1. Propuštena je prilika da se u slučaju pada helikoptera utvrdi odgovornost i da dođe do ostavki.
  (Bojan, 12. april 2018 10:13)

  # Link komentara

 2. plasim se da ce ovoga tek biti..iskreno voleo bi da gresim....
   (Vaske, 12. april 2018 09:51)

  # Link komentara

 3. Dok god voze krsine stare 40-50 god.desavace se takve stvari.Zao mije pilota,strasno.Nijihovi zivoti su neprocenjivi.
   (JEGERMISTER, 12. april 2018 07:54)

  # Link komentara

 4. ostavke?
   (objavite mi komentar, 12. april 2018 07:05)

  # Link komentara

 5. Slava i hvala pilotu.
  A avioni se kvare i u vazduhoplovstvima najbogatijih drzava, ali verovatno samo kod nas takav tragican dogadjaj sluzi u dnevnopoliticke svrhe. Trebalo bi da smo svi ujedinjeni u zalosti za nastradalim herojem umesto sto mnogi sada pisu ruzno o svojoj drzavi i vojsci.
  (Vlada, 11. april 2018 23:35)

  # Link komentara

 6. Alo drzavo!! Ne salji mucene pilote da lete u tim krsevima. ALO!!!
   (kakotnjak, 11. april 2018 18:15)

  # Link komentara

 7. da li neko može da objasni šta se dešava kod katapultiranja i kako je moguće da je čovek poginuo? da li se prekasno katapultirao?
  (Koča, 11. april 2018 13:53)

  Mnogo faktora je tu u igri.
  Zavisi od toga na kojoj su visini bili u momentu katapultiranja, kojom su brzinom leteli, kako je avion bio okrenut (po kojim uglom u odnosu na tlo). Pošto je "Galeb" dvosed, može da zavisi od toga i ko je sedeo napred a ko pozadi. Naravno, zavisi i od ispravnosti samog sistema za katapultiranje. Možda mu se i padobran nije otvorio na vreme...

  Nažalost, ne kaže se džabe za katapult da će ili da spase pilota ili će da ga ubije...
  (John, 11. april 2018 18:03)

  # Link komentara

 8. Saučešće porodici nastradalog pilota, neka ga Gospod pomene u Carstvu Nebeskom.

  Što se ovozemaljske Srbije tiče, stvari su očigledne: vladajuća oligarhija neprestano medijski spinuje priču da smo velesila u regionu, a onda nas tragični događaji poput ovog ili pada helikoptera vrate u sumornu realnost... nismo velesila, a pitanje je koliko smo i država.
  (Neutešni Srbin, 11. april 2018 17:46)

  # Link komentara

 9. Tragedija. Saučešće porodici. Nadam se da će odgovorni uskoro odgovarati, a za ove koji lupaju minuse na saučešće i ogorčenje gradjana tek nemam šta da kažem. Očigledno je da je sve manje ljudskosti u njima.
  (Nikome nije gorela doveka..., 11. april 2018 17:18)

  # Link komentara

 10. Uzas, zao mi ljudi. Znaci pocinje predizborna kampanja sada....
  (Mikele, 11. april 2018 17:15)

  # Link komentara

 11. Dobro nam ti Mladene odrza predavanje.Ti znas ko sta jede, inzinjeru!
  (Gagi, 11. april 2018 17:09)

  # Link komentara

 12. Naši vojni avioni i helikopteri su za otpad a ne za letenje. Kad se uzme u obzir broj nesreća i broj aviona dođemo do proseka kao da se npr. Amerikancima ili Rusima sruši jedno 100 aviona i helikoptera godišnje. Naravno niko neće odgovarati za to što nam piloti ginu jer su prisiljeni da lete na neispravnim avionima kojima je po svim parametrima davno istekao rok upotrebe. Saučešće porodici.
   (djoka, 11. april 2018 16:51)

  # Link komentara

 13. ..."Da mi idemo nekoga bombardovati, to se nece desiti, jer bi nas zapad samleo ponovo, da..."

  Samo zato? Pa baš lijepo...
  (Baš krasno..., 11. april 2018 16:12)

  # Link komentara

 14. Tako je to kada pokušavaš da osavremeniš trenažni avion star 40 godina. Toliko nam je stara i lovačka avijacija, s tim što trenutno nijedan MiG-29 ne leti. Saučešće porodici stradalog.
  (Dragan, 11. april 2018 15:00)

  # Link komentara

 15. @sreten

  Apsolutno se slazem sa tvojomm konstatacijom, verovatno sam malo previse iziritiran svim znalcima, naravno da se svi proizvode i dalje, a na starim aparatima se vrsi modernizacija na najnoviji standard odredjenog vazduhoplovstva. Ono sto ostaje od starog aparata je u 90% slucajeva zmaj aviona i pogonska grupa. Hteo sam samo da naglasim da nije bitna godina ulaska aviona u eksploataciju nego redovno odrzavanje, nalet pilota i modernizacija, a sad sto smo mi raskupusali industriju ko nam kriv
   (Lucky, 11. april 2018 14:42)

  # Link komentara

 16. da li neko može da objasni šta se dešava kod katapultiranja i kako je moguće da je čovek poginuo? da li se prekasno katapultirao?
  (Koča, 11. april 2018 13:53)

  Kod katapultiranja gotovo uvek dolazi do povreda, koje su u oko 10% slučajeva smrtonosne (podatak je za Martin Beker sedišta kojima je opremljen G-4, a koja se inače smatraju jednim od najkvalitetnijih).

