Subota, 10.02.2018.

09:32

Advokat iz Niša ima ideju kako do tužbe protiv NATO

Niški advokat Srđan Aleksić osniva savet koji će raditi na pripremi tužbe prema članicama NATO jer su koristili osiromašeni uranijum u bombardovanju Srbije.

Izvor: B92

Advokat iz Niša ima ideju kako do tužbe protiv NATO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Doticni advokat je vec tuzio NATO u dogovoru sa kolegama iz rusije i kine...gostovao je kod g.Olivere Kovacevic u emisiji...bilo je doktora i javnih licnosti koji su komentarisali tuzbu...sem dr.Danice Grujicic koja ga je podrzala svi ostali su bili uzdrzani...doktorka iz "Batuta" iznela je statisticke podatke koji su pokazali da u Srbiji nema veceg oboljevanja od kancera...ono sto je naglasila je mnogo veca smrtnost od bolesti...razlog je taj sto u Srbiji od dijagnoze do pocetka lecenja prodje vise meseci do godinu dana...o zagadjenosti Srbije otrovnim buradima zakopanim sirom Srbije ne treba ni govoriti?

Petar S.

pre 6 godina

@(@Petar S, 10. februar 2018 18:32)

Da ste procitali komentar kako treba videli bi ste da sam pisao o P R O S E Ku oboleleih u Srbiji. Gde je 1999 broj dat NA KRAJU GODINE.
Pre 10 godina taj broj je bio 4500. Kazem pre 10 godina.A danas je i veci.
I TO JE poenta inicijative Doktorke Grujiicic.


Vise decenija su tabako kompanije tvrdile kako NEMA DOKAZA da Cigarete prouzrokuju RAK PLUCA.
A danas?

mak

pre 6 godina

затим упоредити број обољелих са Југа Србије и остатка Србије ...
pa ono što i je najzanimljivije, na severu Srbije je veći broj obolelih
a u nonim krajevima gde je najveće zagađenje uranijumom nije ništa lošija situacija nego u ostatku juga Srbije...

Опет играње са статистичким подацима. Да ли си мисли на апсолтуни или релативни број обољелих. Ако се ради о апсолутном броју онда је то и нормално је на сјеверу Србије живи већи број људи него на југу.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Bogoje Panajotovic, 10. februar 2018 16:09)

I olovo je otrovno, tek nešto manje od osiromašenog uranijuma. Da je princip 'otrovnosti municije' osnova za tužbe nema tog rata i konflikta gde sve učesnice ne bi mogle da tuže jedna drugu za ratne zločine...

Dimitrije Pantic

pre 6 godina

Jako je bitno kakve su zakljucke i presude doneli italijanski sudovi. Pre svega zato sto se sve vreme negira povezanost osiromasenog uranijama sa najtezim bolestima.
(Goran, 10. februar 2018 14:19)

Italijanski sudovi su sprdacina i na nima je moguce dobiti presudu za bilo sta,ma koliko to bilo blesavo ili debilno.
Cela prica oko autizma i vakcina,je zapravo bila podrzana jednom takvom presudom,koja je ,normalno,odbacena u drugostepenom postupku.

Sto se tice same tuzbe,ona se svakako mora podneti,iako je unapred poznato kakav ce biti ishod,kao i to da ovaj advokat ne moze bit podrzan od strane drzave,koja trenutno nije u takvoj poziciji,jer se nalazimo u resavanju razlicitih poglavlja u vezi pristupa Uniji,bez obzira sto je sve to na dugom stapu.

@Petar S

pre 6 godina

@Petar S
Jel kapiras ti da to nisu podaci na godisnjem nivou, nego UKUPNO za 10 godina?
Mnogo manje obolelih nego u Danskoj, Francuskoj, Italiji, Belgiji itd.

John

pre 6 godina

Neće da može. I to iz sledećih razloga:
1. Najpre, ne može se tužiti NATO kao NATO, mora svaku zemlju članicu tužiti pred njenim nacionalnim sudom.
2. Sudsku praksu u Italiji može da okači mačku o rep kad je u pitanju tužba pred npr. francuskim sudom
3. Upotreba osiromašenog uranijuma nije zabranjena
4. I sama odluka italijanskog suda je problematična. Pitam se da li ju je ovaj uopšte i pročitao ili samo "zna" da se tu pominje osiromašeni uranijum? Sasvim je moguće da su se vojnici razboleli u vreme dok su bili na Kosovu ili neposredno po povratku (ili dok su još uvek bili u aktivnoj službi). I tom slučaju država ima da im plaća kao i bilo kome drugome ko se povredio/razboleo na radu i to veze sa OU nema (kao što bi plaćali i da je vojniku ispao sanduk sa municijom na nogu i polomio je...)

Zlatko

pre 6 godina

U pripemi tuzbe treba kao ostecena strana da budu navedeni i gradjani Makedonije (pogotovo severni deo RM) i Crne Gore, pa cak i albance sa KiM. Mislim da bi na taj nacin i sama tuzba dobila na tezini.

Djido

pre 6 godina

Naravno da ih treba tužiti. I to tako kao što su žrtve nuklearnih bombi iz Hirošime i Nagasakija tužile i uzeti isto toliko velike pare.

Nadrilekar

pre 6 godina

(Petar S., 10. februar 2018 15:42)
Krasno si naveo statistike, a sad napravi poređenje sa područjima izloženima osirumašenim uranijumom i ona koja nisu, nema nikakve razlike.
Osim toga ti si i ostali ste se fokusirali samo na taj osiromašeni uranijum, a koliko prljave industrije je otvoreno unazad 20 godina, evo sad Slovenci hoće da prave titanijum oksid jer im je Srbija najbliža gdje je to dozvoljeno, nigde u EU ne mogu, pa npr. onaj pogon u Indjiji, pa koliko se loži ugalj, sve više i više, pa koliko ima divljih deponija gde se izleva motorno ulje i akumulatori, sve više i više, i još x faktora treba tu uzeti u obzir pa da vidiš da uranijum nema veze s tim.

idemo dalje

pre 6 godina

Odlicno, ali nemoj traziti finansiranje iz budzeta!!! Sve mi odgovara, ako ti platis. Advokatu. To znaci da verujes u uspeh. Ako treba ja da platim kao poreski obveznik, odgovor je NEIN!(Vientu, 10. februar 2018 11:49)U ovoj zemlji ima nekoliko miliona poreski obveznika i ne možeš govoriti u ime svih.Koliko je novca potrošeno na razne gluposti,a Srbija 19 godina nakon bombardovanja nije napravila popis stradalih i ranjenih od Nato bombi,nije utvrdila kolika je šteta(novčana)i na kraju o najvažnije ne znamo koje su posledice bombardovanja po životnu sredinu i ljude.Nisu tu u pitanju velike pare,već nedostatak političke volje.

Bogoje Panajotovic

pre 6 godina

advokat ima pametnu ideju...
a još nije naučio da je osiromašeni uranium OTROVAN (ako se udahne ili proguta) ali NIJE RADIOAKTIVAN
(jad i beda, 10. februar 2018 11:36)

Eeeee, ako je tako - povlacimo tuzbu.
Mada, ja sam mislio da su otrovi stetni, ali, ako nisu radioaktivni, ne mogu da otruju coveka, ni dete. Jel da ?

problen za zaveraše

pre 6 godina

затим упоредити број обољелих са Југа Србије и остатка Србије ...
pa ono što i je najzanimljivije, na severu Srbije je veći broj obolelih
a u nonim krajevima gde je najveće zagađenje uranijumom nije ništa lošija situacija nego u ostatku juga Srbije

sizif?

pre 6 godina

advokat ima pametnu ideju... 
a još nije naučio da je osiromašeni uranium OTROVAN (ako se udahne ili proguta) ali NIJE RADIOAKTIVAN(jad i beda, 10. februar 2018 11:36)Pa u čemu je razlika?Nije radioaktivan već otrovan?

Nele

pre 6 godina

advokat ima pametnu ideju...
a još nije naučio da je osiromašeni uranium OTROVAN (ako se udahne ili proguta) ali NIJE RADIOAKTIVAN(jad i beda, 10. februar 2018 11:36)
Pa u čemu je razlika?Nije radioaktivan već otrovan?
(sizif?, 10. februar 2018 16:28)

Razlika je da te niko ne tjera da ga jedeš, svašta je otrovno ali ako ne pojedeš ili ne popiješ nešto otrovno ništa ti neće biti.
Ali izgleda da je stvarno Sizifov posao to tu objašnjavati, ima zilion drugih faktora koje niko ne uzima u obzir, koliko ložite na ugalj, prljava industrija koju otvaraju Kinezi i Slovenci jer je idealna pozicija, u srcu Evrope i s nula ekoloških propisa, i kad tome pridodamo divlje deponije raznog toksičnog otpada sve je jasno.
A osim toga postoji x raznih naučnih studija i neoborivih dokaza da je osiromašeni uranijum bezopasan.

zalosno

pre 6 godina

Mislim koliko god da je bombardovanje bilo bezpotrebno , i upotreba osiromašenog uranijuma takođe , nesme se zbog nekih političkih poena , a ovom slučaju slave advokata i para , broj obolelih od raka dovoditi u vezi sa tim !
To je jednom recju kontraproduktivno !!!
(s.nikolić, austrija, 10. februar 2018 13:28) # Link komentara

naprotiv, to je kreatorima takvog misljenja kod srba itekako produktivno. za porast raka okrivis nato, dok istovremeno dopustas trpanje svega i svacega u ishranu, dok se pusenje duvana maltene podstice, duvan se bez problema prodaje cak i deci od 14 godina, a o zagadjenju gradova niko vise ne progovara ni reci. samo se lupi "nato je kriv" i to je to, zalosno je samo sto neki eminentni doktori iz politickih (a i karijernih) razloga podrzavaju i guraju tu pricu o "natou" kao uzroku porasta obolelih od raka. umesto da se radi na prevenciji te bolesti kroz smanjenje broja pusaca, boljom kontorlom ishrane, smanjenjem zagadjenja itd.

Kontras

pre 6 godina

To nije samo ideja, to je potreba da se zadovolji pravda.

Treba pronaci frekvenciju oboljevanja od raka za odredjeni period PRE bombardovanja, a onda za odredjeni period iste duzine POSLE bombardovanja. Uporediti i RAZLIKU pripisati osiromasenom uranijumu jer to i JESTE.

Ne treba insistirati na podacima za odredjene delove zemlje jer ima puno osoba koje su tokom '99 npr. bile na Kosovu a posle umrle od raka u centralnoj Srbiji ili Vojvodini. Treba insistirati na vremenskom okviru. Na kraju krajeva bombardovana je cela Srbija.

Lekari treba da pronadju uzrocno-posledicnu povezanost izmedju bombardovanja osiromasrnim uranijumom i oboljevanja od raka (mozda i leukemije i slicno).

SVE slucajeve, brojke DOKUMENTOVATI i podneti tuzbu protiv Nato-a i traziti odgovarajucu (ogromnu) odstetu. Novac dati porodicama umrlih od raka kao i za poboljsavanje lecenja u nadim zdravstvenim centrima.

