Sreda, 31.01.2018.

15:21

"Pravno obavezujući dokument, pa bismo mogli u EU"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da EU očekuje od Srbije pravno obavezujući dokument sa Prištinom, posle kojeg bismo mogli da postanemo članica EU.

Izvor: Tanjug

"Pravno obavezujuæi dokument, pa bismo mogli u EU" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

139 Komentari

Sortiraj po:

kiki

pre 6 godina

Najbitnije je da imamo podrsku sa svih strana sto se tice Srbije u ulasku u EU i smatram da mi imamo jasan cilj i da cemo ga uskoro i ostvariti.

Saša

pre 6 godina

Pravno obavezujući dokument podrazumeva i potpis Prištine.Srbiji takav dokument odgovara i širi manevarski prostor.Priština će uskoro morati da se izjasni o tome.Podrška EP je došla u pravom trenutku.

mastodon

pre 6 godina

@Apel jednog EU gradjanina
Kako si to lepo rekao, iz ušukanog doma u EU zemlji, dok svojim zemljacima iskreno želiš da svi do poslednjeg poginu za tvoje ideale.

Koliki ste licemeri, vi gastarbajteri (jedna velika većina), to je prosto neopisivo.

"Nemojte nikad ući u EU"... pa izvoli sinak, vrati se ti lepo ovde, pa nemoj da uđeš. Nego, lepo je iz udobne fotelje trućati o patriotizmu, a pobegao si od te iste države, čiji si navodni patriota.

Sram te, bre, bilo!

nela

pre 6 godina

Sve što je u interesu Srbije predsednik Vučić će uraditi,i ovaj pravno obavezujući dokument koji bi trebalo da se potpiše pred ulazak Srbije u EU biće sigurno u korist naših građana.

Bolje EU nego Kosovo

pre 6 godina

Posto si tako pametan,raspisi referendum pa da vidis da li ovaj narod uopste zeli u EU.Ne mozes ti i ako si predsednik,premijer i uz podrsku 15%stanovnistva da odlucujes o sudbini celog naroda.
(Zorba, 31. januar 2018 15:44)

E vidis, zbog takvih kao sto si ti i ja, a i ogroman broj ljudi koje poznajem glasaju za Vucica mada su oduvek bili i protiv Slobe i protiv Seselja. Koliko god imao svasta da mu zamerim, taj Vucic ce svu vas zatucanu gomilu milom ili silom uvesti u EU, a vi posle kukajte koliko hocete, nasa deca i unuci ce biti deo civilizovanog sveta.
E da, jos nesto, zbog takvih kao ti koji se nude kao (jeziva) alternativa Vucic, Vucic ce i da vlada jos dvadeset godina, a i neka ce, bolje on kakav god da je nego takvi kao ti.

my way

pre 6 godina

Премиса 1: Ми морамо да имамо правно обавезујући документ са Приштином.
Премиса 2: Приштина (Косово) не може као независна држава у ЕУ, значи ни ми у мањим границама од оних у којима нас Шпанија и још 4 земље ЕУ признају
Закључак: У ЕУ можемо ући само заједно као држава Србија са Косовом у свом саставу, што би било потврђено правно обавезујућим документом Београда и Приштине, или никако. Елементарна логика.

mima

pre 6 godina

Tajani je u razgovoru istakao "mi želimo pravni sporazum. Priznanje nije nešto čime se mi bavimo, to je posao za države članice. To nije u našoj nadležnosti. Imate zemlje koje su za i koje su protiv. Mi treba da se potrudimo da dijalog bude dobar i da dođe do sporazuma”, zato ne dižite tenzije predsednik Vučić je zreo političar koji neće dozvoliti da našim građanima bude ugrožen mir i stabilnost,neće priznati Kosovo .

Fudbaler

pre 6 godina

Svaki pravni okvir koji je Srbija ispunila treba da se iskoristiti. Srbija je ispunila gotovo sve uslove. Tajani podržava Vučića i želi da sarađuje na proširenju EU.

vikica

pre 6 godina

Zašto su uzavreli ovakvi negativni komentari kada je predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani rekao da EU od Srbije očekuje pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, ali da niko ne pomnije priznanje nezavisnosti.Predsednik Vučić zastupa stav svih građana oko ovog pitanja i nikada neće priznati Kosovo.

ja Srbijanac

pre 6 godina

@dokument,
to Srbine! "Nigde nam se ne zuri". Kao i SPC 500 godina kasni da koriguje kalendar. Zato i jesmo mentalno u srednjem veku. A i dobro smo ususkani u nasoj vuko****ni. Samo tako. Ohani polako.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Hocete "zakonski obavezujuci" dokument koji regulise odnose Srbije i Kosova?

Evo nekih:

- Rezolucija 1244 Saveta Bezbednosti
- POvelja UN
- Ustav Srbije.
- Univerzalna Povelja Ljudskih Prava UN (vidi pod: zuta kuca)

Sva cetiri dokumenta su (a) zakonski obavezujuca i (b) regulisu odnos Srbije i Kosova.

Ima samo jedna caka: nema biranja: ili sve, ili nista.

zare

pre 6 godina

Srbija je do sada pratila sve preporuke EU i pravno obaveze prema EU,ali ako ta obaveza znaci da Srbija mora da prizna KiM onda to mora da saceka misljenje gradjana Srbije

deki185

pre 6 godina

Zavrsi te vi sve ostalo sto se tice pregovora oko prijema pa kad dodje 2025. da vidimo kako stoje stvari u svetu.Mozda nam tad i nece biti do ulaska u EU.Ma ne potpisuj nista ni tad.

vesna

pre 6 godina

"Kosovski čvor" je gorući problem koji će se sigurno rešiti uz dijalog nešto ćemo izgubiti a nešto dobiti, i to je jedino realno, predsednik Vučić neće priznati Kosovo da bi ušli u EU, rešenje i modul Kosova će biti zacrtano na najbezbolniji način za Srbiju, zato je potreban dijalog.

Aleksandar Brankovic

pre 6 godina

Ovaj covek je prevejan da prevejaniji ne moze biti (mislim na Vucica)...ali dovoljno providan da ga i dete moze procitati. Igra se on sa mnogo cime, samo da se previse ne zaigra.

Apel jednog EU gradjanina

pre 6 godina

Ne dajte se Srbi nemojte dozvoliti da vam tudjin odredjuje sudbinu. Budite casni i ponosni i nikada nemojte uci u EU, vi ste zajedno sa svim ostalim pravoslavnim narodima i drzavama Evrope, samo cir na dupetu unije.

Joe Bass

pre 6 godina

Pošto je to nacionalno pitanje od opšteg značaja za narod i naciju mora se raspisati referendum o pravno obavezujućem sporazumu i o promeni ustava, čak i zakonski mora. Pa neka narod kaže šta želi EU ili Kosovo i Metohiju.
(sah 88, 31. januar 2018 16:33)

Ne mora se raspisati referendum, dovoljno je da to potpiše Predsednik ili Premijer ili već ko treba. Ili da ne potpiše ako misli drugačije. Narod je na izborima rekao šta misli i šta želi i sada je red na onoga kome je narod prepustio da odlučuje, da uradi upravo to: da odluči.

GORAN 027

pre 6 godina

Aman prvi koji nece da potpise dokument je AV,ili ko god bude na vlasti iz prostog razloga sto njima najvise odgovara ovo stanje muljavine i mutljavine gde oni mogu da rade sta hoce:kombinacije,muljavine,upravni odbori,tenderi,javne nabavke,procenti od investicija,partijsko zaposljavanje,nereseno sudstvo,tajkuni,tetka iz Kanade koja daje 300 000...Kad bi se stanje u drzavi koliko toliko resilo manje bi mogli da muljaju.

dokument

pre 6 godina

Pravno obavezujuci dokument pa EU? Lako je to reci ali nije lako to i uraditi.Srbiji ce za taj dokument trebati mnogo vremena i mnogo zivaca. Ne treba zuriti sa tim a i nigde nam se ne zuri. Sve sto je brzo to je i kuso.

Doktor veliki drmr

pre 6 godina

Daj ti lepo referendum jer ipak nije ti tata ostavio Kosovo da ga daješ, a i mi smo malo matori da neko u naše ime odlučuje da li prihvatamo ucene oko ulaska ili ne.
(Mare, 31. januar 2018 19:10)
Već je bio par puta referendum i kod slobe/šešelja, koštunice.. ne znam samo da li bi u tom referendumu trebali da učestvuju samo građani kosova, jer šta mi izglasamo ovako a njima se ne sviđa... hoćemo li imati snage da na silu primenimo volju naroda? Ili će da ispadnemo smešni?

Mare

pre 6 godina

Daj ti lepo referendum jer ipak nije ti tata ostavio Kosovo da ga daješ, a i mi smo malo matori da neko u naše ime odlučuje da li prihvatamo ucene oko ulaska ili ne.

ivan

pre 6 godina

Jedini 'pravno obavezujuci dokument' je Kumanovski sporazum, odnosno kapitulacija Srbije koja je potpisana 1999.
Sve ostalo je prikupljanje dnevnopolitiuckih poena!

Lex Specialis

pre 6 godina

Potpisivanje bi bio protivustavni akt. Ni AV nije iznad zakona.
(dusan stefanovic, 31. januar 2018 18:20)

Kako nije, pa otkako je na vlasti konstantno krši Ustav i zakone i niko se ne buni!

Прота Матеја

pre 6 godina

Кључна реч у овој изјави је могли би смо а не бићемо. Што би моји сељави у Шуадији рекли мож' да бидне ал' не мора да значи. Зашто председник Србије не постави питање шта то ЕУ има против Косова да не жели да га прими у своје чланство у склопу Србије, којој законски и припада, већ инсистира да се Србија одрекне тог дела своје територије? И шта значи ово "Kako je naveo, lično je počastvovan zbog posete Tajanija, "čoveka koji na svakom mestu pokazuje izuzetno znanje ne samo o Srbiji, već i o Zapadnom Balkanu i uopšte Balkanu"? Какво знање дотични показује ако КиМ сматра за другу државу, заиста? Могу да замислим фаце Вучићевих када буду прогутали ту жабу коју им спрема а зове се признање Косова. Кад је дошао на власт очекивало се да корак по корак повећа ингеренције Србије на Косову и врати га у уставно-правни систем а он заправо чини све обрнуто и још се хвали како увек држи обећање.

BratBugarin

pre 6 godina

Kakav referendum ili bilo šta drugo! Jednostavno, niko nema pravo da se Kosmeta odrekne!
A 2025. će valjda neko drugi biti na vlasti pa neka on razmišlja o prijemu u Evropu i razbija glavu kako da to učini bez priznanja Kosova kao nezavisne države. Ako to tada bude zanimljivo.

peki

pre 6 godina

Izvinite a Srbi na Kosovu,ima li nekoga da je briga za njihova prava na rad,zivot,imovinu,slobodu kretanja,da im ne ruse kuce,crkve,manastire,groblja,miniraju autobuse,ubijaju decu na kupanje itd.Sta su Srbi na Kosovu dobili bilo sta u tim pregovorima,samo se gledao interes Albanaca.

BeKo

pre 6 godina

Gubitnici moraju da rade šta im se kaže.
(realan, 31. januar 2018 17:06)

U jednoj knjizi Lajoša Zilahija jedan od junaka knjige dolazi u Bg pred kraj 1918 da proba da spasi stvar za Mađarsku ( izgubili su 1/3 teritorije od pre rata) na šta mu Francuski oficir ili diplomata kaže:

"Izgubili ste rat,to vam je kazna"

Tako je i u slučaju Kosova-1912,13,18,45 smo bili na pravoj strani i dobijali nekad više nekad manje ali 99 smo izgubili rat i kazna stiže.Još imamo mogućnost da za nešto što je van naše kontrole potpisujući neki dokument uđemo u EU.

Pa vi razmislite

pre 6 godina

Svaki dogovor bez priznanja Kosova i bez njihove stolice u UN je dobrodosao.Sve ostalo bi bilo gore i pogubnije od prodaje Aljaske Amerima od strane nase brace.

aleksa

pre 6 godina

do pre par meseci mi je bilo muka kad vidim AV...a sada,sada mi se iskreno plače...nema više čekanja...ako dobije i beogradske izbore odoh sa sve decom i ženom u Norvešku...žena stomatolog dobila posao tamo i ima rok do kraja marta da se izjasni...ja sam ekonomista naci ce se valjda i za mene nešto...p.s.posle izbora izbor će biti jasan...

оће то

pre 6 godina

Сви “правно обавезујући” документи су већ потписани, а то су Устав Републике Србије, Повеља Уједињених Нација и Резолуција 12.44. Леба преко погаче? Не хвала.

Бата Стојковић

pre 6 godina

Ја не бих могао да се закунем да ћу поштовати Устав и законе земље а онда пристати на овако нешто, а ти Вучићу?

neko iz daleka

pre 6 godina

Sada su Prepoštenom Prvom Pink Predsedniku Srbije koji uvek plaća vodu koju pije puna usta pravno obavezujućeg dokumenta, a ja bih da pitam da li to znači da pravno obavezujući dokumenti koje stranci sastave i serviraju Srbiji Srbija mora i da poštuje ali ako je neki pravno obavezujući dokument nastao u Srbiji onda to ne mora da bude slučaj?

Na primer, imamo mi brojne zakone ali oni izgleda nikoga ne obavezuju kada neko ruši noću po glavnom gradu ili kada zida na obali Save pored reni bunara. Niz dopunite sami...

