Subota, 12.05.2018.

16:25

"Skidamo kapu Dikoviću, ako i jedan vojnik bude kažnjen.."

Predsednik POKS Žika Gojković najavio je organizovanje protesta ako pod pritiskom MO bude kažnjen i jedan od oficira VS koji su odali počast Draži Mihailoviću.

Izvor: Beta

"Skidamo kapu Dikoviæu, ako i jedan vojnik bude kažnjen.." IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

98 Komentari

Sortiraj po:

Petar S.

pre 5 godina

Nadjite jos jednog "kvislinga" (saradnika okuoatora) koji je 2 puta odlikovan od strane Saveznika "iz politickih (ili bilo kog drugog) motiva" bilo gde u Svetu.
Draza Mihajlovic i njegov Ravnogorski pokret je bio oslobodilacki i anti-fasisticki pokret.

Deyan

pre 5 godina

Sve u svemu podela Srba I dalje traje. punih 70 godina. Partizani I Cetnici.. PFC I CZ .... Rusija ili Zapad... sada podela KiM ili potpuno priznanje... Cepanje Vojvodine ili ukidanje iste u okrilju drzave Srbije...

istoricar

pre 5 godina

Odlikovanja Trumana i De Gola su politicke prirode i treba ih gledti u kontekstu, ali nema nikakve sumnje da je Draza ocijukao sa Nemcima i Ustasama smatrajuci borbu protic partizana najvaznijom, dogovorao saradnju sa Stepincom i Pavelicem o zajednickoj bobi protiv partizana a na kraju o obezbedjenju povlacenju i pomoci cetnicima preko Hrvatske ...previse dokaza za to ima iz stranih obavestajnih izbora ako ne verujemo nasim...uostalom sa ovakvim stavovima obezvredjujemo sebe i nasu atnit-fasisticku borbu: kazemo partizani se nisu nesto borili protiv Nemaca kao sto pricaju nego su imali politicke razloge, onda kazemo Draza nije imao neke bitke sa nemcima (sto je istina) jer je cekao...pa se pitanje postavlja sa tim uvrnutim razmisljanjem, da li se onda iko borio protiv Nemaca ili je to bio samo gradjanski rat a Nemce pobedili Rusi i Saveznici? Samo sejemo zabunluk i nastavljamo gradjanski rat drugim sredstvima...

Boranin

pre 5 godina

Zbog "pametnih" partizana koje spominjete je izginulo na stotine ako ne i na hiljade običnih ljudi,seljaka koje je Nemačka vojska streljala zato što je jedan partizan iz šume došao i ubio par nemačkih vojnika! A jasno im je bilo stavljeno na znanje da će za jednog njihovog vojnika biti streljano 10 naših civila!

Bobiska

pre 5 godina

otkako je Vulin tu voiska je komedija.Ocevi i dede sadasnjih vojnika su ginuli od nozeva cetnika ,a ovi im iznose cvece.Da li ste bre kolektivno poludeli?

Korčagin

pre 5 godina

Samo i jedino je partizanski pokret bio antifašistički, sve ostalo je zamena teza i to zlonamerna.
Ivo Lola, Boško Buha, Savo Kovačević, Žarko Zrenjanin i mnogi, mnogi drugi koji su dali svoje ŽIVOTE za slobodu i neki pravedniji svet borili su se u partizanima!
A to što je pokret, po svom karakteru, bio intšrnacionalni, treba da nam služi za ponos. Meni barem služi.
Događaji iz devedesetih su pokazali šta donosi veličanje profašističkih ideja i pokreta bilo četničkih, bilo ustaških. Nama istorije nikad dosta.
I ne, nisam zadojen komunističkom propagandom, već se divim ljudima koji su se svesno žrtvovali, a mogli su i oni da ČEKAJU sa strane.

Zato dižem svoj glas u znak protesta za ovu, želim da verujem, zloupotrebu vojske.
A zakon koji je izjednačio dva pokreta je nešto najsramnije koje smo sebi mogli dopustiti.
Demokratama ću ove možda i oprostiti, ali taj zakon nikada.

SMRT FAŠIZMU!

kostevi

pre 5 godina

Gojkoviću, nije cela Srbija uz njega. Ne samo da prodaješ gnusne laži, nego i sam živiš u lažima. Niti je taj pokret bio antifašistički niti antikomunistički. Kao i ustaše, ali bez ikakve politike, organizacije i ustrojstva, već kao divlje bande, poklali su najviše običnog sveta, poštenih, dobrih domaćina koji nisu ni čuli za komunizam. I pustite vi priče o "dobrim" četnicima iz Krajine i Hercegovine. Ovde u Srbiji se najviše osetilo njihovo "dobro" delo. Dovoljno ima materijala da se utvrde činjenice. I sada biste gospodo, opet najradije da prikoljete nešto srpsko? Nezamisliv je toliki stepen monstruoznosti, veličanje zverstava nad sopstvenim narodom i neskrivena želja da se to ponovi.

strasno

pre 5 godina

"jer nije sam, cela Srbija je uz njega", rekao je Gojković, i dodao da je Srbija konačno jedinstvena u iskazivanju poštovanja prema pravim patriotama"

Ne lazi Gojkovicu, cela Srbija nikada nije uz takve kao sto ste vi...
Takodje Draza i patriote nikako ne ide u istu recenicu...

Katarina Krstic

pre 5 godina

(Nec, 12. maj 2018 19:43) U "propratnom pismu" za dodelu najviseg americkog odlikovanja koje se moze dodeliti strancu za vojne zasluge pise: Генерал Драгољуб Михаиловић (Dragoljub Draza Mihailovich) истакао се као главни заповедник југословенских оружаних снага и после као Министар војни, организујући и водећи снаге отпора против непријатеља који је окупирао Југославију.. pa tek kasnije...
Захваљујући неустрашивим напорима његових трупа, многи амерички авијатичари били су спасени и безбедно враћени на савезничку страну. Генерал Михаиловић и његове снаге, упркос недовољном снабдевању, и борећи се под изузетним тешкоћама, материјално су допринели савезничкој војсци ***и били учесници у извојевању коначне савезничке победе***.“ Ali bi svakako morao znati da je general De Gol odlikovao DM jos 1943, a ne "da bi ga spasavao od streljanja".

(Koča, 12. maj 2018 20:07)Mozda da nam objasnite kada je naredjenje uruceno, osim ako ne smatrate da je radio sou na BBCju nacin kako se vojna naredjenja urucuju. Uostalom, NjKV Petar II je i tako povukao tu izjavu, kada su Britanci i Subasic prekrsili sporazum da komunisti i Tito nece uci u vladu.

(istoricar, 12. maj 2018 20:13)Divim se vasoj masti!

veselnik

pre 5 godina

Moj deda je streljan u prvoj odmazdi 100 za jednoga na Bukovima u augustu 1941. Nemce su napali partizani. Ali partizani nisu bili "gibanicari", nisu imali "crne trojke", nisu klali seljake na kucnom pragu, nisu sa nemcima zajedno pretresali sela, sakupljali i streljali taoce.

Nec

pre 5 godina

Možda je Draža i počeo kao borac protiv okupatora, ali je ubrzo prešao u njihov tabor jer su mu partizani bili ideološki mrskiji.
Odlikovan je je od Amerikanaca za zahvslu spašavanja oborenih pilota, a ne za borbu protiv nacista, tako piše u popratnom pismu uz medalju.
De Gol ga odlikovao da ga spasi streljanja pošto su bili zajedno na akademiji i jer nije volio komuniste.
Treba znati okolnosti tog vremena da bi se razumjeli potezi sa današnjeg stajališta.

marija

pre 5 godina

Sastanak Titove delegacije sa Nemcima se desio 11. marta u Gornjem Vakufu, produžen 14. marta u Sarajevu, a finiširan krajem marta sastankom u glavnom gradu NDH!

Vrhovni štab je, preko svojih ovlašćenih predstavnika (partizanske delegacije koju su činili Vladimir Velebit, Milovan Đilas i Koča Popović), nemačkoj strani u Gornjem Vakufu (komandantu 717. pešadijske divizije) 11. marta 1943. predložio: „1) U datoj situaciji ne postoji nikakav razlog da nemački Vermaht vodi ratna dejstva protiv NOVJ s obzirom na situaciju, protivnika i interese i jedne i druge strane. Prema tome, u obostranom je interesu da neprijateljstva budu obustavljena. U vezi s tim, njemačka komanda i ova delegacija morale bi da preciziraju svoje predloge o eventualnoj zoni i pravcima ekonomskih i drugih interesa; 2) NOVJ smatra četnike glavnim neprijateljima; 3) U toku trajanja pregovora o svim ovim tačkama predlažemo prestanak ratnih dejstava između nemačkih trupa i snaga NOVJ“.

Viktor

pre 5 godina

Drago mi je da vidim u komentarima da se osuđuje ovakav potez i da se četnici ne priznaju kao antifašisti.

Dok god tako govorimo bićemo antifašistički narod, za razliku od dobrog dela Evropa. Tada i sada, nažalost.

Lala iz Banata

pre 5 godina

Cetnicki pokret je jedna od najvecih sramota u istoriji srpskog naroda. Da neko toliko ocigledno i bez srama saradjuje sa okupatorom, za to nikada nikakvo opravdanje nece postojati. Niti ce ikakve izmisljenje revizije umanjiti izdajnicko ponasanje i sramotu.

Takodje sam izuzetno ponosan sto se ta sramota nikada ovde u Vojvodini nije zapatila.

pero

pre 5 godina

Britanski agenti koji su dopremali opremu namenjenu četničkom pokretu bili su saradnici komunista. Ostalo je istorija.
(Dragan, 12. maj 2018 20:32)
Kad te interesuje istorija evo ti prave cinjenice. Cercil je 43-e poslao u Yu Fitzroja Meklina i Dikona da vide ko se u stvari bori protiv Njemaca.Oni su uvjek bili protivnici komunista kao i sam Cercil. Kad su vidjeli da se samo partizani bore protiv Svaba, sva pomoc koja je prije slana cetnicima, preusmjerena je na partizane. Ostalo je istorija...

shone

pre 5 godina

Kakva glupost...odricemo se partizanskog pokreta koji je bio antifasisticki i pobednicki samo zato sto je bio jugoslovenski bez obzira što je u svom sastavu imao 90% srba! To vam je isto kao da se rusi odreknu Crvene Armije zato sto je bila sovjetska, a videli smo kako obelezavaju dan pobede! Smeniti Dikovica i kazniti ostale!

Blajburg

pre 5 godina

Moj otac ima 88 godina. Živ je i dobrog je pamćenja. Jako se dobro seća oktobtra '42 kad su četnici zapalili centar Majdanpeka, streljali mu učitelja i još 10 viđenih građana, dok su nemci stajali u pelerinama sa mašingeverima na gotovs.

Na petkovicu '42 u kuću upadaju nemac i četnik u raciji na partizane. Baba, udivica, nudi ih koljivom. Četnik neće da uzme i objašnjava nemcu da ne uzima jer je žito možda otrovno !!! nemac ga gurne, skine šlem, uzme kašiku žita, zahvali se i izađe a četnik za njim kao pašče. Na šubari je imao vezan list kupusa kao znak raspoznavanja.

Na kraju su svi ti "antifašisti" u istim vozovima išli ka Blajburgu da se predaju englezima.

смена страже

pre 5 godina

Скидајте ви капу до сутра... то што су урадили било је без наређења, а озбиљна војска тако не функционише.

Doljo

pre 5 godina

U WWII pukovnik nije metka ispalio a ovi ga slave, zovu herojem i isticu njegova odlukovanja.
Kakav je to pokret kada te se odrekne onaj za kog si se borio i podrzi drugu stranu? Niko Petra II nije prisilio na to.

Branko

pre 5 godina

Ovo sta Srbija danas naziva vojskom nema nikakve veze sa vojskom niti ce sa ovakvim kadrom to biti u buducnosti. Sraman cin i odgovorne krivicno goniti.

vlado

pre 5 godina

Cetnici puk. Mihajlovica u najboljem slucaju se mogu smatrati anti-fasistima i borcima protiv nacista do sloma Uzicke republike, mada je i tokom oslobodjenja Loznice, zajednickom partizansko-cetnickom akcijom, bilo "hvatanja krivina" od vecine cetnickih odreda koji su ucestvovali u borbama. Pa sta mislite sto je pop Vlado Zecevic posle borbi za oslobodjenje Loznice preveo 500 cetnika u partizane? JER OSTALI CETNICI NISU HTELI DA SE BORE PROTIV NACISTA. Nakon toga pa do Teheranske konferencije, cetnicima puk. Mihajlovica se u najboljem slucaju moze prisiti epitet "pasivnih anti-fasistickih" snaga. Krili se po brdima "dok ne dodju Englezi" da ih spasu...a u sustini su svo vreme bili u dilemi da li im je veci neprijatelj nacizam ili komunizam, tako da nisu propustali priliku da se razracunaju sa komunistima u Srbiji, sto im ovi nisu zaboravili pa su im od 44-46. to dobro u krvi naplatili. Nakon Teheranske konferencije i KOMANDE PETRA II da se sve snage stave pod komandu J.B. Tita i uzmu aktivno ucesce u NOB sta su oni uradili? ODBILI! Nakon toga su postali izdajnicka banda a kasnije i direktni saradnici okupatora. Da je puk. Mihajlovic prepoznao trenutak i doneo pravu odluku u istom, sad bi ga slavili kao narodnog heroja. Ovako je nista drugo do jedan tragican lik, kakvih imamo pregrst u istoriji.

fcrslj

pre 5 godina

Mog cukun dedu su ubili partizani dva meseca posle rata, jer je bio seoski odbornik, coveka od 55 godina ubila su dvojica partizana od 18 i 20 godina, covek koji je ima 12tero dece. 7 muskih od toga je 3 dao u partizane a 3 u cetnike. Moj deda je bio kratkovidan pa samim tim i nije bio sposoban za vojsku. Tako da je ostao kod kuce i kaze mi naidju partizani pa traze prase ovi jim daju, za 14 dana nailaze cetnici pa kazu dao si partizanima daj i nama pa deda dao i njima prase. Na kraju su ga izveli iz kuce u 3 ujutro i ubili. Posle su ti isti koji su ga ubili pobegli za austriju, jer nisu htelu da zive u komunizmu.

Leontije

pre 5 godina

Многима је тешко да објасне одликовања за Дражу од стране Де Гола и Трумана. Тешко им је и да објасне како су нацисти уценили Дражину главу на 100 000 марака у злату. Ако је заиста био сарадник окупатора, онда се не би повукао на планине, већ би се шетао по Београду са Немцима. Како време одмиче, стасаће нове генерације које неће учити историју из комунистичких уџбеника.
(aco, 12. maj 2018 19:44)

Zapadnjaci lako odlikuju sve one od kojih imaju neku korist. Takvih primera ima i danas. To sto su nekoga odlikovali ne garantuje da je ta osoba to i zasluzila. U pitanju je izvlacenje koristi po svaku cenu. Ne presudjujem Drazi i cetnicima, ali mora se imati u vidu da su Draza i ceo pokret puni kontroverzi. Slavite ih, ali ne osudjujte i ne ubedjujte one koji to ne cine.

aco

pre 5 godina

@bobo mk
Четници су спасли око 500 америчких пилота. То је разлог за одликовање. Било је сулудо дизати устанке под окупацијом, јер је била добро позната одмазда Немаца - 100 Срба за једног убијеног Немца. Комунисти се нису освртали на то, били су спремни на жртвовање хиљаде Срба да би Британцима били подобни. Дража је тврдио да је сулудо убијати Немце ако следи сигурна одмазда. Његова идеја је била да се сачека крај рата, јер је било извесно да ће га Немци изгубити, па да се у једној бици са савезницима порази окупатор.

