1. Višak nacionalizma, manjak novca. Uvek bilo. Bar smo mi na prostoru bivše SFRJ to učili na najteži način. Samo, ne bih rekao da smo dobri učitelji drugima , sto većina u komentarima pokušava da bude. Pa hvale grčku " državotvornost" i " nacionalno jedinstvo . A šta imaju od toga? Na kraju će država da im " legne na rudu" za neki novi kredit. A Makedonci će i dalje biti Makedonci. I u NATO- u. Glup i iracionalan prkos , bez efekta i smisla.
  (Vozdovac, 4. februar 2018 15:30)

  # Link komentara

 2. Grčka, klasičan primer zemlje koja je u EU primljena "na mišiće", tj. usred hladnog rata. Sad se sile naspram jedne male i siromašne zemlje, tipično balkanski. S druge strane, Makedonci su do države došli preko noći i pokušavaju da izmisle istoriju koju nemaju.
   (Moca, 4. februar 2018 15:16)

  # Link komentara

 3. kol'ko ja znam to sa imenom su sve tito i komunisti zakuvali u jajcu 1943 
  pre toga se to zvalo vardarska banovina (sa juznom srbijomi delom tkz kosova)
  (grci su u pravu, 04. februar 2018 08:51)
  Jeste to pripadalo Vardarskoj banovini 1929-1941, neko vreme posle rata pokrajini Juzna Srbija, ali se kolokvijalno i tada nazivala Makedonijom, sto mozes videti ako pogledaš neke novine iz tog perioda.
  Vardarska Makedonija je deo geografske regije Makedonije, kao egejska i pirinska, tako da ne polažu saml Grci pravo na to ime. Sto reče neki deda u Skoplju, Grci bi da imaju oba imena i Grcka i Makedonija, a mi da nemamo ime. Sviđalo se nama ili ne, u Vardarskoj Makedoniji je formirana nova makedonska nacija i ne možemo očekivati da će se oni odreći svog nacionalnog identiteta, kao što to ne bi uradili ni Srbi ni Grci.
  Ono što Makedoncima ne pripada i čega treba da se odreknu, jeste antička Makedonija, jer s antickim Makedoncima nemaju veze kao ni Egipćani sa starim Egipćanima. To je ipak deo grčke istorije i kulture.
   (opismeni.se, 4. februar 2018 15:14)

  # Link komentara

 4. U Grčkoj ima Makedonaca koji pričaju Makedonski jezik. Neznam od kada ali sam još 1987 u vozu Solun-Atina upoznao jednu devojku čiji je maternji jezik Makedonski. Grci im ne priznaju status nacionalne manjine. Mnoge stvari neznamo i pitanje je zaista kompleksno. Na primer, postoji zapis da je Aleksandar Makedonski imao prevodioca kad je pričao sa Grcima...
   (Sloba, 4. februar 2018 15:14)

  # Link komentara

 5. Samo da izjavim braći Makedoncima. Sva politika na stranu gde argumente imamo i vi i mi (od priznanja Kosova do toga šta je bilo 1912-1941). Moja prva braća su Makedonci i uvek sam kod njih kao kod kuće. Grci su mi dragi, dole idem na more, i to je sve u redu. Ali braća su braća. Okupljanja ovog tipa su generalno proizvod ozbiljnih frustracija i nemanja pametnijeg posla. Nije im smetalo ni SR Makedonija, ni FYRO Macedonia, a sad odjednom traže da se nigde to ne pominje. Nije im smetalo ni što su Slovene (bilo da se pišu kao Bugari, Makedonci ili čak Srbi) "počistili" iz svog dela Makedonije. To nismo učili?
  (blok, 4. februar 2018 15:06)

  # Link komentara

 6. Zavidim Grcima!
  Bravo!

  Predlog za tzv. Makedoniju - Vardarska Republika.
   (Sustina, 4. februar 2018 15:03)

  # Link komentara

 7. Kako je ova Grčka uopšte primljena u EU kad ne samo da ne daje nikakva prava manjinama, nego čak ne priznaje ni da postoje!

