Četvrtak, 10.05.2018.

07:31

Taksisti na Slaviji, kolaps - radi jedino fontana VIDEO

U centru Beograda, pored zgrade Vlade Srbije, rano jutros počeo protest taksista. Grad pred kolapsom. Saobraćaj na Slaviji potpuno obustavljen.

Izvor: B92

Taksisti na Slaviji, kolaps - radi jedino fontana VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

190 Komentari

Sortiraj po:

Vasilje

pre 5 godina

Ajd sad da seljaci i nakupci strajkuju protiv Maxija, nezaposleni protiv zaposlenih, navijaci Partizana protiv navijaca Zvezde, salterski sluzbenici protiv e-bankinga, crnke protiv plavusa.....

Kole

pre 5 godina

Zvanično 6500 taksista, a realno po 2000-3000 u saobracaju. Svaki taksista bi čim uđe da radi morao da se uloguje na uređaj koji očitava neka gradska služba i onda bi se znalo koliko ih je u poslu. Ako ih nema dovoljno, mogu da uđu drugi zainteresovani kojima bi grad trenutno davao dozvolu za rad. Dozvoliti taxistima da zaposle nekoga i da auto radi non stop. Cene su veće nego u Milanu gde sam bio u aprilu. Stotine fabrika je zatvoreno i radnici završili na ulici. Ne sećam se da su se taxi. bunili, a bili su najglasniji protiv Miloševica u borbi za kapitalizam. E pa došao je, ali za sve.

ToMa

pre 5 godina

Na komenatare nekih koji ovde tvrde da kompanija CAR:GO vrši nezakonito sviju delatnost ne bih rekao da je to tačno. Koliko sam ja razumeo kompanija CAR:GO nije registrovana za pružanje usluga javnog prevoza, nego za pružanje privatnih usluga iznajmljivanja vozila i vozača svojim klijentima. Kada se regustrujemo putem aplikacije mi postajemo klijenti kompanije sa pravom iznajmljivanja njihovih vozila i vozača, i to je moje pravo koje niko ne može zakonom da mi uskrati.

21 vek

pre 5 godina

CarGo koristim skoro dve godine. Zaboravio sam na auto koji stoji u garazi. Fini ljudi, dobra usluga. Ipak ima samo 200 vozila i realno ne predstavlja konkurenciju taksistima koji treba da shvate da je konkurencija normanla stvar

Spyderco

pre 5 godina

Hoće li divlji taksista Mercedes R klase bez TX tablica nakon pola decenije redovnog rada kod trga republike biti uklonjen konačno sa ulice?
(Aleksa, 10. maj 2018 09:28)

Nikada zemljače. Taj čovek je legenda, ima oko 6 banki a putnike pljačka bar jedno tri decenije. Inače na Trgu republike, na autobuskom stajalištu i preko puta ispred Narodnog pozorišta, pored njega tu uredno stoji još jedno 6-7 takvih (stalno iste njuške) sa nešto jačim kolima, mercedesi E klase ili Pasati, i niko im ništa ne može. Mislio sam da će da ih rasteraju kada je otvoren hotel Marriott, ali jok. Kao što reče predsednik, država je nemoćna.

Alex

pre 5 godina

@Advokat
Aposultno se slauzem sa Vama. Puna podrska taksistima. Vi sto pricate za slobodno trziste, da je uredjena rdzava, kao sto su tzv. zapadne demokratije, pre svega bi se ogranico broj taksista, lekara, advokata, da bi oni koji rade taj posao mogli od tog posla i da zive.
Sve ovo se radi (tzv slobodno trziste), kako bi se radnicka klasa i srednji sloj potpuno devastirao. I navescu primer, koji mi je ispricao moj kum. U USA, odakle i dolaze ove aplikacije (i gde "kajmak" pokupi verovatno vlasnik aplikacije) je bio veliki broj samoubistava medju taksitima. Jer su takisti u Nujorku morali da daju skoro 200000 USD da bi uopste mogli da voze. Uzimali su kredite, ulagali svoje ustedjevine, da bi se onda pojavili "neki novi klinci", koji sve to nisu morali. Pa sigurno je da je i ovde kod nas isti takav slucaj. Neverovatno smanjis pocetne troskove, dajes mogucnost da svi mogu da taksiraju, da spuste cenu svoje usluge i bas te briga. Kaa liberalna ekonomija. A u stvari samo smo sa malo šalili.

Halo Bing

pre 5 godina

Taksisti ko vama brani da napravite svoje aplikacije? Bas zbog ove agresivnosti danas sam otvorio CAR:GO nalog. Zivite u 21. veku naviknite se...
Pa postoje razne aplikacije,ali cinjenica je da ovaj CAR nije registrovan za taxi prevoz vec za totalno drugu stvar,znaci krse zakon. To je jutros gostujuci na N1 priznao ipomocnik ministra saobracaja ali ne zna ko tu treba da intervenise. Znaci stvarno koma.
Sto se tice broja zaposlenih po kolima nije mi jasno sto se taksisti bune. Kod nas u Uzicu vecina taxi vozila ima po dva prijavljena vozaca,naravno placaju se doprinosi,kontrole su svakodnevne,policija,komunalci,inspekcije...

Dragan

pre 5 godina

Ovo je nasilje koje država treba da spreči I sankcioniše. Gde su sada pauci da nose napropisno parkirane automobile u Nemanjinoj, Bul.oslobođenja, Slaviji, Kralja Milana....
Ko će odgovarati za štetu nanetu građanima koji nisu mogli da koriste blokirane ulice, koji su zakasnili gde su krenuli.
Tražim od nadležnih da spreče svaki pokušaj blokiranja ulica, ne samo danas nego I ubuduće I to od bilo koga ko se usudi da ih nedozvoljeno blokira. Dragan sa Slavije

Deni

pre 5 godina

Bezobrazno! Saobraćaj u gradu je ionako u haosu, samo je ovo nedostajalo. U BG je najgori taksi prevoz u Srbiji, a i mnigo šire. Zbog vlasti koja ne ume ili ne želi da reši problem sa taksistima.

Xole

pre 5 godina

Vaš protest je imao potpuni kontra efekat. Navukli ste još veću mržnju građana, a uz to ste nam izreklamirali povoljniju opciju. Hvala :)

Мики

pre 5 godina

Таксисти су у праву једино и искључиво уколико траже да имају иста обавезе према држави као и остали који желе да се баве истим послом.Све остало што траже они не могу да одређују.

JaSam

pre 5 godina

Mislim žao mi je i taksista. Ali kao korisniku aplikacije jako mi je teško da se vraćam na zvanje call centra ili zaustavljanje taksi vozila na ulici. Da ne spominjem vođenje računa o tome da ni slučajno po dolasku u BG nakon putovanja ne ulazim u taksi vozila blizu autobuske i železničke stanice, aerodroma...

Petar

pre 5 godina

Zasto sad na teren ne izadje komunalna policija i izda kazne za neporopisno zaustavljanje i parkiranje svakom ponaosob,kao sto je meni izdala u iznosu od 5000rsd pre neki dan za par min.

Mekenzijeva je blizu,mogu se prosetati.

Slepci.

Xobotnica

pre 5 godina

Како то функционише у Русији...до пре неколико година као код нас. А сада господски, апликација, наручиш такси, бираш класу, економ, бизнис, комби и сл. Покаже ти цену, доступна возила у близини. Када притиснеш дугме видиш возило на карти како ти прилази. Бираш начин плаћања, онлајн, кеш. Нема мувања, нема нервирања. Завршио вожњу, дајеш оцену од 1 до 5 ако хоћеш. Наравно, оне са лошим оценама више нико не шаље. То показује како се примењује знање, култура и технологија против лоповлука и примитивизма. Возила нова, чиста, намирисана.

Elem

pre 5 godina

A da li ce kada se izbore za svoja prava to da se preslika i na putnike u vidu npr. korektnijih auta? (nisam mislio na poslednju generaciju luksuznih limuzina ali neki auti su zaista zabrinjavajuci)...mislim...oni ce se izboriti za bolje uslove, to je neminovno jer blokada je uvek donosila rezultate...

Ненад

pre 5 godina

Разјурити то све, ко се буни ухапсити, тако се то ради у нормалним државама. А да, ово је Србија!

Pex

pre 5 godina

Sto se mene tice ovde nema niceg novog.Taksi je posao koji svako moze da radi, i zato ih ima toliko. Ovo ponasanje je preslikana bahatost i primitivizam i sebicluk koju svakodnevno vidjam u soabracaju vidjam od strane taksita.Oduvek govorim da bi taksi trebalo ukinuti, podeliti obrazovanim i zahvalnim ljudima da rade taj posao,tako da mi promena situacije bas prija i nalazim veliku satisfakciju u ovome.Posle ovih protesta cuo sam za aplikaciju i voleo bih da ih jos udje na trziste jer to se zove trzisna ekonomija.Taksisti,srazmerno svom nivou obrazovanja i sveseti (i dosta vise, cast izezecima ja ih nisam nikada sreo te izuzetke,dakle svakako je vecina u pitanju) ne razumeju osnovne postulate civilizovanog sveta i zato gledamo ovo sto gledamo. Svet napreduje zato sto su na ceni ,znanje,rad i pamet a ne primitivizam i nasilje.Zato je neko smislio aplikaciju, uzima novac, svi su zadovoljni,a ovi silom pokusavaju da nateraju ljude da ih makltretiraju i kradu.Kod svakog tehnoloskog napredka postoje nazadni elementi koji maltretiranjem pokusavaju da zadrze svoju poziciju.Imaju srece da zive u korumpiranoj Srbiji pa imaju sanse,a u svetu bi odavno bili reseni. Ja pokusavam da napravim analogiju sa onim cime se bavim i zamisljam da sam svaki put kada bi doslo do promene na trzistu,izlazio na ulicu ili na neki nacin bloikirao druge ljude.A pa ne,nego sam ucio,prilagodjavao se i pravio konkurenciju drugima.Sada prodajem pamet i znanje Englezima i Amerima.Ucite deco i bezite od ovoga

ToMa

pre 5 godina

Mislili iz auto industrije da su vozila na tečno gorivo pobedila ona električna, ali su se prevarili, krenule strože kontrole izduvnih gasova i eto ponovo zahteva za električna hibridna vozila. Tako i sa taxi prevoznicima u BG, krenuti sa strožim kontrolama, inspektori kao obični putnici da se voze taksijem i da se uvere u kvalitet usluga, kontrola ispravnosti vozila i ostalo. Koliko sam ja primetio taxi prevoznici ne naplaćuju po kilometrima već po vremenu provedenom u taksiju, taksimer otkucava i kad stoji na semaforu. Neki taksi prevoznici čim primete da ste stranac ili iz drugih delova srbije onda lupnu cenu. Ne može se konkurencija, bilo kakva, zabraniti zbog toga što je nekom konkurencija, već samk ukoliko se ne predržava zakona.

NikolaD

pre 5 godina

Ono sto taksisti zele je zastita od slobodnog trzista u stvari. Zele na silu da dobiju monopol u stvari.
Zamislite kada bi svako udruzenje privrednika trazilo ovo (kao sto neko u komentarima rece za pekare)?
Kada bi udruzenje zemljoradnika zahtevalo da niko osim njihovih clanova ne sme da seje kulture koje oni seju?
Potpuno neverovatno.
Postoji samo jedan zahtev koji je u redu a to je da im se vozila priznaju u osnovna sredstva.
Ovo sa licencama je potpuna nebuloza i korak u smeru monopolizacije trzista, oni bi zeleli da dobiju taj ekstra profit u vidu licenci koje bi pri odlasku u penziju mogli da prodaju za ogroman novac ili da te licence naslede njihova deca ili da na bilo koji drugi nacin trguju njima.
Koji radnik u Srbiji ima takvu pogodnost?
Sta je sledece, strajk dragstora koje ce traziti zatvaranje on line prodavnica?

Dovla

pre 5 godina

Mene zanima da li je štrajk prijavljen!? Ako jeste, ko je ovo odbrio?
Ako nije, zaštonpolicija ne odvozi ove automobile i ne kažnjava!? Tu je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje!

EU Citizen

pre 5 godina

Lepo ih zaustaviš, napuniš marice, a kola odvezeš na parking, i gotovo. Niko nema prava da zbig svojih partikularnih interese ucenjuke vladu ili bilo koga preko leđa građana. Ulice se blokiraju protestima kada pada vlada ili počinje građanski rat. U svim ostalim slučajevima, u normalnim državama (a socijaldemagoška EU, ili barem većina njenjih clanica koje iz populističkih razloga isto ne intervenišu, svakako nisu ni simbol normalnosti ni uzor ekonomskog i društvenog uspeha), policija je dužna da ulice održi slobodnim za saobraćaj, uz stepen prisile koji je zadatku primeren.

wof

pre 5 godina

Sve ovo ukupno dođe kao jedna velika promocija te neke aplikacije ili šta već Car Go ili Uber...pojma nemam prvi put čujem za to ali sad ću da proverim šta je.

Advokat

pre 5 godina

Podrška taksistima. Uopšte ne znam zašto štrajkuju niti me to interesuje i naročito mi ne pada napamet da to saznajem iz dirigovanih medija, samo hoću da im pružim podršku kao jednoj od retkih branši pored nas advokata koja ume da se izbori za svoje interese. Kada bi ostatak društva bio tako odlučan, organizovan i solidaran, ne bi država radila ovo što radi ni penzionerima, ni lekarima, ni radnicima...

naivac

pre 5 godina

Gde su paukovi i saobracajna policija, ako treba i interventna ili zandarmerija. Rascisti saobracajnice, a g-da taksisti u ministarstvo, blokirajte ministarku ili skupstinu vas problem, ali vam niko ne daje pravo da maltretirate ostale gradjane.

Bob

pre 5 godina

Kako sam shvatio, JA SAM TAKSISTA I VISE NE MOZE NIKO DA BUDE. a gde je tu zdrava konkurencija.
(Bob, 10. maj 2018 08:22)

Lepo pise da se ne zale za broj vozila vec broj vozaca na jednom vozilu. Dakle, ja kupim kola i zaposlim 3 coveka i moj auto radi 24h. Ne zelim da ih branim samo mislom da nisi skapirao poentu. Najgore od svega je to sto u ovakvim sluvajevim ispastaju oni koji nemaju veze ni sa cim.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (johnny b, 10. maj 2018 08:54)

Pa sta ako jedan auto voze i trojica. Dok god firma uredno placa porez, prijavi zaposlene i placa sve dazbine moze i 10 ljudi na jedan auto. A samim tim ce biti i manje guzve u saobracaju.

grad

pre 5 godina

Apsolutna podrška taksistima u odbrani njihovih radničkih prava.Jeste da su izazvali saobraćajni kolaps u Beogradu,ali to se dešava često,tako da ovo nije ništa novo.

CATAPA

pre 5 godina

Veći deo Srbije ovakvi problemi ne dotiču. Ne koriste taksi, voze se kakvim takvim javnim prevozom ili idu peške. Srećom žive i u malim, sve manjim gradovima jer svi odoše za Beograd u kome je nepodnošljivo.

Marko Kraljevic

pre 5 godina

Ovi servisi se koriste u celom svetu. Eto, kod nas uzimaju taksisti za pravo da nas blokiraju i saobraćajno i novčano. Može im se. Zamislite sada neko vodi dete ili bolesnog člana porodice u bolnicu, neko zuri na let za inostranstvo, ali ne, bahati taksisti ne daju, jer im je tesko da promene sebe i svoju uslugu i budu konkurentni. Razumem ih. Ulozili su mnogo. Godinama su se skolovali na najtezim skolama i kupili su nova, tehnoloski napredna robotizovana sredstva koja ce otplacivati do smrti i sada neko hoce da koristi Uber???? Kako je to moguće! Neka budu uporni i mozda zaustave razvoj sveta i tehnologije? Rešenje je lako, dodje 10 policajaca, dodje 20 pauka, odnesu sve kojekude i zarade brdo para od kojih uvedu specijalizovane nove komunalne policajce samo za te taksiste, koji ce se po ceo dan voziti taksijem kao klijenti i kaznjavati, isko kao sto je bilo nekada i kao sto smo gledali u Vrucem vetru. Oni su bruka ovog grada sta rade ljudima sa strane i strancima. A usluga im je kao u kamenom dobu. Uvedite brate sve, pa ko pobedi. U ovoj zemlji sve moze, ali da se oporezuju advokati lihvati, crkva koja zida dvorce i taksisti sa najgorim taksijem na svetu, e to je TABU. Evo ja cu da koristim sve, samo necu taksi!