Petar

pre 5 godina

Posto mnogi spominju dede, da kazem i ja o svom.
U junu 41. kada je cuo da se okupljaju vojnici koji se ni su predali, pridruzio se drazinim ravnogorcima.
Ucestvova je u ustanku 41.ratovao protiv nemaca, borio se za slobodu.
Kada je ustanaku ugusen, nije otisao dalje za Bosnu, vec se vratio u svoje selo, i jedan komunista iz susednog sela ga prijavi nedicevcima i moj deda zavrsi na Banjici u logoru iz kojeg se nikad nije vratio.
Sigurno da je bilo odredjenih cetnika koji su vrsili zlocine ali je vecina naroda isla kod Draze iz patriotskih razloga.
Voleli su slobodu, svoga Kralja, mrzeli okupatora i njegove saradnike, prvenstveno ljoticevce.

istoricar

pre 5 godina

Многима је тешко да објасне одликовања за Дражу од стране Де Гола и Трумана. Тешко им је и да објасне како су нацисти уценили Дражину главу на 100 000 марака у злату. Ако је заиста био сарадник окупатора, онда се не би повукао на планине, већ би се шетао по Београду са Немцима. Како време одмиче, стасаће нове генерације које неће учити историју из комунистичких уџбеника.
(aco)

Lako je objasniti Trumanovo odlikovanje ali ti objasnjnje ne bi ni pogledao, postoje i dokumenta o uceni dok je bila konfusija ko sta i kako a i verodostojni dokumenti koji potvrdjuju da je Draza kasnije kada se konfuzija ko je ko slegla da je draza pisao Nemcima da je spreman za sradnju u borbi sa komunistima ali u tajnosti i ne otvoreno jer bi ga puno naroda odbacilo i ne bi imao podrsku...zato se nije seto Beogradom...nikakvih pogroma nad cetnicima nije bilo od strane nemaca, ne ozbiljnih ali je bilo protiv partizana i sipatizera od jednih i drugih, cetnika i Nemaca.

bobo mk

pre 5 godina

Многима је тешко да објасне одликовања за Дражу од стране Де Гола и Трумана. Тешко им је и да објасне како су нацисти уценили Дражину главу на 100 000 марака у злату. Ако је заиста био сарадник окупатора, онда се не би повукао на планине, већ би се шетао по Београду са Немцима. Како време одмиче, стасаће нове генерације које неће учити историју из комунистичких уџбеника.
(aco, 12. maj 2018 19:44)

Molim te Aco reci nam barem za jednu ozbiljniju bitku gde su četnici ratovali protiv nemaca.

dejan

pre 5 godina

Dikovića odmah u penziju sa gubitkom jednog čina. Oficire udaljiti iz vojske.

Lupetanja o četničkim zaslugama u antifašističkoj borbi tokom drugom svetskom ratu sad već treba sankcionisati. Isto tako, trtljanja da je njihov jedini greh, borba protiv komunista, te to da ih je to zapravo sprečavalo da se tuku protiv Nemaca sa kojima im je, eto, bila zajednička borba protiv komunista. Onako prirorodno. Komunisti su inače došli sa Marsa a Srba ionako ima sto miliona, pa ako prikolju kojeg, koga briga.

"I tako, da nije bilo prokletih komunista mi bi se svaki dan tukli protiv Vermahta. E sad, komunisti pobediše, pa nas olajavaše tolike godine pa ti sad ne možeš poštenog Srbina ubediti da smo mi oslobodili Prdojevac kad se ono Nemci povukoše."

neko iz mase

pre 5 godina

Mog dedu su pred ženom i petoro dece nožem zaklali četnici.
Tako da uz ovog izdajnika svog naroda i saradnika sa okupatorom definitivno nije cela Srbija.

ljubomir

pre 5 godina

Pukovnik Dragoslav Mihailović, je pripadao drugoj upravi GŠ , Vojske Kraljevine Jugoslavije i jedno vreme , pred rat bio je vojni ataše u Sofiji ! Dokumenta govore da je bio u veoma prijateljskim odnosima sa Sovjetskim kolegom , i da je po dokumentima KGB , bio veliki pristalica Sovjetskog Saveza ! Neki teoretičari " zavera " , smatraju da Draža nije ni streljan , već je prebačen u Rusiju , gde mu je promenjen identitet i gde je živeo dugi niz godina !!

Ostin A

pre 5 godina

Moj Lazarevac su oslobodili četnici. Postoji zvanični dokument Britanske vojske (njihov oficir je prisustvovao oslobađanju).
(vlad, 12. maj 2018 18:18)

Nažalost po broju lajkova, vidim koliko ljudi nemaju pojma o istoriji ovde. Nemačka vojska iz Lazarevca se povukla u Oktobru 1944. U Lazarevcu i Topoli je bio smešten Nemački 14. SS puk.

U oktobru 1944 četnički pokret se naveliko slabio i bio je aktivnom bežanju, i to još od kada je 1943. Kralj na nagovor Čerčila preko radija i dopisa iz Londona priznao Partizanski pokret kao jedini legitimni pokret u borbi protiv okupatora.

Tog dana se raspalo pola četničkog pokreta, jer su izgubili pomoć od jedinih saveznika (Britanaca), ostali su se slizali sa Italijanima, pa posle Nemcima, a čak su na kraju da bi izvukli živu glavu, najuporniji su bežali i sa Ustašama.

I da si hteo da lupiš, i da pohvališ četnički pokret. Mogao si barem nešto iz perioda '41 - '43 da izvučeš. Ovo kasnije je sramota, koju ni Draža verovatno nebi odobrio, nego pokret nije bio centralistički, pa su njegove vojvode rasute svuda po Srbiji i Bosni, radile šta im se prohte.

xyz

pre 5 godina

Pre 12 godina, zabit usred ničega u zapadnoj Srbiji, zaselak Korenite, kolega i ja u šumarskim uniformama ulazimo u dvorište kuće u kojoj je zemljani pod. Sirotinja urla na sav glas. Deda nas poziva da sednemo pod lozom.
Nakon minut-dva počinje da plače jer kada je nas video da idemo putem setio se kako su tri četnika '43. došla istim tim putem i ubili mu brata i oca jer nisu hteli da im daju jedinu ovcu koju su imali.
Toliko o četnicima i patriotizmu.

alo srbi

pre 5 godina

moj deda cetnik za vreme rata oko kraljeva mi je pricao ceo rat iz svog ugla..jedno je bilo upecatljivo..nije mrzeo partizana i nije mogao da ih shvati ali nemce je mrzeo iz sveg srce sve do smrti..

popina

pre 5 godina

I da si hteo da lupiš, i da pohvališ četnički pokret. Mogao si barem nešto iz perioda '41 - '43 da izvučeš. Ovo kasnije je sramota, koju ni Draža verovatno nebi odobrio, nego pokret nije bio centralistički, pa su njegove vojvode rasute svuda po Srbiji i Bosni, radile šta im se prohte.(Ostin A, 12. maj 2018 19:32)Postoje neke činjenice.Za dve godine ravnogorski pokret je dobio pomoć od Britanaca u težini oko 50 tona,dok su partizani za par nedelja dobili oko 500 tona pomoći.Nakon masovnih streljanja u jesen 1941-e godine ravnogorski pokret je smanjio likvidacije Nemaca,kako bi zaštitio stanovništo,ali nikada nije prestao sa diverzijama i uništavanjem neprijateljskih postrojenja i opreme.Mnoge akcije,koje su ravnogorci izveli 1943/44 su pripisane partizanima.Na kraju ravnogorski pokret je učestvovao u leto i jesen 1944-e godine u oslobađanju nekih gradova od bugarskog i nemačkog okupatora,a kada je došla Crvena Armija oni su se povukli.Partizanski pokret iz Bosne dolazi tek prilikom oslobađanja Beograda i još nekih gradova na severu Srbije.

Перица

pre 5 godina

По господину Стојадиновићу, Дража је у својој канцеларији као војни аташе у Софији држао Лењинову бисту.

Тешко да је Дража био издајник, а да су четници спашавали партизане, знам из породичних прича, као и обрнуто када су партизани побили више хиљада људи у Крушевцу, послали у смрт на Сремском фронту скоро 40.000 младића и отели све што су могли да отму.

V.B

pre 5 godina

@my way. coveka koji je uz sebe imao ljude koji su potpisali pristup u trojni pakt.. tuzno je zaista, ali to sto ljudi koji su za cetnike, smatraju sebe patriotama(rex, 12. maj 2018 17:37)Ko su ljudi,koji su bili uz Dražu,a koji su učestvovali u potpisivanju sporazuma sa Hitlerom 24.03.1941-e godine?Draža Mihajlović je bio na čelu pokreta,koji je dobijao naloge od vlade iz Londona.To je ista ona vlada,na čelu sa generalom Simovićem,koja je došla nakon puča 27.marta i koja je poništila sporazuma sa Nemačkom.

Realista

pre 5 godina

Zalosno je da danas, 2018. godine, jos nisu otvore komunisticke arhive, pregledane arhive Vermahta i saveznickih vojski, i onda napisana realna istorija rata. Ovde vidim ima puno ljudi koji misle da je ono sto su ucili za vreme Tita 120% tacno, iako su neke druge "istine" iz tog doba jadno zavrsile. Realna slika je da je bilo zlocina i sa jedne i sa druge strane (1% populacije su psihopate), da su se obe strane borile protiv fasizma, samo na razlicite nacine. Cetnici su cekali da saveznici pridju blize, i onda da krenu u direktne napade. To su i Francuzi uradili, i Poljaci. Dotle su spijunirali neprijatelja, pravili sitne diverzije (podmetali eksploziv u nemacke transporte za istocni front, ali da eksplodiraju kad izadju iz Srbije) Partizani su pre svega zeleli da osvoje vlast posle rata, i zeleli su da se dokazu Staljinu, pa su udarali i bezali, a posle civili placali cenu. Mada, to nije bas tako- retko su napadali Nemce i ustase, uglavnom samo cetnike. Navodno je Ratko Drazevic, poznati komunisticki funkcioner, izjavio da se na prste jedne ruke mogu izbrojati partizani koji su osim cetnika na nisanu imali nekog Nemca ili ustasu! Naravno da je izjava metaforicna i preuvelicana, ali pokazuje sta je glavni cilj bio partizana. Sa ideoloske strane, danas je jasno k'o dan da je partizansko-komunisticka prica bila zlo za srpski narod, tako da to ne treba ni objasnjavati. Ko ne veruje, neka pronadje zakljucke i zadatke kongresa KPJ u Drezdenu i stiklira sta je dosad ostvareno!

aco

pre 5 godina

Многима је тешко да објасне одликовања за Дражу од стране Де Гола и Трумана. Тешко им је и да објасне како су нацисти уценили Дражину главу на 100 000 марака у злату. Ако је заиста био сарадник окупатора, онда се не би повукао на планине, већ би се шетао по Београду са Немцима. Како време одмиче, стасаће нове генерације које неће учити историју из комунистичких уџбеника.

Nec

pre 5 godina

Možda je Draža i počeo kao borac protiv okupatora, ali je ubrzo prešao u njihov tabor jer su mu partizani bili ideološki mrskiji.
Odlikovan je je od Amerikanaca za zahvslu spašavanja oborenih pilota, a ne za borbu protiv nacista, tako piše u popratnom pismu uz medalju.
De Gol ga odlikovao da ga spasi streljanja pošto su bili zajedno na akademiji i jer nije volio komuniste.
Treba znati okolnosti tog vremena da bi se razumjeli potezi sa današnjeg stajališta.

Milun

pre 5 godina

Rusi su imali gradjanski rat (pristalice carske Rusije protiv boljsevika) tokom WWI a Srbi tokom WWII.
Rusi su sad ujedinili i simbole komunista i carske simbole, i neguju i jednu i drugu tradiciju i time su okoncali taj krvavi gradjanski rat.
Vreme je da i Srbi objedine sve simbole oba pokreta, i da ponosno slavimo svoju borbu u WWII.
Za to je potrebna istina, a pola veka su nam krili istinu.

opal

pre 5 godina

Partizane i četnike je "izjednačila" politika a ne istorija, istorija nikad i neće.(Alek, 12. maj 2018 18:16)Preko 90% istoričara se neće složiti sa tobom.

vlad

pre 5 godina

Moj Lazarevac su oslobodili četnici. Postoji zvanični dokument Britanske vojske (njihov oficir je prisustvovao oslobađanju).
U dokumentu je bilo tačno navedeno:
- Kako je tekla akcija?
- Odakle je Nemcima došlo pojačanje?
- Koliko je poginulo boraca na obe strane?
Nažalost, istorija koju smo učili, izgleda da je dobrano prepravljana.

Гокси

pre 5 godina

Moje mišljenje je možda nebitno. Ali, odavati počast čoveku koji je zajedno sa Ustasama, Nemcima i Italijanima ratovao protiv Partizana na Neretvi je sramota.
(Aleksandar D, 12. maj 2018 16:48)

Шта је већа срамота? Одговорити на италијански позив за помоћ након што су они доста учинили да помогну Србима у НДХ или склопити мир са нацистичком Немачком како би се обрачунало са четницима? Сутјеска је тек посебна прича, имајући вере у договор са Немцима Тито наређује да се нападају четници, против усташа само брани, против Немаца не бори и увлачи партизане у клопку. Немци, усташе и Италијани их сатру. Биланс 7.543 мртва партизана и 913 мртвих Немаца, Италијана и Хрвата заједно.

my way

pre 5 godina

@my way. coveka koji je uz sebe imao ljude koji su potpisali pristup u trojni pakt.. tuzno je zaista, ali to sto ljudi koji su za cetnike, smatraju sebe patriotama
(rex, 12. maj 2018 17:37)

Људе који су потписали приступ у тројни пакт? Да не улазимо уопште у чињеницу да је потписано да Југославија не прихвата никакву војну сарадњу са силама осовине, па ни транспорт ни пролаз кроз своју територију и да је дискутабилно да ли ти људи имају негативну историјску улогу, они након 27. марта постају маргинални? Цветковића су окупационе снаге 2 пута хапсиле и провео је неколико месеци у логору на Бањици, а Француска га је прихватила широких руку, иако је овде пазите молим вас проглашен за ратног злочинца???.

bole

pre 5 godina

@NOB
Da ti objasnim vrlo prosto,ja sam skolu ucio i zavrsio krajem devedeseth,tako da sam ucio pod komunistickim rezimom.
E sad,15.12 1978.god. u drugom dnevniku je objavljeno da je umro najmladji partizan,mobilisan sa 13 god. nosilac partizanske spomenice, taj covek je bio moj deda.Iskustvo koje je on preneo na mog oca,a on na mene je dovoljan razlog da komunistima neverujem,nije sve kako su nas ucili.Postujem zrtvu tvojih dedova,sigurno da nisu pali uzalud ali treba postovati i zrtve sa druge strane,jer ni oni nisu pali uzalud.Nazalost od svega toga Srbima je ostala duboka podela.

NOB

pre 5 godina

@Peki
Navedi ti meni jednu ozbiljnu bitku partizana, a da nisu razne ofanzive koje su vodili protiv isth tih četnika a ne nemaca.Komunisti su pisali istoriju posle 45-e,al nemoj da im bas sve verujes.
(bole, 12. maj 2018 17:47)

Može slobodno da im veruje jer većina toga je tačno. Više od polovine mojih dedova nisu bili komunisti ali su se borili u partizanima i prošli su sve to, većina njih se nažlost nije ni vratila. Četnici i Italijani su im samo smetali, prave borbe su bile protiv Nemaca i Ustaša. Ne znam šta vas danas uče u školi ako ne možete da navedete ni jednu ozbiljnu bitku partizana, velika je to sramota zbog tih heroja koji su krvarili za svoju zemlju i narod.

Boki

pre 5 godina

Ovi što pljuju po đeneralu Draži Mihailoviću neka prvo bace kamen na lik i delo američkog predsednika Harija Trumana koji ga je odlikovao i to
posthumno nakon temeljitog preispitivanja svačije uloge u ratu.
(komunistički zločini nad Srbima od 1928. do 2018. godine, to be continued..., 12. maj 2018 17:36)

Truman, je li to onaj što je odobrio da se bace dve atomske bombe na Japan? Isti onaj za čije vreme su ljudi u Americi samo nestajali ako su slučajno i pomislili na crvenu boju, a kamoli komunizam. Uopšte nije čudno ako ga je baš on odlikovao.

bigserb

pre 5 godina

Posle niza poraza nemackih snaga u okupiranoj Srbiji 1941. godine i velikih gubitaka nanetih od strane cetnika, ali i partizana, Nemci izdaju onaj dobro poznati proglas "Sto za jednoga"! Posle te naredbe cetnici obustavljaju napade na Nemce da bi sacuvali civilno stanovnistvo od odmazde Nemaca, dok Titovi komunisti nastavljaju sa ubijanjem nemackih vojnika sto je dovelo do vise odmazdi u Srbiji, a najvece su bile u Kragujevcu i Kraljevu! Proglasavati cetnicki pokret za kolaboracioniste samo zato sto su bili protiv komunista, a sa danasnje distance vidimo da su bili potpuno u pravu, je apsolutno pogresno! Kada za ministra odbrane postavite jednog okorelog titoistu, onda dolazi do ovakvih stvari i zato tog coveka treba pothitno ispratiti iz MO! Inace, cetnici su 1943. i 1944. oslobodili vise gradova u Srbiji, pocev od Krusevca, Cacka, G.Milanovca, Nove Varosi, Prijepolja, Visegrada, Zvornika, Pljevlje, Leskovca,...., tako da je istorija koju smo nekada ucili uistinu mnogo drugacija i konacno treba decu uciti istini, a ne titoisticko komunistickim lazima!

