Sreda, 21.03.2018.

09:39

Iz ugla napadnutog kontrolora: Kopaju oči za 90 dinara

U Beogradu su se u proteklih nekoliko dana dogodila čak tri napada na kontrolore sistema Bus plus. Iz grada obećali proširenje ovlašćenja. Policija ispituje.

Izvor: B92

Iz ugla napadnutog kontrolora: Kopaju oèi za 90 dinara IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

141 Komentari

Sortiraj po:

Miloš

pre 6 godina

(Aleksandar, 21. mart 2018 16:09)

To je ukinuto jer je nastao kolaps posto to sa proverom na prednjim vratima moze samo u milionskim gradovima koji imaju metro kao glavni vid prevoza, pa i tamo imas problema vidi npr neke opterecenije autobuske linije u NY na sta to lici, GSP je za njih svajcarac sto se tice tacnosti.

Новосађанин

pre 6 godina

Реално, БГ је сељана. И то треба рећи јавно. Једини град у Срба где се још нешто врти од пара, али генерално узев, сељану и расадник неукуса од БГ нису направили рођени Београђани, напротив. Зато су Вам сељобери похлепни и увели Бус плус, и то мало пара да Вам отму, док се они бахате по ресторанима из круга двојке. Цена превоза у БГ је скоро као у Москви. Пошто се цела Србија слива у БГ, БГ је заправо и огледало домовине нам. Значи - крш!!!
У НС, културно уђеш на предња врата, платиш карту, возиш се, изађеш на средња и задња. Принцип који поштују и брђани из околних села новосадских. Даље, колико год да је нарушена пристојност Новог Сада са дешавањима деведесетих, ипак је пристојност Новосађана и оних који дођу у њега, и даље за копље испред Београда.
Разумем да је ГСПБГ компликованији за организовање у односу на ГСПНС, али ГСПБГ одише аматеризмом, безобразлуком, јавашлуком. Проше године, после неких 15 година, седнем у трамвај код Вуковог споменика, културно замолим возача да купим карту. Прво ме човек погледао бело, па је опсовао реда ради, па сам сконтао да је необријан, да нема све зубе, и онда ми је објаснио причу са Бус плусом, па картица, па ово, па оно, па не може и не сме он да узима новце, уз савет - дај прођите иза, нема контролора. На крају је попустио, и наплатио ми карту - 150 рсд. Нешто мало мање од три карте у НС!!! Само сам се насмејао, и констатовао оно што констатујем при суочавањем са било којом државном институцијом - пукли смо!!!

Hocu-ali-mi-se-ne-da

pre 6 godina

Primio 6 plata od prethodnih 12, rado bih platio ali jedva sastavljam kraj sa krajem, a ako ne odem na posao tj ne švercujem se, izgubiću taj posao, a drugi neću naći za godinu-dve jer takvo je stanje u oblasti u kojoj ja radim. Kad mogu švercovaću se, čim budem počeo da redovno dobijam platu, počeću da plaćam, jbg jeste neošteno od mene, znam i sam, ali ako hoćemo neki red, neka isto tako kontrolišu poslodavce i bahate bogataše, nek redovno prosleđuju taj bedni novac meni i ja ću ga rasporediti već, i prvo platiti obaveze. Ne mogu rasporediti nula dinara nikako, a još sam i u dugovima da bih mogao da preguram periode bez plate.

Aleksandar

pre 6 godina

@(ogranicenost, 21. mart 2018 14:16)

To apsolutno nije tačno - evo, recimo u Holandiji objedinjenu naplatu (gradski i međugradski prevoz, vozovi, trajekti...) vrši Translink preko svojih OV-chipkaart sistema dok javnih prevoznika ima i privatnih i javnih. Isto važi i za već pomenutu Norvešku, tj. Oslo - naplatu vrši privatna firma Ruter.

Kakve veze ima ko obavlja uslugu naplate dokle god to radi za manje novca ili efikasnije nego što bi to činio prevoznik kome je glavni posao da - prevozi? Je l' isto tako treba GSP da osnuje i svoju banku umesto da finansijsko poslovanje ostvaruje preko privatne banke? A da otvore i svoju rafineriju umesto da kupuju gorivo od privatnika? Je l' treba i fabriku autobusa da naprave umesto da kupuju vozila od privatnih proizvođača?

Aleksandar

pre 6 godina

Ubih se od ponavljanja zbog rascepkanih vesti ali rešenje za ovakve stvari je odavno pronađeno i implementirano širom sveta, pa čak i u Srbiji van Beograda:

- Ulazi se isključivo na vrata kod vozača i on prilikom ulaska proverava da li se putnik koji je ušao čekirao (ili pokazao drugi tip povlastice)
- Ako nije, ili ako je ušao na neka druga vrata, putnik se zamoli da se čekira i vozilo ne kreće dok se taj 'pametni' ne čekira.
- Ako on odbija a neće da napusti vozilo zove se policija koja dolazi i izvodi ga iz vozila, makar i na silu, a onda mu stigne pozamašna kazna za nanošenje štete prevozniku, drugim putnicima, izlazak policije na teren...

Bonus je što ti onda više ne trebaju kontrolori pa veliki trošak koji odlazi na njih može umesto toga da ode u smanjenje cene karata. Fino, kulturno, efikasno.

Natasa

pre 6 godina

@https://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1371803#k26546414
to je najbolje, da ukinu GSP pa da se dozvoli privatna inicijativa I konkurencija, da vidite kako bi prevoz bio dobar I prijatan I ne bi toliko kostao, pa bus je dostigao cene taksija

Aleksandar

pre 6 godina

@(Elemental, 21. mart 2018 11:59)

Prijatelju, nažalost, red je obrnut - nijedno društvo se nije obogatilo pa tek onda uvodilo red. Moraš prvo da uvedeš red i da ga se bespogovorno držiš jer onda se znaju pravila igre koja se odnose na sve pa stanovništvo zna kako da 'igra' i vremenom napreduje. U anarhiji od napredka nema ništa...

Aleksandar

pre 6 godina

@(bla bla, 21. mart 2018 14:18)

Šteta samo što po prirodi posla gro rashoda javnih prevoznika odlazi na gorivo i vozila (delovi, potrošni materijal...) a ni na jednu od tih stvari ne utiče prosečna srpska plata. Nije cena prevoza visoka, naprotiv (zato GSP mora da se dotira iz budžeta, mada nije da nema šta rezati od troškova u istom) već su plate niske. A plate su niske prvenstveno što narod ne želi da se dovede u red i počne da poštuje pravila - između ostalog i to da se proizvodi i usluge plaćaju i da se nasiljem ne rešavaju problemi... A kad dođu izbori glasaju za one koji im najviše po mentalitetu sliče pa se rupa samo produbljuje...

Aleksandar

pre 6 godina

@(Steve G, 21. mart 2018 12:28)

Pa nećeš čuti takvu vest iz Novog Sada zato što tamo nema šverca - ulazi se napred, vozaču se pokaže karta/propusnica i teraj dalje. Kontrolori onda ne služe da proveravaju građane već da proveravaju vozače da li su svima proverili/prodali karte. Kao i svuda u normalnom svetu.

To jedino u Beogradu nije normalno jer je onomad zamalo revolucija izbila kad su pokušali da nateraju ljude da ulaze na prednja vrata... Pa sad vi vidite, je l' ostatak sveta (uključujući i ostala mesta u Srbiji) nenormalan a Beograđani jedini normalani, ili će ipak biti da je obrnuto?

NoName

pre 6 godina

@Bata Laka

Svuda u svetu se placa, ali su zato i plate normalne, da bi narod mogao da priusti prevoz bez problema. Plus tu su neke subvencije, ako su primanja manja i slicno.
Kod nas cena prevoza koja je vezana za 90-o minutno trajanje, ne opravdava ista. Cena mora biti niza za jednu voznju. Bar da je 30 dinara maks, pa da kazemo OK. 60 dinara za tih sat i po voznje.
Ne, nego je ovde sve alavo.
Ti ne shvatas da je u Srbiji sve skupo. Nenormalno skupo. Isti proizvodi i usluge su znatno jeftiniji u okruzenju i kvalitetniji. Cak i ono sto je skupo tamo, sve to pokriva visina plate.

Da li ti znas da u npr. Norveskoj, jedna porodica, u kojoj muz je zaposlen kao cistac a zena kao, sad stvarn one mogu da se setim pa cu lupiti, fizioterapeut, imaju plate da da priuste sebi iznamljivanje stana, kupovinu automobila i nekoliko "letovanja" godisnje, pored svih dazbina i jos im ostaje love.

O cemu ti pricas, da mi je znati.

Mizza

pre 6 godina

S obzirom da nikome ne odgovara gradski prevoz i neće da plaća kartu, ja bih, da sam na mestu gradskih vlasti, ukinula GSP. Pa se ti narode vozaj taksijem ili svojim kolima. Možete i peške, zdravije je.

Svima vama koji podržavate dripce, koji naše sugrađane (dok pošteno rade svoj posao) nazivaju "ciganskim majmunima" želim da slične nemile scene zadese i vaše najmilije. Onda ćete da plačete ovde na forumima i pljujete po državi.

A o ovim "srednjoškolcima" što biju kontrolore ne vredi ni trošiti reči. Verovatno su neki "navijači" ili nešto sličnog mentalnog sklopa. Njih će, nadam se, neko luđi da "troši" u zatvoru. Kakvi su "genijalci", takva sudbina im ne gine.

Bata Laka

pre 6 godina

Kada je bila vest o napadnutim kontrolorima u Novom Sadu, Nisu... bilo gde u Srbiji? Znaci, do bus plusa je! I sada hoce da prosire ovlascenja kontrolora. Sta, hoce li biti sluzbena lica, hoce li hapsiti? Menjajte taj bus plus sistem, ne valja!
(Steve G, 21. mart 2018 12:28)

Svuda, u celom svetu, i u čitavoj srbiji, osim u Beogradu, karta za javni prevoz se mora platiti. Samo vama Beograđanima nije jasno. Niste plaćali ni pre bus plusa, ne možete da naučite da ulazite samo na prednja vrata, ma do vas je, Beograđani! Do vas je!

ogranicenost

pre 6 godina

@Srama bez
Pa u principu mogu samo to.
Sem toga smeju jos da ga zamole da napusti vozilo.
Da zadrzavaju vozilo ne smeju, da traze dokumenta ne smeju,da zadrze coveka na stanici dok ne dodje policija ne smeju.

z1m4

pre 6 godina

Pa dobro, sta mislis sta treba da urade kad naidju na putnika koji nije platio kartu?
(srama bez, 21. mart 2018 12:29)

Traze da plati kartu, izadje iz prevoza ili saceka policiju koja ce ga identifikovati.
Dakle JEDNOM, ne da insistira, forsira, svadja se i sl. I produzi dalje, radeci svoj posao.
Nikako da se ubedjuje, glumi policiju/sudiju, psuje, preti i sl. Zbog takvog ponasanja putnici i uzvracaju istom merom (ili jos gore) a uvek su jaci posto ih je mnogo vise.

ogranicenost

pre 6 godina

@kakogod
Jeste, ali naplatu karata vrsi zaposleb u javnom prevozu, a ne zaposlen u firmi koja je ugradila neke aparate u autobus i uzima enorman procenat tih karata.
Isto tako u tim zemljama autobusi ne kasne, ima ih vise, ne prokisnjavaju :)
Beograd je odlicno povezan gradskim prevozom, i red voznje je dobar al ga niko ne postuje.
Sad ce da kaze neko pa ti nemoj da se vozis prevozom.
Pa moram, alternativu nemam, da imam, rado se ne bih vozio

bla bla

pre 6 godina

@sverc komerc
Plata u Oslu je oko 25000kr posle poreza(to je cak i ispod proseka). Karta je 700kr mesecno.To je 2,8% plate za mesecnu kartu, naravno Oslo ima i metro.
Koliko je 2,8 posto od 35000din? 980din.
Nije bitno koliko kosta karta, bitno je koji procenat plate iznosi karta.
Pozdrav iz Osla

mile

pre 6 godina

zauvek cu pamtiti kontrolu karata u pariskom metrou sa ljudima sa kacigama u punoj ratnoj opremi kako ulaze sa psom - nemackim ovcarom, a onda ti se obrate uctivo pardon misju, ti pokazes kartu i on kaze mersiii. jedan lik nije imao kartu - izasao je sa njima - rec nije rekao. meni je srce lupalo, a uredno sam imao kartu, pomislio sam sta da sam je kojim slucajem zaturio negde..

ogranicenost

pre 6 godina

@insajder
Vozio se vozom po Italiji.
Karta poskupa za nase uslove.
Sa druge strane, avgust mesec a unutra 23 24 stepena, uticnica, univerzalni punjac za telefone.
WC cist, tisina, ne cuje se voz, ne smrdi :)
Da ne govorim da je posao i stigao na vreme, o ljubaznosti konduktera da ne pricam :)

Against modern football

pre 6 godina

Kazu "nemamo para". Pa cekaj, kada udjes u prodavnciu i uzmes sta ti treba (helb, mleko, secer, ulje itd...), jel to platis, ili kazes "ja nemam" i pokusas da izadjes, a da ne platis? 
(Nikola, 21. mart 2018 10:50)

Jel da, a? A jel mi sve te prodavnice kroz raznorazne poreze subvenvionisemo 80%? Jel placanjem svih tih poreza guramo pare u dzep proizvodjacu hleba, kako bi kupio brasno, kvasac..ili jel kupujemo stocnu hranu da prehranimo te krave? Odgovor je ne.
Da li gradjani Beograda subvencionisu javni gradski prevoz putem poreza i nameta cak 80%? Da.
Da li veliki broj putnika placa kartu? Da. Dakle, subvencije od 80% i enormna kolicina novca od vec naplacenih karata nisu dovoljne da se nahran esva gladna usta uhlebljenih stranackih i razniraznih kadrova GSP-a, Komunalne policije..pa onda udri po sirotinji.
Cene karata samo skacu, plate niske, kvalitet prevoza sve gori.
Za sta da placam najskuplju kartu za gradaki prevoz u Evropi (kada se u obzir uzme zivotni standard, kvalitet prevoza, prosecna plata, ali ne ona Alekova, vec realna) ?

024

pre 6 godina

Nije vam karta najskuplja. Pitajte pošto je u Subotici i koliko je to manje mesto. Nema vožnje za džaba i uvek se i plaćala. Ni tu nisu svi autobusi novi i sa klimom ali ovde su kako tako išli i u najgorim periodima devedesetih prema onim vašim raspadima sistema koje ste celoj Srbiji servirali kao da mi ostali nismo imali svojih briga. Samo i onda se kao i danas plaćala karta! Prestanite da se pravite naivni i počnite da plaćate a posebno to podržavanje ovakvih huligana je nenormalno. Kako ovde nema problema sa kontrolorima? Jer nema toliko onih koji ne plaćaju. Ovde ti prođu kroz bus rutinski bez glasa i predstave. Samo, svi imaju kartu. Nisu naši bolji od vaših nego nemaju toliko posla i drskih jer i najveći mangup se drugačije ponaša kad je u sistemu gde je normalno da se plaća i svi ostali to poštuju a ne filozofiraju večito. Šta mislite da mi ne gunđamo na cenu? Pa naravno da svašta kažemo ali ne zamišljamo da se može džaba voziti.

Marko Kertović

pre 6 godina

Treba razumeti obe strane, putnika kome je mnogo da plati kartu 90 (u vozilu 150) dinara, i kontrolora koji radi za privatnu kompaniju Apeks i koji je plaćen po učinku.
Prvo samo prisustvo nekakve privatne kompanije za naplatu karata u JP GSP Beograd svim građanima deluje kao sumnjiva rabota, i postoji veliki revolt prema radnicima ove kompanije. Postoji puno snimaka gde su komunalni policajci stavljeni u službu kompanije Apeks, kao zaštita kontrolora privatne kompanije, bez obzira što su na budžetu grada. Sve ove radnje dovele su do utiska da su Apeks kondukteri nekakvi uterivači dugova, scena nasilja i nekulture prema nejakim putnicima bez karte toliko je u javnosti da ih je mučno gledati.
Da li je to moglo biti rešeno bolje? Hajka protiv Apeksa datira duži niz godina, u kojoj su učešće imali i sadašnji funkcioneri grada Beograda, ali izgleda da sada divno sarađuju, a narod nezadovoljan! Pre ili kasnije nasilje je neizbežno.
Jasno je svima da se karta mora platiti i da prevoz nije besplatan, ali ovde 2+2 odavno nije 4.

Elemental

pre 6 godina

Ovde se ne radi ni o kontroloru ni o licima koja nemaju kartu. Radi se o nedostatku drustvenih vrednosti koje ce uskoro potpuno nestati. Sve se radi preko reda. Svi propisi koji se primenjuju u nasoj drzavi zarad pravca ka EU su doslovno u primeni preko reda. Dakle prvo se pobrines za ljude i za njihova zaposlenja, zatim za njihove kvalifikacije i plate na osnovu istih , pa onda i samo onda kada smanjis stopu nezaposlenosti do te mere da se moze tolerisati , tek tada pocnes sa uredjivanjem ostalih stvari i drustvenih aspekata zibota pojedinca u Srbiji. Tada ce narod poceti opet da se kulturno uzdize i da razmislja o tome sta sme a sta ne. Sada smo samo zveri u surovom sistemu spremne da ujedu za opstanak.

srama bez

pre 6 godina

Pa nisu oni policija vec SAMO KONTROLORI KARATA... Dosta terora.
(polet, 21. mart 2018 11:47)

Pa dobro, sta mislis sta treba da urade kad naidju na putnika koji nije platio kartu? Da mu skuvaju kaficu? Nisu oni popisivaci neplatisa.

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

Sistem druže, sistem@, ništa od sistema prijatelju !!
Čekaće se još dugo , dugo godina da ste stvori jedan sistem koji bi srbiju pokrenu napred !

Ovo što se u srbiji trenutno dešava je vraćanje u prošlost a za naplatu dolazi kroz generaciju a možda i dve !!

Mi danas još uvek vučemo teret pogrešno vođene politike od pre skoro 30 godina ali izgleda da narod to voli !

PA ako voli , nek izvoli !!

Mikica

pre 6 godina

Da li ce se ikada saznati cija je Bus Plus firma i gde idu nase pare. Svi to kriju kao zmija noge. I ovi prethodni koji su bili na vlasti i ovi sada. Zbog cega??

Steve G

pre 6 godina

Kada je bila vest o napadnutim kontrolorima u Novom Sadu, Nisu... bilo gde u Srbiji? Znaci, do bus plusa je! I sada hoce da prosire ovlascenja kontrolora. Sta, hoce li biti sluzbena lica, hoce li hapsiti? Menjajte taj bus plus sistem, ne valja!

neko

pre 6 godina

Pre neki dan sam bio u Šangaju, najduža linija do aerodroma recimo košta 7¥, to je manje od jednog €, nekih dvadesetak stanica. Manje deonice su 4,5¥, a radi se o svemirskom metrou. Odakle nasima ideja da naplacuju toliko?

bot

pre 6 godina

Jutros se dva autobusa sudarila zbog letnjih guma??!!Gde ode ono unapređenje prevoza plaćanjem karti bla bla bla? Izgleda ostalo na bla bla...

poljak

pre 6 godina

Definitivno smo kao nacija oboleli! Nemogu da verujem da ljudi ovde smatraju da je potpuno normalno da se voze prevozom a da ne placaju!
Nije ni cudo sto su ovakvi na vlasti. Kakvi gradjani, takva i vlast!

LoKov

pre 6 godina

Super. Povecanjem ovlascenja kontrolori ce postati jos bahatiji i uci cemo u zacarani krug. Em svojim radom cesto primoravaju vozace da krse zakon o saobracaju . Oni sami krse ustav kad traze licnu kartu, a nisu ovlascena lica. Prvo otpustite kontrolore sa nedolicnim ponasanjem, pa onda mastajte dalje.

Rubin

pre 6 godina

Po kom ustavu grad obecava privatnoj firmi "veca ovlascenja". Sta ce im dati dozvole za nosenje oruzija i upotrebu istih prema licima koja nemaju kartu?!

mTeodo

pre 6 godina

Nije problem 90 dinara, problem je što je narod gladan. Budala ce uvek biti, ali niko ne zeli da se sramoti zbog 90 dinara kada ih ima. Kada nema, mora...

