Petak, 11.05.2018.

10:46

Zapad sprema sporazum: Kosovu UN, Srbiji EU?

Zapadne zemlje - SAD, VB, Francuska, Nemačka i Italija, sastale su se u Vašingtonu da bi razmatrale razgovore Beograda i Prištine.

Izvor: Tanjug

Zapad sprema sporazum: Kosovu UN, Srbiji EU? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

148 Komentari

Sortiraj po:

Milos

pre 5 godina

Dzaba. UN vise niko ne priznaje posle zlocina koji se tolerisu u Palestini i Jemenu.

Tako da gradjani Srbije nikada nece priznati bilo kakav dogovor koji trenutna vlast manjine u Srbiji bude potpisala sa ovim zlikovcima.

Mukicin prosvetitelj

pre 5 godina

Da li svi vi koji želite da je Kosovo deo Srbije prihvate sve Albance kao punopravne građane ove zemlje i želite da gradite budućnost ravnopravno sa njima, da dobiju sve što im pripada uključujući i pravo glasa na izborima i mogućnost da njihove partije imaju trećinu u parlamentu Srbije? Ako ne, kako mislite da realno funkcionišu stvari? Do sada nikad nisam dobio odgovor na ovo pitanje od "Kosovo je Srbija" likova. (mukica, 11. maj 2018 11:34)
==
Evo ti odgovor: Pa biće autonomna pokrajina sa velikom samoupravom, sa svojim parlamentom. Neka vrsta konfederacije.

jednostavno

pre 5 godina

Samo ako dobijemo tacan datum ulaska u EU i garanciju otvaranja svih poglavlja do kraja 2020.

pa dobili smo tačan datu još pre deset godina!!!
ČADA ISPUNITE USLOE, AUTOMATSKU ULAZITE

isto kako i test iz matematike za moga sina....

Marko

pre 5 godina

Punopravno članstvo u UN je zapravo priznanje. To nema nikakve veze posle sa stavom Srbije o nepriznavanju Kosova. Nikome više neće biti bitan stav Srbije, ako je Kosovo punopravan član UN.

Kosovo može da bude pridruženi član ili posmatrač kao Palestina. Sve drugo je definitivni gubitak bilo kakvog prava na Kosovo.

Runchinoi

pre 5 godina

@Milos Druga strana nema nikakve relevantne katastarske knjige. Oblast prekoputa Apatina je Baranja. 1918 Je Baranja odlucila da u sastavu Srpskog vojvodsva pristupi Kraljevini Srbiji, ne Hrvatskoj. To je bilo u novembru. Nakon toga je u decembru formirana SHS. Srbija je unela i Baranju u SHS, kasnije Jugoslaviju i to ima da joj se vrati po tim istim katastarskim knjigama.

To sto ti pricas je kako mali djokica zamislja pravo

Bager

pre 5 godina

Kao u Bugarskoj?
(Boki, 11. maj 2018 16:12)

Možda nisi upoznat ali u Bugarskoj se mnogo toga promenilo, nabolje naravno. Mnogo ih je pohapšeno zbog korupcije pre par godina a šefovi celog bezbednosnog aparata birani su uz saglasnost EU. Naravno da ima još da se radi dosta ali spram onog što je bilo, BG je daleko odmakla.

miloš

pre 5 godina

Koja je korist od Kosova?
Koja je šteta od Kosova?
Koja je korist od EU?
Koja je šteta od EU?
Koja je korist od Rusije i Kine?
Koja je šteta od Rusije i Kine?
Sve te odgovore da se stavi na vagu. Bez odgovora na ta pitanja narod ne zna za šta da se opredeli. Mediji i politicari mnogo štete prave kad narodu kažu “i Kosovo, i EU, i Rusija i Kina”, jer to nije realno. Politika “i Kosovo, i EU, i Rusija i Kina” može ali samo ako Srbija ostaje po strani van svih saveza, ako ostaje neutralna. Možda to i nije loš izbor jer tada niko ne može da ucenjuje Stbiju, ali treba da se vidi da li Srbija to može, da li će moći da se razvija, da zapošljava.

Boki

pre 5 godina

Nije našoj političkoj eliti u interesu da uđemo u EU, morali bi da poštuju zakone...
(Doktor direktor, 11. maj 2018 14:17)

Kao u Bugarskoj?

GlasBrisela

pre 5 godina

Samo ako dobijemo tacan datum ulaska u EU i garanciju otvaranja svih poglavlja do kraja 2020.
(Marko, 11. maj 2018 13:53) # Link komentara

O kakvoj "garanciji" vi to sanjate??? Prvo da se ispune svi uslovi iz svih poglavlja, pa cemo dalje da vidimo!

Miki

pre 5 godina

Уважавајући реалност на терену и истријски контекст приче о Косову и Метохији, питам:
Зашто нам нико са Запада не објасни јасно и гласно: Зашто прича о подели Косова (уважавајући интересе Срба и Албанаца) не долази у обзир? Зашто би то био проблем за Запад ако се два народа договоре да је то пут за трајан мир? Зашто би то било опасно и за друге регионе у свету ако је то један од начина да се решавају нерешени проблеми?
Сила Бога не моли!!! то није објешњење које могу да прихватим.
Поздрав свима

QuQu

pre 5 godina

Interesantno...Mi Srbi skoro već 30 godina čekamo da se raspadnu EU i USA. Za to vreme Nemačka se ujedinila, EU proširila, raspali se SSSR, Jugoslavija, RSK i Srbiji ostalo Kosovo samo na papiru...

s.

pre 5 godina

ima samo jedan mali problem, a to je da narod srbije nece u eu!! tako da nista od toga!!
(Huan Pablo Don Fernando, 11. maj 2018 12:10)

A šta to narod Srbije hoće?
Neće EU, koju može da dobije, a hoće Kosovo koje je izguibilo u ratu i koje nikada neće moći da vrati.
Mogu li Mađari da povrate Vojvodinu?
Možda Rusiju hoće "narod" Srbije?
Najgluplja varijanta.
Kada ćemo da shvatimo da je svaka sledeća ponuda gora i da, ako ovako nastavimo prihvatićemo najgoru i vikati kako smo pobedili.
Setite se Z4 plana.
Šta bi dada dali za tako nešto?
I savet, obrati pažnju na velika slova.
Početak rečenice, imena država i pojedine skraćenice(EU) se pišu velikim slovom.

Dalibor

pre 5 godina

Pitajte te iste da li bi dali deo teritorije da clanstvo EU, u stvari za bilo kakvo clanstvo gde god... samo ih pitajte, da li bi pristali. Previse je to mala cena da bi se prihvatila.

cvarci i kavurma

pre 5 godina

@Slušaj 'vako rode Kosta, nemoj da mi diraš EU koja mene, a i nekih još 670.000 Srba, hrani, oblači i daje nam penzije za dostojanstvenu starost. 
Takođe, ova naša prava EU, nit se raspada, nit joj loše ide, hvala dragom Bogu. 

A, vi radite šta vam je volja sa Kosovom; samo da znate da nekih dva miliona Albanaca koji tamo žive nećete moći da uklonite odande pomoću nekog magičnog trika. Spremite se na su-življenje sa ljudima koje mrzite iz dna duše, a moraćete da ih gledate u Parlamentu i ostalim državnim institucijama.
(Vanja Petrović, 11. maj 2018 12:30)

@Kakva floskula, cuj 2 miliona albanaca, da mozda nije 22 miliona ;)... Odavno njih tamo nema ni milion, svi odose u zapadne zemlje, ali nema veze neki i dalje tvrde da ih ima 2 miliona, nadam se da poznajes nekog sa Kosova pa ga pitaj kakva je situacija sada tamo i pozdravi nam EU...

M. Radosavljevic

pre 5 godina

Ovo ce nam biti poslednja sansa za napredak. A kako smo mi sve dosada odbijali,,plasim se da cemo ostati "rupa u tepihu" Evrope. Makar ce ova deca koja su otisla na zapad ziveti normalno. Ovi koji ostanu,,neka im je Bog u pomoci.

WakeUpSheeple

pre 5 godina

ima samo jedan mali problem, a to je da narod srbije nece u eu!! tako da nista od toga!!
(Huan Pablo Don Fernando, 11. maj 2018 12:10)
Nece klinci koji jos nisu stupili na trziste rada, nece penzioneri(u slucaju referenduma lako ce njih vucic da obrlati), nece ovi sto muljaju sa porezima i nece ovi sto im mama i tata sredili posao u JP. Ostatak naroda zeli da ima pasos koji im donosi mogucnosti za normalan zivot

Марко

pre 5 godina

600.000 Albanaca koji trenutno zive na Kosovu bi jako tesko imali trecinu poslanika u Skupstini Srbije.
(Aki, 11. maj 2018 12:46)

А колико ће их бити за 50 година, а колико нас?

Mrmot

pre 5 godina

Ok, ali prvo mi u EU pa onda oni u UN a ne "samo vi njih pustite u UN a mi vam dođemo učlanjenje čim se steknu uslovi...", mada mi se čini da će biti upravo tako - još jedna velika pobeda AVa i ekipe!

Lesi se ne vraca kuci

pre 5 godina

Realna win-win kombinacija. Formalno i dalje ne priznajemo Kosovo, dobijamo EU, pristupne fondove, trziste od 800 miliona ljudi. Ako ovu sansu upropastimo, mozemo da stavimo katanac na buducnost.
(Gradjanin, 11. maj 2018 11:01)

Uhhhhh .... ali slicni tebi vode ovu drzavu!
Prvo, sa kojom ekonomijom mi pristupamo trzistu od 800 miliona!?Koja firma, sem onih sto motaju kablove ... imaju proizvod za EU!?
Pristupni fondovi .... pa nije to gradski Budzet pa da svako moze da "zavati" malo.To su precizno odredjeni fondovi za koje se postice privreda za ono sto nedostaje EU.... a ne da se pravi konkurencija firmama po EU!Pa nece valjda da Nemaci ili Francuski poreski obaveznici da hrane "alamunje" sa Balkana.

I da znate ... vecina clanica Zapadne Evrope, POSTUJE kada se borite za svoj interes.Ako ih nadmudrite u fer play borbi, dobicete ruku i idemo dalje.A ako vas nadmdrue i uzmu ... gledace kao vam to i nije pripadalo.Dajte malo, borite se!

statistika

pre 5 godina

600.000 Albanaca koji trenutno zive na Kosovu bi jako tesko imali trecinu poslanika u Skupstini Srbije.
(Aki, 11. maj 2018 12:46)

Evo razloga da se jasno vidi zašto je tako teško shvatiti realnost u Srbiji. Pa sam Zavod za statistiku R. Srbije kaže da u 1991 bilo 1.600.000 Albanaca. Od te godine dodaj po 40.000 Albanaca više SVAKE GODINE i imaš još 800.000 do 1.000.000 Albanaca više na sadašnje vreme.

To se vidi prema biračkom spisku na Kosovo koji breoji više od 1.9 miliona birača.

Miloš

pre 5 godina

"...да Хрватској (чланици НАТО) препустимо контролу обе обале Дунава у околини Апатина. Ако не можемо сами да се нагодимо, онда да прихватимо међународну арбитражу и унапред се обавежемо да ћемо сваку њену одлуку прихватити."

Ovo nije pitanje članstva u EU, nego pitanje utvrđivanja granice sa prvim susedom. Ako su obe obale hrvatske, onda je to Hrvatska. Ako nisu, onda je reka granica. Ako se mi ne možemo složiti, onda arbitraža (što nije isto što i Međunarodni sud pravde koji pominjete, gde smo se proveli kako smo se proveli) ili neko treće rešenje. Samo, bilo bi fino da mi skupimo neke pravne argumente zašto je ta strana naša, neka dokumenta, a ne da samo vičemo naše je... Jer znate, druga strana ima katastarske knjige koje dokazuju da to jeste (bilo) njihovo.

Stefan

pre 5 godina

Prvo neka nas prime u EU, pa onda moze UN za Kosovo, ne dozvolite da nas opet prevare. Neka se potpise takav sporazum da onog trenutka kad Srbija bude primljena u EU mi budemo u obavezi da njima obezbedimo clanstvo u UN. Inace ce biti isto kao i kada su trazili da izrucimo Karadzica, Mladica i ostale generale da bi smo bili primljeni u EU, mi ih izrucili a od prijema nije bilo nista.

Mouse

pre 5 godina

Dajte referendum. Ja glasam za. Glasam za i ako nema opcije da uđemo u EU. Dajte bre da se ratosiljamo više te crne rupe Evrope, izgubljeno je to odavno, ne zamlaćujte se više, dajte deci šansu da žive pristojnije.

Vanja Petrović

pre 5 godina

(Kosta, 11. maj 2018 11:20)

Slušaj 'vako rode Kosta, nemoj da mi diraš EU koja mene, a i nekih još 670.000 Srba, hrani, oblači i daje nam penzije za dostojanstvenu starost.
Takođe, ova naša prava EU, nit se raspada, nit joj loše ide, hvala dragom Bogu.

A, vi radite šta vam je volja sa Kosovom; samo da znate da nekih dva miliona Albanaca koji tamo žive nećete moći da uklonite odande pomoću nekog magičnog trika. Spremite se na su-življenje sa ljudima koje mrzite iz dna duše, a moraćete da ih gledate u Parlamentu i ostalim državnim institucijama.

Goran

pre 5 godina

Uvek postoji mogucnost da Srbija izadje iz EU,ako bude htela. Mislim da ipak treba prvo videti, kako stvari u Srbiji funkcionisu kao clanu EU, pa onda u slucaju da je narod nezadovoljan preuzeti odgovarajuce poteze za izlazak. Cisto sumnjam da ce Srbija ako udje u EU izaci iz nje.

QQaa

pre 5 godina

Samo se drzavljani Srbije pitaju sta ce biti sa Kosovom i Metohijom, nikako drzavni vrh Srbije, niti Nemacka, SAD, VB, Francuska... HOCEMO REFERENDUM po ovom pitanju!!!
(Srdjan, 11. maj 2018 11:06)
A koje bi pitanje na referendumu bilo? "Da li prihvatate da zadržite uverenje da je Kosovo srpsko i ako nije?"

rusosaurus

pre 5 godina

Ugovorom iz Mastrihta su jasno definisani uslovi koje buduće i u tom trenutuku članice moraju ispunjavati , a to su legalna i legitimna vlast na celoj držnoj teroriji članice (zakonodavna,izvršna i sudska),međunarodno priznate granice bez spornih graničnih linija i teritorija. Izuzetak je napravljen učlanjenjem Kipra ali kao i u slučaju Bugarske,Rumunije i Hrvatske te odluke su donešene zarad geostrateških interesa NATO alijanse prema Rusiji .Sve ove države su pristupile prvo NATO paktu ,a potom primljene u EU.Srbija je očima zapada viđena kao ruska filijala na Balkanu i samim tim ono što je važilo za Kipar i druge nove članice sigurno neće biti primenjeno za Srbiju.Osim svega navedenog mi još uvek nemamo nesporne granične linije prema Hrvatskoj,BiH,Crnoj Gori, a sa KiM?

Hmmm

pre 5 godina

Дакле, лош споразум би био све што и најмање штити наше интересе на Косову? Извините, али ја нећу у ЕУ по ту цену, а већ 14 година радим на пословима повезаним са европским интеграцијама. Мислим да треба прекинути и једне и друге преговоре и поздравити се са Европском унијом. Јер и након што ово прихватимо, уследиће нова условљавања (то јасно пише у Стратегији проширења за Западни Балкан), а прво ће бити да Хрватској (чланици НАТО) препустимо контролу обе обале Дунава у околини Апатина. Ако не можемо сами да се нагодимо, онда да прихватимо међународну арбитражу и унапред се обавежемо да ћемо сваку њену одлуку прихватити. Каква би та одлука вероватно била, лако се да наслутити из искуства са Међународним судом правде и саветодавним мишљењем о легалности проглашења независности Косова. Нимало ми се не свиђа идеја да од Новог Сада не могу да допловим до Бездана (и мађарске границе) пролазећи ускључиво кроз своје територијалне воде, него да хрватски полицајац, цариник или војник одлучује хоће ли ме пропустити или неће.
(Pantagruel, 11. maj 2018 11:41)

Ovo je najčešća greška u razumevanju situacije. Ne radi se ovde o EU, nego o opstanku naše države u narednih 100 godina. Malo po malo će nas parčati, pritiskati, slabiti. Oni neće popustiti, jači su 1000 puta, a nama nema ko da pomogne. Posle svakog nesklapanja sporazuma Srbijaje bivala uništena.