555

pre 5 godina

Draža Mihailović bio je srpski patriota. Mrze ga oni koji su zaslepljeni ideologijom dozvolili da budu otuđeni od sopstvenog nacionalnog bića. Oni koji nas danas ubeđuju da Kosovo nije više naše i da je to “realnost” i nisu spremni da za Srbiju žrtvuju niti jednu jutarnju kafu u Beogradu, govore o Dražinoj izdaji...
(Predrag, 12. maj 2018 17:28)

Taj tvoj patrioJota je dosao u selo gde je moja baba zivela i odveli sve muskarce u rat a one koji su odbili zaklali. Srbi kolju srbe , eto to ti je cetnik.

rex

pre 5 godina

@my way. coveka koji je uz sebe imao ljude koji su potpisali pristup u trojni pakt.. tuzno je zaista, ali to sto ljudi koji su za cetnike, smatraju sebe patriotama

Ivica

pre 5 godina

Peki, prvi oslobodjeni grad u Evropi od Nemaca je Loznica koju su oslobodili Cetnici!
Bitka kod Kraljeva, gde su Cetnici izdati od strane komunista, ima mnogo, samo mnogo, samo ne znate jer ste 50 godina uceni da mrzite sve srpsko

bole

pre 5 godina

@Peki
Navedi ti meni jednu ozbiljnu bitku partizana, a da nisu razne ofanzive koje su vodili protiv isth tih četnika a ne nemaca.Komunisti su pisali istoriju posle 45-e,al nemoj da im bas sve verujes.

slavko

pre 5 godina

Sramota. Eto zasto stalno idemo ispocetka. Prekrajaju istoriju i guraju nas u podele i sukobe. Pijetet za svaki izgubljen zivot ali nemojte da neistinom hranite buduca pokolenja.

Ja

pre 5 godina

Sve što imam da kažem SRAMOTA DA OVAKO NEŠTO URADITE NA DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM. Možete vi da se poklanjate kome hoćete,svetska istorija je zabeležila ko je bio izdajnik i kolaboracionista, toliko...

Fix

pre 5 godina

E to je to..opet u 18 vek..mnoge stvari se rade iz nekakvog inata prema nekom..pustite vi to.pustite nas da zivimo normalno..reci ce te istoriju mora da ima svaki narod..nemojte gurati lose stvari fa su bile dobre..ruzne da su bile lepe..vaspitavajte decu da vole svoj narod a da postuju drugi..ne upucujte ih na dogadjaje koji sadasnjim generacijama nisu bitne..pricajte im sta je ljubav..postovanje..a sta je bilo tad i tad svako ima neku svoju teoriju..samo cu reci jedno rehabilitacija ovoga povlaci rehabilitaciju drugoga...i tako u nedogled
..Deca placu istim placom u celom svetu..ko razume shvatice.ni ja nisam uz vas

Predrag

pre 5 godina

Draža Mihailović bio je srpski patriota. Mrze ga oni koji su zaslepljeni ideologijom dozvolili da budu otuđeni od sopstvenog nacionalnog bića. Oni koji nas danas ubeđuju da Kosovo nije više naše i da je to “realnost” i nisu spremni da za Srbiju žrtvuju niti jednu jutarnju kafu u Beogradu, govore o Dražinoj izdaji...

komunistički zločini nad Srbima od 1928. do 2018. godine, to be continued...

pre 5 godina

Ovi što pljuju po đeneralu Draži Mihailoviću neka prvo bace kamen na lik i delo američkog predsednika Harija Trumana koji ga je odlikovao i to
posthumno nakon temeljitog preispitivanja svačije uloge u ratu.

Dejan

pre 5 godina

Al' su nam kroz istoriju lepo namestili. Ako se ne posvađamo oko Zvezde ili Partizana, Ćirilice ili Latinice, starog ili novog kalendara, Karađorđevića ili Obrenovića, posvađaćemo se oko četnika i partizana.
Nema šanse da ikad idemo napred.

Pera Trta

pre 5 godina

Ako Dikovic ne podnese ostavku ili ne bude smenjen, za mene ce to biti najveća sramota vojske koje sam sluzio '94., i koja je bila naslednik svetle tradicije nasih junaka, iz 19. veka, Balkanskih, I i II Svetskog rata (u kome je ta vojska bila antifasisticka pre svega), a ne kvinsliska prćija, raznih četničkih, nedicevskih, ljoticevskih i ostalih prćija.

Srboljub

pre 5 godina

Eto kakva smo mi zemlja i kakva smo mi drzava i kultura, mi ne znamo, nama se manipulise, pazite, da li je jedan covek, Draza Mihajlovic bio izdajnik i saradjivao sa nacistima ili je bio patriota i heroj. Koja smo mi banana drzava, kakvi smo mi to slepci da se manipulise elemantarnom istinom, ne postoji niko vise ni jedna institucija u ovoj drzavi kojoj mozes da verujes. Iskreno verujem da nema takve drzave kao sto je nasa (mozda Rusija) na svetu!

Milan

pre 5 godina

Nista sporno u posupku Vojske. Koliko znamo cetnici i partizani su izjednaceni. I meni su ponekad cudna okupljanja boraca partizanskih spomenica, pa ne dramim oko toga. Velika podrska za mlade ljude POKSa.

perspektivan

pre 5 godina

Za one koji ne znaju, za vreme bitke na Neretvi partizani su uspostavili kontakt sa nemačkom komandom, tkz "martovski pregovori", kako bi obustavili međusobna neprijateljstva da bi mogli da se obračunaju sa četnicima. Dogovor je bio postignut, četnici uništeni, zatim je na hitlerovo insistiranje poništen dogovor.
Inače komunisti u Jugoslaviji i Nacistička Nemačka su do 22.06.1941 bili saveznici dok je kraljeva vojska izvojevala prve pobede u okupiranoj evropi.

Istoriju pišu pobednici, a pravu pišu istoričari, posle 50 godina istorijske distance

pre 5 godina

Moje mišljenje je možda nebitno. Ali, odavati počast čoveku koji je zajedno sa Ustasama, Nemcima i Italijanima ratovao protiv Partizana na Neretvi je sramota.
(Aleksandar D, 12. maj 2018 16:48)

Samo u filmu "Neretva" Veljka Bulajića. Inače, podela na četnike i partizane vrlo je površna, ijedni i drugi bili su antifašisti, prava sukob vodio se između komunista i pobornika monarhije i kapitalističkog društvenog uređenja. Komunisti su, pored oslobodilačkog rata, vodili i revoluciju. General Mihailović bio je oficir Jugoslovenske kraljevske vojske i solunac, koga je za hrabrost, posle teškog ranjavanja, odlikovao vojvoda Mišić. Kako vam nikada nije palo na um da Truman, De Gol i država Poljska ne bi odlikovali čoveka koji je bio kolaboracionista? Ko pametan veruje u komunistički sud? Uostalom, Vrhovni sud Srbije pre tri godine poništio je tu presudu i rehabilitovao generala Mihailovića. Šta vam još nije jasno? Nije Broz oslobodio Srbiju, nego Crvena armija, naši partizani bili su mobilisani i samo su išli pored njih, jer je veliki jugoistočni front, pod komandom maršala Tolbuhina "gazio" preko Balkana, Mađarske i Austrije u pohodu na Berlin.

my way

pre 5 godina

Срамота би била да је другачије. Ваљда 2018. може да се ода поштовање човеку који је одбио капитулацију, који је по правоснажној предуси суда у Њујорку вођа првог покрета отпора у окупираној Ервопи, који је носилац највиших савезничких одликовања због заслуга у борби против нацизма и фашизма... Данас, када су и те идеологије и комунизам поражени у Европи ми можемо само да плачемо што није успео да нас поштеди свега што се десило након пада берлинског зида, а чије последице живимо сада. Дали је могуће да ми имамо уопште у 21. веку дилему о историјској улози команданта регуларне војске краљевске владе у Лондону, човека који је био против нацизма, фашизма и комунизма? Да ли је могуће да толике деценије пролазе, а да ми толико појма немамо о свету, о континенту у којем живимо? Да и даље вртимо бесмислене лажи које је гурала једна идеологија, једна творевина која пола животног века човека трајала није и које нигде у Европи више нема? Страшно!

Aleksandar D

pre 5 godina

Moje mišljenje je možda nebitno. Ali, odavati počast čoveku koji je zajedno sa Ustasama, Nemcima i Italijanima ratovao protiv Partizana na Neretvi je sramota.

Dikoviću vojnički pozdrav!

pre 5 godina

Ministar odbrane nema nikakve ingerencije kad je načelnik generalštaba u pitanju, kao i na ceo lanac komandovanja u Vojsci Srbije. Ministarstvo odbrane je civilna ustanova i deo je vlade.

Zoran

pre 5 godina

Povraća mi se od ovakvih izjava a u svih političara omiljenih, ne znam da li samo u našim krajevima. "... jer nije sam, cela Srbija je uz njega", rekao je Gojković,...".
Ko vama daje za pravo da se stalno pozivate na pa i u ovom slučaju na mene!? Srbija i Srbi ovo ili ono. Mitomani, narcisi, ne znam koji više izraz iskoristiti. Ja (a cenim sa nas ima više) NEĆU ni uz jednog političara stati, ja neću nikada biti deo vaše agende i ne pozivajte se u moje ime više. Naučite da pozivate vaše članove i simpatizere.

maximus

pre 5 godina

Ja samo znam da su cetnici zarobili mog dedu i predali ga Nemcima. Na kraju je zavrsio 2 godine u Bugarskom radnom logoru. Takodje su dobili oruzije od Nemaca da se bore protiv partizana. Kad su pri kraju rata zapadne zemlje videle da ce Juga biti uz Rusiju pomagali su njihov pokret da bi se opet borili protiv komunizma. Nisam ja nikakav komunista ali sto jeste borili su se vise za za kralja i vlast nego protiv fasista.

Hackerman

pre 5 godina

Kolaborant nacista ne sme da ima drzavne pocasti. Oficiri koji su to odradili treba da budu ukoreni a ako je Dikovic to odobrio treba da bude smenjen. Alo bre na 9. maj dan pobede nad fasizmom postavljaju venac onima koji su na kraju zavrsili zajedno sa fasistima. Provokacija i skandal.

my way

pre 5 godina

Срамота би била да је другачије. Ваљда 2018. може да се ода поштовање човеку који је одбио капитулацију, који је по правоснажној предуси суда у Њујорку вођа првог покрета отпора у окупираној Ервопи, који је носилац највиших савезничких одликовања због заслуга у борби против нацизма и фашизма... Данас, када су и те идеологије и комунизам поражени у Европи ми можемо само да плачемо што није успео да нас поштеди свега што се десило након пада берлинског зида, а чије последице живимо сада. Дали је могуће да ми имамо уопште у 21. веку дилему о историјској улози команданта регуларне војске краљевске владе у Лондону, човека који је био против нацизма, фашизма и комунизма? Да ли је могуће да толике деценије пролазе, а да ми толико појма немамо о свету, о континенту у којем живимо? Да и даље вртимо бесмислене лажи које је гурала једна идеологија, једна творевина која пола животног века човека трајала није и које нигде у Европи више нема? Страшно!

bole

pre 5 godina

@Peki
Navedi ti meni jednu ozbiljnu bitku partizana, a da nisu razne ofanzive koje su vodili protiv isth tih četnika a ne nemaca.Komunisti su pisali istoriju posle 45-e,al nemoj da im bas sve verujes.

vlad

pre 5 godina

Moj Lazarevac su oslobodili četnici. Postoji zvanični dokument Britanske vojske (njihov oficir je prisustvovao oslobađanju).
U dokumentu je bilo tačno navedeno:
- Kako je tekla akcija?
- Odakle je Nemcima došlo pojačanje?
- Koliko je poginulo boraca na obe strane?
Nažalost, istorija koju smo učili, izgleda da je dobrano prepravljana.

komunistički zločini nad Srbima od 1928. do 2018. godine, to be continued...

pre 5 godina

Ovi što pljuju po đeneralu Draži Mihailoviću neka prvo bace kamen na lik i delo američkog predsednika Harija Trumana koji ga je odlikovao i to
posthumno nakon temeljitog preispitivanja svačije uloge u ratu.

Ivica

pre 5 godina

Peki, prvi oslobodjeni grad u Evropi od Nemaca je Loznica koju su oslobodili Cetnici!
Bitka kod Kraljeva, gde su Cetnici izdati od strane komunista, ima mnogo, samo mnogo, samo ne znate jer ste 50 godina uceni da mrzite sve srpsko

Boki

pre 5 godina

Ovi što pljuju po đeneralu Draži Mihailoviću neka prvo bace kamen na lik i delo američkog predsednika Harija Trumana koji ga je odlikovao i to
posthumno nakon temeljitog preispitivanja svačije uloge u ratu.
(komunistički zločini nad Srbima od 1928. do 2018. godine, to be continued..., 12. maj 2018 17:36)

Truman, je li to onaj što je odobrio da se bace dve atomske bombe na Japan? Isti onaj za čije vreme su ljudi u Americi samo nestajali ako su slučajno i pomislili na crvenu boju, a kamoli komunizam. Uopšte nije čudno ako ga je baš on odlikovao.

maximus

pre 5 godina

Ja samo znam da su cetnici zarobili mog dedu i predali ga Nemcima. Na kraju je zavrsio 2 godine u Bugarskom radnom logoru. Takodje su dobili oruzije od Nemaca da se bore protiv partizana. Kad su pri kraju rata zapadne zemlje videle da ce Juga biti uz Rusiju pomagali su njihov pokret da bi se opet borili protiv komunizma. Nisam ja nikakav komunista ali sto jeste borili su se vise za za kralja i vlast nego protiv fasista.

ljubomir

pre 5 godina

Pukovnik Dragoslav Mihailović, je pripadao drugoj upravi GŠ , Vojske Kraljevine Jugoslavije i jedno vreme , pred rat bio je vojni ataše u Sofiji ! Dokumenta govore da je bio u veoma prijateljskim odnosima sa Sovjetskim kolegom , i da je po dokumentima KGB , bio veliki pristalica Sovjetskog Saveza ! Neki teoretičari " zavera " , smatraju da Draža nije ni streljan , već je prebačen u Rusiju , gde mu je promenjen identitet i gde je živeo dugi niz godina !!

Milun

pre 5 godina

Rusi su imali gradjanski rat (pristalice carske Rusije protiv boljsevika) tokom WWI a Srbi tokom WWII.
Rusi su sad ujedinili i simbole komunista i carske simbole, i neguju i jednu i drugu tradiciju i time su okoncali taj krvavi gradjanski rat.
Vreme je da i Srbi objedine sve simbole oba pokreta, i da ponosno slavimo svoju borbu u WWII.
Za to je potrebna istina, a pola veka su nam krili istinu.

NOB

pre 5 godina

@Peki
Navedi ti meni jednu ozbiljnu bitku partizana, a da nisu razne ofanzive koje su vodili protiv isth tih četnika a ne nemaca.Komunisti su pisali istoriju posle 45-e,al nemoj da im bas sve verujes.
(bole, 12. maj 2018 17:47)

Može slobodno da im veruje jer većina toga je tačno. Više od polovine mojih dedova nisu bili komunisti ali su se borili u partizanima i prošli su sve to, većina njih se nažlost nije ni vratila. Četnici i Italijani su im samo smetali, prave borbe su bile protiv Nemaca i Ustaša. Ne znam šta vas danas uče u školi ako ne možete da navedete ni jednu ozbiljnu bitku partizana, velika je to sramota zbog tih heroja koji su krvarili za svoju zemlju i narod.

