Sreda, 31.01.2018.

14:55

NYT na Kosovu: Od Lazara, preko Miloševića do podele grada

Automobili bez tablica, statua kneza Lazara sa jedne strane Ibra i džamije sa druge, utisci su novinara čuvenog "Njujork tajmsa" iz posete Kosovu.

Izvor: B92

NYT na Kosovu: Od Lazara, preko Miloševiæa do podele grada IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Gorana

pre 6 godina

где су ти контрадикторни подаци о бици? болест не бира.
(Апоплекс, 31. januar 2018 15:07)

Imam 48 godina i u skoli sam ucio da je Obilic obmanom dosao do Murata i posekao ga, kao sto je opisano u filmu Boj na Kosovu. Iskreno kroz zivot nisam mnogo preispitivao ta saznanja jer sam od onih koji smatraju da istoriju treba ostaviti istoricarima a vise se posvetiti buducnosti. Na kraju krajeva jos nismo u potpunosti rasvetlili ni dogadjaje 1941-1945 tako da jos cekam sta ce biti sa tim delom istorije. Koliko god da neko danas velica i menja ulogu cetnickog pokreta nemam puno vere u takve verzije istorije. Onda gledam Rodjaka sa sela i slusam Cetkovica kako na potpuno drugi nacin opisuje boj na Kosovu. Logicnije deluje ta njegova prica, a koja je verzija tacna nisam siguran. Naravno sad ce da padne ona.nasa sveobjasnjavajuca kako su "komunjare" sve to miksale kako njima odgovara. Mozda i jesu. E sad ako u svemu ovome ne vidite kontradiktorne podatke ok. Meni sve ovo kao srbinu deluje veoma kontradiktorno a kako deluje strancu mogu samo da zamislim....

Komša

pre 6 godina

@Zemun grad SPO
Izgon Srba i zločini Albanaca nad Srbima počinju slabljenjem turske imperije.
Posle okončanja grčko - turskog rata (posle kritske krize) oko 20000 Albanaca nije vratilo oružje (ratovali za Turke) nego je pune dve godine činilo zločune nad Srbima i proterivalo ih.Tek reakcija medjunarodne zajednice ih je nsterala Tursku da ih smiri ,ali ne i da ih zaustavi.Kad god bi pritisak Evrope jenjavao opet bi počinjali.
Kulminacija je bila 1903 - ne samo napadi na Srpska naselja već i zločin u Vučitrnu ali i ubistvo ruskog konzula u Mitrovici ,iste godine.Smetao je jer je alarmirao evropsku javnost o dešavanjima u Vučitrnu.
Pa kačaci.Pa balisti.Pa tek onda marksisti i lenjinisti s Kosova.
Dakle,nije baš da su samo komunisti krivi.Kontinuitet postoji nezavisno od toga ko kontroliše Kosmet - zločini se nastavljaju..
Nadam se da ćete objavoti komentar.Podaci su tačni.

Stole

pre 6 godina

Al ga ovaj slaga. Znači mi smo ih iseljavali 10 godina a njih sve više i više bilo. Ja sam odozdo. Oni su maltretirali Srbe, mnogo pre 89.

Goran

pre 6 godina

“Ovo je bila moja prva poseta Kosovu, kratko putovanje da ispratim posetu srpskog predsednika Aleksandar Vučića koji je došao da priča sa zajednicom nakon ubistva uglednog srpskog političara iz Mitrovice. Vučića su dočekali besni i nezadovoljni građani koji su mu tražili da ih zaštiti i rekli da im treba oružje”, navodi Santor.
Mi u "slobodnim" medijima centralne Srbije nigde ne videsmo ili procitasmo tako nesto. Gledali smo i slusali samo one koji su kolonama autobusa dosli iz centralne Srbije da "docekaju" vodju i da mu klicu.

gruzanin

pre 6 godina

euuu - evo primer sitih drzava, s. arabija - koja napada sve oko sebe, a glavni cilj je iran. ili kauboji, siti i pijani - napadaju ceo svet! Recite u cemu gresim? Ima li tacke na planeti, gde nije kaubojski interes?

duduk

pre 6 godina

(marko, 31. januar 2018 17:56)
Nikad Sokolović nije bio sultan niti je imao brata, pa nije mogao ni da se meša u crkvene poslove.
Postoji samo mehmed paša Sokolović koji je bio VEliki VEZIr.
Pogledate par klipova na Yutubu i sve znate. Ovo se uči u osnovnoj.

petar.

pre 6 godina

Mučan je ovaj narod, mučan.
Trpi više nego što može da podnese.
Ali trpi. Trpi jer trpeti jedino zna.
Ne zna za svetlu budućnost, ne zna za lepše sutra, ne zna za život!
Trpi i prolazi, rađa se i umire u trpnji.
Trpi, trpi i trpi, i doveka je spreman da trpi i ćuti, i stenje u sebi, i jauče sebi u bradu.
To je danas Srbija.
To smo danas MI.

cinoeye UF-сами против свих

pre 6 godina

Није био позив на оружје, већ реакција на Албански сепаратизам који је постовао и пре Милошевића....

Doktor veliki drmr

pre 6 godina

Као што се види ради се о једно 5 векова историје, Албанаца тј тзв косовара нема нигде, нити их је неко освајао нити им је нешто рушио. Тако да NYT може да пише репортаже, смишља историје, гледа будућност, али историја је само једна на Косову.
(marko, 31. januar 2018 17:56)
Za tih 5 vekova srbi su se odselili u Austrougarsku, bežali od turskog zuluma, valjda je svako čuo za seobe ima i ona slika.. Izgubili smo kosovo dobili smo Vojvodinu, bilo je naše ali više nije.. nekad je bilo i vizantijsko pa više nije..

