Četvrtak, 08.03.2018.

19:42

"Ako se nešto desi – Srbija je za dva sata u problemu"

Za reč nuklearna, najviše vezujemo reč "nesreća". U Srbiji ne postoji nijedna nuklearna elektrana i to zbog moratorijuma uvedenog nakon černobiljske katastrofe.

Izvor: Prva

"Ako se nešto desi – Srbija je za dva sata u problemu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

tika

pre 6 godina

Drzava koja Maju Gojkovic postavi za predsednicu Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije bi verovatno Marjana Risticevica ili Vulina stavila za direktora nuklearne elektrane. Bolje da se drzimo uglja, sudeci po kolubari i to je kompleksan proces za nas.

milojko

pre 6 godina

@ Stefan
Černobiljsku katastrofu nismo ni osetili?! Ne znam kad ste rođeni ali bez obzira na to, osetićete je. Jer je cela Evropa tada bila zasuta radioaktivnim pepelom pa recimo Danska ima procent pojave kancera veći nego Srbija a niko je nije bombardovao.

Srrrrrrrrrrrdjan

pre 6 godina

Sve dok je Maja Gojkovic predsednik upravnog odbora agencije za nuklearnu sigurnost Srbije - ja mirno spavam. Vulin vojska, doktor policija, Maja za nuklearnu bezbednost....Jos da Zika Obretkovic preuzme odbor za zastitu od vanzemaljaca, pa da se kompletiramo.

Goxy

pre 6 godina

Prica se da je brana Stubo-Rovni kod Valjeva dizajnirana za hladjenje rektora male nuklearne centrale vodom sa vestackog jezera. Ovaj clanak me samo jos vise ubedjuje da je to istina.

Pera

pre 6 godina

U Cernobilju se Rusi nisu pravili pametni, kao sto neko rece, niti su pravili laboratorijske pokuse. Radili su redovna testiranja raznih sistema. Problem je nastao jer nije postojao bezbednosni sistem (osoba) koji bi odobravao testiranja i tako imao u vidu da ne dodje do kolizije dva testa. Upravo to se je desilo. Dok je jedan radnik uvlacio i izvlacio uranijumske sipke, drugi je testirao sistem za hladjenje reaktora i zatvarao dotok vode. Jedan za drugog nisu znali i to je doveli do katastrofe. U Fukusimi je doslo do pada napajanja sistema za hladjenje nakon razornog zemljotresa sto je dovelo do katastrofe.

Сканклија

pre 6 godina

Нуклеарна електрана у Србији, шеф Бата Гашић или Маја Гојковић. Након велике хаварије, нико од њих није смењен, је је истрага која је отворена 6 месеци касније утврдила да су радници имали по 1.6 промила алкохола у крви.

Branko32

pre 6 godina

Zivim kilometar od nuklearne elektrane vec 32 godine i nikada se nisam uplasio ni za momenat. A ne bi samo srbija imala problem vec svi.

Nolan Smith

pre 6 godina

@ Ne bih se uopšte plašio nuklearne elektrane u Srbiji zbog nekog zračenja. One su danas sigurne, eto, i mnoge bogatije države imaju gomilu NE pa im se ne dešavaju katastrofe. Koliko ih se uopšte i desilo na celom svetu? To je nešto kao nesreće kod aviona, jesu katastrofalne kad se dogode, ali se događaju izuzetno retko da se to ne može porediti sa drugim vidovima prevoza.Ono što me brine jesu naši stručnjaci koji bi radili tamo. Imamo li mi uopšte kadar koji bi bio dovoljno sposoban da upravlja time? Da li nam je ostalo dovoljno inženjera? Da li smo ih ikada imali u tom broju? Da li bi kadar zapošljen preko partije, a pritom potpuno nestručan za takvu vrstu posla, radio u NE i zašto da? Šta sa otpadom?Previše je to pitanja, nismo mi dovoljno ozbiljna država za nešto takvo. Bugare, Hrvate i Mađare EU može da drži pod kontrolom, mi smo raspuštena banda bez kormilara.
(Powerslave, 08. mart 2018 23:47)
Nemamo inženjere i praksu kažem iz prvog lica.

Dragoljub

pre 6 godina

Ne znam zasto se toliko potresate oko otpada kada bismo ga najverovatnije izvozili u Rusiju (kao sto smo to uradili sa materijalom iz Vince). Ne bi nam Ameri dozvolili da nesto zabrljamo pa da ga se dokopaju teroristi.
PS. Francuzi svoj otpad izvoze u Nemacku koji imaju skladiste u Gorlebenu.

Stefan

pre 6 godina

lobisti žele na mala vrata da nam nature nuklearku ... neka hvala ali u našem dvorištu ne .. razvijajte solarnu energiju mućnite malo glavama i odrešite kesu .. ako se neka havarija i desi, ipak je to na 400-600km daleko ..desila se i u Černobilu i u Japanu ali najviše su nastradali oni u njihovoj blizini ..ovi na 500km nisu ni osetili .. napredna led tehnologija i slične omogućavaju manju potrošnju el energije ..radite na tome ... ma neću nuklearku ćao zdravo bre

Капетан Немо

pre 6 godina

Bolje jedna nuklearna nego 10 termoelektrane.
(Abolirani, 08. mart 2018 20:00)

Слажем се. Чуо сам, наиме, да један нуклеарни реактор потроши око 2 (и словима: два) килограма нуклеарног горива за годину дана а произведе довољно електричне енергије за пола Србије. Нека ме демантује неко ко боље зна од мене. Притом количина нуклеарног отпада мери се десетинама или стотинама грама и то је једино што је забрињавајуће у смислу екологије и заштите околине и природе. Нуклеарни отпад се углавном укопава дубоко у земљу у посебним заштитним контенерима. Утицај на загађење од нуклеарних централа је вишеструко мањи него што је утицај од термо-централа на угаљ а количина произведене електричне енергије је вишеструко већа.
Европска Унија ће захтевати да се у Србији смањи количина електричне енергије добијене из термо-електрана и да ћемо, у одређеном временском року, за двадесет до тридесет година, неке термо-електране морати да угасимо.
Поред изузетно велике количине новца који је потребан да би се уопште кренуло у градњу нуклеарке, неколико милијарди долара, за Србију би претстављао проблем и високо стучна и добро плаћена радна снага која би радила у таквој електрани. Да ли ми уопште имамо такве стручњаке и ако их немамо где бисмо могли да их нађемо? Чак и стручњаци из области нуклеарне физике морали би да одлазе у иностранство да би прошли обуку за рад у нуклеарним централама. Можда би могли евентуално да запослимо странце.
Постоји још једна врло важна ствар када су у питању нуклеарне електране у Србији а то је - МОРАЛ! Објаснићу на случају нуклеарке у Фукушими у Јапану. Наиме, када се догодила хаварија због земљотреса и цунамија, нико од радника није одбио да обави врло тешке и по живот опасне послове да би се затворило цурење радиоактивног матерјала. Напротив, без речи су одлазли тамо где је радијација изузетно висока иако су знали да ће врло вероватно неки од њих умрети у релативно кратком року и у тешким мукама.
Немам ништа против нуклеарки, само, пре него што се упустимо у ту авантуру, морамо да погледамо једни друге у очи и да одговоримо на питање: да ли смо спремни, уколико је потребно, да се жртвујемо за Србију и њене грађане у случају евентуалне хаварије (које су иначе врло ретке)? Мислим да ми имамо такве људе али се бојим да је много више оних који би побегли из Србије главом без обзира!
Мораћемо добро да размислимо, а да се исплати - исплати се. Кажу да је најјефтинији киловат струје онај који је добијен из нуклеарне електране.
Ееееее, моја Србијо, међу нуклеаркама!!!

Powerslave

pre 6 godina

Ne bih se uopšte plašio nuklearne elektrane u Srbiji zbog nekog zračenja. One su danas sigurne, eto, i mnoge bogatije države imaju gomilu NE pa im se ne dešavaju katastrofe. Koliko ih se uopšte i desilo na celom svetu? To je nešto kao nesreće kod aviona, jesu katastrofalne kad se dogode, ali se događaju izuzetno retko da se to ne može porediti sa drugim vidovima prevoza.

Ono što me brine jesu naši stručnjaci koji bi radili tamo. Imamo li mi uopšte kadar koji bi bio dovoljno sposoban da upravlja time? Da li nam je ostalo dovoljno inženjera? Da li smo ih ikada imali u tom broju?
Da li bi kadar zapošljen preko partije, a pritom potpuno nestručan za takvu vrstu posla, radio u NE i zašto da? Šta sa otpadom?

Previše je to pitanja, nismo mi dovoljno ozbiljna država za nešto takvo. Bugare, Hrvate i Mađare EU može da drži pod kontrolom, mi smo raspuštena banda bez kormilara.

Miki

pre 6 godina

Što se tiče Černobilja, nije bio u pitanju kvar već su se u nuklearnoj elektrani vršili eksperimenti koji su predviđeni samo za laboratorijske uslove. Kada je ekpseriment izmakao kontroli onda nije odradio sistem za smirivanje reakcije, ali prvenstveni razlog katastrofe je eksperimentisanje.

Adriano_Galliani

pre 6 godina

размислите мало где живите и шта би могла бити последица оног шта желите.
(Штилцована катаболцна, 08. mart 2018 21:31)


Za te kadrove se izmisljaju radna mesta, naravno da im se ne poverava nista iole ozbiljno a sigurno ne nuklearka. Pa ne bi oni sve to radili da bi dobili klasican posao, vec da nista ne bi radili.

cobo

pre 6 godina

Ni jednom gradjaninu neke zemlje koji je morao napustiti svoj zavicaj radi havarije u nekoj NE ne bi dao ni minutu azila u Srbiji! Zato nek se bore sada protiv te najvece opasnosti po covecanstvo,dok nije kasno !

