Sreda, 14.02.2018.

10:30

Opet raspust - "đaci ne znaju da li su uopšte u školi"

Đaci tek što su se vratili u klupe, od četvrtka će ponovo na odmor. Državni praznik – Sretenje, ovoga puta poslužio je da zimski raspust dobije i “treći deo”.

Izvor: B92

Opet raspust - "ðaci ne znaju da li su uopšte u školi" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

75 Komentari

Sortiraj po:

Гордан

pre 6 godina

Чист пример да нам је туризам приоритет наспрам просвете и образовања!!! Радим у школи 18 год. и верујте да ми наставници ни најмање нисмо срећни због оваквог календара(колико год људи коментарисали како то ми заговарамо и како не волимо да радимо)!!! Нема никаквог континуитета, притом треба овим паузама додати и по неколико дана пре и после распуста када су деца главама 100% мислима ван школе!!! А кад се само сентим дивних времена, одемо на распуст пред Н.годину и одмор до Св.Јована, ма дивота била...кажем, била...

Раде

pre 6 godina

Као у Републици Српској. 3 седмице распуст. Од краја децембра па до отприлике 20. јануара.

Prosvetni i Privredni radnik

pre 6 godina

evo istine a vi verujte ili ne na vama je. raspust je ovako organizovan da bi prosvetari imali neradne praznicne dane, jer ih u suprotnom "pokupi" zimski raspust. Ja sam prosvetar i potpuno je tacno da prosvetari imaju najvise slobodnih dana. Ja od kraja juna do 1. septembra odem do skole maskmalno 5 puta na par sati. Imam i drugi posao tokom leta. sto se tice seminara, isao sam dva puta prosle godine, i to posle prepodnevne smene koja mi se sa punim fondom casova, zavrsava u 13h i to je formalnost.

Stojadin 45

pre 6 godina

Broj radnih dana u prvom i drugom polugodistu se razlikuje za 22, a u VIII razredu za cak 32 dana. Tako ce deca imati isti broj pismenih, kontrolnih, testova i odgovaranja za mmogo krace vreme. Da ne spominjem da su sva takmicenja u drugom polugod. da osmake ceka pripremna nastava i probni prijemni ...

maximus

pre 6 godina

Ajde sad da mi neko objasni sta su hteli sa ovim da postignu? Deca su se raspustila polobinom nedelje, u sredu 31.01. Sto taj cetvrtak i petak nisu prevacili na 12 i 13.02. pa da deca lepo imaju 2 nedelje raspusta. Sa druge strane kod mene na poslu ima dosta roditelja sa skolskom decom i ne mozemo svi odjednom da dobijemo odmor da otputujemo negde ili da cuvamo mladje skolarce.

sova

pre 6 godina

Imam 26 godina, dok sam ja isla u školu, zimski raspust je počinjao 31. decembra i trajao do 21. januara...sad vidim bratanica cele zime čas ide, čas ne ide u školu, ne zna dete ni kad joj se završava polugođe...

bgd

pre 6 godina

U moje vreme se znalo,od Nove godine pa narednih petnaest dana...e to je bio zimski raspust a ne ovo danas,vise i ne znam kada su mi deca(dva osnovca)u skoli a kada na raspustu...po meni,dno dnaaa!!

pedagog iz dijaspore

pre 6 godina

Ok, prvo slazem se da je ovo raspust od 10 dana, pa 3 dana skole, pa opet 4 dana pauza debilno resenje. Ali da ministarstvo govori da odredjuje raspust po "zadovoljstvu" roditelja je jos debilnije. Pa nece valjda roditelji da vode skolstvo. Ministarstvo je tu da zna sta treba da radi i kako.

Sto se kritika tice da treba da bude jedan dugacak, tu se ne slazem uopste. U mnogim zemljama, cak sta vise, u vecini zemalja u Evropi postoje "raspusti" nekoliko puta u toku skolske godine. U Francuskoj na primer imaju po 2 nedelje posle svakih 6 nedelja skole (jeste tamo godina traje do jula). U Nemackoj je isto slicno. I u UK imaju nekoliko kracih raspusta. U Madjarskoj imaju po nedelju krajem oktobra, pa oko 10 dana za Bozic, pa onda oko nedelju za zimski rasput, pa onda opet nekoliko dana za Uskrs.
Ja sam vecim delom za ovakav pristup umesto jedan dugacan i onda mesecima u skolu be pauze.

Kide

pre 6 godina

Upravu ste, kao profesor ovo je najveca steta za djake koja traje vec ri godine. Ovu bruku je izmislio predhodni ministar. Ovo je stetno po decu.

tata od učenika

pre 6 godina

Drago ministarstvo, dva dana ni tamo ni ovamo. Nego se zapitajte zašto deca u petom razredu uče suvu gramatiku umesto da vežbaju čitanje i prepričavanje?

profa

pre 6 godina

Meni se super uklopilo, sreda mi neradna, pa imam mini raspust od danas do ponedeljka , a pitao sam i decu juce i prekjuce sta misle o ovome, i jako su zadovoljna, tako da ne brinite o njima :)...Od ponedeljka, arbajt, pocinje sezona i takmicenja...

slana torta

pre 6 godina

letnji rasput je postojao da bi deca mogla da pomognu u poljskim radovima tj da zbog toga ne izostaju iz skole. nekada agrarno društvo prešlo je u urbano(idno). Prosvetari stvarno imaju male plate ali navedite mi jos neku profesiju gde je pauza na poslu 3-4 meseca.
Rešenje je da se skrati letnji raspust npr samo avgust.

anajeana

pre 6 godina

meni stvarno nije jasno kako iko može da kaže i pomisli da je ovakav raspust normalan. naivno sam se nadala da će neko ( hahaha kakva pocetnicka greška, kao da ne živim 40+ godina ovde) uvideti koliko štete pravi ovakav " raspust" i vratiti na staro. sram vas bilo. ne, sram NAS bilo. i foteljase i profesore i mene što tapkam tastaturu umesto da nosim transparent pred skupštinom. zezaju nam decu, onako podmuklo. a mi ćutimo. u školi moje dece zaista radi 3-4 profesora i 3-4 učiteljice. ostalo.....prima platu i pravi više štete nego da i ne prisustvuje času. nezainteresovani, uglavnom ograničeni intelektualno, sujetni i nezadovoljni ljudi. nema to veze sa novcem koji primaju ( mada se slažem da bi trebalo povećati plate bar 2x, ali i deliti otkaze po učinku)

Konstantin

pre 6 godina

Kakva budalaština, pravi se problem tamo gde ga nema. Mnogo je važnije kako se radi, nego koliko se radi. Kad sam 2011. završavao srednju nekako se poklopilo da smo stalno subotom nadoknađivali neke radne dane, pa su ispaštali disciplinovani koji su odlazili na nastavu, a drugi donosili opravdanja, tako da tim subotama niti smo radili nešto, niti nas je bilo dovoljno da radimo. U našoj prosveti se stalno gleda na ispunjavanje nekih budalastih formalnosti, umesto da se efikasno radi, a na pola časova i na pola predmeta se ama baš ništa ne radi. Dan Ustava je praznik u svakoj normalnoj državi i ne vidim zašto deca ne bi uživala još koji dan u raspustu, ta dva dana ionako ništa ne menjaju. Nek se druže, bave sportom, igraju dok su mali, za deceniju-dve će ionako raditi u domaćim ili stranim dušegupkama za 300 evra, svaki dan, bez pauze za praznike.

keppa

pre 6 godina

slana torta, 14. februar 2018 18:24)
odakle vama informacija da je raspust 3-4 meseca
žena mi je profesor u srednjoj školi
svake godine koristi godišnji odmor kao i svi ostali zaposleni u državnoj firmi
ništa više
a kao drugo bi naveo, što mnogi ne znaju
prosvetne radnike bombarduju sa raznim seminarima, gde dobijaju neke poene
mnoge vikende ili dane na zimskom raspustu upravo koriste za to

miki

pre 6 godina

Ovo je takvo mucenje i za decu i za ucitelje.Rasput treba da pocne posle Svetog Save i da traje do kraja januara,kako je nekada bilo.Pothitno izmeniti skolski kalendar za sledecu godinu.

teorija

pre 6 godina

Polako ali sigurno skola gubi smisao i primat preuzimaju raznorazne privatne skole i vise skole koje se idu samo nedeljom.Te ,,diplome" uz stranacku knjizicu otvaraju svuda vrata dok skolovani sede kuci.Sa 2,3 hiljade eura budes veliki strucnjak na papiru

korosavendz

pre 6 godina

Kakav kontinuitet? pa odmoraju par dana. Uvek je bolje da se smenjuju ucenje (rad/napor) i odmor nego da bude sve izjedna, dug period ucenja pa dug odmor

4. mart

pre 6 godina

Šta ste nadali dreku, praznik je u četvrtak i petak ali nije u subotu. Učenička takmičenja počinju a ona su subotama celo vreme do kraja školske godine. Tako da "dobronamernici" ne brinu da će se nastavnici preodmoriti a taj im proširen obim vrlo zahtevnog posla niko ne plaća.