Petar

pre 5 godina

Posto mnogi spominju dede, da kazem i ja o svom.
U junu 41. kada je cuo da se okupljaju vojnici koji se ni su predali, pridruzio se drazinim ravnogorcima.
Ucestvova je u ustanku 41.ratovao protiv nemaca, borio se za slobodu.
Kada je ustanaku ugusen, nije otisao dalje za Bosnu, vec se vratio u svoje selo, i jedan komunista iz susednog sela ga prijavi nedicevcima i moj deda zavrsi na Banjici u logoru iz kojeg se nikad nije vratio.
Sigurno da je bilo odredjenih cetnika koji su vrsili zlocine ali je vecina naroda isla kod Draze iz patriotskih razloga.
Voleli su slobodu, svoga Kralja, mrzeli okupatora i njegove saradnike, prvenstveno ljoticevce.

Fix

pre 5 godina

E to je to..opet u 18 vek..mnoge stvari se rade iz nekakvog inata prema nekom..pustite vi to.pustite nas da zivimo normalno..reci ce te istoriju mora da ima svaki narod..nemojte gurati lose stvari fa su bile dobre..ruzne da su bile lepe..vaspitavajte decu da vole svoj narod a da postuju drugi..ne upucujte ih na dogadjaje koji sadasnjim generacijama nisu bitne..pricajte im sta je ljubav..postovanje..a sta je bilo tad i tad svako ima neku svoju teoriju..samo cu reci jedno rehabilitacija ovoga povlaci rehabilitaciju drugoga...i tako u nedogled
..Deca placu istim placom u celom svetu..ko razume shvatice.ni ja nisam uz vas

Aleksandar D

pre 5 godina

Moje mišljenje je možda nebitno. Ali, odavati počast čoveku koji je zajedno sa Ustasama, Nemcima i Italijanima ratovao protiv Partizana na Neretvi je sramota.

Hackerman

pre 5 godina

Kolaborant nacista ne sme da ima drzavne pocasti. Oficiri koji su to odradili treba da budu ukoreni a ako je Dikovic to odobrio treba da bude smenjen. Alo bre na 9. maj dan pobede nad fasizmom postavljaju venac onima koji su na kraju zavrsili zajedno sa fasistima. Provokacija i skandal.

perspektivan

pre 5 godina

Za one koji ne znaju, za vreme bitke na Neretvi partizani su uspostavili kontakt sa nemačkom komandom, tkz "martovski pregovori", kako bi obustavili međusobna neprijateljstva da bi mogli da se obračunaju sa četnicima. Dogovor je bio postignut, četnici uništeni, zatim je na hitlerovo insistiranje poništen dogovor.
Inače komunisti u Jugoslaviji i Nacistička Nemačka su do 22.06.1941 bili saveznici dok je kraljeva vojska izvojevala prve pobede u okupiranoj evropi.

Blajburg

pre 5 godina

Moj otac ima 88 godina. Živ je i dobrog je pamćenja. Jako se dobro seća oktobtra '42 kad su četnici zapalili centar Majdanpeka, streljali mu učitelja i još 10 viđenih građana, dok su nemci stajali u pelerinama sa mašingeverima na gotovs.

Na petkovicu '42 u kuću upadaju nemac i četnik u raciji na partizane. Baba, udivica, nudi ih koljivom. Četnik neće da uzme i objašnjava nemcu da ne uzima jer je žito možda otrovno !!! nemac ga gurne, skine šlem, uzme kašiku žita, zahvali se i izađe a četnik za njim kao pašče. Na šubari je imao vezan list kupusa kao znak raspoznavanja.

Na kraju su svi ti "antifašisti" u istim vozovima išli ka Blajburgu da se predaju englezima.

Viktor

pre 5 godina

Drago mi je da vidim u komentarima da se osuđuje ovakav potez i da se četnici ne priznaju kao antifašisti.

Dok god tako govorimo bićemo antifašistički narod, za razliku od dobrog dela Evropa. Tada i sada, nažalost.

555

pre 5 godina

Draža Mihailović bio je srpski patriota. Mrze ga oni koji su zaslepljeni ideologijom dozvolili da budu otuđeni od sopstvenog nacionalnog bića. Oni koji nas danas ubeđuju da Kosovo nije više naše i da je to “realnost” i nisu spremni da za Srbiju žrtvuju niti jednu jutarnju kafu u Beogradu, govore o Dražinoj izdaji...
(Predrag, 12. maj 2018 17:28)

Taj tvoj patrioJota je dosao u selo gde je moja baba zivela i odveli sve muskarce u rat a one koji su odbili zaklali. Srbi kolju srbe , eto to ti je cetnik.

neko iz mase

pre 5 godina

Mog dedu su pred ženom i petoro dece nožem zaklali četnici.
Tako da uz ovog izdajnika svog naroda i saradnika sa okupatorom definitivno nije cela Srbija.

Ja

pre 5 godina

Sve što imam da kažem SRAMOTA DA OVAKO NEŠTO URADITE NA DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM. Možete vi da se poklanjate kome hoćete,svetska istorija je zabeležila ko je bio izdajnik i kolaboracionista, toliko...

Pera Trta

pre 5 godina

Ako Dikovic ne podnese ostavku ili ne bude smenjen, za mene ce to biti najveća sramota vojske koje sam sluzio '94., i koja je bila naslednik svetle tradicije nasih junaka, iz 19. veka, Balkanskih, I i II Svetskog rata (u kome je ta vojska bila antifasisticka pre svega), a ne kvinsliska prćija, raznih četničkih, nedicevskih, ljoticevskih i ostalih prćija.

Nec

pre 5 godina

Možda je Draža i počeo kao borac protiv okupatora, ali je ubrzo prešao u njihov tabor jer su mu partizani bili ideološki mrskiji.
Odlikovan je je od Amerikanaca za zahvslu spašavanja oborenih pilota, a ne za borbu protiv nacista, tako piše u popratnom pismu uz medalju.
De Gol ga odlikovao da ga spasi streljanja pošto su bili zajedno na akademiji i jer nije volio komuniste.
Treba znati okolnosti tog vremena da bi se razumjeli potezi sa današnjeg stajališta.

strasno

pre 5 godina

"jer nije sam, cela Srbija je uz njega", rekao je Gojković, i dodao da je Srbija konačno jedinstvena u iskazivanju poštovanja prema pravim patriotama"

Ne lazi Gojkovicu, cela Srbija nikada nije uz takve kao sto ste vi...
Takodje Draza i patriote nikako ne ide u istu recenicu...

Zoran

pre 5 godina

Povraća mi se od ovakvih izjava a u svih političara omiljenih, ne znam da li samo u našim krajevima. "... jer nije sam, cela Srbija je uz njega", rekao je Gojković,...".
Ko vama daje za pravo da se stalno pozivate na pa i u ovom slučaju na mene!? Srbija i Srbi ovo ili ono. Mitomani, narcisi, ne znam koji više izraz iskoristiti. Ja (a cenim sa nas ima više) NEĆU ni uz jednog političara stati, ja neću nikada biti deo vaše agende i ne pozivajte se u moje ime više. Naučite da pozivate vaše članove i simpatizere.

bigserb

pre 5 godina

Posle niza poraza nemackih snaga u okupiranoj Srbiji 1941. godine i velikih gubitaka nanetih od strane cetnika, ali i partizana, Nemci izdaju onaj dobro poznati proglas "Sto za jednoga"! Posle te naredbe cetnici obustavljaju napade na Nemce da bi sacuvali civilno stanovnistvo od odmazde Nemaca, dok Titovi komunisti nastavljaju sa ubijanjem nemackih vojnika sto je dovelo do vise odmazdi u Srbiji, a najvece su bile u Kragujevcu i Kraljevu! Proglasavati cetnicki pokret za kolaboracioniste samo zato sto su bili protiv komunista, a sa danasnje distance vidimo da su bili potpuno u pravu, je apsolutno pogresno! Kada za ministra odbrane postavite jednog okorelog titoistu, onda dolazi do ovakvih stvari i zato tog coveka treba pothitno ispratiti iz MO! Inace, cetnici su 1943. i 1944. oslobodili vise gradova u Srbiji, pocev od Krusevca, Cacka, G.Milanovca, Nove Varosi, Prijepolja, Visegrada, Zvornika, Pljevlje, Leskovca,...., tako da je istorija koju smo nekada ucili uistinu mnogo drugacija i konacno treba decu uciti istini, a ne titoisticko komunistickim lazima!

Lala iz Banata

pre 5 godina

Cetnicki pokret je jedna od najvecih sramota u istoriji srpskog naroda. Da neko toliko ocigledno i bez srama saradjuje sa okupatorom, za to nikada nikakvo opravdanje nece postojati. Niti ce ikakve izmisljenje revizije umanjiti izdajnicko ponasanje i sramotu.

Takodje sam izuzetno ponosan sto se ta sramota nikada ovde u Vojvodini nije zapatila.

fcrslj

pre 5 godina

Mog cukun dedu su ubili partizani dva meseca posle rata, jer je bio seoski odbornik, coveka od 55 godina ubila su dvojica partizana od 18 i 20 godina, covek koji je ima 12tero dece. 7 muskih od toga je 3 dao u partizane a 3 u cetnike. Moj deda je bio kratkovidan pa samim tim i nije bio sposoban za vojsku. Tako da je ostao kod kuce i kaze mi naidju partizani pa traze prase ovi jim daju, za 14 dana nailaze cetnici pa kazu dao si partizanima daj i nama pa deda dao i njima prase. Na kraju su ga izveli iz kuce u 3 ujutro i ubili. Posle su ti isti koji su ga ubili pobegli za austriju, jer nisu htelu da zive u komunizmu.

xyz

pre 5 godina

Pre 12 godina, zabit usred ničega u zapadnoj Srbiji, zaselak Korenite, kolega i ja u šumarskim uniformama ulazimo u dvorište kuće u kojoj je zemljani pod. Sirotinja urla na sav glas. Deda nas poziva da sednemo pod lozom.
Nakon minut-dva počinje da plače jer kada je nas video da idemo putem setio se kako su tri četnika '43. došla istim tim putem i ubili mu brata i oca jer nisu hteli da im daju jedinu ovcu koju su imali.
Toliko o četnicima i patriotizmu.

Realista

pre 5 godina

Zalosno je da danas, 2018. godine, jos nisu otvore komunisticke arhive, pregledane arhive Vermahta i saveznickih vojski, i onda napisana realna istorija rata. Ovde vidim ima puno ljudi koji misle da je ono sto su ucili za vreme Tita 120% tacno, iako su neke druge "istine" iz tog doba jadno zavrsile. Realna slika je da je bilo zlocina i sa jedne i sa druge strane (1% populacije su psihopate), da su se obe strane borile protiv fasizma, samo na razlicite nacine. Cetnici su cekali da saveznici pridju blize, i onda da krenu u direktne napade. To su i Francuzi uradili, i Poljaci. Dotle su spijunirali neprijatelja, pravili sitne diverzije (podmetali eksploziv u nemacke transporte za istocni front, ali da eksplodiraju kad izadju iz Srbije) Partizani su pre svega zeleli da osvoje vlast posle rata, i zeleli su da se dokazu Staljinu, pa su udarali i bezali, a posle civili placali cenu. Mada, to nije bas tako- retko su napadali Nemce i ustase, uglavnom samo cetnike. Navodno je Ratko Drazevic, poznati komunisticki funkcioner, izjavio da se na prste jedne ruke mogu izbrojati partizani koji su osim cetnika na nisanu imali nekog Nemca ili ustasu! Naravno da je izjava metaforicna i preuvelicana, ali pokazuje sta je glavni cilj bio partizana. Sa ideoloske strane, danas je jasno k'o dan da je partizansko-komunisticka prica bila zlo za srpski narod, tako da to ne treba ni objasnjavati. Ko ne veruje, neka pronadje zakljucke i zadatke kongresa KPJ u Drezdenu i stiklira sta je dosad ostvareno!

Перица

pre 5 godina

По господину Стојадиновићу, Дража је у својој канцеларији као војни аташе у Софији држао Лењинову бисту.

Тешко да је Дража био издајник, а да су четници спашавали партизане, знам из породичних прича, као и обрнуто када су партизани побили више хиљада људи у Крушевцу, послали у смрт на Сремском фронту скоро 40.000 младића и отели све што су могли да отму.

vlado

pre 5 godina

Cetnici puk. Mihajlovica u najboljem slucaju se mogu smatrati anti-fasistima i borcima protiv nacista do sloma Uzicke republike, mada je i tokom oslobodjenja Loznice, zajednickom partizansko-cetnickom akcijom, bilo "hvatanja krivina" od vecine cetnickih odreda koji su ucestvovali u borbama. Pa sta mislite sto je pop Vlado Zecevic posle borbi za oslobodjenje Loznice preveo 500 cetnika u partizane? JER OSTALI CETNICI NISU HTELI DA SE BORE PROTIV NACISTA. Nakon toga pa do Teheranske konferencije, cetnicima puk. Mihajlovica se u najboljem slucaju moze prisiti epitet "pasivnih anti-fasistickih" snaga. Krili se po brdima "dok ne dodju Englezi" da ih spasu...a u sustini su svo vreme bili u dilemi da li im je veci neprijatelj nacizam ili komunizam, tako da nisu propustali priliku da se razracunaju sa komunistima u Srbiji, sto im ovi nisu zaboravili pa su im od 44-46. to dobro u krvi naplatili. Nakon Teheranske konferencije i KOMANDE PETRA II da se sve snage stave pod komandu J.B. Tita i uzmu aktivno ucesce u NOB sta su oni uradili? ODBILI! Nakon toga su postali izdajnicka banda a kasnije i direktni saradnici okupatora. Da je puk. Mihajlovic prepoznao trenutak i doneo pravu odluku u istom, sad bi ga slavili kao narodnog heroja. Ovako je nista drugo do jedan tragican lik, kakvih imamo pregrst u istoriji.

Dikoviću vojnički pozdrav!

pre 5 godina

Ministar odbrane nema nikakve ingerencije kad je načelnik generalštaba u pitanju, kao i na ceo lanac komandovanja u Vojsci Srbije. Ministarstvo odbrane je civilna ustanova i deo je vlade.

aco

pre 5 godina

Многима је тешко да објасне одликовања за Дражу од стране Де Гола и Трумана. Тешко им је и да објасне како су нацисти уценили Дражину главу на 100 000 марака у злату. Ако је заиста био сарадник окупатора, онда се не би повукао на планине, већ би се шетао по Београду са Немцима. Како време одмиче, стасаће нове генерације које неће учити историју из комунистичких уџбеника.

slavko

pre 5 godina

Sramota. Eto zasto stalno idemo ispocetka. Prekrajaju istoriju i guraju nas u podele i sukobe. Pijetet za svaki izgubljen zivot ali nemojte da neistinom hranite buduca pokolenja.

Dejan

pre 5 godina

Al' su nam kroz istoriju lepo namestili. Ako se ne posvađamo oko Zvezde ili Partizana, Ćirilice ili Latinice, starog ili novog kalendara, Karađorđevića ili Obrenovića, posvađaćemo se oko četnika i partizana.
Nema šanse da ikad idemo napred.