  Najiskrenije saučešće porodici Kaloci :(
  (Kolumbo, 11. april 2018 14:35)

  # Link komentara

 17. Vječnaja pamjat... …
  … Ali, čekajte, da li je to možda avion koji je (u paru, doduše) nedavno leteo par dana (i noću, poslednji put oko 22.00h) iznad mog grada? Nema veze što je to moj grad, leteti iznad BILO KOG NASELJENOG MESTA OVIM KRNTIJAMA JE IZUZETNO OPASNO! Da, o tome NIKO ne vodi računa (neće valjda!?) a kada se nesreća desi NIKO POJMA NEMA! Koja je svrha letenja na veoma maloj visini iznad grada u mašini koja može biti izuzetno opasna? Nemojte samo pominjati MANTRU o "izvođenju zadataka" i sl, to je SLUŽBOUGODNA FRAZA koja sama po ne znači NIŠTA!
  … Gospodo piloti, da li ste svesni rizika o kome sam pričao? Šta radite po tom pitanju? I, SETITE LI SE NEKADA VAŠIH KOLEGA KOJI SU POGINULI U HELIKOPTERU PRE PAR GODINA? Šta ste učinili PO NJIHOVOM PITANJU? Nešto? Ništa? …
  … Nasleđe JNA po svakom pitanju...
  … Nažalost...
  (sturmmann, 11. april 2018 14:35)

  # Link komentara

 18. Te avione je trebalo rashodovati pre 30 godina ili ih postaviti u vojni muzej na Kalemegdanu...ovima sto kazu da avioni svima padaju moram reci jednu stvar...kod nas bi ministar trebao da podnese ostavku... mi ukupno imamo 20 aviona koji mogu da se dignu u vazduh...bilo je pre 2-3 godine na B-92 prica o avijaciji...evo interesantnog detalja: svakog trenutka nad Amerikom je 4500 aviona u letu?
  (pprvi dan skole u Svedskoj, 11. april 2018 14:26)

  # Link komentara

 19. Posten svet je zgrozen vecinom komentara. Kao bvsi pilot JRV (deveta klasa), duboko u osmoj deceniji, prezirem one koji "na rebru" progovore, "komentarisu" koliko da istaknu ljubav prema Americi i mrznju prema Srbiji.
  Cak ni naslov ne procitaju dobro!
  U ovom slucaju, jedino sta je potvrdjeno, G4 (odlicni avion za nebo Srbije), je bio na PROBNOM LETU!
  Ne znamo da li je let bio u dijagnostici ili nakon popravke; da li je proba bila na agregatu, komandnom sistemu, stajnom trapu, navigaciji, elektronici; da li na borbenim sredstvima...
  Svakako je izuzetno bitna izjava ocevica da je letelica "izgledala kao da ce da se prinudno spusti", jer u takvim slucajevima, na maloj visini, katapultiranje se ne sprovodi.
  Pre neku godinu, na Batajnici, premoreni pilot (spremao se za vazdusnu smotru) je na 20-tak metara od tla, dok je vrsio manevar premeta, bio naglavacke, u panici se katapultirao - PREMA TLU, i pogonuo, pritom ubivsi jos vojnika na strazi.
  "Ljudski faktor..."
   (acomurija, 11. april 2018 14:19)

  # Link komentara

 20. neispravan katapult.
   (stefan, 11. april 2018 14:09)

  # Link komentara

 21. Aman zastitite drzavu tako sto cete nas uclaniti u Nato gde su vec svi oko nas i gde su sve razvijene zemlje sveta i onda necemo imati od koga da strahujemo, a profesionalni vojnici ce imati normalan standard i normalna primanja. Oni bi sutra vec usli u Nato da njih pitate.
  (Xman, 11. april 2018 11:00)


  Šta lupetaš života ti! Ti zamišljaš kad bi Srbija usla u NATO onda bi NATO besplatno naoružavao i plaćao našu vojsku. Ovakkvo debilan komentar nisam odavno pročitao.
  Ovo je verovatno pad aviona uzrokovan lošim odrzavanjem i moj predlog je da se ukine financiranje raznih nevladinih organizacija pa ce biti para za remont a i nabavku novih aviona.
  Porodici i prijateljima poginulog pilota najiskrenije saučešće a povređenom pilotu zelim brz oporavak.
   (K.G., 11. april 2018 14:04)

  # Link komentara

 22. da li neko može da objasni šta se dešava kod katapultiranja i kako je moguće da je čovek poginuo? da li se prekasno katapultirao?
   (Koča, 11. april 2018 13:53)

  # Link komentara

 23. Vulinu, znas sta ti je ciniti.
   (Neko iz mase, 11. april 2018 13:52)

  # Link komentara

 24. Muka mi je od komentara koji ovakvu, i slične, tragedije koriste da popljuju državu, prozovu vlast, iskažu svoju brižnost za poginule i njihove porodice, a do juče prozivali svako vojno lice!
  Muka mi je od tolikog licemerja!
  Nosio sam uniformu RV preko 10 godina i dajem za pravo sebi da kažem svima vama da ste veliki dunsteri po ovom pitanju.
  Nije vas briga ni za živote pilota, ni za letelice, ni za vojsku za koju ste sigurno govorili da je budala ko ide. Vi brinete? Vi lupate gluposti!
  Vi se razumete u politiku, katapultiranje, Noletov bekend, ekonomiju, a u kući vam curi česma. I za to vam je država kriva!
  Potsećate me na profesionalne narikače samo što umesto groblja naričete na forumima.
  Nadam se da će mi objaviti komentar.
  (s t v, 11. april 2018 13:48)