Tip2

pre 6 godina

Mnogi roditelji misle da je skola najbitnija stvar u zivotu. Oni su, nazalost po njihovu decu, u velikoj zabludi. Ja bih pre poslao dete na planinu ili bilo gde van grada nego da ide u skolu po ceo dan non stop mesecima. Samo razmislite malo sta zbog vase preambicioznosti radite svojoj rodjenoj deci.

Cиcoje

pre 6 godina

Eвo мeни као ђaку je бaш cyпep вишe нe знaм ни кoje caм пoлyгoдиште.Уместо да нам прво полугодиште буде краћe ,они све обрнуто друго je важниje збoг yпиca jep ce caмo тад бодови рачунаjy.Oваj pacпycт je yжac нe мoжeш нигдe ни дa oдeш ,a камоли да се одмориш.Haдaм ce дa ћe cлeдeћe гoдинe бити бољe.

ikac klisa

pre 6 godina

Ja ne bih dramio previse oko ovoga iako ovekujem negativne reakcije na komentar. Isto moze da se kaze i za nas odrasle. Ekonomija taman krene da se oporavlja od novogodisnjeg i bozicneg nerada i opet pauza nista se ne radi/proizvodi. Pa vi radite za praznike ako niste licemerni. Drugo raspust moze da se iskoristi da se nauci i utvrdi gradivo koje nije savladano samo ako si vaspitao decu da budu odgovorna ili ako se iole interesujes za njihovo obrazovanje. Slazem se da je kontinuitet bolji ali nije bas ni dramaticna situacija.

Nikon Sevast

pre 6 godina

Kakva kuknjava! Stvarno ne znam sta vi kriticari hocete. Ovo je drzavni praznik, datum unapred poznat, sta se zalite?! Ionako imamo najmanje praznika u Evropi.

dusan

pre 6 godina

Pa sta ako je praznik posle raspusta...Jok, ukinite raspuste i praznike..."deca neznaju da li su u skoli"...Ne brinite vi da li znaju ili ne, raduju se deca ovome, u skoli su kad su u skoli, a nisu u skoli kada nisu u skoli...Sve je precizirano pre skolske godine, tako da nema potrebe da se analizira, plan raspusta i praznika je precizno odredjen mnogo ranije

roditelj-profesor.....

pre 6 godina

Što se tiče zimskog raspusta to je OK i lično mislim da je bolje ovako u dva dela , ali neko ko je pravio kalendar mogao je bar malo pogleda i ne žuri jer je imalo prostora da se spoji raspust sa ovim praznikom. Mogla je školska godina da se završi u petak 2 februara i ne bi bilo seckanja. Samo treba da se razmisli i rezonski uradi...
Ne odgovara dece, ne odgovara nama roditeljima ali ne odgovara nama profesorima a mi smo tu najmanje krivi a sve se svaljuje
nama .......
Nadamo se da će se narednih godina malo Više voditi računa o deci ali i nama prosvetnim radnicima....

Omladinac

pre 6 godina

@francuz

Evo ja se školujem u Francuskoj. Jeste tako da na svakih 6 sedmica imaš 2 sedmice odmora, ali ovde je sve mnogo bolje organizovanije i drugačiji je mentalitet učenika kao i profesora i svih ostalih u njoj zaposlenih. U većini slučajeva svim danima osim sredom si u školi od 8h do 17h, a sredom od 8h do 12h. Škola je odgovorna i poštuje sva pravila kao i svi koji rade u školi. Škole su opremljene svim i svačim i filozofija škola je ta da omoguće uspeh svojim učenicima.Sećam se kada sam išao u osnovnu u Srbiji i sad sa ove tačke gledišta ne mogu da zamislim da tako nešto postoji. Pa one škole u Indiji su bolje organizovanije i odgovornije.

turista

pre 6 godina

Koji bre turizam kad manje od 1% stanovništva Srbije može da priušti svom detetu planinu i sneg.

A to što su zabeležili povećanje od 14% domaćih turista u zimskom periodu je zato što se sada naš raspust poklapa sa Austrijom, Slovenijom, Italijom. Ranije si mogao u prvoj polovini januara (kad je tamo "srednja" sezona) da zimuješ kvalitetnije i jeftinije nego kod nas. Sada sa ovim februarskim raspustom jednostavno upadaš u njihovu "visoku" sezonu kad su cene mnogo više pa si primoran zbog besparice da ideš na blatnjavi kopaonik i vašarski zlatibor. (namerno napisani malim slovom jer veliko ne zaslužuju).

Sva bahatost i neznanje ovi se ogleda na ovako skrojenom školskom kalendaru koji se obija o glavu naše dece pa i nas roditelja.

Željko

pre 6 godina

Sretenje je najveći državni praznik u Srbiji, i kao takav treba da bude neradan. Sa druge strane, treba napraviti polugodišta tako da budu približne dužine (po broju radnih dana) a izmedju uvesti raspust od 4 nedelje, makar i po cenu kraćeg letnjeg raspusta. Takav produženi zimski raspust ubaciti u terminu koji obuhvata najveći mogući broj praznika (negde u periodu od katoličkog Božića do Sretenja).

lola

pre 6 godina

Iz prve ruke: deca su potpuno sludjena. Nijedan deo raspusta nije oslobodjen praznicnih tenzija i drugih desavanja..A njima treba stalnost, stabilnost, rasterecenost bez urnebesa sa strane, bilo koje vrste, osecaj pravog odmaranja i opustanja, da se bas uzele skole..zbog drustva naravno, ne zbog ucenja. Al tako i treba da bude. Ovako nije dobro.

Žika

pre 6 godina

U kojim zimskim aktivnostima uživaju?! Većina roditelja ne može decu u bioskop da odvede, a kamoli na zimovanje. Zaista mi ništa nije jasno!

Dobanovci

pre 6 godina

Treba da vidite osnovnu školu u Dobanovcima. Deca su na latentnom poluraspustu.
Stariji razredi teško sastave više od 4 časa dnevno.Stalno se nešto gubi.
Ponedeljkom su skraćeni časovi jer je hladno. Hemiju nemaju ne pamte od kad.

A kvalitet nastave je priča za sebe: na pripremi za testove iz matematike se rade identični zadaci kao što će biti na pismenom i kontrolnom, sa nešto izmenjenim brojevima. Znači bubačenje napamet ili puškice.
Nastavnik iz fizike drži kriterijum, ali je pod pritiskom roditelja prinuđen da na kraju godine trojkašima, a pre svega trojkašicama, podeli petice.

I sve to neznanje ispliva kasnije u nekoj "š" srednjoj školi jer neke ozbiljnije i ne upisuju.

Zare i Goci

pre 6 godina

Da se uvede i 9. razred! Kakve su ovo smejurije?! Malo raspust, malo skolica. Ja sam u skolu isao 8km uzbrdo pa u povratku 10km uzbrdo.

