Petak, 06.04.2018.

16:37

Šta će biti umesto biblioteke srušene do temelja '41? FOTO

U šestoaprilskom bombardovanju do temelja je srušena Narodna biblioteka Srbije. Godinama se priča da će ovo postati adaptirani spomenik kulture.

Izvor: O2

Šta æe biti umesto biblioteke srušene do temelja '41? FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

75 Komentari

Sortiraj po:

Radmila

pre 6 godina

Biblioteka nikada nije bila cilj bombardovanja, kao što neki komentatori tvrde. Zgrada je bila zaključana, a sanduci sa spakovanim vrednijim artefaktima u podrumu. Tokom bombardovanja jedna od malih zapaljivih bombi (2kg, novo oružje Nemaca) pala je na tavan i tamo dugo tinjala - problem je bio što u opštoj panici i rasulu nije imao ko da otključa zgradu da se vatra ugasi. I tako smo ostali bez Narodne biblioteke. Uzgred, predloženo rešenje je potpuno bezveze, neprimereno, nezanimljivo, i kao takvo skroz promašeno. Niko ne bi dolazio da vidi to apstraktno, nezanimljivo polu-rešenje, pa bi i poruka bila izgubljena. Pre svega rešenje treba da bude atraktivno, da ljudi uopšte dođu da vide, pa onda sve ostalo.

lab

pre 6 godina

@Vlada
Niste u pravu, Nemci su samo Narodnu biblioteku gadjali zapaljivim bombama (ostale ciljeve su gadjali obicnim),sto govori da su tacno znali sta rade. takodje je nem. general Ler, na sudjenju u Beogradu priznao da je Hitler naredio unistenje ove biblioteke.

nisam ja, ja je

pre 6 godina

Izmišljaju toplu vodu, umesto da urade isto što su Nemci ili Poljaci sa svojim ruševinama... nađu planove i naprave zgradu kakva je bila pre rata, svaka cigla na svoje mesto.
(SM, 6. april 2018 17:48)

Upravo na danasnji dan pre 74 godine, 7.4.1944. (to je tada bio Veliki Petak) saveznicko bombardovanje (ciji smisao nikad nije razjasnjen, osim, eventualno, slabe preciznosti, buduci da je jedini moguci vojni cilj bila zel.stanica) do temelja je razorilo Treviso, unistivsi 80% arhitektonskog fonda, ukljucujuci i srednjevekovne, renesansne i barokne spomenike neprocenjive vrednosti. Potpuno unistena gradska kuca (12.-13.st.) nakon rata je verno i precizno "obnovljena", ali... tako da je previ red cigala koje neposredno pokrivaju ostatke starih zidova ostavljen uvucen, te usled senke to izgleda kao crna linija. Ta krivudava crna linija koja opasuje gradjevinu i oznacava rusevine upadljivija je deluje potresnije nego same rusevine, da su ostavljene onakve kakve su bile. Istovremeno nas opominje da to sto vidimo pred sobom jeste gradjevina upravo "onakva kakva je bila", verna *kopija*, ali, da nije, niti vise ikad moze biti, ono *sto* je bila. Eh, sad... za nesto slicno vise nijedan arhitekt ne bi mogao dobiti nagradu, dok bi za nekakvu "ugljenu cvecaru" jos mozda i mogla pasti neka premijica. Ali, zar nije steta da tako genijalno resenje bude za jednokratnu upotrebu?

Vlada

pre 6 godina

Nemci avionskom bombom pogodili biblioteku? Gluposti. Biblioteka je izgorela jer se plamen preneo sa jednog vojnog cilja koji je pogođen a vojska nije htela da gasi požar. Takođe vojska je odbila da pred bombardovanje iznese knjige iz biblioteke i da kamione da ih premeste na drugo mesto. Zašto? Zato što su u vojnoj komandi bili tutumraci a političari se već spremili sa Nedićem da naprave novu vladu lojalnu fašističkoj Nemačkoj. Da gospodo, istina mnogo boli ali je istina.
A našim političarima je ovo sjajna prilika da potroše naše pare na glupost i veći deo tog novca strpaju sebi u dzepove. A za to vreme herojski srpski narod ćuti i psuje nemce. Herojski!? Ma hajte molim vas, vi ste poltroni a ne heroji iz 1918 godine. Tog herojskog naroda više nema.

Ja

pre 6 godina

Iskreno, mislim da ovo uopšte nije loše rešenje, s tim da se, što je neko rekao, otkriju ostaci rimske vile. Ne izazivajte ovu vlast da radi repliku biblioteke, jer će to onda biti gradilište narednih 20 godina

Sloba

pre 6 godina

mi jos od 2. svetsog rata nismo sruseno popravili, kad stignemo do NATO stete bice neko novo rusenje tako da "korak napred dva koraka nazad" ostaje nasa sudbina

Aleks

pre 6 godina

Koje gluposti! Boze koje gluposti! Pa napravite zgradu biblioteke kakva je bila, aman, mnogo jednostavno, znacajno, dobro, istorijski, ne znam kako vise ni da kazem. Kako glupo resenje, nestvarno, aman!

basketas

pre 6 godina

@Hammer biblioteka, evo tebi da kazem ali i gomili ostalih neznalica ovde, nije bombardovana. zapaljeno parce sa susednih zgrada je palo na biblioteku. tinjalo je danima, niko se nije nasao da spreci pozar i na kraju je izgorela. eto da znas. ali vidim, prepametan si pa te verovatno ovo moje pisanije ni ne interesuje.

Ana

pre 6 godina

Samo da dodam jos sta nam spremaju: poplocavanje Studentskog trga u najboljem Dubai maniru. Ja bih tom Podreki zabranila da bilo sta vise radi, odavde do vecnosti.

A rimska vila na Kosančićevom vencu?

pre 6 godina

Na prostoru iza ruševina biblioteke otkriveni su ostaci luksuzne rimske vile sa mozaicima. Arheološka istraživanja nisu izvedena do kraja, a jedan od davnih predloga je bio da se prvo završi arheološko istraživanje, a onda da se ptedstave ostaci i rimske vile i biblioteke.
Za mene je ovo najbolje rešenje i jedino prihvatljivo.

duka

pre 6 godina

kakve crne ugljenisane knjige, kakvi spomenici, kakav edukativni deo. to su stvari koje zahtevaju kvalitetno i redovno odrzavanje da bi to licilo na bilo sta. moze da ga projektuje ko kako hoce, ali za 5 godina imacemo trulu pergolu i uvelo cvece. s obzirom da se vecina slaze da je pravljenje neoklasicisticke zgrade u 21. veku neukusno, mislim da bi bilo jednostavno najbolje da se to zemljiste proda sa uslovom da kupci naprave svedene moderne zgrade koje se uklapaju u okolinu - pa nek se koriste za ono sto je trzistu milo (kafici, lokali, neka pozerska privatna skola). znaci nikako jedna velika moderna zgrada koja bi sve pojela, nego nekoliko manjih modernih, ne preterano upadljivih zgrada poput onih kakve se cesto danas prave u holandiji i belgiji. na primer, roterdam je bio sravnjen u drugom svetskom ratu i po meni su oni ovakve slicne probleme u centrima gradova resili lepo - samo treba da prepisemo. ako je vec krenulo to trziste nekretnina i ako ima potraznje, onda grad moze i lepo da zaradi, i da postavlja uslove po pitanju izgleda, jer je lokacija jako atraktivna

Shone15

pre 6 godina

Jedino smisleno resenje jeste da se taj objekat obnovi prema originalnom projektu, namena moze biti i neka druga. Predlozeno resenje nije nikakvo resenje, neke jeftine varijante kojima ce da se hvale ubuduce. Takodje zgradu poste kod zeleznicke treba vratiti u prvibitno izdanje. Sredstva preusmeriti od novca dobijenih od Arapa za izgradnju Bg na vodi ako su ista i platili

Kolubarac

pre 6 godina

Znalo se da će biti bombardovanje, isto kao za ovo iz 99. godine, jer šta je drugo moglo da se očekuje od Hitlera i Nemačke posle događaja od 27. marta.I sad su Srbi genocidan narod a Nemci se opet pitaju za sve u Evropi.Ne treba im se pokoriti ni po koju cenu.l ne zaboraviti.

