Četvrtak, 15.02.2018.

12:59

Gabrijel i Gabrijel – "rasteretiti" u BG, "priznati" u PR

Šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel posetio istog dana Beograd i Prištinu i manje ili više biranim rečima izneo očekivanja Nemačke u pogledu pitanja Kosova.

Izvor: B92

Gabrijel i Gabrijel – "rasteretiti" u BG, "priznati" u PR IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Komša

pre 6 godina

Valja praviti razliku izmedju onoga što zovemo "evropske vrednosti" i ulaska u EU.
Ovo prvo (evropske vrednosti) su poštovanje Ustava i zakona,nezavisnost i poštovanje institucija,slobda mišljenja i govora,zaštita prava manjina (svih manjinskih grupacija,ne samo etničkih),potpuno odvajanje Sudske,Zakonodavne i Izvršne vlasti,razvoj gradjanskog društva - kkritika i kontrola vlasti od strane gradjana (pored one instotucionalne)...
Ulazak u EU je ulazak u Države u savez Država.Ta odluka se donodi posle procene gradjana Srbije da li je taj savez u njihovom interesu ili ne.
Tzv. evropske vrednosti su uslov koji nam EU postavlja za priključenje ali ulazak u EU nije uslov za uspostavljanje evropskih vrednosti u Srbiji kako to neki pogrešno gledaju.
Naravoučenije - da poradimo mi na demokratskom sistemu,izgradimo istinski nezavisne institucije i onda,kada budemo mogli da odlučujemo na osnovu istinitog informisanja i da svoje mišljenje kažemo na regularnim izborima odlučićemo pta i kako.
Ovako o svemu odlučuje političko -ekonomska elita bez ilakvog uvida/kontrole od strane gradjana.
Osnovni nacionalni interes Srbije je demoktatija.Samo tako možemo doneti ispravne odluke po bilo kom pitanju.

Sale

pre 6 godina

Veliko je pitanje da li Srbiji treba čkanstvo u EU. Jeftinu robu može da uvozi iz Kine, sirovine iz Rusije a visoku tehnoligiju iz Amerike. Prema toma ako Nemačka hoće Srbiju da dobije onda Nemačka MORA mnogo toga da ponudi jer vreme atraktivnosti EU je prošlo! Samo Nemačkoj treba EU da dobija od država članica lekare i inžinjere i da bez carina izvozi nemačke proizvode.

Kako ko, pa ja

pre 6 godina

Ali cim cujem "faktor stabilnosti", znam je ofucana diplomatija lozenja na snazi...
Sto je najcrnje od svega, neki se i dalje pale na ovu retoriku!?

Смена страже

pre 6 godina

Reality, 15. februar 2018 16:16)
Исто се може рећи за вас који заступате тезу "Косово је давно изгубљено".Ако је изгубљено,шта траже овакви више од нас? Такође, мислим да је и ваша представа о Косову кафанске природе,доле отишли нисте.

jeremija krstić

pre 6 godina

(Duda, 15. februar 2018 13:13)

A gde je onda srpska zastava u Prištini? Koji zakoni važe na Kosovu? Čiji Ustav?
Čija je vojska i policija dole?
Ako si toliko siguran što ne odeš na to "srpsko" Kosovo i "srpsku" Prištinu pa raširiš zastavu Srbije?
Vi patriJote ste samo na tastaturi jaki

Reality

pre 6 godina

Al se palite. Kosovo nije deo Srbije od 2000 kad smo ga izgubili u ratu koji smo sami poceli. A najace od svega sto od ovih sto komentarisu "kosovo je srce srbije" bar 95% nije nikad bilo u Nisu a kamoli na Kosovu.

C i n i k

pre 6 godina

Covek nista pogresno nije izjavio.Vladavina zakona je potrebna ovom narodu vise nego mit o Kosovu.Kosovo je nezavisno od Srbije, nzn ko to ne vidi?

Aleksandar

pre 6 godina

@(Смена страже, 15. februar 2018 16:21)

Ne traže oni ništa od nas - tražimo mi od njih, a oni za uzvrat kažu "sredite to, to, to i to..." pa može. Jedno od tih "to" stvari je i da se zaokružimo kao država i da znamo gde su nam granice što sa Kosovom u sastavu Srbije nije moguće. Dakle, mi od njih tražimo tržište i fondove, oni zauzvrat od nas traže da se unormalimo - ovo potonje uključuje i ratosiljanje Kosova ali i mnoge druge stvari.

Mi ako mislimo da možemo proći bolje u nekom drugom aranžmanu smo slobodni da im kažemo da nismo zainteresovani i onda oni to od nas više neće tražiti.

Rodoljub

pre 6 godina

@Slavoljub
Nije Njemačka EU kažeš?!
Interesantno, jučer kad je Plenki odbrusio Junkeru da Srbiji neće popuštati pa svi su pisali kao sad kad ih Njemačka pritisne odmah ćemo okrenuti ploču i maltene morati udovoljavati Srbiji.
Pa ajde odlučite se, da li Njemačka vlada u EU ili ne!

skeptik

pre 6 godina

@nebitno, kupi porodicu i to odmah ako mozes. Priznali Kosovo ili ne, usli u EU ili ne, nista se ovde nece promeniti. Imas primer Hrvatske koja je u ekonomskom i demografskom smislu stagniraju od kad su usli u EU.

majstor i margarita

pre 6 godina

Za sve koji nastupaju sa tezom priznati jer je ionako davno izgubljeno i njihovo bla bla jedno pitanje ako je u realnosti sve već završeno zašto se od Srbije toliko jako traži priznanje? Ukoliko priznamo, ili tačnije rečeno, ukoliko se odreknemo istorijskog prava na tu teritoriju, šta sutra sprečava Vojbodinu da kao druga pokrajina traži isto?

Mixer

pre 6 godina

Ukradu seljaku kravu i onda ga lopovi teraju da prizna da to "nikad nije ni bila njegova krava i da se sam tukao". Gospodo, INAT nije bajka vec deo ovog naroda. A ne inatimo se mi onako,vec zato sto niste pravedni,koliko je naseg naroda stradalo od vasih ruku. Nema razloga da vam verujemo da zelite ista dobro nama.
Koliko puta kroz istoriju smo vam rekli NE. Odgovor već znate, NE!

Mare

pre 6 godina

Neka Vlade koje budu u tom periodu, uredu drzavu, nezavisno sudstvo, iskorene korupciju, ukinu partokratiju, ojacaju institucije drzave, ulazu u obrazovanje, pojacaju naplatu PDV-a, ojacaju ekonomiju, prave otvoreno i toleranto drustvo, iskorene huligane i krmininal koji je u svakoj pori drutva i sve ono sto im EU trazi, a onda kada dodje do toga da treba priznati, neka puste referendum, pa da vidimo. Ako je vecina za to idemo ako ne ne idemo, ali cemo imati uredjenu zemlju.

Goran

pre 6 godina

Значи, Немачка не само да захтева од Србије признавања Косова као независне државе него ће и државе које нису признале Косово натерати да то учине! Зна ли наш председик за такво обећање Косову? Где је ту Србија и српски народ? Зар нам је Немачка такав пријатељ? Ово није нимало наивно!

Bob Rock

pre 6 godina

I to priznanje je u krajnju ruku nebitno. Tursku Republiku Sjeverni Kipar ne priznaje niko osim Turske i šta kiparska vlada danas ima od toga u smislu kontrole nad tom teritorijom?

Neka Kipru Englezi vrate svoje vojne baze (praktično kolonije) kad već priznaju Kipar, koji je i članica EU. Na stranu Katalonija, neka Englezi riješe status Gibraltara na način da i današnja Španija bude zadovoljna.