Прота Матеја

pre 5 godina

Jedno od tih načela je da je „bolje da nema nikakvog sporazuma, nego lošeg sporazuma" između strana.
Слажемо се и ми са тим начелом с тим што је за нас сваки споразум лош а за Албанце су сви добри осим оног да се Космет врати Србији јер оно и није њихово.

Pera III

pre 5 godina

Sve manje gradjana zeli da udje u EU. Koliko ih ce biti 2030 kada stvarno treba da udjemo? Niko nigde nije objasnio sta dobijamo, a sta sve gubimo ulaskom u EU. Ja mogu da nabrojim nekoliko stvari koje gubimo: samostalnost, deo teritorije, saradnju sa zemljama sa koima imamo ekonomski i vojni interes i naravno velike izdatke za clanstvo (plate politicara, godisnju clanarinu, veci broj ~mastiljara~, ogromne troskove za reprezentaciju... da ne nabrajam vishe. A koliko ja znam dobijamo mogucnost koriscenja fondova (koje nam oni odobre) i naravno vracanje tih fondova (vrsta kredita). Sa jedne strane gubimo radnu snagu, a sa druge strane cena rada u Srbiji ce porasti zbog nedostataka kadrova. Kako se uzme nema ni politickog ni ekonomskog ni vojnog a ni moralnog interesa Srbije da udje u EU koja je bombardovala Srbiju i koja je Srbiji oduzela deo teritorije (o sankcijama necu vishe da pricam).

оће то

pre 5 godina

Колико сам разумео, “правно обавезујући споразум” Београда и Приштине би требало да донесе следећи резултат: Србија признаје независност Косова, а заузврат Косово признаје право Србији да се придружи Европској унији? Или можда Косово треба преко реда да нас прикључи Унији користећи своју моћ и ауторитет? Ко треба да потпише споразум и о чему?

Srbenda

pre 5 godina

Sta gradjani Srbije imaju od toga sto stalno vicu Kosovo je Srbija.Dali smo im sve.Povukli policiju, zdravstvo, pravosudje, skolstvo. Nasi politicari ne mogu kad hoce na tu teritoriju.Ja i ogromna vecina gradjana ama bas nikakve dodirne tacke sa Kosovom. Da li ce Rusija da nam pomogne? Nece jer oni imaju vaznije svoje probleme.Da li je Rusija bilo sta investirala u Srbiju ili nesto donirala? Sta kupuju u Srbiji? Tresnje, kajsije, sljive.Da li je FIAT izvezao jedan auto u Rusiju? Sta imamo od EU? Mnogo toga. Kosivari da su pametni da prihvate Srbiju ima li bi piluge vlasti ko u Makedoniji.Bili bi druga politicka snaga

Pamet u glavu

pre 5 godina

Jasno je da ima samo loših i još gorih rešenja za nas. Trebalo bi da se jedan deo nas zapita i šta bi bilo da se, kojim slučajem, Kosovo vrati Srbiji. Da li znamo šta to podrazumeva!? Da li prihvatamo to i da li je, uopšte, pametno da prihvatimo? I još: šta ako ga ne vrate, a neće, a izlože nas nekim kaznama, javnim i tajnim?

biće bolje

pre 5 godina

Šta se ljudi sekirate ovo je već dogovorena stvar, samo će naš vođa da glumata i da predstavi sve kao tešku borbu i pobedu naše države i nepriznavanje Kosova, onog momenta kada smo ušli u vladu kosova i podržali Haradinaja stvar je više nego očigledna. Pitanje je kako će ići naš ulazak u EU, možda opet to bude na dugom štapu, pa i pored priznanja nikad ne uđemo. Nadajmo se da ćemo što pre u EU jer više nema šta da izgubimo a Kosovo je odavno izgubljeno, videćemo kako će se ovo odraziti na Španiju i pored priznanja Srbije veliko je pitanje da li će ih priznati zemlje koje imaju slične teritorijalne probleme.

No pasarán!

pre 5 godina

No pasarán! Prvo i prvo, ne moze i ne sme, mozda bi ipak i uspeli da proguraju ovu pricu da je para, plata, normalnog standarda tj. novaca u narodu pa da ih bas briga za sve (narod), al’ na ovu bedu ce da padnu i najmanji pokusaji provlacenja bilo kakvih nacionalnih pitanja jer se narod hvata na sve zbog sveoubuhvatnog nezadovoljstva a kamoli bilo cega ovog slicnog, a drugo jednostavno nikad i nikad ne odstupiti ni pedalj svoje zemlje!

marko, nis

pre 5 godina

Samo se drzavljani Srbije pitaju sta ce biti sa Kosovom i Metohijom, nikako drzavni vrh Srbije, niti Nemacka, SAD, VB, Francuska... HOCEMO REFERENDUM po ovom pitanju!!!
(Srdjan, 11. maj 2018 11:06)

Ne...drzavljani Srbije se NE pitaju sta ce biti sa Kosovom jer je ono vec nezavisno i to ce ostati sve i ako 99% gradjana Srbije odluci da je ono deo Rumunije ili Bosne. Ili Srbije. Svejedno. Drzavljani Srbije se samo pitaju hoce li Srbija da prizna da je Kosovo nezavisno kao sto jeste, ili ne.

uveli karanfil

pre 5 godina

Korekcija naslova:
Kosovu UN i EU,
Srbiji EU.
Tako ja čitam informacije iz teksta. Da li sam u krivu pokazaće vreme. Da li se zbog tog rešenja “Kosovo država” Vulin i Dačić žestoko “bore” protiv ustaša iz ‘45.? Lakše se boritiprotiv ustaša i NDH nego da se objasni Kosovo, tetka i koferče.

Doktor

pre 5 godina

Imam ja predlog: pošto je pitanje kosova već nepovratno rešeno, oni neka lepo učlane to Kosovo u UN. Šta će im onda Srbija za to kad je rešeno?! A u EU ne moramo da uđemo ako nas neće, mi možemo sa EU da sarađujemo i na bazi bilateralnih sporazuma (po Švajcarskom modelu). I eto, sve rešeno. Nit Kosovo u UN, ni Srbija u EU, a mi sa EU lepo sarađujemo i trgujemo po CHF principu.

GIF

pre 5 godina

Da li svi vi koji želite da je Kosovo deo Srbije prihvate sve Albance kao punopravne građane ove zemlje i želite da gradite budućnost ravnopravno sa njima, da dobiju sve što im pripada uključujući i pravo glasa na izborima i mogućnost da njihove partije imaju trećinu u parlamentu Srbije? Ako ne, kako mislite da realno funkcionišu stvari? Do sada nikad nisam dobio odgovor na ovo pitanje od "Kosovo je Srbija" likova.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mukica, 11. maj 2018 11:34)

To su ljudi koji ne razmišljaju, nisu svesni situacije, a u isto vreme prvi koji se daju u bežaniju kad zagusti. Oni napadaju samo u čoporu i to kad procene da je protivnik mnogo slabiji. I znate šta je najgore, ima ih podosta.

Aki

pre 5 godina

Da li svi vi koji želite da je Kosovo deo Srbije prihvate sve Albance kao punopravne građane ove zemlje i želite da gradite budućnost ravnopravno sa njima, da dobiju sve što im pripada uključujući i pravo glasa na izborima i mogućnost da njihove partije imaju trećinu u parlamentu Srbije? Ako ne, kako mislite da realno funkcionišu stvari? Do sada nikad nisam dobio odgovor na ovo pitanje od "Kosovo je Srbija" likova.
(mukica, 11. maj 2018 11:34)

600.000 Albanaca koji trenutno zive na Kosovu bi jako tesko imali trecinu poslanika u Skupstini Srbije.

onlyhuman

pre 5 godina

Vazi, moze, ali sledece godine ekspresno pristupamo EU i dobijamo pristup svim fondovima i otvaraju nam granice. E onda Kosovo moze u UN naravno uz garancije za ocuvanje srpske kulturne bastine na Kosovu.

Bojan

pre 5 godina

Aman više ljudi. Zapad ne poznaje dogovore. Oni nikada ništa nisu ispoštovali. Sve sa kojima su se dogovorali na kraju su izigrali. Osim toga, ne smemo priznati KiM zarad EU. To smešna trgovina. EU će sutra prestati da postoji ili će biti reformisana na nekoliko zona o čemu se uveliko priča.

Eu gradjanin

pre 5 godina

Mnogi se ovde pitaju sta ce nam EU. Da li je neko bio u Bugarskoj, Rumuniji pre nego sto su usli u EU. Bili jad i cemer. Za njih smo bili Amerika.A danas? Isti slucaj sa Madjarima, Cesima.U Madjarsku se islo u provod i izivljavanje.Danas Madjarska tri fabrike automobila, Slovacka dobija cetvrtu (Jaguar). A mi motamo kablove za 200 evra.Portugal do 1974 i njihove revolucije bila najveca sirotinja sa milionima gastarbajtera zajedni sa spancima.Eto zato EU. Kosovo je odavno izgubljeno

vedran

pre 5 godina

Naterace nas oni nazalost kad tad da priznamo Kosovo. Al da smo pametni da uradimo to sad i debelo naplatimo u vidu bespovratnih kredita, bezuslovnog clanstva u EU, ulaganja u infrastrukturu... Da ne budemo vise najgora sirotinja u Evropi.

Recik laža

pre 5 godina

Srbija daje nezavisnost Kosova u UN, a zauzvrat će biti primljena u EU ( kao Rumunija, Bugarska, baltička trojka)
Pitanje je samo šta to sadašnje Kosovo daje u ovom sporazumu? Litar rakije, deset deka kafe i kilo šećera u kocki?

milan

pre 5 godina

(mukica, 11. maj 2018 11:34)
A da li ti prihvatas da ti se ja uselim u stan i da taj deo stana gde boravim postane moj posle nekog vremena???

milan perogic

pre 5 godina

da, tek tako ce dati Srbiji clanstvo u EU, ko da je Kosovo jedini problem. sta cemo sa vladavimom prava, slobodom gradjana,manjina..., katastrofalnom ekonomskom situacijom, zakonodavstvom, slobodom medija...? to je kao u redu?

Dragisa

pre 5 godina

Magla je idealan poklon za drzavu koja hrani I odrzava se prodajeom iste te magle svom vernom narodu sa subsaharskim prihodima I standardom (cast 5%izuzetih). Nadrealna vremena,ovo ni Breht ni Beket nebi umeli da opisu,ni Jonesko isto.

mukica

pre 5 godina

Da li svi vi koji želite da je Kosovo deo Srbije prihvate sve Albance kao punopravne građane ove zemlje i želite da gradite budućnost ravnopravno sa njima, da dobiju sve što im pripada uključujući i pravo glasa na izborima i mogućnost da njihove partije imaju trećinu u parlamentu Srbije? Ako ne, kako mislite da realno funkcionišu stvari? Do sada nikad nisam dobio odgovor na ovo pitanje od "Kosovo je Srbija" likova.

Miki

pre 5 godina

Nikakva podela nije opcija.Svako priznanje Kosova van ustavno-pravnog poretka Srbije je izdaja nacionalnih interesa,uključujući i članstvo u UN.Kosovo je okupirana teritorija i svakoj okupaciji kad-tad dodje kraj.Samo pratiti poteze Španske vlade po pitanju Katalonije.Svako priznanje Srbije bi je onemogućilo da ikada više može da vrati tu teritoriju.Čak ni ratom.

cobo

pre 5 godina

EU citizen^@
Kakvo lose iskustvo?
Rumunija i Bugarska ne bi mogle ispuniti uslove za 100 godina ali po nalogu USA je EU morala primiti te zemlje da ih iscupa iz ruskih kandzi i da ih zgrabe u svoje kandze.Time NATO (USA )ima direktan pristup Crnom moru :(

Marlone

pre 5 godina

Znači zagarantovana ljudska prava Srba na Kosovu kroz zaštitne srpske institucije su loša nedemokratska ideja, a nasilno odvajanje Kosova, protjerivanje desetine hiljada nealbanaca i protivpravno proglašenje nezavisnosti je dobra demokratska ideja. Srbija će dobiti umjeto pune vreće šarenih laži, punu vreću laži šarenih, a Kosovo međunarodno priznatu nezavisnost. Pa nisu li divne ove zapadne diplomate.

Dragan, NBG

pre 5 godina

Probni balon vlasti pušten preko novina, ništa više od toga."Opipavanje pulsa" javnosti je uobičajena praksa pred krupne odluke koje mogu naneti političku štetu vlasti. Problem je u tome što smo mi dovedeni pred svršen čin (tj. ova vlast je potpisala sve ono što prethodna - Tadićeva vlast nije htela da potpiše).

Sada se smišlja taktika "zamajavanja". Kao, nama će da "ponude EU"..pa zar to ne rade poslednjih 18 godina? Po običaju, daće nam "čvrsta uveravanja" i datum, tamo negde 2025-2030, i skinuće nas sa dnevnog reda jednog 5-10 godina. A do 2025, ko živ, ko mrtav...

Bora

pre 5 godina

Istoga dana kada Srbija postane članica EU Kosovo može dobiti članstvo u UN. Ali bez formalnog priznanja. Do tog dana neke 2030. godine Srbija treba da ispuni standarde EU a Kosovo da omogući povratak prognanima, povratak imovine Srbima, izvrši nadoknadu štete, obezbedi slobodu kretanja, povratak dela bezbednosnih snaga na KIM i kontrolu državne granice u skladu sa rezolucijom 1244.

Carnex tranzicija

pre 5 godina

Trguju teritorijama kao da im je tatko ostavio u amanet. A u tu priču da ćemo ući u EU ja više ne verujem. Osamnaest godina je slušam, još od one vlasti koja je govorila da je saradnja sa Hagom ključna za ulazak u EU. Posle više od decenije, Srbija je sve isporučila i samo dobila još više uslova. Skoro pola života mi prođe slušajući o Kosovu i EU...

Plavo nebo - plava ptica

pre 5 godina

Kako nas možete primiti u EU kada ne ispunjavamo nikakve najbitnije i prave uslove? Korupcija na visokom nivou, pravosuđe zbog toga na niskom nivou, mediji kakvi su znate, opozicija skoro da i ne postoji... dug je spisak. Šta je u stvari pravi kriterijum?

Torrente

pre 5 godina

Pošto od 2000. godine slušamo da možemo da uđemo u EU za 7 godina, Ja mislio oni će sada malo se otvore, pa ćemo ako priznamo nekakvu nezavisnost teritorije KiM, dobiti obećanje da ćemo ući za - 6 godina! :)

Umesto toga, oni nam ponudiše vremenski neoročenu "mogućnost". Zar to nismo već imali?

Elem, od nas se traži da prodamo kuću po ceni sezonskog sladoleda.
To normalna država ne može i neće da prihavati; srećom, i Ustav to zabranjuje.

Block

pre 5 godina

Sto se mene tice, moze!! Ovako imamo samo dve opcije, bez Kosova u EU ili bez Kosova van EU. Sve ostalo sto se plasira ovde je prodaja necega za bubrege.

gojko 12

pre 5 godina

Nisam za Vučića i ni u ludilu ne bih glasao za njega ( ne toliko zbog njega nego zbog ljudi koji ga okružuju )
ali ako ovo uspe da istrguje svaka mu čast.
Ali treba se čuvati prevare ne dozvoliti Kosovu stolicu u UN zarad nekog poglavlja ili obećanja nego isključivo momentalni prijem u UN - a onda u prvih 6 meseci 2 000 000 srba pasoš u ruke i pravac EU pa neka botovi ostanu sami ima da zarate međusobno ko hijene oko ogoljene kosti.