Simpatizer

pre 6 godina

Za 90 dinara kažeš? Mnogo im? Pa kako? Ovde bar, svaki drugi komentar motanje kablova, ispod svakog nivoa, za siću od 25,000 din neto niko neće ni iz kreveta da ustane, tekst o novom Iphone u komentarima pola već kupilo ili ima onaj prethodni model, bitkoini, eterumi, pršte na sve strane, recenzija novog BMW-a, masa komentara samo im se nešto od dizajna ne sviđa, prošlog modela se već navozali pa znaju, ovaj im i nije baš neki izazov, u Norvešku ne bi išli, jest da je plata ekstra al zima, mrak, veliki porez, ja da im čistim za tri soma evra ne dolazi u obzir. Tekst iz turizma, Grčka, Turska, CG, Karibi, poređenja, sve se to obišlo već. Avioni, kamioni, milioni...

Elemental

pre 6 godina

Ovde se ne radi ni o kontroloru ni o licima koja nemaju kartu. Radi se o nedostatku drustvenih vrednosti koje ce uskoro potpuno nestati. Sve se radi preko reda. Svi propisi koji se primenjuju u nasoj drzavi zarad pravca ka EU su doslovno u primeni preko reda. Dakle prvo se pobrines za ljude i za njihova zaposlenja, zatim za njihove kvalifikacije i plate na osnovu istih , pa onda i samo onda kada smanjis stopu nezaposlenosti do te mere da se moze tolerisati , tek tada pocnes sa uredjivanjem ostalih stvari i drustvenih aspekata zibota pojedinca u Srbiji. Tada ce narod poceti opet da se kulturno uzdize i da razmislja o tome sta sme a sta ne. Sada smo samo zveri u surovom sistemu spremne da ujedu za opstanak.

dsz

pre 6 godina

I dalje ne razumem odakle pravo kontrolorima da pomisle da nekome traže lični kartu, odnosno dokumenta!? Nezavisno od ove teme, ali opasno mi smeta što uvek traže dokumenta a nemaju ovlašćenje to ni da pomisle a kamo li izgovore. Kakva bre njima veća ovlašćenje, pa najbolje da nam jmbg bude istetoviran na čelu.

golijat

pre 6 godina

Kontrolori maltretiraju samo zene i devojke, musku populaciju zaobilaze posebno celave i krupnije, nista ih ni ne pitaju samo prodju,takodje srednjoskolce .Posto nema reda nigde u drzavi zasto bi ovo bio izuzetak .

moreeee....!

pre 6 godina

Narod je gladan i besan ((
(Marija, 21. mart 2018 11:01)

Nije gladan Marija, nazdrao se od onih kilo secera, brasna i litre ulja,pa birao te sto ih ishranise pred izbore, sad "tisina tamo" i placaj obaveze kao i svi ostali!

Fidelio

pre 6 godina

Dobri ljudi sta ce vam taj posao da se bijete sa sopstvenim narodom? Učlanite se kod nas. Em partija daje bolje poslove em se štitimo. Patrijotizam je važan.
(Naprednjak sam tim se dičim to ne može biiiti svak, 21. mart 2018 10:26)

Stvarno? Ja sam dosad mislio da je za radno mesto kontrolora (kao i bilo koje drugo u državnoj službi) obavezna članska karta Biblioteke. Bez toga nemoj ni da se javljaš...

insajder

pre 6 godina

Ali kriminalno je to sto ovde ljudi podrzavaju batinjanje kontrolora,pa u kojoj to drzavi mozete da se vozite besplatno?Probajte u Italiji da ne platite kartu koja je inace 200din za jednu voznju,znate kakvu cete kaznu popiti,pusili biste se narednih godinu dana.Platite mesecno kartu od 1100dinara i cao,to stvarno nije mnogo.

sverc komerc

pre 6 godina

Ja zivim u Oslu. Ovde ako te uhvate bez karte kazna je 100 evra (Hiljadu norv. kruna) pa se ti svercuj. Naravno nas narod se i ovde ponekad svercuje a i ostalo stanovnistvo ( i stranci i domaci) ali nigde na svetu ne mozes da otkacis kontrolora kao kod nas a kamoli da ih maltreriras.

Оџо

pre 6 godina

Зашто су контролори изашли на тако лош глас, па појединци дају себи за право да их нападају?

Зато што је свако видео како малтретирају жене и слабије од себе.

Када додате на то безобразно скупе карте, имате ово што се догађа.

Када се контролори и комуналци буду цивилизовано понашали, а цене карата буду примерене, онда ће се можда и понеки путник солидарисати са њима. А овако, реално баш ме брига за њих.

Resenje za mir u svetu

pre 6 godina

Ni penzosi ne bi placali kartu da je jedna voznja 90 dinara.
Plate ljudi 407 dindzi za celu godinu i uredne su platise.
Dajte svima tako i nece biti batina.

Dex

pre 6 godina

Ako nemaš, apliciraj kao socijalni slučaj i trebao bi dobiti besplatnu propusnicu!
(hm, 21. mart 2018 10:09)

Trebalo bi... Nema besplatne voznje za nezaposlene i socijalne slucajeve. Besplatno je samo za one s najredovnijim primanjima.

Stanoje

pre 6 godina

Ne čudi ova priča uopšte. U poslednje dve nedelje sam par puta ulazio u bus i bio sam JEDINI koji je kucao kartu. Svi su me gledali sa čuđenjem. To bre naviklo da se vozi za dž, a oće redovan servis, čista vozila, nasmejane vozače. Od kojih para rođače kad ne plaćaš kartu?

Sava Drugi

pre 6 godina

Slobodane Jovanoviću,

da li si ti leitiman ili neligitiman kontrolor? Gde si ti zaposlen u GSP? Nisi. Da li si zaposlen u Gradskoj upravi? Nisi.

Svako može da pošalje svakog da kontroliše karte i račune za struju, vodu, beznin, da li je plaćen porez, ... To gradjani dobro znaju i zato neće da poviju kičnu. Nema to veze da li si Rom ili ne, nego ti nisi legitiman kontrolor. Legalan možda jesi, ali legitiman nisi. I u Tome je problem.

kakogod

pre 6 godina

Ja ne verujem kakav smo narod, ovde ima gomila ljudi koji opravdava nasilje nad ovim ljudima ! Svud u svetu , kontrolori karata u javnom prevozu imaju gotovo ovlašćenja kao policija , u svakoj normalnoj državi ! Može da ti napise kaznu, ako nemaš dokument može da pozove policiju i dužan si da je sačekaš , ako nećeš ima pravo da te prisilno zadrži , ako odbijas da platiš kaznu, nećeš moći da imaš zdravstveno osiguranje, mogu sa tvog bankovnog računa da direktno naplate bez tvoje dozvole, itd. Samo kod nas se voziš za džabe i još si spreman da se bijes ako te neko ( ne da ti piše kaznu kako je red) istera iz autobusa.

dzoni

pre 6 godina

"Kaže i da nije zahtevao ni da mu daju dokumenta kako bi im naplatio kaznu jer mu je odmah bilo jasno da to neće uspeti da dobije"
Znaci pošten koji nema para ali je slab mora da plati kaznu a ako je nasilnik onda ne mora ..za jedne važi za budale ne važi ..to je opis cele demokratske Srbije 21 veka..jedna će da ide u zatvor jer ne zna ceo zakon napamet da mora da vrati pušku od preminulog muža u roku od mesec dana a drugi će da polomi pištoljem devojci lobanju ,drugog izbuši nozem ,trećeg prebije i ko zna još sve i opet u zatvor ići neće..

Yugosloven

pre 6 godina

Zašto čekati da nekog ubiju ???? Reaguj državo Srbijo dok nije kasno,a obavezno svaki posdvlačum svaki javni prevoz je u obavezi da ima kamere instalirane !!!!!

veverica (veveron) bata

pre 6 godina

A da poverujem kako je prvo rečeno da se napusti vozilo a kontrolori zapravo na neki način kidnapuju sve putnike onim "majstore, stani, ne otvaraj vrata" pa pritiskaju putnika da im da ličnu, uživo prisustvovao lično ja takvoj sceni desetinu puta! A uz to onda koriste ostale putnike da šikaniraju "švercera " onim, bus stoji dok on/ona ne da kartu, ako kasnite zbog stajanja obratite se njemu, ja samo radim svoj posao... Neljubazni, često nekulturni I bezobrazni, ne opravdavam nasilje ali neki stvarno preteruju! Molim da se objavi komentar

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Nije da branim "decicu" koja su ga tukla ali sta je Apex...da li su oni kupili gradsko saobracajno preduzece...ako su ga kupili onda imaju pravo da traze karte ako nisu a cinjenica je da nisu ko im je dao to pravo i po kom osnovu?

Booorra

pre 6 godina

Ne kopaju oni ovi za 90 dinara,nego vi reskirate vase oci za taj novac.Standard je los,nema se ni tih 90 dinara.Srednja skola,ne zaposleni,pamet im leti na sve strane i onda jos neko njih(bogom dane) da izbacuje iz autobusa.Kakvo bre crno postovanje drugih putnika? Rekli ti da se pomeris i cao.Umesto toga vi zaustavljate autobus i reskirate oci za 90 dinara ili 30.000 din plate?!Razumeo bih da ovde sve funkcionise i da je standard kako treba,ovako vas ne razumem.Takvih kao oni ima na svakom cosku,a vi posteno radite za malu platu i jos isterujete pravdu i reskirate oci?! Ne razumem...

Zoran Milosavljevic

pre 6 godina

Sistem kontrole je naivan i neefikasan za Beograd. U Beogradu je bilo normalno
da se vozis besplatno. To ne moze lako da se promeni. Za pocetak treba vrsiti
kontrou uz asistenciju policije. Odnosno patrolna klola policije treba da prate
vozilo sa kontrolorima. I naravno kada se to procuje sverceri ce se uozbiljiti.
Manja naplata za voznju je direktna steta svima nama. Losa usluga GSP pogadja sve.
Nisu to pare ASPECA vec GSP_a. A to direktno znaci los vozni park.

Bozudar

pre 6 godina

U osnovi problema je preskupa karta, a to je prouzrokovano nepotrebnim uvodjenjem posrednika izmedju GSP (koji je vlasnistvo gradjana) i putnika.

Vladan R

pre 6 godina

Svakako da ima onih kojima je sa minimalcem, problem da izdvoje tih 3000 dinara za mesecnu kartu, a jos ako imaju dva srednjoskolca i jos dodatne 2000, bas je tesko. Medjutim cisto sumnjam da ovi sto napadju kontrolore, spadaju u tu kategoriju. To su uglavnom oni koji su nezaposleni, kojima je mnogo da daju 1000 dinara za mesecnu kartu za nezapsolene, ali zato svi do jednog imaju najnoviji model mobilnog, ili koji ce za jedan vecernji izlazak, da potrose visestruko vise od cene pomenute karte ili ce samo za cigare, dnevno dati vise nego sto je cena mesecne karte. Kada vidim u kojoj se meri takve osobe podrzavaju na racun onih koji rade svoj posao, da bi prehranili sebe i porodicu, dobro je da je u Srbiji i ovako kako je, odnosno da nije jos neuporedivo gore.

fluks

pre 6 godina

Hahah kako nas polako pripremaju za drasticne mere. Niti cu je placati, niti cu im dati podatke o sebi, a posebno necu dozvoliti da mi krse ustavno pravo na slobodu (ne mogu me spreciti da izadjem i odem), tako da nek hvataju tupane koji su i glasali za ovo. Ima medju tim kontrolorima takvih pokvarenjaka, koji se dogovaraju i kuju planove kako ce nekoga na prepad da uhvate i kako da ga zaplase i oderu. Ali to rade pre svega nemocnim zenama i starima. Mlade ljude uglavnon puste bas zbog ovakvih posledica. Sve u svemu, moral nula. Neshvatljivo mi je da si se zapolsio kao kontrolor za sicu i da ne razumes da neko jednostavno u ovoj bednoj drzavi nema novca za tako skupu kartu...

...

pre 6 godina

Nije bitno šta bilo ko misli o tome ali uvećana ovlašćenja = uvećanje batina + povećana frekvenca incidenata!
Nažalost to je naša stvarnost!

Sistem, gospodo, sistem

pre 6 godina

90 dinara!
Zamislite nezaposlenog koji 2 put dnevno, 30 puta mesecno mora da putuje velikim gradom. To je 5400 dinara mesecno.
Zamislite nezaposlenog koji mora da placa porez na imovinu, jer mu je nametnuto da drzavu voli vise od sopstvene porodice.
Zamislite nezaposlenog koji nema nikakvu pomoc od drzave, jer istu ne zanimaju ni kako, ni odakle, ni kome. Ipak moram da prevedem: ni kako da zaradi, ni gde da dobije posao u 50 godina, niti drzavu zanima da li njegova deca imaju hranu za sutra. A onda kaze:"Ma daaaaj, pa to je samo 90 dinara.
Jeste, ali prevelikih 90.

infinite loop

pre 6 godina

Ево нешто из угла путника који увек плаћа карту: Зашто бих ја, као и још 50 људи са уредно плаћеном каром, чекао 10 минута у месту, док ви изводите свој циркус ? Одакле вам право да заустављате аутобус када и где вам се ћефне ? Хоћете ли ви да пишете оправдање за школу, или образложење нечијем претпистављеном зашто касни ? Ваша фирма је организатор превоза и наплата карата је ваш проблем, али немате право да заустављате вожњу онима који су је платили. Поздрав !
(оштар угао, 21. mart 2018 10:25)

Podržavam napisano!!!
Lično, nemam pojma kako da se to izreguliše sa neplatišama ali znam da upotreba sile nije dozvoljena (nasilno izbacivanje iz busa) osim službenim licima i licima koji se bave posebnim poslovima (što kontrolor po opisu posla nije)...Takodje, oduzimati pravo/uslugu ljudima koji su je uredno platili je prekršaj a može se pokrenuti i tužba za neispunjavanje ugovorenih obaveza kao i povraćaj plaćenog i naplata štete...

polet

pre 6 godina

"Iz grada obećali proširenje ovlašćenja."

KOja bre prosirenja ovlascenja bre da li ste noramlni. Oni su KONTROLORI, osobe koje vrse kontrolu karata, nisu policija, inspektori, cia, bia... Da mozda ne zelite da im date ovlascenja da mogu da hapse, tuku i privode narod. Pa nisu oni policija vec SAMO KONTROLORI KARATA... Dosta terora.

shomi

pre 6 godina

Samo kad bi Ustavni sud smeo da radi svoj posao ne bi bilo ovog cirkusa... Čuj, uprava grada da menja zakon i proširuje ovlašćenja. Hahahaha, kako se igraju demokratije i gaze po svemu.

Pronicljivi

pre 6 godina

оштар угао
U pravu si samo tako. A to rade samo iz razloga da i putnici s kartom stanu na njihovu stranu. Al' kako mi se čini, ne uspeva im.

ovde postoje 2 problema

pre 6 godina

Prvi problem, da je prevoz prljav, ponekad i veoma razvaljen i neredovan, a cena, spram prosecnih plata, duplo skuplja nego u razvijenim zemljama (10 umesto 5%). Tako nije to 90 din, nego bar 2*90din/dnevno * bar 23 radna dana = bar 4140din/mesecno, ili vise od 10% prosecne plate za neredovnu, prljavu razvalinu. Ako 2 prima prosecnu platu, a 4 treba da ima markicu, onda je to neverovatnih 16% prihoda samo za prljavi i neredovni prevoz.
Drugi problem su divljaci koji iskoristavaju licnu i snagu copora u kome se nalaze, da bi izbegli placanje karte, dok ce verovatno 5 tih karata potrositi na pice, cigarete i druge gluposti dnevno. Ako zaista hocete da resite problem, morate ukljuciti moral, pa mozak, ne samo licne interese. Dotle, bice neplacanja, prebijanja, gonjenja ...

Sladjan

pre 6 godina

Kad naidju na slabije onda maltretiraju a kad naidju na jace onda uvelicavaju.Ja ne placam kartu i necu je placati sve dok uslovi prevoza i standarda se ne poboljsaju. Plata 1000 evra i prevoz na svaka 2-3 min . Obavezna ljubaznost vozaca i kontrolora.

Dane

pre 6 godina

Isti ti sto sada apeluju da se zaustavi nasilje na kontrolore su pre 5 godina pozivali gradjane da ne placaju karte i na tome gradili kampanju. Prema tome, sta su trazili to su i dobili.

NbgDeki

pre 6 godina

Pazi ti majstora. On bi da zaustavlja ceo autobus jer nije u stanju da naplati kartu... Da je ovo normalna drzava svi putnici bi trebalo naglavacke da te izbace

Bot na kvadrat

pre 6 godina

Sta to znaci prosirenje ovlascenja,hoce li kontrolori imati pravo da nas biju,hapse,da nam ulaze u kuce ko upravnici zgrada,niko se ne vozi autobusom zato sto voli,to je socijalna kategorija,ovo je izivljavanje na najsiromasnijem sloju gradjana.

Мифо

pre 6 godina

Ja zivim u Oslu. Ovde ako te uhvate bez karte kazna je 100 evra (Hiljadu norv. kruna) pa se ti svercuj. Naravno nas narod se i ovde ponekad svercuje a i ostalo stanovnistvo ( i stranci i domaci) ali nigde na svetu ne mozes da otkacis kontrolora kao kod nas a kamoli da ih maltreriras.
(sverc komerc, 21. mart 2018 11:01)

Пропустио си да наведеш колике су и плате и цене возних карата у Норвешкој, чисто да имамо ширу слику, ми диваљаци одавде.

ja

pre 6 godina

Trebalo bi da se izmeni sistem i da se uvedu kondukteri umesto kontrolora, svako bi platio kartu kondukteru ako je ista cena i ne bi bilo problema.

Jovan

pre 6 godina

Ne čupaju oči za 90 dinara, nego zato što ti praviš scenu za tih istih 90. Ne branim napadače, totalni sam protivnik nasilja. Ali ovde vidim kako ti kažu da neće da ti plate, ni da izađu, a ti onda paradiraš sa više opomena i zaustavljanjem autobusa. Takvi bi te pretukli i za pogrešan pogled, a ne za blamiranje po busu.

DokazSiromastaBeznadja

pre 6 godina

To je samo dokaz teskog siromastva u drustvu,gde vrana vrani oci vadi. 2 x 90 dinara tj. 180 dinara je nekome rucak ili dorucak. Da su plate iole normalne sramota bi bilo ne platiti kartu. Zao mi je putnika,ali i kontrolora,mada daleko su oni od onih ridzovana koji ulazili nekad,bas retko u mantilima plavim,ali vise skupili para za dan nego ovi u grupama za deset dana. Jos kad vidim te kontrolore i kontrolorke u patikama i kako se grle na stanicama pitam se jel idu na zurku ili su olicenje javne sluzbe.
Ponavljam sve propada a hocemo pravdu i da isteramo nesto na banalnim stvarima. A milioni i milioni nestaju svaki dan i odlaze negde u nepovrat.Od drveta se izgleda suma ne vidi.

Sinak

pre 6 godina

Kako smo mi doziveli da karta za prevoz bude 90 dinara? Ko nas je pitao, ko zaradjuje na tome. U prevozu je opet pocelo kao s pocetka 2000tih da nema grejanja, i stari autobusi se krpe i forsiraju, a novih kao i da nema.

U tramvajima zima, ove trole se jedino dobro drze, bila je to jako dobra investicija.

Znaci, karta je skuplja u odnosu na standard nego IKAD, a usluga se pogorsava vremenom. Kako to?

hm

pre 6 godina

Čovek je u pravu. Ako imaš a mnogo ti 90 dinara i klao bi za te pare, nešto sa tobom nije u redu!
Ako nemaš, apliciraj kao socijalni slučaj i trebao bi dobiti besplatnu propusnicu!

MRMOT

pre 6 godina

Ako Vučić ukine Bas-Plus kao što je obećau u svojoj predizbornoj kampanji onda više neće biti vađenja očiju.
PS.Nekome je 90.dinara velika para.

Šuki

pre 6 godina

Pa vi ste ti koji kopate oči za 90 dinara... Ali samo selektivno. Uzimate protivzakonito dokumenta ženama i deci, kao i neupućenim dođošima, naravno muškarcima ne smete da pisnete. Prisustvovao sam scenama maltretiranja putnika 100 puta, a sad slušam žalopojke kalimera. U ovakve tužne priče mogu da poveruju samo senilni penzosi koji ne izlaze iz kuće, ali zato dan provode uz TV i ispiranje mozga.

Kad prestanete da budete bezobrazni, bahati i drski nećete dobijati batine i to je to. Daleko od toga da podržavam nasilje, ali kad vidim šta radite putnicima prosto ne može da mi bude žao nikako kad se dese ovakve stvari.

