Sreda, 14.02.2018.

19:20

Plenković pred Junkerom: Nemamo nameru da popuštamo Srbiji

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da Hrvatska nema nameru da popušta Srbiji “samo zato što nešto lepo piše u Strategiji EU za Zapadni Balkan“.

Izvor: B92

Plenkoviæ pred Junkerom: Nemamo nameru da popuštamo Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

panzer general

pre 6 godina

(ketiS, 15. februar 2018 01:35) # Link komentara
Postoji takva odredba o obaveznom referendumu uvedena nakon ulaska Hrvatske. Naime, u većini zemalja EU došlo je do zamora od proširenja, pa su uveli to kako bi se malo smirile strasti oko toga. Ta odredba je naravno prerigorozna i morati će se promijeniti ako se želi da uđe bilo koja nova članica. Po toj odredbi čak ni Norveška ili Island ne bi ušli, jer su referendumi uvijek i glasanje o povjerenju trenutnoj vladi, a ne samo o referendumskom pitanju. Svaka država članica i nakon ukidanja takve odredbe može ili čak mora organizirati referendum, npr. po sadašnjem ustavu RH svako razdruživanje ili udruživanje mora biti popračeno sa referendumom.

klix

pre 6 godina

@ketiS

Nedavno je nizozemski narod odbio SSP za Ukrajinu, nakon čega je nizozemska vlada trebala odlučiti kako će reagirati. Na kraju ne znam kako su reagirali, ali vjerujem da su poslušali narod. Dakle radilo se samo o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a glasalo se. I ništa od početka europskog puta Ukrajine, to je u dogledno vrijeme gotova priča. To su ta nova pravila koja je Srbija dijelom izbjegla, ali koja će je najvjerojatnije dočekati prije pristupanja. U Hrvatskoj vam jamčim da će barem 70% biti protiv. Ali utješna je činjenica da je za vas članstvo ionako 15-ak godina udaljeno, tako da se pravila mogu i promijeniti.

ketiS

pre 6 godina

Zamolila bih upucene da objasne da li su tacne tvrdnje komentatora iz Hrvatske o nuznim referendumima u svakoj zemlji clanici,jer ako bi referendum zaista bio demokratski sproveden,mislim da bi manje-vise u svakoj zemlji clanici gradjani bili protiv prosirenja. Osim toga nijedan zvanicnik EU-e uopste ne spominje referendum vec samo skupstinsku ratifikaciju,te shodno tome nije jasno da li je referendum obavezan ili je ostavljen samo kao mogucnost. Molila bih odgovor ako je moguce. Pozz!

Željko

pre 6 godina

cemu se zamarati glupostima, uci cete u eu htjeli ili nehtjeli..... bitno je rijesiti ta poglavlja, a do tada koristite predpristupne fondove, za pet godina biti cete ekonomski jaci 50 %, zbog stranih ulaganja a mnogi od vas ce puno tiga nauciti od visoke tehnologije koju donose strane firme te nauciti raditi i osnovati vlastita poduzeca.... ako je eu rekla 2025, onda to mora biti tada pa makar hrvatska napravila 25 referenduma i svi strani ministri vanjskih poslova dodali jos 50 uvijeta..... ti marginalci vas samo zele zaplasiti..... znate kada čovjek dobije poriv da ispadne vazan...... eu zele one koji hoce da rade i doprinose materijalnim potrebama zajednice.....eu nevoli drzave koje su kao hrvatska,,,, ne rade nista i samo bi cicali fondove.....

Joe Bass

pre 6 godina

(Vatroslav Katić, 14. februar 2018 20:41)

U veći deo Vašeg komentara nisam upućen, ali deo o granici na Dunavu jesam, i radi se o sledećem. Srpska strana insistira na jednom principu razgraničenja od mogućih dva (prema Bečkoj konvenciji-sredina plovnog puta reke ili prema zaključku Badinterove komisije-avnojevske granice). Hrvatska strana odbija jedinstven pristup i zahteva da se o svakoj od pedesetak spornih tačaka razgraničenja primenjuje jedan od dva mogućih principa ad-hok, odnosno gde joj to odgovara.

stručnjak

pre 6 godina

pitanje za strucnjake, kako je Hrvatska usla u EU kada nije resila granicu prema Srbiji?
(Zmaj, 14. februar 2018 22:32)

Na isti način kao i Slovenija koja nije bila riješila granicu prema Hrvatskoj.

Sdr

pre 6 godina

Sa inacenjem "neću u EU" ništa nećete postići, to je kao da sami sebi pucate u koljeno.
Za one koji ne znaju, pravila za pristupanje EU se nakon svakog proširenja prilagođavaju, i da, svakom sljedećem je teže ući jer se uči iz grešaka .
Sada o svakoj sljedećoj zemlji koja hoće uči se održava referendum ne samo u u zemlji pristupnici nego u svakoj zemlji članici da li prihvaćaju novog člana i ako samo jedna zemlja odbije ništa od ulaska u EU.
Zato Srbija već sada mora sebe reklamirati i pokazivati što bi ona pridonijela EU ne kod političara nego običnih ljudi.
Zato je Vučićev ispad pred novinarima gdje je lagao o svom prošlom političkom djelovanju i oholo i otresito se ponašao, u stvari ostao pri izrečenom tada, udaljio Srbiju od EU upravo za glasove Hrvstske, a Srbija ima neke sporove i sa drugim susjedima članovima EU.

Laza L

pre 6 godina

Da naša vlast ima nameru da stvarno uđe u EU, ona bi uradila hitnu reformu pravosuđa, što je jedan od uslova za ulazak u EU. A, s obzirom da nam je vladavina prava ocenjena sa negativnom ocenom, to je dokaz da uopšte nema u planu ulazak u EU.

Branko

pre 6 godina

@(Sdr, 14. februar 2018 22:09)

Ako je istina da mora da se održi referendum za ulazak nove članice u svakoj državi članici EU onda Srbija neće ući u EU pa tačno da je kao Švajcarska. Hrvatski narod nikad neće reći DA Srbiji. Da budem iskren verovatno bi tako bilo i u Srbiji da je obrnuta situacija. Što znači da možemo odmah da se oprostimo od EU. Koliko je to dobro ne znam ali je tako. Pozdrav

Doktor veliki drmr

pre 6 godina

Nećemo ni mi hteti u EU. Zapravo većina nas je već protiv ulaska. Zato se i izbegava referendum
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ljiljana, 14. februar 2018 20:14)

A što je onda većina glasala za proevropske partije koje se zalažu za ulazak u eu? Tim glasom smo dali i podršku po tom pitanju i nema potrebe za nikakvim referendumima i da se bacaju pare, kad pobedi anti evropska partija onda se javite..

jokejunior

pre 6 godina

Popustićeš čim Merkelova kaže.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Šid Navija Za Zvezdu !!!, 14. februar 2018 19:50)

Vudim da niste upuceni u situaciju.
Prije se ulazak nove clanice ratificirao u PARLAMENTIMA zemalja clanica. Zbog toga je Slovenija mogla biti pritisnuta da digne rampu Hrvatskoj. Ali sada vrijede nova pravila i o clanstvu zemalja se ne odlucuje u parlamentima nego na referendumima u svakoj zemlji clanici. Merkelova moze pritisnuti Plenkovica, ali ne moze hrvatske birace.