Ako se tuzba odbije, tuziti Nato drugoj instanci, trecoj, godinama, uporno, sve dok se pravda zadovolji. Zivoti se ne mogu, nazalost, vratiti, ali je obestecenje zrtvama i drzavi obavezno.

odgovor može da bude

pre 6 godina

Reakcija na presudu u Italiji je bila brza, iskopali su i ponovili istraživanja iz zalivskog rata i došli do zaključka da su samo direktno izloženi pogodcima ovom municijom imali povećane koncentracije derivata u tkivima, testovi na deci koja su odrastala igrajući se na uništenim tenkovima nisu pokazali veću koncetraciju u tkivima uključujući i kosti (publikovano i u časopisu Nature, rad dostupan on-line koga zanima neka potraži). Treba drugačije postaviti pitanje, zašto su oboleli, to jest čemu su to STVARNO bili izloženi pa su mogli da obole tako. Kako dokaze da nije u pitanju osiromašeni uranijum takodje ima, može i mora se postaviti pitanje za šta su upotrebili područje koje je po povlačenju Srbije došlo pod njihovu kontrolu, šta su dole navukli to jest čemu su stvarno bili izloženi oboleli Italijani. To je pravilno pitanje, a ne upecati se odmah na tezu o osiromašenom uranijumu za koju imaju naučnu odbranu.

mak

pre 6 godina

...Statistika novo obolelih od raka za 2012 godinu na 100 000 stanovnika :

Danska 338.1
Francuska 324.6
Belgija. 321.1
Norveška. 318.3
Irska. 307.9
Holandija 304.8
Slovenija. 296.3
Mađarska 285.4
Island 284.3
Nemačka. 283,8
Luksemburg. 280,3
Italija. 278.6
Slovačka. 276.9
Engleska 272.9
Švedska 270.0
SRBIJA . .269.9 ....

Типичан примјер неразумијевања статистичких података. Прво уопште није битно да се Србија пореди са неком другом земљом рецимо Данском. Јер се не пореде бабе и жабе. Рак је исти али узроци за добијање рака су различити. Друго треба упоредити податке обољелих у Србији прије бомбардовања и данас , затим упоредити број обољелих са Југа Србије и остатка Србије ...

Petar S.

pre 6 godina

@(s.nikolić, austrija, 10. februar 2018 13:28)


Podaci od PRE 10 Godina 1999-2009

"Cancer incidence and mortality in Serbia 1999–2009 - NCBI - NIH"

Cancer incidence and mortality in Serbia 1999–2009

Number of new cancer cases and incidence ASR-Ws/100,000, male population
TABELA 2
Lung and bronchus (C34)
1999 - 3,281
2009 - 4,354

Colon and rectum (C18-C20)
1999 - 1,690
2009 - 2,566

Prostate (C61)
1999 - 813
2009 - 2,193

Bladder (C67)
1999 - 733
2009 - 1,071

Stomach (C16)
1999 - 801
2009 - 729

Larynx (C32)
1999 - 604
2009 - 626
......
.....

Number of new cancer cases and incidence ASR-Ws/100,000, female population

Breast (C50)
1999 - 3,193
2009 - 4,518

Cervix uteri (C53)
1999 - 1,271
2009 - 1,423

Colon and rectum (C18-C20)
1999 - 1,203
2009 - 1,614

Lung and bronchus (C34)
1999 - 808
2009 - 1,383

...
...
itd

Ponavljam ovo su podaci od pre 10 godina do 2009.
Izvod iz tebelarne predstave sortirane po KARCINOMIMA:
Kar pluca,
Rak jetre,
.... itd.
sabirno.
Naj noviji podaci se moraju prikupiti, srediti i upotpuniti.
Puna podrska za inicijativu Doktorke Grujicic.

Goran

pre 6 godina

@Zemun grad SPO
Jako je bitno kakve su zakljucke i presude doneli italijanski sudovi. Pre svega zato sto se sve vreme negira povezanost osiromasenog uranijama sa najtezim bolestima. Zapravo presude u korist obolelih vojnika i njihovih porodica se odnose na to sto drzava i ministarstvo odbrane nisu upozorili i sproveli adekvatnu zastitu vojnika koji su boravili u blizini oruzja sa OU. Jedan od obolelih je svedocio kako su, dok je bio na zadatku, na plus 40 Italijani setali u hangarima u majicama, dok su za to vreme americki vojnici nosili specijalna odela i zastitne maske preko lica. Potpuno nesvesni opasnosti, Italijani su se smejali i zadirkivali Amerikance. Dakle, Amerikanci su u to vreme (pre, tokom i nakon bombardovanja SRJ) itekako znali za opasnost od OU na zdravlje ljudi.
Eventualna tuzba bi trebalo da se zasniva na ideji da se upotreba takvog oruzja moze smatrati nekonvencionalnom, kao sto bi bila upotreba hemijskog i bioloskog oruzja, koje koliko svi znamo zabranjeno medjnarodnim konvencijama. Irak je bombardovan zbog navodne proizvodnje istog. Dok bi se presude iz Italije iskoristile da se napravi cvrsta veza izmedju upotrebe OU i malignih bolesti.
Koliko god bio svestan da jedna takva tuzba tesko da bi prosla kad je na drugim kraju SAD ipak smatram da vredi pokusati, jer bi to mozda makar dovelo dalje debate, a potom i zabrane i povlacenja OU iz konvencionalnog ratovanja.

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

Statistika novo obolelih od raka za 2012 godinu na 100 000 stanovnika :

Danska 338.1
Francuska 324.6
Belgija. 321.1
Norveška. 318.3
Irska. 307.9
Holandija 304.8
Slovenija. 296.3
Mađarska 285.4
Island 284.3
Nemačka. 283,8
Luksemburg. 280,3
Italija. 278.6
Slovačka. 276.9
Engleska 272.9
Švedska 270.0
SRBIJA . .269.9
Hrvatska 266.9
EU 28 ... 266.0
Finska. 256.8
Austrija 254.1

Zadnji.na listi.od zemalja evrope su Albanija sa 178.3 obolelih i.GRČKA SA SAMO 163 novo obolelih na 100 000 stanovnika !!!!

Ovu statistiku sam naveo samo zbog komentara Petra S. u kome se baš lepo razbaca brojkama od nekih 2000 pre i 5000 nakon bombardovanja koje ama apsolutno nisu tačne !
Mislim koliko god da je bombardovanje bilo bezpotrebno , i upotreba osiromašenog uranijuma takođe , nesme se zbog nekih političkih poena , a ovom slučaju slave advokata i para , broj obolelih od raka dovoditi u vezi sa tim !
To je jednom recju kontraproduktivno !!!

Baki

pre 6 godina

Sami smo krivi za pirast kancerogenih oboljenja. Nesavesno bacanje otpada gde god se stigne, nedovoljna razvije svest o recikliranju i sopstvena "bas nas briga nek drugi vodi racuna o tome" stav ce nam doci glave. Nedavno otkrivena opasnog KANCEROGENOG otpada dovoljno govori o nama kao narodu. Bacanje elektronskog otpada na deponije , bacanje masinskog ulja , i drugih opasnih i kancerogenih materija uzrok su oboljenja . Nikakav NATO nije nama kriv , sami smo krivi. Zato panet u glavu

johnzie

pre 6 godina

@Petar S.
Ali nesreću u Černobilju možemo da zanemarimo, je l' tako?!
I da dok umiremo samo upiremo prstom, nikako da osmislimo sistem zdravstvene zaštite, prevencije i kontrole koji će da se suoči sa postojećom situacijom?!
Jer onda bi morali da dovedemo u pitanje sistem subvencionisanja stranih investitora i raznih drugih rasipništava dok decu istovremeno lečimo sms-om.
Naposletku, neko bi se mogao, daleko bilo, zapitati - A ko nas to vodi, ko i kako upravlja bitnim sistemima našeg društva, procesima bitnim za opstanak naroda?
A to nikako ne želimo, je l' da?!
Jer lakše je kukati i u kukanju umreti (glup) nego biti pametan i pameću opstati.

Бацач пламена

pre 6 godina

Лењин је још давно рекао да је суд инструмент владајућег поретка. Не заносите се!

Vientu

pre 6 godina

Odlicno, ali nemoj traziti finansiranje iz budzeta!!!

Sve mi odgovara, ako ti platis. Advokatu. To znaci da verujes u uspeh.

Ako treba ja da platim kao poreski obveznik, odgovor je NEIN!

Vlako

pre 6 godina

Taj cuveni vecnik i niski advokat radi za sebe .Doticnom treba postaviti pitanje kako je mogao njegovu tuzbu iz strazbura da naplati od drzave s nije mogao ljudi koje je tastupao pred tim istim sudom tu mislim na borce rata 99'i radnike pojedinih niskih preduzeca a ima po proceni nekih 30000 ljudi a mozda i vise a svako malo vremena trazi neke pare za raznorazne gluposti ma covek je prevara zesca pa ni on sam ne veruje to sto prica.

C i n i k

pre 6 godina

Sud u Strazburu je mislim konacno odbio te zahteve Italijanskih vojnika, proverite...
Inace kako moze neki "osiromaseni uranijum" da deluje tako selektivno?
Da deluje samo na nas?
Na Kosovu nema nikakve radijacije,ona ne postoji ni na jugu Srbije.El neko merio nivo radijacije?
Ja shvatam da ce ovo kod nas da dobije plodno tle za "zaveru", mi smo skloni fantazijama, ali ok,ako ima dokaza za takve tvrdnje, probajte, ali sumnjam.
Znate li sta je tek trebalo da se desava po pitanju bolesti u Nagasakiju i Hirosimi posle 45 godine?
Ujedno, taj os.uranijum koristi se i danas na vrhu granate koji ispaljuje Gatling top iz aviona A10, sluzi laksem probijanju oklopa tenka, s tim da nije jasno, ako je to radijacija sta se desava sa osobljem u vojnoj bazi i pilotima koji svakodnevno rukuju tom municijom?
Cini mi se da vise radijacije ima u toj ruskoj vojnoj bazi u Nisu nego sto je ima u Srbiji...

Uranija

pre 6 godina

Pre reklamiranja ovom advokatu treba dati da reši test sa osnovnim pitanjima iz opšte i nuklearne fizike, onako na nivou srednje škole. Ako pokaže da poznaje temu onda može u javnost.