Da je bilo sreće (kao što nije) da su sve dosadašnje pa i SNS vlasti radile na ekonomskom podizanju Srbije, pa da stanovnici Kosova sa druge strane granice imaju zemlju u kojoj vladaju red i zakon, gde ekonomija realno napreduje i gde je kupovna moć stanovništva u usponu, da vidite da li bi bili raspoloženi da se drugačije razgovara. Nemačka je dva puta u prošlom veku rušila i palila po Srbiji pa su naši ljudi i posle svega toga išli tamo da rade i zarade.

Da je sadašnji predsednik Srbije stvarno i sposoban političar (a ne politikant), zapitao bi se kako je to Rusija uspela da politiku Čečena sa kojima je ratovala okrene za 180 stepeni. Kada su mu već puna usta Rusije, mogao bi od nje nešto i da nauči.

Hmh...

pre 6 godina

U prevodu, mi odmah da potpišemo nezavisno Kosovo, a onda BISMO MOGLI u EU? Ako dobro poznajem srpski jezik, "bismo mogli" se koristi za tvrdnju koja ima izvestan stepen nesigurnosti (od manje do potpune, nego smo fini u komunikaciji). A šta ako NE BISMO MOGLI, u smislu da neka od postojećih članica blokira ulazak, iz bilo kog razloga? Dovoljno je reći da nas Hrvatska ne bi pustila u EU ni iz čiste pizme (ne bi ni mi njih, da je obratno, čemu kriti), a kamoli kad se potegne pitanje nerešene granice, "ratne odštete" ili Stepinca. Razgovori se i vode kako bi se smanjio stepen neizvesnosti - a taj stepen se kod nas, naprotiv, povećava kako pregovori odmiču. Potpisali smo Briselski sporazum uz saglasnost (da prevedemo na srpski sa "političarskog") da mi dignemo ruke od severa Kosmeta, a Albanci da nam daju nekakvu "Zajednicu srpskih opština". To je bilo pre par godina - i ni jedna jedina stvar u vezi te "Zajednice" (iako i na papiru slabe, bez ikakve izvršne moći) ne da nije započeta sa njihove strane, nego se aktivno odbija i opstruira na sve načine. Naša dalja akcija se završava na "najoštrije protestujemo" jer drugo ni ne možemo da uradimo. I sad nas neko ubeđuje da treba i pravno da dignemo ruke od celog Kosmeta, a uz obećanje (ludom radovanje) da će nekako "sve biti u redu". Probajte vi to malo bolje da ispregovarate, predsedniče, jer dosadašnje "sve za ništa" neće lako ići. Inače ćete postati deo istorije - neko je ozidao Dečane i Gračanicu, a vi Jarinje i Brnjak...

Zemljoradnik

pre 6 godina

“Tajani je to potvrdio na zajedničkoj pres-konferenciji i precizirao da sporazum treba da bude potpisan pred formalno učlanjenje Srbije u EU.”
- Sporazum treba da bude potpisan za godinu dve, ili nikad. To da Srbija i Priština pregovaraju a da se opcija pristupa Srbije EU drži otvorena dok se sporazum ne potpiše, praktično znači da Srbija nikad neće ući u EU. E sad, neulazak Srbije u EU nije nikakva tragedija, niti je ukazak u EU neka velika sreća. Isto tako sa tim Kosovom, ako se sporazum ne potpiše, ne znači da ćemo Kosovo vratiti nazad. Treba izvagati sve varijante, utvrditi jasno šta je cilj i raditi da se cilj postigne. Ovo mrcvarenje je najgora varijanta.

samo(u)pravno

pre 6 godina

Sta to tacno znaci pravno obavezujuci sporazum? Jel moze da se napravi neki pravno neobavezujuci sporazum? Zasto uopse izmisljaju takve nazive?

nemanja

pre 6 godina

O ovome je Jeremic pricao, sve se svodi na ovo, da li ce u tom dokumentu pisati da necemo sprecavati ulazak Kosova u medjunarodne organizacije je najvaznija stvar. Ako to bude pisalo, nema vise osnova da njihov ulazak blokiraju Kina i Rusija u SB UN.

Komša

pre 6 godina

To će nsm tražiti pre formalnog pristupanja EU?
Pa čemu žurba onda po pitanju "rešavanja problema Kosova"?
Da mi rešavamo problem poštovanja prava,transparentnosti svih društvenih procesa,nezavisnih institucija...pa kada ispunimo dve te zahteve onda se odlučimo da li nam odgovara taj potpis ili ne.
Uredjenje društva je najbitniji interes trenutno (ne zbog EU nego zbog nas).

spovac

pre 6 godina

@(samo, 31. januar 2018 15:40)
Nije EU trazila od Srbije da sprovede pljackasku privatizaciju. Na protiv, iz Brisela je odavno stigla preporuka da se preispita dvadesetak sumljivih privatizacija.U nasem je interesu bio pad Milosevicevog rezima koji je proizveo ratove, poraze i bedu, sa posledicama koje cemo osecati vekovima. Kao clanica UN, duzni smo bili da isporucimo haske optuzenike. Naravno da je u interesu najpre Srba na KiM da se sto pre dodje do obavezujuceg sporazuma, jer su oni najugrozeniji u postojecem stanju otvorenog politickog konflikta.

ljubomir

pre 6 godina

Pored ispunjavanja svih uslova , odnosno zatvaranja svih poglavlja , članice EU , svaka posebno , glasa za prijem , tako da je veoma dug put..gospodine Predsedniče ! O Kosovu namerno ni reči , jer nikom nije jasna formulacija ..pravno obavezujući dokument !

kalif umesto kalifa

pre 6 godina

a KAKAV pravno obavezujuci dokument (popularno - ugovor) od nas traze?
o veliki i premudri vodjo da li bi bio u stanju da JEDNU JEDINU recenicu zavrsis bez prenemaganja i cviljenja?

usput, pre priznavanja kosmeta kao nezavisne drzave srbija ima jos ore stvari koje treba da ispuni, a sto ovim tempom nece uraditi ni za 20 godina (sudstvo i vladavina prava; ekologija npr.).

realan

pre 6 godina

(Putuj Evropo, 31. januar 2018 15:39)

Kipar nije izgubio sve ratove koje je vodio u poslednjih 20 godina.
Shvatite da je Srbija u tim ratovima PORAŽENA strana i prema tome ne može ništa da zahteva a još manje da dobije.

Gubitnici moraju da rade šta im se kaže.

gojko

pre 6 godina

Ok uvek kaže ono sto njemu odgovara. Treba da objasniš narodu, ne samo SNS glasacima već svima šta to znaci u suštini? Jel to znaci da priznaješ Kosovo kao nezavisnu državu ili ne? Ako ne, onda šta to znaci? I realno bi bilo da se raspiše referendum sa pitanjem: Da li priznaješ Kosovo kao nezavisnu državu, da ili ne. Pre toga može Vučić, Irinej, Sanu, ko god da objasni šta dobijamo ili gubimo ako glasamo za da ili ne. Naravno mesec dva dana debata i tumacenja od kompetentnih sagovornika, opozicije itd. Kao sto se radi u normalnim demokratijama.

Komša

pre 6 godina

Pravno obavezujući dokument će morati pre formalnog prijema u EU.Onda je ok.Nastavite reforme,ojačajte pravnu državu,nezavisnost institucija,transparentnost svih društvenih procesa...a o Kosovu ćemo tada.
Pa možda nam je dovoljno samo da imamo uredjeno društvo,možda odlučimo da nam savezi nisu potrebni...
Na kraju krajeva evropske vrednosti su jedno a pristupanje savezu nekih država nešto sasvim drugo (bez obzira što je prvo uslov za drugo - ne važi i obratno).

Milanka

pre 6 godina

Tadic nije spavao u Briselu na patosu i nije imao 200 pregovora sa Hasim Tacijem zbog potpisivanja svega sto vodi ka ne zavisnosti Kosova.Tada je Srbija imala pravog i odvaznog predsednika a sad covek svaki dan ocekuje zebnju oce li otici i koliko jos Srpske zemlje na dobos.

..i još jedan u vezi izvora pijaće vode u Srbiji..

pre 6 godina

U redu, potpiši ga, vidim da naginješ, ali nemoj sutra da se čudiš kad bude pred kraj trebao još neki dokument, npr sa Vojvodinom.

sah 88

pre 6 godina

Po pitanju pravno obavezujućeg sporazuma kao i po pitanju promene ustava mora da se izjasni narod na referendumu. To su opšta nacionalna pitanja i po zakonu obavezno je raspisati referendume.

dane

pre 6 godina

Mani nas priče Vučiću, naslušali smo se mi tih zahteva, od hapšenja Miloševića, Karadžića, Mladića, potpisivanja briselskog sporazuma itd. I svaki put ista priča, samo uradite šta vam je traženo i u što skorijem vremenskom roku ulazite u EU. Rezultate tih pregovora znamo i sami, pojeo vuk magarca, novi zahtevi došli na dnevni red, a Srbi i Srbija izgubili dostojanstvo i deo zemlje na kojoj se nalazi naša najvažnija kulturna baština i naš narod koji živi skoro kao Jevreji pod Nemcima.

Uostalom pogledajte primer Turske koja dosta godina duže pregovara sa EU o članstvu, i kakvi su to tek bili zahtevi i zamajavanje, sve dok u ruke Erdogana nisu "došli" migranti, kao sjajno sredstvo za ucenjivanje EU.

I ko ti je dao mandat da donosiš ovako važnu odluku u momentu kada se odnos snaga u svetu menja, i kada bi naše odugovlačenje po pitanju rešenja kosovskog pitanja bilo što poželjnije i svrsishodnije. Biće da su tvoji "mentori" shvatili da Kosovo nikada neće biti država dok sami Srbi sebi ne pucaju u nogu i priznaju tu mafijaško-terorističku tvorevinu.

O tkz. "unutrašnjem dijalogu" svako ko ima gram mozga je video, da se on svodi na argumente koji samo odgovaraju vrhuški na vlasti, i da bilo kakvo suprotno mišljenje odmah nailazi na osudjivanje i medijsku histeriju i vašim novinama.

Ccc

pre 6 godina

To je sasvim u redu. Niko ne trazi priznanje, a Albancima na Kosovu neka Bog ili Alah pomogne jer oni nece u EU jos narednih 100 godina. Ono je pustahija i rupcaga bez ikakve buducnosti. Nezavisnost se gospodo Albanci ne jede. Umesto da ste pregovarali sa Srbijom '99-te, dobili biste siroku autonomiju I danas putovali bez viza i pregovarali za clanstvo u EU. Vi ste naseli na prazna obecanja i sada ste poligon za ispitivanje i Bondstil zemlja bez perspektive. Danas kad bi bio referendum sigurno bi 90% glasalo da se opet pripojite Srbiji, samo sto to Srbi ne bi hteli.

Zlatko

pre 6 godina

A sta cemo sa Trepcom, lezistem olovno-cinkane rude, koja spada medju najveca nalazista u Evropi? Prema procenama iz 2001., preostali kapacitet je 29 miliona tona rude.999.000 tona olova,670.000 tona cinka i 2.000 zlata.

Daria

pre 6 godina

Ajde bre Vučiću, ne prenemaži se više i ne kukumavči kao neka baba. Šta si mislio, da je zapad zaboravio tvoje radikalske nestašluke iz mladosti pa sada te uhvatili u makaze ? Imao si dosta prljavu političku karijeru sa dosta putera na glavi, a otimao si se i rukama i nogama da vladaš Srbijom, a ovi te sačekali na krivini. U ostalom, možeš da se povučeč u svakom trenutku, ako ti je baš toliko teško, i da se ne patiš više.

sah 88

pre 6 godina

Pošto je to nacionalno pitanje od opšteg značaja za narod i naciju mora se raspisati referendum o pravno obavezujućem sporazumu i o promeni ustava, čak i zakonski mora. Pa neka narod kaže šta želi EU ili Kosovo i Metohiju.

jesam evropejac ali ne po svaku cenu

pre 6 godina

Ne hvala! Mi prvo sebe da dovedemo u red pa onda da pricamo o EU. Ovako cemo se odreci Kosova, u EU MOZDA uci, a standard ce biti isti i tavoricemo u blatu kao i do sada. Prvo dobro sami sa sobom da popricamo i krenemo da uredjujemo ovu nazovi drzavu pa sve ostalo. Ne u EU, ne priznanju Kosova!

Stevan

pre 6 godina

Šta znači pravno obavezujući dokument o normalizaciji sa Prištinom?Prevedeno na naš srpski jezik to znači priznavanje lažne države Kosovo.Da li Vučić ima mandat da potpiše da se jedan deo naše teritorije zarad neke obećane I propale perspektive poklanja nekim razbojnicima I hohštaplerima.Taj deo naše zemlje nije dobijen na poklon ve ć je stečen borbom I krvlju naših predaka I NIKO nema pra o da poklanja nešto što nije njegovo.Bilo bi lepo kad nas predsednik nebi zamajavao sa tim glupostima o EU jer nismo svi u Srbiji crkli da se učlanimo u EU koja je usput rečeno već propala.

.........

pre 6 godina

Kada kosovari prodaju stanove i kuće u Beogradu,napuste državne poslove u Beogradu i Srbiji i oni se prvi vrate da žive na Kosovu onda ću i ja reći da je Kosovo Srbija.