Blokada kapitalnih infrastrukturnih objekata

pre 5 godina

Što nisu blokirali Beograd na vodi? A ako mi ni to ne bi uspelo, da radikalizuju protest tako što bi blokirali izgradnju metroa?

BG stanovnik

pre 5 godina

Predsednik izjavio neman snage da se borim protiv huligana ili je u pravu ili I'ma procenata od njih( valjda cete ovo objavite ili ste svi postali botovi zavisno of velicine sendvica )

duško

pre 5 godina

žao mi je što nemam šleper, pa da ga navezem na kapiju nekom taksisti i izvinim mu se što ne može da izveze auto i taj dan da radi. pa mu još objasnim kako je to jedini način da ostvarim neka svoja prava

samo napred

pre 5 godina

70% vas koji ste protiv taksista pojma nema sta je CAR GO.
Bravo za solidarnost taksista i treba svima koji sede po internetu i prazne se da budu primer.

pb

pre 5 godina

Zamislitr neko vozi trudnu zenu na porodjaj a od ovih klošara ne može da se prodje ili ima zakazanu intervenciju. Državo ili razbucaj bagru ili si banana najgora na svetu.

informacija

pre 5 godina

Strajk protiv aplikacije!! Sutra ce neko da strajkuje protiv Vibera!!! Komaaa
(brzi_ gonzales, 10. maj 2018 10:19)

Ne štrajkuju protiv aplikacije nego protiv nelojalne konkurencije.

Bot na kvadrat

pre 5 godina

Ovo je kao da fiksna telefonija strajkuje protiv Whats up-a ili Vibera,rasteraj to buldozerima i ukini ogranicenje na broj taksista,pa nek ih bude i 100.000 ako im se isplati da rade,a ove sto misle da su Bogom danui da niko osim njih ne bi trebalo da se bavi taksi prevozom u zatvor ako pokusaju ovako nesto opet.

Radikalni naprednjak

pre 5 godina

Štrajk će trajati do ispunjenja zahteva. Jači smo od države. Dokazali smo to kad su hteli da nam nametnu fiskalne kase. I nemoj da fontana počne da peni.

willy

pre 5 godina

Sta je sledece, jel kocijasi treba da blokiraju grad zbog motornih vozila?
Mislim ne volim ni ja uber zbog raznih navodnih malverzacija i tako to, ali je jasno da je neka slicna usluga neizbezna.
Smanjice se guzve, potrosnja goriva, itd.
Zao mi samo taksista po manjim mestima, koji su mnogo povoljniji i kulturniji od ovih beogradskih. Nadam se da ce oni opstati.

Phill

pre 5 godina

Ne podrzavam ovaj protest, ne volim taksiste i radije se po mecavi i -10 vracam peske kuci ili cekam nocni prevoz nego da uzmem taxi. Ali ljudi, doziveli smo to da nam taksisti pokazuju kako se boriti za svoje interese (koliko god oni bili sebicni). Zamislite da obican svet ovako blokira Slaviju zato sto se cena goriva povecala, ili cena ulja, brasna, bilo cega, ili lekari zbog niskih plata i losih uslova rada, pa prosvetari, poljoprivrednici... Ovako, taksisti mozda i izvuku neku korist, a obican narod pise komentare po portalima...

JaPaJa

pre 5 godina

@Vlada
Pa, Vlado i Vlada dozvoljava otvaranje raznih veletrgovina, fabrika i dr zbog kojih je MNOGO ljudi ostalo bez posla ili im je ugrozena egzistencija zbog istih.
Botino, otvori oci!

dragan

pre 5 godina

Naravno , taksistiam bi odgovaralo da ih ima oko hiljadu , da start bude 500 dinara i cena po kilometru 1000 dinara. Mozda bi tada prestali da kradu strance , da razvoze drogu i prostitutke , i blokiraju grad cim se spomene konkurencija.

U vrlo bliskoj buducnosti taksista kao zanimanje nece postojati, ovi nasi dinosaurusi ce se buniti i kada se autonomna vozila pojave ovde.

Miroslav

pre 5 godina

Zalosno je citati ove ostrascene komentare protiv taksista.Ljudi su iskljucivi i previse generalizuju stvari.Da bi neko saznao sustinu problema koje taksiste muce,trebaju i sami da budu taksisti.To danas i nije problem s obzirom da na taksiju rade ljudi raznih zanimanja koji su nazalost ostali bez posla.I sam sam radio kao taksista 13 godina u Nisu,osetio na svojoj kozi kako sve to izgleda i na kraju pobegao glavom bez obzira iz ove drzave.Zvuci apsurdno,ali taksisti godinama traze od drzave samo da sprovodi postojece zakone i nista vise od toga.I na kraju,dobrih i losih ljudi ima u svakoj bransi,ne mislite valjda da su kod vas na poslu svi dobri i posteni.Sve je stvar licnog vaspitanja.

specijalista za ponašanje mačaka

pre 5 godina

neka mi neko objasni što ne bi jedno vozilo koristila trojica vozača. broj vozila je to što optereti saobraćaj a ne oni koji sede kući sa dozvolama. Pa jel jednu lokomotivu sme samo jedan mašinovođa da vozi? Ili vozač autobusa zabarakadira svoj autobus kad završi smenu? Pilot piše revers za avion i samo ga on vozi?!

Mici

pre 5 godina

Umesto da se kultivisu i ukinu divljake oni traze ukidanje aplikacije. Pa ko im brani da se sami organizuju i unaprede svoje poslovanje. Niko da zasuce rukave i potrudi se nego samo nesto zahteva da mu neko drugi omoguci. Ok je da traze svoja prava ako su im uskracena ali konkurencija treba da im pomogne da budu bolji! Ja njihovu filozofiju ne mogu da razumem...

Globtroter

pre 5 godina

Sada sam se provlačio zbog njihovog protesta i iznervirao se. Ali ajde, svako ima pravo na protest.

Ako uključiš mozak tema je prilično zanimljiva. Saznao sam za aplikaciju Car:GO i diskutabilno je kako Država Srbija naplaćuje porez prevoznicima i firmi čija je aplikacija koja je možda registrovana i u inostranstvu. Preko Paypala se kupuju krediti od kojih plaćaš vožnju. Hm? Ali nešto mi govori da ni taksisti ne plaćaju porez, tako da nisu ni oni cvećke. Znamo svi da nisu želeli da uvedu fiskalne račune, šta dalje reći.

Interesantno je da se zalažu i da se promeni zakonska odredba koja ne dozvoljava ponovno dobijanje taksi licence ljudima koji je izgube. Odredba deluje ispravno, a onda staviš prst na čelo i pitaš se a gde je slična odredba za visoke javne funkcije, da ne možeš da budeš na visokoj javnoj funkciji ako si u prošlosti pravosnažno krivično osuđivan, ako nemaš minimum kvalifikacija, da ne možeš da imaš više javnih funkcija. Da li ste svesni da u Srbiji postoje predsednici opština koji su bivši osuđivani kriminalci. Onda grešni taksista deluje kao najmanji problem, zar ne?

Man United se voli, za druge se navija.

pre 5 godina

Taxisti, advokati i "navijači" jedini u stanju da ucene državu.
(Pedu, 10. maj 2018 08:34)

Tako je - ko nam je kriv sto nas 2 miliona sedimo i kukamo po drustvenim mrezama i forumima.

sef strucnog staba

pre 5 godina

Taksista nije zanimanje, taksista je dijagnoza. Cast izuzecim naravno, koji su manjina. Prvom mi je doslo mnogo puta da se obracunam sa taksistom koji viče na mene jer tvrdi da me ceka predugo, (kad ono 6min), onda sa ovima koje uzmem kod autobuske stanice a on krene da ide nekom samo njemu poznatom linijom, ovo ne pricam za Beograd vec za jedan takodje veci grad ali pretpostavljam da je isto. Dajte uber pa da ovi prekinu konacno da maltretiraju i kradu narod. A to sto najvise gradskih nesreca izazovu upravo oni, o tome da ne govorim.

dipl.ing

pre 5 godina

Gospodo vozači taksija, nemate prava da potpuno blokirate ulice! Nešto se ne sećam velikih protesta fiksne telefonije kada se pojavila mobilna telefonija i preuzela vodecu poziciju! Gospodo vozači, nađite način da se prilagodite ili tražite drugi posao!

Taksista

pre 5 godina

Za sve one koji u komentarima prizivaju pauk, komunalnu itd. Mi smo štrajk najavili u zakonskom roku. To što je SNS udario blokadu medija pa vi niste informisani o tome nije do nas. Poštujte demokratsko pravo na štrajk. Kada bi isto uradili iz GSP, hitne pomoći, zdravstva uopšte, policije garantujem za 7 dana bi popustili pred zahtevom da im plate budu duplo veće. Retki su oni koji mogu da nateraju državu da ih čuje. Mi smo jedni od tih.

ISKRIČAVA ČIVAVA

pre 5 godina

Internet je ugasio mnoga radna mesta. Neka su postala prezasicena, a neka više ne donose isto novca kao pre. Podsećaju me ovi taksisti na Seku Sabljic u Maratoncima kad mrzi ton film.

Aleksa

pre 5 godina

Imaju srece da ja nisam premijer. Zbog obustave saobracaja mi im oduzimao vozila. A ukoliko se ponovi tako nesto u zatvor 6. meseci. Neobrazovani soferi ce da odredjuju ko sme da prodje gradom a ko ne. Sram vas bilo.

progress

pre 5 godina

Taksisti ko vama brani da napravite svoje aplikacije? Bas zbog ove agresivnosti danas sam otvorio CAR:GO nalog. Zivite u 21. veku naviknite se...

Rodrigez

pre 5 godina

Podrzavam konkurenciju ali podrzavam i coveka. I taksisti su ljudi, imaju porodice, decu, rashode za skolu, cipele, knjige. Ne mozete od jednom doci i reci od sad UBER. A taksisti? ... pa nek se snadju i oni i deca im, kako ko stigne.
Po meni moze UBER ali za 10, 15 godina. U protivnom pravite od ljudi socijalne slucajeve a samim tim sponzorisete ambijent za jos veci kriminal i crnu berzu. Programer sam, nisam taksista, jedan ortak mi je taksista i razumem te ljude. A vama ako je skuplje nego UBER put pod noge. I jos ne mogu da verujem da se bunite zato sto se u Srbiji neko buni. Majko moja. Da je pameti pa da se svi, svakog dana bunite kao taxisti jer vas sistem tretira tako kako vas tretira. Pozdrav iz Nemacke, zemlje gde danas svako ima pravo na zivot, na dostojanstvo, na koru hleba, na radnicka i gradjanska prava.

Dundjer

pre 5 godina

Eto prilike za popunu budžeta. Pošto je protest neosnovan ispada da je na sred najprometnijeg dela grada divljački parkirano 2000 (ili koliko već) automobila. Dizanje i odnošenje jednog vozila košta cirka 100 evra...puta dve hiljade...puta dana protesta...
I ovde nisu uračunate kazne za ometanje saobraćaja i ugrožavanje bezbednosti.
Bojkot svih taksi jajara.

Savo

pre 5 godina

....batice, kad sam ja bio u kriminalu ovi sad se nisu ni rodili...
Standardna prica SVIH taksista.
Pod hitno uvesti OBAVEZNO odelo (uniforma) za taxi vozace i obavezan higijenski pregled vozila na dnevnom nivou.
Tako ce se prepoloviti broj onih "Batice" likova na taxiju. Pozdrav

pop

pre 5 godina

Nije posteno samo fontana da radi,predlazem da se osnuje sindikat za fontane u Beogradu,koji ce da stiti prava svih koji rade.Jadna i nezasticena fontana,radi i po kisi i po suncu,bez ikakvog prava na strajk.Politicari donesite sto pre zakon o radu i zastiti beogradskih fontana.Hvala za razumevanje.

Aleksa

pre 5 godina

Hoće li divlji taksista Mercedes R klase bez TX tablica nakon pola decenije redovnog rada kod trga republike biti uklonjen konačno sa ulice?

ivan

pre 5 godina

Molio bih nekog taksistu da me koriguje ako mi logika nije ispravna. Zanima me kako CarGo vozač može da zaradi ako vozi sa nižom cenom od taksiste? Ako im osporavate to što tvrde da nisu taksisti značilo bi da po vama jesu taksisti. Ako jesu onda sigurno imaju iste troškove kao i taksisti. Iz ovoga mogu da zaključim da oni sa istim troškovima voze za nižu cenu. Na osnovu ovoga opet mogu da zaključim samo to da je cilj protesta zaštita monopola što odgovara samo vama taksistima i nikom drugom. Vi ste paušalci i povećanje prihoda u vašoj delatnosti za državu nema značaja.

Stanoje

pre 5 godina

Koja bahatost. Tražiti od države da spreči konkurenciju. Alo bre, za početak nabavite nova kola, perite ih svaki dan nakon smene, ne pušite u njima, nosite neko lepo odelo i rukavice, budite nasmejani kad udje mušterija, ne kradite kad udje stranac ili neko iz unutrasnjosti i nesto najodvratnije, ugasite tog dispecera kad vam udje mušterija!

Gagi Bakson

pre 5 godina

Kakva glupost ? Taksisti traže da se isključi internet aplikacij Car go. Eto, ja imam svoj butik, tom logikom, treba da organizujem butikaše na protest, smetaju nam tržni centri i hipermarketi. Vlada im mora zabraniti rad..... hehehe
Taksisti su mnogo nerealni. Ne znam zbog čega su privilegovani. Trebalo bi napraviti sistem, da svaki građanin može biti taksista ako ima adekvatan auto i potrebne kvalifikacije i želju da to radi.
Ako im Vlada izađe u susret, tek će biti zatvarana Slavija, mi preduzetnici imamo mnogo više od 2000 vozila.

Pera ložač

pre 5 godina

@subjektivni
Vozim auto 2002 godište na plin nemam nikakav dpf ni slično,redovno servisiram,zamenio amortizere,spone,silen blokove i sad bi ti mene terao dva puta godišnje na tehnički.Auto savršeno utegnut i ispravan.Ima mnogo novijih automobila koji su u mnogo gorem stanju tako da je ova uredba napravljena samo za uzimanje para i ništa drugo.Svi se prave nešto mnogo pametni a ne shvataju suštinu problema.

scorpio

pre 5 godina

subjektivni, ti si verovatni neka nova vrsta proroka, pa iz par recenica ti se javi dal je neko skinuo filter ili kat ili sta god... to nek utvrdi tehnicki i 3x godisnje neka gleda , ovde je problem cena. ako kosta 30+ € jedan tehnicki plus drugi toliko to je preko pola registracije za auto do 1.3 cm3 ... dakle , glavni problem je cena a ne pregled , ja vozim stariji auto i nemam pritiv pregleda nista ali cena je nenormalna za nase uslove, mada, nije zgodno ni da ti 2 puta godisnje treba po dan od odmora da bi registrovao auto...

rade

pre 5 godina

Taxi usluge u Beogradu su skuplje nego u vecini gradova u evropi.Neka neko uporedi samo cene taxi usluga u Srbiji koja su duplo ako ne i vise jeftinija.A ljudi placaju istu cenu benzina i ostalih taksi.Pa ce zakljuciti koje dranje ovde.

ni cuo

pre 5 godina

Znaci nisam ni cuo za srpski "Uber". Iz principa, ali cistog principa vise necu taxi koristiti. Cist bezobrazluk.

2 konkurentne firme. Jedna izadje na ulicu, i trazi od drzave da se ukine druga. Nasmejah se lepo, da budem iskren. :)

Ljuba

pre 5 godina

Zasto ne protestuju na izlazu iz Beogradskog aerodroma koji je pun divljih taksista?Zasto od tamo ne krenu sa strajkom?Pre sat vremena javlja kolegenica dolazi iz Holandije nosi sa sebi kacket sa holandskom zastavom iako je srpskinja cim su je videli ne moze od divljaka da izadje salecu je kao muve.Zvala je obicne taksi sluzbe i kada je rekla da je na aerodromu svi su joj odgovorili"Nemamo vozila vidite sa vozilima na aerodromu".

Sa jedne strane "drzava" trazi da joj se sve lepo placa cak i dva puta godisnje tehnicki pregled a sa druge strane "nema snage" da se obracuna sa 20-ro divljih taksista koji su tu decenijama na glavnom aerodromu u glavnom gradu drzave kandidata za Evropsku uniju.

