Sreda, 11.04.2018.

07:05

Rusija i SAD opasno "zveckaju" oružjem, "gužva" na moru

Rusija i SAD nastavljaju da "zveckaju" oružjem zbog najnovijih navoda o hemijskom napadu u Siriji. Evropska agencija izdala upozorenje na moguće vazdušne udare.

Izvor: B92

Rusija i SAD opasno "zveckaju" oružjem, "gužva" na moru IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

78 Komentari

Sortiraj po:

Zvele

pre 6 godina

Ne postoji Persisko more, vec Persijski zaliv. A za Golfski zaliv prvi put cujem.
(Mats Wilander, 11. april 2018 09:05)

Pa Gulf je zaliv sam po sebi.

Goran

pre 6 godina

Najjaca je fora sto se USA sprema za rat sada kada je u toku afera oko uticaja na USA izbore putem drustvenih mreza, dakle kada sami ameri postavljaju pitanje legitimnosti njihovog predsednika... Tramp je postavio pitanje, kako da resi tu aferu, a odgovor je - ratom! Tesko nama sa neozbiljnim ljudima koji imaju ozbiljnu moc...

артиљерац

pre 6 godina

Црноморској флоти,а 2/3 црноморске флоте је већ у Медитерану,је дигнута узбуна
Значи,они НЕЋЕ доћи,они су већ ту.Русима треба 2-2,5 сата да пребаце,преко Ирана,колико год хоће борбених авиона.200,300.500.Сви имају долет с југа Русије до Сирије.Сем Су-25,а он је фронтовски бомбардер.У Медитерану су 4
руске подморнице,наоружане крстарећим пројектилима "Калибар",али и озбиљнијим
ракетама.Рецимо,Енглеска има на Кипру 2 војне базе,са 30-ак авиона,али Кипар
је 150 км од Тартуса,руске војне базе у Сирији.Могу да их полију ракетама
средњег домета(до 300 км)и нема више.На крјау ће бити,много буке ни око чега.
Нити Запад има cojones да нападне Сирију у којој седе Руси,на позив ЛЕГАЛНЕ
сиријске владе,нити Русима рат треба.Лајаће Амери и Енглези,па ће их проћи.

Nikola

pre 6 godina

@QuQu
Za razmjere logora je se saznalo tek kada su ih Sovjetski vojnici oslobodili, ali je i tada postojala nevjerica jer niko nije bio spreman da povjeruje da je moguca takva brutalnost.

Neko je pisao da je Iran preveliki zalogaj. Pa nije bas. Iran ce biti ekonomski unisten vjerovatno, i na kraju mozda razoren unutrasnjim protestima. Dugo su bili pod sankcijama, i sad imaju vid sankcija, a bice opet po starom kada Amerika skine potpis sa onog dogovora.

Sto se tice Katarskog cjevovoda, moze biti da je to jedan od razloga. Ali mislim da nije to toliko kljucno da bi se vodio ovako dug i krvav rat. Jednostavno Asadova vlada je poslednja bathisticka partija u regionu, osim Turske i Izraela jedini su sekularni, medjutim zbog bliskosti sa Rusijom nisu omiljeni ni medju njima. Turci dosta vole da saradjuju sa islamistima u zadnje vrijeme, a Izraelu samo odgovara haos jer se skrece paznja sa Palestinskog pitanja. Kad vec pominjem bath partiju moram napomenuti da je Sirijska bath partija prekinula veze sa Sadamovom jos prije 30-40 godina, tako da ne pije vodu prica da su oni neki ludaci kao i ovi iz Iraka sto su bili, a jesu bili su. U sustini regionalne sile, poput Saudijske Arabije, Katara i UAE jednostavno zele da imaju svoj uticaj na svaku Arapsku zemlju, tu se nasla Sirija i to je to. Sve se ovo oduzilo, Amerika se uvukla jednostavno da protjera Ruski uticaj i tako to ide.

prekidač

pre 6 godina

prekidač želiš da kažeš da je rat jeftiniji od gasovoda preko mora?
(cojans, 11. april 2018 12:23)

Pa Asad je bio pred kapitulacijom dok Rusi nisu uleteli, tako da im se u tom momentu možda i činio jeftinijim.

SamoDaKazem

pre 6 godina

@Zoran
Zorane, "drug mrgud je citirao jednu repliku iz filma "Tri karte za holivud" a "drug mrgud je i lik iz ostog tog filma.

Predlazem Vam da ga pogledate ako vec niste i onda bi trebalo da shvatite sta je "drug mrgud" ustvari porucio svojim komentarom.

Eto, sasvim slucjano ali ste i Vi savrsen primer te replike i cele price iz tog, za mene, sjajnog filma!

Hiki

pre 6 godina

Ta prica ne pije vodu. Dovoljno je pogledati geografsku kartu i videti da Sirija ne blokira Katar. Mogu gasovod da postave na sto jedan nacina, a da zaobidje Siriju. Sirija je meta zbog dobrog geografskog polozaja i priblizavanja Iranu. Iran je meta br. 1 za NATO, ali to je preveliki zalogaj. 
(aco, 11. april 2018 09:24) 

Covece pa sam Putin je to rekao na tv-u. Koji deo nisi razumeo? Ne mislis valjda da je on dosao u Siriju da stiti sirijce??? Pa sto je pustio turke da udju sa vojskom? Sto je pustio Izrael da bombarduje? Sto nije oterao amerikance iz Sirije?

lemy bond

pre 6 godina

da ,nista se nece desiti. Tako su pricali i pre drugog svetskog,i pre Balkanskog rata,. Amerika je jaka ali sa saveznicima ,,,a i ne znam zasto ne pise da je Kina javno saopstila da ce svoju pdrsku staviti na easpolaganje Rusiji. ... i sezdesetih nismo bili svesni koliko smo bili blizu nuklearnoj katastrofi,ne shvatajte olako ovo samo zato sto javnost ne zna ni 5% sta se desava .....

prekidač

pre 6 godina

@prekidac
I ti verujes da je Katar u Crvenom moru pa spominjes Afriku kao alternativu? Jesi li nekada cuo za Irak i Tursku? Ili Jordan i Izrael?
(jasdf, 11. april 2018 12:08)

Ne nego treba da vjerujem da im je trebala Sirija da se približe Iranu, a Irak graniči sa Iranom. Nego mali osvrt na istoriju. Sve je počelo sada već davne 2009. godine kada je Asad odbio sa Katarom da potpiše ugovor o izgradnji gasovoda koji bi preko Saudijske Arabije, Jordana, Sirije i Turske transportovao gas za Evropu. Čim je Katar predložio Asadu izgradnju svog gasovoda, Iran stari i jedini saveznik šiitske Sirije, izložio je svoj predlog zvaničnom Damasku. Planirano je da iranski gasovod, vrednosti deset milijardi dolara, povezuje luku Asaluju u Persijskom zalivu do Damaska u Siriji preko teritorije Iraka do Libana. Sporazum su 2012. godine potpisali Iran i Sirija u trenutku razbuktavanja građanskog rata u zemlji, pa je prošao neprimetno. Naredne 2013. godine okvirni sporazum o učešću u projektu potpisao je i Irak. Da budem pravedan ovo su informacije od Sputnjika, međutim o tome je govorio i Kenedi mladji, inače sin bivšeg američkog predsjednika. Cilj Amera je bio izgrade gasovod iz Katara, da oslobode Evropu od Ruskog uticajada, zadrže Irak i poklope Siriju, ovako sa Rusima i njihovim bazama na terenu imaju ćorak ili put Afrike.

aco

pre 6 godina

Ovde cemo ponesto nauciti i iz geografije, hah. Jasno je da iz Katara gasovod moze da stigne di Evrope zaobilezeci Siriju. U tom slucaju ruta bi bila neznatno duza. Valjda bi bilo jeftinije da zaobidju Siriju nego da je okupiraju. Pokusvaju to da urade vec 7-8 godina. Za to vreme su mogli izgraditi gasovod i preko Sredozemlja i preko Turske (u oba slucaja bi izbegli Siriju).

prekidač

pre 6 godina

@Milos
Ta prica ne pije vodu. Dovoljno je pogledati geografsku kartu i videti da Sirija ne blokira Katar. Mogu gasovod da postave na sto jedan nacina, a da zaobidje Siriju. Sirija je meta zbog dobrog geografskog polozaja i priblizavanja Iranu. Iran je meta br. 1 za NATO, ali to je preveliki zalogaj.
(aco, 11. april 2018 09:24)
Pogledaj i ti bolje pa ćeš vidjeti da je to jedini put gasa iz Katara ka Evropi, i to upravo preko Alepa gdje su vođene i najveće borbe. Možda mogu i nekom drugom rutom preko Afrike i Sredozemnog mora ali je desetostruko skuplje.

jasdf

pre 6 godina

@prekidac
I ti verujes da je Katar u Crvenom moru pa spominjes Afriku kao alternativu? Jesi li nekada cuo za Irak i Tursku? Ili Jordan i Izrael?

vlado

pre 6 godina

Trenutno je u zoni borbenih dejstava od US brodova samo jedan razarac naoruzan krstarecim raketama. Grupi brodova oko nosaca aviona H.Truman treba 5-6 dana da mu se pridruze, u toj grupi je i jedan nemacki razarac. Ovaj US razarac je idealan za tzv. False Flag napad koji bi izveli Izraelci i za to optuzili Siriju/Rusiju da bi mobilisali javnost u US za "neophodnost" rata u Siriji, posto ce vrlo uskoro da izadje na videlo da Sirijske snage nisu imale apsolutno nista sa upotrebom hem. naoruzanja u Dumi. Medjutim ono sto vidim je masovno jedinstvo i republikanaca i demokrata u svim predstavnickim telima i veliki pritisak na Trampa tako da sto se tice njega verovatno nece ni trebati da IDF potopi americku krstaricu. Medjutim, Evropa im je kriticna i tu kao metu vidim nemacki razarac kako bi stavili Nemacku pod veliki pritisak da se ukljuci u ceo picvajz. Iza svega stoji Izrael odnosno grupa koja preko Izraela od 1948. kontrolise bliski istok i koja ni pod tackom razno ne sme da pusti da im se Iran primakne. Iz tog razloga Kurdi uzivaju najvecu podrsku upravo Izraela i US, jer im treba Kurdistan izmedju siitskih zemalja Irana, Iraka, Sirije i Libana. Suniti se kao ne mirisu sa Izraelom a sve rade koordinisano sa njima kako bi oslabili Iran. U kontekst treba staviti i trenutnu istragu koja se vodi u US protiv Trampa i zbog koje on mora da trazi na koju stranu da skrene paznju javnosti sa iste. Kao sto je T. Mej pokusala sa navodnim trovanjem Skripalija.

