Sreda, 24.01.2018.

11:55

Zašto je šef CIA pomenuo "pretnje iz Jugoslavije" / VIDEO

Direktor CIA Majk Pompeo je na jednoj tribini istakao da će američki đaci učiti iz istorije šta su SAD radile povodom pretnje koju je predstavljala Jugoslavija.

Izvor: B92

Zašto je šef CIA pomenuo "pretnje iz Jugoslavije" / VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

89 Komentari

Sortiraj po:

doktor

pre 6 godina

(student, 24. januar 2018 21:00)

hahahah dobro si me nasmejao kolega, izgleda da ti se svideo 'dokumentarac' Houston we have a problem...ali jednu cinjenicu si prenebregao a to je da sve sto se naziva dokumentarcem ne mora da znaci istinito, sam Slavoj Zizek je rekao da je to namerno ostavio kako bi ljudima se cinilo da je verodostojna prica iz tog vremena...

Zero Flyer

pre 6 godina

Каква СРЈ, шта причате?
Мислио је на СФРЈ, јер кључно је растурање те државе. СРЈ није морао нико да руши, нити је рушио. Ту је све већ било готово.
Господин је дебил комплетан.

pročitaj prvo nešto

pre 6 godina

@Kalimero
Jugoslavija jeste bila nacionalna država. Po uredjenju, po zadacima, po načinu funkcionisanja to jeste bila nacionalna država svih jugoslovena. Imao si tri tipa nacionalih država u istoriji koji su se sukobili tokom drugog svetskog rata, parlamentarni, fašistički i komunistički. Prvi i poslednji još uvek postoje, a drugi preti da se vrati ko vampir. I upotreba reči nacionalna država je takodje sinonim za modernu državu, nju pre svega karakteruše gradjanski stil života. Primer država koje nisu nacionalne mogu da budu emirati i saudijci, to nisu nacionalne države, nego dinastički feudi sa plemenskim identitetima kao društvom.

V.B

pre 6 godina

i voleo bi da pitam jednog danca, norvezanina, belgijanca da li njih zapadne drzave ugnjetavaju posto oni itekako imamu sta da ponude vise svetu od juge i svih drzava posle zajedno.(bena, 24. januar 2018 16:52)Norveška i Danska su jednonacionalne zemlje,skoro bez manjina.Belgija je dvonacionalna zemlja i zbog toga poslednjih godina je veoma politički nestabilna,jer je netrpeljivost između Valonaca i Flamanaca sve izraženija.Nisu SFRJ razbile strane sile,ali su pomogle.Nisu to bile ni SAD,ni Britanija,već zemlja,koja je poražena u oba svetska rata.Nemačka je preko svoje tajne službe(BND)opremala hrvatske paravojne formacije i prva je priznala otcepljene republike.Ameri se tek kasnije uključuju i po za njih već uobičajenoj praksi požare gase benzinom.Raspadu SFRJ je pogodovala politička situacija u svetu,preciznije slom komunizma u Evropi.Da se to desilo 10 godina kasnije,verujem da bi i SFRJ još toliko potrajala,isto tako bi se raspala,da je komunizam doživeo slom 5-6 godina ranije.Kao što je zajednica Južnih Slovena nastala u torbulentno vreme,nakon Prvog svetskog rata,uz krucijalnu pomoć veliki sila(Britanije i Francuske),tako se i raspala za manje od mesec,kada je okupirana i rasparčana od Nemačke i njenih saveznika aprila 1941-e godine.Komunisti su nas onda skoro pola veka držali u lažnoj tvorevini,da bi 1991/2 konačno to poglavlje bilo završeno.

Posmatrac

pre 6 godina

Za vas je pretnja svako ko misli svojom glavom. Ko god ne radi sta mu vi kazete on je za vas pretnja. Sve u svemu ko god ne igra kako vi svirate.

desperado

pre 6 godina

Kada je Bil Clinton marta 1999-e odobrio bombardovanje,on je u obraćanju američkoj javnosti izjavio da SRJ predstavlja pretnju po američke nacionalne interese.A sve to pošto su mesecima zpadani političari i mediji ukazivali na navodnu humanitarnu katastrofu na Kosovu.Nismo naivni da poverujem u priče da SAD interveniše kako bi sprečila humanitarnu katastrofu,kršenje demokratije i ljudskih prava,iračkog nuklearnog programa i sl.Ali to je istorija,jer prošla su vremena kada je SAD igrao ulogu svetskog policajca.Mnogo novca i sredstava je potrošeno,a rezultati nisu dobri.Sada se opredeljuju za obojene revolucije,pučeve,arapska proleća i sl.

soni

pre 6 godina

Nisam procitao bas sve komentare,
ali vidim da su se skoro svi upecali na staru SFRJ ,
covek je mislio na skracenu (sakatu) takozvanu SRJ,
koja je posle dobila ime SCG,ali i to se raspalo.

Земља је Паметум

pre 6 godina

@(Schone, 24. januar 2018 16:31) Ја данас живим далеко пристојнијим животом него у СФР Југославији. Током постојања Југославије није био приступачан мобилни и интернет скоро сваком и зато ти се чини да се тада пристојније живело јер су људска осећања далеко више долазила до изражаја. Исувише је крађе било и убистава и злостављања многих само зато што су нешто рекли или поседовали током СФР Југославије што је довело до хиперинфлације и ужасно непристојног живота.

артиљерац

pre 6 godina

@ student Који бре свемирски програм,каквих 50 милијарди$?О чему ти пишеш?
Какве фантазмагорије измишљаш?Цео "Аполо" програм од Апола 1 до Апола 17,је коштао непуних 19 милијарди$.Вијетнамски рат(1964-1975) је кошао САД око 50 милијарди$.Шта пишеш,ти пријатељу?Плата америчког официра у Вијетнаму је била
9000$ ГОДИШЊЕ.Шта вам је бре?И тај свемирски програм НИКАД НИЈЕ ПОСТОЈАО.Као
одвијао се у подземној бази код Бихаћа,а њу почели да граде 1964 и завршили
1971.А ми продали програм 1958.Ајде!

samo da kazem...

pre 6 godina

Šta su radili? Razbili je... Zašto? Previše nam je dobro išlo i predstavljali smo primer koji je mogao da povuče ostale narode... Bila e to dobra ideja, samo da nije bilo našeg balkanskog mentaliteta...

Zemljoradnik

pre 6 godina

On covek, prosto lupeta! Niti je Jugoslavija bila nacionalna drzava, niti je predstavljala pretnju za Ameriku!
(evropljanin, 24. januar 2018 18:36)
- Verovatno Savezna Republika Jugoslavija, tako se zvala kad nas je NATO bombardovao. Po ustavu možda ne, ali faktički je bila nacionalna država. Da li predstavljala pretnju za SAD? Realno ne, kao i većina država koje Amerikanci smatraju kao pretnju. Šta je iz američkog ugla bila pretnja? Najpre u ideološkom smislu - suludo neprihvatanje tadašnjeg režima Milošević-Marković da je Sovjetski Savez propao. To nas je automatski stavilo na suprotnu stranu. A zatim i činjenica da je takav režim u regionu okruženom sa svih strana NATO ušao u oružane sukobe, dakle i potencijalna bezbednosna pretnja po NATO i američke interese u našem delu sveta. Svidjalo se to nama ili ne, slagali se mi ili ne, realno tako oni na to gledaju.

Darko

pre 6 godina

Pretnja za SAD je svaka država koja na bilo koji način pokaže suverenost u donošenju odluka od nacionalnog znacaja.

u prevodu ili igrajte kako mi sviramo ili ste nam neprijatelj!

ja hoću da budem aMoniman

pre 6 godina

On covek, prosto lupeta! Niti je Jugoslavija bila nacionalna drzava, niti je predstavljala pretnju za Ameriku!
(evropljanin, 24. januar 2018 18:36)

To je klasicno spinovanje. Jugoslavija, kao i sve danasnje raspale drzave su americko-ruske sluge unutar evrope, koliko god to suludo zvucalo.

student

pre 6 godina

Voleo bih da mi gospodin objasni na koji je nacin Jugoslavija predstavljala pretnju po drzavnu bezbednost SAD. Osim sto je bila politicki nesvrstana, i privredno samoodrziva.
(Krang, 24. januar 2018 12:03)

Ta ista Jugoslavija koju veličate je SADu prodala škart svemirski program za 50 milijardi dolara. Toliko o tome da je bila samoodrživa.
Samoodrživa je bila dok smo imali američke dolare, pa su firme nicale na svakom ćošku, dobijali se besplatni stanovi, posao i sve je cvetalo. Mnogima je bilo lepo, ali to lepo ima cenu i mnogi ne gledaju priču iz drugog ugla, već kako svakome odgovara.
Lepo je Koja rekao u 'lepa sela lepo gore', dok smo imali pare, nismo marili ni za šta, a sad se bavimo nekim poštenjem jer nemamo iste pa moramo nečim da se bavimo.
Morate shvatiti da ništa na svetu nije niti će ikada biti besplatno, a to pokazuje koliko je Jugoslavija bila nezdrava država jer je svima padalo sa neba. To vam je kao treći Njutnov zakon, svaka akcija mora imati reakciju.

ketiS

pre 6 godina

Ne vidim sta je u ovoj izjavi toliko cudno uzimajuci u obzir cinjenicu da su SAD sve komunisticke drzave smatrale pretnjom po sopstvenu bezbednost. Osim toga suprotstavljeni interesi i nacionalisticki ekstremizmi koji su dosli do izrazaja odmah nakon propasti real-socijalistickog totalitarizma su takodje predstavljali opasnost po americke interese u ovom delu sveta. SAD nisu nikada vodile antisrpsku politiku,vec je rezim S.M. napravio kobnu gresku ne shvatajuci da se treba opredeliti za Zapad kao pobednika Hladnog rata. Nazalost mnogi "patriJoti" tu cinjenicu ni danas ne shvataju,sto se vrlo recito vidi iz mnogih prethodnih komentara.