Korumpirana raspala rupetina od drzave na kubik.

Janko

pre 5 godina

Lako je odkloniti blokadu puta taksista.AV predsedniku udruzenja taksista gurne u dzep 10.000 evra pod uslovom do kraja njegovog mandata da ne bude vise protesta.

Aleksandar

pre 5 godina

Ali znao sam da ce doci do radikalizacije protesta.

Molim gospodina predsednika Aleksandra Vucica, da dozvoli taxistima da plate taj porez koji duguju prema drzavi jer su se odlucili koliko vidim da radikalizuju protest, jer ih Drzava Srbija ne razume, da obican narod mozemo da ide na posao i da se saobracaj odvija nesmetano.

zorz

pre 5 godina

Zaštićeni ko beli medvedi, eeej taksista ne može biti bilo ko, nego samo onaj sa saobraćajnom školom, a to isto ne važi i za vozače GSP - a!

Beba

pre 5 godina

Da, najbolje se radi kada nema konkurencije. Ali danas je 21. vek! Taksisti imaju veliku prednost u odnosu na Car go zato sto mogu da koriste zutu traku. Ali zato Car go ima iste cene i danju i nocu. Pa neka se bore time sto ce imati sto bolju uslugu ! Taksisti imaju uglavnom prastara smrdljiva kola, sami su neuredni i mnogi od njih se i ne trude da budu ljubazni. Posle voznje klijent nema nacina da ih oceni za razliku od Car go gde klijent posle svake voznje moze da oceni vozaca i uslugu koju je dobio. Glasam za Car go i zdravu konkurenciju ! Protesti taksista izgledaju kao da na primer radnici Maxi- ja izadju na ulicu i protestuju protiv otvaranja drugih trgovinskih lanaca !

likbgd

pre 5 godina

Genijalno! Taksisti protestuju tako sto zagorcavaju zivot obicnim ljudima, od kojih mnogi zive znatno losije od vecine taksista, a posle ocekuju da ti isti ljudi koriste njihove paprene usluge.
Ne ulazeci u opravdanost protesta, ako su nezadovoljni odlukama gradske vlasti pa sto lepo ne blokiraju gradsku skupstinu da niko ne moze da udje niti da izadje. Ovi koji odlucuju o javnom prevozu niti se ikad voze gradskim prevozom niti se voze taksijem, imaju sluzbene automobile sa blinkerima i vozacima i uopste ih ne dotice to sto su ovi blokirali pola grada.
Protestom njih blokirajte a ne obican narod i nemojte se posle cuditi zasto ljudi imaju misljenje o vama kakvo imaju.
Cast postenim taksistima!

Jordan

pre 5 godina

Molim vas da odmah izađete u susret svim njihovim zahtevima. Znate kako su nas ponizili kad smo hteli da im uvedemo fiskalne kase? Dokazali su da su pored navijača, advokata i oni jači od države.

stanislav

pre 5 godina

Može li tako svako ko je nezadovoljan da blokira grad i maltretira građane?
Zar za ovakve skupove ne treba najava protesta, određwno mesto ili trasa.
Parkirati automobile i maltretirati ceo grad je zaista sramno. Time sigurno neće steći ničiju naklonost. Naprotiv. Eto ljudi već pišu - jedva čekamo Uber. Ne slažem se uvođenjem ubera ali su i taksisti postali nepodnošljivi. Policija mora da izađe i obezbedi normalan saobracaj u gradu.

Ivan

pre 5 godina

Ali se oni ipak bore za nesto. Ma kako to bilo malo i beznacajno pokusavaju da ostvare svoje zahteve. Nama se drzava topi kao sneg u prolecea a vecina cuti, trpi i psuje njih 200 koji su izasli na protest. Sutra ce isti komentari biti prema lekarima, nastavnicima, otpustenim radnicima sve dok kolektivno ne zavrsimo na raznju umesto praseta.

emil

pre 5 godina

Dodati i zahtev za profesionalizaciju poziva. Ukinuti takozvane preduzetnike i uvesti obavezu registracije firme kao doo. Uvesti obavezu uniformnih vozila i zabraniti upotrebu za privatne svrhe.

misko

pre 5 godina

I umesto da se protestuje zbog tehnickih pregleda i ostalih drustvenih pojava...pa o ostali gradjani da im se pridruze.. Oni kao da su u 20. veku i to u 60-tim godinama..

Iz ugla

pre 5 godina

Убер је одлично решење. Ко не жели конкуренцију и крши закон због тога у затвор.

vampirbg

pre 5 godina

I opet gradska vlast ne cini nista. Ne moze 100-150 ljudi da ometa 2 miliona. Imate Parking servis pa nek radi pauk. Takodje, prekrsajne prijave protiv svih taksista koji su se parkirali na Slaviji (koliko parkiranje u kruznom toku nosi bodova?)... Alko test za svakog od njih (garantovano je bar jedan popio nesto) i suspendovanje dozvole svima koji imaju vise od 0 promila. Ako njihove akcije nemaju posledice naravno da ce i dalje maltertirati ceo grad. Moze im se.

Bokio

pre 5 godina

Pa da pocnemo.
Sramota!
Dignu cene goriva, dignu cene registracije, 2x tehnicki, i NISTA. A ovi naprave haos u gradu zbog Predloga izmene zakona o prevozu putnika, i "UBER-a"...

Gru

pre 5 godina

Molim vas da napišete u vestima, da se radi o grupi od maksimum 100 -150 vozila, dok većina taksista sasvim normalno radi i prevozi putnike. U šta se može uveriti svako ko je danas prošetao tom trasom.
A pritom glavni zahtev im je da se zabrani rad konkurencije.
Znači grupa od 100 ljudi, maltertira ceo grad. Sramota !

Deda Đoka

pre 5 godina

Da li neko sme da blokira saobraćajnice? Ako ne sme, aktivirati sve pauke u gradu a kolovođe privesti. Narod treba da uzme g....ve motke protiv taksista, jer oni nisu narod. Oni su taksisti.

Subjektivni

pre 5 godina

Podrška. Imam jedan predlog za taksiste: pre sledećeg protesta neka pozovu da im se pridruže vlasnici vozila starijih od 15 godina. Verujem da će se veliki broj ljudi odazvati. Vlasnik sam vozila starijeg od 15 godina i neću da me država tera dva puta godišnje na papreno skupi tehnički pregled (kako najavljuju jedan tehnički pregled će koštati 30 EUR).
(Predrag, 10. maj 2018 07:44)

Ja baš mislim da treba da te teraju dva puta na tehnički (za neku normalniju cenu), jer si bahat kao taksisti. Ne sumnjam da i taj jedan tehnički godišnje odradiš ispod žita, razmišljajući samo kako tebi da bude dobro, pa i neke kvarove koji deluju sitno i ne središ, jer "može da se tera i sa tim".

Dva puta na detaljni pregled, uz to i pregčed izduvnih gasova i svega - ako si skinuo npr filter za izduvne gasove na dizelašu (što masovno rade) jer je skup deo - da te oderu 100 puta više od cene pregleda.

A što se tiče taksista - u Finiksu je ovih dana krenuo da radi samovozeći taksi. Ili se prilagodite ili gledajte kako vam se profesija gasi. Ko taxi udruženju brani razvoj aplikacije kao car:go?

johnny b

pre 5 godina

Kako sam shvatio, JA SAM TAKSISTA I VISE NE MOZE NIKO DA BUDE. a gde je tu zdrava konkurencija.
(Bob, 10. maj 2018 08:22)

Lepo pise da se ne zale za broj vozila vec broj vozaca na jednom vozilu. Dakle, ja kupim kola i zaposlim 3 coveka i moj auto radi 24h. Ne zelim da ih branim samo mislom da nisi skapirao poentu. Najgore od svega je to sto u ovakvim sluvajevim ispastaju oni koji nemaju veze ni sa cim.

Milan

pre 5 godina

Cekaj, taksisti su ovo najavili ranije? Zasto onda nije bilo vesti o tome, pa da ljudi znaju ili da krenu ranije, ili da moraju na neku drugu stranu da se probijaju?

Milos

pre 5 godina

Bagra jedna zbog koje na posao svi kasnimo. Gde je sada policija da razbija to, nema je naravno a kada seljak strajkuje i blokira put odma dolaze da razbiju proteste

Goran

pre 5 godina

Preprecite malo put da ne mogu audijem uci u krug vlade da guzonje i foteljasi istegnu noge do vlade koristan je hod da ne dobiju od sedenja i hemoroide zato i vodja juce u Moskvi seta.

Tako je

pre 5 godina

Koji taksisti? Protestuje manji deo taksista ali to niko ne objavljuje.

Svaka šuša u ovoj zemlji može tek tako da maltretira desetine hiljada ljudi ni zbog čega.

Dexter

pre 5 godina

Klasicno siledzijsko ponasanje u cilju sprecavanja konkurentnosti. Car Go je mnogo jeftiniji, dostupniji, cistiji i transparentniji od ovih drugih. To ih najvise i boli.

Pekar Mile

pre 5 godina

Ja ću sa svojim pekarima da protestujem takođe. Da se ukine lanac pekara Mimi jer su najjeftiniji i da se ograniči broj pekara u gradu da ne prelazi cifru od 15 po opštini. Na šta to liči tolike pekare da se otvaraju. Sad ću da blokiram Slaviju pa da vidimo.

Sasa

pre 5 godina

Podrska za taksiste. Moze CarGo da pruza usluge, ali ako njegovi vozaci ispune iste uslove koje moraju da ispune i beogradski taksisti. Takodje, broj taksista je ogranicen, mnogi cekaju dozvolu godinama, pa bi to morali da cekaju i CarGo vozaci. CarGo ne moze da pruza usluge van svog sedista, odnosno van Beograda, a rade to sto je suprotno odredbi Zakona o turizmu na koju se pozivaju. Ova odredba uredjuje limo servis, a CarGo to svakako nije. CarGo je nacin da se zaposle tzv. “divljaci”, odnosno svi oni “taksisti” koji su do sada radili bez dozvole, naplacivali preko tarife i bezali od Komunalne policije.

pera

pre 5 godina

more,da li ste videli cene goriva od jutros? Uopste me se ne tice zbog cega ovi strajkuju,smatram da svi vozaci treba da urads isto iz milion razloga

Cira

pre 5 godina

"Kako javlja reporter TV Prva, taksisti su parkirali svoja vozila oko kružnog toka Slavija i duž Nemanjine ulice."

Lepo da izadje saobracajna policija, podeli kazne za nepropisno parkiranje, pa da vidis kako ce da se razbeze... Sve siledzije su jake samo u masi, to je opste poznato.

otac

pre 5 godina

Hvala. Da ne beše vaših protesta prošlo bi još vremena do kad bih saznao za car: go. Ovako vec koristim. Nikad taxi. Pa nastavite da pušite i pričate u kolima dok vozite. :)

Predrag

pre 5 godina

Podrška. Imam jedan predlog za taksiste: pre sledećeg protesta neka pozovu da im se pridruže vlasnici vozila starijih od 15 godina. Verujem da će se veliki broj ljudi odazvati. Vlasnik sam vozila starijeg od 15 godina i neću da me država tera dva puta godišnje na papreno skupi tehnički pregled (kako najavljuju jedan tehnički pregled će koštati 30 EUR).

otac

pre 5 godina

Hvala. Da ne beše vaših protesta prošlo bi još vremena do kad bih saznao za car: go. Ovako vec koristim. Nikad taxi. Pa nastavite da pušite i pričate u kolima dok vozite. :)

Pekar Mile

pre 5 godina

Ja ću sa svojim pekarima da protestujem takođe. Da se ukine lanac pekara Mimi jer su najjeftiniji i da se ograniči broj pekara u gradu da ne prelazi cifru od 15 po opštini. Na šta to liči tolike pekare da se otvaraju. Sad ću da blokiram Slaviju pa da vidimo.

Dexter

pre 5 godina

Klasicno siledzijsko ponasanje u cilju sprecavanja konkurentnosti. Car Go je mnogo jeftiniji, dostupniji, cistiji i transparentniji od ovih drugih. To ih najvise i boli.

Gru

pre 5 godina

Molim vas da napišete u vestima, da se radi o grupi od maksimum 100 -150 vozila, dok većina taksista sasvim normalno radi i prevozi putnike. U šta se može uveriti svako ko je danas prošetao tom trasom.
A pritom glavni zahtev im je da se zabrani rad konkurencije.
Znači grupa od 100 ljudi, maltertira ceo grad. Sramota !

Milos

pre 5 godina

Bagra jedna zbog koje na posao svi kasnimo. Gde je sada policija da razbija to, nema je naravno a kada seljak strajkuje i blokira put odma dolaze da razbiju proteste

21 vek

pre 5 godina

CarGo koristim skoro dve godine. Zaboravio sam na auto koji stoji u garazi. Fini ljudi, dobra usluga. Ipak ima samo 200 vozila i realno ne predstavlja konkurenciju taksistima koji treba da shvate da je konkurencija normanla stvar

Subjektivni

pre 5 godina

Podrška. Imam jedan predlog za taksiste: pre sledećeg protesta neka pozovu da im se pridruže vlasnici vozila starijih od 15 godina. Verujem da će se veliki broj ljudi odazvati. Vlasnik sam vozila starijeg od 15 godina i neću da me država tera dva puta godišnje na papreno skupi tehnički pregled (kako najavljuju jedan tehnički pregled će koštati 30 EUR).
(Predrag, 10. maj 2018 07:44)

Ja baš mislim da treba da te teraju dva puta na tehnički (za neku normalniju cenu), jer si bahat kao taksisti. Ne sumnjam da i taj jedan tehnički godišnje odradiš ispod žita, razmišljajući samo kako tebi da bude dobro, pa i neke kvarove koji deluju sitno i ne središ, jer "može da se tera i sa tim".

Dva puta na detaljni pregled, uz to i pregčed izduvnih gasova i svega - ako si skinuo npr filter za izduvne gasove na dizelašu (što masovno rade) jer je skup deo - da te oderu 100 puta više od cene pregleda.

A što se tiče taksista - u Finiksu je ovih dana krenuo da radi samovozeći taksi. Ili se prilagodite ili gledajte kako vam se profesija gasi. Ko taxi udruženju brani razvoj aplikacije kao car:go?

Bokio

pre 5 godina

Pa da pocnemo.
Sramota!
Dignu cene goriva, dignu cene registracije, 2x tehnicki, i NISTA. A ovi naprave haos u gradu zbog Predloga izmene zakona o prevozu putnika, i "UBER-a"...

progress

pre 5 godina

Taksisti ko vama brani da napravite svoje aplikacije? Bas zbog ove agresivnosti danas sam otvorio CAR:GO nalog. Zivite u 21. veku naviknite se...

ni cuo

pre 5 godina

Znaci nisam ni cuo za srpski "Uber". Iz principa, ali cistog principa vise necu taxi koristiti. Cist bezobrazluk.

2 konkurentne firme. Jedna izadje na ulicu, i trazi od drzave da se ukine druga. Nasmejah se lepo, da budem iskren. :)

Cira

pre 5 godina

"Kako javlja reporter TV Prva, taksisti su parkirali svoja vozila oko kružnog toka Slavija i duž Nemanjine ulice."

Lepo da izadje saobracajna policija, podeli kazne za nepropisno parkiranje, pa da vidis kako ce da se razbeze... Sve siledzije su jake samo u masi, to je opste poznato.

dragan

pre 5 godina

Naravno , taksistiam bi odgovaralo da ih ima oko hiljadu , da start bude 500 dinara i cena po kilometru 1000 dinara. Mozda bi tada prestali da kradu strance , da razvoze drogu i prostitutke , i blokiraju grad cim se spomene konkurencija.

U vrlo bliskoj buducnosti taksista kao zanimanje nece postojati, ovi nasi dinosaurusi ce se buniti i kada se autonomna vozila pojave ovde.

Milan

pre 5 godina

Cekaj, taksisti su ovo najavili ranije? Zasto onda nije bilo vesti o tome, pa da ljudi znaju ili da krenu ranije, ili da moraju na neku drugu stranu da se probijaju?