EUuuuu

pre 6 godina

Kad je covek sit i kad ne misli kako da prezivi onda ne pistoji ni mrznja ( makar bila i vekovna ) niti mu je bitno ko mu je komsija. To vazi svuda u svetu pa zasto bi Kosovo bilo izuzetak. Primeri Engleska-Spanija ,Francuska-Nemacka itd.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Netrpeljivost izmedju Srba i Albanaca nema istorijsku osnovu.
Krivci za eskalaciju takvog stanja su srpski i albanski komunisti. Mrznja je toliko eskalirala osamdesetih i devedesetih godina proslog veka da su jedni druge u svojim razmisljanjima tretirali kao nizu rasu. Na zalost i danas je to trend, pa su pogrdne medjusobne parole hit i na sportskim utakmicama.
Srbi i Albanci do ludih devedesetih godina nisu nikada medjusobno ratovali. I pre tog vremena Albanci su bili prvi na listi nepozeljnih naroda medju anketiranim Srbima, a Srbi isto tako po misljenju Albanaca. Cija je veca odgovornost za ovakvu stvarnost, nije ni bitno. Vazno je da se ona promeni. Za vreme petovekovne turske okupacije srpske manastire na KiM su uglavnom cuvali Albanci, a neki njihovi potomci su ih u sadasnjem vremenu palili, kao i srpski albanske dzamije. Slaba je bila osuda ove sramote od strane srpske i albanske politicke i verske elite, ako je uopste i bilo. U kosovskom boju su bili na istoj strani tadasnji Srbi i Albanci... Francuzi i Nemci su medjusobno ratovali vekovima i imali milionske zrtve, a danas su najveci saveznici i glavna politicka i vojna osovina EU. Ako zele stabilan mir i sigurniju i bolju buducnost za svoju decu, Srbi i Albanci se moraju takodje pomiriti.Kako stvari stoje to ce uciniti neke nove generacije dva naroda, jer je sadasnja albanska i srpska elita stekla svoj ugled upravo na tim podelama.Za sada je potrebno hitno postici obavezujuce politicko resenje.

marko

pre 6 godina

Нема ништа контрадикторно око Косовског боја. Велика битка у којој гину оба владара. Наравно да освајач тако тешко оштећен одлучује да се повуче јер је ипак на непријатељској територији, и јасно је као дан да су остали да би доживели тотални пораз, јер би се или локални удружили, или би се брзо појавио неко са стране. После те битке долази и до распада Османлијског царства и Србија има одличне договоре са Византијом и Угарском, чак и о помагању. Деспот Стефан Лазаревић је ратовао на страни Турака, али са тим је готово са битком кад Анкоре тј Анкаре, и победе Темерлана и заробљавања Бајазита. После тога следећих 50 година је био мир и без Османлија. Онда Османлије поново ојачавају, освајају редом од Византије, па све до Беча. Пад Србије је делом био 1456, а коначан пад је са падом Купиника око 1520 године, када су пали и Угри са Битком код Мохача. У међувремену у Србији бива свашта, али бива и то да је обновљена Српска Архиепископија под управом Соколовића, султановог рођеног брата и још неких, који су дали неколико патријарха. Било је све касније и све горе, рушене су те исте цркве и манастири, бежало становништво, али је било и устанака и доста слободних дана и регија. Долази Карађорђе и још већи Устанци.

Као што се види ради се о једно 5 векова историје, Албанаца тј тзв косовара нема нигде, нити их је неко освајао нити им је нешто рушио. Тако да NYT може да пише репортаже, смишља историје, гледа будућност, али историја је само једна на Косову.

filipo

pre 6 godina

Četiri najveće izdaje kneza Lazara a mi ga veličamo?1.Bitka na Kosovu 1369. gde je ostavio Nikolu Altomanovića u obruču i dozvolio Mrnjavčevićima da uhvate nejakog Uroša.2.Nije došao na Maricu 1371.3.Sa 5 vojski uključujući i večite neprijatelje Mađare napao i oslepeo najvećeg Srpskog velikaša Nikolu Altomanovića.4.Nesposobnost vođenja vojske 1389. na Kosovu i da nije bilo velikih junaka Vuka Brankovića i Vlatka Vukovića koji su masakrirali Turke izgubili bi bitku,ovako je jedva preživelo 1500-2000 Turaka koji su pobegli za Tursku.Tek posle 200 godina ova veličanstvena pobeda je preinačena u poraz zbog posledica koje je Srbija imala.

ALEKSANDAR VELIKI

pre 6 godina

NYT је по мишљењу америчког председника лидер у прављењу лажних вести.
(Aна, 31. januar 2018 16:07)
Možda zato što je on lažni predsednik.

ALEKSANDAR VELIKI

pre 6 godina

(Imajući u vidu sve te podele interesantno je primetiti – što je možda znak nade – da nakon ubistva lokalnog političara Olivera Ivanovića niko nije prstom odmah pokazao preko reke ka Albancima.)
Baš je lepo imati predstavu čoveka koji ne živi tu. Mada i mala deca znaju da to ubistvo nije naredba albanaca, jer pokojni oliver albancima nije smetao ama uopšte.
Hvala

Jovan

pre 6 godina

"NYT је по мишљењу америчког председника лидер у прављењу лажних вести."

I tu je Tramp potpuno u pravu, ali postoje eto i ovakvi clanci koji su vrlo realni i objektivni i odudaraju od CNN-a i New York Timesa kakve po zlu znamo.

Vrlo Vrlo Zadovoljan Tip

pre 6 godina

E gosn Mark bas super da si dosao, prosetao malo i sve sada znas... Ajde, leba ti kazi nam sta nam je ciniti posto mi o sebi samima nista ne znamo.

lajavi krelac

pre 6 godina

Ja imam predlog:

Kome je do Kosova i kome je "Kosovo srce Srbije" neka lepo proda stanove i kuće u Beogradu,da otkaz na državnom poslu u Beogradu i preseli se da živi i radi na Kosovo.

Tako će nama "izdajnicima" dati primer i ubediti nas da je Kosovo Srbija.

Šta? Nećete to da uradite?

Onda se nemojte sutra buniti kada na referendumu budem zaokružio da Kosovo NIJE Srbija.

umetnik

pre 6 godina

Manastir Banjska nikada nije bio dzamija kako fake news NYT navodi,nego su ga rusili i uzimali materijal da bi gradili dzamije. Vidite tako se korak po korak vrsi revizija istorije sto je veoma opasno.

