Nedelja, 29.04.2018.

10:02

Zašto HR danima bruji o srpskoj muzici, ima i istraživanja

Od trenutka kada su hrvatski mediji najavili da će u Zagrebu biti pokrenuta radio stanica koja će emitovati novokomponovanu muziku iz Srbije bura se ne stišava.

Izvor: B92

Zašto HR danima bruji o srpskoj muzici, ima i istraživanja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

73 Komentari

Sortiraj po:

A.

pre 5 godina

"U ovome se istraživanju pokazuje kako je upravo prenos ukusa s roditelja na decu važan faktor u mogućem opisu uticaja na formiranje muzičkog i kulturnog ukusa."

Verujem da je ovo natpolovično važan faktor.

Glasala sam u anketi. Za sada 76% anketiranih "ne voli narodnjake", a 63% "nema šanse da slušaju" tu radio stanicu.

PS: @ (Zox, 29. april 2018 13:23)

Ne truju nas samo mediji (niko od nas nije prisiljen da gleda te TV kanale). Pogledajmo samo izbor pevača za novogodišnje proslave na trgovima koje organizuju lokalne samouprave. Mada je to možda zbog bugarskih turista (haha).

kole

pre 5 godina

turbofolk je pravac koji prati moderne svetske trendove na neki nas regionalan nacin,u skladu sa tim je i toliko popularan.zaglupljivanje je globalni pravac i buducnost...

dule

pre 5 godina

Grupe Neki to vole vruće, Atomsko Sklonište su u svojim pesmama imali reč HILJADU, a Seve MAJ, ja se ne sećam da je neko kod nas u Srbiji koristio reč TISUĆU ili SVIBANJ.....
(Nais man, 29. april 2018 13:18)

Inače nazivi za mesece koje koriste Hrvati su ustvari staroslovenski, dok mi Srbi koristimo tuđice.

paraćinac

pre 5 godina

To nije nikakav pogrdan naziv, već kompliment za ono što se sluša kod nas. A šta bi smo mi htele da svi budu zatucani kao većiba Srba i sluša muziku punu turcizma i orijenta? Još malo pa ćemo turbane i fesove nositi, MORAVAC zameniti trbušnim plesom i nargilama. BRAVO ZA HRVATE, a vi slobodno lupajte minuse!

Nais man

pre 5 godina

Grupe Neki to vole vruće, Atomsko Sklonište su u svojim pesmama imali reč HILJADU, a Seve MAJ, ja se ne sećam da je neko kod nas u Srbiji koristio reč TISUĆU ili SVIBANJ.....

Sasa

pre 5 godina

Ja idem svake godine na more u Hr jer imam tamo kucu. Na plazi svuda se slusa nasa muzika od Cece, Raste, Ane Nikolic itd. I to pustaju na telefonu na plazi i uglavnom mladi. Nisam cuo da se pusta po kaficima.

gruzanin

pre 5 godina

Nadrealna scena, vracam se iz Italije, i naravno uvek preko Slovenije i Hrvatske, i negde posle Slavonskog Broda uhvatim neku krugovalnu postaju, oko 10 uvece samo pice narodnjaci, i to uzivo! Kad ono neka kafana oko Vukovara, pozoves krugovalnu postaju, i narucis pesmu, i ovi glazbenici sviraju i pevaju. Sve one ortodoksne turbo folk skladbe, koje niko ne slusa u Srbiji. PS Hrvatska sluzbena lica su izuzetno korektna i ljubazna i zato sam uvek isao i ici cu preko Hrvatske na zapad.

Dule Dabić Gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 5 godina

Caj, caj, cajka iz Novoga Sada, aman.To su cajke. Stari Miroslav, Cune, Tozovac itd je ćirilica. A turbo su pesme tipa "Ih lele što se ne ubih ispod one kruške...", Tarmi Rićmi, Mile Kitić. Ovo zadnje ne bih ubacio u žanr muzika, da se ja pitam. To je osveta loših đaka, što neko davno reče.

Ovi Hrvati su bar to prepoznali kao svoj problem, prave ankete, pokušavaju da suzbiju to, dok je kod nas to skoro pa državna politika ("Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine"). Jedino što možeš videti iz anketa je da smo ista *****, i da što je manji stepen obrazovanja to je veći konzument ove muzike i verskih običaja...

zika

pre 5 godina

Secam se da je jednom prilikom Sinan Sakic dolazio u Nis.Reporter jedne TV. sprovede anketu na ulici i pita prolaznike da li vole da slusaju tu vrstu muzike.Naravno Niko ne voli to - kao slusaju jaz i tako. Ali na Dan koncerta opet ovaj ode i IMA sta da zabelezi-opsti haos ljudi vise ispred nego na koncertu....nema ulaznica jbg.

tužna realnost

pre 5 godina

Mislim da je ovdje greška pretpostaviti da je neki problem u srpskoj muzici. Srpske muzike ima ovakve i onakve, kao i svake druge. No u o se malo toga zna o kvalitetnoj srpskoj muzici, tu i tamo koja pjesma ima prođu. Bez obzira na žanr, iz Srbije se u Hrvatsku uvozi isključivo smeće, a domaći izvođači pokušavaju kopirati to smeće. Ne znam što je u tom zvuku toliko zarazno, al definitvno ga mnogo mladih sluša. Mi smo neki bastard Osmanlija i Europe pa nam valjda paše taj čudni mix dance i folk glazbe.

cheprtuljko

pre 5 godina

Ja sam srbin i preporucujem vam da ne uvodite. Ako uvedete ovaj sund i kich tesko cete ga se za zivota resiti. Jedino sto podrzavam i svidja mi se u hr je to sto nema nasih narodnjaka.

Darko

pre 5 godina

Kaze jedno od tih istrazivanje da je veci postotak slusanja turbofolka sto je nize obrazovanje i ruralnija sredina.U moje vrijeme samo oni koji su dosli sa sela su to slusali.U cijelom razredu mozda je bilo jedno ili dvoje koji su bili na narodnjacima.Ostali smo se djelili na rokere i metalce.Rokeri manje vise su bili ili si Stons ili si Bitls ili si Zepelin ili Parplovac...Metalci na ACDC ili Metalika,Gansi....Ovo danas je smjesno.Sto primitivnije I seljackije to bolje.Slika drustva.

nina

pre 5 godina

Da li neko može da objasni šta oni zapravo podrazumevaju pod terminom cajke. Ako je to neo folk baziran na vulgarnim i psovačkim tamburaškim tekstovima, onda je to originalni hrvatski proizvod. Turbo folk koji nastaje u Srbiji je uglavnom loš miks etno popa i dens muzike, ali čak ni tekstopisci za tu vrstu muzike na tako niske grane nisu pali pa da koriste vulgarne i skaradne tekstove, koji su karakteristični za jednu posebnu vrstu tamburaške muzike.

Zox

pre 5 godina

Pre svega, to nije "srpska muzika". To je tursko- iranski melos u nekoj interpretaciji kojim nas Željko Mitrović, njegova televizija i sve povezani mediji nekažnjeno truju 30 godina..

