1. Naspram Jevreja su Arapi, koji sebe od 1968 nazivaju Palestincima. Do tada je to bila samo geografska odrednica.
  (Izrael - jevrejska država, 18. februar 2018 16:44)

  Ogromna je proizvoljnost u pitanju kad narod Palestine nazivate prosto "Arapima", ogromne su razlike između originalnih Arapa (Arabijsko poluostrvo) i drugih grupa koje govore arapski jezik. Razlike su etničke, kulturne, istorijske, genetske, pa čak i religijske. Saudijci uopšte ne liče na Libance ili Sirijce čak ni fizički, a gde su još Iračani, Alžirci, Egipćani, to su sve velike razlike u pitanju... Velika je greška tretirati sve koji govore arapski kao celinu, među njima nema neke velike bliskosti ni solidarnosti, osim po nekim specifičnim pitanjima. Čak su etnički bliži Srbi i Hrvati nego Palestinci i Saudijci.
  (Duki, 18. februar 2018 19:25)

  # Link komentara

 2. (Izrael - jevrejska država, 18. februar 2018 16:44)

  Kakvu gomilu gluposti si napisao, svaka cast. Vidim "bio" si u izraelu pa znas da je "liberalan, napredan i svetski grad."
  Pogotovo su "liberalni i otvoreni" prema drugim nacijama, o gostoljubivosti necemo ovaj put. Kazes arapi se zovu palestinci od 1968. a od kad se jevreji zovu izraelci? Kada je ta drzava nastala, na koji nacin, posle cega i uz ciju pomoc?
  Kazes arapi populisti i nacionalist a ne spominjes dizanje zidova u gradovima oko kvartova u kojima zive palestinci. To iz ljubavi rade?
  Izrael je jevrejska drzava, poklon od krune.
   (PP, 18. februar 2018 18:24)

  # Link komentara

 3. @Izrael - jevrejska drzava: autor clanka je bio ispravno operzan pri pominjanju glavnog grada. Govori da je zvanicno Tel Aviv glavni grad jer vecina drzava u svetu priznaje upravo Tel Aviv a ne Jerusalim kao glavni grad Izraela. U nedavnom glasanju u UN 128 zemalja nije podrzalo americku inicijativu u vezi Jerusalima. Inace pregovori traju vec deceniju izmedju palestinaca i Izraela a izjasnjavati se koga podrzavas u sred pregovora je nekonstruktivno da ne kazem deciji ispad u diplomatiji. Dakle da sumiramo vecina zamalja clanica UN ne priznaje Jerusalim kao glavni grad i dok se pregovori ne zavrse nikako ne moze biti "de facto glavni grad Izraela". Po meni pravo resenje je kompromis odnosno podela... Jevreji ako ne nauce da zive sa komsijama osudjeni su na propast a jaka vojska im nece pomoci da se se izbegne neizbezno, moze samo odloziti na deceniju dve...
   (ikac klisa, 18. februar 2018 17:44)

  # Link komentara

 4. @Izrael - jevrejska država
  Ima dosta neistina i kod tebe. Na tom prostoru, milenijumima žive jevreji, hrišćani i muslimani. Razni narodi, ne samo Jevreji. Kroz istoriju retko kada se dešavalo da neka etnička grupa ima nadpolovičnu većinu u populaciji i to nikada nije ugrožavalo druge iako su imali razne olakšice zbog toga. I to uglavnom u miru iako su mnogobrojni osvajači prolazili i zadržavali se tu. Drugo, mržnja je obostrana tj višestrana. Sigurno Jevreji ne vole nekoga pa su odlučili da im ruše kuće i grade zidove. Ima tu i do bezbednosti, ali tako se postupalo od starta kada nije bilo tih problema. Što se tiče sloboda, to je naravno najliberalnija zemlja u regionu jer je ceo taj region prepun autokrata. Da ih ravnaš sa Francuskom ili čak i Srbijom, ne bi bili. Mada je meni utisak kada sam posetio Liban bio da je tamo ipak tolerantnije društvo, barem što se tiče religijskih prava. A Palestinci su naravno geografska odrednica. Kao i Iračani, Sirijci, Egipćani ili Jordanci. Ali su svi Arapi i oduvek su naseljavali te krajeve. Naravučenije, tom regionu treba kompromis, a pogotovo Jevrejima. Njih je 15ak miliona i populacija ne raste kao zemljama regiona. Svako talasanje i podizanje strasti dugoročno vodi do krvavog sukoba ako ovako ostane. A ako Amerika ne bude u stanju da pomogne zbog nekog svog sukoba, u toj situaciji katastrofa za region je neizbežna.
  (Jim Beam, 18. februar 2018 17:26)