Savo

pre 5 godina

....batice, kad sam ja bio u kriminalu ovi sad se nisu ni rodili...
Standardna prica SVIH taksista.
Pod hitno uvesti OBAVEZNO odelo (uniforma) za taxi vozace i obavezan higijenski pregled vozila na dnevnom nivou.
Tako ce se prepoloviti broj onih "Batice" likova na taxiju. Pozdrav

Phill

pre 5 godina

Ne podrzavam ovaj protest, ne volim taksiste i radije se po mecavi i -10 vracam peske kuci ili cekam nocni prevoz nego da uzmem taxi. Ali ljudi, doziveli smo to da nam taksisti pokazuju kako se boriti za svoje interese (koliko god oni bili sebicni). Zamislite da obican svet ovako blokira Slaviju zato sto se cena goriva povecala, ili cena ulja, brasna, bilo cega, ili lekari zbog niskih plata i losih uslova rada, pa prosvetari, poljoprivrednici... Ovako, taksisti mozda i izvuku neku korist, a obican narod pise komentare po portalima...

Marko Kraljevic

pre 5 godina

Ovi servisi se koriste u celom svetu. Eto, kod nas uzimaju taksisti za pravo da nas blokiraju i saobraćajno i novčano. Može im se. Zamislite sada neko vodi dete ili bolesnog člana porodice u bolnicu, neko zuri na let za inostranstvo, ali ne, bahati taksisti ne daju, jer im je tesko da promene sebe i svoju uslugu i budu konkurentni. Razumem ih. Ulozili su mnogo. Godinama su se skolovali na najtezim skolama i kupili su nova, tehnoloski napredna robotizovana sredstva koja ce otplacivati do smrti i sada neko hoce da koristi Uber???? Kako je to moguće! Neka budu uporni i mozda zaustave razvoj sveta i tehnologije? Rešenje je lako, dodje 10 policajaca, dodje 20 pauka, odnesu sve kojekude i zarade brdo para od kojih uvedu specijalizovane nove komunalne policajce samo za te taksiste, koji ce se po ceo dan voziti taksijem kao klijenti i kaznjavati, isko kao sto je bilo nekada i kao sto smo gledali u Vrucem vetru. Oni su bruka ovog grada sta rade ljudima sa strane i strancima. A usluga im je kao u kamenom dobu. Uvedite brate sve, pa ko pobedi. U ovoj zemlji sve moze, ali da se oporezuju advokati lihvati, crkva koja zida dvorce i taksisti sa najgorim taksijem na svetu, e to je TABU. Evo ja cu da koristim sve, samo necu taksi!

Beba

pre 5 godina

Da, najbolje se radi kada nema konkurencije. Ali danas je 21. vek! Taksisti imaju veliku prednost u odnosu na Car go zato sto mogu da koriste zutu traku. Ali zato Car go ima iste cene i danju i nocu. Pa neka se bore time sto ce imati sto bolju uslugu ! Taksisti imaju uglavnom prastara smrdljiva kola, sami su neuredni i mnogi od njih se i ne trude da budu ljubazni. Posle voznje klijent nema nacina da ih oceni za razliku od Car go gde klijent posle svake voznje moze da oceni vozaca i uslugu koju je dobio. Glasam za Car go i zdravu konkurenciju ! Protesti taksista izgledaju kao da na primer radnici Maxi- ja izadju na ulicu i protestuju protiv otvaranja drugih trgovinskih lanaca !

willy

pre 5 godina

Sta je sledece, jel kocijasi treba da blokiraju grad zbog motornih vozila?
Mislim ne volim ni ja uber zbog raznih navodnih malverzacija i tako to, ali je jasno da je neka slicna usluga neizbezna.
Smanjice se guzve, potrosnja goriva, itd.
Zao mi samo taksista po manjim mestima, koji su mnogo povoljniji i kulturniji od ovih beogradskih. Nadam se da ce oni opstati.

sef strucnog staba

pre 5 godina

Taksista nije zanimanje, taksista je dijagnoza. Cast izuzecim naravno, koji su manjina. Prvom mi je doslo mnogo puta da se obracunam sa taksistom koji viče na mene jer tvrdi da me ceka predugo, (kad ono 6min), onda sa ovima koje uzmem kod autobuske stanice a on krene da ide nekom samo njemu poznatom linijom, ovo ne pricam za Beograd vec za jedan takodje veci grad ali pretpostavljam da je isto. Dajte uber pa da ovi prekinu konacno da maltretiraju i kradu narod. A to sto najvise gradskih nesreca izazovu upravo oni, o tome da ne govorim.

Aleksa

pre 5 godina

Imaju srece da ja nisam premijer. Zbog obustave saobracaja mi im oduzimao vozila. A ukoliko se ponovi tako nesto u zatvor 6. meseci. Neobrazovani soferi ce da odredjuju ko sme da prodje gradom a ko ne. Sram vas bilo.

specijalista za ponašanje mačaka

pre 5 godina

neka mi neko objasni što ne bi jedno vozilo koristila trojica vozača. broj vozila je to što optereti saobraćaj a ne oni koji sede kući sa dozvolama. Pa jel jednu lokomotivu sme samo jedan mašinovođa da vozi? Ili vozač autobusa zabarakadira svoj autobus kad završi smenu? Pilot piše revers za avion i samo ga on vozi?!

naivac

pre 5 godina

Gde su paukovi i saobracajna policija, ako treba i interventna ili zandarmerija. Rascisti saobracajnice, a g-da taksisti u ministarstvo, blokirajte ministarku ili skupstinu vas problem, ali vam niko ne daje pravo da maltretirate ostale gradjane.

Dovla

pre 5 godina

Mene zanima da li je štrajk prijavljen!? Ako jeste, ko je ovo odbrio?
Ako nije, zaštonpolicija ne odvozi ove automobile i ne kažnjava!? Tu je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje!

Bot na kvadrat

pre 5 godina

Ovo je kao da fiksna telefonija strajkuje protiv Whats up-a ili Vibera,rasteraj to buldozerima i ukini ogranicenje na broj taksista,pa nek ih bude i 100.000 ako im se isplati da rade,a ove sto misle da su Bogom danui da niko osim njih ne bi trebalo da se bavi taksi prevozom u zatvor ako pokusaju ovako nesto opet.

Tako je

pre 5 godina

Koji taksisti? Protestuje manji deo taksista ali to niko ne objavljuje.

Svaka šuša u ovoj zemlji može tek tako da maltretira desetine hiljada ljudi ni zbog čega.

Mici

pre 5 godina

Umesto da se kultivisu i ukinu divljake oni traze ukidanje aplikacije. Pa ko im brani da se sami organizuju i unaprede svoje poslovanje. Niko da zasuce rukave i potrudi se nego samo nesto zahteva da mu neko drugi omoguci. Ok je da traze svoja prava ako su im uskracena ali konkurencija treba da im pomogne da budu bolji! Ja njihovu filozofiju ne mogu da razumem...

pb

pre 5 godina

Zamislitr neko vozi trudnu zenu na porodjaj a od ovih klošara ne može da se prodje ili ima zakazanu intervenciju. Državo ili razbucaj bagru ili si banana najgora na svetu.

Aleksa

pre 5 godina

Hoće li divlji taksista Mercedes R klase bez TX tablica nakon pola decenije redovnog rada kod trga republike biti uklonjen konačno sa ulice?

Deda Đoka

pre 5 godina

Da li neko sme da blokira saobraćajnice? Ako ne sme, aktivirati sve pauke u gradu a kolovođe privesti. Narod treba da uzme g....ve motke protiv taksista, jer oni nisu narod. Oni su taksisti.

misko

pre 5 godina

I umesto da se protestuje zbog tehnickih pregleda i ostalih drustvenih pojava...pa o ostali gradjani da im se pridruze.. Oni kao da su u 20. veku i to u 60-tim godinama..

Ljuba

pre 5 godina

Zasto ne protestuju na izlazu iz Beogradskog aerodroma koji je pun divljih taksista?Zasto od tamo ne krenu sa strajkom?Pre sat vremena javlja kolegenica dolazi iz Holandije nosi sa sebi kacket sa holandskom zastavom iako je srpskinja cim su je videli ne moze od divljaka da izadje salecu je kao muve.Zvala je obicne taksi sluzbe i kada je rekla da je na aerodromu svi su joj odgovorili"Nemamo vozila vidite sa vozilima na aerodromu".

Sa jedne strane "drzava" trazi da joj se sve lepo placa cak i dva puta godisnje tehnicki pregled a sa druge strane "nema snage" da se obracuna sa 20-ro divljih taksista koji su tu decenijama na glavnom aerodromu u glavnom gradu drzave kandidata za Evropsku uniju.

Korumpirana raspala rupetina od drzave na kubik.

Gagi Bakson

pre 5 godina

Kakva glupost ? Taksisti traže da se isključi internet aplikacij Car go. Eto, ja imam svoj butik, tom logikom, treba da organizujem butikaše na protest, smetaju nam tržni centri i hipermarketi. Vlada im mora zabraniti rad..... hehehe
Taksisti su mnogo nerealni. Ne znam zbog čega su privilegovani. Trebalo bi napraviti sistem, da svaki građanin može biti taksista ako ima adekvatan auto i potrebne kvalifikacije i želju da to radi.
Ako im Vlada izađe u susret, tek će biti zatvarana Slavija, mi preduzetnici imamo mnogo više od 2000 vozila.

duško

pre 5 godina

žao mi je što nemam šleper, pa da ga navezem na kapiju nekom taksisti i izvinim mu se što ne može da izveze auto i taj dan da radi. pa mu još objasnim kako je to jedini način da ostvarim neka svoja prava

NikolaD

pre 5 godina

Ono sto taksisti zele je zastita od slobodnog trzista u stvari. Zele na silu da dobiju monopol u stvari.
Zamislite kada bi svako udruzenje privrednika trazilo ovo (kao sto neko u komentarima rece za pekare)?
Kada bi udruzenje zemljoradnika zahtevalo da niko osim njihovih clanova ne sme da seje kulture koje oni seju?
Potpuno neverovatno.
Postoji samo jedan zahtev koji je u redu a to je da im se vozila priznaju u osnovna sredstva.
Ovo sa licencama je potpuna nebuloza i korak u smeru monopolizacije trzista, oni bi zeleli da dobiju taj ekstra profit u vidu licenci koje bi pri odlasku u penziju mogli da prodaju za ogroman novac ili da te licence naslede njihova deca ili da na bilo koji drugi nacin trguju njima.
Koji radnik u Srbiji ima takvu pogodnost?
Sta je sledece, strajk dragstora koje ce traziti zatvaranje on line prodavnica?

Globtroter

pre 5 godina

Sada sam se provlačio zbog njihovog protesta i iznervirao se. Ali ajde, svako ima pravo na protest.

Ako uključiš mozak tema je prilično zanimljiva. Saznao sam za aplikaciju Car:GO i diskutabilno je kako Država Srbija naplaćuje porez prevoznicima i firmi čija je aplikacija koja je možda registrovana i u inostranstvu. Preko Paypala se kupuju krediti od kojih plaćaš vožnju. Hm? Ali nešto mi govori da ni taksisti ne plaćaju porez, tako da nisu ni oni cvećke. Znamo svi da nisu želeli da uvedu fiskalne račune, šta dalje reći.

Interesantno je da se zalažu i da se promeni zakonska odredba koja ne dozvoljava ponovno dobijanje taksi licence ljudima koji je izgube. Odredba deluje ispravno, a onda staviš prst na čelo i pitaš se a gde je slična odredba za visoke javne funkcije, da ne možeš da budeš na visokoj javnoj funkciji ako si u prošlosti pravosnažno krivično osuđivan, ako nemaš minimum kvalifikacija, da ne možeš da imaš više javnih funkcija. Da li ste svesni da u Srbiji postoje predsednici opština koji su bivši osuđivani kriminalci. Onda grešni taksista deluje kao najmanji problem, zar ne?

likbgd

pre 5 godina

Genijalno! Taksisti protestuju tako sto zagorcavaju zivot obicnim ljudima, od kojih mnogi zive znatno losije od vecine taksista, a posle ocekuju da ti isti ljudi koriste njihove paprene usluge.
Ne ulazeci u opravdanost protesta, ako su nezadovoljni odlukama gradske vlasti pa sto lepo ne blokiraju gradsku skupstinu da niko ne moze da udje niti da izadje. Ovi koji odlucuju o javnom prevozu niti se ikad voze gradskim prevozom niti se voze taksijem, imaju sluzbene automobile sa blinkerima i vozacima i uopste ih ne dotice to sto su ovi blokirali pola grada.
Protestom njih blokirajte a ne obican narod i nemojte se posle cuditi zasto ljudi imaju misljenje o vama kakvo imaju.
Cast postenim taksistima!

ISKRIČAVA ČIVAVA

pre 5 godina

Internet je ugasio mnoga radna mesta. Neka su postala prezasicena, a neka više ne donose isto novca kao pre. Podsećaju me ovi taksisti na Seku Sabljic u Maratoncima kad mrzi ton film.

Stanoje

pre 5 godina

Koja bahatost. Tražiti od države da spreči konkurenciju. Alo bre, za početak nabavite nova kola, perite ih svaki dan nakon smene, ne pušite u njima, nosite neko lepo odelo i rukavice, budite nasmejani kad udje mušterija, ne kradite kad udje stranac ili neko iz unutrasnjosti i nesto najodvratnije, ugasite tog dispecera kad vam udje mušterija!

emil

pre 5 godina

Dodati i zahtev za profesionalizaciju poziva. Ukinuti takozvane preduzetnike i uvesti obavezu registracije firme kao doo. Uvesti obavezu uniformnih vozila i zabraniti upotrebu za privatne svrhe.

zorz

pre 5 godina

Zaštićeni ko beli medvedi, eeej taksista ne može biti bilo ko, nego samo onaj sa saobraćajnom školom, a to isto ne važi i za vozače GSP - a!

vampirbg

pre 5 godina

I opet gradska vlast ne cini nista. Ne moze 100-150 ljudi da ometa 2 miliona. Imate Parking servis pa nek radi pauk. Takodje, prekrsajne prijave protiv svih taksista koji su se parkirali na Slaviji (koliko parkiranje u kruznom toku nosi bodova?)... Alko test za svakog od njih (garantovano je bar jedan popio nesto) i suspendovanje dozvole svima koji imaju vise od 0 promila. Ako njihove akcije nemaju posledice naravno da ce i dalje maltertirati ceo grad. Moze im se.

Dundjer

pre 5 godina

Eto prilike za popunu budžeta. Pošto je protest neosnovan ispada da je na sred najprometnijeg dela grada divljački parkirano 2000 (ili koliko već) automobila. Dizanje i odnošenje jednog vozila košta cirka 100 evra...puta dve hiljade...puta dana protesta...
I ovde nisu uračunate kazne za ometanje saobraćaja i ugrožavanje bezbednosti.
Bojkot svih taksi jajara.

Aleksandar

pre 5 godina

Ali znao sam da ce doci do radikalizacije protesta.

Molim gospodina predsednika Aleksandra Vucica, da dozvoli taxistima da plate taj porez koji duguju prema drzavi jer su se odlucili koliko vidim da radikalizuju protest, jer ih Drzava Srbija ne razume, da obican narod mozemo da ide na posao i da se saobracaj odvija nesmetano.

stanislav

pre 5 godina

Može li tako svako ko je nezadovoljan da blokira grad i maltretira građane?
Zar za ovakve skupove ne treba najava protesta, određwno mesto ili trasa.
Parkirati automobile i maltretirati ceo grad je zaista sramno. Time sigurno neće steći ničiju naklonost. Naprotiv. Eto ljudi već pišu - jedva čekamo Uber. Ne slažem se uvođenjem ubera ali su i taksisti postali nepodnošljivi. Policija mora da izađe i obezbedi normalan saobracaj u gradu.

ToMa

pre 5 godina

Mislili iz auto industrije da su vozila na tečno gorivo pobedila ona električna, ali su se prevarili, krenule strože kontrole izduvnih gasova i eto ponovo zahteva za električna hibridna vozila. Tako i sa taxi prevoznicima u BG, krenuti sa strožim kontrolama, inspektori kao obični putnici da se voze taksijem i da se uvere u kvalitet usluga, kontrola ispravnosti vozila i ostalo. Koliko sam ja primetio taxi prevoznici ne naplaćuju po kilometrima već po vremenu provedenom u taksiju, taksimer otkucava i kad stoji na semaforu. Neki taksi prevoznici čim primete da ste stranac ili iz drugih delova srbije onda lupnu cenu. Ne može se konkurencija, bilo kakva, zabraniti zbog toga što je nekom konkurencija, već samk ukoliko se ne predržava zakona.