To nema veze sa Srbijom. Zna se šta je srpska narodna, starogradska i moderna pop i rok muzika..

Ante

pre 5 godina

Slusaju djeca. Ne zato sto im se svidja, nego zato sto se tamo skupljaju djevojke s minicama do pocetka kukova.
I ako im turbofolk pomaze u seksu, podrzavam.
Ali, kraj Hladnog Piva, Gustafa, Madre Badesse i ostalih, da slusam "cajke", ne hvala. Seksam se i bez toga, nazalost hehehe..
I rado bih da uvozimo iz Srbije EKV, Balasevica, i ostale. Za taj uvoz sam uvijek ZA. Za filmove, prrdstave...
Al moze i ovo, zasto ne.
Alo ljudi, pa zajedno zivjeli, slicni jezik, mentalitet, (los i dobar), sta sve ne, pa sto je tu cudno?!?
Cudno je sto se svadjamo, a ne ono sto nas veze.. eto sto je cudno..

adriano_galliani

pre 5 godina

puštalo se vaše po klubovima čak i za vrijeme rata, tako da to nije nikada bio problem. ako je kvalitetno nebitno odakle je. turbofolk je druga stvar, imamo dovoljno i domaćeg šunda pa zašto da ga još i uvozimo?
(..., 29. april 2018 11:18)

Готово комплетна хрватска сцена и јесте шунд, али српска је потпуно нови ниво. За 10 година скоро да и неће постојати хрватска музика, сви ће слушати српску. Очигледно да постоји нешто што привлачи људе што ја никада нећу разумети. И тешко да Лидија Бачић и Розга могу да буду алтернатива далеко оригиналнијим српским извођачима, којих има буквално сто пута више.

комша

pre 5 godina

Па они не знају ни шта су праве цајке. Цајка је тамбурашка песма са безобразним текстом препуним сексуалне конотацике, ружних речи и сл. А да слушају наше народњаке, слушају. А вамо јавно се ограђују од Срба у свега српског. Мене то не чуди, одувек су били лицемери.

Mica neverica

pre 5 godina

Još da istraživanje nisu ograničili samo na primorje, te ga proširili na Zagreb, Liku i Slavoniju, rezultati bi im bili daleko "porazniji"... o zapadnoj Hercegovini da i ne govorim.

Marko

pre 5 godina

Zanimljivo. Na sve strane cujem da se svi zgrazavaju nad tom muzikom, niko je ne slusa, svima je to neukus i kic. Pa kako onda pune Arene, stadioni, kako to da sve tv stanice vrte te pesme?

Don Givanni

pre 5 godina

I od toliko drugih stvari koje bi mogle da nam budu zajedničke i da nas spajaju, to uloga je zapala torbofolk smeću?!!!

Hrvati su oduvek imali dobre rokere i džez muzičare, ali i očajno-ljigavu "zabavnu muziku", tipa "Novi fosili" (bože, koje ... ime za bend!), "Srebrna krila", Tajči, Kićo i ini.

Od kad smo se raskantali, više ne pratim šta se dešava na njihovoj sceni, osim što povremeno naletim i uspem da izdržim po nekoliko minuta na nekom od hrvatskih kanala uSrbiji. To što tamo vidim je uglavnom jadno i pre svega, ubitačno do-sa-dno!!!

Ali zar je stanje kod njih baš toliko loše da im je čak i srpski turbofolk prihvatljiv?!!! E, stvarno...

Don Quijote

pre 5 godina

Pa to je samo potvrda moje teorije po kojoj su Srbi i Hrvati ista *****.
I Srbin i Hrvat kada su dobri, onda su dobri do koske i mozes na leba da ih mazes.
Jedina razlika je ta, da kada je Hrvat budala i mongoloid, onda je on mnogo veca budala od Srbina budale, iako je poznato da je Srbin budala teska budaletina.
O turbo folku se ne bih izjasnjavao, nisam bas upucen.

Muzika je keva

pre 5 godina

Je l' neko pogledao na You Tube onaj video kada se negde u inostranstvu, u nekom parku slucajno susrecu srpsko i hrvatsko KUD...sa instrumentima, spremnim za paljbu. Zaboravise u sekundi i jedni i drugi sta se je u zadnjih 100 god. dogadjalo izmedju Srba i Hrvata. Dokaz da muzika, umetnost uopste, rusi sve barijere...bar na trenutke.

Никола87

pre 5 godina

@###


Баш тако, то је део и мојих основачких и средњошколских дана и нема разлога да то не признам. Човек еволуира током живота, на пољу свега па и муз. укуса. Као основац сам на жалост слушао махом те глупости (да не образлажем зашто, мој ник вам може бити смерница), затим сам као средњошколац слушао ред тога, ред ex-Yu рока, као и Арсена Дедића и Драгана Стојнића, да бих се од осн. студија, па надаље "усидрио" у музици која је углавном све сем цајки. Неки људи то прерасту, неки не. Ипак, више бих волео да смо за наше фолкере имали Шанају Твејн, Доли Партон, Пети Пејџ или К.Т. Олсен... То је још један од домена у ком се народима овог поднебља није посрећило.

mrki

pre 5 godina

Zasto ja nemogu slusati narodnjake kad Hrvatski politicari slusaju.Od kad sam stao na dvije noge slusao sam in slusacu kao i svi moji.Ja iz mog auta nevadim Mitra Ljubu i mnoge!A i tako gdje god odem svuda narodnjaci,jede se pije se,ko nece cus

Kupac diplome

pre 5 godina

Nije to srpska, već turska muzika. Tu vrstu muzike uopšte ne slušam jer nije kvalitetna. Po mom mišljenju, dobra muzika predstavlja sklad dobrog teksta i zvuka, što se kod ove turske muzike ne može čuti. Prosto, ne "dira" me, nemam nikakvu emociju kada je negde čujem.

Gagi Bakson

pre 5 godina

Ima na marketu dovoljno aplikacija sa radio stanicama Ex Juge. Obratite pažnju na hrvatske radio stanice, bukvalno 50% njih već uveliko pušta "Cajke". Gotovo sam siguran da turbofolk ima mnogo veću prođu u Hrvatskoj, nego kod nas u Srbiji

###

pre 5 godina

Svako u tim godinama prodje fazu slusanja tih gluposti, naravno kasnije sa obrazovanjem i razmisljanjem shvatis da je ta muzika zapravo pateticna i ubacuje te stalno u neko lose stanje pa prestanes da je slusas. Naravno, kod nas ima dosta onih koji nikad nisu zeleli da odrastu i ostali su duhovno inferiorni pa i nemaju neku drugu alternativu (narocito ako ne znaju drugi jezik da slusaju stranu muziku).