  # Link komentara

 25. Нема чак више ни смисла правити се паметан и говорити и писати ресурси, ресурси. Свако из струке зна да је то основни проблем. Друго је процедуре. Али поента је да је то све одозго. Ето написах ово, а исто се писало и пре више године, и од тог времена само бројим мртве пилоте, цивилне и војне на жалост у задње време.
  (marko, 11. april 2018 13:46)

  # Link komentara

 26. Vulin ostavka.
  (Balvanizacija, 11. april 2018 13:46)

  # Link komentara

 27. Botovima naravno ništa sveto nije, ni izgubljen ljudski život, ni tuđa nesreća i tuga. Udaraju ljudima minuse iako je svaki komentar na mestu. Je l' i za ovu nesreću kriv Šutanovac i vlast od pre 6 godina?
  (Kalimero, 11. april 2018 13:41)

  # Link komentara

 28. Sramota je kako se tretira Rv Vs,sve je to posljedica toga.....modernizacija G4 najavljena još pre nekoliko godina od tada padose 2 aviona i izgubiše se 3 života!
  (cccc, 11. april 2018 13:40)

  # Link komentara

 29. Koja je svrha nase avijacije? Bilo ko da nas napadne, nemamo nikakve sanse, bar sto se aviona tice. Videli smo vec sa kakvim avionima ljudi napadaju, ni tada im nismo mogli parirati, a sta su posle toga sve razvili, mislim da je glupo slati nase ljude da ginu u ovim kantama. Da mi idemo nekoga bombardovati, to se nece desiti, jer bi nas zapad samleo ponovo, da se branimo avionima starim 60 godina, nema smisla. Znaci, uzaludno trosenje para i ljudstva.
   (ls, 11. april 2018 13:40)

  # Link komentara

 30. Saučešće porodici poginulog pilota, evo ovih samo ostavke ali oće li to poboljšati stanje ili će stanje poboljšati bolji uslovi tehnička sredstva i osposobljavanje kako tehničkog osoblja tako i pilota. Menjali smo političare svako malo a šta se time postiglo, ljudi rad i usavršavanje a padovi su neizbežni treba ih svesti na najmanju moguću meru ali ih niko neće ni ukinuti ni zabraniti ma ko od političara o tome bude odlučivao.
  (Darko, 11. april 2018 13:33)

  # Link komentara

 31. Kako se u narodu kaže - "za čije babe zdravlje" je ovaj čovek izgubio život i iza sebe ostavio unesrećenu porodicu, familiju i prijatelje? Je li to da bi Diković, Vulin i ostali u lancu komandovanja vojskom zabeležili još jedan (užasno neuspešan) let u "letećoj konzervi) u kojoj, čak, ni uređaj za katapultiranje nije bio ispravan. Minimalno što se, posle ovoga, očekuje su ostavke načelnika generalštaba, ministra vojske i davanje otkaza onima, koji su dozvolili da nesrećni pilot i njegov kolega uđu u neispravnu letilicu. Međutim, na osnovu svežih iskustava (pad helikoptera, npr.) odgovorni za tu nesreću, umesto da budu smenjeni (Gašić, Lončar i ini) samo se premeštaju na druge funkcije u vrhu ove jadne vlasti SNS-a.
  (Ima li dublje od ovog dna?, 11. april 2018 13:31)

  # Link komentara

 32. Padaju avioni svuda.Ali taj procenat je mnogo manji u odnosu na broj sati naleta i broj aviona na godisnjem nivou.Tako da ne moze da se poredi sa nama.Tuga.....dan zalosti.
  (Jastreb, 11. april 2018 13:31)

  # Link komentara

 33. Saučešće porodici poginulog ! Naravno, ispitati okolnosti i uzroke pada aviona i pogibije jednog od pilota ! Ako se ustanovi odgovornost trećih lica , postupiti po zakonu ! Tužno je i ružno tražiti nečije ostavke apriori, samo zbog stranačke ostrašćenosti ! Evo poslaničkog pitanja za G.Čomić !
   (Boris Banović, 11. april 2018 13:26)

  # Link komentara

 34. U VOC-u su po pravilu najbolji piloti, ali oni tamo lete tako što aparate dovode u ekstremne situacije i na ivice mogućnosti tako da su to sve samo ne obični letovi a tehnika u takvim režimima leta veoma lako može da otkaže? Gubitak ljudskog života je nenadoknadiv ali taj poziv jednostavno nosi i taj rizik pa samim tim pilot ratnog vazduhoplovstva ni ne može da bude svako! Večna mu slava i plavo nebo!
   (Džoni, 11. april 2018 13:26)

  # Link komentara

 35. Nek mu je laka zemlja
   (mn, 11. april 2018 13:26)

  # Link komentara

 36. Što je mnogo, mnogo je!
  Ovo je 5 vojni avion koji se srušio u Srbiji u poslednjih nekoliko godina.
  Neka više niko ne seda u te kante od aviona! Ljudi, odbijte da dajete svoje živote zbog neodgovorne vlasti!
  (Darko, 11. april 2018 13:25)

  # Link komentara

 37. Баш ме занима крај истраге... Шта ће рећи, не верујем опет да су пилоти били пијани, јер већ једном су се вадили на тај изговор... Зашто терају пилоте да лете на малим висинама изнад насељених места? Пилот вероватно док је усмерио авион да падне ван насељено место, изгубио висину за безбедно катапултирање а све због потребе власти у прављењу лажне слике о стању у војсци и држави.
   (Боки, 11. april 2018 13:25)

  # Link komentara

 38. Zasto je uredjaj za katapultiranje bio neispravan?Ko ce odgovarati za smrt Pilota
  (Nenad, 11. april 2018 13:24)

  # Link komentara

 39. Ovo su opitni piloti, tj lete kako bi se isprobale neke nove funkcionalnosti, nadogradnje, rakete itd, ne lete cisto onako bzvz. Sto bi se reklo teraju avion do granica izdrzljivosti, i cesto se na zalost desi ovako nesto, desavalo se i u jugi.