Do tada,Kosovo je za mene završena priča i nezavisna država

Kalimero

pre 6 godina

Ljudi koji zive na okupiranim Kosovu I oni koji su proterani treba da odlucuju o Kosovu,ako svi oni potpisu "Pravno obavezujuci akt" da sve sto su im Albanci I NATO oteli poklanjaju Albancima,onda neka tako bude.Sta mi u Beogradu,Novom Sadu,Kragujevcu,imamo da odlucujemo iz udobnih fotelja.Mi mozemo da im damo podrsku,pomoc I solidarnost sta god oni odlucili.Evropska Unija zna da svi proterani mogu da povrate jednog dana na sudu imovinu plus kamatu I odstetu pa zato nas forsira preko korumpiranih politicara da se odreknemo svega,da nikada ne bismo trazili sto nam po medjunarodnom pravu pripada.Kosovo pripada ljudima koji tamo zive I koji imaju tapije na imovinu,to im je svetsko zagarantovano pravo,sve ostalo sto vam plasiraju politicari je velika LAZ I PLjACKA!!!

Milosav

pre 6 godina

Sto ne stisnes petlju i kazes narodu sta su ti rekli da moras da uradis, tj. da priznas Kosovo pa onda ce da razmisle da li ce da nas prime u EU. Ti to dobro znas a i svi u Srbiji koji misle svojim mozgom.
Cak i u slucaju da pitanje Kosova ne postoji, ko bi u EU primio ovakvu Srbiju gde sudstvo tako reci ne postoji, gde je korupcija gora nego u Nigeriji i gde sve ide po politickoj liniji, pocevsi sa zaposljavanjem.
Za ovakvo stanje si prvenstveno ti kriv zbog toga sto pricas bajke a radis nesto sasvim drugo, sto si oko sebe okupio svitu neobrazovanih i polupismenih i dao im najodgovornije polozaje da ti se ne bi suprostavili posto znaju sta ti sve duguju.
Zato prestani da kukumavcis oko Kosova, raspisi referendum sa prostim pitanjem: Da li treba da priznamo Kosovo ili ne? Vidi sta narod kaze i gotovo.

january...afternoon.

pre 6 godina

Za koga obavezujuci? Za nas ili za njih, ili za sve?
Da li to znaci da smo mi odabrali jednu stolicu, ili to vazi sve do novog sastanka sa Putinom?

Kosmopolita

pre 6 godina

Zaokret. Ako opet nije gluma. Ili, šaljivo, iz jednog domaćeg filma na temu IB (1948.): "DRUGOVI SU MI POMOGLI DA SHVATIM..."
Bilo kako, samo da ne ostanemo u mraku Balkana. Dosta je 3000 godina mraka, od preistorije do dana današnjeg. Naravno da ni u EU nije sve idealno, ali to tamo treba da poredimo sa ovim kako mi živimo. Ako nam i krene talas ljudi da odlazi po učlanjenju, svako normalan će se vratiti svojoj kući onda kada bude svejedno da li si u Nemačkoj i u Srbiji. Jednostavno, zar ne?

Masa

pre 6 godina

Oliver Ivanovic je na TV NS Pravi ugao rekao: ni ukom slucaju se ne sme potpisivati pravno-obavezujuci sporazum i da to dozvoliti nece.Nadjite na jutjubu taj intervu pa ce te cuti i mnogo vise od toga.

kim

pre 6 godina

Ne potpisati ništa. Naročito nakon jučerašnjeg stava Španije. Sada možemo reći da ne može biti pritisaka od EU kada ga ni oni kao EU nisu priznali.

Milan

pre 6 godina

Pravno obavezujući dokument predstavlja definitivno priznanje Republike Kosovo! To je i Vučiću kao vrsnom pravniku jasno! Naime, ako ih ne prizna onda se radi o ništavom Ugovoru! Znači mora da ih prizna! A to ulazite u EU samo da isporučite Miloševića, Ratka, Radovana, predate Kosovo, sam se već naslušao! Sada kada svi izlaze iz EU mi jurimo ko muva bez glave! Ej doživesmo da Španci podignu glas za nas a mi ko mukice ćutimo!

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Rezultat najavljenog obavezujuceg sporazuma morao bi doneti to da najveci dobitnici u ekonomskom i politickom smislu budu kosmetski Srbi. Srbija bi trebala da insistira na ekonomskoj pomoci EU i SAD za postizanje boljeg standarda u cilju njihovog ostanka na KiM. Treba traziti politicke i bezbednosne garancije za povratak Srba tamo gde je to moguce, kao i podsticaj stranim kompanijama da otvore fabrike u kojima bi radili Srbi povratnici i Albanci.
Mislim da je osnovna kocnica dosadasnjeg dijaloga kontinuitet vlada u Pristini i Beogradu sa proslim vrenenom i izbegavanje priznanja tadasnjih gresaka i nepravdi nanesenih i jednom i drugom narodu. Tu je kriva i EU, jer ne insistira na medjusobnom pokajanju i izvinjenju predstavnika Srba i Albanaca. Strasne stvari su se desavale civilima. Stotine hiljada albanskih je proterivano u vreme bombardovanja, a poznati su i slucajevi masovnih grobnica. Kidnapovan je i ubijen veliki broj srpskih civila, a UCK je pobedu zloupotrebio sa ciljem da smanji broj Srba na KiM otmicama, ubistvima i drugim oblicima zastrasivanja. Ove cinjenice vlasti u Pristini i Beogradu moraju da priznaju i izvine se porodicama zrtava. Dobro je sto je specijalni sud za zlocine UCK osnovan i sto to vode stranci.To ce jedno vreme destabilizovati tamosnje politicke prilike, ali dugorocno ce pomoci Albancima i dati im sansu da se suoce sa istinom i odstrane svoj kukolj.

rodoljub

pre 6 godina

"Pravno obavezujuci dokumenti" ! Niko ne kaze koji su to dokumenti i sta decidno treba u njima da pise . Bez toga, ovo je obicna fraza , koju svi eksploatisu . To ostavlja sumnju u namere prema Srbiji .

samo

pre 6 godina

Samo skinite Slobu, pa u EU

Samo rasturite fabrike, pa u EU

Samo rasturite banke, pa u EU

Samo izrucite Mladica, pa u EU

...

Pravno obavezujuci dokument (priznajte Kosmet), pa u EU

Mi se izgleda stvarno kopcamo na ledjima

Ненад

pre 6 godina

Човече, Србија никада неће постати чланица Уније, како ти то више није јасно?! Суочи се са реалношћу и прекините да се замлаћујете глупостима.

Nebojsha iz Beograda

pre 6 godina

Predsedniče,

Mislim da je vreme da otvorimo javnu raspravu o "evropskom putu Srbije" i o ceni koju je Srbija spremna da za to plati. O tome bi, ipak, nakon sveobuhvatne javne rasprave, trebalo da odluče građani na referendumu.

"Pravno obavezujući sporazum" bi de facto značio priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije. Da li je takav uslov za članstvo EU tražila od bilo koje svoje sadašnje članice?

bravo

pre 6 godina

a sto ne kazete kakav je to pravno obavezujuci dokument, a ne da bacate prasinu ljudima u oci da cemo uci u EU, a mnogi visoki funkcioneri su izjavili da niko nece uci pre 2020god (nakon poslednje ture kada je HRV usla) a da ce SRB uci pre 2025 ako sve bude postovala kako treba...


o ovom dokumentu bolje da ne pricam, "ko zna" sta ce nam traziti...

Zorba

pre 6 godina

Posto si tako pametan,raspisi referendum pa da vidis da li ovaj narod uopste zeli u EU.Ne mozes ti i ako si predsednik,premijer i uz podrsku 15%stanovnistva da odlucujes o sudbini celog naroda.

Istina

pre 6 godina

Dovoljno smo odrasli da znamo da to znaci priznanje tzv. Kosova. Ja sam bio za EU u vreme kad je Vucic ostrio zardjale kasike, ali sada nisam. On svoje moze da poklanja sta hoce, ali srpsko ne moze!

Putuj Evropo. A to Kosovo im ne bih potpisao cak ni da mi obecaju da ce sa sovom da odvedu Vucica. Skinucemo mi njega i bez njih, pre ili kasnije. A jednom ce i KosMet da dodje na dnevni red.

Za kraj, vidite kako sam ja politicki korektan, nigde ne pominjem Veliku Srbiju, jer onda nece da me objave. A objavljuju svaki dan ove sto pominju nekakav Sandzak, a to je direktan poziv na rusenje ustavnog poretka Republike Srbije. Narode, u pamet se.

Građančić

pre 6 godina

Očigledano je da tzv. dijalog o Kosovu zapravo predstavlja samo intermzzo do stvranja uslova za priznanje Kosova od strane Srbije kao nezavisne države pri čemu ti uslovi na unutarpolitičkom planu znače da politička energija stanovništva bude ekonomskim iscrpljivanjem i propagandnim pritiskom, dovoljno umanjena da referendum za promenu Ustava ne privuče dovoljan broj glasača da bi postojao rizik da ne uspe.U svakom slučaju potrebno je da građani, nezavisno da li su orjentisani levo (mondijalistički) ili desno (nacionalno-građanski) spreče vlast da nedemokratskim metodama donosi odluke od generacijskog značaja. Borba za Kosovo više nije borba za određenu teritoriju već borba da narod dobije stvarnu mogućnost da odlučuje o bilo kom pitanju bez manipulacija, koje se ostvaruju kroz razaranje privrede, korupciju, medijski mrak i ratnu psihozu, korumpirane vlasti koja ne služi njemu već onima koji imaju kapacitet da je ucenjuju. Kosovo je, dakle, prestalo da bude nacionalno ili geopolitičko pitanje i postalo pre svega demokratsko pitanje.

samo

pre 6 godina

Samo skinite Slobu, pa u EU

Samo rasturite fabrike, pa u EU

Samo rasturite banke, pa u EU

Samo izrucite Mladica, pa u EU

...

Pravno obavezujuci dokument (priznajte Kosmet), pa u EU

Mi se izgleda stvarno kopcamo na ledjima

Istina

pre 6 godina

Dovoljno smo odrasli da znamo da to znaci priznanje tzv. Kosova. Ja sam bio za EU u vreme kad je Vucic ostrio zardjale kasike, ali sada nisam. On svoje moze da poklanja sta hoce, ali srpsko ne moze!

Putuj Evropo. A to Kosovo im ne bih potpisao cak ni da mi obecaju da ce sa sovom da odvedu Vucica. Skinucemo mi njega i bez njih, pre ili kasnije. A jednom ce i KosMet da dodje na dnevni red.

Za kraj, vidite kako sam ja politicki korektan, nigde ne pominjem Veliku Srbiju, jer onda nece da me objave. A objavljuju svaki dan ove sto pominju nekakav Sandzak, a to je direktan poziv na rusenje ustavnog poretka Republike Srbije. Narode, u pamet se.

Zorba

pre 6 godina

Posto si tako pametan,raspisi referendum pa da vidis da li ovaj narod uopste zeli u EU.Ne mozes ti i ako si predsednik,premijer i uz podrsku 15%stanovnistva da odlucujes o sudbini celog naroda.

Milanka

pre 6 godina

Tadic nije spavao u Briselu na patosu i nije imao 200 pregovora sa Hasim Tacijem zbog potpisivanja svega sto vodi ka ne zavisnosti Kosova.Tada je Srbija imala pravog i odvaznog predsednika a sad covek svaki dan ocekuje zebnju oce li otici i koliko jos Srpske zemlje na dobos.

Masa

pre 6 godina

Oliver Ivanovic je na TV NS Pravi ugao rekao: ni ukom slucaju se ne sme potpisivati pravno-obavezujuci sporazum i da to dozvoliti nece.Nadjite na jutjubu taj intervu pa ce te cuti i mnogo vise od toga.

Saša

pre 6 godina

Pravno obavezujući dokument podrazumeva i potpis Prištine.Srbiji takav dokument odgovara i širi manevarski prostor.Priština će uskoro morati da se izjasni o tome.Podrška EP je došla u pravom trenutku.

Ccc

pre 6 godina

To je sasvim u redu. Niko ne trazi priznanje, a Albancima na Kosovu neka Bog ili Alah pomogne jer oni nece u EU jos narednih 100 godina. Ono je pustahija i rupcaga bez ikakve buducnosti. Nezavisnost se gospodo Albanci ne jede. Umesto da ste pregovarali sa Srbijom '99-te, dobili biste siroku autonomiju I danas putovali bez viza i pregovarali za clanstvo u EU. Vi ste naseli na prazna obecanja i sada ste poligon za ispitivanje i Bondstil zemlja bez perspektive. Danas kad bi bio referendum sigurno bi 90% glasalo da se opet pripojite Srbiji, samo sto to Srbi ne bi hteli.

spovac

pre 6 godina

@(samo, 31. januar 2018 15:40)
Nije EU trazila od Srbije da sprovede pljackasku privatizaciju. Na protiv, iz Brisela je odavno stigla preporuka da se preispita dvadesetak sumljivih privatizacija.U nasem je interesu bio pad Milosevicevog rezima koji je proizveo ratove, poraze i bedu, sa posledicama koje cemo osecati vekovima. Kao clanica UN, duzni smo bili da isporucimo haske optuzenike. Naravno da je u interesu najpre Srba na KiM da se sto pre dodje do obavezujuceg sporazuma, jer su oni najugrozeniji u postojecem stanju otvorenog politickog konflikta.

Ненад

pre 6 godina

Човече, Србија никада неће постати чланица Уније, како ти то више није јасно?! Суочи се са реалношћу и прекините да се замлаћујете глупостима.

Daria

pre 6 godina

Ajde bre Vučiću, ne prenemaži se više i ne kukumavči kao neka baba. Šta si mislio, da je zapad zaboravio tvoje radikalske nestašluke iz mladosti pa sada te uhvatili u makaze ? Imao si dosta prljavu političku karijeru sa dosta putera na glavi, a otimao si se i rukama i nogama da vladaš Srbijom, a ovi te sačekali na krivini. U ostalom, možeš da se povučeč u svakom trenutku, ako ti je baš toliko teško, i da se ne patiš više.