  Grcki ustav kaze da svi gradjani Grcke imaju jednaka prava. Zakoni su isti za sve.
  (Grk, 4. februar 2018 15:02)

  # Link komentara

 8. Podrška braći...Makedoncima
  (Bgd, 4. februar 2018 15:01)

  # Link komentara

 9. @Nikola,
  vladajuca dinastija i deo naroda na jugozapadu su bili Heleni ali je vecina naroda bila tracanskih plemena.
  Ustvari samo jugozapadni deo danasnje Republike Makedonije je bila anticka Makedonija a ostalo su tracanske teritorije. Pa i Bugari su vecinski tracanskog porekla ali su slavenizirani.
  (nisu u pravu nijedni ni drugi, 4. februar 2018 14:58)

  # Link komentara

 10. Podrška braći Makedoncima uvek. Imaju sva prava da svoju državu zovu Makedonijom, a sebe Makedoncima.
  A nešto ne mogu da se setim da su svi ovi "osvešćeni" pametnjakovići odavde imali nešto protiv naziva Makedonija dok smo bili jedna država, ali sad su se odjednom setili da to nije u redu i da su im Grci neka braća. Stvarno smo naopak narod.
   (dr2, 4. februar 2018 14:51)

  # Link komentara

 11. Ako Holandiji (Nederland) niko ne osporava da se tako naziva (a Nederland obuhvata istorijski deo severne Francuske i pola Belgije), Rumuniji da se zove po Rimljanima, Azerbejdzanu da koristi ime regiona cija se vecina nalazi u okviru Irana... onda ne vidim problem da postoji republika Makedonija. O svojatanju Aleksandra Makedonskog i simbola anticke Makedonije ne vredi trositi reci. Stari Grci su samo jos jedan narod koji se u nekom periodu naselio na tudju teritoriju, isto kao i mi Srbi, anticki i slovenski Makedonci, Albanci, Madjari, Iliri, Germani i drugi. Ne mozemo da osporavamo Makedoncima da su posebna nacija, ne osecaju se ni kao Srbi ni kao Bugari. Pustite ljude aman da grade svoju drzavu kako se njima svidja, a Grci bolje da protestvuju protiv svoje vlasti i pljacke
  (alimpie, 4. februar 2018 14:51)

  # Link komentara

 12. # Link komentara Država se zvala Socijalistička FEDERATIVNA republika Jugoslavija. Dakle, Federacija republika (ne teritorija) od kojih se jedna zvala Socijalistička republika Makedonija , a ne teritorija Makedonija.
  (Šta znači teritorija?, 4. februar 2018 14:46)

  # Link komentara

 13. Umesto da gledaju kako da vrate dugove oni demonstriraju protiv Makedonije?
  (pprvi dan skole u Svedskoj, 4. februar 2018 14:45)

  # Link komentara

 14. Kako je ova Grčka uopšte primljena u EU kad ne samo da ne daje nikakva prava manjinama, nego čak ne priznaje ni da postoje!
   (Linux, 4. februar 2018 14:42)

  # Link komentara

 15. Podrška Makednocima iz sveg srca. Grci ih bezveze šikaniraju, traže od njih da se odreknu imena i da time bukvalno kažu - mi nismo narod. Jer ako se država ne zove Makedonija, kako će se narod zvati? Na cemu je onda zasnovan njihov identitet? I to zbog helenizovanog antičkog plemena i njegove teritorije od pre 2500 godina. Ne postoji ni jedan racionalan razlog za ovo.
  (Batituta, 4. februar 2018 14:31)

  # Link komentara

 16. Prema genetskim istrazivanjama balkanskih naroda, dokazano je da Makedonci ima vise antickih makedonskih gena od Grka.
   (direwolf, 4. februar 2018 14:29)