AR

pre 6 godina

Da je bilo pameti kad su ugovarali poklanjanje NIS-a za Južni tok, da stave klauzulu: "Ako Južni tok ne bude izgrađen vi (Rusi) ćete nama besplatno da izgradite jednu nuklearku i da obezbedite gorivo i odlaganje otpada".

Donglai Pei

pre 6 godina

Pa mi jos uvek nismo u stanju da resimo problem postojeceg radioaktivnog otpada i kontaminiranosti objekata u JP "Nuklearni objekti Srbije", tako da nam sigurno nije potreban novi otpad od nuklearne elektrane.

das ist das

pre 6 godina

Sunce obasjava planetu 20.000 x vecom snagom nego što je ukupna snaga svih izvora energije koje su ljudi napravili (elektrane, toplane, energane, rafinerije...). Solarne elektrane (SE) su svakim danom sve jeftinije i već sutra će njihov kWh biti isplativiji od kWh iz termoelektrane. TE više neće biti građene. To je budućnost elektroprivrede.

Mehmed Pasa

pre 6 godina

Da je bilo pameti kad su ugovarali poklanjanje NIS-a za Južni tok, da stave klauzulu: "Ako Južni tok ne bude izgrađen vi (Rusi) ćete nama besplatno da izgradite jednu nuklearku i da obezbedite gorivo i odlaganje otpada".
(AR, 8. mart 2018 22:00)

I plus da preuzmu sav NIS-ov dug od preko milijardu ipo evra koji su politicari napravili od 2000god pa do prodaja Rusima, jel tako? Nema sta pametno, stvarno mislis da bi pristali tako nesto? Sto nisu kupili Englezi ili Nemci ako nesto vredi NIS pored enormnog duga? Zato su politicari prodali Rusima jer njima lakse zamoliti da ne pricaju koliki je NIS-ov dug pre nego sto su preuzeli. I koliko su masne provizije i bonuse uzimali clanovi UO u NIS. Shvatite vec jednom nisu prodali tako jeftino, i treba da budemo sretni je neko kupio inace bi dozivela sudbinu kao Zelezara,natezali bi se 20 godina oko NIS-a.

Dr. Nebojša Sheldon

pre 6 godina

Za vreme bombardovanja je baceno na Srbiju toliko nuklearnog otpada, da je Cernobil za nas vazdusna banja.
(ls, 08. mart 2018 19:53)

Ajde malo da istražiš vrste zračenja i njihove domete prije nego li ovako lupetaš, od NATO bombardovanja stepen radijacije je približno jedako nula!

Mz/x

pre 6 godina

Vlada bi odmah izdala saopštenje da nema opasnosti po gradjane Srbije.
(Japa, 8. mart 2018 20:12)

I podigli bi dozvoljeni maksimum radijacije :D

Oliver

pre 6 godina

Madjarska i bugarska nuklearna elektrana su maltene na granici sa Srbijom.Hrvati najavljuju nuklearku na Dunavu,maltene ispred naseg nosa i mi to ne mozemo da sprecimo.Jedino pametno sto mozemo da ucinimo jeste da i mi napravimo nuklearku.Kad imamo rizik,bar da imamo i korist.Ovako imamo samo rizik.Naravno nasu nuklearku bismo izgradili na nekoj granici prema nekoj susednoj zemlji,isto kao sto rade i oni.Ne bismo sigurno pored Beograda.

Lignjoslav Pipak

pre 6 godina

Pitanje za sve one koji trabunjaju kako su nuklearne elektrane super stvarčice: šta Srbija posle da radi sa nuklearnim otpadom, koji će da zrači još stotinama hiljada godina? Rusi su ogromne količine otpada pobacali u severozapadni Pacifik a zemlje zapadne Evrope su ga bacale u severoistočni Atlantik. Velike količine nuklernog otpada su bačene u okean kod obale Somalije jer je to država u rasulu i nikog nema da se pobuni. A mi ćemo verovatno nuklerni otpad da zakopamo negde u Srbiji ili da ga bacimo u Dunav ili ćemo ga možda lansirati na Mars?

Kratak spoj

pre 6 godina

Bolje nuklearka nego termoelektrana koja nas polako ubija. Da li znate koliko stetnih materija sadrzi dim i pepeo iz termoelektrane? Pa pozeleli biste nuklearku u svom dvoristu...

netko

pre 6 godina

Za vreme bombardovanja je baceno na Srbiju toliko nuklearnog otpada, da je Cernobil za nas vazdusna banja.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ls, 8. mart 2018 19:53)

ovo je teska glupost.
avion a10 je gadjao mete na kosovu, u okolini preseva i u crnoj gori.
na teritoriji srbije i vojvodine ni jedna takva granata nije pala.nijedan drugi avion nema municiju od osiromasenog uranujuma svom arsenalu.

nuklearke su prilicno sigurne i daju jeftinu struju ako ih uporedimo sa termoelektranama ili vetroparkovima. manimo se nemaca i njihovog pametovanja. ugasili nuklearke da bi povecali proizvodnju u termoelektranama na ugalj. a usput uvoze struju od francuza koji tu struju prave nuklearkama. a sa onom strujom od vetra i sunca mogu da se slikaju kad pande sneg i nema vetra.

problem sa nukl. je ljudski faktor. i cernobil je puko jer su se rusi pravili pametnu umesto da postuju procedure. bolje da nemamo nulklearke, sa ovim megatrend i slicnim nazovistrucnjacima i partijskim neznalicama sto se zaposljavaju na osnovu podobnosti ili partijske knjizice umesto znanja bila bi to prilicno opasna rabota.

Stojadin

pre 6 godina

Lepo pricate,ali zaboraviste jednu vaznu stvar....
Gde ce te staviti odpad??? Imam predlog...
Kad Bg dobije metro u tunele od istog. Svakako se nece videti....

dusanmal

pre 6 godina

Clanak mesa loncice a i mnogi komentari isto...
Francuska ima 58 nuklearki na svojoj teritoriji. One zadovoljavaju 75% energetske potrosnje. Dal' Francuzi padaju ko muve od zracenja i nesreca?
Francuzi takodje imaju naucan pristup nuklearnom otpadu-imaju nekoliko reaktora koji vecinu toga trose za jos vise energije, naravno neki otpad ostane, no manje.
Drugo, nisu u pitanju "generacije" nuklearki vec koreniti principi njihovog inzinjerstva. Vecina reaktora na Zapadu iznice iz modifikacija reaktora za podmornice. Jedan od razloga za njihov dizajn sa sigurnoscu u prvom planu, dodati na to razvijena drustva sa pritiskom na sigurnost takvih objekata od strane gradjanstva. Vecina reaktora koji su Sovjetskog/Ruskog porekla iznicu iz dizajna za proizvodnju materijala za nuklearno oruzje. Da,ni Rusi nisu bili ludi da ih prave putpuno bez bezbednosti no glavni cilj je bila proizvodnja materijala, pa energije, pa tek onda sigurnost. Dodati tome drustvo sa kontrolom sa vrhuske te korupciju i nesposobne za "volanom"-i eto Cernobila.
Nuklearke (najvecim delom) nisu opasnost, mnogo veca opasnost za covecanstvo su poludeli ekolozi koji ne bi energiju ni iz kog izvora. Mozda hoce da se vratimo na drvece. No i to je "prljavo".

zjuuu

pre 6 godina

Evo, zamisljam da imamo nuklearku i da je njen direktor npr. sadasnji ministar Zoran Djordjevic. Ili mozda buduca ministarka Jelena Trivan. Mozda bi Aja Jung mogla da vodi jednu nuklearku. Ne, ne. Znam! Upravni odbor i direktorski kolegijum kojima predsedava doktor Nebojsa Stefanovic, a zamenik mu je Bata Gasic. E, tako.

sempervivum

pre 6 godina

Направиш нуклеарку, добро је платиш, запослиш Сега-Мега стручњаке и безбедан си...(?!) Онда ћушнеш отпад негде испод наших ногу... Узгред заједно са нашим отпадом депонујеш мало и страног (кад је бал нек је велики бал), о томе ћутиш (народ ионако ништа не разуме), узгред неки политичар узме дебеле паре.
Милина једна... Бог да нас види.

Bot na kvadrat

pre 6 godina

Nuklearne elektrane nisu u skladu sa nasim mentalitetom i radnim navikama tipa lako cemo i raznim skarabudzenjem umesto pravih i ozbiljnih popravki i odrzavanja,dakle nuklearna elektrana u Srbiji znaci havarija i katastrofa u najavi,nije to za nas.

bljak

pre 6 godina

Za vreme bombardovanja je baceno na Srbiju toliko nuklearnog otpada, da je Cernobil za nas vazdusna banja.
(ls, 08. mart 2018 19:53)

Cista histericna neistina. A o "vazdusnoj banji Cernobil" mogu lepo da pricaju stanovnici severne Evrope. A mogli smo i mi da su vazdusne struje bile drugacije.