Pedja

pre 6 godina

To su uradili maliciozni ljudi koji nemaju školsku decu i ne razmišljaju o interesima dece - o tome da deca mozda odu u posetu kod svojih rodjaka u druge gradove, u druge zemlje, na zimovanje možda. Ali, nisu važna deca, već interesi političara nacionalista, koji uskladjuju raspust sa crkvenim kalendarom, jer zaboga ne moze se na raspustu biti kada treba Svetog Savu proslaviti. A kako slaviti skolsku slavu bez skolske dece, ne ide.

veliki strumf

pre 6 godina

Najmanje sto je trebalo uraditi jeste da se ovaj pravi zimski raspust spoji sa Sretenjem, pa da deca ne idu u skolu od 29.1. do 18.2. Sta se postiglo sa ova 2-3 dana? Skole su se bezrazlozno grejale, deca i nastavnici maltretirali (malo skola, malo odmor - nema tu kvalitetnog rada ni kontinuiteta), mnogi roditelji nisu mogli da isplaniraju ovu nedelju da uzmu par dana odmora i odu na selo/zimovanje sa decom (eto, i to bi doprinelo razvoju turizma). Kad sam ja bio dete zimski raspust je bio u jednom komadu, skoro ceo januar, i onda se od februara kretalo u skolu. Ove silne reforme i izmene su samo skodile nasem obrazovanju na svim nivoima, a pokazace se da se nekad sve radilo mnogo smislenije i da je bilo mnogo bolje.

Kiki

pre 6 godina

Da, možda raspust iz dva dela...ali ne iz tri. Ko još pravi planove za raspust od srede do srede. Trebali su da spoje drugi deo raspusta sa ovim praznikom.

Izbezumljeni kupac

pre 6 godina

Oduzmite deci znanje (i prosvetnim radnicima ulove za zivot i rad) i uzeli ste im buducnost. Dobijate gomilu nezainteresovanih poslusnika(botova) koji ne znaju da misle svojom glavom. I tu smo gde smo. Tesko da ce biti bolje, bar nema nagovestaja.

веверица

pre 6 godina

Zimski raspust je utvrđen po istom modelu kao i prošle godine, jer je analiza zadovoljstva roditelja i učenika pokazala da su imali više vremena da uživaju u zimskim aktivnostim"

sremac

pre 6 godina

Znaci zbog turizma (punjenja dzepova pojedinaca) ajde da maltretiramo decu, bezobrazluku nema kraja. Prvo su deca bila na nekom malom raspustu od nove godine do bozica, pa sad od 01.02.-12.02. i na kraju isli tri dana u skolu pa opet cetiri dana slobodno, katastrofa. Sreca moja pa zivim u Vojvodini pa su moja deca lepo od 25.12-15.01. bila na odmoru a ovo sto se radi sa decom u centralnoj Srbiji je kriminal.

Buki

pre 6 godina

Pre par dana sam video sta deca u prvom razredu osnove uce iz matematike i mogu reci da je to pretesko i nepotrebno. Toliko opterecivati malu decu sve radimo kontra umesto kad dodju u srednju tu da uce vise i da nauce za to sto se skoluju pa kad zavrse da znaju da rade ali ne mi opteretili prvacice pa to do 4 razreda osnovne treba da je igra.

aca

pre 6 godina

Za bozic su samo skole imale neradni ponedeljak. Kojim to roditeljima odgovara? Niti mogu da provedu dan sa decom niti znaju gde ce ih. Jos da su i sada spojili sve pa nek ne rade profesori 2 meseca, samo neka zadaju jos vise domacih zadataka da roditelji sami obrazuju decu, a oni kao najvazniji sraf ovog drustva neka ponovo strajkuju cim deca krenu u skolu! Ma, prosvetarima treba ukinuti i ovaj raspust, i uvesti im obavezno planiranje nastave i druge obaveze. Rade sa decurlijom po ceo dan pa umislili da su najpametniji. Kako mislite da ovo drustvo napreduje ekonomski, ako svi samo gledaju kako da ne rade? Ko ce da im zaradi plate? Jel trebamo u svakoj porodici samo po jednog zaposlenog clana da imamo? Ako svi rade - i skole neka rade!

brus vejnov sobar

pre 6 godina

Ovo je namerno uradjeno da bi se pospesio turizam. Jer uvek su deca u februaru bila u skoli i taj mesec je oznacavao kraj zimske sezone!

Nevena

pre 6 godina

Otkud je normalno da "pravi" raspust traje nedelju dana? Zar nije nekad bilo 3 nedelje od Nove godine odn. katoličkog Božića? To bi po meni bio pravi raspust, čak i za onu "nesretnu" decu što ni ne sanjaju o skijanju. Kakvi pobrkani prioriteti!!!

Roditelj

pre 6 godina

Prekinuti nastavu u sredu 31.1. pa potom započeti drugo polugodište sa tri radna dana pre nove pauze zbog državnog praznika je zaista u najmanju ruku neodgovorno, da ne kažem bahato. Da li postoji statistika o broju đaka koji su pohađali nastavu u periodu od 29.-31.1. i od 12.-14.2.? Deca i roditelji bi se svakako više voleli da su imali dve povezane nedelje raqspusta npr od 5.2. do 19.2.Da ne pominjemo uštede koje bi škole mogle ostvariti efikasnijom organizacijom raspusta...

Bruder Jakob

pre 6 godina

Jbt kolike danas klinci imaju torbe, ja sam svom nećaku od 10 godina uzeo jednom da odnesem torbu, crk'o sam dok sam je doteglio do 3. kata, ima sigurno 10 kila!

Hana

pre 6 godina

Razvoj turizma je deo strategije unapređenja obrazovanja!!!!
Da li neko kontroliše rad tih ljudi koji su zaduženi za školovanje naše dece???
O kvalitetu nastave ne bih ni da govorim; plan i program sastavljaju ili prepisuju nekompetentni ljudi.
Sramota je šta se radi sa školstvom!

sremac

pre 6 godina

Znaci zbog turizma (punjenja dzepova pojedinaca) ajde da maltretiramo decu, bezobrazluku nema kraja. Prvo su deca bila na nekom malom raspustu od nove godine do bozica, pa sad od 01.02.-12.02. i na kraju isli tri dana u skolu pa opet cetiri dana slobodno, katastrofa. Sreca moja pa zivim u Vojvodini pa su moja deca lepo od 25.12-15.01. bila na odmoru a ovo sto se radi sa decom u centralnoj Srbiji je kriminal.

Nevena

pre 6 godina

Otkud je normalno da "pravi" raspust traje nedelju dana? Zar nije nekad bilo 3 nedelje od Nove godine odn. katoličkog Božića? To bi po meni bio pravi raspust, čak i za onu "nesretnu" decu što ni ne sanjaju o skijanju. Kakvi pobrkani prioriteti!!!

Bruder Jakob

pre 6 godina

Jbt kolike danas klinci imaju torbe, ja sam svom nećaku od 10 godina uzeo jednom da odnesem torbu, crk'o sam dok sam je doteglio do 3. kata, ima sigurno 10 kila!

Žika

pre 6 godina

U kojim zimskim aktivnostima uživaju?! Većina roditelja ne može decu u bioskop da odvede, a kamoli na zimovanje. Zaista mi ništa nije jasno!

Roditelj

pre 6 godina

Prekinuti nastavu u sredu 31.1. pa potom započeti drugo polugodište sa tri radna dana pre nove pauze zbog državnog praznika je zaista u najmanju ruku neodgovorno, da ne kažem bahato. Da li postoji statistika o broju đaka koji su pohađali nastavu u periodu od 29.-31.1. i od 12.-14.2.? Deca i roditelji bi se svakako više voleli da su imali dve povezane nedelje raqspusta npr od 5.2. do 19.2.Da ne pominjemo uštede koje bi škole mogle ostvariti efikasnijom organizacijom raspusta...

Izbezumljeni kupac

pre 6 godina

Oduzmite deci znanje (i prosvetnim radnicima ulove za zivot i rad) i uzeli ste im buducnost. Dobijate gomilu nezainteresovanih poslusnika(botova) koji ne znaju da misle svojom glavom. I tu smo gde smo. Tesko da ce biti bolje, bar nema nagovestaja.

lola

pre 6 godina

Iz prve ruke: deca su potpuno sludjena. Nijedan deo raspusta nije oslobodjen praznicnih tenzija i drugih desavanja..A njima treba stalnost, stabilnost, rasterecenost bez urnebesa sa strane, bilo koje vrste, osecaj pravog odmaranja i opustanja, da se bas uzele skole..zbog drustva naravno, ne zbog ucenja. Al tako i treba da bude. Ovako nije dobro.