  # Link komentara

 5. Ne bih rekao da je tako. Zaapravo mržnja je prisutna samo na Palestinskoj strani a ne na Jevrejskoj. To je zato što Jevreji žive u postindustriskoj državi blagostanja i obilja, kao takvi oni imaju drugačiji mentalitet i moral. Sa druge strane Palestinci i ostali Arapi žive u drugaugačijem ekonomskom nerazvijenom uređenju pa shodno tome i imaju drugačiji mentalitet. Na Balkanu je drugačija situacija jer gotovo svi narodi žive u nerazvijenom preidustriskom društvu. Čak i žive u nekom vrstu "društvenog šoka" jer su nekad živeli u industriskoj državi u komunizmu a sad su pali na niže grane. Tako da je tenzija i strah od sukoba uvek u opticaju.
  (Aron, 18. februar 2018 16:53)

  # Link komentara

 6. ovo lici na merenje tzv overkill capacity tokom hladnog rata ,kada su istocni I zapadni blok snagu svog nuklearnog arsenala merili tako sto bi ilustrovali koliko puta bi mogao da se unisti zivot na Zemlji uz upotrebu toga sto imaju , a sasvim je dovoljno jedanput.

  mrznja je mrznja,1,2,ili 100x nebitno....
   (anti-reklamozder, 18. februar 2018 16:51)

  # Link komentara

 7. Niz neistina je izrečeno u ovom članku! Prvenstveno što se tiče glavnog grada. Jerusalim je de facto, ali za mnoge zemlje i de jure glavni grad Izraela. Taj grad je prvenstveno jevrejski, jer je to bio i ponovo jeste centar jevrejske religije, ali i kulture.
  Sve državne institucije se tu nalaze, a zbog svog statusa u UN, nije priznat kao glavni grad.
  Dodao bih za razvijenost Tel Aviva, kao grada na Bliskom istoku, nije zaslužna nafta, kao za Kuvajt ili Dubai. Reč je i o najliberalnijoj zemlji Bliskog istoka, ali i šire. Takođe, malo kome je poznato da je Tel Aviv građen potpuno od strane Jevreja doseljenika, od 1909, kao i mnogi drugi gradovi u Izraelu.
  Što se mržnje tiče, ovde dolazi do sudara zapadne civilizacije, kojoj su Jevreji između ostalih doprineli, i rigidnog autoritarnog, islamom prožetog, društva. Identitet Izraela su kreirali Jevreji, cionističkih ideala, većim delom levičarske orijentacije. Trenutno je na vlasti desno-orijentisana struktura, koja je postojala i u krajem 19og i početkom 20og veka, a koja je takođe učestvovala u kreiranju države.
  Naspram Jevreja su Arapi, koji sebe od 1968 nazivaju Palestincima. Do tada je to bila samo geografska odrednica. Njihovo vođstvo je u glavnom, populističko i nacionalističko, sa frakcijama radikalne islamske ideologije. Fatah i Hamas dominiraju tim društvom.
  Pre bih rekao da Arapi mrze Jevreje, a da Jevreji ne mogu da veruju Arapima.
  (Izrael - jevrejska država, 18. februar 2018 16:44)

  # Link komentara

 8. Srbe i Jevreje mnogo spoji. Prosli smo kroz isti pakao, samo sto nama fali sloga...
   (Ziv je Draza, 18. februar 2018 16:44)

  # Link komentara

 9. nasmejani?predusretljivi? jako su neprijatni na prvu loptu, ni hvala ni molim. ako naletite na mlade koji su upoznati sa drugim nacijama i verama onda ce da budu ljubazni ali izraelci su daleko od finoce. tek kada ih upoznate vidite da su srdacni i familijarni ali zaboravite na taj utisak kada ih tek sretnete
   (buji paji buji paji pa pa, 18. februar 2018 16:44)

  # Link komentara

 10. Grad, kao nijedan drugi - Jerusalim. Tamo i oni koji ne veruju, shvate da 'ima nešto'. Sigurno pripada mnogima na svetu, ali pre svega onima koji žive tamo. Ne samo zbog hodočašća, preporučujem svakome da se odrekne nečeg drugog i poseti ovo jedinstveno mesto.
  (Georg, 18. februar 2018 16:34)

  # Link komentara