Lav

pre 6 godina

A što je onda većina glasala za proevropske partije koje se zalažu za ulazak u eu? Tim glasom smo dali i podršku po tom pitanju i nema potrebe za nikakvim referendumima i da se bacaju pare, kad pobedi anti evropska partija onda se javite..
(Doktor veliki drmr, 14. februar 2018 22:06)

Nije većina glasala za te partije nego manjina od 20-30% od ukupno upisanih birača. I to je dovoljno da se dobiju izbori.
Ali na referendum izlaze i oni koji "nemaju za koga da glasaju".

Goran

pre 6 godina

Sistem je da prvo treba ispuniti sve kriterijume a posle se ulazi u EU. Politicari ce prvo sve ispuniti i tek nakon toga ce biti referendum kada bi bila najveca glupost ne glasati za ulazak ako je vec sve prihvaceno. Znaci, Srbija ce sigurno uci i referendum ce uspeti. Da li je to dobro je sasvim druga stvar i ne mislim da je dobro.

tudum

pre 6 godina

Nećemo ni mi hteti u EU. Zapravo većina nas je već protiv ulaska. Zato se i izbegava referendum 
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ljiljana, 14. februar 2018 20:14) 

A što je onda većina glasala za proevropske partije koje se zalažu za ulazak u eu? Tim glasom smo dali i podršku po tom pitanju i nema potrebe za nikakvim referendumima i da se bacaju pare, kad pobedi anti evropska partija onda se javite..
(Doktor veliki drmr, 14. februar 2018 22:06)

Većina onih koja je glasala na izborima. Ne znači da bi većina i na referendumu bila za Eu. Na izborima lideri proevropskih partija obećavaju kule, gradove, med i mleko, a ljudi veruju. Proevropske stranke imaju strašno dobar i veoma skup marketing, a reklama prodaje proizvod, ne kvalitet.

nemanja s.

pre 6 godina

U prevodu, nikad nećemo ući u EU. Treba se truditi koliko je moguće sebe iznutra srediti, korupciju radikalno suzbijati, obrazovane i sposobne gurati na položaje. Malo sam nerealan, ali tako bi trebalo. Od Unije nema ništa.

...

pre 6 godina

Na stranu Plenkovic, ali vecina Srba je ' protiv ' ulaska u EU, ne zbog ideologije ili jer smatraju da ce im tamo biti losije, negoli li im je to danas, vec jedino zbog frustracija i blesavog inacenja zbog svih poraza u zadnjih 27 godina.

Delija

pre 6 godina

Kad bih mogao da biram gde ću da živim, nikada ne bih izabrao Dansku, Švedsku, Holandiju, Nemačku, Francusku, Švajcarsku, Italiju, Austriju... rado bih živeo u Rusiji, Kazahstanu, Kini, Turskoj, Azerbejdžanu, Turkmenistanu... Verujem da većina Srba tako misli i da se raduje što verovatno nećemo u EU, da.

speedy

pre 6 godina

@ Kad bih mogao da biram gde ću da živim, nikada ne bih izabrao Dansku, Švedsku, Holandiju, Nemačku, Francusku, Švajcarsku, Italiju, Austriju... rado bih živeo u Rusiji, Kazahstanu, Kini, Turskoj, Azerbejdžanu, Turkmenistanu... Verujem da većina Srba tako misli i da se raduje što verovatno nećemo u EU, da.
(Delija, 14. februar 2018 21:10)

Ziveo bi u svojoj zemlji, zasto bi trebalo da idem bilo gde?

mali radojica

pre 6 godina

Uopšte ne razumem ljude koji i dalje posle toliko godina veruju da su Plenkovic, Kolinda, AV, Taci ili bilo ko od buducih ali i proslih lidercica ti koji o necemu odlucuju. Kada Nemacka odluci( a na korak je od toga) da uzme ceo Zapadni Balkan zbog svojih interesa ona ce samo to objaviti i tu je kraj. Ovo je bas onako smesno ali i neprijatno. Svo to krestanje arlaukanje i busanje u grudi kao mi smo lider.... ne vi niste mi smo..... ma mi cemo vama.....ma od nas zavisi sve..... ma mi ovo mi ono..... Strasno koliko se neki ponižavaju i koliko ispadaju smesni a niko da im objasni da ucute i slusaju sta im govore veci i snazniji.

Al@din

pre 6 godina

Sve države Zapadnog Balkana koje žele da uđu u EU moraju da reše sva bilateralna granična pitanja.
Inace su Kipar, Slovenija i Hrvatska resili pitanje granica

Vatroslav Katić

pre 6 godina

Nadam se da vam je jasna jedna stvar susjedi. Kad se "Hrvatsku pitalo" putem referenduma želi li postati članica EU, dokazano su sve ankete govorile kako je broj euro-skeptika tih dana bio znatno veći od onih koji su bili ZA ulazak. I što se dogodilo? Rezultat referenduma je išao u korist "navodne manjine" koja je eto, odjednom postala većina. I dan danas, mnogi od nas ne da misle, nego znaju da je većina nasamarena, da su rezultati lažirani. Ako vam vodstvo države odluči da trebate ući u EU, ući ćete, htjeli vi to ili ne. U najgorem slučaju, možete prosvjedovati protiv rezultata, ako vam se da. Našim ljudima se nažalost nije dalo. No, u čemu je stvar? Ne možete sjediti dovijeka na 2 ili čak 3 strane. EU vam je zbog gospodarske razmjene, jedini logičan izbor, logičniji nego što je to bio čak i Hrvatskoj. Što se tiče graničnih sporova, vidim da mnogi komentiraju kako su dvostruka mjerila oko mnogih stvari. Jesu, da. Možete to prihvatiti ili se možete okrenuti nekom drugom osim EU, ako vas tko hoće. Ostati izoliran, vjerujte, koliko god bili rebelsi u razmišljanjima, je samubojstvo. Što se tiče našeg spora sa Slovenijom oko granice, normalno da Hrvatska ne pristaje na arbitražnu odluku. Bi li Srbija pristala da recimo granicu na Dunavu rješavamo arbitražom i onda sazna da tijekom postupka Hrvatska podmićuje suce? A točno to je Slovenija napravila, i nema veze što su nam susjedi, i svatko gleda svoje interese, to razumijem, ali ne možeš očekivati kasnije ruku, ak si svoju prodao

Alex

pre 6 godina

Hrvatska puca praznom puškom.Oni su EU zadnja rupa na svirali.
O tome odlučuju najviše Nemci.Ako oni podrže ulazak Srbije u EU Hrvati mogu samo da klimnu glavom u znak odobravanja.

Bgd

pre 6 godina

Ulazak Srbije u EU zavisi od same Srbije ali Nemačka je ta koja donosi konačnu odluku. Jedan telefonski poziv iz Berlina i Plenković će postati najveća podrška Srbiji ka putu u Uniju.

Jegulja

pre 6 godina

poslednji ekser u kovceg zvani "ratna odsteta" je zakucan u hagu odbijanjem hrvatske tuzbe.

nema pravnog osnova za ratnu odstetu, tako da je to plenkijeva prica za unutrasnju upotrebu.

ipak, nadam se da ce plenki da istraje na tome kad vec mi ovde ne mozemo da dobijemo referendum o (ne)ulasku u EU.

Web Design

pre 6 godina

(MILE, 14. februar 2018 20:05)
Nesto nije u redu sa tvojom procenom. ... .da li znate gde srbija izvozi 93% svoje robe? EU i region. ... a rusi vraćaju jer nije dobra kvaliteta. Da li to znaci da EU prihvata los kvalitet?
Sve sami eksperti.

John

pre 6 godina

"Nemamo nameru da popuštamo Srbiji"

Kao što ni Slovenija nije imala nameru da ikada popusti Hrvatskoj.
Koliko se tada pitalja Ljubljana, toliko će se pitati i Zagreb...
ex-yu državice nikako da se oslobode iluzija o sopstvenij bitnosti i važnosti...