Xole

pre 5 godina

Vaš protest je imao potpuni kontra efekat. Navukli ste još veću mržnju građana, a uz to ste nam izreklamirali povoljniju opciju. Hvala :)

Bob

pre 5 godina

Kako sam shvatio, JA SAM TAKSISTA I VISE NE MOZE NIKO DA BUDE. a gde je tu zdrava konkurencija.
(Bob, 10. maj 2018 08:22)

Lepo pise da se ne zale za broj vozila vec broj vozaca na jednom vozilu. Dakle, ja kupim kola i zaposlim 3 coveka i moj auto radi 24h. Ne zelim da ih branim samo mislom da nisi skapirao poentu. Najgore od svega je to sto u ovakvim sluvajevim ispastaju oni koji nemaju veze ni sa cim.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (johnny b, 10. maj 2018 08:54)

Pa sta ako jedan auto voze i trojica. Dok god firma uredno placa porez, prijavi zaposlene i placa sve dazbine moze i 10 ljudi na jedan auto. A samim tim ce biti i manje guzve u saobracaju.

JaSam

pre 5 godina

Mislim žao mi je i taksista. Ali kao korisniku aplikacije jako mi je teško da se vraćam na zvanje call centra ili zaustavljanje taksi vozila na ulici. Da ne spominjem vođenje računa o tome da ni slučajno po dolasku u BG nakon putovanja ne ulazim u taksi vozila blizu autobuske i železničke stanice, aerodroma...

Predrag

pre 5 godina

Podrška. Imam jedan predlog za taksiste: pre sledećeg protesta neka pozovu da im se pridruže vlasnici vozila starijih od 15 godina. Verujem da će se veliki broj ljudi odazvati. Vlasnik sam vozila starijeg od 15 godina i neću da me država tera dva puta godišnje na papreno skupi tehnički pregled (kako najavljuju jedan tehnički pregled će koštati 30 EUR).

Man United se voli, za druge se navija.

pre 5 godina

Taxisti, advokati i "navijači" jedini u stanju da ucene državu.
(Pedu, 10. maj 2018 08:34)

Tako je - ko nam je kriv sto nas 2 miliona sedimo i kukamo po drustvenim mrezama i forumima.

Xobotnica

pre 5 godina

Како то функционише у Русији...до пре неколико година као код нас. А сада господски, апликација, наручиш такси, бираш класу, економ, бизнис, комби и сл. Покаже ти цену, доступна возила у близини. Када притиснеш дугме видиш возило на карти како ти прилази. Бираш начин плаћања, онлајн, кеш. Нема мувања, нема нервирања. Завршио вожњу, дајеш оцену од 1 до 5 ако хоћеш. Наравно, оне са лошим оценама више нико не шаље. То показује како се примењује знање, култура и технологија против лоповлука и примитивизма. Возила нова, чиста, намирисана.

Pex

pre 5 godina

Sto se mene tice ovde nema niceg novog.Taksi je posao koji svako moze da radi, i zato ih ima toliko. Ovo ponasanje je preslikana bahatost i primitivizam i sebicluk koju svakodnevno vidjam u soabracaju vidjam od strane taksita.Oduvek govorim da bi taksi trebalo ukinuti, podeliti obrazovanim i zahvalnim ljudima da rade taj posao,tako da mi promena situacije bas prija i nalazim veliku satisfakciju u ovome.Posle ovih protesta cuo sam za aplikaciju i voleo bih da ih jos udje na trziste jer to se zove trzisna ekonomija.Taksisti,srazmerno svom nivou obrazovanja i sveseti (i dosta vise, cast izezecima ja ih nisam nikada sreo te izuzetke,dakle svakako je vecina u pitanju) ne razumeju osnovne postulate civilizovanog sveta i zato gledamo ovo sto gledamo. Svet napreduje zato sto su na ceni ,znanje,rad i pamet a ne primitivizam i nasilje.Zato je neko smislio aplikaciju, uzima novac, svi su zadovoljni,a ovi silom pokusavaju da nateraju ljude da ih makltretiraju i kradu.Kod svakog tehnoloskog napredka postoje nazadni elementi koji maltretiranjem pokusavaju da zadrze svoju poziciju.Imaju srece da zive u korumpiranoj Srbiji pa imaju sanse,a u svetu bi odavno bili reseni. Ja pokusavam da napravim analogiju sa onim cime se bavim i zamisljam da sam svaki put kada bi doslo do promene na trzistu,izlazio na ulicu ili na neki nacin bloikirao druge ljude.A pa ne,nego sam ucio,prilagodjavao se i pravio konkurenciju drugima.Sada prodajem pamet i znanje Englezima i Amerima.Ucite deco i bezite od ovoga

dipl.ing

pre 5 godina

Gospodo vozači taksija, nemate prava da potpuno blokirate ulice! Nešto se ne sećam velikih protesta fiksne telefonije kada se pojavila mobilna telefonija i preuzela vodecu poziciju! Gospodo vozači, nađite način da se prilagodite ili tražite drugi posao!

Iz ugla

pre 5 godina

Убер је одлично решење. Ко не жели конкуренцију и крши закон због тога у затвор.

pera

pre 5 godina

more,da li ste videli cene goriva od jutros? Uopste me se ne tice zbog cega ovi strajkuju,smatram da svi vozaci treba da urads isto iz milion razloga

ivan

pre 5 godina

Molio bih nekog taksistu da me koriguje ako mi logika nije ispravna. Zanima me kako CarGo vozač može da zaradi ako vozi sa nižom cenom od taksiste? Ako im osporavate to što tvrde da nisu taksisti značilo bi da po vama jesu taksisti. Ako jesu onda sigurno imaju iste troškove kao i taksisti. Iz ovoga mogu da zaključim da oni sa istim troškovima voze za nižu cenu. Na osnovu ovoga opet mogu da zaključim samo to da je cilj protesta zaštita monopola što odgovara samo vama taksistima i nikom drugom. Vi ste paušalci i povećanje prihoda u vašoj delatnosti za državu nema značaja.

EU Citizen

pre 5 godina

Lepo ih zaustaviš, napuniš marice, a kola odvezeš na parking, i gotovo. Niko nema prava da zbig svojih partikularnih interese ucenjuke vladu ili bilo koga preko leđa građana. Ulice se blokiraju protestima kada pada vlada ili počinje građanski rat. U svim ostalim slučajevima, u normalnim državama (a socijaldemagoška EU, ili barem većina njenjih clanica koje iz populističkih razloga isto ne intervenišu, svakako nisu ni simbol normalnosti ni uzor ekonomskog i društvenog uspeha), policija je dužna da ulice održi slobodnim za saobraćaj, uz stepen prisile koji je zadatku primeren.

Мики

pre 5 godina

Таксисти су у праву једино и искључиво уколико траже да имају иста обавезе према држави као и остали који желе да се баве истим послом.Све остало што траже они не могу да одређују.

Elem

pre 5 godina

A da li ce kada se izbore za svoja prava to da se preslika i na putnike u vidu npr. korektnijih auta? (nisam mislio na poslednju generaciju luksuznih limuzina ali neki auti su zaista zabrinjavajuci)...mislim...oni ce se izboriti za bolje uslove, to je neminovno jer blokada je uvek donosila rezultate...

Taksista

pre 5 godina

Za sve one koji u komentarima prizivaju pauk, komunalnu itd. Mi smo štrajk najavili u zakonskom roku. To što je SNS udario blokadu medija pa vi niste informisani o tome nije do nas. Poštujte demokratsko pravo na štrajk. Kada bi isto uradili iz GSP, hitne pomoći, zdravstva uopšte, policije garantujem za 7 dana bi popustili pred zahtevom da im plate budu duplo veće. Retki su oni koji mogu da nateraju državu da ih čuje. Mi smo jedni od tih.

CATAPA

pre 5 godina

Veći deo Srbije ovakvi problemi ne dotiču. Ne koriste taksi, voze se kakvim takvim javnim prevozom ili idu peške. Srećom žive i u malim, sve manjim gradovima jer svi odoše za Beograd u kome je nepodnošljivo.

Miroslav

pre 5 godina

Zalosno je citati ove ostrascene komentare protiv taksista.Ljudi su iskljucivi i previse generalizuju stvari.Da bi neko saznao sustinu problema koje taksiste muce,trebaju i sami da budu taksisti.To danas i nije problem s obzirom da na taksiju rade ljudi raznih zanimanja koji su nazalost ostali bez posla.I sam sam radio kao taksista 13 godina u Nisu,osetio na svojoj kozi kako sve to izgleda i na kraju pobegao glavom bez obzira iz ove drzave.Zvuci apsurdno,ali taksisti godinama traze od drzave samo da sprovodi postojece zakone i nista vise od toga.I na kraju,dobrih i losih ljudi ima u svakoj bransi,ne mislite valjda da su kod vas na poslu svi dobri i posteni.Sve je stvar licnog vaspitanja.

wof

pre 5 godina

Sve ovo ukupno dođe kao jedna velika promocija te neke aplikacije ili šta već Car Go ili Uber...pojma nemam prvi put čujem za to ali sad ću da proverim šta je.

rade

pre 5 godina

Taxi usluge u Beogradu su skuplje nego u vecini gradova u evropi.Neka neko uporedi samo cene taxi usluga u Srbiji koja su duplo ako ne i vise jeftinija.A ljudi placaju istu cenu benzina i ostalih taksi.Pa ce zakljuciti koje dranje ovde.

Jordan

pre 5 godina

Molim vas da odmah izađete u susret svim njihovim zahtevima. Znate kako su nas ponizili kad smo hteli da im uvedemo fiskalne kase? Dokazali su da su pored navijača, advokata i oni jači od države.

johnny b

pre 5 godina

Kako sam shvatio, JA SAM TAKSISTA I VISE NE MOZE NIKO DA BUDE. a gde je tu zdrava konkurencija.
(Bob, 10. maj 2018 08:22)

Lepo pise da se ne zale za broj vozila vec broj vozaca na jednom vozilu. Dakle, ja kupim kola i zaposlim 3 coveka i moj auto radi 24h. Ne zelim da ih branim samo mislom da nisi skapirao poentu. Najgore od svega je to sto u ovakvim sluvajevim ispastaju oni koji nemaju veze ni sa cim.

Ivan

pre 5 godina

Ali se oni ipak bore za nesto. Ma kako to bilo malo i beznacajno pokusavaju da ostvare svoje zahteve. Nama se drzava topi kao sneg u prolecea a vecina cuti, trpi i psuje njih 200 koji su izasli na protest. Sutra ce isti komentari biti prema lekarima, nastavnicima, otpustenim radnicima sve dok kolektivno ne zavrsimo na raznju umesto praseta.

Blokada kapitalnih infrastrukturnih objekata

pre 5 godina

Što nisu blokirali Beograd na vodi? A ako mi ni to ne bi uspelo, da radikalizuju protest tako što bi blokirali izgradnju metroa?

Goran

pre 5 godina

Preprecite malo put da ne mogu audijem uci u krug vlade da guzonje i foteljasi istegnu noge do vlade koristan je hod da ne dobiju od sedenja i hemoroide zato i vodja juce u Moskvi seta.

BG stanovnik

pre 5 godina

Predsednik izjavio neman snage da se borim protiv huligana ili je u pravu ili I'ma procenata od njih( valjda cete ovo objavite ili ste svi postali botovi zavisno of velicine sendvica )

Pera ložač

pre 5 godina

@subjektivni
Vozim auto 2002 godište na plin nemam nikakav dpf ni slično,redovno servisiram,zamenio amortizere,spone,silen blokove i sad bi ti mene terao dva puta godišnje na tehnički.Auto savršeno utegnut i ispravan.Ima mnogo novijih automobila koji su u mnogo gorem stanju tako da je ova uredba napravljena samo za uzimanje para i ništa drugo.Svi se prave nešto mnogo pametni a ne shvataju suštinu problema.

Spyderco

pre 5 godina

Hoće li divlji taksista Mercedes R klase bez TX tablica nakon pola decenije redovnog rada kod trga republike biti uklonjen konačno sa ulice?
(Aleksa, 10. maj 2018 09:28)

Nikada zemljače. Taj čovek je legenda, ima oko 6 banki a putnike pljačka bar jedno tri decenije. Inače na Trgu republike, na autobuskom stajalištu i preko puta ispred Narodnog pozorišta, pored njega tu uredno stoji još jedno 6-7 takvih (stalno iste njuške) sa nešto jačim kolima, mercedesi E klase ili Pasati, i niko im ništa ne može. Mislio sam da će da ih rasteraju kada je otvoren hotel Marriott, ali jok. Kao što reče predsednik, država je nemoćna.

Sasa

pre 5 godina

Podrska za taksiste. Moze CarGo da pruza usluge, ali ako njegovi vozaci ispune iste uslove koje moraju da ispune i beogradski taksisti. Takodje, broj taksista je ogranicen, mnogi cekaju dozvolu godinama, pa bi to morali da cekaju i CarGo vozaci. CarGo ne moze da pruza usluge van svog sedista, odnosno van Beograda, a rade to sto je suprotno odredbi Zakona o turizmu na koju se pozivaju. Ova odredba uredjuje limo servis, a CarGo to svakako nije. CarGo je nacin da se zaposle tzv. “divljaci”, odnosno svi oni “taksisti” koji su do sada radili bez dozvole, naplacivali preko tarife i bezali od Komunalne policije.

JaPaJa

pre 5 godina

@Vlada
Pa, Vlado i Vlada dozvoljava otvaranje raznih veletrgovina, fabrika i dr zbog kojih je MNOGO ljudi ostalo bez posla ili im je ugrozena egzistencija zbog istih.
Botino, otvori oci!

Radikalni naprednjak

pre 5 godina

Štrajk će trajati do ispunjenja zahteva. Jači smo od države. Dokazali smo to kad su hteli da nam nametnu fiskalne kase. I nemoj da fontana počne da peni.

pop

pre 5 godina

Nije posteno samo fontana da radi,predlazem da se osnuje sindikat za fontane u Beogradu,koji ce da stiti prava svih koji rade.Jadna i nezasticena fontana,radi i po kisi i po suncu,bez ikakvog prava na strajk.Politicari donesite sto pre zakon o radu i zastiti beogradskih fontana.Hvala za razumevanje.

Advokat

pre 5 godina

Podrška taksistima. Uopšte ne znam zašto štrajkuju niti me to interesuje i naročito mi ne pada napamet da to saznajem iz dirigovanih medija, samo hoću da im pružim podršku kao jednoj od retkih branši pored nas advokata koja ume da se izbori za svoje interese. Kada bi ostatak društva bio tako odlučan, organizovan i solidaran, ne bi država radila ovo što radi ni penzionerima, ni lekarima, ni radnicima...

ToMa

pre 5 godina

Na komenatare nekih koji ovde tvrde da kompanija CAR:GO vrši nezakonito sviju delatnost ne bih rekao da je to tačno. Koliko sam ja razumeo kompanija CAR:GO nije registrovana za pružanje usluga javnog prevoza, nego za pružanje privatnih usluga iznajmljivanja vozila i vozača svojim klijentima. Kada se regustrujemo putem aplikacije mi postajemo klijenti kompanije sa pravom iznajmljivanja njihovih vozila i vozača, i to je moje pravo koje niko ne može zakonom da mi uskrati.

scorpio

pre 5 godina

subjektivni, ti si verovatni neka nova vrsta proroka, pa iz par recenica ti se javi dal je neko skinuo filter ili kat ili sta god... to nek utvrdi tehnicki i 3x godisnje neka gleda , ovde je problem cena. ako kosta 30+ € jedan tehnicki plus drugi toliko to je preko pola registracije za auto do 1.3 cm3 ... dakle , glavni problem je cena a ne pregled , ja vozim stariji auto i nemam pritiv pregleda nista ali cena je nenormalna za nase uslove, mada, nije zgodno ni da ti 2 puta godisnje treba po dan od odmora da bi registrovao auto...

Rodrigez

pre 5 godina

Podrzavam konkurenciju ali podrzavam i coveka. I taksisti su ljudi, imaju porodice, decu, rashode za skolu, cipele, knjige. Ne mozete od jednom doci i reci od sad UBER. A taksisti? ... pa nek se snadju i oni i deca im, kako ko stigne.
Po meni moze UBER ali za 10, 15 godina. U protivnom pravite od ljudi socijalne slucajeve a samim tim sponzorisete ambijent za jos veci kriminal i crnu berzu. Programer sam, nisam taksista, jedan ortak mi je taksista i razumem te ljude. A vama ako je skuplje nego UBER put pod noge. I jos ne mogu da verujem da se bunite zato sto se u Srbiji neko buni. Majko moja. Da je pameti pa da se svi, svakog dana bunite kao taxisti jer vas sistem tretira tako kako vas tretira. Pozdrav iz Nemacke, zemlje gde danas svako ima pravo na zivot, na dostojanstvo, na koru hleba, na radnicka i gradjanska prava.