Штилцована катаболцна

pre 6 godina

Нисам против нуклеарне енергије али.. Питање за све вас који се залажете да Србија изгради нуклеарну електрану:" Шта мислите ко ће бити запослен у тој електрани"? У овој земљи сва запошљавања у јавном сектору иду преко партијско - рођачко - кумовске линије. Србија најави изградњу нуклеарну електрану. Аутоматски Сингидудук, Мегаблеја и сличне "образовне" установе отварају "катедру" за нуклеарну физику и уписују прву генерацију будућих српских нуклеарних физичара. Дакле, татини и мамини синови, неспособни за било шта, који спавају до подне, са партијском књижицом у џепу или рођаком (кумом, пријатељем, додати по жељи) на неком положају, после четири године "студирања" постају нуклеарни физичари и на "конкурсу" расписаном за запошљавање у нуклеарки добијају посао. Шта мислите шта ће да се деси? Сијали би и ми и сви око нас ко мајмунска дупета после три месеца рада таквих стручњака.Еј бре, нуклеарка је за озбиљне и одговорне државе, каква смо ми и били до почетка деведесетих, а такође и Бугарска и Мађарска, које су то изградиле у старом систему, а не за банане каква смо сад. Па европска унија, коју ја, иначе не ценим ни мало, захтева гашење Козлодуја и Пакша у страху за сопствену безбедност, а бар је Мађарска за Србију држава са великим Д. размислите мало где живите и шта би могла бити последица оног шта желите.

Гледам Капу Ћеда Свога

pre 6 godina

Pa to vam je isto ko da kazete da nas meteor moze strefiti. Kakvog mi imamo uticaja na energetiku zemalja u okruzenju. Jos od doba Broza i otvaranja NE Krsko, mnogi od nas su zivote proveli pod tom nekom pretnjom, pa se nismo obazirali. Cemu brinuti o necemu na sta ne mozes uticati. Licno vise volim klasicne izvore energije jer se inace time i bavim, ali bez obzira na to, necu se potresati oko necega na sta nikako ne mogu uticati. Nadam se samo da oni brinu o svojoj djeci ko i mi o nasoj, pa se valjda kakva katastrofa nece desiti. Ma nasa drzava nije u stanju ni sopstvenu energetiku da vodi, ajd sad jos da brinemo o sirem i uzem okruzenju dok se reni bunari na Savi raspadaju

Raca

pre 6 godina

Dobro je da je neko iz struke,u ovom slučaju gospodin Plećaš,konačno ukazao na realnost i činjenice.
Strategija Srbije u pogledu nuklearne energije i izgradnje nuklearnih elektrana je besmislena i na duži rok samo nanosi štetu njenoj privredi i energetskoj stabilnosti.
Ta strategija je upravo obesmišljena činjenicom da u samom okruženju Srbije već postoji 18 nuklearnih elektrana.
Negativni efekat eventualne havarije na nekoj od njih bi bio poguban po Srbiju u ogromnoj meri.
Koliko je meni poznato,Hrvatska takođe planira izgradnju svoje nuklearne elektrane na obali Dunava uz samu granicu sa Srbijom.
U međuvremenu,Srbija se guši zagađenjem prouzrokovanim sagorevanjem fosilnih goriva u termoelektrananama.Takođe,uništava svoje male vodotokove i ekosisteme izgradnjom mini hidrocentrala,pod izgovorom stranih investicija.Povrh svega u pojedinim razdobljima i uvozi struju.
Ne tvrdim da Srbija trenutno ima finansijske snage da izgradi nuklearnu elektranu,ali zakon o zabrani izgradnje istih je nerazuman i neodrživ na duži rok.

Nolan Smith

pre 6 godina

Nuklearke su besplatna energija i ko ih ima profitira kao društvo i ima veći standard ali kakvo nam je masinsko odrzavanje i svest o održavanju ugrozili bi smo pola Evrope.

Komentator

pre 6 godina

Dragi pametnjakovici koji mislite da je svejedno da li cemo izgraditi svoju: nije svejedno.

Osim opisanog katastrofalnog scenarija prisutan je jedan naizgled bezopasan, ali ipak vrlo tezak problem:
- sta sa otpadom?
- sta sa reaktorom kada mu istekne resurs posle 40 godina?

To je odgovor koji ni zapadna evropa jos nije dala. Uglavnom se svodi na izvoz otpada u siromasne zemlje.

Kome cemo mi da izvezemo otpad?

Nemanja

pre 6 godina

@bbb
Ruski lobi ti ne daje da imas nuklearni reaktor?! Pa oni bi bili srecni da naprave dil.
Do 2025. Rusija ce napraviti 34 reaktora sirom sveta. Nategnite se pa platite Rusima da vam naprave neki. A prema strucnjacima ovde u komentarima nece vam biti problem da odrzavate novokupljeni reaktor. Jer sve znate... Kakvi ste napravili bi "Cernobilj 2".

Černobiljska molitva

pre 6 godina

Molim Vas pročitajte roman "Černobiljska molitva" Svetlane Aleksandrovne Aleksijevič. Topla preporuka. (U pitanju je dobitnica Nobelove nagrade za književnost). Delo je ostavilo utisak na mene.

Miljan

pre 6 godina

Taj moratorijum je cista glupost koja nas kosta jeftine struje i ogromnog potencijala za kogeneraciju i grejanje i Beograda i Novog Sada o istom trosku. Umesto toga poredimo se sa Nemcima koji se dve tehnoloske generacije ispred i kojima ne smeta da placaju 30 dinara kWh iz obnovljivih izvora. Posto sunce i vetar ne mozemo da priustimo a hidropotencijale smo manje vise iskoristili, przimo masivne kolicine uglja i sve to udisemo. Moratorijum treba ukinuti i pusti tender Francuzima i Rusima i ko nam da bolje uslove pustiti ih da naprave elektranu 4-e generacije i da nas vidi bog.

mild

pre 6 godina

S obzirom da imamo nuklearku u Bugarskoj nadomak nase granice i u Madjarskoj takodje blizu granice apsolutno je svejedno da li ce nuklearka biti sagradjena u Srbiji ili ne jer nam u slucaju neke ne daj boze havarije katastrofa ne gine.

Aleksandar

pre 6 godina

TENT je za sve svoje godine postojanja emitovao u prirodu više radijacije nego što je Černobiljska katastrofa. O ostalom zagađenju i da ne pričamo...

Nemački pajser

pre 6 godina

Nuklearke jesu opasne. I pored svih bezbednosnih procedura, već dva (!) puta se u 30 godina dogodio meltdown. A to znači kontaminirana sredina za vjek vjekova. Jest praktično, ali opasno.

Skeledžiaja sa Tise

pre 6 godina

Da li vi možete neku lepu vest da prensete, eto, taman sam malo oaldio od beogradsih izbora, iako nisam Beograđanin, a vi o nuklearkama?

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!

pre 6 godina

Cernobil je kolateralna steta. Nuklearne elektrane su donele mnogo vise dobiti nego sto mozemo da zamislimo. Trenutno su pokretacka snaga skoro svega. Dok ne bude izmisljen efikasniji nacin proizvodnje energije, one su glavne. Do tad imaju moj glas.

Nolan Smith

pre 6 godina

Nuklearke su besplatna energija i ko ih ima profitira kao društvo i ima veći standard ali kakvo nam je masinsko odrzavanje i svest o održavanju ugrozili bi smo pola Evrope.

Штилцована катаболцна

pre 6 godina

Нисам против нуклеарне енергије али.. Питање за све вас који се залажете да Србија изгради нуклеарну електрану:" Шта мислите ко ће бити запослен у тој електрани"? У овој земљи сва запошљавања у јавном сектору иду преко партијско - рођачко - кумовске линије. Србија најави изградњу нуклеарну електрану. Аутоматски Сингидудук, Мегаблеја и сличне "образовне" установе отварају "катедру" за нуклеарну физику и уписују прву генерацију будућих српских нуклеарних физичара. Дакле, татини и мамини синови, неспособни за било шта, који спавају до подне, са партијском књижицом у џепу или рођаком (кумом, пријатељем, додати по жељи) на неком положају, после четири године "студирања" постају нуклеарни физичари и на "конкурсу" расписаном за запошљавање у нуклеарки добијају посао. Шта мислите шта ће да се деси? Сијали би и ми и сви око нас ко мајмунска дупета после три месеца рада таквих стручњака.Еј бре, нуклеарка је за озбиљне и одговорне државе, каква смо ми и били до почетка деведесетих, а такође и Бугарска и Мађарска, које су то изградиле у старом систему, а не за банане каква смо сад. Па европска унија, коју ја, иначе не ценим ни мало, захтева гашење Козлодуја и Пакша у страху за сопствену безбедност, а бар је Мађарска за Србију држава са великим Д. размислите мало где живите и шта би могла бити последица оног шта желите.

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!

pre 6 godina

Cernobil je kolateralna steta. Nuklearne elektrane su donele mnogo vise dobiti nego sto mozemo da zamislimo. Trenutno su pokretacka snaga skoro svega. Dok ne bude izmisljen efikasniji nacin proizvodnje energije, one su glavne. Do tad imaju moj glas.

zjuuu

pre 6 godina

Evo, zamisljam da imamo nuklearku i da je njen direktor npr. sadasnji ministar Zoran Djordjevic. Ili mozda buduca ministarka Jelena Trivan. Mozda bi Aja Jung mogla da vodi jednu nuklearku. Ne, ne. Znam! Upravni odbor i direktorski kolegijum kojima predsedava doktor Nebojsa Stefanovic, a zamenik mu je Bata Gasic. E, tako.