Saša

pre 6 godina

Evo razmišljao sam i setio se... ali stvarno nisam znao da Ameri i šef CIA toliko vole košarku. Jugoslavija je tu bila najveća pretnja, za ostalo ga stvarno ne razumem ništa a kaže da će deca u školama učiti o tome?! Ne znam, nisam pametan...

objasnjenje

pre 6 godina

Voleo bih da mi gospodin objasni na koji je nacin Jugoslavija predstavljala pretnju po drzavnu bezbednost SAD. Osim sto je bila politicki nesvrstana, i privredno samoodrziva.
(Krang, 24. januar 2018 12:03)

U drugoj recenici si sve objasnio.

Džoni

pre 6 godina

Lepo rece dustin Hoffman : Central Luck of Intelligence Agency !
(Rupa na geografskoj karti, 24. januar 2018 14:13)

Central LACK of Intelligence Agency. Onako napisano nema smisla.

Праксителос

pre 6 godina

1) Израз "nation state" се не преводи као национална држава већ као држава. Американци имају разлику између тог термина и само "state" којим означавају своје државе у саставу САД.
2) Југославија нити је била суверена нити је била привредно самоодржива. Диктатуре по дефиницији нису суверене јер све зависи од воље једног човека или групе људи, док суверене земље почивају на начелу народног суверенитета. Да је Југославија била привредно самоодржива не би се распала чим је престала да стиже страна помоћ и не би током 60-их и 70-их милион људи отишло у иностранство у потрази за послом.

Tili

pre 6 godina

Pretpostavljam da je mislio na Saveznu Republiku Jugoslaviju i NATO bombardovanja iste zbog situacije na Kosovu ( što je na Zapadu doživljeno kao humanitarna katastrofa i pretnja po mir), pa onda ima "logike"... sumnjam da je mislio na SFR Jugoslaviju ili ipak mi nešto ne znamo što oni znaju?

Schone

pre 6 godina

Jesi li ti ziveo u toj Jugoslaviji? To je bilo sve samo ne pristojni zivot.
(jasdf, 24. januar 2018 13:49)

Pretpostavljam da ti sada zivis "pristojnim zivotom" kao i vecina stanovnistva u nekoj od bivsih jugoslovenskih republika. Bolje da ne pricas o necemu sto nisi licno iskusio. Nije bilo spektakularno ali je bilo neuporedivo bolje nego danas.

bena

pre 6 godina

Postojalo je na desetine razloga zbog kojih su hteli da rasparcaju Jugu,ne samo oni nego i zapadno evropske zemlje.
(New Jersey, 24. januar 2018 14:46)

Ako mozes da navedes jedan ali dobar i realan razlog?

prvo - od jugoslavije je postojalo bar deset drzava koje su bile vece pretnje, sto ekonomski, sto vojno i najvaznije bile su multietnicke pa se do dan danas nisu raspale ( indija, turska, iran, brazil, kina, itd. ).
drugo - jugoslavija je bila sve, samo ne bogata sto se tice prirodnih resursa ( nafta, plemeniti metali, privreda, itd. ), i postoje mnoge drzave mnogo bogatije pa se nisu raspale.
trece - morate da shvatite da odmah posle II rata narodi u jugoslaviji pocinju sa nacionalizmom, mzoda se to nije videlo u velikim gradovima, ali pitajte malo babe i dede u mesovitim ruralnim sredinama.
cetvrto - odrasli smo u uverenju da su svi uvek krivi osim nas. cak i u sportu kada izgubimo ( usa srbija finale svetskog ) culi su se komentari kako su nas sudije, kako se oni dopinguju, a ne shvatamo da je to najjaca liga sveta sa tri utakmice nedeljno.
peto - upravo nas crvena banda ubedjuje decenijama kako su svi drugi krivi i za svaki nas neuspeh valjda je najlakse nekog drugog da okrivimo.

i voleo bi da pitam jednog danca, norvezanina, belgijanca da li njih zapadne drzave ugnjetavaju posto oni itekako imamu sta da ponude vise svetu od juge i svih drzava posle zajedno.

CATAPA

pre 6 godina

Mislim da je prilično očigledno da je lik govorio o takozvanoj SR Jugoslaviji, a svi komentatori se uhvatili za SFRJ, a neki vala odoše i do Kraljevine Jugoslavije.
Milošević je išao na kartu da u sukob u Jugoslaviji uvuče Rusiju. U bombardovanje 1999. je ušao sasvim svesno i namerno sve dok mu Černomirdin nije nekako dopro do mozga i objasnio da Rusija nikada neće zaratiti sa Amerikom radi Srbije. Ni radi bilo koga drugog ftm, ali Srbije ni pogotovo.

Ovaj tip je za kriterijume normalnih ljudi verovatno ludak, ali budala je samo onaj koji ga smatra za budalu.

dabome

pre 6 godina

SFRJ je imala vojnu doktrinu odbrane granica na kopnu i moru, znaci defanzivnu, tako da te price o pretnji po bilo ciju bezbednost su smesne. Pre ce biti da je njima najveci trn u oku bio Pokret nesvrstanih i to sto je Jugoslavija mogla da obezbedi, kad god treba, ozbiljnu kolicinu glasova u UN. Znaci drznuli smo se da budemo igrac u svetskoj politici a ne pijun, a to se ne prasta (jer kako to moze jedna socijalisticka zemlja da predstavlja alternativu neoliberalnom kapitalizmu, a pritom nije "siledzija sa istoka" vec se zalaze za "mirni treci put" izmedju dva bloka). Kad je doslo vreme da moramo da se svrstamo tamo ili ovamo, mi smo ostali da guramo pricu o "trecem putu", a s obzirom da se SSSR raspadao ostalo je samo da se "resi pretnja" na Balkanu. Secam se da sam citao negde da su valjda bas u CIA dokumentima vazili kodni nazivi za Ameriku i SSSR macka, a za SFRJ mace i da u fazonu mace mozda moze u nekom trenutku da preraste u macku ali da od misa macka nikad ne biva. E sad koliko je to istina ili ne, to nikada necemo saznati (kao ni famozne price o nuklearnom i svemirskom programu) ostaje nam da se tesimo da smo mozda nekada stvarno bili bitni. U svakom slucaju nismo bili ovoliko nebitni koliko smo sada.

Rupa na geografskoj karti

pre 6 godina

Lepo rece dustin Hoffman : Central Luck of Intelligence Agency ! Sta ste ocekivali, kakav narod (naj zatucaniji na planeti) takve mu i institucije sto ga automatski cini i NAJOPASNIJIM sto iz dana u dan I dokazuju i tako decenijama ! Ma idem da podgrejem sarmu , vozdra.

New Jersey

pre 6 godina

Postojalo je na desetine razloga zbog kojih su hteli da rasparcaju Jugu,ne samo oni nego i zapadno evropske zemlje..Ali nas narod je toliko neinformisan pa misli kada direktor CIA kaze "pretnje" da je to neka vrsta histerije.
Naravno da ne podrzavam,ali treba biti objektivan i uzeti sve cinjenice u obzir.

002

pre 6 godina

Nikad nam nece zaboraviti sto ih je Tito nasankao i prodao im Jugoslovenski svemirski program , nedovrsen za tadasnjih 2,5 milijardi dolara( sada bi to bilo50milijardi) Dok se ne naplate , nece nas ostaviti na miru.......Srbija je naslednik Jugoslavije. Najveca je greska sto se prvi nismo izvukli iz Juge , nego smo hteli da budemo naslednici te vestacke zemlje.......

dingoslav

pre 6 godina

Reč je o agentima UDBE odnosno kriminalcima koji su za dobre pare po zapadnoj Europi ubijali jugoslovenske poličke disidentne i ostale koji su bili opasni po KPJ. To se tada zvalo higienski politički atentat a danas se to zove terorizam. Ali stvar je u biti ista jedino što danas UDBE i Jugoslavije više nema ali postoje neki drugi igrači.
(slavko, 24. januar 2018 12:17)

Dobro...i? na koji naačin su oni bili pretnja po SAD?

артиљерац

pre 6 godina

@ uefamafia Није баш толико.Имају 154 базе у 96 држава.Мало ли је?P.S.Мало
људи зна,Јапан им већ 15-ак година плаћа 50 милијарди$ годишње што имају базе
на њиховој територији,и "чувају" их од Руса.Пре 2-3 године гувернер Окинаве је
изјавио Мири Адањи Полак у интервјуу,да ће најсретнији бити кад Америма буде
видео леђа.

Fakti

pre 6 godina

Danas bi YU bila ekonomski verovatno medju gornjom trecinom EU zemalja, i nebi ni pomisljali da u EU ni ulazimo. Ovako, duguju zajedno nekih 200-300 milijardi i sve je u redu

laki

pre 6 godina

Užasna zamena teza, politička nekorektnost ili prosto sarlatanstvo pa čoveče slepi najveći srpski rodoljubi tog vremena su živeli u SAD, Nikola Kavaja kao najveći od svih pored Dragiše Kasikovica, Boška Radonjića i ostalih. Pa Kavaja je hteo da se zakuca u CK sa otetim avionom i da ubije Tita, o čemu ovaj čovek priča. Shvatam da je potrebno gradivo koje nedostaje ali na ovakav način da se kroji je bezmalo smešno. Jednostavno oni gledaju na balkan kao na koloniju ko god bio tu - prvo su mrzeli Tita, pa Milosevica i ostale “velikosrbe” tako da opušteno ko god da je tu predstavljaće opasnost. Ja ne vidim nikakav problem u ljubavi prema domovini ali vidim ogroman problem u zapošljavanju vidjenijih nacista posle II sv rata u NASA i ostale američke organizacije. Možda bi to trebalo da učite u nedostatku istoriografije.

Washington

pre 6 godina

Kao da je nekog Amera briga za Jugoslaviju, nego lepo kazu da je pretnja a sledece godine CIA budzet je veci za jos jednu milijardu dolara. O tome se radi, Americi ce uvek trebati neke pretnje i novi ratovi, zato nikad mira na ovom svetu nece biti. A vecito ce da glume velike humanitarce i mirotvorce, naravno kad uniste drzavu i porobe tudji narod.