  # Link komentara

 17. Kao osoba kojoj su dvojica pradeda nikada nisu vratila u Srbiju, ostavivši svoje kosti u Grčkoj, s pravom osećam naklonost i duboku duhovnu bliskost sa Grčkom i Grcima. Ovom prilikom im pružam punu podršku u odbrani zemlje, jer ono što nekima izgleda kao razlog za čuđenje zašto se u današnje vreme diže galama oko običnog imena, poručujem da se informišu o spornim preambulama makedonskog ustava, da bi shvatili neke bitne činjenice. A Grcima čestitam na solidarnosti i pronicljivosti, koje nama često nedostaju!
  (Vesna, 4. februar 2018 14:26)

  # Link komentara

 18. BJRM ima pretenzije prema Grckoj teritoriji i to pise u njihovom ustavu.Stvaranje takozvane Ujedinjene drzave Makedonije.Sa takvim stavovima se ne moze u Evropu
  (Nikola, 4. februar 2018 14:25)

  # Link komentara

 19. (Wooooooooow, 04. februar 2018 12:22)

  Oni se već zovu Makedonija i Srbija ih kao takve i priznaje.Znaju Makedonci kako se zovu ali Grci koriste što imaju ptavo veta u EU i NATO pa ih ucenjuju a EU i USA ih ubrzavaju oko dogovora za ime u spoljnoj upotrebi kako bi ušli u iste te ogranizacije po želji male većine u biračkom telu ali ipak većine.Neko će reći uz pomoć manipulacije ali manipuliše se svuda zarad upravo te većine kao što je i ovaj skup danas samo za unutrašnju upotrebu kako bi desnica manipulišići patriotskim osećanjima građana našla većinu da smeni levicu (Siriza).
   (BeKo, 4. februar 2018 14:17)

  # Link komentara

 20. Grci, jak narod, za razliku od nas Srba koji ćemo da priznamo KiM kao nezavisnu državu.
  Tako se štite nacionalni interesi. Kod Grka nema iskakanja kada je u pitanju vitalni nacionalni interes
   (aleksandar, 4. februar 2018 14:16)

  # Link komentara

 21. Posmatrano sa druge strane Grci nisu videli kao problem menjanje slovenskih toponima na severu Grcke i helenizaciju stanovnistva tog dela zemlje. Nisu bas ni oni tu svoji na svome kao sto izgleda na prvi pogled.
   (Zrvanj, 4. februar 2018 14:08)

  # Link komentara

 22. @Da ne ulazim u to da li se zalazu za ispravnu stvar ili ne, ali... milion ljudi se skupilo da ospori neku odluku vlasti! Ljudi, ne botova, ne sendvicara. Ljudi. Mislite o tome kad se sledeci put zalite kako vam je lose.
  (Nikola, 4. februar 2018 12:39)

  Nikola, najuspješnije demonstracije organizuje vlast. Ako je u njihovom interesu, lako je platiti prevoz, hranu, banere, organizovati svu logistiku. Da su demonstracije protiv grčkih vlasti drugačija bi slika bila.
  (Demonstrant, 4. februar 2018 14:01)

  # Link komentara

 23. podrska braci iz Grcke....
  ko ono bese podrzava Kosovo tamo i vamo kad zatreba...?
   (dzoni, 4. februar 2018 13:52)

  # Link komentara

 24. Sve se mislim da Makedonci imaju teritorijalne pretenzije na Grčku... Ako ih neko ima, to sigurno nisu Makedonci. Pozdrav iz Ulcinja!
  (ilijr, 4. februar 2018 13:49)

  # Link komentara

 25. Kapa dole Grci, svaka cast.
  (Nena, 4. februar 2018 13:48)

  # Link komentara

 26. A u ovoj nedodjiji dodje jedan i kaze ti kako da mislis...
   (BU, 4. februar 2018 13:33)

  # Link komentara

 27. Koju im to teritoriju uzimaju? Pre bi se reklo da Makedonci imaju veće pravo da se bune jer ih ovi ne priznaju.
  (Zoran021, 4. februar 2018 13:32)

  # Link komentara

 28. @Ante grci su se itekako bunili zbog postojanja sr makedonije u sfrj. iz tog razloga su nam bile potrebne vize za grcku.
  uzgred, nikad vise jugoslavija.
   (milodar, 4. februar 2018 13:17)