Miljan

pre 6 godina

Taj moratorijum je cista glupost koja nas kosta jeftine struje i ogromnog potencijala za kogeneraciju i grejanje i Beograda i Novog Sada o istom trosku. Umesto toga poredimo se sa Nemcima koji se dve tehnoloske generacije ispred i kojima ne smeta da placaju 30 dinara kWh iz obnovljivih izvora. Posto sunce i vetar ne mozemo da priustimo a hidropotencijale smo manje vise iskoristili, przimo masivne kolicine uglja i sve to udisemo. Moratorijum treba ukinuti i pusti tender Francuzima i Rusima i ko nam da bolje uslove pustiti ih da naprave elektranu 4-e generacije i da nas vidi bog.

mild

pre 6 godina

S obzirom da imamo nuklearku u Bugarskoj nadomak nase granice i u Madjarskoj takodje blizu granice apsolutno je svejedno da li ce nuklearka biti sagradjena u Srbiji ili ne jer nam u slucaju neke ne daj boze havarije katastrofa ne gine.

Mz/x

pre 6 godina

Vlada bi odmah izdala saopštenje da nema opasnosti po gradjane Srbije.
(Japa, 8. mart 2018 20:12)

I podigli bi dozvoljeni maksimum radijacije :D

Bot na kvadrat

pre 6 godina

Nuklearne elektrane nisu u skladu sa nasim mentalitetom i radnim navikama tipa lako cemo i raznim skarabudzenjem umesto pravih i ozbiljnih popravki i odrzavanja,dakle nuklearna elektrana u Srbiji znaci havarija i katastrofa u najavi,nije to za nas.

sempervivum

pre 6 godina

Направиш нуклеарку, добро је платиш, запослиш Сега-Мега стручњаке и безбедан си...(?!) Онда ћушнеш отпад негде испод наших ногу... Узгред заједно са нашим отпадом депонујеш мало и страног (кад је бал нек је велики бал), о томе ћутиш (народ ионако ништа не разуме), узгред неки политичар узме дебеле паре.
Милина једна... Бог да нас види.

Raca

pre 6 godina

Dobro je da je neko iz struke,u ovom slučaju gospodin Plećaš,konačno ukazao na realnost i činjenice.
Strategija Srbije u pogledu nuklearne energije i izgradnje nuklearnih elektrana je besmislena i na duži rok samo nanosi štetu njenoj privredi i energetskoj stabilnosti.
Ta strategija je upravo obesmišljena činjenicom da u samom okruženju Srbije već postoji 18 nuklearnih elektrana.
Negativni efekat eventualne havarije na nekoj od njih bi bio poguban po Srbiju u ogromnoj meri.
Koliko je meni poznato,Hrvatska takođe planira izgradnju svoje nuklearne elektrane na obali Dunava uz samu granicu sa Srbijom.
U međuvremenu,Srbija se guši zagađenjem prouzrokovanim sagorevanjem fosilnih goriva u termoelektrananama.Takođe,uništava svoje male vodotokove i ekosisteme izgradnjom mini hidrocentrala,pod izgovorom stranih investicija.Povrh svega u pojedinim razdobljima i uvozi struju.
Ne tvrdim da Srbija trenutno ima finansijske snage da izgradi nuklearnu elektranu,ali zakon o zabrani izgradnje istih je nerazuman i neodrživ na duži rok.

Skeledžiaja sa Tise

pre 6 godina

Da li vi možete neku lepu vest da prensete, eto, taman sam malo oaldio od beogradsih izbora, iako nisam Beograđanin, a vi o nuklearkama?

Aleksandar

pre 6 godina

TENT je za sve svoje godine postojanja emitovao u prirodu više radijacije nego što je Černobiljska katastrofa. O ostalom zagađenju i da ne pričamo...

netko

pre 6 godina

Za vreme bombardovanja je baceno na Srbiju toliko nuklearnog otpada, da je Cernobil za nas vazdusna banja.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ls, 8. mart 2018 19:53)

ovo je teska glupost.
avion a10 je gadjao mete na kosovu, u okolini preseva i u crnoj gori.
na teritoriji srbije i vojvodine ni jedna takva granata nije pala.nijedan drugi avion nema municiju od osiromasenog uranujuma svom arsenalu.

nuklearke su prilicno sigurne i daju jeftinu struju ako ih uporedimo sa termoelektranama ili vetroparkovima. manimo se nemaca i njihovog pametovanja. ugasili nuklearke da bi povecali proizvodnju u termoelektranama na ugalj. a usput uvoze struju od francuza koji tu struju prave nuklearkama. a sa onom strujom od vetra i sunca mogu da se slikaju kad pande sneg i nema vetra.

problem sa nukl. je ljudski faktor. i cernobil je puko jer su se rusi pravili pametnu umesto da postuju procedure. bolje da nemamo nulklearke, sa ovim megatrend i slicnim nazovistrucnjacima i partijskim neznalicama sto se zaposljavaju na osnovu podobnosti ili partijske knjizice umesto znanja bila bi to prilicno opasna rabota.

Komentator

pre 6 godina

Dragi pametnjakovici koji mislite da je svejedno da li cemo izgraditi svoju: nije svejedno.

Osim opisanog katastrofalnog scenarija prisutan je jedan naizgled bezopasan, ali ipak vrlo tezak problem:
- sta sa otpadom?
- sta sa reaktorom kada mu istekne resurs posle 40 godina?

To je odgovor koji ni zapadna evropa jos nije dala. Uglavnom se svodi na izvoz otpada u siromasne zemlje.

Kome cemo mi da izvezemo otpad?

Капетан Немо

pre 6 godina

Bolje jedna nuklearna nego 10 termoelektrane.
(Abolirani, 08. mart 2018 20:00)

Слажем се. Чуо сам, наиме, да један нуклеарни реактор потроши око 2 (и словима: два) килограма нуклеарног горива за годину дана а произведе довољно електричне енергије за пола Србије. Нека ме демантује неко ко боље зна од мене. Притом количина нуклеарног отпада мери се десетинама или стотинама грама и то је једино што је забрињавајуће у смислу екологије и заштите околине и природе. Нуклеарни отпад се углавном укопава дубоко у земљу у посебним заштитним контенерима. Утицај на загађење од нуклеарних централа је вишеструко мањи него што је утицај од термо-централа на угаљ а количина произведене електричне енергије је вишеструко већа.
Европска Унија ће захтевати да се у Србији смањи количина електричне енергије добијене из термо-електрана и да ћемо, у одређеном временском року, за двадесет до тридесет година, неке термо-електране морати да угасимо.
Поред изузетно велике количине новца који је потребан да би се уопште кренуло у градњу нуклеарке, неколико милијарди долара, за Србију би претстављао проблем и високо стучна и добро плаћена радна снага која би радила у таквој електрани. Да ли ми уопште имамо такве стручњаке и ако их немамо где бисмо могли да их нађемо? Чак и стручњаци из области нуклеарне физике морали би да одлазе у иностранство да би прошли обуку за рад у нуклеарним централама. Можда би могли евентуално да запослимо странце.
Постоји још једна врло важна ствар када су у питању нуклеарне електране у Србији а то је - МОРАЛ! Објаснићу на случају нуклеарке у Фукушими у Јапану. Наиме, када се догодила хаварија због земљотреса и цунамија, нико од радника није одбио да обави врло тешке и по живот опасне послове да би се затворило цурење радиоактивног матерјала. Напротив, без речи су одлазли тамо где је радијација изузетно висока иако су знали да ће врло вероватно неки од њих умрети у релативно кратком року и у тешким мукама.
Немам ништа против нуклеарки, само, пре него што се упустимо у ту авантуру, морамо да погледамо једни друге у очи и да одговоримо на питање: да ли смо спремни, уколико је потребно, да се жртвујемо за Србију и њене грађане у случају евентуалне хаварије (које су иначе врло ретке)? Мислим да ми имамо такве људе али се бојим да је много више оних који би побегли из Србије главом без обзира!
Мораћемо добро да размислимо, а да се исплати - исплати се. Кажу да је најјефтинији киловат струје онај који је добијен из нуклеарне електране.
Ееееее, моја Србијо, међу нуклеаркама!!!

bljak

pre 6 godina

Za vreme bombardovanja je baceno na Srbiju toliko nuklearnog otpada, da je Cernobil za nas vazdusna banja.
(ls, 08. mart 2018 19:53)

Cista histericna neistina. A o "vazdusnoj banji Cernobil" mogu lepo da pricaju stanovnici severne Evrope. A mogli smo i mi da su vazdusne struje bile drugacije.

Kratak spoj

pre 6 godina

Bolje nuklearka nego termoelektrana koja nas polako ubija. Da li znate koliko stetnih materija sadrzi dim i pepeo iz termoelektrane? Pa pozeleli biste nuklearku u svom dvoristu...

Nemanja

pre 6 godina

@bbb
Ruski lobi ti ne daje da imas nuklearni reaktor?! Pa oni bi bili srecni da naprave dil.
Do 2025. Rusija ce napraviti 34 reaktora sirom sveta. Nategnite se pa platite Rusima da vam naprave neki. A prema strucnjacima ovde u komentarima nece vam biti problem da odrzavate novokupljeni reaktor. Jer sve znate... Kakvi ste napravili bi "Cernobilj 2".

Dr. Nebojša Sheldon

pre 6 godina

Za vreme bombardovanja je baceno na Srbiju toliko nuklearnog otpada, da je Cernobil za nas vazdusna banja.
(ls, 08. mart 2018 19:53)

Ajde malo da istražiš vrste zračenja i njihove domete prije nego li ovako lupetaš, od NATO bombardovanja stepen radijacije je približno jedako nula!

Lignjoslav Pipak

pre 6 godina

Pitanje za sve one koji trabunjaju kako su nuklearne elektrane super stvarčice: šta Srbija posle da radi sa nuklearnim otpadom, koji će da zrači još stotinama hiljada godina? Rusi su ogromne količine otpada pobacali u severozapadni Pacifik a zemlje zapadne Evrope su ga bacale u severoistočni Atlantik. Velike količine nuklernog otpada su bačene u okean kod obale Somalije jer je to država u rasulu i nikog nema da se pobuni. A mi ćemo verovatno nuklerni otpad da zakopamo negde u Srbiji ili da ga bacimo u Dunav ili ćemo ga možda lansirati na Mars?

