1. Valja praviti razliku izmedju onoga što zovemo "evropske vrednosti" i ulaska u EU.
  Ovo prvo (evropske vrednosti) su poštovanje Ustava i zakona,nezavisnost i poštovanje institucija,slobda mišljenja i govora,zaštita prava manjina (svih manjinskih grupacija,ne samo etničkih),potpuno odvajanje Sudske,Zakonodavne i Izvršne vlasti,razvoj gradjanskog društva - kkritika i kontrola vlasti od strane gradjana (pored one instotucionalne)...
  Ulazak u EU je ulazak u Države u savez Država.Ta odluka se donodi posle procene gradjana Srbije da li je taj savez u njihovom interesu ili ne.
  Tzv. evropske vrednosti su uslov koji nam EU postavlja za priključenje ali ulazak u EU nije uslov za uspostavljanje evropskih vrednosti u Srbiji kako to neki pogrešno gledaju.
  Naravoučenije - da poradimo mi na demokratskom sistemu,izgradimo istinski nezavisne institucije i onda,kada budemo mogli da odlučujemo na osnovu istinitog informisanja i da svoje mišljenje kažemo na regularnim izborima odlučićemo pta i kako.
  Ovako o svemu odlučuje političko -ekonomska elita bez ilakvog uvida/kontrole od strane gradjana.
  Osnovni nacionalni interes Srbije je demoktatija.Samo tako možemo doneti ispravne odluke po bilo kom pitanju.
  (Komša, 15. februar 2018 17:54)

  # Link komentara

 2. Al nas zezaju!!
   (eu, 15. februar 2018 17:36)

  # Link komentara

 3. Veliko je pitanje da li Srbiji treba čkanstvo u EU. Jeftinu robu može da uvozi iz Kine, sirovine iz Rusije a visoku tehnoligiju iz Amerike. Prema toma ako Nemačka hoće Srbiju da dobije onda Nemačka MORA mnogo toga da ponudi jer vreme atraktivnosti EU je prošlo! Samo Nemačkoj treba EU da dobija od država članica lekare i inžinjere i da bez carina izvozi nemačke proizvode.
  (Sale, 15. februar 2018 17:33)

  # Link komentara

 4. @(Смена страже, 15. februar 2018 16:21)

  Ne traže oni ništa od nas - tražimo mi od njih, a oni za uzvrat kažu "sredite to, to, to i to..." pa može. Jedno od tih "to" stvari je i da se zaokružimo kao država i da znamo gde su nam granice što sa Kosovom u sastavu Srbije nije moguće. Dakle, mi od njih tražimo tržište i fondove, oni zauzvrat od nas traže da se unormalimo - ovo potonje uključuje i ratosiljanje Kosova ali i mnoge druge stvari.

  Mi ako mislimo da možemo proći bolje u nekom drugom aranžmanu smo slobodni da im kažemo da nismo zainteresovani i onda oni to od nas više neće tražiti.
  (Aleksandar, 15. februar 2018 16:56)

  # Link komentara

 5. Ukradu seljaku kravu i onda ga lopovi teraju da prizna da to "nikad nije ni bila njegova krava i da se sam tukao". Gospodo, INAT nije bajka vec deo ovog naroda. A ne inatimo se mi onako,vec zato sto niste pravedni,koliko je naseg naroda stradalo od vasih ruku. Nema razloga da vam verujemo da zelite ista dobro nama.
  Koliko puta kroz istoriju smo vam rekli NE. Odgovor već znate, NE!
   (Mixer, 15. februar 2018 16:48)

  # Link komentara

 6. @Slavoljub
  Nije Njemačka EU kažeš?!
  Interesantno, jučer kad je Plenki odbrusio Junkeru da Srbiji neće popuštati pa svi su pisali kao sad kad ih Njemačka pritisne odmah ćemo okrenuti ploču i maltene morati udovoljavati Srbiji.
  Pa ajde odlučite se, da li Njemačka vlada u EU ili ne!
  (Rodoljub, 15. februar 2018 16:25)

  # Link komentara

 7. (Duda, 15. februar 2018 13:13)