Janko

pre 6 godina

Jugoslavija je bila pretnja po SAD jer je sprecavala njihov prodor na istok Evrope i ekonomsko porobljavanje citavog regiona. Sada vidimo da im je taj plan uspeo.

Željko

pre 6 godina

Trebalo bi provjeriti da li je Dušan Kovačević radio za CIA, pošto nas je sa Balkanskim Špijunom ubjeđivao da smo paranoične budale i da CIA maltene ne postoji. Skroz sam ozbiljan.

св

pre 6 godina

Osim sto je bila politicki nesvrstana, i privredno samoodrziva.
(Krang, 24. januar 2018 12:03)
Па тако. Либија, Југославија и Сирија су биле суверене земље, а не колоније САД. То је директно угрожавање САД.

Ccc

pre 6 godina

Znaci od juce su na tapetu Amerikanci, pre toga EU, a komsije Hrvati, Makedonci, Bosanci i Crnogorci skoro svaki dan! Dokle vise ljude trujete mrznjom i sovinizmom!

cobo

pre 6 godina

Gledao sam jednu tv-emisiju ovde u Nemackoj kako su u Rusiji misteriozno nestale cetiri atomske rakete a posle citao u nasim novinama kako su Ruski specijalci dosli po "otpad" iz Vince pa sam se na smrt prepao,zasto radioaktivni otpad treba toliku vojnu pratnju :(

Boris

pre 6 godina

Jugoslavija je bila višenacionalna i multietična a vi ste je rasparčali i stvorili više nacionalnih država. Jugoslavija nije bila pretnja nikome za razliku od vas gde ste god umešali vaše prste tu je nastao horor i pakao. Učit će se u školama o vama kao sto se uči danas o fašizmu bando fašistička.

Istina

pre 6 godina

Ukoliko su navodi u clanku tacne: Realno, najveca pretnja po bezbednost SAD je to sto se na celu CIA nasao covek koji moze tako da razmislja.

Ccc

pre 6 godina

Znaci od juce su na tapetu Amerikanci, pre toga EU, a komsije Hrvati, Makedonci, Bosanci i Crnogorci skoro svaki dan! Dokle vise ljude trujete mrznjom i sovinizmom!

maki

pre 6 godina

@Krang jugoslavija je bila opasnost po odrzivost kapitalizma, relativno dobar standard, zdravstveni sistem, obrazovni sistem medju najboljim u svetu, prava radnika izvanredna, veliki uticaj u dobrom delu sveta, zamisli sta bi se desilo da komunisticka drzava postane sinonim za prava i standard, bio bi to najveci poraz kapitalizma koji je opstao i dan danas, zato je i vikiliks opasnost, jer otkriva puno sto sta lose o americi

jasdf

pre 6 godina

@nrobavezno
Mnogo manje nego kod drugih. Slusaj malo dnevnik, od 40 minuta 25 se prica o raznim pretnjama.
Kada prodje dnevnik prebaci na RT, slusaces o ugrozenosti do jutra.

Bivsi administrator

pre 6 godina

Pompeozna izjava u strahu da njegova tvorevina (nije ni nacionalna drzava,ni grupa,ni organizacija,nista od pobrojano losih) ne dozivi sudbinu Pompeje (bice kolateralna steta ako Kim ne pogodi nijedan grad,a strefi Jeloustoun). Uzgred,da li vi bilo kome predstavljate pretnju,vase cedne namere? Ajde sada sa odgovorima-predstavljaju za lose....nije tacno,niste bili ni za Japan,ni Hitlera,sami ste se uvukli zbog koristi

Dott

pre 6 godina

Ocigledno mi veze nemamo u kakvoj drzavi zivimo, kakva nam je spoljna politika i njeni uticaji, namere, ciljevi i aktivnosti, kako danas tako i u bivsoj Jugoslaviji.

Krang

pre 6 godina

Voleo bih da mi gospodin objasni na koji je nacin Jugoslavija predstavljala pretnju po drzavnu bezbednost SAD. Osim sto je bila politicki nesvrstana, i privredno samoodrziva.

Jednostavno je

pre 6 godina

Prica je prilicno jednostavna. Tito je pravio i prodavao oruzje. Onda je krenuo da pravi nuklearnu bombu i rakete za tu bombu. I napravio je rakete dometa 100km, a 300km jer bilo u produkciji. Prvi narucioci raketa su bili Libija i Irak. I eto, Libija je unistena kao drzava, Irak je unisten kao drzava i Srbija je unistena kao drzava. Opasnosti po svetski mir vise nema, konkurencije od prodaje oruzija vise nema.

Saša

pre 6 godina

Jugoslavija je bila sve šta vam padne na pamet ali to nacionalna država nije bila i nije bila baš nikakva pretnja za Ameriku pogotovo. Tužno je kada vidiš i posle ovoliko godina kako su te doživljavali, kako te sada doživljavaju i kako će deca u USA školama učiti o tebi. Tužno je to, draga moja rodna Jugoslavijo. Neka ti je slava i hvala, tebe više nema i neće te ni biti više. I bolje da te ne bude.

ernesto che

pre 6 godina

Pretnja je bio sistem koji je pokazivao da ljudi zive i pristojno van kapitalizma, da se moze ziveti a da njima ne upravljaju centralne banke, da se moze ziveti a da se ne zajme stotine milijardi, problem je bio kako su sami zapadni bankari rekli i rusija ali ne vojno vec njihov ekonomski model, gde je zatvoren sistem, gde je drzavna banka jedina stampala novac i pustala ga u promet i svaka rublja je imala svoju svrhu, za razliku od zapadnog gde svako ko ima malo moci dobije mali stampac i mastilo, pa stampa kolko mu volja, ali uz pomoc jeljcinu i jos nekih, srusili su i to, ali polako tek cemo mi dobiti okove, i to one prave.

slavko

pre 6 godina

Reč je o agentima UDBE odnosno kriminalcima koji su za dobre pare po zapadnoj Europi ubijali jugoslovenske poličke disidentne i ostale koji su bili opasni po KPJ. To se tada zvalo higienski politički atentat a danas se to zove terorizam. Ali stvar je u biti ista jedino što danas UDBE i Jugoslavije više nema ali postoje neki drugi igrači.

uefamafia

pre 6 godina

SAD su najveća teroristička organizacija u istoriji čovečanstva.
Većinu loših stvari koje se dešavaju u svetu su izazvale upravo SAD
(Jugoslavija,Irak,Avganistan,Sirija...)
zbog sopstvenih interesa.
Ove države su napale i uništavale zbog nafte i drugih resursa,a nas zbog toga što im Albanska mafija plaća za to (tzv.Kosovo) i što pojedini američki generali ili šta već žele da vade rudna bogatstva na KiM.
U otprilike 190 zemalja imaju preko 500 vojnih baza!
O čemu da pričamo dalje?!
"Terorističe Sjedinjene Države"

marija

pre 6 godina

Ne znam kako je Yuga bila pretnja Americi,
ali znam da je u to vreme najveća pretnja, bomba takoreći, bila Monika Lavinski i onaj seksualni manijak.
Trebalo je to "pokriti" nečim velikim.

Krang

pre 6 godina

Voleo bih da mi gospodin objasni na koji je nacin Jugoslavija predstavljala pretnju po drzavnu bezbednost SAD. Osim sto je bila politicki nesvrstana, i privredno samoodrziva.

Boris

pre 6 godina

Jugoslavija je bila višenacionalna i multietična a vi ste je rasparčali i stvorili više nacionalnih država. Jugoslavija nije bila pretnja nikome za razliku od vas gde ste god umešali vaše prste tu je nastao horor i pakao. Učit će se u školama o vama kao sto se uči danas o fašizmu bando fašistička.

uefamafia

pre 6 godina

SAD su najveća teroristička organizacija u istoriji čovečanstva.
Većinu loših stvari koje se dešavaju u svetu su izazvale upravo SAD
(Jugoslavija,Irak,Avganistan,Sirija...)
zbog sopstvenih interesa.
Ove države su napale i uništavale zbog nafte i drugih resursa,a nas zbog toga što im Albanska mafija plaća za to (tzv.Kosovo) i što pojedini američki generali ili šta već žele da vade rudna bogatstva na KiM.
U otprilike 190 zemalja imaju preko 500 vojnih baza!
O čemu da pričamo dalje?!
"Terorističe Sjedinjene Države"

Istina

pre 6 godina

Ukoliko su navodi u clanku tacne: Realno, najveca pretnja po bezbednost SAD je to sto se na celu CIA nasao covek koji moze tako da razmislja.

marija

pre 6 godina

Ne znam kako je Yuga bila pretnja Americi,
ali znam da je u to vreme najveća pretnja, bomba takoreći, bila Monika Lavinski i onaj seksualni manijak.
Trebalo je to "pokriti" nečim velikim.

св

pre 6 godina

Osim sto je bila politicki nesvrstana, i privredno samoodrziva.
(Krang, 24. januar 2018 12:03)
Па тако. Либија, Југославија и Сирија су биле суверене земље, а не колоније САД. То је директно угрожавање САД.

ernesto che

pre 6 godina

Pretnja je bio sistem koji je pokazivao da ljudi zive i pristojno van kapitalizma, da se moze ziveti a da njima ne upravljaju centralne banke, da se moze ziveti a da se ne zajme stotine milijardi, problem je bio kako su sami zapadni bankari rekli i rusija ali ne vojno vec njihov ekonomski model, gde je zatvoren sistem, gde je drzavna banka jedina stampala novac i pustala ga u promet i svaka rublja je imala svoju svrhu, za razliku od zapadnog gde svako ko ima malo moci dobije mali stampac i mastilo, pa stampa kolko mu volja, ali uz pomoc jeljcinu i jos nekih, srusili su i to, ali polako tek cemo mi dobiti okove, i to one prave.

dingoslav

pre 6 godina

Reč je o agentima UDBE odnosno kriminalcima koji su za dobre pare po zapadnoj Europi ubijali jugoslovenske poličke disidentne i ostale koji su bili opasni po KPJ. To se tada zvalo higienski politički atentat a danas se to zove terorizam. Ali stvar je u biti ista jedino što danas UDBE i Jugoslavije više nema ali postoje neki drugi igrači.
(slavko, 24. januar 2018 12:17)

Dobro...i? na koji naačin su oni bili pretnja po SAD?