Engleska izlazi iz EU (iako je upitno u kojem obimu), ali ostaje članica SB s pravom veta, zadržava ključne prekomorske teritorije i ostaje sila u svakom pogledu. Smiješna su poređenja s njima.

бт

pre 6 godina

Ма какав шеф дипломатије, ово је шеф демагогије. Јел то можда Словачка назадује што није признала тзв. Косово? Зашто Србија не би напредовала ка ЕУ ако га не призна?

Alex

pre 6 godina

@Kiki
U istocnoj Nemackoj zive Nemci a na Kosovu zive u ogromnoj vecini Albanci koji ne zele da zive u Srbiji. Cisto da ti malo pojasnim posto si verovatno slucajno tu beznacajnu cinjenicu prevideo.

svako svojim putem

pre 6 godina

Otkacite to vec jednom, hocu normalnu uradjenu drzavu bez korupcije, kriminala...kupim porodicu i odoh,
(nebitno, 15. februar 2018 14:36)

Mislite da ce Srbija postati normalna drzava i interesantna zapadu nako priznanja KiM - odmah da vam kazem, nece, a razlozi su sledeci: 1) Srbija je jedna od retkih zemalja koja nema izlaz na more 2) Srbija je vec okruzena NATO zemljama pa nije i vojno-strateski previse interesantna 3)cak i da postane deo EU, sta to Srbija ima da ponudi EU sto ona vec ne dobija od Bugarske, Rumunije, Indije, Malezije itt? Budimo realni, Srbija postaje geostrateski i ekonomski krajnje neinteresantna zemlja onog trenutka kada postane "normalna". Ono sto je cini interasntnom je upravo otvoreno pitanje KiM koje se ne moze ZAISTA zatvoriti bez pristanka Srbije. I u tom kontekstu KiM stavovi Rusije i Kine doprinose geopolitickoj dinamici u Srbiji, te je cine geopoliticki interesantnom. To sto vlast ne koristi ovu situaciju na najbolji nacin (a ponekad je i zloupotrebljava) je druga prica. Vama licno preporucujem da odete na zapad sto pre, ako imate priliku. To je jedini nacin da uporedite zivot u Srbiji i na zapadu. Samo da znate, na zapadu je spreadsheet management dominantni oblik sagledavanja sveta. Znaci kada se podvuce linija i vidi se nedovoljan profit, jednostavno se sece. Gase se poslovi u lokalu i sele se u Bugarsku (npr). Dve godine posle toga sele se iz Bugarske u Indiju. itt. Ukratko, nema tu ideala, cisti biznis...

kako da ne

pre 6 godina

@Branko Von Beca
Poredite babe i zabe. Engleska i Srbija nisu isto! Srbiji treba EU da joj finansijski pomogne, stavi na noge. Dok Engleska je upravo zbog takvih kao sto je Srbija trazila da izadje. Zasto? Zato sto Englezi vise ne zele da placaju novim clanicama ali u onima koji nisu clanice njihove puteve, bolnice itd. E, Englezi zele taj deo sto su davali da zadrze. Prosto kao pasulj. Tu vidite ko ima koristi od EU, a ko ne. Srbija ima i to mnogo, zemlja poput Engleske ne. Da smo mi na poziciji Engleza isto bi mislili. ‘Zasto ja da dajem nekom tamo Rumunu ili Hrvatu, Srbinu da on dize plate, skole, puteve itd’. Jedan od razloga zasto i Svajcarci ne ulaze u EU. A, poziva za ulazak milion. Ne da ni Svajcarac tako lako svoj franak zemljama poput Srbije, Bugarske, Hrvatske itd.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Stevan, 15. februar 2018 13:25)

Nemačka je posle oba svetska rata gubila teritorije značajno veće od cele Srbije (33% ondašnje Nemačke!, sa 4-6 miliona ekspatrisanih građana!) koje danas, mahom, pripadaju Poljskoj. I Nemačka je uredno potpisala da to više nisu njene teritorije, da neće imati teritorijalnih pretenzija i danas ih prihvata kao legitimne delove tuđih država.

Zašto, pitaš se? Zato što su izgubili rat, kao i mi, a to ne može besplatno. Ako ulaziš u šorku moraš biti svestan da je jedna od opcija i da ti slome njonju.

P.S. KiM je ~12,5% a ne 15% teritorije Srbije, ako se već bacamo brojkama, al' džaba pričam kad su tebi preko televizije usadili i brojke i istorijske činjenice pa sad umesto da iskoristiš pristup internetu i proveriš ono što tvrdiš ti bez problema javno iznosiš nešto o čemu pojma nemaš...

tigrimigri

pre 6 godina

Svakim danom sam blize misljenju "ne u EU"! Pod ovakvim uslovima nikako ne ici tamo. Tesko jeste ali necemo dobiti nista pristajuci na svaki nijhov uslov. Nasi problemi nece nestati priznanjem KiM i ulaskom u EU, jok.

nebitno

pre 6 godina

Otkacite to vec jednom, hocu normalnu uradjenu drzavu bez korupcije, kriminala i bez tog Kosova koje je Milosevic de-fakto izgubio 99-te ili me ne zanimate ni vi ni Srbija, kupim porodicu i odoh, za nas 81. godiste koji vec 25 godina slusaju o Kosovu i ostalim nebulozama svaki Boziji dan je doslo do tacke kljucanja. Zivot nam prodje bez ikakve sanse da uradimo nesto u ovoj rupi. Iako volim svoju zemlju, drugare, komsije, itd. ne bih NIKADA svojoj deci priredio "zadovoljstvo" da se rode i odrastaju ovde. Mnogo nas je kao ja a jos vise je vec pobeglo a kad ovima sto su imali (obratite paznju na proslo vreme - imali) vise zivaca dogori bice malo vise kasno. Shvatite da nece ostati niko vise pametan ovde, nece imati dece, Srbija ce postati zemlja staraca i onda je sve gotovo ali stvarno gotovo. I vi koji ste protiv EU i za dalju borbu za Kosovo morate da shvatiti da srljate u nacionalno samoubistvo zato sto ga nikada necete vratiti pa i da ste 100000000 puta veci. Kapirate? Gotovo je, Kosovo je cao zdravo, nema vise! Zahvalite Milosevicu i SPS-u za koga ste glasali i koje i dalje glasate.

balkanizam

pre 6 godina

Ne daju strani političari protivrečne poruke već Balkanci svako čuje ono sto njemu odgovara ili bi zeleo da čuje. Na željama se donose odluke a ne na realnosti. Kada Balkanac kaže neka bude šta biti ne može onda znaj da tu rezultata neće biti.

Dux

pre 6 godina

Ako nam i posle ovog uslova g.ministara najvaznije zemlje u EU, nesto nije jasno, onda mi nemamo problem ni sa Kosovom ni sa SAD ni sa EU, vec imamo problem sa sobom.

Batko

pre 6 godina

ZZZ, 15. februar 2018 13:29

Znaci, kad i sta god oni (Eu) postave kao uslov - prihvatiti ?!
Ok, nisam rusofil, nisam zadrt po nacionalnom pitanju...cisto pragmatican u smislu..."Danas Kosovo....sutra" ?!
Takvim stavom ni u zivotu nikada nista neces postici. Sve dok popustas, "dajes" to se dozivljava kao slobost , a interesne grupe u okviru Eu (nekazem generalno cela) ce ici do kraja..
Kosovo jeste izgubljeno u ovom trenutku. Kosovo (opet pragmaicno) je samo personifikacija i nista vise
Kakva buducnost dok imamo ovakvo stanje u zemlji, partokratiju, korupciju..
Daj da to sredimo, pa sve drugo

Boris

pre 6 godina

@Realno Rusija uopšte ne želi da se meša u ništa što ima veze sa Kosovom. Nekoliko puta u poslednjih par meseci su rekli jasno i glasno "Podržaćemo Beograd u svemu što se dogovori sa Prištinom". Kome još treba dodatno objašnjenje?!