Uros

pre 6 godina

Lepo se angazuje privatno obezbedjenje koje ce ici zajedno sa kontrolom...kad mogu mamlazi sa splavova da imaju obezbedjenje moze i kontrola...pa tako sve dok se ne uljudimo

Stole

pre 6 godina

Strašno šta se radi. Pre nego što počnete da pljujete po kontrolorima, stavite se u njihovu poziciju da radite taj posao. I oni traže parče hleba, ne rade to iz hobija.

Gruja

pre 6 godina

E ovako: radim za 27000 i novac za prevoz - 3200. To je ukupno 30000. Hvala državi za ovakvu platu, a i za cenu karte, koja iznosi više od 10% onoga što mi daju za život. Znači, 10% moje plate vredi moj odlazak i povratak sa posla? Nećete videti te pare! Neću nikad kupiti kartu, nego odoh u prodavnicu da slatko potrošim tih vaših velikih 3200. I da, da nije ovolike bede, ne bi glavno pitanje bilo da li primamo za topli obrok i prevoz. To su sitni troškovi za normalne nacije, a veliki za one koje nemaju ni da jedu.

Живчан_неки_лик

pre 6 godina

Видели смо сви понашање контролора и комуналаца откако је бус плус уведен. Мене су 3 контролерке напале и кренуле у расправу и претиле јер сам имао карту а нисам је валидирао. Враћао се од доктора забринут и ни на крај памети ми није био бус плус нити знам како сам ушао у аутобус. Виђао сам како трудници кажете да лаже и да је дебела а не трудна. Када видите странца, сви се на њега јадног сјатите, а често га и олешите - баш пре неки месец у бусу за аеродром сте "казнили" човека са пар хиљада и то на лицу места,ако плати. Видео сам и како изводите људе из превоза јер немају за карту. Ко коме копа очи онда? Мислите да вам нико неће вратити? Не подржавам насиље ни са ваше ни са наше стране, али да сте заслужили, јесте.

Always look at the bright side of life

pre 6 godina

Evo da nacrtam:
Prevoz je loš i preskup.
Akcija dovodi do reakcije.
Kad smislite drugačiju akciju, dobićete drugačiju reakciju.
Ispaštaju i putnici i kontrolori, a sve što vi umete da smislite jeste nova represija.

ljilja

pre 6 godina

Otimaju nam deci od usta da bi davali stranim gazdama. I sad treba da ga žalimo. Dok nije uveden ovaj pljačkaški sistem naplate ovakvih stvari nije bilo. Gladan narod a treba da plaća najskuplji i u isto vreme najlošiji prevoz u Evropi. Svedite cene karata na nivo primanja, ne naplaćujte plastične karte 250 dinara, kada vidimo da je cena izrade 55 dinara

žarko

pre 6 godina

napravili ste "sistem" u kome kontrolori tuku putnike, ako mogu, a ako ne mogu, onda putnici tuku kontrolore.
svaka čast beogradskim vlastima i privatnoj firmi bus plus!

Aleksa

pre 6 godina

Ko je Sava Terzić koji od 26.08.2014 ima 24% udela u vlasništvu Apex Solutions d.o.o. MIB: 20514841 ?
Gde su na sajtu APR-a izveštaji o poslovanju kompanije iz 2014, 2015, 2016 i 2017. godine?
Kojim tenderom je Apex Solutions dobio posao upravljanja naplate karata i poslovne strategije cene karata nad JP GSP Beograd?
Gde su ugovori sa firmom Kentkart iz Turske usled 55% vlasništva nad firmom Apex?
Gde su ugovori sa firmom Procescom iz Beograda usled 21% vlasništva nad firmom Apex?
Zašto je od suvlasnika uložen kapital od:
25.945,13 RSD 18.03.2009
9.906,32 RSD 18.03.2009
11.321,51 RSD 18.03.2009

Zašto je Sava Terzić dana 18.03.2009 uložio kapital čiji suvlasnik postaje tek izmenom osnivačkog akta dana 26.08.2014?

Ko je Veljko Vlahović koji je zakonski zastupnik firme? Gde je njegov CV?
Zašto je osnivački kapital firme 47.172,95 RSD 18.03.2009 ?

Zašto Bus Plus i Apex i dalje vedre i oblače cenama karata prevoza u gradu Beogradu kada je aktuelni predsednik republike Srbije pre nekoliko godina rekao da Bus Plus treba da se ukine?

Zašto karta za jednu vožnju u vozilu gradskog prevoza košta 150 dinara odnosno više od republičkog minimuma za cenu jednog sata rada?

Hvala ukoliko objavite komentar.

оштар угао

pre 6 godina

Ево нешто из угла путника који увек плаћа карту: Зашто бих ја, као и још 50 људи са уредно плаћеном каром, чекао 10 минута у месту, док ви изводите свој циркус ? Одакле вам право да заустављате аутобус када и где вам се ћефне ? Хоћете ли ви да пишете оправдање за школу, или образложење нечијем претпистављеном зашто касни ? Ваша фирма је организатор превоза и наплата карата је ваш проблем, али немате право да заустављате вожњу онима који су је платили. Поздрав !

Nikola

pre 6 godina

Za ovo je kriv Milosevic verovali ili ne. Zbog ocajnog stanja 90tih godina, karte se gotovo nisu ni naplacivale. Tada je narod navikao da se vozi za dzabe, i to nekako vazi do dan danas.

Ja razumem da se neko svercuje jer nema, zaista. Ali ako vas vec uhvati kontrolor bez karte, pa imajte toliko dostojanstva da bar izadjete napolje.

Kazu "nemamo para". Pa cekaj, kada udjes u prodavnciu i uzmes sta ti treba (helb, mleko, secer, ulje itd...), jel to platis, ili kazes "ja nemam" i pokusas da izadjes, a da ne platis? Razlog zbog cega ovo nikom ne pada na pamet je jednostavno kultura gradjana, jer smo navikli da to mora da se plati.

Iz nekog razloga, nas narod misli da je voznja gradskim prevozom besplatna, i da ne mora da se plati zbog nemastine.

Kolicina minusa koji dobije ovaj komentar ce biti pokazatelj koliko smo bahata i nevaspitana nacija.

Marko.sky

pre 6 godina

To su ona deca sto nemaju ni dzeparac nego su prepustena ulici... To ni kontrola ni komunalna policija nikad nece resiti... To je problem na visem nivou... Sasvim je za ocekivati da takve besne dece ima na svakom cosku, dokle god su plate 300 eur i ovakav standard, nema ko da brine o njima i ostavljena su od strane svojih bliznjih da se sama snalaze, bes i revolt prema svemu je jedino sto se i moze ocekivati od njih u ovakvom sistemu koji im nista i ne pruza. Ne ohrabrujem ovakvo ponasanje ali kazem opet, to je ukorenjeno na mnogo visem nivou, i za to drzava skoro nece imati ni hrabrosti ni kapaciteta da resi...

Dijasporac

pre 6 godina

Upravo sedim u mom divnom vozu u Londonu. Uredno svi placaju kartu, zato su vozovi i autobusi cisti i uredni, a možete misliti, kontrolu u životu nisam video. Razlog je sto se ulazi u autobus samo na prednja vrata, i pored vozača ne može da se prođe dok se ne otkuca karta. Zašto su ljudi u Srbiji toliko protiv svega i svačega? Nisu hteli da ulaze na prednja vrata, neće kontrolu, neće da plaćaju kartu, ali žele internet u prevozu i autobuse na vreme? Ne govorim o ljudima koji uredno plaćaju kartu, nego o onima koji se švercuju, ali i onima koji će mi dati minuse i time svesno podržati švercere. Nemojte mi samo pričati "zašto privatna kompanija naplaćuje kartu?", zar mislite da je javni prevoz bilo gde na zapadu u državnom vlasništvu?

putnik

pre 6 godina

Svaka priča ima dve strane. A kada vi maltretirate žene i vadite im oči za tih 90 dinara, to je u redu? Mislim da je svako ko se vozi GSP-om više puta prisustvovao takvim situacijama. Tako da oladite sa patetikom, niko se neće sažaliti na vas.

Maxwell

pre 6 godina

Jos ce I kontrolori da nas pendrece.

-Kontrolor: Nemas kartu? Bam, bam, bam. Kod vozaca brzo po kartu.
-Ja: Dacete mi jednu kartu.
-Vozac: 150dinara, izvolite
-Ja: Ali karta na trafici je 90 dinara
Vozac: Pa ti kupi na trafiKi

E, ne da necu da imam kartu. Pa slobodno dodjite. Narod je prso bre. Ubice vas neko za 90 dinara. Kongrolori jedan savet: Ko ima, ima. Ko nema produzi dalje. Ne isteruj "pravdu" I ako si kontrolor nisi organ reda druze. Sta se lozite ako ste kontrolori da ste neko I nesto.

SergioBg

pre 6 godina

Smanjite cene karata aman, ko je lud da vam plati 90din za jednu voznju!!!! Vi ko da ste s marsa pali. Em ti klinci, vecina njih nema ni dinara, sve sto im roditelji daju potrose na hranu u skoli, sto je oko 200 300 din, a ako plati te 2 karte da se preveze, ostaje mu da kupi 3 kifle za 100din za ceo dan, nemoj da ste smesni, ko da niste svesni kakva je situacija. Realna cena je 30ak din i onda bi svi placali..

Jagodic.Kistanje.

pre 6 godina

Greska kontrolora je sto pokusava da sprovede pravdu nad rajom koja dozivljava najvecu nepravdu.Da su ovo uradili sns botu koji pise komentare ne bi mi bilo žao.

Naprednjak sam tim se dičim to ne može biiiti svak

pre 6 godina

Dobri ljudi sta ce vam taj posao da se bijete sa sopstvenim narodom? Učlanite se kod nas. Em partija daje bolje poslove em se štitimo. Patrijotizam je važan.

Alex vrnjacki

pre 6 godina

"niko nije reagovao"...Pa zbog idiotskih i suludih zakona, ni decu (tudju) neće pametan da brani. Robija bato čim udariš lopova, bitangu...

ZokiNS

pre 6 godina

Matematika je ovde laka:
Odsustvo domaceg vaspitanja+poreklo+roditelji snobovi = ono cega se obrazovan, pametan i radan covek stidi. Ili gadi.
A ti se sad upitaj zasto su jedva cekali da nas ne vide.

tranzit

pre 6 godina

Kao prvo ti kontrolori rade za privatno preduzece i ni pod tackom razno ne mogu da pisu kazne a kamoli da zahtevaju licnu dokumentaciju na uvid ili da prinudno zadrzavaju, to smeju samo sluzbena lica.
Ponekad se svercujem, kao i svi ostali, jer mi je vredjanje da placam istu cenu gradskog prevoza koja se placa u zemljama gde je plata 5-10 puta veca. Kada me uhvate onda izadjem, ne pravim problem jer znam da nisam u pravu. Medjutim, desavalo mi se da kontrolor pocne da se ponasa kao da ce on mene da bije kada mu kazem da silazim na sledecoj stanici, uprkos tome sto sam znatno veci i fizicki jaci od njega.
Ta privatna firma koja naplacuje karte treba da proveri koga zaposljava, jer svojim ponasanjem pojedinci zaista traze batine, dok sa druge strane svojim ponasanjem ova dvojica pokazuju da budala ne fali. A ovog coveka mi je zaista zao, niko nije zasluzio da mu se to dogodi, narocito jer je ispao korektan u ovom slucaju.

Bane

pre 6 godina

Po meni kontrolri napadaju narod ne obrnuto. Zao mi je te ljude kontrolore, ne podrzavam nasilje, ali drzava maltretira svoje najsiromasnije gradjane koji rade za minimalac I bez placene markice, pokusavaju doci do posla. Sad najavljuju jos komunalaca ,super nasiljem cete resiti problem nad sirotinjom. Ne ocekujem da cete objaviti komentar..

Ra

pre 6 godina

Beogradska kultura. Hiljadu puta sam u prevozu video ljude koji kartu ne placaju samo zato sto su bahati, a ne zato sto nemaju tih 90rsd. Sve strogo kaznjavati, jer ispada da smo mi u ostatku zemlje idioti, jer koristimo javni gradski/prigradski prevoz mnogo manje od beogradske gospode, a placamo isti mnogo vise, tj kad god ga koristimo. Beograd mora biti primer ostalima (mada, u mojoj sredini zive ljudi koji za razliku od intelektualaca iz glavnog grada imaju svest o tome da treba da plate uslugu koju koriste).

sale

pre 6 godina

Mislim da se ne radi o nedovoljnim ovlašćenjima, to ovde ne bi pomoglo, osim možda da date kontrolorima pravo da nose oružje za ličnu zaštitu, nego se radi o nedovoljnoj pravnoj zaštiti - kako normativnoj (zaprećene kazne za fizički napad na lice kome je posao da ulazi u konfliktne situacije sa ljudima koji ne slede pravila), tako i uopšte - koliko nas je ikada dobilo pravdu na sudu? Spektar prekršajnih i krivičnih dela je toliko širok da to gura kazne za ona manje teška dela u pravcu zanemarljivosti: ovo se verovatno smatra za manji prestup - nikom nije slomljena kost, lakše fizičke povrede, ... Uz to, po svojoj prirodi je sudska odbrana relativizacija i dovođenje u sumnju tačnosti navoda optužbe, a to je u suštini lak zadatak. Npr. ako se kontrolor branio, to se smatra za ravnopravno učestvovanje u tuči više osoba (iako su svi bili samo protiv njega) ...

Tako da, jedina prava odbrana jeste zadobijanje podrške javnosti. Jedino ako u društvu preovlađuje mišljenje da je kontrolor u pravu i jedino ako su ljudi generalno spremni da se zajednički suprotstave individualnoj ili grupnoj tiraniji nasilja u zajedničkom prostoru, je mmoguće da kontrolor bude siguran. Ali, to je idealističko gledište. Kontrolor je napadnut zato što nije jedan od nas, on je neko koga putnici sa kartom samo tolerišu, npr. možda ga se boje pa su kupili kartu da se od njega zaštite, ali im ne pada na pamet da ga brane. Oni momci idu korak dalje od toga, prevazišli su strah i zamenili ga nasiljem.

оштар угао

pre 6 godina

Ево нешто из угла путника који увек плаћа карту: Зашто бих ја, као и још 50 људи са уредно плаћеном каром, чекао 10 минута у месту, док ви изводите свој циркус ? Одакле вам право да заустављате аутобус када и где вам се ћефне ? Хоћете ли ви да пишете оправдање за школу, или образложење нечијем претпистављеном зашто касни ? Ваша фирма је организатор превоза и наплата карата је ваш проблем, али немате право да заустављате вожњу онима који су је платили. Поздрав !

putnik

pre 6 godina

Svaka priča ima dve strane. A kada vi maltretirate žene i vadite im oči za tih 90 dinara, to je u redu? Mislim da je svako ko se vozi GSP-om više puta prisustvovao takvim situacijama. Tako da oladite sa patetikom, niko se neće sažaliti na vas.

golijat

pre 6 godina

Kontrolori maltretiraju samo zene i devojke, musku populaciju zaobilaze posebno celave i krupnije, nista ih ni ne pitaju samo prodju,takodje srednjoskolce .Posto nema reda nigde u drzavi zasto bi ovo bio izuzetak .

Naprednjak sam tim se dičim to ne može biiiti svak

pre 6 godina

Dobri ljudi sta ce vam taj posao da se bijete sa sopstvenim narodom? Učlanite se kod nas. Em partija daje bolje poslove em se štitimo. Patrijotizam je važan.

polet

pre 6 godina

"Iz grada obećali proširenje ovlašćenja."

KOja bre prosirenja ovlascenja bre da li ste noramlni. Oni su KONTROLORI, osobe koje vrse kontrolu karata, nisu policija, inspektori, cia, bia... Da mozda ne zelite da im date ovlascenja da mogu da hapse, tuku i privode narod. Pa nisu oni policija vec SAMO KONTROLORI KARATA... Dosta terora.

Bane

pre 6 godina

Po meni kontrolri napadaju narod ne obrnuto. Zao mi je te ljude kontrolore, ne podrzavam nasilje, ali drzava maltretira svoje najsiromasnije gradjane koji rade za minimalac I bez placene markice, pokusavaju doci do posla. Sad najavljuju jos komunalaca ,super nasiljem cete resiti problem nad sirotinjom. Ne ocekujem da cete objaviti komentar..

Aleksa

pre 6 godina

Ko je Sava Terzić koji od 26.08.2014 ima 24% udela u vlasništvu Apex Solutions d.o.o. MIB: 20514841 ?
Gde su na sajtu APR-a izveštaji o poslovanju kompanije iz 2014, 2015, 2016 i 2017. godine?
Kojim tenderom je Apex Solutions dobio posao upravljanja naplate karata i poslovne strategije cene karata nad JP GSP Beograd?
Gde su ugovori sa firmom Kentkart iz Turske usled 55% vlasništva nad firmom Apex?
Gde su ugovori sa firmom Procescom iz Beograda usled 21% vlasništva nad firmom Apex?
Zašto je od suvlasnika uložen kapital od:
25.945,13 RSD 18.03.2009
9.906,32 RSD 18.03.2009
11.321,51 RSD 18.03.2009

Zašto je Sava Terzić dana 18.03.2009 uložio kapital čiji suvlasnik postaje tek izmenom osnivačkog akta dana 26.08.2014?

Ko je Veljko Vlahović koji je zakonski zastupnik firme? Gde je njegov CV?
Zašto je osnivački kapital firme 47.172,95 RSD 18.03.2009 ?

Zašto Bus Plus i Apex i dalje vedre i oblače cenama karata prevoza u gradu Beogradu kada je aktuelni predsednik republike Srbije pre nekoliko godina rekao da Bus Plus treba da se ukine?

Zašto karta za jednu vožnju u vozilu gradskog prevoza košta 150 dinara odnosno više od republičkog minimuma za cenu jednog sata rada?

Hvala ukoliko objavite komentar.

Оџо

pre 6 godina

Зашто су контролори изашли на тако лош глас, па појединци дају себи за право да их нападају?

Зато што је свако видео како малтретирају жене и слабије од себе.

Када додате на то безобразно скупе карте, имате ово што се догађа.

Када се контролори и комуналци буду цивилизовано понашали, а цене карата буду примерене, онда ће се можда и понеки путник солидарисати са њима. А овако, реално баш ме брига за њих.

Sistem, gospodo, sistem

pre 6 godina

90 dinara!
Zamislite nezaposlenog koji 2 put dnevno, 30 puta mesecno mora da putuje velikim gradom. To je 5400 dinara mesecno.
Zamislite nezaposlenog koji mora da placa porez na imovinu, jer mu je nametnuto da drzavu voli vise od sopstvene porodice.
Zamislite nezaposlenog koji nema nikakvu pomoc od drzave, jer istu ne zanimaju ni kako, ni odakle, ni kome. Ipak moram da prevedem: ni kako da zaradi, ni gde da dobije posao u 50 godina, niti drzavu zanima da li njegova deca imaju hranu za sutra. A onda kaze:"Ma daaaaj, pa to je samo 90 dinara.
Jeste, ali prevelikih 90.

Always look at the bright side of life

pre 6 godina

Evo da nacrtam:
Prevoz je loš i preskup.
Akcija dovodi do reakcije.
Kad smislite drugačiju akciju, dobićete drugačiju reakciju.
Ispaštaju i putnici i kontrolori, a sve što vi umete da smislite jeste nova represija.

Maxwell

pre 6 godina

Jos ce I kontrolori da nas pendrece.

-Kontrolor: Nemas kartu? Bam, bam, bam. Kod vozaca brzo po kartu.
-Ja: Dacete mi jednu kartu.
-Vozac: 150dinara, izvolite
-Ja: Ali karta na trafici je 90 dinara
Vozac: Pa ti kupi na trafiKi

E, ne da necu da imam kartu. Pa slobodno dodjite. Narod je prso bre. Ubice vas neko za 90 dinara. Kongrolori jedan savet: Ko ima, ima. Ko nema produzi dalje. Ne isteruj "pravdu" I ako si kontrolor nisi organ reda druze. Sta se lozite ako ste kontrolori da ste neko I nesto.

dzoni

pre 6 godina

"Kaže i da nije zahtevao ni da mu daju dokumenta kako bi im naplatio kaznu jer mu je odmah bilo jasno da to neće uspeti da dobije"
Znaci pošten koji nema para ali je slab mora da plati kaznu a ako je nasilnik onda ne mora ..za jedne važi za budale ne važi ..to je opis cele demokratske Srbije 21 veka..jedna će da ide u zatvor jer ne zna ceo zakon napamet da mora da vrati pušku od preminulog muža u roku od mesec dana a drugi će da polomi pištoljem devojci lobanju ,drugog izbuši nozem ,trećeg prebije i ko zna još sve i opet u zatvor ići neće..