Pedja

pre 6 godina

To su uradili maliciozni ljudi koji nemaju školsku decu i ne razmišljaju o interesima dece - o tome da deca mozda odu u posetu kod svojih rodjaka u druge gradove, u druge zemlje, na zimovanje možda. Ali, nisu važna deca, već interesi političara nacionalista, koji uskladjuju raspust sa crkvenim kalendarom, jer zaboga ne moze se na raspustu biti kada treba Svetog Savu proslaviti. A kako slaviti skolsku slavu bez skolske dece, ne ide.

Hana

pre 6 godina

Razvoj turizma je deo strategije unapređenja obrazovanja!!!!
Da li neko kontroliše rad tih ljudi koji su zaduženi za školovanje naše dece???
O kvalitetu nastave ne bih ni da govorim; plan i program sastavljaju ili prepisuju nekompetentni ljudi.
Sramota je šta se radi sa školstvom!

Dobanovci

pre 6 godina

Treba da vidite osnovnu školu u Dobanovcima. Deca su na latentnom poluraspustu.
Stariji razredi teško sastave više od 4 časa dnevno.Stalno se nešto gubi.
Ponedeljkom su skraćeni časovi jer je hladno. Hemiju nemaju ne pamte od kad.

A kvalitet nastave je priča za sebe: na pripremi za testove iz matematike se rade identični zadaci kao što će biti na pismenom i kontrolnom, sa nešto izmenjenim brojevima. Znači bubačenje napamet ili puškice.
Nastavnik iz fizike drži kriterijum, ali je pod pritiskom roditelja prinuđen da na kraju godine trojkašima, a pre svega trojkašicama, podeli petice.

I sve to neznanje ispliva kasnije u nekoj "š" srednjoj školi jer neke ozbiljnije i ne upisuju.

Kiki

pre 6 godina

Da, možda raspust iz dva dela...ali ne iz tri. Ko još pravi planove za raspust od srede do srede. Trebali su da spoje drugi deo raspusta sa ovim praznikom.

Buki

pre 6 godina

Pre par dana sam video sta deca u prvom razredu osnove uce iz matematike i mogu reci da je to pretesko i nepotrebno. Toliko opterecivati malu decu sve radimo kontra umesto kad dodju u srednju tu da uce vise i da nauce za to sto se skoluju pa kad zavrse da znaju da rade ali ne mi opteretili prvacice pa to do 4 razreda osnovne treba da je igra.

teorija

pre 6 godina

Polako ali sigurno skola gubi smisao i primat preuzimaju raznorazne privatne skole i vise skole koje se idu samo nedeljom.Te ,,diplome" uz stranacku knjizicu otvaraju svuda vrata dok skolovani sede kuci.Sa 2,3 hiljade eura budes veliki strucnjak na papiru

Omladinac

pre 6 godina

@francuz

Evo ja se školujem u Francuskoj. Jeste tako da na svakih 6 sedmica imaš 2 sedmice odmora, ali ovde je sve mnogo bolje organizovanije i drugačiji je mentalitet učenika kao i profesora i svih ostalih u njoj zaposlenih. U većini slučajeva svim danima osim sredom si u školi od 8h do 17h, a sredom od 8h do 12h. Škola je odgovorna i poštuje sva pravila kao i svi koji rade u školi. Škole su opremljene svim i svačim i filozofija škola je ta da omoguće uspeh svojim učenicima.Sećam se kada sam išao u osnovnu u Srbiji i sad sa ove tačke gledišta ne mogu da zamislim da tako nešto postoji. Pa one škole u Indiji su bolje organizovanije i odgovornije.

turista

pre 6 godina

Koji bre turizam kad manje od 1% stanovništva Srbije može da priušti svom detetu planinu i sneg.

A to što su zabeležili povećanje od 14% domaćih turista u zimskom periodu je zato što se sada naš raspust poklapa sa Austrijom, Slovenijom, Italijom. Ranije si mogao u prvoj polovini januara (kad je tamo "srednja" sezona) da zimuješ kvalitetnije i jeftinije nego kod nas. Sada sa ovim februarskim raspustom jednostavno upadaš u njihovu "visoku" sezonu kad su cene mnogo više pa si primoran zbog besparice da ideš na blatnjavi kopaonik i vašarski zlatibor. (namerno napisani malim slovom jer veliko ne zaslužuju).

Sva bahatost i neznanje ovi se ogleda na ovako skrojenom školskom kalendaru koji se obija o glavu naše dece pa i nas roditelja.

veliki strumf

pre 6 godina

Najmanje sto je trebalo uraditi jeste da se ovaj pravi zimski raspust spoji sa Sretenjem, pa da deca ne idu u skolu od 29.1. do 18.2. Sta se postiglo sa ova 2-3 dana? Skole su se bezrazlozno grejale, deca i nastavnici maltretirali (malo skola, malo odmor - nema tu kvalitetnog rada ni kontinuiteta), mnogi roditelji nisu mogli da isplaniraju ovu nedelju da uzmu par dana odmora i odu na selo/zimovanje sa decom (eto, i to bi doprinelo razvoju turizma). Kad sam ja bio dete zimski raspust je bio u jednom komadu, skoro ceo januar, i onda se od februara kretalo u skolu. Ove silne reforme i izmene su samo skodile nasem obrazovanju na svim nivoima, a pokazace se da se nekad sve radilo mnogo smislenije i da je bilo mnogo bolje.

brus vejnov sobar

pre 6 godina

Ovo je namerno uradjeno da bi se pospesio turizam. Jer uvek su deca u februaru bila u skoli i taj mesec je oznacavao kraj zimske sezone!

Zare i Goci

pre 6 godina

Da se uvede i 9. razred! Kakve su ovo smejurije?! Malo raspust, malo skolica. Ja sam u skolu isao 8km uzbrdo pa u povratku 10km uzbrdo.

Cиcoje

pre 6 godina

Eвo мeни као ђaку je бaш cyпep вишe нe знaм ни кoje caм пoлyгoдиште.Уместо да нам прво полугодиште буде краћe ,они све обрнуто друго je важниje збoг yпиca jep ce caмo тад бодови рачунаjy.Oваj pacпycт je yжac нe мoжeш нигдe ни дa oдeш ,a камоли да се одмориш.Haдaм ce дa ћe cлeдeћe гoдинe бити бољe.

Kide

pre 6 godina

Upravu ste, kao profesor ovo je najveca steta za djake koja traje vec ri godine. Ovu bruku je izmislio predhodni ministar. Ovo je stetno po decu.

roditelj-profesor.....

pre 6 godina

Što se tiče zimskog raspusta to je OK i lično mislim da je bolje ovako u dva dela , ali neko ko je pravio kalendar mogao je bar malo pogleda i ne žuri jer je imalo prostora da se spoji raspust sa ovim praznikom. Mogla je školska godina da se završi u petak 2 februara i ne bi bilo seckanja. Samo treba da se razmisli i rezonski uradi...
Ne odgovara dece, ne odgovara nama roditeljima ali ne odgovara nama profesorima a mi smo tu najmanje krivi a sve se svaljuje
nama .......
Nadamo se da će se narednih godina malo Više voditi računa o deci ali i nama prosvetnim radnicima....

bgd

pre 6 godina

U moje vreme se znalo,od Nove godine pa narednih petnaest dana...e to je bio zimski raspust a ne ovo danas,vise i ne znam kada su mi deca(dva osnovca)u skoli a kada na raspustu...po meni,dno dnaaa!!