Pitam

pre 5 godina

Sta znaci pripadnost nekakvoj EU naspram predaje dela svoje teritorije i istorije?
Sta se desava ako EU prestane da postoji?
Kakvu korist su imale od EU jedna Bugarska ili Hrvatska?

Neko iz mase

pre 5 godina

Pa ja nesto i necu u EU. Nikome tamo nisu procvetale ruze a dokazano je da vaze dvostruki standardi, prakticno zvanican fasizam. Ne treba biti nerealan ni u jednu ni u drugu stranu. Evropa je definitinvo brod koji tone i koji na medjunarodnoj politickoj i ekonomskoj sceni gubi trku sa svima. Nemaju osnova da se tako strogo ponasaju. Nisu nam ni rusi spas, eventualno politicki, ali kinezi itekako jesu.

janko

pre 5 godina

oće da nas preveslaju
mi u EU za 10 godina njima nezavisnost odmah
a kasnije kada se raspadne EU mi faktički ništa nismo dobili a dali 15% teritorije države .Ko na ovo pristane Srbin nije 110%.I zašto sada se rešava konačan status pa jasno je zbog toga što sve više država hoće da revidiraju stav prema priznanju Kosova tj oće da to ponište

Pera Peric vas verni citalac kome opet ne objavljujete komentare

pre 5 godina

Da li svi vi koji želite da je Kosovo deo Srbije prihvate sve Albance kao punopravne građane ove zemlje i želite da gradite budućnost ravnopravno sa njima, da dobiju sve što im pripada uključujući i pravo glasa na izborima i mogućnost da njihove partije imaju trećinu u parlamentu Srbije? Ako ne, kako mislite da realno funkcionišu stvari? Do sada nikad nisam dobio odgovor na ovo pitanje od "Kosovo je Srbija" likova.
(mukica, 11. maj 2018 11:34)
Evo ja cu ti odgovoriti! Da prihvatam sve Albance kao punopravne gradjane sto su i bili dok nisu formirali teroristicku organizaciju OVK. Zasto nisu postovali svoju drzavu Srbiju a imali su sva moguca prava nego su hteli jos i jos i sve!?Spominjes trecinu njih u parlamentu. Tzv Kosovo je jedna od retkih zemalja na ovom svetu koja nema tacan podatak o broju stanovnistva u ovom slucaju Albanaca i cifru koju spominju je lazna. Da se vrate svi oni koji su ilegalno dosli na Kosmet. Da vrate privatnu svojinu ostalim ljudima posto su istu nasilno uzeli. Ima ih manje! Mogu da pisem jos na ovu temu...

Stevan

pre 5 godina

Momentalno bih prekinuo sve razgovore po pitanju naše južne pokrajine,I zamolio bi sve te pametnjakoviće u EU da više ne gledaju u naše dvorište nego u svoje.Mi ionako nismo niti ćemo biti deo tog društva,a ako nekad I ne daj Bože I postanemo stalno će nam lupati šamare kao neposlušnoj deci.Treba im reći:"doviđenja I prijatno vam bilo" I nas ostavite nas na miru.

Srdjan

pre 5 godina

Samo se drzavljani Srbije pitaju sta ce biti sa Kosovom i Metohijom, nikako drzavni vrh Srbije, niti Nemacka, SAD, VB, Francuska... HOCEMO REFERENDUM po ovom pitanju!!!

Srbin

pre 5 godina

Ako mene iko ikad bude pitao ja sam za to da Kosovo dobije samostalnost ali pod uslovom da sever Kosova pripadne Srbiji.Pod drugim uslovima nikad ne bih pristao pa makar ovakvo stanje trajalo i hiljadu godina.

Fei Li

pre 5 godina

Za ulazak u EU sam, ali ulaskom u EU se realno ne dobija ništa, standard će ostati isti, korupcija će ostati ista, sve će ostati isto, dovoljno je pogledati okolne zemlje koje su ušle.
Jedina koja je stvarno napredovala je Rumunija u kojoj je posle dugogodišnje diktature došlo do promene svesti građana.
To je i za nas jedini spas, da nađemo snagu da se sami menjamo.

Ovako ispada da bismo se odrekli dela teritorije nizašta.
Tako da ovo nije dobar dogovor.
Mislim da je većina ljudi poslednjih godina postalo toga svesna, pogotovo mladi ljudi koji su pametni ali njima ulazak u EU svejedno odgovara da bi što lakše dobili papire da pobegnu odavde, slično kao što se desilo u drugim Istočno-evropskim zemljama članicama EU.
E u tome je naša tragedija, što ljudi više uopšte ne veruju da nam može biti bolje.

Gradjanin

pre 5 godina

Realna win-win kombinacija. Formalno i dalje ne priznajemo Kosovo, dobijamo EU, pristupne fondove, trziste od 800 miliona ljudi. Ako ovu sansu upropastimo, mozemo da stavimo katanac na buducnost.

dobi

pre 5 godina

a kina a rusija...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ledenjak, 11. maj 2018 11:13).................Kina i Rusija ce se pitati kad budemo ulazili u Aziju.

Zox

pre 5 godina

Jos jedan z*jeb nase politike i jos jedno obecanje koje nece biti ispunjeno. A onda nas poznati sindrom Kalimero... "Zapad nije posten, nije po medjunarodnom pravu, nista bez UN"... Koga briga za pravo kad je jaci? A Zapad ne bi bio toliko "jaci" da se mi sami ne "predajemo"...

Dr Mr

pre 5 godina

nisam sklon verovanju EU i USA...mozda bi i prihvatio opciju, ali prvo Srbija u EU pa tzv kosovo u UN...koliko su nas samo puta prevarili, slagali i izigrali...a i kad smo imali cvrst sporazum, onda su ga ignorisali...

budimootvoreni

pre 5 godina

Znaci, i Kosovo i Srbija u EU institucijama .U prevodu- priznanje Kosova od strane srpskih vlasti. Sto ce u drzavnim medijima biti proglaseno kao “velika pobeda politike Aleksandra Vucica“. Kao sto su 99g proglasili “pobedu Milosevica nad NATO paktom“..

Zika

pre 5 godina

Fair enough.
Referendum (koji ukljucje nezavisne posmatrace), i ako prihvatamo prvo ukljucivanje u EU pa onda priznanje Kosova (moze i u istom danu bitan je redosled).

Kure

pre 5 godina

Aha... A šta bi sa onom mantrom koju skoro dve decenije ponavljaju svi političari na vlasti, da priznanje nezavisnosti KiM nije uslov za ulazak u EU.

Miloš

pre 5 godina

Odgovor Mukici:
Kosmet kao dio Srbije zajedno sa svim njegovim stanovništvom je odlična stvar.
Riješili bi se svi lažni problemi i fokus mogao staviti na ekonomski razvoj. Albanci bi imali dovoljno mjesta u Skupštini da se bez njih ne može sastaviti stabilna vlada, Srbi bi morali misliti na građanska prava, a svi zajedno bi morali raditi za budućnost.
No vlasti u RH, BiH, CG, RS i na Kosovu* su iste. Žive od neprijatelja, prošlosti i problema koje ne rješavaju.
I da još jednom ponovim, Kosmet kao dio Srbije sa svim njegovim stanovništvom je odlična stvar.

Pantagruel

pre 5 godina

Дакле, лош споразум би био све што и најмање штити наше интересе на Косову? Извините, али ја нећу у ЕУ по ту цену, а већ 14 година радим на пословима повезаним са европским интеграцијама. Мислим да треба прекинути и једне и друге преговоре и поздравити се са Европском унијом. Јер и након што ово прихватимо, уследиће нова условљавања (то јасно пише у Стратегији проширења за Западни Балкан), а прво ће бити да Хрватској (чланици НАТО) препустимо контролу обе обале Дунава у околини Апатина. Ако не можемо сами да се нагодимо, онда да прихватимо међународну арбитражу и унапред се обавежемо да ћемо сваку њену одлуку прихватити. Каква би та одлука вероватно била, лако се да наслутити из искуства са Међународним судом правде и саветодавним мишљењем о легалности проглашења независности Косова. Нимало ми се не свиђа идеја да од Новог Сада не могу да допловим до Бездана (и мађарске границе) пролазећи ускључиво кроз своје територијалне воде, него да хрватски полицајац, цариник или војник одлучује хоће ли ме пропустити или неће.

Srbin Bar

pre 5 godina

Znaci za Zapad je “lose” ako Srbija dobije bar neki mali dio teritorije Kosova nastanjen Srbima ili samoupravu srpskom narodu na toj teritoriji.Ali je zato dobro ako Srbi ne dobiju nista osim uclanjenja u EU koji joj ionako sleduje,kad-tad.Bas vam hvala veliki “prijatelji”.

EU citizen^

pre 5 godina

Šta će biti sa Kosovom ne znam ali mi je jako važno da zemlje koje ne ispunjavaju sve EU norme ne budu primljene. Loše iskustvo sa Hrvatskom, Kiprom, Bugarskom, Rumunijom i Madjarskom bi trebale biti opomena briselskim birokratama i evropskim politicarima da je bilo previše gledanja kroz prste. Srbiji kakva je danas i kakva će biti u doglednoj budućnosti definitivno nije mesto u EU.
HAUG

NIKOLA

pre 5 godina

Sve što nismo prihvatili u boljoj poziciji zadnjih skoro 30.godina a što smo mislili da nije dobro po nas,kasnije smo mnogo lošije morali da prihvatimo.

celsou

pre 5 godina

Srbija u EU?

Mislim da to ne bi bilo pošteno ni prema Srbiji ni prema EU. Građanima Srbije i tako je draža Rusija od Unije, pa bi bilo logično da ako Beograd želi ući u neku integraciju, neka se priključi Putinovoj Evro-azijskoj ekonomskoj uniji.

S druge strane, i EU bi bila koherentnija bez nacija koje bi tu integraciju samo ekonomski iskorištavali dok bi na političkom polju vodili prorusku politiku. EU već ima problema sa Mađarskom gdje Orban kopira Putinovu autokratsku politiku, guši medijske slobode, opoziciju i prava građana, a nije Mađarska jedina članica Unije koja potkopava vladavinu prava.

Predlog

pre 5 godina

Podela Kosova po ugledu upravo na RS i pristup Srbije Evropskoj Uniji u roku od dve godine. Placanje ratne odstete gradjanima Srbije i javno izvinjenje. Nakon sto se sve ispuni mozemo razgovarati.

djoni

pre 5 godina

Prvo je bio Sloba. Pa ubice Djindjica. Pa kojekakvi sporazumi. Pa kojekavi zakoni. Pa hag. Pa Radovan Karadzic, pa Ratko Mladic. I sad nam nude ulaz u raspalu EU koji sami sebe ne mogu da zbrinu, za 15% teritorije koju bi SAD koristile za tranzit pitaj boga cega? Ajde, potpisite, ispadnite budale jos jednom, ionako nikad necemo nauciti nista.

Srdjan

pre 5 godina

Samo se drzavljani Srbije pitaju sta ce biti sa Kosovom i Metohijom, nikako drzavni vrh Srbije, niti Nemacka, SAD, VB, Francuska... HOCEMO REFERENDUM po ovom pitanju!!!

Dragan, NBG

pre 5 godina

Probni balon vlasti pušten preko novina, ništa više od toga."Opipavanje pulsa" javnosti je uobičajena praksa pred krupne odluke koje mogu naneti političku štetu vlasti. Problem je u tome što smo mi dovedeni pred svršen čin (tj. ova vlast je potpisala sve ono što prethodna - Tadićeva vlast nije htela da potpiše).

Sada se smišlja taktika "zamajavanja". Kao, nama će da "ponude EU"..pa zar to ne rade poslednjih 18 godina? Po običaju, daće nam "čvrsta uveravanja" i datum, tamo negde 2025-2030, i skinuće nas sa dnevnog reda jednog 5-10 godina. A do 2025, ko živ, ko mrtav...

Pantagruel

pre 5 godina

Дакле, лош споразум би био све што и најмање штити наше интересе на Косову? Извините, али ја нећу у ЕУ по ту цену, а већ 14 година радим на пословима повезаним са европским интеграцијама. Мислим да треба прекинути и једне и друге преговоре и поздравити се са Европском унијом. Јер и након што ово прихватимо, уследиће нова условљавања (то јасно пише у Стратегији проширења за Западни Балкан), а прво ће бити да Хрватској (чланици НАТО) препустимо контролу обе обале Дунава у околини Апатина. Ако не можемо сами да се нагодимо, онда да прихватимо међународну арбитражу и унапред се обавежемо да ћемо сваку њену одлуку прихватити. Каква би та одлука вероватно била, лако се да наслутити из искуства са Међународним судом правде и саветодавним мишљењем о легалности проглашења независности Косова. Нимало ми се не свиђа идеја да од Новог Сада не могу да допловим до Бездана (и мађарске границе) пролазећи ускључиво кроз своје територијалне воде, него да хрватски полицајац, цариник или војник одлучује хоће ли ме пропустити или неће.

janko

pre 5 godina

oće da nas preveslaju
mi u EU za 10 godina njima nezavisnost odmah
a kasnije kada se raspadne EU mi faktički ništa nismo dobili a dali 15% teritorije države .Ko na ovo pristane Srbin nije 110%.I zašto sada se rešava konačan status pa jasno je zbog toga što sve više država hoće da revidiraju stav prema priznanju Kosova tj oće da to ponište

Kure

pre 5 godina

Aha... A šta bi sa onom mantrom koju skoro dve decenije ponavljaju svi političari na vlasti, da priznanje nezavisnosti KiM nije uslov za ulazak u EU.

Miki

pre 5 godina

Nikakva podela nije opcija.Svako priznanje Kosova van ustavno-pravnog poretka Srbije je izdaja nacionalnih interesa,uključujući i članstvo u UN.Kosovo je okupirana teritorija i svakoj okupaciji kad-tad dodje kraj.Samo pratiti poteze Španske vlade po pitanju Katalonije.Svako priznanje Srbije bi je onemogućilo da ikada više može da vrati tu teritoriju.Čak ni ratom.

Dragisa

pre 5 godina

Magla je idealan poklon za drzavu koja hrani I odrzava se prodajeom iste te magle svom vernom narodu sa subsaharskim prihodima I standardom (cast 5%izuzetih). Nadrealna vremena,ovo ni Breht ni Beket nebi umeli da opisu,ni Jonesko isto.

mukica

pre 5 godina

Da li svi vi koji želite da je Kosovo deo Srbije prihvate sve Albance kao punopravne građane ove zemlje i želite da gradite budućnost ravnopravno sa njima, da dobiju sve što im pripada uključujući i pravo glasa na izborima i mogućnost da njihove partije imaju trećinu u parlamentu Srbije? Ako ne, kako mislite da realno funkcionišu stvari? Do sada nikad nisam dobio odgovor na ovo pitanje od "Kosovo je Srbija" likova.

cobo

pre 5 godina

EU citizen^@
Kakvo lose iskustvo?
Rumunija i Bugarska ne bi mogle ispuniti uslove za 100 godina ali po nalogu USA je EU morala primiti te zemlje da ih iscupa iz ruskih kandzi i da ih zgrabe u svoje kandze.Time NATO (USA )ima direktan pristup Crnom moru :(

Lesi se ne vraca kuci

pre 5 godina

Realna win-win kombinacija. Formalno i dalje ne priznajemo Kosovo, dobijamo EU, pristupne fondove, trziste od 800 miliona ljudi. Ako ovu sansu upropastimo, mozemo da stavimo katanac na buducnost.
(Gradjanin, 11. maj 2018 11:01)

Uhhhhh .... ali slicni tebi vode ovu drzavu!
Prvo, sa kojom ekonomijom mi pristupamo trzistu od 800 miliona!?Koja firma, sem onih sto motaju kablove ... imaju proizvod za EU!?
Pristupni fondovi .... pa nije to gradski Budzet pa da svako moze da "zavati" malo.To su precizno odredjeni fondovi za koje se postice privreda za ono sto nedostaje EU.... a ne da se pravi konkurencija firmama po EU!Pa nece valjda da Nemaci ili Francuski poreski obaveznici da hrane "alamunje" sa Balkana.