Jagodic.Kistanje.

pre 6 godina

Greska kontrolora je sto pokusava da sprovede pravdu nad rajom koja dozivljava najvecu nepravdu.Da su ovo uradili sns botu koji pise komentare ne bi mi bilo žao.

Живчан_неки_лик

pre 6 godina

Видели смо сви понашање контролора и комуналаца откако је бус плус уведен. Мене су 3 контролерке напале и кренуле у расправу и претиле јер сам имао карту а нисам је валидирао. Враћао се од доктора забринут и ни на крај памети ми није био бус плус нити знам како сам ушао у аутобус. Виђао сам како трудници кажете да лаже и да је дебела а не трудна. Када видите странца, сви се на њега јадног сјатите, а често га и олешите - баш пре неки месец у бусу за аеродром сте "казнили" човека са пар хиљада и то на лицу места,ако плати. Видео сам и како изводите људе из превоза јер немају за карту. Ко коме копа очи онда? Мислите да вам нико неће вратити? Не подржавам насиље ни са ваше ни са наше стране, али да сте заслужили, јесте.

veverica (veveron) bata

pre 6 godina

A da poverujem kako je prvo rečeno da se napusti vozilo a kontrolori zapravo na neki način kidnapuju sve putnike onim "majstore, stani, ne otvaraj vrata" pa pritiskaju putnika da im da ličnu, uživo prisustvovao lično ja takvoj sceni desetinu puta! A uz to onda koriste ostale putnike da šikaniraju "švercera " onim, bus stoji dok on/ona ne da kartu, ako kasnite zbog stajanja obratite se njemu, ja samo radim svoj posao... Neljubazni, često nekulturni I bezobrazni, ne opravdavam nasilje ali neki stvarno preteruju! Molim da se objavi komentar

tranzit

pre 6 godina

Kao prvo ti kontrolori rade za privatno preduzece i ni pod tackom razno ne mogu da pisu kazne a kamoli da zahtevaju licnu dokumentaciju na uvid ili da prinudno zadrzavaju, to smeju samo sluzbena lica.
Ponekad se svercujem, kao i svi ostali, jer mi je vredjanje da placam istu cenu gradskog prevoza koja se placa u zemljama gde je plata 5-10 puta veca. Kada me uhvate onda izadjem, ne pravim problem jer znam da nisam u pravu. Medjutim, desavalo mi se da kontrolor pocne da se ponasa kao da ce on mene da bije kada mu kazem da silazim na sledecoj stanici, uprkos tome sto sam znatno veci i fizicki jaci od njega.
Ta privatna firma koja naplacuje karte treba da proveri koga zaposljava, jer svojim ponasanjem pojedinci zaista traze batine, dok sa druge strane svojim ponasanjem ova dvojica pokazuju da budala ne fali. A ovog coveka mi je zaista zao, niko nije zasluzio da mu se to dogodi, narocito jer je ispao korektan u ovom slucaju.

ljilja

pre 6 godina

Otimaju nam deci od usta da bi davali stranim gazdama. I sad treba da ga žalimo. Dok nije uveden ovaj pljačkaški sistem naplate ovakvih stvari nije bilo. Gladan narod a treba da plaća najskuplji i u isto vreme najlošiji prevoz u Evropi. Svedite cene karata na nivo primanja, ne naplaćujte plastične karte 250 dinara, kada vidimo da je cena izrade 55 dinara

Šuki

pre 6 godina

Pa vi ste ti koji kopate oči za 90 dinara... Ali samo selektivno. Uzimate protivzakonito dokumenta ženama i deci, kao i neupućenim dođošima, naravno muškarcima ne smete da pisnete. Prisustvovao sam scenama maltretiranja putnika 100 puta, a sad slušam žalopojke kalimera. U ovakve tužne priče mogu da poveruju samo senilni penzosi koji ne izlaze iz kuće, ali zato dan provode uz TV i ispiranje mozga.

Kad prestanete da budete bezobrazni, bahati i drski nećete dobijati batine i to je to. Daleko od toga da podržavam nasilje, ali kad vidim šta radite putnicima prosto ne može da mi bude žao nikako kad se dese ovakve stvari.

moreeee....!

pre 6 godina

Narod je gladan i besan ((
(Marija, 21. mart 2018 11:01)

Nije gladan Marija, nazdrao se od onih kilo secera, brasna i litre ulja,pa birao te sto ih ishranise pred izbore, sad "tisina tamo" i placaj obaveze kao i svi ostali!

infinite loop

pre 6 godina

Ево нешто из угла путника који увек плаћа карту: Зашто бих ја, као и још 50 људи са уредно плаћеном каром, чекао 10 минута у месту, док ви изводите свој циркус ? Одакле вам право да заустављате аутобус када и где вам се ћефне ? Хоћете ли ви да пишете оправдање за школу, или образложење нечијем претпистављеном зашто касни ? Ваша фирма је организатор превоза и наплата карата је ваш проблем, али немате право да заустављате вожњу онима који су је платили. Поздрав !
(оштар угао, 21. mart 2018 10:25)

Podržavam napisano!!!
Lično, nemam pojma kako da se to izreguliše sa neplatišama ali znam da upotreba sile nije dozvoljena (nasilno izbacivanje iz busa) osim službenim licima i licima koji se bave posebnim poslovima (što kontrolor po opisu posla nije)...Takodje, oduzimati pravo/uslugu ljudima koji su je uredno platili je prekršaj a može se pokrenuti i tužba za neispunjavanje ugovorenih obaveza kao i povraćaj plaćenog i naplata štete...

žarko

pre 6 godina

napravili ste "sistem" u kome kontrolori tuku putnike, ako mogu, a ako ne mogu, onda putnici tuku kontrolore.
svaka čast beogradskim vlastima i privatnoj firmi bus plus!

Dane

pre 6 godina

Isti ti sto sada apeluju da se zaustavi nasilje na kontrolore su pre 5 godina pozivali gradjane da ne placaju karte i na tome gradili kampanju. Prema tome, sta su trazili to su i dobili.

Мифо

pre 6 godina

Ja zivim u Oslu. Ovde ako te uhvate bez karte kazna je 100 evra (Hiljadu norv. kruna) pa se ti svercuj. Naravno nas narod se i ovde ponekad svercuje a i ostalo stanovnistvo ( i stranci i domaci) ali nigde na svetu ne mozes da otkacis kontrolora kao kod nas a kamoli da ih maltreriras.
(sverc komerc, 21. mart 2018 11:01)

Пропустио си да наведеш колике су и плате и цене возних карата у Норвешкој, чисто да имамо ширу слику, ми диваљаци одавде.

Resenje za mir u svetu

pre 6 godina

Ni penzosi ne bi placali kartu da je jedna voznja 90 dinara.
Plate ljudi 407 dindzi za celu godinu i uredne su platise.
Dajte svima tako i nece biti batina.

neko

pre 6 godina

Pre neki dan sam bio u Šangaju, najduža linija do aerodroma recimo košta 7¥, to je manje od jednog €, nekih dvadesetak stanica. Manje deonice su 4,5¥, a radi se o svemirskom metrou. Odakle nasima ideja da naplacuju toliko?

bot

pre 6 godina

Jutros se dva autobusa sudarila zbog letnjih guma??!!Gde ode ono unapređenje prevoza plaćanjem karti bla bla bla? Izgleda ostalo na bla bla...

Sinak

pre 6 godina

Kako smo mi doziveli da karta za prevoz bude 90 dinara? Ko nas je pitao, ko zaradjuje na tome. U prevozu je opet pocelo kao s pocetka 2000tih da nema grejanja, i stari autobusi se krpe i forsiraju, a novih kao i da nema.

U tramvajima zima, ove trole se jedino dobro drze, bila je to jako dobra investicija.

Znaci, karta je skuplja u odnosu na standard nego IKAD, a usluga se pogorsava vremenom. Kako to?

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Nije da branim "decicu" koja su ga tukla ali sta je Apex...da li su oni kupili gradsko saobracajno preduzece...ako su ga kupili onda imaju pravo da traze karte ako nisu a cinjenica je da nisu ko im je dao to pravo i po kom osnovu?

Gruja

pre 6 godina

E ovako: radim za 27000 i novac za prevoz - 3200. To je ukupno 30000. Hvala državi za ovakvu platu, a i za cenu karte, koja iznosi više od 10% onoga što mi daju za život. Znači, 10% moje plate vredi moj odlazak i povratak sa posla? Nećete videti te pare! Neću nikad kupiti kartu, nego odoh u prodavnicu da slatko potrošim tih vaših velikih 3200. I da, da nije ovolike bede, ne bi glavno pitanje bilo da li primamo za topli obrok i prevoz. To su sitni troškovi za normalne nacije, a veliki za one koje nemaju ni da jedu.

Rubin

pre 6 godina

Po kom ustavu grad obecava privatnoj firmi "veca ovlascenja". Sta ce im dati dozvole za nosenje oruzija i upotrebu istih prema licima koja nemaju kartu?!

Against modern football

pre 6 godina

Kazu "nemamo para". Pa cekaj, kada udjes u prodavnciu i uzmes sta ti treba (helb, mleko, secer, ulje itd...), jel to platis, ili kazes "ja nemam" i pokusas da izadjes, a da ne platis? 
(Nikola, 21. mart 2018 10:50)

Jel da, a? A jel mi sve te prodavnice kroz raznorazne poreze subvenvionisemo 80%? Jel placanjem svih tih poreza guramo pare u dzep proizvodjacu hleba, kako bi kupio brasno, kvasac..ili jel kupujemo stocnu hranu da prehranimo te krave? Odgovor je ne.
Da li gradjani Beograda subvencionisu javni gradski prevoz putem poreza i nameta cak 80%? Da.
Da li veliki broj putnika placa kartu? Da. Dakle, subvencije od 80% i enormna kolicina novca od vec naplacenih karata nisu dovoljne da se nahran esva gladna usta uhlebljenih stranackih i razniraznih kadrova GSP-a, Komunalne policije..pa onda udri po sirotinji.
Cene karata samo skacu, plate niske, kvalitet prevoza sve gori.
Za sta da placam najskuplju kartu za gradaki prevoz u Evropi (kada se u obzir uzme zivotni standard, kvalitet prevoza, prosecna plata, ali ne ona Alekova, vec realna) ?

Bot na kvadrat

pre 6 godina

Sta to znaci prosirenje ovlascenja,hoce li kontrolori imati pravo da nas biju,hapse,da nam ulaze u kuce ko upravnici zgrada,niko se ne vozi autobusom zato sto voli,to je socijalna kategorija,ovo je izivljavanje na najsiromasnijem sloju gradjana.

Dex

pre 6 godina

Ako nemaš, apliciraj kao socijalni slučaj i trebao bi dobiti besplatnu propusnicu!
(hm, 21. mart 2018 10:09)

Trebalo bi... Nema besplatne voznje za nezaposlene i socijalne slucajeve. Besplatno je samo za one s najredovnijim primanjima.

Marko Kertović

pre 6 godina

Treba razumeti obe strane, putnika kome je mnogo da plati kartu 90 (u vozilu 150) dinara, i kontrolora koji radi za privatnu kompaniju Apeks i koji je plaćen po učinku.
Prvo samo prisustvo nekakve privatne kompanije za naplatu karata u JP GSP Beograd svim građanima deluje kao sumnjiva rabota, i postoji veliki revolt prema radnicima ove kompanije. Postoji puno snimaka gde su komunalni policajci stavljeni u službu kompanije Apeks, kao zaštita kontrolora privatne kompanije, bez obzira što su na budžetu grada. Sve ove radnje dovele su do utiska da su Apeks kondukteri nekakvi uterivači dugova, scena nasilja i nekulture prema nejakim putnicima bez karte toliko je u javnosti da ih je mučno gledati.
Da li je to moglo biti rešeno bolje? Hajka protiv Apeksa datira duži niz godina, u kojoj su učešće imali i sadašnji funkcioneri grada Beograda, ali izgleda da sada divno sarađuju, a narod nezadovoljan! Pre ili kasnije nasilje je neizbežno.
Jasno je svima da se karta mora platiti i da prevoz nije besplatan, ali ovde 2+2 odavno nije 4.

SergioBg

pre 6 godina

Smanjite cene karata aman, ko je lud da vam plati 90din za jednu voznju!!!! Vi ko da ste s marsa pali. Em ti klinci, vecina njih nema ni dinara, sve sto im roditelji daju potrose na hranu u skoli, sto je oko 200 300 din, a ako plati te 2 karte da se preveze, ostaje mu da kupi 3 kifle za 100din za ceo dan, nemoj da ste smesni, ko da niste svesni kakva je situacija. Realna cena je 30ak din i onda bi svi placali..

MRMOT

pre 6 godina

Ako Vučić ukine Bas-Plus kao što je obećau u svojoj predizbornoj kampanji onda više neće biti vađenja očiju.
PS.Nekome je 90.dinara velika para.

dsz

pre 6 godina

I dalje ne razumem odakle pravo kontrolorima da pomisle da nekome traže lični kartu, odnosno dokumenta!? Nezavisno od ove teme, ali opasno mi smeta što uvek traže dokumenta a nemaju ovlašćenje to ni da pomisle a kamo li izgovore. Kakva bre njima veća ovlašćenje, pa najbolje da nam jmbg bude istetoviran na čelu.

Hocu-ali-mi-se-ne-da

pre 6 godina

Primio 6 plata od prethodnih 12, rado bih platio ali jedva sastavljam kraj sa krajem, a ako ne odem na posao tj ne švercujem se, izgubiću taj posao, a drugi neću naći za godinu-dve jer takvo je stanje u oblasti u kojoj ja radim. Kad mogu švercovaću se, čim budem počeo da redovno dobijam platu, počeću da plaćam, jbg jeste neošteno od mene, znam i sam, ali ako hoćemo neki red, neka isto tako kontrolišu poslodavce i bahate bogataše, nek redovno prosleđuju taj bedni novac meni i ja ću ga rasporediti već, i prvo platiti obaveze. Ne mogu rasporediti nula dinara nikako, a još sam i u dugovima da bih mogao da preguram periode bez plate.

DokazSiromastaBeznadja

pre 6 godina

To je samo dokaz teskog siromastva u drustvu,gde vrana vrani oci vadi. 2 x 90 dinara tj. 180 dinara je nekome rucak ili dorucak. Da su plate iole normalne sramota bi bilo ne platiti kartu. Zao mi je putnika,ali i kontrolora,mada daleko su oni od onih ridzovana koji ulazili nekad,bas retko u mantilima plavim,ali vise skupili para za dan nego ovi u grupama za deset dana. Jos kad vidim te kontrolore i kontrolorke u patikama i kako se grle na stanicama pitam se jel idu na zurku ili su olicenje javne sluzbe.
Ponavljam sve propada a hocemo pravdu i da isteramo nesto na banalnim stvarima. A milioni i milioni nestaju svaki dan i odlaze negde u nepovrat.Od drveta se izgleda suma ne vidi.

Fidelio

pre 6 godina

Dobri ljudi sta ce vam taj posao da se bijete sa sopstvenim narodom? Učlanite se kod nas. Em partija daje bolje poslove em se štitimo. Patrijotizam je važan.
(Naprednjak sam tim se dičim to ne može biiiti svak, 21. mart 2018 10:26)

Stvarno? Ja sam dosad mislio da je za radno mesto kontrolora (kao i bilo koje drugo u državnoj službi) obavezna članska karta Biblioteke. Bez toga nemoj ni da se javljaš...

Jovan

pre 6 godina

Ne čupaju oči za 90 dinara, nego zato što ti praviš scenu za tih istih 90. Ne branim napadače, totalni sam protivnik nasilja. Ali ovde vidim kako ti kažu da neće da ti plate, ni da izađu, a ti onda paradiraš sa više opomena i zaustavljanjem autobusa. Takvi bi te pretukli i za pogrešan pogled, a ne za blamiranje po busu.

ovde postoje 2 problema

pre 6 godina

Prvi problem, da je prevoz prljav, ponekad i veoma razvaljen i neredovan, a cena, spram prosecnih plata, duplo skuplja nego u razvijenim zemljama (10 umesto 5%). Tako nije to 90 din, nego bar 2*90din/dnevno * bar 23 radna dana = bar 4140din/mesecno, ili vise od 10% prosecne plate za neredovnu, prljavu razvalinu. Ako 2 prima prosecnu platu, a 4 treba da ima markicu, onda je to neverovatnih 16% prihoda samo za prljavi i neredovni prevoz.
Drugi problem su divljaci koji iskoristavaju licnu i snagu copora u kome se nalaze, da bi izbegli placanje karte, dok ce verovatno 5 tih karata potrositi na pice, cigarete i druge gluposti dnevno. Ako zaista hocete da resite problem, morate ukljuciti moral, pa mozak, ne samo licne interese. Dotle, bice neplacanja, prebijanja, gonjenja ...

fluks

pre 6 godina

Hahah kako nas polako pripremaju za drasticne mere. Niti cu je placati, niti cu im dati podatke o sebi, a posebno necu dozvoliti da mi krse ustavno pravo na slobodu (ne mogu me spreciti da izadjem i odem), tako da nek hvataju tupane koji su i glasali za ovo. Ima medju tim kontrolorima takvih pokvarenjaka, koji se dogovaraju i kuju planove kako ce nekoga na prepad da uhvate i kako da ga zaplase i oderu. Ali to rade pre svega nemocnim zenama i starima. Mlade ljude uglavnon puste bas zbog ovakvih posledica. Sve u svemu, moral nula. Neshvatljivo mi je da si se zapolsio kao kontrolor za sicu i da ne razumes da neko jednostavno u ovoj bednoj drzavi nema novca za tako skupu kartu...

NbgDeki

pre 6 godina

Pazi ti majstora. On bi da zaustavlja ceo autobus jer nije u stanju da naplati kartu... Da je ovo normalna drzava svi putnici bi trebalo naglavacke da te izbace

Sava Drugi

pre 6 godina

Slobodane Jovanoviću,

da li si ti leitiman ili neligitiman kontrolor? Gde si ti zaposlen u GSP? Nisi. Da li si zaposlen u Gradskoj upravi? Nisi.

Svako može da pošalje svakog da kontroliše karte i račune za struju, vodu, beznin, da li je plaćen porez, ... To gradjani dobro znaju i zato neće da poviju kičnu. Nema to veze da li si Rom ili ne, nego ti nisi legitiman kontrolor. Legalan možda jesi, ali legitiman nisi. I u Tome je problem.

Sladjan

pre 6 godina

Kad naidju na slabije onda maltretiraju a kad naidju na jace onda uvelicavaju.Ja ne placam kartu i necu je placati sve dok uslovi prevoza i standarda se ne poboljsaju. Plata 1000 evra i prevoz na svaka 2-3 min . Obavezna ljubaznost vozaca i kontrolora.

Mikica

pre 6 godina

Da li ce se ikada saznati cija je Bus Plus firma i gde idu nase pare. Svi to kriju kao zmija noge. I ovi prethodni koji su bili na vlasti i ovi sada. Zbog cega??

bla bla

pre 6 godina

@sverc komerc
Plata u Oslu je oko 25000kr posle poreza(to je cak i ispod proseka). Karta je 700kr mesecno.To je 2,8% plate za mesecnu kartu, naravno Oslo ima i metro.
Koliko je 2,8 posto od 35000din? 980din.
Nije bitno koliko kosta karta, bitno je koji procenat plate iznosi karta.
Pozdrav iz Osla

shomi

pre 6 godina

Samo kad bi Ustavni sud smeo da radi svoj posao ne bi bilo ovog cirkusa... Čuj, uprava grada da menja zakon i proširuje ovlašćenja. Hahahaha, kako se igraju demokratije i gaze po svemu.

mTeodo

pre 6 godina

Nije problem 90 dinara, problem je što je narod gladan. Budala ce uvek biti, ali niko ne zeli da se sramoti zbog 90 dinara kada ih ima. Kada nema, mora...

poljak

pre 6 godina

Definitivno smo kao nacija oboleli! Nemogu da verujem da ljudi ovde smatraju da je potpuno normalno da se voze prevozom a da ne placaju!
Nije ni cudo sto su ovakvi na vlasti. Kakvi gradjani, takva i vlast!