Гордан

pre 6 godina

Чист пример да нам је туризам приоритет наспрам просвете и образовања!!! Радим у школи 18 год. и верујте да ми наставници ни најмање нисмо срећни због оваквог календара(колико год људи коментарисали како то ми заговарамо и како не волимо да радимо)!!! Нема никаквог континуитета, притом треба овим паузама додати и по неколико дана пре и после распуста када су деца главама 100% мислима ван школе!!! А кад се само сентим дивних времена, одемо на распуст пред Н.годину и одмор до Св.Јована, ма дивота била...кажем, била...

Željko

pre 6 godina

Sretenje je najveći državni praznik u Srbiji, i kao takav treba da bude neradan. Sa druge strane, treba napraviti polugodišta tako da budu približne dužine (po broju radnih dana) a izmedju uvesti raspust od 4 nedelje, makar i po cenu kraćeg letnjeg raspusta. Takav produženi zimski raspust ubaciti u terminu koji obuhvata najveći mogući broj praznika (negde u periodu od katoličkog Božića do Sretenja).

sova

pre 6 godina

Imam 26 godina, dok sam ja isla u školu, zimski raspust je počinjao 31. decembra i trajao do 21. januara...sad vidim bratanica cele zime čas ide, čas ne ide u školu, ne zna dete ni kad joj se završava polugođe...

веверица

pre 6 godina

Zimski raspust je utvrđen po istom modelu kao i prošle godine, jer je analiza zadovoljstva roditelja i učenika pokazala da su imali više vremena da uživaju u zimskim aktivnostim"

Tip2

pre 6 godina

Mnogi roditelji misle da je skola najbitnija stvar u zivotu. Oni su, nazalost po njihovu decu, u velikoj zabludi. Ja bih pre poslao dete na planinu ili bilo gde van grada nego da ide u skolu po ceo dan non stop mesecima. Samo razmislite malo sta zbog vase preambicioznosti radite svojoj rodjenoj deci.

4. mart

pre 6 godina

Šta ste nadali dreku, praznik je u četvrtak i petak ali nije u subotu. Učenička takmičenja počinju a ona su subotama celo vreme do kraja školske godine. Tako da "dobronamernici" ne brinu da će se nastavnici preodmoriti a taj im proširen obim vrlo zahtevnog posla niko ne plaća.

Stojadin 45

pre 6 godina

Broj radnih dana u prvom i drugom polugodistu se razlikuje za 22, a u VIII razredu za cak 32 dana. Tako ce deca imati isti broj pismenih, kontrolnih, testova i odgovaranja za mmogo krace vreme. Da ne spominjem da su sva takmicenja u drugom polugod. da osmake ceka pripremna nastava i probni prijemni ...

Nikon Sevast

pre 6 godina

Kakva kuknjava! Stvarno ne znam sta vi kriticari hocete. Ovo je drzavni praznik, datum unapred poznat, sta se zalite?! Ionako imamo najmanje praznika u Evropi.

anajeana

pre 6 godina

meni stvarno nije jasno kako iko može da kaže i pomisli da je ovakav raspust normalan. naivno sam se nadala da će neko ( hahaha kakva pocetnicka greška, kao da ne živim 40+ godina ovde) uvideti koliko štete pravi ovakav " raspust" i vratiti na staro. sram vas bilo. ne, sram NAS bilo. i foteljase i profesore i mene što tapkam tastaturu umesto da nosim transparent pred skupštinom. zezaju nam decu, onako podmuklo. a mi ćutimo. u školi moje dece zaista radi 3-4 profesora i 3-4 učiteljice. ostalo.....prima platu i pravi više štete nego da i ne prisustvuje času. nezainteresovani, uglavnom ograničeni intelektualno, sujetni i nezadovoljni ljudi. nema to veze sa novcem koji primaju ( mada se slažem da bi trebalo povećati plate bar 2x, ali i deliti otkaze po učinku)

Раде

pre 6 godina

Као у Републици Српској. 3 седмице распуст. Од краја децембра па до отприлике 20. јануара.

aca

pre 6 godina

Za bozic su samo skole imale neradni ponedeljak. Kojim to roditeljima odgovara? Niti mogu da provedu dan sa decom niti znaju gde ce ih. Jos da su i sada spojili sve pa nek ne rade profesori 2 meseca, samo neka zadaju jos vise domacih zadataka da roditelji sami obrazuju decu, a oni kao najvazniji sraf ovog drustva neka ponovo strajkuju cim deca krenu u skolu! Ma, prosvetarima treba ukinuti i ovaj raspust, i uvesti im obavezno planiranje nastave i druge obaveze. Rade sa decurlijom po ceo dan pa umislili da su najpametniji. Kako mislite da ovo drustvo napreduje ekonomski, ako svi samo gledaju kako da ne rade? Ko ce da im zaradi plate? Jel trebamo u svakoj porodici samo po jednog zaposlenog clana da imamo? Ako svi rade - i skole neka rade!

keppa

pre 6 godina

slana torta, 14. februar 2018 18:24)
odakle vama informacija da je raspust 3-4 meseca
žena mi je profesor u srednjoj školi
svake godine koristi godišnji odmor kao i svi ostali zaposleni u državnoj firmi
ništa više
a kao drugo bi naveo, što mnogi ne znaju
prosvetne radnike bombarduju sa raznim seminarima, gde dobijaju neke poene
mnoge vikende ili dane na zimskom raspustu upravo koriste za to

maximus

pre 6 godina

Ajde sad da mi neko objasni sta su hteli sa ovim da postignu? Deca su se raspustila polobinom nedelje, u sredu 31.01. Sto taj cetvrtak i petak nisu prevacili na 12 i 13.02. pa da deca lepo imaju 2 nedelje raspusta. Sa druge strane kod mene na poslu ima dosta roditelja sa skolskom decom i ne mozemo svi odjednom da dobijemo odmor da otputujemo negde ili da cuvamo mladje skolarce.

Konstantin

pre 6 godina

Kakva budalaština, pravi se problem tamo gde ga nema. Mnogo je važnije kako se radi, nego koliko se radi. Kad sam 2011. završavao srednju nekako se poklopilo da smo stalno subotom nadoknađivali neke radne dane, pa su ispaštali disciplinovani koji su odlazili na nastavu, a drugi donosili opravdanja, tako da tim subotama niti smo radili nešto, niti nas je bilo dovoljno da radimo. U našoj prosveti se stalno gleda na ispunjavanje nekih budalastih formalnosti, umesto da se efikasno radi, a na pola časova i na pola predmeta se ama baš ništa ne radi. Dan Ustava je praznik u svakoj normalnoj državi i ne vidim zašto deca ne bi uživala još koji dan u raspustu, ta dva dana ionako ništa ne menjaju. Nek se druže, bave sportom, igraju dok su mali, za deceniju-dve će ionako raditi u domaćim ili stranim dušegupkama za 300 evra, svaki dan, bez pauze za praznike.

korosavendz

pre 6 godina

Kakav kontinuitet? pa odmoraju par dana. Uvek je bolje da se smenjuju ucenje (rad/napor) i odmor nego da bude sve izjedna, dug period ucenja pa dug odmor

ikac klisa

pre 6 godina

Ja ne bih dramio previse oko ovoga iako ovekujem negativne reakcije na komentar. Isto moze da se kaze i za nas odrasle. Ekonomija taman krene da se oporavlja od novogodisnjeg i bozicneg nerada i opet pauza nista se ne radi/proizvodi. Pa vi radite za praznike ako niste licemerni. Drugo raspust moze da se iskoristi da se nauci i utvrdi gradivo koje nije savladano samo ako si vaspitao decu da budu odgovorna ili ako se iole interesujes za njihovo obrazovanje. Slazem se da je kontinuitet bolji ali nije bas ni dramaticna situacija.

tata od učenika

pre 6 godina

Drago ministarstvo, dva dana ni tamo ni ovamo. Nego se zapitajte zašto deca u petom razredu uče suvu gramatiku umesto da vežbaju čitanje i prepričavanje?

slana torta

pre 6 godina

letnji rasput je postojao da bi deca mogla da pomognu u poljskim radovima tj da zbog toga ne izostaju iz skole. nekada agrarno društvo prešlo je u urbano(idno). Prosvetari stvarno imaju male plate ali navedite mi jos neku profesiju gde je pauza na poslu 3-4 meseca.
Rešenje je da se skrati letnji raspust npr samo avgust.

dusan

pre 6 godina

Pa sta ako je praznik posle raspusta...Jok, ukinite raspuste i praznike..."deca neznaju da li su u skoli"...Ne brinite vi da li znaju ili ne, raduju se deca ovome, u skoli su kad su u skoli, a nisu u skoli kada nisu u skoli...Sve je precizirano pre skolske godine, tako da nema potrebe da se analizira, plan raspusta i praznika je precizno odredjen mnogo ranije

pedagog iz dijaspore

pre 6 godina

Ok, prvo slazem se da je ovo raspust od 10 dana, pa 3 dana skole, pa opet 4 dana pauza debilno resenje. Ali da ministarstvo govori da odredjuje raspust po "zadovoljstvu" roditelja je jos debilnije. Pa nece valjda roditelji da vode skolstvo. Ministarstvo je tu da zna sta treba da radi i kako.