MILE

pre 6 godina

Za ove kojima se ne ide u EU...da li znate gde srbija izvozi 93% svoje robe? EU i region. Da li znate kome je srbija najviše dužna? Eu i arapi. Da li znate šta bi se desilo da EU zatvori svoje tržište za Srbiju? propala bi. Ako su kinezi i rusi braća, što kod njih ne izvozimo 93% svoje robe? Jer kinez može sve to proizvest 10 puta jeftinije, a rusi vraćaju jer nije dobra kvaliteta. što rusi ne daju veće kvote za prodaju fiata na rusko tržište? Jel razumete vi o čemu se radi? Ne ide Vučić u EU jer ju voli, nego jer bez nje ne može srbija da opstane.

Stagod

pre 6 godina

Da li ce Srbija postati evropska zemlja ili ne, ne zavisi toliko od Evrope - ciji je Hrvatska deo - nego od same Srbije. Odlucite. Ne mozete vecno ziveti na tri stolice od kojih je jedna u Rusiji, a druga medju arabijskim investitorima. Kako god odlucite, vasa stvar. Good luck with that.

Istina sa svih strana

pre 6 godina

Kada vec Plenkovic prica o istini, imamo mi srbi demona za suocavanje ali hrvati imaju dobar deo sopstvenog pakla za suocavanje. Za pocetak prica o ratnoj odsteti a ne pominje koliki ih racun ceka za proterane srbe po raznim osnovama.

Бата Стојковић

pre 6 godina

Пленковић и Јункер и не слуте колику нам велику услугу чине. Тиме директно раде на очувању територијалног интегритета Србије а уз то омогућују Србији да још више оснажи везе са растућим суперсилама у свету. ЕУ бирократија је иста као и бирократија Коминтерне и сама себи постаје циљ што у крајњој линији води до колапса система. На крају Србија никако не треба да улази у заједницу са државама бивше СФРЈ ни у каквој форми.

Lazo

pre 6 godina

Nesto nije u redu sa tvojom procenom. ... .da li znate gde srbija izvozi 93% svoje robe? EU i region. ... a rusi vraćaju jer nije dobra kvaliteta. Da li to znaci da EU prihvata los kvalitet?
Sve sami eksperti.
(Web Design, 14. februar 2018 20:20)

Čovek nije rekao procenu, to su službene brojke koje imate na internetu da se provere. Ne znam kako to ne znate??? Pa i predsednik je o tome govorio. To se zove struktura izvoza po geografskoj osnovi. Dakle, to nisu procene nego konkretne brojke.
Za ruse se mislilo na voće i povrće. pa nije bila samo jedna vest o tome. I danas ili jučer opet je bilo govora o tome.

Ko bi reko da Hrvat pomaze Srbi

pre 6 godina

Ovi nas vuku ka EU, gde nam nije mesto. Imamo sporazume koje mozemo koristiti maximalno i mi bi da ih razbijemo zarad cega? Plave zastavice pored nase? Ne hvala. Vidim kako prolaze Hrvati u EU. Nama je dobro i ovde. Veci standard na papiru mi ne treba.

Влада

pre 6 godina

Земља трећег света прети земљи трећег света. Важи! Како кажу они из првог, тако ће нам бити. Свима. Без обзира да ли сте земља трећег света или земља - трећег света. Све остало је за домаћу употребу.

Слободан Миливојевић

pre 6 godina

Много хвала господине премијеру РХ, види да је посета АВ уродила плодом. Само немојте да промените своју одлуку.Много смо захвални.

posmatrac

pre 6 godina

Neverovatno koja je ova EU sargarepa; sve zemlje Zapadnog Balkana treba prvo da rese granicna i druga pitanja... Cekaj malo bre, pa ne spore li se Slovenija i Hrvatska oko granice na moru? Nego neki granicni sporovi su vazni, a neki nisu vazni, negde su ljudska prava vazna, a negde nisu vazna, i tako redom.

bananamen

pre 6 godina

Na stranu da li ja zelim Srbiju u EU ali to sto Hrvatska misli da se nesto pita je van pameti. Videli smi svi kako je Slovenija ipak "odlucila" da odblokira prijem Hrvatske dan nakon odluke Bundestaga da intervenise. Nemacka se pita za sve a sateliti slusaju, to je cinjenica.

munker

pre 6 godina

"Sve države Zapadnog Balkana koje žele da uđu u EU moraju da reše sva bilateralna granična pitanja" - how yes no, kako to nije važilo za Sloveniju i Hrvatsku?

sanja...

pre 6 godina

Nisam Vucicev fan,ali..kad Plenkovic kaze da je."...njegova vlada snazno proevropska i da je nacelno za gajenje dobrosusedskih odnosa i pomoc svim susedima na putu reformi i preme EU". je smejurija....Znamo da ce nas maksimalno saplitati na tom putu....

Ako EU bude htela Zapadni Balkan , Hrvati ce moci samo da se slikaju...

Zoran Simic

pre 6 godina

Bravo Plenkovicu! Eto tebi jos par glasova srecnih I nasmejanih domoljuba Hrvatske. Nije mi samo jasno zasto hrvatski politicari dobijaju glasove od svojih gradjana kad god pljunu u pravcu Srbije.

sanja...

pre 6 godina

Nisam Vucicev fan,ali..kad Plenkovic kaze da je."...njegova vlada snazno proevropska i da je nacelno za gajenje dobrosusedskih odnosa i pomoc svim susedima na putu reformi i preme EU". je smejurija....Znamo da ce nas maksimalno saplitati na tom putu....

Ako EU bude htela Zapadni Balkan , Hrvati ce moci samo da se slikaju...

bananamen

pre 6 godina

Na stranu da li ja zelim Srbiju u EU ali to sto Hrvatska misli da se nesto pita je van pameti. Videli smi svi kako je Slovenija ipak "odlucila" da odblokira prijem Hrvatske dan nakon odluke Bundestaga da intervenise. Nemacka se pita za sve a sateliti slusaju, to je cinjenica.

munker

pre 6 godina

"Sve države Zapadnog Balkana koje žele da uđu u EU moraju da reše sva bilateralna granična pitanja" - how yes no, kako to nije važilo za Sloveniju i Hrvatsku?

posmatrac

pre 6 godina

Neverovatno koja je ova EU sargarepa; sve zemlje Zapadnog Balkana treba prvo da rese granicna i druga pitanja... Cekaj malo bre, pa ne spore li se Slovenija i Hrvatska oko granice na moru? Nego neki granicni sporovi su vazni, a neki nisu vazni, negde su ljudska prava vazna, a negde nisu vazna, i tako redom.

Alex

pre 6 godina

Hrvatska puca praznom puškom.Oni su EU zadnja rupa na svirali.
O tome odlučuju najviše Nemci.Ako oni podrže ulazak Srbije u EU Hrvati mogu samo da klimnu glavom u znak odobravanja.

Zoran Simic

pre 6 godina

Bravo Plenkovicu! Eto tebi jos par glasova srecnih I nasmejanih domoljuba Hrvatske. Nije mi samo jasno zasto hrvatski politicari dobijaju glasove od svojih gradjana kad god pljunu u pravcu Srbije.

Istina sa svih strana

pre 6 godina

Kada vec Plenkovic prica o istini, imamo mi srbi demona za suocavanje ali hrvati imaju dobar deo sopstvenog pakla za suocavanje. Za pocetak prica o ratnoj odsteti a ne pominje koliki ih racun ceka za proterane srbe po raznim osnovama.