Zoran

pre 6 godina

Upravo smo otpočeli treći svetski rat i neka nam je sa srećom.
(drug Mrgud, 11. april 2018 09:51)

Ma sta kazes..?? E, da nam je vise "eksperata" kao ti, pa da svane Srbiji.
Kako ti to "objasnis" u jednoj recenici. Koja je to "mudrost".

Zivim u U.K i ovde nema jedne rechi o nekoj napetosti, ratu, pretnjama. Uobichajeni tekstovi mrznje koji idu godinama. No, kod nas i nashih medija i komentara rat samo shto nije pocheo. Jeza....

Berkut

pre 6 godina

Krstareće rakete i bombarderi na Siriju poleću koliko sutra.Rusi ostaju u svojim bazama i prete da će sa S400 oboriti svaku raketu i avion koji ugroze njihove vojne baze ili vojnike na tereni.Ameri nisu ludi da gađaju rusku vojnu baza ali će zato Asadove trupe pretrpeti snažne udare što će u nastavku rata dodatno iscrpljivati Rusiju koja će morati više da se angažuje i da dodatno pojača vojnu i svaku drugu pomoć Asadu kako bi zadržali trenutno stanje na terenu.Rusiju to dodatno iscrpljuje i sve više ruskih vojnika i pkaćenika gine u Siriji,pogođena novim sankcijama Rusija je na kolenima pa samo za jedan dan vrednost Rublje je pala za 34 %.
Dakle napad se očekuje za koji dan a od većeg sukoba nema ništa ovi militaristi tipa Lazanski se džaba lože.

Bata Sale

pre 6 godina

Rublja drasticno pada, Rusiji je neophodan oruzani konflikt sa USA da bi cene nafte skocile,nafta je Rusiji glavni prihod.
(Zoran, 11. april 2018 08:43)

Jedino u toj vasoj teoriji ne stima sto ovde SAD zveckaju oruzjem, kao po obicaju, a ne Rusija, jer im treba rat da pokrenu svoju oronulu ekonomiju i podigne rejting predsedniku. Posto im je skoro cela ekonomija od 2. Svetskog rata do danas zasnovana na ratnoj proizvodnji i mesetarskom berzanskom lopovluku, a predsednik im bas ne uziva veliku popularnost u narodu. A i malo su saterani u cosak u poslednjih desetak godina, unistena im je medjunarodna reputacija, za sta su sami krivi, pa malo reze i hoce da ujedaju kao besan ker iz coska. Ovaj idiotski izgovor sa hemijskim oruzjem je uporno ponavljanje suplje price u koju niko normalan vise ne veruje i njihova diplomatija i retorika sve vise lice na ocajnicke poteze bez cilja i logike, samo udri po svaku cenu. Cak se i njihov najveci saveznik Velika Britanija necka oko cele price. Kao i mnoge pre nje i ova americka imperija je polako pocela da se urusava i pojesce samu sebe. Istorija ima gadnu naviku da se ponavlja. Jedino sto mi mozemo da uradimo je da, za promenu, po prvi put u istoriji budemo pametni, gledamo svoja posla i izvucemo korist ako je moguce.

aco rs

pre 6 godina

Vidim da mnogi protezu tezu o trecem svjetskom ratu,mislim da svi koji tako mislite grjesite,jer to zaista nije u interesu velikim silama uzimajuci u obzir ekonomsko stanje navedenih.A mi mali,ma ko nas sta pita.

deja vu

pre 6 godina

Kontam da ovim potezom teorija zavere liberala da je Tramp Putinov čovek propada u vodu. Odlična stvar za rejting Mr.Trampa. Ovo je dogovoren scenario po mom mišljenju.

Katqn

pre 6 godina

Katar nema najvece svetske rezerve gasa na svetu, nego druge najvece svetske rezerve posle Rusije. Taj gasovod ce pre ili kasnije da ide u evropu, tu uopste nema spora. Zapad si nece dopustiti da ih Putin ikada uceni za gas, tj ekonomski opstanak. Zamislite da rusi blokiraju americke naftne brodove. Sta bi se desilo? Rat sa rusijom, jer bi to bila borba za americk8 opstanak. Tako se i evropa bori za svoju energetsku neovisnost, tj za opstanak. I tu nema sumnje tko ce da pobedi, a to je zapad. Jer bolje da poginu boreci se, nego da "umru" doborvoljno. I nikakve ruske nuklearke tu nece da pomognu, jer i zapad ima nuklearke. Zato rusija bira izmedju manjih prihoda iz evrope, i rata. A evropa izmedju opstanka i neopstanka. Vidite sami tko ima vise za izgubit. A sto se tice nuklearki, jedino su ameri imali muda da ih bace...zato bolje da ih ne testirate imaju li ih jos.

QuQu

pre 6 godina

@kojot

1. Nije postojala Nemačka u to vreme, već Treći Rajh. Do početka napada na Poljsku 1939 godine ta država je zauzimala prostor današnje Nemačke, Austrije, Češke, Slovačke i delove današnje Poljske.
2. Saveznici su za masovna stradanja, getoizacija, streljanja, progon, saznali tek 1942 od Poljske vlade u egzilu. A za logore kasnije. Za razmere Aušvica se saznalo 1944 snimcima iz aviona. U to vreme civili su se bojali čak i od svoje vojske, nisu išli sa telefonima da slikaju gde je vojska i ograda pa da šalju slike u svet. Zato mnogi Nemci koji su živeli u blizini logora nisu imali pojma za zločine dok nisu videli sopstvenim očima kada su saveznici počeli da oslobađaju logore.
3. Saveznici su se iskrcali u Normandiji 1944, ne 1945.
4. Nije fer upoređivati tadašnji SAD i VK sa posleratnim. A malo je i degutantno, ipak su položili 850.000 života.

Ne branim ja nikoga, ali budimo objektivni.

krle

pre 6 godina

E ljudi ako ste imalo slusali starije i poznajete istoriju znate da rat ne moze da nas mimoidje. I nema tu necu da ratujem i slicno. Nateraju te velike sile. Uvuku u svoj rat. Tako je uvek bilo.Tuzno je to.

aco

pre 6 godina

@Milos
Ta prica ne pije vodu. Dovoljno je pogledati geografsku kartu i videti da Sirija ne blokira Katar. Mogu gasovod da postave na sto jedan nacina, a da zaobidje Siriju. Sirija je meta zbog dobrog geografskog polozaja i priblizavanja Iranu. Iran je meta br. 1 za NATO, ali to je preveliki zalogaj.

Dex Dejvid

pre 6 godina

Sat je počeo da otkucava i nalazimo se u trenutku od kada svijet više neće biti isti. Pomno sam pratio sjednicu SB i od svega mi je bilo najinteresantnije gledata švedskog ambasadora. Jedan uglađeni diplomata samo što ne psuje, pa imali na ovom svijetu bilo ko drugi osim vas dvoje. Varaju se oni koji misle da ovo neće imati utjecaja na kosovski čvor. Od ishoda rata zavisit će i riješenje pitanja Kosova. Nisam vojni stručnjak, pa nikada ne komentarišem ono što ne znam. Kao stanovnik planete zemlje iskreno se nadam da ovo neće biti poslijednji rat u istoriji čovječanstva. Ni ruski ni NATO generali nisu za to, mada od njih ne zavisi. Oni su već dogovorili sastanak nakon rata. Moj Marijo, taman nam krenulo, kad veliki neće da nas ostave. Rusi nas bacili u dužničko ropstvo, Ameri poslali brodove, a mi samo možemo da čekamo ishod. Nije vrijeme za šalu, ali ako se taj famozni S400 pokaže uspješan, siguran sam da će na sred Kneza biti napravljen spomenik S400.

Iskander

pre 6 godina

@Miloš

Kaze covek da Katar ima najvise gasa u Crvenom moru???Jel znas ti uopste gde je Katar, a gde Crveno more? Jos je neverovatnije da ljudi lajkuju a nemaju pojma o tome sto pišeš. Verujem da je to bio samo lapsus.

Mats Wilander

pre 6 godina

Katar ima treće najvece rezerve i nalazi se u Persijskom moru(Golfskom zalivu).
(Kalimero, 11. april 2018 08:30)

Ne postoji Persisko more, vec Persijski zaliv.
A za Golfski zaliv prvi put cujem.

Markoni

pre 6 godina

Kakvo hemijsko oružje u Dumi!?! Obična šuplja priča,jer su i u Dumi i južnom Damasku kao i ranije u Alepu bili vojni savetnici Amerike i Izraela.I treba sad naći način da se bezbedno izvuku preko neke "nezavisne komisije",bez Rusa koja bi kao utvrdjivala da li je bilo trovanja...

skaut

pre 6 godina

Svet je na ivici najozbiljnijeg sukoba od Drugog svetskog rata. Ono sto bismo mi morali da uradimo jeste da se svim silama potrudimo da ovaj sukob prodje bez nas. Recice neko da smo mi suvise sitni da bi se nasli u ovom sukobu ali smo bili sitni i nebitni i u vreme dva svetska rata pa smo bili medju glavnim akterima u oba. Samo pametno i neutralno, ionako nam preti nestanak.