BeKo

pre 5 godina

"Pojam autoritarnosti podrazumeva vrstu udvojenog ponašanja, gde susrećemo podaništvo na jednoj, a nasilništvo na drugoj strani. Dakle, osoba autoritarnog karaktera je slepo odana i poslušna prema onima koji su iznad (koje smatra autoritetima), a istovremeno okrutna i puna prezira prema onima koji su ispod nje u društvenoj hijerarhiji. Plastičan i simbolički primer ove vrste ponašanja je „fenomen položaja bicikliste“ – on se saginje od struka nagore (autoritarna ličnost je ponizna prema jakima i moćnima), a gazi od struka nadole (autoritarna ličnost ponižava slabe i nemoćne). Stoga, socijalnopsihološki posmatrano, dominantno prisustvo autoritarne psihostrukture igra značajnu ulogu u izgradnji patoloških društvenih odnosa".

Autoritarci sa obe strane Drine vole "cajke".Sa njima se najlakše manipuliše baš na osnovu njihovog karaktera-podaništvo autoritetu (naciji,državi,religiji...)

jovancha

pre 5 godina

Veciti kompleksasi. Kao kad bi u Srbiji napravili analizu zasto i ko pije Cedevitu ili jede Bajadere. Ili slusa Olivera i Dina (koji su mi se na glavu popeli pored zene - samo to slusa u kolima). I sta sad? Trebam da je zigosem i izbacim iz auta u pokretu?

The rock' n roll ist not dead

pre 5 godina

Pa i ja mislim da "cajke" nije nista vulgarno...mada mozda to Hrvati iz neznanja misle. Google Translator mi "cajke" na engleski prevodi sa "folk music". Gde je problem? Pustimo ih neka misle da nas s time vredjaju. Licno me zabole za turbo-folk. Od malena slusam rock'n roll.

...

pre 5 godina

puštalo se vaše po klubovima čak i za vrijeme rata, tako da to nije nikada bio problem. ako je kvalitetno nebitno odakle je. turbofolk je druga stvar, imamo dovoljno i domaćeg šunda pa zašto da ga još i uvozimo?

millwall fc

pre 5 godina

srpska muzika!?...to ko da su albanci s kosova finansirali...i zvuk i moralno posrnuće...nema to veze s srpstvom, sem ovim novokomponovanim, koji se proda za kilo roštilja...

willi

pre 5 godina

da je sreca da se i srbi u srbiji ograde od turbo-folk muzike. gore nam se nije moglo dogoditi. najgore je sto pojedini mediji uporno truju narod ovim djubretom, dok se narodna muzika naziva "seljackom" i ponizenje je istu slusati. zato braco hrvati, branite se, ali postujte pop, rock ili narodnu muziku iz srbije.

mija

pre 5 godina

Sluša svako ono što mu se sviđa. Sad su tu žena i deca pa nemam vremnena, ali išao sam i na Lukasa i na Čolu i na Marka Nastica i na Parni valjak... I uvek se dobro provedem...

Mrkva

pre 5 godina

Neka urade istraživanje koliko im je dece upoznato sa tim da im je Srbin komponovao himnu i šta deca misle o tome, to bi bilo mnogo pametnije.

Nebojsa

pre 5 godina

Ja bi tu muziku zabranio i u Srbiji, a onoga ko je dao ime srpska muzika kaznio dozivotnim zatvorom! To nije muzika, to je jedan u nizu od instrumenata koji zaglupljuje i drzi ljude poes kontrolom dok pojedini igraci „operisu“!

Marko Bazek

pre 5 godina

Molim hrvate da mi odgovore da li nosenjem srpskih npr carapa osecate kako postajete cetnici i za koje vreme se desava preobrazaj. Dajte vise bivse komsije trgnite se otisli ste piiiip piiip lepe.

mile

pre 5 godina

Sve je tacno, religiozno i nacionalno zatucani su podrzavali nekulturu i dovodili diktatore koji su ih onda vodili u ratove. Zene iz te grupe su uvek bile najstrastveniji sledbenici diktatora (moja baba je bila spremna da svakome oci iskopa za Slobu).

pera

pre 5 godina

Cajke nisu pogrdan naziv za srpsku novokomponovanu muziku vec vrsta hrvatske novokomponivane muzike, u narodjnackom stilu i sa stihovima koji su krcati eksplicitnim sadrzajem i psovkama. Ova muzika postoji u hrvatskoj vec decenijama, i mada je marginalizovana od strane zvanicnih i masovnih medija, Cajke su veoma popularne u Slavoniji. Tokom vremena pod naziv "cajke" pocelo je da se podvode i svi novokomponovani narodnjaci, ukljucujuci i one iz Srbije i BiH.

lalo

pre 5 godina

Preuzeli su od Srbije ono nesto najgore, muzicki kiceraj, istocnjacko zavijanje na balkanski nacin u dva takta, silikonksa "poboljsanja" seljancica iz predgrađa i ostalih selendri, nesto sto i ako imas trebas kriti.
To govori o potpuno identicnom mentalitetatu dva naroda sto potpuno razbija floskule o "tisućletnoj kulturi" jednih i "hiljadugodišnjoj hrabrosti" drugih. Ista neobrazovana masa koja gleda kako da prezivi i malo se usput ovako zabavi sve sa "rukama gore" uz besomučno vrtenje onom stvari koja pocinje tamo gde zavrsavaju ledja.

Nebojsa

pre 5 godina

Ja bi tu muziku zabranio i u Srbiji, a onoga ko je dao ime srpska muzika kaznio dozivotnim zatvorom! To nije muzika, to je jedan u nizu od instrumenata koji zaglupljuje i drzi ljude poes kontrolom dok pojedini igraci „operisu“!

mile

pre 5 godina

Sve je tacno, religiozno i nacionalno zatucani su podrzavali nekulturu i dovodili diktatore koji su ih onda vodili u ratove. Zene iz te grupe su uvek bile najstrastveniji sledbenici diktatora (moja baba je bila spremna da svakome oci iskopa za Slobu).

lalo

pre 5 godina

Preuzeli su od Srbije ono nesto najgore, muzicki kiceraj, istocnjacko zavijanje na balkanski nacin u dva takta, silikonksa "poboljsanja" seljancica iz predgrađa i ostalih selendri, nesto sto i ako imas trebas kriti.
To govori o potpuno identicnom mentalitetatu dva naroda sto potpuno razbija floskule o "tisućletnoj kulturi" jednih i "hiljadugodišnjoj hrabrosti" drugih. Ista neobrazovana masa koja gleda kako da prezivi i malo se usput ovako zabavi sve sa "rukama gore" uz besomučno vrtenje onom stvari koja pocinje tamo gde zavrsavaju ledja.

jovancha

pre 5 godina

Veciti kompleksasi. Kao kad bi u Srbiji napravili analizu zasto i ko pije Cedevitu ili jede Bajadere. Ili slusa Olivera i Dina (koji su mi se na glavu popeli pored zene - samo to slusa u kolima). I sta sad? Trebam da je zigosem i izbacim iz auta u pokretu?

Marko Bazek

pre 5 godina

Molim hrvate da mi odgovore da li nosenjem srpskih npr carapa osecate kako postajete cetnici i za koje vreme se desava preobrazaj. Dajte vise bivse komsije trgnite se otisli ste piiiip piiip lepe.