MILE

pre 6 godina

Za ove kojima se ne ide u EU...da li znate gde srbija izvozi 93% svoje robe? EU i region. Da li znate kome je srbija najviše dužna? Eu i arapi. Da li znate šta bi se desilo da EU zatvori svoje tržište za Srbiju? propala bi. Ako su kinezi i rusi braća, što kod njih ne izvozimo 93% svoje robe? Jer kinez može sve to proizvest 10 puta jeftinije, a rusi vraćaju jer nije dobra kvaliteta. što rusi ne daju veće kvote za prodaju fiata na rusko tržište? Jel razumete vi o čemu se radi? Ne ide Vučić u EU jer ju voli, nego jer bez nje ne može srbija da opstane.

stručnjak

pre 6 godina

pitanje za strucnjake, kako je Hrvatska usla u EU kada nije resila granicu prema Srbiji?
(Zmaj, 14. februar 2018 22:32)

Na isti način kao i Slovenija koja nije bila riješila granicu prema Hrvatskoj.

Bgd

pre 6 godina

Ulazak Srbije u EU zavisi od same Srbije ali Nemačka je ta koja donosi konačnu odluku. Jedan telefonski poziv iz Berlina i Plenković će postati najveća podrška Srbiji ka putu u Uniju.

speedy

pre 6 godina

@ Kad bih mogao da biram gde ću da živim, nikada ne bih izabrao Dansku, Švedsku, Holandiju, Nemačku, Francusku, Švajcarsku, Italiju, Austriju... rado bih živeo u Rusiji, Kazahstanu, Kini, Turskoj, Azerbejdžanu, Turkmenistanu... Verujem da većina Srba tako misli i da se raduje što verovatno nećemo u EU, da.
(Delija, 14. februar 2018 21:10)

Ziveo bi u svojoj zemlji, zasto bi trebalo da idem bilo gde?

John

pre 6 godina

"Nemamo nameru da popuštamo Srbiji"

Kao što ni Slovenija nije imala nameru da ikada popusti Hrvatskoj.
Koliko se tada pitalja Ljubljana, toliko će se pitati i Zagreb...
ex-yu državice nikako da se oslobode iluzija o sopstvenij bitnosti i važnosti...

Бата Стојковић

pre 6 godina

Пленковић и Јункер и не слуте колику нам велику услугу чине. Тиме директно раде на очувању територијалног интегритета Србије а уз то омогућују Србији да још више оснажи везе са растућим суперсилама у свету. ЕУ бирократија је иста као и бирократија Коминтерне и сама себи постаје циљ што у крајњој линији води до колапса система. На крају Србија никако не треба да улази у заједницу са државама бивше СФРЈ ни у каквој форми.

Слободан Миливојевић

pre 6 godina

Много хвала господине премијеру РХ, види да је посета АВ уродила плодом. Само немојте да промените своју одлуку.Много смо захвални.

Jegulja

pre 6 godina

poslednji ekser u kovceg zvani "ratna odsteta" je zakucan u hagu odbijanjem hrvatske tuzbe.

nema pravnog osnova za ratnu odstetu, tako da je to plenkijeva prica za unutrasnju upotrebu.

ipak, nadam se da ce plenki da istraje na tome kad vec mi ovde ne mozemo da dobijemo referendum o (ne)ulasku u EU.

Branko

pre 6 godina

@(Sdr, 14. februar 2018 22:09)

Ako je istina da mora da se održi referendum za ulazak nove članice u svakoj državi članici EU onda Srbija neće ući u EU pa tačno da je kao Švajcarska. Hrvatski narod nikad neće reći DA Srbiji. Da budem iskren verovatno bi tako bilo i u Srbiji da je obrnuta situacija. Što znači da možemo odmah da se oprostimo od EU. Koliko je to dobro ne znam ali je tako. Pozdrav

Влада

pre 6 godina

Земља трећег света прети земљи трећег света. Важи! Како кажу они из првог, тако ће нам бити. Свима. Без обзира да ли сте земља трећег света или земља - трећег света. Све остало је за домаћу употребу.

Vatroslav Katić

pre 6 godina

Nadam se da vam je jasna jedna stvar susjedi. Kad se "Hrvatsku pitalo" putem referenduma želi li postati članica EU, dokazano su sve ankete govorile kako je broj euro-skeptika tih dana bio znatno veći od onih koji su bili ZA ulazak. I što se dogodilo? Rezultat referenduma je išao u korist "navodne manjine" koja je eto, odjednom postala većina. I dan danas, mnogi od nas ne da misle, nego znaju da je većina nasamarena, da su rezultati lažirani. Ako vam vodstvo države odluči da trebate ući u EU, ući ćete, htjeli vi to ili ne. U najgorem slučaju, možete prosvjedovati protiv rezultata, ako vam se da. Našim ljudima se nažalost nije dalo. No, u čemu je stvar? Ne možete sjediti dovijeka na 2 ili čak 3 strane. EU vam je zbog gospodarske razmjene, jedini logičan izbor, logičniji nego što je to bio čak i Hrvatskoj. Što se tiče graničnih sporova, vidim da mnogi komentiraju kako su dvostruka mjerila oko mnogih stvari. Jesu, da. Možete to prihvatiti ili se možete okrenuti nekom drugom osim EU, ako vas tko hoće. Ostati izoliran, vjerujte, koliko god bili rebelsi u razmišljanjima, je samubojstvo. Što se tiče našeg spora sa Slovenijom oko granice, normalno da Hrvatska ne pristaje na arbitražnu odluku. Bi li Srbija pristala da recimo granicu na Dunavu rješavamo arbitražom i onda sazna da tijekom postupka Hrvatska podmićuje suce? A točno to je Slovenija napravila, i nema veze što su nam susjedi, i svatko gleda svoje interese, to razumijem, ali ne možeš očekivati kasnije ruku, ak si svoju prodao

mali radojica

pre 6 godina

Uopšte ne razumem ljude koji i dalje posle toliko godina veruju da su Plenkovic, Kolinda, AV, Taci ili bilo ko od buducih ali i proslih lidercica ti koji o necemu odlucuju. Kada Nemacka odluci( a na korak je od toga) da uzme ceo Zapadni Balkan zbog svojih interesa ona ce samo to objaviti i tu je kraj. Ovo je bas onako smesno ali i neprijatno. Svo to krestanje arlaukanje i busanje u grudi kao mi smo lider.... ne vi niste mi smo..... ma mi cemo vama.....ma od nas zavisi sve..... ma mi ovo mi ono..... Strasno koliko se neki ponižavaju i koliko ispadaju smesni a niko da im objasni da ucute i slusaju sta im govore veci i snazniji.

Al@din

pre 6 godina

Sve države Zapadnog Balkana koje žele da uđu u EU moraju da reše sva bilateralna granična pitanja.
Inace su Kipar, Slovenija i Hrvatska resili pitanje granica

...

pre 6 godina

Na stranu Plenkovic, ali vecina Srba je ' protiv ' ulaska u EU, ne zbog ideologije ili jer smatraju da ce im tamo biti losije, negoli li im je to danas, vec jedino zbog frustracija i blesavog inacenja zbog svih poraza u zadnjih 27 godina.

Laza L

pre 6 godina

Da naša vlast ima nameru da stvarno uđe u EU, ona bi uradila hitnu reformu pravosuđa, što je jedan od uslova za ulazak u EU. A, s obzirom da nam je vladavina prava ocenjena sa negativnom ocenom, to je dokaz da uopšte nema u planu ulazak u EU.