артиљерац

pre 6 godina

@ uefamafia Није баш толико.Имају 154 базе у 96 држава.Мало ли је?P.S.Мало
људи зна,Јапан им већ 15-ак година плаћа 50 милијарди$ годишње што имају базе
на њиховој територији,и "чувају" их од Руса.Пре 2-3 године гувернер Окинаве је
изјавио Мири Адањи Полак у интервјуу,да ће најсретнији бити кад Америма буде
видео леђа.

Saša

pre 6 godina

Jugoslavija je bila sve šta vam padne na pamet ali to nacionalna država nije bila i nije bila baš nikakva pretnja za Ameriku pogotovo. Tužno je kada vidiš i posle ovoliko godina kako su te doživljavali, kako te sada doživljavaju i kako će deca u USA školama učiti o tebi. Tužno je to, draga moja rodna Jugoslavijo. Neka ti je slava i hvala, tebe više nema i neće te ni biti više. I bolje da te ne bude.

maki

pre 6 godina

@Krang jugoslavija je bila opasnost po odrzivost kapitalizma, relativno dobar standard, zdravstveni sistem, obrazovni sistem medju najboljim u svetu, prava radnika izvanredna, veliki uticaj u dobrom delu sveta, zamisli sta bi se desilo da komunisticka drzava postane sinonim za prava i standard, bio bi to najveci poraz kapitalizma koji je opstao i dan danas, zato je i vikiliks opasnost, jer otkriva puno sto sta lose o americi

Jednostavno je

pre 6 godina

Prica je prilicno jednostavna. Tito je pravio i prodavao oruzje. Onda je krenuo da pravi nuklearnu bombu i rakete za tu bombu. I napravio je rakete dometa 100km, a 300km jer bilo u produkciji. Prvi narucioci raketa su bili Libija i Irak. I eto, Libija je unistena kao drzava, Irak je unisten kao drzava i Srbija je unistena kao drzava. Opasnosti po svetski mir vise nema, konkurencije od prodaje oruzija vise nema.

Rupa na geografskoj karti

pre 6 godina

Lepo rece dustin Hoffman : Central Luck of Intelligence Agency ! Sta ste ocekivali, kakav narod (naj zatucaniji na planeti) takve mu i institucije sto ga automatski cini i NAJOPASNIJIM sto iz dana u dan I dokazuju i tako decenijama ! Ma idem da podgrejem sarmu , vozdra.

Janko

pre 6 godina

Jugoslavija je bila pretnja po SAD jer je sprecavala njihov prodor na istok Evrope i ekonomsko porobljavanje citavog regiona. Sada vidimo da im je taj plan uspeo.

Željko

pre 6 godina

Trebalo bi provjeriti da li je Dušan Kovačević radio za CIA, pošto nas je sa Balkanskim Špijunom ubjeđivao da smo paranoične budale i da CIA maltene ne postoji. Skroz sam ozbiljan.

Fakti

pre 6 godina

Danas bi YU bila ekonomski verovatno medju gornjom trecinom EU zemalja, i nebi ni pomisljali da u EU ni ulazimo. Ovako, duguju zajedno nekih 200-300 milijardi i sve je u redu

laki

pre 6 godina

Užasna zamena teza, politička nekorektnost ili prosto sarlatanstvo pa čoveče slepi najveći srpski rodoljubi tog vremena su živeli u SAD, Nikola Kavaja kao najveći od svih pored Dragiše Kasikovica, Boška Radonjića i ostalih. Pa Kavaja je hteo da se zakuca u CK sa otetim avionom i da ubije Tita, o čemu ovaj čovek priča. Shvatam da je potrebno gradivo koje nedostaje ali na ovakav način da se kroji je bezmalo smešno. Jednostavno oni gledaju na balkan kao na koloniju ko god bio tu - prvo su mrzeli Tita, pa Milosevica i ostale “velikosrbe” tako da opušteno ko god da je tu predstavljaće opasnost. Ja ne vidim nikakav problem u ljubavi prema domovini ali vidim ogroman problem u zapošljavanju vidjenijih nacista posle II sv rata u NASA i ostale američke organizacije. Možda bi to trebalo da učite u nedostatku istoriografije.

Washington

pre 6 godina

Kao da je nekog Amera briga za Jugoslaviju, nego lepo kazu da je pretnja a sledece godine CIA budzet je veci za jos jednu milijardu dolara. O tome se radi, Americi ce uvek trebati neke pretnje i novi ratovi, zato nikad mira na ovom svetu nece biti. A vecito ce da glume velike humanitarce i mirotvorce, naravno kad uniste drzavu i porobe tudji narod.

Ccc

pre 6 godina

Znaci od juce su na tapetu Amerikanci, pre toga EU, a komsije Hrvati, Makedonci, Bosanci i Crnogorci skoro svaki dan! Dokle vise ljude trujete mrznjom i sovinizmom!

Bivsi administrator

pre 6 godina

Pompeozna izjava u strahu da njegova tvorevina (nije ni nacionalna drzava,ni grupa,ni organizacija,nista od pobrojano losih) ne dozivi sudbinu Pompeje (bice kolateralna steta ako Kim ne pogodi nijedan grad,a strefi Jeloustoun). Uzgred,da li vi bilo kome predstavljate pretnju,vase cedne namere? Ajde sada sa odgovorima-predstavljaju za lose....nije tacno,niste bili ni za Japan,ni Hitlera,sami ste se uvukli zbog koristi

002

pre 6 godina

Nikad nam nece zaboraviti sto ih je Tito nasankao i prodao im Jugoslovenski svemirski program , nedovrsen za tadasnjih 2,5 milijardi dolara( sada bi to bilo50milijardi) Dok se ne naplate , nece nas ostaviti na miru.......Srbija je naslednik Jugoslavije. Najveca je greska sto se prvi nismo izvukli iz Juge , nego smo hteli da budemo naslednici te vestacke zemlje.......

Ccc

pre 6 godina

Znaci od juce su na tapetu Amerikanci, pre toga EU, a komsije Hrvati, Makedonci, Bosanci i Crnogorci skoro svaki dan! Dokle vise ljude trujete mrznjom i sovinizmom!

Saša

pre 6 godina

Evo razmišljao sam i setio se... ali stvarno nisam znao da Ameri i šef CIA toliko vole košarku. Jugoslavija je tu bila najveća pretnja, za ostalo ga stvarno ne razumem ništa a kaže da će deca u školama učiti o tome?! Ne znam, nisam pametan...

New Jersey

pre 6 godina

Postojalo je na desetine razloga zbog kojih su hteli da rasparcaju Jugu,ne samo oni nego i zapadno evropske zemlje..Ali nas narod je toliko neinformisan pa misli kada direktor CIA kaze "pretnje" da je to neka vrsta histerije.
Naravno da ne podrzavam,ali treba biti objektivan i uzeti sve cinjenice u obzir.

objasnjenje

pre 6 godina

Voleo bih da mi gospodin objasni na koji je nacin Jugoslavija predstavljala pretnju po drzavnu bezbednost SAD. Osim sto je bila politicki nesvrstana, i privredno samoodrziva.
(Krang, 24. januar 2018 12:03)

U drugoj recenici si sve objasnio.

slavko

pre 6 godina

Reč je o agentima UDBE odnosno kriminalcima koji su za dobre pare po zapadnoj Europi ubijali jugoslovenske poličke disidentne i ostale koji su bili opasni po KPJ. To se tada zvalo higienski politički atentat a danas se to zove terorizam. Ali stvar je u biti ista jedino što danas UDBE i Jugoslavije više nema ali postoje neki drugi igrači.

Dott

pre 6 godina

Ocigledno mi veze nemamo u kakvoj drzavi zivimo, kakva nam je spoljna politika i njeni uticaji, namere, ciljevi i aktivnosti, kako danas tako i u bivsoj Jugoslaviji.

jasdf

pre 6 godina

@nrobavezno
Mnogo manje nego kod drugih. Slusaj malo dnevnik, od 40 minuta 25 se prica o raznim pretnjama.
Kada prodje dnevnik prebaci na RT, slusaces o ugrozenosti do jutra.

Darko

pre 6 godina

Pretnja za SAD je svaka država koja na bilo koji način pokaže suverenost u donošenju odluka od nacionalnog znacaja.

u prevodu ili igrajte kako mi sviramo ili ste nam neprijatelj!

samo da kazem...

pre 6 godina

Šta su radili? Razbili je... Zašto? Previše nam je dobro išlo i predstavljali smo primer koji je mogao da povuče ostale narode... Bila e to dobra ideja, samo da nije bilo našeg balkanskog mentaliteta...

Zemljoradnik

pre 6 godina

On covek, prosto lupeta! Niti je Jugoslavija bila nacionalna drzava, niti je predstavljala pretnju za Ameriku!
(evropljanin, 24. januar 2018 18:36)
- Verovatno Savezna Republika Jugoslavija, tako se zvala kad nas je NATO bombardovao. Po ustavu možda ne, ali faktički je bila nacionalna država. Da li predstavljala pretnju za SAD? Realno ne, kao i većina država koje Amerikanci smatraju kao pretnju. Šta je iz američkog ugla bila pretnja? Najpre u ideološkom smislu - suludo neprihvatanje tadašnjeg režima Milošević-Marković da je Sovjetski Savez propao. To nas je automatski stavilo na suprotnu stranu. A zatim i činjenica da je takav režim u regionu okruženom sa svih strana NATO ušao u oružane sukobe, dakle i potencijalna bezbednosna pretnja po NATO i američke interese u našem delu sveta. Svidjalo se to nama ili ne, slagali se mi ili ne, realno tako oni na to gledaju.

cobo

pre 6 godina

Gledao sam jednu tv-emisiju ovde u Nemackoj kako su u Rusiji misteriozno nestale cetiri atomske rakete a posle citao u nasim novinama kako su Ruski specijalci dosli po "otpad" iz Vince pa sam se na smrt prepao,zasto radioaktivni otpad treba toliku vojnu pratnju :(

Posmatrac

pre 6 godina

Za vas je pretnja svako ko misli svojom glavom. Ko god ne radi sta mu vi kazete on je za vas pretnja. Sve u svemu ko god ne igra kako vi svirate.