Ante

pre 5 godina

Slusaju djeca. Ne zato sto im se svidja, nego zato sto se tamo skupljaju djevojke s minicama do pocetka kukova.
I ako im turbofolk pomaze u seksu, podrzavam.
Ali, kraj Hladnog Piva, Gustafa, Madre Badesse i ostalih, da slusam "cajke", ne hvala. Seksam se i bez toga, nazalost hehehe..
I rado bih da uvozimo iz Srbije EKV, Balasevica, i ostale. Za taj uvoz sam uvijek ZA. Za filmove, prrdstave...
Al moze i ovo, zasto ne.
Alo ljudi, pa zajedno zivjeli, slicni jezik, mentalitet, (los i dobar), sta sve ne, pa sto je tu cudno?!?
Cudno je sto se svadjamo, a ne ono sto nas veze.. eto sto je cudno..

Zox

pre 5 godina

Pre svega, to nije "srpska muzika". To je tursko- iranski melos u nekoj interpretaciji kojim nas Željko Mitrović, njegova televizija i sve povezani mediji nekažnjeno truju 30 godina..

To nema veze sa Srbijom. Zna se šta je srpska narodna, starogradska i moderna pop i rok muzika..

Mrkva

pre 5 godina

Neka urade istraživanje koliko im je dece upoznato sa tim da im je Srbin komponovao himnu i šta deca misle o tome, to bi bilo mnogo pametnije.

millwall fc

pre 5 godina

srpska muzika!?...to ko da su albanci s kosova finansirali...i zvuk i moralno posrnuće...nema to veze s srpstvom, sem ovim novokomponovanim, koji se proda za kilo roštilja...

The rock' n roll ist not dead

pre 5 godina

Pa i ja mislim da "cajke" nije nista vulgarno...mada mozda to Hrvati iz neznanja misle. Google Translator mi "cajke" na engleski prevodi sa "folk music". Gde je problem? Pustimo ih neka misle da nas s time vredjaju. Licno me zabole za turbo-folk. Od malena slusam rock'n roll.

комша

pre 5 godina

Па они не знају ни шта су праве цајке. Цајка је тамбурашка песма са безобразним текстом препуним сексуалне конотацике, ружних речи и сл. А да слушају наше народњаке, слушају. А вамо јавно се ограђују од Срба у свега српског. Мене то не чуди, одувек су били лицемери.

willi

pre 5 godina

da je sreca da se i srbi u srbiji ograde od turbo-folk muzike. gore nam se nije moglo dogoditi. najgore je sto pojedini mediji uporno truju narod ovim djubretom, dok se narodna muzika naziva "seljackom" i ponizenje je istu slusati. zato braco hrvati, branite se, ali postujte pop, rock ili narodnu muziku iz srbije.

pera

pre 5 godina

Cajke nisu pogrdan naziv za srpsku novokomponovanu muziku vec vrsta hrvatske novokomponivane muzike, u narodjnackom stilu i sa stihovima koji su krcati eksplicitnim sadrzajem i psovkama. Ova muzika postoji u hrvatskoj vec decenijama, i mada je marginalizovana od strane zvanicnih i masovnih medija, Cajke su veoma popularne u Slavoniji. Tokom vremena pod naziv "cajke" pocelo je da se podvode i svi novokomponovani narodnjaci, ukljucujuci i one iz Srbije i BiH.

Don Quijote

pre 5 godina

Pa to je samo potvrda moje teorije po kojoj su Srbi i Hrvati ista *****.
I Srbin i Hrvat kada su dobri, onda su dobri do koske i mozes na leba da ih mazes.
Jedina razlika je ta, da kada je Hrvat budala i mongoloid, onda je on mnogo veca budala od Srbina budale, iako je poznato da je Srbin budala teska budaletina.
O turbo folku se ne bih izjasnjavao, nisam bas upucen.

dule

pre 5 godina

Grupe Neki to vole vruće, Atomsko Sklonište su u svojim pesmama imali reč HILJADU, a Seve MAJ, ja se ne sećam da je neko kod nas u Srbiji koristio reč TISUĆU ili SVIBANJ.....
(Nais man, 29. april 2018 13:18)

Inače nazivi za mesece koje koriste Hrvati su ustvari staroslovenski, dok mi Srbi koristimo tuđice.

BeKo

pre 5 godina

"Pojam autoritarnosti podrazumeva vrstu udvojenog ponašanja, gde susrećemo podaništvo na jednoj, a nasilništvo na drugoj strani. Dakle, osoba autoritarnog karaktera je slepo odana i poslušna prema onima koji su iznad (koje smatra autoritetima), a istovremeno okrutna i puna prezira prema onima koji su ispod nje u društvenoj hijerarhiji. Plastičan i simbolički primer ove vrste ponašanja je „fenomen položaja bicikliste“ – on se saginje od struka nagore (autoritarna ličnost je ponizna prema jakima i moćnima), a gazi od struka nadole (autoritarna ličnost ponižava slabe i nemoćne). Stoga, socijalnopsihološki posmatrano, dominantno prisustvo autoritarne psihostrukture igra značajnu ulogu u izgradnji patoloških društvenih odnosa".

Autoritarci sa obe strane Drine vole "cajke".Sa njima se najlakše manipuliše baš na osnovu njihovog karaktera-podaništvo autoritetu (naciji,državi,religiji...)

Mica neverica

pre 5 godina

Još da istraživanje nisu ograničili samo na primorje, te ga proširili na Zagreb, Liku i Slavoniju, rezultati bi im bili daleko "porazniji"... o zapadnoj Hercegovini da i ne govorim.

...

pre 5 godina

puštalo se vaše po klubovima čak i za vrijeme rata, tako da to nije nikada bio problem. ako je kvalitetno nebitno odakle je. turbofolk je druga stvar, imamo dovoljno i domaćeg šunda pa zašto da ga još i uvozimo?

Muzika je keva

pre 5 godina

Je l' neko pogledao na You Tube onaj video kada se negde u inostranstvu, u nekom parku slucajno susrecu srpsko i hrvatsko KUD...sa instrumentima, spremnim za paljbu. Zaboravise u sekundi i jedni i drugi sta se je u zadnjih 100 god. dogadjalo izmedju Srba i Hrvata. Dokaz da muzika, umetnost uopste, rusi sve barijere...bar na trenutke.

Dule Dabić Gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 5 godina

Caj, caj, cajka iz Novoga Sada, aman.To su cajke. Stari Miroslav, Cune, Tozovac itd je ćirilica. A turbo su pesme tipa "Ih lele što se ne ubih ispod one kruške...", Tarmi Rićmi, Mile Kitić. Ovo zadnje ne bih ubacio u žanr muzika, da se ja pitam. To je osveta loših đaka, što neko davno reče.

Ovi Hrvati su bar to prepoznali kao svoj problem, prave ankete, pokušavaju da suzbiju to, dok je kod nas to skoro pa državna politika ("Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine"). Jedino što možeš videti iz anketa je da smo ista *****, i da što je manji stepen obrazovanja to je veći konzument ove muzike i verskih običaja...