Nemački pajser

pre 6 godina

Nuklearke jesu opasne. I pored svih bezbednosnih procedura, već dva (!) puta se u 30 godina dogodio meltdown. A to znači kontaminirana sredina za vjek vjekova. Jest praktično, ali opasno.

dusanmal

pre 6 godina

Clanak mesa loncice a i mnogi komentari isto...
Francuska ima 58 nuklearki na svojoj teritoriji. One zadovoljavaju 75% energetske potrosnje. Dal' Francuzi padaju ko muve od zracenja i nesreca?
Francuzi takodje imaju naucan pristup nuklearnom otpadu-imaju nekoliko reaktora koji vecinu toga trose za jos vise energije, naravno neki otpad ostane, no manje.
Drugo, nisu u pitanju "generacije" nuklearki vec koreniti principi njihovog inzinjerstva. Vecina reaktora na Zapadu iznice iz modifikacija reaktora za podmornice. Jedan od razloga za njihov dizajn sa sigurnoscu u prvom planu, dodati na to razvijena drustva sa pritiskom na sigurnost takvih objekata od strane gradjanstva. Vecina reaktora koji su Sovjetskog/Ruskog porekla iznicu iz dizajna za proizvodnju materijala za nuklearno oruzje. Da,ni Rusi nisu bili ludi da ih prave putpuno bez bezbednosti no glavni cilj je bila proizvodnja materijala, pa energije, pa tek onda sigurnost. Dodati tome drustvo sa kontrolom sa vrhuske te korupciju i nesposobne za "volanom"-i eto Cernobila.
Nuklearke (najvecim delom) nisu opasnost, mnogo veca opasnost za covecanstvo su poludeli ekolozi koji ne bi energiju ni iz kog izvora. Mozda hoce da se vratimo na drvece. No i to je "prljavo".

Powerslave

pre 6 godina

Ne bih se uopšte plašio nuklearne elektrane u Srbiji zbog nekog zračenja. One su danas sigurne, eto, i mnoge bogatije države imaju gomilu NE pa im se ne dešavaju katastrofe. Koliko ih se uopšte i desilo na celom svetu? To je nešto kao nesreće kod aviona, jesu katastrofalne kad se dogode, ali se događaju izuzetno retko da se to ne može porediti sa drugim vidovima prevoza.

Ono što me brine jesu naši stručnjaci koji bi radili tamo. Imamo li mi uopšte kadar koji bi bio dovoljno sposoban da upravlja time? Da li nam je ostalo dovoljno inženjera? Da li smo ih ikada imali u tom broju?
Da li bi kadar zapošljen preko partije, a pritom potpuno nestručan za takvu vrstu posla, radio u NE i zašto da? Šta sa otpadom?

Previše je to pitanja, nismo mi dovoljno ozbiljna država za nešto takvo. Bugare, Hrvate i Mađare EU može da drži pod kontrolom, mi smo raspuštena banda bez kormilara.

Stojadin

pre 6 godina

Lepo pricate,ali zaboraviste jednu vaznu stvar....
Gde ce te staviti odpad??? Imam predlog...
Kad Bg dobije metro u tunele od istog. Svakako se nece videti....

AR

pre 6 godina

Da je bilo pameti kad su ugovarali poklanjanje NIS-a za Južni tok, da stave klauzulu: "Ako Južni tok ne bude izgrađen vi (Rusi) ćete nama besplatno da izgradite jednu nuklearku i da obezbedite gorivo i odlaganje otpada".

Гледам Капу Ћеда Свога

pre 6 godina

Pa to vam je isto ko da kazete da nas meteor moze strefiti. Kakvog mi imamo uticaja na energetiku zemalja u okruzenju. Jos od doba Broza i otvaranja NE Krsko, mnogi od nas su zivote proveli pod tom nekom pretnjom, pa se nismo obazirali. Cemu brinuti o necemu na sta ne mozes uticati. Licno vise volim klasicne izvore energije jer se inace time i bavim, ali bez obzira na to, necu se potresati oko necega na sta nikako ne mogu uticati. Nadam se samo da oni brinu o svojoj djeci ko i mi o nasoj, pa se valjda kakva katastrofa nece desiti. Ma nasa drzava nije u stanju ni sopstvenu energetiku da vodi, ajd sad jos da brinemo o sirem i uzem okruzenju dok se reni bunari na Savi raspadaju

das ist das

pre 6 godina

Sunce obasjava planetu 20.000 x vecom snagom nego što je ukupna snaga svih izvora energije koje su ljudi napravili (elektrane, toplane, energane, rafinerije...). Solarne elektrane (SE) su svakim danom sve jeftinije i već sutra će njihov kWh biti isplativiji od kWh iz termoelektrane. TE više neće biti građene. To je budućnost elektroprivrede.

Donglai Pei

pre 6 godina

Pa mi jos uvek nismo u stanju da resimo problem postojeceg radioaktivnog otpada i kontaminiranosti objekata u JP "Nuklearni objekti Srbije", tako da nam sigurno nije potreban novi otpad od nuklearne elektrane.

Oliver

pre 6 godina

Madjarska i bugarska nuklearna elektrana su maltene na granici sa Srbijom.Hrvati najavljuju nuklearku na Dunavu,maltene ispred naseg nosa i mi to ne mozemo da sprecimo.Jedino pametno sto mozemo da ucinimo jeste da i mi napravimo nuklearku.Kad imamo rizik,bar da imamo i korist.Ovako imamo samo rizik.Naravno nasu nuklearku bismo izgradili na nekoj granici prema nekoj susednoj zemlji,isto kao sto rade i oni.Ne bismo sigurno pored Beograda.

Stefan

pre 6 godina

lobisti žele na mala vrata da nam nature nuklearku ... neka hvala ali u našem dvorištu ne .. razvijajte solarnu energiju mućnite malo glavama i odrešite kesu .. ako se neka havarija i desi, ipak je to na 400-600km daleko ..desila se i u Černobilu i u Japanu ali najviše su nastradali oni u njihovoj blizini ..ovi na 500km nisu ni osetili .. napredna led tehnologija i slične omogućavaju manju potrošnju el energije ..radite na tome ... ma neću nuklearku ćao zdravo bre

Černobiljska molitva

pre 6 godina

Molim Vas pročitajte roman "Černobiljska molitva" Svetlane Aleksandrovne Aleksijevič. Topla preporuka. (U pitanju je dobitnica Nobelove nagrade za književnost). Delo je ostavilo utisak na mene.

Miki

pre 6 godina

Što se tiče Černobilja, nije bio u pitanju kvar već su se u nuklearnoj elektrani vršili eksperimenti koji su predviđeni samo za laboratorijske uslove. Kada je ekpseriment izmakao kontroli onda nije odradio sistem za smirivanje reakcije, ali prvenstveni razlog katastrofe je eksperimentisanje.

Mehmed Pasa

pre 6 godina

Da je bilo pameti kad su ugovarali poklanjanje NIS-a za Južni tok, da stave klauzulu: "Ako Južni tok ne bude izgrađen vi (Rusi) ćete nama besplatno da izgradite jednu nuklearku i da obezbedite gorivo i odlaganje otpada".
(AR, 8. mart 2018 22:00)

I plus da preuzmu sav NIS-ov dug od preko milijardu ipo evra koji su politicari napravili od 2000god pa do prodaja Rusima, jel tako? Nema sta pametno, stvarno mislis da bi pristali tako nesto? Sto nisu kupili Englezi ili Nemci ako nesto vredi NIS pored enormnog duga? Zato su politicari prodali Rusima jer njima lakse zamoliti da ne pricaju koliki je NIS-ov dug pre nego sto su preuzeli. I koliko su masne provizije i bonuse uzimali clanovi UO u NIS. Shvatite vec jednom nisu prodali tako jeftino, i treba da budemo sretni je neko kupio inace bi dozivela sudbinu kao Zelezara,natezali bi se 20 godina oko NIS-a.

Dragoljub

pre 6 godina

Ne znam zasto se toliko potresate oko otpada kada bismo ga najverovatnije izvozili u Rusiju (kao sto smo to uradili sa materijalom iz Vince). Ne bi nam Ameri dozvolili da nesto zabrljamo pa da ga se dokopaju teroristi.
PS. Francuzi svoj otpad izvoze u Nemacku koji imaju skladiste u Gorlebenu.

Adriano_Galliani

pre 6 godina

размислите мало где живите и шта би могла бити последица оног шта желите.
(Штилцована катаболцна, 08. mart 2018 21:31)


Za te kadrove se izmisljaju radna mesta, naravno da im se ne poverava nista iole ozbiljno a sigurno ne nuklearka. Pa ne bi oni sve to radili da bi dobili klasican posao, vec da nista ne bi radili.

cobo

pre 6 godina

Ni jednom gradjaninu neke zemlje koji je morao napustiti svoj zavicaj radi havarije u nekoj NE ne bi dao ni minutu azila u Srbiji! Zato nek se bore sada protiv te najvece opasnosti po covecanstvo,dok nije kasno !