Deni

pre 5 godina

Bezobrazno! Saobraćaj u gradu je ionako u haosu, samo je ovo nedostajalo. U BG je najgori taksi prevoz u Srbiji, a i mnigo šire. Zbog vlasti koja ne ume ili ne želi da reši problem sa taksistima.

Janko

pre 5 godina

Lako je odkloniti blokadu puta taksista.AV predsedniku udruzenja taksista gurne u dzep 10.000 evra pod uslovom do kraja njegovog mandata da ne bude vise protesta.

Petar

pre 5 godina

Zasto sad na teren ne izadje komunalna policija i izda kazne za neporopisno zaustavljanje i parkiranje svakom ponaosob,kao sto je meni izdala u iznosu od 5000rsd pre neki dan za par min.

Mekenzijeva je blizu,mogu se prosetati.

Slepci.

Vasilje

pre 5 godina

Ajd sad da seljaci i nakupci strajkuju protiv Maxija, nezaposleni protiv zaposlenih, navijaci Partizana protiv navijaca Zvezde, salterski sluzbenici protiv e-bankinga, crnke protiv plavusa.....

Dragan

pre 5 godina

Ovo je nasilje koje država treba da spreči I sankcioniše. Gde su sada pauci da nose napropisno parkirane automobile u Nemanjinoj, Bul.oslobođenja, Slaviji, Kralja Milana....
Ko će odgovarati za štetu nanetu građanima koji nisu mogli da koriste blokirane ulice, koji su zakasnili gde su krenuli.
Tražim od nadležnih da spreče svaki pokušaj blokiranja ulica, ne samo danas nego I ubuduće I to od bilo koga ko se usudi da ih nedozvoljeno blokira. Dragan sa Slavije

Ненад

pre 5 godina

Разјурити то све, ко се буни ухапсити, тако се то ради у нормалним државама. А да, ово је Србија!

samo napred

pre 5 godina

70% vas koji ste protiv taksista pojma nema sta je CAR GO.
Bravo za solidarnost taksista i treba svima koji sede po internetu i prazne se da budu primer.

grad

pre 5 godina

Apsolutna podrška taksistima u odbrani njihovih radničkih prava.Jeste da su izazvali saobraćajni kolaps u Beogradu,ali to se dešava često,tako da ovo nije ništa novo.

Kole

pre 5 godina

Zvanično 6500 taksista, a realno po 2000-3000 u saobracaju. Svaki taksista bi čim uđe da radi morao da se uloguje na uređaj koji očitava neka gradska služba i onda bi se znalo koliko ih je u poslu. Ako ih nema dovoljno, mogu da uđu drugi zainteresovani kojima bi grad trenutno davao dozvolu za rad. Dozvoliti taxistima da zaposle nekoga i da auto radi non stop. Cene su veće nego u Milanu gde sam bio u aprilu. Stotine fabrika je zatvoreno i radnici završili na ulici. Ne sećam se da su se taxi. bunili, a bili su najglasniji protiv Miloševica u borbi za kapitalizam. E pa došao je, ali za sve.

informacija

pre 5 godina

Strajk protiv aplikacije!! Sutra ce neko da strajkuje protiv Vibera!!! Komaaa
(brzi_ gonzales, 10. maj 2018 10:19)

Ne štrajkuju protiv aplikacije nego protiv nelojalne konkurencije.

Halo Bing

pre 5 godina

Taksisti ko vama brani da napravite svoje aplikacije? Bas zbog ove agresivnosti danas sam otvorio CAR:GO nalog. Zivite u 21. veku naviknite se...
Pa postoje razne aplikacije,ali cinjenica je da ovaj CAR nije registrovan za taxi prevoz vec za totalno drugu stvar,znaci krse zakon. To je jutros gostujuci na N1 priznao ipomocnik ministra saobracaja ali ne zna ko tu treba da intervenise. Znaci stvarno koma.
Sto se tice broja zaposlenih po kolima nije mi jasno sto se taksisti bune. Kod nas u Uzicu vecina taxi vozila ima po dva prijavljena vozaca,naravno placaju se doprinosi,kontrole su svakodnevne,policija,komunalci,inspekcije...

Alex

pre 5 godina

@Advokat
Aposultno se slauzem sa Vama. Puna podrska taksistima. Vi sto pricate za slobodno trziste, da je uredjena rdzava, kao sto su tzv. zapadne demokratije, pre svega bi se ogranico broj taksista, lekara, advokata, da bi oni koji rade taj posao mogli od tog posla i da zive.
Sve ovo se radi (tzv slobodno trziste), kako bi se radnicka klasa i srednji sloj potpuno devastirao. I navescu primer, koji mi je ispricao moj kum. U USA, odakle i dolaze ove aplikacije (i gde "kajmak" pokupi verovatno vlasnik aplikacije) je bio veliki broj samoubistava medju taksitima. Jer su takisti u Nujorku morali da daju skoro 200000 USD da bi uopste mogli da voze. Uzimali su kredite, ulagali svoje ustedjevine, da bi se onda pojavili "neki novi klinci", koji sve to nisu morali. Pa sigurno je da je i ovde kod nas isti takav slucaj. Neverovatno smanjis pocetne troskove, dajes mogucnost da svi mogu da taksiraju, da spuste cenu svoje usluge i bas te briga. Kaa liberalna ekonomija. A u stvari samo smo sa malo šalili.

Pekar Mile

pre 5 godina

Ja ću sa svojim pekarima da protestujem takođe. Da se ukine lanac pekara Mimi jer su najjeftiniji i da se ograniči broj pekara u gradu da ne prelazi cifru od 15 po opštini. Na šta to liči tolike pekare da se otvaraju. Sad ću da blokiram Slaviju pa da vidimo.

Bokio

pre 5 godina

Pa da pocnemo.
Sramota!
Dignu cene goriva, dignu cene registracije, 2x tehnicki, i NISTA. A ovi naprave haos u gradu zbog Predloga izmene zakona o prevozu putnika, i "UBER-a"...

Subjektivni

pre 5 godina

Podrška. Imam jedan predlog za taksiste: pre sledećeg protesta neka pozovu da im se pridruže vlasnici vozila starijih od 15 godina. Verujem da će se veliki broj ljudi odazvati. Vlasnik sam vozila starijeg od 15 godina i neću da me država tera dva puta godišnje na papreno skupi tehnički pregled (kako najavljuju jedan tehnički pregled će koštati 30 EUR).
(Predrag, 10. maj 2018 07:44)

Ja baš mislim da treba da te teraju dva puta na tehnički (za neku normalniju cenu), jer si bahat kao taksisti. Ne sumnjam da i taj jedan tehnički godišnje odradiš ispod žita, razmišljajući samo kako tebi da bude dobro, pa i neke kvarove koji deluju sitno i ne središ, jer "može da se tera i sa tim".

Dva puta na detaljni pregled, uz to i pregčed izduvnih gasova i svega - ako si skinuo npr filter za izduvne gasove na dizelašu (što masovno rade) jer je skup deo - da te oderu 100 puta više od cene pregleda.

A što se tiče taksista - u Finiksu je ovih dana krenuo da radi samovozeći taksi. Ili se prilagodite ili gledajte kako vam se profesija gasi. Ko taxi udruženju brani razvoj aplikacije kao car:go?

misko

pre 5 godina

I umesto da se protestuje zbog tehnickih pregleda i ostalih drustvenih pojava...pa o ostali gradjani da im se pridruze.. Oni kao da su u 20. veku i to u 60-tim godinama..

Dragan

pre 5 godina

Ovo je nasilje koje država treba da spreči I sankcioniše. Gde su sada pauci da nose napropisno parkirane automobile u Nemanjinoj, Bul.oslobođenja, Slaviji, Kralja Milana....
Ko će odgovarati za štetu nanetu građanima koji nisu mogli da koriste blokirane ulice, koji su zakasnili gde su krenuli.
Tražim od nadležnih da spreče svaki pokušaj blokiranja ulica, ne samo danas nego I ubuduće I to od bilo koga ko se usudi da ih nedozvoljeno blokira. Dragan sa Slavije

Halo Bing

pre 5 godina

Taksisti ko vama brani da napravite svoje aplikacije? Bas zbog ove agresivnosti danas sam otvorio CAR:GO nalog. Zivite u 21. veku naviknite se...
Pa postoje razne aplikacije,ali cinjenica je da ovaj CAR nije registrovan za taxi prevoz vec za totalno drugu stvar,znaci krse zakon. To je jutros gostujuci na N1 priznao ipomocnik ministra saobracaja ali ne zna ko tu treba da intervenise. Znaci stvarno koma.
Sto se tice broja zaposlenih po kolima nije mi jasno sto se taksisti bune. Kod nas u Uzicu vecina taxi vozila ima po dva prijavljena vozaca,naravno placaju se doprinosi,kontrole su svakodnevne,policija,komunalci,inspekcije...

Sasa

pre 5 godina

Podrska za taksiste. Moze CarGo da pruza usluge, ali ako njegovi vozaci ispune iste uslove koje moraju da ispune i beogradski taksisti. Takodje, broj taksista je ogranicen, mnogi cekaju dozvolu godinama, pa bi to morali da cekaju i CarGo vozaci. CarGo ne moze da pruza usluge van svog sedista, odnosno van Beograda, a rade to sto je suprotno odredbi Zakona o turizmu na koju se pozivaju. Ova odredba uredjuje limo servis, a CarGo to svakako nije. CarGo je nacin da se zaposle tzv. “divljaci”, odnosno svi oni “taksisti” koji su do sada radili bez dozvole, naplacivali preko tarife i bezali od Komunalne policije.

emil

pre 5 godina

Dodati i zahtev za profesionalizaciju poziva. Ukinuti takozvane preduzetnike i uvesti obavezu registracije firme kao doo. Uvesti obavezu uniformnih vozila i zabraniti upotrebu za privatne svrhe.

vampirbg

pre 5 godina

I opet gradska vlast ne cini nista. Ne moze 100-150 ljudi da ometa 2 miliona. Imate Parking servis pa nek radi pauk. Takodje, prekrsajne prijave protiv svih taksista koji su se parkirali na Slaviji (koliko parkiranje u kruznom toku nosi bodova?)... Alko test za svakog od njih (garantovano je bar jedan popio nesto) i suspendovanje dozvole svima koji imaju vise od 0 promila. Ako njihove akcije nemaju posledice naravno da ce i dalje maltertirati ceo grad. Moze im se.

Globtroter

pre 5 godina

Sada sam se provlačio zbog njihovog protesta i iznervirao se. Ali ajde, svako ima pravo na protest.

Ako uključiš mozak tema je prilično zanimljiva. Saznao sam za aplikaciju Car:GO i diskutabilno je kako Država Srbija naplaćuje porez prevoznicima i firmi čija je aplikacija koja je možda registrovana i u inostranstvu. Preko Paypala se kupuju krediti od kojih plaćaš vožnju. Hm? Ali nešto mi govori da ni taksisti ne plaćaju porez, tako da nisu ni oni cvećke. Znamo svi da nisu želeli da uvedu fiskalne račune, šta dalje reći.

Interesantno je da se zalažu i da se promeni zakonska odredba koja ne dozvoljava ponovno dobijanje taksi licence ljudima koji je izgube. Odredba deluje ispravno, a onda staviš prst na čelo i pitaš se a gde je slična odredba za visoke javne funkcije, da ne možeš da budeš na visokoj javnoj funkciji ako si u prošlosti pravosnažno krivično osuđivan, ako nemaš minimum kvalifikacija, da ne možeš da imaš više javnih funkcija. Da li ste svesni da u Srbiji postoje predsednici opština koji su bivši osuđivani kriminalci. Onda grešni taksista deluje kao najmanji problem, zar ne?

Predrag

pre 5 godina

Podrška. Imam jedan predlog za taksiste: pre sledećeg protesta neka pozovu da im se pridruže vlasnici vozila starijih od 15 godina. Verujem da će se veliki broj ljudi odazvati. Vlasnik sam vozila starijeg od 15 godina i neću da me država tera dva puta godišnje na papreno skupi tehnički pregled (kako najavljuju jedan tehnički pregled će koštati 30 EUR).

Ljuba

pre 5 godina

Zasto ne protestuju na izlazu iz Beogradskog aerodroma koji je pun divljih taksista?Zasto od tamo ne krenu sa strajkom?Pre sat vremena javlja kolegenica dolazi iz Holandije nosi sa sebi kacket sa holandskom zastavom iako je srpskinja cim su je videli ne moze od divljaka da izadje salecu je kao muve.Zvala je obicne taksi sluzbe i kada je rekla da je na aerodromu svi su joj odgovorili"Nemamo vozila vidite sa vozilima na aerodromu".

Sa jedne strane "drzava" trazi da joj se sve lepo placa cak i dva puta godisnje tehnicki pregled a sa druge strane "nema snage" da se obracuna sa 20-ro divljih taksista koji su tu decenijama na glavnom aerodromu u glavnom gradu drzave kandidata za Evropsku uniju.

Korumpirana raspala rupetina od drzave na kubik.

Alex

pre 5 godina

@Advokat
Aposultno se slauzem sa Vama. Puna podrska taksistima. Vi sto pricate za slobodno trziste, da je uredjena rdzava, kao sto su tzv. zapadne demokratije, pre svega bi se ogranico broj taksista, lekara, advokata, da bi oni koji rade taj posao mogli od tog posla i da zive.
Sve ovo se radi (tzv slobodno trziste), kako bi se radnicka klasa i srednji sloj potpuno devastirao. I navescu primer, koji mi je ispricao moj kum. U USA, odakle i dolaze ove aplikacije (i gde "kajmak" pokupi verovatno vlasnik aplikacije) je bio veliki broj samoubistava medju taksitima. Jer su takisti u Nujorku morali da daju skoro 200000 USD da bi uopste mogli da voze. Uzimali su kredite, ulagali svoje ustedjevine, da bi se onda pojavili "neki novi klinci", koji sve to nisu morali. Pa sigurno je da je i ovde kod nas isti takav slucaj. Neverovatno smanjis pocetne troskove, dajes mogucnost da svi mogu da taksiraju, da spuste cenu svoje usluge i bas te briga. Kaa liberalna ekonomija. A u stvari samo smo sa malo šalili.

Man United se voli, za druge se navija.

pre 5 godina

Taxisti, advokati i "navijači" jedini u stanju da ucene državu.
(Pedu, 10. maj 2018 08:34)

Tako je - ko nam je kriv sto nas 2 miliona sedimo i kukamo po drustvenim mrezama i forumima.

Spyderco

pre 5 godina

Hoće li divlji taksista Mercedes R klase bez TX tablica nakon pola decenije redovnog rada kod trga republike biti uklonjen konačno sa ulice?
(Aleksa, 10. maj 2018 09:28)

Nikada zemljače. Taj čovek je legenda, ima oko 6 banki a putnike pljačka bar jedno tri decenije. Inače na Trgu republike, na autobuskom stajalištu i preko puta ispred Narodnog pozorišta, pored njega tu uredno stoji još jedno 6-7 takvih (stalno iste njuške) sa nešto jačim kolima, mercedesi E klase ili Pasati, i niko im ništa ne može. Mislio sam da će da ih rasteraju kada je otvoren hotel Marriott, ali jok. Kao što reče predsednik, država je nemoćna.

BG stanovnik

pre 5 godina

Predsednik izjavio neman snage da se borim protiv huligana ili je u pravu ili I'ma procenata od njih( valjda cete ovo objavite ili ste svi postali botovi zavisno of velicine sendvica )

pera

pre 5 godina

more,da li ste videli cene goriva od jutros? Uopste me se ne tice zbog cega ovi strajkuju,smatram da svi vozaci treba da urads isto iz milion razloga

Petar

pre 5 godina

Zasto sad na teren ne izadje komunalna policija i izda kazne za neporopisno zaustavljanje i parkiranje svakom ponaosob,kao sto je meni izdala u iznosu od 5000rsd pre neki dan za par min.

Mekenzijeva je blizu,mogu se prosetati.

Slepci.