  Ne zalazim u to sta imamo a sta nam treba... Jednostavno, oni rade s onim sto imaju, rade svoj posao koji nosi ovkve rizike, zato kapa dole i postovanje.
  (cica, 11. april 2018 13:18)

  # Link komentara

 40. @lucky i ostali znalci,

  osim Mig 31, svi avioni koje si naveo se jos uvek proizvode, znaci ne leti se na avionima iz sedamdesetih kako tvoj komentar sugerise.
  Naravno, bez adekvatnog odrzavanja ne leti se ni na avionu proizvedenom ove godine...

  pozdrav
  (sreten, 11. april 2018 13:10)

  # Link komentara

 41. Vidim da ovde gomila prica kako u svetu niko ne podnosi ostavku kad se desavaju ovakve stvari. Jasno, u US gde imate hiljade aviona gde su svi tehnicki ispravni, pa padne jedan i naravno da niko nece podnositi ostavku, ali ce biti istrage gde ce ako se utvrdi ljudska greska sigurno biti sankcija.

  A onda imate Srbiju, gde su avionima odavno istekli resursi, gde se papiri shticuju da bi mogli da lete jos, gde je od 20 G4 ispravno 2 i to jedva, gde piloti imaju 60.000 platu (manje od vozaca gradske cistoce), gde ih bukvalno teraju da lete u letecim kovcezima, gde nista ne valja od obuke do procedura i gde je za to DIREKTNO ODGOVORAN DRZAVNI VRH!! E tu se gospodo podnose ostavke i trazi odgovornost, a ovde kod nas te reci ne postoje u politickom recniku.

  Saucesce porodicama i da ostali piloti VS razmisle za sta i koga stavljaju glavu u torbu!
  (dumpster diving championship, 11. april 2018 12:46)

  # Link komentara

 42. mi imamo 10 a Ameri 9500 avoiona.
  ako godisnje njima padnu 2 a nama 1.
  dolazimo do zakljucka, da slucajno mi imamo 9500 aviona nama bi palo 450 aviona godisnje.
  (punimlimenke, 11. april 2018 12:25)

  Jos kad ubacis u kalkulaciju cinjenicu da americki pilot ima oko 200 sati leta godisnje, a nasi maksimalno 50...
  (Miroslav, 11. april 2018 12:45)

  # Link komentara

 43. Ostavke!
  (Jim, 11. april 2018 12:38)

  # Link komentara

 44. Za komentare da svuda padaju avioni: Amerika i Rusija imaju stotine aviona i stotine letova dnevno/mesecno. Padne jedan avion, ili helikopter, pa je procentualno broj nesreca veoma mali.

  Nama je danas pao jedan od 6 ispravnih aviona (broj sam proizvoljno stavio). Znaci, palo nam je 17% cele avijacije. S obzirom na broj letova, procenat padova je stravicno veliki.
  (A.B., 11. april 2018 12:35)

  # Link komentara

 45. Padaju vojni avioni po celom svetu. Evo jos veca tragedija se desila u Alziru. U ovom nasem slucaju treba se upitati u kakvom to vojnom vaduhoplovstvu u mirnodopskim uslovima nastradaju piloti koji su uspeli da se katapultiraju iznad ravne njive kao tiganj bez ikakvih prirodnih prepreka. Svako iole obrazovan bi posumnjao da se tu radi o javasluku prilikom odrzavanja letelice.
  (DAVOR, 11. april 2018 12:35)

  # Link komentara

 46. moje iskreno saucesce .
  hteo sam nesto pametno da napisem ali sta to vredi , pamet je odavno napustila ove krajeve :(
   (kladzom do bola, 11. april 2018 12:33)

  # Link komentara

 47. @Jevdja i ostali znalci

  Sto se tice starosti aviona koji lete, za Jevdju posebno:
  F-16 prvi let 20.01.1974, uveden u upotrebu 17.08.1978.
  F-15 prvi let 27.06.1972, uveden u upotrebu 09.01.1976.
  F-18 prvi let 18.11.1978, uveden u upotrebu 07.01.1984.
  MiG29 prvi let 06.10.1977, uveden u upotrebu jul 1982.
  MiG31 prvi let 16.09.1975, uveden u upotrebu 06.05.1981.
  Su27 prvi let 20.05.1977, uveden u upotrebu 22.06.1985.

  To vam je gospodo draga i dan danas okosnica RV sto Americkih vazdusnih snaga i njihovih saveznika,isto vazi za Ruse. Jednostavno, nema veze koliko je avion star, ukoliko se odrzava kako treba. To je ovde problem, shvatite ljudi vec jednom, mali nalet pilota i slabo odrzavanje, nema dovoljno aviomehanicara pri vojsci i tacka.