Goran

pre 6 godina

Advokat Aleksić je uspeo sa diskriminacijom u vezi dnevnica. Postoji na hiljade pravosnažnih presuda o tome. Sad druga je stvar što tu rezervisti ne dobijaju ništa već samo on . Ali on uzima šta se daje i naravno za sebe .Drugo je pitanje što država to dozvoljava i ne ukune tu uredbu od 17.01.2008.godine kojom je dato pravo na dodatne isplate licima sa juga Srbije i time pravi desetine hiljada sporova i time milionske štete u eurima koje svi mi plaćamo. Gospodo iz Vlade ukinite tu uredbu i spasite nas od bankrota. A i sama diskriminacija je sporna oni što su dobili novac 2008 godine nisu ga trebali dobiti a sada se ovim tužiocima daje da budu isti novac koji ni oni iz 2008 nisu smeli dobiti . Ne mogu se privatizaciona sredstava davati za dnevnice koje su inače svima i isplaćene Vojska ima spiskove sa potpisima rezervista .problem je nastao zbog greska sudova iz Koršumlije Prokuplja ,,,,,koji su donosuili 2006 presude zbog izostanka a nije bilo zakonskog osnova za to pa su i ovi drugi tražili takve isplate . Znači svi ti postupci su nastali na propustu sudova i oni koji su dobili nova tada 2006 i 2008 treba da ga vrate a ne ovi sada da dobiju isto to . Ovde sa ne radi o diskrimibnaciji nego o stvari o kojoj treba da svoj stav da tužilastvo .

ded

pre 6 godina

Osiromaseni uranijum se stavlja u raketu da bi svojom tvrdocom doprineo probijanju oklopa tenka, bunkera itd. Nije tu da bi zracio. Jer ako je toliko opasan, zasto piloti aviona pristaju da ,,sede na uranijumu'', zasto radnici u fabrikama pristaju da rade sa uranijumom, zasto radnici u skladistima pristaju da budu ozraceni. Ili da pitam ovako... Zasto ljudi pristaju da se voze putnickim avionima jer u njima ima 1500kg osiromasenog uranijuma, zasto pristaju da im OU stavljaju u vilice, zasto ulaze u prostorije za snimanje rendgenom, jer je aparat oblozen sa OU. OU ima siroku primenu u civilnoj industriji a ne samo vojnoj. I na kraju, uranijuma ima u prirodi i nije redak vec naprotiv, jedan je od najzastupljenijih elemenata. Zraci alfa cesticama koje ne mogu da probiju papir. NATO TREBA TUZITI za ekolosku katastrofu koju je naneo bombardovanjem hemijske i naftne industrije. Ali uranijum bolje zvuci srpskom uhu. Ako neko misli da eksplozija doprinosi povecanju zracenja, ni to nije tacno. Jedino cepanje atoma oslobadja radioaktivnost, a tada je opasan i vodonik.

caca

pre 6 godina

Usput neka tuzi i Rusiju za Cernobilj,jerbo posledice te havarije,nastale zbog ne odgovornosti i ne znanja, te prikrivane u pocetnoj fazi emisije zracenja,osecamo jos kako poslednjih 15 ak godina.Americki uranijum ce doci na naplatu ,kasnije.

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

Zasto se Nato bombardovanje koristi kao glavni razlog oko povećanja obolelih od raka ?!

Srbija bombardovana 33 000 novo obolelih !!!

Austrija NIJE bombardovana 39 000 novo obolelih !!!

Mene lično ovde nešto drugo čudi : DNEVNICE
Znači li to da se u rat išlo zbog para a ne zbog patriotizma i odbrane svoje zemlje !
Koliko znam onda još nije postojala profesionalna vojska DA bi se ljudi plaćali da ratuju !

O gospodinu advokatu sve "najlepše" kao članu vodeće partije koja je to bombardovanje i prizivala

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Svaka osoba koja smatra da je ostecena ima pravo da podnese tuzbu. Za to nije potrebno samo neki lekarski izvestaj iz Italije, vec i merenja strucnjaka o prisutnosti osiromasenog uranijuma na terenu. Bice potreban i podatak o broju obolelih od raka na teritorijama gde su padale rakete sa osiromasenim uranijumom, a gde danas uglavnom zive Albanci. Takodje je neophodno merodavno naucno istrazivanje o stenosti osiromasenog uranijuma, tj. njegovom uticaju na pojavu leukemije i malignih bolesti.
U sveopstem interesu Srbije je da postane clanica NATO. To danas nije popularno reci, ali nije bilo popularno pre cetvrt veka ni zalaganje za clanstvo u EU, a danas je to realnost. Sto pre sa svojih vidika pomerimo prepreke propagande koja nam neda napred, to cemo brze stici do dugorocne stabilnosti i boljeg zivota za nasu decu. Ako je taj osiromaseni uranijum zaista stetan, onda je i u interesu Atlanskog saveza da ga izbaci iz upotrebe. Vodece drzave clanice saveza su ekonomski mocne i imaju para za odstetu. Razresenje ove misterije je potrebno jer je prica o osiromasenom uranijumu glavno oruzije antievropskog lobija u Srbiji koji svojom mocnom propagandom vodi ove prostore u reprizu haosa i ludila iz devedesetih.

Skywalker

pre 6 godina

Blago nama za tebe, a i rano si se setio. A sjajno si zastupao i ratne veterane, pa si se do 2012. kao clan SNS-a trudio da veterani dobiju spor protiv drzave Srbije, a od 2012. sve poceo da radis suprotno. Inace, presuda koju su veterani "dobili" (razumete zbog cega navodnici) u Strazburu se koristila kao stap protiv drzave Srbije za razne ucene vlasti, jer da je isplacena pretio je bankrot drzave i jos gore, pad s vlasti. Eto, toliko i o "strazburškoj pravdi". Donesu presudu, drzava ulozi zalbu na par dana pred istek roka i vise niko to i ne pominje. A i zasto bi, imaju oni sad nove metode, ionako sve ide kao po loju.

Marko

pre 6 godina

Nema teoretske sanse da bilo sta uradi. 1947.jedan Nemac tuzio Amerikance i Sovjete jer su mu srusili kucu u bombardovanju i ubili zenu i cerku. Nijedan sud se nije nasao naldezan. Tako je to. Pobedniku i sili niko ne sudi.

Petar S.

pre 6 godina

PAMETAN advokat bi podneo tuzbu protiv (zemalja) NATOa upravo u Italiji (kao NATO clanici) pozivajuci se na presude samog italijanskog Suda.

Bilo bi od izuzetno velike pomoci ako bi se sprovela inicijativa Doktorke Danice Grujicic, da se dokazi o skoku obolelih od Karcinoma (od 1999 u Srbiji) sakupe, naucno obrade i prezentuju kao dokaz na sudu. Tu mislim na dokaze koje su sakupljani od strane organizacija za zastitu zivotne sredine koji su na terenu odmah nakon 1999 uzimali uzorke i vrsili merenja.

Dr Grujicic je iznela podatak da je u Svetu prosek obolelih od karcinoma oko 2000, na 100 000 ljudi. U Srbiji je, od 1999 taj PROSEK 5000 i raste. Pri cemu je veliki broj obolelih NOVOrodjencadi.

To pogotovo treba uraditi zbog kontinuirane kampanje koji relativizuju razmere NATO zlocina, od tvrdnji kako osiromaseni uranijum (skoro) i nije stetan, pa do podmetanja kako je za porast obolelih kriv toksicni otpad u Srbiji.

Postoji RAZLIKA izmedju TOKSICNIH materija i KANCEROGENIH materija.
Ziva je na primer (izuzetno) TOSKICNA materija ali nije kancerogena - NE IZAZIVA RAK. NA zalost kod nas se NAMERNO vrsi ova zamena teza.

Tosicne materije izivaju trovanja ali ne prouzrokuju mutacije celija KOJE IZAZIVAJU RAK.

Nema dileme, da je kancoregni material koji je pao na tlo (nakon udara u metal ili zemlju rasprsivshi se) erozijom (kisom) sa porvsine usao u zemlju iz zemlje u hranu (prvo u biljke pa u zivotinje), a preko hrane u ljude.

miroslav

pre 6 godina

Ovaj covek pre svega zamajava narod.
Da li je resio pitanje ratnih dnevnica za veterane rata na Kosovu? Nije i nece.
Isto to je i sa tuzbom protiv NATO.

miroslav

pre 6 godina

Ovaj covek pre svega zamajava narod.
Da li je resio pitanje ratnih dnevnica za veterane rata na Kosovu? Nije i nece.
Isto to je i sa tuzbom protiv NATO.

Skywalker

pre 6 godina

Blago nama za tebe, a i rano si se setio. A sjajno si zastupao i ratne veterane, pa si se do 2012. kao clan SNS-a trudio da veterani dobiju spor protiv drzave Srbije, a od 2012. sve poceo da radis suprotno. Inace, presuda koju su veterani "dobili" (razumete zbog cega navodnici) u Strazburu se koristila kao stap protiv drzave Srbije za razne ucene vlasti, jer da je isplacena pretio je bankrot drzave i jos gore, pad s vlasti. Eto, toliko i o "strazburškoj pravdi". Donesu presudu, drzava ulozi zalbu na par dana pred istek roka i vise niko to i ne pominje. A i zasto bi, imaju oni sad nove metode, ionako sve ide kao po loju.

Marko

pre 6 godina

Nema teoretske sanse da bilo sta uradi. 1947.jedan Nemac tuzio Amerikance i Sovjete jer su mu srusili kucu u bombardovanju i ubili zenu i cerku. Nijedan sud se nije nasao naldezan. Tako je to. Pobedniku i sili niko ne sudi.

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

Zasto se Nato bombardovanje koristi kao glavni razlog oko povećanja obolelih od raka ?!

Srbija bombardovana 33 000 novo obolelih !!!

Austrija NIJE bombardovana 39 000 novo obolelih !!!

Mene lično ovde nešto drugo čudi : DNEVNICE
Znači li to da se u rat išlo zbog para a ne zbog patriotizma i odbrane svoje zemlje !
Koliko znam onda još nije postojala profesionalna vojska DA bi se ljudi plaćali da ratuju !

O gospodinu advokatu sve "najlepše" kao članu vodeće partije koja je to bombardovanje i prizivala

Uranija

pre 6 godina

Pre reklamiranja ovom advokatu treba dati da reši test sa osnovnim pitanjima iz opšte i nuklearne fizike, onako na nivou srednje škole. Ako pokaže da poznaje temu onda može u javnost.

Vientu

pre 6 godina

Odlicno, ali nemoj traziti finansiranje iz budzeta!!!

Sve mi odgovara, ako ti platis. Advokatu. To znaci da verujes u uspeh.

Ako treba ja da platim kao poreski obveznik, odgovor je NEIN!

ded

pre 6 godina

Osiromaseni uranijum se stavlja u raketu da bi svojom tvrdocom doprineo probijanju oklopa tenka, bunkera itd. Nije tu da bi zracio. Jer ako je toliko opasan, zasto piloti aviona pristaju da ,,sede na uranijumu'', zasto radnici u fabrikama pristaju da rade sa uranijumom, zasto radnici u skladistima pristaju da budu ozraceni. Ili da pitam ovako... Zasto ljudi pristaju da se voze putnickim avionima jer u njima ima 1500kg osiromasenog uranijuma, zasto pristaju da im OU stavljaju u vilice, zasto ulaze u prostorije za snimanje rendgenom, jer je aparat oblozen sa OU. OU ima siroku primenu u civilnoj industriji a ne samo vojnoj. I na kraju, uranijuma ima u prirodi i nije redak vec naprotiv, jedan je od najzastupljenijih elemenata. Zraci alfa cesticama koje ne mogu da probiju papir. NATO TREBA TUZITI za ekolosku katastrofu koju je naneo bombardovanjem hemijske i naftne industrije. Ali uranijum bolje zvuci srpskom uhu. Ako neko misli da eksplozija doprinosi povecanju zracenja, ni to nije tacno. Jedino cepanje atoma oslobadja radioaktivnost, a tada je opasan i vodonik.