I da znate ... vecina clanica Zapadne Evrope, POSTUJE kada se borite za svoj interes.Ako ih nadmudrite u fer play borbi, dobicete ruku i idemo dalje.A ako vas nadmdrue i uzmu ... gledace kao vam to i nije pripadalo.Dajte malo, borite se!

Marlone

pre 5 godina

Znači zagarantovana ljudska prava Srba na Kosovu kroz zaštitne srpske institucije su loša nedemokratska ideja, a nasilno odvajanje Kosova, protjerivanje desetine hiljada nealbanaca i protivpravno proglašenje nezavisnosti je dobra demokratska ideja. Srbija će dobiti umjeto pune vreće šarenih laži, punu vreću laži šarenih, a Kosovo međunarodno priznatu nezavisnost. Pa nisu li divne ove zapadne diplomate.

djoni

pre 5 godina

Prvo je bio Sloba. Pa ubice Djindjica. Pa kojekakvi sporazumi. Pa kojekavi zakoni. Pa hag. Pa Radovan Karadzic, pa Ratko Mladic. I sad nam nude ulaz u raspalu EU koji sami sebe ne mogu da zbrinu, za 15% teritorije koju bi SAD koristile za tranzit pitaj boga cega? Ajde, potpisite, ispadnite budale jos jednom, ionako nikad necemo nauciti nista.

Stevan

pre 5 godina

Momentalno bih prekinuo sve razgovore po pitanju naše južne pokrajine,I zamolio bi sve te pametnjakoviće u EU da više ne gledaju u naše dvorište nego u svoje.Mi ionako nismo niti ćemo biti deo tog društva,a ako nekad I ne daj Bože I postanemo stalno će nam lupati šamare kao neposlušnoj deci.Treba im reći:"doviđenja I prijatno vam bilo" I nas ostavite nas na miru.

Fei Li

pre 5 godina

Za ulazak u EU sam, ali ulaskom u EU se realno ne dobija ništa, standard će ostati isti, korupcija će ostati ista, sve će ostati isto, dovoljno je pogledati okolne zemlje koje su ušle.
Jedina koja je stvarno napredovala je Rumunija u kojoj je posle dugogodišnje diktature došlo do promene svesti građana.
To je i za nas jedini spas, da nađemo snagu da se sami menjamo.

Ovako ispada da bismo se odrekli dela teritorije nizašta.
Tako da ovo nije dobar dogovor.
Mislim da je većina ljudi poslednjih godina postalo toga svesna, pogotovo mladi ljudi koji su pametni ali njima ulazak u EU svejedno odgovara da bi što lakše dobili papire da pobegnu odavde, slično kao što se desilo u drugim Istočno-evropskim zemljama članicama EU.
E u tome je naša tragedija, što ljudi više uopšte ne veruju da nam može biti bolje.

Mrmot

pre 5 godina

Ok, ali prvo mi u EU pa onda oni u UN a ne "samo vi njih pustite u UN a mi vam dođemo učlanjenje čim se steknu uslovi...", mada mi se čini da će biti upravo tako - još jedna velika pobeda AVa i ekipe!

NIKOLA

pre 5 godina

Sve što nismo prihvatili u boljoj poziciji zadnjih skoro 30.godina a što smo mislili da nije dobro po nas,kasnije smo mnogo lošije morali da prihvatimo.

Srbin Bar

pre 5 godina

Znaci za Zapad je “lose” ako Srbija dobije bar neki mali dio teritorije Kosova nastanjen Srbima ili samoupravu srpskom narodu na toj teritoriji.Ali je zato dobro ako Srbi ne dobiju nista osim uclanjenja u EU koji joj ionako sleduje,kad-tad.Bas vam hvala veliki “prijatelji”.

QuQu

pre 5 godina

Interesantno...Mi Srbi skoro već 30 godina čekamo da se raspadnu EU i USA. Za to vreme Nemačka se ujedinila, EU proširila, raspali se SSSR, Jugoslavija, RSK i Srbiji ostalo Kosovo samo na papiru...

Miki

pre 5 godina

Уважавајући реалност на терену и истријски контекст приче о Косову и Метохији, питам:
Зашто нам нико са Запада не објасни јасно и гласно: Зашто прича о подели Косова (уважавајући интересе Срба и Албанаца) не долази у обзир? Зашто би то био проблем за Запад ако се два народа договоре да је то пут за трајан мир? Зашто би то било опасно и за друге регионе у свету ако је то један од начина да се решавају нерешени проблеми?
Сила Бога не моли!!! то није објешњење које могу да прихватим.
Поздрав свима

Gradjanin

pre 5 godina

Realna win-win kombinacija. Formalno i dalje ne priznajemo Kosovo, dobijamo EU, pristupne fondove, trziste od 800 miliona ljudi. Ako ovu sansu upropastimo, mozemo da stavimo katanac na buducnost.

Pitam

pre 5 godina

Sta znaci pripadnost nekakvoj EU naspram predaje dela svoje teritorije i istorije?
Sta se desava ako EU prestane da postoji?
Kakvu korist su imale od EU jedna Bugarska ili Hrvatska?

Mouse

pre 5 godina

Dajte referendum. Ja glasam za. Glasam za i ako nema opcije da uđemo u EU. Dajte bre da se ratosiljamo više te crne rupe Evrope, izgubljeno je to odavno, ne zamlaćujte se više, dajte deci šansu da žive pristojnije.

Predlog

pre 5 godina

Podela Kosova po ugledu upravo na RS i pristup Srbije Evropskoj Uniji u roku od dve godine. Placanje ratne odstete gradjanima Srbije i javno izvinjenje. Nakon sto se sve ispuni mozemo razgovarati.

Neko iz mase

pre 5 godina

Pa ja nesto i necu u EU. Nikome tamo nisu procvetale ruze a dokazano je da vaze dvostruki standardi, prakticno zvanican fasizam. Ne treba biti nerealan ni u jednu ni u drugu stranu. Evropa je definitinvo brod koji tone i koji na medjunarodnoj politickoj i ekonomskoj sceni gubi trku sa svima. Nemaju osnova da se tako strogo ponasaju. Nisu nam ni rusi spas, eventualno politicki, ali kinezi itekako jesu.

EU citizen^

pre 5 godina

Šta će biti sa Kosovom ne znam ali mi je jako važno da zemlje koje ne ispunjavaju sve EU norme ne budu primljene. Loše iskustvo sa Hrvatskom, Kiprom, Bugarskom, Rumunijom i Madjarskom bi trebale biti opomena briselskim birokratama i evropskim politicarima da je bilo previše gledanja kroz prste. Srbiji kakva je danas i kakva će biti u doglednoj budućnosti definitivno nije mesto u EU.
HAUG

statistika

pre 5 godina

600.000 Albanaca koji trenutno zive na Kosovu bi jako tesko imali trecinu poslanika u Skupstini Srbije.
(Aki, 11. maj 2018 12:46)

Evo razloga da se jasno vidi zašto je tako teško shvatiti realnost u Srbiji. Pa sam Zavod za statistiku R. Srbije kaže da u 1991 bilo 1.600.000 Albanaca. Od te godine dodaj po 40.000 Albanaca više SVAKE GODINE i imaš još 800.000 do 1.000.000 Albanaca više na sadašnje vreme.

To se vidi prema biračkom spisku na Kosovo koji breoji više od 1.9 miliona birača.

GlasBrisela

pre 5 godina

Samo ako dobijemo tacan datum ulaska u EU i garanciju otvaranja svih poglavlja do kraja 2020.
(Marko, 11. maj 2018 13:53) # Link komentara

O kakvoj "garanciji" vi to sanjate??? Prvo da se ispune svi uslovi iz svih poglavlja, pa cemo dalje da vidimo!

dobi

pre 5 godina

a kina a rusija...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ledenjak, 11. maj 2018 11:13).................Kina i Rusija ce se pitati kad budemo ulazili u Aziju.

Zox

pre 5 godina

Jos jedan z*jeb nase politike i jos jedno obecanje koje nece biti ispunjeno. A onda nas poznati sindrom Kalimero... "Zapad nije posten, nije po medjunarodnom pravu, nista bez UN"... Koga briga za pravo kad je jaci? A Zapad ne bi bio toliko "jaci" da se mi sami ne "predajemo"...

s.

pre 5 godina

ima samo jedan mali problem, a to je da narod srbije nece u eu!! tako da nista od toga!!
(Huan Pablo Don Fernando, 11. maj 2018 12:10)

A šta to narod Srbije hoće?
Neće EU, koju može da dobije, a hoće Kosovo koje je izguibilo u ratu i koje nikada neće moći da vrati.
Mogu li Mađari da povrate Vojvodinu?
Možda Rusiju hoće "narod" Srbije?
Najgluplja varijanta.
Kada ćemo da shvatimo da je svaka sledeća ponuda gora i da, ako ovako nastavimo prihvatićemo najgoru i vikati kako smo pobedili.
Setite se Z4 plana.
Šta bi dada dali za tako nešto?
I savet, obrati pažnju na velika slova.
Početak rečenice, imena država i pojedine skraćenice(EU) se pišu velikim slovom.

cvarci i kavurma

pre 5 godina

@Slušaj 'vako rode Kosta, nemoj da mi diraš EU koja mene, a i nekih još 670.000 Srba, hrani, oblači i daje nam penzije za dostojanstvenu starost. 
Takođe, ova naša prava EU, nit se raspada, nit joj loše ide, hvala dragom Bogu. 

A, vi radite šta vam je volja sa Kosovom; samo da znate da nekih dva miliona Albanaca koji tamo žive nećete moći da uklonite odande pomoću nekog magičnog trika. Spremite se na su-življenje sa ljudima koje mrzite iz dna duše, a moraćete da ih gledate u Parlamentu i ostalim državnim institucijama.
(Vanja Petrović, 11. maj 2018 12:30)

@Kakva floskula, cuj 2 miliona albanaca, da mozda nije 22 miliona ;)... Odavno njih tamo nema ni milion, svi odose u zapadne zemlje, ali nema veze neki i dalje tvrde da ih ima 2 miliona, nadam se da poznajes nekog sa Kosova pa ga pitaj kakva je situacija sada tamo i pozdravi nam EU...

vedran

pre 5 godina

Naterace nas oni nazalost kad tad da priznamo Kosovo. Al da smo pametni da uradimo to sad i debelo naplatimo u vidu bespovratnih kredita, bezuslovnog clanstva u EU, ulaganja u infrastrukturu... Da ne budemo vise najgora sirotinja u Evropi.

budimootvoreni

pre 5 godina

Znaci, i Kosovo i Srbija u EU institucijama .U prevodu- priznanje Kosova od strane srpskih vlasti. Sto ce u drzavnim medijima biti proglaseno kao “velika pobeda politike Aleksandra Vucica“. Kao sto su 99g proglasili “pobedu Milosevica nad NATO paktom“..

Bora

pre 5 godina

Istoga dana kada Srbija postane članica EU Kosovo može dobiti članstvo u UN. Ali bez formalnog priznanja. Do tog dana neke 2030. godine Srbija treba da ispuni standarde EU a Kosovo da omogući povratak prognanima, povratak imovine Srbima, izvrši nadoknadu štete, obezbedi slobodu kretanja, povratak dela bezbednosnih snaga na KIM i kontrolu državne granice u skladu sa rezolucijom 1244.

Bojan

pre 5 godina

Aman više ljudi. Zapad ne poznaje dogovore. Oni nikada ništa nisu ispoštovali. Sve sa kojima su se dogovorali na kraju su izigrali. Osim toga, ne smemo priznati KiM zarad EU. To smešna trgovina. EU će sutra prestati da postoji ili će biti reformisana na nekoliko zona o čemu se uveliko priča.

Eu gradjanin

pre 5 godina

Mnogi se ovde pitaju sta ce nam EU. Da li je neko bio u Bugarskoj, Rumuniji pre nego sto su usli u EU. Bili jad i cemer. Za njih smo bili Amerika.A danas? Isti slucaj sa Madjarima, Cesima.U Madjarsku se islo u provod i izivljavanje.Danas Madjarska tri fabrike automobila, Slovacka dobija cetvrtu (Jaguar). A mi motamo kablove za 200 evra.Portugal do 1974 i njihove revolucije bila najveca sirotinja sa milionima gastarbajtera zajedni sa spancima.Eto zato EU. Kosovo je odavno izgubljeno

WakeUpSheeple

pre 5 godina

ima samo jedan mali problem, a to je da narod srbije nece u eu!! tako da nista od toga!!
(Huan Pablo Don Fernando, 11. maj 2018 12:10)
Nece klinci koji jos nisu stupili na trziste rada, nece penzioneri(u slucaju referenduma lako ce njih vucic da obrlati), nece ovi sto muljaju sa porezima i nece ovi sto im mama i tata sredili posao u JP. Ostatak naroda zeli da ima pasos koji im donosi mogucnosti za normalan zivot

оће то

pre 5 godina

Колико сам разумео, “правно обавезујући споразум” Београда и Приштине би требало да донесе следећи резултат: Србија признаје независност Косова, а заузврат Косово признаје право Србији да се придружи Европској унији? Или можда Косово треба преко реда да нас прикључи Унији користећи своју моћ и ауторитет? Ко треба да потпише споразум и о чему?

Dalibor

pre 5 godina

Pitajte te iste da li bi dali deo teritorije da clanstvo EU, u stvari za bilo kakvo clanstvo gde god... samo ih pitajte, da li bi pristali. Previse je to mala cena da bi se prihvatila.

gojko 12

pre 5 godina

Nisam za Vučića i ni u ludilu ne bih glasao za njega ( ne toliko zbog njega nego zbog ljudi koji ga okružuju )
ali ako ovo uspe da istrguje svaka mu čast.
Ali treba se čuvati prevare ne dozvoliti Kosovu stolicu u UN zarad nekog poglavlja ili obećanja nego isključivo momentalni prijem u UN - a onda u prvih 6 meseci 2 000 000 srba pasoš u ruke i pravac EU pa neka botovi ostanu sami ima da zarate međusobno ko hijene oko ogoljene kosti.

Pera III

pre 5 godina

Sve manje gradjana zeli da udje u EU. Koliko ih ce biti 2030 kada stvarno treba da udjemo? Niko nigde nije objasnio sta dobijamo, a sta sve gubimo ulaskom u EU. Ja mogu da nabrojim nekoliko stvari koje gubimo: samostalnost, deo teritorije, saradnju sa zemljama sa koima imamo ekonomski i vojni interes i naravno velike izdatke za clanstvo (plate politicara, godisnju clanarinu, veci broj ~mastiljara~, ogromne troskove za reprezentaciju... da ne nabrajam vishe. A koliko ja znam dobijamo mogucnost koriscenja fondova (koje nam oni odobre) i naravno vracanje tih fondova (vrsta kredita). Sa jedne strane gubimo radnu snagu, a sa druge strane cena rada u Srbiji ce porasti zbog nedostataka kadrova. Kako se uzme nema ni politickog ni ekonomskog ni vojnog a ni moralnog interesa Srbije da udje u EU koja je bombardovala Srbiju i koja je Srbiji oduzela deo teritorije (o sankcijama necu vishe da pricam).

uveli karanfil

pre 5 godina

Korekcija naslova:
Kosovu UN i EU,
Srbiji EU.
Tako ja čitam informacije iz teksta. Da li sam u krivu pokazaće vreme. Da li se zbog tog rešenja “Kosovo država” Vulin i Dačić žestoko “bore” protiv ustaša iz ‘45.? Lakše se boritiprotiv ustaša i NDH nego da se objasni Kosovo, tetka i koferče.

Boki

pre 5 godina

Nije našoj političkoj eliti u interesu da uđemo u EU, morali bi da poštuju zakone...
(Doktor direktor, 11. maj 2018 14:17)

Kao u Bugarskoj?