Srki s

pre 6 godina

Bar sada u Srbiji necemo moci da se pravimo sta je uslov za clanstvo Srbije u EU jasno je odpocetka a sada je jasno receno prihvatiti da je Kosovo nezavisna grzava.posle toliko godna da prestanemo da se samoobmanjujemo i lazemo.pa sad na nama,Srbiji je izbor.

pele

pre 6 godina

Pa sad razmislite treba li za EU to ostaviti kao pitanje, precutno priznati - ili cete da ocekujete da oni nemaju vise gde napred, i da se u to i ne zalazi.
A na 'putu' za evropu (kao da nije vec de fakto u Evropi) Srbija je vec 20 godina, moze da bude i jos 3 i jos 5 i jos 20, a mozda i 200.

Srdjan

pre 6 godina

Priznavanjem Kosova mi realno ne dobijamo nista. Prvo treba da dovedemo u red mnoge druge prece stvari, npr. da Sud stvarno sudi a ne da sluzi da oslobadja kriminalce, da se iskoreni ili bar drasticno smanji korupcija, da se prekinu veze kriminala i vlasti, itd... Ako ikada sve ovo dovedemo u red, onda na red dolazi Kosovo, ali bi nam tada pozicija bila mnogo jaca. Samo clanstvo u EU (koje bi bilo dobro za Srbiju) bez stvarnih reformi ne znaci nista.

Stevan

pre 6 godina

Pa vi ste toliko licemerni da nemam reči.Kako bi vi reagovali da vam se iz vaše države jednostrano otcepi I proglasi nezavisnost recimo Bavarska.Da li bi I onda imali isti stav po pitanju odvajanja jedne teritorije od države,pritom zašto ste vi zainteresovani da nam se otkine protivzakonito deo teritorije a to je
15%.U našem Ustavu lepo piše da je to deo Srbije I sa tim je svaka diskusija završena,gospodine iz Nemačke.

Кики

pre 6 godina

..... с што ви онимад не дадосте Источну Немачку Русима, него сте чекали, чекали и дочекали спајање..... можда се Србија определи за исто то решење, треба да се угледа на Немачку ...

Berliner

pre 6 godina

Pa nista, cika Gabrijele, rekao si sta si imao. I meni tebi kazemo da onda ne treba da ocekujete Srbiju u EU. Ionako ste poceli da se raspadate... Ajde, cao!

Phantom

pre 6 godina

Takođe, Gabrijel je rekao da je "isto to rekao zvaničnicima Srbije ranije u Beogradu".

To im govore već deset godina a "naši" političari se vrte oko te priče kao da je narod pao s marsa, a možda i jeste..

ZZZ

pre 6 godina

Pa priznajte više to Kosovo, koje i ovako već izgubljeno.
Nije to najveći problem u Srbiji, nego korupcija na jednoj strani i siromaštvo na drugoj.

Svi to znamo, dajte da narod demokratski glasa jel su za nastavak ovakvog života sa nepriznatim Kosovom ili su za priznavanje Kosova i da zajedno idemo u bolju budućnost, ako ne našu onda barem naše dece.

realno

pre 6 godina

Nisu ovo vise 90-te i unipolarni svet, gde je samo zapad dominirao. Mi veoma slabo igramo na kartu Rusije, a EU ocigledno zeli da njen uticaj onemoguci.

Za svake njihove "ultimatume" ja bih Rusiji dozvoljavao da ima sve veci uticaj u Srbiji, pa na kraju i da ima vojnu bazu ako treba.

Sve vreme samo mi moramo da popustamo, neka malo popustaju i oni, mi se svojim postupcima ne odaljavamo od EU, nego se EU svojim postupcima udaljuje od nas.

Brother

pre 6 godina

Kada ovi 5 zemalja budu priznale nezavisnost Kosova onda cemo da vidimo sta i kako. Mada mislim da se to nikada nece dogoditi sa Spanijom, onog trenutka kada to urade eto im veselja sa Katalonijom!

alimpije

pre 6 godina

(ZZZ, 15. februar 2018 13:29)
Na koju bolju budućnost misliš? Ko je do danas srpskim Vladama branio da smanje korupciju, povećaju BDP, povećaju plate a samim tim i standard? Evo samo da priznamo Kosovo odmah će se sve ružno u srpskom društvu preko noći pretvoriti u nešto krasno. Tako mi pada na pamet ona obećanja o Miloševiću. Samo vi njega smenite i sve će se poboljšati. U stvarnosti znamo da nam je malo toga bilo na bolje ali to opet nije ničija krivica do samih grđana Srbije a najviše njihove vlasti koja nije bila sposobna da do danas transformiše Srbiju u modernu i evropsku zemlju koja zna kuda ide.

Branko Von Beca

pre 6 godina

Enleska se zbog eu ne bi odrekla ni šoljice čaja, a mi...

E, to je razlika izmedju onih koji će uvek biti velesila, i onih koji će biti otirač.

Stevan

pre 6 godina

Pa vi ste toliko licemerni da nemam reči.Kako bi vi reagovali da vam se iz vaše države jednostrano otcepi I proglasi nezavisnost recimo Bavarska.Da li bi I onda imali isti stav po pitanju odvajanja jedne teritorije od države,pritom zašto ste vi zainteresovani da nam se otkine protivzakonito deo teritorije a to je
15%.U našem Ustavu lepo piše da je to deo Srbije I sa tim je svaka diskusija završena,gospodine iz Nemačke.

realno

pre 6 godina

Nisu ovo vise 90-te i unipolarni svet, gde je samo zapad dominirao. Mi veoma slabo igramo na kartu Rusije, a EU ocigledno zeli da njen uticaj onemoguci.

Za svake njihove "ultimatume" ja bih Rusiji dozvoljavao da ima sve veci uticaj u Srbiji, pa na kraju i da ima vojnu bazu ako treba.

Sve vreme samo mi moramo da popustamo, neka malo popustaju i oni, mi se svojim postupcima ne odaljavamo od EU, nego se EU svojim postupcima udaljuje od nas.

Berliner

pre 6 godina

Pa nista, cika Gabrijele, rekao si sta si imao. I meni tebi kazemo da onda ne treba da ocekujete Srbiju u EU. Ionako ste poceli da se raspadate... Ajde, cao!

Phantom

pre 6 godina

Takođe, Gabrijel je rekao da je "isto to rekao zvaničnicima Srbije ranije u Beogradu".

To im govore već deset godina a "naši" političari se vrte oko te priče kao da je narod pao s marsa, a možda i jeste..

Branko Von Beca

pre 6 godina

Enleska se zbog eu ne bi odrekla ni šoljice čaja, a mi...

E, to je razlika izmedju onih koji će uvek biti velesila, i onih koji će biti otirač.

Кики

pre 6 godina

..... с што ви онимад не дадосте Источну Немачку Русима, него сте чекали, чекали и дочекали спајање..... можда се Србија определи за исто то решење, треба да се угледа на Немачку ...