Branko

pre 5 godina

Ovo sta Srbija danas naziva vojskom nema nikakve veze sa vojskom niti ce sa ovakvim kadrom to biti u buducnosti. Sraman cin i odgovorne krivicno goniti.

shone

pre 5 godina

Kakva glupost...odricemo se partizanskog pokreta koji je bio antifasisticki i pobednicki samo zato sto je bio jugoslovenski bez obzira što je u svom sastavu imao 90% srba! To vam je isto kao da se rusi odreknu Crvene Armije zato sto je bila sovjetska, a videli smo kako obelezavaju dan pobede! Smeniti Dikovica i kazniti ostale!

popina

pre 5 godina

I da si hteo da lupiš, i da pohvališ četnički pokret. Mogao si barem nešto iz perioda '41 - '43 da izvučeš. Ovo kasnije je sramota, koju ni Draža verovatno nebi odobrio, nego pokret nije bio centralistički, pa su njegove vojvode rasute svuda po Srbiji i Bosni, radile šta im se prohte.(Ostin A, 12. maj 2018 19:32)Postoje neke činjenice.Za dve godine ravnogorski pokret je dobio pomoć od Britanaca u težini oko 50 tona,dok su partizani za par nedelja dobili oko 500 tona pomoći.Nakon masovnih streljanja u jesen 1941-e godine ravnogorski pokret je smanjio likvidacije Nemaca,kako bi zaštitio stanovništo,ali nikada nije prestao sa diverzijama i uništavanjem neprijateljskih postrojenja i opreme.Mnoge akcije,koje su ravnogorci izveli 1943/44 su pripisane partizanima.Na kraju ravnogorski pokret je učestvovao u leto i jesen 1944-e godine u oslobađanju nekih gradova od bugarskog i nemačkog okupatora,a kada je došla Crvena Armija oni su se povukli.Partizanski pokret iz Bosne dolazi tek prilikom oslobađanja Beograda i još nekih gradova na severu Srbije.

pero

pre 5 godina

Britanski agenti koji su dopremali opremu namenjenu četničkom pokretu bili su saradnici komunista. Ostalo je istorija.
(Dragan, 12. maj 2018 20:32)
Kad te interesuje istorija evo ti prave cinjenice. Cercil je 43-e poslao u Yu Fitzroja Meklina i Dikona da vide ko se u stvari bori protiv Njemaca.Oni su uvjek bili protivnici komunista kao i sam Cercil. Kad su vidjeli da se samo partizani bore protiv Svaba, sva pomoc koja je prije slana cetnicima, preusmjerena je na partizane. Ostalo je istorija...

istoricar

pre 5 godina

Многима је тешко да објасне одликовања за Дражу од стране Де Гола и Трумана. Тешко им је и да објасне како су нацисти уценили Дражину главу на 100 000 марака у злату. Ако је заиста био сарадник окупатора, онда се не би повукао на планине, већ би се шетао по Београду са Немцима. Како време одмиче, стасаће нове генерације које неће учити историју из комунистичких уџбеника.
(aco)

Lako je objasniti Trumanovo odlikovanje ali ti objasnjnje ne bi ni pogledao, postoje i dokumenta o uceni dok je bila konfusija ko sta i kako a i verodostojni dokumenti koji potvrdjuju da je Draza kasnije kada se konfuzija ko je ko slegla da je draza pisao Nemcima da je spreman za sradnju u borbi sa komunistima ali u tajnosti i ne otvoreno jer bi ga puno naroda odbacilo i ne bi imao podrsku...zato se nije seto Beogradom...nikakvih pogroma nad cetnicima nije bilo od strane nemaca, ne ozbiljnih ali je bilo protiv partizana i sipatizera od jednih i drugih, cetnika i Nemaca.

dejan

pre 5 godina

Dikovića odmah u penziju sa gubitkom jednog čina. Oficire udaljiti iz vojske.

Lupetanja o četničkim zaslugama u antifašističkoj borbi tokom drugom svetskom ratu sad već treba sankcionisati. Isto tako, trtljanja da je njihov jedini greh, borba protiv komunista, te to da ih je to zapravo sprečavalo da se tuku protiv Nemaca sa kojima im je, eto, bila zajednička borba protiv komunista. Onako prirorodno. Komunisti su inače došli sa Marsa a Srba ionako ima sto miliona, pa ako prikolju kojeg, koga briga.

"I tako, da nije bilo prokletih komunista mi bi se svaki dan tukli protiv Vermahta. E sad, komunisti pobediše, pa nas olajavaše tolike godine pa ti sad ne možeš poštenog Srbina ubediti da smo mi oslobodili Prdojevac kad se ono Nemci povukoše."

смена страже

pre 5 godina

Скидајте ви капу до сутра... то што су урадили било је без наређења, а озбиљна војска тако не функционише.

bobo mk

pre 5 godina

Многима је тешко да објасне одликовања за Дражу од стране Де Гола и Трумана. Тешко им је и да објасне како су нацисти уценили Дражину главу на 100 000 марака у злату. Ако је заиста био сарадник окупатора, онда се не би повукао на планине, већ би се шетао по Београду са Немцима. Како време одмиче, стасаће нове генерације које неће учити историју из комунистичких уџбеника.
(aco, 12. maj 2018 19:44)

Molim te Aco reci nam barem za jednu ozbiljniju bitku gde su četnici ratovali protiv nemaca.

Doljo

pre 5 godina

U WWII pukovnik nije metka ispalio a ovi ga slave, zovu herojem i isticu njegova odlukovanja.
Kakav je to pokret kada te se odrekne onaj za kog si se borio i podrzi drugu stranu? Niko Petra II nije prisilio na to.

Ostin A

pre 5 godina

Moj Lazarevac su oslobodili četnici. Postoji zvanični dokument Britanske vojske (njihov oficir je prisustvovao oslobađanju).
(vlad, 12. maj 2018 18:18)

Nažalost po broju lajkova, vidim koliko ljudi nemaju pojma o istoriji ovde. Nemačka vojska iz Lazarevca se povukla u Oktobru 1944. U Lazarevcu i Topoli je bio smešten Nemački 14. SS puk.

U oktobru 1944 četnički pokret se naveliko slabio i bio je aktivnom bežanju, i to još od kada je 1943. Kralj na nagovor Čerčila preko radija i dopisa iz Londona priznao Partizanski pokret kao jedini legitimni pokret u borbi protiv okupatora.

Tog dana se raspalo pola četničkog pokreta, jer su izgubili pomoć od jedinih saveznika (Britanaca), ostali su se slizali sa Italijanima, pa posle Nemcima, a čak su na kraju da bi izvukli živu glavu, najuporniji su bežali i sa Ustašama.

I da si hteo da lupiš, i da pohvališ četnički pokret. Mogao si barem nešto iz perioda '41 - '43 da izvučeš. Ovo kasnije je sramota, koju ni Draža verovatno nebi odobrio, nego pokret nije bio centralistički, pa su njegove vojvode rasute svuda po Srbiji i Bosni, radile šta im se prohte.

V.B

pre 5 godina

@my way. coveka koji je uz sebe imao ljude koji su potpisali pristup u trojni pakt.. tuzno je zaista, ali to sto ljudi koji su za cetnike, smatraju sebe patriotama(rex, 12. maj 2018 17:37)Ko su ljudi,koji su bili uz Dražu,a koji su učestvovali u potpisivanju sporazuma sa Hitlerom 24.03.1941-e godine?Draža Mihajlović je bio na čelu pokreta,koji je dobijao naloge od vlade iz Londona.To je ista ona vlada,na čelu sa generalom Simovićem,koja je došla nakon puča 27.marta i koja je poništila sporazuma sa Nemačkom.

kostevi

pre 5 godina

Gojkoviću, nije cela Srbija uz njega. Ne samo da prodaješ gnusne laži, nego i sam živiš u lažima. Niti je taj pokret bio antifašistički niti antikomunistički. Kao i ustaše, ali bez ikakve politike, organizacije i ustrojstva, već kao divlje bande, poklali su najviše običnog sveta, poštenih, dobrih domaćina koji nisu ni čuli za komunizam. I pustite vi priče o "dobrim" četnicima iz Krajine i Hercegovine. Ovde u Srbiji se najviše osetilo njihovo "dobro" delo. Dovoljno ima materijala da se utvrde činjenice. I sada biste gospodo, opet najradije da prikoljete nešto srpsko? Nezamisliv je toliki stepen monstruoznosti, veličanje zverstava nad sopstvenim narodom i neskrivena želja da se to ponovi.

alo srbi

pre 5 godina

moj deda cetnik za vreme rata oko kraljeva mi je pricao ceo rat iz svog ugla..jedno je bilo upecatljivo..nije mrzeo partizana i nije mogao da ih shvati ali nemce je mrzeo iz sveg srce sve do smrti..

aco

pre 5 godina

@bobo mk
Четници су спасли око 500 америчких пилота. То је разлог за одликовање. Било је сулудо дизати устанке под окупацијом, јер је била добро позната одмазда Немаца - 100 Срба за једног убијеног Немца. Комунисти се нису освртали на то, били су спремни на жртвовање хиљаде Срба да би Британцима били подобни. Дража је тврдио да је сулудо убијати Немце ако следи сигурна одмазда. Његова идеја је била да се сачека крај рата, јер је било извесно да ће га Немци изгубити, па да се у једној бици са савезницима порази окупатор.

Istoriju pišu pobednici, a pravu pišu istoričari, posle 50 godina istorijske distance

pre 5 godina

Moje mišljenje je možda nebitno. Ali, odavati počast čoveku koji je zajedno sa Ustasama, Nemcima i Italijanima ratovao protiv Partizana na Neretvi je sramota.
(Aleksandar D, 12. maj 2018 16:48)

Samo u filmu "Neretva" Veljka Bulajića. Inače, podela na četnike i partizane vrlo je površna, ijedni i drugi bili su antifašisti, prava sukob vodio se između komunista i pobornika monarhije i kapitalističkog društvenog uređenja. Komunisti su, pored oslobodilačkog rata, vodili i revoluciju. General Mihailović bio je oficir Jugoslovenske kraljevske vojske i solunac, koga je za hrabrost, posle teškog ranjavanja, odlikovao vojvoda Mišić. Kako vam nikada nije palo na um da Truman, De Gol i država Poljska ne bi odlikovali čoveka koji je bio kolaboracionista? Ko pametan veruje u komunistički sud? Uostalom, Vrhovni sud Srbije pre tri godine poništio je tu presudu i rehabilitovao generala Mihailovića. Šta vam još nije jasno? Nije Broz oslobodio Srbiju, nego Crvena armija, naši partizani bili su mobilisani i samo su išli pored njih, jer je veliki jugoistočni front, pod komandom maršala Tolbuhina "gazio" preko Balkana, Mađarske i Austrije u pohodu na Berlin.

rex

pre 5 godina

@my way. coveka koji je uz sebe imao ljude koji su potpisali pristup u trojni pakt.. tuzno je zaista, ali to sto ljudi koji su za cetnike, smatraju sebe patriotama

Predrag

pre 5 godina

Draža Mihailović bio je srpski patriota. Mrze ga oni koji su zaslepljeni ideologijom dozvolili da budu otuđeni od sopstvenog nacionalnog bića. Oni koji nas danas ubeđuju da Kosovo nije više naše i da je to “realnost” i nisu spremni da za Srbiju žrtvuju niti jednu jutarnju kafu u Beogradu, govore o Dražinoj izdaji...

Leontije

pre 5 godina

Многима је тешко да објасне одликовања за Дражу од стране Де Гола и Трумана. Тешко им је и да објасне како су нацисти уценили Дражину главу на 100 000 марака у злату. Ако је заиста био сарадник окупатора, онда се не би повукао на планине, већ би се шетао по Београду са Немцима. Како време одмиче, стасаће нове генерације које неће учити историју из комунистичких уџбеника.
(aco, 12. maj 2018 19:44)

Zapadnjaci lako odlikuju sve one od kojih imaju neku korist. Takvih primera ima i danas. To sto su nekoga odlikovali ne garantuje da je ta osoba to i zasluzila. U pitanju je izvlacenje koristi po svaku cenu. Ne presudjujem Drazi i cetnicima, ali mora se imati u vidu da su Draza i ceo pokret puni kontroverzi. Slavite ih, ali ne osudjujte i ne ubedjujte one koji to ne cine.

bole

pre 5 godina

@NOB
Da ti objasnim vrlo prosto,ja sam skolu ucio i zavrsio krajem devedeseth,tako da sam ucio pod komunistickim rezimom.
E sad,15.12 1978.god. u drugom dnevniku je objavljeno da je umro najmladji partizan,mobilisan sa 13 god. nosilac partizanske spomenice, taj covek je bio moj deda.Iskustvo koje je on preneo na mog oca,a on na mene je dovoljan razlog da komunistima neverujem,nije sve kako su nas ucili.Postujem zrtvu tvojih dedova,sigurno da nisu pali uzalud ali treba postovati i zrtve sa druge strane,jer ni oni nisu pali uzalud.Nazalost od svega toga Srbima je ostala duboka podela.

Srboljub

pre 5 godina

Eto kakva smo mi zemlja i kakva smo mi drzava i kultura, mi ne znamo, nama se manipulise, pazite, da li je jedan covek, Draza Mihajlovic bio izdajnik i saradjivao sa nacistima ili je bio patriota i heroj. Koja smo mi banana drzava, kakvi smo mi to slepci da se manipulise elemantarnom istinom, ne postoji niko vise ni jedna institucija u ovoj drzavi kojoj mozes da verujes. Iskreno verujem da nema takve drzave kao sto je nasa (mozda Rusija) na svetu!

Milan

pre 5 godina

Nista sporno u posupku Vojske. Koliko znamo cetnici i partizani su izjednaceni. I meni su ponekad cudna okupljanja boraca partizanskih spomenica, pa ne dramim oko toga. Velika podrska za mlade ljude POKSa.

Гокси

pre 5 godina

Moje mišljenje je možda nebitno. Ali, odavati počast čoveku koji je zajedno sa Ustasama, Nemcima i Italijanima ratovao protiv Partizana na Neretvi je sramota.
(Aleksandar D, 12. maj 2018 16:48)

Шта је већа срамота? Одговорити на италијански позив за помоћ након што су они доста учинили да помогну Србима у НДХ или склопити мир са нацистичком Немачком како би се обрачунало са четницима? Сутјеска је тек посебна прича, имајући вере у договор са Немцима Тито наређује да се нападају четници, против усташа само брани, против Немаца не бори и увлачи партизане у клопку. Немци, усташе и Италијани их сатру. Биланс 7.543 мртва партизана и 913 мртвих Немаца, Италијана и Хрвата заједно.

opal

pre 5 godina

Partizane i četnike je "izjednačila" politika a ne istorija, istorija nikad i neće.(Alek, 12. maj 2018 18:16)Preko 90% istoričara se neće složiti sa tobom.

my way

pre 5 godina

@my way. coveka koji je uz sebe imao ljude koji su potpisali pristup u trojni pakt.. tuzno je zaista, ali to sto ljudi koji su za cetnike, smatraju sebe patriotama
(rex, 12. maj 2018 17:37)

Људе који су потписали приступ у тројни пакт? Да не улазимо уопште у чињеницу да је потписано да Југославија не прихвата никакву војну сарадњу са силама осовине, па ни транспорт ни пролаз кроз своју територију и да је дискутабилно да ли ти људи имају негативну историјску улогу, они након 27. марта постају маргинални? Цветковића су окупационе снаге 2 пута хапсиле и провео је неколико месеци у логору на Бањици, а Француска га је прихватила широких руку, иако је овде пазите молим вас проглашен за ратног злочинца???.

Deyan

pre 5 godina

Sve u svemu podela Srba I dalje traje. punih 70 godina. Partizani I Cetnici.. PFC I CZ .... Rusija ili Zapad... sada podela KiM ili potpuno priznanje... Cepanje Vojvodine ili ukidanje iste u okrilju drzave Srbije...

veselnik

pre 5 godina

Moj deda je streljan u prvoj odmazdi 100 za jednoga na Bukovima u augustu 1941. Nemce su napali partizani. Ali partizani nisu bili "gibanicari", nisu imali "crne trojke", nisu klali seljake na kucnom pragu, nisu sa nemcima zajedno pretresali sela, sakupljali i streljali taoce.

Korčagin

pre 5 godina

Samo i jedino je partizanski pokret bio antifašistički, sve ostalo je zamena teza i to zlonamerna.
Ivo Lola, Boško Buha, Savo Kovačević, Žarko Zrenjanin i mnogi, mnogi drugi koji su dali svoje ŽIVOTE za slobodu i neki pravedniji svet borili su se u partizanima!
A to što je pokret, po svom karakteru, bio intšrnacionalni, treba da nam služi za ponos. Meni barem služi.
Događaji iz devedesetih su pokazali šta donosi veličanje profašističkih ideja i pokreta bilo četničkih, bilo ustaških. Nama istorije nikad dosta.
I ne, nisam zadojen komunističkom propagandom, već se divim ljudima koji su se svesno žrtvovali, a mogli su i oni da ČEKAJU sa strane.