  # Link komentara

 29. @Angelico tacno, ali samo dok ne ugrozava druge tim imenom.
   (milodar, 4. februar 2018 13:13)

  # Link komentara

 30. Vardarska Banovina i resen problem.
   (Homer, 4. februar 2018 13:12)

  # Link komentara

 31. Zemlja u bankrotu, našli Grci čime će da se zabavljaju. Makedonci su, možda malo kasnije od drugih, ali na isti način kao i drugi evropski narodi, izgradili svoju nacionalnu svest, dakle, oni postoje, i to im niko ne može oduzeti.
   (j., 4. februar 2018 12:56)

  # Link komentara

 32. Neke stvari se rešavaju tako što se uopšte ne rešavaju.
  (Mudrac Milinko, 4. februar 2018 12:46)

  # Link komentara

 33. Fundametalno je pravo da se neko naziva kako zeli.
  (Angelico, 4. februar 2018 12:43)

  # Link komentara

 34. Da ne ulazim u to da li se zalazu za ispravnu stvar ili ne, ali... milion ljudi se skupilo da ospori neku odluku vlasti! Ljudi, ne botova, ne sendvicara. Ljudi. Mislite o tome kad se sledeci put zalite kako vam je lose.
  (Nikola, 4. februar 2018 12:39)

  # Link komentara

 35. U vreme starih Grka, Makedonci su im bili varvari...

  Moram da te demantujem. Makedonci su bili itekako Heleni redovno su ucestvovali na Olimpijiskim igrama.Samo sto su u Antickom periodu bilu zastupljeni,drzave polis-gradovi.Atina,Sparta,Korint,Tiva.
  (Nikola, 4. februar 2018 12:39)

  # Link komentara

 36. Grci, je l' vam ovo stvarno najveci problem u zivotu? Nemate bas nista prece zbog cega biste demonstrirali?
   (pera, 4. februar 2018 12:35)

  # Link komentara

 37. Колико негативних оцена на коментаре који осуђују грке али истовремено не дају потврду македонцима. Народ у широком обиму не познаје основне историјске чињенице. То је тако поражавајуће.
   (Влада, 4. februar 2018 12:34)

  # Link komentara

 38. Kao 19-godisnjak daleke 1994-e godine u vremenu gradjanskih ratova i hiperinflacije sam radio dobrih tri i godina na Rodos-u kod jedne Grkinje koju sam upoznao kao studentkinju u Beogradu pre 25 i kusur godina,to je najudaljenije grcko ostrvo od Soluna(Thesalonikija) na 30 km od turske granice.

  Na tom Rodosu jos 1994-e godine Grci stanovnici Rodosa na pojam "Makedonija" su uzvikivali meni"Makedonija je Grcka,kako ce biti dve Makedonije".Rodos je nekih 650 km vazdusne linije od Soluna i na tih 650 km vazdusne linije ljudi koji zive na Rodosu jos 1994-e godine skacu i vicu kada cuju rec"Nezavisna Republika Makedonija".

  Mi iz Beograda na 300 km od Kosova u 2017-oj godini saljemo iscrtane vozove da bismo dokazaili da je "Kosovo Srbija"

  Da.I kao stranac tako kao golobradi 19-godisnjak 1994-e godine sam primao dnevnicu svakog dana od grckih poslodavaca tri i po godina i nijednom mi nisu ostali duzni ni za jednu jedinu dnevnicu za tih 3 i po godina to je preko 1000 radnih dana vec su mi pored dnevnice uvek na kraju radnog dana donosili hrane jer su znali da je tada rat besneo na prostorima SFRJ i vreme hiperinflacije .

  Kao Srbin rodjen u Beogradu sam nakon povratka iz Grcke 2001-e radio skoro 60 dana u jednoj "prestiznoj firmi u Beogradu" dakle firma od ugleda naseg "poznatog biznismena" cije se bogatstvo meri stotinama miliona eura-nisu me platili tih 60 dana ni dana.