U fudbalu je rešenje

pre 6 godina

a cvetni deo preporod? Kakav crni preporod, Narodni Muzej u centru centra, iza spomenika Knjazu, ne možemo da ga osposobimo 100 godina...ali zato uredjujemo rupe i to betonski maksimalno!

Dusa

pre 6 godina

Sve vise betona i sve manje duse u Beogradu. Pitali su jednog slikara skoro, koji grad, koje mesto Vam nedostaje sada? Odgovorio je moj Beograd a voditeljka ga je pitala pa zar ne zivite vi u Beogradu? Odgovorio joj je :"Zivim ali to vise nije MOJ Beograd, to je Beograd koji je u necijem privatnom vlasnistvu a nas vise nece biti"

NiK

pre 6 godina

Sta god da urade tamo se ne moze prici, neki genijalci su postavili fasadni kamen na trotoaru tako da na Kosancicevom Vencu jedino idite ako hocete da izvrnete zglob.

бураноид

pre 6 godina

За све који питају зашто културно благо није спашено, Политикин Забавник је писао о овом случају прошле године. Наиме,из министарства су наложили да се све спакује и транспортује.Али,морали су се обратити војсци. Када је то саопштено Министарству војном, одбили су да дају камионе „за тамо неке књижурине". Ипак су први и други део збирке пренети изван Београда,нешто је у Немачкој сад,нешто је сачувано овде. Немци никада нису директно гађали библиотеку, него се пожар пренео из суседства,где је био неки битан војни циљ. Директор библиотеке се тада обратио војној патроли за помоћ.Ухапсили су га уз речи:„Земља је у рату,а ти бринеш о неким прашњавим хартијама".Ослобођен је убрзо,али су ватрогасци и даље одбијали да угасе пожар.Пожар је тињао три дана и ноћи и коначно престао.

balkanac

pre 6 godina

@de

mislim da tehnika mikrofilmovanja nije postojala pocetkom '41.

Jedino, trebalo je barem izneti svu tu gradju I izmestiti. Opet, ko je mogao pretpostaviti da je narodna biblioteka jedan od ciljeva bombi?

Alpinist

pre 6 godina

Tokom bombardovanja Narodne biblioteke Srbije 6. aprila 1941. godine uništeno je:

1) 226 raznih štampanih knjiga iz najrazličitijuh perioda srpske istorije
2) 1'365 srednjevekovnih povelja i drugih rukopisa
3) 1'447 jedinica srednjevekovnog kartografskog materijala
4) 3'770 diplomatskih i drugih vrsta pisama
5) 6'260 brojeva raznih časopisa i novina
7) 354'000 naslova monografskih publikacija i
8) 500'000+ svezaka sa rukopisima i zabeleškama

DA SE NE ZABORAVI!
(Hammer, 6. april 2018 18:24)

Sva sreća da Biblija koju Vuk nikad nije preveo nije stradala!

Dragan

pre 6 godina

27. marta se znalo da ce Beograd biti bombardovan. Zasto se nije radilo na tome da se premeste drevni spisi neprocenjive vrednosti?
(Milorad, 6. april 2018 18:02)

Ovo je samo jedan od primera. Ljudi, nacisti su nas bombardovali bez objave rata, mučki, rano ujutru, da bi bilo što više civilnih žrtava i da bi se tadašnja Jugoslavija predala bez otpora.

Dragan

pre 6 godina

Kad već pravite okupljalište za skvotere i džankije, mogli biste da im podignete i krov nad glavom, ili bar neku nadstrešnicu. Čemu ta diskriminacija?

Una

pre 6 godina

Treba izgraditi stambeno-poslovni kompleks. Šta je bilo - bilo je, treba gledati u budućnost. Turistima treba omogućiti da negde potroše novac, a Beograđanima treba posao. Stoga, podržavam nastojanje gradskog menadžera g. Vesića da se na mestu nekadašnje biblioteke izgradi stambeno-poslovni kompleks.

Dalje

pre 6 godina

Pa da nastavimo. Plato ispred Doma Omladine je izgledao lepse i prirodnije sto puta pre nego sto sve dosli vi i izbetonirali ga tako jeftino da me je sramota da prodjem pored. Na Kosancicevom vencu gde ona mala pumpa umesto fasade ste naslikali ono jadno drvo koje takodje tako jeftino izgleda umesto da ste nekom dobrom umetniku dali da uradi mural neki. Zatvarate dve trake na Brankovom mostu da biste popravili pesacku stazu i pred izbore otvarate te dve trake a pesacka staza ni blizu da se zavrsi, bravo na manipulaciji. Onog Petla i cesmu sto ste uradili tek ne treba komentarisati, dosta jeftino a ako hoce neko da pije vodu dosta ce se namuciti jer em slabo tece voda, em treba ispruziti ruke. Savamala se polako ali sigurno rusi, nocni zivot se polako ukida jer normalno, hocete da budemo kao Beclije, da radimo od 8 ujutru do 17h i na spavanje u 10, da budemo vasi pravi robovi. Sta ste vi zapravo za ovih 5 godina uradili za dobrobit nas gradjana? Da li zaista bolje zivimo kako neki iz elite kazu, sa platom do kraja godine od 600evra ili svi trazimo kartu vise u jednom pravcu zbog ponizenja koje ste nam nanelli i praveci se da to nije istina, smejete nam se u lice i lazete nas.

Hammer

pre 6 godina

Tokom bombardovanja Narodne biblioteke Srbije 6. aprila 1941. godine uništeno je:

1) 226 raznih štampanih knjiga iz najrazličitijuh perioda srpske istorije
2) 1'365 srednjevekovnih povelja i drugih rukopisa
3) 1'447 jedinica srednjevekovnog kartografskog materijala
4) 3'770 diplomatskih i drugih vrsta pisama
5) 6'260 brojeva raznih časopisa i novina
7) 354'000 naslova monografskih publikacija i
8) 500'000+ svezaka sa rukopisima i zabeleškama

DA SE NE ZABORAVI!

Homer

pre 6 godina

Kakav crni Podreka, kakvo crno cveće?! Izgradite istu zgradu sa spomen tablom na kojoj će pisati šta su nam Nemci uništili! Ne brukajte se, zgrada nije bila velika i ne bi koštala puno. Zar moramo uvek da ostavljamo neke ruševine u znak sećanja na bombardovanje ili smo u stanju da nekada iz pepela dignemo celu građevinu?!

de

pre 6 godina

Nemci su među ciljevima jasno imali da bombarduju Narodnu biblioteku. Naravno da unište celokupnu zapisanu istoriju Srbije i da nam sad prodaju njihovu verziju istorije koja se na žalost i dalje uči u našim školama. Jedna od najvećih laži je ta da smo ovde došli u 7.veku itd.
(moravac, 6. april 2018 17:39)

Pred bombardovanje, valjda je trebala da se uradi selidba knjiga. a i da su takvi zapisi postojali, cuvali bi se na mikrofilmovima, kao i u svim civilizovanim zemljama.

N

pre 6 godina

Kakva je ovo smejurija? Parkić i okolo beton, beton, beton...Kao što su već komentatori rekli obnovite Narodnu biblioteku i deo zgrade neka bude muzej posvećen sećanju na ovaj zločin. A to kako arhitekte i urbanisti "osmišljavaju i uređuju" grad, nažalost, vidimo svaki dan. Sve je ružniji i bezdušniji i besmisleniji. Nemoj slučajno da se izgradi nova biblioteka ili galerija ili bilo šta slično, samo ružne stambene zgradurine, granitni trgovi, šoping centri i garaže.

mnogo smo jaki

pre 6 godina

@moravac
Istina. Nemci 1000 godina intenzivno razmišljaju kako da unište Srbe, još od dolaska Barbarose. Proradila im zavist i nikako da je se oslobode, a mislim da je ona zlatna viljuška na dvoru Nemanjića bila presudna.