артиљерац

pre 6 godina

@ student Који бре свемирски програм,каквих 50 милијарди$?О чему ти пишеш?
Какве фантазмагорије измишљаш?Цео "Аполо" програм од Апола 1 до Апола 17,је коштао непуних 19 милијарди$.Вијетнамски рат(1964-1975) је кошао САД око 50 милијарди$.Шта пишеш,ти пријатељу?Плата америчког официра у Вијетнаму је била
9000$ ГОДИШЊЕ.Шта вам је бре?И тај свемирски програм НИКАД НИЈЕ ПОСТОЈАО.Као
одвијао се у подземној бази код Бихаћа,а њу почели да граде 1964 и завршили
1971.А ми продали програм 1958.Ајде!

Schone

pre 6 godina

Jesi li ti ziveo u toj Jugoslaviji? To je bilo sve samo ne pristojni zivot.
(jasdf, 24. januar 2018 13:49)

Pretpostavljam da ti sada zivis "pristojnim zivotom" kao i vecina stanovnistva u nekoj od bivsih jugoslovenskih republika. Bolje da ne pricas o necemu sto nisi licno iskusio. Nije bilo spektakularno ali je bilo neuporedivo bolje nego danas.

ketiS

pre 6 godina

Ne vidim sta je u ovoj izjavi toliko cudno uzimajuci u obzir cinjenicu da su SAD sve komunisticke drzave smatrale pretnjom po sopstvenu bezbednost. Osim toga suprotstavljeni interesi i nacionalisticki ekstremizmi koji su dosli do izrazaja odmah nakon propasti real-socijalistickog totalitarizma su takodje predstavljali opasnost po americke interese u ovom delu sveta. SAD nisu nikada vodile antisrpsku politiku,vec je rezim S.M. napravio kobnu gresku ne shvatajuci da se treba opredeliti za Zapad kao pobednika Hladnog rata. Nazalost mnogi "patriJoti" tu cinjenicu ni danas ne shvataju,sto se vrlo recito vidi iz mnogih prethodnih komentara.

desperado

pre 6 godina

Kada je Bil Clinton marta 1999-e odobrio bombardovanje,on je u obraćanju američkoj javnosti izjavio da SRJ predstavlja pretnju po američke nacionalne interese.A sve to pošto su mesecima zpadani političari i mediji ukazivali na navodnu humanitarnu katastrofu na Kosovu.Nismo naivni da poverujem u priče da SAD interveniše kako bi sprečila humanitarnu katastrofu,kršenje demokratije i ljudskih prava,iračkog nuklearnog programa i sl.Ali to je istorija,jer prošla su vremena kada je SAD igrao ulogu svetskog policajca.Mnogo novca i sredstava je potrošeno,a rezultati nisu dobri.Sada se opredeljuju za obojene revolucije,pučeve,arapska proleća i sl.

soni

pre 6 godina

Nisam procitao bas sve komentare,
ali vidim da su se skoro svi upecali na staru SFRJ ,
covek je mislio na skracenu (sakatu) takozvanu SRJ,
koja je posle dobila ime SCG,ali i to se raspalo.

ja hoću da budem aMoniman

pre 6 godina

On covek, prosto lupeta! Niti je Jugoslavija bila nacionalna drzava, niti je predstavljala pretnju za Ameriku!
(evropljanin, 24. januar 2018 18:36)

To je klasicno spinovanje. Jugoslavija, kao i sve danasnje raspale drzave su americko-ruske sluge unutar evrope, koliko god to suludo zvucalo.

dabome

pre 6 godina

SFRJ je imala vojnu doktrinu odbrane granica na kopnu i moru, znaci defanzivnu, tako da te price o pretnji po bilo ciju bezbednost su smesne. Pre ce biti da je njima najveci trn u oku bio Pokret nesvrstanih i to sto je Jugoslavija mogla da obezbedi, kad god treba, ozbiljnu kolicinu glasova u UN. Znaci drznuli smo se da budemo igrac u svetskoj politici a ne pijun, a to se ne prasta (jer kako to moze jedna socijalisticka zemlja da predstavlja alternativu neoliberalnom kapitalizmu, a pritom nije "siledzija sa istoka" vec se zalaze za "mirni treci put" izmedju dva bloka). Kad je doslo vreme da moramo da se svrstamo tamo ili ovamo, mi smo ostali da guramo pricu o "trecem putu", a s obzirom da se SSSR raspadao ostalo je samo da se "resi pretnja" na Balkanu. Secam se da sam citao negde da su valjda bas u CIA dokumentima vazili kodni nazivi za Ameriku i SSSR macka, a za SFRJ mace i da u fazonu mace mozda moze u nekom trenutku da preraste u macku ali da od misa macka nikad ne biva. E sad koliko je to istina ili ne, to nikada necemo saznati (kao ni famozne price o nuklearnom i svemirskom programu) ostaje nam da se tesimo da smo mozda nekada stvarno bili bitni. U svakom slucaju nismo bili ovoliko nebitni koliko smo sada.

Džoni

pre 6 godina

Lepo rece dustin Hoffman : Central Luck of Intelligence Agency !
(Rupa na geografskoj karti, 24. januar 2018 14:13)

Central LACK of Intelligence Agency. Onako napisano nema smisla.

CATAPA

pre 6 godina

Mislim da je prilično očigledno da je lik govorio o takozvanoj SR Jugoslaviji, a svi komentatori se uhvatili za SFRJ, a neki vala odoše i do Kraljevine Jugoslavije.
Milošević je išao na kartu da u sukob u Jugoslaviji uvuče Rusiju. U bombardovanje 1999. je ušao sasvim svesno i namerno sve dok mu Černomirdin nije nekako dopro do mozga i objasnio da Rusija nikada neće zaratiti sa Amerikom radi Srbije. Ni radi bilo koga drugog ftm, ali Srbije ni pogotovo.

Ovaj tip je za kriterijume normalnih ljudi verovatno ludak, ali budala je samo onaj koji ga smatra za budalu.

Праксителос

pre 6 godina

1) Израз "nation state" се не преводи као национална држава већ као држава. Американци имају разлику између тог термина и само "state" којим означавају своје државе у саставу САД.
2) Југославија нити је била суверена нити је била привредно самоодржива. Диктатуре по дефиницији нису суверене јер све зависи од воље једног човека или групе људи, док суверене земље почивају на начелу народног суверенитета. Да је Југославија била привредно самоодржива не би се распала чим је престала да стиже страна помоћ и не би током 60-их и 70-их милион људи отишло у иностранство у потрази за послом.

bena

pre 6 godina

Postojalo je na desetine razloga zbog kojih su hteli da rasparcaju Jugu,ne samo oni nego i zapadno evropske zemlje.
(New Jersey, 24. januar 2018 14:46)

Ako mozes da navedes jedan ali dobar i realan razlog?

prvo - od jugoslavije je postojalo bar deset drzava koje su bile vece pretnje, sto ekonomski, sto vojno i najvaznije bile su multietnicke pa se do dan danas nisu raspale ( indija, turska, iran, brazil, kina, itd. ).
drugo - jugoslavija je bila sve, samo ne bogata sto se tice prirodnih resursa ( nafta, plemeniti metali, privreda, itd. ), i postoje mnoge drzave mnogo bogatije pa se nisu raspale.
trece - morate da shvatite da odmah posle II rata narodi u jugoslaviji pocinju sa nacionalizmom, mzoda se to nije videlo u velikim gradovima, ali pitajte malo babe i dede u mesovitim ruralnim sredinama.
cetvrto - odrasli smo u uverenju da su svi uvek krivi osim nas. cak i u sportu kada izgubimo ( usa srbija finale svetskog ) culi su se komentari kako su nas sudije, kako se oni dopinguju, a ne shvatamo da je to najjaca liga sveta sa tri utakmice nedeljno.
peto - upravo nas crvena banda ubedjuje decenijama kako su svi drugi krivi i za svaki nas neuspeh valjda je najlakse nekog drugog da okrivimo.

i voleo bi da pitam jednog danca, norvezanina, belgijanca da li njih zapadne drzave ugnjetavaju posto oni itekako imamu sta da ponude vise svetu od juge i svih drzava posle zajedno.

student

pre 6 godina

Voleo bih da mi gospodin objasni na koji je nacin Jugoslavija predstavljala pretnju po drzavnu bezbednost SAD. Osim sto je bila politicki nesvrstana, i privredno samoodrziva.
(Krang, 24. januar 2018 12:03)

Ta ista Jugoslavija koju veličate je SADu prodala škart svemirski program za 50 milijardi dolara. Toliko o tome da je bila samoodrživa.
Samoodrživa je bila dok smo imali američke dolare, pa su firme nicale na svakom ćošku, dobijali se besplatni stanovi, posao i sve je cvetalo. Mnogima je bilo lepo, ali to lepo ima cenu i mnogi ne gledaju priču iz drugog ugla, već kako svakome odgovara.
Lepo je Koja rekao u 'lepa sela lepo gore', dok smo imali pare, nismo marili ni za šta, a sad se bavimo nekim poštenjem jer nemamo iste pa moramo nečim da se bavimo.
Morate shvatiti da ništa na svetu nije niti će ikada biti besplatno, a to pokazuje koliko je Jugoslavija bila nezdrava država jer je svima padalo sa neba. To vam je kao treći Njutnov zakon, svaka akcija mora imati reakciju.