  Cisto uporedjenje ko smo,sta smo i kakvi smo naspram bilo kog Evropskog naroda u Evropi.
  (Nenad, 4. februar 2018 12:25)

  # Link komentara

 39. Podrška Grcima. Makedonija nema pravo da se nazove po državi koja je postojala pre 2500 godina samo zato što su se tu naselili kao južni Sloveni. Grčka ima svoju istoriju koju treba poštovati. Oni koji sebe nazivaju Makedonci nemaju veze sa Antičkom Grčkom i njihovom kulturom. Republika Makedonija je nastala 1945. Pitajte Broza zbog čega.
   (Wooooooooow, 4. februar 2018 12:22)

  # Link komentara

 40. Da smo u pola slozni ko Grci, gde bi nam bio kraj..
  (Svasta bi bilo, 4. februar 2018 12:22)

  # Link komentara

 41. Ne razumem ovakva prepucavanja,većina države im u privatnom vlasništvu,pod dužničkim su ropstvom,prodavali ostrva do skoro i sad protestvuju jer im se ne svidja naziv jedne države? Dobro istorijske činjenice,ali to bi imalo smisla da iznutra nisu popucali po šavovima i da su nezavisna država,ovo je bacanje koske gradjanina i skretanje pažnje od vecih problema,mnogo bitnijih u sadasnjem momentu,isti slučaj je i kod nas i regionu.
  (Vuk, 4. februar 2018 12:14)

  # Link komentara

 42. Nema zezanja! Grci se bore za očuvanje svoje države, i tradicije, kao lavovi! Svaka čast!:)))
   (Smuleco, 4. februar 2018 12:12)

  # Link komentara

 43. " А Грцима би неко озбиљан требало да објасни историјске чињенице. У старим грчким историјским списима грчки историчари македонце називају варварима и слично. "
  (Влада, 04. februar 2018 11:46)

  Pogrešno, Atinjani nazivaju Makedonce varvarima, ali i Spartance nazivaju varvarima. To nije nikakav argument.
   (DooLe, 4. februar 2018 12:12)

  # Link komentara

 44. Ostrašćena i bezuslovna podrška "braći" Grcima bez rudimentarnog poznavanja istorije, današnji Grci i Makedonci imaju jednako nikakve veze s antičkom Grčkom i Makedonijom, ostalo je samo ime!
  (Napredna istorija, 4. februar 2018 12:11)

  # Link komentara

 45. Već poprilično zagazili u 21. vek, a oko čega se ljudska rasa raspravlja..? Džizis..
   (siki, 4. februar 2018 12:11)

  # Link komentara

 46. A Grci kao imaju veze s Makedoncima? Osim toga, sto se nisu bunili Jugoslaviji, zasto imaju republiku Makedoniju, isto kao i oni regiju Makedoniju? Jok bato, nije bas bilo pametno nervirati Tita, pa bolje da se suti i ne talasa, pogotovo jer je Tito vec bio iznerviran Grckim zlocinima protiv makedonaca. Al sad, ajmo da se izivljavamo nad slabijim Makedoncima, ionako rastrganim unutrasnjim problemima.
  Ej, jedina evropska drzava koja "nema" manjine. Evo zasto mi fali Jugoslavija. Nije se mogla svaka susa da izivljava nad nasim narodima, bas suprotno, i oni najaci su pazili sta ce reci a kamoli da pokazu agresivnost.
  (Ante, 4. februar 2018 12:08)

  # Link komentara

 47. malo grcke drame i sutra svi u nato.
   (milos, 4. februar 2018 12:04)

  # Link komentara

 48. Молим све овде који дају подршки Грцима да мало прогуглају и упознају се са историјским чињеницама, како северне Грчке тако и Македоније. И једни и други су обични крадљивци историје и килтуре. Ови први јер им је можда и не њиховом кривоцом приписано скоро све што је некад чинило простор Ромејског царства касније Византије, иако су на том простору живели многи народи. Грци су тада живели у Малој азији, данашњој Турској и на југу Пелопонеза. Тако им је припала у наслеђе и сва историја и култура тог простора и пре настанка Ромесјког царства. Никакве везе немају Грци са античким македонцима, као што ни ови македонци данас немају никаве везе са античким македонцима, посебно не са Александром Великим.
   (Влада, 4. februar 2018 12:02)