Highlander

pre 6 godina

Jedno od čuvenih bombardovanja pod okriljem američkih Democrata gde se potpomažu islamski teroristi, ubice I kriminalci, radi ličnih financijskih beneficija( ili na srpskom korupcija I Mito) i intresa. To je uvek tako Kad siromašni demokrata ogrezne u vlasti I moći supersile. Srećom Kao što se sve menja, menja se I amerika. Šoroš I njegovi trabanti će uskoro izumreti, a američke demokrate će se načekati decenijama da dođu opet na vlast.

Aleksa

pre 6 godina

Prince јесте кнез, а не само принц. Код нас је реч принц искључива за престолонаследника док је у енглеском та реч мало другачијег значења и адекватна (ако не и чист синоним) са нашом титулом “кнез”

Nikola

pre 6 godina

Jel se u tom tekstu osim izmišljenog Albanskog spominje pravo etničko čišćenje..imao sam 17 godina kada sam iz Prištine etnički očišćen sa svojom porodicom i još 50 000 Srba koji su živeli u tom gradu..pre bombardovanja nijedan Albanac nije otišao iz Prištine ..deda koji da ostane u svom stanu gde živeo ceo svoj život prebijen na kućnom pragu dva dana pošto došle NATO trupe ,izbačen iz svog stana i umro 10 dana posle toga u bolnici u Srbiji gde moj otac život rizikovao da ga ovde dovede.
Naravno da se ne pominje ..Amerika je jedna džinovska propaganda masina za ispiranje mozgova.

Sarkazam

pre 6 godina

"Bombardovanje pomoglo da se spreči nasilje", ajd zdravo!
Tacno sam i ja tu prestao da citam. Ali "veliki novinar" je tu po zadatku i napisace sta mu njegov gazda kaze. Gazda su americke demokrate koji su nas i bombardovali onako demokratski

Radomir

pre 6 godina

"To je bio poziv na oružje koji će na kraju dovesti do etničkog čišćenja kosovskih Albanaca"

Interesantno kako posle ovog "etnickog ciscenja Albanaca" na kosovu jedva ostalo Srba. Neka ovaj objektivni novinar pogleda koji je bio postotak Srba 70-ih godina, a koji danas. Ko je koga sistematski cistio decenijama?

Zar nasa vlada ne moze da tuzi novine za dezinformaciju?

Ivan Smederevac

pre 6 godina

Zanimljivo da ne (zeli da) kaze u tekstu gde su bili i da li su postojali ti Albanci i Amerikanci 1313.godine, vec pominje samo zelju Srba da "okupiraju" Kosovo koje navodno nije srpsko.

Џони

pre 6 godina

Г-дине Сантора, као неко ко ће, Боже здравља, ове године одбранити докторат из англоамеричке књижевности, упознао сам се релативно солидно са вашим великим умовима. Између осталог, са Јуџином О'Нилом који је након завршетка 2 с.р. изрекао чувени коментар да "САД нису највећи победник, већ највећи губитник", јер су се "одрекле себе не би ли стекле оно што је изван њених природних граница". Читао сам и однедавно покојног, великог Сема Шепарда, који је рекао: "Данас се наши клинци у војсци називају херојима због тог рата у Ираку. Па човече, какво је то херојство кад гађаш људе бомбама са 3000 метара"? Питам се шта би њих двојица и остали, истински велики Американци рекли на ваше радње данас. Неповратно сте пропустили шансу да будете модел и чувар просперитета у свету, иако сте за то имали боље основе него иједна империја пре вас. Са евентуалним изузетком ваших старих британских поданика, изгубили сте све савезнике које сте имали. Сада се и Ви у Вашем чланку бламирате некаквим споменом "српске агресије над Албанцима" и "праведности бомбардовања". Разумем вас, ваш народ је, као и сви други, заточеник режимске идеологије, и ту промене неће бити скорије. Утолико у мени не побуђујете мржњу, већ пре неки спој презира и жаљења. Уз сву своју моћ, ви ћете на крају имплодирати и пропасти због те затупљујуће нарцисоидности, која вас отуђује од света, замагљује ваш разум и обесмишљава све што створите. Косово је земља духовног и оностраног, зато га се маните, не припада вам.

dux

pre 6 godina

Pa da stara poznata škola propagande, "jadni" Albanci
skoro "istrebnjeni" na Kosovu i Metohiji '99e, a što ne "pogreši" gosin novinar i kaže gde je od '99e, preko 2000 Srba ubijeno i nestalo i 250 000 Srba po njemu izgleda "isparilo" tj.kao da ih nije ni bilo! Dosta nam je vaše propagande koja traje evo već skoro 30 god.fuj licemeri ...

Nikola

pre 6 godina

Jel se u tom tekstu osim izmišljenog Albanskog spominje pravo etničko čišćenje..imao sam 17 godina kada sam iz Prištine etnički očišćen sa svojom porodicom i još 50 000 Srba koji su živeli u tom gradu..pre bombardovanja nijedan Albanac nije otišao iz Prištine ..deda koji da ostane u svom stanu gde živeo ceo svoj život prebijen na kućnom pragu dva dana pošto došle NATO trupe ,izbačen iz svog stana i umro 10 dana posle toga u bolnici u Srbiji gde moj otac život rizikovao da ga ovde dovede.
Naravno da se ne pominje ..Amerika je jedna džinovska propaganda masina za ispiranje mozgova.

Radomir

pre 6 godina

"To je bio poziv na oružje koji će na kraju dovesti do etničkog čišćenja kosovskih Albanaca"

Interesantno kako posle ovog "etnickog ciscenja Albanaca" na kosovu jedva ostalo Srba. Neka ovaj objektivni novinar pogleda koji je bio postotak Srba 70-ih godina, a koji danas. Ko je koga sistematski cistio decenijama?

Zar nasa vlada ne moze da tuzi novine za dezinformaciju?

Ivan Smederevac

pre 6 godina

Zanimljivo da ne (zeli da) kaze u tekstu gde su bili i da li su postojali ti Albanci i Amerikanci 1313.godine, vec pominje samo zelju Srba da "okupiraju" Kosovo koje navodno nije srpsko.