јустин

pre 6 godina

Не треба Ништа са њом урадити...Треба да остане вупа као симбол народа који 70 година није у стању да је затрпа.Вупа у граду,легло змија и пацова.Ово буквално је тачно.

Zoran

pre 6 godina

izgradite pink televiziju. kud i kamo savremeniji oblik razmjene informacija medju srbima od obicnih, suvisnih, prasnjavih knjiga. ko jos voli miris prasnjavih knjiga u rafama.

moravac

pre 6 godina

Nemci su među ciljevima jasno imali da bombarduju Narodnu biblioteku. Naravno da unište celokupnu zapisanu istoriju Srbije i da nam sad prodaju njihovu verziju istorije koja se na žalost i dalje uči u našim školama. Jedna od najvećih laži je ta da smo ovde došli u 7.veku itd.

SM

pre 6 godina

Izmišljaju toplu vodu, umesto da urade isto što su Nemci ili Poljaci sa svojim ruševinama... nađu planove i naprave zgradu kakva je bila pre rata, svaka cigla na svoje mesto.

Posmatrac

pre 6 godina

Osim Nemaca koji su je i unistili , glavni krivac za unistenje blaga Narodne biblioteke je jedan od "strucnjaka" iz tadasnje vlasti. Zaboravio sam ime i titulu ali kompletan sadrzaj biblioteke je bio spakovan u sanduke i sve je bilo spremno za evakuaciju. Nekoliko dana pre bombardovanja taj neko (zaboravio sam ime ali se moze lako naci) je stopirao selidbu na sigurno mesto iz inata Hitleru jer se ne plasi ni Hitlera ni napada. Zvanican dokumetn o ovome je sacuvan i dan danas. Zbog inata jednog pliticara smo p oko zna koji put izgubili nesto neprocenjivo.

Tuga

pre 6 godina

Ne znate vi ni park da napravite kako treba. Pogledajte samo sta su uradili od Cvetnog trga, od Cvetnog vise nema ni C. Izbetonirali ceo plato i to neka bela boja koja je sada vec spremna za remont a Borislav Pekic ni kriv ni duzan sedi na betonu i pita se da li je zaslutio onakvo ponizenje. Na vasu zalost umesto biblioteke, ne mozete izgradi trzni centar jer nema doviljno prostora inace bi to odavno uradili. Ne bi me cudilo da napravite nemacku ambasadu tu ili nemacki kulturni centar. Dom sindikata ce se zvati Kombank dvorana, a unutra uradjen enterijer kao da ulazis u banku,o cemu mi da pricamo, sve sto smo mogli upropastili smo.

DisordeR

pre 6 godina

Trzni centar...sta drugo umeju da izgrade?Nista.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Che, 6. april 2018 17:10)

Pa moramo mi sto zradjujemo mnogo para negde i da ih trosimo, ko je tebi kriv.

Rade

pre 6 godina

obnova, 6. april 2018 17:23) Slažem se u svemu ali, nisu li "saveznici " Američki i Emgleski bombarderi dokusurili biblioteku , kada je rat već bio završen. Bilo bi zaista dobro prikazati stradanje Beograda i Srbije kroz iistriju, nekim umetničkim prikazom unutar nove zgrade . Mnogo funkcionalnije nego samo spomenik. Razumem potrebu arhitekte da se isaže ali korisno i pametno je bolje.

Berk

pre 6 godina

Podici muzej posvecen srpskom stradanju u prvoj polovini 20. veka, muzej koji ce konacno biti dostojan spomenik za srpske zrtve stradale u genocidu u oba svetska rata kao i spomenik koji ce podsecati na kulturni genocid koji je izvrsen te 41'.

KG

pre 6 godina

Ne izmišljajte toplu vodu. Obnovite biblioteku upravo onako kako je i izgledala, a unutar prigodnom postavkom podsetiti da je nekad bila porušena do temelja.

Beo-gradjanin

pre 6 godina

Ironija je sto se biblioteka nalazila bas na obroncima starog Beograda, tik uz reku, nemacki piloti su odmah ispustali bombe na te prve zgrade u dolasku. E da je samo bila negde dalje, tuzni i nesretni poraz nase kulture...

David

pre 6 godina

Napravite ponovo istu takvu zgradu koja je bila do 1941. Ako treba veliki broj građana Beograda i čitave Srbije doniraće novac. Učinimo Beograd lepšim kakav je nekad bio.

shef_

pre 6 godina

Bas zbog ovakvih ideja nestrucne javnosti u komentarima nam gradovi izgledaju smesno.
Pustite arhitekte i urbaniste da rade svoj posao, kao i svuda u svetu.
Kakvo crno gradjenje iste zgrade...

obnova

pre 6 godina

Nisam iznenađen neozbiljnošću arhitektonskog "rešenja" u vezi ovako velike tragedije. Tematski parkić?! Zaboga, zgradu treba ponovo izgraditi i u nju smestiti muzej kulturocida, mesto koje će prigrliti sve ono u što nam je u ratovima i što nismo smeli, mogli, hteli obnoviti. Samo bi to dalo smisao ovom mestu stradanja kulture i zatiranja identiteta.

princip

pre 6 godina

nepredno zamlaćivanje.
ja bi napravio staknelu (providnu) rekonstrkciju na postojećim temeljima.
neku vrstu umetničko arhitektonskog podsetnika šta nam je 'evropa' do sada radila.

KG

pre 6 godina

Ne izmišljajte toplu vodu. Obnovite biblioteku upravo onako kako je i izgledala, a unutar prigodnom postavkom podsetiti da je nekad bila porušena do temelja.

obnova

pre 6 godina

Nisam iznenađen neozbiljnošću arhitektonskog "rešenja" u vezi ovako velike tragedije. Tematski parkić?! Zaboga, zgradu treba ponovo izgraditi i u nju smestiti muzej kulturocida, mesto koje će prigrliti sve ono u što nam je u ratovima i što nismo smeli, mogli, hteli obnoviti. Samo bi to dalo smisao ovom mestu stradanja kulture i zatiranja identiteta.

SM

pre 6 godina

Izmišljaju toplu vodu, umesto da urade isto što su Nemci ili Poljaci sa svojim ruševinama... nađu planove i naprave zgradu kakva je bila pre rata, svaka cigla na svoje mesto.

Homer

pre 6 godina

Kakav crni Podreka, kakvo crno cveće?! Izgradite istu zgradu sa spomen tablom na kojoj će pisati šta su nam Nemci uništili! Ne brukajte se, zgrada nije bila velika i ne bi koštala puno. Zar moramo uvek da ostavljamo neke ruševine u znak sećanja na bombardovanje ili smo u stanju da nekada iz pepela dignemo celu građevinu?!

Posmatrac

pre 6 godina

Osim Nemaca koji su je i unistili , glavni krivac za unistenje blaga Narodne biblioteke je jedan od "strucnjaka" iz tadasnje vlasti. Zaboravio sam ime i titulu ali kompletan sadrzaj biblioteke je bio spakovan u sanduke i sve je bilo spremno za evakuaciju. Nekoliko dana pre bombardovanja taj neko (zaboravio sam ime ali se moze lako naci) je stopirao selidbu na sigurno mesto iz inata Hitleru jer se ne plasi ni Hitlera ni napada. Zvanican dokumetn o ovome je sacuvan i dan danas. Zbog inata jednog pliticara smo p oko zna koji put izgubili nesto neprocenjivo.