###

pre 5 godina

Svako u tim godinama prodje fazu slusanja tih gluposti, naravno kasnije sa obrazovanjem i razmisljanjem shvatis da je ta muzika zapravo pateticna i ubacuje te stalno u neko lose stanje pa prestanes da je slusas. Naravno, kod nas ima dosta onih koji nikad nisu zeleli da odrastu i ostali su duhovno inferiorni pa i nemaju neku drugu alternativu (narocito ako ne znaju drugi jezik da slusaju stranu muziku).

Gagi Bakson

pre 5 godina

Ima na marketu dovoljno aplikacija sa radio stanicama Ex Juge. Obratite pažnju na hrvatske radio stanice, bukvalno 50% njih već uveliko pušta "Cajke". Gotovo sam siguran da turbofolk ima mnogo veću prođu u Hrvatskoj, nego kod nas u Srbiji

Marko

pre 5 godina

Zanimljivo. Na sve strane cujem da se svi zgrazavaju nad tom muzikom, niko je ne slusa, svima je to neukus i kic. Pa kako onda pune Arene, stadioni, kako to da sve tv stanice vrte te pesme?

gruzanin

pre 5 godina

Nadrealna scena, vracam se iz Italije, i naravno uvek preko Slovenije i Hrvatske, i negde posle Slavonskog Broda uhvatim neku krugovalnu postaju, oko 10 uvece samo pice narodnjaci, i to uzivo! Kad ono neka kafana oko Vukovara, pozoves krugovalnu postaju, i narucis pesmu, i ovi glazbenici sviraju i pevaju. Sve one ortodoksne turbo folk skladbe, koje niko ne slusa u Srbiji. PS Hrvatska sluzbena lica su izuzetno korektna i ljubazna i zato sam uvek isao i ici cu preko Hrvatske na zapad.

adriano_galliani

pre 5 godina

puštalo se vaše po klubovima čak i za vrijeme rata, tako da to nije nikada bio problem. ako je kvalitetno nebitno odakle je. turbofolk je druga stvar, imamo dovoljno i domaćeg šunda pa zašto da ga još i uvozimo?
(..., 29. april 2018 11:18)

Готово комплетна хрватска сцена и јесте шунд, али српска је потпуно нови ниво. За 10 година скоро да и неће постојати хрватска музика, сви ће слушати српску. Очигледно да постоји нешто што привлачи људе што ја никада нећу разумети. И тешко да Лидија Бачић и Розга могу да буду алтернатива далеко оригиналнијим српским извођачима, којих има буквално сто пута више.

Darko

pre 5 godina

Kaze jedno od tih istrazivanje da je veci postotak slusanja turbofolka sto je nize obrazovanje i ruralnija sredina.U moje vrijeme samo oni koji su dosli sa sela su to slusali.U cijelom razredu mozda je bilo jedno ili dvoje koji su bili na narodnjacima.Ostali smo se djelili na rokere i metalce.Rokeri manje vise su bili ili si Stons ili si Bitls ili si Zepelin ili Parplovac...Metalci na ACDC ili Metalika,Gansi....Ovo danas je smjesno.Sto primitivnije I seljackije to bolje.Slika drustva.

zika

pre 5 godina

Secam se da je jednom prilikom Sinan Sakic dolazio u Nis.Reporter jedne TV. sprovede anketu na ulici i pita prolaznike da li vole da slusaju tu vrstu muzike.Naravno Niko ne voli to - kao slusaju jaz i tako. Ali na Dan koncerta opet ovaj ode i IMA sta da zabelezi-opsti haos ljudi vise ispred nego na koncertu....nema ulaznica jbg.

Sasa

pre 5 godina

Ja idem svake godine na more u Hr jer imam tamo kucu. Na plazi svuda se slusa nasa muzika od Cece, Raste, Ane Nikolic itd. I to pustaju na telefonu na plazi i uglavnom mladi. Nisam cuo da se pusta po kaficima.

mrki

pre 5 godina

Zasto ja nemogu slusati narodnjake kad Hrvatski politicari slusaju.Od kad sam stao na dvije noge slusao sam in slusacu kao i svi moji.Ja iz mog auta nevadim Mitra Ljubu i mnoge!A i tako gdje god odem svuda narodnjaci,jede se pije se,ko nece cus

paraćinac

pre 5 godina

To nije nikakav pogrdan naziv, već kompliment za ono što se sluša kod nas. A šta bi smo mi htele da svi budu zatucani kao većiba Srba i sluša muziku punu turcizma i orijenta? Još malo pa ćemo turbane i fesove nositi, MORAVAC zameniti trbušnim plesom i nargilama. BRAVO ZA HRVATE, a vi slobodno lupajte minuse!

tužna realnost

pre 5 godina

Mislim da je ovdje greška pretpostaviti da je neki problem u srpskoj muzici. Srpske muzike ima ovakve i onakve, kao i svake druge. No u o se malo toga zna o kvalitetnoj srpskoj muzici, tu i tamo koja pjesma ima prođu. Bez obzira na žanr, iz Srbije se u Hrvatsku uvozi isključivo smeće, a domaći izvođači pokušavaju kopirati to smeće. Ne znam što je u tom zvuku toliko zarazno, al definitvno ga mnogo mladih sluša. Mi smo neki bastard Osmanlija i Europe pa nam valjda paše taj čudni mix dance i folk glazbe.

cheprtuljko

pre 5 godina

Ja sam srbin i preporucujem vam da ne uvodite. Ako uvedete ovaj sund i kich tesko cete ga se za zivota resiti. Jedino sto podrzavam i svidja mi se u hr je to sto nema nasih narodnjaka.

mija

pre 5 godina

Sluša svako ono što mu se sviđa. Sad su tu žena i deca pa nemam vremnena, ali išao sam i na Lukasa i na Čolu i na Marka Nastica i na Parni valjak... I uvek se dobro provedem...

Никола87

pre 5 godina

@###


Баш тако, то је део и мојих основачких и средњошколских дана и нема разлога да то не признам. Човек еволуира током живота, на пољу свега па и муз. укуса. Као основац сам на жалост слушао махом те глупости (да не образлажем зашто, мој ник вам може бити смерница), затим сам као средњошколац слушао ред тога, ред ex-Yu рока, као и Арсена Дедића и Драгана Стојнића, да бих се од осн. студија, па надаље "усидрио" у музици која је углавном све сем цајки. Неки људи то прерасту, неки не. Ипак, више бих волео да смо за наше фолкере имали Шанају Твејн, Доли Партон, Пети Пејџ или К.Т. Олсен... То је још један од домена у ком се народима овог поднебља није посрећило.

Nais man

pre 5 godina

Grupe Neki to vole vruće, Atomsko Sklonište su u svojim pesmama imali reč HILJADU, a Seve MAJ, ja se ne sećam da je neko kod nas u Srbiji koristio reč TISUĆU ili SVIBANJ.....