Џони

pre 6 godina

Г-дине Сантора, као неко ко ће, Боже здравља, ове године одбранити докторат из англоамеричке књижевности, упознао сам се релативно солидно са вашим великим умовима. Између осталог, са Јуџином О'Нилом који је након завршетка 2 с.р. изрекао чувени коментар да "САД нису највећи победник, већ највећи губитник", јер су се "одрекле себе не би ли стекле оно што је изван њених природних граница". Читао сам и однедавно покојног, великог Сема Шепарда, који је рекао: "Данас се наши клинци у војсци називају херојима због тог рата у Ираку. Па човече, какво је то херојство кад гађаш људе бомбама са 3000 метара"? Питам се шта би њих двојица и остали, истински велики Американци рекли на ваше радње данас. Неповратно сте пропустили шансу да будете модел и чувар просперитета у свету, иако сте за то имали боље основе него иједна империја пре вас. Са евентуалним изузетком ваших старих британских поданика, изгубили сте све савезнике које сте имали. Сада се и Ви у Вашем чланку бламирате некаквим споменом "српске агресије над Албанцима" и "праведности бомбардовања". Разумем вас, ваш народ је, као и сви други, заточеник режимске идеологије, и ту промене неће бити скорије. Утолико у мени не побуђујете мржњу, већ пре неки спој презира и жаљења. Уз сву своју моћ, ви ћете на крају имплодирати и пропасти због те затупљујуће нарцисоидности, која вас отуђује од света, замагљује ваш разум и обесмишљава све што створите. Косово је земља духовног и оностраног, зато га се маните, не припада вам.

Sarkazam

pre 6 godina

"Bombardovanje pomoglo da se spreči nasilje", ajd zdravo!
Tacno sam i ja tu prestao da citam. Ali "veliki novinar" je tu po zadatku i napisace sta mu njegov gazda kaze. Gazda su americke demokrate koji su nas i bombardovali onako demokratski

dux

pre 6 godina

Pa da stara poznata škola propagande, "jadni" Albanci
skoro "istrebnjeni" na Kosovu i Metohiji '99e, a što ne "pogreši" gosin novinar i kaže gde je od '99e, preko 2000 Srba ubijeno i nestalo i 250 000 Srba po njemu izgleda "isparilo" tj.kao da ih nije ni bilo! Dosta nam je vaše propagande koja traje evo već skoro 30 god.fuj licemeri ...

umetnik

pre 6 godina

Manastir Banjska nikada nije bio dzamija kako fake news NYT navodi,nego su ga rusili i uzimali materijal da bi gradili dzamije. Vidite tako se korak po korak vrsi revizija istorije sto je veoma opasno.

lajavi krelac

pre 6 godina

Ja imam predlog:

Kome je do Kosova i kome je "Kosovo srce Srbije" neka lepo proda stanove i kuće u Beogradu,da otkaz na državnom poslu u Beogradu i preseli se da živi i radi na Kosovo.

Tako će nama "izdajnicima" dati primer i ubediti nas da je Kosovo Srbija.

Šta? Nećete to da uradite?

Onda se nemojte sutra buniti kada na referendumu budem zaokružio da Kosovo NIJE Srbija.

Highlander

pre 6 godina

Jedno od čuvenih bombardovanja pod okriljem američkih Democrata gde se potpomažu islamski teroristi, ubice I kriminalci, radi ličnih financijskih beneficija( ili na srpskom korupcija I Mito) i intresa. To je uvek tako Kad siromašni demokrata ogrezne u vlasti I moći supersile. Srećom Kao što se sve menja, menja se I amerika. Šoroš I njegovi trabanti će uskoro izumreti, a američke demokrate će se načekati decenijama da dođu opet na vlast.

marko

pre 6 godina

Нема ништа контрадикторно око Косовског боја. Велика битка у којој гину оба владара. Наравно да освајач тако тешко оштећен одлучује да се повуче јер је ипак на непријатељској територији, и јасно је као дан да су остали да би доживели тотални пораз, јер би се или локални удружили, или би се брзо појавио неко са стране. После те битке долази и до распада Османлијског царства и Србија има одличне договоре са Византијом и Угарском, чак и о помагању. Деспот Стефан Лазаревић је ратовао на страни Турака, али са тим је готово са битком кад Анкоре тј Анкаре, и победе Темерлана и заробљавања Бајазита. После тога следећих 50 година је био мир и без Османлија. Онда Османлије поново ојачавају, освајају редом од Византије, па све до Беча. Пад Србије је делом био 1456, а коначан пад је са падом Купиника око 1520 године, када су пали и Угри са Битком код Мохача. У међувремену у Србији бива свашта, али бива и то да је обновљена Српска Архиепископија под управом Соколовића, султановог рођеног брата и још неких, који су дали неколико патријарха. Било је све касније и све горе, рушене су те исте цркве и манастири, бежало становништво, али је било и устанака и доста слободних дана и регија. Долази Карађорђе и још већи Устанци.

Као што се види ради се о једно 5 векова историје, Албанаца тј тзв косовара нема нигде, нити их је неко освајао нити им је нешто рушио. Тако да NYT може да пише репортаже, смишља историје, гледа будућност, али историја је само једна на Косову.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Netrpeljivost izmedju Srba i Albanaca nema istorijsku osnovu.
Krivci za eskalaciju takvog stanja su srpski i albanski komunisti. Mrznja je toliko eskalirala osamdesetih i devedesetih godina proslog veka da su jedni druge u svojim razmisljanjima tretirali kao nizu rasu. Na zalost i danas je to trend, pa su pogrdne medjusobne parole hit i na sportskim utakmicama.
Srbi i Albanci do ludih devedesetih godina nisu nikada medjusobno ratovali. I pre tog vremena Albanci su bili prvi na listi nepozeljnih naroda medju anketiranim Srbima, a Srbi isto tako po misljenju Albanaca. Cija je veca odgovornost za ovakvu stvarnost, nije ni bitno. Vazno je da se ona promeni. Za vreme petovekovne turske okupacije srpske manastire na KiM su uglavnom cuvali Albanci, a neki njihovi potomci su ih u sadasnjem vremenu palili, kao i srpski albanske dzamije. Slaba je bila osuda ove sramote od strane srpske i albanske politicke i verske elite, ako je uopste i bilo. U kosovskom boju su bili na istoj strani tadasnji Srbi i Albanci... Francuzi i Nemci su medjusobno ratovali vekovima i imali milionske zrtve, a danas su najveci saveznici i glavna politicka i vojna osovina EU. Ako zele stabilan mir i sigurniju i bolju buducnost za svoju decu, Srbi i Albanci se moraju takodje pomiriti.Kako stvari stoje to ce uciniti neke nove generacije dva naroda, jer je sadasnja albanska i srpska elita stekla svoj ugled upravo na tim podelama.Za sada je potrebno hitno postici obavezujuce politicko resenje.