Nolan Smith

pre 6 godina

@ Ne bih se uopšte plašio nuklearne elektrane u Srbiji zbog nekog zračenja. One su danas sigurne, eto, i mnoge bogatije države imaju gomilu NE pa im se ne dešavaju katastrofe. Koliko ih se uopšte i desilo na celom svetu? To je nešto kao nesreće kod aviona, jesu katastrofalne kad se dogode, ali se događaju izuzetno retko da se to ne može porediti sa drugim vidovima prevoza.Ono što me brine jesu naši stručnjaci koji bi radili tamo. Imamo li mi uopšte kadar koji bi bio dovoljno sposoban da upravlja time? Da li nam je ostalo dovoljno inženjera? Da li smo ih ikada imali u tom broju? Da li bi kadar zapošljen preko partije, a pritom potpuno nestručan za takvu vrstu posla, radio u NE i zašto da? Šta sa otpadom?Previše je to pitanja, nismo mi dovoljno ozbiljna država za nešto takvo. Bugare, Hrvate i Mađare EU može da drži pod kontrolom, mi smo raspuštena banda bez kormilara.
(Powerslave, 08. mart 2018 23:47)
Nemamo inženjere i praksu kažem iz prvog lica.

tika

pre 6 godina

Drzava koja Maju Gojkovic postavi za predsednicu Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije bi verovatno Marjana Risticevica ili Vulina stavila za direktora nuklearne elektrane. Bolje da se drzimo uglja, sudeci po kolubari i to je kompleksan proces za nas.

Srrrrrrrrrrrdjan

pre 6 godina

Sve dok je Maja Gojkovic predsednik upravnog odbora agencije za nuklearnu sigurnost Srbije - ja mirno spavam. Vulin vojska, doktor policija, Maja za nuklearnu bezbednost....Jos da Zika Obretkovic preuzme odbor za zastitu od vanzemaljaca, pa da se kompletiramo.

Сканклија

pre 6 godina

Нуклеарна електрана у Србији, шеф Бата Гашић или Маја Гојковић. Након велике хаварије, нико од њих није смењен, је је истрага која је отворена 6 месеци касније утврдила да су радници имали по 1.6 промила алкохола у крви.

Branko32

pre 6 godina

Zivim kilometar od nuklearne elektrane vec 32 godine i nikada se nisam uplasio ni za momenat. A ne bi samo srbija imala problem vec svi.

milojko

pre 6 godina

@ Stefan
Černobiljsku katastrofu nismo ni osetili?! Ne znam kad ste rođeni ali bez obzira na to, osetićete je. Jer je cela Evropa tada bila zasuta radioaktivnim pepelom pa recimo Danska ima procent pojave kancera veći nego Srbija a niko je nije bombardovao.

Pera

pre 6 godina

U Cernobilju se Rusi nisu pravili pametni, kao sto neko rece, niti su pravili laboratorijske pokuse. Radili su redovna testiranja raznih sistema. Problem je nastao jer nije postojao bezbednosni sistem (osoba) koji bi odobravao testiranja i tako imao u vidu da ne dodje do kolizije dva testa. Upravo to se je desilo. Dok je jedan radnik uvlacio i izvlacio uranijumske sipke, drugi je testirao sistem za hladjenje reaktora i zatvarao dotok vode. Jedan za drugog nisu znali i to je doveli do katastrofe. U Fukusimi je doslo do pada napajanja sistema za hladjenje nakon razornog zemljotresa sto je dovelo do katastrofe.

Goxy

pre 6 godina

Prica se da je brana Stubo-Rovni kod Valjeva dizajnirana za hladjenje rektora male nuklearne centrale vodom sa vestackog jezera. Ovaj clanak me samo jos vise ubedjuje da je to istina.

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!

pre 6 godina

Cernobil je kolateralna steta. Nuklearne elektrane su donele mnogo vise dobiti nego sto mozemo da zamislimo. Trenutno su pokretacka snaga skoro svega. Dok ne bude izmisljen efikasniji nacin proizvodnje energije, one su glavne. Do tad imaju moj glas.

cobo

pre 6 godina

Ni jednom gradjaninu neke zemlje koji je morao napustiti svoj zavicaj radi havarije u nekoj NE ne bi dao ni minutu azila u Srbiji! Zato nek se bore sada protiv te najvece opasnosti po covecanstvo,dok nije kasno !

Dr. Nebojša Sheldon

pre 6 godina

Za vreme bombardovanja je baceno na Srbiju toliko nuklearnog otpada, da je Cernobil za nas vazdusna banja.
(ls, 08. mart 2018 19:53)

Ajde malo da istražiš vrste zračenja i njihove domete prije nego li ovako lupetaš, od NATO bombardovanja stepen radijacije je približno jedako nula!

Miljan

pre 6 godina

Taj moratorijum je cista glupost koja nas kosta jeftine struje i ogromnog potencijala za kogeneraciju i grejanje i Beograda i Novog Sada o istom trosku. Umesto toga poredimo se sa Nemcima koji se dve tehnoloske generacije ispred i kojima ne smeta da placaju 30 dinara kWh iz obnovljivih izvora. Posto sunce i vetar ne mozemo da priustimo a hidropotencijale smo manje vise iskoristili, przimo masivne kolicine uglja i sve to udisemo. Moratorijum treba ukinuti i pusti tender Francuzima i Rusima i ko nam da bolje uslove pustiti ih da naprave elektranu 4-e generacije i da nas vidi bog.

Stefan

pre 6 godina

lobisti žele na mala vrata da nam nature nuklearku ... neka hvala ali u našem dvorištu ne .. razvijajte solarnu energiju mućnite malo glavama i odrešite kesu .. ako se neka havarija i desi, ipak je to na 400-600km daleko ..desila se i u Černobilu i u Japanu ali najviše su nastradali oni u njihovoj blizini ..ovi na 500km nisu ni osetili .. napredna led tehnologija i slične omogućavaju manju potrošnju el energije ..radite na tome ... ma neću nuklearku ćao zdravo bre

Mehmed Pasa

pre 6 godina

Da je bilo pameti kad su ugovarali poklanjanje NIS-a za Južni tok, da stave klauzulu: "Ako Južni tok ne bude izgrađen vi (Rusi) ćete nama besplatno da izgradite jednu nuklearku i da obezbedite gorivo i odlaganje otpada".
(AR, 8. mart 2018 22:00)

I plus da preuzmu sav NIS-ov dug od preko milijardu ipo evra koji su politicari napravili od 2000god pa do prodaja Rusima, jel tako? Nema sta pametno, stvarno mislis da bi pristali tako nesto? Sto nisu kupili Englezi ili Nemci ako nesto vredi NIS pored enormnog duga? Zato su politicari prodali Rusima jer njima lakse zamoliti da ne pricaju koliki je NIS-ov dug pre nego sto su preuzeli. I koliko su masne provizije i bonuse uzimali clanovi UO u NIS. Shvatite vec jednom nisu prodali tako jeftino, i treba da budemo sretni je neko kupio inace bi dozivela sudbinu kao Zelezara,natezali bi se 20 godina oko NIS-a.

dusanmal

pre 6 godina

Clanak mesa loncice a i mnogi komentari isto...
Francuska ima 58 nuklearki na svojoj teritoriji. One zadovoljavaju 75% energetske potrosnje. Dal' Francuzi padaju ko muve od zracenja i nesreca?
Francuzi takodje imaju naucan pristup nuklearnom otpadu-imaju nekoliko reaktora koji vecinu toga trose za jos vise energije, naravno neki otpad ostane, no manje.
Drugo, nisu u pitanju "generacije" nuklearki vec koreniti principi njihovog inzinjerstva. Vecina reaktora na Zapadu iznice iz modifikacija reaktora za podmornice. Jedan od razloga za njihov dizajn sa sigurnoscu u prvom planu, dodati na to razvijena drustva sa pritiskom na sigurnost takvih objekata od strane gradjanstva. Vecina reaktora koji su Sovjetskog/Ruskog porekla iznicu iz dizajna za proizvodnju materijala za nuklearno oruzje. Da,ni Rusi nisu bili ludi da ih prave putpuno bez bezbednosti no glavni cilj je bila proizvodnja materijala, pa energije, pa tek onda sigurnost. Dodati tome drustvo sa kontrolom sa vrhuske te korupciju i nesposobne za "volanom"-i eto Cernobila.
Nuklearke (najvecim delom) nisu opasnost, mnogo veca opasnost za covecanstvo su poludeli ekolozi koji ne bi energiju ni iz kog izvora. Mozda hoce da se vratimo na drvece. No i to je "prljavo".

Oliver

pre 6 godina

Madjarska i bugarska nuklearna elektrana su maltene na granici sa Srbijom.Hrvati najavljuju nuklearku na Dunavu,maltene ispred naseg nosa i mi to ne mozemo da sprecimo.Jedino pametno sto mozemo da ucinimo jeste da i mi napravimo nuklearku.Kad imamo rizik,bar da imamo i korist.Ovako imamo samo rizik.Naravno nasu nuklearku bismo izgradili na nekoj granici prema nekoj susednoj zemlji,isto kao sto rade i oni.Ne bismo sigurno pored Beograda.

Raca

pre 6 godina

Dobro je da je neko iz struke,u ovom slučaju gospodin Plećaš,konačno ukazao na realnost i činjenice.
Strategija Srbije u pogledu nuklearne energije i izgradnje nuklearnih elektrana je besmislena i na duži rok samo nanosi štetu njenoj privredi i energetskoj stabilnosti.
Ta strategija je upravo obesmišljena činjenicom da u samom okruženju Srbije već postoji 18 nuklearnih elektrana.
Negativni efekat eventualne havarije na nekoj od njih bi bio poguban po Srbiju u ogromnoj meri.
Koliko je meni poznato,Hrvatska takođe planira izgradnju svoje nuklearne elektrane na obali Dunava uz samu granicu sa Srbijom.
U međuvremenu,Srbija se guši zagađenjem prouzrokovanim sagorevanjem fosilnih goriva u termoelektrananama.Takođe,uništava svoje male vodotokove i ekosisteme izgradnjom mini hidrocentrala,pod izgovorom stranih investicija.Povrh svega u pojedinim razdobljima i uvozi struju.
Ne tvrdim da Srbija trenutno ima finansijske snage da izgradi nuklearnu elektranu,ali zakon o zabrani izgradnje istih je nerazuman i neodrživ na duži rok.