  A gde je onda srpska zastava u Prištini? Koji zakoni važe na Kosovu? Čiji Ustav?
  Čija je vojska i policija dole?
  Ako si toliko siguran što ne odeš na to "srpsko" Kosovo i "srpsku" Prištinu pa raširiš zastavu Srbije?
  Vi patriJote ste samo na tastaturi jaki
   (jeremija krstić, 15. februar 2018 16:23)

  # Link komentara

 8. Reality, 15. februar 2018 16:16)
  Исто се може рећи за вас који заступате тезу "Косово је давно изгубљено".Ако је изгубљено,шта траже овакви више од нас? Такође, мислим да је и ваша представа о Косову кафанске природе,доле отишли нисте.
   (Смена страже, 15. februar 2018 16:21)

  # Link komentara

 9. Za sve koji nastupaju sa tezom priznati jer je ionako davno izgubljeno i njihovo bla bla jedno pitanje ako je u realnosti sve već završeno zašto se od Srbije toliko jako traži priznanje? Ukoliko priznamo, ili tačnije rečeno, ukoliko se odreknemo istorijskog prava na tu teritoriju, šta sutra sprečava Vojbodinu da kao druga pokrajina traži isto?
   (majstor i margarita, 15. februar 2018 16:18)

  # Link komentara

 10. Al se palite. Kosovo nije deo Srbije od 2000 kad smo ga izgubili u ratu koji smo sami poceli. A najace od svega sto od ovih sto komentarisu "kosovo je srce srbije" bar 95% nije nikad bilo u Nisu a kamoli na Kosovu.
  (Reality, 15. februar 2018 16:16)

  # Link komentara

 11. Nikakav problem onda necemo u EU. Da priznamo nasilno odvajanje teritorije a za uzvrat dobijemo rumunski i bugarski standard neka hvala.
  (ZORAN, 15. februar 2018 16:13)

  # Link komentara

 12. Ali cim cujem "faktor stabilnosti", znam je ofucana diplomatija lozenja na snazi...
  Sto je najcrnje od svega, neki se i dalje pale na ovu retoriku!?
   (Kako ko, pa ja, 15. februar 2018 16:05)

  # Link komentara

 13. Covek nista pogresno nije izjavio.Vladavina zakona je potrebna ovom narodu vise nego mit o Kosovu.Kosovo je nezavisno od Srbije, nzn ko to ne vidi?
   (C i n i k, 15. februar 2018 16:04)

  # Link komentara

 14. @nebitno, kupi porodicu i to odmah ako mozes. Priznali Kosovo ili ne, usli u EU ili ne, nista se ovde nece promeniti. Imas primer Hrvatske koja je u ekonomskom i demografskom smislu stagniraju od kad su usli u EU.
  (skeptik, 15. februar 2018 16:03)

  # Link komentara

 15. Neka Vlade koje budu u tom periodu, uredu drzavu, nezavisno sudstvo, iskorene korupciju, ukinu partokratiju, ojacaju institucije drzave, ulazu u obrazovanje, pojacaju naplatu PDV-a, ojacaju ekonomiju, prave otvoreno i toleranto drustvo, iskorene huligane i krmininal koji je u svakoj pori drutva i sve ono sto im EU trazi, a onda kada dodje do toga da treba priznati, neka puste referendum, pa da vidimo. Ako je vecina za to idemo ako ne ne idemo, ali cemo imati uredjenu zemlju.
  (Mare, 15. februar 2018 15:53)

  # Link komentara

 16. @Kiki
  U istocnoj Nemackoj zive Nemci a na Kosovu zive u ogromnoj vecini Albanci koji ne zele da zive u Srbiji. Cisto da ti malo pojasnim posto si verovatno slucajno tu beznacajnu cinjenicu prevideo.
  (Alex, 15. februar 2018 15:33)

  # Link komentara

 17. Otkacite to vec jednom, hocu normalnu uradjenu drzavu bez korupcije, kriminala...kupim porodicu i odoh,
  (nebitno, 15. februar 2018 14:36)

