pod srpskim suverenitetom tek od 1912. namerno zaboravljaju period vladavine pre turskih osvajanja koji je bio duži od turske okupacije. Nema tu crkva šta da objašnjava. Ona samo podseća da su nam kroz celu istoriju nasiljem otimali naše i mi nikada nismo zaboravili, a ako budemo pametni nećemo ni u budućnosti.

PhD

pre 5 godina

Nije se naša država raspala Bojem na Kosovu i ne znam ti kakvom turskom oružanom prevlašću nego zbog toga što mi u to doba nismo imali niti ijednu jedinu školu dok je primera radi jedna Engleska već imala univerzitete u Kembridžu i Oksfordu, pa čak i jedna mala Sicilija.
(Runner)

Na zalost, argument da su Oksford i Kejmbridz u vrhu najstarijih fakulteta na svetu je lisen istorijskog utemeljenja i spada u domen akademskog marketinga. U trenutku nastajanja i tokom prilicno dugackog perioda nakon nastajanja, oba univerziteta su imala veoma malo primesa visokoskolske ustanove a mnogo vise karakter lokalne religiozne skole. Sto je jos vaznije, taj argument ima eksluzionsticke, cak i rasisticke elemente, jer ignorise ustanove visokog skolstva koje su postojale vekovima ranije u antickog Grckoj, Vizantiji, Persiji, Kini, pa i u arapskom svetu. Po logici, grcka i kineska kultura i nauka nisu imale skole viskokog obrazovaja sve do 19. veka, sto je, naravno, nonsens.