Mixer

pre 6 godina

Ukradu seljaku kravu i onda ga lopovi teraju da prizna da to "nikad nije ni bila njegova krava i da se sam tukao". Gospodo, INAT nije bajka vec deo ovog naroda. A ne inatimo se mi onako,vec zato sto niste pravedni,koliko je naseg naroda stradalo od vasih ruku. Nema razloga da vam verujemo da zelite ista dobro nama.
Koliko puta kroz istoriju smo vam rekli NE. Odgovor već znate, NE!

Srdjan

pre 6 godina

Priznavanjem Kosova mi realno ne dobijamo nista. Prvo treba da dovedemo u red mnoge druge prece stvari, npr. da Sud stvarno sudi a ne da sluzi da oslobadja kriminalce, da se iskoreni ili bar drasticno smanji korupcija, da se prekinu veze kriminala i vlasti, itd... Ako ikada sve ovo dovedemo u red, onda na red dolazi Kosovo, ali bi nam tada pozicija bila mnogo jaca. Samo clanstvo u EU (koje bi bilo dobro za Srbiju) bez stvarnih reformi ne znaci nista.

nebitno

pre 6 godina

Otkacite to vec jednom, hocu normalnu uradjenu drzavu bez korupcije, kriminala i bez tog Kosova koje je Milosevic de-fakto izgubio 99-te ili me ne zanimate ni vi ni Srbija, kupim porodicu i odoh, za nas 81. godiste koji vec 25 godina slusaju o Kosovu i ostalim nebulozama svaki Boziji dan je doslo do tacke kljucanja. Zivot nam prodje bez ikakve sanse da uradimo nesto u ovoj rupi. Iako volim svoju zemlju, drugare, komsije, itd. ne bih NIKADA svojoj deci priredio "zadovoljstvo" da se rode i odrastaju ovde. Mnogo nas je kao ja a jos vise je vec pobeglo a kad ovima sto su imali (obratite paznju na proslo vreme - imali) vise zivaca dogori bice malo vise kasno. Shvatite da nece ostati niko vise pametan ovde, nece imati dece, Srbija ce postati zemlja staraca i onda je sve gotovo ali stvarno gotovo. I vi koji ste protiv EU i za dalju borbu za Kosovo morate da shvatiti da srljate u nacionalno samoubistvo zato sto ga nikada necete vratiti pa i da ste 100000000 puta veci. Kapirate? Gotovo je, Kosovo je cao zdravo, nema vise! Zahvalite Milosevicu i SPS-u za koga ste glasali i koje i dalje glasate.

Dux

pre 6 godina

Ako nam i posle ovog uslova g.ministara najvaznije zemlje u EU, nesto nije jasno, onda mi nemamo problem ni sa Kosovom ni sa SAD ni sa EU, vec imamo problem sa sobom.

Brother

pre 6 godina

Kada ovi 5 zemalja budu priznale nezavisnost Kosova onda cemo da vidimo sta i kako. Mada mislim da se to nikada nece dogoditi sa Spanijom, onog trenutka kada to urade eto im veselja sa Katalonijom!

alimpije

pre 6 godina

(ZZZ, 15. februar 2018 13:29)
Na koju bolju budućnost misliš? Ko je do danas srpskim Vladama branio da smanje korupciju, povećaju BDP, povećaju plate a samim tim i standard? Evo samo da priznamo Kosovo odmah će se sve ružno u srpskom društvu preko noći pretvoriti u nešto krasno. Tako mi pada na pamet ona obećanja o Miloševiću. Samo vi njega smenite i sve će se poboljšati. U stvarnosti znamo da nam je malo toga bilo na bolje ali to opet nije ničija krivica do samih grđana Srbije a najviše njihove vlasti koja nije bila sposobna da do danas transformiše Srbiju u modernu i evropsku zemlju koja zna kuda ide.

Batko

pre 6 godina

ZZZ, 15. februar 2018 13:29

Znaci, kad i sta god oni (Eu) postave kao uslov - prihvatiti ?!
Ok, nisam rusofil, nisam zadrt po nacionalnom pitanju...cisto pragmatican u smislu..."Danas Kosovo....sutra" ?!
Takvim stavom ni u zivotu nikada nista neces postici. Sve dok popustas, "dajes" to se dozivljava kao slobost , a interesne grupe u okviru Eu (nekazem generalno cela) ce ici do kraja..
Kosovo jeste izgubljeno u ovom trenutku. Kosovo (opet pragmaicno) je samo personifikacija i nista vise
Kakva buducnost dok imamo ovakvo stanje u zemlji, partokratiju, korupciju..
Daj da to sredimo, pa sve drugo

бт

pre 6 godina

Ма какав шеф дипломатије, ово је шеф демагогије. Јел то можда Словачка назадује што није признала тзв. Косово? Зашто Србија не би напредовала ка ЕУ ако га не призна?

Смена страже

pre 6 godina

Reality, 15. februar 2018 16:16)
Исто се може рећи за вас који заступате тезу "Косово је давно изгубљено".Ако је изгубљено,шта траже овакви више од нас? Такође, мислим да је и ваша представа о Косову кафанске природе,доле отишли нисте.

Srki s

pre 6 godina

Bar sada u Srbiji necemo moci da se pravimo sta je uslov za clanstvo Srbije u EU jasno je odpocetka a sada je jasno receno prihvatiti da je Kosovo nezavisna grzava.posle toliko godna da prestanemo da se samoobmanjujemo i lazemo.pa sad na nama,Srbiji je izbor.

tigrimigri

pre 6 godina

Svakim danom sam blize misljenju "ne u EU"! Pod ovakvim uslovima nikako ne ici tamo. Tesko jeste ali necemo dobiti nista pristajuci na svaki nijhov uslov. Nasi problemi nece nestati priznanjem KiM i ulaskom u EU, jok.

ZZZ

pre 6 godina

Pa priznajte više to Kosovo, koje i ovako već izgubljeno.
Nije to najveći problem u Srbiji, nego korupcija na jednoj strani i siromaštvo na drugoj.

Svi to znamo, dajte da narod demokratski glasa jel su za nastavak ovakvog života sa nepriznatim Kosovom ili su za priznavanje Kosova i da zajedno idemo u bolju budućnost, ako ne našu onda barem naše dece.

svako svojim putem

pre 6 godina

Otkacite to vec jednom, hocu normalnu uradjenu drzavu bez korupcije, kriminala...kupim porodicu i odoh,
(nebitno, 15. februar 2018 14:36)

Mislite da ce Srbija postati normalna drzava i interesantna zapadu nako priznanja KiM - odmah da vam kazem, nece, a razlozi su sledeci: 1) Srbija je jedna od retkih zemalja koja nema izlaz na more 2) Srbija je vec okruzena NATO zemljama pa nije i vojno-strateski previse interesantna 3)cak i da postane deo EU, sta to Srbija ima da ponudi EU sto ona vec ne dobija od Bugarske, Rumunije, Indije, Malezije itt? Budimo realni, Srbija postaje geostrateski i ekonomski krajnje neinteresantna zemlja onog trenutka kada postane "normalna". Ono sto je cini interasntnom je upravo otvoreno pitanje KiM koje se ne moze ZAISTA zatvoriti bez pristanka Srbije. I u tom kontekstu KiM stavovi Rusije i Kine doprinose geopolitickoj dinamici u Srbiji, te je cine geopoliticki interesantnom. To sto vlast ne koristi ovu situaciju na najbolji nacin (a ponekad je i zloupotrebljava) je druga prica. Vama licno preporucujem da odete na zapad sto pre, ako imate priliku. To je jedini nacin da uporedite zivot u Srbiji i na zapadu. Samo da znate, na zapadu je spreadsheet management dominantni oblik sagledavanja sveta. Znaci kada se podvuce linija i vidi se nedovoljan profit, jednostavno se sece. Gase se poslovi u lokalu i sele se u Bugarsku (npr). Dve godine posle toga sele se iz Bugarske u Indiju. itt. Ukratko, nema tu ideala, cisti biznis...