Aki

pre 5 godina

Da li svi vi koji želite da je Kosovo deo Srbije prihvate sve Albance kao punopravne građane ove zemlje i želite da gradite budućnost ravnopravno sa njima, da dobiju sve što im pripada uključujući i pravo glasa na izborima i mogućnost da njihove partije imaju trećinu u parlamentu Srbije? Ako ne, kako mislite da realno funkcionišu stvari? Do sada nikad nisam dobio odgovor na ovo pitanje od "Kosovo je Srbija" likova.
(mukica, 11. maj 2018 11:34)

600.000 Albanaca koji trenutno zive na Kosovu bi jako tesko imali trecinu poslanika u Skupstini Srbije.

marko, nis

pre 5 godina

Samo se drzavljani Srbije pitaju sta ce biti sa Kosovom i Metohijom, nikako drzavni vrh Srbije, niti Nemacka, SAD, VB, Francuska... HOCEMO REFERENDUM po ovom pitanju!!!
(Srdjan, 11. maj 2018 11:06)

Ne...drzavljani Srbije se NE pitaju sta ce biti sa Kosovom jer je ono vec nezavisno i to ce ostati sve i ako 99% gradjana Srbije odluci da je ono deo Rumunije ili Bosne. Ili Srbije. Svejedno. Drzavljani Srbije se samo pitaju hoce li Srbija da prizna da je Kosovo nezavisno kao sto jeste, ili ne.

Vanja Petrović

pre 5 godina

(Kosta, 11. maj 2018 11:20)

Slušaj 'vako rode Kosta, nemoj da mi diraš EU koja mene, a i nekih još 670.000 Srba, hrani, oblači i daje nam penzije za dostojanstvenu starost.
Takođe, ova naša prava EU, nit se raspada, nit joj loše ide, hvala dragom Bogu.

A, vi radite šta vam je volja sa Kosovom; samo da znate da nekih dva miliona Albanaca koji tamo žive nećete moći da uklonite odande pomoću nekog magičnog trika. Spremite se na su-življenje sa ljudima koje mrzite iz dna duše, a moraćete da ih gledate u Parlamentu i ostalim državnim institucijama.

GIF

pre 5 godina

Da li svi vi koji želite da je Kosovo deo Srbije prihvate sve Albance kao punopravne građane ove zemlje i želite da gradite budućnost ravnopravno sa njima, da dobiju sve što im pripada uključujući i pravo glasa na izborima i mogućnost da njihove partije imaju trećinu u parlamentu Srbije? Ako ne, kako mislite da realno funkcionišu stvari? Do sada nikad nisam dobio odgovor na ovo pitanje od "Kosovo je Srbija" likova.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mukica, 11. maj 2018 11:34)

To su ljudi koji ne razmišljaju, nisu svesni situacije, a u isto vreme prvi koji se daju u bežaniju kad zagusti. Oni napadaju samo u čoporu i to kad procene da je protivnik mnogo slabiji. I znate šta je najgore, ima ih podosta.

milan

pre 5 godina

(mukica, 11. maj 2018 11:34)
A da li ti prihvatas da ti se ja uselim u stan i da taj deo stana gde boravim postane moj posle nekog vremena???

celsou

pre 5 godina

Srbija u EU?

Mislim da to ne bi bilo pošteno ni prema Srbiji ni prema EU. Građanima Srbije i tako je draža Rusija od Unije, pa bi bilo logično da ako Beograd želi ući u neku integraciju, neka se priključi Putinovoj Evro-azijskoj ekonomskoj uniji.

S druge strane, i EU bi bila koherentnija bez nacija koje bi tu integraciju samo ekonomski iskorištavali dok bi na političkom polju vodili prorusku politiku. EU već ima problema sa Mađarskom gdje Orban kopira Putinovu autokratsku politiku, guši medijske slobode, opoziciju i prava građana, a nije Mađarska jedina članica Unije koja potkopava vladavinu prava.

Stefan

pre 5 godina

Prvo neka nas prime u EU, pa onda moze UN za Kosovo, ne dozvolite da nas opet prevare. Neka se potpise takav sporazum da onog trenutka kad Srbija bude primljena u EU mi budemo u obavezi da njima obezbedimo clanstvo u UN. Inace ce biti isto kao i kada su trazili da izrucimo Karadzica, Mladica i ostale generale da bi smo bili primljeni u EU, mi ih izrucili a od prijema nije bilo nista.

Марко

pre 5 godina

600.000 Albanaca koji trenutno zive na Kosovu bi jako tesko imali trecinu poslanika u Skupstini Srbije.
(Aki, 11. maj 2018 12:46)

А колико ће их бити за 50 година, а колико нас?

Dr Mr

pre 5 godina

nisam sklon verovanju EU i USA...mozda bi i prihvatio opciju, ali prvo Srbija u EU pa tzv kosovo u UN...koliko su nas samo puta prevarili, slagali i izigrali...a i kad smo imali cvrst sporazum, onda su ga ignorisali...

M. Radosavljevic

pre 5 godina

Ovo ce nam biti poslednja sansa za napredak. A kako smo mi sve dosada odbijali,,plasim se da cemo ostati "rupa u tepihu" Evrope. Makar ce ova deca koja su otisla na zapad ziveti normalno. Ovi koji ostanu,,neka im je Bog u pomoci.

Miloš

pre 5 godina

"...да Хрватској (чланици НАТО) препустимо контролу обе обале Дунава у околини Апатина. Ако не можемо сами да се нагодимо, онда да прихватимо међународну арбитражу и унапред се обавежемо да ћемо сваку њену одлуку прихватити."

Ovo nije pitanje članstva u EU, nego pitanje utvrđivanja granice sa prvim susedom. Ako su obe obale hrvatske, onda je to Hrvatska. Ako nisu, onda je reka granica. Ako se mi ne možemo složiti, onda arbitraža (što nije isto što i Međunarodni sud pravde koji pominjete, gde smo se proveli kako smo se proveli) ili neko treće rešenje. Samo, bilo bi fino da mi skupimo neke pravne argumente zašto je ta strana naša, neka dokumenta, a ne da samo vičemo naše je... Jer znate, druga strana ima katastarske knjige koje dokazuju da to jeste (bilo) njihovo.

Carnex tranzicija

pre 5 godina

Trguju teritorijama kao da im je tatko ostavio u amanet. A u tu priču da ćemo ući u EU ja više ne verujem. Osamnaest godina je slušam, još od one vlasti koja je govorila da je saradnja sa Hagom ključna za ulazak u EU. Posle više od decenije, Srbija je sve isporučila i samo dobila još više uslova. Skoro pola života mi prođe slušajući o Kosovu i EU...

QQaa

pre 5 godina

Samo se drzavljani Srbije pitaju sta ce biti sa Kosovom i Metohijom, nikako drzavni vrh Srbije, niti Nemacka, SAD, VB, Francuska... HOCEMO REFERENDUM po ovom pitanju!!!
(Srdjan, 11. maj 2018 11:06)
A koje bi pitanje na referendumu bilo? "Da li prihvatate da zadržite uverenje da je Kosovo srpsko i ako nije?"

biće bolje

pre 5 godina

Šta se ljudi sekirate ovo je već dogovorena stvar, samo će naš vođa da glumata i da predstavi sve kao tešku borbu i pobedu naše države i nepriznavanje Kosova, onog momenta kada smo ušli u vladu kosova i podržali Haradinaja stvar je više nego očigledna. Pitanje je kako će ići naš ulazak u EU, možda opet to bude na dugom štapu, pa i pored priznanja nikad ne uđemo. Nadajmo se da ćemo što pre u EU jer više nema šta da izgubimo a Kosovo je odavno izgubljeno, videćemo kako će se ovo odraziti na Španiju i pored priznanja Srbije veliko je pitanje da li će ih priznati zemlje koje imaju slične teritorijalne probleme.

Zika

pre 5 godina

Fair enough.
Referendum (koji ukljucje nezavisne posmatrace), i ako prihvatamo prvo ukljucivanje u EU pa onda priznanje Kosova (moze i u istom danu bitan je redosled).

Pera Peric vas verni citalac kome opet ne objavljujete komentare

pre 5 godina

Da li svi vi koji želite da je Kosovo deo Srbije prihvate sve Albance kao punopravne građane ove zemlje i želite da gradite budućnost ravnopravno sa njima, da dobiju sve što im pripada uključujući i pravo glasa na izborima i mogućnost da njihove partije imaju trećinu u parlamentu Srbije? Ako ne, kako mislite da realno funkcionišu stvari? Do sada nikad nisam dobio odgovor na ovo pitanje od "Kosovo je Srbija" likova.
(mukica, 11. maj 2018 11:34)
Evo ja cu ti odgovoriti! Da prihvatam sve Albance kao punopravne gradjane sto su i bili dok nisu formirali teroristicku organizaciju OVK. Zasto nisu postovali svoju drzavu Srbiju a imali su sva moguca prava nego su hteli jos i jos i sve!?Spominjes trecinu njih u parlamentu. Tzv Kosovo je jedna od retkih zemalja na ovom svetu koja nema tacan podatak o broju stanovnistva u ovom slucaju Albanaca i cifru koju spominju je lazna. Da se vrate svi oni koji su ilegalno dosli na Kosmet. Da vrate privatnu svojinu ostalim ljudima posto su istu nasilno uzeli. Ima ih manje! Mogu da pisem jos na ovu temu...

rusosaurus

pre 5 godina

Ugovorom iz Mastrihta su jasno definisani uslovi koje buduće i u tom trenutuku članice moraju ispunjavati , a to su legalna i legitimna vlast na celoj držnoj teroriji članice (zakonodavna,izvršna i sudska),međunarodno priznate granice bez spornih graničnih linija i teritorija. Izuzetak je napravljen učlanjenjem Kipra ali kao i u slučaju Bugarske,Rumunije i Hrvatske te odluke su donešene zarad geostrateških interesa NATO alijanse prema Rusiji .Sve ove države su pristupile prvo NATO paktu ,a potom primljene u EU.Srbija je očima zapada viđena kao ruska filijala na Balkanu i samim tim ono što je važilo za Kipar i druge nove članice sigurno neće biti primenjeno za Srbiju.Osim svega navedenog mi još uvek nemamo nesporne granične linije prema Hrvatskoj,BiH,Crnoj Gori, a sa KiM?

Bager

pre 5 godina

Kao u Bugarskoj?
(Boki, 11. maj 2018 16:12)

Možda nisi upoznat ali u Bugarskoj se mnogo toga promenilo, nabolje naravno. Mnogo ih je pohapšeno zbog korupcije pre par godina a šefovi celog bezbednosnog aparata birani su uz saglasnost EU. Naravno da ima još da se radi dosta ali spram onog što je bilo, BG je daleko odmakla.

Прота Матеја

pre 5 godina

Jedno od tih načela je da je „bolje da nema nikakvog sporazuma, nego lošeg sporazuma" između strana.
Слажемо се и ми са тим начелом с тим што је за нас сваки споразум лош а за Албанце су сви добри осим оног да се Космет врати Србији јер оно и није њихово.

Marko

pre 5 godina

Punopravno članstvo u UN je zapravo priznanje. To nema nikakve veze posle sa stavom Srbije o nepriznavanju Kosova. Nikome više neće biti bitan stav Srbije, ako je Kosovo punopravan član UN.

Kosovo može da bude pridruženi član ili posmatrač kao Palestina. Sve drugo je definitivni gubitak bilo kakvog prava na Kosovo.

Recik laža

pre 5 godina

Srbija daje nezavisnost Kosova u UN, a zauzvrat će biti primljena u EU ( kao Rumunija, Bugarska, baltička trojka)
Pitanje je samo šta to sadašnje Kosovo daje u ovom sporazumu? Litar rakije, deset deka kafe i kilo šećera u kocki?

Doktor

pre 5 godina

Imam ja predlog: pošto je pitanje kosova već nepovratno rešeno, oni neka lepo učlane to Kosovo u UN. Šta će im onda Srbija za to kad je rešeno?! A u EU ne moramo da uđemo ako nas neće, mi možemo sa EU da sarađujemo i na bazi bilateralnih sporazuma (po Švajcarskom modelu). I eto, sve rešeno. Nit Kosovo u UN, ni Srbija u EU, a mi sa EU lepo sarađujemo i trgujemo po CHF principu.

Srbenda

pre 5 godina

Sta gradjani Srbije imaju od toga sto stalno vicu Kosovo je Srbija.Dali smo im sve.Povukli policiju, zdravstvo, pravosudje, skolstvo. Nasi politicari ne mogu kad hoce na tu teritoriju.Ja i ogromna vecina gradjana ama bas nikakve dodirne tacke sa Kosovom. Da li ce Rusija da nam pomogne? Nece jer oni imaju vaznije svoje probleme.Da li je Rusija bilo sta investirala u Srbiju ili nesto donirala? Sta kupuju u Srbiji? Tresnje, kajsije, sljive.Da li je FIAT izvezao jedan auto u Rusiju? Sta imamo od EU? Mnogo toga. Kosivari da su pametni da prihvate Srbiju ima li bi piluge vlasti ko u Makedoniji.Bili bi druga politicka snaga

Miloš

pre 5 godina

Odgovor Mukici:
Kosmet kao dio Srbije zajedno sa svim njegovim stanovništvom je odlična stvar.
Riješili bi se svi lažni problemi i fokus mogao staviti na ekonomski razvoj. Albanci bi imali dovoljno mjesta u Skupštini da se bez njih ne može sastaviti stabilna vlada, Srbi bi morali misliti na građanska prava, a svi zajedno bi morali raditi za budućnost.
No vlasti u RH, BiH, CG, RS i na Kosovu* su iste. Žive od neprijatelja, prošlosti i problema koje ne rješavaju.
I da još jednom ponovim, Kosmet kao dio Srbije sa svim njegovim stanovništvom je odlična stvar.

Hmmm

pre 5 godina

Дакле, лош споразум би био све што и најмање штити наше интересе на Косову? Извините, али ја нећу у ЕУ по ту цену, а већ 14 година радим на пословима повезаним са европским интеграцијама. Мислим да треба прекинути и једне и друге преговоре и поздравити се са Европском унијом. Јер и након што ово прихватимо, уследиће нова условљавања (то јасно пише у Стратегији проширења за Западни Балкан), а прво ће бити да Хрватској (чланици НАТО) препустимо контролу обе обале Дунава у околини Апатина. Ако не можемо сами да се нагодимо, онда да прихватимо међународну арбитражу и унапред се обавежемо да ћемо сваку њену одлуку прихватити. Каква би та одлука вероватно била, лако се да наслутити из искуства са Међународним судом правде и саветодавним мишљењем о легалности проглашења независности Косова. Нимало ми се не свиђа идеја да од Новог Сада не могу да допловим до Бездана (и мађарске границе) пролазећи ускључиво кроз своје територијалне воде, него да хрватски полицајац, цариник или војник одлучује хоће ли ме пропустити или неће.
(Pantagruel, 11. maj 2018 11:41)

Ovo je najčešća greška u razumevanju situacije. Ne radi se ovde o EU, nego o opstanku naše države u narednih 100 godina. Malo po malo će nas parčati, pritiskati, slabiti. Oni neće popustiti, jači su 1000 puta, a nama nema ko da pomogne. Posle svakog nesklapanja sporazuma Srbijaje bivala uništena.

Srbin

pre 5 godina

Ako mene iko ikad bude pitao ja sam za to da Kosovo dobije samostalnost ali pod uslovom da sever Kosova pripadne Srbiji.Pod drugim uslovima nikad ne bih pristao pa makar ovakvo stanje trajalo i hiljadu godina.

Block

pre 5 godina

Sto se mene tice, moze!! Ovako imamo samo dve opcije, bez Kosova u EU ili bez Kosova van EU. Sve ostalo sto se plasira ovde je prodaja necega za bubrege.

milan perogic

pre 5 godina

da, tek tako ce dati Srbiji clanstvo u EU, ko da je Kosovo jedini problem. sta cemo sa vladavimom prava, slobodom gradjana,manjina..., katastrofalnom ekonomskom situacijom, zakonodavstvom, slobodom medija...? to je kao u redu?