Dalje

pre 6 godina

Pa da nastavimo. Plato ispred Doma Omladine je izgledao lepse i prirodnije sto puta pre nego sto sve dosli vi i izbetonirali ga tako jeftino da me je sramota da prodjem pored. Na Kosancicevom vencu gde ona mala pumpa umesto fasade ste naslikali ono jadno drvo koje takodje tako jeftino izgleda umesto da ste nekom dobrom umetniku dali da uradi mural neki. Zatvarate dve trake na Brankovom mostu da biste popravili pesacku stazu i pred izbore otvarate te dve trake a pesacka staza ni blizu da se zavrsi, bravo na manipulaciji. Onog Petla i cesmu sto ste uradili tek ne treba komentarisati, dosta jeftino a ako hoce neko da pije vodu dosta ce se namuciti jer em slabo tece voda, em treba ispruziti ruke. Savamala se polako ali sigurno rusi, nocni zivot se polako ukida jer normalno, hocete da budemo kao Beclije, da radimo od 8 ujutru do 17h i na spavanje u 10, da budemo vasi pravi robovi. Sta ste vi zapravo za ovih 5 godina uradili za dobrobit nas gradjana? Da li zaista bolje zivimo kako neki iz elite kazu, sa platom do kraja godine od 600evra ili svi trazimo kartu vise u jednom pravcu zbog ponizenja koje ste nam nanelli i praveci se da to nije istina, smejete nam se u lice i lazete nas.

Hammer

pre 6 godina

Tokom bombardovanja Narodne biblioteke Srbije 6. aprila 1941. godine uništeno je:

1) 226 raznih štampanih knjiga iz najrazličitijuh perioda srpske istorije
2) 1'365 srednjevekovnih povelja i drugih rukopisa
3) 1'447 jedinica srednjevekovnog kartografskog materijala
4) 3'770 diplomatskih i drugih vrsta pisama
5) 6'260 brojeva raznih časopisa i novina
7) 354'000 naslova monografskih publikacija i
8) 500'000+ svezaka sa rukopisima i zabeleškama

DA SE NE ZABORAVI!

princip

pre 6 godina

nepredno zamlaćivanje.
ja bi napravio staknelu (providnu) rekonstrkciju na postojećim temeljima.
neku vrstu umetničko arhitektonskog podsetnika šta nam je 'evropa' do sada radila.

Dusa

pre 6 godina

Sve vise betona i sve manje duse u Beogradu. Pitali su jednog slikara skoro, koji grad, koje mesto Vam nedostaje sada? Odgovorio je moj Beograd a voditeljka ga je pitala pa zar ne zivite vi u Beogradu? Odgovorio joj je :"Zivim ali to vise nije MOJ Beograd, to je Beograd koji je u necijem privatnom vlasnistvu a nas vise nece biti"

N

pre 6 godina

Kakva je ovo smejurija? Parkić i okolo beton, beton, beton...Kao što su već komentatori rekli obnovite Narodnu biblioteku i deo zgrade neka bude muzej posvećen sećanju na ovaj zločin. A to kako arhitekte i urbanisti "osmišljavaju i uređuju" grad, nažalost, vidimo svaki dan. Sve je ružniji i bezdušniji i besmisleniji. Nemoj slučajno da se izgradi nova biblioteka ili galerija ili bilo šta slično, samo ružne stambene zgradurine, granitni trgovi, šoping centri i garaže.

David

pre 6 godina

Napravite ponovo istu takvu zgradu koja je bila do 1941. Ako treba veliki broj građana Beograda i čitave Srbije doniraće novac. Učinimo Beograd lepšim kakav je nekad bio.

Tuga

pre 6 godina

Ne znate vi ni park da napravite kako treba. Pogledajte samo sta su uradili od Cvetnog trga, od Cvetnog vise nema ni C. Izbetonirali ceo plato i to neka bela boja koja je sada vec spremna za remont a Borislav Pekic ni kriv ni duzan sedi na betonu i pita se da li je zaslutio onakvo ponizenje. Na vasu zalost umesto biblioteke, ne mozete izgradi trzni centar jer nema doviljno prostora inace bi to odavno uradili. Ne bi me cudilo da napravite nemacku ambasadu tu ili nemacki kulturni centar. Dom sindikata ce se zvati Kombank dvorana, a unutra uradjen enterijer kao da ulazis u banku,o cemu mi da pricamo, sve sto smo mogli upropastili smo.

бураноид

pre 6 godina

За све који питају зашто културно благо није спашено, Политикин Забавник је писао о овом случају прошле године. Наиме,из министарства су наложили да се све спакује и транспортује.Али,морали су се обратити војсци. Када је то саопштено Министарству војном, одбили су да дају камионе „за тамо неке књижурине". Ипак су први и други део збирке пренети изван Београда,нешто је у Немачкој сад,нешто је сачувано овде. Немци никада нису директно гађали библиотеку, него се пожар пренео из суседства,где је био неки битан војни циљ. Директор библиотеке се тада обратио војној патроли за помоћ.Ухапсили су га уз речи:„Земља је у рату,а ти бринеш о неким прашњавим хартијама".Ослобођен је убрзо,али су ватрогасци и даље одбијали да угасе пожар.Пожар је тињао три дана и ноћи и коначно престао.

Kolubarac

pre 6 godina

Znalo se da će biti bombardovanje, isto kao za ovo iz 99. godine, jer šta je drugo moglo da se očekuje od Hitlera i Nemačke posle događaja od 27. marta.I sad su Srbi genocidan narod a Nemci se opet pitaju za sve u Evropi.Ne treba im se pokoriti ni po koju cenu.l ne zaboraviti.

Zoran

pre 6 godina

izgradite pink televiziju. kud i kamo savremeniji oblik razmjene informacija medju srbima od obicnih, suvisnih, prasnjavih knjiga. ko jos voli miris prasnjavih knjiga u rafama.

јустин

pre 6 godina

Не треба Ништа са њом урадити...Треба да остане вупа као симбол народа који 70 година није у стању да је затрпа.Вупа у граду,легло змија и пацова.Ово буквално је тачно.

mnogo smo jaki

pre 6 godina

@moravac
Istina. Nemci 1000 godina intenzivno razmišljaju kako da unište Srbe, još od dolaska Barbarose. Proradila im zavist i nikako da je se oslobode, a mislim da je ona zlatna viljuška na dvoru Nemanjića bila presudna.

U fudbalu je rešenje

pre 6 godina

a cvetni deo preporod? Kakav crni preporod, Narodni Muzej u centru centra, iza spomenika Knjazu, ne možemo da ga osposobimo 100 godina...ali zato uredjujemo rupe i to betonski maksimalno!

moravac

pre 6 godina

Nemci su među ciljevima jasno imali da bombarduju Narodnu biblioteku. Naravno da unište celokupnu zapisanu istoriju Srbije i da nam sad prodaju njihovu verziju istorije koja se na žalost i dalje uči u našim školama. Jedna od najvećih laži je ta da smo ovde došli u 7.veku itd.

Dragan

pre 6 godina

Kad već pravite okupljalište za skvotere i džankije, mogli biste da im podignete i krov nad glavom, ili bar neku nadstrešnicu. Čemu ta diskriminacija?

Dragan

pre 6 godina

27. marta se znalo da ce Beograd biti bombardovan. Zasto se nije radilo na tome da se premeste drevni spisi neprocenjive vrednosti?
(Milorad, 6. april 2018 18:02)

Ovo je samo jedan od primera. Ljudi, nacisti su nas bombardovali bez objave rata, mučki, rano ujutru, da bi bilo što više civilnih žrtava i da bi se tadašnja Jugoslavija predala bez otpora.

Shone15

pre 6 godina

Jedino smisleno resenje jeste da se taj objekat obnovi prema originalnom projektu, namena moze biti i neka druga. Predlozeno resenje nije nikakvo resenje, neke jeftine varijante kojima ce da se hvale ubuduce. Takodje zgradu poste kod zeleznicke treba vratiti u prvibitno izdanje. Sredstva preusmeriti od novca dobijenih od Arapa za izgradnju Bg na vodi ako su ista i platili

A rimska vila na Kosančićevom vencu?

pre 6 godina

Na prostoru iza ruševina biblioteke otkriveni su ostaci luksuzne rimske vile sa mozaicima. Arheološka istraživanja nisu izvedena do kraja, a jedan od davnih predloga je bio da se prvo završi arheološko istraživanje, a onda da se ptedstave ostaci i rimske vile i biblioteke.
Za mene je ovo najbolje rešenje i jedino prihvatljivo.