ALEKSANDAR VELIKI

pre 6 godina

(Imajući u vidu sve te podele interesantno je primetiti – što je možda znak nade – da nakon ubistva lokalnog političara Olivera Ivanovića niko nije prstom odmah pokazao preko reke ka Albancima.)
Baš je lepo imati predstavu čoveka koji ne živi tu. Mada i mala deca znaju da to ubistvo nije naredba albanaca, jer pokojni oliver albancima nije smetao ama uopšte.
Hvala

Aleksa

pre 6 godina

Prince јесте кнез, а не само принц. Код нас је реч принц искључива за престолонаследника док је у енглеском та реч мало другачијег значења и адекватна (ако не и чист синоним) са нашом титулом “кнез”

filipo

pre 6 godina

Četiri najveće izdaje kneza Lazara a mi ga veličamo?1.Bitka na Kosovu 1369. gde je ostavio Nikolu Altomanovića u obruču i dozvolio Mrnjavčevićima da uhvate nejakog Uroša.2.Nije došao na Maricu 1371.3.Sa 5 vojski uključujući i večite neprijatelje Mađare napao i oslepeo najvećeg Srpskog velikaša Nikolu Altomanovića.4.Nesposobnost vođenja vojske 1389. na Kosovu i da nije bilo velikih junaka Vuka Brankovića i Vlatka Vukovića koji su masakrirali Turke izgubili bi bitku,ovako je jedva preživelo 1500-2000 Turaka koji su pobegli za Tursku.Tek posle 200 godina ova veličanstvena pobeda je preinačena u poraz zbog posledica koje je Srbija imala.

cinoeye UF-сами против свих

pre 6 godina

Није био позив на оружје, већ реакција на Албански сепаратизам који је постовао и пре Милошевића....

Komša

pre 6 godina

@Zemun grad SPO
Izgon Srba i zločini Albanaca nad Srbima počinju slabljenjem turske imperije.
Posle okončanja grčko - turskog rata (posle kritske krize) oko 20000 Albanaca nije vratilo oružje (ratovali za Turke) nego je pune dve godine činilo zločune nad Srbima i proterivalo ih.Tek reakcija medjunarodne zajednice ih je nsterala Tursku da ih smiri ,ali ne i da ih zaustavi.Kad god bi pritisak Evrope jenjavao opet bi počinjali.
Kulminacija je bila 1903 - ne samo napadi na Srpska naselja već i zločin u Vučitrnu ali i ubistvo ruskog konzula u Mitrovici ,iste godine.Smetao je jer je alarmirao evropsku javnost o dešavanjima u Vučitrnu.
Pa kačaci.Pa balisti.Pa tek onda marksisti i lenjinisti s Kosova.
Dakle,nije baš da su samo komunisti krivi.Kontinuitet postoji nezavisno od toga ko kontroliše Kosmet - zločini se nastavljaju..
Nadam se da ćete objavoti komentar.Podaci su tačni.

Doktor veliki drmr

pre 6 godina

Као што се види ради се о једно 5 векова историје, Албанаца тј тзв косовара нема нигде, нити их је неко освајао нити им је нешто рушио. Тако да NYT може да пише репортаже, смишља историје, гледа будућност, али историја је само једна на Косову.
(marko, 31. januar 2018 17:56)
Za tih 5 vekova srbi su se odselili u Austrougarsku, bežali od turskog zuluma, valjda je svako čuo za seobe ima i ona slika.. Izgubili smo kosovo dobili smo Vojvodinu, bilo je naše ali više nije.. nekad je bilo i vizantijsko pa više nije..

Vrlo Vrlo Zadovoljan Tip

pre 6 godina

E gosn Mark bas super da si dosao, prosetao malo i sve sada znas... Ajde, leba ti kazi nam sta nam je ciniti posto mi o sebi samima nista ne znamo.

petar.

pre 6 godina

Mučan je ovaj narod, mučan.
Trpi više nego što može da podnese.
Ali trpi. Trpi jer trpeti jedino zna.
Ne zna za svetlu budućnost, ne zna za lepše sutra, ne zna za život!
Trpi i prolazi, rađa se i umire u trpnji.
Trpi, trpi i trpi, i doveka je spreman da trpi i ćuti, i stenje u sebi, i jauče sebi u bradu.
To je danas Srbija.
To smo danas MI.

EUuuuu

pre 6 godina

Kad je covek sit i kad ne misli kako da prezivi onda ne pistoji ni mrznja ( makar bila i vekovna ) niti mu je bitno ko mu je komsija. To vazi svuda u svetu pa zasto bi Kosovo bilo izuzetak. Primeri Engleska-Spanija ,Francuska-Nemacka itd.

ALEKSANDAR VELIKI

pre 6 godina

NYT је по мишљењу америчког председника лидер у прављењу лажних вести.
(Aна, 31. januar 2018 16:07)
Možda zato što je on lažni predsednik.

Jovan

pre 6 godina

"NYT је по мишљењу америчког председника лидер у прављењу лажних вести."

I tu je Tramp potpuno u pravu, ali postoje eto i ovakvi clanci koji su vrlo realni i objektivni i odudaraju od CNN-a i New York Timesa kakve po zlu znamo.

gruzanin

pre 6 godina

euuu - evo primer sitih drzava, s. arabija - koja napada sve oko sebe, a glavni cilj je iran. ili kauboji, siti i pijani - napadaju ceo svet! Recite u cemu gresim? Ima li tacke na planeti, gde nije kaubojski interes?

duduk

pre 6 godina

(marko, 31. januar 2018 17:56)
Nikad Sokolović nije bio sultan niti je imao brata, pa nije mogao ni da se meša u crkvene poslove.
Postoji samo mehmed paša Sokolović koji je bio VEliki VEZIr.
Pogledate par klipova na Yutubu i sve znate. Ovo se uči u osnovnoj.