Milos

pre 6 godina

Treba da prodje gasovod iz Katara za EU kroz Siriju, ali Asad to blokira.Ovo je veliki gibitak za SAD jer ce Rusija prodavati gas EU, a ne Katar.Inace Katar ima najvece rezerve gasa na svetu i nalaze se u Crvenom moru.
(Miloš, 11. april 2018 08:15)

Katar ima treće najvece rezerve i nalazi se u Persijskom moru(Golfskom zalivu).
(Kalimero, 11. april 2018 08:30)

Oboica na dopunske casove geografije.
Katar nije na Crvenom moru, vec Perzijskom zalivu, a ne Golfskom zalivu ili Perziskom moru

K

pre 6 godina

Za one koji ne znaju zasto se rat vodi:

Treba da prodje gasovod iz Katara za EU kroz Siriju, ali Asad to blokira.Ovo je veliki gibitak za SAD jer ce Rusija prodavati gas EU, a ne Katar.Inace Katar ima najvece rezerve gasa na svetu i nalaze se u Crvenom moru.
(Miloš, 11. april 2018 08:15)

Gubitak za SAD sto Katar nece prodavati gas EU. Nonsens.

Poo

pre 6 godina

Кува се и казан ће да прокључа, а тада ће да кипи и на Косову. Не заборавимо ипак није то Вијетнам већ мирише на почетак 3 светског рата, негде мора да се почне. Кинези изгледа не мисле на то, јер кад су им срушили амбасаду у Београду нису се баш много наљутили.

Orka

pre 6 godina

Rusi su podigli borbenu gotovost Crnomorske flote, koja je udaljena cetiri hiljade kilometara od sirije?

To lici kao oni psi, koji laju iz daleka, iz sigurne udaljenosti.

Tipično ruski ,jaki su samo na rečima.

Oxoxoposum

pre 6 godina

@mahtigal baci pogled na mapu bliskog istoka pa ces videti zašto je Sirija bitna i zašto rusi već pola veka imaju bazu tamo. To je jedini put kojim se gas iz bogatih nalazišta u Katru može transportovati za Evropu. Pola veka Rusija opstruiše taj projekat i čuva svoj monopol u trgovini gasom.

Miloš

pre 6 godina

Za one koji ne znaju zasto se rat vodi:

Treba da prodje gasovod iz Katara za EU kroz Siriju, ali Asad to blokira.Ovo je veliki gibitak za SAD jer ce Rusija prodavati gas EU, a ne Katar.Inace Katar ima najvece rezerve gasa na svetu i nalaze se u Crvenom moru.

Beogradski Crnogorac

pre 6 godina

@Inace Katar ima najvece rezerve gasa na svetu i nalaze se u Crvenom moru.
(Miloš, 11. april 2018 08:15)

Legendo, Katar ne izlazi na Crveno more.

Kalimero

pre 6 godina

Treba da prodje gasovod iz Katara za EU kroz Siriju, ali Asad to blokira.Ovo je veliki gibitak za SAD jer ce Rusija prodavati gas EU, a ne Katar.Inace Katar ima najvece rezerve gasa na svetu i nalaze se u Crvenom moru.
(Miloš, 11. april 2018 08:15)

Katar ima treće najvece rezerve i nalazi se u Persijskom moru(Golfskom zalivu).

Turbo

pre 6 godina

Aj na mars pa tamo zvekecite do mile volje dok ne povadite oci medjusobno a mi cemo navijati sa zemlje i moliti boga da se vise ne vratite.

AJA

pre 6 godina

Ameri ce ispaliti tih 110 raketa tomahawk,desetak napada avionima potrositi zalihe kojima istice rok upotrebe i okrenuti se nazad...brojace se mrtvi a rusi ce nadgledati situaciju i brojati rakete koje su mogli da obore...sve u svemu kamen na kamenu tamo nema pa daj jos malo da preoremo.

sosa

pre 6 godina

vec par godina ih polivaju i sad se kao preti vazdusnim udarom?!
Sve vec vidjeno, priorene, reklame, vika, cika, a u pozadini pretovar i pranje para i sta vec ide uz to

Kosta

pre 6 godina

Rusi su podigli borbenu gotovost Crnomorske flote, koja je udaljena cetiri hiljade kilometara od sirije?

To lici kao oni psi, koji laju iz daleka, iz sigurne udaljenosti.

Tipično ruski ,jaki su samo na rečima.
(Orka, 11. april 2018 08:07)

Vazdusno rastojanje od Rusije u Crnom moru do najjuznije granice Sirije je oko 1.300 km.
A rastojanje izmedju Kaspiskog mora i istog dela Sirije je oko 1.500 km.
Navodim ovo iz razloga sto su Rusi dva puta gadjali krstarecim raketama Kalibr ISIS upravo sa Kaspijskog mora.
Ta razdaljina za sa krstarece rakete, npr. Tomahavk - US ili Kalibr - RUS, je sasvim dovoljna da se dejstvuje.

kojot

pre 6 godina

Na totalni napad na Siriju se odlucuje na osnovu par snimaka i slika, pa sto tako nije bilo i prema Nemackoj u II sv ratu na osnovu izvestaja o postojanju zlocina enormnih razmera u konc logorima? A daa, nije im bilo u cilju, moglo se sacekati do 1945 i iskrcavanja u Normandiji.
Jadan narod u Siriji, o njegovoj sudibini vec par godina se odlucuje iz stolica u Moskvi tj Vasingtonu.Oni se medjusobno prepucavaju, a narod gine ni kriv ni duzan.Posle II sv rata se pricalo kako se nikada vise nece dopustiti da se nesto slicno ponovi u buducnost, a ne da se ponavlja, vec se ovakvim dogadjajima ne vidi kraj.

Dobri

pre 6 godina

Kakve veze ima crnomorska flota sa napadom na Siriju? Ni blizu Sirije. Dobro da nisu podigli borbenu gotovost na Kamčatki zbog toga. Cccc...

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 6 godina

E sada ce se vudeti koliko Rusi drze do svoje reci i koliko brane svoje saveznike. Ili ce kao i nas pustiti niz vodu...

mahtigal

pre 6 godina

Ne razumem ipak toliku potrebu da se svi kolji oko Sirije već godinama...pa nije baš Kuvajt, iako ima nafte...i rusi i ameri vode imperijalističku politiku, kao Hitler i Čerčil, samo ko je ko?

Holanđanin i Bugarin

pre 6 godina

Ljudi, danas nije 2018, nego 1933. godina i upravo je zapaljen Rajhstag. Za vas malo starije koji znate nešto o storiji i pre pada Berlinskog zida, ovo treba da bude dovoljno.

kojot

pre 6 godina

Na totalni napad na Siriju se odlucuje na osnovu par snimaka i slika, pa sto tako nije bilo i prema Nemackoj u II sv ratu na osnovu izvestaja o postojanju zlocina enormnih razmera u konc logorima? A daa, nije im bilo u cilju, moglo se sacekati do 1945 i iskrcavanja u Normandiji.
Jadan narod u Siriji, o njegovoj sudibini vec par godina se odlucuje iz stolica u Moskvi tj Vasingtonu.Oni se medjusobno prepucavaju, a narod gine ni kriv ni duzan.Posle II sv rata se pricalo kako se nikada vise nece dopustiti da se nesto slicno ponovi u buducnost, a ne da se ponavlja, vec se ovakvim dogadjajima ne vidi kraj.

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 6 godina

E sada ce se vudeti koliko Rusi drze do svoje reci i koliko brane svoje saveznike. Ili ce kao i nas pustiti niz vodu...

Beogradski Crnogorac

pre 6 godina

@Inace Katar ima najvece rezerve gasa na svetu i nalaze se u Crvenom moru.
(Miloš, 11. april 2018 08:15)

Legendo, Katar ne izlazi na Crveno more.

Holanđanin i Bugarin

pre 6 godina

Ljudi, danas nije 2018, nego 1933. godina i upravo je zapaljen Rajhstag. Za vas malo starije koji znate nešto o storiji i pre pada Berlinskog zida, ovo treba da bude dovoljno.

AJA

pre 6 godina

Ameri ce ispaliti tih 110 raketa tomahawk,desetak napada avionima potrositi zalihe kojima istice rok upotrebe i okrenuti se nazad...brojace se mrtvi a rusi ce nadgledati situaciju i brojati rakete koje su mogli da obore...sve u svemu kamen na kamenu tamo nema pa daj jos malo da preoremo.

Miloš

pre 6 godina

Za one koji ne znaju zasto se rat vodi:

Treba da prodje gasovod iz Katara za EU kroz Siriju, ali Asad to blokira.Ovo je veliki gibitak za SAD jer ce Rusija prodavati gas EU, a ne Katar.Inace Katar ima najvece rezerve gasa na svetu i nalaze se u Crvenom moru.

Poo

pre 6 godina

Кува се и казан ће да прокључа, а тада ће да кипи и на Косову. Не заборавимо ипак није то Вијетнам већ мирише на почетак 3 светског рата, негде мора да се почне. Кинези изгледа не мисле на то, јер кад су им срушили амбасаду у Београду нису се баш много наљутили.

Kalimero

pre 6 godina

Treba da prodje gasovod iz Katara za EU kroz Siriju, ali Asad to blokira.Ovo je veliki gibitak za SAD jer ce Rusija prodavati gas EU, a ne Katar.Inace Katar ima najvece rezerve gasa na svetu i nalaze se u Crvenom moru.
(Miloš, 11. april 2018 08:15)

Katar ima treće najvece rezerve i nalazi se u Persijskom moru(Golfskom zalivu).