Kosmopolita

pre 6 godina

Zaokret. Ako opet nije gluma. Ili, šaljivo, iz jednog domaćeg filma na temu IB (1948.): "DRUGOVI SU MI POMOGLI DA SHVATIM..."
Bilo kako, samo da ne ostanemo u mraku Balkana. Dosta je 3000 godina mraka, od preistorije do dana današnjeg. Naravno da ni u EU nije sve idealno, ali to tamo treba da poredimo sa ovim kako mi živimo. Ako nam i krene talas ljudi da odlazi po učlanjenju, svako normalan će se vratiti svojoj kući onda kada bude svejedno da li si u Nemačkoj i u Srbiji. Jednostavno, zar ne?

оће то

pre 6 godina

Сви “правно обавезујући” документи су већ потписани, а то су Устав Републике Србије, Повеља Уједињених Нација и Резолуција 12.44. Леба преко погаче? Не хвала.

nela

pre 6 godina

Sve što je u interesu Srbije predsednik Vučić će uraditi,i ovaj pravno obavezujući dokument koji bi trebalo da se potpiše pred ulazak Srbije u EU biće sigurno u korist naših građana.

vesna

pre 6 godina

"Kosovski čvor" je gorući problem koji će se sigurno rešiti uz dijalog nešto ćemo izgubiti a nešto dobiti, i to je jedino realno, predsednik Vučić neće priznati Kosovo da bi ušli u EU, rešenje i modul Kosova će biti zacrtano na najbezbolniji način za Srbiju, zato je potreban dijalog.

dane

pre 6 godina

Mani nas priče Vučiću, naslušali smo se mi tih zahteva, od hapšenja Miloševića, Karadžića, Mladića, potpisivanja briselskog sporazuma itd. I svaki put ista priča, samo uradite šta vam je traženo i u što skorijem vremenskom roku ulazite u EU. Rezultate tih pregovora znamo i sami, pojeo vuk magarca, novi zahtevi došli na dnevni red, a Srbi i Srbija izgubili dostojanstvo i deo zemlje na kojoj se nalazi naša najvažnija kulturna baština i naš narod koji živi skoro kao Jevreji pod Nemcima.

Uostalom pogledajte primer Turske koja dosta godina duže pregovara sa EU o članstvu, i kakvi su to tek bili zahtevi i zamajavanje, sve dok u ruke Erdogana nisu "došli" migranti, kao sjajno sredstvo za ucenjivanje EU.

I ko ti je dao mandat da donosiš ovako važnu odluku u momentu kada se odnos snaga u svetu menja, i kada bi naše odugovlačenje po pitanju rešenja kosovskog pitanja bilo što poželjnije i svrsishodnije. Biće da su tvoji "mentori" shvatili da Kosovo nikada neće biti država dok sami Srbi sebi ne pucaju u nogu i priznaju tu mafijaško-terorističku tvorevinu.

O tkz. "unutrašnjem dijalogu" svako ko ima gram mozga je video, da se on svodi na argumente koji samo odgovaraju vrhuški na vlasti, i da bilo kakvo suprotno mišljenje odmah nailazi na osudjivanje i medijsku histeriju i vašim novinama.

Bolje EU nego Kosovo

pre 6 godina

Posto si tako pametan,raspisi referendum pa da vidis da li ovaj narod uopste zeli u EU.Ne mozes ti i ako si predsednik,premijer i uz podrsku 15%stanovnistva da odlucujes o sudbini celog naroda.
(Zorba, 31. januar 2018 15:44)

E vidis, zbog takvih kao sto si ti i ja, a i ogroman broj ljudi koje poznajem glasaju za Vucica mada su oduvek bili i protiv Slobe i protiv Seselja. Koliko god imao svasta da mu zamerim, taj Vucic ce svu vas zatucanu gomilu milom ili silom uvesti u EU, a vi posle kukajte koliko hocete, nasa deca i unuci ce biti deo civilizovanog sveta.
E da, jos nesto, zbog takvih kao ti koji se nude kao (jeziva) alternativa Vucic, Vucic ce i da vlada jos dvadeset godina, a i neka ce, bolje on kakav god da je nego takvi kao ti.

BratBugarin

pre 6 godina

Kakav referendum ili bilo šta drugo! Jednostavno, niko nema pravo da se Kosmeta odrekne!
A 2025. će valjda neko drugi biti na vlasti pa neka on razmišlja o prijemu u Evropu i razbija glavu kako da to učini bez priznanja Kosova kao nezavisne države. Ako to tada bude zanimljivo.

Fudbaler

pre 6 godina

Svaki pravni okvir koji je Srbija ispunila treba da se iskoristiti. Srbija je ispunila gotovo sve uslove. Tajani podržava Vučića i želi da sarađuje na proširenju EU.

ja Srbijanac

pre 6 godina

@dokument,
to Srbine! "Nigde nam se ne zuri". Kao i SPC 500 godina kasni da koriguje kalendar. Zato i jesmo mentalno u srednjem veku. A i dobro smo ususkani u nasoj vuko****ni. Samo tako. Ohani polako.

Kalimero

pre 6 godina

Ljudi koji zive na okupiranim Kosovu I oni koji su proterani treba da odlucuju o Kosovu,ako svi oni potpisu "Pravno obavezujuci akt" da sve sto su im Albanci I NATO oteli poklanjaju Albancima,onda neka tako bude.Sta mi u Beogradu,Novom Sadu,Kragujevcu,imamo da odlucujemo iz udobnih fotelja.Mi mozemo da im damo podrsku,pomoc I solidarnost sta god oni odlucili.Evropska Unija zna da svi proterani mogu da povrate jednog dana na sudu imovinu plus kamatu I odstetu pa zato nas forsira preko korumpiranih politicara da se odreknemo svega,da nikada ne bismo trazili sto nam po medjunarodnom pravu pripada.Kosovo pripada ljudima koji tamo zive I koji imaju tapije na imovinu,to im je svetsko zagarantovano pravo,sve ostalo sto vam plasiraju politicari je velika LAZ I PLjACKA!!!

Nebojsha iz Beograda

pre 6 godina

Predsedniče,

Mislim da je vreme da otvorimo javnu raspravu o "evropskom putu Srbije" i o ceni koju je Srbija spremna da za to plati. O tome bi, ipak, nakon sveobuhvatne javne rasprave, trebalo da odluče građani na referendumu.

"Pravno obavezujući sporazum" bi de facto značio priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije. Da li je takav uslov za članstvo EU tražila od bilo koje svoje sadašnje članice?

kalif umesto kalifa

pre 6 godina

a KAKAV pravno obavezujuci dokument (popularno - ugovor) od nas traze?
o veliki i premudri vodjo da li bi bio u stanju da JEDNU JEDINU recenicu zavrsis bez prenemaganja i cviljenja?

usput, pre priznavanja kosmeta kao nezavisne drzave srbija ima jos ore stvari koje treba da ispuni, a sto ovim tempom nece uraditi ni za 20 godina (sudstvo i vladavina prava; ekologija npr.).

mastodon

pre 6 godina

@Apel jednog EU gradjanina
Kako si to lepo rekao, iz ušukanog doma u EU zemlji, dok svojim zemljacima iskreno želiš da svi do poslednjeg poginu za tvoje ideale.

Koliki ste licemeri, vi gastarbajteri (jedna velika većina), to je prosto neopisivo.

"Nemojte nikad ući u EU"... pa izvoli sinak, vrati se ti lepo ovde, pa nemoj da uđeš. Nego, lepo je iz udobne fotelje trućati o patriotizmu, a pobegao si od te iste države, čiji si navodni patriota.

Sram te, bre, bilo!

kim

pre 6 godina

Ne potpisati ništa. Naročito nakon jučerašnjeg stava Španije. Sada možemo reći da ne može biti pritisaka od EU kada ga ni oni kao EU nisu priznali.

Milosav

pre 6 godina

Sto ne stisnes petlju i kazes narodu sta su ti rekli da moras da uradis, tj. da priznas Kosovo pa onda ce da razmisle da li ce da nas prime u EU. Ti to dobro znas a i svi u Srbiji koji misle svojim mozgom.
Cak i u slucaju da pitanje Kosova ne postoji, ko bi u EU primio ovakvu Srbiju gde sudstvo tako reci ne postoji, gde je korupcija gora nego u Nigeriji i gde sve ide po politickoj liniji, pocevsi sa zaposljavanjem.
Za ovakvo stanje si prvenstveno ti kriv zbog toga sto pricas bajke a radis nesto sasvim drugo, sto si oko sebe okupio svitu neobrazovanih i polupismenih i dao im najodgovornije polozaje da ti se ne bi suprostavili posto znaju sta ti sve duguju.
Zato prestani da kukumavcis oko Kosova, raspisi referendum sa prostim pitanjem: Da li treba da priznamo Kosovo ili ne? Vidi sta narod kaze i gotovo.

Milan

pre 6 godina

Pravno obavezujući dokument predstavlja definitivno priznanje Republike Kosovo! To je i Vučiću kao vrsnom pravniku jasno! Naime, ako ih ne prizna onda se radi o ništavom Ugovoru! Znači mora da ih prizna! A to ulazite u EU samo da isporučite Miloševića, Ratka, Radovana, predate Kosovo, sam se već naslušao! Sada kada svi izlaze iz EU mi jurimo ko muva bez glave! Ej doživesmo da Španci podignu glas za nas a mi ko mukice ćutimo!

aleksa

pre 6 godina

do pre par meseci mi je bilo muka kad vidim AV...a sada,sada mi se iskreno plače...nema više čekanja...ako dobije i beogradske izbore odoh sa sve decom i ženom u Norvešku...žena stomatolog dobila posao tamo i ima rok do kraja marta da se izjasni...ja sam ekonomista naci ce se valjda i za mene nešto...p.s.posle izbora izbor će biti jasan...

vikica

pre 6 godina

Zašto su uzavreli ovakvi negativni komentari kada je predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani rekao da EU od Srbije očekuje pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, ali da niko ne pomnije priznanje nezavisnosti.Predsednik Vučić zastupa stav svih građana oko ovog pitanja i nikada neće priznati Kosovo.

samo(u)pravno

pre 6 godina

Sta to tacno znaci pravno obavezujuci sporazum? Jel moze da se napravi neki pravno neobavezujuci sporazum? Zasto uopse izmisljaju takve nazive?

deki185

pre 6 godina

Zavrsi te vi sve ostalo sto se tice pregovora oko prijema pa kad dodje 2025. da vidimo kako stoje stvari u svetu.Mozda nam tad i nece biti do ulaska u EU.Ma ne potpisuj nista ni tad.

Hmh...

pre 6 godina

U prevodu, mi odmah da potpišemo nezavisno Kosovo, a onda BISMO MOGLI u EU? Ako dobro poznajem srpski jezik, "bismo mogli" se koristi za tvrdnju koja ima izvestan stepen nesigurnosti (od manje do potpune, nego smo fini u komunikaciji). A šta ako NE BISMO MOGLI, u smislu da neka od postojećih članica blokira ulazak, iz bilo kog razloga? Dovoljno je reći da nas Hrvatska ne bi pustila u EU ni iz čiste pizme (ne bi ni mi njih, da je obratno, čemu kriti), a kamoli kad se potegne pitanje nerešene granice, "ratne odštete" ili Stepinca. Razgovori se i vode kako bi se smanjio stepen neizvesnosti - a taj stepen se kod nas, naprotiv, povećava kako pregovori odmiču. Potpisali smo Briselski sporazum uz saglasnost (da prevedemo na srpski sa "političarskog") da mi dignemo ruke od severa Kosmeta, a Albanci da nam daju nekakvu "Zajednicu srpskih opština". To je bilo pre par godina - i ni jedna jedina stvar u vezi te "Zajednice" (iako i na papiru slabe, bez ikakve izvršne moći) ne da nije započeta sa njihove strane, nego se aktivno odbija i opstruira na sve načine. Naša dalja akcija se završava na "najoštrije protestujemo" jer drugo ni ne možemo da uradimo. I sad nas neko ubeđuje da treba i pravno da dignemo ruke od celog Kosmeta, a uz obećanje (ludom radovanje) da će nekako "sve biti u redu". Probajte vi to malo bolje da ispregovarate, predsedniče, jer dosadašnje "sve za ništa" neće lako ići. Inače ćete postati deo istorije - neko je ozidao Dečane i Gračanicu, a vi Jarinje i Brnjak...

..i još jedan u vezi izvora pijaće vode u Srbiji..

pre 6 godina

U redu, potpiši ga, vidim da naginješ, ali nemoj sutra da se čudiš kad bude pred kraj trebao još neki dokument, npr sa Vojvodinom.

Stevan

pre 6 godina

Šta znači pravno obavezujući dokument o normalizaciji sa Prištinom?Prevedeno na naš srpski jezik to znači priznavanje lažne države Kosovo.Da li Vučić ima mandat da potpiše da se jedan deo naše teritorije zarad neke obećane I propale perspektive poklanja nekim razbojnicima I hohštaplerima.Taj deo naše zemlje nije dobijen na poklon ve ć je stečen borbom I krvlju naših predaka I NIKO nema pra o da poklanja nešto što nije njegovo.Bilo bi lepo kad nas predsednik nebi zamajavao sa tim glupostima o EU jer nismo svi u Srbiji crkli da se učlanimo u EU koja je usput rečeno već propala.

ljubomir

pre 6 godina

Pored ispunjavanja svih uslova , odnosno zatvaranja svih poglavlja , članice EU , svaka posebno , glasa za prijem , tako da je veoma dug put..gospodine Predsedniče ! O Kosovu namerno ni reči , jer nikom nije jasna formulacija ..pravno obavezujući dokument !

sah 88

pre 6 godina

Pošto je to nacionalno pitanje od opšteg značaja za narod i naciju mora se raspisati referendum o pravno obavezujućem sporazumu i o promeni ustava, čak i zakonski mora. Pa neka narod kaže šta želi EU ili Kosovo i Metohiju.