Stole

pre 6 godina

Al ga ovaj slaga. Znači mi smo ih iseljavali 10 godina a njih sve više i više bilo. Ja sam odozdo. Oni su maltretirali Srbe, mnogo pre 89.

Goran

pre 6 godina

“Ovo je bila moja prva poseta Kosovu, kratko putovanje da ispratim posetu srpskog predsednika Aleksandar Vučića koji je došao da priča sa zajednicom nakon ubistva uglednog srpskog političara iz Mitrovice. Vučića su dočekali besni i nezadovoljni građani koji su mu tražili da ih zaštiti i rekli da im treba oružje”, navodi Santor.
Mi u "slobodnim" medijima centralne Srbije nigde ne videsmo ili procitasmo tako nesto. Gledali smo i slusali samo one koji su kolonama autobusa dosli iz centralne Srbije da "docekaju" vodju i da mu klicu.

Gorana

pre 6 godina

где су ти контрадикторни подаци о бици? болест не бира.
(Апоплекс, 31. januar 2018 15:07)

Imam 48 godina i u skoli sam ucio da je Obilic obmanom dosao do Murata i posekao ga, kao sto je opisano u filmu Boj na Kosovu. Iskreno kroz zivot nisam mnogo preispitivao ta saznanja jer sam od onih koji smatraju da istoriju treba ostaviti istoricarima a vise se posvetiti buducnosti. Na kraju krajeva jos nismo u potpunosti rasvetlili ni dogadjaje 1941-1945 tako da jos cekam sta ce biti sa tim delom istorije. Koliko god da neko danas velica i menja ulogu cetnickog pokreta nemam puno vere u takve verzije istorije. Onda gledam Rodjaka sa sela i slusam Cetkovica kako na potpuno drugi nacin opisuje boj na Kosovu. Logicnije deluje ta njegova prica, a koja je verzija tacna nisam siguran. Naravno sad ce da padne ona.nasa sveobjasnjavajuca kako su "komunjare" sve to miksale kako njima odgovara. Mozda i jesu. E sad ako u svemu ovome ne vidite kontradiktorne podatke ok. Meni sve ovo kao srbinu deluje veoma kontradiktorno a kako deluje strancu mogu samo da zamislim....

lajavi krelac

pre 6 godina

Ja imam predlog:

Kome je do Kosova i kome je "Kosovo srce Srbije" neka lepo proda stanove i kuće u Beogradu,da otkaz na državnom poslu u Beogradu i preseli se da živi i radi na Kosovo.

Tako će nama "izdajnicima" dati primer i ubediti nas da je Kosovo Srbija.

Šta? Nećete to da uradite?

Onda se nemojte sutra buniti kada na referendumu budem zaokružio da Kosovo NIJE Srbija.

Nikola

pre 6 godina

Jel se u tom tekstu osim izmišljenog Albanskog spominje pravo etničko čišćenje..imao sam 17 godina kada sam iz Prištine etnički očišćen sa svojom porodicom i još 50 000 Srba koji su živeli u tom gradu..pre bombardovanja nijedan Albanac nije otišao iz Prištine ..deda koji da ostane u svom stanu gde živeo ceo svoj život prebijen na kućnom pragu dva dana pošto došle NATO trupe ,izbačen iz svog stana i umro 10 dana posle toga u bolnici u Srbiji gde moj otac život rizikovao da ga ovde dovede.
Naravno da se ne pominje ..Amerika je jedna džinovska propaganda masina za ispiranje mozgova.

Radomir

pre 6 godina

"To je bio poziv na oružje koji će na kraju dovesti do etničkog čišćenja kosovskih Albanaca"

Interesantno kako posle ovog "etnickog ciscenja Albanaca" na kosovu jedva ostalo Srba. Neka ovaj objektivni novinar pogleda koji je bio postotak Srba 70-ih godina, a koji danas. Ko je koga sistematski cistio decenijama?

Zar nasa vlada ne moze da tuzi novine za dezinformaciju?

Sarkazam

pre 6 godina

"Bombardovanje pomoglo da se spreči nasilje", ajd zdravo!
Tacno sam i ja tu prestao da citam. Ali "veliki novinar" je tu po zadatku i napisace sta mu njegov gazda kaze. Gazda su americke demokrate koji su nas i bombardovali onako demokratski

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Netrpeljivost izmedju Srba i Albanaca nema istorijsku osnovu.
Krivci za eskalaciju takvog stanja su srpski i albanski komunisti. Mrznja je toliko eskalirala osamdesetih i devedesetih godina proslog veka da su jedni druge u svojim razmisljanjima tretirali kao nizu rasu. Na zalost i danas je to trend, pa su pogrdne medjusobne parole hit i na sportskim utakmicama.
Srbi i Albanci do ludih devedesetih godina nisu nikada medjusobno ratovali. I pre tog vremena Albanci su bili prvi na listi nepozeljnih naroda medju anketiranim Srbima, a Srbi isto tako po misljenju Albanaca. Cija je veca odgovornost za ovakvu stvarnost, nije ni bitno. Vazno je da se ona promeni. Za vreme petovekovne turske okupacije srpske manastire na KiM su uglavnom cuvali Albanci, a neki njihovi potomci su ih u sadasnjem vremenu palili, kao i srpski albanske dzamije. Slaba je bila osuda ove sramote od strane srpske i albanske politicke i verske elite, ako je uopste i bilo. U kosovskom boju su bili na istoj strani tadasnji Srbi i Albanci... Francuzi i Nemci su medjusobno ratovali vekovima i imali milionske zrtve, a danas su najveci saveznici i glavna politicka i vojna osovina EU. Ako zele stabilan mir i sigurniju i bolju buducnost za svoju decu, Srbi i Albanci se moraju takodje pomiriti.Kako stvari stoje to ce uciniti neke nove generacije dva naroda, jer je sadasnja albanska i srpska elita stekla svoj ugled upravo na tim podelama.Za sada je potrebno hitno postici obavezujuce politicko resenje.

dux

pre 6 godina

Pa da stara poznata škola propagande, "jadni" Albanci
skoro "istrebnjeni" na Kosovu i Metohiji '99e, a što ne "pogreši" gosin novinar i kaže gde je od '99e, preko 2000 Srba ubijeno i nestalo i 250 000 Srba po njemu izgleda "isparilo" tj.kao da ih nije ni bilo! Dosta nam je vaše propagande koja traje evo već skoro 30 god.fuj licemeri ...

