1. Опет је тешка авионска несрећа изазвана питовим цевима за мерење брзине или погрешном интерпретацијом података о брзини. Просто је невероватно колико људских живота је изгубљено због традиционалне наказне одокативне логике машинских инжењера коју усвајају пројектанти система који би МОРАЛИ БИТИ инхерентно безбедни. За ово су пре свега криви дизајнери целог система који мери обрађује и приказује податке о брзини. Овом проблему изгледа нема краја. Како може нормалан човек да дозволи да блокиране питове цеви буду третиране као исправан сензор. Ако показује брзину од 50 Км/час а мотори раде са 80 или 100 % снаге већ неко време свакако да неко греши. Па зар не би помоћни инерциони систем могао да пријави бесмислене податке који долазе од главног система. Ипак изгледа да је овај концепт још увек непознат. И да, овако се на Марс неће отићи. Жао ми је толико изгинулих људи због системске пројектантске грешке. за коју онда редовно оптужују пилоте.
  (Милан, 13. februar 2018 18:05)

  # Link komentara

 2. Pa ovo je bilo očekivano, jer je mnogo bezbolnije okriviti pilota za pad aviona nego li priznati da je bila u pitanju neispravnost letilice, a što se može zaključiti na osnovu izjava očevidaca da su videli da je avion bio u plamenu trenutak pre pada.
  (steva, 13. februar 2018 17:43)

  # Link komentara

 3. (pitanje, 13. februar 2018 17:01)
  Piloti imaju checklist-u stvari koje moraju da provere/ukljuce. Ako ces sve automatsko, onda moras dupli sistem a onda ti piloti i ne trebaju


  (sumnjičavi, 13. februar 2018 16:53)
  Mogu da pisu i da ih je Godzila skinula s neba i pregrizla, ko to jos uzima za ozbiljno. Crna kutija i istraga se jedino priznaju
  (kovasnezna, 13. februar 2018 17:37)

  # Link komentara

 4. Ako je taj sistem NEOPHODAN pri niskim temperaturama, zasto se njegovo ukljucivanje nije prepustilo termostatu vec se oslanja na coveka da se on seti da ga ukljuci?
  Isto tako, ako se on nije ukljucio, zasto se nije aktivirao alarm da se nije ukljucio?
   (pitanje, 13. februar 2018 17:01)

  # Link komentara

 5. pa zar nisu pisali da je ekplodirao u zraku?

  ali, biće krivi piloti na kraju, mrtva usta ne govore....
  (sumnjičavi, 13. februar 2018 16:53)

  # Link komentara

 6. Majko mila, kakva nemarnost i javasluk. Pa zar nemaju obavezni check-list stvari koje se MORAJU proveriti od strane pilota i kontrole letenja pre uzletanja??
  Mene nece videti u njihovim avionima, to je sigurno.
   (Darko_USA, 13. februar 2018 16:44)

  # Link komentara

 7. Kao potpuni laik koji voli i gleda "avionske nesreće" na NG, mogu da tvrdim da je ovo najobičnija laž. U svakoj (gore spomenutoj) emisiji ponavljaju da se avion raspao u vazduhu ukoliko su ostaci rasuti na velikoj udaljenosti a da se srušio "u komadu" ako su ostaci grupisani na malom prostoru.

  Ostaci ovog aviona su rasuti na udaljenosti od preko 1og kilometra što ukazuje na to da se raspao u vazduhu. Kvar na "pito cevi" odnosno "senzoru" brzine ne može da uzrokuje raspad aviona u vazduhu (AF 447 je imao ovaj kvar ali se nije zbog toga srušio. To je bio okidač niza događaja koji su doveli do rušenja).

  Takođe, ukoliko je u pitanju bomba, to se da lako utvrditi ispitivanjem ostataka odnosno trupa aviona.
  (Nikolaj, 13. februar 2018 16:04)

  # Link komentara

 8. Ali zasto bi pogresan podatak na indikatoru brzine doveo do pada aviona,zar avion ne bi trebalo da moze da leti i s pogresnim indikatorom brzine? I kod pada francuskog Erbasa A330-200 u Atlantik 2009. godine,pocetni dogadjaj je bilo pogresno ocitavanje brzine zbog zaledjivanja Pitoovih cevcica,ali avion nije pao zbog toga,nego sto je kopilot Bonin greskom povukao sidestick ka sebi,podigao nos aviona i uveo avion u stall na velikoj visini.Znaci moralo je jos nesto da se desi.
  (XY, 13. februar 2018 15:56)

  # Link komentara

 9. Da nazalost izgleda da je vest tacna i da je zaledjenost senzora kumovala katastrofi , gledajuci na ruske izvore iz kojih je plasirana ova vest ,navodi se da je specijalizovana komisija MAK (Межгосударственный Aвиационный Kомитет ) na osnovu zapisa iz crne kutije saznala da je kompjuter u avionu nakon poletanja I dostizanja 1300 metara visine , odjednom poceo da pilotima pokazuje nemerodavne I kontradiktorne podatke ,u jednom trenutku se kompjuter oglasio i upozorio da lete prebrzo a vec u sledecem bi ih obavestio da lete presporo, u toj situaciji su se piloti pogubili i jednostavno izgubili predstavu o brzini aviona , tj.nisu tacno znali dali idu presporo ili prebrzo , prekasno su saznali da ipak idu presporo tek kada je doslo do sloma uzgona i kada je avion poceo naglo da ponire i propada ,nazalost visina je bila premala da bi pilot uspeo da odreaguje i spasi avion i putnike, da su bili na vecoj visini dodavanjem gasa i povecanjem brzine bi se let aviona normalizovao i ne bi doslo do katastrofe !
  (goran, 13. februar 2018 15:51)

  # Link komentara