Boris

pre 6 godina

@Realno Rusija uopšte ne želi da se meša u ništa što ima veze sa Kosovom. Nekoliko puta u poslednjih par meseci su rekli jasno i glasno "Podržaćemo Beograd u svemu što se dogovori sa Prištinom". Kome još treba dodatno objašnjenje?!

Goran

pre 6 godina

Значи, Немачка не само да захтева од Србије признавања Косова као независне државе него ће и државе које нису признале Косово натерати да то учине! Зна ли наш председик за такво обећање Косову? Где је ту Србија и српски народ? Зар нам је Немачка такав пријатељ? Ово није нимало наивно!

Aleksandar

pre 6 godina

@(Stevan, 15. februar 2018 13:25)

Nemačka je posle oba svetska rata gubila teritorije značajno veće od cele Srbije (33% ondašnje Nemačke!, sa 4-6 miliona ekspatrisanih građana!) koje danas, mahom, pripadaju Poljskoj. I Nemačka je uredno potpisala da to više nisu njene teritorije, da neće imati teritorijalnih pretenzija i danas ih prihvata kao legitimne delove tuđih država.

Zašto, pitaš se? Zato što su izgubili rat, kao i mi, a to ne može besplatno. Ako ulaziš u šorku moraš biti svestan da je jedna od opcija i da ti slome njonju.

P.S. KiM je ~12,5% a ne 15% teritorije Srbije, ako se već bacamo brojkama, al' džaba pričam kad su tebi preko televizije usadili i brojke i istorijske činjenice pa sad umesto da iskoristiš pristup internetu i proveriš ono što tvrdiš ti bez problema javno iznosiš nešto o čemu pojma nemaš...

Reality

pre 6 godina

Al se palite. Kosovo nije deo Srbije od 2000 kad smo ga izgubili u ratu koji smo sami poceli. A najace od svega sto od ovih sto komentarisu "kosovo je srce srbije" bar 95% nije nikad bilo u Nisu a kamoli na Kosovu.

jeremija krstić

pre 6 godina

(Duda, 15. februar 2018 13:13)

A gde je onda srpska zastava u Prištini? Koji zakoni važe na Kosovu? Čiji Ustav?
Čija je vojska i policija dole?
Ako si toliko siguran što ne odeš na to "srpsko" Kosovo i "srpsku" Prištinu pa raširiš zastavu Srbije?
Vi patriJote ste samo na tastaturi jaki

kako da ne

pre 6 godina

@Branko Von Beca
Poredite babe i zabe. Engleska i Srbija nisu isto! Srbiji treba EU da joj finansijski pomogne, stavi na noge. Dok Engleska je upravo zbog takvih kao sto je Srbija trazila da izadje. Zasto? Zato sto Englezi vise ne zele da placaju novim clanicama ali u onima koji nisu clanice njihove puteve, bolnice itd. E, Englezi zele taj deo sto su davali da zadrze. Prosto kao pasulj. Tu vidite ko ima koristi od EU, a ko ne. Srbija ima i to mnogo, zemlja poput Engleske ne. Da smo mi na poziciji Engleza isto bi mislili. ‘Zasto ja da dajem nekom tamo Rumunu ili Hrvatu, Srbinu da on dize plate, skole, puteve itd’. Jedan od razloga zasto i Svajcarci ne ulaze u EU. A, poziva za ulazak milion. Ne da ni Svajcarac tako lako svoj franak zemljama poput Srbije, Bugarske, Hrvatske itd.

majstor i margarita

pre 6 godina

Za sve koji nastupaju sa tezom priznati jer je ionako davno izgubljeno i njihovo bla bla jedno pitanje ako je u realnosti sve već završeno zašto se od Srbije toliko jako traži priznanje? Ukoliko priznamo, ili tačnije rečeno, ukoliko se odreknemo istorijskog prava na tu teritoriju, šta sutra sprečava Vojbodinu da kao druga pokrajina traži isto?

Alex

pre 6 godina

@Kiki
U istocnoj Nemackoj zive Nemci a na Kosovu zive u ogromnoj vecini Albanci koji ne zele da zive u Srbiji. Cisto da ti malo pojasnim posto si verovatno slucajno tu beznacajnu cinjenicu prevideo.

C i n i k

pre 6 godina

Covek nista pogresno nije izjavio.Vladavina zakona je potrebna ovom narodu vise nego mit o Kosovu.Kosovo je nezavisno od Srbije, nzn ko to ne vidi?

skeptik

pre 6 godina

@nebitno, kupi porodicu i to odmah ako mozes. Priznali Kosovo ili ne, usli u EU ili ne, nista se ovde nece promeniti. Imas primer Hrvatske koja je u ekonomskom i demografskom smislu stagniraju od kad su usli u EU.

Kako ko, pa ja

pre 6 godina

Ali cim cujem "faktor stabilnosti", znam je ofucana diplomatija lozenja na snazi...
Sto je najcrnje od svega, neki se i dalje pale na ovu retoriku!?

Aleksandar

pre 6 godina

@(Смена страже, 15. februar 2018 16:21)

Ne traže oni ništa od nas - tražimo mi od njih, a oni za uzvrat kažu "sredite to, to, to i to..." pa može. Jedno od tih "to" stvari je i da se zaokružimo kao država i da znamo gde su nam granice što sa Kosovom u sastavu Srbije nije moguće. Dakle, mi od njih tražimo tržište i fondove, oni zauzvrat od nas traže da se unormalimo - ovo potonje uključuje i ratosiljanje Kosova ali i mnoge druge stvari.

Mi ako mislimo da možemo proći bolje u nekom drugom aranžmanu smo slobodni da im kažemo da nismo zainteresovani i onda oni to od nas više neće tražiti.

Rodoljub

pre 6 godina

@Slavoljub
Nije Njemačka EU kažeš?!
Interesantno, jučer kad je Plenki odbrusio Junkeru da Srbiji neće popuštati pa svi su pisali kao sad kad ih Njemačka pritisne odmah ćemo okrenuti ploču i maltene morati udovoljavati Srbiji.
Pa ajde odlučite se, da li Njemačka vlada u EU ili ne!

Sale

pre 6 godina

Veliko je pitanje da li Srbiji treba čkanstvo u EU. Jeftinu robu može da uvozi iz Kine, sirovine iz Rusije a visoku tehnoligiju iz Amerike. Prema toma ako Nemačka hoće Srbiju da dobije onda Nemačka MORA mnogo toga da ponudi jer vreme atraktivnosti EU je prošlo! Samo Nemačkoj treba EU da dobija od država članica lekare i inžinjere i da bez carina izvozi nemačke proizvode.

pele

pre 6 godina

Pa sad razmislite treba li za EU to ostaviti kao pitanje, precutno priznati - ili cete da ocekujete da oni nemaju vise gde napred, i da se u to i ne zalazi.
A na 'putu' za evropu (kao da nije vec de fakto u Evropi) Srbija je vec 20 godina, moze da bude i jos 3 i jos 5 i jos 20, a mozda i 200.

Mare

pre 6 godina

Neka Vlade koje budu u tom periodu, uredu drzavu, nezavisno sudstvo, iskorene korupciju, ukinu partokratiju, ojacaju institucije drzave, ulazu u obrazovanje, pojacaju naplatu PDV-a, ojacaju ekonomiju, prave otvoreno i toleranto drustvo, iskorene huligane i krmininal koji je u svakoj pori drutva i sve ono sto im EU trazi, a onda kada dodje do toga da treba priznati, neka puste referendum, pa da vidimo. Ako je vecina za to idemo ako ne ne idemo, ali cemo imati uredjenu zemlju.