Ivan Smederevac

pre 6 godina

Zanimljivo da ne (zeli da) kaze u tekstu gde su bili i da li su postojali ti Albanci i Amerikanci 1313.godine, vec pominje samo zelju Srba da "okupiraju" Kosovo koje navodno nije srpsko.

Highlander

pre 6 godina

Jedno od čuvenih bombardovanja pod okriljem američkih Democrata gde se potpomažu islamski teroristi, ubice I kriminalci, radi ličnih financijskih beneficija( ili na srpskom korupcija I Mito) i intresa. To je uvek tako Kad siromašni demokrata ogrezne u vlasti I moći supersile. Srećom Kao što se sve menja, menja se I amerika. Šoroš I njegovi trabanti će uskoro izumreti, a američke demokrate će se načekati decenijama da dođu opet na vlast.

umetnik

pre 6 godina

Manastir Banjska nikada nije bio dzamija kako fake news NYT navodi,nego su ga rusili i uzimali materijal da bi gradili dzamije. Vidite tako se korak po korak vrsi revizija istorije sto je veoma opasno.

Џони

pre 6 godina

Г-дине Сантора, као неко ко ће, Боже здравља, ове године одбранити докторат из англоамеричке књижевности, упознао сам се релативно солидно са вашим великим умовима. Између осталог, са Јуџином О'Нилом који је након завршетка 2 с.р. изрекао чувени коментар да "САД нису највећи победник, већ највећи губитник", јер су се "одрекле себе не би ли стекле оно што је изван њених природних граница". Читао сам и однедавно покојног, великог Сема Шепарда, који је рекао: "Данас се наши клинци у војсци називају херојима због тог рата у Ираку. Па човече, какво је то херојство кад гађаш људе бомбама са 3000 метара"? Питам се шта би њих двојица и остали, истински велики Американци рекли на ваше радње данас. Неповратно сте пропустили шансу да будете модел и чувар просперитета у свету, иако сте за то имали боље основе него иједна империја пре вас. Са евентуалним изузетком ваших старих британских поданика, изгубили сте све савезнике које сте имали. Сада се и Ви у Вашем чланку бламирате некаквим споменом "српске агресије над Албанцима" и "праведности бомбардовања". Разумем вас, ваш народ је, као и сви други, заточеник режимске идеологије, и ту промене неће бити скорије. Утолико у мени не побуђујете мржњу, већ пре неки спој презира и жаљења. Уз сву своју моћ, ви ћете на крају имплодирати и пропасти због те затупљујуће нарцисоидности, која вас отуђује од света, замагљује ваш разум и обесмишљава све што створите. Косово је земља духовног и оностраног, зато га се маните, не припада вам.

Jovan

pre 6 godina

"NYT је по мишљењу америчког председника лидер у прављењу лажних вести."

I tu je Tramp potpuno u pravu, ali postoje eto i ovakvi clanci koji su vrlo realni i objektivni i odudaraju od CNN-a i New York Timesa kakve po zlu znamo.

filipo

pre 6 godina

Četiri najveće izdaje kneza Lazara a mi ga veličamo?1.Bitka na Kosovu 1369. gde je ostavio Nikolu Altomanovića u obruču i dozvolio Mrnjavčevićima da uhvate nejakog Uroša.2.Nije došao na Maricu 1371.3.Sa 5 vojski uključujući i večite neprijatelje Mađare napao i oslepeo najvećeg Srpskog velikaša Nikolu Altomanovića.4.Nesposobnost vođenja vojske 1389. na Kosovu i da nije bilo velikih junaka Vuka Brankovića i Vlatka Vukovića koji su masakrirali Turke izgubili bi bitku,ovako je jedva preživelo 1500-2000 Turaka koji su pobegli za Tursku.Tek posle 200 godina ova veličanstvena pobeda je preinačena u poraz zbog posledica koje je Srbija imala.

marko

pre 6 godina

Нема ништа контрадикторно око Косовског боја. Велика битка у којој гину оба владара. Наравно да освајач тако тешко оштећен одлучује да се повуче јер је ипак на непријатељској територији, и јасно је као дан да су остали да би доживели тотални пораз, јер би се или локални удружили, или би се брзо појавио неко са стране. После те битке долази и до распада Османлијског царства и Србија има одличне договоре са Византијом и Угарском, чак и о помагању. Деспот Стефан Лазаревић је ратовао на страни Турака, али са тим је готово са битком кад Анкоре тј Анкаре, и победе Темерлана и заробљавања Бајазита. После тога следећих 50 година је био мир и без Османлија. Онда Османлије поново ојачавају, освајају редом од Византије, па све до Беча. Пад Србије је делом био 1456, а коначан пад је са падом Купиника око 1520 године, када су пали и Угри са Битком код Мохача. У међувремену у Србији бива свашта, али бива и то да је обновљена Српска Архиепископија под управом Соколовића, султановог рођеног брата и још неких, који су дали неколико патријарха. Било је све касније и све горе, рушене су те исте цркве и манастири, бежало становништво, али је било и устанака и доста слободних дана и регија. Долази Карађорђе и још већи Устанци.

Као што се види ради се о једно 5 векова историје, Албанаца тј тзв косовара нема нигде, нити их је неко освајао нити им је нешто рушио. Тако да NYT може да пише репортаже, смишља историје, гледа будућност, али историја је само једна на Косову.

ALEKSANDAR VELIKI

pre 6 godina

NYT је по мишљењу америчког председника лидер у прављењу лажних вести.
(Aна, 31. januar 2018 16:07)
Možda zato što je on lažni predsednik.

Doktor veliki drmr

pre 6 godina

Као што се види ради се о једно 5 векова историје, Албанаца тј тзв косовара нема нигде, нити их је неко освајао нити им је нешто рушио. Тако да NYT може да пише репортаже, смишља историје, гледа будућност, али историја је само једна на Косову.
(marko, 31. januar 2018 17:56)
Za tih 5 vekova srbi su se odselili u Austrougarsku, bežali od turskog zuluma, valjda je svako čuo za seobe ima i ona slika.. Izgubili smo kosovo dobili smo Vojvodinu, bilo je naše ali više nije.. nekad je bilo i vizantijsko pa više nije..

cinoeye UF-сами против свих

pre 6 godina

Није био позив на оружје, већ реакција на Албански сепаратизам који је постовао и пре Милошевића....