Oxoxoposum

pre 6 godina

@mahtigal baci pogled na mapu bliskog istoka pa ces videti zašto je Sirija bitna i zašto rusi već pola veka imaju bazu tamo. To je jedini put kojim se gas iz bogatih nalazišta u Katru može transportovati za Evropu. Pola veka Rusija opstruiše taj projekat i čuva svoj monopol u trgovini gasom.

aco

pre 6 godina

@Milos
Ta prica ne pije vodu. Dovoljno je pogledati geografsku kartu i videti da Sirija ne blokira Katar. Mogu gasovod da postave na sto jedan nacina, a da zaobidje Siriju. Sirija je meta zbog dobrog geografskog polozaja i priblizavanja Iranu. Iran je meta br. 1 za NATO, ali to je preveliki zalogaj.

mahtigal

pre 6 godina

Ne razumem ipak toliku potrebu da se svi kolji oko Sirije već godinama...pa nije baš Kuvajt, iako ima nafte...i rusi i ameri vode imperijalističku politiku, kao Hitler i Čerčil, samo ko je ko?

skaut

pre 6 godina

Svet je na ivici najozbiljnijeg sukoba od Drugog svetskog rata. Ono sto bismo mi morali da uradimo jeste da se svim silama potrudimo da ovaj sukob prodje bez nas. Recice neko da smo mi suvise sitni da bi se nasli u ovom sukobu ali smo bili sitni i nebitni i u vreme dva svetska rata pa smo bili medju glavnim akterima u oba. Samo pametno i neutralno, ionako nam preti nestanak.

sosa

pre 6 godina

vec par godina ih polivaju i sad se kao preti vazdusnim udarom?!
Sve vec vidjeno, priorene, reklame, vika, cika, a u pozadini pretovar i pranje para i sta vec ide uz to

Iskander

pre 6 godina

@Miloš

Kaze covek da Katar ima najvise gasa u Crvenom moru???Jel znas ti uopste gde je Katar, a gde Crveno more? Jos je neverovatnije da ljudi lajkuju a nemaju pojma o tome sto pišeš. Verujem da je to bio samo lapsus.

Kosta

pre 6 godina

Rusi su podigli borbenu gotovost Crnomorske flote, koja je udaljena cetiri hiljade kilometara od sirije?

To lici kao oni psi, koji laju iz daleka, iz sigurne udaljenosti.

Tipično ruski ,jaki su samo na rečima.
(Orka, 11. april 2018 08:07)

Vazdusno rastojanje od Rusije u Crnom moru do najjuznije granice Sirije je oko 1.300 km.
A rastojanje izmedju Kaspiskog mora i istog dela Sirije je oko 1.500 km.
Navodim ovo iz razloga sto su Rusi dva puta gadjali krstarecim raketama Kalibr ISIS upravo sa Kaspijskog mora.
Ta razdaljina za sa krstarece rakete, npr. Tomahavk - US ili Kalibr - RUS, je sasvim dovoljna da se dejstvuje.

Turbo

pre 6 godina

Aj na mars pa tamo zvekecite do mile volje dok ne povadite oci medjusobno a mi cemo navijati sa zemlje i moliti boga da se vise ne vratite.

Markoni

pre 6 godina

Kakvo hemijsko oružje u Dumi!?! Obična šuplja priča,jer su i u Dumi i južnom Damasku kao i ranije u Alepu bili vojni savetnici Amerike i Izraela.I treba sad naći način da se bezbedno izvuku preko neke "nezavisne komisije",bez Rusa koja bi kao utvrdjivala da li je bilo trovanja...

Bata Sale

pre 6 godina

Rublja drasticno pada, Rusiji je neophodan oruzani konflikt sa USA da bi cene nafte skocile,nafta je Rusiji glavni prihod.
(Zoran, 11. april 2018 08:43)

Jedino u toj vasoj teoriji ne stima sto ovde SAD zveckaju oruzjem, kao po obicaju, a ne Rusija, jer im treba rat da pokrenu svoju oronulu ekonomiju i podigne rejting predsedniku. Posto im je skoro cela ekonomija od 2. Svetskog rata do danas zasnovana na ratnoj proizvodnji i mesetarskom berzanskom lopovluku, a predsednik im bas ne uziva veliku popularnost u narodu. A i malo su saterani u cosak u poslednjih desetak godina, unistena im je medjunarodna reputacija, za sta su sami krivi, pa malo reze i hoce da ujedaju kao besan ker iz coska. Ovaj idiotski izgovor sa hemijskim oruzjem je uporno ponavljanje suplje price u koju niko normalan vise ne veruje i njihova diplomatija i retorika sve vise lice na ocajnicke poteze bez cilja i logike, samo udri po svaku cenu. Cak se i njihov najveci saveznik Velika Britanija necka oko cele price. Kao i mnoge pre nje i ova americka imperija je polako pocela da se urusava i pojesce samu sebe. Istorija ima gadnu naviku da se ponavlja. Jedino sto mi mozemo da uradimo je da, za promenu, po prvi put u istoriji budemo pametni, gledamo svoja posla i izvucemo korist ako je moguce.

krle

pre 6 godina

E ljudi ako ste imalo slusali starije i poznajete istoriju znate da rat ne moze da nas mimoidje. I nema tu necu da ratujem i slicno. Nateraju te velike sile. Uvuku u svoj rat. Tako je uvek bilo.Tuzno je to.

Milos

pre 6 godina

Treba da prodje gasovod iz Katara za EU kroz Siriju, ali Asad to blokira.Ovo je veliki gibitak za SAD jer ce Rusija prodavati gas EU, a ne Katar.Inace Katar ima najvece rezerve gasa na svetu i nalaze se u Crvenom moru.
(Miloš, 11. april 2018 08:15)

Katar ima treće najvece rezerve i nalazi se u Persijskom moru(Golfskom zalivu).
(Kalimero, 11. april 2018 08:30)

Oboica na dopunske casove geografije.
Katar nije na Crvenom moru, vec Perzijskom zalivu, a ne Golfskom zalivu ili Perziskom moru

Mats Wilander

pre 6 godina

Katar ima treće najvece rezerve i nalazi se u Persijskom moru(Golfskom zalivu).
(Kalimero, 11. april 2018 08:30)

Ne postoji Persisko more, vec Persijski zaliv.
A za Golfski zaliv prvi put cujem.

Zoran

pre 6 godina

Upravo smo otpočeli treći svetski rat i neka nam je sa srećom.
(drug Mrgud, 11. april 2018 09:51)

Ma sta kazes..?? E, da nam je vise "eksperata" kao ti, pa da svane Srbiji.
Kako ti to "objasnis" u jednoj recenici. Koja je to "mudrost".

Zivim u U.K i ovde nema jedne rechi o nekoj napetosti, ratu, pretnjama. Uobichajeni tekstovi mrznje koji idu godinama. No, kod nas i nashih medija i komentara rat samo shto nije pocheo. Jeza....

vlado

pre 6 godina

Trenutno je u zoni borbenih dejstava od US brodova samo jedan razarac naoruzan krstarecim raketama. Grupi brodova oko nosaca aviona H.Truman treba 5-6 dana da mu se pridruze, u toj grupi je i jedan nemacki razarac. Ovaj US razarac je idealan za tzv. False Flag napad koji bi izveli Izraelci i za to optuzili Siriju/Rusiju da bi mobilisali javnost u US za "neophodnost" rata u Siriji, posto ce vrlo uskoro da izadje na videlo da Sirijske snage nisu imale apsolutno nista sa upotrebom hem. naoruzanja u Dumi. Medjutim ono sto vidim je masovno jedinstvo i republikanaca i demokrata u svim predstavnickim telima i veliki pritisak na Trampa tako da sto se tice njega verovatno nece ni trebati da IDF potopi americku krstaricu. Medjutim, Evropa im je kriticna i tu kao metu vidim nemacki razarac kako bi stavili Nemacku pod veliki pritisak da se ukljuci u ceo picvajz. Iza svega stoji Izrael odnosno grupa koja preko Izraela od 1948. kontrolise bliski istok i koja ni pod tackom razno ne sme da pusti da im se Iran primakne. Iz tog razloga Kurdi uzivaju najvecu podrsku upravo Izraela i US, jer im treba Kurdistan izmedju siitskih zemalja Irana, Iraka, Sirije i Libana. Suniti se kao ne mirisu sa Izraelom a sve rade koordinisano sa njima kako bi oslabili Iran. U kontekst treba staviti i trenutnu istragu koja se vodi u US protiv Trampa i zbog koje on mora da trazi na koju stranu da skrene paznju javnosti sa iste. Kao sto je T. Mej pokusala sa navodnim trovanjem Skripalija.

aco rs

pre 6 godina

Vidim da mnogi protezu tezu o trecem svjetskom ratu,mislim da svi koji tako mislite grjesite,jer to zaista nije u interesu velikim silama uzimajuci u obzir ekonomsko stanje navedenih.A mi mali,ma ko nas sta pita.

Dobri

pre 6 godina

Kakve veze ima crnomorska flota sa napadom na Siriju? Ni blizu Sirije. Dobro da nisu podigli borbenu gotovost na Kamčatki zbog toga. Cccc...

Orka

pre 6 godina

Rusi su podigli borbenu gotovost Crnomorske flote, koja je udaljena cetiri hiljade kilometara od sirije?

To lici kao oni psi, koji laju iz daleka, iz sigurne udaljenosti.

Tipično ruski ,jaki su samo na rečima.