NiK

pre 6 godina

Sta god da urade tamo se ne moze prici, neki genijalci su postavili fasadni kamen na trotoaru tako da na Kosancicevom Vencu jedino idite ako hocete da izvrnete zglob.

Ana

pre 6 godina

Samo da dodam jos sta nam spremaju: poplocavanje Studentskog trga u najboljem Dubai maniru. Ja bih tom Podreki zabranila da bilo sta vise radi, odavde do vecnosti.

Berk

pre 6 godina

Podici muzej posvecen srpskom stradanju u prvoj polovini 20. veka, muzej koji ce konacno biti dostojan spomenik za srpske zrtve stradale u genocidu u oba svetska rata kao i spomenik koji ce podsecati na kulturni genocid koji je izvrsen te 41'.

Beo-gradjanin

pre 6 godina

Ironija je sto se biblioteka nalazila bas na obroncima starog Beograda, tik uz reku, nemacki piloti su odmah ispustali bombe na te prve zgrade u dolasku. E da je samo bila negde dalje, tuzni i nesretni poraz nase kulture...

DisordeR

pre 6 godina

Trzni centar...sta drugo umeju da izgrade?Nista.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Che, 6. april 2018 17:10)

Pa moramo mi sto zradjujemo mnogo para negde i da ih trosimo, ko je tebi kriv.

Rade

pre 6 godina

obnova, 6. april 2018 17:23) Slažem se u svemu ali, nisu li "saveznici " Američki i Emgleski bombarderi dokusurili biblioteku , kada je rat već bio završen. Bilo bi zaista dobro prikazati stradanje Beograda i Srbije kroz iistriju, nekim umetničkim prikazom unutar nove zgrade . Mnogo funkcionalnije nego samo spomenik. Razumem potrebu arhitekte da se isaže ali korisno i pametno je bolje.

de

pre 6 godina

Nemci su među ciljevima jasno imali da bombarduju Narodnu biblioteku. Naravno da unište celokupnu zapisanu istoriju Srbije i da nam sad prodaju njihovu verziju istorije koja se na žalost i dalje uči u našim školama. Jedna od najvećih laži je ta da smo ovde došli u 7.veku itd.
(moravac, 6. april 2018 17:39)

Pred bombardovanje, valjda je trebala da se uradi selidba knjiga. a i da su takvi zapisi postojali, cuvali bi se na mikrofilmovima, kao i u svim civilizovanim zemljama.

Alpinist

pre 6 godina

Tokom bombardovanja Narodne biblioteke Srbije 6. aprila 1941. godine uništeno je:

1) 226 raznih štampanih knjiga iz najrazličitijuh perioda srpske istorije
2) 1'365 srednjevekovnih povelja i drugih rukopisa
3) 1'447 jedinica srednjevekovnog kartografskog materijala
4) 3'770 diplomatskih i drugih vrsta pisama
5) 6'260 brojeva raznih časopisa i novina
7) 354'000 naslova monografskih publikacija i
8) 500'000+ svezaka sa rukopisima i zabeleškama

DA SE NE ZABORAVI!
(Hammer, 6. april 2018 18:24)

Sva sreća da Biblija koju Vuk nikad nije preveo nije stradala!

balkanac

pre 6 godina

@de

mislim da tehnika mikrofilmovanja nije postojala pocetkom '41.

Jedino, trebalo je barem izneti svu tu gradju I izmestiti. Opet, ko je mogao pretpostaviti da je narodna biblioteka jedan od ciljeva bombi?

Vlada

pre 6 godina

Nemci avionskom bombom pogodili biblioteku? Gluposti. Biblioteka je izgorela jer se plamen preneo sa jednog vojnog cilja koji je pogođen a vojska nije htela da gasi požar. Takođe vojska je odbila da pred bombardovanje iznese knjige iz biblioteke i da kamione da ih premeste na drugo mesto. Zašto? Zato što su u vojnoj komandi bili tutumraci a političari se već spremili sa Nedićem da naprave novu vladu lojalnu fašističkoj Nemačkoj. Da gospodo, istina mnogo boli ali je istina.
A našim političarima je ovo sjajna prilika da potroše naše pare na glupost i veći deo tog novca strpaju sebi u dzepove. A za to vreme herojski srpski narod ćuti i psuje nemce. Herojski!? Ma hajte molim vas, vi ste poltroni a ne heroji iz 1918 godine. Tog herojskog naroda više nema.

shef_

pre 6 godina

Bas zbog ovakvih ideja nestrucne javnosti u komentarima nam gradovi izgledaju smesno.
Pustite arhitekte i urbaniste da rade svoj posao, kao i svuda u svetu.
Kakvo crno gradjenje iste zgrade...

Una

pre 6 godina

Treba izgraditi stambeno-poslovni kompleks. Šta je bilo - bilo je, treba gledati u budućnost. Turistima treba omogućiti da negde potroše novac, a Beograđanima treba posao. Stoga, podržavam nastojanje gradskog menadžera g. Vesića da se na mestu nekadašnje biblioteke izgradi stambeno-poslovni kompleks.

basketas

pre 6 godina

@Hammer biblioteka, evo tebi da kazem ali i gomili ostalih neznalica ovde, nije bombardovana. zapaljeno parce sa susednih zgrada je palo na biblioteku. tinjalo je danima, niko se nije nasao da spreci pozar i na kraju je izgorela. eto da znas. ali vidim, prepametan si pa te verovatno ovo moje pisanije ni ne interesuje.

Aleks

pre 6 godina

Koje gluposti! Boze koje gluposti! Pa napravite zgradu biblioteke kakva je bila, aman, mnogo jednostavno, znacajno, dobro, istorijski, ne znam kako vise ni da kazem. Kako glupo resenje, nestvarno, aman!

Sloba

pre 6 godina

mi jos od 2. svetsog rata nismo sruseno popravili, kad stignemo do NATO stete bice neko novo rusenje tako da "korak napred dva koraka nazad" ostaje nasa sudbina

Ja

pre 6 godina

Iskreno, mislim da ovo uopšte nije loše rešenje, s tim da se, što je neko rekao, otkriju ostaci rimske vile. Ne izazivajte ovu vlast da radi repliku biblioteke, jer će to onda biti gradilište narednih 20 godina

duka

pre 6 godina

kakve crne ugljenisane knjige, kakvi spomenici, kakav edukativni deo. to su stvari koje zahtevaju kvalitetno i redovno odrzavanje da bi to licilo na bilo sta. moze da ga projektuje ko kako hoce, ali za 5 godina imacemo trulu pergolu i uvelo cvece. s obzirom da se vecina slaze da je pravljenje neoklasicisticke zgrade u 21. veku neukusno, mislim da bi bilo jednostavno najbolje da se to zemljiste proda sa uslovom da kupci naprave svedene moderne zgrade koje se uklapaju u okolinu - pa nek se koriste za ono sto je trzistu milo (kafici, lokali, neka pozerska privatna skola). znaci nikako jedna velika moderna zgrada koja bi sve pojela, nego nekoliko manjih modernih, ne preterano upadljivih zgrada poput onih kakve se cesto danas prave u holandiji i belgiji. na primer, roterdam je bio sravnjen u drugom svetskom ratu i po meni su oni ovakve slicne probleme u centrima gradova resili lepo - samo treba da prepisemo. ako je vec krenulo to trziste nekretnina i ako ima potraznje, onda grad moze i lepo da zaradi, i da postavlja uslove po pitanju izgleda, jer je lokacija jako atraktivna

nisam ja, ja je

pre 6 godina

Izmišljaju toplu vodu, umesto da urade isto što su Nemci ili Poljaci sa svojim ruševinama... nađu planove i naprave zgradu kakva je bila pre rata, svaka cigla na svoje mesto.
(SM, 6. april 2018 17:48)