Sdr

pre 6 godina

Sa inacenjem "neću u EU" ništa nećete postići, to je kao da sami sebi pucate u koljeno.
Za one koji ne znaju, pravila za pristupanje EU se nakon svakog proširenja prilagođavaju, i da, svakom sljedećem je teže ući jer se uči iz grešaka .
Sada o svakoj sljedećoj zemlji koja hoće uči se održava referendum ne samo u u zemlji pristupnici nego u svakoj zemlji članici da li prihvaćaju novog člana i ako samo jedna zemlja odbije ništa od ulaska u EU.
Zato Srbija već sada mora sebe reklamirati i pokazivati što bi ona pridonijela EU ne kod političara nego običnih ljudi.
Zato je Vučićev ispad pred novinarima gdje je lagao o svom prošlom političkom djelovanju i oholo i otresito se ponašao, u stvari ostao pri izrečenom tada, udaljio Srbiju od EU upravo za glasove Hrvstske, a Srbija ima neke sporove i sa drugim susjedima članovima EU.

nemanja s.

pre 6 godina

U prevodu, nikad nećemo ući u EU. Treba se truditi koliko je moguće sebe iznutra srediti, korupciju radikalno suzbijati, obrazovane i sposobne gurati na položaje. Malo sam nerealan, ali tako bi trebalo. Od Unije nema ništa.

Delija

pre 6 godina

Kad bih mogao da biram gde ću da živim, nikada ne bih izabrao Dansku, Švedsku, Holandiju, Nemačku, Francusku, Švajcarsku, Italiju, Austriju... rado bih živeo u Rusiji, Kazahstanu, Kini, Turskoj, Azerbejdžanu, Turkmenistanu... Verujem da većina Srba tako misli i da se raduje što verovatno nećemo u EU, da.

Ko bi reko da Hrvat pomaze Srbi

pre 6 godina

Ovi nas vuku ka EU, gde nam nije mesto. Imamo sporazume koje mozemo koristiti maximalno i mi bi da ih razbijemo zarad cega? Plave zastavice pored nase? Ne hvala. Vidim kako prolaze Hrvati u EU. Nama je dobro i ovde. Veci standard na papiru mi ne treba.

Web Design

pre 6 godina

(MILE, 14. februar 2018 20:05)
Nesto nije u redu sa tvojom procenom. ... .da li znate gde srbija izvozi 93% svoje robe? EU i region. ... a rusi vraćaju jer nije dobra kvaliteta. Da li to znaci da EU prihvata los kvalitet?
Sve sami eksperti.

Joe Bass

pre 6 godina

(Vatroslav Katić, 14. februar 2018 20:41)

U veći deo Vašeg komentara nisam upućen, ali deo o granici na Dunavu jesam, i radi se o sledećem. Srpska strana insistira na jednom principu razgraničenja od mogućih dva (prema Bečkoj konvenciji-sredina plovnog puta reke ili prema zaključku Badinterove komisije-avnojevske granice). Hrvatska strana odbija jedinstven pristup i zahteva da se o svakoj od pedesetak spornih tačaka razgraničenja primenjuje jedan od dva mogućih principa ad-hok, odnosno gde joj to odgovara.

Stagod

pre 6 godina

Da li ce Srbija postati evropska zemlja ili ne, ne zavisi toliko od Evrope - ciji je Hrvatska deo - nego od same Srbije. Odlucite. Ne mozete vecno ziveti na tri stolice od kojih je jedna u Rusiji, a druga medju arabijskim investitorima. Kako god odlucite, vasa stvar. Good luck with that.

Lazo

pre 6 godina

Nesto nije u redu sa tvojom procenom. ... .da li znate gde srbija izvozi 93% svoje robe? EU i region. ... a rusi vraćaju jer nije dobra kvaliteta. Da li to znaci da EU prihvata los kvalitet?
Sve sami eksperti.
(Web Design, 14. februar 2018 20:20)

Čovek nije rekao procenu, to su službene brojke koje imate na internetu da se provere. Ne znam kako to ne znate??? Pa i predsednik je o tome govorio. To se zove struktura izvoza po geografskoj osnovi. Dakle, to nisu procene nego konkretne brojke.
Za ruse se mislilo na voće i povrće. pa nije bila samo jedna vest o tome. I danas ili jučer opet je bilo govora o tome.

jokejunior

pre 6 godina

Popustićeš čim Merkelova kaže.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Šid Navija Za Zvezdu !!!, 14. februar 2018 19:50)

Vudim da niste upuceni u situaciju.
Prije se ulazak nove clanice ratificirao u PARLAMENTIMA zemalja clanica. Zbog toga je Slovenija mogla biti pritisnuta da digne rampu Hrvatskoj. Ali sada vrijede nova pravila i o clanstvu zemalja se ne odlucuje u parlamentima nego na referendumima u svakoj zemlji clanici. Merkelova moze pritisnuti Plenkovica, ali ne moze hrvatske birace.

Doktor veliki drmr

pre 6 godina

Nećemo ni mi hteti u EU. Zapravo većina nas je već protiv ulaska. Zato se i izbegava referendum
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ljiljana, 14. februar 2018 20:14)

A što je onda većina glasala za proevropske partije koje se zalažu za ulazak u eu? Tim glasom smo dali i podršku po tom pitanju i nema potrebe za nikakvim referendumima i da se bacaju pare, kad pobedi anti evropska partija onda se javite..

tudum

pre 6 godina

Nećemo ni mi hteti u EU. Zapravo većina nas je već protiv ulaska. Zato se i izbegava referendum 
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ljiljana, 14. februar 2018 20:14) 

A što je onda većina glasala za proevropske partije koje se zalažu za ulazak u eu? Tim glasom smo dali i podršku po tom pitanju i nema potrebe za nikakvim referendumima i da se bacaju pare, kad pobedi anti evropska partija onda se javite..
(Doktor veliki drmr, 14. februar 2018 22:06)

Većina onih koja je glasala na izborima. Ne znači da bi većina i na referendumu bila za Eu. Na izborima lideri proevropskih partija obećavaju kule, gradove, med i mleko, a ljudi veruju. Proevropske stranke imaju strašno dobar i veoma skup marketing, a reklama prodaje proizvod, ne kvalitet.

Lav

pre 6 godina

A što je onda većina glasala za proevropske partije koje se zalažu za ulazak u eu? Tim glasom smo dali i podršku po tom pitanju i nema potrebe za nikakvim referendumima i da se bacaju pare, kad pobedi anti evropska partija onda se javite..
(Doktor veliki drmr, 14. februar 2018 22:06)

Nije većina glasala za te partije nego manjina od 20-30% od ukupno upisanih birača. I to je dovoljno da se dobiju izbori.
Ali na referendum izlaze i oni koji "nemaju za koga da glasaju".

Željko

pre 6 godina

cemu se zamarati glupostima, uci cete u eu htjeli ili nehtjeli..... bitno je rijesiti ta poglavlja, a do tada koristite predpristupne fondove, za pet godina biti cete ekonomski jaci 50 %, zbog stranih ulaganja a mnogi od vas ce puno tiga nauciti od visoke tehnologije koju donose strane firme te nauciti raditi i osnovati vlastita poduzeca.... ako je eu rekla 2025, onda to mora biti tada pa makar hrvatska napravila 25 referenduma i svi strani ministri vanjskih poslova dodali jos 50 uvijeta..... ti marginalci vas samo zele zaplasiti..... znate kada čovjek dobije poriv da ispadne vazan...... eu zele one koji hoce da rade i doprinose materijalnim potrebama zajednice.....eu nevoli drzave koje su kao hrvatska,,,, ne rade nista i samo bi cicali fondove.....