Земља је Паметум

pre 6 godina

@(Schone, 24. januar 2018 16:31) Ја данас живим далеко пристојнијим животом него у СФР Југославији. Током постојања Југославије није био приступачан мобилни и интернет скоро сваком и зато ти се чини да се тада пристојније живело јер су људска осећања далеко више долазила до изражаја. Исувише је крађе било и убистава и злостављања многих само зато што су нешто рекли или поседовали током СФР Југославије што је довело до хиперинфлације и ужасно непристојног живота.

Tili

pre 6 godina

Pretpostavljam da je mislio na Saveznu Republiku Jugoslaviju i NATO bombardovanja iste zbog situacije na Kosovu ( što je na Zapadu doživljeno kao humanitarna katastrofa i pretnja po mir), pa onda ima "logike"... sumnjam da je mislio na SFR Jugoslaviju ili ipak mi nešto ne znamo što oni znaju?

Zero Flyer

pre 6 godina

Каква СРЈ, шта причате?
Мислио је на СФРЈ, јер кључно је растурање те државе. СРЈ није морао нико да руши, нити је рушио. Ту је све већ било готово.
Господин је дебил комплетан.

pročitaj prvo nešto

pre 6 godina

@Kalimero
Jugoslavija jeste bila nacionalna država. Po uredjenju, po zadacima, po načinu funkcionisanja to jeste bila nacionalna država svih jugoslovena. Imao si tri tipa nacionalih država u istoriji koji su se sukobili tokom drugog svetskog rata, parlamentarni, fašistički i komunistički. Prvi i poslednji još uvek postoje, a drugi preti da se vrati ko vampir. I upotreba reči nacionalna država je takodje sinonim za modernu državu, nju pre svega karakteruše gradjanski stil života. Primer država koje nisu nacionalne mogu da budu emirati i saudijci, to nisu nacionalne države, nego dinastički feudi sa plemenskim identitetima kao društvom.

doktor

pre 6 godina

(student, 24. januar 2018 21:00)

hahahah dobro si me nasmejao kolega, izgleda da ti se svideo 'dokumentarac' Houston we have a problem...ali jednu cinjenicu si prenebregao a to je da sve sto se naziva dokumentarcem ne mora da znaci istinito, sam Slavoj Zizek je rekao da je to namerno ostavio kako bi ljudima se cinilo da je verodostojna prica iz tog vremena...

V.B

pre 6 godina

i voleo bi da pitam jednog danca, norvezanina, belgijanca da li njih zapadne drzave ugnjetavaju posto oni itekako imamu sta da ponude vise svetu od juge i svih drzava posle zajedno.(bena, 24. januar 2018 16:52)Norveška i Danska su jednonacionalne zemlje,skoro bez manjina.Belgija je dvonacionalna zemlja i zbog toga poslednjih godina je veoma politički nestabilna,jer je netrpeljivost između Valonaca i Flamanaca sve izraženija.Nisu SFRJ razbile strane sile,ali su pomogle.Nisu to bile ni SAD,ni Britanija,već zemlja,koja je poražena u oba svetska rata.Nemačka je preko svoje tajne službe(BND)opremala hrvatske paravojne formacije i prva je priznala otcepljene republike.Ameri se tek kasnije uključuju i po za njih već uobičajenoj praksi požare gase benzinom.Raspadu SFRJ je pogodovala politička situacija u svetu,preciznije slom komunizma u Evropi.Da se to desilo 10 godina kasnije,verujem da bi i SFRJ još toliko potrajala,isto tako bi se raspala,da je komunizam doživeo slom 5-6 godina ranije.Kao što je zajednica Južnih Slovena nastala u torbulentno vreme,nakon Prvog svetskog rata,uz krucijalnu pomoć veliki sila(Britanije i Francuske),tako se i raspala za manje od mesec,kada je okupirana i rasparčana od Nemačke i njenih saveznika aprila 1941-e godine.Komunisti su nas onda skoro pola veka držali u lažnoj tvorevini,da bi 1991/2 konačno to poglavlje bilo završeno.

Ccc

pre 6 godina

Znaci od juce su na tapetu Amerikanci, pre toga EU, a komsije Hrvati, Makedonci, Bosanci i Crnogorci skoro svaki dan! Dokle vise ljude trujete mrznjom i sovinizmom!

Ccc

pre 6 godina

Znaci od juce su na tapetu Amerikanci, pre toga EU, a komsije Hrvati, Makedonci, Bosanci i Crnogorci skoro svaki dan! Dokle vise ljude trujete mrznjom i sovinizmom!

002

pre 6 godina

Nikad nam nece zaboraviti sto ih je Tito nasankao i prodao im Jugoslovenski svemirski program , nedovrsen za tadasnjih 2,5 milijardi dolara( sada bi to bilo50milijardi) Dok se ne naplate , nece nas ostaviti na miru.......Srbija je naslednik Jugoslavije. Najveca je greska sto se prvi nismo izvukli iz Juge , nego smo hteli da budemo naslednici te vestacke zemlje.......

slavko

pre 6 godina

Reč je o agentima UDBE odnosno kriminalcima koji su za dobre pare po zapadnoj Europi ubijali jugoslovenske poličke disidentne i ostale koji su bili opasni po KPJ. To se tada zvalo higienski politički atentat a danas se to zove terorizam. Ali stvar je u biti ista jedino što danas UDBE i Jugoslavije više nema ali postoje neki drugi igrači.

New Jersey

pre 6 godina

Postojalo je na desetine razloga zbog kojih su hteli da rasparcaju Jugu,ne samo oni nego i zapadno evropske zemlje..Ali nas narod je toliko neinformisan pa misli kada direktor CIA kaze "pretnje" da je to neka vrsta histerije.
Naravno da ne podrzavam,ali treba biti objektivan i uzeti sve cinjenice u obzir.

cobo

pre 6 godina

Gledao sam jednu tv-emisiju ovde u Nemackoj kako su u Rusiji misteriozno nestale cetiri atomske rakete a posle citao u nasim novinama kako su Ruski specijalci dosli po "otpad" iz Vince pa sam se na smrt prepao,zasto radioaktivni otpad treba toliku vojnu pratnju :(

jasdf

pre 6 godina

@nrobavezno
Mnogo manje nego kod drugih. Slusaj malo dnevnik, od 40 minuta 25 se prica o raznim pretnjama.
Kada prodje dnevnik prebaci na RT, slusaces o ugrozenosti do jutra.

ketiS

pre 6 godina

Ne vidim sta je u ovoj izjavi toliko cudno uzimajuci u obzir cinjenicu da su SAD sve komunisticke drzave smatrale pretnjom po sopstvenu bezbednost. Osim toga suprotstavljeni interesi i nacionalisticki ekstremizmi koji su dosli do izrazaja odmah nakon propasti real-socijalistickog totalitarizma su takodje predstavljali opasnost po americke interese u ovom delu sveta. SAD nisu nikada vodile antisrpsku politiku,vec je rezim S.M. napravio kobnu gresku ne shvatajuci da se treba opredeliti za Zapad kao pobednika Hladnog rata. Nazalost mnogi "patriJoti" tu cinjenicu ni danas ne shvataju,sto se vrlo recito vidi iz mnogih prethodnih komentara.

student

pre 6 godina

Voleo bih da mi gospodin objasni na koji je nacin Jugoslavija predstavljala pretnju po drzavnu bezbednost SAD. Osim sto je bila politicki nesvrstana, i privredno samoodrziva.
(Krang, 24. januar 2018 12:03)

Ta ista Jugoslavija koju veličate je SADu prodala škart svemirski program za 50 milijardi dolara. Toliko o tome da je bila samoodrživa.
Samoodrživa je bila dok smo imali američke dolare, pa su firme nicale na svakom ćošku, dobijali se besplatni stanovi, posao i sve je cvetalo. Mnogima je bilo lepo, ali to lepo ima cenu i mnogi ne gledaju priču iz drugog ugla, već kako svakome odgovara.
Lepo je Koja rekao u 'lepa sela lepo gore', dok smo imali pare, nismo marili ni za šta, a sad se bavimo nekim poštenjem jer nemamo iste pa moramo nečim da se bavimo.
Morate shvatiti da ništa na svetu nije niti će ikada biti besplatno, a to pokazuje koliko je Jugoslavija bila nezdrava država jer je svima padalo sa neba. To vam je kao treći Njutnov zakon, svaka akcija mora imati reakciju.

Jednostavno je

pre 6 godina

Prica je prilicno jednostavna. Tito je pravio i prodavao oruzje. Onda je krenuo da pravi nuklearnu bombu i rakete za tu bombu. I napravio je rakete dometa 100km, a 300km jer bilo u produkciji. Prvi narucioci raketa su bili Libija i Irak. I eto, Libija je unistena kao drzava, Irak je unisten kao drzava i Srbija je unistena kao drzava. Opasnosti po svetski mir vise nema, konkurencije od prodaje oruzija vise nema.

Земља је Паметум

pre 6 godina

@(Schone, 24. januar 2018 16:31) Ја данас живим далеко пристојнијим животом него у СФР Југославији. Током постојања Југославије није био приступачан мобилни и интернет скоро сваком и зато ти се чини да се тада пристојније живело јер су људска осећања далеко више долазила до изражаја. Исувише је крађе било и убистава и злостављања многих само зато што су нешто рекли или поседовали током СФР Југославије што је довело до хиперинфлације и ужасно непристојног живота.

uefamafia

pre 6 godina

SAD su najveća teroristička organizacija u istoriji čovečanstva.
Većinu loših stvari koje se dešavaju u svetu su izazvale upravo SAD
(Jugoslavija,Irak,Avganistan,Sirija...)
zbog sopstvenih interesa.
Ove države su napale i uništavale zbog nafte i drugih resursa,a nas zbog toga što im Albanska mafija plaća za to (tzv.Kosovo) i što pojedini američki generali ili šta već žele da vade rudna bogatstva na KiM.
U otprilike 190 zemalja imaju preko 500 vojnih baza!
O čemu da pričamo dalje?!
"Terorističe Sjedinjene Države"

Krang

pre 6 godina

Voleo bih da mi gospodin objasni na koji je nacin Jugoslavija predstavljala pretnju po drzavnu bezbednost SAD. Osim sto je bila politicki nesvrstana, i privredno samoodrziva.