Kupac diplome

pre 5 godina

Nije to srpska, već turska muzika. Tu vrstu muzike uopšte ne slušam jer nije kvalitetna. Po mom mišljenju, dobra muzika predstavlja sklad dobrog teksta i zvuka, što se kod ove turske muzike ne može čuti. Prosto, ne "dira" me, nemam nikakvu emociju kada je negde čujem.

nina

pre 5 godina

Da li neko može da objasni šta oni zapravo podrazumevaju pod terminom cajke. Ako je to neo folk baziran na vulgarnim i psovačkim tamburaškim tekstovima, onda je to originalni hrvatski proizvod. Turbo folk koji nastaje u Srbiji je uglavnom loš miks etno popa i dens muzike, ali čak ni tekstopisci za tu vrstu muzike na tako niske grane nisu pali pa da koriste vulgarne i skaradne tekstove, koji su karakteristični za jednu posebnu vrstu tamburaške muzike.

kole

pre 5 godina

turbofolk je pravac koji prati moderne svetske trendove na neki nas regionalan nacin,u skladu sa tim je i toliko popularan.zaglupljivanje je globalni pravac i buducnost...

Don Givanni

pre 5 godina

I od toliko drugih stvari koje bi mogle da nam budu zajedničke i da nas spajaju, to uloga je zapala torbofolk smeću?!!!

Hrvati su oduvek imali dobre rokere i džez muzičare, ali i očajno-ljigavu "zabavnu muziku", tipa "Novi fosili" (bože, koje ... ime za bend!), "Srebrna krila", Tajči, Kićo i ini.

Od kad smo se raskantali, više ne pratim šta se dešava na njihovoj sceni, osim što povremeno naletim i uspem da izdržim po nekoliko minuta na nekom od hrvatskih kanala uSrbiji. To što tamo vidim je uglavnom jadno i pre svega, ubitačno do-sa-dno!!!

Ali zar je stanje kod njih baš toliko loše da im je čak i srpski turbofolk prihvatljiv?!!! E, stvarno...

A.

pre 5 godina

"U ovome se istraživanju pokazuje kako je upravo prenos ukusa s roditelja na decu važan faktor u mogućem opisu uticaja na formiranje muzičkog i kulturnog ukusa."

Verujem da je ovo natpolovično važan faktor.

Glasala sam u anketi. Za sada 76% anketiranih "ne voli narodnjake", a 63% "nema šanse da slušaju" tu radio stanicu.

PS: @ (Zox, 29. april 2018 13:23)

Ne truju nas samo mediji (niko od nas nije prisiljen da gleda te TV kanale). Pogledajmo samo izbor pevača za novogodišnje proslave na trgovima koje organizuju lokalne samouprave. Mada je to možda zbog bugarskih turista (haha).

mija

pre 5 godina

Sluša svako ono što mu se sviđa. Sad su tu žena i deca pa nemam vremnena, ali išao sam i na Lukasa i na Čolu i na Marka Nastica i na Parni valjak... I uvek se dobro provedem...

jovancha

pre 5 godina

Veciti kompleksasi. Kao kad bi u Srbiji napravili analizu zasto i ko pije Cedevitu ili jede Bajadere. Ili slusa Olivera i Dina (koji su mi se na glavu popeli pored zene - samo to slusa u kolima). I sta sad? Trebam da je zigosem i izbacim iz auta u pokretu?

mrki

pre 5 godina

Zasto ja nemogu slusati narodnjake kad Hrvatski politicari slusaju.Od kad sam stao na dvije noge slusao sam in slusacu kao i svi moji.Ja iz mog auta nevadim Mitra Ljubu i mnoge!A i tako gdje god odem svuda narodnjaci,jede se pije se,ko nece cus

Marko Bazek

pre 5 godina

Molim hrvate da mi odgovore da li nosenjem srpskih npr carapa osecate kako postajete cetnici i za koje vreme se desava preobrazaj. Dajte vise bivse komsije trgnite se otisli ste piiiip piiip lepe.

mile

pre 5 godina

Sve je tacno, religiozno i nacionalno zatucani su podrzavali nekulturu i dovodili diktatore koji su ih onda vodili u ratove. Zene iz te grupe su uvek bile najstrastveniji sledbenici diktatora (moja baba je bila spremna da svakome oci iskopa za Slobu).

Mrkva

pre 5 godina

Neka urade istraživanje koliko im je dece upoznato sa tim da im je Srbin komponovao himnu i šta deca misle o tome, to bi bilo mnogo pametnije.

Nebojsa

pre 5 godina

Ja bi tu muziku zabranio i u Srbiji, a onoga ko je dao ime srpska muzika kaznio dozivotnim zatvorom! To nije muzika, to je jedan u nizu od instrumenata koji zaglupljuje i drzi ljude poes kontrolom dok pojedini igraci „operisu“!

lalo

pre 5 godina

Preuzeli su od Srbije ono nesto najgore, muzicki kiceraj, istocnjacko zavijanje na balkanski nacin u dva takta, silikonksa "poboljsanja" seljancica iz predgrađa i ostalih selendri, nesto sto i ako imas trebas kriti.
To govori o potpuno identicnom mentalitetatu dva naroda sto potpuno razbija floskule o "tisućletnoj kulturi" jednih i "hiljadugodišnjoj hrabrosti" drugih. Ista neobrazovana masa koja gleda kako da prezivi i malo se usput ovako zabavi sve sa "rukama gore" uz besomučno vrtenje onom stvari koja pocinje tamo gde zavrsavaju ledja.

###

pre 5 godina

Svako u tim godinama prodje fazu slusanja tih gluposti, naravno kasnije sa obrazovanjem i razmisljanjem shvatis da je ta muzika zapravo pateticna i ubacuje te stalno u neko lose stanje pa prestanes da je slusas. Naravno, kod nas ima dosta onih koji nikad nisu zeleli da odrastu i ostali su duhovno inferiorni pa i nemaju neku drugu alternativu (narocito ako ne znaju drugi jezik da slusaju stranu muziku).

adriano_galliani

pre 5 godina

puštalo se vaše po klubovima čak i za vrijeme rata, tako da to nije nikada bio problem. ako je kvalitetno nebitno odakle je. turbofolk je druga stvar, imamo dovoljno i domaćeg šunda pa zašto da ga još i uvozimo?
(..., 29. april 2018 11:18)

Готово комплетна хрватска сцена и јесте шунд, али српска је потпуно нови ниво. За 10 година скоро да и неће постојати хрватска музика, сви ће слушати српску. Очигледно да постоји нешто што привлачи људе што ја никада нећу разумети. И тешко да Лидија Бачић и Розга могу да буду алтернатива далеко оригиналнијим српским извођачима, којих има буквално сто пута више.

комша

pre 5 godina

Па они не знају ни шта су праве цајке. Цајка је тамбурашка песма са безобразним текстом препуним сексуалне конотацике, ружних речи и сл. А да слушају наше народњаке, слушају. А вамо јавно се ограђују од Срба у свега српског. Мене то не чуди, одувек су били лицемери.