Vlako

pre 6 godina

Taj cuveni vecnik i niski advokat radi za sebe .Doticnom treba postaviti pitanje kako je mogao njegovu tuzbu iz strazbura da naplati od drzave s nije mogao ljudi koje je tastupao pred tim istim sudom tu mislim na borce rata 99'i radnike pojedinih niskih preduzeca a ima po proceni nekih 30000 ljudi a mozda i vise a svako malo vremena trazi neke pare za raznorazne gluposti ma covek je prevara zesca pa ni on sam ne veruje to sto prica.

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

Statistika novo obolelih od raka za 2012 godinu na 100 000 stanovnika :

Danska 338.1
Francuska 324.6
Belgija. 321.1
Norveška. 318.3
Irska. 307.9
Holandija 304.8
Slovenija. 296.3
Mađarska 285.4
Island 284.3
Nemačka. 283,8
Luksemburg. 280,3
Italija. 278.6
Slovačka. 276.9
Engleska 272.9
Švedska 270.0
SRBIJA . .269.9
Hrvatska 266.9
EU 28 ... 266.0
Finska. 256.8
Austrija 254.1

Zadnji.na listi.od zemalja evrope su Albanija sa 178.3 obolelih i.GRČKA SA SAMO 163 novo obolelih na 100 000 stanovnika !!!!

Ovu statistiku sam naveo samo zbog komentara Petra S. u kome se baš lepo razbaca brojkama od nekih 2000 pre i 5000 nakon bombardovanja koje ama apsolutno nisu tačne !
Mislim koliko god da je bombardovanje bilo bezpotrebno , i upotreba osiromašenog uranijuma takođe , nesme se zbog nekih političkih poena , a ovom slučaju slave advokata i para , broj obolelih od raka dovoditi u vezi sa tim !
To je jednom recju kontraproduktivno !!!

johnzie

pre 6 godina

@Petar S.
Ali nesreću u Černobilju možemo da zanemarimo, je l' tako?!
I da dok umiremo samo upiremo prstom, nikako da osmislimo sistem zdravstvene zaštite, prevencije i kontrole koji će da se suoči sa postojećom situacijom?!
Jer onda bi morali da dovedemo u pitanje sistem subvencionisanja stranih investitora i raznih drugih rasipništava dok decu istovremeno lečimo sms-om.
Naposletku, neko bi se mogao, daleko bilo, zapitati - A ko nas to vodi, ko i kako upravlja bitnim sistemima našeg društva, procesima bitnim za opstanak naroda?
A to nikako ne želimo, je l' da?!
Jer lakše je kukati i u kukanju umreti (glup) nego biti pametan i pameću opstati.

Petar S.

pre 6 godina

PAMETAN advokat bi podneo tuzbu protiv (zemalja) NATOa upravo u Italiji (kao NATO clanici) pozivajuci se na presude samog italijanskog Suda.

Bilo bi od izuzetno velike pomoci ako bi se sprovela inicijativa Doktorke Danice Grujicic, da se dokazi o skoku obolelih od Karcinoma (od 1999 u Srbiji) sakupe, naucno obrade i prezentuju kao dokaz na sudu. Tu mislim na dokaze koje su sakupljani od strane organizacija za zastitu zivotne sredine koji su na terenu odmah nakon 1999 uzimali uzorke i vrsili merenja.

Dr Grujicic je iznela podatak da je u Svetu prosek obolelih od karcinoma oko 2000, na 100 000 ljudi. U Srbiji je, od 1999 taj PROSEK 5000 i raste. Pri cemu je veliki broj obolelih NOVOrodjencadi.

To pogotovo treba uraditi zbog kontinuirane kampanje koji relativizuju razmere NATO zlocina, od tvrdnji kako osiromaseni uranijum (skoro) i nije stetan, pa do podmetanja kako je za porast obolelih kriv toksicni otpad u Srbiji.

Postoji RAZLIKA izmedju TOKSICNIH materija i KANCEROGENIH materija.
Ziva je na primer (izuzetno) TOSKICNA materija ali nije kancerogena - NE IZAZIVA RAK. NA zalost kod nas se NAMERNO vrsi ova zamena teza.

Tosicne materije izivaju trovanja ali ne prouzrokuju mutacije celija KOJE IZAZIVAJU RAK.

Nema dileme, da je kancoregni material koji je pao na tlo (nakon udara u metal ili zemlju rasprsivshi se) erozijom (kisom) sa porvsine usao u zemlju iz zemlje u hranu (prvo u biljke pa u zivotinje), a preko hrane u ljude.

caca

pre 6 godina

Usput neka tuzi i Rusiju za Cernobilj,jerbo posledice te havarije,nastale zbog ne odgovornosti i ne znanja, te prikrivane u pocetnoj fazi emisije zracenja,osecamo jos kako poslednjih 15 ak godina.Americki uranijum ce doci na naplatu ,kasnije.

C i n i k

pre 6 godina

Sud u Strazburu je mislim konacno odbio te zahteve Italijanskih vojnika, proverite...
Inace kako moze neki "osiromaseni uranijum" da deluje tako selektivno?
Da deluje samo na nas?
Na Kosovu nema nikakve radijacije,ona ne postoji ni na jugu Srbije.El neko merio nivo radijacije?
Ja shvatam da ce ovo kod nas da dobije plodno tle za "zaveru", mi smo skloni fantazijama, ali ok,ako ima dokaza za takve tvrdnje, probajte, ali sumnjam.
Znate li sta je tek trebalo da se desava po pitanju bolesti u Nagasakiju i Hirosimi posle 45 godine?
Ujedno, taj os.uranijum koristi se i danas na vrhu granate koji ispaljuje Gatling top iz aviona A10, sluzi laksem probijanju oklopa tenka, s tim da nije jasno, ako je to radijacija sta se desava sa osobljem u vojnoj bazi i pilotima koji svakodnevno rukuju tom municijom?
Cini mi se da vise radijacije ima u toj ruskoj vojnoj bazi u Nisu nego sto je ima u Srbiji...

Baki

pre 6 godina

Sami smo krivi za pirast kancerogenih oboljenja. Nesavesno bacanje otpada gde god se stigne, nedovoljna razvije svest o recikliranju i sopstvena "bas nas briga nek drugi vodi racuna o tome" stav ce nam doci glave. Nedavno otkrivena opasnog KANCEROGENOG otpada dovoljno govori o nama kao narodu. Bacanje elektronskog otpada na deponije , bacanje masinskog ulja , i drugih opasnih i kancerogenih materija uzrok su oboljenja . Nikakav NATO nije nama kriv , sami smo krivi. Zato panet u glavu

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Svaka osoba koja smatra da je ostecena ima pravo da podnese tuzbu. Za to nije potrebno samo neki lekarski izvestaj iz Italije, vec i merenja strucnjaka o prisutnosti osiromasenog uranijuma na terenu. Bice potreban i podatak o broju obolelih od raka na teritorijama gde su padale rakete sa osiromasenim uranijumom, a gde danas uglavnom zive Albanci. Takodje je neophodno merodavno naucno istrazivanje o stenosti osiromasenog uranijuma, tj. njegovom uticaju na pojavu leukemije i malignih bolesti.
U sveopstem interesu Srbije je da postane clanica NATO. To danas nije popularno reci, ali nije bilo popularno pre cetvrt veka ni zalaganje za clanstvo u EU, a danas je to realnost. Sto pre sa svojih vidika pomerimo prepreke propagande koja nam neda napred, to cemo brze stici do dugorocne stabilnosti i boljeg zivota za nasu decu. Ako je taj osiromaseni uranijum zaista stetan, onda je i u interesu Atlanskog saveza da ga izbaci iz upotrebe. Vodece drzave clanice saveza su ekonomski mocne i imaju para za odstetu. Razresenje ove misterije je potrebno jer je prica o osiromasenom uranijumu glavno oruzije antievropskog lobija u Srbiji koji svojom mocnom propagandom vodi ove prostore u reprizu haosa i ludila iz devedesetih.

zalosno

pre 6 godina

Mislim koliko god da je bombardovanje bilo bezpotrebno , i upotreba osiromašenog uranijuma takođe , nesme se zbog nekih političkih poena , a ovom slučaju slave advokata i para , broj obolelih od raka dovoditi u vezi sa tim !
To je jednom recju kontraproduktivno !!!
(s.nikolić, austrija, 10. februar 2018 13:28) # Link komentara

naprotiv, to je kreatorima takvog misljenja kod srba itekako produktivno. za porast raka okrivis nato, dok istovremeno dopustas trpanje svega i svacega u ishranu, dok se pusenje duvana maltene podstice, duvan se bez problema prodaje cak i deci od 14 godina, a o zagadjenju gradova niko vise ne progovara ni reci. samo se lupi "nato je kriv" i to je to, zalosno je samo sto neki eminentni doktori iz politickih (a i karijernih) razloga podrzavaju i guraju tu pricu o "natou" kao uzroku porasta obolelih od raka. umesto da se radi na prevenciji te bolesti kroz smanjenje broja pusaca, boljom kontorlom ishrane, smanjenjem zagadjenja itd.

Бацач пламена

pre 6 godina

Лењин је још давно рекао да је суд инструмент владајућег поретка. Не заносите се!

odgovor može da bude

pre 6 godina

Reakcija na presudu u Italiji je bila brza, iskopali su i ponovili istraživanja iz zalivskog rata i došli do zaključka da su samo direktno izloženi pogodcima ovom municijom imali povećane koncentracije derivata u tkivima, testovi na deci koja su odrastala igrajući se na uništenim tenkovima nisu pokazali veću koncetraciju u tkivima uključujući i kosti (publikovano i u časopisu Nature, rad dostupan on-line koga zanima neka potraži). Treba drugačije postaviti pitanje, zašto su oboleli, to jest čemu su to STVARNO bili izloženi pa su mogli da obole tako. Kako dokaze da nije u pitanju osiromašeni uranijum takodje ima, može i mora se postaviti pitanje za šta su upotrebili područje koje je po povlačenju Srbije došlo pod njihovu kontrolu, šta su dole navukli to jest čemu su stvarno bili izloženi oboleli Italijani. To je pravilno pitanje, a ne upecati se odmah na tezu o osiromašenom uranijumu za koju imaju naučnu odbranu.