Simpatizer

pre 6 godina

Za 90 dinara kažeš? Mnogo im? Pa kako? Ovde bar, svaki drugi komentar motanje kablova, ispod svakog nivoa, za siću od 25,000 din neto niko neće ni iz kreveta da ustane, tekst o novom Iphone u komentarima pola već kupilo ili ima onaj prethodni model, bitkoini, eterumi, pršte na sve strane, recenzija novog BMW-a, masa komentara samo im se nešto od dizajna ne sviđa, prošlog modela se već navozali pa znaju, ovaj im i nije baš neki izazov, u Norvešku ne bi išli, jest da je plata ekstra al zima, mrak, veliki porez, ja da im čistim za tri soma evra ne dolazi u obzir. Tekst iz turizma, Grčka, Turska, CG, Karibi, poređenja, sve se to obišlo već. Avioni, kamioni, milioni...

LoKov

pre 6 godina

Super. Povecanjem ovlascenja kontrolori ce postati jos bahatiji i uci cemo u zacarani krug. Em svojim radom cesto primoravaju vozace da krse zakon o saobracaju . Oni sami krse ustav kad traze licnu kartu, a nisu ovlascena lica. Prvo otpustite kontrolore sa nedolicnim ponasanjem, pa onda mastajte dalje.

...

pre 6 godina

Nije bitno šta bilo ko misli o tome ali uvećana ovlašćenja = uvećanje batina + povećana frekvenca incidenata!
Nažalost to je naša stvarnost!

Bozudar

pre 6 godina

U osnovi problema je preskupa karta, a to je prouzrokovano nepotrebnim uvodjenjem posrednika izmedju GSP (koji je vlasnistvo gradjana) i putnika.

ogranicenost

pre 6 godina

@insajder
Vozio se vozom po Italiji.
Karta poskupa za nase uslove.
Sa druge strane, avgust mesec a unutra 23 24 stepena, uticnica, univerzalni punjac za telefone.
WC cist, tisina, ne cuje se voz, ne smrdi :)
Da ne govorim da je posao i stigao na vreme, o ljubaznosti konduktera da ne pricam :)

Alex vrnjacki

pre 6 godina

"niko nije reagovao"...Pa zbog idiotskih i suludih zakona, ni decu (tudju) neće pametan da brani. Robija bato čim udariš lopova, bitangu...

024

pre 6 godina

Nije vam karta najskuplja. Pitajte pošto je u Subotici i koliko je to manje mesto. Nema vožnje za džaba i uvek se i plaćala. Ni tu nisu svi autobusi novi i sa klimom ali ovde su kako tako išli i u najgorim periodima devedesetih prema onim vašim raspadima sistema koje ste celoj Srbiji servirali kao da mi ostali nismo imali svojih briga. Samo i onda se kao i danas plaćala karta! Prestanite da se pravite naivni i počnite da plaćate a posebno to podržavanje ovakvih huligana je nenormalno. Kako ovde nema problema sa kontrolorima? Jer nema toliko onih koji ne plaćaju. Ovde ti prođu kroz bus rutinski bez glasa i predstave. Samo, svi imaju kartu. Nisu naši bolji od vaših nego nemaju toliko posla i drskih jer i najveći mangup se drugačije ponaša kad je u sistemu gde je normalno da se plaća i svi ostali to poštuju a ne filozofiraju večito. Šta mislite da mi ne gunđamo na cenu? Pa naravno da svašta kažemo ali ne zamišljamo da se može džaba voziti.

Booorra

pre 6 godina

Ne kopaju oni ovi za 90 dinara,nego vi reskirate vase oci za taj novac.Standard je los,nema se ni tih 90 dinara.Srednja skola,ne zaposleni,pamet im leti na sve strane i onda jos neko njih(bogom dane) da izbacuje iz autobusa.Kakvo bre crno postovanje drugih putnika? Rekli ti da se pomeris i cao.Umesto toga vi zaustavljate autobus i reskirate oci za 90 dinara ili 30.000 din plate?!Razumeo bih da ovde sve funkcionise i da je standard kako treba,ovako vas ne razumem.Takvih kao oni ima na svakom cosku,a vi posteno radite za malu platu i jos isterujete pravdu i reskirate oci?! Ne razumem...

Steve G

pre 6 godina

Kada je bila vest o napadnutim kontrolorima u Novom Sadu, Nisu... bilo gde u Srbiji? Znaci, do bus plusa je! I sada hoce da prosire ovlascenja kontrolora. Sta, hoce li biti sluzbena lica, hoce li hapsiti? Menjajte taj bus plus sistem, ne valja!

Vladan R

pre 6 godina

Svakako da ima onih kojima je sa minimalcem, problem da izdvoje tih 3000 dinara za mesecnu kartu, a jos ako imaju dva srednjoskolca i jos dodatne 2000, bas je tesko. Medjutim cisto sumnjam da ovi sto napadju kontrolore, spadaju u tu kategoriju. To su uglavnom oni koji su nezaposleni, kojima je mnogo da daju 1000 dinara za mesecnu kartu za nezapsolene, ali zato svi do jednog imaju najnoviji model mobilnog, ili koji ce za jedan vecernji izlazak, da potrose visestruko vise od cene pomenute karte ili ce samo za cigare, dnevno dati vise nego sto je cena mesecne karte. Kada vidim u kojoj se meri takve osobe podrzavaju na racun onih koji rade svoj posao, da bi prehranili sebe i porodicu, dobro je da je u Srbiji i ovako kako je, odnosno da nije jos neuporedivo gore.

Pronicljivi

pre 6 godina

оштар угао
U pravu si samo tako. A to rade samo iz razloga da i putnici s kartom stanu na njihovu stranu. Al' kako mi se čini, ne uspeva im.

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

Sistem druže, sistem@, ništa od sistema prijatelju !!
Čekaće se još dugo , dugo godina da ste stvori jedan sistem koji bi srbiju pokrenu napred !

Ovo što se u srbiji trenutno dešava je vraćanje u prošlost a za naplatu dolazi kroz generaciju a možda i dve !!

Mi danas još uvek vučemo teret pogrešno vođene politike od pre skoro 30 godina ali izgleda da narod to voli !

PA ako voli , nek izvoli !!

Elemental

pre 6 godina

Ovde se ne radi ni o kontroloru ni o licima koja nemaju kartu. Radi se o nedostatku drustvenih vrednosti koje ce uskoro potpuno nestati. Sve se radi preko reda. Svi propisi koji se primenjuju u nasoj drzavi zarad pravca ka EU su doslovno u primeni preko reda. Dakle prvo se pobrines za ljude i za njihova zaposlenja, zatim za njihove kvalifikacije i plate na osnovu istih , pa onda i samo onda kada smanjis stopu nezaposlenosti do te mere da se moze tolerisati , tek tada pocnes sa uredjivanjem ostalih stvari i drustvenih aspekata zibota pojedinca u Srbiji. Tada ce narod poceti opet da se kulturno uzdize i da razmislja o tome sta sme a sta ne. Sada smo samo zveri u surovom sistemu spremne da ujedu za opstanak.

srama bez

pre 6 godina

Pa nisu oni policija vec SAMO KONTROLORI KARATA... Dosta terora.
(polet, 21. mart 2018 11:47)

Pa dobro, sta mislis sta treba da urade kad naidju na putnika koji nije platio kartu? Da mu skuvaju kaficu? Nisu oni popisivaci neplatisa.

Marko.sky

pre 6 godina

To su ona deca sto nemaju ni dzeparac nego su prepustena ulici... To ni kontrola ni komunalna policija nikad nece resiti... To je problem na visem nivou... Sasvim je za ocekivati da takve besne dece ima na svakom cosku, dokle god su plate 300 eur i ovakav standard, nema ko da brine o njima i ostavljena su od strane svojih bliznjih da se sama snalaze, bes i revolt prema svemu je jedino sto se i moze ocekivati od njih u ovakvom sistemu koji im nista i ne pruza. Ne ohrabrujem ovakvo ponasanje ali kazem opet, to je ukorenjeno na mnogo visem nivou, i za to drzava skoro nece imati ni hrabrosti ni kapaciteta da resi...

hm

pre 6 godina

Čovek je u pravu. Ako imaš a mnogo ti 90 dinara i klao bi za te pare, nešto sa tobom nije u redu!
Ako nemaš, apliciraj kao socijalni slučaj i trebao bi dobiti besplatnu propusnicu!

z1m4

pre 6 godina

Pa dobro, sta mislis sta treba da urade kad naidju na putnika koji nije platio kartu?
(srama bez, 21. mart 2018 12:29)

Traze da plati kartu, izadje iz prevoza ili saceka policiju koja ce ga identifikovati.
Dakle JEDNOM, ne da insistira, forsira, svadja se i sl. I produzi dalje, radeci svoj posao.
Nikako da se ubedjuje, glumi policiju/sudiju, psuje, preti i sl. Zbog takvog ponasanja putnici i uzvracaju istom merom (ili jos gore) a uvek su jaci posto ih je mnogo vise.

Stanoje

pre 6 godina

Ne čudi ova priča uopšte. U poslednje dve nedelje sam par puta ulazio u bus i bio sam JEDINI koji je kucao kartu. Svi su me gledali sa čuđenjem. To bre naviklo da se vozi za dž, a oće redovan servis, čista vozila, nasmejane vozače. Od kojih para rođače kad ne plaćaš kartu?

NoName

pre 6 godina

@Bata Laka

Svuda u svetu se placa, ali su zato i plate normalne, da bi narod mogao da priusti prevoz bez problema. Plus tu su neke subvencije, ako su primanja manja i slicno.
Kod nas cena prevoza koja je vezana za 90-o minutno trajanje, ne opravdava ista. Cena mora biti niza za jednu voznju. Bar da je 30 dinara maks, pa da kazemo OK. 60 dinara za tih sat i po voznje.
Ne, nego je ovde sve alavo.
Ti ne shvatas da je u Srbiji sve skupo. Nenormalno skupo. Isti proizvodi i usluge su znatno jeftiniji u okruzenju i kvalitetniji. Cak i ono sto je skupo tamo, sve to pokriva visina plate.

Da li ti znas da u npr. Norveskoj, jedna porodica, u kojoj muz je zaposlen kao cistac a zena kao, sad stvarn one mogu da se setim pa cu lupiti, fizioterapeut, imaju plate da da priuste sebi iznamljivanje stana, kupovinu automobila i nekoliko "letovanja" godisnje, pored svih dazbina i jos im ostaje love.

O cemu ti pricas, da mi je znati.

mile

pre 6 godina

zauvek cu pamtiti kontrolu karata u pariskom metrou sa ljudima sa kacigama u punoj ratnoj opremi kako ulaze sa psom - nemackim ovcarom, a onda ti se obrate uctivo pardon misju, ti pokazes kartu i on kaze mersiii. jedan lik nije imao kartu - izasao je sa njima - rec nije rekao. meni je srce lupalo, a uredno sam imao kartu, pomislio sam sta da sam je kojim slucajem zaturio negde..

Bata Laka

pre 6 godina

Kada je bila vest o napadnutim kontrolorima u Novom Sadu, Nisu... bilo gde u Srbiji? Znaci, do bus plusa je! I sada hoce da prosire ovlascenja kontrolora. Sta, hoce li biti sluzbena lica, hoce li hapsiti? Menjajte taj bus plus sistem, ne valja!
(Steve G, 21. mart 2018 12:28)

Svuda, u celom svetu, i u čitavoj srbiji, osim u Beogradu, karta za javni prevoz se mora platiti. Samo vama Beograđanima nije jasno. Niste plaćali ni pre bus plusa, ne možete da naučite da ulazite samo na prednja vrata, ma do vas je, Beograđani! Do vas je!

sale

pre 6 godina

Mislim da se ne radi o nedovoljnim ovlašćenjima, to ovde ne bi pomoglo, osim možda da date kontrolorima pravo da nose oružje za ličnu zaštitu, nego se radi o nedovoljnoj pravnoj zaštiti - kako normativnoj (zaprećene kazne za fizički napad na lice kome je posao da ulazi u konfliktne situacije sa ljudima koji ne slede pravila), tako i uopšte - koliko nas je ikada dobilo pravdu na sudu? Spektar prekršajnih i krivičnih dela je toliko širok da to gura kazne za ona manje teška dela u pravcu zanemarljivosti: ovo se verovatno smatra za manji prestup - nikom nije slomljena kost, lakše fizičke povrede, ... Uz to, po svojoj prirodi je sudska odbrana relativizacija i dovođenje u sumnju tačnosti navoda optužbe, a to je u suštini lak zadatak. Npr. ako se kontrolor branio, to se smatra za ravnopravno učestvovanje u tuči više osoba (iako su svi bili samo protiv njega) ...

Tako da, jedina prava odbrana jeste zadobijanje podrške javnosti. Jedino ako u društvu preovlađuje mišljenje da je kontrolor u pravu i jedino ako su ljudi generalno spremni da se zajednički suprotstave individualnoj ili grupnoj tiraniji nasilja u zajedničkom prostoru, je mmoguće da kontrolor bude siguran. Ali, to je idealističko gledište. Kontrolor je napadnut zato što nije jedan od nas, on je neko koga putnici sa kartom samo tolerišu, npr. možda ga se boje pa su kupili kartu da se od njega zaštite, ali im ne pada na pamet da ga brane. Oni momci idu korak dalje od toga, prevazišli su strah i zamenili ga nasiljem.

Nikola

pre 6 godina

Za ovo je kriv Milosevic verovali ili ne. Zbog ocajnog stanja 90tih godina, karte se gotovo nisu ni naplacivale. Tada je narod navikao da se vozi za dzabe, i to nekako vazi do dan danas.

Ja razumem da se neko svercuje jer nema, zaista. Ali ako vas vec uhvati kontrolor bez karte, pa imajte toliko dostojanstva da bar izadjete napolje.

Kazu "nemamo para". Pa cekaj, kada udjes u prodavnciu i uzmes sta ti treba (helb, mleko, secer, ulje itd...), jel to platis, ili kazes "ja nemam" i pokusas da izadjes, a da ne platis? Razlog zbog cega ovo nikom ne pada na pamet je jednostavno kultura gradjana, jer smo navikli da to mora da se plati.

Iz nekog razloga, nas narod misli da je voznja gradskim prevozom besplatna, i da ne mora da se plati zbog nemastine.

Kolicina minusa koji dobije ovaj komentar ce biti pokazatelj koliko smo bahata i nevaspitana nacija.

kakogod

pre 6 godina

Ja ne verujem kakav smo narod, ovde ima gomila ljudi koji opravdava nasilje nad ovim ljudima ! Svud u svetu , kontrolori karata u javnom prevozu imaju gotovo ovlašćenja kao policija , u svakoj normalnoj državi ! Može da ti napise kaznu, ako nemaš dokument može da pozove policiju i dužan si da je sačekaš , ako nećeš ima pravo da te prisilno zadrži , ako odbijas da platiš kaznu, nećeš moći da imaš zdravstveno osiguranje, mogu sa tvog bankovnog računa da direktno naplate bez tvoje dozvole, itd. Samo kod nas se voziš za džabe i još si spreman da se bijes ako te neko ( ne da ti piše kaznu kako je red) istera iz autobusa.

Dijasporac

pre 6 godina

Upravo sedim u mom divnom vozu u Londonu. Uredno svi placaju kartu, zato su vozovi i autobusi cisti i uredni, a možete misliti, kontrolu u životu nisam video. Razlog je sto se ulazi u autobus samo na prednja vrata, i pored vozača ne može da se prođe dok se ne otkuca karta. Zašto su ljudi u Srbiji toliko protiv svega i svačega? Nisu hteli da ulaze na prednja vrata, neće kontrolu, neće da plaćaju kartu, ali žele internet u prevozu i autobuse na vreme? Ne govorim o ljudima koji uredno plaćaju kartu, nego o onima koji se švercuju, ali i onima koji će mi dati minuse i time svesno podržati švercere. Nemojte mi samo pričati "zašto privatna kompanija naplaćuje kartu?", zar mislite da je javni prevoz bilo gde na zapadu u državnom vlasništvu?

ogranicenost

pre 6 godina

@kakogod
Jeste, ali naplatu karata vrsi zaposleb u javnom prevozu, a ne zaposlen u firmi koja je ugradila neke aparate u autobus i uzima enorman procenat tih karata.
Isto tako u tim zemljama autobusi ne kasne, ima ih vise, ne prokisnjavaju :)
Beograd je odlicno povezan gradskim prevozom, i red voznje je dobar al ga niko ne postuje.
Sad ce da kaze neko pa ti nemoj da se vozis prevozom.
Pa moram, alternativu nemam, da imam, rado se ne bih vozio

Ra

pre 6 godina

Beogradska kultura. Hiljadu puta sam u prevozu video ljude koji kartu ne placaju samo zato sto su bahati, a ne zato sto nemaju tih 90rsd. Sve strogo kaznjavati, jer ispada da smo mi u ostatku zemlje idioti, jer koristimo javni gradski/prigradski prevoz mnogo manje od beogradske gospode, a placamo isti mnogo vise, tj kad god ga koristimo. Beograd mora biti primer ostalima (mada, u mojoj sredini zive ljudi koji za razliku od intelektualaca iz glavnog grada imaju svest o tome da treba da plate uslugu koju koriste).

ja

pre 6 godina

Trebalo bi da se izmeni sistem i da se uvedu kondukteri umesto kontrolora, svako bi platio kartu kondukteru ako je ista cena i ne bi bilo problema.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Steve G, 21. mart 2018 12:28)

Pa nećeš čuti takvu vest iz Novog Sada zato što tamo nema šverca - ulazi se napred, vozaču se pokaže karta/propusnica i teraj dalje. Kontrolori onda ne služe da proveravaju građane već da proveravaju vozače da li su svima proverili/prodali karte. Kao i svuda u normalnom svetu.

To jedino u Beogradu nije normalno jer je onomad zamalo revolucija izbila kad su pokušali da nateraju ljude da ulaze na prednja vrata... Pa sad vi vidite, je l' ostatak sveta (uključujući i ostala mesta u Srbiji) nenormalan a Beograđani jedini normalani, ili će ipak biti da je obrnuto?

ogranicenost

pre 6 godina

@Srama bez
Pa u principu mogu samo to.
Sem toga smeju jos da ga zamole da napusti vozilo.
Da zadrzavaju vozilo ne smeju, da traze dokumenta ne smeju,da zadrze coveka na stanici dok ne dodje policija ne smeju.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Elemental, 21. mart 2018 11:59)

Prijatelju, nažalost, red je obrnut - nijedno društvo se nije obogatilo pa tek onda uvodilo red. Moraš prvo da uvedeš red i da ga se bespogovorno držiš jer onda se znaju pravila igre koja se odnose na sve pa stanovništvo zna kako da 'igra' i vremenom napreduje. U anarhiji od napredka nema ništa...

Aleksandar

pre 6 godina

Ubih se od ponavljanja zbog rascepkanih vesti ali rešenje za ovakve stvari je odavno pronađeno i implementirano širom sveta, pa čak i u Srbiji van Beograda:

- Ulazi se isključivo na vrata kod vozača i on prilikom ulaska proverava da li se putnik koji je ušao čekirao (ili pokazao drugi tip povlastice)
- Ako nije, ili ako je ušao na neka druga vrata, putnik se zamoli da se čekira i vozilo ne kreće dok se taj 'pametni' ne čekira.
- Ako on odbija a neće da napusti vozilo zove se policija koja dolazi i izvodi ga iz vozila, makar i na silu, a onda mu stigne pozamašna kazna za nanošenje štete prevozniku, drugim putnicima, izlazak policije na teren...

Bonus je što ti onda više ne trebaju kontrolori pa veliki trošak koji odlazi na njih može umesto toga da ode u smanjenje cene karata. Fino, kulturno, efikasno.

Elemental

pre 6 godina

Ovde se ne radi ni o kontroloru ni o licima koja nemaju kartu. Radi se o nedostatku drustvenih vrednosti koje ce uskoro potpuno nestati. Sve se radi preko reda. Svi propisi koji se primenjuju u nasoj drzavi zarad pravca ka EU su doslovno u primeni preko reda. Dakle prvo se pobrines za ljude i za njihova zaposlenja, zatim za njihove kvalifikacije i plate na osnovu istih , pa onda i samo onda kada smanjis stopu nezaposlenosti do te mere da se moze tolerisati , tek tada pocnes sa uredjivanjem ostalih stvari i drustvenih aspekata zibota pojedinca u Srbiji. Tada ce narod poceti opet da se kulturno uzdize i da razmislja o tome sta sme a sta ne. Sada smo samo zveri u surovom sistemu spremne da ujedu za opstanak.

sverc komerc

pre 6 godina

Ja zivim u Oslu. Ovde ako te uhvate bez karte kazna je 100 evra (Hiljadu norv. kruna) pa se ti svercuj. Naravno nas narod se i ovde ponekad svercuje a i ostalo stanovnistvo ( i stranci i domaci) ali nigde na svetu ne mozes da otkacis kontrolora kao kod nas a kamoli da ih maltreriras.