Zato dižem svoj glas u znak protesta za ovu, želim da verujem, zloupotrebu vojske.
A zakon koji je izjednačio dva pokreta je nešto najsramnije koje smo sebi mogli dopustiti.
Demokratama ću ove možda i oprostiti, ali taj zakon nikada.

SMRT FAŠIZMU!

Bobiska

pre 5 godina

otkako je Vulin tu voiska je komedija.Ocevi i dede sadasnjih vojnika su ginuli od nozeva cetnika ,a ovi im iznose cvece.Da li ste bre kolektivno poludeli?

Nec

pre 5 godina

Možda je Draža i počeo kao borac protiv okupatora, ali je ubrzo prešao u njihov tabor jer su mu partizani bili ideološki mrskiji.
Odlikovan je je od Amerikanaca za zahvslu spašavanja oborenih pilota, a ne za borbu protiv nacista, tako piše u popratnom pismu uz medalju.
De Gol ga odlikovao da ga spasi streljanja pošto su bili zajedno na akademiji i jer nije volio komuniste.
Treba znati okolnosti tog vremena da bi se razumjeli potezi sa današnjeg stajališta.

istoricar

pre 5 godina

Odlikovanja Trumana i De Gola su politicke prirode i treba ih gledti u kontekstu, ali nema nikakve sumnje da je Draza ocijukao sa Nemcima i Ustasama smatrajuci borbu protic partizana najvaznijom, dogovorao saradnju sa Stepincom i Pavelicem o zajednickoj bobi protiv partizana a na kraju o obezbedjenju povlacenju i pomoci cetnicima preko Hrvatske ...previse dokaza za to ima iz stranih obavestajnih izbora ako ne verujemo nasim...uostalom sa ovakvim stavovima obezvredjujemo sebe i nasu atnit-fasisticku borbu: kazemo partizani se nisu nesto borili protiv Nemaca kao sto pricaju nego su imali politicke razloge, onda kazemo Draza nije imao neke bitke sa nemcima (sto je istina) jer je cekao...pa se pitanje postavlja sa tim uvrnutim razmisljanjem, da li se onda iko borio protiv Nemaca ili je to bio samo gradjanski rat a Nemce pobedili Rusi i Saveznici? Samo sejemo zabunluk i nastavljamo gradjanski rat drugim sredstvima...

marija

pre 5 godina

Sastanak Titove delegacije sa Nemcima se desio 11. marta u Gornjem Vakufu, produžen 14. marta u Sarajevu, a finiširan krajem marta sastankom u glavnom gradu NDH!

Vrhovni štab je, preko svojih ovlašćenih predstavnika (partizanske delegacije koju su činili Vladimir Velebit, Milovan Đilas i Koča Popović), nemačkoj strani u Gornjem Vakufu (komandantu 717. pešadijske divizije) 11. marta 1943. predložio: „1) U datoj situaciji ne postoji nikakav razlog da nemački Vermaht vodi ratna dejstva protiv NOVJ s obzirom na situaciju, protivnika i interese i jedne i druge strane. Prema tome, u obostranom je interesu da neprijateljstva budu obustavljena. U vezi s tim, njemačka komanda i ova delegacija morale bi da preciziraju svoje predloge o eventualnoj zoni i pravcima ekonomskih i drugih interesa; 2) NOVJ smatra četnike glavnim neprijateljima; 3) U toku trajanja pregovora o svim ovim tačkama predlažemo prestanak ratnih dejstava između nemačkih trupa i snaga NOVJ“.

Boranin

pre 5 godina

Zbog "pametnih" partizana koje spominjete je izginulo na stotine ako ne i na hiljade običnih ljudi,seljaka koje je Nemačka vojska streljala zato što je jedan partizan iz šume došao i ubio par nemačkih vojnika! A jasno im je bilo stavljeno na znanje da će za jednog njihovog vojnika biti streljano 10 naših civila!

Petar S.

pre 5 godina

Nadjite jos jednog "kvislinga" (saradnika okuoatora) koji je 2 puta odlikovan od strane Saveznika "iz politickih (ili bilo kog drugog) motiva" bilo gde u Svetu.
Draza Mihajlovic i njegov Ravnogorski pokret je bio oslobodilacki i anti-fasisticki pokret.

Katarina Krstic

pre 5 godina

(Nec, 12. maj 2018 19:43) U "propratnom pismu" za dodelu najviseg americkog odlikovanja koje se moze dodeliti strancu za vojne zasluge pise: Генерал Драгољуб Михаиловић (Dragoljub Draza Mihailovich) истакао се као главни заповедник југословенских оружаних снага и после као Министар војни, организујући и водећи снаге отпора против непријатеља који је окупирао Југославију.. pa tek kasnije...
Захваљујући неустрашивим напорима његових трупа, многи амерички авијатичари били су спасени и безбедно враћени на савезничку страну. Генерал Михаиловић и његове снаге, упркос недовољном снабдевању, и борећи се под изузетним тешкоћама, материјално су допринели савезничкој војсци ***и били учесници у извојевању коначне савезничке победе***.“ Ali bi svakako morao znati da je general De Gol odlikovao DM jos 1943, a ne "da bi ga spasavao od streljanja".

(Koča, 12. maj 2018 20:07)Mozda da nam objasnite kada je naredjenje uruceno, osim ako ne smatrate da je radio sou na BBCju nacin kako se vojna naredjenja urucuju. Uostalom, NjKV Petar II je i tako povukao tu izjavu, kada su Britanci i Subasic prekrsili sporazum da komunisti i Tito nece uci u vladu.

(istoricar, 12. maj 2018 20:13)Divim se vasoj masti!

Hackerman

pre 5 godina

Kolaborant nacista ne sme da ima drzavne pocasti. Oficiri koji su to odradili treba da budu ukoreni a ako je Dikovic to odobrio treba da bude smenjen. Alo bre na 9. maj dan pobede nad fasizmom postavljaju venac onima koji su na kraju zavrsili zajedno sa fasistima. Provokacija i skandal.

Ja

pre 5 godina

Sve što imam da kažem SRAMOTA DA OVAKO NEŠTO URADITE NA DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM. Možete vi da se poklanjate kome hoćete,svetska istorija je zabeležila ko je bio izdajnik i kolaboracionista, toliko...

555

pre 5 godina

Draža Mihailović bio je srpski patriota. Mrze ga oni koji su zaslepljeni ideologijom dozvolili da budu otuđeni od sopstvenog nacionalnog bića. Oni koji nas danas ubeđuju da Kosovo nije više naše i da je to “realnost” i nisu spremni da za Srbiju žrtvuju niti jednu jutarnju kafu u Beogradu, govore o Dražinoj izdaji...
(Predrag, 12. maj 2018 17:28)

Taj tvoj patrioJota je dosao u selo gde je moja baba zivela i odveli sve muskarce u rat a one koji su odbili zaklali. Srbi kolju srbe , eto to ti je cetnik.

slavko

pre 5 godina

Sramota. Eto zasto stalno idemo ispocetka. Prekrajaju istoriju i guraju nas u podele i sukobe. Pijetet za svaki izgubljen zivot ali nemojte da neistinom hranite buduca pokolenja.

Lala iz Banata

pre 5 godina

Cetnicki pokret je jedna od najvecih sramota u istoriji srpskog naroda. Da neko toliko ocigledno i bez srama saradjuje sa okupatorom, za to nikada nikakvo opravdanje nece postojati. Niti ce ikakve izmisljenje revizije umanjiti izdajnicko ponasanje i sramotu.

Takodje sam izuzetno ponosan sto se ta sramota nikada ovde u Vojvodini nije zapatila.

Pera Trta

pre 5 godina

Ako Dikovic ne podnese ostavku ili ne bude smenjen, za mene ce to biti najveća sramota vojske koje sam sluzio '94., i koja je bila naslednik svetle tradicije nasih junaka, iz 19. veka, Balkanskih, I i II Svetskog rata (u kome je ta vojska bila antifasisticka pre svega), a ne kvinsliska prćija, raznih četničkih, nedicevskih, ljoticevskih i ostalih prćija.

Dejan

pre 5 godina

Al' su nam kroz istoriju lepo namestili. Ako se ne posvađamo oko Zvezde ili Partizana, Ćirilice ili Latinice, starog ili novog kalendara, Karađorđevića ili Obrenovića, posvađaćemo se oko četnika i partizana.
Nema šanse da ikad idemo napred.

Doljo

pre 5 godina

U WWII pukovnik nije metka ispalio a ovi ga slave, zovu herojem i isticu njegova odlukovanja.
Kakav je to pokret kada te se odrekne onaj za kog si se borio i podrzi drugu stranu? Niko Petra II nije prisilio na to.

dejan

pre 5 godina

Dikovića odmah u penziju sa gubitkom jednog čina. Oficire udaljiti iz vojske.

Lupetanja o četničkim zaslugama u antifašističkoj borbi tokom drugom svetskom ratu sad već treba sankcionisati. Isto tako, trtljanja da je njihov jedini greh, borba protiv komunista, te to da ih je to zapravo sprečavalo da se tuku protiv Nemaca sa kojima im je, eto, bila zajednička borba protiv komunista. Onako prirorodno. Komunisti su inače došli sa Marsa a Srba ionako ima sto miliona, pa ako prikolju kojeg, koga briga.

"I tako, da nije bilo prokletih komunista mi bi se svaki dan tukli protiv Vermahta. E sad, komunisti pobediše, pa nas olajavaše tolike godine pa ti sad ne možeš poštenog Srbina ubediti da smo mi oslobodili Prdojevac kad se ono Nemci povukoše."

Predrag

pre 5 godina

Draža Mihailović bio je srpski patriota. Mrze ga oni koji su zaslepljeni ideologijom dozvolili da budu otuđeni od sopstvenog nacionalnog bića. Oni koji nas danas ubeđuju da Kosovo nije više naše i da je to “realnost” i nisu spremni da za Srbiju žrtvuju niti jednu jutarnju kafu u Beogradu, govore o Dražinoj izdaji...

Istoriju pišu pobednici, a pravu pišu istoričari, posle 50 godina istorijske distance

pre 5 godina

Moje mišljenje je možda nebitno. Ali, odavati počast čoveku koji je zajedno sa Ustasama, Nemcima i Italijanima ratovao protiv Partizana na Neretvi je sramota.
(Aleksandar D, 12. maj 2018 16:48)

Samo u filmu "Neretva" Veljka Bulajića. Inače, podela na četnike i partizane vrlo je površna, ijedni i drugi bili su antifašisti, prava sukob vodio se između komunista i pobornika monarhije i kapitalističkog društvenog uređenja. Komunisti su, pored oslobodilačkog rata, vodili i revoluciju. General Mihailović bio je oficir Jugoslovenske kraljevske vojske i solunac, koga je za hrabrost, posle teškog ranjavanja, odlikovao vojvoda Mišić. Kako vam nikada nije palo na um da Truman, De Gol i država Poljska ne bi odlikovali čoveka koji je bio kolaboracionista? Ko pametan veruje u komunistički sud? Uostalom, Vrhovni sud Srbije pre tri godine poništio je tu presudu i rehabilitovao generala Mihailovića. Šta vam još nije jasno? Nije Broz oslobodio Srbiju, nego Crvena armija, naši partizani bili su mobilisani i samo su išli pored njih, jer je veliki jugoistočni front, pod komandom maršala Tolbuhina "gazio" preko Balkana, Mađarske i Austrije u pohodu na Berlin.

Milan

pre 5 godina

Nista sporno u posupku Vojske. Koliko znamo cetnici i partizani su izjednaceni. I meni su ponekad cudna okupljanja boraca partizanskih spomenica, pa ne dramim oko toga. Velika podrska za mlade ljude POKSa.

shone

pre 5 godina

Kakva glupost...odricemo se partizanskog pokreta koji je bio antifasisticki i pobednicki samo zato sto je bio jugoslovenski bez obzira što je u svom sastavu imao 90% srba! To vam je isto kao da se rusi odreknu Crvene Armije zato sto je bila sovjetska, a videli smo kako obelezavaju dan pobede! Smeniti Dikovica i kazniti ostale!

Гокси

pre 5 godina

Moje mišljenje je možda nebitno. Ali, odavati počast čoveku koji je zajedno sa Ustasama, Nemcima i Italijanima ratovao protiv Partizana na Neretvi je sramota.
(Aleksandar D, 12. maj 2018 16:48)

Шта је већа срамота? Одговорити на италијански позив за помоћ након што су они доста учинили да помогну Србима у НДХ или склопити мир са нацистичком Немачком како би се обрачунало са четницима? Сутјеска је тек посебна прича, имајући вере у договор са Немцима Тито наређује да се нападају четници, против усташа само брани, против Немаца не бори и увлачи партизане у клопку. Немци, усташе и Италијани их сатру. Биланс 7.543 мртва партизана и 913 мртвих Немаца, Италијана и Хрвата заједно.

rex

pre 5 godina

@my way. coveka koji je uz sebe imao ljude koji su potpisali pristup u trojni pakt.. tuzno je zaista, ali to sto ljudi koji su za cetnike, smatraju sebe patriotama

Zoran

pre 5 godina

Povraća mi se od ovakvih izjava a u svih političara omiljenih, ne znam da li samo u našim krajevima. "... jer nije sam, cela Srbija je uz njega", rekao je Gojković,...".
Ko vama daje za pravo da se stalno pozivate na pa i u ovom slučaju na mene!? Srbija i Srbi ovo ili ono. Mitomani, narcisi, ne znam koji više izraz iskoristiti. Ja (a cenim sa nas ima više) NEĆU ni uz jednog političara stati, ja neću nikada biti deo vaše agende i ne pozivajte se u moje ime više. Naučite da pozivate vaše članove i simpatizere.

Srboljub

pre 5 godina

Eto kakva smo mi zemlja i kakva smo mi drzava i kultura, mi ne znamo, nama se manipulise, pazite, da li je jedan covek, Draza Mihajlovic bio izdajnik i saradjivao sa nacistima ili je bio patriota i heroj. Koja smo mi banana drzava, kakvi smo mi to slepci da se manipulise elemantarnom istinom, ne postoji niko vise ni jedna institucija u ovoj drzavi kojoj mozes da verujes. Iskreno verujem da nema takve drzave kao sto je nasa (mozda Rusija) na svetu!

Branko

pre 5 godina

Ovo sta Srbija danas naziva vojskom nema nikakve veze sa vojskom niti ce sa ovakvim kadrom to biti u buducnosti. Sraman cin i odgovorne krivicno goniti.

bobo mk

pre 5 godina

Многима је тешко да објасне одликовања за Дражу од стране Де Гола и Трумана. Тешко им је и да објасне како су нацисти уценили Дражину главу на 100 000 марака у злату. Ако је заиста био сарадник окупатора, онда се не би повукао на планине, већ би се шетао по Београду са Немцима. Како време одмиче, стасаће нове генерације које неће учити историју из комунистичких уџбеника.
(aco, 12. maj 2018 19:44)

Molim te Aco reci nam barem za jednu ozbiljniju bitku gde su četnici ratovali protiv nemaca.

смена страже

pre 5 godina

Скидајте ви капу до сутра... то што су урадили било је без наређења, а озбиљна војска тако не функционише.

Korčagin

pre 5 godina

Samo i jedino je partizanski pokret bio antifašistički, sve ostalo je zamena teza i to zlonamerna.
Ivo Lola, Boško Buha, Savo Kovačević, Žarko Zrenjanin i mnogi, mnogi drugi koji su dali svoje ŽIVOTE za slobodu i neki pravedniji svet borili su se u partizanima!
A to što je pokret, po svom karakteru, bio intšrnacionalni, treba da nam služi za ponos. Meni barem služi.
Događaji iz devedesetih su pokazali šta donosi veličanje profašističkih ideja i pokreta bilo četničkih, bilo ustaških. Nama istorije nikad dosta.
I ne, nisam zadojen komunističkom propagandom, već se divim ljudima koji su se svesno žrtvovali, a mogli su i oni da ČEKAJU sa strane.

Zato dižem svoj glas u znak protesta za ovu, želim da verujem, zloupotrebu vojske.
A zakon koji je izjednačio dva pokreta je nešto najsramnije koje smo sebi mogli dopustiti.
Demokratama ću ove možda i oprostiti, ali taj zakon nikada.