Nele

pre 6 godina

advokat ima pametnu ideju...
a još nije naučio da je osiromašeni uranium OTROVAN (ako se udahne ili proguta) ali NIJE RADIOAKTIVAN(jad i beda, 10. februar 2018 11:36)
Pa u čemu je razlika?Nije radioaktivan već otrovan?
(sizif?, 10. februar 2018 16:28)

Razlika je da te niko ne tjera da ga jedeš, svašta je otrovno ali ako ne pojedeš ili ne popiješ nešto otrovno ništa ti neće biti.
Ali izgleda da je stvarno Sizifov posao to tu objašnjavati, ima zilion drugih faktora koje niko ne uzima u obzir, koliko ložite na ugalj, prljava industrija koju otvaraju Kinezi i Slovenci jer je idealna pozicija, u srcu Evrope i s nula ekoloških propisa, i kad tome pridodamo divlje deponije raznog toksičnog otpada sve je jasno.
A osim toga postoji x raznih naučnih studija i neoborivih dokaza da je osiromašeni uranijum bezopasan.

mak

pre 6 godina

...Statistika novo obolelih od raka za 2012 godinu na 100 000 stanovnika :

Danska 338.1
Francuska 324.6
Belgija. 321.1
Norveška. 318.3
Irska. 307.9
Holandija 304.8
Slovenija. 296.3
Mađarska 285.4
Island 284.3
Nemačka. 283,8
Luksemburg. 280,3
Italija. 278.6
Slovačka. 276.9
Engleska 272.9
Švedska 270.0
SRBIJA . .269.9 ....

Типичан примјер неразумијевања статистичких података. Прво уопште није битно да се Србија пореди са неком другом земљом рецимо Данском. Јер се не пореде бабе и жабе. Рак је исти али узроци за добијање рака су различити. Друго треба упоредити податке обољелих у Србији прије бомбардовања и данас , затим упоредити број обољелих са Југа Србије и остатка Србије ...

problen za zaveraše

pre 6 godina

затим упоредити број обољелих са Југа Србије и остатка Србије ...
pa ono što i je najzanimljivije, na severu Srbije je veći broj obolelih
a u nonim krajevima gde je najveće zagađenje uranijumom nije ništa lošija situacija nego u ostatku juga Srbije

Kontras

pre 6 godina

To nije samo ideja, to je potreba da se zadovolji pravda.

Treba pronaci frekvenciju oboljevanja od raka za odredjeni period PRE bombardovanja, a onda za odredjeni period iste duzine POSLE bombardovanja. Uporediti i RAZLIKU pripisati osiromasenom uranijumu jer to i JESTE.

Ne treba insistirati na podacima za odredjene delove zemlje jer ima puno osoba koje su tokom '99 npr. bile na Kosovu a posle umrle od raka u centralnoj Srbiji ili Vojvodini. Treba insistirati na vremenskom okviru. Na kraju krajeva bombardovana je cela Srbija.

Lekari treba da pronadju uzrocno-posledicnu povezanost izmedju bombardovanja osiromasrnim uranijumom i oboljevanja od raka (mozda i leukemije i slicno).

SVE slucajeve, brojke DOKUMENTOVATI i podneti tuzbu protiv Nato-a i traziti odgovarajucu (ogromnu) odstetu. Novac dati porodicama umrlih od raka kao i za poboljsavanje lecenja u nadim zdravstvenim centrima.

Ako se tuzba odbije, tuziti Nato drugoj instanci, trecoj, godinama, uporno, sve dok se pravda zadovolji. Zivoti se ne mogu, nazalost, vratiti, ali je obestecenje zrtvama i drzavi obavezno.

Goran

pre 6 godina

Advokat Aleksić je uspeo sa diskriminacijom u vezi dnevnica. Postoji na hiljade pravosnažnih presuda o tome. Sad druga je stvar što tu rezervisti ne dobijaju ništa već samo on . Ali on uzima šta se daje i naravno za sebe .Drugo je pitanje što država to dozvoljava i ne ukune tu uredbu od 17.01.2008.godine kojom je dato pravo na dodatne isplate licima sa juga Srbije i time pravi desetine hiljada sporova i time milionske štete u eurima koje svi mi plaćamo. Gospodo iz Vlade ukinite tu uredbu i spasite nas od bankrota. A i sama diskriminacija je sporna oni što su dobili novac 2008 godine nisu ga trebali dobiti a sada se ovim tužiocima daje da budu isti novac koji ni oni iz 2008 nisu smeli dobiti . Ne mogu se privatizaciona sredstava davati za dnevnice koje su inače svima i isplaćene Vojska ima spiskove sa potpisima rezervista .problem je nastao zbog greska sudova iz Koršumlije Prokuplja ,,,,,koji su donosuili 2006 presude zbog izostanka a nije bilo zakonskog osnova za to pa su i ovi drugi tražili takve isplate . Znači svi ti postupci su nastali na propustu sudova i oni koji su dobili nova tada 2006 i 2008 treba da ga vrate a ne ovi sada da dobiju isto to . Ovde sa ne radi o diskrimibnaciji nego o stvari o kojoj treba da svoj stav da tužilastvo .

idemo dalje

pre 6 godina

Odlicno, ali nemoj traziti finansiranje iz budzeta!!! Sve mi odgovara, ako ti platis. Advokatu. To znaci da verujes u uspeh. Ako treba ja da platim kao poreski obveznik, odgovor je NEIN!(Vientu, 10. februar 2018 11:49)U ovoj zemlji ima nekoliko miliona poreski obveznika i ne možeš govoriti u ime svih.Koliko je novca potrošeno na razne gluposti,a Srbija 19 godina nakon bombardovanja nije napravila popis stradalih i ranjenih od Nato bombi,nije utvrdila kolika je šteta(novčana)i na kraju o najvažnije ne znamo koje su posledice bombardovanja po životnu sredinu i ljude.Nisu tu u pitanju velike pare,već nedostatak političke volje.

Djido

pre 6 godina

Naravno da ih treba tužiti. I to tako kao što su žrtve nuklearnih bombi iz Hirošime i Nagasakija tužile i uzeti isto toliko velike pare.

Goran

pre 6 godina

@Zemun grad SPO
Jako je bitno kakve su zakljucke i presude doneli italijanski sudovi. Pre svega zato sto se sve vreme negira povezanost osiromasenog uranijama sa najtezim bolestima. Zapravo presude u korist obolelih vojnika i njihovih porodica se odnose na to sto drzava i ministarstvo odbrane nisu upozorili i sproveli adekvatnu zastitu vojnika koji su boravili u blizini oruzja sa OU. Jedan od obolelih je svedocio kako su, dok je bio na zadatku, na plus 40 Italijani setali u hangarima u majicama, dok su za to vreme americki vojnici nosili specijalna odela i zastitne maske preko lica. Potpuno nesvesni opasnosti, Italijani su se smejali i zadirkivali Amerikance. Dakle, Amerikanci su u to vreme (pre, tokom i nakon bombardovanja SRJ) itekako znali za opasnost od OU na zdravlje ljudi.
Eventualna tuzba bi trebalo da se zasniva na ideji da se upotreba takvog oruzja moze smatrati nekonvencionalnom, kao sto bi bila upotreba hemijskog i bioloskog oruzja, koje koliko svi znamo zabranjeno medjnarodnim konvencijama. Irak je bombardovan zbog navodne proizvodnje istog. Dok bi se presude iz Italije iskoristile da se napravi cvrsta veza izmedju upotrebe OU i malignih bolesti.
Koliko god bio svestan da jedna takva tuzba tesko da bi prosla kad je na drugim kraju SAD ipak smatram da vredi pokusati, jer bi to mozda makar dovelo dalje debate, a potom i zabrane i povlacenja OU iz konvencionalnog ratovanja.

John

pre 6 godina

Neće da može. I to iz sledećih razloga:
1. Najpre, ne može se tužiti NATO kao NATO, mora svaku zemlju članicu tužiti pred njenim nacionalnim sudom.
2. Sudsku praksu u Italiji može da okači mačku o rep kad je u pitanju tužba pred npr. francuskim sudom
3. Upotreba osiromašenog uranijuma nije zabranjena
4. I sama odluka italijanskog suda je problematična. Pitam se da li ju je ovaj uopšte i pročitao ili samo "zna" da se tu pominje osiromašeni uranijum? Sasvim je moguće da su se vojnici razboleli u vreme dok su bili na Kosovu ili neposredno po povratku (ili dok su još uvek bili u aktivnoj službi). I tom slučaju država ima da im plaća kao i bilo kome drugome ko se povredio/razboleo na radu i to veze sa OU nema (kao što bi plaćali i da je vojniku ispao sanduk sa municijom na nogu i polomio je...)

Nadrilekar

pre 6 godina

(Petar S., 10. februar 2018 15:42)
Krasno si naveo statistike, a sad napravi poređenje sa područjima izloženima osirumašenim uranijumom i ona koja nisu, nema nikakve razlike.
Osim toga ti si i ostali ste se fokusirali samo na taj osiromašeni uranijum, a koliko prljave industrije je otvoreno unazad 20 godina, evo sad Slovenci hoće da prave titanijum oksid jer im je Srbija najbliža gdje je to dozvoljeno, nigde u EU ne mogu, pa npr. onaj pogon u Indjiji, pa koliko se loži ugalj, sve više i više, pa koliko ima divljih deponija gde se izleva motorno ulje i akumulatori, sve više i više, i još x faktora treba tu uzeti u obzir pa da vidiš da uranijum nema veze s tim.

Bogoje Panajotovic

pre 6 godina

advokat ima pametnu ideju...
a još nije naučio da je osiromašeni uranium OTROVAN (ako se udahne ili proguta) ali NIJE RADIOAKTIVAN
(jad i beda, 10. februar 2018 11:36)

Eeeee, ako je tako - povlacimo tuzbu.
Mada, ja sam mislio da su otrovi stetni, ali, ako nisu radioaktivni, ne mogu da otruju coveka, ni dete. Jel da ?

@Petar S

pre 6 godina

@Petar S
Jel kapiras ti da to nisu podaci na godisnjem nivou, nego UKUPNO za 10 godina?
Mnogo manje obolelih nego u Danskoj, Francuskoj, Italiji, Belgiji itd.

Petar S.

pre 6 godina

@(s.nikolić, austrija, 10. februar 2018 13:28)


Podaci od PRE 10 Godina 1999-2009

"Cancer incidence and mortality in Serbia 1999–2009 - NCBI - NIH"

Cancer incidence and mortality in Serbia 1999–2009

Number of new cancer cases and incidence ASR-Ws/100,000, male population
TABELA 2
Lung and bronchus (C34)
1999 - 3,281
2009 - 4,354

Colon and rectum (C18-C20)
1999 - 1,690
2009 - 2,566

Prostate (C61)
1999 - 813
2009 - 2,193

Bladder (C67)
1999 - 733
2009 - 1,071

Stomach (C16)
1999 - 801
2009 - 729

Larynx (C32)
1999 - 604
2009 - 626
......
.....

Number of new cancer cases and incidence ASR-Ws/100,000, female population

Breast (C50)
1999 - 3,193
2009 - 4,518

Cervix uteri (C53)
1999 - 1,271
2009 - 1,423

Colon and rectum (C18-C20)
1999 - 1,203
2009 - 1,614

Lung and bronchus (C34)
1999 - 808
2009 - 1,383

...
...
itd

Ponavljam ovo su podaci od pre 10 godina do 2009.
Izvod iz tebelarne predstave sortirane po KARCINOMIMA:
Kar pluca,
Rak jetre,
.... itd.
sabirno.
Naj noviji podaci se moraju prikupiti, srediti i upotpuniti.
Puna podrska za inicijativu Doktorke Grujicic.