Bob Rock

pre 6 godina

I to priznanje je u krajnju ruku nebitno. Tursku Republiku Sjeverni Kipar ne priznaje niko osim Turske i šta kiparska vlada danas ima od toga u smislu kontrole nad tom teritorijom?

Neka Kipru Englezi vrate svoje vojne baze (praktično kolonije) kad već priznaju Kipar, koji je i članica EU. Na stranu Katalonija, neka Englezi riješe status Gibraltara na način da i današnja Španija bude zadovoljna.

Engleska izlazi iz EU (iako je upitno u kojem obimu), ali ostaje članica SB s pravom veta, zadržava ključne prekomorske teritorije i ostaje sila u svakom pogledu. Smiješna su poređenja s njima.

Komša

pre 6 godina

Valja praviti razliku izmedju onoga što zovemo "evropske vrednosti" i ulaska u EU.
Ovo prvo (evropske vrednosti) su poštovanje Ustava i zakona,nezavisnost i poštovanje institucija,slobda mišljenja i govora,zaštita prava manjina (svih manjinskih grupacija,ne samo etničkih),potpuno odvajanje Sudske,Zakonodavne i Izvršne vlasti,razvoj gradjanskog društva - kkritika i kontrola vlasti od strane gradjana (pored one instotucionalne)...
Ulazak u EU je ulazak u Države u savez Država.Ta odluka se donodi posle procene gradjana Srbije da li je taj savez u njihovom interesu ili ne.
Tzv. evropske vrednosti su uslov koji nam EU postavlja za priključenje ali ulazak u EU nije uslov za uspostavljanje evropskih vrednosti u Srbiji kako to neki pogrešno gledaju.
Naravoučenije - da poradimo mi na demokratskom sistemu,izgradimo istinski nezavisne institucije i onda,kada budemo mogli da odlučujemo na osnovu istinitog informisanja i da svoje mišljenje kažemo na regularnim izborima odlučićemo pta i kako.
Ovako o svemu odlučuje političko -ekonomska elita bez ilakvog uvida/kontrole od strane gradjana.
Osnovni nacionalni interes Srbije je demoktatija.Samo tako možemo doneti ispravne odluke po bilo kom pitanju.

balkanizam

pre 6 godina

Ne daju strani političari protivrečne poruke već Balkanci svako čuje ono sto njemu odgovara ili bi zeleo da čuje. Na željama se donose odluke a ne na realnosti. Kada Balkanac kaže neka bude šta biti ne može onda znaj da tu rezultata neće biti.

ZZZ

pre 6 godina

Pa priznajte više to Kosovo, koje i ovako već izgubljeno.
Nije to najveći problem u Srbiji, nego korupcija na jednoj strani i siromaštvo na drugoj.

Svi to znamo, dajte da narod demokratski glasa jel su za nastavak ovakvog života sa nepriznatim Kosovom ili su za priznavanje Kosova i da zajedno idemo u bolju budućnost, ako ne našu onda barem naše dece.

nebitno

pre 6 godina

Otkacite to vec jednom, hocu normalnu uradjenu drzavu bez korupcije, kriminala i bez tog Kosova koje je Milosevic de-fakto izgubio 99-te ili me ne zanimate ni vi ni Srbija, kupim porodicu i odoh, za nas 81. godiste koji vec 25 godina slusaju o Kosovu i ostalim nebulozama svaki Boziji dan je doslo do tacke kljucanja. Zivot nam prodje bez ikakve sanse da uradimo nesto u ovoj rupi. Iako volim svoju zemlju, drugare, komsije, itd. ne bih NIKADA svojoj deci priredio "zadovoljstvo" da se rode i odrastaju ovde. Mnogo nas je kao ja a jos vise je vec pobeglo a kad ovima sto su imali (obratite paznju na proslo vreme - imali) vise zivaca dogori bice malo vise kasno. Shvatite da nece ostati niko vise pametan ovde, nece imati dece, Srbija ce postati zemlja staraca i onda je sve gotovo ali stvarno gotovo. I vi koji ste protiv EU i za dalju borbu za Kosovo morate da shvatiti da srljate u nacionalno samoubistvo zato sto ga nikada necete vratiti pa i da ste 100000000 puta veci. Kapirate? Gotovo je, Kosovo je cao zdravo, nema vise! Zahvalite Milosevicu i SPS-u za koga ste glasali i koje i dalje glasate.

Srki s

pre 6 godina

Bar sada u Srbiji necemo moci da se pravimo sta je uslov za clanstvo Srbije u EU jasno je odpocetka a sada je jasno receno prihvatiti da je Kosovo nezavisna grzava.posle toliko godna da prestanemo da se samoobmanjujemo i lazemo.pa sad na nama,Srbiji je izbor.

Boris

pre 6 godina

@Realno Rusija uopšte ne želi da se meša u ništa što ima veze sa Kosovom. Nekoliko puta u poslednjih par meseci su rekli jasno i glasno "Podržaćemo Beograd u svemu što se dogovori sa Prištinom". Kome još treba dodatno objašnjenje?!

Phantom

pre 6 godina

Takođe, Gabrijel je rekao da je "isto to rekao zvaničnicima Srbije ranije u Beogradu".

To im govore već deset godina a "naši" političari se vrte oko te priče kao da je narod pao s marsa, a možda i jeste..

Berliner

pre 6 godina

Pa nista, cika Gabrijele, rekao si sta si imao. I meni tebi kazemo da onda ne treba da ocekujete Srbiju u EU. Ionako ste poceli da se raspadate... Ajde, cao!

alimpije

pre 6 godina

(ZZZ, 15. februar 2018 13:29)
Na koju bolju budućnost misliš? Ko je do danas srpskim Vladama branio da smanje korupciju, povećaju BDP, povećaju plate a samim tim i standard? Evo samo da priznamo Kosovo odmah će se sve ružno u srpskom društvu preko noći pretvoriti u nešto krasno. Tako mi pada na pamet ona obećanja o Miloševiću. Samo vi njega smenite i sve će se poboljšati. U stvarnosti znamo da nam je malo toga bilo na bolje ali to opet nije ničija krivica do samih grđana Srbije a najviše njihove vlasti koja nije bila sposobna da do danas transformiše Srbiju u modernu i evropsku zemlju koja zna kuda ide.

Komša

pre 6 godina

Valja praviti razliku izmedju onoga što zovemo "evropske vrednosti" i ulaska u EU.
Ovo prvo (evropske vrednosti) su poštovanje Ustava i zakona,nezavisnost i poštovanje institucija,slobda mišljenja i govora,zaštita prava manjina (svih manjinskih grupacija,ne samo etničkih),potpuno odvajanje Sudske,Zakonodavne i Izvršne vlasti,razvoj gradjanskog društva - kkritika i kontrola vlasti od strane gradjana (pored one instotucionalne)...
Ulazak u EU je ulazak u Države u savez Država.Ta odluka se donodi posle procene gradjana Srbije da li je taj savez u njihovom interesu ili ne.
Tzv. evropske vrednosti su uslov koji nam EU postavlja za priključenje ali ulazak u EU nije uslov za uspostavljanje evropskih vrednosti u Srbiji kako to neki pogrešno gledaju.
Naravoučenije - da poradimo mi na demokratskom sistemu,izgradimo istinski nezavisne institucije i onda,kada budemo mogli da odlučujemo na osnovu istinitog informisanja i da svoje mišljenje kažemo na regularnim izborima odlučićemo pta i kako.
Ovako o svemu odlučuje političko -ekonomska elita bez ilakvog uvida/kontrole od strane gradjana.
Osnovni nacionalni interes Srbije je demoktatija.Samo tako možemo doneti ispravne odluke po bilo kom pitanju.