  # Link komentara

 49. Puna podrška.
   (pilgrim, 4. februar 2018 11:54)

  # Link komentara

 50. U današnjoj Makedoniju kao i u solunskoj regiji na sadašnjem severu zemlje nikada nisu živeli Grci sve do 1922. godine kada su preseljeni iz Turske. Makedonija je postala republika a sadašnji Makedonci narod tek 1945. Istina je negde daleko pošto u ovom slučaju ni Makedonija ni Grčka nemaju nikakvo istorijsko utemljenje niti pravo na temu oko koje su u diplomatskom sukobu. Nismo nikakva braća ni sa jednom stranom niti bi trebali da se opredeljujemo ko je ovde u pravu.
  (Skadar na Bojani, 4. februar 2018 11:53)

  # Link komentara

 51. Umesto da sede na nekoj plaži, bave se glupostima.
   (cirkuzant, 4. februar 2018 11:48)

  # Link komentara

 52. А како би требало да се зове земља која се и иначе зове Македонија? Треба да измисле неко ново име? А Грцима би неко озбиљан требало да објасни историјске чињенице. У старим грчким историјским списима грчки историчари македонце називају варварима и слично. То им није сметало да после много векова прогласе Александра Великог за грка иако он то није био. Постоје подаци да Александар није говорио грчки. Превише грци себи дозвољавају.
   (Влада, 4. februar 2018 11:46)

  # Link komentara

 53. Maledonija u Jugoslaviji nije bila nezavisna država, jer se zvanično država zvala Jugoslavija sa teritorijom Makedonijom u njoj - zbog toga Grci nisu protestovali. Grci sada ne žele ni u kakvom obliku da se spominje reč Makedonija u nazivu države, jer se tako zove njihova oblast u Grčkoj - Makedonija; i zato što se kroz istoriju, tačnije u 19. veku, kada je oblast Makedonije bila pod Turskom, organizacija VMRO (ne misli se na današnju stranku VMRODPMNE) zalagala za oslobađanje i ujedinjenje cele oblasti Makedonija u jednu državu. Ta ideja je deo istorije i kolektivnog sećanja tog naroda u Makedoniji i zbog toga, Grčka ne dozvoljava njima naziv Makedonija.
   (Homer, 4. februar 2018 11:46)

  # Link komentara

 54. Nek kazu grci zasto se plase da ce im teritorija biti uzurpana. Nek pricaju kako su na silu pogrcavali ( ako se tako kaze) stanivnike tog njihovog severnog dela. Kako terali ljude da menjaju ime iz Petar u Petros uz pretnju policije, cak i likvidacije. I ne traje to od drugog sv rata vec od balkanskih. Nije im savest cista i znaju oni vrlo dobro zasto. A makedonci nemaju veze sa starim antickim ali nemaju ni grci. Uvek mogu da odrade dnk test pa da vidimo. Naci ce im vise indijskih gena nego grckih.
  (kozak, 4. februar 2018 11:45)

  # Link komentara

 55. Ne znam šta fali sadašnjem nazivu BJRM.

  Možda Vardarska Republika?
  (marija, 4. februar 2018 11:45)

  # Link komentara

 56. Našli braću Makedonce da se iživljavaju,eno im Turci otimaju ostrva, a oni ništa...
  (svi u napad !, 4. februar 2018 11:42)

  # Link komentara

 57. Код нас да власт сутра призна тзв. косово, изашла би шака људи. Навикнути на комунизам чудно нам је да неко излази у оволиком броју ,,само" због имена.
   (Гералт, 4. februar 2018 11:42)

  # Link komentara

 58. U vreme starih Grka, Makedonci su im bili varvari...
  (Mister Vo, 4. februar 2018 11:41)

  # Link komentara

 59. Ne shvaćam. Grčka u svom imenu nema reč Makedonija a smeta im što susedna Država želi da se zove Makedonija???!!!
   (Johnny Banana, 4. februar 2018 11:41)