Mizza

pre 6 godina

S obzirom da nikome ne odgovara gradski prevoz i neće da plaća kartu, ja bih, da sam na mestu gradskih vlasti, ukinula GSP. Pa se ti narode vozaj taksijem ili svojim kolima. Možete i peške, zdravije je.

Svima vama koji podržavate dripce, koji naše sugrađane (dok pošteno rade svoj posao) nazivaju "ciganskim majmunima" želim da slične nemile scene zadese i vaše najmilije. Onda ćete da plačete ovde na forumima i pljujete po državi.

A o ovim "srednjoškolcima" što biju kontrolore ne vredi ni trošiti reči. Verovatno su neki "navijači" ili nešto sličnog mentalnog sklopa. Njih će, nadam se, neko luđi da "troši" u zatvoru. Kakvi su "genijalci", takva sudbina im ne gine.

Natasa

pre 6 godina

@https://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1371803#k26546414
to je najbolje, da ukinu GSP pa da se dozvoli privatna inicijativa I konkurencija, da vidite kako bi prevoz bio dobar I prijatan I ne bi toliko kostao, pa bus je dostigao cene taksija

Zoran Milosavljevic

pre 6 godina

Sistem kontrole je naivan i neefikasan za Beograd. U Beogradu je bilo normalno
da se vozis besplatno. To ne moze lako da se promeni. Za pocetak treba vrsiti
kontrou uz asistenciju policije. Odnosno patrolna klola policije treba da prate
vozilo sa kontrolorima. I naravno kada se to procuje sverceri ce se uozbiljiti.
Manja naplata za voznju je direktna steta svima nama. Losa usluga GSP pogadja sve.
Nisu to pare ASPECA vec GSP_a. A to direktno znaci los vozni park.

insajder

pre 6 godina

Ali kriminalno je to sto ovde ljudi podrzavaju batinjanje kontrolora,pa u kojoj to drzavi mozete da se vozite besplatno?Probajte u Italiji da ne platite kartu koja je inace 200din za jednu voznju,znate kakvu cete kaznu popiti,pusili biste se narednih godinu dana.Platite mesecno kartu od 1100dinara i cao,to stvarno nije mnogo.

Aleksandar

pre 6 godina

@(ogranicenost, 21. mart 2018 14:16)

To apsolutno nije tačno - evo, recimo u Holandiji objedinjenu naplatu (gradski i međugradski prevoz, vozovi, trajekti...) vrši Translink preko svojih OV-chipkaart sistema dok javnih prevoznika ima i privatnih i javnih. Isto važi i za već pomenutu Norvešku, tj. Oslo - naplatu vrši privatna firma Ruter.

Kakve veze ima ko obavlja uslugu naplate dokle god to radi za manje novca ili efikasnije nego što bi to činio prevoznik kome je glavni posao da - prevozi? Je l' isto tako treba GSP da osnuje i svoju banku umesto da finansijsko poslovanje ostvaruje preko privatne banke? A da otvore i svoju rafineriju umesto da kupuju gorivo od privatnika? Je l' treba i fabriku autobusa da naprave umesto da kupuju vozila od privatnih proizvođača?

Stole

pre 6 godina

Strašno šta se radi. Pre nego što počnete da pljujete po kontrolorima, stavite se u njihovu poziciju da radite taj posao. I oni traže parče hleba, ne rade to iz hobija.

ZokiNS

pre 6 godina

Matematika je ovde laka:
Odsustvo domaceg vaspitanja+poreklo+roditelji snobovi = ono cega se obrazovan, pametan i radan covek stidi. Ili gadi.
A ti se sad upitaj zasto su jedva cekali da nas ne vide.

Aleksandar

pre 6 godina

@(bla bla, 21. mart 2018 14:18)

Šteta samo što po prirodi posla gro rashoda javnih prevoznika odlazi na gorivo i vozila (delovi, potrošni materijal...) a ni na jednu od tih stvari ne utiče prosečna srpska plata. Nije cena prevoza visoka, naprotiv (zato GSP mora da se dotira iz budžeta, mada nije da nema šta rezati od troškova u istom) već su plate niske. A plate su niske prvenstveno što narod ne želi da se dovede u red i počne da poštuje pravila - između ostalog i to da se proizvodi i usluge plaćaju i da se nasiljem ne rešavaju problemi... A kad dođu izbori glasaju za one koji im najviše po mentalitetu sliče pa se rupa samo produbljuje...

Uros

pre 6 godina

Lepo se angazuje privatno obezbedjenje koje ce ici zajedno sa kontrolom...kad mogu mamlazi sa splavova da imaju obezbedjenje moze i kontrola...pa tako sve dok se ne uljudimo

Yugosloven

pre 6 godina

Zašto čekati da nekog ubiju ???? Reaguj državo Srbijo dok nije kasno,a obavezno svaki posdvlačum svaki javni prevoz je u obavezi da ima kamere instalirane !!!!!

Новосађанин

pre 6 godina

Реално, БГ је сељана. И то треба рећи јавно. Једини град у Срба где се још нешто врти од пара, али генерално узев, сељану и расадник неукуса од БГ нису направили рођени Београђани, напротив. Зато су Вам сељобери похлепни и увели Бус плус, и то мало пара да Вам отму, док се они бахате по ресторанима из круга двојке. Цена превоза у БГ је скоро као у Москви. Пошто се цела Србија слива у БГ, БГ је заправо и огледало домовине нам. Значи - крш!!!
У НС, културно уђеш на предња врата, платиш карту, возиш се, изађеш на средња и задња. Принцип који поштују и брђани из околних села новосадских. Даље, колико год да је нарушена пристојност Новог Сада са дешавањима деведесетих, ипак је пристојност Новосађана и оних који дођу у њега, и даље за копље испред Београда.
Разумем да је ГСПБГ компликованији за организовање у односу на ГСПНС, али ГСПБГ одише аматеризмом, безобразлуком, јавашлуком. Проше године, после неких 15 година, седнем у трамвај код Вуковог споменика, културно замолим возача да купим карту. Прво ме човек погледао бело, па је опсовао реда ради, па сам сконтао да је необријан, да нема све зубе, и онда ми је објаснио причу са Бус плусом, па картица, па ово, па оно, па не може и не сме он да узима новце, уз савет - дај прођите иза, нема контролора. На крају је попустио, и наплатио ми карту - 150 рсд. Нешто мало мање од три карте у НС!!! Само сам се насмејао, и констатовао оно што констатујем при суочавањем са било којом државном институцијом - пукли смо!!!

Miloš

pre 6 godina

(Aleksandar, 21. mart 2018 16:09)

To je ukinuto jer je nastao kolaps posto to sa proverom na prednjim vratima moze samo u milionskim gradovima koji imaju metro kao glavni vid prevoza, pa i tamo imas problema vidi npr neke opterecenije autobuske linije u NY na sta to lici, GSP je za njih svajcarac sto se tice tacnosti.

hm

pre 6 godina

Čovek je u pravu. Ako imaš a mnogo ti 90 dinara i klao bi za te pare, nešto sa tobom nije u redu!
Ako nemaš, apliciraj kao socijalni slučaj i trebao bi dobiti besplatnu propusnicu!

Zoran Milosavljevic

pre 6 godina

Sistem kontrole je naivan i neefikasan za Beograd. U Beogradu je bilo normalno
da se vozis besplatno. To ne moze lako da se promeni. Za pocetak treba vrsiti
kontrou uz asistenciju policije. Odnosno patrolna klola policije treba da prate
vozilo sa kontrolorima. I naravno kada se to procuje sverceri ce se uozbiljiti.
Manja naplata za voznju je direktna steta svima nama. Losa usluga GSP pogadja sve.
Nisu to pare ASPECA vec GSP_a. A to direktno znaci los vozni park.

poljak

pre 6 godina

Definitivno smo kao nacija oboleli! Nemogu da verujem da ljudi ovde smatraju da je potpuno normalno da se voze prevozom a da ne placaju!
Nije ni cudo sto su ovakvi na vlasti. Kakvi gradjani, takva i vlast!

insajder

pre 6 godina

Ali kriminalno je to sto ovde ljudi podrzavaju batinjanje kontrolora,pa u kojoj to drzavi mozete da se vozite besplatno?Probajte u Italiji da ne platite kartu koja je inace 200din za jednu voznju,znate kakvu cete kaznu popiti,pusili biste se narednih godinu dana.Platite mesecno kartu od 1100dinara i cao,to stvarno nije mnogo.

Dijasporac

pre 6 godina

Upravo sedim u mom divnom vozu u Londonu. Uredno svi placaju kartu, zato su vozovi i autobusi cisti i uredni, a možete misliti, kontrolu u životu nisam video. Razlog je sto se ulazi u autobus samo na prednja vrata, i pored vozača ne može da se prođe dok se ne otkuca karta. Zašto su ljudi u Srbiji toliko protiv svega i svačega? Nisu hteli da ulaze na prednja vrata, neće kontrolu, neće da plaćaju kartu, ali žele internet u prevozu i autobuse na vreme? Ne govorim o ljudima koji uredno plaćaju kartu, nego o onima koji se švercuju, ali i onima koji će mi dati minuse i time svesno podržati švercere. Nemojte mi samo pričati "zašto privatna kompanija naplaćuje kartu?", zar mislite da je javni prevoz bilo gde na zapadu u državnom vlasništvu?

kakogod

pre 6 godina

Ja ne verujem kakav smo narod, ovde ima gomila ljudi koji opravdava nasilje nad ovim ljudima ! Svud u svetu , kontrolori karata u javnom prevozu imaju gotovo ovlašćenja kao policija , u svakoj normalnoj državi ! Može da ti napise kaznu, ako nemaš dokument može da pozove policiju i dužan si da je sačekaš , ako nećeš ima pravo da te prisilno zadrži , ako odbijas da platiš kaznu, nećeš moći da imaš zdravstveno osiguranje, mogu sa tvog bankovnog računa da direktno naplate bez tvoje dozvole, itd. Samo kod nas se voziš za džabe i još si spreman da se bijes ako te neko ( ne da ti piše kaznu kako je red) istera iz autobusa.

Yugosloven

pre 6 godina

Zašto čekati da nekog ubiju ???? Reaguj državo Srbijo dok nije kasno,a obavezno svaki posdvlačum svaki javni prevoz je u obavezi da ima kamere instalirane !!!!!

Ra

pre 6 godina

Beogradska kultura. Hiljadu puta sam u prevozu video ljude koji kartu ne placaju samo zato sto su bahati, a ne zato sto nemaju tih 90rsd. Sve strogo kaznjavati, jer ispada da smo mi u ostatku zemlje idioti, jer koristimo javni gradski/prigradski prevoz mnogo manje od beogradske gospode, a placamo isti mnogo vise, tj kad god ga koristimo. Beograd mora biti primer ostalima (mada, u mojoj sredini zive ljudi koji za razliku od intelektualaca iz glavnog grada imaju svest o tome da treba da plate uslugu koju koriste).

Nikola

pre 6 godina

Za ovo je kriv Milosevic verovali ili ne. Zbog ocajnog stanja 90tih godina, karte se gotovo nisu ni naplacivale. Tada je narod navikao da se vozi za dzabe, i to nekako vazi do dan danas.

Ja razumem da se neko svercuje jer nema, zaista. Ali ako vas vec uhvati kontrolor bez karte, pa imajte toliko dostojanstva da bar izadjete napolje.

Kazu "nemamo para". Pa cekaj, kada udjes u prodavnciu i uzmes sta ti treba (helb, mleko, secer, ulje itd...), jel to platis, ili kazes "ja nemam" i pokusas da izadjes, a da ne platis? Razlog zbog cega ovo nikom ne pada na pamet je jednostavno kultura gradjana, jer smo navikli da to mora da se plati.

Iz nekog razloga, nas narod misli da je voznja gradskim prevozom besplatna, i da ne mora da se plati zbog nemastine.

Kolicina minusa koji dobije ovaj komentar ce biti pokazatelj koliko smo bahata i nevaspitana nacija.

Stanoje

pre 6 godina

Ne čudi ova priča uopšte. U poslednje dve nedelje sam par puta ulazio u bus i bio sam JEDINI koji je kucao kartu. Svi su me gledali sa čuđenjem. To bre naviklo da se vozi za dž, a oće redovan servis, čista vozila, nasmejane vozače. Od kojih para rođače kad ne plaćaš kartu?

Stole

pre 6 godina

Strašno šta se radi. Pre nego što počnete da pljujete po kontrolorima, stavite se u njihovu poziciju da radite taj posao. I oni traže parče hleba, ne rade to iz hobija.

Uros

pre 6 godina

Lepo se angazuje privatno obezbedjenje koje ce ici zajedno sa kontrolom...kad mogu mamlazi sa splavova da imaju obezbedjenje moze i kontrola...pa tako sve dok se ne uljudimo

Vladan R

pre 6 godina

Svakako da ima onih kojima je sa minimalcem, problem da izdvoje tih 3000 dinara za mesecnu kartu, a jos ako imaju dva srednjoskolca i jos dodatne 2000, bas je tesko. Medjutim cisto sumnjam da ovi sto napadju kontrolore, spadaju u tu kategoriju. To su uglavnom oni koji su nezaposleni, kojima je mnogo da daju 1000 dinara za mesecnu kartu za nezapsolene, ali zato svi do jednog imaju najnoviji model mobilnog, ili koji ce za jedan vecernji izlazak, da potrose visestruko vise od cene pomenute karte ili ce samo za cigare, dnevno dati vise nego sto je cena mesecne karte. Kada vidim u kojoj se meri takve osobe podrzavaju na racun onih koji rade svoj posao, da bi prehranili sebe i porodicu, dobro je da je u Srbiji i ovako kako je, odnosno da nije jos neuporedivo gore.

sverc komerc

pre 6 godina

Ja zivim u Oslu. Ovde ako te uhvate bez karte kazna je 100 evra (Hiljadu norv. kruna) pa se ti svercuj. Naravno nas narod se i ovde ponekad svercuje a i ostalo stanovnistvo ( i stranci i domaci) ali nigde na svetu ne mozes da otkacis kontrolora kao kod nas a kamoli da ih maltreriras.

srama bez

pre 6 godina

Pa nisu oni policija vec SAMO KONTROLORI KARATA... Dosta terora.
(polet, 21. mart 2018 11:47)

Pa dobro, sta mislis sta treba da urade kad naidju na putnika koji nije platio kartu? Da mu skuvaju kaficu? Nisu oni popisivaci neplatisa.

Bata Laka

pre 6 godina

Kada je bila vest o napadnutim kontrolorima u Novom Sadu, Nisu... bilo gde u Srbiji? Znaci, do bus plusa je! I sada hoce da prosire ovlascenja kontrolora. Sta, hoce li biti sluzbena lica, hoce li hapsiti? Menjajte taj bus plus sistem, ne valja!
(Steve G, 21. mart 2018 12:28)

Svuda, u celom svetu, i u čitavoj srbiji, osim u Beogradu, karta za javni prevoz se mora platiti. Samo vama Beograđanima nije jasno. Niste plaćali ni pre bus plusa, ne možete da naučite da ulazite samo na prednja vrata, ma do vas je, Beograđani! Do vas je!

024

pre 6 godina

Nije vam karta najskuplja. Pitajte pošto je u Subotici i koliko je to manje mesto. Nema vožnje za džaba i uvek se i plaćala. Ni tu nisu svi autobusi novi i sa klimom ali ovde su kako tako išli i u najgorim periodima devedesetih prema onim vašim raspadima sistema koje ste celoj Srbiji servirali kao da mi ostali nismo imali svojih briga. Samo i onda se kao i danas plaćala karta! Prestanite da se pravite naivni i počnite da plaćate a posebno to podržavanje ovakvih huligana je nenormalno. Kako ovde nema problema sa kontrolorima? Jer nema toliko onih koji ne plaćaju. Ovde ti prođu kroz bus rutinski bez glasa i predstave. Samo, svi imaju kartu. Nisu naši bolji od vaših nego nemaju toliko posla i drskih jer i najveći mangup se drugačije ponaša kad je u sistemu gde je normalno da se plaća i svi ostali to poštuju a ne filozofiraju večito. Šta mislite da mi ne gunđamo na cenu? Pa naravno da svašta kažemo ali ne zamišljamo da se može džaba voziti.

Mizza

pre 6 godina

S obzirom da nikome ne odgovara gradski prevoz i neće da plaća kartu, ja bih, da sam na mestu gradskih vlasti, ukinula GSP. Pa se ti narode vozaj taksijem ili svojim kolima. Možete i peške, zdravije je.

Svima vama koji podržavate dripce, koji naše sugrađane (dok pošteno rade svoj posao) nazivaju "ciganskim majmunima" želim da slične nemile scene zadese i vaše najmilije. Onda ćete da plačete ovde na forumima i pljujete po državi.

A o ovim "srednjoškolcima" što biju kontrolore ne vredi ni trošiti reči. Verovatno su neki "navijači" ili nešto sličnog mentalnog sklopa. Njih će, nadam se, neko luđi da "troši" u zatvoru. Kakvi su "genijalci", takva sudbina im ne gine.

putnik

pre 6 godina

Svaka priča ima dve strane. A kada vi maltretirate žene i vadite im oči za tih 90 dinara, to je u redu? Mislim da je svako ko se vozi GSP-om više puta prisustvovao takvim situacijama. Tako da oladite sa patetikom, niko se neće sažaliti na vas.

NbgDeki

pre 6 godina

Pazi ti majstora. On bi da zaustavlja ceo autobus jer nije u stanju da naplati kartu... Da je ovo normalna drzava svi putnici bi trebalo naglavacke da te izbace

оштар угао

pre 6 godina

Ево нешто из угла путника који увек плаћа карту: Зашто бих ја, као и још 50 људи са уредно плаћеном каром, чекао 10 минута у месту, док ви изводите свој циркус ? Одакле вам право да заустављате аутобус када и где вам се ћефне ? Хоћете ли ви да пишете оправдање за школу, или образложење нечијем претпистављеном зашто касни ? Ваша фирма је организатор превоза и наплата карата је ваш проблем, али немате право да заустављате вожњу онима који су је платили. Поздрав !

Aleksandar

pre 6 godina

Ubih se od ponavljanja zbog rascepkanih vesti ali rešenje za ovakve stvari je odavno pronađeno i implementirano širom sveta, pa čak i u Srbiji van Beograda:

- Ulazi se isključivo na vrata kod vozača i on prilikom ulaska proverava da li se putnik koji je ušao čekirao (ili pokazao drugi tip povlastice)
- Ako nije, ili ako je ušao na neka druga vrata, putnik se zamoli da se čekira i vozilo ne kreće dok se taj 'pametni' ne čekira.
- Ako on odbija a neće da napusti vozilo zove se policija koja dolazi i izvodi ga iz vozila, makar i na silu, a onda mu stigne pozamašna kazna za nanošenje štete prevozniku, drugim putnicima, izlazak policije na teren...

Bonus je što ti onda više ne trebaju kontrolori pa veliki trošak koji odlazi na njih može umesto toga da ode u smanjenje cene karata. Fino, kulturno, efikasno.

ZokiNS

pre 6 godina

Matematika je ovde laka:
Odsustvo domaceg vaspitanja+poreklo+roditelji snobovi = ono cega se obrazovan, pametan i radan covek stidi. Ili gadi.
A ti se sad upitaj zasto su jedva cekali da nas ne vide.

Maxwell

pre 6 godina

Jos ce I kontrolori da nas pendrece.

-Kontrolor: Nemas kartu? Bam, bam, bam. Kod vozaca brzo po kartu.
-Ja: Dacete mi jednu kartu.
-Vozac: 150dinara, izvolite
-Ja: Ali karta na trafici je 90 dinara
Vozac: Pa ti kupi na trafiKi

E, ne da necu da imam kartu. Pa slobodno dodjite. Narod je prso bre. Ubice vas neko za 90 dinara. Kongrolori jedan savet: Ko ima, ima. Ko nema produzi dalje. Ne isteruj "pravdu" I ako si kontrolor nisi organ reda druze. Sta se lozite ako ste kontrolori da ste neko I nesto.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Steve G, 21. mart 2018 12:28)

Pa nećeš čuti takvu vest iz Novog Sada zato što tamo nema šverca - ulazi se napred, vozaču se pokaže karta/propusnica i teraj dalje. Kontrolori onda ne služe da proveravaju građane već da proveravaju vozače da li su svima proverili/prodali karte. Kao i svuda u normalnom svetu.