Zlatko

pre 6 godina

U pripemi tuzbe treba kao ostecena strana da budu navedeni i gradjani Makedonije (pogotovo severni deo RM) i Crne Gore, pa cak i albance sa KiM. Mislim da bi na taj nacin i sama tuzba dobila na tezini.

sizif?

pre 6 godina

advokat ima pametnu ideju... 
a još nije naučio da je osiromašeni uranium OTROVAN (ako se udahne ili proguta) ali NIJE RADIOAKTIVAN(jad i beda, 10. februar 2018 11:36)Pa u čemu je razlika?Nije radioaktivan već otrovan?

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Doticni advokat je vec tuzio NATO u dogovoru sa kolegama iz rusije i kine...gostovao je kod g.Olivere Kovacevic u emisiji...bilo je doktora i javnih licnosti koji su komentarisali tuzbu...sem dr.Danice Grujicic koja ga je podrzala svi ostali su bili uzdrzani...doktorka iz "Batuta" iznela je statisticke podatke koji su pokazali da u Srbiji nema veceg oboljevanja od kancera...ono sto je naglasila je mnogo veca smrtnost od bolesti...razlog je taj sto u Srbiji od dijagnoze do pocetka lecenja prodje vise meseci do godinu dana...o zagadjenosti Srbije otrovnim buradima zakopanim sirom Srbije ne treba ni govoriti?

Dimitrije Pantic

pre 6 godina

Jako je bitno kakve su zakljucke i presude doneli italijanski sudovi. Pre svega zato sto se sve vreme negira povezanost osiromasenog uranijama sa najtezim bolestima.
(Goran, 10. februar 2018 14:19)

Italijanski sudovi su sprdacina i na nima je moguce dobiti presudu za bilo sta,ma koliko to bilo blesavo ili debilno.
Cela prica oko autizma i vakcina,je zapravo bila podrzana jednom takvom presudom,koja je ,normalno,odbacena u drugostepenom postupku.

Sto se tice same tuzbe,ona se svakako mora podneti,iako je unapred poznato kakav ce biti ishod,kao i to da ovaj advokat ne moze bit podrzan od strane drzave,koja trenutno nije u takvoj poziciji,jer se nalazimo u resavanju razlicitih poglavlja u vezi pristupa Uniji,bez obzira sto je sve to na dugom stapu.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Bogoje Panajotovic, 10. februar 2018 16:09)

I olovo je otrovno, tek nešto manje od osiromašenog uranijuma. Da je princip 'otrovnosti municije' osnova za tužbe nema tog rata i konflikta gde sve učesnice ne bi mogle da tuže jedna drugu za ratne zločine...

mak

pre 6 godina

затим упоредити број обољелих са Југа Србије и остатка Србије ...
pa ono što i je najzanimljivije, na severu Srbije je veći broj obolelih
a u nonim krajevima gde je najveće zagađenje uranijumom nije ništa lošija situacija nego u ostatku juga Srbije...

Опет играње са статистичким подацима. Да ли си мисли на апсолтуни или релативни број обољелих. Ако се ради о апсолутном броју онда је то и нормално је на сјеверу Србије живи већи број људи него на југу.

Petar S.

pre 6 godina

@(@Petar S, 10. februar 2018 18:32)

Da ste procitali komentar kako treba videli bi ste da sam pisao o P R O S E Ku oboleleih u Srbiji. Gde je 1999 broj dat NA KRAJU GODINE.
Pre 10 godina taj broj je bio 4500. Kazem pre 10 godina.A danas je i veci.
I TO JE poenta inicijative Doktorke Grujiicic.


Vise decenija su tabako kompanije tvrdile kako NEMA DOKAZA da Cigarete prouzrokuju RAK PLUCA.
A danas?

miroslav

pre 6 godina

Ovaj covek pre svega zamajava narod.
Da li je resio pitanje ratnih dnevnica za veterane rata na Kosovu? Nije i nece.
Isto to je i sa tuzbom protiv NATO.

Petar S.

pre 6 godina

PAMETAN advokat bi podneo tuzbu protiv (zemalja) NATOa upravo u Italiji (kao NATO clanici) pozivajuci se na presude samog italijanskog Suda.

Bilo bi od izuzetno velike pomoci ako bi se sprovela inicijativa Doktorke Danice Grujicic, da se dokazi o skoku obolelih od Karcinoma (od 1999 u Srbiji) sakupe, naucno obrade i prezentuju kao dokaz na sudu. Tu mislim na dokaze koje su sakupljani od strane organizacija za zastitu zivotne sredine koji su na terenu odmah nakon 1999 uzimali uzorke i vrsili merenja.

Dr Grujicic je iznela podatak da je u Svetu prosek obolelih od karcinoma oko 2000, na 100 000 ljudi. U Srbiji je, od 1999 taj PROSEK 5000 i raste. Pri cemu je veliki broj obolelih NOVOrodjencadi.

To pogotovo treba uraditi zbog kontinuirane kampanje koji relativizuju razmere NATO zlocina, od tvrdnji kako osiromaseni uranijum (skoro) i nije stetan, pa do podmetanja kako je za porast obolelih kriv toksicni otpad u Srbiji.

Postoji RAZLIKA izmedju TOKSICNIH materija i KANCEROGENIH materija.
Ziva je na primer (izuzetno) TOSKICNA materija ali nije kancerogena - NE IZAZIVA RAK. NA zalost kod nas se NAMERNO vrsi ova zamena teza.

Tosicne materije izivaju trovanja ali ne prouzrokuju mutacije celija KOJE IZAZIVAJU RAK.

Nema dileme, da je kancoregni material koji je pao na tlo (nakon udara u metal ili zemlju rasprsivshi se) erozijom (kisom) sa porvsine usao u zemlju iz zemlje u hranu (prvo u biljke pa u zivotinje), a preko hrane u ljude.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Svaka osoba koja smatra da je ostecena ima pravo da podnese tuzbu. Za to nije potrebno samo neki lekarski izvestaj iz Italije, vec i merenja strucnjaka o prisutnosti osiromasenog uranijuma na terenu. Bice potreban i podatak o broju obolelih od raka na teritorijama gde su padale rakete sa osiromasenim uranijumom, a gde danas uglavnom zive Albanci. Takodje je neophodno merodavno naucno istrazivanje o stenosti osiromasenog uranijuma, tj. njegovom uticaju na pojavu leukemije i malignih bolesti.
U sveopstem interesu Srbije je da postane clanica NATO. To danas nije popularno reci, ali nije bilo popularno pre cetvrt veka ni zalaganje za clanstvo u EU, a danas je to realnost. Sto pre sa svojih vidika pomerimo prepreke propagande koja nam neda napred, to cemo brze stici do dugorocne stabilnosti i boljeg zivota za nasu decu. Ako je taj osiromaseni uranijum zaista stetan, onda je i u interesu Atlanskog saveza da ga izbaci iz upotrebe. Vodece drzave clanice saveza su ekonomski mocne i imaju para za odstetu. Razresenje ove misterije je potrebno jer je prica o osiromasenom uranijumu glavno oruzije antievropskog lobija u Srbiji koji svojom mocnom propagandom vodi ove prostore u reprizu haosa i ludila iz devedesetih.

sizif?

pre 6 godina

advokat ima pametnu ideju... 
a još nije naučio da je osiromašeni uranium OTROVAN (ako se udahne ili proguta) ali NIJE RADIOAKTIVAN(jad i beda, 10. februar 2018 11:36)Pa u čemu je razlika?Nije radioaktivan već otrovan?

Baki

pre 6 godina

Sami smo krivi za pirast kancerogenih oboljenja. Nesavesno bacanje otpada gde god se stigne, nedovoljna razvije svest o recikliranju i sopstvena "bas nas briga nek drugi vodi racuna o tome" stav ce nam doci glave. Nedavno otkrivena opasnog KANCEROGENOG otpada dovoljno govori o nama kao narodu. Bacanje elektronskog otpada na deponije , bacanje masinskog ulja , i drugih opasnih i kancerogenih materija uzrok su oboljenja . Nikakav NATO nije nama kriv , sami smo krivi. Zato panet u glavu

Marko

pre 6 godina

Nema teoretske sanse da bilo sta uradi. 1947.jedan Nemac tuzio Amerikance i Sovjete jer su mu srusili kucu u bombardovanju i ubili zenu i cerku. Nijedan sud se nije nasao naldezan. Tako je to. Pobedniku i sili niko ne sudi.

C i n i k

pre 6 godina

Sud u Strazburu je mislim konacno odbio te zahteve Italijanskih vojnika, proverite...
Inace kako moze neki "osiromaseni uranijum" da deluje tako selektivno?
Da deluje samo na nas?
Na Kosovu nema nikakve radijacije,ona ne postoji ni na jugu Srbije.El neko merio nivo radijacije?
Ja shvatam da ce ovo kod nas da dobije plodno tle za "zaveru", mi smo skloni fantazijama, ali ok,ako ima dokaza za takve tvrdnje, probajte, ali sumnjam.
Znate li sta je tek trebalo da se desava po pitanju bolesti u Nagasakiju i Hirosimi posle 45 godine?
Ujedno, taj os.uranijum koristi se i danas na vrhu granate koji ispaljuje Gatling top iz aviona A10, sluzi laksem probijanju oklopa tenka, s tim da nije jasno, ako je to radijacija sta se desava sa osobljem u vojnoj bazi i pilotima koji svakodnevno rukuju tom municijom?
Cini mi se da vise radijacije ima u toj ruskoj vojnoj bazi u Nisu nego sto je ima u Srbiji...

ded

pre 6 godina

Osiromaseni uranijum se stavlja u raketu da bi svojom tvrdocom doprineo probijanju oklopa tenka, bunkera itd. Nije tu da bi zracio. Jer ako je toliko opasan, zasto piloti aviona pristaju da ,,sede na uranijumu'', zasto radnici u fabrikama pristaju da rade sa uranijumom, zasto radnici u skladistima pristaju da budu ozraceni. Ili da pitam ovako... Zasto ljudi pristaju da se voze putnickim avionima jer u njima ima 1500kg osiromasenog uranijuma, zasto pristaju da im OU stavljaju u vilice, zasto ulaze u prostorije za snimanje rendgenom, jer je aparat oblozen sa OU. OU ima siroku primenu u civilnoj industriji a ne samo vojnoj. I na kraju, uranijuma ima u prirodi i nije redak vec naprotiv, jedan je od najzastupljenijih elemenata. Zraci alfa cesticama koje ne mogu da probiju papir. NATO TREBA TUZITI za ekolosku katastrofu koju je naneo bombardovanjem hemijske i naftne industrije. Ali uranijum bolje zvuci srpskom uhu. Ako neko misli da eksplozija doprinosi povecanju zracenja, ni to nije tacno. Jedino cepanje atoma oslobadja radioaktivnost, a tada je opasan i vodonik.

Vientu

pre 6 godina

Odlicno, ali nemoj traziti finansiranje iz budzeta!!!