Sto se kritika tice da treba da bude jedan dugacak, tu se ne slazem uopste. U mnogim zemljama, cak sta vise, u vecini zemalja u Evropi postoje "raspusti" nekoliko puta u toku skolske godine. U Francuskoj na primer imaju po 2 nedelje posle svakih 6 nedelja skole (jeste tamo godina traje do jula). U Nemackoj je isto slicno. I u UK imaju nekoliko kracih raspusta. U Madjarskoj imaju po nedelju krajem oktobra, pa oko 10 dana za Bozic, pa onda oko nedelju za zimski rasput, pa onda opet nekoliko dana za Uskrs.
Ja sam vecim delom za ovakav pristup umesto jedan dugacan i onda mesecima u skolu be pauze.

Prosvetni i Privredni radnik

pre 6 godina

evo istine a vi verujte ili ne na vama je. raspust je ovako organizovan da bi prosvetari imali neradne praznicne dane, jer ih u suprotnom "pokupi" zimski raspust. Ja sam prosvetar i potpuno je tacno da prosvetari imaju najvise slobodnih dana. Ja od kraja juna do 1. septembra odem do skole maskmalno 5 puta na par sati. Imam i drugi posao tokom leta. sto se tice seminara, isao sam dva puta prosle godine, i to posle prepodnevne smene koja mi se sa punim fondom casova, zavrsava u 13h i to je formalnost.

profa

pre 6 godina

Meni se super uklopilo, sreda mi neradna, pa imam mini raspust od danas do ponedeljka , a pitao sam i decu juce i prekjuce sta misle o ovome, i jako su zadovoljna, tako da ne brinite o njima :)...Od ponedeljka, arbajt, pocinje sezona i takmicenja...

miki

pre 6 godina

Ovo je takvo mucenje i za decu i za ucitelje.Rasput treba da pocne posle Svetog Save i da traje do kraja januara,kako je nekada bilo.Pothitno izmeniti skolski kalendar za sledecu godinu.

slana torta

pre 6 godina

letnji rasput je postojao da bi deca mogla da pomognu u poljskim radovima tj da zbog toga ne izostaju iz skole. nekada agrarno društvo prešlo je u urbano(idno). Prosvetari stvarno imaju male plate ali navedite mi jos neku profesiju gde je pauza na poslu 3-4 meseca.
Rešenje je da se skrati letnji raspust npr samo avgust.

aca

pre 6 godina

Za bozic su samo skole imale neradni ponedeljak. Kojim to roditeljima odgovara? Niti mogu da provedu dan sa decom niti znaju gde ce ih. Jos da su i sada spojili sve pa nek ne rade profesori 2 meseca, samo neka zadaju jos vise domacih zadataka da roditelji sami obrazuju decu, a oni kao najvazniji sraf ovog drustva neka ponovo strajkuju cim deca krenu u skolu! Ma, prosvetarima treba ukinuti i ovaj raspust, i uvesti im obavezno planiranje nastave i druge obaveze. Rade sa decurlijom po ceo dan pa umislili da su najpametniji. Kako mislite da ovo drustvo napreduje ekonomski, ako svi samo gledaju kako da ne rade? Ko ce da im zaradi plate? Jel trebamo u svakoj porodici samo po jednog zaposlenog clana da imamo? Ako svi rade - i skole neka rade!

Nikon Sevast

pre 6 godina

Kakva kuknjava! Stvarno ne znam sta vi kriticari hocete. Ovo je drzavni praznik, datum unapred poznat, sta se zalite?! Ionako imamo najmanje praznika u Evropi.

веверица

pre 6 godina

Zimski raspust je utvrđen po istom modelu kao i prošle godine, jer je analiza zadovoljstva roditelja i učenika pokazala da su imali više vremena da uživaju u zimskim aktivnostim"

dusan

pre 6 godina

Pa sta ako je praznik posle raspusta...Jok, ukinite raspuste i praznike..."deca neznaju da li su u skoli"...Ne brinite vi da li znaju ili ne, raduju se deca ovome, u skoli su kad su u skoli, a nisu u skoli kada nisu u skoli...Sve je precizirano pre skolske godine, tako da nema potrebe da se analizira, plan raspusta i praznika je precizno odredjen mnogo ranije

korosavendz

pre 6 godina

Kakav kontinuitet? pa odmoraju par dana. Uvek je bolje da se smenjuju ucenje (rad/napor) i odmor nego da bude sve izjedna, dug period ucenja pa dug odmor

Tip2

pre 6 godina

Mnogi roditelji misle da je skola najbitnija stvar u zivotu. Oni su, nazalost po njihovu decu, u velikoj zabludi. Ja bih pre poslao dete na planinu ili bilo gde van grada nego da ide u skolu po ceo dan non stop mesecima. Samo razmislite malo sta zbog vase preambicioznosti radite svojoj rodjenoj deci.

ikac klisa

pre 6 godina

Ja ne bih dramio previse oko ovoga iako ovekujem negativne reakcije na komentar. Isto moze da se kaze i za nas odrasle. Ekonomija taman krene da se oporavlja od novogodisnjeg i bozicneg nerada i opet pauza nista se ne radi/proizvodi. Pa vi radite za praznike ako niste licemerni. Drugo raspust moze da se iskoristi da se nauci i utvrdi gradivo koje nije savladano samo ako si vaspitao decu da budu odgovorna ili ako se iole interesujes za njihovo obrazovanje. Slazem se da je kontinuitet bolji ali nije bas ni dramaticna situacija.

Zare i Goci

pre 6 godina

Da se uvede i 9. razred! Kakve su ovo smejurije?! Malo raspust, malo skolica. Ja sam u skolu isao 8km uzbrdo pa u povratku 10km uzbrdo.

Pedja

pre 6 godina

To su uradili maliciozni ljudi koji nemaju školsku decu i ne razmišljaju o interesima dece - o tome da deca mozda odu u posetu kod svojih rodjaka u druge gradove, u druge zemlje, na zimovanje možda. Ali, nisu važna deca, već interesi političara nacionalista, koji uskladjuju raspust sa crkvenim kalendarom, jer zaboga ne moze se na raspustu biti kada treba Svetog Savu proslaviti. A kako slaviti skolsku slavu bez skolske dece, ne ide.

Buki

pre 6 godina

Pre par dana sam video sta deca u prvom razredu osnove uce iz matematike i mogu reci da je to pretesko i nepotrebno. Toliko opterecivati malu decu sve radimo kontra umesto kad dodju u srednju tu da uce vise i da nauce za to sto se skoluju pa kad zavrse da znaju da rade ali ne mi opteretili prvacice pa to do 4 razreda osnovne treba da je igra.