  Mislite da ce Srbija postati normalna drzava i interesantna zapadu nako priznanja KiM - odmah da vam kazem, nece, a razlozi su sledeci: 1) Srbija je jedna od retkih zemalja koja nema izlaz na more 2) Srbija je vec okruzena NATO zemljama pa nije i vojno-strateski previse interesantna 3)cak i da postane deo EU, sta to Srbija ima da ponudi EU sto ona vec ne dobija od Bugarske, Rumunije, Indije, Malezije itt? Budimo realni, Srbija postaje geostrateski i ekonomski krajnje neinteresantna zemlja onog trenutka kada postane "normalna". Ono sto je cini interasntnom je upravo otvoreno pitanje KiM koje se ne moze ZAISTA zatvoriti bez pristanka Srbije. I u tom kontekstu KiM stavovi Rusije i Kine doprinose geopolitickoj dinamici u Srbiji, te je cine geopoliticki interesantnom. To sto vlast ne koristi ovu situaciju na najbolji nacin (a ponekad je i zloupotrebljava) je druga prica. Vama licno preporucujem da odete na zapad sto pre, ako imate priliku. To je jedini nacin da uporedite zivot u Srbiji i na zapadu. Samo da znate, na zapadu je spreadsheet management dominantni oblik sagledavanja sveta. Znaci kada se podvuce linija i vidi se nedovoljan profit, jednostavno se sece. Gase se poslovi u lokalu i sele se u Bugarsku (npr). Dve godine posle toga sele se iz Bugarske u Indiju. itt. Ukratko, nema tu ideala, cisti biznis...
  (svako svojim putem, 15. februar 2018 15:23)

  # Link komentara

 18. Ма какав шеф дипломатије, ово је шеф демагогије. Јел то можда Словачка назадује што није признала тзв. Косово? Зашто Србија не би напредовала ка ЕУ ако га не призна?
  (бт, 15. februar 2018 15:21)

  # Link komentara

 19. A sta sa 5 zemalja EU koje nisu priznale Kosovo. Pa nije Nemacka EU. Na to treba da odgovore.
  (slavoljub, 15. februar 2018 15:19)

  # Link komentara

 20. I to priznanje je u krajnju ruku nebitno. Tursku Republiku Sjeverni Kipar ne priznaje niko osim Turske i šta kiparska vlada danas ima od toga u smislu kontrole nad tom teritorijom?

  Neka Kipru Englezi vrate svoje vojne baze (praktično kolonije) kad već priznaju Kipar, koji je i članica EU. Na stranu Katalonija, neka Englezi riješe status Gibraltara na način da i današnja Španija bude zadovoljna.

  Engleska izlazi iz EU (iako je upitno u kojem obimu), ali ostaje članica SB s pravom veta, zadržava ključne prekomorske teritorije i ostaje sila u svakom pogledu. Smiješna su poređenja s njima.
  (Bob Rock, 15. februar 2018 15:14)

  # Link komentara

 21. Значи, Немачка не само да захтева од Србије признавања Косова као независне државе него ће и државе које нису признале Косово натерати да то учине! Зна ли наш председик за такво обећање Косову? Где је ту Србија и српски народ? Зар нам је Немачка такав пријатељ? Ово није нимало наивно!
  (Goran, 15. februar 2018 15:04)

  # Link komentara

 22. @Aleksandar

  A dali je Nemacka imala rezoluciju un 1244?
  (nije isto, 15. februar 2018 15:02)

  # Link komentara

 23. E pa nedam ono sto ste silom odneli. Nedam! Hocu referendum.
   (objavite komentar, 15. februar 2018 15:00)

  # Link komentara

 24. @(Stevan, 15. februar 2018 13:25)

  Nemačka je posle oba svetska rata gubila teritorije značajno veće od cele Srbije (33% ondašnje Nemačke!, sa 4-6 miliona ekspatrisanih građana!) koje danas, mahom, pripadaju Poljskoj. I Nemačka je uredno potpisala da to više nisu njene teritorije, da neće imati teritorijalnih pretenzija i danas ih prihvata kao legitimne delove tuđih država.

  Zašto, pitaš se? Zato što su izgubili rat, kao i mi, a to ne može besplatno. Ako ulaziš u šorku moraš biti svestan da je jedna od opcija i da ti slome njonju.