To jedino u Beogradu nije normalno jer je onomad zamalo revolucija izbila kad su pokušali da nateraju ljude da ulaze na prednja vrata... Pa sad vi vidite, je l' ostatak sveta (uključujući i ostala mesta u Srbiji) nenormalan a Beograđani jedini normalani, ili će ipak biti da je obrnuto?

Bane

pre 6 godina

Po meni kontrolri napadaju narod ne obrnuto. Zao mi je te ljude kontrolore, ne podrzavam nasilje, ali drzava maltretira svoje najsiromasnije gradjane koji rade za minimalac I bez placene markice, pokusavaju doci do posla. Sad najavljuju jos komunalaca ,super nasiljem cete resiti problem nad sirotinjom. Ne ocekujem da cete objaviti komentar..

Sladjan

pre 6 godina

Kad naidju na slabije onda maltretiraju a kad naidju na jace onda uvelicavaju.Ja ne placam kartu i necu je placati sve dok uslovi prevoza i standarda se ne poboljsaju. Plata 1000 evra i prevoz na svaka 2-3 min . Obavezna ljubaznost vozaca i kontrolora.

Simpatizer

pre 6 godina

Za 90 dinara kažeš? Mnogo im? Pa kako? Ovde bar, svaki drugi komentar motanje kablova, ispod svakog nivoa, za siću od 25,000 din neto niko neće ni iz kreveta da ustane, tekst o novom Iphone u komentarima pola već kupilo ili ima onaj prethodni model, bitkoini, eterumi, pršte na sve strane, recenzija novog BMW-a, masa komentara samo im se nešto od dizajna ne sviđa, prošlog modela se već navozali pa znaju, ovaj im i nije baš neki izazov, u Norvešku ne bi išli, jest da je plata ekstra al zima, mrak, veliki porez, ja da im čistim za tri soma evra ne dolazi u obzir. Tekst iz turizma, Grčka, Turska, CG, Karibi, poređenja, sve se to obišlo već. Avioni, kamioni, milioni...

Оџо

pre 6 godina

Зашто су контролори изашли на тако лош глас, па појединци дају себи за право да их нападају?

Зато што је свако видео како малтретирају жене и слабије од себе.

Када додате на то безобразно скупе карте, имате ово што се догађа.

Када се контролори и комуналци буду цивилизовано понашали, а цене карата буду примерене, онда ће се можда и понеки путник солидарисати са њима. А овако, реално баш ме брига за њих.

Мифо

pre 6 godina

Ja zivim u Oslu. Ovde ako te uhvate bez karte kazna je 100 evra (Hiljadu norv. kruna) pa se ti svercuj. Naravno nas narod se i ovde ponekad svercuje a i ostalo stanovnistvo ( i stranci i domaci) ali nigde na svetu ne mozes da otkacis kontrolora kao kod nas a kamoli da ih maltreriras.
(sverc komerc, 21. mart 2018 11:01)

Пропустио си да наведеш колике су и плате и цене возних карата у Норвешкој, чисто да имамо ширу слику, ми диваљаци одавде.

Against modern football

pre 6 godina

Kazu "nemamo para". Pa cekaj, kada udjes u prodavnciu i uzmes sta ti treba (helb, mleko, secer, ulje itd...), jel to platis, ili kazes "ja nemam" i pokusas da izadjes, a da ne platis? 
(Nikola, 21. mart 2018 10:50)

Jel da, a? A jel mi sve te prodavnice kroz raznorazne poreze subvenvionisemo 80%? Jel placanjem svih tih poreza guramo pare u dzep proizvodjacu hleba, kako bi kupio brasno, kvasac..ili jel kupujemo stocnu hranu da prehranimo te krave? Odgovor je ne.
Da li gradjani Beograda subvencionisu javni gradski prevoz putem poreza i nameta cak 80%? Da.
Da li veliki broj putnika placa kartu? Da. Dakle, subvencije od 80% i enormna kolicina novca od vec naplacenih karata nisu dovoljne da se nahran esva gladna usta uhlebljenih stranackih i razniraznih kadrova GSP-a, Komunalne policije..pa onda udri po sirotinji.
Cene karata samo skacu, plate niske, kvalitet prevoza sve gori.
Za sta da placam najskuplju kartu za gradaki prevoz u Evropi (kada se u obzir uzme zivotni standard, kvalitet prevoza, prosecna plata, ali ne ona Alekova, vec realna) ?

Sistem, gospodo, sistem

pre 6 godina

90 dinara!
Zamislite nezaposlenog koji 2 put dnevno, 30 puta mesecno mora da putuje velikim gradom. To je 5400 dinara mesecno.
Zamislite nezaposlenog koji mora da placa porez na imovinu, jer mu je nametnuto da drzavu voli vise od sopstvene porodice.
Zamislite nezaposlenog koji nema nikakvu pomoc od drzave, jer istu ne zanimaju ni kako, ni odakle, ni kome. Ipak moram da prevedem: ni kako da zaradi, ni gde da dobije posao u 50 godina, niti drzavu zanima da li njegova deca imaju hranu za sutra. A onda kaze:"Ma daaaaj, pa to je samo 90 dinara.
Jeste, ali prevelikih 90.

Aleksandar

pre 6 godina

@(bla bla, 21. mart 2018 14:18)

Šteta samo što po prirodi posla gro rashoda javnih prevoznika odlazi na gorivo i vozila (delovi, potrošni materijal...) a ni na jednu od tih stvari ne utiče prosečna srpska plata. Nije cena prevoza visoka, naprotiv (zato GSP mora da se dotira iz budžeta, mada nije da nema šta rezati od troškova u istom) već su plate niske. A plate su niske prvenstveno što narod ne želi da se dovede u red i počne da poštuje pravila - između ostalog i to da se proizvodi i usluge plaćaju i da se nasiljem ne rešavaju problemi... A kad dođu izbori glasaju za one koji im najviše po mentalitetu sliče pa se rupa samo produbljuje...

fluks

pre 6 godina

Hahah kako nas polako pripremaju za drasticne mere. Niti cu je placati, niti cu im dati podatke o sebi, a posebno necu dozvoliti da mi krse ustavno pravo na slobodu (ne mogu me spreciti da izadjem i odem), tako da nek hvataju tupane koji su i glasali za ovo. Ima medju tim kontrolorima takvih pokvarenjaka, koji se dogovaraju i kuju planove kako ce nekoga na prepad da uhvate i kako da ga zaplase i oderu. Ali to rade pre svega nemocnim zenama i starima. Mlade ljude uglavnon puste bas zbog ovakvih posledica. Sve u svemu, moral nula. Neshvatljivo mi je da si se zapolsio kao kontrolor za sicu i da ne razumes da neko jednostavno u ovoj bednoj drzavi nema novca za tako skupu kartu...

z1m4

pre 6 godina

Pa dobro, sta mislis sta treba da urade kad naidju na putnika koji nije platio kartu?
(srama bez, 21. mart 2018 12:29)

Traze da plati kartu, izadje iz prevoza ili saceka policiju koja ce ga identifikovati.
Dakle JEDNOM, ne da insistira, forsira, svadja se i sl. I produzi dalje, radeci svoj posao.
Nikako da se ubedjuje, glumi policiju/sudiju, psuje, preti i sl. Zbog takvog ponasanja putnici i uzvracaju istom merom (ili jos gore) a uvek su jaci posto ih je mnogo vise.

Naprednjak sam tim se dičim to ne može biiiti svak

pre 6 godina

Dobri ljudi sta ce vam taj posao da se bijete sa sopstvenim narodom? Učlanite se kod nas. Em partija daje bolje poslove em se štitimo. Patrijotizam je važan.

Steve G

pre 6 godina

Kada je bila vest o napadnutim kontrolorima u Novom Sadu, Nisu... bilo gde u Srbiji? Znaci, do bus plusa je! I sada hoce da prosire ovlascenja kontrolora. Sta, hoce li biti sluzbena lica, hoce li hapsiti? Menjajte taj bus plus sistem, ne valja!

Sava Drugi

pre 6 godina

Slobodane Jovanoviću,

da li si ti leitiman ili neligitiman kontrolor? Gde si ti zaposlen u GSP? Nisi. Da li si zaposlen u Gradskoj upravi? Nisi.

Svako može da pošalje svakog da kontroliše karte i račune za struju, vodu, beznin, da li je plaćen porez, ... To gradjani dobro znaju i zato neće da poviju kičnu. Nema to veze da li si Rom ili ne, nego ti nisi legitiman kontrolor. Legalan možda jesi, ali legitiman nisi. I u Tome je problem.

polet

pre 6 godina

"Iz grada obećali proširenje ovlašćenja."

KOja bre prosirenja ovlascenja bre da li ste noramlni. Oni su KONTROLORI, osobe koje vrse kontrolu karata, nisu policija, inspektori, cia, bia... Da mozda ne zelite da im date ovlascenja da mogu da hapse, tuku i privode narod. Pa nisu oni policija vec SAMO KONTROLORI KARATA... Dosta terora.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Elemental, 21. mart 2018 11:59)

Prijatelju, nažalost, red je obrnut - nijedno društvo se nije obogatilo pa tek onda uvodilo red. Moraš prvo da uvedeš red i da ga se bespogovorno držiš jer onda se znaju pravila igre koja se odnose na sve pa stanovništvo zna kako da 'igra' i vremenom napreduje. U anarhiji od napredka nema ništa...

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Nije da branim "decicu" koja su ga tukla ali sta je Apex...da li su oni kupili gradsko saobracajno preduzece...ako su ga kupili onda imaju pravo da traze karte ako nisu a cinjenica je da nisu ko im je dao to pravo i po kom osnovu?

neko

pre 6 godina

Pre neki dan sam bio u Šangaju, najduža linija do aerodroma recimo košta 7¥, to je manje od jednog €, nekih dvadesetak stanica. Manje deonice su 4,5¥, a radi se o svemirskom metrou. Odakle nasima ideja da naplacuju toliko?

Живчан_неки_лик

pre 6 godina

Видели смо сви понашање контролора и комуналаца откако је бус плус уведен. Мене су 3 контролерке напале и кренуле у расправу и претиле јер сам имао карту а нисам је валидирао. Враћао се од доктора забринут и ни на крај памети ми није био бус плус нити знам како сам ушао у аутобус. Виђао сам како трудници кажете да лаже и да је дебела а не трудна. Када видите странца, сви се на њега јадног сјатите, а често га и олешите - баш пре неки месец у бусу за аеродром сте "казнили" човека са пар хиљада и то на лицу места,ако плати. Видео сам и како изводите људе из превоза јер немају за карту. Ко коме копа очи онда? Мислите да вам нико неће вратити? Не подржавам насиље ни са ваше ни са наше стране, али да сте заслужили, јесте.

Rubin

pre 6 godina

Po kom ustavu grad obecava privatnoj firmi "veca ovlascenja". Sta ce im dati dozvole za nosenje oruzija i upotrebu istih prema licima koja nemaju kartu?!

golijat

pre 6 godina

Kontrolori maltretiraju samo zene i devojke, musku populaciju zaobilaze posebno celave i krupnije, nista ih ni ne pitaju samo prodju,takodje srednjoskolce .Posto nema reda nigde u drzavi zasto bi ovo bio izuzetak .

mile

pre 6 godina

zauvek cu pamtiti kontrolu karata u pariskom metrou sa ljudima sa kacigama u punoj ratnoj opremi kako ulaze sa psom - nemackim ovcarom, a onda ti se obrate uctivo pardon misju, ti pokazes kartu i on kaze mersiii. jedan lik nije imao kartu - izasao je sa njima - rec nije rekao. meni je srce lupalo, a uredno sam imao kartu, pomislio sam sta da sam je kojim slucajem zaturio negde..

Šuki

pre 6 godina

Pa vi ste ti koji kopate oči za 90 dinara... Ali samo selektivno. Uzimate protivzakonito dokumenta ženama i deci, kao i neupućenim dođošima, naravno muškarcima ne smete da pisnete. Prisustvovao sam scenama maltretiranja putnika 100 puta, a sad slušam žalopojke kalimera. U ovakve tužne priče mogu da poveruju samo senilni penzosi koji ne izlaze iz kuće, ali zato dan provode uz TV i ispiranje mozga.

Kad prestanete da budete bezobrazni, bahati i drski nećete dobijati batine i to je to. Daleko od toga da podržavam nasilje, ali kad vidim šta radite putnicima prosto ne može da mi bude žao nikako kad se dese ovakve stvari.

Elemental

pre 6 godina

Ovde se ne radi ni o kontroloru ni o licima koja nemaju kartu. Radi se o nedostatku drustvenih vrednosti koje ce uskoro potpuno nestati. Sve se radi preko reda. Svi propisi koji se primenjuju u nasoj drzavi zarad pravca ka EU su doslovno u primeni preko reda. Dakle prvo se pobrines za ljude i za njihova zaposlenja, zatim za njihove kvalifikacije i plate na osnovu istih , pa onda i samo onda kada smanjis stopu nezaposlenosti do te mere da se moze tolerisati , tek tada pocnes sa uredjivanjem ostalih stvari i drustvenih aspekata zibota pojedinca u Srbiji. Tada ce narod poceti opet da se kulturno uzdize i da razmislja o tome sta sme a sta ne. Sada smo samo zveri u surovom sistemu spremne da ujedu za opstanak.

Mikica

pre 6 godina

Da li ce se ikada saznati cija je Bus Plus firma i gde idu nase pare. Svi to kriju kao zmija noge. I ovi prethodni koji su bili na vlasti i ovi sada. Zbog cega??

Aleksandar

pre 6 godina

@(ogranicenost, 21. mart 2018 14:16)

To apsolutno nije tačno - evo, recimo u Holandiji objedinjenu naplatu (gradski i međugradski prevoz, vozovi, trajekti...) vrši Translink preko svojih OV-chipkaart sistema dok javnih prevoznika ima i privatnih i javnih. Isto važi i za već pomenutu Norvešku, tj. Oslo - naplatu vrši privatna firma Ruter.

Kakve veze ima ko obavlja uslugu naplate dokle god to radi za manje novca ili efikasnije nego što bi to činio prevoznik kome je glavni posao da - prevozi? Je l' isto tako treba GSP da osnuje i svoju banku umesto da finansijsko poslovanje ostvaruje preko privatne banke? A da otvore i svoju rafineriju umesto da kupuju gorivo od privatnika? Je l' treba i fabriku autobusa da naprave umesto da kupuju vozila od privatnih proizvođača?

Always look at the bright side of life

pre 6 godina

Evo da nacrtam:
Prevoz je loš i preskup.
Akcija dovodi do reakcije.
Kad smislite drugačiju akciju, dobićete drugačiju reakciju.
Ispaštaju i putnici i kontrolori, a sve što vi umete da smislite jeste nova represija.

Jovan

pre 6 godina

Ne čupaju oči za 90 dinara, nego zato što ti praviš scenu za tih istih 90. Ne branim napadače, totalni sam protivnik nasilja. Ali ovde vidim kako ti kažu da neće da ti plate, ni da izađu, a ti onda paradiraš sa više opomena i zaustavljanjem autobusa. Takvi bi te pretukli i za pogrešan pogled, a ne za blamiranje po busu.

Gruja

pre 6 godina

E ovako: radim za 27000 i novac za prevoz - 3200. To je ukupno 30000. Hvala državi za ovakvu platu, a i za cenu karte, koja iznosi više od 10% onoga što mi daju za život. Znači, 10% moje plate vredi moj odlazak i povratak sa posla? Nećete videti te pare! Neću nikad kupiti kartu, nego odoh u prodavnicu da slatko potrošim tih vaših velikih 3200. I da, da nije ovolike bede, ne bi glavno pitanje bilo da li primamo za topli obrok i prevoz. To su sitni troškovi za normalne nacije, a veliki za one koje nemaju ni da jedu.

Bozudar

pre 6 godina

U osnovi problema je preskupa karta, a to je prouzrokovano nepotrebnim uvodjenjem posrednika izmedju GSP (koji je vlasnistvo gradjana) i putnika.

NoName

pre 6 godina

@Bata Laka

Svuda u svetu se placa, ali su zato i plate normalne, da bi narod mogao da priusti prevoz bez problema. Plus tu su neke subvencije, ako su primanja manja i slicno.
Kod nas cena prevoza koja je vezana za 90-o minutno trajanje, ne opravdava ista. Cena mora biti niza za jednu voznju. Bar da je 30 dinara maks, pa da kazemo OK. 60 dinara za tih sat i po voznje.
Ne, nego je ovde sve alavo.
Ti ne shvatas da je u Srbiji sve skupo. Nenormalno skupo. Isti proizvodi i usluge su znatno jeftiniji u okruzenju i kvalitetniji. Cak i ono sto je skupo tamo, sve to pokriva visina plate.

Da li ti znas da u npr. Norveskoj, jedna porodica, u kojoj muz je zaposlen kao cistac a zena kao, sad stvarn one mogu da se setim pa cu lupiti, fizioterapeut, imaju plate da da priuste sebi iznamljivanje stana, kupovinu automobila i nekoliko "letovanja" godisnje, pored svih dazbina i jos im ostaje love.

O cemu ti pricas, da mi je znati.

Marko Kertović

pre 6 godina

Treba razumeti obe strane, putnika kome je mnogo da plati kartu 90 (u vozilu 150) dinara, i kontrolora koji radi za privatnu kompaniju Apeks i koji je plaćen po učinku.
Prvo samo prisustvo nekakve privatne kompanije za naplatu karata u JP GSP Beograd svim građanima deluje kao sumnjiva rabota, i postoji veliki revolt prema radnicima ove kompanije. Postoji puno snimaka gde su komunalni policajci stavljeni u službu kompanije Apeks, kao zaštita kontrolora privatne kompanije, bez obzira što su na budžetu grada. Sve ove radnje dovele su do utiska da su Apeks kondukteri nekakvi uterivači dugova, scena nasilja i nekulture prema nejakim putnicima bez karte toliko je u javnosti da ih je mučno gledati.
Da li je to moglo biti rešeno bolje? Hajka protiv Apeksa datira duži niz godina, u kojoj su učešće imali i sadašnji funkcioneri grada Beograda, ali izgleda da sada divno sarađuju, a narod nezadovoljan! Pre ili kasnije nasilje je neizbežno.
Jasno je svima da se karta mora platiti i da prevoz nije besplatan, ali ovde 2+2 odavno nije 4.

MRMOT

pre 6 godina

Ako Vučić ukine Bas-Plus kao što je obećau u svojoj predizbornoj kampanji onda više neće biti vađenja očiju.
PS.Nekome je 90.dinara velika para.

Resenje za mir u svetu

pre 6 godina

Ni penzosi ne bi placali kartu da je jedna voznja 90 dinara.
Plate ljudi 407 dindzi za celu godinu i uredne su platise.
Dajte svima tako i nece biti batina.

moreeee....!

pre 6 godina

Narod je gladan i besan ((
(Marija, 21. mart 2018 11:01)

Nije gladan Marija, nazdrao se od onih kilo secera, brasna i litre ulja,pa birao te sto ih ishranise pred izbore, sad "tisina tamo" i placaj obaveze kao i svi ostali!

ljilja

pre 6 godina

Otimaju nam deci od usta da bi davali stranim gazdama. I sad treba da ga žalimo. Dok nije uveden ovaj pljačkaški sistem naplate ovakvih stvari nije bilo. Gladan narod a treba da plaća najskuplji i u isto vreme najlošiji prevoz u Evropi. Svedite cene karata na nivo primanja, ne naplaćujte plastične karte 250 dinara, kada vidimo da je cena izrade 55 dinara

Hocu-ali-mi-se-ne-da

pre 6 godina

Primio 6 plata od prethodnih 12, rado bih platio ali jedva sastavljam kraj sa krajem, a ako ne odem na posao tj ne švercujem se, izgubiću taj posao, a drugi neću naći za godinu-dve jer takvo je stanje u oblasti u kojoj ja radim. Kad mogu švercovaću se, čim budem počeo da redovno dobijam platu, počeću da plaćam, jbg jeste neošteno od mene, znam i sam, ali ako hoćemo neki red, neka isto tako kontrolišu poslodavce i bahate bogataše, nek redovno prosleđuju taj bedni novac meni i ja ću ga rasporediti već, i prvo platiti obaveze. Ne mogu rasporediti nula dinara nikako, a još sam i u dugovima da bih mogao da preguram periode bez plate.