Prosvetni i Privredni radnik

pre 6 godina

evo istine a vi verujte ili ne na vama je. raspust je ovako organizovan da bi prosvetari imali neradne praznicne dane, jer ih u suprotnom "pokupi" zimski raspust. Ja sam prosvetar i potpuno je tacno da prosvetari imaju najvise slobodnih dana. Ja od kraja juna do 1. septembra odem do skole maskmalno 5 puta na par sati. Imam i drugi posao tokom leta. sto se tice seminara, isao sam dva puta prosle godine, i to posle prepodnevne smene koja mi se sa punim fondom casova, zavrsava u 13h i to je formalnost.

sremac

pre 6 godina

Znaci zbog turizma (punjenja dzepova pojedinaca) ajde da maltretiramo decu, bezobrazluku nema kraja. Prvo su deca bila na nekom malom raspustu od nove godine do bozica, pa sad od 01.02.-12.02. i na kraju isli tri dana u skolu pa opet cetiri dana slobodno, katastrofa. Sreca moja pa zivim u Vojvodini pa su moja deca lepo od 25.12-15.01. bila na odmoru a ovo sto se radi sa decom u centralnoj Srbiji je kriminal.

4. mart

pre 6 godina

Šta ste nadali dreku, praznik je u četvrtak i petak ali nije u subotu. Učenička takmičenja počinju a ona su subotama celo vreme do kraja školske godine. Tako da "dobronamernici" ne brinu da će se nastavnici preodmoriti a taj im proširen obim vrlo zahtevnog posla niko ne plaća.

Bruder Jakob

pre 6 godina

Jbt kolike danas klinci imaju torbe, ja sam svom nećaku od 10 godina uzeo jednom da odnesem torbu, crk'o sam dok sam je doteglio do 3. kata, ima sigurno 10 kila!

profa

pre 6 godina

Meni se super uklopilo, sreda mi neradna, pa imam mini raspust od danas do ponedeljka , a pitao sam i decu juce i prekjuce sta misle o ovome, i jako su zadovoljna, tako da ne brinite o njima :)...Od ponedeljka, arbajt, pocinje sezona i takmicenja...

miki

pre 6 godina

Ovo je takvo mucenje i za decu i za ucitelje.Rasput treba da pocne posle Svetog Save i da traje do kraja januara,kako je nekada bilo.Pothitno izmeniti skolski kalendar za sledecu godinu.

lola

pre 6 godina

Iz prve ruke: deca su potpuno sludjena. Nijedan deo raspusta nije oslobodjen praznicnih tenzija i drugih desavanja..A njima treba stalnost, stabilnost, rasterecenost bez urnebesa sa strane, bilo koje vrste, osecaj pravog odmaranja i opustanja, da se bas uzele skole..zbog drustva naravno, ne zbog ucenja. Al tako i treba da bude. Ovako nije dobro.

Željko

pre 6 godina

Sretenje je najveći državni praznik u Srbiji, i kao takav treba da bude neradan. Sa druge strane, treba napraviti polugodišta tako da budu približne dužine (po broju radnih dana) a izmedju uvesti raspust od 4 nedelje, makar i po cenu kraćeg letnjeg raspusta. Takav produženi zimski raspust ubaciti u terminu koji obuhvata najveći mogući broj praznika (negde u periodu od katoličkog Božića do Sretenja).

pedagog iz dijaspore

pre 6 godina

Ok, prvo slazem se da je ovo raspust od 10 dana, pa 3 dana skole, pa opet 4 dana pauza debilno resenje. Ali da ministarstvo govori da odredjuje raspust po "zadovoljstvu" roditelja je jos debilnije. Pa nece valjda roditelji da vode skolstvo. Ministarstvo je tu da zna sta treba da radi i kako.

Sto se kritika tice da treba da bude jedan dugacak, tu se ne slazem uopste. U mnogim zemljama, cak sta vise, u vecini zemalja u Evropi postoje "raspusti" nekoliko puta u toku skolske godine. U Francuskoj na primer imaju po 2 nedelje posle svakih 6 nedelja skole (jeste tamo godina traje do jula). U Nemackoj je isto slicno. I u UK imaju nekoliko kracih raspusta. U Madjarskoj imaju po nedelju krajem oktobra, pa oko 10 dana za Bozic, pa onda oko nedelju za zimski rasput, pa onda opet nekoliko dana za Uskrs.
Ja sam vecim delom za ovakav pristup umesto jedan dugacan i onda mesecima u skolu be pauze.

teorija

pre 6 godina

Polako ali sigurno skola gubi smisao i primat preuzimaju raznorazne privatne skole i vise skole koje se idu samo nedeljom.Te ,,diplome" uz stranacku knjizicu otvaraju svuda vrata dok skolovani sede kuci.Sa 2,3 hiljade eura budes veliki strucnjak na papiru

Kide

pre 6 godina

Upravu ste, kao profesor ovo je najveca steta za djake koja traje vec ri godine. Ovu bruku je izmislio predhodni ministar. Ovo je stetno po decu.

brus vejnov sobar

pre 6 godina

Ovo je namerno uradjeno da bi se pospesio turizam. Jer uvek su deca u februaru bila u skoli i taj mesec je oznacavao kraj zimske sezone!

Omladinac

pre 6 godina

@francuz

Evo ja se školujem u Francuskoj. Jeste tako da na svakih 6 sedmica imaš 2 sedmice odmora, ali ovde je sve mnogo bolje organizovanije i drugačiji je mentalitet učenika kao i profesora i svih ostalih u njoj zaposlenih. U većini slučajeva svim danima osim sredom si u školi od 8h do 17h, a sredom od 8h do 12h. Škola je odgovorna i poštuje sva pravila kao i svi koji rade u školi. Škole su opremljene svim i svačim i filozofija škola je ta da omoguće uspeh svojim učenicima.Sećam se kada sam išao u osnovnu u Srbiji i sad sa ove tačke gledišta ne mogu da zamislim da tako nešto postoji. Pa one škole u Indiji su bolje organizovanije i odgovornije.

Žika

pre 6 godina

U kojim zimskim aktivnostima uživaju?! Većina roditelja ne može decu u bioskop da odvede, a kamoli na zimovanje. Zaista mi ništa nije jasno!

keppa

pre 6 godina

slana torta, 14. februar 2018 18:24)
odakle vama informacija da je raspust 3-4 meseca
žena mi je profesor u srednjoj školi
svake godine koristi godišnji odmor kao i svi ostali zaposleni u državnoj firmi
ništa više
a kao drugo bi naveo, što mnogi ne znaju
prosvetne radnike bombarduju sa raznim seminarima, gde dobijaju neke poene
mnoge vikende ili dane na zimskom raspustu upravo koriste za to

Roditelj

pre 6 godina

Prekinuti nastavu u sredu 31.1. pa potom započeti drugo polugodište sa tri radna dana pre nove pauze zbog državnog praznika je zaista u najmanju ruku neodgovorno, da ne kažem bahato. Da li postoji statistika o broju đaka koji su pohađali nastavu u periodu od 29.-31.1. i od 12.-14.2.? Deca i roditelji bi se svakako više voleli da su imali dve povezane nedelje raqspusta npr od 5.2. do 19.2.Da ne pominjemo uštede koje bi škole mogle ostvariti efikasnijom organizacijom raspusta...

Dobanovci

pre 6 godina

Treba da vidite osnovnu školu u Dobanovcima. Deca su na latentnom poluraspustu.
Stariji razredi teško sastave više od 4 časa dnevno.Stalno se nešto gubi.
Ponedeljkom su skraćeni časovi jer je hladno. Hemiju nemaju ne pamte od kad.

A kvalitet nastave je priča za sebe: na pripremi za testove iz matematike se rade identični zadaci kao što će biti na pismenom i kontrolnom, sa nešto izmenjenim brojevima. Znači bubačenje napamet ili puškice.
Nastavnik iz fizike drži kriterijum, ali je pod pritiskom roditelja prinuđen da na kraju godine trojkašima, a pre svega trojkašicama, podeli petice.

I sve to neznanje ispliva kasnije u nekoj "š" srednjoj školi jer neke ozbiljnije i ne upisuju.