  P.S. KiM je ~12,5% a ne 15% teritorije Srbije, ako se već bacamo brojkama, al' džaba pričam kad su tebi preko televizije usadili i brojke i istorijske činjenice pa sad umesto da iskoristiš pristup internetu i proveriš ono što tvrdiš ti bez problema javno iznosiš nešto o čemu pojma nemaš...
  (Aleksandar, 15. februar 2018 14:54)

  # Link komentara

 25. Otkacite to vec jednom, hocu normalnu uradjenu drzavu bez korupcije, kriminala i bez tog Kosova koje je Milosevic de-fakto izgubio 99-te ili me ne zanimate ni vi ni Srbija, kupim porodicu i odoh, za nas 81. godiste koji vec 25 godina slusaju o Kosovu i ostalim nebulozama svaki Boziji dan je doslo do tacke kljucanja. Zivot nam prodje bez ikakve sanse da uradimo nesto u ovoj rupi. Iako volim svoju zemlju, drugare, komsije, itd. ne bih NIKADA svojoj deci priredio "zadovoljstvo" da se rode i odrastaju ovde. Mnogo nas je kao ja a jos vise je vec pobeglo a kad ovima sto su imali (obratite paznju na proslo vreme - imali) vise zivaca dogori bice malo vise kasno. Shvatite da nece ostati niko vise pametan ovde, nece imati dece, Srbija ce postati zemlja staraca i onda je sve gotovo ali stvarno gotovo. I vi koji ste protiv EU i za dalju borbu za Kosovo morate da shvatiti da srljate u nacionalno samoubistvo zato sto ga nikada necete vratiti pa i da ste 100000000 puta veci. Kapirate? Gotovo je, Kosovo je cao zdravo, nema vise! Zahvalite Milosevicu i SPS-u za koga ste glasali i koje i dalje glasate.
  (nebitno, 15. februar 2018 14:36)

  # Link komentara

 26. Svakim danom sam blize misljenju "ne u EU"! Pod ovakvim uslovima nikako ne ici tamo. Tesko jeste ali necemo dobiti nista pristajuci na svaki nijhov uslov. Nasi problemi nece nestati priznanjem KiM i ulaskom u EU, jok.
   (tigrimigri, 15. februar 2018 14:34)

  # Link komentara

 27. U pregovore oko KiM moraće da se uključi i Rusija. Pošto se Amerika stavila na stranu EU, moraće da se uključi i tas na vagi - Rusija.
  (Zoka, 15. februar 2018 14:18)

  # Link komentara

 28. Ako nam i posle ovog uslova g.ministara najvaznije zemlje u EU, nesto nije jasno, onda mi nemamo problem ni sa Kosovom ni sa SAD ni sa EU, vec imamo problem sa sobom.
  (Dux, 15. februar 2018 14:15)

  # Link komentara

 29. Ne daju strani političari protivrečne poruke već Balkanci svako čuje ono sto njemu odgovara ili bi zeleo da čuje. Na željama se donose odluke a ne na realnosti. Kada Balkanac kaže neka bude šta biti ne može onda znaj da tu rezultata neće biti.
  (balkanizam, 15. februar 2018 14:12)

  # Link komentara

 30. @Branko Von Beca
  Poredite babe i zabe. Engleska i Srbija nisu isto! Srbiji treba EU da joj finansijski pomogne, stavi na noge. Dok Engleska je upravo zbog takvih kao sto je Srbija trazila da izadje. Zasto? Zato sto Englezi vise ne zele da placaju novim clanicama ali u onima koji nisu clanice njihove puteve, bolnice itd. E, Englezi zele taj deo sto su davali da zadrze. Prosto kao pasulj. Tu vidite ko ima koristi od EU, a ko ne. Srbija ima i to mnogo, zemlja poput Engleske ne. Da smo mi na poziciji Engleza isto bi mislili. ‘Zasto ja da dajem nekom tamo Rumunu ili Hrvatu, Srbinu da on dize plate, skole, puteve itd’. Jedan od razloga zasto i Svajcarci ne ulaze u EU. A, poziva za ulazak milion. Ne da ni Svajcarac tako lako svoj franak zemljama poput Srbije, Bugarske, Hrvatske itd.
  (kako da ne, 15. februar 2018 14:09)