Lex Specialis

pre 6 godina

Potpisivanje bi bio protivustavni akt. Ni AV nije iznad zakona.
(dusan stefanovic, 31. januar 2018 18:20)

Kako nije, pa otkako je na vlasti konstantno krši Ustav i zakone i niko se ne buni!

mima

pre 6 godina

Tajani je u razgovoru istakao "mi želimo pravni sporazum. Priznanje nije nešto čime se mi bavimo, to je posao za države članice. To nije u našoj nadležnosti. Imate zemlje koje su za i koje su protiv. Mi treba da se potrudimo da dijalog bude dobar i da dođe do sporazuma”, zato ne dižite tenzije predsednik Vučić je zreo političar koji neće dozvoliti da našim građanima bude ugrožen mir i stabilnost,neće priznati Kosovo .

Joe Bass

pre 6 godina

Pošto je to nacionalno pitanje od opšteg značaja za narod i naciju mora se raspisati referendum o pravno obavezujućem sporazumu i o promeni ustava, čak i zakonski mora. Pa neka narod kaže šta želi EU ili Kosovo i Metohiju.
(sah 88, 31. januar 2018 16:33)

Ne mora se raspisati referendum, dovoljno je da to potpiše Predsednik ili Premijer ili već ko treba. Ili da ne potpiše ako misli drugačije. Narod je na izborima rekao šta misli i šta želi i sada je red na onoga kome je narod prepustio da odlučuje, da uradi upravo to: da odluči.

Zlatko

pre 6 godina

A sta cemo sa Trepcom, lezistem olovno-cinkane rude, koja spada medju najveca nalazista u Evropi? Prema procenama iz 2001., preostali kapacitet je 29 miliona tona rude.999.000 tona olova,670.000 tona cinka i 2.000 zlata.

neko iz daleka

pre 6 godina

Sada su Prepoštenom Prvom Pink Predsedniku Srbije koji uvek plaća vodu koju pije puna usta pravno obavezujućeg dokumenta, a ja bih da pitam da li to znači da pravno obavezujući dokumenti koje stranci sastave i serviraju Srbiji Srbija mora i da poštuje ali ako je neki pravno obavezujući dokument nastao u Srbiji onda to ne mora da bude slučaj?

Na primer, imamo mi brojne zakone ali oni izgleda nikoga ne obavezuju kada neko ruši noću po glavnom gradu ili kada zida na obali Save pored reni bunara. Niz dopunite sami...

Da je bilo sreće (kao što nije) da su sve dosadašnje pa i SNS vlasti radile na ekonomskom podizanju Srbije, pa da stanovnici Kosova sa druge strane granice imaju zemlju u kojoj vladaju red i zakon, gde ekonomija realno napreduje i gde je kupovna moć stanovništva u usponu, da vidite da li bi bili raspoloženi da se drugačije razgovara. Nemačka je dva puta u prošlom veku rušila i palila po Srbiji pa su naši ljudi i posle svega toga išli tamo da rade i zarade.

Da je sadašnji predsednik Srbije stvarno i sposoban političar (a ne politikant), zapitao bi se kako je to Rusija uspela da politiku Čečena sa kojima je ratovala okrene za 180 stepeni. Kada su mu već puna usta Rusije, mogao bi od nje nešto i da nauči.

Бата Стојковић

pre 6 godina

Ја не бих могао да се закунем да ћу поштовати Устав и законе земље а онда пристати на овако нешто, а ти Вучићу?

nemanja

pre 6 godina

O ovome je Jeremic pricao, sve se svodi na ovo, da li ce u tom dokumentu pisati da necemo sprecavati ulazak Kosova u medjunarodne organizacije je najvaznija stvar. Ako to bude pisalo, nema vise osnova da njihov ulazak blokiraju Kina i Rusija u SB UN.

Komša

pre 6 godina

To će nsm tražiti pre formalnog pristupanja EU?
Pa čemu žurba onda po pitanju "rešavanja problema Kosova"?
Da mi rešavamo problem poštovanja prava,transparentnosti svih društvenih procesa,nezavisnih institucija...pa kada ispunimo dve te zahteve onda se odlučimo da li nam odgovara taj potpis ili ne.
Uredjenje društva je najbitniji interes trenutno (ne zbog EU nego zbog nas).

rodoljub

pre 6 godina

"Pravno obavezujuci dokumenti" ! Niko ne kaze koji su to dokumenti i sta decidno treba u njima da pise . Bez toga, ovo je obicna fraza , koju svi eksploatisu . To ostavlja sumnju u namere prema Srbiji .

Građančić

pre 6 godina

Očigledano je da tzv. dijalog o Kosovu zapravo predstavlja samo intermzzo do stvranja uslova za priznanje Kosova od strane Srbije kao nezavisne države pri čemu ti uslovi na unutarpolitičkom planu znače da politička energija stanovništva bude ekonomskim iscrpljivanjem i propagandnim pritiskom, dovoljno umanjena da referendum za promenu Ustava ne privuče dovoljan broj glasača da bi postojao rizik da ne uspe.U svakom slučaju potrebno je da građani, nezavisno da li su orjentisani levo (mondijalistički) ili desno (nacionalno-građanski) spreče vlast da nedemokratskim metodama donosi odluke od generacijskog značaja. Borba za Kosovo više nije borba za određenu teritoriju već borba da narod dobije stvarnu mogućnost da odlučuje o bilo kom pitanju bez manipulacija, koje se ostvaruju kroz razaranje privrede, korupciju, medijski mrak i ratnu psihozu, korumpirane vlasti koja ne služi njemu već onima koji imaju kapacitet da je ucenjuju. Kosovo je, dakle, prestalo da bude nacionalno ili geopolitičko pitanje i postalo pre svega demokratsko pitanje.

sah 88

pre 6 godina

Po pitanju pravno obavezujućeg sporazuma kao i po pitanju promene ustava mora da se izjasni narod na referendumu. To su opšta nacionalna pitanja i po zakonu obavezno je raspisati referendume.

Mare

pre 6 godina

Daj ti lepo referendum jer ipak nije ti tata ostavio Kosovo da ga daješ, a i mi smo malo matori da neko u naše ime odlučuje da li prihvatamo ucene oko ulaska ili ne.

bravo

pre 6 godina

a sto ne kazete kakav je to pravno obavezujuci dokument, a ne da bacate prasinu ljudima u oci da cemo uci u EU, a mnogi visoki funkcioneri su izjavili da niko nece uci pre 2020god (nakon poslednje ture kada je HRV usla) a da ce SRB uci pre 2025 ako sve bude postovala kako treba...


o ovom dokumentu bolje da ne pricam, "ko zna" sta ce nam traziti...

jesam evropejac ali ne po svaku cenu

pre 6 godina

Ne hvala! Mi prvo sebe da dovedemo u red pa onda da pricamo o EU. Ovako cemo se odreci Kosova, u EU MOZDA uci, a standard ce biti isti i tavoricemo u blatu kao i do sada. Prvo dobro sami sa sobom da popricamo i krenemo da uredjujemo ovu nazovi drzavu pa sve ostalo. Ne u EU, ne priznanju Kosova!

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Hocete "zakonski obavezujuci" dokument koji regulise odnose Srbije i Kosova?

Evo nekih:

- Rezolucija 1244 Saveta Bezbednosti
- POvelja UN
- Ustav Srbije.
- Univerzalna Povelja Ljudskih Prava UN (vidi pod: zuta kuca)

Sva cetiri dokumenta su (a) zakonski obavezujuca i (b) regulisu odnos Srbije i Kosova.

Ima samo jedna caka: nema biranja: ili sve, ili nista.

gojko

pre 6 godina

Ok uvek kaže ono sto njemu odgovara. Treba da objasniš narodu, ne samo SNS glasacima već svima šta to znaci u suštini? Jel to znaci da priznaješ Kosovo kao nezavisnu državu ili ne? Ako ne, onda šta to znaci? I realno bi bilo da se raspiše referendum sa pitanjem: Da li priznaješ Kosovo kao nezavisnu državu, da ili ne. Pre toga može Vučić, Irinej, Sanu, ko god da objasni šta dobijamo ili gubimo ako glasamo za da ili ne. Naravno mesec dva dana debata i tumacenja od kompetentnih sagovornika, opozicije itd. Kao sto se radi u normalnim demokratijama.

Прота Матеја

pre 6 godina

Кључна реч у овој изјави је могли би смо а не бићемо. Што би моји сељави у Шуадији рекли мож' да бидне ал' не мора да значи. Зашто председник Србије не постави питање шта то ЕУ има против Косова да не жели да га прими у своје чланство у склопу Србије, којој законски и припада, већ инсистира да се Србија одрекне тог дела своје територије? И шта значи ово "Kako je naveo, lično je počastvovan zbog posete Tajanija, "čoveka koji na svakom mestu pokazuje izuzetno znanje ne samo o Srbiji, već i o Zapadnom Balkanu i uopšte Balkanu"? Какво знање дотични показује ако КиМ сматра за другу државу, заиста? Могу да замислим фаце Вучићевих када буду прогутали ту жабу коју им спрема а зове се признање Косова. Кад је дошао на власт очекивало се да корак по корак повећа ингеренције Србије на Косову и врати га у уставно-правни систем а он заправо чини све обрнуто и још се хвали како увек држи обећање.

Pa vi razmislite

pre 6 godina

Svaki dogovor bez priznanja Kosova i bez njihove stolice u UN je dobrodosao.Sve ostalo bi bilo gore i pogubnije od prodaje Aljaske Amerima od strane nase brace.

Aleksandar Brankovic

pre 6 godina

Ovaj covek je prevejan da prevejaniji ne moze biti (mislim na Vucica)...ali dovoljno providan da ga i dete moze procitati. Igra se on sa mnogo cime, samo da se previse ne zaigra.

realan

pre 6 godina

(Putuj Evropo, 31. januar 2018 15:39)

Kipar nije izgubio sve ratove koje je vodio u poslednjih 20 godina.
Shvatite da je Srbija u tim ratovima PORAŽENA strana i prema tome ne može ništa da zahteva a još manje da dobije.

Gubitnici moraju da rade šta im se kaže.

peki

pre 6 godina

Izvinite a Srbi na Kosovu,ima li nekoga da je briga za njihova prava na rad,zivot,imovinu,slobodu kretanja,da im ne ruse kuce,crkve,manastire,groblja,miniraju autobuse,ubijaju decu na kupanje itd.Sta su Srbi na Kosovu dobili bilo sta u tim pregovorima,samo se gledao interes Albanaca.

Komša

pre 6 godina

Pravno obavezujući dokument će morati pre formalnog prijema u EU.Onda je ok.Nastavite reforme,ojačajte pravnu državu,nezavisnost institucija,transparentnost svih društvenih procesa...a o Kosovu ćemo tada.
Pa možda nam je dovoljno samo da imamo uredjeno društvo,možda odlučimo da nam savezi nisu potrebni...
Na kraju krajeva evropske vrednosti su jedno a pristupanje savezu nekih država nešto sasvim drugo (bez obzira što je prvo uslov za drugo - ne važi i obratno).

january...afternoon.

pre 6 godina

Za koga obavezujuci? Za nas ili za njih, ili za sve?
Da li to znaci da smo mi odabrali jednu stolicu, ili to vazi sve do novog sastanka sa Putinom?

.........

pre 6 godina

Kada kosovari prodaju stanove i kuće u Beogradu,napuste državne poslove u Beogradu i Srbiji i oni se prvi vrate da žive na Kosovu onda ću i ja reći da je Kosovo Srbija.

Do tada,Kosovo je za mene završena priča i nezavisna država

BeKo

pre 6 godina

Gubitnici moraju da rade šta im se kaže.
(realan, 31. januar 2018 17:06)

U jednoj knjizi Lajoša Zilahija jedan od junaka knjige dolazi u Bg pred kraj 1918 da proba da spasi stvar za Mađarsku ( izgubili su 1/3 teritorije od pre rata) na šta mu Francuski oficir ili diplomata kaže:

"Izgubili ste rat,to vam je kazna"

Tako je i u slučaju Kosova-1912,13,18,45 smo bili na pravoj strani i dobijali nekad više nekad manje ali 99 smo izgubili rat i kazna stiže.Još imamo mogućnost da za nešto što je van naše kontrole potpisujući neki dokument uđemo u EU.

Zemljoradnik

pre 6 godina

“Tajani je to potvrdio na zajedničkoj pres-konferenciji i precizirao da sporazum treba da bude potpisan pred formalno učlanjenje Srbije u EU.”
- Sporazum treba da bude potpisan za godinu dve, ili nikad. To da Srbija i Priština pregovaraju a da se opcija pristupa Srbije EU drži otvorena dok se sporazum ne potpiše, praktično znači da Srbija nikad neće ući u EU. E sad, neulazak Srbije u EU nije nikakva tragedija, niti je ukazak u EU neka velika sreća. Isto tako sa tim Kosovom, ako se sporazum ne potpiše, ne znači da ćemo Kosovo vratiti nazad. Treba izvagati sve varijante, utvrditi jasno šta je cilj i raditi da se cilj postigne. Ovo mrcvarenje je najgora varijanta.

ivan

pre 6 godina

Jedini 'pravno obavezujuci dokument' je Kumanovski sporazum, odnosno kapitulacija Srbije koja je potpisana 1999.
Sve ostalo je prikupljanje dnevnopolitiuckih poena!