Upravo na danasnji dan pre 74 godine, 7.4.1944. (to je tada bio Veliki Petak) saveznicko bombardovanje (ciji smisao nikad nije razjasnjen, osim, eventualno, slabe preciznosti, buduci da je jedini moguci vojni cilj bila zel.stanica) do temelja je razorilo Treviso, unistivsi 80% arhitektonskog fonda, ukljucujuci i srednjevekovne, renesansne i barokne spomenike neprocenjive vrednosti. Potpuno unistena gradska kuca (12.-13.st.) nakon rata je verno i precizno "obnovljena", ali... tako da je previ red cigala koje neposredno pokrivaju ostatke starih zidova ostavljen uvucen, te usled senke to izgleda kao crna linija. Ta krivudava crna linija koja opasuje gradjevinu i oznacava rusevine upadljivija je deluje potresnije nego same rusevine, da su ostavljene onakve kakve su bile. Istovremeno nas opominje da to sto vidimo pred sobom jeste gradjevina upravo "onakva kakva je bila", verna *kopija*, ali, da nije, niti vise ikad moze biti, ono *sto* je bila. Eh, sad... za nesto slicno vise nijedan arhitekt ne bi mogao dobiti nagradu, dok bi za nekakvu "ugljenu cvecaru" jos mozda i mogla pasti neka premijica. Ali, zar nije steta da tako genijalno resenje bude za jednokratnu upotrebu?

lab

pre 6 godina

@Vlada
Niste u pravu, Nemci su samo Narodnu biblioteku gadjali zapaljivim bombama (ostale ciljeve su gadjali obicnim),sto govori da su tacno znali sta rade. takodje je nem. general Ler, na sudjenju u Beogradu priznao da je Hitler naredio unistenje ove biblioteke.

Radmila

pre 6 godina

Biblioteka nikada nije bila cilj bombardovanja, kao što neki komentatori tvrde. Zgrada je bila zaključana, a sanduci sa spakovanim vrednijim artefaktima u podrumu. Tokom bombardovanja jedna od malih zapaljivih bombi (2kg, novo oružje Nemaca) pala je na tavan i tamo dugo tinjala - problem je bio što u opštoj panici i rasulu nije imao ko da otključa zgradu da se vatra ugasi. I tako smo ostali bez Narodne biblioteke. Uzgred, predloženo rešenje je potpuno bezveze, neprimereno, nezanimljivo, i kao takvo skroz promašeno. Niko ne bi dolazio da vidi to apstraktno, nezanimljivo polu-rešenje, pa bi i poruka bila izgubljena. Pre svega rešenje treba da bude atraktivno, da ljudi uopšte dođu da vide, pa onda sve ostalo.

Una

pre 6 godina

Treba izgraditi stambeno-poslovni kompleks. Šta je bilo - bilo je, treba gledati u budućnost. Turistima treba omogućiti da negde potroše novac, a Beograđanima treba posao. Stoga, podržavam nastojanje gradskog menadžera g. Vesića da se na mestu nekadašnje biblioteke izgradi stambeno-poslovni kompleks.

shef_

pre 6 godina

Bas zbog ovakvih ideja nestrucne javnosti u komentarima nam gradovi izgledaju smesno.
Pustite arhitekte i urbaniste da rade svoj posao, kao i svuda u svetu.
Kakvo crno gradjenje iste zgrade...

DisordeR

pre 6 godina

Trzni centar...sta drugo umeju da izgrade?Nista.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Che, 6. april 2018 17:10)

Pa moramo mi sto zradjujemo mnogo para negde i da ih trosimo, ko je tebi kriv.

de

pre 6 godina

Nemci su među ciljevima jasno imali da bombarduju Narodnu biblioteku. Naravno da unište celokupnu zapisanu istoriju Srbije i da nam sad prodaju njihovu verziju istorije koja se na žalost i dalje uči u našim školama. Jedna od najvećih laži je ta da smo ovde došli u 7.veku itd.
(moravac, 6. april 2018 17:39)

Pred bombardovanje, valjda je trebala da se uradi selidba knjiga. a i da su takvi zapisi postojali, cuvali bi se na mikrofilmovima, kao i u svim civilizovanim zemljama.

mnogo smo jaki

pre 6 godina

@moravac
Istina. Nemci 1000 godina intenzivno razmišljaju kako da unište Srbe, još od dolaska Barbarose. Proradila im zavist i nikako da je se oslobode, a mislim da je ona zlatna viljuška na dvoru Nemanjića bila presudna.

moravac

pre 6 godina

Nemci su među ciljevima jasno imali da bombarduju Narodnu biblioteku. Naravno da unište celokupnu zapisanu istoriju Srbije i da nam sad prodaju njihovu verziju istorije koja se na žalost i dalje uči u našim školama. Jedna od najvećih laži je ta da smo ovde došli u 7.veku itd.

duka

pre 6 godina

kakve crne ugljenisane knjige, kakvi spomenici, kakav edukativni deo. to su stvari koje zahtevaju kvalitetno i redovno odrzavanje da bi to licilo na bilo sta. moze da ga projektuje ko kako hoce, ali za 5 godina imacemo trulu pergolu i uvelo cvece. s obzirom da se vecina slaze da je pravljenje neoklasicisticke zgrade u 21. veku neukusno, mislim da bi bilo jednostavno najbolje da se to zemljiste proda sa uslovom da kupci naprave svedene moderne zgrade koje se uklapaju u okolinu - pa nek se koriste za ono sto je trzistu milo (kafici, lokali, neka pozerska privatna skola). znaci nikako jedna velika moderna zgrada koja bi sve pojela, nego nekoliko manjih modernih, ne preterano upadljivih zgrada poput onih kakve se cesto danas prave u holandiji i belgiji. na primer, roterdam je bio sravnjen u drugom svetskom ratu i po meni su oni ovakve slicne probleme u centrima gradova resili lepo - samo treba da prepisemo. ako je vec krenulo to trziste nekretnina i ako ima potraznje, onda grad moze i lepo da zaradi, i da postavlja uslove po pitanju izgleda, jer je lokacija jako atraktivna

Alpinist

pre 6 godina

Tokom bombardovanja Narodne biblioteke Srbije 6. aprila 1941. godine uništeno je:

1) 226 raznih štampanih knjiga iz najrazličitijuh perioda srpske istorije
2) 1'365 srednjevekovnih povelja i drugih rukopisa
3) 1'447 jedinica srednjevekovnog kartografskog materijala
4) 3'770 diplomatskih i drugih vrsta pisama
5) 6'260 brojeva raznih časopisa i novina
7) 354'000 naslova monografskih publikacija i
8) 500'000+ svezaka sa rukopisima i zabeleškama

DA SE NE ZABORAVI!
(Hammer, 6. april 2018 18:24)

Sva sreća da Biblija koju Vuk nikad nije preveo nije stradala!

princip

pre 6 godina

nepredno zamlaćivanje.
ja bi napravio staknelu (providnu) rekonstrkciju na postojećim temeljima.
neku vrstu umetničko arhitektonskog podsetnika šta nam je 'evropa' do sada radila.

Beo-gradjanin

pre 6 godina

Ironija je sto se biblioteka nalazila bas na obroncima starog Beograda, tik uz reku, nemacki piloti su odmah ispustali bombe na te prve zgrade u dolasku. E da je samo bila negde dalje, tuzni i nesretni poraz nase kulture...

Kolubarac

pre 6 godina

Znalo se da će biti bombardovanje, isto kao za ovo iz 99. godine, jer šta je drugo moglo da se očekuje od Hitlera i Nemačke posle događaja od 27. marta.I sad su Srbi genocidan narod a Nemci se opet pitaju za sve u Evropi.Ne treba im se pokoriti ni po koju cenu.l ne zaboraviti.