Taksista

pre 5 godina

Za sve one koji u komentarima prizivaju pauk, komunalnu itd. Mi smo štrajk najavili u zakonskom roku. To što je SNS udario blokadu medija pa vi niste informisani o tome nije do nas. Poštujte demokratsko pravo na štrajk. Kada bi isto uradili iz GSP, hitne pomoći, zdravstva uopšte, policije garantujem za 7 dana bi popustili pred zahtevom da im plate budu duplo veće. Retki su oni koji mogu da nateraju državu da ih čuje. Mi smo jedni od tih.

Jordan

pre 5 godina

Molim vas da odmah izađete u susret svim njihovim zahtevima. Znate kako su nas ponizili kad smo hteli da im uvedemo fiskalne kase? Dokazali su da su pored navijača, advokata i oni jači od države.

Advokat

pre 5 godina

Podrška taksistima. Uopšte ne znam zašto štrajkuju niti me to interesuje i naročito mi ne pada napamet da to saznajem iz dirigovanih medija, samo hoću da im pružim podršku kao jednoj od retkih branši pored nas advokata koja ume da se izbori za svoje interese. Kada bi ostatak društva bio tako odlučan, organizovan i solidaran, ne bi država radila ovo što radi ni penzionerima, ni lekarima, ni radnicima...

Miroslav

pre 5 godina

Zalosno je citati ove ostrascene komentare protiv taksista.Ljudi su iskljucivi i previse generalizuju stvari.Da bi neko saznao sustinu problema koje taksiste muce,trebaju i sami da budu taksisti.To danas i nije problem s obzirom da na taksiju rade ljudi raznih zanimanja koji su nazalost ostali bez posla.I sam sam radio kao taksista 13 godina u Nisu,osetio na svojoj kozi kako sve to izgleda i na kraju pobegao glavom bez obzira iz ove drzave.Zvuci apsurdno,ali taksisti godinama traze od drzave samo da sprovodi postojece zakone i nista vise od toga.I na kraju,dobrih i losih ljudi ima u svakoj bransi,ne mislite valjda da su kod vas na poslu svi dobri i posteni.Sve je stvar licnog vaspitanja.

Deni

pre 5 godina

Bezobrazno! Saobraćaj u gradu je ionako u haosu, samo je ovo nedostajalo. U BG je najgori taksi prevoz u Srbiji, a i mnigo šire. Zbog vlasti koja ne ume ili ne želi da reši problem sa taksistima.

informacija

pre 5 godina

Strajk protiv aplikacije!! Sutra ce neko da strajkuje protiv Vibera!!! Komaaa
(brzi_ gonzales, 10. maj 2018 10:19)

Ne štrajkuju protiv aplikacije nego protiv nelojalne konkurencije.

Janko

pre 5 godina

Lako je odkloniti blokadu puta taksista.AV predsedniku udruzenja taksista gurne u dzep 10.000 evra pod uslovom do kraja njegovog mandata da ne bude vise protesta.

grad

pre 5 godina

Apsolutna podrška taksistima u odbrani njihovih radničkih prava.Jeste da su izazvali saobraćajni kolaps u Beogradu,ali to se dešava često,tako da ovo nije ništa novo.

JaPaJa

pre 5 godina

@Vlada
Pa, Vlado i Vlada dozvoljava otvaranje raznih veletrgovina, fabrika i dr zbog kojih je MNOGO ljudi ostalo bez posla ili im je ugrozena egzistencija zbog istih.
Botino, otvori oci!

Blokada kapitalnih infrastrukturnih objekata

pre 5 godina

Što nisu blokirali Beograd na vodi? A ako mi ni to ne bi uspelo, da radikalizuju protest tako što bi blokirali izgradnju metroa?

samo napred

pre 5 godina

70% vas koji ste protiv taksista pojma nema sta je CAR GO.
Bravo za solidarnost taksista i treba svima koji sede po internetu i prazne se da budu primer.

CATAPA

pre 5 godina

Veći deo Srbije ovakvi problemi ne dotiču. Ne koriste taksi, voze se kakvim takvim javnim prevozom ili idu peške. Srećom žive i u malim, sve manjim gradovima jer svi odoše za Beograd u kome je nepodnošljivo.

Rodrigez

pre 5 godina

Podrzavam konkurenciju ali podrzavam i coveka. I taksisti su ljudi, imaju porodice, decu, rashode za skolu, cipele, knjige. Ne mozete od jednom doci i reci od sad UBER. A taksisti? ... pa nek se snadju i oni i deca im, kako ko stigne.
Po meni moze UBER ali za 10, 15 godina. U protivnom pravite od ljudi socijalne slucajeve a samim tim sponzorisete ambijent za jos veci kriminal i crnu berzu. Programer sam, nisam taksista, jedan ortak mi je taksista i razumem te ljude. A vama ako je skuplje nego UBER put pod noge. I jos ne mogu da verujem da se bunite zato sto se u Srbiji neko buni. Majko moja. Da je pameti pa da se svi, svakog dana bunite kao taxisti jer vas sistem tretira tako kako vas tretira. Pozdrav iz Nemacke, zemlje gde danas svako ima pravo na zivot, na dostojanstvo, na koru hleba, na radnicka i gradjanska prava.

Radikalni naprednjak

pre 5 godina

Štrajk će trajati do ispunjenja zahteva. Jači smo od države. Dokazali smo to kad su hteli da nam nametnu fiskalne kase. I nemoj da fontana počne da peni.

Ivan

pre 5 godina

Ali se oni ipak bore za nesto. Ma kako to bilo malo i beznacajno pokusavaju da ostvare svoje zahteve. Nama se drzava topi kao sneg u prolecea a vecina cuti, trpi i psuje njih 200 koji su izasli na protest. Sutra ce isti komentari biti prema lekarima, nastavnicima, otpustenim radnicima sve dok kolektivno ne zavrsimo na raznju umesto praseta.

Kole

pre 5 godina

Zvanično 6500 taksista, a realno po 2000-3000 u saobracaju. Svaki taksista bi čim uđe da radi morao da se uloguje na uređaj koji očitava neka gradska služba i onda bi se znalo koliko ih je u poslu. Ako ih nema dovoljno, mogu da uđu drugi zainteresovani kojima bi grad trenutno davao dozvolu za rad. Dozvoliti taxistima da zaposle nekoga i da auto radi non stop. Cene su veće nego u Milanu gde sam bio u aprilu. Stotine fabrika je zatvoreno i radnici završili na ulici. Ne sećam se da su se taxi. bunili, a bili su najglasniji protiv Miloševica u borbi za kapitalizam. E pa došao je, ali za sve.

Goran

pre 5 godina

Preprecite malo put da ne mogu audijem uci u krug vlade da guzonje i foteljasi istegnu noge do vlade koristan je hod da ne dobiju od sedenja i hemoroide zato i vodja juce u Moskvi seta.

wof

pre 5 godina

Sve ovo ukupno dođe kao jedna velika promocija te neke aplikacije ili šta već Car Go ili Uber...pojma nemam prvi put čujem za to ali sad ću da proverim šta je.

Ненад

pre 5 godina

Разјурити то све, ко се буни ухапсити, тако се то ради у нормалним државама. А да, ово је Србија!

pop

pre 5 godina

Nije posteno samo fontana da radi,predlazem da se osnuje sindikat za fontane u Beogradu,koji ce da stiti prava svih koji rade.Jadna i nezasticena fontana,radi i po kisi i po suncu,bez ikakvog prava na strajk.Politicari donesite sto pre zakon o radu i zastiti beogradskih fontana.Hvala za razumevanje.

scorpio

pre 5 godina

subjektivni, ti si verovatni neka nova vrsta proroka, pa iz par recenica ti se javi dal je neko skinuo filter ili kat ili sta god... to nek utvrdi tehnicki i 3x godisnje neka gleda , ovde je problem cena. ako kosta 30+ € jedan tehnicki plus drugi toliko to je preko pola registracije za auto do 1.3 cm3 ... dakle , glavni problem je cena a ne pregled , ja vozim stariji auto i nemam pritiv pregleda nista ali cena je nenormalna za nase uslove, mada, nije zgodno ni da ti 2 puta godisnje treba po dan od odmora da bi registrovao auto...

Pera ložač

pre 5 godina

@subjektivni
Vozim auto 2002 godište na plin nemam nikakav dpf ni slično,redovno servisiram,zamenio amortizere,spone,silen blokove i sad bi ti mene terao dva puta godišnje na tehnički.Auto savršeno utegnut i ispravan.Ima mnogo novijih automobila koji su u mnogo gorem stanju tako da je ova uredba napravljena samo za uzimanje para i ništa drugo.Svi se prave nešto mnogo pametni a ne shvataju suštinu problema.

Vasilje

pre 5 godina

Ajd sad da seljaci i nakupci strajkuju protiv Maxija, nezaposleni protiv zaposlenih, navijaci Partizana protiv navijaca Zvezde, salterski sluzbenici protiv e-bankinga, crnke protiv plavusa.....

ToMa

pre 5 godina

Na komenatare nekih koji ovde tvrde da kompanija CAR:GO vrši nezakonito sviju delatnost ne bih rekao da je to tačno. Koliko sam ja razumeo kompanija CAR:GO nije registrovana za pružanje usluga javnog prevoza, nego za pružanje privatnih usluga iznajmljivanja vozila i vozača svojim klijentima. Kada se regustrujemo putem aplikacije mi postajemo klijenti kompanije sa pravom iznajmljivanja njihovih vozila i vozača, i to je moje pravo koje niko ne može zakonom da mi uskrati.

johnny b

pre 5 godina

Kako sam shvatio, JA SAM TAKSISTA I VISE NE MOZE NIKO DA BUDE. a gde je tu zdrava konkurencija.
(Bob, 10. maj 2018 08:22)

Lepo pise da se ne zale za broj vozila vec broj vozaca na jednom vozilu. Dakle, ja kupim kola i zaposlim 3 coveka i moj auto radi 24h. Ne zelim da ih branim samo mislom da nisi skapirao poentu. Najgore od svega je to sto u ovakvim sluvajevim ispastaju oni koji nemaju veze ni sa cim.

Milos

pre 5 godina

Bagra jedna zbog koje na posao svi kasnimo. Gde je sada policija da razbija to, nema je naravno a kada seljak strajkuje i blokira put odma dolaze da razbiju proteste

Phill

pre 5 godina

Ne podrzavam ovaj protest, ne volim taksiste i radije se po mecavi i -10 vracam peske kuci ili cekam nocni prevoz nego da uzmem taxi. Ali ljudi, doziveli smo to da nam taksisti pokazuju kako se boriti za svoje interese (koliko god oni bili sebicni). Zamislite da obican svet ovako blokira Slaviju zato sto se cena goriva povecala, ili cena ulja, brasna, bilo cega, ili lekari zbog niskih plata i losih uslova rada, pa prosvetari, poljoprivrednici... Ovako, taksisti mozda i izvuku neku korist, a obican narod pise komentare po portalima...

otac

pre 5 godina

Hvala. Da ne beše vaših protesta prošlo bi još vremena do kad bih saznao za car: go. Ovako vec koristim. Nikad taxi. Pa nastavite da pušite i pričate u kolima dok vozite. :)

Cira

pre 5 godina

"Kako javlja reporter TV Prva, taksisti su parkirali svoja vozila oko kružnog toka Slavija i duž Nemanjine ulice."

Lepo da izadje saobracajna policija, podeli kazne za nepropisno parkiranje, pa da vidis kako ce da se razbeze... Sve siledzije su jake samo u masi, to je opste poznato.

Deda Đoka

pre 5 godina

Da li neko sme da blokira saobraćajnice? Ako ne sme, aktivirati sve pauke u gradu a kolovođe privesti. Narod treba da uzme g....ve motke protiv taksista, jer oni nisu narod. Oni su taksisti.

Dundjer

pre 5 godina

Eto prilike za popunu budžeta. Pošto je protest neosnovan ispada da je na sred najprometnijeg dela grada divljački parkirano 2000 (ili koliko već) automobila. Dizanje i odnošenje jednog vozila košta cirka 100 evra...puta dve hiljade...puta dana protesta...
I ovde nisu uračunate kazne za ometanje saobraćaja i ugrožavanje bezbednosti.
Bojkot svih taksi jajara.

Gru

pre 5 godina

Molim vas da napišete u vestima, da se radi o grupi od maksimum 100 -150 vozila, dok većina taksista sasvim normalno radi i prevozi putnike. U šta se može uveriti svako ko je danas prošetao tom trasom.
A pritom glavni zahtev im je da se zabrani rad konkurencije.
Znači grupa od 100 ljudi, maltertira ceo grad. Sramota !

Dexter

pre 5 godina

Klasicno siledzijsko ponasanje u cilju sprecavanja konkurentnosti. Car Go je mnogo jeftiniji, dostupniji, cistiji i transparentniji od ovih drugih. To ih najvise i boli.

stanislav

pre 5 godina

Može li tako svako ko je nezadovoljan da blokira grad i maltretira građane?
Zar za ovakve skupove ne treba najava protesta, određwno mesto ili trasa.
Parkirati automobile i maltretirati ceo grad je zaista sramno. Time sigurno neće steći ničiju naklonost. Naprotiv. Eto ljudi već pišu - jedva čekamo Uber. Ne slažem se uvođenjem ubera ali su i taksisti postali nepodnošljivi. Policija mora da izađe i obezbedi normalan saobracaj u gradu.

Gagi Bakson

pre 5 godina

Kakva glupost ? Taksisti traže da se isključi internet aplikacij Car go. Eto, ja imam svoj butik, tom logikom, treba da organizujem butikaše na protest, smetaju nam tržni centri i hipermarketi. Vlada im mora zabraniti rad..... hehehe
Taksisti su mnogo nerealni. Ne znam zbog čega su privilegovani. Trebalo bi napraviti sistem, da svaki građanin može biti taksista ako ima adekvatan auto i potrebne kvalifikacije i želju da to radi.
Ako im Vlada izađe u susret, tek će biti zatvarana Slavija, mi preduzetnici imamo mnogo više od 2000 vozila.

likbgd

pre 5 godina

Genijalno! Taksisti protestuju tako sto zagorcavaju zivot obicnim ljudima, od kojih mnogi zive znatno losije od vecine taksista, a posle ocekuju da ti isti ljudi koriste njihove paprene usluge.
Ne ulazeci u opravdanost protesta, ako su nezadovoljni odlukama gradske vlasti pa sto lepo ne blokiraju gradsku skupstinu da niko ne moze da udje niti da izadje. Ovi koji odlucuju o javnom prevozu niti se ikad voze gradskim prevozom niti se voze taksijem, imaju sluzbene automobile sa blinkerima i vozacima i uopste ih ne dotice to sto su ovi blokirali pola grada.
Protestom njih blokirajte a ne obican narod i nemojte se posle cuditi zasto ljudi imaju misljenje o vama kakvo imaju.
Cast postenim taksistima!

progress

pre 5 godina

Taksisti ko vama brani da napravite svoje aplikacije? Bas zbog ove agresivnosti danas sam otvorio CAR:GO nalog. Zivite u 21. veku naviknite se...

willy

pre 5 godina

Sta je sledece, jel kocijasi treba da blokiraju grad zbog motornih vozila?
Mislim ne volim ni ja uber zbog raznih navodnih malverzacija i tako to, ali je jasno da je neka slicna usluga neizbezna.
Smanjice se guzve, potrosnja goriva, itd.
Zao mi samo taksista po manjim mestima, koji su mnogo povoljniji i kulturniji od ovih beogradskih. Nadam se da ce oni opstati.

specijalista za ponašanje mačaka

pre 5 godina

neka mi neko objasni što ne bi jedno vozilo koristila trojica vozača. broj vozila je to što optereti saobraćaj a ne oni koji sede kući sa dozvolama. Pa jel jednu lokomotivu sme samo jedan mašinovođa da vozi? Ili vozač autobusa zabarakadira svoj autobus kad završi smenu? Pilot piše revers za avion i samo ga on vozi?!

Tako je

pre 5 godina

Koji taksisti? Protestuje manji deo taksista ali to niko ne objavljuje.

Svaka šuša u ovoj zemlji može tek tako da maltretira desetine hiljada ljudi ni zbog čega.

Aleksa

pre 5 godina

Imaju srece da ja nisam premijer. Zbog obustave saobracaja mi im oduzimao vozila. A ukoliko se ponovi tako nesto u zatvor 6. meseci. Neobrazovani soferi ce da odredjuju ko sme da prodje gradom a ko ne. Sram vas bilo.