Plavo nebo - plava ptica

pre 5 godina

Kako nas možete primiti u EU kada ne ispunjavamo nikakve najbitnije i prave uslove? Korupcija na visokom nivou, pravosuđe zbog toga na niskom nivou, mediji kakvi su znate, opozicija skoro da i ne postoji... dug je spisak. Šta je u stvari pravi kriterijum?

Runchinoi

pre 5 godina

@Milos Druga strana nema nikakve relevantne katastarske knjige. Oblast prekoputa Apatina je Baranja. 1918 Je Baranja odlucila da u sastavu Srpskog vojvodsva pristupi Kraljevini Srbiji, ne Hrvatskoj. To je bilo u novembru. Nakon toga je u decembru formirana SHS. Srbija je unela i Baranju u SHS, kasnije Jugoslaviju i to ima da joj se vrati po tim istim katastarskim knjigama.

To sto ti pricas je kako mali djokica zamislja pravo

Torrente

pre 5 godina

Pošto od 2000. godine slušamo da možemo da uđemo u EU za 7 godina, Ja mislio oni će sada malo se otvore, pa ćemo ako priznamo nekakvu nezavisnost teritorije KiM, dobiti obećanje da ćemo ući za - 6 godina! :)

Umesto toga, oni nam ponudiše vremenski neoročenu "mogućnost". Zar to nismo već imali?

Elem, od nas se traži da prodamo kuću po ceni sezonskog sladoleda.
To normalna država ne može i neće da prihavati; srećom, i Ustav to zabranjuje.

No pasarán!

pre 5 godina

No pasarán! Prvo i prvo, ne moze i ne sme, mozda bi ipak i uspeli da proguraju ovu pricu da je para, plata, normalnog standarda tj. novaca u narodu pa da ih bas briga za sve (narod), al’ na ovu bedu ce da padnu i najmanji pokusaji provlacenja bilo kakvih nacionalnih pitanja jer se narod hvata na sve zbog sveoubuhvatnog nezadovoljstva a kamoli bilo cega ovog slicnog, a drugo jednostavno nikad i nikad ne odstupiti ni pedalj svoje zemlje!

miloš

pre 5 godina

Koja je korist od Kosova?
Koja je šteta od Kosova?
Koja je korist od EU?
Koja je šteta od EU?
Koja je korist od Rusije i Kine?
Koja je šteta od Rusije i Kine?
Sve te odgovore da se stavi na vagu. Bez odgovora na ta pitanja narod ne zna za šta da se opredeli. Mediji i politicari mnogo štete prave kad narodu kažu “i Kosovo, i EU, i Rusija i Kina”, jer to nije realno. Politika “i Kosovo, i EU, i Rusija i Kina” može ali samo ako Srbija ostaje po strani van svih saveza, ako ostaje neutralna. Možda to i nije loš izbor jer tada niko ne može da ucenjuje Stbiju, ali treba da se vidi da li Srbija to može, da li će moći da se razvija, da zapošljava.

onlyhuman

pre 5 godina

Vazi, moze, ali sledece godine ekspresno pristupamo EU i dobijamo pristup svim fondovima i otvaraju nam granice. E onda Kosovo moze u UN naravno uz garancije za ocuvanje srpske kulturne bastine na Kosovu.

Goran

pre 5 godina

Uvek postoji mogucnost da Srbija izadje iz EU,ako bude htela. Mislim da ipak treba prvo videti, kako stvari u Srbiji funkcionisu kao clanu EU, pa onda u slucaju da je narod nezadovoljan preuzeti odgovarajuce poteze za izlazak. Cisto sumnjam da ce Srbija ako udje u EU izaci iz nje.

Pamet u glavu

pre 5 godina

Jasno je da ima samo loših i još gorih rešenja za nas. Trebalo bi da se jedan deo nas zapita i šta bi bilo da se, kojim slučajem, Kosovo vrati Srbiji. Da li znamo šta to podrazumeva!? Da li prihvatamo to i da li je, uopšte, pametno da prihvatimo? I još: šta ako ga ne vrate, a neće, a izlože nas nekim kaznama, javnim i tajnim?

jednostavno

pre 5 godina

Samo ako dobijemo tacan datum ulaska u EU i garanciju otvaranja svih poglavlja do kraja 2020.

pa dobili smo tačan datu još pre deset godina!!!
ČADA ISPUNITE USLOE, AUTOMATSKU ULAZITE

isto kako i test iz matematike za moga sina....

Mukicin prosvetitelj

pre 5 godina

Da li svi vi koji želite da je Kosovo deo Srbije prihvate sve Albance kao punopravne građane ove zemlje i želite da gradite budućnost ravnopravno sa njima, da dobiju sve što im pripada uključujući i pravo glasa na izborima i mogućnost da njihove partije imaju trećinu u parlamentu Srbije? Ako ne, kako mislite da realno funkcionišu stvari? Do sada nikad nisam dobio odgovor na ovo pitanje od "Kosovo je Srbija" likova. (mukica, 11. maj 2018 11:34)
==
Evo ti odgovor: Pa biće autonomna pokrajina sa velikom samoupravom, sa svojim parlamentom. Neka vrsta konfederacije.

Milos

pre 5 godina

Dzaba. UN vise niko ne priznaje posle zlocina koji se tolerisu u Palestini i Jemenu.

Tako da gradjani Srbije nikada nece priznati bilo kakav dogovor koji trenutna vlast manjine u Srbiji bude potpisala sa ovim zlikovcima.

Gradjanin

pre 5 godina

Realna win-win kombinacija. Formalno i dalje ne priznajemo Kosovo, dobijamo EU, pristupne fondove, trziste od 800 miliona ljudi. Ako ovu sansu upropastimo, mozemo da stavimo katanac na buducnost.

statistika

pre 5 godina

600.000 Albanaca koji trenutno zive na Kosovu bi jako tesko imali trecinu poslanika u Skupstini Srbije.
(Aki, 11. maj 2018 12:46)

Evo razloga da se jasno vidi zašto je tako teško shvatiti realnost u Srbiji. Pa sam Zavod za statistiku R. Srbije kaže da u 1991 bilo 1.600.000 Albanaca. Od te godine dodaj po 40.000 Albanaca više SVAKE GODINE i imaš još 800.000 do 1.000.000 Albanaca više na sadašnje vreme.

To se vidi prema biračkom spisku na Kosovo koji breoji više od 1.9 miliona birača.

Mouse

pre 5 godina

Dajte referendum. Ja glasam za. Glasam za i ako nema opcije da uđemo u EU. Dajte bre da se ratosiljamo više te crne rupe Evrope, izgubljeno je to odavno, ne zamlaćujte se više, dajte deci šansu da žive pristojnije.

Stevan

pre 5 godina

Momentalno bih prekinuo sve razgovore po pitanju naše južne pokrajine,I zamolio bi sve te pametnjakoviće u EU da više ne gledaju u naše dvorište nego u svoje.Mi ionako nismo niti ćemo biti deo tog društva,a ako nekad I ne daj Bože I postanemo stalno će nam lupati šamare kao neposlušnoj deci.Treba im reći:"doviđenja I prijatno vam bilo" I nas ostavite nas na miru.

Srdjan

pre 5 godina

Samo se drzavljani Srbije pitaju sta ce biti sa Kosovom i Metohijom, nikako drzavni vrh Srbije, niti Nemacka, SAD, VB, Francuska... HOCEMO REFERENDUM po ovom pitanju!!!

mukica

pre 5 godina

Da li svi vi koji želite da je Kosovo deo Srbije prihvate sve Albance kao punopravne građane ove zemlje i želite da gradite budućnost ravnopravno sa njima, da dobiju sve što im pripada uključujući i pravo glasa na izborima i mogućnost da njihove partije imaju trećinu u parlamentu Srbije? Ako ne, kako mislite da realno funkcionišu stvari? Do sada nikad nisam dobio odgovor na ovo pitanje od "Kosovo je Srbija" likova.

s.

pre 5 godina

ima samo jedan mali problem, a to je da narod srbije nece u eu!! tako da nista od toga!!
(Huan Pablo Don Fernando, 11. maj 2018 12:10)

A šta to narod Srbije hoće?
Neće EU, koju može da dobije, a hoće Kosovo koje je izguibilo u ratu i koje nikada neće moći da vrati.
Mogu li Mađari da povrate Vojvodinu?
Možda Rusiju hoće "narod" Srbije?
Najgluplja varijanta.
Kada ćemo da shvatimo da je svaka sledeća ponuda gora i da, ako ovako nastavimo prihvatićemo najgoru i vikati kako smo pobedili.
Setite se Z4 plana.
Šta bi dada dali za tako nešto?
I savet, obrati pažnju na velika slova.
Početak rečenice, imena država i pojedine skraćenice(EU) se pišu velikim slovom.

celsou

pre 5 godina

Srbija u EU?

Mislim da to ne bi bilo pošteno ni prema Srbiji ni prema EU. Građanima Srbije i tako je draža Rusija od Unije, pa bi bilo logično da ako Beograd želi ući u neku integraciju, neka se priključi Putinovoj Evro-azijskoj ekonomskoj uniji.

S druge strane, i EU bi bila koherentnija bez nacija koje bi tu integraciju samo ekonomski iskorištavali dok bi na političkom polju vodili prorusku politiku. EU već ima problema sa Mađarskom gdje Orban kopira Putinovu autokratsku politiku, guši medijske slobode, opoziciju i prava građana, a nije Mađarska jedina članica Unije koja potkopava vladavinu prava.

Neko iz mase

pre 5 godina

Pa ja nesto i necu u EU. Nikome tamo nisu procvetale ruze a dokazano je da vaze dvostruki standardi, prakticno zvanican fasizam. Ne treba biti nerealan ni u jednu ni u drugu stranu. Evropa je definitinvo brod koji tone i koji na medjunarodnoj politickoj i ekonomskoj sceni gubi trku sa svima. Nemaju osnova da se tako strogo ponasaju. Nisu nam ni rusi spas, eventualno politicki, ali kinezi itekako jesu.

Aki

pre 5 godina

Da li svi vi koji želite da je Kosovo deo Srbije prihvate sve Albance kao punopravne građane ove zemlje i želite da gradite budućnost ravnopravno sa njima, da dobiju sve što im pripada uključujući i pravo glasa na izborima i mogućnost da njihove partije imaju trećinu u parlamentu Srbije? Ako ne, kako mislite da realno funkcionišu stvari? Do sada nikad nisam dobio odgovor na ovo pitanje od "Kosovo je Srbija" likova.
(mukica, 11. maj 2018 11:34)

600.000 Albanaca koji trenutno zive na Kosovu bi jako tesko imali trecinu poslanika u Skupstini Srbije.

cvarci i kavurma

pre 5 godina

@Slušaj 'vako rode Kosta, nemoj da mi diraš EU koja mene, a i nekih još 670.000 Srba, hrani, oblači i daje nam penzije za dostojanstvenu starost. 
Takođe, ova naša prava EU, nit se raspada, nit joj loše ide, hvala dragom Bogu. 

A, vi radite šta vam je volja sa Kosovom; samo da znate da nekih dva miliona Albanaca koji tamo žive nećete moći da uklonite odande pomoću nekog magičnog trika. Spremite se na su-življenje sa ljudima koje mrzite iz dna duše, a moraćete da ih gledate u Parlamentu i ostalim državnim institucijama.
(Vanja Petrović, 11. maj 2018 12:30)

@Kakva floskula, cuj 2 miliona albanaca, da mozda nije 22 miliona ;)... Odavno njih tamo nema ni milion, svi odose u zapadne zemlje, ali nema veze neki i dalje tvrde da ih ima 2 miliona, nadam se da poznajes nekog sa Kosova pa ga pitaj kakva je situacija sada tamo i pozdravi nam EU...

Srbin

pre 5 godina

Ako mene iko ikad bude pitao ja sam za to da Kosovo dobije samostalnost ali pod uslovom da sever Kosova pripadne Srbiji.Pod drugim uslovima nikad ne bih pristao pa makar ovakvo stanje trajalo i hiljadu godina.

Predlog

pre 5 godina

Podela Kosova po ugledu upravo na RS i pristup Srbije Evropskoj Uniji u roku od dve godine. Placanje ratne odstete gradjanima Srbije i javno izvinjenje. Nakon sto se sve ispuni mozemo razgovarati.

gojko 12

pre 5 godina

Nisam za Vučića i ni u ludilu ne bih glasao za njega ( ne toliko zbog njega nego zbog ljudi koji ga okružuju )
ali ako ovo uspe da istrguje svaka mu čast.
Ali treba se čuvati prevare ne dozvoliti Kosovu stolicu u UN zarad nekog poglavlja ili obećanja nego isključivo momentalni prijem u UN - a onda u prvih 6 meseci 2 000 000 srba pasoš u ruke i pravac EU pa neka botovi ostanu sami ima da zarate međusobno ko hijene oko ogoljene kosti.

Pera III

pre 5 godina

Sve manje gradjana zeli da udje u EU. Koliko ih ce biti 2030 kada stvarno treba da udjemo? Niko nigde nije objasnio sta dobijamo, a sta sve gubimo ulaskom u EU. Ja mogu da nabrojim nekoliko stvari koje gubimo: samostalnost, deo teritorije, saradnju sa zemljama sa koima imamo ekonomski i vojni interes i naravno velike izdatke za clanstvo (plate politicara, godisnju clanarinu, veci broj ~mastiljara~, ogromne troskove za reprezentaciju... da ne nabrajam vishe. A koliko ja znam dobijamo mogucnost koriscenja fondova (koje nam oni odobre) i naravno vracanje tih fondova (vrsta kredita). Sa jedne strane gubimo radnu snagu, a sa druge strane cena rada u Srbiji ce porasti zbog nedostataka kadrova. Kako se uzme nema ni politickog ni ekonomskog ni vojnog a ni moralnog interesa Srbije da udje u EU koja je bombardovala Srbiju i koja je Srbiji oduzela deo teritorije (o sankcijama necu vishe da pricam).

M. Radosavljevic

pre 5 godina

Ovo ce nam biti poslednja sansa za napredak. A kako smo mi sve dosada odbijali,,plasim se da cemo ostati "rupa u tepihu" Evrope. Makar ce ova deca koja su otisla na zapad ziveti normalno. Ovi koji ostanu,,neka im je Bog u pomoci.

vedran

pre 5 godina

Naterace nas oni nazalost kad tad da priznamo Kosovo. Al da smo pametni da uradimo to sad i debelo naplatimo u vidu bespovratnih kredita, bezuslovnog clanstva u EU, ulaganja u infrastrukturu... Da ne budemo vise najgora sirotinja u Evropi.

Miloš

pre 5 godina

"...да Хрватској (чланици НАТО) препустимо контролу обе обале Дунава у околини Апатина. Ако не можемо сами да се нагодимо, онда да прихватимо међународну арбитражу и унапред се обавежемо да ћемо сваку њену одлуку прихватити."

Ovo nije pitanje članstva u EU, nego pitanje utvrđivanja granice sa prvim susedom. Ako su obe obale hrvatske, onda je to Hrvatska. Ako nisu, onda je reka granica. Ako se mi ne možemo složiti, onda arbitraža (što nije isto što i Međunarodni sud pravde koji pominjete, gde smo se proveli kako smo se proveli) ili neko treće rešenje. Samo, bilo bi fino da mi skupimo neke pravne argumente zašto je ta strana naša, neka dokumenta, a ne da samo vičemo naše je... Jer znate, druga strana ima katastarske knjige koje dokazuju da to jeste (bilo) njihovo.

janko

pre 5 godina

oće da nas preveslaju
mi u EU za 10 godina njima nezavisnost odmah
a kasnije kada se raspadne EU mi faktički ništa nismo dobili a dali 15% teritorije države .Ko na ovo pristane Srbin nije 110%.I zašto sada se rešava konačan status pa jasno je zbog toga što sve više država hoće da revidiraju stav prema priznanju Kosova tj oće da to ponište

dobi

pre 5 godina

a kina a rusija...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ledenjak, 11. maj 2018 11:13).................Kina i Rusija ce se pitati kad budemo ulazili u Aziju.