  # Link komentara

 60. Podrska grckom narodu.
   (Zorba, 4. februar 2018 11:34)

  # Link komentara

 61. Čime se ljudi bave, ts ts ts... Tako je to kad si siroma', a nemaš druga posla.
  (Zivotinjnja, 4. februar 2018 08:42) # Link komentara
  Pa ako je siromasan ne treba da protestuje zbog imena druge drzave? Sta bi ti da se Madjarska recimo nazove Vojvodina? Verovatno bi rekao da je glupo da protestujemo zato sto smo siromasni i ima "vaznijih stvari"?
  Uostalom, ljudi se bore za ono sto zele, i to je za pohvalu.
  (olio, 4. februar 2018 11:28)

  # Link komentara

 62. Spor oko imena...A, mi smo na dobrom putu da zarad mira i stabilnosti u regionu poklonimo 15% teritorije. Eeeeee, moji Srbi....
   (Iza brda, 4. februar 2018 11:25)

  # Link komentara

 63. Код њих милион људи само због имена, код нас ни хиљаду не може да се побуни због отимања историјске територије Србије!???
   (Бата Стојковић, 4. februar 2018 11:24)

  # Link komentara

 64. Puna podrska braci Grcima,svim srcem sam uz vas.
   (AleksandarBGD, 4. februar 2018 11:24)

  # Link komentara

 65. Svaka cast za bracu Grke!
   (kadinjaca ipak pala, 4. februar 2018 11:22)

  # Link komentara

 66. Jedina zemlja u EU koja ne priznaje nacionalne manjine-Grcka...pametnom dovoljno!
   (Sizofrenija medju nama, 4. februar 2018 11:20)

  # Link komentara

 67. Koliko ja znam ti anticki Makedonci koje sad Grci svojataju nisu uopste bili Grci! Sami Grci su ih nazivali varvarima,a to znaci da su oni za njih bili stranci!
  (Karlo, 4. februar 2018 11:20)

  # Link komentara

 68. Грци немају државу од пре педсетак година, знају шта је држава, како се гради, како се брани! Нетачно је да су лењи!
  И што је најбитније, земљу коју су наследили уједно су и позајмили од будућих генерација па се сходно томе и понашају! А те приче да се манемо прошлости и да гледамо само у будућност која је заснована на благодати, пре свега не мисле и не раде тако они који те приче сервирају.
  (Ivan, 4. februar 2018 11:19)

  # Link komentara

 69. Vardarska Republika
  (problem identiteta, 4. februar 2018 11:18)

  # Link komentara

 70. glupost i inat iskompleksiranih malih naroda... potpalis im strasti i jases...a kompromis - najomrazenija rec.
   (singer, 4. februar 2018 11:18)

  # Link komentara

 71. Nek ceo svet vidi kakvi su, ovo ide Makedoniji u prilog. Prijem Makedonije u NATO je vec resena stvar.
  (Makedonac, 4. februar 2018 11:17)

  # Link komentara

 72. Bravo braco. Tako se to radi. Kod nas bi izaslo pet hiljada ljudi.
   (Gago, 4. februar 2018 11:12)

  # Link komentara

 73. S punim pravom protestuju. Od svih naziva jedino bi mozda imala smisla Vardarska Makedonija, ali sve u svemu neka zapad posreduje. Sve na Balkanu su oni zakuvali pa neka rešavaju, a Grcima puna podrška.
   (apolo, 4. februar 2018 11:09)

  # Link komentara

 74. Podrska braci Grcima.
  (BJRM priznala Kosmet, 4. februar 2018 11:04)

  # Link komentara

 75. Grci nemaju pametnijeg posla nego da drze demonstracije oko necijeg imena. Nisu imali proteste kada su proglasili bankrot, kada su im blokirali plate, penzije, kada su se prodali aerodromi. Nista od toga. Klasicno izivljavanje nad slabijima. I zbog toga, vise me grci nece videti na njihovoj teritoriji. Kakvo more, sopinzi itd... Ne hvala...
   (Anonymuuus, 4. februar 2018 10:39)