GORAN 027

pre 6 godina

Aman prvi koji nece da potpise dokument je AV,ili ko god bude na vlasti iz prostog razloga sto njima najvise odgovara ovo stanje muljavine i mutljavine gde oni mogu da rade sta hoce:kombinacije,muljavine,upravni odbori,tenderi,javne nabavke,procenti od investicija,partijsko zaposljavanje,nereseno sudstvo,tajkuni,tetka iz Kanade koja daje 300 000...Kad bi se stanje u drzavi koliko toliko resilo manje bi mogli da muljaju.

Apel jednog EU gradjanina

pre 6 godina

Ne dajte se Srbi nemojte dozvoliti da vam tudjin odredjuje sudbinu. Budite casni i ponosni i nikada nemojte uci u EU, vi ste zajedno sa svim ostalim pravoslavnim narodima i drzavama Evrope, samo cir na dupetu unije.

kiki

pre 6 godina

Najbitnije je da imamo podrsku sa svih strana sto se tice Srbije u ulasku u EU i smatram da mi imamo jasan cilj i da cemo ga uskoro i ostvariti.

my way

pre 6 godina

Премиса 1: Ми морамо да имамо правно обавезујући документ са Приштином.
Премиса 2: Приштина (Косово) не може као независна држава у ЕУ, значи ни ми у мањим границама од оних у којима нас Шпанија и још 4 земље ЕУ признају
Закључак: У ЕУ можемо ући само заједно као држава Србија са Косовом у свом саставу, што би било потврђено правно обавезујућим документом Београда и Приштине, или никако. Елементарна логика.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Rezultat najavljenog obavezujuceg sporazuma morao bi doneti to da najveci dobitnici u ekonomskom i politickom smislu budu kosmetski Srbi. Srbija bi trebala da insistira na ekonomskoj pomoci EU i SAD za postizanje boljeg standarda u cilju njihovog ostanka na KiM. Treba traziti politicke i bezbednosne garancije za povratak Srba tamo gde je to moguce, kao i podsticaj stranim kompanijama da otvore fabrike u kojima bi radili Srbi povratnici i Albanci.
Mislim da je osnovna kocnica dosadasnjeg dijaloga kontinuitet vlada u Pristini i Beogradu sa proslim vrenenom i izbegavanje priznanja tadasnjih gresaka i nepravdi nanesenih i jednom i drugom narodu. Tu je kriva i EU, jer ne insistira na medjusobnom pokajanju i izvinjenju predstavnika Srba i Albanaca. Strasne stvari su se desavale civilima. Stotine hiljada albanskih je proterivano u vreme bombardovanja, a poznati su i slucajevi masovnih grobnica. Kidnapovan je i ubijen veliki broj srpskih civila, a UCK je pobedu zloupotrebio sa ciljem da smanji broj Srba na KiM otmicama, ubistvima i drugim oblicima zastrasivanja. Ove cinjenice vlasti u Pristini i Beogradu moraju da priznaju i izvine se porodicama zrtava. Dobro je sto je specijalni sud za zlocine UCK osnovan i sto to vode stranci.To ce jedno vreme destabilizovati tamosnje politicke prilike, ali dugorocno ce pomoci Albancima i dati im sansu da se suoce sa istinom i odstrane svoj kukolj.

zare

pre 6 godina

Srbija je do sada pratila sve preporuke EU i pravno obaveze prema EU,ali ako ta obaveza znaci da Srbija mora da prizna KiM onda to mora da saceka misljenje gradjana Srbije

dokument

pre 6 godina

Pravno obavezujuci dokument pa EU? Lako je to reci ali nije lako to i uraditi.Srbiji ce za taj dokument trebati mnogo vremena i mnogo zivaca. Ne treba zuriti sa tim a i nigde nam se ne zuri. Sve sto je brzo to je i kuso.

Doktor veliki drmr

pre 6 godina

Daj ti lepo referendum jer ipak nije ti tata ostavio Kosovo da ga daješ, a i mi smo malo matori da neko u naše ime odlučuje da li prihvatamo ucene oko ulaska ili ne.
(Mare, 31. januar 2018 19:10)
Već je bio par puta referendum i kod slobe/šešelja, koštunice.. ne znam samo da li bi u tom referendumu trebali da učestvuju samo građani kosova, jer šta mi izglasamo ovako a njima se ne sviđa... hoćemo li imati snage da na silu primenimo volju naroda? Ili će da ispadnemo smešni?

samo

pre 6 godina

Samo skinite Slobu, pa u EU

Samo rasturite fabrike, pa u EU

Samo rasturite banke, pa u EU

Samo izrucite Mladica, pa u EU

...

Pravno obavezujuci dokument (priznajte Kosmet), pa u EU

Mi se izgleda stvarno kopcamo na ledjima

Zorba

pre 6 godina

Posto si tako pametan,raspisi referendum pa da vidis da li ovaj narod uopste zeli u EU.Ne mozes ti i ako si predsednik,premijer i uz podrsku 15%stanovnistva da odlucujes o sudbini celog naroda.

Ненад

pre 6 godina

Човече, Србија никада неће постати чланица Уније, како ти то више није јасно?! Суочи се са реалношћу и прекините да се замлаћујете глупостима.

Istina

pre 6 godina

Dovoljno smo odrasli da znamo da to znaci priznanje tzv. Kosova. Ja sam bio za EU u vreme kad je Vucic ostrio zardjale kasike, ali sada nisam. On svoje moze da poklanja sta hoce, ali srpsko ne moze!

Putuj Evropo. A to Kosovo im ne bih potpisao cak ni da mi obecaju da ce sa sovom da odvedu Vucica. Skinucemo mi njega i bez njih, pre ili kasnije. A jednom ce i KosMet da dodje na dnevni red.

Za kraj, vidite kako sam ja politicki korektan, nigde ne pominjem Veliku Srbiju, jer onda nece da me objave. A objavljuju svaki dan ove sto pominju nekakav Sandzak, a to je direktan poziv na rusenje ustavnog poretka Republike Srbije. Narode, u pamet se.

оће то

pre 6 godina

Сви “правно обавезујући” документи су већ потписани, а то су Устав Републике Србије, Повеља Уједињених Нација и Резолуција 12.44. Леба преко погаче? Не хвала.

Lex Specialis

pre 6 godina

Potpisivanje bi bio protivustavni akt. Ni AV nije iznad zakona.
(dusan stefanovic, 31. januar 2018 18:20)

Kako nije, pa otkako je na vlasti konstantno krši Ustav i zakone i niko se ne buni!

Nebojsha iz Beograda

pre 6 godina

Predsedniče,

Mislim da je vreme da otvorimo javnu raspravu o "evropskom putu Srbije" i o ceni koju je Srbija spremna da za to plati. O tome bi, ipak, nakon sveobuhvatne javne rasprave, trebalo da odluče građani na referendumu.

"Pravno obavezujući sporazum" bi de facto značio priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije. Da li je takav uslov za članstvo EU tražila od bilo koje svoje sadašnje članice?

aleksa

pre 6 godina

do pre par meseci mi je bilo muka kad vidim AV...a sada,sada mi se iskreno plače...nema više čekanja...ako dobije i beogradske izbore odoh sa sve decom i ženom u Norvešku...žena stomatolog dobila posao tamo i ima rok do kraja marta da se izjasni...ja sam ekonomista naci ce se valjda i za mene nešto...p.s.posle izbora izbor će biti jasan...

Mare

pre 6 godina

Daj ti lepo referendum jer ipak nije ti tata ostavio Kosovo da ga daješ, a i mi smo malo matori da neko u naše ime odlučuje da li prihvatamo ucene oko ulaska ili ne.

rodoljub

pre 6 godina

"Pravno obavezujuci dokumenti" ! Niko ne kaze koji su to dokumenti i sta decidno treba u njima da pise . Bez toga, ovo je obicna fraza , koju svi eksploatisu . To ostavlja sumnju u namere prema Srbiji .

Građančić

pre 6 godina

Očigledano je da tzv. dijalog o Kosovu zapravo predstavlja samo intermzzo do stvranja uslova za priznanje Kosova od strane Srbije kao nezavisne države pri čemu ti uslovi na unutarpolitičkom planu znače da politička energija stanovništva bude ekonomskim iscrpljivanjem i propagandnim pritiskom, dovoljno umanjena da referendum za promenu Ustava ne privuče dovoljan broj glasača da bi postojao rizik da ne uspe.U svakom slučaju potrebno je da građani, nezavisno da li su orjentisani levo (mondijalistički) ili desno (nacionalno-građanski) spreče vlast da nedemokratskim metodama donosi odluke od generacijskog značaja. Borba za Kosovo više nije borba za određenu teritoriju već borba da narod dobije stvarnu mogućnost da odlučuje o bilo kom pitanju bez manipulacija, koje se ostvaruju kroz razaranje privrede, korupciju, medijski mrak i ratnu psihozu, korumpirane vlasti koja ne služi njemu već onima koji imaju kapacitet da je ucenjuju. Kosovo je, dakle, prestalo da bude nacionalno ili geopolitičko pitanje i postalo pre svega demokratsko pitanje.

realan

pre 6 godina

(Putuj Evropo, 31. januar 2018 15:39)

Kipar nije izgubio sve ratove koje je vodio u poslednjih 20 godina.
Shvatite da je Srbija u tim ratovima PORAŽENA strana i prema tome ne može ništa da zahteva a još manje da dobije.

Gubitnici moraju da rade šta im se kaže.

.........

pre 6 godina

Kada kosovari prodaju stanove i kuće u Beogradu,napuste državne poslove u Beogradu i Srbiji i oni se prvi vrate da žive na Kosovu onda ću i ja reći da je Kosovo Srbija.

Do tada,Kosovo je za mene završena priča i nezavisna država

kalif umesto kalifa

pre 6 godina

a KAKAV pravno obavezujuci dokument (popularno - ugovor) od nas traze?
o veliki i premudri vodjo da li bi bio u stanju da JEDNU JEDINU recenicu zavrsis bez prenemaganja i cviljenja?

usput, pre priznavanja kosmeta kao nezavisne drzave srbija ima jos ore stvari koje treba da ispuni, a sto ovim tempom nece uraditi ni za 20 godina (sudstvo i vladavina prava; ekologija npr.).

samo(u)pravno

pre 6 godina

Sta to tacno znaci pravno obavezujuci sporazum? Jel moze da se napravi neki pravno neobavezujuci sporazum? Zasto uopse izmisljaju takve nazive?

Aleksandar Brankovic

pre 6 godina

Ovaj covek je prevejan da prevejaniji ne moze biti (mislim na Vucica)...ali dovoljno providan da ga i dete moze procitati. Igra se on sa mnogo cime, samo da se previse ne zaigra.

BeKo

pre 6 godina

Gubitnici moraju da rade šta im se kaže.
(realan, 31. januar 2018 17:06)

U jednoj knjizi Lajoša Zilahija jedan od junaka knjige dolazi u Bg pred kraj 1918 da proba da spasi stvar za Mađarsku ( izgubili su 1/3 teritorije od pre rata) na šta mu Francuski oficir ili diplomata kaže:

"Izgubili ste rat,to vam je kazna"

Tako je i u slučaju Kosova-1912,13,18,45 smo bili na pravoj strani i dobijali nekad više nekad manje ali 99 smo izgubili rat i kazna stiže.Još imamo mogućnost da za nešto što je van naše kontrole potpisujući neki dokument uđemo u EU.

Milan

pre 6 godina

Pravno obavezujući dokument predstavlja definitivno priznanje Republike Kosovo! To je i Vučiću kao vrsnom pravniku jasno! Naime, ako ih ne prizna onda se radi o ništavom Ugovoru! Znači mora da ih prizna! A to ulazite u EU samo da isporučite Miloševića, Ratka, Radovana, predate Kosovo, sam se već naslušao! Sada kada svi izlaze iz EU mi jurimo ko muva bez glave! Ej doživesmo da Španci podignu glas za nas a mi ko mukice ćutimo!

Hmh...

pre 6 godina

U prevodu, mi odmah da potpišemo nezavisno Kosovo, a onda BISMO MOGLI u EU? Ako dobro poznajem srpski jezik, "bismo mogli" se koristi za tvrdnju koja ima izvestan stepen nesigurnosti (od manje do potpune, nego smo fini u komunikaciji). A šta ako NE BISMO MOGLI, u smislu da neka od postojećih članica blokira ulazak, iz bilo kog razloga? Dovoljno je reći da nas Hrvatska ne bi pustila u EU ni iz čiste pizme (ne bi ni mi njih, da je obratno, čemu kriti), a kamoli kad se potegne pitanje nerešene granice, "ratne odštete" ili Stepinca. Razgovori se i vode kako bi se smanjio stepen neizvesnosti - a taj stepen se kod nas, naprotiv, povećava kako pregovori odmiču. Potpisali smo Briselski sporazum uz saglasnost (da prevedemo na srpski sa "političarskog") da mi dignemo ruke od severa Kosmeta, a Albanci da nam daju nekakvu "Zajednicu srpskih opština". To je bilo pre par godina - i ni jedna jedina stvar u vezi te "Zajednice" (iako i na papiru slabe, bez ikakve izvršne moći) ne da nije započeta sa njihove strane, nego se aktivno odbija i opstruira na sve načine. Naša dalja akcija se završava na "najoštrije protestujemo" jer drugo ni ne možemo da uradimo. I sad nas neko ubeđuje da treba i pravno da dignemo ruke od celog Kosmeta, a uz obećanje (ludom radovanje) da će nekako "sve biti u redu". Probajte vi to malo bolje da ispregovarate, predsedniče, jer dosadašnje "sve za ništa" neće lako ići. Inače ćete postati deo istorije - neko je ozidao Dečane i Gračanicu, a vi Jarinje i Brnjak...