The rock' n roll ist not dead

pre 5 godina

Pa i ja mislim da "cajke" nije nista vulgarno...mada mozda to Hrvati iz neznanja misle. Google Translator mi "cajke" na engleski prevodi sa "folk music". Gde je problem? Pustimo ih neka misle da nas s time vredjaju. Licno me zabole za turbo-folk. Od malena slusam rock'n roll.

gruzanin

pre 5 godina

Nadrealna scena, vracam se iz Italije, i naravno uvek preko Slovenije i Hrvatske, i negde posle Slavonskog Broda uhvatim neku krugovalnu postaju, oko 10 uvece samo pice narodnjaci, i to uzivo! Kad ono neka kafana oko Vukovara, pozoves krugovalnu postaju, i narucis pesmu, i ovi glazbenici sviraju i pevaju. Sve one ortodoksne turbo folk skladbe, koje niko ne slusa u Srbiji. PS Hrvatska sluzbena lica su izuzetno korektna i ljubazna i zato sam uvek isao i ici cu preko Hrvatske na zapad.

Don Quijote

pre 5 godina

Pa to je samo potvrda moje teorije po kojoj su Srbi i Hrvati ista *****.
I Srbin i Hrvat kada su dobri, onda su dobri do koske i mozes na leba da ih mazes.
Jedina razlika je ta, da kada je Hrvat budala i mongoloid, onda je on mnogo veca budala od Srbina budale, iako je poznato da je Srbin budala teska budaletina.
O turbo folku se ne bih izjasnjavao, nisam bas upucen.

pera

pre 5 godina

Cajke nisu pogrdan naziv za srpsku novokomponovanu muziku vec vrsta hrvatske novokomponivane muzike, u narodjnackom stilu i sa stihovima koji su krcati eksplicitnim sadrzajem i psovkama. Ova muzika postoji u hrvatskoj vec decenijama, i mada je marginalizovana od strane zvanicnih i masovnih medija, Cajke su veoma popularne u Slavoniji. Tokom vremena pod naziv "cajke" pocelo je da se podvode i svi novokomponovani narodnjaci, ukljucujuci i one iz Srbije i BiH.

Никола87

pre 5 godina

@###


Баш тако, то је део и мојих основачких и средњошколских дана и нема разлога да то не признам. Човек еволуира током живота, на пољу свега па и муз. укуса. Као основац сам на жалост слушао махом те глупости (да не образлажем зашто, мој ник вам може бити смерница), затим сам као средњошколац слушао ред тога, ред ex-Yu рока, као и Арсена Дедића и Драгана Стојнића, да бих се од осн. студија, па надаље "усидрио" у музици која је углавном све сем цајки. Неки људи то прерасту, неки не. Ипак, више бих волео да смо за наше фолкере имали Шанају Твејн, Доли Партон, Пети Пејџ или К.Т. Олсен... То је још један од домена у ком се народима овог поднебља није посрећило.

cheprtuljko

pre 5 godina

Ja sam srbin i preporucujem vam da ne uvodite. Ako uvedete ovaj sund i kich tesko cete ga se za zivota resiti. Jedino sto podrzavam i svidja mi se u hr je to sto nema nasih narodnjaka.

millwall fc

pre 5 godina

srpska muzika!?...to ko da su albanci s kosova finansirali...i zvuk i moralno posrnuće...nema to veze s srpstvom, sem ovim novokomponovanim, koji se proda za kilo roštilja...

Nais man

pre 5 godina

Grupe Neki to vole vruće, Atomsko Sklonište su u svojim pesmama imali reč HILJADU, a Seve MAJ, ja se ne sećam da je neko kod nas u Srbiji koristio reč TISUĆU ili SVIBANJ.....

paraćinac

pre 5 godina

To nije nikakav pogrdan naziv, već kompliment za ono što se sluša kod nas. A šta bi smo mi htele da svi budu zatucani kao većiba Srba i sluša muziku punu turcizma i orijenta? Još malo pa ćemo turbane i fesove nositi, MORAVAC zameniti trbušnim plesom i nargilama. BRAVO ZA HRVATE, a vi slobodno lupajte minuse!

nina

pre 5 godina

Da li neko može da objasni šta oni zapravo podrazumevaju pod terminom cajke. Ako je to neo folk baziran na vulgarnim i psovačkim tamburaškim tekstovima, onda je to originalni hrvatski proizvod. Turbo folk koji nastaje u Srbiji je uglavnom loš miks etno popa i dens muzike, ali čak ni tekstopisci za tu vrstu muzike na tako niske grane nisu pali pa da koriste vulgarne i skaradne tekstove, koji su karakteristični za jednu posebnu vrstu tamburaške muzike.

Gagi Bakson

pre 5 godina

Ima na marketu dovoljno aplikacija sa radio stanicama Ex Juge. Obratite pažnju na hrvatske radio stanice, bukvalno 50% njih već uveliko pušta "Cajke". Gotovo sam siguran da turbofolk ima mnogo veću prođu u Hrvatskoj, nego kod nas u Srbiji

BeKo

pre 5 godina

"Pojam autoritarnosti podrazumeva vrstu udvojenog ponašanja, gde susrećemo podaništvo na jednoj, a nasilništvo na drugoj strani. Dakle, osoba autoritarnog karaktera je slepo odana i poslušna prema onima koji su iznad (koje smatra autoritetima), a istovremeno okrutna i puna prezira prema onima koji su ispod nje u društvenoj hijerarhiji. Plastičan i simbolički primer ove vrste ponašanja je „fenomen položaja bicikliste“ – on se saginje od struka nagore (autoritarna ličnost je ponizna prema jakima i moćnima), a gazi od struka nadole (autoritarna ličnost ponižava slabe i nemoćne). Stoga, socijalnopsihološki posmatrano, dominantno prisustvo autoritarne psihostrukture igra značajnu ulogu u izgradnji patoloških društvenih odnosa".

Autoritarci sa obe strane Drine vole "cajke".Sa njima se najlakše manipuliše baš na osnovu njihovog karaktera-podaništvo autoritetu (naciji,državi,religiji...)

Marko

pre 5 godina

Zanimljivo. Na sve strane cujem da se svi zgrazavaju nad tom muzikom, niko je ne slusa, svima je to neukus i kic. Pa kako onda pune Arene, stadioni, kako to da sve tv stanice vrte te pesme?

Muzika je keva

pre 5 godina

Je l' neko pogledao na You Tube onaj video kada se negde u inostranstvu, u nekom parku slucajno susrecu srpsko i hrvatsko KUD...sa instrumentima, spremnim za paljbu. Zaboravise u sekundi i jedni i drugi sta se je u zadnjih 100 god. dogadjalo izmedju Srba i Hrvata. Dokaz da muzika, umetnost uopste, rusi sve barijere...bar na trenutke.

Don Givanni

pre 5 godina

I od toliko drugih stvari koje bi mogle da nam budu zajedničke i da nas spajaju, to uloga je zapala torbofolk smeću?!!!

Hrvati su oduvek imali dobre rokere i džez muzičare, ali i očajno-ljigavu "zabavnu muziku", tipa "Novi fosili" (bože, koje ... ime za bend!), "Srebrna krila", Tajči, Kićo i ini.