Mici

pre 5 godina

Umesto da se kultivisu i ukinu divljake oni traze ukidanje aplikacije. Pa ko im brani da se sami organizuju i unaprede svoje poslovanje. Niko da zasuce rukave i potrudi se nego samo nesto zahteva da mu neko drugi omoguci. Ok je da traze svoja prava ako su im uskracena ali konkurencija treba da im pomogne da budu bolji! Ja njihovu filozofiju ne mogu da razumem...

naivac

pre 5 godina

Gde su paukovi i saobracajna policija, ako treba i interventna ili zandarmerija. Rascisti saobracajnice, a g-da taksisti u ministarstvo, blokirajte ministarku ili skupstinu vas problem, ali vam niko ne daje pravo da maltretirate ostale gradjane.

dipl.ing

pre 5 godina

Gospodo vozači taksija, nemate prava da potpuno blokirate ulice! Nešto se ne sećam velikih protesta fiksne telefonije kada se pojavila mobilna telefonija i preuzela vodecu poziciju! Gospodo vozači, nađite način da se prilagodite ili tražite drugi posao!

dragan

pre 5 godina

Naravno , taksistiam bi odgovaralo da ih ima oko hiljadu , da start bude 500 dinara i cena po kilometru 1000 dinara. Mozda bi tada prestali da kradu strance , da razvoze drogu i prostitutke , i blokiraju grad cim se spomene konkurencija.

U vrlo bliskoj buducnosti taksista kao zanimanje nece postojati, ovi nasi dinosaurusi ce se buniti i kada se autonomna vozila pojave ovde.

Bot na kvadrat

pre 5 godina

Ovo je kao da fiksna telefonija strajkuje protiv Whats up-a ili Vibera,rasteraj to buldozerima i ukini ogranicenje na broj taksista,pa nek ih bude i 100.000 ako im se isplati da rade,a ove sto misle da su Bogom danui da niko osim njih ne bi trebalo da se bavi taksi prevozom u zatvor ako pokusaju ovako nesto opet.

ni cuo

pre 5 godina

Znaci nisam ni cuo za srpski "Uber". Iz principa, ali cistog principa vise necu taxi koristiti. Cist bezobrazluk.

2 konkurentne firme. Jedna izadje na ulicu, i trazi od drzave da se ukine druga. Nasmejah se lepo, da budem iskren. :)

pb

pre 5 godina

Zamislitr neko vozi trudnu zenu na porodjaj a od ovih klošara ne može da se prodje ili ima zakazanu intervenciju. Državo ili razbucaj bagru ili si banana najgora na svetu.

Dovla

pre 5 godina

Mene zanima da li je štrajk prijavljen!? Ako jeste, ko je ovo odbrio?
Ako nije, zaštonpolicija ne odvozi ove automobile i ne kažnjava!? Tu je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje!

Bob

pre 5 godina

Kako sam shvatio, JA SAM TAKSISTA I VISE NE MOZE NIKO DA BUDE. a gde je tu zdrava konkurencija.
(Bob, 10. maj 2018 08:22)

Lepo pise da se ne zale za broj vozila vec broj vozaca na jednom vozilu. Dakle, ja kupim kola i zaposlim 3 coveka i moj auto radi 24h. Ne zelim da ih branim samo mislom da nisi skapirao poentu. Najgore od svega je to sto u ovakvim sluvajevim ispastaju oni koji nemaju veze ni sa cim.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (johnny b, 10. maj 2018 08:54)

Pa sta ako jedan auto voze i trojica. Dok god firma uredno placa porez, prijavi zaposlene i placa sve dazbine moze i 10 ljudi na jedan auto. A samim tim ce biti i manje guzve u saobracaju.

Iz ugla

pre 5 godina

Убер је одлично решење. Ко не жели конкуренцију и крши закон због тога у затвор.

duško

pre 5 godina

žao mi je što nemam šleper, pa da ga navezem na kapiju nekom taksisti i izvinim mu se što ne može da izveze auto i taj dan da radi. pa mu još objasnim kako je to jedini način da ostvarim neka svoja prava

NikolaD

pre 5 godina

Ono sto taksisti zele je zastita od slobodnog trzista u stvari. Zele na silu da dobiju monopol u stvari.
Zamislite kada bi svako udruzenje privrednika trazilo ovo (kao sto neko u komentarima rece za pekare)?
Kada bi udruzenje zemljoradnika zahtevalo da niko osim njihovih clanova ne sme da seje kulture koje oni seju?
Potpuno neverovatno.
Postoji samo jedan zahtev koji je u redu a to je da im se vozila priznaju u osnovna sredstva.
Ovo sa licencama je potpuna nebuloza i korak u smeru monopolizacije trzista, oni bi zeleli da dobiju taj ekstra profit u vidu licenci koje bi pri odlasku u penziju mogli da prodaju za ogroman novac ili da te licence naslede njihova deca ili da na bilo koji drugi nacin trguju njima.
Koji radnik u Srbiji ima takvu pogodnost?
Sta je sledece, strajk dragstora koje ce traziti zatvaranje on line prodavnica?

EU Citizen

pre 5 godina

Lepo ih zaustaviš, napuniš marice, a kola odvezeš na parking, i gotovo. Niko nema prava da zbig svojih partikularnih interese ucenjuke vladu ili bilo koga preko leđa građana. Ulice se blokiraju protestima kada pada vlada ili počinje građanski rat. U svim ostalim slučajevima, u normalnim državama (a socijaldemagoška EU, ili barem većina njenjih clanica koje iz populističkih razloga isto ne intervenišu, svakako nisu ni simbol normalnosti ni uzor ekonomskog i društvenog uspeha), policija je dužna da ulice održi slobodnim za saobraćaj, uz stepen prisile koji je zadatku primeren.

Stanoje

pre 5 godina

Koja bahatost. Tražiti od države da spreči konkurenciju. Alo bre, za početak nabavite nova kola, perite ih svaki dan nakon smene, ne pušite u njima, nosite neko lepo odelo i rukavice, budite nasmejani kad udje mušterija, ne kradite kad udje stranac ili neko iz unutrasnjosti i nesto najodvratnije, ugasite tog dispecera kad vam udje mušterija!

zorz

pre 5 godina

Zaštićeni ko beli medvedi, eeej taksista ne može biti bilo ko, nego samo onaj sa saobraćajnom školom, a to isto ne važi i za vozače GSP - a!

Milan

pre 5 godina

Cekaj, taksisti su ovo najavili ranije? Zasto onda nije bilo vesti o tome, pa da ljudi znaju ili da krenu ranije, ili da moraju na neku drugu stranu da se probijaju?

ISKRIČAVA ČIVAVA

pre 5 godina

Internet je ugasio mnoga radna mesta. Neka su postala prezasicena, a neka više ne donose isto novca kao pre. Podsećaju me ovi taksisti na Seku Sabljic u Maratoncima kad mrzi ton film.

Aleksandar

pre 5 godina

Ali znao sam da ce doci do radikalizacije protesta.

Molim gospodina predsednika Aleksandra Vucica, da dozvoli taxistima da plate taj porez koji duguju prema drzavi jer su se odlucili koliko vidim da radikalizuju protest, jer ih Drzava Srbija ne razume, da obican narod mozemo da ide na posao i da se saobracaj odvija nesmetano.

rade

pre 5 godina

Taxi usluge u Beogradu su skuplje nego u vecini gradova u evropi.Neka neko uporedi samo cene taxi usluga u Srbiji koja su duplo ako ne i vise jeftinija.A ljudi placaju istu cenu benzina i ostalih taksi.Pa ce zakljuciti koje dranje ovde.

Marko Kraljevic

pre 5 godina

Ovi servisi se koriste u celom svetu. Eto, kod nas uzimaju taksisti za pravo da nas blokiraju i saobraćajno i novčano. Može im se. Zamislite sada neko vodi dete ili bolesnog člana porodice u bolnicu, neko zuri na let za inostranstvo, ali ne, bahati taksisti ne daju, jer im je tesko da promene sebe i svoju uslugu i budu konkurentni. Razumem ih. Ulozili su mnogo. Godinama su se skolovali na najtezim skolama i kupili su nova, tehnoloski napredna robotizovana sredstva koja ce otplacivati do smrti i sada neko hoce da koristi Uber???? Kako je to moguće! Neka budu uporni i mozda zaustave razvoj sveta i tehnologije? Rešenje je lako, dodje 10 policajaca, dodje 20 pauka, odnesu sve kojekude i zarade brdo para od kojih uvedu specijalizovane nove komunalne policajce samo za te taksiste, koji ce se po ceo dan voziti taksijem kao klijenti i kaznjavati, isko kao sto je bilo nekada i kao sto smo gledali u Vrucem vetru. Oni su bruka ovog grada sta rade ljudima sa strane i strancima. A usluga im je kao u kamenom dobu. Uvedite brate sve, pa ko pobedi. U ovoj zemlji sve moze, ali da se oporezuju advokati lihvati, crkva koja zida dvorce i taksisti sa najgorim taksijem na svetu, e to je TABU. Evo ja cu da koristim sve, samo necu taksi!

sef strucnog staba

pre 5 godina

Taksista nije zanimanje, taksista je dijagnoza. Cast izuzecim naravno, koji su manjina. Prvom mi je doslo mnogo puta da se obracunam sa taksistom koji viče na mene jer tvrdi da me ceka predugo, (kad ono 6min), onda sa ovima koje uzmem kod autobuske stanice a on krene da ide nekom samo njemu poznatom linijom, ovo ne pricam za Beograd vec za jedan takodje veci grad ali pretpostavljam da je isto. Dajte uber pa da ovi prekinu konacno da maltretiraju i kradu narod. A to sto najvise gradskih nesreca izazovu upravo oni, o tome da ne govorim.

Beba

pre 5 godina

Da, najbolje se radi kada nema konkurencije. Ali danas je 21. vek! Taksisti imaju veliku prednost u odnosu na Car go zato sto mogu da koriste zutu traku. Ali zato Car go ima iste cene i danju i nocu. Pa neka se bore time sto ce imati sto bolju uslugu ! Taksisti imaju uglavnom prastara smrdljiva kola, sami su neuredni i mnogi od njih se i ne trude da budu ljubazni. Posle voznje klijent nema nacina da ih oceni za razliku od Car go gde klijent posle svake voznje moze da oceni vozaca i uslugu koju je dobio. Glasam za Car go i zdravu konkurenciju ! Protesti taksista izgledaju kao da na primer radnici Maxi- ja izadju na ulicu i protestuju protiv otvaranja drugih trgovinskih lanaca !

ivan

pre 5 godina

Molio bih nekog taksistu da me koriguje ako mi logika nije ispravna. Zanima me kako CarGo vozač može da zaradi ako vozi sa nižom cenom od taksiste? Ako im osporavate to što tvrde da nisu taksisti značilo bi da po vama jesu taksisti. Ako jesu onda sigurno imaju iste troškove kao i taksisti. Iz ovoga mogu da zaključim da oni sa istim troškovima voze za nižu cenu. Na osnovu ovoga opet mogu da zaključim samo to da je cilj protesta zaštita monopola što odgovara samo vama taksistima i nikom drugom. Vi ste paušalci i povećanje prihoda u vašoj delatnosti za državu nema značaja.

Savo

pre 5 godina

....batice, kad sam ja bio u kriminalu ovi sad se nisu ni rodili...
Standardna prica SVIH taksista.
Pod hitno uvesti OBAVEZNO odelo (uniforma) za taxi vozace i obavezan higijenski pregled vozila na dnevnom nivou.
Tako ce se prepoloviti broj onih "Batice" likova na taxiju. Pozdrav

Pex

pre 5 godina

Sto se mene tice ovde nema niceg novog.Taksi je posao koji svako moze da radi, i zato ih ima toliko. Ovo ponasanje je preslikana bahatost i primitivizam i sebicluk koju svakodnevno vidjam u soabracaju vidjam od strane taksita.Oduvek govorim da bi taksi trebalo ukinuti, podeliti obrazovanim i zahvalnim ljudima da rade taj posao,tako da mi promena situacije bas prija i nalazim veliku satisfakciju u ovome.Posle ovih protesta cuo sam za aplikaciju i voleo bih da ih jos udje na trziste jer to se zove trzisna ekonomija.Taksisti,srazmerno svom nivou obrazovanja i sveseti (i dosta vise, cast izezecima ja ih nisam nikada sreo te izuzetke,dakle svakako je vecina u pitanju) ne razumeju osnovne postulate civilizovanog sveta i zato gledamo ovo sto gledamo. Svet napreduje zato sto su na ceni ,znanje,rad i pamet a ne primitivizam i nasilje.Zato je neko smislio aplikaciju, uzima novac, svi su zadovoljni,a ovi silom pokusavaju da nateraju ljude da ih makltretiraju i kradu.Kod svakog tehnoloskog napredka postoje nazadni elementi koji maltretiranjem pokusavaju da zadrze svoju poziciju.Imaju srece da zive u korumpiranoj Srbiji pa imaju sanse,a u svetu bi odavno bili reseni. Ja pokusavam da napravim analogiju sa onim cime se bavim i zamisljam da sam svaki put kada bi doslo do promene na trzistu,izlazio na ulicu ili na neki nacin bloikirao druge ljude.A pa ne,nego sam ucio,prilagodjavao se i pravio konkurenciju drugima.Sada prodajem pamet i znanje Englezima i Amerima.Ucite deco i bezite od ovoga

Aleksa

pre 5 godina

Hoće li divlji taksista Mercedes R klase bez TX tablica nakon pola decenije redovnog rada kod trga republike biti uklonjen konačno sa ulice?

Мики

pre 5 godina

Таксисти су у праву једино и искључиво уколико траже да имају иста обавезе према држави као и остали који желе да се баве истим послом.Све остало што траже они не могу да одређују.

ToMa

pre 5 godina

Mislili iz auto industrije da su vozila na tečno gorivo pobedila ona električna, ali su se prevarili, krenule strože kontrole izduvnih gasova i eto ponovo zahteva za električna hibridna vozila. Tako i sa taxi prevoznicima u BG, krenuti sa strožim kontrolama, inspektori kao obični putnici da se voze taksijem i da se uvere u kvalitet usluga, kontrola ispravnosti vozila i ostalo. Koliko sam ja primetio taxi prevoznici ne naplaćuju po kilometrima već po vremenu provedenom u taksiju, taksimer otkucava i kad stoji na semaforu. Neki taksi prevoznici čim primete da ste stranac ili iz drugih delova srbije onda lupnu cenu. Ne može se konkurencija, bilo kakva, zabraniti zbog toga što je nekom konkurencija, već samk ukoliko se ne predržava zakona.

Xole

pre 5 godina

Vaš protest je imao potpuni kontra efekat. Navukli ste još veću mržnju građana, a uz to ste nam izreklamirali povoljniju opciju. Hvala :)

JaSam

pre 5 godina

Mislim žao mi je i taksista. Ali kao korisniku aplikacije jako mi je teško da se vraćam na zvanje call centra ili zaustavljanje taksi vozila na ulici. Da ne spominjem vođenje računa o tome da ni slučajno po dolasku u BG nakon putovanja ne ulazim u taksi vozila blizu autobuske i železničke stanice, aerodroma...

21 vek

pre 5 godina

CarGo koristim skoro dve godine. Zaboravio sam na auto koji stoji u garazi. Fini ljudi, dobra usluga. Ipak ima samo 200 vozila i realno ne predstavlja konkurenciju taksistima koji treba da shvate da je konkurencija normanla stvar

Xobotnica

pre 5 godina

Како то функционише у Русији...до пре неколико година као код нас. А сада господски, апликација, наручиш такси, бираш класу, економ, бизнис, комби и сл. Покаже ти цену, доступна возила у близини. Када притиснеш дугме видиш возило на карти како ти прилази. Бираш начин плаћања, онлајн, кеш. Нема мувања, нема нервирања. Завршио вожњу, дајеш оцену од 1 до 5 ако хоћеш. Наравно, оне са лошим оценама више нико не шаље. То показује како се примењује знање, култура и технологија против лоповлука и примитивизма. Возила нова, чиста, намирисана.

Elem

pre 5 godina

A da li ce kada se izbore za svoja prava to da se preslika i na putnike u vidu npr. korektnijih auta? (nisam mislio na poslednju generaciju luksuznih limuzina ali neki auti su zaista zabrinjavajuci)...mislim...oni ce se izboriti za bolje uslove, to je neminovno jer blokada je uvek donosila rezultate...