Miki

pre 5 godina

Nikakva podela nije opcija.Svako priznanje Kosova van ustavno-pravnog poretka Srbije je izdaja nacionalnih interesa,uključujući i članstvo u UN.Kosovo je okupirana teritorija i svakoj okupaciji kad-tad dodje kraj.Samo pratiti poteze Španske vlade po pitanju Katalonije.Svako priznanje Srbije bi je onemogućilo da ikada više može da vrati tu teritoriju.Čak ni ratom.

Марко

pre 5 godina

600.000 Albanaca koji trenutno zive na Kosovu bi jako tesko imali trecinu poslanika u Skupstini Srbije.
(Aki, 11. maj 2018 12:46)

А колико ће их бити за 50 година, а колико нас?

Pantagruel

pre 5 godina

Дакле, лош споразум би био све што и најмање штити наше интересе на Косову? Извините, али ја нећу у ЕУ по ту цену, а већ 14 година радим на пословима повезаним са европским интеграцијама. Мислим да треба прекинути и једне и друге преговоре и поздравити се са Европском унијом. Јер и након што ово прихватимо, уследиће нова условљавања (то јасно пише у Стратегији проширења за Западни Балкан), а прво ће бити да Хрватској (чланици НАТО) препустимо контролу обе обале Дунава у околини Апатина. Ако не можемо сами да се нагодимо, онда да прихватимо међународну арбитражу и унапред се обавежемо да ћемо сваку њену одлуку прихватити. Каква би та одлука вероватно била, лако се да наслутити из искуства са Међународним судом правде и саветодавним мишљењем о легалности проглашења независности Косова. Нимало ми се не свиђа идеја да од Новог Сада не могу да допловим до Бездана (и мађарске границе) пролазећи ускључиво кроз своје територијалне воде, него да хрватски полицајац, цариник или војник одлучује хоће ли ме пропустити или неће.

Pitam

pre 5 godina

Sta znaci pripadnost nekakvoj EU naspram predaje dela svoje teritorije i istorije?
Sta se desava ako EU prestane da postoji?
Kakvu korist su imale od EU jedna Bugarska ili Hrvatska?

EU citizen^

pre 5 godina

Šta će biti sa Kosovom ne znam ali mi je jako važno da zemlje koje ne ispunjavaju sve EU norme ne budu primljene. Loše iskustvo sa Hrvatskom, Kiprom, Bugarskom, Rumunijom i Madjarskom bi trebale biti opomena briselskim birokratama i evropskim politicarima da je bilo previše gledanja kroz prste. Srbiji kakva je danas i kakva će biti u doglednoj budućnosti definitivno nije mesto u EU.
HAUG

WakeUpSheeple

pre 5 godina

ima samo jedan mali problem, a to je da narod srbije nece u eu!! tako da nista od toga!!
(Huan Pablo Don Fernando, 11. maj 2018 12:10)
Nece klinci koji jos nisu stupili na trziste rada, nece penzioneri(u slucaju referenduma lako ce njih vucic da obrlati), nece ovi sto muljaju sa porezima i nece ovi sto im mama i tata sredili posao u JP. Ostatak naroda zeli da ima pasos koji im donosi mogucnosti za normalan zivot

Bora

pre 5 godina

Istoga dana kada Srbija postane članica EU Kosovo može dobiti članstvo u UN. Ali bez formalnog priznanja. Do tog dana neke 2030. godine Srbija treba da ispuni standarde EU a Kosovo da omogući povratak prognanima, povratak imovine Srbima, izvrši nadoknadu štete, obezbedi slobodu kretanja, povratak dela bezbednosnih snaga na KIM i kontrolu državne granice u skladu sa rezolucijom 1244.

NIKOLA

pre 5 godina

Sve što nismo prihvatili u boljoj poziciji zadnjih skoro 30.godina a što smo mislili da nije dobro po nas,kasnije smo mnogo lošije morali da prihvatimo.

Eu gradjanin

pre 5 godina

Mnogi se ovde pitaju sta ce nam EU. Da li je neko bio u Bugarskoj, Rumuniji pre nego sto su usli u EU. Bili jad i cemer. Za njih smo bili Amerika.A danas? Isti slucaj sa Madjarima, Cesima.U Madjarsku se islo u provod i izivljavanje.Danas Madjarska tri fabrike automobila, Slovacka dobija cetvrtu (Jaguar). A mi motamo kablove za 200 evra.Portugal do 1974 i njihove revolucije bila najveca sirotinja sa milionima gastarbajtera zajedni sa spancima.Eto zato EU. Kosovo je odavno izgubljeno

Vanja Petrović

pre 5 godina

(Kosta, 11. maj 2018 11:20)

Slušaj 'vako rode Kosta, nemoj da mi diraš EU koja mene, a i nekih još 670.000 Srba, hrani, oblači i daje nam penzije za dostojanstvenu starost.
Takođe, ova naša prava EU, nit se raspada, nit joj loše ide, hvala dragom Bogu.

A, vi radite šta vam je volja sa Kosovom; samo da znate da nekih dva miliona Albanaca koji tamo žive nećete moći da uklonite odande pomoću nekog magičnog trika. Spremite se na su-življenje sa ljudima koje mrzite iz dna duše, a moraćete da ih gledate u Parlamentu i ostalim državnim institucijama.

Zika

pre 5 godina

Fair enough.
Referendum (koji ukljucje nezavisne posmatrace), i ako prihvatamo prvo ukljucivanje u EU pa onda priznanje Kosova (moze i u istom danu bitan je redosled).

Pera Peric vas verni citalac kome opet ne objavljujete komentare

pre 5 godina

Da li svi vi koji želite da je Kosovo deo Srbije prihvate sve Albance kao punopravne građane ove zemlje i želite da gradite budućnost ravnopravno sa njima, da dobiju sve što im pripada uključujući i pravo glasa na izborima i mogućnost da njihove partije imaju trećinu u parlamentu Srbije? Ako ne, kako mislite da realno funkcionišu stvari? Do sada nikad nisam dobio odgovor na ovo pitanje od "Kosovo je Srbija" likova.
(mukica, 11. maj 2018 11:34)
Evo ja cu ti odgovoriti! Da prihvatam sve Albance kao punopravne gradjane sto su i bili dok nisu formirali teroristicku organizaciju OVK. Zasto nisu postovali svoju drzavu Srbiju a imali su sva moguca prava nego su hteli jos i jos i sve!?Spominjes trecinu njih u parlamentu. Tzv Kosovo je jedna od retkih zemalja na ovom svetu koja nema tacan podatak o broju stanovnistva u ovom slucaju Albanaca i cifru koju spominju je lazna. Da se vrate svi oni koji su ilegalno dosli na Kosmet. Da vrate privatnu svojinu ostalim ljudima posto su istu nasilno uzeli. Ima ih manje! Mogu da pisem jos na ovu temu...

Stefan

pre 5 godina

Prvo neka nas prime u EU, pa onda moze UN za Kosovo, ne dozvolite da nas opet prevare. Neka se potpise takav sporazum da onog trenutka kad Srbija bude primljena u EU mi budemo u obavezi da njima obezbedimo clanstvo u UN. Inace ce biti isto kao i kada su trazili da izrucimo Karadzica, Mladica i ostale generale da bi smo bili primljeni u EU, mi ih izrucili a od prijema nije bilo nista.

QuQu

pre 5 godina

Interesantno...Mi Srbi skoro već 30 godina čekamo da se raspadnu EU i USA. Za to vreme Nemačka se ujedinila, EU proširila, raspali se SSSR, Jugoslavija, RSK i Srbiji ostalo Kosovo samo na papiru...

QQaa

pre 5 godina

Samo se drzavljani Srbije pitaju sta ce biti sa Kosovom i Metohijom, nikako drzavni vrh Srbije, niti Nemacka, SAD, VB, Francuska... HOCEMO REFERENDUM po ovom pitanju!!!
(Srdjan, 11. maj 2018 11:06)
A koje bi pitanje na referendumu bilo? "Da li prihvatate da zadržite uverenje da je Kosovo srpsko i ako nije?"

milan

pre 5 godina

(mukica, 11. maj 2018 11:34)
A da li ti prihvatas da ti se ja uselim u stan i da taj deo stana gde boravim postane moj posle nekog vremena???

Bojan

pre 5 godina

Aman više ljudi. Zapad ne poznaje dogovore. Oni nikada ništa nisu ispoštovali. Sve sa kojima su se dogovorali na kraju su izigrali. Osim toga, ne smemo priznati KiM zarad EU. To smešna trgovina. EU će sutra prestati da postoji ili će biti reformisana na nekoliko zona o čemu se uveliko priča.

GIF

pre 5 godina

Da li svi vi koji želite da je Kosovo deo Srbije prihvate sve Albance kao punopravne građane ove zemlje i želite da gradite budućnost ravnopravno sa njima, da dobiju sve što im pripada uključujući i pravo glasa na izborima i mogućnost da njihove partije imaju trećinu u parlamentu Srbije? Ako ne, kako mislite da realno funkcionišu stvari? Do sada nikad nisam dobio odgovor na ovo pitanje od "Kosovo je Srbija" likova.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mukica, 11. maj 2018 11:34)

To su ljudi koji ne razmišljaju, nisu svesni situacije, a u isto vreme prvi koji se daju u bežaniju kad zagusti. Oni napadaju samo u čoporu i to kad procene da je protivnik mnogo slabiji. I znate šta je najgore, ima ih podosta.

djoni

pre 5 godina

Prvo je bio Sloba. Pa ubice Djindjica. Pa kojekakvi sporazumi. Pa kojekavi zakoni. Pa hag. Pa Radovan Karadzic, pa Ratko Mladic. I sad nam nude ulaz u raspalu EU koji sami sebe ne mogu da zbrinu, za 15% teritorije koju bi SAD koristile za tranzit pitaj boga cega? Ajde, potpisite, ispadnite budale jos jednom, ionako nikad necemo nauciti nista.

Dr Mr

pre 5 godina

nisam sklon verovanju EU i USA...mozda bi i prihvatio opciju, ali prvo Srbija u EU pa tzv kosovo u UN...koliko su nas samo puta prevarili, slagali i izigrali...a i kad smo imali cvrst sporazum, onda su ga ignorisali...

Srbin Bar

pre 5 godina

Znaci za Zapad je “lose” ako Srbija dobije bar neki mali dio teritorije Kosova nastanjen Srbima ili samoupravu srpskom narodu na toj teritoriji.Ali je zato dobro ako Srbi ne dobiju nista osim uclanjenja u EU koji joj ionako sleduje,kad-tad.Bas vam hvala veliki “prijatelji”.

Srbenda

pre 5 godina

Sta gradjani Srbije imaju od toga sto stalno vicu Kosovo je Srbija.Dali smo im sve.Povukli policiju, zdravstvo, pravosudje, skolstvo. Nasi politicari ne mogu kad hoce na tu teritoriju.Ja i ogromna vecina gradjana ama bas nikakve dodirne tacke sa Kosovom. Da li ce Rusija da nam pomogne? Nece jer oni imaju vaznije svoje probleme.Da li je Rusija bilo sta investirala u Srbiju ili nesto donirala? Sta kupuju u Srbiji? Tresnje, kajsije, sljive.Da li je FIAT izvezao jedan auto u Rusiju? Sta imamo od EU? Mnogo toga. Kosivari da su pametni da prihvate Srbiju ima li bi piluge vlasti ko u Makedoniji.Bili bi druga politicka snaga

onlyhuman

pre 5 godina

Vazi, moze, ali sledece godine ekspresno pristupamo EU i dobijamo pristup svim fondovima i otvaraju nam granice. E onda Kosovo moze u UN naravno uz garancije za ocuvanje srpske kulturne bastine na Kosovu.

Marlone

pre 5 godina

Znači zagarantovana ljudska prava Srba na Kosovu kroz zaštitne srpske institucije su loša nedemokratska ideja, a nasilno odvajanje Kosova, protjerivanje desetine hiljada nealbanaca i protivpravno proglašenje nezavisnosti je dobra demokratska ideja. Srbija će dobiti umjeto pune vreće šarenih laži, punu vreću laži šarenih, a Kosovo međunarodno priznatu nezavisnost. Pa nisu li divne ove zapadne diplomate.

Hmmm

pre 5 godina

Дакле, лош споразум би био све што и најмање штити наше интересе на Косову? Извините, али ја нећу у ЕУ по ту цену, а већ 14 година радим на пословима повезаним са европским интеграцијама. Мислим да треба прекинути и једне и друге преговоре и поздравити се са Европском унијом. Јер и након што ово прихватимо, уследиће нова условљавања (то јасно пише у Стратегији проширења за Западни Балкан), а прво ће бити да Хрватској (чланици НАТО) препустимо контролу обе обале Дунава у околини Апатина. Ако не можемо сами да се нагодимо, онда да прихватимо међународну арбитражу и унапред се обавежемо да ћемо сваку њену одлуку прихватити. Каква би та одлука вероватно била, лако се да наслутити из искуства са Међународним судом правде и саветодавним мишљењем о легалности проглашења независности Косова. Нимало ми се не свиђа идеја да од Новог Сада не могу да допловим до Бездана (и мађарске границе) пролазећи ускључиво кроз своје територијалне воде, него да хрватски полицајац, цариник или војник одлучује хоће ли ме пропустити или неће.
(Pantagruel, 11. maj 2018 11:41)

Ovo je najčešća greška u razumevanju situacije. Ne radi se ovde o EU, nego o opstanku naše države u narednih 100 godina. Malo po malo će nas parčati, pritiskati, slabiti. Oni neće popustiti, jači su 1000 puta, a nama nema ko da pomogne. Posle svakog nesklapanja sporazuma Srbijaje bivala uništena.

Miki

pre 5 godina

Уважавајући реалност на терену и истријски контекст приче о Косову и Метохији, питам:
Зашто нам нико са Запада не објасни јасно и гласно: Зашто прича о подели Косова (уважавајући интересе Срба и Албанаца) не долази у обзир? Зашто би то био проблем за Запад ако се два народа договоре да је то пут за трајан мир? Зашто би то било опасно и за друге регионе у свету ако је то један од начина да се решавају нерешени проблеми?
Сила Бога не моли!!! то није објешњење које могу да прихватим.
Поздрав свима

marko, nis

pre 5 godina

Samo se drzavljani Srbije pitaju sta ce biti sa Kosovom i Metohijom, nikako drzavni vrh Srbije, niti Nemacka, SAD, VB, Francuska... HOCEMO REFERENDUM po ovom pitanju!!!
(Srdjan, 11. maj 2018 11:06)

Ne...drzavljani Srbije se NE pitaju sta ce biti sa Kosovom jer je ono vec nezavisno i to ce ostati sve i ako 99% gradjana Srbije odluci da je ono deo Rumunije ili Bosne. Ili Srbije. Svejedno. Drzavljani Srbije se samo pitaju hoce li Srbija da prizna da je Kosovo nezavisno kao sto jeste, ili ne.

Dalibor

pre 5 godina

Pitajte te iste da li bi dali deo teritorije da clanstvo EU, u stvari za bilo kakvo clanstvo gde god... samo ih pitajte, da li bi pristali. Previse je to mala cena da bi se prihvatila.

GlasBrisela

pre 5 godina

Samo ako dobijemo tacan datum ulaska u EU i garanciju otvaranja svih poglavlja do kraja 2020.
(Marko, 11. maj 2018 13:53) # Link komentara

O kakvoj "garanciji" vi to sanjate??? Prvo da se ispune svi uslovi iz svih poglavlja, pa cemo dalje da vidimo!

Pamet u glavu

pre 5 godina

Jasno je da ima samo loših i još gorih rešenja za nas. Trebalo bi da se jedan deo nas zapita i šta bi bilo da se, kojim slučajem, Kosovo vrati Srbiji. Da li znamo šta to podrazumeva!? Da li prihvatamo to i da li je, uopšte, pametno da prihvatimo? I još: šta ako ga ne vrate, a neće, a izlože nas nekim kaznama, javnim i tajnim?