Aleksa

pre 6 godina

Prince јесте кнез, а не само принц. Код нас је реч принц искључива за престолонаследника док је у енглеском та реч мало другачијег значења и адекватна (ако не и чист синоним) са нашом титулом “кнез”

Komša

pre 6 godina

@Zemun grad SPO
Izgon Srba i zločini Albanaca nad Srbima počinju slabljenjem turske imperije.
Posle okončanja grčko - turskog rata (posle kritske krize) oko 20000 Albanaca nije vratilo oružje (ratovali za Turke) nego je pune dve godine činilo zločune nad Srbima i proterivalo ih.Tek reakcija medjunarodne zajednice ih je nsterala Tursku da ih smiri ,ali ne i da ih zaustavi.Kad god bi pritisak Evrope jenjavao opet bi počinjali.
Kulminacija je bila 1903 - ne samo napadi na Srpska naselja već i zločin u Vučitrnu ali i ubistvo ruskog konzula u Mitrovici ,iste godine.Smetao je jer je alarmirao evropsku javnost o dešavanjima u Vučitrnu.
Pa kačaci.Pa balisti.Pa tek onda marksisti i lenjinisti s Kosova.
Dakle,nije baš da su samo komunisti krivi.Kontinuitet postoji nezavisno od toga ko kontroliše Kosmet - zločini se nastavljaju..
Nadam se da ćete objavoti komentar.Podaci su tačni.

EUuuuu

pre 6 godina

Kad je covek sit i kad ne misli kako da prezivi onda ne pistoji ni mrznja ( makar bila i vekovna ) niti mu je bitno ko mu je komsija. To vazi svuda u svetu pa zasto bi Kosovo bilo izuzetak. Primeri Engleska-Spanija ,Francuska-Nemacka itd.

gruzanin

pre 6 godina

euuu - evo primer sitih drzava, s. arabija - koja napada sve oko sebe, a glavni cilj je iran. ili kauboji, siti i pijani - napadaju ceo svet! Recite u cemu gresim? Ima li tacke na planeti, gde nije kaubojski interes?

Stole

pre 6 godina

Al ga ovaj slaga. Znači mi smo ih iseljavali 10 godina a njih sve više i više bilo. Ja sam odozdo. Oni su maltretirali Srbe, mnogo pre 89.

petar.

pre 6 godina

Mučan je ovaj narod, mučan.
Trpi više nego što može da podnese.
Ali trpi. Trpi jer trpeti jedino zna.
Ne zna za svetlu budućnost, ne zna za lepše sutra, ne zna za život!
Trpi i prolazi, rađa se i umire u trpnji.
Trpi, trpi i trpi, i doveka je spreman da trpi i ćuti, i stenje u sebi, i jauče sebi u bradu.
To je danas Srbija.
To smo danas MI.

ALEKSANDAR VELIKI

pre 6 godina

(Imajući u vidu sve te podele interesantno je primetiti – što je možda znak nade – da nakon ubistva lokalnog političara Olivera Ivanovića niko nije prstom odmah pokazao preko reke ka Albancima.)
Baš je lepo imati predstavu čoveka koji ne živi tu. Mada i mala deca znaju da to ubistvo nije naredba albanaca, jer pokojni oliver albancima nije smetao ama uopšte.
Hvala

Vrlo Vrlo Zadovoljan Tip

pre 6 godina

E gosn Mark bas super da si dosao, prosetao malo i sve sada znas... Ajde, leba ti kazi nam sta nam je ciniti posto mi o sebi samima nista ne znamo.

duduk

pre 6 godina

(marko, 31. januar 2018 17:56)
Nikad Sokolović nije bio sultan niti je imao brata, pa nije mogao ni da se meša u crkvene poslove.
Postoji samo mehmed paša Sokolović koji je bio VEliki VEZIr.
Pogledate par klipova na Yutubu i sve znate. Ovo se uči u osnovnoj.

Gorana

pre 6 godina

где су ти контрадикторни подаци о бици? болест не бира.
(Апоплекс, 31. januar 2018 15:07)

Imam 48 godina i u skoli sam ucio da je Obilic obmanom dosao do Murata i posekao ga, kao sto je opisano u filmu Boj na Kosovu. Iskreno kroz zivot nisam mnogo preispitivao ta saznanja jer sam od onih koji smatraju da istoriju treba ostaviti istoricarima a vise se posvetiti buducnosti. Na kraju krajeva jos nismo u potpunosti rasvetlili ni dogadjaje 1941-1945 tako da jos cekam sta ce biti sa tim delom istorije. Koliko god da neko danas velica i menja ulogu cetnickog pokreta nemam puno vere u takve verzije istorije. Onda gledam Rodjaka sa sela i slusam Cetkovica kako na potpuno drugi nacin opisuje boj na Kosovu. Logicnije deluje ta njegova prica, a koja je verzija tacna nisam siguran. Naravno sad ce da padne ona.nasa sveobjasnjavajuca kako su "komunjare" sve to miksale kako njima odgovara. Mozda i jesu. E sad ako u svemu ovome ne vidite kontradiktorne podatke ok. Meni sve ovo kao srbinu deluje veoma kontradiktorno a kako deluje strancu mogu samo da zamislim....

Goran

pre 6 godina

“Ovo je bila moja prva poseta Kosovu, kratko putovanje da ispratim posetu srpskog predsednika Aleksandar Vučića koji je došao da priča sa zajednicom nakon ubistva uglednog srpskog političara iz Mitrovice. Vučića su dočekali besni i nezadovoljni građani koji su mu tražili da ih zaštiti i rekli da im treba oružje”, navodi Santor.
Mi u "slobodnim" medijima centralne Srbije nigde ne videsmo ili procitasmo tako nesto. Gledali smo i slusali samo one koji su kolonama autobusa dosli iz centralne Srbije da "docekaju" vodju i da mu klicu.