  # Link komentara

 76. Реално, Грци су у овом спору у праву. Показали су пуно воље, жеље да се нађе решење, да се угоди и "другој страни", но увек би запело.
  Па чак и предлог да име Македонија буде писано на словенском. И где је ту запело? Зашто Македонци одбијају и такву идеју? Ту бих баш волио неко смислено објашњење.
  То вам је као да у Србији одбију да се име земље пише бап тако, Србија. Па како да се пише?
  И овде Грци то виде не само да им неко краде име, него да им краде и историју.
  Можда су се превише уживили у ову причу, можда протести нису разумни, можда је превише страсти. Али како написах, у овом спору су у праву.
  (Divos, 4. februar 2018 10:34)

  # Link komentara

 77. socijalisticka republika Makedonija a kasnije republika Makedonija postoji kao ime vec vise od 72 godine ,kasno su se grci setili da protestuju.
  (tino, 4. februar 2018 10:20)

  # Link komentara

 78. Na niske grane su pali ti ljudi. Sta nekog interesuje kakvo ime drugi sebi daje.Naci ce se neko resenje poput Slovenska ili Vardarska Makedonija. Ako je ime bivse jugoslovenske republike vaznije Grcima i Makedoncima od regionalne stabilnosti i mira, onda smo svi na Balkanu u velikom problemu. Od resenja ovog spora zavise evrointegracije Makedonije, a time i njena unutrasnja kao i regionalna stabilnost. Samo kao clanica EU i NATO Makedonija moze dugorocno da osigura politicku stabilnost, ekonomsko napredovanje i svoj teritorijalni integritet. Zato je potrebno da Makedonci budu krajnje tolerantni oko kompromisa za ime drzave. Clanstvo Skoplja u ovim organizacijama postiglo bi dve kljucne stvari za stabilnost na Balkanu.To bi bio kraj snovima o Velikoj Albaniji i zatvaranje vrata ruskom uticaju koji bi da mu region Balkana bude prva ,,borbena linija" u politickoj bitci sa Zapadom. Jacanjem uticaja Moskve bi zaustavilo evrointegracije drzava u regionu i probudilo stare sporove izmedju naroda. Tako bi doslo do ekonomskih poteskoca i stalne opasnosti od obnove konflikta iz devedesetih, kao i nekih novih. U zabludi su ljudi koji misle da bi im prisustvo Moskve pomoglo. Rusija je daleko, a i geopoliticka situacija na Balkanu i sire je takva da je NATO svugde. Zato bi nas stavljanje pod patronat Moskve dovelo u tesku situaciju, a jos tezu kada Rusi podignu svoje sidro i istrguju ustupke zapada u nekim drugim delovima sveta gde imaju sanse za dugorocno sirenje svog uticaja.
  (Zemun grad SPO, 4. februar 2018 09:55)

  # Link komentara

 79. Ne znam kakve samo veze moderni grci imaju sa antičkim makedoncima/grcima, no ajde, važno da se narod zabavlja
  (istorija naroda, 4. februar 2018 09:35)

  # Link komentara

 80. kol'ko ja znam to sa imenom su sve tito i komunisti zakuvali u jajcu 1943
  pre toga se to zvalo vardarska banovina (sa juznom srbijomi delom tkz kosova)
  (grci su u pravu, 4. februar 2018 08:51)

  # Link komentara

 81. Čime se ljudi bave, ts ts ts... Tako je to kad si siroma', a nemaš druga posla.
  (Zivotinjnja, 4. februar 2018 08:42)

  # Link komentara

 82. Tako smo i mi poceli, na Gazimestanu. Gde smo danas, to nije tesko uvideti.
  (Zoran, 4. februar 2018 08:34)

  # Link komentara

 83. kako li su se grci okupljali oko imena za vreme kraljevine jugoslavije kao i titove jugoslavije...?
  cutali ko zaliveni...
   (pera zdera, 4. februar 2018 08:22)

  # Link komentara