Sale

pre 6 godina

Veliko je pitanje da li Srbiji treba čkanstvo u EU. Jeftinu robu može da uvozi iz Kine, sirovine iz Rusije a visoku tehnoligiju iz Amerike. Prema toma ako Nemačka hoće Srbiju da dobije onda Nemačka MORA mnogo toga da ponudi jer vreme atraktivnosti EU je prošlo! Samo Nemačkoj treba EU da dobija od država članica lekare i inžinjere i da bez carina izvozi nemačke proizvode.

jeremija krstić

pre 6 godina

(Duda, 15. februar 2018 13:13)

A gde je onda srpska zastava u Prištini? Koji zakoni važe na Kosovu? Čiji Ustav?
Čija je vojska i policija dole?
Ako si toliko siguran što ne odeš na to "srpsko" Kosovo i "srpsku" Prištinu pa raširiš zastavu Srbije?
Vi patriJote ste samo na tastaturi jaki

Reality

pre 6 godina

Al se palite. Kosovo nije deo Srbije od 2000 kad smo ga izgubili u ratu koji smo sami poceli. A najace od svega sto od ovih sto komentarisu "kosovo je srce srbije" bar 95% nije nikad bilo u Nisu a kamoli na Kosovu.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Смена страже, 15. februar 2018 16:21)

Ne traže oni ništa od nas - tražimo mi od njih, a oni za uzvrat kažu "sredite to, to, to i to..." pa može. Jedno od tih "to" stvari je i da se zaokružimo kao država i da znamo gde su nam granice što sa Kosovom u sastavu Srbije nije moguće. Dakle, mi od njih tražimo tržište i fondove, oni zauzvrat od nas traže da se unormalimo - ovo potonje uključuje i ratosiljanje Kosova ali i mnoge druge stvari.

Mi ako mislimo da možemo proći bolje u nekom drugom aranžmanu smo slobodni da im kažemo da nismo zainteresovani i onda oni to od nas više neće tražiti.

Branko Von Beca

pre 6 godina

Enleska se zbog eu ne bi odrekla ni šoljice čaja, a mi...

E, to je razlika izmedju onih koji će uvek biti velesila, i onih koji će biti otirač.

Batko

pre 6 godina

ZZZ, 15. februar 2018 13:29

Znaci, kad i sta god oni (Eu) postave kao uslov - prihvatiti ?!
Ok, nisam rusofil, nisam zadrt po nacionalnom pitanju...cisto pragmatican u smislu..."Danas Kosovo....sutra" ?!
Takvim stavom ni u zivotu nikada nista neces postici. Sve dok popustas, "dajes" to se dozivljava kao slobost , a interesne grupe u okviru Eu (nekazem generalno cela) ce ici do kraja..
Kosovo jeste izgubljeno u ovom trenutku. Kosovo (opet pragmaicno) je samo personifikacija i nista vise
Kakva buducnost dok imamo ovakvo stanje u zemlji, partokratiju, korupciju..
Daj da to sredimo, pa sve drugo

C i n i k

pre 6 godina

Covek nista pogresno nije izjavio.Vladavina zakona je potrebna ovom narodu vise nego mit o Kosovu.Kosovo je nezavisno od Srbije, nzn ko to ne vidi?

pele

pre 6 godina

Pa sad razmislite treba li za EU to ostaviti kao pitanje, precutno priznati - ili cete da ocekujete da oni nemaju vise gde napred, i da se u to i ne zalazi.
A na 'putu' za evropu (kao da nije vec de fakto u Evropi) Srbija je vec 20 godina, moze da bude i jos 3 i jos 5 i jos 20, a mozda i 200.

tigrimigri

pre 6 godina

Svakim danom sam blize misljenju "ne u EU"! Pod ovakvim uslovima nikako ne ici tamo. Tesko jeste ali necemo dobiti nista pristajuci na svaki nijhov uslov. Nasi problemi nece nestati priznanjem KiM i ulaskom u EU, jok.

Rodoljub

pre 6 godina

@Slavoljub
Nije Njemačka EU kažeš?!
Interesantno, jučer kad je Plenki odbrusio Junkeru da Srbiji neće popuštati pa svi su pisali kao sad kad ih Njemačka pritisne odmah ćemo okrenuti ploču i maltene morati udovoljavati Srbiji.
Pa ajde odlučite se, da li Njemačka vlada u EU ili ne!

majstor i margarita

pre 6 godina

Za sve koji nastupaju sa tezom priznati jer je ionako davno izgubljeno i njihovo bla bla jedno pitanje ako je u realnosti sve već završeno zašto se od Srbije toliko jako traži priznanje? Ukoliko priznamo, ili tačnije rečeno, ukoliko se odreknemo istorijskog prava na tu teritoriju, šta sutra sprečava Vojbodinu da kao druga pokrajina traži isto?

Dux

pre 6 godina

Ako nam i posle ovog uslova g.ministara najvaznije zemlje u EU, nesto nije jasno, onda mi nemamo problem ni sa Kosovom ni sa SAD ni sa EU, vec imamo problem sa sobom.

kako da ne

pre 6 godina

@Branko Von Beca
Poredite babe i zabe. Engleska i Srbija nisu isto! Srbiji treba EU da joj finansijski pomogne, stavi na noge. Dok Engleska je upravo zbog takvih kao sto je Srbija trazila da izadje. Zasto? Zato sto Englezi vise ne zele da placaju novim clanicama ali u onima koji nisu clanice njihove puteve, bolnice itd. E, Englezi zele taj deo sto su davali da zadrze. Prosto kao pasulj. Tu vidite ko ima koristi od EU, a ko ne. Srbija ima i to mnogo, zemlja poput Engleske ne. Da smo mi na poziciji Engleza isto bi mislili. ‘Zasto ja da dajem nekom tamo Rumunu ili Hrvatu, Srbinu da on dize plate, skole, puteve itd’. Jedan od razloga zasto i Svajcarci ne ulaze u EU. A, poziva za ulazak milion. Ne da ni Svajcarac tako lako svoj franak zemljama poput Srbije, Bugarske, Hrvatske itd.

balkanizam

pre 6 godina

Ne daju strani političari protivrečne poruke već Balkanci svako čuje ono sto njemu odgovara ili bi zeleo da čuje. Na željama se donose odluke a ne na realnosti. Kada Balkanac kaže neka bude šta biti ne može onda znaj da tu rezultata neće biti.