Goran

pre 6 godina

Sistem je da prvo treba ispuniti sve kriterijume a posle se ulazi u EU. Politicari ce prvo sve ispuniti i tek nakon toga ce biti referendum kada bi bila najveca glupost ne glasati za ulazak ako je vec sve prihvaceno. Znaci, Srbija ce sigurno uci i referendum ce uspeti. Da li je to dobro je sasvim druga stvar i ne mislim da je dobro.

ketiS

pre 6 godina

Zamolila bih upucene da objasne da li su tacne tvrdnje komentatora iz Hrvatske o nuznim referendumima u svakoj zemlji clanici,jer ako bi referendum zaista bio demokratski sproveden,mislim da bi manje-vise u svakoj zemlji clanici gradjani bili protiv prosirenja. Osim toga nijedan zvanicnik EU-e uopste ne spominje referendum vec samo skupstinsku ratifikaciju,te shodno tome nije jasno da li je referendum obavezan ili je ostavljen samo kao mogucnost. Molila bih odgovor ako je moguce. Pozz!

panzer general

pre 6 godina

(ketiS, 15. februar 2018 01:35) # Link komentara
Postoji takva odredba o obaveznom referendumu uvedena nakon ulaska Hrvatske. Naime, u većini zemalja EU došlo je do zamora od proširenja, pa su uveli to kako bi se malo smirile strasti oko toga. Ta odredba je naravno prerigorozna i morati će se promijeniti ako se želi da uđe bilo koja nova članica. Po toj odredbi čak ni Norveška ili Island ne bi ušli, jer su referendumi uvijek i glasanje o povjerenju trenutnoj vladi, a ne samo o referendumskom pitanju. Svaka država članica i nakon ukidanja takve odredbe može ili čak mora organizirati referendum, npr. po sadašnjem ustavu RH svako razdruživanje ili udruživanje mora biti popračeno sa referendumom.

klix

pre 6 godina

@ketiS

Nedavno je nizozemski narod odbio SSP za Ukrajinu, nakon čega je nizozemska vlada trebala odlučiti kako će reagirati. Na kraju ne znam kako su reagirali, ali vjerujem da su poslušali narod. Dakle radilo se samo o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a glasalo se. I ništa od početka europskog puta Ukrajine, to je u dogledno vrijeme gotova priča. To su ta nova pravila koja je Srbija dijelom izbjegla, ali koja će je najvjerojatnije dočekati prije pristupanja. U Hrvatskoj vam jamčim da će barem 70% biti protiv. Ali utješna je činjenica da je za vas članstvo ionako 15-ak godina udaljeno, tako da se pravila mogu i promijeniti.

Delija

pre 6 godina

Kad bih mogao da biram gde ću da živim, nikada ne bih izabrao Dansku, Švedsku, Holandiju, Nemačku, Francusku, Švajcarsku, Italiju, Austriju... rado bih živeo u Rusiji, Kazahstanu, Kini, Turskoj, Azerbejdžanu, Turkmenistanu... Verujem da većina Srba tako misli i da se raduje što verovatno nećemo u EU, da.

Stagod

pre 6 godina

Da li ce Srbija postati evropska zemlja ili ne, ne zavisi toliko od Evrope - ciji je Hrvatska deo - nego od same Srbije. Odlucite. Ne mozete vecno ziveti na tri stolice od kojih je jedna u Rusiji, a druga medju arabijskim investitorima. Kako god odlucite, vasa stvar. Good luck with that.

Web Design

pre 6 godina

(MILE, 14. februar 2018 20:05)
Nesto nije u redu sa tvojom procenom. ... .da li znate gde srbija izvozi 93% svoje robe? EU i region. ... a rusi vraćaju jer nije dobra kvaliteta. Da li to znaci da EU prihvata los kvalitet?
Sve sami eksperti.

Бата Стојковић

pre 6 godina

Пленковић и Јункер и не слуте колику нам велику услугу чине. Тиме директно раде на очувању територијалног интегритета Србије а уз то омогућују Србији да још више оснажи везе са растућим суперсилама у свету. ЕУ бирократија је иста као и бирократија Коминтерне и сама себи постаје циљ што у крајњој линији води до колапса система. На крају Србија никако не треба да улази у заједницу са државама бивше СФРЈ ни у каквој форми.

Ko bi reko da Hrvat pomaze Srbi

pre 6 godina

Ovi nas vuku ka EU, gde nam nije mesto. Imamo sporazume koje mozemo koristiti maximalno i mi bi da ih razbijemo zarad cega? Plave zastavice pored nase? Ne hvala. Vidim kako prolaze Hrvati u EU. Nama je dobro i ovde. Veci standard na papiru mi ne treba.

klix

pre 6 godina

@ketiS

Nedavno je nizozemski narod odbio SSP za Ukrajinu, nakon čega je nizozemska vlada trebala odlučiti kako će reagirati. Na kraju ne znam kako su reagirali, ali vjerujem da su poslušali narod. Dakle radilo se samo o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a glasalo se. I ništa od početka europskog puta Ukrajine, to je u dogledno vrijeme gotova priča. To su ta nova pravila koja je Srbija dijelom izbjegla, ali koja će je najvjerojatnije dočekati prije pristupanja. U Hrvatskoj vam jamčim da će barem 70% biti protiv. Ali utješna je činjenica da je za vas članstvo ionako 15-ak godina udaljeno, tako da se pravila mogu i promijeniti.

panzer general

pre 6 godina

(ketiS, 15. februar 2018 01:35) # Link komentara
Postoji takva odredba o obaveznom referendumu uvedena nakon ulaska Hrvatske. Naime, u većini zemalja EU došlo je do zamora od proširenja, pa su uveli to kako bi se malo smirile strasti oko toga. Ta odredba je naravno prerigorozna i morati će se promijeniti ako se želi da uđe bilo koja nova članica. Po toj odredbi čak ni Norveška ili Island ne bi ušli, jer su referendumi uvijek i glasanje o povjerenju trenutnoj vladi, a ne samo o referendumskom pitanju. Svaka država članica i nakon ukidanja takve odredbe može ili čak mora organizirati referendum, npr. po sadašnjem ustavu RH svako razdruživanje ili udruživanje mora biti popračeno sa referendumom.

Vatroslav Katić

pre 6 godina

Nadam se da vam je jasna jedna stvar susjedi. Kad se "Hrvatsku pitalo" putem referenduma želi li postati članica EU, dokazano su sve ankete govorile kako je broj euro-skeptika tih dana bio znatno veći od onih koji su bili ZA ulazak. I što se dogodilo? Rezultat referenduma je išao u korist "navodne manjine" koja je eto, odjednom postala većina. I dan danas, mnogi od nas ne da misle, nego znaju da je većina nasamarena, da su rezultati lažirani. Ako vam vodstvo države odluči da trebate ući u EU, ući ćete, htjeli vi to ili ne. U najgorem slučaju, možete prosvjedovati protiv rezultata, ako vam se da. Našim ljudima se nažalost nije dalo. No, u čemu je stvar? Ne možete sjediti dovijeka na 2 ili čak 3 strane. EU vam je zbog gospodarske razmjene, jedini logičan izbor, logičniji nego što je to bio čak i Hrvatskoj. Što se tiče graničnih sporova, vidim da mnogi komentiraju kako su dvostruka mjerila oko mnogih stvari. Jesu, da. Možete to prihvatiti ili se možete okrenuti nekom drugom osim EU, ako vas tko hoće. Ostati izoliran, vjerujte, koliko god bili rebelsi u razmišljanjima, je samubojstvo. Što se tiče našeg spora sa Slovenijom oko granice, normalno da Hrvatska ne pristaje na arbitražnu odluku. Bi li Srbija pristala da recimo granicu na Dunavu rješavamo arbitražom i onda sazna da tijekom postupka Hrvatska podmićuje suce? A točno to je Slovenija napravila, i nema veze što su nam susjedi, i svatko gleda svoje interese, to razumijem, ali ne možeš očekivati kasnije ruku, ak si svoju prodao