QuQu

pre 6 godina

@kojot

1. Nije postojala Nemačka u to vreme, već Treći Rajh. Do početka napada na Poljsku 1939 godine ta država je zauzimala prostor današnje Nemačke, Austrije, Češke, Slovačke i delove današnje Poljske.
2. Saveznici su za masovna stradanja, getoizacija, streljanja, progon, saznali tek 1942 od Poljske vlade u egzilu. A za logore kasnije. Za razmere Aušvica se saznalo 1944 snimcima iz aviona. U to vreme civili su se bojali čak i od svoje vojske, nisu išli sa telefonima da slikaju gde je vojska i ograda pa da šalju slike u svet. Zato mnogi Nemci koji su živeli u blizini logora nisu imali pojma za zločine dok nisu videli sopstvenim očima kada su saveznici počeli da oslobađaju logore.
3. Saveznici su se iskrcali u Normandiji 1944, ne 1945.
4. Nije fer upoređivati tadašnji SAD i VK sa posleratnim. A malo je i degutantno, ipak su položili 850.000 života.

Ne branim ja nikoga, ali budimo objektivni.

Berkut

pre 6 godina

Krstareće rakete i bombarderi na Siriju poleću koliko sutra.Rusi ostaju u svojim bazama i prete da će sa S400 oboriti svaku raketu i avion koji ugroze njihove vojne baze ili vojnike na tereni.Ameri nisu ludi da gađaju rusku vojnu baza ali će zato Asadove trupe pretrpeti snažne udare što će u nastavku rata dodatno iscrpljivati Rusiju koja će morati više da se angažuje i da dodatno pojača vojnu i svaku drugu pomoć Asadu kako bi zadržali trenutno stanje na terenu.Rusiju to dodatno iscrpljuje i sve više ruskih vojnika i pkaćenika gine u Siriji,pogođena novim sankcijama Rusija je na kolenima pa samo za jedan dan vrednost Rublje je pala za 34 %.
Dakle napad se očekuje za koji dan a od većeg sukoba nema ništa ovi militaristi tipa Lazanski se džaba lože.

K

pre 6 godina

Za one koji ne znaju zasto se rat vodi:

Treba da prodje gasovod iz Katara za EU kroz Siriju, ali Asad to blokira.Ovo je veliki gibitak za SAD jer ce Rusija prodavati gas EU, a ne Katar.Inace Katar ima najvece rezerve gasa na svetu i nalaze se u Crvenom moru.
(Miloš, 11. april 2018 08:15)

Gubitak za SAD sto Katar nece prodavati gas EU. Nonsens.

lemy bond

pre 6 godina

da ,nista se nece desiti. Tako su pricali i pre drugog svetskog,i pre Balkanskog rata,. Amerika je jaka ali sa saveznicima ,,,a i ne znam zasto ne pise da je Kina javno saopstila da ce svoju pdrsku staviti na easpolaganje Rusiji. ... i sezdesetih nismo bili svesni koliko smo bili blizu nuklearnoj katastrofi,ne shvatajte olako ovo samo zato sto javnost ne zna ni 5% sta se desava .....

Dex Dejvid

pre 6 godina

Sat je počeo da otkucava i nalazimo se u trenutku od kada svijet više neće biti isti. Pomno sam pratio sjednicu SB i od svega mi je bilo najinteresantnije gledata švedskog ambasadora. Jedan uglađeni diplomata samo što ne psuje, pa imali na ovom svijetu bilo ko drugi osim vas dvoje. Varaju se oni koji misle da ovo neće imati utjecaja na kosovski čvor. Od ishoda rata zavisit će i riješenje pitanja Kosova. Nisam vojni stručnjak, pa nikada ne komentarišem ono što ne znam. Kao stanovnik planete zemlje iskreno se nadam da ovo neće biti poslijednji rat u istoriji čovječanstva. Ni ruski ni NATO generali nisu za to, mada od njih ne zavisi. Oni su već dogovorili sastanak nakon rata. Moj Marijo, taman nam krenulo, kad veliki neće da nas ostave. Rusi nas bacili u dužničko ropstvo, Ameri poslali brodove, a mi samo možemo da čekamo ishod. Nije vrijeme za šalu, ali ako se taj famozni S400 pokaže uspješan, siguran sam da će na sred Kneza biti napravljen spomenik S400.

deja vu

pre 6 godina

Kontam da ovim potezom teorija zavere liberala da je Tramp Putinov čovek propada u vodu. Odlična stvar za rejting Mr.Trampa. Ovo je dogovoren scenario po mom mišljenju.

prekidač

pre 6 godina

@Milos
Ta prica ne pije vodu. Dovoljno je pogledati geografsku kartu i videti da Sirija ne blokira Katar. Mogu gasovod da postave na sto jedan nacina, a da zaobidje Siriju. Sirija je meta zbog dobrog geografskog polozaja i priblizavanja Iranu. Iran je meta br. 1 za NATO, ali to je preveliki zalogaj.
(aco, 11. april 2018 09:24)
Pogledaj i ti bolje pa ćeš vidjeti da je to jedini put gasa iz Katara ka Evropi, i to upravo preko Alepa gdje su vođene i najveće borbe. Možda mogu i nekom drugom rutom preko Afrike i Sredozemnog mora ali je desetostruko skuplje.

prekidač

pre 6 godina

@prekidac
I ti verujes da je Katar u Crvenom moru pa spominjes Afriku kao alternativu? Jesi li nekada cuo za Irak i Tursku? Ili Jordan i Izrael?
(jasdf, 11. april 2018 12:08)

Ne nego treba da vjerujem da im je trebala Sirija da se približe Iranu, a Irak graniči sa Iranom. Nego mali osvrt na istoriju. Sve je počelo sada već davne 2009. godine kada je Asad odbio sa Katarom da potpiše ugovor o izgradnji gasovoda koji bi preko Saudijske Arabije, Jordana, Sirije i Turske transportovao gas za Evropu. Čim je Katar predložio Asadu izgradnju svog gasovoda, Iran stari i jedini saveznik šiitske Sirije, izložio je svoj predlog zvaničnom Damasku. Planirano je da iranski gasovod, vrednosti deset milijardi dolara, povezuje luku Asaluju u Persijskom zalivu do Damaska u Siriji preko teritorije Iraka do Libana. Sporazum su 2012. godine potpisali Iran i Sirija u trenutku razbuktavanja građanskog rata u zemlji, pa je prošao neprimetno. Naredne 2013. godine okvirni sporazum o učešću u projektu potpisao je i Irak. Da budem pravedan ovo su informacije od Sputnjika, međutim o tome je govorio i Kenedi mladji, inače sin bivšeg američkog predsjednika. Cilj Amera je bio izgrade gasovod iz Katara, da oslobode Evropu od Ruskog uticajada, zadrže Irak i poklope Siriju, ovako sa Rusima i njihovim bazama na terenu imaju ćorak ili put Afrike.

Goran

pre 6 godina

Najjaca je fora sto se USA sprema za rat sada kada je u toku afera oko uticaja na USA izbore putem drustvenih mreza, dakle kada sami ameri postavljaju pitanje legitimnosti njihovog predsednika... Tramp je postavio pitanje, kako da resi tu aferu, a odgovor je - ratom! Tesko nama sa neozbiljnim ljudima koji imaju ozbiljnu moc...

Katqn

pre 6 godina

Katar nema najvece svetske rezerve gasa na svetu, nego druge najvece svetske rezerve posle Rusije. Taj gasovod ce pre ili kasnije da ide u evropu, tu uopste nema spora. Zapad si nece dopustiti da ih Putin ikada uceni za gas, tj ekonomski opstanak. Zamislite da rusi blokiraju americke naftne brodove. Sta bi se desilo? Rat sa rusijom, jer bi to bila borba za americk8 opstanak. Tako se i evropa bori za svoju energetsku neovisnost, tj za opstanak. I tu nema sumnje tko ce da pobedi, a to je zapad. Jer bolje da poginu boreci se, nego da "umru" doborvoljno. I nikakve ruske nuklearke tu nece da pomognu, jer i zapad ima nuklearke. Zato rusija bira izmedju manjih prihoda iz evrope, i rata. A evropa izmedju opstanka i neopstanka. Vidite sami tko ima vise za izgubit. A sto se tice nuklearki, jedino su ameri imali muda da ih bace...zato bolje da ih ne testirate imaju li ih jos.

артиљерац

pre 6 godina

Црноморској флоти,а 2/3 црноморске флоте је већ у Медитерану,је дигнута узбуна
Значи,они НЕЋЕ доћи,они су већ ту.Русима треба 2-2,5 сата да пребаце,преко Ирана,колико год хоће борбених авиона.200,300.500.Сви имају долет с југа Русије до Сирије.Сем Су-25,а он је фронтовски бомбардер.У Медитерану су 4
руске подморнице,наоружане крстарећим пројектилима "Калибар",али и озбиљнијим
ракетама.Рецимо,Енглеска има на Кипру 2 војне базе,са 30-ак авиона,али Кипар
је 150 км од Тартуса,руске војне базе у Сирији.Могу да их полију ракетама
средњег домета(до 300 км)и нема више.На крјау ће бити,много буке ни око чега.
Нити Запад има cojones да нападне Сирију у којој седе Руси,на позив ЛЕГАЛНЕ
сиријске владе,нити Русима рат треба.Лајаће Амери и Енглези,па ће их проћи.

Hiki

pre 6 godina

Ta prica ne pije vodu. Dovoljno je pogledati geografsku kartu i videti da Sirija ne blokira Katar. Mogu gasovod da postave na sto jedan nacina, a da zaobidje Siriju. Sirija je meta zbog dobrog geografskog polozaja i priblizavanja Iranu. Iran je meta br. 1 za NATO, ali to je preveliki zalogaj. 
(aco, 11. april 2018 09:24) 

Covece pa sam Putin je to rekao na tv-u. Koji deo nisi razumeo? Ne mislis valjda da je on dosao u Siriju da stiti sirijce??? Pa sto je pustio turke da udju sa vojskom? Sto je pustio Izrael da bombarduje? Sto nije oterao amerikance iz Sirije?

prekidač

pre 6 godina

prekidač želiš da kažeš da je rat jeftiniji od gasovoda preko mora?
(cojans, 11. april 2018 12:23)

Pa Asad je bio pred kapitulacijom dok Rusi nisu uleteli, tako da im se u tom momentu možda i činio jeftinijim.