Dragan

pre 6 godina

27. marta se znalo da ce Beograd biti bombardovan. Zasto se nije radilo na tome da se premeste drevni spisi neprocenjive vrednosti?
(Milorad, 6. april 2018 18:02)

Ovo je samo jedan od primera. Ljudi, nacisti su nas bombardovali bez objave rata, mučki, rano ujutru, da bi bilo što više civilnih žrtava i da bi se tadašnja Jugoslavija predala bez otpora.

бураноид

pre 6 godina

За све који питају зашто културно благо није спашено, Политикин Забавник је писао о овом случају прошле године. Наиме,из министарства су наложили да се све спакује и транспортује.Али,морали су се обратити војсци. Када је то саопштено Министарству војном, одбили су да дају камионе „за тамо неке књижурине". Ипак су први и други део збирке пренети изван Београда,нешто је у Немачкој сад,нешто је сачувано овде. Немци никада нису директно гађали библиотеку, него се пожар пренео из суседства,где је био неки битан војни циљ. Директор библиотеке се тада обратио војној патроли за помоћ.Ухапсили су га уз речи:„Земља је у рату,а ти бринеш о неким прашњавим хартијама".Ослобођен је убрзо,али су ватрогасци и даље одбијали да угасе пожар.Пожар је тињао три дана и ноћи и коначно престао.

David

pre 6 godina

Napravite ponovo istu takvu zgradu koja je bila do 1941. Ako treba veliki broj građana Beograda i čitave Srbije doniraće novac. Učinimo Beograd lepšim kakav je nekad bio.

јустин

pre 6 godina

Не треба Ништа са њом урадити...Треба да остане вупа као симбол народа који 70 година није у стању да је затрпа.Вупа у граду,легло змија и пацова.Ово буквално је тачно.

Dalje

pre 6 godina

Pa da nastavimo. Plato ispred Doma Omladine je izgledao lepse i prirodnije sto puta pre nego sto sve dosli vi i izbetonirali ga tako jeftino da me je sramota da prodjem pored. Na Kosancicevom vencu gde ona mala pumpa umesto fasade ste naslikali ono jadno drvo koje takodje tako jeftino izgleda umesto da ste nekom dobrom umetniku dali da uradi mural neki. Zatvarate dve trake na Brankovom mostu da biste popravili pesacku stazu i pred izbore otvarate te dve trake a pesacka staza ni blizu da se zavrsi, bravo na manipulaciji. Onog Petla i cesmu sto ste uradili tek ne treba komentarisati, dosta jeftino a ako hoce neko da pije vodu dosta ce se namuciti jer em slabo tece voda, em treba ispruziti ruke. Savamala se polako ali sigurno rusi, nocni zivot se polako ukida jer normalno, hocete da budemo kao Beclije, da radimo od 8 ujutru do 17h i na spavanje u 10, da budemo vasi pravi robovi. Sta ste vi zapravo za ovih 5 godina uradili za dobrobit nas gradjana? Da li zaista bolje zivimo kako neki iz elite kazu, sa platom do kraja godine od 600evra ili svi trazimo kartu vise u jednom pravcu zbog ponizenja koje ste nam nanelli i praveci se da to nije istina, smejete nam se u lice i lazete nas.

Vlada

pre 6 godina

Nemci avionskom bombom pogodili biblioteku? Gluposti. Biblioteka je izgorela jer se plamen preneo sa jednog vojnog cilja koji je pogođen a vojska nije htela da gasi požar. Takođe vojska je odbila da pred bombardovanje iznese knjige iz biblioteke i da kamione da ih premeste na drugo mesto. Zašto? Zato što su u vojnoj komandi bili tutumraci a političari se već spremili sa Nedićem da naprave novu vladu lojalnu fašističkoj Nemačkoj. Da gospodo, istina mnogo boli ali je istina.
A našim političarima je ovo sjajna prilika da potroše naše pare na glupost i veći deo tog novca strpaju sebi u dzepove. A za to vreme herojski srpski narod ćuti i psuje nemce. Herojski!? Ma hajte molim vas, vi ste poltroni a ne heroji iz 1918 godine. Tog herojskog naroda više nema.

KG

pre 6 godina

Ne izmišljajte toplu vodu. Obnovite biblioteku upravo onako kako je i izgledala, a unutar prigodnom postavkom podsetiti da je nekad bila porušena do temelja.

Dusa

pre 6 godina

Sve vise betona i sve manje duse u Beogradu. Pitali su jednog slikara skoro, koji grad, koje mesto Vam nedostaje sada? Odgovorio je moj Beograd a voditeljka ga je pitala pa zar ne zivite vi u Beogradu? Odgovorio joj je :"Zivim ali to vise nije MOJ Beograd, to je Beograd koji je u necijem privatnom vlasnistvu a nas vise nece biti"

NiK

pre 6 godina

Sta god da urade tamo se ne moze prici, neki genijalci su postavili fasadni kamen na trotoaru tako da na Kosancicevom Vencu jedino idite ako hocete da izvrnete zglob.

obnova

pre 6 godina

Nisam iznenađen neozbiljnošću arhitektonskog "rešenja" u vezi ovako velike tragedije. Tematski parkić?! Zaboga, zgradu treba ponovo izgraditi i u nju smestiti muzej kulturocida, mesto koje će prigrliti sve ono u što nam je u ratovima i što nismo smeli, mogli, hteli obnoviti. Samo bi to dalo smisao ovom mestu stradanja kulture i zatiranja identiteta.

Homer

pre 6 godina

Kakav crni Podreka, kakvo crno cveće?! Izgradite istu zgradu sa spomen tablom na kojoj će pisati šta su nam Nemci uništili! Ne brukajte se, zgrada nije bila velika i ne bi koštala puno. Zar moramo uvek da ostavljamo neke ruševine u znak sećanja na bombardovanje ili smo u stanju da nekada iz pepela dignemo celu građevinu?!

balkanac

pre 6 godina

@de

mislim da tehnika mikrofilmovanja nije postojala pocetkom '41.

Jedino, trebalo je barem izneti svu tu gradju I izmestiti. Opet, ko je mogao pretpostaviti da je narodna biblioteka jedan od ciljeva bombi?

Dragan

pre 6 godina

Kad već pravite okupljalište za skvotere i džankije, mogli biste da im podignete i krov nad glavom, ili bar neku nadstrešnicu. Čemu ta diskriminacija?

U fudbalu je rešenje

pre 6 godina

a cvetni deo preporod? Kakav crni preporod, Narodni Muzej u centru centra, iza spomenika Knjazu, ne možemo da ga osposobimo 100 godina...ali zato uredjujemo rupe i to betonski maksimalno!

N

pre 6 godina

Kakva je ovo smejurija? Parkić i okolo beton, beton, beton...Kao što su već komentatori rekli obnovite Narodnu biblioteku i deo zgrade neka bude muzej posvećen sećanju na ovaj zločin. A to kako arhitekte i urbanisti "osmišljavaju i uređuju" grad, nažalost, vidimo svaki dan. Sve je ružniji i bezdušniji i besmisleniji. Nemoj slučajno da se izgradi nova biblioteka ili galerija ili bilo šta slično, samo ružne stambene zgradurine, granitni trgovi, šoping centri i garaže.

Hammer

pre 6 godina

Tokom bombardovanja Narodne biblioteke Srbije 6. aprila 1941. godine uništeno je:

1) 226 raznih štampanih knjiga iz najrazličitijuh perioda srpske istorije
2) 1'365 srednjevekovnih povelja i drugih rukopisa
3) 1'447 jedinica srednjevekovnog kartografskog materijala
4) 3'770 diplomatskih i drugih vrsta pisama
5) 6'260 brojeva raznih časopisa i novina
7) 354'000 naslova monografskih publikacija i
8) 500'000+ svezaka sa rukopisima i zabeleškama

DA SE NE ZABORAVI!

Zoran

pre 6 godina

izgradite pink televiziju. kud i kamo savremeniji oblik razmjene informacija medju srbima od obicnih, suvisnih, prasnjavih knjiga. ko jos voli miris prasnjavih knjiga u rafama.