Бата Стојковић

pre 6 godina

Ја не бих могао да се закунем да ћу поштовати Устав и законе земље а онда пристати на овако нешто, а ти Вучићу?

gojko

pre 6 godina

Ok uvek kaže ono sto njemu odgovara. Treba da objasniš narodu, ne samo SNS glasacima već svima šta to znaci u suštini? Jel to znaci da priznaješ Kosovo kao nezavisnu državu ili ne? Ako ne, onda šta to znaci? I realno bi bilo da se raspiše referendum sa pitanjem: Da li priznaješ Kosovo kao nezavisnu državu, da ili ne. Pre toga može Vučić, Irinej, Sanu, ko god da objasni šta dobijamo ili gubimo ako glasamo za da ili ne. Naravno mesec dva dana debata i tumacenja od kompetentnih sagovornika, opozicije itd. Kao sto se radi u normalnim demokratijama.

bravo

pre 6 godina

a sto ne kazete kakav je to pravno obavezujuci dokument, a ne da bacate prasinu ljudima u oci da cemo uci u EU, a mnogi visoki funkcioneri su izjavili da niko nece uci pre 2020god (nakon poslednje ture kada je HRV usla) a da ce SRB uci pre 2025 ako sve bude postovala kako treba...


o ovom dokumentu bolje da ne pricam, "ko zna" sta ce nam traziti...

neko iz daleka

pre 6 godina

Sada su Prepoštenom Prvom Pink Predsedniku Srbije koji uvek plaća vodu koju pije puna usta pravno obavezujućeg dokumenta, a ja bih da pitam da li to znači da pravno obavezujući dokumenti koje stranci sastave i serviraju Srbiji Srbija mora i da poštuje ali ako je neki pravno obavezujući dokument nastao u Srbiji onda to ne mora da bude slučaj?

Na primer, imamo mi brojne zakone ali oni izgleda nikoga ne obavezuju kada neko ruši noću po glavnom gradu ili kada zida na obali Save pored reni bunara. Niz dopunite sami...

Da je bilo sreće (kao što nije) da su sve dosadašnje pa i SNS vlasti radile na ekonomskom podizanju Srbije, pa da stanovnici Kosova sa druge strane granice imaju zemlju u kojoj vladaju red i zakon, gde ekonomija realno napreduje i gde je kupovna moć stanovništva u usponu, da vidite da li bi bili raspoloženi da se drugačije razgovara. Nemačka je dva puta u prošlom veku rušila i palila po Srbiji pa su naši ljudi i posle svega toga išli tamo da rade i zarade.

Da je sadašnji predsednik Srbije stvarno i sposoban političar (a ne politikant), zapitao bi se kako je to Rusija uspela da politiku Čečena sa kojima je ratovala okrene za 180 stepeni. Kada su mu već puna usta Rusije, mogao bi od nje nešto i da nauči.

dane

pre 6 godina

Mani nas priče Vučiću, naslušali smo se mi tih zahteva, od hapšenja Miloševića, Karadžića, Mladića, potpisivanja briselskog sporazuma itd. I svaki put ista priča, samo uradite šta vam je traženo i u što skorijem vremenskom roku ulazite u EU. Rezultate tih pregovora znamo i sami, pojeo vuk magarca, novi zahtevi došli na dnevni red, a Srbi i Srbija izgubili dostojanstvo i deo zemlje na kojoj se nalazi naša najvažnija kulturna baština i naš narod koji živi skoro kao Jevreji pod Nemcima.

Uostalom pogledajte primer Turske koja dosta godina duže pregovara sa EU o članstvu, i kakvi su to tek bili zahtevi i zamajavanje, sve dok u ruke Erdogana nisu "došli" migranti, kao sjajno sredstvo za ucenjivanje EU.

I ko ti je dao mandat da donosiš ovako važnu odluku u momentu kada se odnos snaga u svetu menja, i kada bi naše odugovlačenje po pitanju rešenja kosovskog pitanja bilo što poželjnije i svrsishodnije. Biće da su tvoji "mentori" shvatili da Kosovo nikada neće biti država dok sami Srbi sebi ne pucaju u nogu i priznaju tu mafijaško-terorističku tvorevinu.

O tkz. "unutrašnjem dijalogu" svako ko ima gram mozga je video, da se on svodi na argumente koji samo odgovaraju vrhuški na vlasti, i da bilo kakvo suprotno mišljenje odmah nailazi na osudjivanje i medijsku histeriju i vašim novinama.

Milanka

pre 6 godina

Tadic nije spavao u Briselu na patosu i nije imao 200 pregovora sa Hasim Tacijem zbog potpisivanja svega sto vodi ka ne zavisnosti Kosova.Tada je Srbija imala pravog i odvaznog predsednika a sad covek svaki dan ocekuje zebnju oce li otici i koliko jos Srpske zemlje na dobos.

jesam evropejac ali ne po svaku cenu

pre 6 godina

Ne hvala! Mi prvo sebe da dovedemo u red pa onda da pricamo o EU. Ovako cemo se odreci Kosova, u EU MOZDA uci, a standard ce biti isti i tavoricemo u blatu kao i do sada. Prvo dobro sami sa sobom da popricamo i krenemo da uredjujemo ovu nazovi drzavu pa sve ostalo. Ne u EU, ne priznanju Kosova!

kim

pre 6 godina

Ne potpisati ništa. Naročito nakon jučerašnjeg stava Španije. Sada možemo reći da ne može biti pritisaka od EU kada ga ni oni kao EU nisu priznali.

sah 88

pre 6 godina

Po pitanju pravno obavezujućeg sporazuma kao i po pitanju promene ustava mora da se izjasni narod na referendumu. To su opšta nacionalna pitanja i po zakonu obavezno je raspisati referendume.

Komša

pre 6 godina

To će nsm tražiti pre formalnog pristupanja EU?
Pa čemu žurba onda po pitanju "rešavanja problema Kosova"?
Da mi rešavamo problem poštovanja prava,transparentnosti svih društvenih procesa,nezavisnih institucija...pa kada ispunimo dve te zahteve onda se odlučimo da li nam odgovara taj potpis ili ne.
Uredjenje društva je najbitniji interes trenutno (ne zbog EU nego zbog nas).

Прота Матеја

pre 6 godina

Кључна реч у овој изјави је могли би смо а не бићемо. Што би моји сељави у Шуадији рекли мож' да бидне ал' не мора да значи. Зашто председник Србије не постави питање шта то ЕУ има против Косова да не жели да га прими у своје чланство у склопу Србије, којој законски и припада, већ инсистира да се Србија одрекне тог дела своје територије? И шта значи ово "Kako je naveo, lično je počastvovan zbog posete Tajanija, "čoveka koji na svakom mestu pokazuje izuzetno znanje ne samo o Srbiji, već i o Zapadnom Balkanu i uopšte Balkanu"? Какво знање дотични показује ако КиМ сматра за другу државу, заиста? Могу да замислим фаце Вучићевих када буду прогутали ту жабу коју им спрема а зове се признање Косова. Кад је дошао на власт очекивало се да корак по корак повећа ингеренције Србије на Косову и врати га у уставно-правни систем а он заправо чини све обрнуто и још се хвали како увек држи обећање.

Zlatko

pre 6 godina

A sta cemo sa Trepcom, lezistem olovno-cinkane rude, koja spada medju najveca nalazista u Evropi? Prema procenama iz 2001., preostali kapacitet je 29 miliona tona rude.999.000 tona olova,670.000 tona cinka i 2.000 zlata.

Stevan

pre 6 godina

Šta znači pravno obavezujući dokument o normalizaciji sa Prištinom?Prevedeno na naš srpski jezik to znači priznavanje lažne države Kosovo.Da li Vučić ima mandat da potpiše da se jedan deo naše teritorije zarad neke obećane I propale perspektive poklanja nekim razbojnicima I hohštaplerima.Taj deo naše zemlje nije dobijen na poklon ve ć je stečen borbom I krvlju naših predaka I NIKO nema pra o da poklanja nešto što nije njegovo.Bilo bi lepo kad nas predsednik nebi zamajavao sa tim glupostima o EU jer nismo svi u Srbiji crkli da se učlanimo u EU koja je usput rečeno već propala.

..i još jedan u vezi izvora pijaće vode u Srbiji..

pre 6 godina

U redu, potpiši ga, vidim da naginješ, ali nemoj sutra da se čudiš kad bude pred kraj trebao još neki dokument, npr sa Vojvodinom.

Kalimero

pre 6 godina

Ljudi koji zive na okupiranim Kosovu I oni koji su proterani treba da odlucuju o Kosovu,ako svi oni potpisu "Pravno obavezujuci akt" da sve sto su im Albanci I NATO oteli poklanjaju Albancima,onda neka tako bude.Sta mi u Beogradu,Novom Sadu,Kragujevcu,imamo da odlucujemo iz udobnih fotelja.Mi mozemo da im damo podrsku,pomoc I solidarnost sta god oni odlucili.Evropska Unija zna da svi proterani mogu da povrate jednog dana na sudu imovinu plus kamatu I odstetu pa zato nas forsira preko korumpiranih politicara da se odreknemo svega,da nikada ne bismo trazili sto nam po medjunarodnom pravu pripada.Kosovo pripada ljudima koji tamo zive I koji imaju tapije na imovinu,to im je svetsko zagarantovano pravo,sve ostalo sto vam plasiraju politicari je velika LAZ I PLjACKA!!!

ljubomir

pre 6 godina

Pored ispunjavanja svih uslova , odnosno zatvaranja svih poglavlja , članice EU , svaka posebno , glasa za prijem , tako da je veoma dug put..gospodine Predsedniče ! O Kosovu namerno ni reči , jer nikom nije jasna formulacija ..pravno obavezujući dokument !

Komša

pre 6 godina

Pravno obavezujući dokument će morati pre formalnog prijema u EU.Onda je ok.Nastavite reforme,ojačajte pravnu državu,nezavisnost institucija,transparentnost svih društvenih procesa...a o Kosovu ćemo tada.
Pa možda nam je dovoljno samo da imamo uredjeno društvo,možda odlučimo da nam savezi nisu potrebni...
Na kraju krajeva evropske vrednosti su jedno a pristupanje savezu nekih država nešto sasvim drugo (bez obzira što je prvo uslov za drugo - ne važi i obratno).

nemanja

pre 6 godina

O ovome je Jeremic pricao, sve se svodi na ovo, da li ce u tom dokumentu pisati da necemo sprecavati ulazak Kosova u medjunarodne organizacije je najvaznija stvar. Ako to bude pisalo, nema vise osnova da njihov ulazak blokiraju Kina i Rusija u SB UN.

sah 88

pre 6 godina

Pošto je to nacionalno pitanje od opšteg značaja za narod i naciju mora se raspisati referendum o pravno obavezujućem sporazumu i o promeni ustava, čak i zakonski mora. Pa neka narod kaže šta želi EU ili Kosovo i Metohiju.

ivan

pre 6 godina

Jedini 'pravno obavezujuci dokument' je Kumanovski sporazum, odnosno kapitulacija Srbije koja je potpisana 1999.
Sve ostalo je prikupljanje dnevnopolitiuckih poena!

Masa

pre 6 godina

Oliver Ivanovic je na TV NS Pravi ugao rekao: ni ukom slucaju se ne sme potpisivati pravno-obavezujuci sporazum i da to dozvoliti nece.Nadjite na jutjubu taj intervu pa ce te cuti i mnogo vise od toga.

Doktor veliki drmr

pre 6 godina

Daj ti lepo referendum jer ipak nije ti tata ostavio Kosovo da ga daješ, a i mi smo malo matori da neko u naše ime odlučuje da li prihvatamo ucene oko ulaska ili ne.
(Mare, 31. januar 2018 19:10)
Već je bio par puta referendum i kod slobe/šešelja, koštunice.. ne znam samo da li bi u tom referendumu trebali da učestvuju samo građani kosova, jer šta mi izglasamo ovako a njima se ne sviđa... hoćemo li imati snage da na silu primenimo volju naroda? Ili će da ispadnemo smešni?

Daria

pre 6 godina

Ajde bre Vučiću, ne prenemaži se više i ne kukumavči kao neka baba. Šta si mislio, da je zapad zaboravio tvoje radikalske nestašluke iz mladosti pa sada te uhvatili u makaze ? Imao si dosta prljavu političku karijeru sa dosta putera na glavi, a otimao si se i rukama i nogama da vladaš Srbijom, a ovi te sačekali na krivini. U ostalom, možeš da se povučeč u svakom trenutku, ako ti je baš toliko teško, i da se ne patiš više.

Zemljoradnik

pre 6 godina

“Tajani je to potvrdio na zajedničkoj pres-konferenciji i precizirao da sporazum treba da bude potpisan pred formalno učlanjenje Srbije u EU.”
- Sporazum treba da bude potpisan za godinu dve, ili nikad. To da Srbija i Priština pregovaraju a da se opcija pristupa Srbije EU drži otvorena dok se sporazum ne potpiše, praktično znači da Srbija nikad neće ući u EU. E sad, neulazak Srbije u EU nije nikakva tragedija, niti je ukazak u EU neka velika sreća. Isto tako sa tim Kosovom, ako se sporazum ne potpiše, ne znači da ćemo Kosovo vratiti nazad. Treba izvagati sve varijante, utvrditi jasno šta je cilj i raditi da se cilj postigne. Ovo mrcvarenje je najgora varijanta.