  Srdacan pozdrav svim vazduhoplovcima,a pilotu (nadam se ne i kopilotu) koji je danas izgubio zivot mirno i plavo nebo.
  (Lucky, 11. april 2018 12:32)

  # Link komentara

 48. Ajde što je pao ali pilot je mrtav. to se ne desava i nebu se smelo dešavati. Tko će se odlučiti za zvanje pilota kada vidi da redovno piloti ginu prilikom katapultiranja.
   (Srki, 11. april 2018 12:27)

  # Link komentara

 49. Sta ga li je ovde strucnjaka?Pa u roku od dve nedelje u Americi su se srusila dva aviona i u oba slucaja su piloti poginuli.Nije podneo ostavku ni ministar odbrane niti iko drugi.Takav je posao,rizican,ali u odnosu na druga zanimanja dobro placen.
  (Vladimir, 11. april 2018 11:50)
  strucnjak...
  mi imamo 10 a Ameri 9500 avoiona.
  ako godisnje njima padnu 2 a nama 1.
  dolazimo do zakljucka, da slucajno mi imamo 9500 aviona. nama bi palo 450 aviona godisnje.
   (punimlimenke, 11. april 2018 12:25)

  # Link komentara

 50. Moje iskreno saucesce Porodici.
  (rama, 11. april 2018 12:18)

  # Link komentara

 51. Nemojte uporedjivati ovaj pad sa padom aviona u americi. Glupo je. Oni imaju hiljade aviona i neuporedivo vise sati leta.
   (javir, 11. april 2018 12:17)

  # Link komentara

 52. Sta ga li je ovde strucnjaka?Pa u roku od dve nedelje u Americi su se srusila dva aviona i u oba slucaja su piloti poginuli.Nije podneo ostavku ni ministar odbrane niti iko drugi.Takav je posao,rizican,ali u odnosu na druga zanimanja dobro placen.
  (Vladimir, 11. april 2018 11:50)

  Koliko amerika ima aviona i koliko sati leta?
   (javir, 11. april 2018 12:13)

  # Link komentara

 53. Sta ga li je ovde strucnjaka?Pa u roku od dve nedelje u Americi su se srusila dva aviona i u oba slucaja su piloti poginuli.Nije podneo ostavku ni ministar odbrane niti iko drugi.Takav je posao,rizican,ali u odnosu na druga zanimanja dobro placen.
  (Vladimir, 11. april 2018 11:50)

  Ma hajte molim Vas... Pa u toj Americi ima letova na dnevnoj bazi koliko kod nas za bar 10 godina pa na taj kvantitet 2 aviona su skoro pa statistička greška...
  (Nikola, 11. april 2018 12:05)

  # Link komentara

 54. saucesce porodici pilota :-(
   (recimo, 11. april 2018 12:04)

  # Link komentara

 55. Туга. Страшно је то, ал то је такво звање, опасно. Поготово што су то школски авиони и на њима се уче неискусни пилоти, а они су наравно склонији грешкама. Нема потребе да посипате дрвље и камење на нашу војску, јер сњ ивакве ствари дешавају у свим војскама света. Једноставно такав је то позив и они који се за њега одлуче су свесни свих ризика.
   (комша, 11. april 2018 12:00)

  # Link komentara

 56. Znam da se nesrece s vremena na vreme desavaju, al ako nam ako ne svake godine onda svake druge “padne” po jedna letelica postavlja se pitanje da li je to onda nesrecan slucaj ili posledica loseg odrzavanja. Ne mogu da kazem mozda je i greska pilota, istraga ce to na kraju utvrditi. Steta za avion al bitno je da su piloti dobro.
  (Mladen, 11. april 2018 10:48)

  Možda, samo možda je faktor i to da su nam najmladji avioni proizvedeni za vreme SFRJ. To važi i za Migove, čak i ove “nove”. Lasta 95 doduše jeste mladja, ali činjenica da je od prvog leta poslednje verzije do uvodjenja u upotrebu prošlo 10 godina, da je bilo potrebno 35 godina razvoja da bi se dobio upotrebljiv avion, da je tokom razvoja tri puta padala 1985, 1997. i 2012) i od toga dva puta su poginuli piloti, dovoljno govori i o njenom kvalitetu.
  (Zeleni zub, 11. april 2018 12:00)

  # Link komentara

 57. Ljudi! Mi smo jedina zemlja na planeti, gde niko ne odgovara za ubistva, nesreće na terenu itd. Dakle, ni ovde niko neće biti kriv, osim tih časnih ljudi, koji su radili svoj posao...poštovanje herojima!
  (sALE, 11. april 2018 11:26)

  Zapravo ni u jednoj drzavi vojni vrh ne podnosi ostavke prilikom pada vojne letelice, to smo mi nesto umslili. Danas se srusio ruski Mi-8, poginulo 6 vojnika, u zadnjih nedelju dana u SAD se srusila 2 f-16 aviona, juce se francuskom Mirazu otkacila bomba i pala na naseljeno mesto. Niko ovde nije podneo ostavku, to su jednostavno nesrece koje se desavaju.
   (Mare, 11. april 2018 11:58)

  # Link komentara

 58. Strasno. Moje iskreno saucesce! Ostavka je moralni cin g-dine Vulin i ostali pukovnici!
   (Pera Peric vas verni citalac kome ne objavljujete komentare, 11. april 2018 11:53)

  # Link komentara

 59. Nazalost klasika. Starudije a ovi kupuju jos. Nama je potrebno samo par aviona za kontrolu neba, a ono sto nam stvarno treba su protivavionski sistemi. I to ne makete nego pravi.
  (Nenad, 11. april 2018 11:53)

