1. Klasično lobiranje.
  (Smaranje, 18. maj 2018 00:10)

  # Link komentara

 2. ..bivša juga kao multietnička država je po svim suštinskim mjerljivim elementima autonomije bila demokratičnija zemlja od Španjolske..tko ne vjeruje neka pronađe USTAV SFRJ iz 1974.g. ..kažu nije imala višepartijski sustav..pa zar je ovaj i ovakav višepartijski sustav donio sreću na ovim prostorima..svaka država je legalizirana mafija..to je suština određenja države..i ovdje se samo radi o tome što u jednoj državi ima mjesta samo jednom predsjedniku, jednom premijeru, jednom ministru vanjskih poslova.. i tako redom..a kada na prostoru multietničke države stvorite više država samo ste postojeće razdijelili na veći broj interesnih skupina čiji cilj je zaokružiti teritorij i pripadajući dio naroda i "raditi svoj posao" iza izlizanih fraza: pravna država, evropske vrijednosti, borba protiv korupcije, zaštita ljudskih prava, borba protiv svih oblika diskriminacije..podržavam katalonsku i baskijsku mafiju da i oni zaokruže svoj teritorij i konačno oslobode i usreće svoj narod..zašto bi jedino mi na "Zapadnom Balkanu" uživali u slobodi i blagostanju..
  (edin dizdar, 17. maj 2018 19:00)

  # Link komentara

 3. Pa evo i Srbija je demokratija već 20 godina, a Španija 40. Slično.
  Španija je, za vreme Franka, nasilno zabranjivala sve katalonsko, jezik, kulturu, itd.
  A u SFRJ i Srbiji to nije radjeno sa Albancima na Kosovu.
  Španija, da bi se nazvala demokratijom, mora priznati regijama pravo na samoopredeljenje, a ona to ne priznaje.
  Španija ukida skupštinu Katalonije i vlada njome direktno iz Madrida.
  (Bender, 17. maj 2018 18:59)

  # Link komentara

 4. @Petar Pan,
  jeste Kosovo IMALO autonomiju ali ne zaboravi da ju je Milosevicev režim uz pomoć podrske velikosrpske većine ukinuo bas kao i autonomiju Vojvodine. Nema suštinske autonomije bez fiskalne autonomije. To je proble Vijvodine danas a to je bio sporni problem koji Kosovo nije htelo da prihvati. To je i Kataloniji sporni problem i oko toga je sve pocelo a ne oko nezavisne države. Bas kao sto smo mi ignorisali tu cinjenicu dobili smo ovaj problem sada a tako isto i Madrid. Ne zaboravi da kada je Madrid dao Baskiji fiskalnu autonomiju onda je i ETA izgubila pristalice za oruzanu borbu.
  Centralizam je zlo za sve države a za multinacionalne je katastrofa.
  (ja Srbijanac, 17. maj 2018 18:17)

  # Link komentara

 5. "Demokratski", o boze kako to otrcano i isluzeno zvuci...
  (djordje, 17. maj 2018 13:20)

  # Link komentara

 6. Gospodin je bas istrazivao... Kosovo je imalo veci stepen autonomije nego Katalonija pa opet je izvrsio nasilnu secesiju za razliku od Katalonije koja je pokusala mirnu i pritom sve demokratski sto su uradili u tom procesu je uguseno od strane centralne drzave iz Madrida... Istina neke stvari su slicne a to je taj deo oko gusenja demokratije... Ali ovaj gospodin se bavio istrazivanjem ovoga koliko i ja nuklearnom fizikom...
  (Petar Pan, 17. maj 2018 12:26)

  # Link komentara

 7. Španija je demokratija? Zašto onda ne priznaje pravo Katalonaca na samoopredeljenje!? Ili si demokratija ili nisi - nema ništa između!
  (DemoNkratija, 17. maj 2018 12:22)

  # Link komentara

 8. Zar demokratija nije pravo na izbor? Zasto onda uskracujete Kataloniji pravo na izbor da bude samostalna??
  I Kosovo je imalo vecu autonomiju nego Katalonija, tako da ni ta konstatacija ne stoji
  (Nele, 17. maj 2018 12:11)

  # Link komentara

 9. ""Kosovo i Katalonija neuporedivi, Španija je demokratija"

  Cist pucanj sebi u nogu.
  Pa kako je moguce da u demokratiji ljudi IPAK traze nezavisnost i ocepljenje. I to jos od zemlje clanice EU i NATO??

  IPAK su uporedivi ali neki bi da spinuju iako je celom svetu jasno da su po sredi DVOSTRUKI standardi, koje bi neki voleli da sakriju.
  (Petar S., 17. maj 2018 11:35)

  # Link komentara

 10. Kakva god da je demokratija u Spaniji jedno je sigurno, Katalonija nije nezavisna a zeli to da postane, vreme ce pokazati na ovaj ili onaj nacin. Jedina je razlika sto oni koji su to zelelu u slucaju Kosova sada to ne zele, i da, slucaj je potpuno isti.
   (Sudac, 17. maj 2018 11:24)

  # Link komentara