GORAN 027

pre 6 godina

Aman prvi koji nece da potpise dokument je AV,ili ko god bude na vlasti iz prostog razloga sto njima najvise odgovara ovo stanje muljavine i mutljavine gde oni mogu da rade sta hoce:kombinacije,muljavine,upravni odbori,tenderi,javne nabavke,procenti od investicija,partijsko zaposljavanje,nereseno sudstvo,tajkuni,tetka iz Kanade koja daje 300 000...Kad bi se stanje u drzavi koliko toliko resilo manje bi mogli da muljaju.

Milosav

pre 6 godina

Sto ne stisnes petlju i kazes narodu sta su ti rekli da moras da uradis, tj. da priznas Kosovo pa onda ce da razmisle da li ce da nas prime u EU. Ti to dobro znas a i svi u Srbiji koji misle svojim mozgom.
Cak i u slucaju da pitanje Kosova ne postoji, ko bi u EU primio ovakvu Srbiju gde sudstvo tako reci ne postoji, gde je korupcija gora nego u Nigeriji i gde sve ide po politickoj liniji, pocevsi sa zaposljavanjem.
Za ovakvo stanje si prvenstveno ti kriv zbog toga sto pricas bajke a radis nesto sasvim drugo, sto si oko sebe okupio svitu neobrazovanih i polupismenih i dao im najodgovornije polozaje da ti se ne bi suprostavili posto znaju sta ti sve duguju.
Zato prestani da kukumavcis oko Kosova, raspisi referendum sa prostim pitanjem: Da li treba da priznamo Kosovo ili ne? Vidi sta narod kaze i gotovo.

january...afternoon.

pre 6 godina

Za koga obavezujuci? Za nas ili za njih, ili za sve?
Da li to znaci da smo mi odabrali jednu stolicu, ili to vazi sve do novog sastanka sa Putinom?

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Hocete "zakonski obavezujuci" dokument koji regulise odnose Srbije i Kosova?

Evo nekih:

- Rezolucija 1244 Saveta Bezbednosti
- POvelja UN
- Ustav Srbije.
- Univerzalna Povelja Ljudskih Prava UN (vidi pod: zuta kuca)

Sva cetiri dokumenta su (a) zakonski obavezujuca i (b) regulisu odnos Srbije i Kosova.

Ima samo jedna caka: nema biranja: ili sve, ili nista.

Apel jednog EU gradjanina

pre 6 godina

Ne dajte se Srbi nemojte dozvoliti da vam tudjin odredjuje sudbinu. Budite casni i ponosni i nikada nemojte uci u EU, vi ste zajedno sa svim ostalim pravoslavnim narodima i drzavama Evrope, samo cir na dupetu unije.

spovac

pre 6 godina

@(samo, 31. januar 2018 15:40)
Nije EU trazila od Srbije da sprovede pljackasku privatizaciju. Na protiv, iz Brisela je odavno stigla preporuka da se preispita dvadesetak sumljivih privatizacija.U nasem je interesu bio pad Milosevicevog rezima koji je proizveo ratove, poraze i bedu, sa posledicama koje cemo osecati vekovima. Kao clanica UN, duzni smo bili da isporucimo haske optuzenike. Naravno da je u interesu najpre Srba na KiM da se sto pre dodje do obavezujuceg sporazuma, jer su oni najugrozeniji u postojecem stanju otvorenog politickog konflikta.

Ccc

pre 6 godina

To je sasvim u redu. Niko ne trazi priznanje, a Albancima na Kosovu neka Bog ili Alah pomogne jer oni nece u EU jos narednih 100 godina. Ono je pustahija i rupcaga bez ikakve buducnosti. Nezavisnost se gospodo Albanci ne jede. Umesto da ste pregovarali sa Srbijom '99-te, dobili biste siroku autonomiju I danas putovali bez viza i pregovarali za clanstvo u EU. Vi ste naseli na prazna obecanja i sada ste poligon za ispitivanje i Bondstil zemlja bez perspektive. Danas kad bi bio referendum sigurno bi 90% glasalo da se opet pripojite Srbiji, samo sto to Srbi ne bi hteli.

Bolje EU nego Kosovo

pre 6 godina

Posto si tako pametan,raspisi referendum pa da vidis da li ovaj narod uopste zeli u EU.Ne mozes ti i ako si predsednik,premijer i uz podrsku 15%stanovnistva da odlucujes o sudbini celog naroda.
(Zorba, 31. januar 2018 15:44)

E vidis, zbog takvih kao sto si ti i ja, a i ogroman broj ljudi koje poznajem glasaju za Vucica mada su oduvek bili i protiv Slobe i protiv Seselja. Koliko god imao svasta da mu zamerim, taj Vucic ce svu vas zatucanu gomilu milom ili silom uvesti u EU, a vi posle kukajte koliko hocete, nasa deca i unuci ce biti deo civilizovanog sveta.
E da, jos nesto, zbog takvih kao ti koji se nude kao (jeziva) alternativa Vucic, Vucic ce i da vlada jos dvadeset godina, a i neka ce, bolje on kakav god da je nego takvi kao ti.

nela

pre 6 godina

Sve što je u interesu Srbije predsednik Vučić će uraditi,i ovaj pravno obavezujući dokument koji bi trebalo da se potpiše pred ulazak Srbije u EU biće sigurno u korist naših građana.

Kosmopolita

pre 6 godina

Zaokret. Ako opet nije gluma. Ili, šaljivo, iz jednog domaćeg filma na temu IB (1948.): "DRUGOVI SU MI POMOGLI DA SHVATIM..."
Bilo kako, samo da ne ostanemo u mraku Balkana. Dosta je 3000 godina mraka, od preistorije do dana današnjeg. Naravno da ni u EU nije sve idealno, ali to tamo treba da poredimo sa ovim kako mi živimo. Ako nam i krene talas ljudi da odlazi po učlanjenju, svako normalan će se vratiti svojoj kući onda kada bude svejedno da li si u Nemačkoj i u Srbiji. Jednostavno, zar ne?

Saša

pre 6 godina

Pravno obavezujući dokument podrazumeva i potpis Prištine.Srbiji takav dokument odgovara i širi manevarski prostor.Priština će uskoro morati da se izjasni o tome.Podrška EP je došla u pravom trenutku.

vesna

pre 6 godina

"Kosovski čvor" je gorući problem koji će se sigurno rešiti uz dijalog nešto ćemo izgubiti a nešto dobiti, i to je jedino realno, predsednik Vučić neće priznati Kosovo da bi ušli u EU, rešenje i modul Kosova će biti zacrtano na najbezbolniji način za Srbiju, zato je potreban dijalog.

vikica

pre 6 godina

Zašto su uzavreli ovakvi negativni komentari kada je predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani rekao da EU od Srbije očekuje pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, ali da niko ne pomnije priznanje nezavisnosti.Predsednik Vučić zastupa stav svih građana oko ovog pitanja i nikada neće priznati Kosovo.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Rezultat najavljenog obavezujuceg sporazuma morao bi doneti to da najveci dobitnici u ekonomskom i politickom smislu budu kosmetski Srbi. Srbija bi trebala da insistira na ekonomskoj pomoci EU i SAD za postizanje boljeg standarda u cilju njihovog ostanka na KiM. Treba traziti politicke i bezbednosne garancije za povratak Srba tamo gde je to moguce, kao i podsticaj stranim kompanijama da otvore fabrike u kojima bi radili Srbi povratnici i Albanci.
Mislim da je osnovna kocnica dosadasnjeg dijaloga kontinuitet vlada u Pristini i Beogradu sa proslim vrenenom i izbegavanje priznanja tadasnjih gresaka i nepravdi nanesenih i jednom i drugom narodu. Tu je kriva i EU, jer ne insistira na medjusobnom pokajanju i izvinjenju predstavnika Srba i Albanaca. Strasne stvari su se desavale civilima. Stotine hiljada albanskih je proterivano u vreme bombardovanja, a poznati su i slucajevi masovnih grobnica. Kidnapovan je i ubijen veliki broj srpskih civila, a UCK je pobedu zloupotrebio sa ciljem da smanji broj Srba na KiM otmicama, ubistvima i drugim oblicima zastrasivanja. Ove cinjenice vlasti u Pristini i Beogradu moraju da priznaju i izvine se porodicama zrtava. Dobro je sto je specijalni sud za zlocine UCK osnovan i sto to vode stranci.To ce jedno vreme destabilizovati tamosnje politicke prilike, ali dugorocno ce pomoci Albancima i dati im sansu da se suoce sa istinom i odstrane svoj kukolj.

mima

pre 6 godina

Tajani je u razgovoru istakao "mi želimo pravni sporazum. Priznanje nije nešto čime se mi bavimo, to je posao za države članice. To nije u našoj nadležnosti. Imate zemlje koje su za i koje su protiv. Mi treba da se potrudimo da dijalog bude dobar i da dođe do sporazuma”, zato ne dižite tenzije predsednik Vučić je zreo političar koji neće dozvoliti da našim građanima bude ugrožen mir i stabilnost,neće priznati Kosovo .

Joe Bass

pre 6 godina

Pošto je to nacionalno pitanje od opšteg značaja za narod i naciju mora se raspisati referendum o pravno obavezujućem sporazumu i o promeni ustava, čak i zakonski mora. Pa neka narod kaže šta želi EU ili Kosovo i Metohiju.
(sah 88, 31. januar 2018 16:33)

Ne mora se raspisati referendum, dovoljno je da to potpiše Predsednik ili Premijer ili već ko treba. Ili da ne potpiše ako misli drugačije. Narod je na izborima rekao šta misli i šta želi i sada je red na onoga kome je narod prepustio da odlučuje, da uradi upravo to: da odluči.

ja Srbijanac

pre 6 godina

@dokument,
to Srbine! "Nigde nam se ne zuri". Kao i SPC 500 godina kasni da koriguje kalendar. Zato i jesmo mentalno u srednjem veku. A i dobro smo ususkani u nasoj vuko****ni. Samo tako. Ohani polako.

Fudbaler

pre 6 godina

Svaki pravni okvir koji je Srbija ispunila treba da se iskoristiti. Srbija je ispunila gotovo sve uslove. Tajani podržava Vučića i želi da sarađuje na proširenju EU.

mastodon

pre 6 godina

@Apel jednog EU gradjanina
Kako si to lepo rekao, iz ušukanog doma u EU zemlji, dok svojim zemljacima iskreno želiš da svi do poslednjeg poginu za tvoje ideale.

Koliki ste licemeri, vi gastarbajteri (jedna velika većina), to je prosto neopisivo.

"Nemojte nikad ući u EU"... pa izvoli sinak, vrati se ti lepo ovde, pa nemoj da uđeš. Nego, lepo je iz udobne fotelje trućati o patriotizmu, a pobegao si od te iste države, čiji si navodni patriota.

Sram te, bre, bilo!

Pa vi razmislite

pre 6 godina

Svaki dogovor bez priznanja Kosova i bez njihove stolice u UN je dobrodosao.Sve ostalo bi bilo gore i pogubnije od prodaje Aljaske Amerima od strane nase brace.

peki

pre 6 godina

Izvinite a Srbi na Kosovu,ima li nekoga da je briga za njihova prava na rad,zivot,imovinu,slobodu kretanja,da im ne ruse kuce,crkve,manastire,groblja,miniraju autobuse,ubijaju decu na kupanje itd.Sta su Srbi na Kosovu dobili bilo sta u tim pregovorima,samo se gledao interes Albanaca.

BratBugarin

pre 6 godina

Kakav referendum ili bilo šta drugo! Jednostavno, niko nema pravo da se Kosmeta odrekne!
A 2025. će valjda neko drugi biti na vlasti pa neka on razmišlja o prijemu u Evropu i razbija glavu kako da to učini bez priznanja Kosova kao nezavisne države. Ako to tada bude zanimljivo.

my way

pre 6 godina

Премиса 1: Ми морамо да имамо правно обавезујући документ са Приштином.
Премиса 2: Приштина (Косово) не може као независна држава у ЕУ, значи ни ми у мањим границама од оних у којима нас Шпанија и још 4 земље ЕУ признају
Закључак: У ЕУ можемо ући само заједно као држава Србија са Косовом у свом саставу, што би било потврђено правно обавезујућим документом Београда и Приштине, или никако. Елементарна логика.

dokument

pre 6 godina

Pravno obavezujuci dokument pa EU? Lako je to reci ali nije lako to i uraditi.Srbiji ce za taj dokument trebati mnogo vremena i mnogo zivaca. Ne treba zuriti sa tim a i nigde nam se ne zuri. Sve sto je brzo to je i kuso.

kiki

pre 6 godina

Najbitnije je da imamo podrsku sa svih strana sto se tice Srbije u ulasku u EU i smatram da mi imamo jasan cilj i da cemo ga uskoro i ostvariti.

deki185

pre 6 godina

Zavrsi te vi sve ostalo sto se tice pregovora oko prijema pa kad dodje 2025. da vidimo kako stoje stvari u svetu.Mozda nam tad i nece biti do ulaska u EU.Ma ne potpisuj nista ni tad.

zare

pre 6 godina

Srbija je do sada pratila sve preporuke EU i pravno obaveze prema EU,ali ako ta obaveza znaci da Srbija mora da prizna KiM onda to mora da saceka misljenje gradjana Srbije