Željko

pre 6 godina

Trebalo bi provjeriti da li je Dušan Kovačević radio za CIA, pošto nas je sa Balkanskim Špijunom ubjeđivao da smo paranoične budale i da CIA maltene ne postoji. Skroz sam ozbiljan.

Rupa na geografskoj karti

pre 6 godina

Lepo rece dustin Hoffman : Central Luck of Intelligence Agency ! Sta ste ocekivali, kakav narod (naj zatucaniji na planeti) takve mu i institucije sto ga automatski cini i NAJOPASNIJIM sto iz dana u dan I dokazuju i tako decenijama ! Ma idem da podgrejem sarmu , vozdra.

Zemljoradnik

pre 6 godina

On covek, prosto lupeta! Niti je Jugoslavija bila nacionalna drzava, niti je predstavljala pretnju za Ameriku!
(evropljanin, 24. januar 2018 18:36)
- Verovatno Savezna Republika Jugoslavija, tako se zvala kad nas je NATO bombardovao. Po ustavu možda ne, ali faktički je bila nacionalna država. Da li predstavljala pretnju za SAD? Realno ne, kao i većina država koje Amerikanci smatraju kao pretnju. Šta je iz američkog ugla bila pretnja? Najpre u ideološkom smislu - suludo neprihvatanje tadašnjeg režima Milošević-Marković da je Sovjetski Savez propao. To nas je automatski stavilo na suprotnu stranu. A zatim i činjenica da je takav režim u regionu okruženom sa svih strana NATO ušao u oružane sukobe, dakle i potencijalna bezbednosna pretnja po NATO i američke interese u našem delu sveta. Svidjalo se to nama ili ne, slagali se mi ili ne, realno tako oni na to gledaju.

ernesto che

pre 6 godina

Pretnja je bio sistem koji je pokazivao da ljudi zive i pristojno van kapitalizma, da se moze ziveti a da njima ne upravljaju centralne banke, da se moze ziveti a da se ne zajme stotine milijardi, problem je bio kako su sami zapadni bankari rekli i rusija ali ne vojno vec njihov ekonomski model, gde je zatvoren sistem, gde je drzavna banka jedina stampala novac i pustala ga u promet i svaka rublja je imala svoju svrhu, za razliku od zapadnog gde svako ko ima malo moci dobije mali stampac i mastilo, pa stampa kolko mu volja, ali uz pomoc jeljcinu i jos nekih, srusili su i to, ali polako tek cemo mi dobiti okove, i to one prave.

laki

pre 6 godina

Užasna zamena teza, politička nekorektnost ili prosto sarlatanstvo pa čoveče slepi najveći srpski rodoljubi tog vremena su živeli u SAD, Nikola Kavaja kao najveći od svih pored Dragiše Kasikovica, Boška Radonjića i ostalih. Pa Kavaja je hteo da se zakuca u CK sa otetim avionom i da ubije Tita, o čemu ovaj čovek priča. Shvatam da je potrebno gradivo koje nedostaje ali na ovakav način da se kroji je bezmalo smešno. Jednostavno oni gledaju na balkan kao na koloniju ko god bio tu - prvo su mrzeli Tita, pa Milosevica i ostale “velikosrbe” tako da opušteno ko god da je tu predstavljaće opasnost. Ja ne vidim nikakav problem u ljubavi prema domovini ali vidim ogroman problem u zapošljavanju vidjenijih nacista posle II sv rata u NASA i ostale američke organizacije. Možda bi to trebalo da učite u nedostatku istoriografije.

marija

pre 6 godina

Ne znam kako je Yuga bila pretnja Americi,
ali znam da je u to vreme najveća pretnja, bomba takoreći, bila Monika Lavinski i onaj seksualni manijak.
Trebalo je to "pokriti" nečim velikim.

Boris

pre 6 godina

Jugoslavija je bila višenacionalna i multietična a vi ste je rasparčali i stvorili više nacionalnih država. Jugoslavija nije bila pretnja nikome za razliku od vas gde ste god umešali vaše prste tu je nastao horor i pakao. Učit će se u školama o vama kao sto se uči danas o fašizmu bando fašistička.

dingoslav

pre 6 godina

Reč je o agentima UDBE odnosno kriminalcima koji su za dobre pare po zapadnoj Europi ubijali jugoslovenske poličke disidentne i ostale koji su bili opasni po KPJ. To se tada zvalo higienski politički atentat a danas se to zove terorizam. Ali stvar je u biti ista jedino što danas UDBE i Jugoslavije više nema ali postoje neki drugi igrači.
(slavko, 24. januar 2018 12:17)

Dobro...i? na koji naačin su oni bili pretnja po SAD?

maki

pre 6 godina

@Krang jugoslavija je bila opasnost po odrzivost kapitalizma, relativno dobar standard, zdravstveni sistem, obrazovni sistem medju najboljim u svetu, prava radnika izvanredna, veliki uticaj u dobrom delu sveta, zamisli sta bi se desilo da komunisticka drzava postane sinonim za prava i standard, bio bi to najveci poraz kapitalizma koji je opstao i dan danas, zato je i vikiliks opasnost, jer otkriva puno sto sta lose o americi

Saša

pre 6 godina

Jugoslavija je bila sve šta vam padne na pamet ali to nacionalna država nije bila i nije bila baš nikakva pretnja za Ameriku pogotovo. Tužno je kada vidiš i posle ovoliko godina kako su te doživljavali, kako te sada doživljavaju i kako će deca u USA školama učiti o tebi. Tužno je to, draga moja rodna Jugoslavijo. Neka ti je slava i hvala, tebe više nema i neće te ni biti više. I bolje da te ne bude.

Bivsi administrator

pre 6 godina

Pompeozna izjava u strahu da njegova tvorevina (nije ni nacionalna drzava,ni grupa,ni organizacija,nista od pobrojano losih) ne dozivi sudbinu Pompeje (bice kolateralna steta ako Kim ne pogodi nijedan grad,a strefi Jeloustoun). Uzgred,da li vi bilo kome predstavljate pretnju,vase cedne namere? Ajde sada sa odgovorima-predstavljaju za lose....nije tacno,niste bili ni za Japan,ni Hitlera,sami ste se uvukli zbog koristi

Istina

pre 6 godina

Ukoliko su navodi u clanku tacne: Realno, najveca pretnja po bezbednost SAD je to sto se na celu CIA nasao covek koji moze tako da razmislja.

св

pre 6 godina

Osim sto je bila politicki nesvrstana, i privredno samoodrziva.
(Krang, 24. januar 2018 12:03)
Па тако. Либија, Југославија и Сирија су биле суверене земље, а не колоније САД. То је директно угрожавање САД.

артиљерац

pre 6 godina

@ uefamafia Није баш толико.Имају 154 базе у 96 држава.Мало ли је?P.S.Мало
људи зна,Јапан им већ 15-ак година плаћа 50 милијарди$ годишње што имају базе
на њиховој територији,и "чувају" их од Руса.Пре 2-3 године гувернер Окинаве је
изјавио Мири Адањи Полак у интервјуу,да ће најсретнији бити кад Америма буде
видео леђа.

Праксителос

pre 6 godina

1) Израз "nation state" се не преводи као национална држава већ као држава. Американци имају разлику између тог термина и само "state" којим означавају своје државе у саставу САД.
2) Југославија нити је била суверена нити је била привредно самоодржива. Диктатуре по дефиницији нису суверене јер све зависи од воље једног човека или групе људи, док суверене земље почивају на начелу народног суверенитета. Да је Југославија била привредно самоодржива не би се распала чим је престала да стиже страна помоћ и не би током 60-их и 70-их милион људи отишло у иностранство у потрази за послом.

bena

pre 6 godina

Postojalo je na desetine razloga zbog kojih su hteli da rasparcaju Jugu,ne samo oni nego i zapadno evropske zemlje.
(New Jersey, 24. januar 2018 14:46)

Ako mozes da navedes jedan ali dobar i realan razlog?

prvo - od jugoslavije je postojalo bar deset drzava koje su bile vece pretnje, sto ekonomski, sto vojno i najvaznije bile su multietnicke pa se do dan danas nisu raspale ( indija, turska, iran, brazil, kina, itd. ).
drugo - jugoslavija je bila sve, samo ne bogata sto se tice prirodnih resursa ( nafta, plemeniti metali, privreda, itd. ), i postoje mnoge drzave mnogo bogatije pa se nisu raspale.
trece - morate da shvatite da odmah posle II rata narodi u jugoslaviji pocinju sa nacionalizmom, mzoda se to nije videlo u velikim gradovima, ali pitajte malo babe i dede u mesovitim ruralnim sredinama.
cetvrto - odrasli smo u uverenju da su svi uvek krivi osim nas. cak i u sportu kada izgubimo ( usa srbija finale svetskog ) culi su se komentari kako su nas sudije, kako se oni dopinguju, a ne shvatamo da je to najjaca liga sveta sa tri utakmice nedeljno.
peto - upravo nas crvena banda ubedjuje decenijama kako su svi drugi krivi i za svaki nas neuspeh valjda je najlakse nekog drugog da okrivimo.

i voleo bi da pitam jednog danca, norvezanina, belgijanca da li njih zapadne drzave ugnjetavaju posto oni itekako imamu sta da ponude vise svetu od juge i svih drzava posle zajedno.

Janko

pre 6 godina

Jugoslavija je bila pretnja po SAD jer je sprecavala njihov prodor na istok Evrope i ekonomsko porobljavanje citavog regiona. Sada vidimo da im je taj plan uspeo.

