1. "Punoglavci"? Inercija despotsko kulture (vladavina manama, emocijama; ne učenja na greškama već blizu 1000 godina) ne dozvoljava da se u Srbiji stvori kritičnu masa autonomnih struka i građana (vladavina vrlinama i empirijiskim znanjima). Nije moguće imati uspešno društvo i državu a da kultura ostane despotska, plemenska, klanovske gde se stvarnosti pristupa na metafizičko-religijski način, gde se nekritički prihvataju istine autoriteta i gde autoriteti nikada ne mogu odgovarati za greške koje su počini društvu i državi; ta kulturna matrica sprečava razvoj kritičkog mišljenja i građanske etike koja nas iz sfere emocija i iracionalnog može prevesti u sferu empirije i racija sa ciljem sprečavanja ponavljanja uvek iste ratničke istorije u ime apsolutnih istina a koja nas vodi ka potpunom nestanku.
  Ps. Gubitak Kosova je započela SPC sa pećkim patrijarhom (1674—1690) ARSENIJE III ČARNOJEVIĆ (arhiepiskop i patrijarh austrijskih Srba 1690—1706.) koji je napustio pomirljivu politiku svojih prethodnika i počeo da dela protiv Osmanlija. U ratu Osmanskog carstva i Austrougarske (iako vazalna zemlja) stavo se na stranu Austrougraske (car Leopold I), koja je rat izgubila, a on da bi spasao svoju glavu izveo "seobu srba"!
  (zoran stokic, 16. maj 2018 20:39)

  # Link komentara

 2. Amfilohije je uvek iskren i precizan u svojim izjavama.Zato i smeta mnogima.Siguran sam da su se punoglavci prepoznali.
  (V.B, 16. maj 2018 18:19)

  Ako su jedni punoglavci, znači da su drugi praznoglavci, zar ne?
  (s., 16. maj 2018 19:51)

  # Link komentara

 3. @deki Skoro svaka zemlja koja je izgubila rat morala je da se odrekne dela teritorije.. Austrija, Nemačka.. Odakle nama Vojvodina?
   (Vladimir, 16. maj 2018 18:33)

  # Link komentara

 4. Amfilohije je uvek iskren i precizan u svojim izjavama.Zato i smeta mnogima.Siguran sam da su se punoglavci prepoznali.
   (V.B, 16. maj 2018 18:19)

  # Link komentara

 5. Preporucuje se svestenicima preseljenje na Kosovo. Licno mislim da bi trebalo. Neko mora da da primer, a ujedno bi i ove njihove reci dobile na tezini. Takodje bi ovi evro-americki fanatici trebalo da urade isto, odnosno da se svi lepo presele u taj zapadni raj, a ne da stalno kukaju kako ovde nista ne valja.
  (cinjenica, 16. maj 2018 18:04)

  # Link komentara

 6. Ви што се спрдате са Господом драгим, на страну свештена лица међу којима има и лоших, али и доброг, баш као код свих струка људи, немате појма шта радите.
  Бог постоји, а постоји и зло! Тачно је да је овај наш живот улазница за царство небеско, а ви очекујете да вам то буде опипљиво и видљиво. А онда, онда би можда поверовали и били добри!
  Па да ли би!?!
  Или не би!
  Лакше је да се спрдате овако!!!
   (Ајде@, 16. maj 2018 17:28)

  # Link komentara

 7. Citam ovde razne kritike na racun crkve i sa vecinom se slazem. Ali , kada je Kosovo u pitanju , slazem se sa stavom Amfilohija Radovica.Da li neko moze da navede jednu zemlju na svetu koja se odrekla dela svoje teritorije ? Imamo primere gde se zemlje bore za neka nenaseljena ostrva . . . Ovde nije rec samo o Kosovu , i ne mogu da verujem da neki to ne vide . Ovde je rec o crvenoj liniji koju drzava mora da povuce (ako postoji drzava) i da stavi do znanja da vise ne pristaje na ucene , inace ce Kosovo sutra biti Sandzak ili neki drugi delovi Srbije . . . pozzz
   (deki, 16. maj 2018 17:25)

  # Link komentara

 8. Nisam razumeo deo o "punoglavcima". Da li se to odnosi na one kojima je puna glava (problema)? Ili se to odnosi na one koji će, nakon stadijuma punoglavca, postati žabe i moći da skaču kud god hoće, na sve četiri strane sveta? Pa kad počnu da skaču, da ne iskoče tamo gde ne treba, jer posle toga neće više moći da se vrate u svoju baruštinu?
  (Metafora i njeno značenje, 16. maj 2018 17:09)

  # Link komentara

 9. amfilofije , irinej i ostali poglavari spc su posetili kosovo kako bi podrzali narod kada? a poslali neku pomoc?
  zasto se onda javljate za rec?!
   (update, 16. maj 2018 16:40)