SamoDaKazem

pre 6 godina

@Zoran
Zorane, "drug mrgud je citirao jednu repliku iz filma "Tri karte za holivud" a "drug mrgud je i lik iz ostog tog filma.

Predlazem Vam da ga pogledate ako vec niste i onda bi trebalo da shvatite sta je "drug mrgud" ustvari porucio svojim komentarom.

Eto, sasvim slucjano ali ste i Vi savrsen primer te replike i cele price iz tog, za mene, sjajnog filma!

aco

pre 6 godina

Ovde cemo ponesto nauciti i iz geografije, hah. Jasno je da iz Katara gasovod moze da stigne di Evrope zaobilezeci Siriju. U tom slucaju ruta bi bila neznatno duza. Valjda bi bilo jeftinije da zaobidju Siriju nego da je okupiraju. Pokusvaju to da urade vec 7-8 godina. Za to vreme su mogli izgraditi gasovod i preko Sredozemlja i preko Turske (u oba slucaja bi izbegli Siriju).

jasdf

pre 6 godina

@prekidac
I ti verujes da je Katar u Crvenom moru pa spominjes Afriku kao alternativu? Jesi li nekada cuo za Irak i Tursku? Ili Jordan i Izrael?

Nikola

pre 6 godina

@QuQu
Za razmjere logora je se saznalo tek kada su ih Sovjetski vojnici oslobodili, ali je i tada postojala nevjerica jer niko nije bio spreman da povjeruje da je moguca takva brutalnost.

Neko je pisao da je Iran preveliki zalogaj. Pa nije bas. Iran ce biti ekonomski unisten vjerovatno, i na kraju mozda razoren unutrasnjim protestima. Dugo su bili pod sankcijama, i sad imaju vid sankcija, a bice opet po starom kada Amerika skine potpis sa onog dogovora.

Sto se tice Katarskog cjevovoda, moze biti da je to jedan od razloga. Ali mislim da nije to toliko kljucno da bi se vodio ovako dug i krvav rat. Jednostavno Asadova vlada je poslednja bathisticka partija u regionu, osim Turske i Izraela jedini su sekularni, medjutim zbog bliskosti sa Rusijom nisu omiljeni ni medju njima. Turci dosta vole da saradjuju sa islamistima u zadnje vrijeme, a Izraelu samo odgovara haos jer se skrece paznja sa Palestinskog pitanja. Kad vec pominjem bath partiju moram napomenuti da je Sirijska bath partija prekinula veze sa Sadamovom jos prije 30-40 godina, tako da ne pije vodu prica da su oni neki ludaci kao i ovi iz Iraka sto su bili, a jesu bili su. U sustini regionalne sile, poput Saudijske Arabije, Katara i UAE jednostavno zele da imaju svoj uticaj na svaku Arapsku zemlju, tu se nasla Sirija i to je to. Sve se ovo oduzilo, Amerika se uvukla jednostavno da protjera Ruski uticaj i tako to ide.

Zvele

pre 6 godina

Ne postoji Persisko more, vec Persijski zaliv. A za Golfski zaliv prvi put cujem.
(Mats Wilander, 11. april 2018 09:05)

Pa Gulf je zaliv sam po sebi.

Orka

pre 6 godina

Rusi su podigli borbenu gotovost Crnomorske flote, koja je udaljena cetiri hiljade kilometara od sirije?

To lici kao oni psi, koji laju iz daleka, iz sigurne udaljenosti.

Tipično ruski ,jaki su samo na rečima.

Dobri

pre 6 godina

Kakve veze ima crnomorska flota sa napadom na Siriju? Ni blizu Sirije. Dobro da nisu podigli borbenu gotovost na Kamčatki zbog toga. Cccc...

Miloš

pre 6 godina

Za one koji ne znaju zasto se rat vodi:

Treba da prodje gasovod iz Katara za EU kroz Siriju, ali Asad to blokira.Ovo je veliki gibitak za SAD jer ce Rusija prodavati gas EU, a ne Katar.Inace Katar ima najvece rezerve gasa na svetu i nalaze se u Crvenom moru.

Katqn

pre 6 godina

Katar nema najvece svetske rezerve gasa na svetu, nego druge najvece svetske rezerve posle Rusije. Taj gasovod ce pre ili kasnije da ide u evropu, tu uopste nema spora. Zapad si nece dopustiti da ih Putin ikada uceni za gas, tj ekonomski opstanak. Zamislite da rusi blokiraju americke naftne brodove. Sta bi se desilo? Rat sa rusijom, jer bi to bila borba za americk8 opstanak. Tako se i evropa bori za svoju energetsku neovisnost, tj za opstanak. I tu nema sumnje tko ce da pobedi, a to je zapad. Jer bolje da poginu boreci se, nego da "umru" doborvoljno. I nikakve ruske nuklearke tu nece da pomognu, jer i zapad ima nuklearke. Zato rusija bira izmedju manjih prihoda iz evrope, i rata. A evropa izmedju opstanka i neopstanka. Vidite sami tko ima vise za izgubit. A sto se tice nuklearki, jedino su ameri imali muda da ih bace...zato bolje da ih ne testirate imaju li ih jos.

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 6 godina

E sada ce se vudeti koliko Rusi drze do svoje reci i koliko brane svoje saveznike. Ili ce kao i nas pustiti niz vodu...

Berkut

pre 6 godina

Krstareće rakete i bombarderi na Siriju poleću koliko sutra.Rusi ostaju u svojim bazama i prete da će sa S400 oboriti svaku raketu i avion koji ugroze njihove vojne baze ili vojnike na tereni.Ameri nisu ludi da gađaju rusku vojnu baza ali će zato Asadove trupe pretrpeti snažne udare što će u nastavku rata dodatno iscrpljivati Rusiju koja će morati više da se angažuje i da dodatno pojača vojnu i svaku drugu pomoć Asadu kako bi zadržali trenutno stanje na terenu.Rusiju to dodatno iscrpljuje i sve više ruskih vojnika i pkaćenika gine u Siriji,pogođena novim sankcijama Rusija je na kolenima pa samo za jedan dan vrednost Rublje je pala za 34 %.
Dakle napad se očekuje za koji dan a od većeg sukoba nema ništa ovi militaristi tipa Lazanski se džaba lože.

QuQu

pre 6 godina

@kojot

1. Nije postojala Nemačka u to vreme, već Treći Rajh. Do početka napada na Poljsku 1939 godine ta država je zauzimala prostor današnje Nemačke, Austrije, Češke, Slovačke i delove današnje Poljske.
2. Saveznici su za masovna stradanja, getoizacija, streljanja, progon, saznali tek 1942 od Poljske vlade u egzilu. A za logore kasnije. Za razmere Aušvica se saznalo 1944 snimcima iz aviona. U to vreme civili su se bojali čak i od svoje vojske, nisu išli sa telefonima da slikaju gde je vojska i ograda pa da šalju slike u svet. Zato mnogi Nemci koji su živeli u blizini logora nisu imali pojma za zločine dok nisu videli sopstvenim očima kada su saveznici počeli da oslobađaju logore.
3. Saveznici su se iskrcali u Normandiji 1944, ne 1945.
4. Nije fer upoređivati tadašnji SAD i VK sa posleratnim. A malo je i degutantno, ipak su položili 850.000 života.

Ne branim ja nikoga, ali budimo objektivni.

mahtigal

pre 6 godina

Ne razumem ipak toliku potrebu da se svi kolji oko Sirije već godinama...pa nije baš Kuvajt, iako ima nafte...i rusi i ameri vode imperijalističku politiku, kao Hitler i Čerčil, samo ko je ko?

K

pre 6 godina

Za one koji ne znaju zasto se rat vodi:

Treba da prodje gasovod iz Katara za EU kroz Siriju, ali Asad to blokira.Ovo je veliki gibitak za SAD jer ce Rusija prodavati gas EU, a ne Katar.Inace Katar ima najvece rezerve gasa na svetu i nalaze se u Crvenom moru.
(Miloš, 11. april 2018 08:15)

Gubitak za SAD sto Katar nece prodavati gas EU. Nonsens.

Zoran

pre 6 godina

Upravo smo otpočeli treći svetski rat i neka nam je sa srećom.
(drug Mrgud, 11. april 2018 09:51)

Ma sta kazes..?? E, da nam je vise "eksperata" kao ti, pa da svane Srbiji.
Kako ti to "objasnis" u jednoj recenici. Koja je to "mudrost".

Zivim u U.K i ovde nema jedne rechi o nekoj napetosti, ratu, pretnjama. Uobichajeni tekstovi mrznje koji idu godinama. No, kod nas i nashih medija i komentara rat samo shto nije pocheo. Jeza....

Oxoxoposum

pre 6 godina

@mahtigal baci pogled na mapu bliskog istoka pa ces videti zašto je Sirija bitna i zašto rusi već pola veka imaju bazu tamo. To je jedini put kojim se gas iz bogatih nalazišta u Katru može transportovati za Evropu. Pola veka Rusija opstruiše taj projekat i čuva svoj monopol u trgovini gasom.

Holanđanin i Bugarin

pre 6 godina

Ljudi, danas nije 2018, nego 1933. godina i upravo je zapaljen Rajhstag. Za vas malo starije koji znate nešto o storiji i pre pada Berlinskog zida, ovo treba da bude dovoljno.