  # Link komentara

 60. Žalosno je da danas, u 21. stoljeću, u Evropi, ljudi riskiraju živote ulazeći u avione stare 30+ godina, koji očito nisu ni zadovoljavajuće održavani. U ovom konkretnom slučaju vjerojatno se desio neki tehnički kvar zbog kojeg se avion srušio, ali najžalosnije je da čak i sigurnosni mehanizam za izbacivanje pilota nije funkcionirao dobro pošto je jedan pilot poginuo, a drugi teško ranjen. Sustav funkcionira tako da piloti svjesno ulaze u veliki rizik upravljajući takvim avionima, jer očito nemaju drugog izbora. Minimum sa strane države sad bi bio da se obitelji stradalih pilota materijalno zbrinu i da ministar obrane da ostavku.
  (panzer general, 11. april 2018 11:51)

  # Link komentara

 61. Sta ga li je ovde strucnjaka?Pa u roku od dve nedelje u Americi su se srusila dva aviona i u oba slucaja su piloti poginuli.Nije podneo ostavku ni ministar odbrane niti iko drugi.Takav je posao,rizican,ali u odnosu na druga zanimanja dobro placen.
  (Vladimir, 11. april 2018 11:50)

  # Link komentara

 62. Nistra strasno. Desava se I desavace se. Pre neki dan pao je u SAD F16, u Rusiji mi-8. Sve je to normalno, bitno je da su piloti ostali zivi.
  (sone, 11. april 2018 10:41)

  Nije normalno. Koliko ih ima i koliko lete ruski i americki avioni, a koliko nasi. Kad padne jedan njihov to je u nivou statisticke greske. Kad padne nesto nase to mu dodje 50%. Poredis babe i zabe.
  (Pogresna procena, 11. april 2018 11:46)

  # Link komentara

 63. Orao ima stolice britanske proizvodnje ako se be varam i katapultirana stolica sa raketnim motorom ide od 0 do 300 metara i jako je sigurna, mig 29 takodje, galeb je zeljezni grob sa frejmom kao automobili iz luna parka i tu je vec tesko da se prezivi u slucaju otkaza motora, bojim se da su letili bas ovim skolskim avionom. zasto vise ne urade posten remont tih letilica, svaka greska se placa zivotom.
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (miki, 11. april 2018 11:13)

  Orao i Supergaleb imaju identicna izbaciva sedista, britanske Martin Baker, poprilicno pouzdana sedista. Mig-29 nema britanska sedista, nego ruska Zvewzda,cini mise, takodje dosta pouzdana sedista. Tako da ne stoji ova tvoja da je galeg opasniji zbog sedista. Tu se vise postavlja pitanje kakav je kvalitet remonta, posto zadnjih 5 aviona domace proizvodnje koja su pala, nisu pala zbog otkaza motora, nego zbog crkavanja hidraulike i to sve u prilicno kratkom periodu nakon remonta.
  (bogi, 11. april 2018 11:42)

  # Link komentara

 64. Vidim da u komentarima pise da je normalno da se srusi vojni avion jer se to desavalo i u Ruskoj Federaciji i u SAD.
  Ali da li vi znate koliko oni letelica imaju i koji je to broj naleta? Mi imamo 15 kanti koje lete sa mizernim satovima letenja. I svake godine se neka srusi.
   (Zoro, 11. april 2018 11:41)

  # Link komentara

 65. Tuga :((((( Život jednog hrabrog pilota ništa ne može da nadoknadi. Nadam se da će se drugi pilot oporaviti. Vulin, ako ima obraza, da podnese ostavku.
  (Sax, 11. april 2018 11:37)

  # Link komentara

 66. Pa kad se glupiramo i igramo ratnog vazduhoplovstva.Nije to više priča za našu siromašnu zemlju.RV je bilo nešto što je mogla bivša SFRJ da izdržava ekonomski a ovako siromašna Srbija ne.Onda kao posledicu imamo da se leti u pola veka starim krševima i da se gine.
  (laki78, 11. april 2018 11:36)

  # Link komentara

 67. tragedija
  g-2 je bio mnogo bezbedniji avion, I laksi za obuku I letenje.
  kome trebaju poovakvi nebezbedni avioni?
  (Jozo, 11. april 2018 11:34)

  # Link komentara

 68. Ljudi! Mi smo jedina zemlja na planeti, gde niko ne odgovara za ubistva, nesreće na terenu itd. Dakle, ni ovde niko neće biti kriv, osim tih časnih ljudi, koji su radili svoj posao...poštovanje herojima!
  (sALE, 11. april 2018 11:26)

  # Link komentara

 69. Galeb g4, glava u torbi...
   (Dušan, 11. april 2018 11:21)

  # Link komentara

 70. Laka zemlja pilotu i plavo nebo, porodici saučešće. Državnim organima: DA LI UOPŠTE ZNATE ŠTA JE VAŠ POSAO I KO VAS PLAĆA!?
   (Gutač vatre, 11. april 2018 11:20)

  # Link komentara

 71. Zvanicno prvi let super galeb g4 imao je 18.jula 1978 znaci pre 40 godina.
  (Jevdja, 11. april 2018 11:19)

  # Link komentara

 72. Неко ми рече да наши оилоти сада лете у просеку по 20 до 30 сати годишње и да се то још сматра успехом, јер су до пре неколико година летели по мање од 10 сати за читаву годину. Поређења ради, руски пилот лети по 120 сати годишње. Ем то, ем стари авиони, па чему онда чуђење кад падну?
  (Zgubidanije, 11. april 2018 11:15)