Sve mi odgovara, ako ti platis. Advokatu. To znaci da verujes u uspeh.

Ako treba ja da platim kao poreski obveznik, odgovor je NEIN!

Bogoje Panajotovic

pre 6 godina

advokat ima pametnu ideju...
a još nije naučio da je osiromašeni uranium OTROVAN (ako se udahne ili proguta) ali NIJE RADIOAKTIVAN
(jad i beda, 10. februar 2018 11:36)

Eeeee, ako je tako - povlacimo tuzbu.
Mada, ja sam mislio da su otrovi stetni, ali, ako nisu radioaktivni, ne mogu da otruju coveka, ni dete. Jel da ?

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

Statistika novo obolelih od raka za 2012 godinu na 100 000 stanovnika :

Danska 338.1
Francuska 324.6
Belgija. 321.1
Norveška. 318.3
Irska. 307.9
Holandija 304.8
Slovenija. 296.3
Mađarska 285.4
Island 284.3
Nemačka. 283,8
Luksemburg. 280,3
Italija. 278.6
Slovačka. 276.9
Engleska 272.9
Švedska 270.0
SRBIJA . .269.9
Hrvatska 266.9
EU 28 ... 266.0
Finska. 256.8
Austrija 254.1

Zadnji.na listi.od zemalja evrope su Albanija sa 178.3 obolelih i.GRČKA SA SAMO 163 novo obolelih na 100 000 stanovnika !!!!

Ovu statistiku sam naveo samo zbog komentara Petra S. u kome se baš lepo razbaca brojkama od nekih 2000 pre i 5000 nakon bombardovanja koje ama apsolutno nisu tačne !
Mislim koliko god da je bombardovanje bilo bezpotrebno , i upotreba osiromašenog uranijuma takođe , nesme se zbog nekih političkih poena , a ovom slučaju slave advokata i para , broj obolelih od raka dovoditi u vezi sa tim !
To je jednom recju kontraproduktivno !!!

mak

pre 6 godina

...Statistika novo obolelih od raka za 2012 godinu na 100 000 stanovnika :

Danska 338.1
Francuska 324.6
Belgija. 321.1
Norveška. 318.3
Irska. 307.9
Holandija 304.8
Slovenija. 296.3
Mađarska 285.4
Island 284.3
Nemačka. 283,8
Luksemburg. 280,3
Italija. 278.6
Slovačka. 276.9
Engleska 272.9
Švedska 270.0
SRBIJA . .269.9 ....

Типичан примјер неразумијевања статистичких података. Прво уопште није битно да се Србија пореди са неком другом земљом рецимо Данском. Јер се не пореде бабе и жабе. Рак је исти али узроци за добијање рака су различити. Друго треба упоредити податке обољелих у Србији прије бомбардовања и данас , затим упоредити број обољелих са Југа Србије и остатка Србије ...

Kontras

pre 6 godina

To nije samo ideja, to je potreba da se zadovolji pravda.

Treba pronaci frekvenciju oboljevanja od raka za odredjeni period PRE bombardovanja, a onda za odredjeni period iste duzine POSLE bombardovanja. Uporediti i RAZLIKU pripisati osiromasenom uranijumu jer to i JESTE.

Ne treba insistirati na podacima za odredjene delove zemlje jer ima puno osoba koje su tokom '99 npr. bile na Kosovu a posle umrle od raka u centralnoj Srbiji ili Vojvodini. Treba insistirati na vremenskom okviru. Na kraju krajeva bombardovana je cela Srbija.

Lekari treba da pronadju uzrocno-posledicnu povezanost izmedju bombardovanja osiromasrnim uranijumom i oboljevanja od raka (mozda i leukemije i slicno).

SVE slucajeve, brojke DOKUMENTOVATI i podneti tuzbu protiv Nato-a i traziti odgovarajucu (ogromnu) odstetu. Novac dati porodicama umrlih od raka kao i za poboljsavanje lecenja u nadim zdravstvenim centrima.

Ako se tuzba odbije, tuziti Nato drugoj instanci, trecoj, godinama, uporno, sve dok se pravda zadovolji. Zivoti se ne mogu, nazalost, vratiti, ali je obestecenje zrtvama i drzavi obavezno.

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

Zasto se Nato bombardovanje koristi kao glavni razlog oko povećanja obolelih od raka ?!

Srbija bombardovana 33 000 novo obolelih !!!

Austrija NIJE bombardovana 39 000 novo obolelih !!!

Mene lično ovde nešto drugo čudi : DNEVNICE
Znači li to da se u rat išlo zbog para a ne zbog patriotizma i odbrane svoje zemlje !
Koliko znam onda još nije postojala profesionalna vojska DA bi se ljudi plaćali da ratuju !

O gospodinu advokatu sve "najlepše" kao članu vodeće partije koja je to bombardovanje i prizivala

caca

pre 6 godina

Usput neka tuzi i Rusiju za Cernobilj,jerbo posledice te havarije,nastale zbog ne odgovornosti i ne znanja, te prikrivane u pocetnoj fazi emisije zracenja,osecamo jos kako poslednjih 15 ak godina.Americki uranijum ce doci na naplatu ,kasnije.

Uranija

pre 6 godina

Pre reklamiranja ovom advokatu treba dati da reši test sa osnovnim pitanjima iz opšte i nuklearne fizike, onako na nivou srednje škole. Ako pokaže da poznaje temu onda može u javnost.

idemo dalje

pre 6 godina

Odlicno, ali nemoj traziti finansiranje iz budzeta!!! Sve mi odgovara, ako ti platis. Advokatu. To znaci da verujes u uspeh. Ako treba ja da platim kao poreski obveznik, odgovor je NEIN!(Vientu, 10. februar 2018 11:49)U ovoj zemlji ima nekoliko miliona poreski obveznika i ne možeš govoriti u ime svih.Koliko je novca potrošeno na razne gluposti,a Srbija 19 godina nakon bombardovanja nije napravila popis stradalih i ranjenih od Nato bombi,nije utvrdila kolika je šteta(novčana)i na kraju o najvažnije ne znamo koje su posledice bombardovanja po životnu sredinu i ljude.Nisu tu u pitanju velike pare,već nedostatak političke volje.

Petar S.

pre 6 godina

@(s.nikolić, austrija, 10. februar 2018 13:28)


Podaci od PRE 10 Godina 1999-2009

"Cancer incidence and mortality in Serbia 1999–2009 - NCBI - NIH"

Cancer incidence and mortality in Serbia 1999–2009

Number of new cancer cases and incidence ASR-Ws/100,000, male population
TABELA 2
Lung and bronchus (C34)
1999 - 3,281
2009 - 4,354

Colon and rectum (C18-C20)
1999 - 1,690
2009 - 2,566

Prostate (C61)
1999 - 813
2009 - 2,193

Bladder (C67)
1999 - 733
2009 - 1,071

Stomach (C16)
1999 - 801
2009 - 729

Larynx (C32)
1999 - 604
2009 - 626
......
.....

Number of new cancer cases and incidence ASR-Ws/100,000, female population

Breast (C50)
1999 - 3,193
2009 - 4,518

Cervix uteri (C53)
1999 - 1,271
2009 - 1,423

Colon and rectum (C18-C20)
1999 - 1,203
2009 - 1,614

Lung and bronchus (C34)
1999 - 808
2009 - 1,383

...
...
itd

Ponavljam ovo su podaci od pre 10 godina do 2009.
Izvod iz tebelarne predstave sortirane po KARCINOMIMA:
Kar pluca,
Rak jetre,
.... itd.
sabirno.
Naj noviji podaci se moraju prikupiti, srediti i upotpuniti.
Puna podrska za inicijativu Doktorke Grujicic.

John

pre 6 godina

Neće da može. I to iz sledećih razloga:
1. Najpre, ne može se tužiti NATO kao NATO, mora svaku zemlju članicu tužiti pred njenim nacionalnim sudom.
2. Sudsku praksu u Italiji može da okači mačku o rep kad je u pitanju tužba pred npr. francuskim sudom
3. Upotreba osiromašenog uranijuma nije zabranjena
4. I sama odluka italijanskog suda je problematična. Pitam se da li ju je ovaj uopšte i pročitao ili samo "zna" da se tu pominje osiromašeni uranijum? Sasvim je moguće da su se vojnici razboleli u vreme dok su bili na Kosovu ili neposredno po povratku (ili dok su još uvek bili u aktivnoj službi). I tom slučaju država ima da im plaća kao i bilo kome drugome ko se povredio/razboleo na radu i to veze sa OU nema (kao što bi plaćali i da je vojniku ispao sanduk sa municijom na nogu i polomio je...)

Nele

pre 6 godina

advokat ima pametnu ideju...
a još nije naučio da je osiromašeni uranium OTROVAN (ako se udahne ili proguta) ali NIJE RADIOAKTIVAN(jad i beda, 10. februar 2018 11:36)
Pa u čemu je razlika?Nije radioaktivan već otrovan?
(sizif?, 10. februar 2018 16:28)

Razlika je da te niko ne tjera da ga jedeš, svašta je otrovno ali ako ne pojedeš ili ne popiješ nešto otrovno ništa ti neće biti.
Ali izgleda da je stvarno Sizifov posao to tu objašnjavati, ima zilion drugih faktora koje niko ne uzima u obzir, koliko ložite na ugalj, prljava industrija koju otvaraju Kinezi i Slovenci jer je idealna pozicija, u srcu Evrope i s nula ekoloških propisa, i kad tome pridodamo divlje deponije raznog toksičnog otpada sve je jasno.
A osim toga postoji x raznih naučnih studija i neoborivih dokaza da je osiromašeni uranijum bezopasan.

Djido

pre 6 godina

Naravno da ih treba tužiti. I to tako kao što su žrtve nuklearnih bombi iz Hirošime i Nagasakija tužile i uzeti isto toliko velike pare.

Zlatko

pre 6 godina

U pripemi tuzbe treba kao ostecena strana da budu navedeni i gradjani Makedonije (pogotovo severni deo RM) i Crne Gore, pa cak i albance sa KiM. Mislim da bi na taj nacin i sama tuzba dobila na tezini.

Бацач пламена

pre 6 godina

Лењин је још давно рекао да је суд инструмент владајућег поретка. Не заносите се!

Skywalker

pre 6 godina

Blago nama za tebe, a i rano si se setio. A sjajno si zastupao i ratne veterane, pa si se do 2012. kao clan SNS-a trudio da veterani dobiju spor protiv drzave Srbije, a od 2012. sve poceo da radis suprotno. Inace, presuda koju su veterani "dobili" (razumete zbog cega navodnici) u Strazburu se koristila kao stap protiv drzave Srbije za razne ucene vlasti, jer da je isplacena pretio je bankrot drzave i jos gore, pad s vlasti. Eto, toliko i o "strazburškoj pravdi". Donesu presudu, drzava ulozi zalbu na par dana pred istek roka i vise niko to i ne pominje. A i zasto bi, imaju oni sad nove metode, ionako sve ide kao po loju.