  # Link komentara

 31. косово и метохија је србија.....
   (ИБАРСКА ЗУМЗАРА, 15. februar 2018 14:07)

  # Link komentara

 32. ZZZ, 15. februar 2018 13:29

  Znaci, kad i sta god oni (Eu) postave kao uslov - prihvatiti ?!
  Ok, nisam rusofil, nisam zadrt po nacionalnom pitanju...cisto pragmatican u smislu..."Danas Kosovo....sutra" ?!
  Takvim stavom ni u zivotu nikada nista neces postici. Sve dok popustas, "dajes" to se dozivljava kao slobost , a interesne grupe u okviru Eu (nekazem generalno cela) ce ici do kraja..
  Kosovo jeste izgubljeno u ovom trenutku. Kosovo (opet pragmaicno) je samo personifikacija i nista vise
  Kakva buducnost dok imamo ovakvo stanje u zemlji, partokratiju, korupciju..
  Daj da to sredimo, pa sve drugo
   (Batko, 15. februar 2018 14:04)

  # Link komentara

 33. Da li jos lepo sankcionisete Rusiju zbog Krima? Koji licemeri
   (Ziv je Draza, 15. februar 2018 14:00)

  # Link komentara

 34. Enleska se zbog eu ne bi odrekla ni šoljice čaja, a mi...

  E, to je razlika izmedju onih koji će uvek biti velesila, i onih koji će biti otirač.
  (Branko Von Beca, 15. februar 2018 13:53)

  # Link komentara

 35. (ZZZ, 15. februar 2018 13:29)
  Na koju bolju budućnost misliš? Ko je do danas srpskim Vladama branio da smanje korupciju, povećaju BDP, povećaju plate a samim tim i standard? Evo samo da priznamo Kosovo odmah će se sve ružno u srpskom društvu preko noći pretvoriti u nešto krasno. Tako mi pada na pamet ona obećanja o Miloševiću. Samo vi njega smenite i sve će se poboljšati. U stvarnosti znamo da nam je malo toga bilo na bolje ali to opet nije ničija krivica do samih grđana Srbije a najviše njihove vlasti koja nije bila sposobna da do danas transformiše Srbiju u modernu i evropsku zemlju koja zna kuda ide.
  (alimpije, 15. februar 2018 13:49)

  # Link komentara

 36. Srbija je bas to i hoce. O svemu da se razgovara i niko da se ne ponizava. Treba i to imati u vidu.
  (marko, 15. februar 2018 13:48)

  # Link komentara

 37. Priznavanjem Kosova mi realno ne dobijamo nista. Prvo treba da dovedemo u red mnoge druge prece stvari, npr. da Sud stvarno sudi a ne da sluzi da oslobadja kriminalce, da se iskoreni ili bar drasticno smanji korupcija, da se prekinu veze kriminala i vlasti, itd... Ako ikada sve ovo dovedemo u red, onda na red dolazi Kosovo, ali bi nam tada pozicija bila mnogo jaca. Samo clanstvo u EU (koje bi bilo dobro za Srbiju) bez stvarnih reformi ne znaci nista.
  (Srdjan, 15. februar 2018 13:46)

  # Link komentara

 38. @Realno Rusija uopšte ne želi da se meša u ništa što ima veze sa Kosovom. Nekoliko puta u poslednjih par meseci su rekli jasno i glasno "Podržaćemo Beograd u svemu što se dogovori sa Prištinom". Kome još treba dodatno objašnjenje?!
  (Boris, 15. februar 2018 13:44)

  # Link komentara

 39. Kada ovi 5 zemalja budu priznale nezavisnost Kosova onda cemo da vidimo sta i kako. Mada mislim da se to nikada nece dogoditi sa Spanijom, onog trenutka kada to urade eto im veselja sa Katalonijom!
  (Brother, 15. februar 2018 13:41)