Poo

pre 6 godina

Кува се и казан ће да прокључа, а тада ће да кипи и на Косову. Не заборавимо ипак није то Вијетнам већ мирише на почетак 3 светског рата, негде мора да се почне. Кинези изгледа не мисле на то, јер кад су им срушили амбасаду у Београду нису се баш много наљутили.

kojot

pre 6 godina

Na totalni napad na Siriju se odlucuje na osnovu par snimaka i slika, pa sto tako nije bilo i prema Nemackoj u II sv ratu na osnovu izvestaja o postojanju zlocina enormnih razmera u konc logorima? A daa, nije im bilo u cilju, moglo se sacekati do 1945 i iskrcavanja u Normandiji.
Jadan narod u Siriji, o njegovoj sudibini vec par godina se odlucuje iz stolica u Moskvi tj Vasingtonu.Oni se medjusobno prepucavaju, a narod gine ni kriv ni duzan.Posle II sv rata se pricalo kako se nikada vise nece dopustiti da se nesto slicno ponovi u buducnost, a ne da se ponavlja, vec se ovakvim dogadjajima ne vidi kraj.

Dex Dejvid

pre 6 godina

Sat je počeo da otkucava i nalazimo se u trenutku od kada svijet više neće biti isti. Pomno sam pratio sjednicu SB i od svega mi je bilo najinteresantnije gledata švedskog ambasadora. Jedan uglađeni diplomata samo što ne psuje, pa imali na ovom svijetu bilo ko drugi osim vas dvoje. Varaju se oni koji misle da ovo neće imati utjecaja na kosovski čvor. Od ishoda rata zavisit će i riješenje pitanja Kosova. Nisam vojni stručnjak, pa nikada ne komentarišem ono što ne znam. Kao stanovnik planete zemlje iskreno se nadam da ovo neće biti poslijednji rat u istoriji čovječanstva. Ni ruski ni NATO generali nisu za to, mada od njih ne zavisi. Oni su već dogovorili sastanak nakon rata. Moj Marijo, taman nam krenulo, kad veliki neće da nas ostave. Rusi nas bacili u dužničko ropstvo, Ameri poslali brodove, a mi samo možemo da čekamo ishod. Nije vrijeme za šalu, ali ako se taj famozni S400 pokaže uspješan, siguran sam da će na sred Kneza biti napravljen spomenik S400.

AJA

pre 6 godina

Ameri ce ispaliti tih 110 raketa tomahawk,desetak napada avionima potrositi zalihe kojima istice rok upotrebe i okrenuti se nazad...brojace se mrtvi a rusi ce nadgledati situaciju i brojati rakete koje su mogli da obore...sve u svemu kamen na kamenu tamo nema pa daj jos malo da preoremo.

Kalimero

pre 6 godina

Treba da prodje gasovod iz Katara za EU kroz Siriju, ali Asad to blokira.Ovo je veliki gibitak za SAD jer ce Rusija prodavati gas EU, a ne Katar.Inace Katar ima najvece rezerve gasa na svetu i nalaze se u Crvenom moru.
(Miloš, 11. april 2018 08:15)

Katar ima treće najvece rezerve i nalazi se u Persijskom moru(Golfskom zalivu).

Markoni

pre 6 godina

Kakvo hemijsko oružje u Dumi!?! Obična šuplja priča,jer su i u Dumi i južnom Damasku kao i ranije u Alepu bili vojni savetnici Amerike i Izraela.I treba sad naći način da se bezbedno izvuku preko neke "nezavisne komisije",bez Rusa koja bi kao utvrdjivala da li je bilo trovanja...

Bata Sale

pre 6 godina

Rublja drasticno pada, Rusiji je neophodan oruzani konflikt sa USA da bi cene nafte skocile,nafta je Rusiji glavni prihod.
(Zoran, 11. april 2018 08:43)

Jedino u toj vasoj teoriji ne stima sto ovde SAD zveckaju oruzjem, kao po obicaju, a ne Rusija, jer im treba rat da pokrenu svoju oronulu ekonomiju i podigne rejting predsedniku. Posto im je skoro cela ekonomija od 2. Svetskog rata do danas zasnovana na ratnoj proizvodnji i mesetarskom berzanskom lopovluku, a predsednik im bas ne uziva veliku popularnost u narodu. A i malo su saterani u cosak u poslednjih desetak godina, unistena im je medjunarodna reputacija, za sta su sami krivi, pa malo reze i hoce da ujedaju kao besan ker iz coska. Ovaj idiotski izgovor sa hemijskim oruzjem je uporno ponavljanje suplje price u koju niko normalan vise ne veruje i njihova diplomatija i retorika sve vise lice na ocajnicke poteze bez cilja i logike, samo udri po svaku cenu. Cak se i njihov najveci saveznik Velika Britanija necka oko cele price. Kao i mnoge pre nje i ova americka imperija je polako pocela da se urusava i pojesce samu sebe. Istorija ima gadnu naviku da se ponavlja. Jedino sto mi mozemo da uradimo je da, za promenu, po prvi put u istoriji budemo pametni, gledamo svoja posla i izvucemo korist ako je moguce.

Hiki

pre 6 godina

Ta prica ne pije vodu. Dovoljno je pogledati geografsku kartu i videti da Sirija ne blokira Katar. Mogu gasovod da postave na sto jedan nacina, a da zaobidje Siriju. Sirija je meta zbog dobrog geografskog polozaja i priblizavanja Iranu. Iran je meta br. 1 za NATO, ali to je preveliki zalogaj. 
(aco, 11. april 2018 09:24) 

Covece pa sam Putin je to rekao na tv-u. Koji deo nisi razumeo? Ne mislis valjda da je on dosao u Siriju da stiti sirijce??? Pa sto je pustio turke da udju sa vojskom? Sto je pustio Izrael da bombarduje? Sto nije oterao amerikance iz Sirije?

sosa

pre 6 godina

vec par godina ih polivaju i sad se kao preti vazdusnim udarom?!
Sve vec vidjeno, priorene, reklame, vika, cika, a u pozadini pretovar i pranje para i sta vec ide uz to

vlado

pre 6 godina

Trenutno je u zoni borbenih dejstava od US brodova samo jedan razarac naoruzan krstarecim raketama. Grupi brodova oko nosaca aviona H.Truman treba 5-6 dana da mu se pridruze, u toj grupi je i jedan nemacki razarac. Ovaj US razarac je idealan za tzv. False Flag napad koji bi izveli Izraelci i za to optuzili Siriju/Rusiju da bi mobilisali javnost u US za "neophodnost" rata u Siriji, posto ce vrlo uskoro da izadje na videlo da Sirijske snage nisu imale apsolutno nista sa upotrebom hem. naoruzanja u Dumi. Medjutim ono sto vidim je masovno jedinstvo i republikanaca i demokrata u svim predstavnickim telima i veliki pritisak na Trampa tako da sto se tice njega verovatno nece ni trebati da IDF potopi americku krstaricu. Medjutim, Evropa im je kriticna i tu kao metu vidim nemacki razarac kako bi stavili Nemacku pod veliki pritisak da se ukljuci u ceo picvajz. Iza svega stoji Izrael odnosno grupa koja preko Izraela od 1948. kontrolise bliski istok i koja ni pod tackom razno ne sme da pusti da im se Iran primakne. Iz tog razloga Kurdi uzivaju najvecu podrsku upravo Izraela i US, jer im treba Kurdistan izmedju siitskih zemalja Irana, Iraka, Sirije i Libana. Suniti se kao ne mirisu sa Izraelom a sve rade koordinisano sa njima kako bi oslabili Iran. U kontekst treba staviti i trenutnu istragu koja se vodi u US protiv Trampa i zbog koje on mora da trazi na koju stranu da skrene paznju javnosti sa iste. Kao sto je T. Mej pokusala sa navodnim trovanjem Skripalija.

prekidač

pre 6 godina

@Milos
Ta prica ne pije vodu. Dovoljno je pogledati geografsku kartu i videti da Sirija ne blokira Katar. Mogu gasovod da postave na sto jedan nacina, a da zaobidje Siriju. Sirija je meta zbog dobrog geografskog polozaja i priblizavanja Iranu. Iran je meta br. 1 za NATO, ali to je preveliki zalogaj.
(aco, 11. april 2018 09:24)
Pogledaj i ti bolje pa ćeš vidjeti da je to jedini put gasa iz Katara ka Evropi, i to upravo preko Alepa gdje su vođene i najveće borbe. Možda mogu i nekom drugom rutom preko Afrike i Sredozemnog mora ali je desetostruko skuplje.

Mats Wilander

pre 6 godina

Katar ima treće najvece rezerve i nalazi se u Persijskom moru(Golfskom zalivu).
(Kalimero, 11. april 2018 08:30)

Ne postoji Persisko more, vec Persijski zaliv.
A za Golfski zaliv prvi put cujem.

lemy bond

pre 6 godina

da ,nista se nece desiti. Tako su pricali i pre drugog svetskog,i pre Balkanskog rata,. Amerika je jaka ali sa saveznicima ,,,a i ne znam zasto ne pise da je Kina javno saopstila da ce svoju pdrsku staviti na easpolaganje Rusiji. ... i sezdesetih nismo bili svesni koliko smo bili blizu nuklearnoj katastrofi,ne shvatajte olako ovo samo zato sto javnost ne zna ni 5% sta se desava .....

Nikola

pre 6 godina

@QuQu
Za razmjere logora je se saznalo tek kada su ih Sovjetski vojnici oslobodili, ali je i tada postojala nevjerica jer niko nije bio spreman da povjeruje da je moguca takva brutalnost.

Neko je pisao da je Iran preveliki zalogaj. Pa nije bas. Iran ce biti ekonomski unisten vjerovatno, i na kraju mozda razoren unutrasnjim protestima. Dugo su bili pod sankcijama, i sad imaju vid sankcija, a bice opet po starom kada Amerika skine potpis sa onog dogovora.