mali radojica

pre 6 godina

Uopšte ne razumem ljude koji i dalje posle toliko godina veruju da su Plenkovic, Kolinda, AV, Taci ili bilo ko od buducih ali i proslih lidercica ti koji o necemu odlucuju. Kada Nemacka odluci( a na korak je od toga) da uzme ceo Zapadni Balkan zbog svojih interesa ona ce samo to objaviti i tu je kraj. Ovo je bas onako smesno ali i neprijatno. Svo to krestanje arlaukanje i busanje u grudi kao mi smo lider.... ne vi niste mi smo..... ma mi cemo vama.....ma od nas zavisi sve..... ma mi ovo mi ono..... Strasno koliko se neki ponižavaju i koliko ispadaju smesni a niko da im objasni da ucute i slusaju sta im govore veci i snazniji.

MILE

pre 6 godina

Za ove kojima se ne ide u EU...da li znate gde srbija izvozi 93% svoje robe? EU i region. Da li znate kome je srbija najviše dužna? Eu i arapi. Da li znate šta bi se desilo da EU zatvori svoje tržište za Srbiju? propala bi. Ako su kinezi i rusi braća, što kod njih ne izvozimo 93% svoje robe? Jer kinez može sve to proizvest 10 puta jeftinije, a rusi vraćaju jer nije dobra kvaliteta. što rusi ne daju veće kvote za prodaju fiata na rusko tržište? Jel razumete vi o čemu se radi? Ne ide Vučić u EU jer ju voli, nego jer bez nje ne može srbija da opstane.

Sdr

pre 6 godina

Sa inacenjem "neću u EU" ništa nećete postići, to je kao da sami sebi pucate u koljeno.
Za one koji ne znaju, pravila za pristupanje EU se nakon svakog proširenja prilagođavaju, i da, svakom sljedećem je teže ući jer se uči iz grešaka .
Sada o svakoj sljedećoj zemlji koja hoće uči se održava referendum ne samo u u zemlji pristupnici nego u svakoj zemlji članici da li prihvaćaju novog člana i ako samo jedna zemlja odbije ništa od ulaska u EU.
Zato Srbija već sada mora sebe reklamirati i pokazivati što bi ona pridonijela EU ne kod političara nego običnih ljudi.
Zato je Vučićev ispad pred novinarima gdje je lagao o svom prošlom političkom djelovanju i oholo i otresito se ponašao, u stvari ostao pri izrečenom tada, udaljio Srbiju od EU upravo za glasove Hrvstske, a Srbija ima neke sporove i sa drugim susjedima članovima EU.

...

pre 6 godina

Na stranu Plenkovic, ali vecina Srba je ' protiv ' ulaska u EU, ne zbog ideologije ili jer smatraju da ce im tamo biti losije, negoli li im je to danas, vec jedino zbog frustracija i blesavog inacenja zbog svih poraza u zadnjih 27 godina.

Слободан Миливојевић

pre 6 godina

Много хвала господине премијеру РХ, види да је посета АВ уродила плодом. Само немојте да промените своју одлуку.Много смо захвални.

Alex

pre 6 godina

Hrvatska puca praznom puškom.Oni su EU zadnja rupa na svirali.
O tome odlučuju najviše Nemci.Ako oni podrže ulazak Srbije u EU Hrvati mogu samo da klimnu glavom u znak odobravanja.

Влада

pre 6 godina

Земља трећег света прети земљи трећег света. Важи! Како кажу они из првог, тако ће нам бити. Свима. Без обзира да ли сте земља трећег света или земља - трећег света. Све остало је за домаћу употребу.

sanja...

pre 6 godina

Nisam Vucicev fan,ali..kad Plenkovic kaze da je."...njegova vlada snazno proevropska i da je nacelno za gajenje dobrosusedskih odnosa i pomoc svim susedima na putu reformi i preme EU". je smejurija....Znamo da ce nas maksimalno saplitati na tom putu....

Ako EU bude htela Zapadni Balkan , Hrvati ce moci samo da se slikaju...

Željko

pre 6 godina

cemu se zamarati glupostima, uci cete u eu htjeli ili nehtjeli..... bitno je rijesiti ta poglavlja, a do tada koristite predpristupne fondove, za pet godina biti cete ekonomski jaci 50 %, zbog stranih ulaganja a mnogi od vas ce puno tiga nauciti od visoke tehnologije koju donose strane firme te nauciti raditi i osnovati vlastita poduzeca.... ako je eu rekla 2025, onda to mora biti tada pa makar hrvatska napravila 25 referenduma i svi strani ministri vanjskih poslova dodali jos 50 uvijeta..... ti marginalci vas samo zele zaplasiti..... znate kada čovjek dobije poriv da ispadne vazan...... eu zele one koji hoce da rade i doprinose materijalnim potrebama zajednice.....eu nevoli drzave koje su kao hrvatska,,,, ne rade nista i samo bi cicali fondove.....

Istina sa svih strana

pre 6 godina

Kada vec Plenkovic prica o istini, imamo mi srbi demona za suocavanje ali hrvati imaju dobar deo sopstvenog pakla za suocavanje. Za pocetak prica o ratnoj odsteti a ne pominje koliki ih racun ceka za proterane srbe po raznim osnovama.

Bgd

pre 6 godina

Ulazak Srbije u EU zavisi od same Srbije ali Nemačka je ta koja donosi konačnu odluku. Jedan telefonski poziv iz Berlina i Plenković će postati najveća podrška Srbiji ka putu u Uniju.

Doktor veliki drmr

pre 6 godina

Nećemo ni mi hteti u EU. Zapravo većina nas je već protiv ulaska. Zato se i izbegava referendum
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ljiljana, 14. februar 2018 20:14)

A što je onda većina glasala za proevropske partije koje se zalažu za ulazak u eu? Tim glasom smo dali i podršku po tom pitanju i nema potrebe za nikakvim referendumima i da se bacaju pare, kad pobedi anti evropska partija onda se javite..

Zoran Simic

pre 6 godina

Bravo Plenkovicu! Eto tebi jos par glasova srecnih I nasmejanih domoljuba Hrvatske. Nije mi samo jasno zasto hrvatski politicari dobijaju glasove od svojih gradjana kad god pljunu u pravcu Srbije.

munker

pre 6 godina

"Sve države Zapadnog Balkana koje žele da uđu u EU moraju da reše sva bilateralna granična pitanja" - how yes no, kako to nije važilo za Sloveniju i Hrvatsku?

jokejunior

pre 6 godina

Popustićeš čim Merkelova kaže.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Šid Navija Za Zvezdu !!!, 14. februar 2018 19:50)

Vudim da niste upuceni u situaciju.
Prije se ulazak nove clanice ratificirao u PARLAMENTIMA zemalja clanica. Zbog toga je Slovenija mogla biti pritisnuta da digne rampu Hrvatskoj. Ali sada vrijede nova pravila i o clanstvu zemalja se ne odlucuje u parlamentima nego na referendumima u svakoj zemlji clanici. Merkelova moze pritisnuti Plenkovica, ali ne moze hrvatske birace.

bananamen

pre 6 godina

Na stranu da li ja zelim Srbiju u EU ali to sto Hrvatska misli da se nesto pita je van pameti. Videli smi svi kako je Slovenija ipak "odlucila" da odblokira prijem Hrvatske dan nakon odluke Bundestaga da intervenise. Nemacka se pita za sve a sateliti slusaju, to je cinjenica.

posmatrac

pre 6 godina

Neverovatno koja je ova EU sargarepa; sve zemlje Zapadnog Balkana treba prvo da rese granicna i druga pitanja... Cekaj malo bre, pa ne spore li se Slovenija i Hrvatska oko granice na moru? Nego neki granicni sporovi su vazni, a neki nisu vazni, negde su ljudska prava vazna, a negde nisu vazna, i tako redom.

nemanja s.

pre 6 godina

U prevodu, nikad nećemo ući u EU. Treba se truditi koliko je moguće sebe iznutra srediti, korupciju radikalno suzbijati, obrazovane i sposobne gurati na položaje. Malo sam nerealan, ali tako bi trebalo. Od Unije nema ništa.