Berk

pre 6 godina

Podici muzej posvecen srpskom stradanju u prvoj polovini 20. veka, muzej koji ce konacno biti dostojan spomenik za srpske zrtve stradale u genocidu u oba svetska rata kao i spomenik koji ce podsecati na kulturni genocid koji je izvrsen te 41'.

Rade

pre 6 godina

obnova, 6. april 2018 17:23) Slažem se u svemu ali, nisu li "saveznici " Američki i Emgleski bombarderi dokusurili biblioteku , kada je rat već bio završen. Bilo bi zaista dobro prikazati stradanje Beograda i Srbije kroz iistriju, nekim umetničkim prikazom unutar nove zgrade . Mnogo funkcionalnije nego samo spomenik. Razumem potrebu arhitekte da se isaže ali korisno i pametno je bolje.

Tuga

pre 6 godina

Ne znate vi ni park da napravite kako treba. Pogledajte samo sta su uradili od Cvetnog trga, od Cvetnog vise nema ni C. Izbetonirali ceo plato i to neka bela boja koja je sada vec spremna za remont a Borislav Pekic ni kriv ni duzan sedi na betonu i pita se da li je zaslutio onakvo ponizenje. Na vasu zalost umesto biblioteke, ne mozete izgradi trzni centar jer nema doviljno prostora inace bi to odavno uradili. Ne bi me cudilo da napravite nemacku ambasadu tu ili nemacki kulturni centar. Dom sindikata ce se zvati Kombank dvorana, a unutra uradjen enterijer kao da ulazis u banku,o cemu mi da pricamo, sve sto smo mogli upropastili smo.

SM

pre 6 godina

Izmišljaju toplu vodu, umesto da urade isto što su Nemci ili Poljaci sa svojim ruševinama... nađu planove i naprave zgradu kakva je bila pre rata, svaka cigla na svoje mesto.

Shone15

pre 6 godina

Jedino smisleno resenje jeste da se taj objekat obnovi prema originalnom projektu, namena moze biti i neka druga. Predlozeno resenje nije nikakvo resenje, neke jeftine varijante kojima ce da se hvale ubuduce. Takodje zgradu poste kod zeleznicke treba vratiti u prvibitno izdanje. Sredstva preusmeriti od novca dobijenih od Arapa za izgradnju Bg na vodi ako su ista i platili

Posmatrac

pre 6 godina

Osim Nemaca koji su je i unistili , glavni krivac za unistenje blaga Narodne biblioteke je jedan od "strucnjaka" iz tadasnje vlasti. Zaboravio sam ime i titulu ali kompletan sadrzaj biblioteke je bio spakovan u sanduke i sve je bilo spremno za evakuaciju. Nekoliko dana pre bombardovanja taj neko (zaboravio sam ime ali se moze lako naci) je stopirao selidbu na sigurno mesto iz inata Hitleru jer se ne plasi ni Hitlera ni napada. Zvanican dokumetn o ovome je sacuvan i dan danas. Zbog inata jednog pliticara smo p oko zna koji put izgubili nesto neprocenjivo.

Ana

pre 6 godina

Samo da dodam jos sta nam spremaju: poplocavanje Studentskog trga u najboljem Dubai maniru. Ja bih tom Podreki zabranila da bilo sta vise radi, odavde do vecnosti.

basketas

pre 6 godina

@Hammer biblioteka, evo tebi da kazem ali i gomili ostalih neznalica ovde, nije bombardovana. zapaljeno parce sa susednih zgrada je palo na biblioteku. tinjalo je danima, niko se nije nasao da spreci pozar i na kraju je izgorela. eto da znas. ali vidim, prepametan si pa te verovatno ovo moje pisanije ni ne interesuje.

Radmila

pre 6 godina

Biblioteka nikada nije bila cilj bombardovanja, kao što neki komentatori tvrde. Zgrada je bila zaključana, a sanduci sa spakovanim vrednijim artefaktima u podrumu. Tokom bombardovanja jedna od malih zapaljivih bombi (2kg, novo oružje Nemaca) pala je na tavan i tamo dugo tinjala - problem je bio što u opštoj panici i rasulu nije imao ko da otključa zgradu da se vatra ugasi. I tako smo ostali bez Narodne biblioteke. Uzgred, predloženo rešenje je potpuno bezveze, neprimereno, nezanimljivo, i kao takvo skroz promašeno. Niko ne bi dolazio da vidi to apstraktno, nezanimljivo polu-rešenje, pa bi i poruka bila izgubljena. Pre svega rešenje treba da bude atraktivno, da ljudi uopšte dođu da vide, pa onda sve ostalo.

A rimska vila na Kosančićevom vencu?

pre 6 godina

Na prostoru iza ruševina biblioteke otkriveni su ostaci luksuzne rimske vile sa mozaicima. Arheološka istraživanja nisu izvedena do kraja, a jedan od davnih predloga je bio da se prvo završi arheološko istraživanje, a onda da se ptedstave ostaci i rimske vile i biblioteke.
Za mene je ovo najbolje rešenje i jedino prihvatljivo.

Aleks

pre 6 godina

Koje gluposti! Boze koje gluposti! Pa napravite zgradu biblioteke kakva je bila, aman, mnogo jednostavno, znacajno, dobro, istorijski, ne znam kako vise ni da kazem. Kako glupo resenje, nestvarno, aman!

Sloba

pre 6 godina

mi jos od 2. svetsog rata nismo sruseno popravili, kad stignemo do NATO stete bice neko novo rusenje tako da "korak napred dva koraka nazad" ostaje nasa sudbina

Ja

pre 6 godina

Iskreno, mislim da ovo uopšte nije loše rešenje, s tim da se, što je neko rekao, otkriju ostaci rimske vile. Ne izazivajte ovu vlast da radi repliku biblioteke, jer će to onda biti gradilište narednih 20 godina

lab

pre 6 godina

@Vlada
Niste u pravu, Nemci su samo Narodnu biblioteku gadjali zapaljivim bombama (ostale ciljeve su gadjali obicnim),sto govori da su tacno znali sta rade. takodje je nem. general Ler, na sudjenju u Beogradu priznao da je Hitler naredio unistenje ove biblioteke.

nisam ja, ja je

pre 6 godina

Izmišljaju toplu vodu, umesto da urade isto što su Nemci ili Poljaci sa svojim ruševinama... nađu planove i naprave zgradu kakva je bila pre rata, svaka cigla na svoje mesto.
(SM, 6. april 2018 17:48)

Upravo na danasnji dan pre 74 godine, 7.4.1944. (to je tada bio Veliki Petak) saveznicko bombardovanje (ciji smisao nikad nije razjasnjen, osim, eventualno, slabe preciznosti, buduci da je jedini moguci vojni cilj bila zel.stanica) do temelja je razorilo Treviso, unistivsi 80% arhitektonskog fonda, ukljucujuci i srednjevekovne, renesansne i barokne spomenike neprocenjive vrednosti. Potpuno unistena gradska kuca (12.-13.st.) nakon rata je verno i precizno "obnovljena", ali... tako da je previ red cigala koje neposredno pokrivaju ostatke starih zidova ostavljen uvucen, te usled senke to izgleda kao crna linija. Ta krivudava crna linija koja opasuje gradjevinu i oznacava rusevine upadljivija je deluje potresnije nego same rusevine, da su ostavljene onakve kakve su bile. Istovremeno nas opominje da to sto vidimo pred sobom jeste gradjevina upravo "onakva kakva je bila", verna *kopija*, ali, da nije, niti vise ikad moze biti, ono *sto* je bila. Eh, sad... za nesto slicno vise nijedan arhitekt ne bi mogao dobiti nagradu, dok bi za nekakvu "ugljenu cvecaru" jos mozda i mogla pasti neka premijica. Ali, zar nije steta da tako genijalno resenje bude za jednokratnu upotrebu?