Od kad smo se raskantali, više ne pratim šta se dešava na njihovoj sceni, osim što povremeno naletim i uspem da izdržim po nekoliko minuta na nekom od hrvatskih kanala uSrbiji. To što tamo vidim je uglavnom jadno i pre svega, ubitačno do-sa-dno!!!

Ali zar je stanje kod njih baš toliko loše da im je čak i srpski turbofolk prihvatljiv?!!! E, stvarno...

Zox

pre 5 godina

Pre svega, to nije "srpska muzika". To je tursko- iranski melos u nekoj interpretaciji kojim nas Željko Mitrović, njegova televizija i sve povezani mediji nekažnjeno truju 30 godina..

To nema veze sa Srbijom. Zna se šta je srpska narodna, starogradska i moderna pop i rok muzika..

...

pre 5 godina

puštalo se vaše po klubovima čak i za vrijeme rata, tako da to nije nikada bio problem. ako je kvalitetno nebitno odakle je. turbofolk je druga stvar, imamo dovoljno i domaćeg šunda pa zašto da ga još i uvozimo?

willi

pre 5 godina

da je sreca da se i srbi u srbiji ograde od turbo-folk muzike. gore nam se nije moglo dogoditi. najgore je sto pojedini mediji uporno truju narod ovim djubretom, dok se narodna muzika naziva "seljackom" i ponizenje je istu slusati. zato braco hrvati, branite se, ali postujte pop, rock ili narodnu muziku iz srbije.

Dule Dabić Gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 5 godina

Caj, caj, cajka iz Novoga Sada, aman.To su cajke. Stari Miroslav, Cune, Tozovac itd je ćirilica. A turbo su pesme tipa "Ih lele što se ne ubih ispod one kruške...", Tarmi Rićmi, Mile Kitić. Ovo zadnje ne bih ubacio u žanr muzika, da se ja pitam. To je osveta loših đaka, što neko davno reče.

Ovi Hrvati su bar to prepoznali kao svoj problem, prave ankete, pokušavaju da suzbiju to, dok je kod nas to skoro pa državna politika ("Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine"). Jedino što možeš videti iz anketa je da smo ista *****, i da što je manji stepen obrazovanja to je veći konzument ove muzike i verskih običaja...

Ante

pre 5 godina

Slusaju djeca. Ne zato sto im se svidja, nego zato sto se tamo skupljaju djevojke s minicama do pocetka kukova.
I ako im turbofolk pomaze u seksu, podrzavam.
Ali, kraj Hladnog Piva, Gustafa, Madre Badesse i ostalih, da slusam "cajke", ne hvala. Seksam se i bez toga, nazalost hehehe..
I rado bih da uvozimo iz Srbije EKV, Balasevica, i ostale. Za taj uvoz sam uvijek ZA. Za filmove, prrdstave...
Al moze i ovo, zasto ne.
Alo ljudi, pa zajedno zivjeli, slicni jezik, mentalitet, (los i dobar), sta sve ne, pa sto je tu cudno?!?
Cudno je sto se svadjamo, a ne ono sto nas veze.. eto sto je cudno..

Sasa

pre 5 godina

Ja idem svake godine na more u Hr jer imam tamo kucu. Na plazi svuda se slusa nasa muzika od Cece, Raste, Ane Nikolic itd. I to pustaju na telefonu na plazi i uglavnom mladi. Nisam cuo da se pusta po kaficima.

Kupac diplome

pre 5 godina

Nije to srpska, već turska muzika. Tu vrstu muzike uopšte ne slušam jer nije kvalitetna. Po mom mišljenju, dobra muzika predstavlja sklad dobrog teksta i zvuka, što se kod ove turske muzike ne može čuti. Prosto, ne "dira" me, nemam nikakvu emociju kada je negde čujem.

Mica neverica

pre 5 godina

Još da istraživanje nisu ograničili samo na primorje, te ga proširili na Zagreb, Liku i Slavoniju, rezultati bi im bili daleko "porazniji"... o zapadnoj Hercegovini da i ne govorim.

Darko

pre 5 godina

Kaze jedno od tih istrazivanje da je veci postotak slusanja turbofolka sto je nize obrazovanje i ruralnija sredina.U moje vrijeme samo oni koji su dosli sa sela su to slusali.U cijelom razredu mozda je bilo jedno ili dvoje koji su bili na narodnjacima.Ostali smo se djelili na rokere i metalce.Rokeri manje vise su bili ili si Stons ili si Bitls ili si Zepelin ili Parplovac...Metalci na ACDC ili Metalika,Gansi....Ovo danas je smjesno.Sto primitivnije I seljackije to bolje.Slika drustva.

dule

pre 5 godina

Grupe Neki to vole vruće, Atomsko Sklonište su u svojim pesmama imali reč HILJADU, a Seve MAJ, ja se ne sećam da je neko kod nas u Srbiji koristio reč TISUĆU ili SVIBANJ.....
(Nais man, 29. april 2018 13:18)

Inače nazivi za mesece koje koriste Hrvati su ustvari staroslovenski, dok mi Srbi koristimo tuđice.

tužna realnost

pre 5 godina

Mislim da je ovdje greška pretpostaviti da je neki problem u srpskoj muzici. Srpske muzike ima ovakve i onakve, kao i svake druge. No u o se malo toga zna o kvalitetnoj srpskoj muzici, tu i tamo koja pjesma ima prođu. Bez obzira na žanr, iz Srbije se u Hrvatsku uvozi isključivo smeće, a domaći izvođači pokušavaju kopirati to smeće. Ne znam što je u tom zvuku toliko zarazno, al definitvno ga mnogo mladih sluša. Mi smo neki bastard Osmanlija i Europe pa nam valjda paše taj čudni mix dance i folk glazbe.

zika

pre 5 godina

Secam se da je jednom prilikom Sinan Sakic dolazio u Nis.Reporter jedne TV. sprovede anketu na ulici i pita prolaznike da li vole da slusaju tu vrstu muzike.Naravno Niko ne voli to - kao slusaju jaz i tako. Ali na Dan koncerta opet ovaj ode i IMA sta da zabelezi-opsti haos ljudi vise ispred nego na koncertu....nema ulaznica jbg.

A.

pre 5 godina

"U ovome se istraživanju pokazuje kako je upravo prenos ukusa s roditelja na decu važan faktor u mogućem opisu uticaja na formiranje muzičkog i kulturnog ukusa."

Verujem da je ovo natpolovično važan faktor.

Glasala sam u anketi. Za sada 76% anketiranih "ne voli narodnjake", a 63% "nema šanse da slušaju" tu radio stanicu.

PS: @ (Zox, 29. april 2018 13:23)

Ne truju nas samo mediji (niko od nas nije prisiljen da gleda te TV kanale). Pogledajmo samo izbor pevača za novogodišnje proslave na trgovima koje organizuju lokalne samouprave. Mada je to možda zbog bugarskih turista (haha).

kole

pre 5 godina

turbofolk je pravac koji prati moderne svetske trendove na neki nas regionalan nacin,u skladu sa tim je i toliko popularan.zaglupljivanje je globalni pravac i buducnost...