  # Link komentara

 73. taj je odavno trebao u staro gvozdje...a koliko sam ja obavesten nijedan Mig-29 nije u operativnom stanju,tj.nije 100% bezbedan za let!
  kao sto sam i pre rekao...ishabanost materijala,starost,odavno istroseni sati letenja po letelici(takvi avioni se melju u staro gvozdje...
  to vam je isto vozio Yuga 45 starog 40g ili novog BMW-a...nema tu razlike...ja mislim da smo mi morali kupiti te raspale migove,da rus zaradi jer ih je hteo u reciklazu...jako je opasno biti pilot u srbiji,i treba imati .... i sesti u neki avion koji je davno trebao biti recikliran,isto ko ovi migovi rus hteo da ih samelje a mi ih kupili...i aj sad sedi i vozi????ja da sam pilot promenio bi zanimanje i zahvalio se lepo!ne bi seo u takav avion,ma nema teoretske sanse
  (dd, 11. april 2018 11:15)

  # Link komentara

 74. Porodici poginulog pilota izjavljujem saucesce a Vulin u toku dana da podnese ostavku.
   (Zoran, 11. april 2018 11:15)

  # Link komentara

 75. Hoće Vulin podneti ostavku?
  (3210, 11. april 2018 10:58)

  Političari u Srbiji ne znaju niti šta je odgovornost niti ih zanima taj pojam uopšte tako da od ostavke nema ništa.
  (Pedja, 11. april 2018 11:15)

  # Link komentara

 76. Orao ima stolice britanske proizvodnje ako se be varam i katapultirana stolica sa raketnim motorom ide od 0 do 300 metara i jako je sigurna, mig 29 takodje, galeb je zeljezni grob sa frejmom kao automobili iz luna parka i tu je vec tesko da se prezivi u slucaju otkaza motora, bojim se da su letili bas ovim skolskim avionom. zasto vise ne urade posten remont tih letilica, svaka greska se placa zivotom.
   (miki, 11. april 2018 11:13)

  # Link komentara

 77. Hoće li neko više proveriti ta sedišta, piro-patrone, i sve što ima veze sa bezbednim napuštanjem aviona ako to situacija dozvoljava? Padaju avioni po celom svetu, to nije novost, ali uglavnom piloti bezbedno napuštaju letelicu. Kod nas ili ne dođe do katapultiranja a ako i dođe to je sa tragičnim posledicama ili teškim povredama. I nek se već jednom taj Galeb modernizuje ili nek se otklone manjkavosti jer je očigledno da sa letelicom nešto nije u redu.
  (Millennium, 11. april 2018 11:11)

  # Link komentara

 78. Ovakav avion je pao prosle godine u Slatini, oba pilota nasradala, galeb g-4..
  (Aleksandar, 11. april 2018 11:08)

  # Link komentara

 79. Galebovi u trenutnom stanju su davno trebali biti prizemljeni. RIP pilot :(
  (Vitez, 11. april 2018 11:06)

  # Link komentara

 80. Pre samo godinu dana 7.4.2017. se srusio Supergaleb G4, oba pilota poginula. Danas jos jedan G4 se srusio i jedan pulot poginuo. Sta reci... Tuga.
   (marko, 11. april 2018 11:05)

  # Link komentara

 81. Daj ukinite više te besmislene vežbe!
  Dokle više da zbog samopromocije onih koji nam ne žele ništa dobro, da ginu dobri ljudi.
  Nabavite 2 vrhunska NOVA aviona - lovca i nešto helikoptera i ovakvi kakvi smo jadni bilo bi nam više nego dovoljno. Ovako, malo malo pa neko strada, jer nam je tehnologije iz 80-ih pri čemu pitaj Boga ko radi održavanje tih letećih grobnica. Verovatno preko tendera, a svi znamo kako to ide...
  Saučešće porodici poginulog, sva nadanja da će se drugi heroj izvući...
  (Čovek po imenu Uve, 11. april 2018 11:05)

  # Link komentara

 82. Leteo ovih dana relativno nisko iznad Zrenjanina. Prastara letelica opasna kako za gradjane, tako i za pilote zeljne kakvog-takvog letenja.
  (Dragoslav, 11. april 2018 11:01)

  # Link komentara

 83. Dikovicu, zar nije krajnje vreme da ides u penziju......
  (...., 11. april 2018 11:00)

  # Link komentara

 84. Aman zastitite drzavu tako sto cete nas uclaniti u Nato gde su vec svi oko nas i gde su sve razvijene zemlje sveta i onda necemo imati od koga da strahujemo, a profesionalni vojnici ce imati normalan standard i normalna primanja. Oni bi sutra vec usli u Nato da njih pitate.
   (Xman, 11. april 2018 11:00)

  # Link komentara

 85. Hoće Vulin podneti ostavku?
   (3210, 11. april 2018 10:58)

  # Link komentara

 86. Ajde ne pisite glupe komentare, nego pročitajte ceo tekst!
   (David, 11. april 2018 10:57)

  # Link komentara

 87. Zali Boze sto ih salju gore u tim kantama raspalim i za to niko ne odgovara na kraju.
   (colonel, 11. april 2018 10:56)

  # Link komentara

 88. Galeb koje je prozvodila jos titov juga ako se ne varam? to staro,trebmo da naavimo par migova,nekoliko f16 i barem po 2 aviona najnovije generaxcije jedan ruski drugi američki, ma samo da piloti budu dobro!!!
   (treća liga baš nas briga, 11. april 2018 10:55)