Marko.sky

pre 6 godina

To su ona deca sto nemaju ni dzeparac nego su prepustena ulici... To ni kontrola ni komunalna policija nikad nece resiti... To je problem na visem nivou... Sasvim je za ocekivati da takve besne dece ima na svakom cosku, dokle god su plate 300 eur i ovakav standard, nema ko da brine o njima i ostavljena su od strane svojih bliznjih da se sama snalaze, bes i revolt prema svemu je jedino sto se i moze ocekivati od njih u ovakvom sistemu koji im nista i ne pruza. Ne ohrabrujem ovakvo ponasanje ali kazem opet, to je ukorenjeno na mnogo visem nivou, i za to drzava skoro nece imati ni hrabrosti ni kapaciteta da resi...

mTeodo

pre 6 godina

Nije problem 90 dinara, problem je što je narod gladan. Budala ce uvek biti, ali niko ne zeli da se sramoti zbog 90 dinara kada ih ima. Kada nema, mora...

Booorra

pre 6 godina

Ne kopaju oni ovi za 90 dinara,nego vi reskirate vase oci za taj novac.Standard je los,nema se ni tih 90 dinara.Srednja skola,ne zaposleni,pamet im leti na sve strane i onda jos neko njih(bogom dane) da izbacuje iz autobusa.Kakvo bre crno postovanje drugih putnika? Rekli ti da se pomeris i cao.Umesto toga vi zaustavljate autobus i reskirate oci za 90 dinara ili 30.000 din plate?!Razumeo bih da ovde sve funkcionise i da je standard kako treba,ovako vas ne razumem.Takvih kao oni ima na svakom cosku,a vi posteno radite za malu platu i jos isterujete pravdu i reskirate oci?! Ne razumem...

bot

pre 6 godina

Jutros se dva autobusa sudarila zbog letnjih guma??!!Gde ode ono unapređenje prevoza plaćanjem karti bla bla bla? Izgleda ostalo na bla bla...

Natasa

pre 6 godina

@https://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1371803#k26546414
to je najbolje, da ukinu GSP pa da se dozvoli privatna inicijativa I konkurencija, da vidite kako bi prevoz bio dobar I prijatan I ne bi toliko kostao, pa bus je dostigao cene taksija

tranzit

pre 6 godina

Kao prvo ti kontrolori rade za privatno preduzece i ni pod tackom razno ne mogu da pisu kazne a kamoli da zahtevaju licnu dokumentaciju na uvid ili da prinudno zadrzavaju, to smeju samo sluzbena lica.
Ponekad se svercujem, kao i svi ostali, jer mi je vredjanje da placam istu cenu gradskog prevoza koja se placa u zemljama gde je plata 5-10 puta veca. Kada me uhvate onda izadjem, ne pravim problem jer znam da nisam u pravu. Medjutim, desavalo mi se da kontrolor pocne da se ponasa kao da ce on mene da bije kada mu kazem da silazim na sledecoj stanici, uprkos tome sto sam znatno veci i fizicki jaci od njega.
Ta privatna firma koja naplacuje karte treba da proveri koga zaposljava, jer svojim ponasanjem pojedinci zaista traze batine, dok sa druge strane svojim ponasanjem ova dvojica pokazuju da budala ne fali. A ovog coveka mi je zaista zao, niko nije zasluzio da mu se to dogodi, narocito jer je ispao korektan u ovom slucaju.

DokazSiromastaBeznadja

pre 6 godina

To je samo dokaz teskog siromastva u drustvu,gde vrana vrani oci vadi. 2 x 90 dinara tj. 180 dinara je nekome rucak ili dorucak. Da su plate iole normalne sramota bi bilo ne platiti kartu. Zao mi je putnika,ali i kontrolora,mada daleko su oni od onih ridzovana koji ulazili nekad,bas retko u mantilima plavim,ali vise skupili para za dan nego ovi u grupama za deset dana. Jos kad vidim te kontrolore i kontrolorke u patikama i kako se grle na stanicama pitam se jel idu na zurku ili su olicenje javne sluzbe.
Ponavljam sve propada a hocemo pravdu i da isteramo nesto na banalnim stvarima. A milioni i milioni nestaju svaki dan i odlaze negde u nepovrat.Od drveta se izgleda suma ne vidi.

LoKov

pre 6 godina

Super. Povecanjem ovlascenja kontrolori ce postati jos bahatiji i uci cemo u zacarani krug. Em svojim radom cesto primoravaju vozace da krse zakon o saobracaju . Oni sami krse ustav kad traze licnu kartu, a nisu ovlascena lica. Prvo otpustite kontrolore sa nedolicnim ponasanjem, pa onda mastajte dalje.

ja

pre 6 godina

Trebalo bi da se izmeni sistem i da se uvedu kondukteri umesto kontrolora, svako bi platio kartu kondukteru ako je ista cena i ne bi bilo problema.

Bot na kvadrat

pre 6 godina

Sta to znaci prosirenje ovlascenja,hoce li kontrolori imati pravo da nas biju,hapse,da nam ulaze u kuce ko upravnici zgrada,niko se ne vozi autobusom zato sto voli,to je socijalna kategorija,ovo je izivljavanje na najsiromasnijem sloju gradjana.

shomi

pre 6 godina

Samo kad bi Ustavni sud smeo da radi svoj posao ne bi bilo ovog cirkusa... Čuj, uprava grada da menja zakon i proširuje ovlašćenja. Hahahaha, kako se igraju demokratije i gaze po svemu.

Sinak

pre 6 godina

Kako smo mi doziveli da karta za prevoz bude 90 dinara? Ko nas je pitao, ko zaradjuje na tome. U prevozu je opet pocelo kao s pocetka 2000tih da nema grejanja, i stari autobusi se krpe i forsiraju, a novih kao i da nema.

U tramvajima zima, ove trole se jedino dobro drze, bila je to jako dobra investicija.

Znaci, karta je skuplja u odnosu na standard nego IKAD, a usluga se pogorsava vremenom. Kako to?

sale

pre 6 godina

Mislim da se ne radi o nedovoljnim ovlašćenjima, to ovde ne bi pomoglo, osim možda da date kontrolorima pravo da nose oružje za ličnu zaštitu, nego se radi o nedovoljnoj pravnoj zaštiti - kako normativnoj (zaprećene kazne za fizički napad na lice kome je posao da ulazi u konfliktne situacije sa ljudima koji ne slede pravila), tako i uopšte - koliko nas je ikada dobilo pravdu na sudu? Spektar prekršajnih i krivičnih dela je toliko širok da to gura kazne za ona manje teška dela u pravcu zanemarljivosti: ovo se verovatno smatra za manji prestup - nikom nije slomljena kost, lakše fizičke povrede, ... Uz to, po svojoj prirodi je sudska odbrana relativizacija i dovođenje u sumnju tačnosti navoda optužbe, a to je u suštini lak zadatak. Npr. ako se kontrolor branio, to se smatra za ravnopravno učestvovanje u tuči više osoba (iako su svi bili samo protiv njega) ...

Tako da, jedina prava odbrana jeste zadobijanje podrške javnosti. Jedino ako u društvu preovlađuje mišljenje da je kontrolor u pravu i jedino ako su ljudi generalno spremni da se zajednički suprotstave individualnoj ili grupnoj tiraniji nasilja u zajedničkom prostoru, je mmoguće da kontrolor bude siguran. Ali, to je idealističko gledište. Kontrolor je napadnut zato što nije jedan od nas, on je neko koga putnici sa kartom samo tolerišu, npr. možda ga se boje pa su kupili kartu da se od njega zaštite, ali im ne pada na pamet da ga brane. Oni momci idu korak dalje od toga, prevazišli su strah i zamenili ga nasiljem.

ovde postoje 2 problema

pre 6 godina

Prvi problem, da je prevoz prljav, ponekad i veoma razvaljen i neredovan, a cena, spram prosecnih plata, duplo skuplja nego u razvijenim zemljama (10 umesto 5%). Tako nije to 90 din, nego bar 2*90din/dnevno * bar 23 radna dana = bar 4140din/mesecno, ili vise od 10% prosecne plate za neredovnu, prljavu razvalinu. Ako 2 prima prosecnu platu, a 4 treba da ima markicu, onda je to neverovatnih 16% prihoda samo za prljavi i neredovni prevoz.
Drugi problem su divljaci koji iskoristavaju licnu i snagu copora u kome se nalaze, da bi izbegli placanje karte, dok ce verovatno 5 tih karata potrositi na pice, cigarete i druge gluposti dnevno. Ako zaista hocete da resite problem, morate ukljuciti moral, pa mozak, ne samo licne interese. Dotle, bice neplacanja, prebijanja, gonjenja ...

Elemental

pre 6 godina

Ovde se ne radi ni o kontroloru ni o licima koja nemaju kartu. Radi se o nedostatku drustvenih vrednosti koje ce uskoro potpuno nestati. Sve se radi preko reda. Svi propisi koji se primenjuju u nasoj drzavi zarad pravca ka EU su doslovno u primeni preko reda. Dakle prvo se pobrines za ljude i za njihova zaposlenja, zatim za njihove kvalifikacije i plate na osnovu istih , pa onda i samo onda kada smanjis stopu nezaposlenosti do te mere da se moze tolerisati , tek tada pocnes sa uredjivanjem ostalih stvari i drustvenih aspekata zibota pojedinca u Srbiji. Tada ce narod poceti opet da se kulturno uzdize i da razmislja o tome sta sme a sta ne. Sada smo samo zveri u surovom sistemu spremne da ujedu za opstanak.

SergioBg

pre 6 godina

Smanjite cene karata aman, ko je lud da vam plati 90din za jednu voznju!!!! Vi ko da ste s marsa pali. Em ti klinci, vecina njih nema ni dinara, sve sto im roditelji daju potrose na hranu u skoli, sto je oko 200 300 din, a ako plati te 2 karte da se preveze, ostaje mu da kupi 3 kifle za 100din za ceo dan, nemoj da ste smesni, ko da niste svesni kakva je situacija. Realna cena je 30ak din i onda bi svi placali..

Alex vrnjacki

pre 6 godina

"niko nije reagovao"...Pa zbog idiotskih i suludih zakona, ni decu (tudju) neće pametan da brani. Robija bato čim udariš lopova, bitangu...

infinite loop

pre 6 godina

Ево нешто из угла путника који увек плаћа карту: Зашто бих ја, као и још 50 људи са уредно плаћеном каром, чекао 10 минута у месту, док ви изводите свој циркус ? Одакле вам право да заустављате аутобус када и где вам се ћефне ? Хоћете ли ви да пишете оправдање за школу, или образложење нечијем претпистављеном зашто касни ? Ваша фирма је организатор превоза и наплата карата је ваш проблем, али немате право да заустављате вожњу онима који су је платили. Поздрав !
(оштар угао, 21. mart 2018 10:25)

Podržavam napisano!!!
Lično, nemam pojma kako da se to izreguliše sa neplatišama ali znam da upotreba sile nije dozvoljena (nasilno izbacivanje iz busa) osim službenim licima i licima koji se bave posebnim poslovima (što kontrolor po opisu posla nije)...Takodje, oduzimati pravo/uslugu ljudima koji su je uredno platili je prekršaj a može se pokrenuti i tužba za neispunjavanje ugovorenih obaveza kao i povraćaj plaćenog i naplata štete...

dsz

pre 6 godina

I dalje ne razumem odakle pravo kontrolorima da pomisle da nekome traže lični kartu, odnosno dokumenta!? Nezavisno od ove teme, ali opasno mi smeta što uvek traže dokumenta a nemaju ovlašćenje to ni da pomisle a kamo li izgovore. Kakva bre njima veća ovlašćenje, pa najbolje da nam jmbg bude istetoviran na čelu.

veverica (veveron) bata

pre 6 godina

A da poverujem kako je prvo rečeno da se napusti vozilo a kontrolori zapravo na neki način kidnapuju sve putnike onim "majstore, stani, ne otvaraj vrata" pa pritiskaju putnika da im da ličnu, uživo prisustvovao lično ja takvoj sceni desetinu puta! A uz to onda koriste ostale putnike da šikaniraju "švercera " onim, bus stoji dok on/ona ne da kartu, ako kasnite zbog stajanja obratite se njemu, ja samo radim svoj posao... Neljubazni, često nekulturni I bezobrazni, ne opravdavam nasilje ali neki stvarno preteruju! Molim da se objavi komentar

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

Sistem druže, sistem@, ništa od sistema prijatelju !!
Čekaće se još dugo , dugo godina da ste stvori jedan sistem koji bi srbiju pokrenu napred !

Ovo što se u srbiji trenutno dešava je vraćanje u prošlost a za naplatu dolazi kroz generaciju a možda i dve !!

Mi danas još uvek vučemo teret pogrešno vođene politike od pre skoro 30 godina ali izgleda da narod to voli !

PA ako voli , nek izvoli !!

ogranicenost

pre 6 godina

@kakogod
Jeste, ali naplatu karata vrsi zaposleb u javnom prevozu, a ne zaposlen u firmi koja je ugradila neke aparate u autobus i uzima enorman procenat tih karata.
Isto tako u tim zemljama autobusi ne kasne, ima ih vise, ne prokisnjavaju :)
Beograd je odlicno povezan gradskim prevozom, i red voznje je dobar al ga niko ne postuje.
Sad ce da kaze neko pa ti nemoj da se vozis prevozom.
Pa moram, alternativu nemam, da imam, rado se ne bih vozio

bla bla

pre 6 godina

@sverc komerc
Plata u Oslu je oko 25000kr posle poreza(to je cak i ispod proseka). Karta je 700kr mesecno.To je 2,8% plate za mesecnu kartu, naravno Oslo ima i metro.
Koliko je 2,8 posto od 35000din? 980din.
Nije bitno koliko kosta karta, bitno je koji procenat plate iznosi karta.
Pozdrav iz Osla

Jagodic.Kistanje.

pre 6 godina

Greska kontrolora je sto pokusava da sprovede pravdu nad rajom koja dozivljava najvecu nepravdu.Da su ovo uradili sns botu koji pise komentare ne bi mi bilo žao.

žarko

pre 6 godina

napravili ste "sistem" u kome kontrolori tuku putnike, ako mogu, a ako ne mogu, onda putnici tuku kontrolore.
svaka čast beogradskim vlastima i privatnoj firmi bus plus!

dzoni

pre 6 godina

"Kaže i da nije zahtevao ni da mu daju dokumenta kako bi im naplatio kaznu jer mu je odmah bilo jasno da to neće uspeti da dobije"
Znaci pošten koji nema para ali je slab mora da plati kaznu a ako je nasilnik onda ne mora ..za jedne važi za budale ne važi ..to je opis cele demokratske Srbije 21 veka..jedna će da ide u zatvor jer ne zna ceo zakon napamet da mora da vrati pušku od preminulog muža u roku od mesec dana a drugi će da polomi pištoljem devojci lobanju ,drugog izbuši nozem ,trećeg prebije i ko zna još sve i opet u zatvor ići neće..

Aleksa

pre 6 godina

Ko je Sava Terzić koji od 26.08.2014 ima 24% udela u vlasništvu Apex Solutions d.o.o. MIB: 20514841 ?
Gde su na sajtu APR-a izveštaji o poslovanju kompanije iz 2014, 2015, 2016 i 2017. godine?
Kojim tenderom je Apex Solutions dobio posao upravljanja naplate karata i poslovne strategije cene karata nad JP GSP Beograd?
Gde su ugovori sa firmom Kentkart iz Turske usled 55% vlasništva nad firmom Apex?
Gde su ugovori sa firmom Procescom iz Beograda usled 21% vlasništva nad firmom Apex?
Zašto je od suvlasnika uložen kapital od:
25.945,13 RSD 18.03.2009
9.906,32 RSD 18.03.2009
11.321,51 RSD 18.03.2009

Zašto je Sava Terzić dana 18.03.2009 uložio kapital čiji suvlasnik postaje tek izmenom osnivačkog akta dana 26.08.2014?

Ko je Veljko Vlahović koji je zakonski zastupnik firme? Gde je njegov CV?
Zašto je osnivački kapital firme 47.172,95 RSD 18.03.2009 ?

Zašto Bus Plus i Apex i dalje vedre i oblače cenama karata prevoza u gradu Beogradu kada je aktuelni predsednik republike Srbije pre nekoliko godina rekao da Bus Plus treba da se ukine?

Zašto karta za jednu vožnju u vozilu gradskog prevoza košta 150 dinara odnosno više od republičkog minimuma za cenu jednog sata rada?

Hvala ukoliko objavite komentar.

Fidelio

pre 6 godina

Dobri ljudi sta ce vam taj posao da se bijete sa sopstvenim narodom? Učlanite se kod nas. Em partija daje bolje poslove em se štitimo. Patrijotizam je važan.
(Naprednjak sam tim se dičim to ne može biiiti svak, 21. mart 2018 10:26)

Stvarno? Ja sam dosad mislio da je za radno mesto kontrolora (kao i bilo koje drugo u državnoj službi) obavezna članska karta Biblioteke. Bez toga nemoj ni da se javljaš...

Новосађанин

pre 6 godina

Реално, БГ је сељана. И то треба рећи јавно. Једини град у Срба где се још нешто врти од пара, али генерално узев, сељану и расадник неукуса од БГ нису направили рођени Београђани, напротив. Зато су Вам сељобери похлепни и увели Бус плус, и то мало пара да Вам отму, док се они бахате по ресторанима из круга двојке. Цена превоза у БГ је скоро као у Москви. Пошто се цела Србија слива у БГ, БГ је заправо и огледало домовине нам. Значи - крш!!!
У НС, културно уђеш на предња врата, платиш карту, возиш се, изађеш на средња и задња. Принцип који поштују и брђани из околних села новосадских. Даље, колико год да је нарушена пристојност Новог Сада са дешавањима деведесетих, ипак је пристојност Новосађана и оних који дођу у њега, и даље за копље испред Београда.
Разумем да је ГСПБГ компликованији за организовање у односу на ГСПНС, али ГСПБГ одише аматеризмом, безобразлуком, јавашлуком. Проше године, после неких 15 година, седнем у трамвај код Вуковог споменика, културно замолим возача да купим карту. Прво ме човек погледао бело, па је опсовао реда ради, па сам сконтао да је необријан, да нема све зубе, и онда ми је објаснио причу са Бус плусом, па картица, па ово, па оно, па не може и не сме он да узима новце, уз савет - дај прођите иза, нема контролора. На крају је попустио, и наплатио ми карту - 150 рсд. Нешто мало мање од три карте у НС!!! Само сам се насмејао, и констатовао оно што констатујем при суочавањем са било којом државном институцијом - пукли смо!!!

...

pre 6 godina

Nije bitno šta bilo ko misli o tome ali uvećana ovlašćenja = uvećanje batina + povećana frekvenca incidenata!
Nažalost to je naša stvarnost!

Dane

pre 6 godina

Isti ti sto sada apeluju da se zaustavi nasilje na kontrolore su pre 5 godina pozivali gradjane da ne placaju karte i na tome gradili kampanju. Prema tome, sta su trazili to su i dobili.

Dex

pre 6 godina

Ako nemaš, apliciraj kao socijalni slučaj i trebao bi dobiti besplatnu propusnicu!
(hm, 21. mart 2018 10:09)

Trebalo bi... Nema besplatne voznje za nezaposlene i socijalne slucajeve. Besplatno je samo za one s najredovnijim primanjima.

Pronicljivi

pre 6 godina

оштар угао
U pravu si samo tako. A to rade samo iz razloga da i putnici s kartom stanu na njihovu stranu. Al' kako mi se čini, ne uspeva im.

ogranicenost

pre 6 godina

@Srama bez
Pa u principu mogu samo to.
Sem toga smeju jos da ga zamole da napusti vozilo.
Da zadrzavaju vozilo ne smeju, da traze dokumenta ne smeju,da zadrze coveka na stanici dok ne dodje policija ne smeju.

ogranicenost

pre 6 godina

@insajder
Vozio se vozom po Italiji.
Karta poskupa za nase uslove.
Sa druge strane, avgust mesec a unutra 23 24 stepena, uticnica, univerzalni punjac za telefone.
WC cist, tisina, ne cuje se voz, ne smrdi :)
Da ne govorim da je posao i stigao na vreme, o ljubaznosti konduktera da ne pricam :)

Miloš

pre 6 godina

(Aleksandar, 21. mart 2018 16:09)

To je ukinuto jer je nastao kolaps posto to sa proverom na prednjim vratima moze samo u milionskim gradovima koji imaju metro kao glavni vid prevoza, pa i tamo imas problema vidi npr neke opterecenije autobuske linije u NY na sta to lici, GSP je za njih svajcarac sto se tice tacnosti.