Goran

pre 6 godina

Advokat Aleksić je uspeo sa diskriminacijom u vezi dnevnica. Postoji na hiljade pravosnažnih presuda o tome. Sad druga je stvar što tu rezervisti ne dobijaju ništa već samo on . Ali on uzima šta se daje i naravno za sebe .Drugo je pitanje što država to dozvoljava i ne ukune tu uredbu od 17.01.2008.godine kojom je dato pravo na dodatne isplate licima sa juga Srbije i time pravi desetine hiljada sporova i time milionske štete u eurima koje svi mi plaćamo. Gospodo iz Vlade ukinite tu uredbu i spasite nas od bankrota. A i sama diskriminacija je sporna oni što su dobili novac 2008 godine nisu ga trebali dobiti a sada se ovim tužiocima daje da budu isti novac koji ni oni iz 2008 nisu smeli dobiti . Ne mogu se privatizaciona sredstava davati za dnevnice koje su inače svima i isplaćene Vojska ima spiskove sa potpisima rezervista .problem je nastao zbog greska sudova iz Koršumlije Prokuplja ,,,,,koji su donosuili 2006 presude zbog izostanka a nije bilo zakonskog osnova za to pa su i ovi drugi tražili takve isplate . Znači svi ti postupci su nastali na propustu sudova i oni koji su dobili nova tada 2006 i 2008 treba da ga vrate a ne ovi sada da dobiju isto to . Ovde sa ne radi o diskrimibnaciji nego o stvari o kojoj treba da svoj stav da tužilastvo .

Goran

pre 6 godina

@Zemun grad SPO
Jako je bitno kakve su zakljucke i presude doneli italijanski sudovi. Pre svega zato sto se sve vreme negira povezanost osiromasenog uranijama sa najtezim bolestima. Zapravo presude u korist obolelih vojnika i njihovih porodica se odnose na to sto drzava i ministarstvo odbrane nisu upozorili i sproveli adekvatnu zastitu vojnika koji su boravili u blizini oruzja sa OU. Jedan od obolelih je svedocio kako su, dok je bio na zadatku, na plus 40 Italijani setali u hangarima u majicama, dok su za to vreme americki vojnici nosili specijalna odela i zastitne maske preko lica. Potpuno nesvesni opasnosti, Italijani su se smejali i zadirkivali Amerikance. Dakle, Amerikanci su u to vreme (pre, tokom i nakon bombardovanja SRJ) itekako znali za opasnost od OU na zdravlje ljudi.
Eventualna tuzba bi trebalo da se zasniva na ideji da se upotreba takvog oruzja moze smatrati nekonvencionalnom, kao sto bi bila upotreba hemijskog i bioloskog oruzja, koje koliko svi znamo zabranjeno medjnarodnim konvencijama. Irak je bombardovan zbog navodne proizvodnje istog. Dok bi se presude iz Italije iskoristile da se napravi cvrsta veza izmedju upotrebe OU i malignih bolesti.
Koliko god bio svestan da jedna takva tuzba tesko da bi prosla kad je na drugim kraju SAD ipak smatram da vredi pokusati, jer bi to mozda makar dovelo dalje debate, a potom i zabrane i povlacenja OU iz konvencionalnog ratovanja.

johnzie

pre 6 godina

@Petar S.
Ali nesreću u Černobilju možemo da zanemarimo, je l' tako?!
I da dok umiremo samo upiremo prstom, nikako da osmislimo sistem zdravstvene zaštite, prevencije i kontrole koji će da se suoči sa postojećom situacijom?!
Jer onda bi morali da dovedemo u pitanje sistem subvencionisanja stranih investitora i raznih drugih rasipništava dok decu istovremeno lečimo sms-om.
Naposletku, neko bi se mogao, daleko bilo, zapitati - A ko nas to vodi, ko i kako upravlja bitnim sistemima našeg društva, procesima bitnim za opstanak naroda?
A to nikako ne želimo, je l' da?!
Jer lakše je kukati i u kukanju umreti (glup) nego biti pametan i pameću opstati.

Vlako

pre 6 godina

Taj cuveni vecnik i niski advokat radi za sebe .Doticnom treba postaviti pitanje kako je mogao njegovu tuzbu iz strazbura da naplati od drzave s nije mogao ljudi koje je tastupao pred tim istim sudom tu mislim na borce rata 99'i radnike pojedinih niskih preduzeca a ima po proceni nekih 30000 ljudi a mozda i vise a svako malo vremena trazi neke pare za raznorazne gluposti ma covek je prevara zesca pa ni on sam ne veruje to sto prica.

problen za zaveraše

pre 6 godina

затим упоредити број обољелих са Југа Србије и остатка Србије ...
pa ono što i je najzanimljivije, na severu Srbije je veći broj obolelih
a u nonim krajevima gde je najveće zagađenje uranijumom nije ništa lošija situacija nego u ostatku juga Srbije

zalosno

pre 6 godina

Mislim koliko god da je bombardovanje bilo bezpotrebno , i upotreba osiromašenog uranijuma takođe , nesme se zbog nekih političkih poena , a ovom slučaju slave advokata i para , broj obolelih od raka dovoditi u vezi sa tim !
To je jednom recju kontraproduktivno !!!
(s.nikolić, austrija, 10. februar 2018 13:28) # Link komentara

naprotiv, to je kreatorima takvog misljenja kod srba itekako produktivno. za porast raka okrivis nato, dok istovremeno dopustas trpanje svega i svacega u ishranu, dok se pusenje duvana maltene podstice, duvan se bez problema prodaje cak i deci od 14 godina, a o zagadjenju gradova niko vise ne progovara ni reci. samo se lupi "nato je kriv" i to je to, zalosno je samo sto neki eminentni doktori iz politickih (a i karijernih) razloga podrzavaju i guraju tu pricu o "natou" kao uzroku porasta obolelih od raka. umesto da se radi na prevenciji te bolesti kroz smanjenje broja pusaca, boljom kontorlom ishrane, smanjenjem zagadjenja itd.

odgovor može da bude

pre 6 godina

Reakcija na presudu u Italiji je bila brza, iskopali su i ponovili istraživanja iz zalivskog rata i došli do zaključka da su samo direktno izloženi pogodcima ovom municijom imali povećane koncentracije derivata u tkivima, testovi na deci koja su odrastala igrajući se na uništenim tenkovima nisu pokazali veću koncetraciju u tkivima uključujući i kosti (publikovano i u časopisu Nature, rad dostupan on-line koga zanima neka potraži). Treba drugačije postaviti pitanje, zašto su oboleli, to jest čemu su to STVARNO bili izloženi pa su mogli da obole tako. Kako dokaze da nije u pitanju osiromašeni uranijum takodje ima, može i mora se postaviti pitanje za šta su upotrebili područje koje je po povlačenju Srbije došlo pod njihovu kontrolu, šta su dole navukli to jest čemu su stvarno bili izloženi oboleli Italijani. To je pravilno pitanje, a ne upecati se odmah na tezu o osiromašenom uranijumu za koju imaju naučnu odbranu.

@Petar S

pre 6 godina

@Petar S
Jel kapiras ti da to nisu podaci na godisnjem nivou, nego UKUPNO za 10 godina?
Mnogo manje obolelih nego u Danskoj, Francuskoj, Italiji, Belgiji itd.

Nadrilekar

pre 6 godina

(Petar S., 10. februar 2018 15:42)
Krasno si naveo statistike, a sad napravi poređenje sa područjima izloženima osirumašenim uranijumom i ona koja nisu, nema nikakve razlike.
Osim toga ti si i ostali ste se fokusirali samo na taj osiromašeni uranijum, a koliko prljave industrije je otvoreno unazad 20 godina, evo sad Slovenci hoće da prave titanijum oksid jer im je Srbija najbliža gdje je to dozvoljeno, nigde u EU ne mogu, pa npr. onaj pogon u Indjiji, pa koliko se loži ugalj, sve više i više, pa koliko ima divljih deponija gde se izleva motorno ulje i akumulatori, sve više i više, i još x faktora treba tu uzeti u obzir pa da vidiš da uranijum nema veze s tim.

mak

pre 6 godina

затим упоредити број обољелих са Југа Србије и остатка Србије ...
pa ono što i je najzanimljivije, na severu Srbije je veći broj obolelih
a u nonim krajevima gde je najveće zagađenje uranijumom nije ništa lošija situacija nego u ostatku juga Srbije...

Опет играње са статистичким подацима. Да ли си мисли на апсолтуни или релативни број обољелих. Ако се ради о апсолутном броју онда је то и нормално је на сјеверу Србије живи већи број људи него на југу.

Dimitrije Pantic

pre 6 godina

Jako je bitno kakve su zakljucke i presude doneli italijanski sudovi. Pre svega zato sto se sve vreme negira povezanost osiromasenog uranijama sa najtezim bolestima.
(Goran, 10. februar 2018 14:19)

Italijanski sudovi su sprdacina i na nima je moguce dobiti presudu za bilo sta,ma koliko to bilo blesavo ili debilno.
Cela prica oko autizma i vakcina,je zapravo bila podrzana jednom takvom presudom,koja je ,normalno,odbacena u drugostepenom postupku.

Sto se tice same tuzbe,ona se svakako mora podneti,iako je unapred poznato kakav ce biti ishod,kao i to da ovaj advokat ne moze bit podrzan od strane drzave,koja trenutno nije u takvoj poziciji,jer se nalazimo u resavanju razlicitih poglavlja u vezi pristupa Uniji,bez obzira sto je sve to na dugom stapu.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Bogoje Panajotovic, 10. februar 2018 16:09)

I olovo je otrovno, tek nešto manje od osiromašenog uranijuma. Da je princip 'otrovnosti municije' osnova za tužbe nema tog rata i konflikta gde sve učesnice ne bi mogle da tuže jedna drugu za ratne zločine...

Petar S.

pre 6 godina

@(@Petar S, 10. februar 2018 18:32)

Da ste procitali komentar kako treba videli bi ste da sam pisao o P R O S E Ku oboleleih u Srbiji. Gde je 1999 broj dat NA KRAJU GODINE.
Pre 10 godina taj broj je bio 4500. Kazem pre 10 godina.A danas je i veci.
I TO JE poenta inicijative Doktorke Grujiicic.


Vise decenija su tabako kompanije tvrdile kako NEMA DOKAZA da Cigarete prouzrokuju RAK PLUCA.
A danas?

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Doticni advokat je vec tuzio NATO u dogovoru sa kolegama iz rusije i kine...gostovao je kod g.Olivere Kovacevic u emisiji...bilo je doktora i javnih licnosti koji su komentarisali tuzbu...sem dr.Danice Grujicic koja ga je podrzala svi ostali su bili uzdrzani...doktorka iz "Batuta" iznela je statisticke podatke koji su pokazali da u Srbiji nema veceg oboljevanja od kancera...ono sto je naglasila je mnogo veca smrtnost od bolesti...razlog je taj sto u Srbiji od dijagnoze do pocetka lecenja prodje vise meseci do godinu dana...o zagadjenosti Srbije otrovnim buradima zakopanim sirom Srbije ne treba ni govoriti?