Sto se tice Katarskog cjevovoda, moze biti da je to jedan od razloga. Ali mislim da nije to toliko kljucno da bi se vodio ovako dug i krvav rat. Jednostavno Asadova vlada je poslednja bathisticka partija u regionu, osim Turske i Izraela jedini su sekularni, medjutim zbog bliskosti sa Rusijom nisu omiljeni ni medju njima. Turci dosta vole da saradjuju sa islamistima u zadnje vrijeme, a Izraelu samo odgovara haos jer se skrece paznja sa Palestinskog pitanja. Kad vec pominjem bath partiju moram napomenuti da je Sirijska bath partija prekinula veze sa Sadamovom jos prije 30-40 godina, tako da ne pije vodu prica da su oni neki ludaci kao i ovi iz Iraka sto su bili, a jesu bili su. U sustini regionalne sile, poput Saudijske Arabije, Katara i UAE jednostavno zele da imaju svoj uticaj na svaku Arapsku zemlju, tu se nasla Sirija i to je to. Sve se ovo oduzilo, Amerika se uvukla jednostavno da protjera Ruski uticaj i tako to ide.

aco

pre 6 godina

@Milos
Ta prica ne pije vodu. Dovoljno je pogledati geografsku kartu i videti da Sirija ne blokira Katar. Mogu gasovod da postave na sto jedan nacina, a da zaobidje Siriju. Sirija je meta zbog dobrog geografskog polozaja i priblizavanja Iranu. Iran je meta br. 1 za NATO, ali to je preveliki zalogaj.

krle

pre 6 godina

E ljudi ako ste imalo slusali starije i poznajete istoriju znate da rat ne moze da nas mimoidje. I nema tu necu da ratujem i slicno. Nateraju te velike sile. Uvuku u svoj rat. Tako je uvek bilo.Tuzno je to.

aco rs

pre 6 godina

Vidim da mnogi protezu tezu o trecem svjetskom ratu,mislim da svi koji tako mislite grjesite,jer to zaista nije u interesu velikim silama uzimajuci u obzir ekonomsko stanje navedenih.A mi mali,ma ko nas sta pita.

Kosta

pre 6 godina

Rusi su podigli borbenu gotovost Crnomorske flote, koja je udaljena cetiri hiljade kilometara od sirije?

To lici kao oni psi, koji laju iz daleka, iz sigurne udaljenosti.

Tipično ruski ,jaki su samo na rečima.
(Orka, 11. april 2018 08:07)

Vazdusno rastojanje od Rusije u Crnom moru do najjuznije granice Sirije je oko 1.300 km.
A rastojanje izmedju Kaspiskog mora i istog dela Sirije je oko 1.500 km.
Navodim ovo iz razloga sto su Rusi dva puta gadjali krstarecim raketama Kalibr ISIS upravo sa Kaspijskog mora.
Ta razdaljina za sa krstarece rakete, npr. Tomahavk - US ili Kalibr - RUS, je sasvim dovoljna da se dejstvuje.

skaut

pre 6 godina

Svet je na ivici najozbiljnijeg sukoba od Drugog svetskog rata. Ono sto bismo mi morali da uradimo jeste da se svim silama potrudimo da ovaj sukob prodje bez nas. Recice neko da smo mi suvise sitni da bi se nasli u ovom sukobu ali smo bili sitni i nebitni i u vreme dva svetska rata pa smo bili medju glavnim akterima u oba. Samo pametno i neutralno, ionako nam preti nestanak.

Milos

pre 6 godina

Treba da prodje gasovod iz Katara za EU kroz Siriju, ali Asad to blokira.Ovo je veliki gibitak za SAD jer ce Rusija prodavati gas EU, a ne Katar.Inace Katar ima najvece rezerve gasa na svetu i nalaze se u Crvenom moru.
(Miloš, 11. april 2018 08:15)

Katar ima treće najvece rezerve i nalazi se u Persijskom moru(Golfskom zalivu).
(Kalimero, 11. april 2018 08:30)

Oboica na dopunske casove geografije.
Katar nije na Crvenom moru, vec Perzijskom zalivu, a ne Golfskom zalivu ili Perziskom moru

артиљерац

pre 6 godina

Црноморској флоти,а 2/3 црноморске флоте је већ у Медитерану,је дигнута узбуна
Значи,они НЕЋЕ доћи,они су већ ту.Русима треба 2-2,5 сата да пребаце,преко Ирана,колико год хоће борбених авиона.200,300.500.Сви имају долет с југа Русије до Сирије.Сем Су-25,а он је фронтовски бомбардер.У Медитерану су 4
руске подморнице,наоружане крстарећим пројектилима "Калибар",али и озбиљнијим
ракетама.Рецимо,Енглеска има на Кипру 2 војне базе,са 30-ак авиона,али Кипар
је 150 км од Тартуса,руске војне базе у Сирији.Могу да их полију ракетама
средњег домета(до 300 км)и нема више.На крјау ће бити,много буке ни око чега.
Нити Запад има cojones да нападне Сирију у којој седе Руси,на позив ЛЕГАЛНЕ
сиријске владе,нити Русима рат треба.Лајаће Амери и Енглези,па ће их проћи.

Beogradski Crnogorac

pre 6 godina

@Inace Katar ima najvece rezerve gasa na svetu i nalaze se u Crvenom moru.
(Miloš, 11. april 2018 08:15)

Legendo, Katar ne izlazi na Crveno more.

jasdf

pre 6 godina

@prekidac
I ti verujes da je Katar u Crvenom moru pa spominjes Afriku kao alternativu? Jesi li nekada cuo za Irak i Tursku? Ili Jordan i Izrael?

aco

pre 6 godina

Ovde cemo ponesto nauciti i iz geografije, hah. Jasno je da iz Katara gasovod moze da stigne di Evrope zaobilezeci Siriju. U tom slucaju ruta bi bila neznatno duza. Valjda bi bilo jeftinije da zaobidju Siriju nego da je okupiraju. Pokusvaju to da urade vec 7-8 godina. Za to vreme su mogli izgraditi gasovod i preko Sredozemlja i preko Turske (u oba slucaja bi izbegli Siriju).

Iskander

pre 6 godina

@Miloš

Kaze covek da Katar ima najvise gasa u Crvenom moru???Jel znas ti uopste gde je Katar, a gde Crveno more? Jos je neverovatnije da ljudi lajkuju a nemaju pojma o tome sto pišeš. Verujem da je to bio samo lapsus.

Goran

pre 6 godina

Najjaca je fora sto se USA sprema za rat sada kada je u toku afera oko uticaja na USA izbore putem drustvenih mreza, dakle kada sami ameri postavljaju pitanje legitimnosti njihovog predsednika... Tramp je postavio pitanje, kako da resi tu aferu, a odgovor je - ratom! Tesko nama sa neozbiljnim ljudima koji imaju ozbiljnu moc...

deja vu

pre 6 godina

Kontam da ovim potezom teorija zavere liberala da je Tramp Putinov čovek propada u vodu. Odlična stvar za rejting Mr.Trampa. Ovo je dogovoren scenario po mom mišljenju.

prekidač

pre 6 godina

@prekidac
I ti verujes da je Katar u Crvenom moru pa spominjes Afriku kao alternativu? Jesi li nekada cuo za Irak i Tursku? Ili Jordan i Izrael?
(jasdf, 11. april 2018 12:08)

Ne nego treba da vjerujem da im je trebala Sirija da se približe Iranu, a Irak graniči sa Iranom. Nego mali osvrt na istoriju. Sve je počelo sada već davne 2009. godine kada je Asad odbio sa Katarom da potpiše ugovor o izgradnji gasovoda koji bi preko Saudijske Arabije, Jordana, Sirije i Turske transportovao gas za Evropu. Čim je Katar predložio Asadu izgradnju svog gasovoda, Iran stari i jedini saveznik šiitske Sirije, izložio je svoj predlog zvaničnom Damasku. Planirano je da iranski gasovod, vrednosti deset milijardi dolara, povezuje luku Asaluju u Persijskom zalivu do Damaska u Siriji preko teritorije Iraka do Libana. Sporazum su 2012. godine potpisali Iran i Sirija u trenutku razbuktavanja građanskog rata u zemlji, pa je prošao neprimetno. Naredne 2013. godine okvirni sporazum o učešću u projektu potpisao je i Irak. Da budem pravedan ovo su informacije od Sputnjika, međutim o tome je govorio i Kenedi mladji, inače sin bivšeg američkog predsjednika. Cilj Amera je bio izgrade gasovod iz Katara, da oslobode Evropu od Ruskog uticajada, zadrže Irak i poklope Siriju, ovako sa Rusima i njihovim bazama na terenu imaju ćorak ili put Afrike.

Turbo

pre 6 godina

Aj na mars pa tamo zvekecite do mile volje dok ne povadite oci medjusobno a mi cemo navijati sa zemlje i moliti boga da se vise ne vratite.

prekidač

pre 6 godina

prekidač želiš da kažeš da je rat jeftiniji od gasovoda preko mora?
(cojans, 11. april 2018 12:23)

Pa Asad je bio pred kapitulacijom dok Rusi nisu uleteli, tako da im se u tom momentu možda i činio jeftinijim.

SamoDaKazem

pre 6 godina

@Zoran
Zorane, "drug mrgud je citirao jednu repliku iz filma "Tri karte za holivud" a "drug mrgud je i lik iz ostog tog filma.

Predlazem Vam da ga pogledate ako vec niste i onda bi trebalo da shvatite sta je "drug mrgud" ustvari porucio svojim komentarom.

Eto, sasvim slucjano ali ste i Vi savrsen primer te replike i cele price iz tog, za mene, sjajnog filma!

Zvele

pre 6 godina

Ne postoji Persisko more, vec Persijski zaliv. A za Golfski zaliv prvi put cujem.
(Mats Wilander, 11. april 2018 09:05)

Pa Gulf je zaliv sam po sebi.