  # Link komentara

 40. ..... с што ви онимад не дадосте Источну Немачку Русима, него сте чекали, чекали и дочекали спајање..... можда се Србија определи за исто то решење, треба да се угледа на Немачку ...
  (Кики, 15. februar 2018 13:34)

  # Link komentara

 41. Pa sad razmislite treba li za EU to ostaviti kao pitanje, precutno priznati - ili cete da ocekujete da oni nemaju vise gde napred, i da se u to i ne zalazi.
  A na 'putu' za evropu (kao da nije vec de fakto u Evropi) Srbija je vec 20 godina, moze da bude i jos 3 i jos 5 i jos 20, a mozda i 200.
  (pele, 15. februar 2018 13:32)

  # Link komentara

 42. Pa priznajte više to Kosovo, koje i ovako već izgubljeno.
  Nije to najveći problem u Srbiji, nego korupcija na jednoj strani i siromaštvo na drugoj.

  Svi to znamo, dajte da narod demokratski glasa jel su za nastavak ovakvog života sa nepriznatim Kosovom ili su za priznavanje Kosova i da zajedno idemo u bolju budućnost, ako ne našu onda barem naše dece.
   (ZZZ, 15. februar 2018 13:29)

  # Link komentara

 43. Nisu ovo vise 90-te i unipolarni svet, gde je samo zapad dominirao. Mi veoma slabo igramo na kartu Rusije, a EU ocigledno zeli da njen uticaj onemoguci.

  Za svake njihove "ultimatume" ja bih Rusiji dozvoljavao da ima sve veci uticaj u Srbiji, pa na kraju i da ima vojnu bazu ako treba.

  Sve vreme samo mi moramo da popustamo, neka malo popustaju i oni, mi se svojim postupcima ne odaljavamo od EU, nego se EU svojim postupcima udaljuje od nas.
  (realno, 15. februar 2018 13:26)

  # Link komentara

 44. Pa vi ste toliko licemerni da nemam reči.Kako bi vi reagovali da vam se iz vaše države jednostrano otcepi I proglasi nezavisnost recimo Bavarska.Da li bi I onda imali isti stav po pitanju odvajanja jedne teritorije od države,pritom zašto ste vi zainteresovani da nam se otkine protivzakonito deo teritorije a to je
  15%.U našem Ustavu lepo piše da je to deo Srbije I sa tim je svaka diskusija završena,gospodine iz Nemačke.
   (Stevan, 15. februar 2018 13:25)

  # Link komentara

 45. Pa nista, cika Gabrijele, rekao si sta si imao. I meni tebi kazemo da onda ne treba da ocekujete Srbiju u EU. Ionako ste poceli da se raspadate... Ajde, cao!
  (Berliner, 15. februar 2018 13:25)

  # Link komentara

 46. Hvala, do viđenja!
  (Boris, 15. februar 2018 13:21)

  # Link komentara

 47. Bar sada u Srbiji necemo moci da se pravimo sta je uslov za clanstvo Srbije u EU jasno je odpocetka a sada je jasno receno prihvatiti da je Kosovo nezavisna grzava.posle toliko godna da prestanemo da se samoobmanjujemo i lazemo.pa sad na nama,Srbiji je izbor.
  (Srki s, 15. februar 2018 13:19)

  # Link komentara

 48. Pa ništa. Hvala vam i doviDŽenja. EU na umoru, velike sile im lupaju šamare sa svih strana a na nama će oni da se prazne.
   (jojo, 15. februar 2018 13:19)

  # Link komentara

 49. Takođe, Gabrijel je rekao da je "isto to rekao zvaničnicima Srbije ranije u Beogradu".

  To im govore već deset godina a "naši" političari se vrte oko te priče kao da je narod pao s marsa, a možda i jeste..
   (Phantom, 15. februar 2018 13:14)

  # Link komentara

 50. Kosovo je Srbija i tacka!
   (Duda, 15. februar 2018 13:13)

  # Link komentara

 51. Ne slazem se sa vama.
   (Maja, 15. februar 2018 13:11)

  # Link komentara

 52. Jadna Srbijo šta dočeka.
  (Gavrilo, 15. februar 2018 13:10)

  # Link komentara