Doktor

pre 5 godina

Imam ja predlog: pošto je pitanje kosova već nepovratno rešeno, oni neka lepo učlane to Kosovo u UN. Šta će im onda Srbija za to kad je rešeno?! A u EU ne moramo da uđemo ako nas neće, mi možemo sa EU da sarađujemo i na bazi bilateralnih sporazuma (po Švajcarskom modelu). I eto, sve rešeno. Nit Kosovo u UN, ni Srbija u EU, a mi sa EU lepo sarađujemo i trgujemo po CHF principu.

Fei Li

pre 5 godina

Za ulazak u EU sam, ali ulaskom u EU se realno ne dobija ništa, standard će ostati isti, korupcija će ostati ista, sve će ostati isto, dovoljno je pogledati okolne zemlje koje su ušle.
Jedina koja je stvarno napredovala je Rumunija u kojoj je posle dugogodišnje diktature došlo do promene svesti građana.
To je i za nas jedini spas, da nađemo snagu da se sami menjamo.

Ovako ispada da bismo se odrekli dela teritorije nizašta.
Tako da ovo nije dobar dogovor.
Mislim da je većina ljudi poslednjih godina postalo toga svesna, pogotovo mladi ljudi koji su pametni ali njima ulazak u EU svejedno odgovara da bi što lakše dobili papire da pobegnu odavde, slično kao što se desilo u drugim Istočno-evropskim zemljama članicama EU.
E u tome je naša tragedija, što ljudi više uopšte ne veruju da nam može biti bolje.

Block

pre 5 godina

Sto se mene tice, moze!! Ovako imamo samo dve opcije, bez Kosova u EU ili bez Kosova van EU. Sve ostalo sto se plasira ovde je prodaja necega za bubrege.

No pasarán!

pre 5 godina

No pasarán! Prvo i prvo, ne moze i ne sme, mozda bi ipak i uspeli da proguraju ovu pricu da je para, plata, normalnog standarda tj. novaca u narodu pa da ih bas briga za sve (narod), al’ na ovu bedu ce da padnu i najmanji pokusaji provlacenja bilo kakvih nacionalnih pitanja jer se narod hvata na sve zbog sveoubuhvatnog nezadovoljstva a kamoli bilo cega ovog slicnog, a drugo jednostavno nikad i nikad ne odstupiti ni pedalj svoje zemlje!

Bager

pre 5 godina

Kao u Bugarskoj?
(Boki, 11. maj 2018 16:12)

Možda nisi upoznat ali u Bugarskoj se mnogo toga promenilo, nabolje naravno. Mnogo ih je pohapšeno zbog korupcije pre par godina a šefovi celog bezbednosnog aparata birani su uz saglasnost EU. Naravno da ima još da se radi dosta ali spram onog što je bilo, BG je daleko odmakla.

rusosaurus

pre 5 godina

Ugovorom iz Mastrihta su jasno definisani uslovi koje buduće i u tom trenutuku članice moraju ispunjavati , a to su legalna i legitimna vlast na celoj držnoj teroriji članice (zakonodavna,izvršna i sudska),međunarodno priznate granice bez spornih graničnih linija i teritorija. Izuzetak je napravljen učlanjenjem Kipra ali kao i u slučaju Bugarske,Rumunije i Hrvatske te odluke su donešene zarad geostrateških interesa NATO alijanse prema Rusiji .Sve ove države su pristupile prvo NATO paktu ,a potom primljene u EU.Srbija je očima zapada viđena kao ruska filijala na Balkanu i samim tim ono što je važilo za Kipar i druge nove članice sigurno neće biti primenjeno za Srbiju.Osim svega navedenog mi još uvek nemamo nesporne granične linije prema Hrvatskoj,BiH,Crnoj Gori, a sa KiM?

Mrmot

pre 5 godina

Ok, ali prvo mi u EU pa onda oni u UN a ne "samo vi njih pustite u UN a mi vam dođemo učlanjenje čim se steknu uslovi...", mada mi se čini da će biti upravo tako - još jedna velika pobeda AVa i ekipe!

Dragan, NBG

pre 5 godina

Probni balon vlasti pušten preko novina, ništa više od toga."Opipavanje pulsa" javnosti je uobičajena praksa pred krupne odluke koje mogu naneti političku štetu vlasti. Problem je u tome što smo mi dovedeni pred svršen čin (tj. ova vlast je potpisala sve ono što prethodna - Tadićeva vlast nije htela da potpiše).

Sada se smišlja taktika "zamajavanja". Kao, nama će da "ponude EU"..pa zar to ne rade poslednjih 18 godina? Po običaju, daće nam "čvrsta uveravanja" i datum, tamo negde 2025-2030, i skinuće nas sa dnevnog reda jednog 5-10 godina. A do 2025, ko živ, ko mrtav...

Miloš

pre 5 godina

Odgovor Mukici:
Kosmet kao dio Srbije zajedno sa svim njegovim stanovništvom je odlična stvar.
Riješili bi se svi lažni problemi i fokus mogao staviti na ekonomski razvoj. Albanci bi imali dovoljno mjesta u Skupštini da se bez njih ne može sastaviti stabilna vlada, Srbi bi morali misliti na građanska prava, a svi zajedno bi morali raditi za budućnost.
No vlasti u RH, BiH, CG, RS i na Kosovu* su iste. Žive od neprijatelja, prošlosti i problema koje ne rješavaju.
I da još jednom ponovim, Kosmet kao dio Srbije sa svim njegovim stanovništvom je odlična stvar.

Boki

pre 5 godina

Nije našoj političkoj eliti u interesu da uđemo u EU, morali bi da poštuju zakone...
(Doktor direktor, 11. maj 2018 14:17)

Kao u Bugarskoj?

Zox

pre 5 godina

Jos jedan z*jeb nase politike i jos jedno obecanje koje nece biti ispunjeno. A onda nas poznati sindrom Kalimero... "Zapad nije posten, nije po medjunarodnom pravu, nista bez UN"... Koga briga za pravo kad je jaci? A Zapad ne bi bio toliko "jaci" da se mi sami ne "predajemo"...

Goran

pre 5 godina

Uvek postoji mogucnost da Srbija izadje iz EU,ako bude htela. Mislim da ipak treba prvo videti, kako stvari u Srbiji funkcionisu kao clanu EU, pa onda u slucaju da je narod nezadovoljan preuzeti odgovarajuce poteze za izlazak. Cisto sumnjam da ce Srbija ako udje u EU izaci iz nje.

Прота Матеја

pre 5 godina

Jedno od tih načela je da je „bolje da nema nikakvog sporazuma, nego lošeg sporazuma" između strana.
Слажемо се и ми са тим начелом с тим што је за нас сваки споразум лош а за Албанце су сви добри осим оног да се Космет врати Србији јер оно и није њихово.

biće bolje

pre 5 godina

Šta se ljudi sekirate ovo je već dogovorena stvar, samo će naš vođa da glumata i da predstavi sve kao tešku borbu i pobedu naše države i nepriznavanje Kosova, onog momenta kada smo ušli u vladu kosova i podržali Haradinaja stvar je više nego očigledna. Pitanje je kako će ići naš ulazak u EU, možda opet to bude na dugom štapu, pa i pored priznanja nikad ne uđemo. Nadajmo se da ćemo što pre u EU jer više nema šta da izgubimo a Kosovo je odavno izgubljeno, videćemo kako će se ovo odraziti na Španiju i pored priznanja Srbije veliko je pitanje da li će ih priznati zemlje koje imaju slične teritorijalne probleme.

Kure

pre 5 godina

Aha... A šta bi sa onom mantrom koju skoro dve decenije ponavljaju svi političari na vlasti, da priznanje nezavisnosti KiM nije uslov za ulazak u EU.

miloš

pre 5 godina

Koja je korist od Kosova?
Koja je šteta od Kosova?
Koja je korist od EU?
Koja je šteta od EU?
Koja je korist od Rusije i Kine?
Koja je šteta od Rusije i Kine?
Sve te odgovore da se stavi na vagu. Bez odgovora na ta pitanja narod ne zna za šta da se opredeli. Mediji i politicari mnogo štete prave kad narodu kažu “i Kosovo, i EU, i Rusija i Kina”, jer to nije realno. Politika “i Kosovo, i EU, i Rusija i Kina” može ali samo ako Srbija ostaje po strani van svih saveza, ako ostaje neutralna. Možda to i nije loš izbor jer tada niko ne može da ucenjuje Stbiju, ali treba da se vidi da li Srbija to može, da li će moći da se razvija, da zapošljava.

Lesi se ne vraca kuci

pre 5 godina

Realna win-win kombinacija. Formalno i dalje ne priznajemo Kosovo, dobijamo EU, pristupne fondove, trziste od 800 miliona ljudi. Ako ovu sansu upropastimo, mozemo da stavimo katanac na buducnost.
(Gradjanin, 11. maj 2018 11:01)

Uhhhhh .... ali slicni tebi vode ovu drzavu!
Prvo, sa kojom ekonomijom mi pristupamo trzistu od 800 miliona!?Koja firma, sem onih sto motaju kablove ... imaju proizvod za EU!?
Pristupni fondovi .... pa nije to gradski Budzet pa da svako moze da "zavati" malo.To su precizno odredjeni fondovi za koje se postice privreda za ono sto nedostaje EU.... a ne da se pravi konkurencija firmama po EU!Pa nece valjda da Nemaci ili Francuski poreski obaveznici da hrane "alamunje" sa Balkana.

I da znate ... vecina clanica Zapadne Evrope, POSTUJE kada se borite za svoj interes.Ako ih nadmudrite u fer play borbi, dobicete ruku i idemo dalje.A ako vas nadmdrue i uzmu ... gledace kao vam to i nije pripadalo.Dajte malo, borite se!

Carnex tranzicija

pre 5 godina

Trguju teritorijama kao da im je tatko ostavio u amanet. A u tu priču da ćemo ući u EU ja više ne verujem. Osamnaest godina je slušam, još od one vlasti koja je govorila da je saradnja sa Hagom ključna za ulazak u EU. Posle više od decenije, Srbija je sve isporučila i samo dobila još više uslova. Skoro pola života mi prođe slušajući o Kosovu i EU...

Dragisa

pre 5 godina

Magla je idealan poklon za drzavu koja hrani I odrzava se prodajeom iste te magle svom vernom narodu sa subsaharskim prihodima I standardom (cast 5%izuzetih). Nadrealna vremena,ovo ni Breht ni Beket nebi umeli da opisu,ni Jonesko isto.

Torrente

pre 5 godina

Pošto od 2000. godine slušamo da možemo da uđemo u EU za 7 godina, Ja mislio oni će sada malo se otvore, pa ćemo ako priznamo nekakvu nezavisnost teritorije KiM, dobiti obećanje da ćemo ući za - 6 godina! :)

Umesto toga, oni nam ponudiše vremenski neoročenu "mogućnost". Zar to nismo već imali?

Elem, od nas se traži da prodamo kuću po ceni sezonskog sladoleda.
To normalna država ne može i neće da prihavati; srećom, i Ustav to zabranjuje.

cobo

pre 5 godina

EU citizen^@
Kakvo lose iskustvo?
Rumunija i Bugarska ne bi mogle ispuniti uslove za 100 godina ali po nalogu USA je EU morala primiti te zemlje da ih iscupa iz ruskih kandzi i da ih zgrabe u svoje kandze.Time NATO (USA )ima direktan pristup Crnom moru :(

Recik laža

pre 5 godina

Srbija daje nezavisnost Kosova u UN, a zauzvrat će biti primljena u EU ( kao Rumunija, Bugarska, baltička trojka)
Pitanje je samo šta to sadašnje Kosovo daje u ovom sporazumu? Litar rakije, deset deka kafe i kilo šećera u kocki?

Runchinoi

pre 5 godina

@Milos Druga strana nema nikakve relevantne katastarske knjige. Oblast prekoputa Apatina je Baranja. 1918 Je Baranja odlucila da u sastavu Srpskog vojvodsva pristupi Kraljevini Srbiji, ne Hrvatskoj. To je bilo u novembru. Nakon toga je u decembru formirana SHS. Srbija je unela i Baranju u SHS, kasnije Jugoslaviju i to ima da joj se vrati po tim istim katastarskim knjigama.

To sto ti pricas je kako mali djokica zamislja pravo

budimootvoreni

pre 5 godina

Znaci, i Kosovo i Srbija u EU institucijama .U prevodu- priznanje Kosova od strane srpskih vlasti. Sto ce u drzavnim medijima biti proglaseno kao “velika pobeda politike Aleksandra Vucica“. Kao sto su 99g proglasili “pobedu Milosevica nad NATO paktom“..

Marko

pre 5 godina

Punopravno članstvo u UN je zapravo priznanje. To nema nikakve veze posle sa stavom Srbije o nepriznavanju Kosova. Nikome više neće biti bitan stav Srbije, ako je Kosovo punopravan član UN.

Kosovo može da bude pridruženi član ili posmatrač kao Palestina. Sve drugo je definitivni gubitak bilo kakvog prava na Kosovo.

оће то

pre 5 godina

Колико сам разумео, “правно обавезујући споразум” Београда и Приштине би требало да донесе следећи резултат: Србија признаје независност Косова, а заузврат Косово признаје право Србији да се придружи Европској унији? Или можда Косово треба преко реда да нас прикључи Унији користећи своју моћ и ауторитет? Ко треба да потпише споразум и о чему?

milan perogic

pre 5 godina

da, tek tako ce dati Srbiji clanstvo u EU, ko da je Kosovo jedini problem. sta cemo sa vladavimom prava, slobodom gradjana,manjina..., katastrofalnom ekonomskom situacijom, zakonodavstvom, slobodom medija...? to je kao u redu?

uveli karanfil

pre 5 godina

Korekcija naslova:
Kosovu UN i EU,
Srbiji EU.
Tako ja čitam informacije iz teksta. Da li sam u krivu pokazaće vreme. Da li se zbog tog rešenja “Kosovo država” Vulin i Dačić žestoko “bore” protiv ustaša iz ‘45.? Lakše se boritiprotiv ustaša i NDH nego da se objasni Kosovo, tetka i koferče.

jednostavno

pre 5 godina

Samo ako dobijemo tacan datum ulaska u EU i garanciju otvaranja svih poglavlja do kraja 2020.

pa dobili smo tačan datu još pre deset godina!!!
ČADA ISPUNITE USLOE, AUTOMATSKU ULAZITE

isto kako i test iz matematike za moga sina....

Plavo nebo - plava ptica

pre 5 godina

Kako nas možete primiti u EU kada ne ispunjavamo nikakve najbitnije i prave uslove? Korupcija na visokom nivou, pravosuđe zbog toga na niskom nivou, mediji kakvi su znate, opozicija skoro da i ne postoji... dug je spisak. Šta je u stvari pravi kriterijum?

Mukicin prosvetitelj

pre 5 godina

Da li svi vi koji želite da je Kosovo deo Srbije prihvate sve Albance kao punopravne građane ove zemlje i želite da gradite budućnost ravnopravno sa njima, da dobiju sve što im pripada uključujući i pravo glasa na izborima i mogućnost da njihove partije imaju trećinu u parlamentu Srbije? Ako ne, kako mislite da realno funkcionišu stvari? Do sada nikad nisam dobio odgovor na ovo pitanje od "Kosovo je Srbija" likova. (mukica, 11. maj 2018 11:34)
==
Evo ti odgovor: Pa biće autonomna pokrajina sa velikom samoupravom, sa svojim parlamentom. Neka vrsta konfederacije.

Milos

pre 5 godina

Dzaba. UN vise niko ne priznaje posle zlocina koji se tolerisu u Palestini i Jemenu.

Tako da gradjani Srbije nikada nece priznati bilo kakav dogovor koji trenutna vlast manjine u Srbiji bude potpisala sa ovim zlikovcima.