Jegulja

pre 6 godina

poslednji ekser u kovceg zvani "ratna odsteta" je zakucan u hagu odbijanjem hrvatske tuzbe.

nema pravnog osnova za ratnu odstetu, tako da je to plenkijeva prica za unutrasnju upotrebu.

ipak, nadam se da ce plenki da istraje na tome kad vec mi ovde ne mozemo da dobijemo referendum o (ne)ulasku u EU.

Laza L

pre 6 godina

Da naša vlast ima nameru da stvarno uđe u EU, ona bi uradila hitnu reformu pravosuđa, što je jedan od uslova za ulazak u EU. A, s obzirom da nam je vladavina prava ocenjena sa negativnom ocenom, to je dokaz da uopšte nema u planu ulazak u EU.

John

pre 6 godina

"Nemamo nameru da popuštamo Srbiji"

Kao što ni Slovenija nije imala nameru da ikada popusti Hrvatskoj.
Koliko se tada pitalja Ljubljana, toliko će se pitati i Zagreb...
ex-yu državice nikako da se oslobode iluzija o sopstvenij bitnosti i važnosti...

speedy

pre 6 godina

@ Kad bih mogao da biram gde ću da živim, nikada ne bih izabrao Dansku, Švedsku, Holandiju, Nemačku, Francusku, Švajcarsku, Italiju, Austriju... rado bih živeo u Rusiji, Kazahstanu, Kini, Turskoj, Azerbejdžanu, Turkmenistanu... Verujem da većina Srba tako misli i da se raduje što verovatno nećemo u EU, da.
(Delija, 14. februar 2018 21:10)

Ziveo bi u svojoj zemlji, zasto bi trebalo da idem bilo gde?

Joe Bass

pre 6 godina

(Vatroslav Katić, 14. februar 2018 20:41)

U veći deo Vašeg komentara nisam upućen, ali deo o granici na Dunavu jesam, i radi se o sledećem. Srpska strana insistira na jednom principu razgraničenja od mogućih dva (prema Bečkoj konvenciji-sredina plovnog puta reke ili prema zaključku Badinterove komisije-avnojevske granice). Hrvatska strana odbija jedinstven pristup i zahteva da se o svakoj od pedesetak spornih tačaka razgraničenja primenjuje jedan od dva mogućih principa ad-hok, odnosno gde joj to odgovara.

tudum

pre 6 godina

Nećemo ni mi hteti u EU. Zapravo većina nas je već protiv ulaska. Zato se i izbegava referendum 
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ljiljana, 14. februar 2018 20:14) 

A što je onda većina glasala za proevropske partije koje se zalažu za ulazak u eu? Tim glasom smo dali i podršku po tom pitanju i nema potrebe za nikakvim referendumima i da se bacaju pare, kad pobedi anti evropska partija onda se javite..
(Doktor veliki drmr, 14. februar 2018 22:06)

Većina onih koja je glasala na izborima. Ne znači da bi većina i na referendumu bila za Eu. Na izborima lideri proevropskih partija obećavaju kule, gradove, med i mleko, a ljudi veruju. Proevropske stranke imaju strašno dobar i veoma skup marketing, a reklama prodaje proizvod, ne kvalitet.

Branko

pre 6 godina

@(Sdr, 14. februar 2018 22:09)

Ako je istina da mora da se održi referendum za ulazak nove članice u svakoj državi članici EU onda Srbija neće ući u EU pa tačno da je kao Švajcarska. Hrvatski narod nikad neće reći DA Srbiji. Da budem iskren verovatno bi tako bilo i u Srbiji da je obrnuta situacija. Što znači da možemo odmah da se oprostimo od EU. Koliko je to dobro ne znam ali je tako. Pozdrav

Al@din

pre 6 godina

Sve države Zapadnog Balkana koje žele da uđu u EU moraju da reše sva bilateralna granična pitanja.
Inace su Kipar, Slovenija i Hrvatska resili pitanje granica

Goran

pre 6 godina

Sistem je da prvo treba ispuniti sve kriterijume a posle se ulazi u EU. Politicari ce prvo sve ispuniti i tek nakon toga ce biti referendum kada bi bila najveca glupost ne glasati za ulazak ako je vec sve prihvaceno. Znaci, Srbija ce sigurno uci i referendum ce uspeti. Da li je to dobro je sasvim druga stvar i ne mislim da je dobro.

Lazo

pre 6 godina

Nesto nije u redu sa tvojom procenom. ... .da li znate gde srbija izvozi 93% svoje robe? EU i region. ... a rusi vraćaju jer nije dobra kvaliteta. Da li to znaci da EU prihvata los kvalitet?
Sve sami eksperti.
(Web Design, 14. februar 2018 20:20)

Čovek nije rekao procenu, to su službene brojke koje imate na internetu da se provere. Ne znam kako to ne znate??? Pa i predsednik je o tome govorio. To se zove struktura izvoza po geografskoj osnovi. Dakle, to nisu procene nego konkretne brojke.
Za ruse se mislilo na voće i povrće. pa nije bila samo jedna vest o tome. I danas ili jučer opet je bilo govora o tome.

Lav

pre 6 godina

A što je onda većina glasala za proevropske partije koje se zalažu za ulazak u eu? Tim glasom smo dali i podršku po tom pitanju i nema potrebe za nikakvim referendumima i da se bacaju pare, kad pobedi anti evropska partija onda se javite..
(Doktor veliki drmr, 14. februar 2018 22:06)

Nije većina glasala za te partije nego manjina od 20-30% od ukupno upisanih birača. I to je dovoljno da se dobiju izbori.
Ali na referendum izlaze i oni koji "nemaju za koga da glasaju".

stručnjak

pre 6 godina

pitanje za strucnjake, kako je Hrvatska usla u EU kada nije resila granicu prema Srbiji?
(Zmaj, 14. februar 2018 22:32)

Na isti način kao i Slovenija koja nije bila riješila granicu prema Hrvatskoj.

ketiS

pre 6 godina

Zamolila bih upucene da objasne da li su tacne tvrdnje komentatora iz Hrvatske o nuznim referendumima u svakoj zemlji clanici,jer ako bi referendum zaista bio demokratski sproveden,mislim da bi manje-vise u svakoj zemlji clanici gradjani bili protiv prosirenja. Osim toga nijedan zvanicnik EU-e uopste ne spominje referendum vec samo skupstinsku ratifikaciju,te shodno tome nije jasno da li je referendum obavezan ili je ostavljen samo kao mogucnost. Molila bih odgovor ako je moguce. Pozz!