SMRT FAŠIZMU!

my way

pre 5 godina

Срамота би била да је другачије. Ваљда 2018. може да се ода поштовање човеку који је одбио капитулацију, који је по правоснажној предуси суда у Њујорку вођа првог покрета отпора у окупираној Ервопи, који је носилац највиших савезничких одликовања због заслуга у борби против нацизма и фашизма... Данас, када су и те идеологије и комунизам поражени у Европи ми можемо само да плачемо што није успео да нас поштеди свега што се десило након пада берлинског зида, а чије последице живимо сада. Дали је могуће да ми имамо уопште у 21. веку дилему о историјској улози команданта регуларне војске краљевске владе у Лондону, човека који је био против нацизма, фашизма и комунизма? Да ли је могуће да толике деценије пролазе, а да ми толико појма немамо о свету, о континенту у којем живимо? Да и даље вртимо бесмислене лажи које је гурала једна идеологија, једна творевина која пола животног века човека трајала није и које нигде у Европи више нема? Страшно!

istoricar

pre 5 godina

Odlikovanja Trumana i De Gola su politicke prirode i treba ih gledti u kontekstu, ali nema nikakve sumnje da je Draza ocijukao sa Nemcima i Ustasama smatrajuci borbu protic partizana najvaznijom, dogovorao saradnju sa Stepincom i Pavelicem o zajednickoj bobi protiv partizana a na kraju o obezbedjenju povlacenju i pomoci cetnicima preko Hrvatske ...previse dokaza za to ima iz stranih obavestajnih izbora ako ne verujemo nasim...uostalom sa ovakvim stavovima obezvredjujemo sebe i nasu atnit-fasisticku borbu: kazemo partizani se nisu nesto borili protiv Nemaca kao sto pricaju nego su imali politicke razloge, onda kazemo Draza nije imao neke bitke sa nemcima (sto je istina) jer je cekao...pa se pitanje postavlja sa tim uvrnutim razmisljanjem, da li se onda iko borio protiv Nemaca ili je to bio samo gradjanski rat a Nemce pobedili Rusi i Saveznici? Samo sejemo zabunluk i nastavljamo gradjanski rat drugim sredstvima...

Aleksandar D

pre 5 godina

Moje mišljenje je možda nebitno. Ali, odavati počast čoveku koji je zajedno sa Ustasama, Nemcima i Italijanima ratovao protiv Partizana na Neretvi je sramota.

xyz

pre 5 godina

Pre 12 godina, zabit usred ničega u zapadnoj Srbiji, zaselak Korenite, kolega i ja u šumarskim uniformama ulazimo u dvorište kuće u kojoj je zemljani pod. Sirotinja urla na sav glas. Deda nas poziva da sednemo pod lozom.
Nakon minut-dva počinje da plače jer kada je nas video da idemo putem setio se kako su tri četnika '43. došla istim tim putem i ubili mu brata i oca jer nisu hteli da im daju jedinu ovcu koju su imali.
Toliko o četnicima i patriotizmu.

vlado

pre 5 godina

Cetnici puk. Mihajlovica u najboljem slucaju se mogu smatrati anti-fasistima i borcima protiv nacista do sloma Uzicke republike, mada je i tokom oslobodjenja Loznice, zajednickom partizansko-cetnickom akcijom, bilo "hvatanja krivina" od vecine cetnickih odreda koji su ucestvovali u borbama. Pa sta mislite sto je pop Vlado Zecevic posle borbi za oslobodjenje Loznice preveo 500 cetnika u partizane? JER OSTALI CETNICI NISU HTELI DA SE BORE PROTIV NACISTA. Nakon toga pa do Teheranske konferencije, cetnicima puk. Mihajlovica se u najboljem slucaju moze prisiti epitet "pasivnih anti-fasistickih" snaga. Krili se po brdima "dok ne dodju Englezi" da ih spasu...a u sustini su svo vreme bili u dilemi da li im je veci neprijatelj nacizam ili komunizam, tako da nisu propustali priliku da se razracunaju sa komunistima u Srbiji, sto im ovi nisu zaboravili pa su im od 44-46. to dobro u krvi naplatili. Nakon Teheranske konferencije i KOMANDE PETRA II da se sve snage stave pod komandu J.B. Tita i uzmu aktivno ucesce u NOB sta su oni uradili? ODBILI! Nakon toga su postali izdajnicka banda a kasnije i direktni saradnici okupatora. Da je puk. Mihajlovic prepoznao trenutak i doneo pravu odluku u istom, sad bi ga slavili kao narodnog heroja. Ovako je nista drugo do jedan tragican lik, kakvih imamo pregrst u istoriji.

Ivica

pre 5 godina

Peki, prvi oslobodjeni grad u Evropi od Nemaca je Loznica koju su oslobodili Cetnici!
Bitka kod Kraljeva, gde su Cetnici izdati od strane komunista, ima mnogo, samo mnogo, samo ne znate jer ste 50 godina uceni da mrzite sve srpsko

bole

pre 5 godina

@Peki
Navedi ti meni jednu ozbiljnu bitku partizana, a da nisu razne ofanzive koje su vodili protiv isth tih četnika a ne nemaca.Komunisti su pisali istoriju posle 45-e,al nemoj da im bas sve verujes.

komunistički zločini nad Srbima od 1928. do 2018. godine, to be continued...

pre 5 godina

Ovi što pljuju po đeneralu Draži Mihailoviću neka prvo bace kamen na lik i delo američkog predsednika Harija Trumana koji ga je odlikovao i to
posthumno nakon temeljitog preispitivanja svačije uloge u ratu.

my way

pre 5 godina

@my way. coveka koji je uz sebe imao ljude koji su potpisali pristup u trojni pakt.. tuzno je zaista, ali to sto ljudi koji su za cetnike, smatraju sebe patriotama
(rex, 12. maj 2018 17:37)

Људе који су потписали приступ у тројни пакт? Да не улазимо уопште у чињеницу да је потписано да Југославија не прихвата никакву војну сарадњу са силама осовине, па ни транспорт ни пролаз кроз своју територију и да је дискутабилно да ли ти људи имају негативну историјску улогу, они након 27. марта постају маргинални? Цветковића су окупационе снаге 2 пута хапсиле и провео је неколико месеци у логору на Бањици, а Француска га је прихватила широких руку, иако је овде пазите молим вас проглашен за ратног злочинца???.

pero

pre 5 godina

Britanski agenti koji su dopremali opremu namenjenu četničkom pokretu bili su saradnici komunista. Ostalo je istorija.
(Dragan, 12. maj 2018 20:32)
Kad te interesuje istorija evo ti prave cinjenice. Cercil je 43-e poslao u Yu Fitzroja Meklina i Dikona da vide ko se u stvari bori protiv Njemaca.Oni su uvjek bili protivnici komunista kao i sam Cercil. Kad su vidjeli da se samo partizani bore protiv Svaba, sva pomoc koja je prije slana cetnicima, preusmjerena je na partizane. Ostalo je istorija...

perspektivan

pre 5 godina

Za one koji ne znaju, za vreme bitke na Neretvi partizani su uspostavili kontakt sa nemačkom komandom, tkz "martovski pregovori", kako bi obustavili međusobna neprijateljstva da bi mogli da se obračunaju sa četnicima. Dogovor je bio postignut, četnici uništeni, zatim je na hitlerovo insistiranje poništen dogovor.
Inače komunisti u Jugoslaviji i Nacistička Nemačka su do 22.06.1941 bili saveznici dok je kraljeva vojska izvojevala prve pobede u okupiranoj evropi.

vlad

pre 5 godina

Moj Lazarevac su oslobodili četnici. Postoji zvanični dokument Britanske vojske (njihov oficir je prisustvovao oslobađanju).
U dokumentu je bilo tačno navedeno:
- Kako je tekla akcija?
- Odakle je Nemcima došlo pojačanje?
- Koliko je poginulo boraca na obe strane?
Nažalost, istorija koju smo učili, izgleda da je dobrano prepravljana.

aco

pre 5 godina

@bobo mk
Четници су спасли око 500 америчких пилота. То је разлог за одликовање. Било је сулудо дизати устанке под окупацијом, јер је била добро позната одмазда Немаца - 100 Срба за једног убијеног Немца. Комунисти се нису освртали на то, били су спремни на жртвовање хиљаде Срба да би Британцима били подобни. Дража је тврдио да је сулудо убијати Немце ако следи сигурна одмазда. Његова идеја је била да се сачека крај рата, јер је било извесно да ће га Немци изгубити, па да се у једној бици са савезницима порази окупатор.

Bobiska

pre 5 godina

otkako je Vulin tu voiska je komedija.Ocevi i dede sadasnjih vojnika su ginuli od nozeva cetnika ,a ovi im iznose cvece.Da li ste bre kolektivno poludeli?

maximus

pre 5 godina

Ja samo znam da su cetnici zarobili mog dedu i predali ga Nemcima. Na kraju je zavrsio 2 godine u Bugarskom radnom logoru. Takodje su dobili oruzije od Nemaca da se bore protiv partizana. Kad su pri kraju rata zapadne zemlje videle da ce Juga biti uz Rusiju pomagali su njihov pokret da bi se opet borili protiv komunizma. Nisam ja nikakav komunista ali sto jeste borili su se vise za za kralja i vlast nego protiv fasista.

bigserb

pre 5 godina

Posle niza poraza nemackih snaga u okupiranoj Srbiji 1941. godine i velikih gubitaka nanetih od strane cetnika, ali i partizana, Nemci izdaju onaj dobro poznati proglas "Sto za jednoga"! Posle te naredbe cetnici obustavljaju napade na Nemce da bi sacuvali civilno stanovnistvo od odmazde Nemaca, dok Titovi komunisti nastavljaju sa ubijanjem nemackih vojnika sto je dovelo do vise odmazdi u Srbiji, a najvece su bile u Kragujevcu i Kraljevu! Proglasavati cetnicki pokret za kolaboracioniste samo zato sto su bili protiv komunista, a sa danasnje distance vidimo da su bili potpuno u pravu, je apsolutno pogresno! Kada za ministra odbrane postavite jednog okorelog titoistu, onda dolazi do ovakvih stvari i zato tog coveka treba pothitno ispratiti iz MO! Inace, cetnici su 1943. i 1944. oslobodili vise gradova u Srbiji, pocev od Krusevca, Cacka, G.Milanovca, Nove Varosi, Prijepolja, Visegrada, Zvornika, Pljevlje, Leskovca,...., tako da je istorija koju smo nekada ucili uistinu mnogo drugacija i konacno treba decu uciti istini, a ne titoisticko komunistickim lazima!

Leontije

pre 5 godina

Многима је тешко да објасне одликовања за Дражу од стране Де Гола и Трумана. Тешко им је и да објасне како су нацисти уценили Дражину главу на 100 000 марака у злату. Ако је заиста био сарадник окупатора, онда се не би повукао на планине, већ би се шетао по Београду са Немцима. Како време одмиче, стасаће нове генерације које неће учити историју из комунистичких уџбеника.
(aco, 12. maj 2018 19:44)

Zapadnjaci lako odlikuju sve one od kojih imaju neku korist. Takvih primera ima i danas. To sto su nekoga odlikovali ne garantuje da je ta osoba to i zasluzila. U pitanju je izvlacenje koristi po svaku cenu. Ne presudjujem Drazi i cetnicima, ali mora se imati u vidu da su Draza i ceo pokret puni kontroverzi. Slavite ih, ali ne osudjujte i ne ubedjujte one koji to ne cine.

Realista

pre 5 godina

Zalosno je da danas, 2018. godine, jos nisu otvore komunisticke arhive, pregledane arhive Vermahta i saveznickih vojski, i onda napisana realna istorija rata. Ovde vidim ima puno ljudi koji misle da je ono sto su ucili za vreme Tita 120% tacno, iako su neke druge "istine" iz tog doba jadno zavrsile. Realna slika je da je bilo zlocina i sa jedne i sa druge strane (1% populacije su psihopate), da su se obe strane borile protiv fasizma, samo na razlicite nacine. Cetnici su cekali da saveznici pridju blize, i onda da krenu u direktne napade. To su i Francuzi uradili, i Poljaci. Dotle su spijunirali neprijatelja, pravili sitne diverzije (podmetali eksploziv u nemacke transporte za istocni front, ali da eksplodiraju kad izadju iz Srbije) Partizani su pre svega zeleli da osvoje vlast posle rata, i zeleli su da se dokazu Staljinu, pa su udarali i bezali, a posle civili placali cenu. Mada, to nije bas tako- retko su napadali Nemce i ustase, uglavnom samo cetnike. Navodno je Ratko Drazevic, poznati komunisticki funkcioner, izjavio da se na prste jedne ruke mogu izbrojati partizani koji su osim cetnika na nisanu imali nekog Nemca ili ustasu! Naravno da je izjava metaforicna i preuvelicana, ali pokazuje sta je glavni cilj bio partizana. Sa ideoloske strane, danas je jasno k'o dan da je partizansko-komunisticka prica bila zlo za srpski narod, tako da to ne treba ni objasnjavati. Ko ne veruje, neka pronadje zakljucke i zadatke kongresa KPJ u Drezdenu i stiklira sta je dosad ostvareno!

Перица

pre 5 godina

По господину Стојадиновићу, Дража је у својој канцеларији као војни аташе у Софији држао Лењинову бисту.

Тешко да је Дража био издајник, а да су четници спашавали партизане, знам из породичних прича, као и обрнуто када су партизани побили више хиљада људи у Крушевцу, послали у смрт на Сремском фронту скоро 40.000 младића и отели све што су могли да отму.

aco

pre 5 godina

Многима је тешко да објасне одликовања за Дражу од стране Де Гола и Трумана. Тешко им је и да објасне како су нацисти уценили Дражину главу на 100 000 марака у злату. Ако је заиста био сарадник окупатора, онда се не би повукао на планине, већ би се шетао по Београду са Немцима. Како време одмиче, стасаће нове генерације које неће учити историју из комунистичких уџбеника.

Petar

pre 5 godina

Posto mnogi spominju dede, da kazem i ja o svom.
U junu 41. kada je cuo da se okupljaju vojnici koji se ni su predali, pridruzio se drazinim ravnogorcima.
Ucestvova je u ustanku 41.ratovao protiv nemaca, borio se za slobodu.
Kada je ustanaku ugusen, nije otisao dalje za Bosnu, vec se vratio u svoje selo, i jedan komunista iz susednog sela ga prijavi nedicevcima i moj deda zavrsi na Banjici u logoru iz kojeg se nikad nije vratio.
Sigurno da je bilo odredjenih cetnika koji su vrsili zlocine ali je vecina naroda isla kod Draze iz patriotskih razloga.
Voleli su slobodu, svoga Kralja, mrzeli okupatora i njegove saradnike, prvenstveno ljoticevce.

Boki

pre 5 godina

Ovi što pljuju po đeneralu Draži Mihailoviću neka prvo bace kamen na lik i delo američkog predsednika Harija Trumana koji ga je odlikovao i to
posthumno nakon temeljitog preispitivanja svačije uloge u ratu.
(komunistički zločini nad Srbima od 1928. do 2018. godine, to be continued..., 12. maj 2018 17:36)

Truman, je li to onaj što je odobrio da se bace dve atomske bombe na Japan? Isti onaj za čije vreme su ljudi u Americi samo nestajali ako su slučajno i pomislili na crvenu boju, a kamoli komunizam. Uopšte nije čudno ako ga je baš on odlikovao.

Viktor

pre 5 godina

Drago mi je da vidim u komentarima da se osuđuje ovakav potez i da se četnici ne priznaju kao antifašisti.