  # Link komentara

 89. Brzo ozdravljenje zelim tesko povredjenima a Vulinu da podnese ostavku.
   (Milan, 11. april 2018 10:53)

  # Link komentara

 90. Aj vi svi što mrzite sve srpsko pokupite se i idite. Šta se desilo utvrdiće istraga, kao inženjer sačekao bih konačan izveštaj pa bih komentarisao. Jadni ste i bedni sa ruganjima tuđoj nesreći. Ipak su to oni koji svaki dan drže glavu u torbi dok takvi poput vas mirno mažu paštetu od deset dinara. Zato su svi i besni u Srbiji. Dobro je ovo još, ali je pitanje koliko će potrajati ova kakva takva idila. Želim svima brz oporavak i ponovo da se vinu u nebo.
  (Mladen, 11. april 2018 10:53)

  # Link komentara

 91. Taj avion nikad nije ni valjao,ja ne znam sto to ne prodaju u staro gvozdje
   (Haris, 11. april 2018 10:52)

  # Link komentara

 92. Tako je to kad letis u avionu koji je prevazidjen jos pre 50 godina
   (Haris, 11. april 2018 10:51)

  # Link komentara

 93. Zašto se, pobogu, mi igramo vojne avijacije, kada to očigledno ne umemo da radimo.
   (Kajgana sa slaninom, 11. april 2018 10:49)

  # Link komentara

 94. Bas juce pricam sa drugarom. On zavrsava akademiju u Vrscu i kao zelja mu da vozi ove mlazne, ali kaze kod nas sve losi, sta ce mu to da mu stoji u biografiji da je izgubio avion. I eto ti ga, padaju k'o blesavi.
   (DragKce, 11. april 2018 10:48)

  # Link komentara

 95. Ne razumem cemu sluzi taj katapult ako posle njega covek bude u kriticnom stanju i pitanje je da li ce da prezivi...to ili ne radi kako treba ili sta je drugo moglo da se desi pa da pilot bude u kriticnom stanju??
   (Dacha, 11. april 2018 10:48)

  # Link komentara

 96. Znam da se nesrece s vremena na vreme desavaju, al ako nam ako ne svake godine onda svake druge “padne” po jedna letelica postavlja se pitanje da li je to onda nesrecan slucaj ili posledica loseg odrzavanja. Ne mogu da kazem mozda je i greska pilota, istraga ce to na kraju utvrditi. Steta za avion al bitno je da su piloti dobro.
  (Mladen, 11. april 2018 10:48)

  # Link komentara

 97. Ako se ne varam ovo je peta letelica Vojske Srbije koja se srusila od 2012. god. Lasta, Orao, Mig 29, helikopter Mi i ova sada i vise je pilota poginulo nego za vreme Nato bombardovanja.
   (Ivan, 11. april 2018 10:46)

  # Link komentara

 98. U Nišu non stop rade prelete iznad centra grada,iskreno pribojavao sam se ovoga,da će neka od ovih letećih kanti da otkaže i napravi veliku štetu,e sad ti bahati preleti podsećaju me na ona zastrašivanja koja su se ranije sprovodila nad kosovom,da li ima veze sa otimačinom našeg aerodroma pitanje je,pa ako vam je do vežbe vežbajte nad Medoševcem a ne iznad urbanog dela grada!!
  (Niški, 11. april 2018 10:45)

  # Link komentara

 99. Vulin ostavka!!!
  (Stole, 11. april 2018 10:45)

  # Link komentara

 100. Ništa. Vulin neće podneti ostavku, kao što nije Gašić u slučaju helikopter. Još će pilote proglasiti pijancima. Već viđeno.
  (Salle, 11. april 2018 10:44)

  # Link komentara

 101. A zasto je u teskom stanju ako se katapultirao?
   (DB, 11. april 2018 10:43)

  # Link komentara

 102. @Che nije 29ka one ne lete više. Nema ni jedna operativna.
   (fan a ne fen, 11. april 2018 10:42)

  # Link komentara

 103. dobro da nije ovaj novii sto nam ga poklonise rusi. nismo ga jos ni otplatili...
  (Heisenberg, 11. april 2018 10:41)

  # Link komentara

 104. Nistra strasno. Desava se I desavace se. Pre neki dan pao je u SAD F16, u Rusiji mi-8. Sve je to normalno, bitno je da su piloti ostali zivi.
  (sone, 11. april 2018 10:41)

  # Link komentara

 105. Nazalost, pilot poginuo.:(
  Slava mu.
   (Che, 11. april 2018 10:41)

  # Link komentara

 106. Povući sve leteće kante i otkazati sve narudžbine svih letećih kanti, pa neka se igra vojske u svojoj kući.
  (Poaro, 11. april 2018 10:40)

  # Link komentara

 107. Bilo je samo pitanje trenutka. Dobro da nisu leteli iznad grada kao što umeju po narrđenju prvorođenoga pa da padne na neku zgradu.
   (Sale, 11. april 2018 10:36)

  # Link komentara

 108. Orao ili mig 29...ako je orao, imali smo samo 4 dvoseda.
   (Sale, 11. april 2018 10:35)

  # Link komentara

 109. Dvosed...znaci mig 29.
   (Sale, 11. april 2018 10:33)

  # Link komentara

 110. Samo pilot da je ziv.mucenici i ono malo naleta imaju u kantama.mogu ovi da pricaju sta hoce i da lazu pun gas ali cela garnitura politicara u zadnjih trideset godina ce uci u istoriju kao najveci olos i banda.
  (istinomer, 11. april 2018 10:31)

  # Link komentara

 111. Neka lete jos oni u brisucem letu iznad gradova kao sto umeju pa neka naprave cudo. Drugo i ne umeju. Severna Koreja.
   (javir, 11. april 2018 10:29)

  # Link komentara

 112. Nije valjda mig 29?
   (Che, 11. april 2018 10:28)

  # Link komentara