  # Link komentara

 10. Tehnički, crkva i jeste odgovorna za to što su Srbi postali manjina na Kosovu, jer je patrijarh Arsenije Čarnojević poveo skoro sve Srbe sa tih prostora da žive u Habsburškoj Monarhiji, pa su tu počeli da se naseljavaju Albanci. Čak i većina Srba sa Kosova potiče upravo od onih Srba koji su se nakon toga paralelno sa Albancima naseljavali tu iz drugih krajeva, uglavnom iz Crne Gore i južnog pomoravlja i Makedonije. Taj narod se iselio pod izgovorom da ga čeka odmazda za učešće u ratu na strani Nemaca, međutim Turci nikad nisu proterivali stanovništvo sa svojih teritorija pogotovu hrišćane jer su oni plaćali harač i praktično finansirali otomansku vojsku, i zato se odmazda nikad nije primenjivala masovno i dugotrajno prema narodu, ali jeste prema predvodnicima pobuna. Budući da su crkvene starešine u to vreme bili glavni predvodnici, morali su da se sklone, ali džabe im ako se sklone a ostave za sobom sav izvor prihoda, pa su iz tog razloga i poveli narod sa sobom. Treba napomenuti da je tokom tog marša pomrlo od raznih bolesti, gladi, zime i ko zna još od čega mnogo više naroda nego što bi stradalo od bilo kakve turske odmazde. Ali svakao stiglo ih je dovoljno da obezbede da crkva i dalje bude materijalno obezbeđena.
  (Hadron, 16. maj 2018 16:20)

  # Link komentara

 11. Crkva je na žalost deo problema a ne rešenja. Ne bi da vredjam a došlo mi je.....
   (Titula prvaka, 16. maj 2018 16:07)

  # Link komentara

 12. a onda je amfilohije besno zalupio vrata svog audija nemacke proizvodnje...
  (baki, 16. maj 2018 15:54)

  # Link komentara

 13. Vi popovi udovoljavate debelom crevu i stomaku kao prvo,a kao drugo odkud ti pravo da boziju decu nazivas ponuglavcima?
  (jel ovaj sektas?, 16. maj 2018 15:51)

  # Link komentara

 14. Ne samo da treba dati to prokleto Kosovo, nego uz njega kao ular dati i sve audije, mercedese i bmw-ove sto vozikaju Amfilohije i ostali popovi dok nam propovedaju o Kosovu, veri i skromnosti....
  (Ivan, 16. maj 2018 15:51)

  # Link komentara

 15. Postujem Amfilohija ali ovo sto govori on i Patrijarh Irinej je cist sofizam. Mozes pokloniti samo ono sto imas. Rat smo izgubili zajedno sa teritorijom. Ne bi bilo lose da to muski prihvatimo, ne zaboravimo, i krenemo dalje. KiM nije deo kosovskog zaveta vec proizvod AVNOJa. Srpska drzava je deo kosovskog zaveta, koja je starija i od tog zaveta. Drzavu nije lako napraviti, mnogo lakse ju je prokockati, narocito po cenu teritorije koju si vec izgubio. I nema nista gore od komunizma, jer nas je on prvo izbacio iz zapadne civilzacije pa nas uveo u sukob sa zapadnom civilizacijom (i sada nam ti komunisti i drze predavanja o zapadnoj civilizaciji a one koji su joj pripadali i koje su proterali poput S. Jovanovica guraju u fasiste). Dakle mi ne mozemo da se oporavimo od komunizma a ne od bombardovanja i to da je "KiM srce Srbije" zvuci upravo UDBAski. Ne Srbija je starija od KiM i ne sprecavajte nas da budemo deo zapadne civilizacije jer od 8 ujutro do pocinka mi zivimo na taj nacin.
  (Travis Bickle, 16. maj 2018 15:49)

  # Link komentara

 16. u ime mercedesa, audija i svetog maseratija - amin.
  ($PC, 16. maj 2018 15:44)

  # Link komentara

 17. Prvi ste napustili Kosovo, preselivši patrijarha u Beograd. Kome vi pričate iz tih skupih nemačkih automobila?
  (Paul Kersey, 16. maj 2018 15:41)

  # Link komentara

 18. Amfilohije i Atanasije su obeležili poslednjih 50 godina uglavnom u raspisivanju nacionalizma... a pomalo i u raspirivanju sveštenstva koje bogohuli u najgorem materijalizmu ikada, BMW ali i ostala hedonisticka dostignuća
   (pravo na mišljenje, 16. maj 2018 15:41)

  # Link komentara

 19. Hajde ti Amfilohije lepo na Kosovo da se preseliš i da povedeš sve svoje sveštenike. LAko je pametovati iz fotelje. Neka crkva proda sve što ima da pomogne ljudima na Kosovo. Hoće li uraditi tako Amfilohije Radoviću? Neće naravno jer crkva nikada nikome nije pomogla. Crkva samo uzima i očekuje da neko drugi brani njeno vlasništvo na Kosovu. Zato je najbolje da se svo srpsko sveštenstvo iz protesta preseli na Kosovo.
  (rebro, 16. maj 2018 15:19)

  # Link komentara