Kako ko, pa ja

pre 6 godina

Ali cim cujem "faktor stabilnosti", znam je ofucana diplomatija lozenja na snazi...
Sto je najcrnje od svega, neki se i dalje pale na ovu retoriku!?

skeptik

pre 6 godina

@nebitno, kupi porodicu i to odmah ako mozes. Priznali Kosovo ili ne, usli u EU ili ne, nista se ovde nece promeniti. Imas primer Hrvatske koja je u ekonomskom i demografskom smislu stagniraju od kad su usli u EU.

svako svojim putem

pre 6 godina

Otkacite to vec jednom, hocu normalnu uradjenu drzavu bez korupcije, kriminala...kupim porodicu i odoh,
(nebitno, 15. februar 2018 14:36)

Mislite da ce Srbija postati normalna drzava i interesantna zapadu nako priznanja KiM - odmah da vam kazem, nece, a razlozi su sledeci: 1) Srbija je jedna od retkih zemalja koja nema izlaz na more 2) Srbija je vec okruzena NATO zemljama pa nije i vojno-strateski previse interesantna 3)cak i da postane deo EU, sta to Srbija ima da ponudi EU sto ona vec ne dobija od Bugarske, Rumunije, Indije, Malezije itt? Budimo realni, Srbija postaje geostrateski i ekonomski krajnje neinteresantna zemlja onog trenutka kada postane "normalna". Ono sto je cini interasntnom je upravo otvoreno pitanje KiM koje se ne moze ZAISTA zatvoriti bez pristanka Srbije. I u tom kontekstu KiM stavovi Rusije i Kine doprinose geopolitickoj dinamici u Srbiji, te je cine geopoliticki interesantnom. To sto vlast ne koristi ovu situaciju na najbolji nacin (a ponekad je i zloupotrebljava) je druga prica. Vama licno preporucujem da odete na zapad sto pre, ako imate priliku. To je jedini nacin da uporedite zivot u Srbiji i na zapadu. Samo da znate, na zapadu je spreadsheet management dominantni oblik sagledavanja sveta. Znaci kada se podvuce linija i vidi se nedovoljan profit, jednostavno se sece. Gase se poslovi u lokalu i sele se u Bugarsku (npr). Dve godine posle toga sele se iz Bugarske u Indiju. itt. Ukratko, nema tu ideala, cisti biznis...

Mare

pre 6 godina

Neka Vlade koje budu u tom periodu, uredu drzavu, nezavisno sudstvo, iskorene korupciju, ukinu partokratiju, ojacaju institucije drzave, ulazu u obrazovanje, pojacaju naplatu PDV-a, ojacaju ekonomiju, prave otvoreno i toleranto drustvo, iskorene huligane i krmininal koji je u svakoj pori drutva i sve ono sto im EU trazi, a onda kada dodje do toga da treba priznati, neka puste referendum, pa da vidimo. Ako je vecina za to idemo ako ne ne idemo, ali cemo imati uredjenu zemlju.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Stevan, 15. februar 2018 13:25)

Nemačka je posle oba svetska rata gubila teritorije značajno veće od cele Srbije (33% ondašnje Nemačke!, sa 4-6 miliona ekspatrisanih građana!) koje danas, mahom, pripadaju Poljskoj. I Nemačka je uredno potpisala da to više nisu njene teritorije, da neće imati teritorijalnih pretenzija i danas ih prihvata kao legitimne delove tuđih država.

Zašto, pitaš se? Zato što su izgubili rat, kao i mi, a to ne može besplatno. Ako ulaziš u šorku moraš biti svestan da je jedna od opcija i da ti slome njonju.

P.S. KiM je ~12,5% a ne 15% teritorije Srbije, ako se već bacamo brojkama, al' džaba pričam kad su tebi preko televizije usadili i brojke i istorijske činjenice pa sad umesto da iskoristiš pristup internetu i proveriš ono što tvrdiš ti bez problema javno iznosiš nešto o čemu pojma nemaš...

Stevan

pre 6 godina

Pa vi ste toliko licemerni da nemam reči.Kako bi vi reagovali da vam se iz vaše države jednostrano otcepi I proglasi nezavisnost recimo Bavarska.Da li bi I onda imali isti stav po pitanju odvajanja jedne teritorije od države,pritom zašto ste vi zainteresovani da nam se otkine protivzakonito deo teritorije a to je
15%.U našem Ustavu lepo piše da je to deo Srbije I sa tim je svaka diskusija završena,gospodine iz Nemačke.

realno

pre 6 godina

Nisu ovo vise 90-te i unipolarni svet, gde je samo zapad dominirao. Mi veoma slabo igramo na kartu Rusije, a EU ocigledno zeli da njen uticaj onemoguci.

Za svake njihove "ultimatume" ja bih Rusiji dozvoljavao da ima sve veci uticaj u Srbiji, pa na kraju i da ima vojnu bazu ako treba.

Sve vreme samo mi moramo da popustamo, neka malo popustaju i oni, mi se svojim postupcima ne odaljavamo od EU, nego se EU svojim postupcima udaljuje od nas.

Goran

pre 6 godina

Значи, Немачка не само да захтева од Србије признавања Косова као независне државе него ће и државе које нису признале Косово натерати да то учине! Зна ли наш председик за такво обећање Косову? Где је ту Србија и српски народ? Зар нам је Немачка такав пријатељ? Ово није нимало наивно!

Alex

pre 6 godina

@Kiki
U istocnoj Nemackoj zive Nemci a na Kosovu zive u ogromnoj vecini Albanci koji ne zele da zive u Srbiji. Cisto da ti malo pojasnim posto si verovatno slucajno tu beznacajnu cinjenicu prevideo.

Кики

pre 6 godina

..... с што ви онимад не дадосте Источну Немачку Русима, него сте чекали, чекали и дочекали спајање..... можда се Србија определи за исто то решење, треба да се угледа на Немачку ...

Brother

pre 6 godina

Kada ovi 5 zemalja budu priznale nezavisnost Kosova onda cemo da vidimo sta i kako. Mada mislim da se to nikada nece dogoditi sa Spanijom, onog trenutka kada to urade eto im veselja sa Katalonijom!

Mixer

pre 6 godina

Ukradu seljaku kravu i onda ga lopovi teraju da prizna da to "nikad nije ni bila njegova krava i da se sam tukao". Gospodo, INAT nije bajka vec deo ovog naroda. A ne inatimo se mi onako,vec zato sto niste pravedni,koliko je naseg naroda stradalo od vasih ruku. Nema razloga da vam verujemo da zelite ista dobro nama.
Koliko puta kroz istoriju smo vam rekli NE. Odgovor već znate, NE!

бт

pre 6 godina

Ма какав шеф дипломатије, ово је шеф демагогије. Јел то можда Словачка назадује што није признала тзв. Косово? Зашто Србија не би напредовала ка ЕУ ако га не призна?

Srdjan

pre 6 godina

Priznavanjem Kosova mi realno ne dobijamo nista. Prvo treba da dovedemo u red mnoge druge prece stvari, npr. da Sud stvarno sudi a ne da sluzi da oslobadja kriminalce, da se iskoreni ili bar drasticno smanji korupcija, da se prekinu veze kriminala i vlasti, itd... Ako ikada sve ovo dovedemo u red, onda na red dolazi Kosovo, ali bi nam tada pozicija bila mnogo jaca. Samo clanstvo u EU (koje bi bilo dobro za Srbiju) bez stvarnih reformi ne znaci nista.

Смена страже

pre 6 godina

Reality, 15. februar 2018 16:16)
Исто се може рећи за вас који заступате тезу "Косово је давно изгубљено".Ако је изгубљено,шта траже овакви више од нас? Такође, мислим да је и ваша представа о Косову кафанске природе,доле отишли нисте.

Bob Rock

pre 6 godina

I to priznanje je u krajnju ruku nebitno. Tursku Republiku Sjeverni Kipar ne priznaje niko osim Turske i šta kiparska vlada danas ima od toga u smislu kontrole nad tom teritorijom?

Neka Kipru Englezi vrate svoje vojne baze (praktično kolonije) kad već priznaju Kipar, koji je i članica EU. Na stranu Katalonija, neka Englezi riješe status Gibraltara na način da i današnja Španija bude zadovoljna.

Engleska izlazi iz EU (iako je upitno u kojem obimu), ali ostaje članica SB s pravom veta, zadržava ključne prekomorske teritorije i ostaje sila u svakom pogledu. Smiješna su poređenja s njima.