Izbezumljeni kupac

pre 6 godina

Oduzmite deci znanje (i prosvetnim radnicima ulove za zivot i rad) i uzeli ste im buducnost. Dobijate gomilu nezainteresovanih poslusnika(botova) koji ne znaju da misle svojom glavom. I tu smo gde smo. Tesko da ce biti bolje, bar nema nagovestaja.

roditelj-profesor.....

pre 6 godina

Što se tiče zimskog raspusta to je OK i lično mislim da je bolje ovako u dva dela , ali neko ko je pravio kalendar mogao je bar malo pogleda i ne žuri jer je imalo prostora da se spoji raspust sa ovim praznikom. Mogla je školska godina da se završi u petak 2 februara i ne bi bilo seckanja. Samo treba da se razmisli i rezonski uradi...
Ne odgovara dece, ne odgovara nama roditeljima ali ne odgovara nama profesorima a mi smo tu najmanje krivi a sve se svaljuje
nama .......
Nadamo se da će se narednih godina malo Više voditi računa o deci ali i nama prosvetnim radnicima....

Kiki

pre 6 godina

Da, možda raspust iz dva dela...ali ne iz tri. Ko još pravi planove za raspust od srede do srede. Trebali su da spoje drugi deo raspusta sa ovim praznikom.

Nevena

pre 6 godina

Otkud je normalno da "pravi" raspust traje nedelju dana? Zar nije nekad bilo 3 nedelje od Nove godine odn. katoličkog Božića? To bi po meni bio pravi raspust, čak i za onu "nesretnu" decu što ni ne sanjaju o skijanju. Kakvi pobrkani prioriteti!!!

Hana

pre 6 godina

Razvoj turizma je deo strategije unapređenja obrazovanja!!!!
Da li neko kontroliše rad tih ljudi koji su zaduženi za školovanje naše dece???
O kvalitetu nastave ne bih ni da govorim; plan i program sastavljaju ili prepisuju nekompetentni ljudi.
Sramota je šta se radi sa školstvom!

turista

pre 6 godina

Koji bre turizam kad manje od 1% stanovništva Srbije može da priušti svom detetu planinu i sneg.

A to što su zabeležili povećanje od 14% domaćih turista u zimskom periodu je zato što se sada naš raspust poklapa sa Austrijom, Slovenijom, Italijom. Ranije si mogao u prvoj polovini januara (kad je tamo "srednja" sezona) da zimuješ kvalitetnije i jeftinije nego kod nas. Sada sa ovim februarskim raspustom jednostavno upadaš u njihovu "visoku" sezonu kad su cene mnogo više pa si primoran zbog besparice da ideš na blatnjavi kopaonik i vašarski zlatibor. (namerno napisani malim slovom jer veliko ne zaslužuju).

Sva bahatost i neznanje ovi se ogleda na ovako skrojenom školskom kalendaru koji se obija o glavu naše dece pa i nas roditelja.

veliki strumf

pre 6 godina

Najmanje sto je trebalo uraditi jeste da se ovaj pravi zimski raspust spoji sa Sretenjem, pa da deca ne idu u skolu od 29.1. do 18.2. Sta se postiglo sa ova 2-3 dana? Skole su se bezrazlozno grejale, deca i nastavnici maltretirali (malo skola, malo odmor - nema tu kvalitetnog rada ni kontinuiteta), mnogi roditelji nisu mogli da isplaniraju ovu nedelju da uzmu par dana odmora i odu na selo/zimovanje sa decom (eto, i to bi doprinelo razvoju turizma). Kad sam ja bio dete zimski raspust je bio u jednom komadu, skoro ceo januar, i onda se od februara kretalo u skolu. Ove silne reforme i izmene su samo skodile nasem obrazovanju na svim nivoima, a pokazace se da se nekad sve radilo mnogo smislenije i da je bilo mnogo bolje.

Cиcoje

pre 6 godina

Eвo мeни као ђaку je бaш cyпep вишe нe знaм ни кoje caм пoлyгoдиште.Уместо да нам прво полугодиште буде краћe ,они све обрнуто друго je важниje збoг yпиca jep ce caмo тад бодови рачунаjy.Oваj pacпycт je yжac нe мoжeш нигдe ни дa oдeш ,a камоли да се одмориш.Haдaм ce дa ћe cлeдeћe гoдинe бити бољe.

Konstantin

pre 6 godina

Kakva budalaština, pravi se problem tamo gde ga nema. Mnogo je važnije kako se radi, nego koliko se radi. Kad sam 2011. završavao srednju nekako se poklopilo da smo stalno subotom nadoknađivali neke radne dane, pa su ispaštali disciplinovani koji su odlazili na nastavu, a drugi donosili opravdanja, tako da tim subotama niti smo radili nešto, niti nas je bilo dovoljno da radimo. U našoj prosveti se stalno gleda na ispunjavanje nekih budalastih formalnosti, umesto da se efikasno radi, a na pola časova i na pola predmeta se ama baš ništa ne radi. Dan Ustava je praznik u svakoj normalnoj državi i ne vidim zašto deca ne bi uživala još koji dan u raspustu, ta dva dana ionako ništa ne menjaju. Nek se druže, bave sportom, igraju dok su mali, za deceniju-dve će ionako raditi u domaćim ili stranim dušegupkama za 300 evra, svaki dan, bez pauze za praznike.

anajeana

pre 6 godina

meni stvarno nije jasno kako iko može da kaže i pomisli da je ovakav raspust normalan. naivno sam se nadala da će neko ( hahaha kakva pocetnicka greška, kao da ne živim 40+ godina ovde) uvideti koliko štete pravi ovakav " raspust" i vratiti na staro. sram vas bilo. ne, sram NAS bilo. i foteljase i profesore i mene što tapkam tastaturu umesto da nosim transparent pred skupštinom. zezaju nam decu, onako podmuklo. a mi ćutimo. u školi moje dece zaista radi 3-4 profesora i 3-4 učiteljice. ostalo.....prima platu i pravi više štete nego da i ne prisustvuje času. nezainteresovani, uglavnom ograničeni intelektualno, sujetni i nezadovoljni ljudi. nema to veze sa novcem koji primaju ( mada se slažem da bi trebalo povećati plate bar 2x, ali i deliti otkaze po učinku)

Гордан

pre 6 godina

Чист пример да нам је туризам приоритет наспрам просвете и образовања!!! Радим у школи 18 год. и верујте да ми наставници ни најмање нисмо срећни због оваквог календара(колико год људи коментарисали како то ми заговарамо и како не волимо да радимо)!!! Нема никаквог континуитета, притом треба овим паузама додати и по неколико дана пре и после распуста када су деца главама 100% мислима ван школе!!! А кад се само сентим дивних времена, одемо на распуст пред Н.годину и одмор до Св.Јована, ма дивота била...кажем, била...

Stojadin 45

pre 6 godina

Broj radnih dana u prvom i drugom polugodistu se razlikuje za 22, a u VIII razredu za cak 32 dana. Tako ce deca imati isti broj pismenih, kontrolnih, testova i odgovaranja za mmogo krace vreme. Da ne spominjem da su sva takmicenja u drugom polugod. da osmake ceka pripremna nastava i probni prijemni ...

sova

pre 6 godina

Imam 26 godina, dok sam ja isla u školu, zimski raspust je počinjao 31. decembra i trajao do 21. januara...sad vidim bratanica cele zime čas ide, čas ne ide u školu, ne zna dete ni kad joj se završava polugođe...

maximus

pre 6 godina

Ajde sad da mi neko objasni sta su hteli sa ovim da postignu? Deca su se raspustila polobinom nedelje, u sredu 31.01. Sto taj cetvrtak i petak nisu prevacili na 12 i 13.02. pa da deca lepo imaju 2 nedelje raspusta. Sa druge strane kod mene na poslu ima dosta roditelja sa skolskom decom i ne mozemo svi odjednom da dobijemo odmor da otputujemo negde ili da cuvamo mladje skolarce.

Раде

pre 6 godina

Као у Републици Српској. 3 седмице распуст. Од краја децембра па до отприлике 20. јануара.

bgd

pre 6 godina

U moje vreme se znalo,od Nove godine pa narednih petnaest dana...e to je bio zimski raspust a ne ovo danas,vise i ne znam kada su mi deca(dva osnovca)u skoli a kada na raspustu...po meni,dno dnaaa!!

tata od učenika

pre 6 godina

Drago ministarstvo, dva dana ni tamo ni ovamo. Nego se zapitajte zašto deca u petom razredu uče suvu gramatiku umesto da vežbaju čitanje i prepričavanje?