Dok god tako govorimo bićemo antifašistički narod, za razliku od dobrog dela Evropa. Tada i sada, nažalost.

popina

pre 5 godina

I da si hteo da lupiš, i da pohvališ četnički pokret. Mogao si barem nešto iz perioda '41 - '43 da izvučeš. Ovo kasnije je sramota, koju ni Draža verovatno nebi odobrio, nego pokret nije bio centralistički, pa su njegove vojvode rasute svuda po Srbiji i Bosni, radile šta im se prohte.(Ostin A, 12. maj 2018 19:32)Postoje neke činjenice.Za dve godine ravnogorski pokret je dobio pomoć od Britanaca u težini oko 50 tona,dok su partizani za par nedelja dobili oko 500 tona pomoći.Nakon masovnih streljanja u jesen 1941-e godine ravnogorski pokret je smanjio likvidacije Nemaca,kako bi zaštitio stanovništo,ali nikada nije prestao sa diverzijama i uništavanjem neprijateljskih postrojenja i opreme.Mnoge akcije,koje su ravnogorci izveli 1943/44 su pripisane partizanima.Na kraju ravnogorski pokret je učestvovao u leto i jesen 1944-e godine u oslobađanju nekih gradova od bugarskog i nemačkog okupatora,a kada je došla Crvena Armija oni su se povukli.Partizanski pokret iz Bosne dolazi tek prilikom oslobađanja Beograda i još nekih gradova na severu Srbije.

Milun

pre 5 godina

Rusi su imali gradjanski rat (pristalice carske Rusije protiv boljsevika) tokom WWI a Srbi tokom WWII.
Rusi su sad ujedinili i simbole komunista i carske simbole, i neguju i jednu i drugu tradiciju i time su okoncali taj krvavi gradjanski rat.
Vreme je da i Srbi objedine sve simbole oba pokreta, i da ponosno slavimo svoju borbu u WWII.
Za to je potrebna istina, a pola veka su nam krili istinu.

opal

pre 5 godina

Partizane i četnike je "izjednačila" politika a ne istorija, istorija nikad i neće.(Alek, 12. maj 2018 18:16)Preko 90% istoričara se neće složiti sa tobom.

Nec

pre 5 godina

Možda je Draža i počeo kao borac protiv okupatora, ali je ubrzo prešao u njihov tabor jer su mu partizani bili ideološki mrskiji.
Odlikovan je je od Amerikanaca za zahvslu spašavanja oborenih pilota, a ne za borbu protiv nacista, tako piše u popratnom pismu uz medalju.
De Gol ga odlikovao da ga spasi streljanja pošto su bili zajedno na akademiji i jer nije volio komuniste.
Treba znati okolnosti tog vremena da bi se razumjeli potezi sa današnjeg stajališta.

neko iz mase

pre 5 godina

Mog dedu su pred ženom i petoro dece nožem zaklali četnici.
Tako da uz ovog izdajnika svog naroda i saradnika sa okupatorom definitivno nije cela Srbija.

NOB

pre 5 godina

@Peki
Navedi ti meni jednu ozbiljnu bitku partizana, a da nisu razne ofanzive koje su vodili protiv isth tih četnika a ne nemaca.Komunisti su pisali istoriju posle 45-e,al nemoj da im bas sve verujes.
(bole, 12. maj 2018 17:47)

Može slobodno da im veruje jer većina toga je tačno. Više od polovine mojih dedova nisu bili komunisti ali su se borili u partizanima i prošli su sve to, većina njih se nažlost nije ni vratila. Četnici i Italijani su im samo smetali, prave borbe su bile protiv Nemaca i Ustaša. Ne znam šta vas danas uče u školi ako ne možete da navedete ni jednu ozbiljnu bitku partizana, velika je to sramota zbog tih heroja koji su krvarili za svoju zemlju i narod.

Blajburg

pre 5 godina

Moj otac ima 88 godina. Živ je i dobrog je pamćenja. Jako se dobro seća oktobtra '42 kad su četnici zapalili centar Majdanpeka, streljali mu učitelja i još 10 viđenih građana, dok su nemci stajali u pelerinama sa mašingeverima na gotovs.

Na petkovicu '42 u kuću upadaju nemac i četnik u raciji na partizane. Baba, udivica, nudi ih koljivom. Četnik neće da uzme i objašnjava nemcu da ne uzima jer je žito možda otrovno !!! nemac ga gurne, skine šlem, uzme kašiku žita, zahvali se i izađe a četnik za njim kao pašče. Na šubari je imao vezan list kupusa kao znak raspoznavanja.

Na kraju su svi ti "antifašisti" u istim vozovima išli ka Blajburgu da se predaju englezima.

istoricar

pre 5 godina

Многима је тешко да објасне одликовања за Дражу од стране Де Гола и Трумана. Тешко им је и да објасне како су нацисти уценили Дражину главу на 100 000 марака у злату. Ако је заиста био сарадник окупатора, онда се не би повукао на планине, већ би се шетао по Београду са Немцима. Како време одмиче, стасаће нове генерације које неће учити историју из комунистичких уџбеника.
(aco)

Lako je objasniti Trumanovo odlikovanje ali ti objasnjnje ne bi ni pogledao, postoje i dokumenta o uceni dok je bila konfusija ko sta i kako a i verodostojni dokumenti koji potvrdjuju da je Draza kasnije kada se konfuzija ko je ko slegla da je draza pisao Nemcima da je spreman za sradnju u borbi sa komunistima ali u tajnosti i ne otvoreno jer bi ga puno naroda odbacilo i ne bi imao podrsku...zato se nije seto Beogradom...nikakvih pogroma nad cetnicima nije bilo od strane nemaca, ne ozbiljnih ali je bilo protiv partizana i sipatizera od jednih i drugih, cetnika i Nemaca.

ljubomir

pre 5 godina

Pukovnik Dragoslav Mihailović, je pripadao drugoj upravi GŠ , Vojske Kraljevine Jugoslavije i jedno vreme , pred rat bio je vojni ataše u Sofiji ! Dokumenta govore da je bio u veoma prijateljskim odnosima sa Sovjetskim kolegom , i da je po dokumentima KGB , bio veliki pristalica Sovjetskog Saveza ! Neki teoretičari " zavera " , smatraju da Draža nije ni streljan , već je prebačen u Rusiju , gde mu je promenjen identitet i gde je živeo dugi niz godina !!

Dikoviću vojnički pozdrav!

pre 5 godina

Ministar odbrane nema nikakve ingerencije kad je načelnik generalštaba u pitanju, kao i na ceo lanac komandovanja u Vojsci Srbije. Ministarstvo odbrane je civilna ustanova i deo je vlade.

veselnik

pre 5 godina

Moj deda je streljan u prvoj odmazdi 100 za jednoga na Bukovima u augustu 1941. Nemce su napali partizani. Ali partizani nisu bili "gibanicari", nisu imali "crne trojke", nisu klali seljake na kucnom pragu, nisu sa nemcima zajedno pretresali sela, sakupljali i streljali taoce.

Ostin A

pre 5 godina

Moj Lazarevac su oslobodili četnici. Postoji zvanični dokument Britanske vojske (njihov oficir je prisustvovao oslobađanju).
(vlad, 12. maj 2018 18:18)

Nažalost po broju lajkova, vidim koliko ljudi nemaju pojma o istoriji ovde. Nemačka vojska iz Lazarevca se povukla u Oktobru 1944. U Lazarevcu i Topoli je bio smešten Nemački 14. SS puk.

U oktobru 1944 četnički pokret se naveliko slabio i bio je aktivnom bežanju, i to još od kada je 1943. Kralj na nagovor Čerčila preko radija i dopisa iz Londona priznao Partizanski pokret kao jedini legitimni pokret u borbi protiv okupatora.

Tog dana se raspalo pola četničkog pokreta, jer su izgubili pomoć od jedinih saveznika (Britanaca), ostali su se slizali sa Italijanima, pa posle Nemcima, a čak su na kraju da bi izvukli živu glavu, najuporniji su bežali i sa Ustašama.

I da si hteo da lupiš, i da pohvališ četnički pokret. Mogao si barem nešto iz perioda '41 - '43 da izvučeš. Ovo kasnije je sramota, koju ni Draža verovatno nebi odobrio, nego pokret nije bio centralistički, pa su njegove vojvode rasute svuda po Srbiji i Bosni, radile šta im se prohte.

fcrslj

pre 5 godina

Mog cukun dedu su ubili partizani dva meseca posle rata, jer je bio seoski odbornik, coveka od 55 godina ubila su dvojica partizana od 18 i 20 godina, covek koji je ima 12tero dece. 7 muskih od toga je 3 dao u partizane a 3 u cetnike. Moj deda je bio kratkovidan pa samim tim i nije bio sposoban za vojsku. Tako da je ostao kod kuce i kaze mi naidju partizani pa traze prase ovi jim daju, za 14 dana nailaze cetnici pa kazu dao si partizanima daj i nama pa deda dao i njima prase. Na kraju su ga izveli iz kuce u 3 ujutro i ubili. Posle su ti isti koji su ga ubili pobegli za austriju, jer nisu htelu da zive u komunizmu.

Nec

pre 5 godina

Možda je Draža i počeo kao borac protiv okupatora, ali je ubrzo prešao u njihov tabor jer su mu partizani bili ideološki mrskiji.
Odlikovan je je od Amerikanaca za zahvslu spašavanja oborenih pilota, a ne za borbu protiv nacista, tako piše u popratnom pismu uz medalju.
De Gol ga odlikovao da ga spasi streljanja pošto su bili zajedno na akademiji i jer nije volio komuniste.
Treba znati okolnosti tog vremena da bi se razumjeli potezi sa današnjeg stajališta.

bole

pre 5 godina

@NOB
Da ti objasnim vrlo prosto,ja sam skolu ucio i zavrsio krajem devedeseth,tako da sam ucio pod komunistickim rezimom.
E sad,15.12 1978.god. u drugom dnevniku je objavljeno da je umro najmladji partizan,mobilisan sa 13 god. nosilac partizanske spomenice, taj covek je bio moj deda.Iskustvo koje je on preneo na mog oca,a on na mene je dovoljan razlog da komunistima neverujem,nije sve kako su nas ucili.Postujem zrtvu tvojih dedova,sigurno da nisu pali uzalud ali treba postovati i zrtve sa druge strane,jer ni oni nisu pali uzalud.Nazalost od svega toga Srbima je ostala duboka podela.

alo srbi

pre 5 godina

moj deda cetnik za vreme rata oko kraljeva mi je pricao ceo rat iz svog ugla..jedno je bilo upecatljivo..nije mrzeo partizana i nije mogao da ih shvati ali nemce je mrzeo iz sveg srce sve do smrti..

Petar S.

pre 5 godina

Nadjite jos jednog "kvislinga" (saradnika okuoatora) koji je 2 puta odlikovan od strane Saveznika "iz politickih (ili bilo kog drugog) motiva" bilo gde u Svetu.
Draza Mihajlovic i njegov Ravnogorski pokret je bio oslobodilacki i anti-fasisticki pokret.

Boranin

pre 5 godina

Zbog "pametnih" partizana koje spominjete je izginulo na stotine ako ne i na hiljade običnih ljudi,seljaka koje je Nemačka vojska streljala zato što je jedan partizan iz šume došao i ubio par nemačkih vojnika! A jasno im je bilo stavljeno na znanje da će za jednog njihovog vojnika biti streljano 10 naših civila!

Fix

pre 5 godina

E to je to..opet u 18 vek..mnoge stvari se rade iz nekakvog inata prema nekom..pustite vi to.pustite nas da zivimo normalno..reci ce te istoriju mora da ima svaki narod..nemojte gurati lose stvari fa su bile dobre..ruzne da su bile lepe..vaspitavajte decu da vole svoj narod a da postuju drugi..ne upucujte ih na dogadjaje koji sadasnjim generacijama nisu bitne..pricajte im sta je ljubav..postovanje..a sta je bilo tad i tad svako ima neku svoju teoriju..samo cu reci jedno rehabilitacija ovoga povlaci rehabilitaciju drugoga...i tako u nedogled
..Deca placu istim placom u celom svetu..ko razume shvatice.ni ja nisam uz vas

strasno

pre 5 godina

"jer nije sam, cela Srbija je uz njega", rekao je Gojković, i dodao da je Srbija konačno jedinstvena u iskazivanju poštovanja prema pravim patriotama"

Ne lazi Gojkovicu, cela Srbija nikada nije uz takve kao sto ste vi...
Takodje Draza i patriote nikako ne ide u istu recenicu...

marija

pre 5 godina

Sastanak Titove delegacije sa Nemcima se desio 11. marta u Gornjem Vakufu, produžen 14. marta u Sarajevu, a finiširan krajem marta sastankom u glavnom gradu NDH!

Vrhovni štab je, preko svojih ovlašćenih predstavnika (partizanske delegacije koju su činili Vladimir Velebit, Milovan Đilas i Koča Popović), nemačkoj strani u Gornjem Vakufu (komandantu 717. pešadijske divizije) 11. marta 1943. predložio: „1) U datoj situaciji ne postoji nikakav razlog da nemački Vermaht vodi ratna dejstva protiv NOVJ s obzirom na situaciju, protivnika i interese i jedne i druge strane. Prema tome, u obostranom je interesu da neprijateljstva budu obustavljena. U vezi s tim, njemačka komanda i ova delegacija morale bi da preciziraju svoje predloge o eventualnoj zoni i pravcima ekonomskih i drugih interesa; 2) NOVJ smatra četnike glavnim neprijateljima; 3) U toku trajanja pregovora o svim ovim tačkama predlažemo prestanak ratnih dejstava između nemačkih trupa i snaga NOVJ“.

V.B

pre 5 godina

@my way. coveka koji je uz sebe imao ljude koji su potpisali pristup u trojni pakt.. tuzno je zaista, ali to sto ljudi koji su za cetnike, smatraju sebe patriotama(rex, 12. maj 2018 17:37)Ko su ljudi,koji su bili uz Dražu,a koji su učestvovali u potpisivanju sporazuma sa Hitlerom 24.03.1941-e godine?Draža Mihajlović je bio na čelu pokreta,koji je dobijao naloge od vlade iz Londona.To je ista ona vlada,na čelu sa generalom Simovićem,koja je došla nakon puča 27.marta i koja je poništila sporazuma sa Nemačkom.

kostevi

pre 5 godina

Gojkoviću, nije cela Srbija uz njega. Ne samo da prodaješ gnusne laži, nego i sam živiš u lažima. Niti je taj pokret bio antifašistički niti antikomunistički. Kao i ustaše, ali bez ikakve politike, organizacije i ustrojstva, već kao divlje bande, poklali su najviše običnog sveta, poštenih, dobrih domaćina koji nisu ni čuli za komunizam. I pustite vi priče o "dobrim" četnicima iz Krajine i Hercegovine. Ovde u Srbiji se najviše osetilo njihovo "dobro" delo. Dovoljno ima materijala da se utvrde činjenice. I sada biste gospodo, opet najradije da prikoljete nešto srpsko? Nezamisliv je toliki stepen monstruoznosti, veličanje zverstava nad sopstvenim narodom i neskrivena želja da se to ponovi.

Katarina Krstic

pre 5 godina

(Nec, 12. maj 2018 19:43) U "propratnom pismu" za dodelu najviseg americkog odlikovanja koje se moze dodeliti strancu za vojne zasluge pise: Генерал Драгољуб Михаиловић (Dragoljub Draza Mihailovich) истакао се као главни заповедник југословенских оружаних снага и после као Министар војни, организујући и водећи снаге отпора против непријатеља који је окупирао Југославију.. pa tek kasnije...
Захваљујући неустрашивим напорима његових трупа, многи амерички авијатичари били су спасени и безбедно враћени на савезничку страну. Генерал Михаиловић и његове снаге, упркос недовољном снабдевању, и борећи се под изузетним тешкоћама, материјално су допринели савезничкој војсци ***и били учесници у извојевању коначне савезничке победе***.“ Ali bi svakako morao znati da je general De Gol odlikovao DM jos 1943, a ne "da bi ga spasavao od streljanja".

(Koča, 12. maj 2018 20:07)Mozda da nam objasnite kada je naredjenje uruceno, osim ako ne smatrate da je radio sou na BBCju nacin kako se vojna naredjenja urucuju. Uostalom, NjKV Petar II je i tako povukao tu izjavu, kada su Britanci i Subasic prekrsili sporazum da komunisti i Tito nece uci u vladu.

(istoricar, 12. maj 2018 20:13)Divim se vasoj masti!

Deyan

pre 5 godina

Sve u svemu podela Srba I dalje traje. punih 70 godina. Partizani I Cetnici.. PFC I CZ .... Rusija ili Zapad... sada podela KiM ili potpuno priznanje... Cepanje Vojvodine ili ukidanje iste u okrilju drzave Srbije...