Nolan Smith

pre 6 godina

Nuklearke su besplatna energija i ko ih ima profitira kao društvo i ima veći standard ali kakvo nam je masinsko odrzavanje i svest o održavanju ugrozili bi smo pola Evrope.

AR

pre 6 godina

Da je bilo pameti kad su ugovarali poklanjanje NIS-a za Južni tok, da stave klauzulu: "Ako Južni tok ne bude izgrađen vi (Rusi) ćete nama besplatno da izgradite jednu nuklearku i da obezbedite gorivo i odlaganje otpada".

Капетан Немо

pre 6 godina

Bolje jedna nuklearna nego 10 termoelektrane.
(Abolirani, 08. mart 2018 20:00)

Слажем се. Чуо сам, наиме, да један нуклеарни реактор потроши око 2 (и словима: два) килограма нуклеарног горива за годину дана а произведе довољно електричне енергије за пола Србије. Нека ме демантује неко ко боље зна од мене. Притом количина нуклеарног отпада мери се десетинама или стотинама грама и то је једино што је забрињавајуће у смислу екологије и заштите околине и природе. Нуклеарни отпад се углавном укопава дубоко у земљу у посебним заштитним контенерима. Утицај на загађење од нуклеарних централа је вишеструко мањи него што је утицај од термо-централа на угаљ а количина произведене електричне енергије је вишеструко већа.
Европска Унија ће захтевати да се у Србији смањи количина електричне енергије добијене из термо-електрана и да ћемо, у одређеном временском року, за двадесет до тридесет година, неке термо-електране морати да угасимо.
Поред изузетно велике количине новца који је потребан да би се уопште кренуло у градњу нуклеарке, неколико милијарди долара, за Србију би претстављао проблем и високо стучна и добро плаћена радна снага која би радила у таквој електрани. Да ли ми уопште имамо такве стручњаке и ако их немамо где бисмо могли да их нађемо? Чак и стручњаци из области нуклеарне физике морали би да одлазе у иностранство да би прошли обуку за рад у нуклеарним централама. Можда би могли евентуално да запослимо странце.
Постоји још једна врло важна ствар када су у питању нуклеарне електране у Србији а то је - МОРАЛ! Објаснићу на случају нуклеарке у Фукушими у Јапану. Наиме, када се догодила хаварија због земљотреса и цунамија, нико од радника није одбио да обави врло тешке и по живот опасне послове да би се затворило цурење радиоактивног матерјала. Напротив, без речи су одлазли тамо где је радијација изузетно висока иако су знали да ће врло вероватно неки од њих умрети у релативно кратком року и у тешким мукама.
Немам ништа против нуклеарки, само, пре него што се упустимо у ту авантуру, морамо да погледамо једни друге у очи и да одговоримо на питање: да ли смо спремни, уколико је потребно, да се жртвујемо за Србију и њене грађане у случају евентуалне хаварије (које су иначе врло ретке)? Мислим да ми имамо такве људе али се бојим да је много више оних који би побегли из Србије главом без обзира!
Мораћемо добро да размислимо, а да се исплати - исплати се. Кажу да је најјефтинији киловат струје онај који је добијен из нуклеарне електране.
Ееееее, моја Србијо, међу нуклеаркама!!!

bljak

pre 6 godina

Za vreme bombardovanja je baceno na Srbiju toliko nuklearnog otpada, da je Cernobil za nas vazdusna banja.
(ls, 08. mart 2018 19:53)

Cista histericna neistina. A o "vazdusnoj banji Cernobil" mogu lepo da pricaju stanovnici severne Evrope. A mogli smo i mi da su vazdusne struje bile drugacije.

Aleksandar

pre 6 godina

TENT je za sve svoje godine postojanja emitovao u prirodu više radijacije nego što je Černobiljska katastrofa. O ostalom zagađenju i da ne pričamo...

Nemački pajser

pre 6 godina

Nuklearke jesu opasne. I pored svih bezbednosnih procedura, već dva (!) puta se u 30 godina dogodio meltdown. A to znači kontaminirana sredina za vjek vjekova. Jest praktično, ali opasno.

mild

pre 6 godina

S obzirom da imamo nuklearku u Bugarskoj nadomak nase granice i u Madjarskoj takodje blizu granice apsolutno je svejedno da li ce nuklearka biti sagradjena u Srbiji ili ne jer nam u slucaju neke ne daj boze havarije katastrofa ne gine.

Černobiljska molitva

pre 6 godina

Molim Vas pročitajte roman "Černobiljska molitva" Svetlane Aleksandrovne Aleksijevič. Topla preporuka. (U pitanju je dobitnica Nobelove nagrade za književnost). Delo je ostavilo utisak na mene.

Штилцована катаболцна

pre 6 godina

Нисам против нуклеарне енергије али.. Питање за све вас који се залажете да Србија изгради нуклеарну електрану:" Шта мислите ко ће бити запослен у тој електрани"? У овој земљи сва запошљавања у јавном сектору иду преко партијско - рођачко - кумовске линије. Србија најави изградњу нуклеарну електрану. Аутоматски Сингидудук, Мегаблеја и сличне "образовне" установе отварају "катедру" за нуклеарну физику и уписују прву генерацију будућих српских нуклеарних физичара. Дакле, татини и мамини синови, неспособни за било шта, који спавају до подне, са партијском књижицом у џепу или рођаком (кумом, пријатељем, додати по жељи) на неком положају, после четири године "студирања" постају нуклеарни физичари и на "конкурсу" расписаном за запошљавање у нуклеарки добијају посао. Шта мислите шта ће да се деси? Сијали би и ми и сви око нас ко мајмунска дупета после три месеца рада таквих стручњака.Еј бре, нуклеарка је за озбиљне и одговорне државе, каква смо ми и били до почетка деведесетих, а такође и Бугарска и Мађарска, које су то изградиле у старом систему, а не за банане каква смо сад. Па европска унија, коју ја, иначе не ценим ни мало, захтева гашење Козлодуја и Пакша у страху за сопствену безбедност, а бар је Мађарска за Србију држава са великим Д. размислите мало где живите и шта би могла бити последица оног шта желите.

Kratak spoj

pre 6 godina

Bolje nuklearka nego termoelektrana koja nas polako ubija. Da li znate koliko stetnih materija sadrzi dim i pepeo iz termoelektrane? Pa pozeleli biste nuklearku u svom dvoristu...

Lignjoslav Pipak

pre 6 godina

Pitanje za sve one koji trabunjaju kako su nuklearne elektrane super stvarčice: šta Srbija posle da radi sa nuklearnim otpadom, koji će da zrači još stotinama hiljada godina? Rusi su ogromne količine otpada pobacali u severozapadni Pacifik a zemlje zapadne Evrope su ga bacale u severoistočni Atlantik. Velike količine nuklernog otpada su bačene u okean kod obale Somalije jer je to država u rasulu i nikog nema da se pobuni. A mi ćemo verovatno nuklerni otpad da zakopamo negde u Srbiji ili da ga bacimo u Dunav ili ćemo ga možda lansirati na Mars?

das ist das

pre 6 godina

Sunce obasjava planetu 20.000 x vecom snagom nego što je ukupna snaga svih izvora energije koje su ljudi napravili (elektrane, toplane, energane, rafinerije...). Solarne elektrane (SE) su svakim danom sve jeftinije i već sutra će njihov kWh biti isplativiji od kWh iz termoelektrane. TE više neće biti građene. To je budućnost elektroprivrede.

netko

pre 6 godina

Za vreme bombardovanja je baceno na Srbiju toliko nuklearnog otpada, da je Cernobil za nas vazdusna banja.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ls, 8. mart 2018 19:53)

ovo je teska glupost.
avion a10 je gadjao mete na kosovu, u okolini preseva i u crnoj gori.
na teritoriji srbije i vojvodine ni jedna takva granata nije pala.nijedan drugi avion nema municiju od osiromasenog uranujuma svom arsenalu.

nuklearke su prilicno sigurne i daju jeftinu struju ako ih uporedimo sa termoelektranama ili vetroparkovima. manimo se nemaca i njihovog pametovanja. ugasili nuklearke da bi povecali proizvodnju u termoelektranama na ugalj. a usput uvoze struju od francuza koji tu struju prave nuklearkama. a sa onom strujom od vetra i sunca mogu da se slikaju kad pande sneg i nema vetra.

problem sa nukl. je ljudski faktor. i cernobil je puko jer su se rusi pravili pametnu umesto da postuju procedure. bolje da nemamo nulklearke, sa ovim megatrend i slicnim nazovistrucnjacima i partijskim neznalicama sto se zaposljavaju na osnovu podobnosti ili partijske knjizice umesto znanja bila bi to prilicno opasna rabota.

Komentator

pre 6 godina

Dragi pametnjakovici koji mislite da je svejedno da li cemo izgraditi svoju: nije svejedno.

Osim opisanog katastrofalnog scenarija prisutan je jedan naizgled bezopasan, ali ipak vrlo tezak problem:
- sta sa otpadom?
- sta sa reaktorom kada mu istekne resurs posle 40 godina?

To je odgovor koji ni zapadna evropa jos nije dala. Uglavnom se svodi na izvoz otpada u siromasne zemlje.

Kome cemo mi da izvezemo otpad?

Stojadin

pre 6 godina

Lepo pricate,ali zaboraviste jednu vaznu stvar....
Gde ce te staviti odpad??? Imam predlog...
Kad Bg dobije metro u tunele od istog. Svakako se nece videti....

Skeledžiaja sa Tise

pre 6 godina

Da li vi možete neku lepu vest da prensete, eto, taman sam malo oaldio od beogradsih izbora, iako nisam Beograđanin, a vi o nuklearkama?

Bot na kvadrat

pre 6 godina

Nuklearne elektrane nisu u skladu sa nasim mentalitetom i radnim navikama tipa lako cemo i raznim skarabudzenjem umesto pravih i ozbiljnih popravki i odrzavanja,dakle nuklearna elektrana u Srbiji znaci havarija i katastrofa u najavi,nije to za nas.

Miki

pre 6 godina

Što se tiče Černobilja, nije bio u pitanju kvar već su se u nuklearnoj elektrani vršili eksperimenti koji su predviđeni samo za laboratorijske uslove. Kada je ekpseriment izmakao kontroli onda nije odradio sistem za smirivanje reakcije, ali prvenstveni razlog katastrofe je eksperimentisanje.

Nemanja

pre 6 godina

@bbb
Ruski lobi ti ne daje da imas nuklearni reaktor?! Pa oni bi bili srecni da naprave dil.
Do 2025. Rusija ce napraviti 34 reaktora sirom sveta. Nategnite se pa platite Rusima da vam naprave neki. A prema strucnjacima ovde u komentarima nece vam biti problem da odrzavate novokupljeni reaktor. Jer sve znate... Kakvi ste napravili bi "Cernobilj 2".

Powerslave

pre 6 godina

Ne bih se uopšte plašio nuklearne elektrane u Srbiji zbog nekog zračenja. One su danas sigurne, eto, i mnoge bogatije države imaju gomilu NE pa im se ne dešavaju katastrofe. Koliko ih se uopšte i desilo na celom svetu? To je nešto kao nesreće kod aviona, jesu katastrofalne kad se dogode, ali se događaju izuzetno retko da se to ne može porediti sa drugim vidovima prevoza.

Ono što me brine jesu naši stručnjaci koji bi radili tamo. Imamo li mi uopšte kadar koji bi bio dovoljno sposoban da upravlja time? Da li nam je ostalo dovoljno inženjera? Da li smo ih ikada imali u tom broju?
Da li bi kadar zapošljen preko partije, a pritom potpuno nestručan za takvu vrstu posla, radio u NE i zašto da? Šta sa otpadom?

Previše je to pitanja, nismo mi dovoljno ozbiljna država za nešto takvo. Bugare, Hrvate i Mađare EU može da drži pod kontrolom, mi smo raspuštena banda bez kormilara.

zjuuu

pre 6 godina

Evo, zamisljam da imamo nuklearku i da je njen direktor npr. sadasnji ministar Zoran Djordjevic. Ili mozda buduca ministarka Jelena Trivan. Mozda bi Aja Jung mogla da vodi jednu nuklearku. Ne, ne. Znam! Upravni odbor i direktorski kolegijum kojima predsedava doktor Nebojsa Stefanovic, a zamenik mu je Bata Gasic. E, tako.

Dragoljub

pre 6 godina

Ne znam zasto se toliko potresate oko otpada kada bismo ga najverovatnije izvozili u Rusiju (kao sto smo to uradili sa materijalom iz Vince). Ne bi nam Ameri dozvolili da nesto zabrljamo pa da ga se dokopaju teroristi.
PS. Francuzi svoj otpad izvoze u Nemacku koji imaju skladiste u Gorlebenu.

Гледам Капу Ћеда Свога

pre 6 godina

Pa to vam je isto ko da kazete da nas meteor moze strefiti. Kakvog mi imamo uticaja na energetiku zemalja u okruzenju. Jos od doba Broza i otvaranja NE Krsko, mnogi od nas su zivote proveli pod tom nekom pretnjom, pa se nismo obazirali. Cemu brinuti o necemu na sta ne mozes uticati. Licno vise volim klasicne izvore energije jer se inace time i bavim, ali bez obzira na to, necu se potresati oko necega na sta nikako ne mogu uticati. Nadam se samo da oni brinu o svojoj djeci ko i mi o nasoj, pa se valjda kakva katastrofa nece desiti. Ma nasa drzava nije u stanju ni sopstvenu energetiku da vodi, ajd sad jos da brinemo o sirem i uzem okruzenju dok se reni bunari na Savi raspadaju

Mz/x

pre 6 godina

Vlada bi odmah izdala saopštenje da nema opasnosti po gradjane Srbije.
(Japa, 8. mart 2018 20:12)

I podigli bi dozvoljeni maksimum radijacije :D

Branko32

pre 6 godina

Zivim kilometar od nuklearne elektrane vec 32 godine i nikada se nisam uplasio ni za momenat. A ne bi samo srbija imala problem vec svi.

sempervivum

pre 6 godina

Направиш нуклеарку, добро је платиш, запослиш Сега-Мега стручњаке и безбедан си...(?!) Онда ћушнеш отпад негде испод наших ногу... Узгред заједно са нашим отпадом депонујеш мало и страног (кад је бал нек је велики бал), о томе ћутиш (народ ионако ништа не разуме), узгред неки политичар узме дебеле паре.
Милина једна... Бог да нас види.

Donglai Pei

pre 6 godina

Pa mi jos uvek nismo u stanju da resimo problem postojeceg radioaktivnog otpada i kontaminiranosti objekata u JP "Nuklearni objekti Srbije", tako da nam sigurno nije potreban novi otpad od nuklearne elektrane.

Adriano_Galliani

pre 6 godina

размислите мало где живите и шта би могла бити последица оног шта желите.
(Штилцована катаболцна, 08. mart 2018 21:31)


Za te kadrove se izmisljaju radna mesta, naravno da im se ne poverava nista iole ozbiljno a sigurno ne nuklearka. Pa ne bi oni sve to radili da bi dobili klasican posao, vec da nista ne bi radili.

Pera

pre 6 godina

U Cernobilju se Rusi nisu pravili pametni, kao sto neko rece, niti su pravili laboratorijske pokuse. Radili su redovna testiranja raznih sistema. Problem je nastao jer nije postojao bezbednosni sistem (osoba) koji bi odobravao testiranja i tako imao u vidu da ne dodje do kolizije dva testa. Upravo to se je desilo. Dok je jedan radnik uvlacio i izvlacio uranijumske sipke, drugi je testirao sistem za hladjenje reaktora i zatvarao dotok vode. Jedan za drugog nisu znali i to je doveli do katastrofe. U Fukusimi je doslo do pada napajanja sistema za hladjenje nakon razornog zemljotresa sto je dovelo do katastrofe.

milojko

pre 6 godina

@ Stefan
Černobiljsku katastrofu nismo ni osetili?! Ne znam kad ste rođeni ali bez obzira na to, osetićete je. Jer je cela Evropa tada bila zasuta radioaktivnim pepelom pa recimo Danska ima procent pojave kancera veći nego Srbija a niko je nije bombardovao.

Nolan Smith

pre 6 godina

@ Ne bih se uopšte plašio nuklearne elektrane u Srbiji zbog nekog zračenja. One su danas sigurne, eto, i mnoge bogatije države imaju gomilu NE pa im se ne dešavaju katastrofe. Koliko ih se uopšte i desilo na celom svetu? To je nešto kao nesreće kod aviona, jesu katastrofalne kad se dogode, ali se događaju izuzetno retko da se to ne može porediti sa drugim vidovima prevoza.Ono što me brine jesu naši stručnjaci koji bi radili tamo. Imamo li mi uopšte kadar koji bi bio dovoljno sposoban da upravlja time? Da li nam je ostalo dovoljno inženjera? Da li smo ih ikada imali u tom broju? Da li bi kadar zapošljen preko partije, a pritom potpuno nestručan za takvu vrstu posla, radio u NE i zašto da? Šta sa otpadom?Previše je to pitanja, nismo mi dovoljno ozbiljna država za nešto takvo. Bugare, Hrvate i Mađare EU može da drži pod kontrolom, mi smo raspuštena banda bez kormilara.
(Powerslave, 08. mart 2018 23:47)
Nemamo inženjere i praksu kažem iz prvog lica.

Сканклија

pre 6 godina

Нуклеарна електрана у Србији, шеф Бата Гашић или Маја Гојковић. Након велике хаварије, нико од њих није смењен, је је истрага која је отворена 6 месеци касније утврдила да су радници имали по 1.6 промила алкохола у крви.

Goxy

pre 6 godina

Prica se da je brana Stubo-Rovni kod Valjeva dizajnirana za hladjenje rektora male nuklearne centrale vodom sa vestackog jezera. Ovaj clanak me samo jos vise ubedjuje da je to istina.

Srrrrrrrrrrrdjan

pre 6 godina

Sve dok je Maja Gojkovic predsednik upravnog odbora agencije za nuklearnu sigurnost Srbije - ja mirno spavam. Vulin vojska, doktor policija, Maja za nuklearnu bezbednost....Jos da Zika Obretkovic preuzme odbor za zastitu od vanzemaljaca, pa da se kompletiramo.

tika

pre 6 godina

Drzava koja Maju Gojkovic postavi za predsednicu Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije bi verovatno Marjana Risticevica ili Vulina stavila za direktora nuklearne elektrane. Bolje da se drzimo uglja, sudeci po kolubari i to je kompleksan proces za nas.