Fakti

pre 6 godina

Danas bi YU bila ekonomski verovatno medju gornjom trecinom EU zemalja, i nebi ni pomisljali da u EU ni ulazimo. Ovako, duguju zajedno nekih 200-300 milijardi i sve je u redu

артиљерац

pre 6 godina

@ student Који бре свемирски програм,каквих 50 милијарди$?О чему ти пишеш?
Какве фантазмагорије измишљаш?Цео "Аполо" програм од Апола 1 до Апола 17,је коштао непуних 19 милијарди$.Вијетнамски рат(1964-1975) је кошао САД око 50 милијарди$.Шта пишеш,ти пријатељу?Плата америчког официра у Вијетнаму је била
9000$ ГОДИШЊЕ.Шта вам је бре?И тај свемирски програм НИКАД НИЈЕ ПОСТОЈАО.Као
одвијао се у подземној бази код Бихаћа,а њу почели да граде 1964 и завршили
1971.А ми продали програм 1958.Ајде!

Dott

pre 6 godina

Ocigledno mi veze nemamo u kakvoj drzavi zivimo, kakva nam je spoljna politika i njeni uticaji, namere, ciljevi i aktivnosti, kako danas tako i u bivsoj Jugoslaviji.

ja hoću da budem aMoniman

pre 6 godina

On covek, prosto lupeta! Niti je Jugoslavija bila nacionalna drzava, niti je predstavljala pretnju za Ameriku!
(evropljanin, 24. januar 2018 18:36)

To je klasicno spinovanje. Jugoslavija, kao i sve danasnje raspale drzave su americko-ruske sluge unutar evrope, koliko god to suludo zvucalo.

samo da kazem...

pre 6 godina

Šta su radili? Razbili je... Zašto? Previše nam je dobro išlo i predstavljali smo primer koji je mogao da povuče ostale narode... Bila e to dobra ideja, samo da nije bilo našeg balkanskog mentaliteta...

Darko

pre 6 godina

Pretnja za SAD je svaka država koja na bilo koji način pokaže suverenost u donošenju odluka od nacionalnog znacaja.

u prevodu ili igrajte kako mi sviramo ili ste nam neprijatelj!

soni

pre 6 godina

Nisam procitao bas sve komentare,
ali vidim da su se skoro svi upecali na staru SFRJ ,
covek je mislio na skracenu (sakatu) takozvanu SRJ,
koja je posle dobila ime SCG,ali i to se raspalo.

CATAPA

pre 6 godina

Mislim da je prilično očigledno da je lik govorio o takozvanoj SR Jugoslaviji, a svi komentatori se uhvatili za SFRJ, a neki vala odoše i do Kraljevine Jugoslavije.
Milošević je išao na kartu da u sukob u Jugoslaviji uvuče Rusiju. U bombardovanje 1999. je ušao sasvim svesno i namerno sve dok mu Černomirdin nije nekako dopro do mozga i objasnio da Rusija nikada neće zaratiti sa Amerikom radi Srbije. Ni radi bilo koga drugog ftm, ali Srbije ni pogotovo.

Ovaj tip je za kriterijume normalnih ljudi verovatno ludak, ali budala je samo onaj koji ga smatra za budalu.

objasnjenje

pre 6 godina

Voleo bih da mi gospodin objasni na koji je nacin Jugoslavija predstavljala pretnju po drzavnu bezbednost SAD. Osim sto je bila politicki nesvrstana, i privredno samoodrziva.
(Krang, 24. januar 2018 12:03)

U drugoj recenici si sve objasnio.

Schone

pre 6 godina

Jesi li ti ziveo u toj Jugoslaviji? To je bilo sve samo ne pristojni zivot.
(jasdf, 24. januar 2018 13:49)

Pretpostavljam da ti sada zivis "pristojnim zivotom" kao i vecina stanovnistva u nekoj od bivsih jugoslovenskih republika. Bolje da ne pricas o necemu sto nisi licno iskusio. Nije bilo spektakularno ali je bilo neuporedivo bolje nego danas.

Washington

pre 6 godina

Kao da je nekog Amera briga za Jugoslaviju, nego lepo kazu da je pretnja a sledece godine CIA budzet je veci za jos jednu milijardu dolara. O tome se radi, Americi ce uvek trebati neke pretnje i novi ratovi, zato nikad mira na ovom svetu nece biti. A vecito ce da glume velike humanitarce i mirotvorce, naravno kad uniste drzavu i porobe tudji narod.

Tili

pre 6 godina

Pretpostavljam da je mislio na Saveznu Republiku Jugoslaviju i NATO bombardovanja iste zbog situacije na Kosovu ( što je na Zapadu doživljeno kao humanitarna katastrofa i pretnja po mir), pa onda ima "logike"... sumnjam da je mislio na SFR Jugoslaviju ili ipak mi nešto ne znamo što oni znaju?

Saša

pre 6 godina

Evo razmišljao sam i setio se... ali stvarno nisam znao da Ameri i šef CIA toliko vole košarku. Jugoslavija je tu bila najveća pretnja, za ostalo ga stvarno ne razumem ništa a kaže da će deca u školama učiti o tome?! Ne znam, nisam pametan...

desperado

pre 6 godina

Kada je Bil Clinton marta 1999-e odobrio bombardovanje,on je u obraćanju američkoj javnosti izjavio da SRJ predstavlja pretnju po američke nacionalne interese.A sve to pošto su mesecima zpadani političari i mediji ukazivali na navodnu humanitarnu katastrofu na Kosovu.Nismo naivni da poverujem u priče da SAD interveniše kako bi sprečila humanitarnu katastrofu,kršenje demokratije i ljudskih prava,iračkog nuklearnog programa i sl.Ali to je istorija,jer prošla su vremena kada je SAD igrao ulogu svetskog policajca.Mnogo novca i sredstava je potrošeno,a rezultati nisu dobri.Sada se opredeljuju za obojene revolucije,pučeve,arapska proleća i sl.

dabome

pre 6 godina

SFRJ je imala vojnu doktrinu odbrane granica na kopnu i moru, znaci defanzivnu, tako da te price o pretnji po bilo ciju bezbednost su smesne. Pre ce biti da je njima najveci trn u oku bio Pokret nesvrstanih i to sto je Jugoslavija mogla da obezbedi, kad god treba, ozbiljnu kolicinu glasova u UN. Znaci drznuli smo se da budemo igrac u svetskoj politici a ne pijun, a to se ne prasta (jer kako to moze jedna socijalisticka zemlja da predstavlja alternativu neoliberalnom kapitalizmu, a pritom nije "siledzija sa istoka" vec se zalaze za "mirni treci put" izmedju dva bloka). Kad je doslo vreme da moramo da se svrstamo tamo ili ovamo, mi smo ostali da guramo pricu o "trecem putu", a s obzirom da se SSSR raspadao ostalo je samo da se "resi pretnja" na Balkanu. Secam se da sam citao negde da su valjda bas u CIA dokumentima vazili kodni nazivi za Ameriku i SSSR macka, a za SFRJ mace i da u fazonu mace mozda moze u nekom trenutku da preraste u macku ali da od misa macka nikad ne biva. E sad koliko je to istina ili ne, to nikada necemo saznati (kao ni famozne price o nuklearnom i svemirskom programu) ostaje nam da se tesimo da smo mozda nekada stvarno bili bitni. U svakom slucaju nismo bili ovoliko nebitni koliko smo sada.

Posmatrac

pre 6 godina

Za vas je pretnja svako ko misli svojom glavom. Ko god ne radi sta mu vi kazete on je za vas pretnja. Sve u svemu ko god ne igra kako vi svirate.

Džoni

pre 6 godina

Lepo rece dustin Hoffman : Central Luck of Intelligence Agency !
(Rupa na geografskoj karti, 24. januar 2018 14:13)

Central LACK of Intelligence Agency. Onako napisano nema smisla.

V.B

pre 6 godina

i voleo bi da pitam jednog danca, norvezanina, belgijanca da li njih zapadne drzave ugnjetavaju posto oni itekako imamu sta da ponude vise svetu od juge i svih drzava posle zajedno.(bena, 24. januar 2018 16:52)Norveška i Danska su jednonacionalne zemlje,skoro bez manjina.Belgija je dvonacionalna zemlja i zbog toga poslednjih godina je veoma politički nestabilna,jer je netrpeljivost između Valonaca i Flamanaca sve izraženija.Nisu SFRJ razbile strane sile,ali su pomogle.Nisu to bile ni SAD,ni Britanija,već zemlja,koja je poražena u oba svetska rata.Nemačka je preko svoje tajne službe(BND)opremala hrvatske paravojne formacije i prva je priznala otcepljene republike.Ameri se tek kasnije uključuju i po za njih već uobičajenoj praksi požare gase benzinom.Raspadu SFRJ je pogodovala politička situacija u svetu,preciznije slom komunizma u Evropi.Da se to desilo 10 godina kasnije,verujem da bi i SFRJ još toliko potrajala,isto tako bi se raspala,da je komunizam doživeo slom 5-6 godina ranije.Kao što je zajednica Južnih Slovena nastala u torbulentno vreme,nakon Prvog svetskog rata,uz krucijalnu pomoć veliki sila(Britanije i Francuske),tako se i raspala za manje od mesec,kada je okupirana i rasparčana od Nemačke i njenih saveznika aprila 1941-e godine.Komunisti su nas onda skoro pola veka držali u lažnoj tvorevini,da bi 1991/2 konačno to poglavlje bilo završeno.

Zero Flyer

pre 6 godina

Каква СРЈ, шта причате?
Мислио је на СФРЈ, јер кључно је растурање те државе. СРЈ није морао нико да руши, нити је рушио. Ту је све већ било готово.
Господин је дебил комплетан.

pročitaj prvo nešto

pre 6 godina

@Kalimero
Jugoslavija jeste bila nacionalna država. Po uredjenju, po zadacima, po načinu funkcionisanja to jeste bila nacionalna država svih jugoslovena. Imao si tri tipa nacionalih država u istoriji koji su se sukobili tokom drugog svetskog rata, parlamentarni, fašistički i komunistički. Prvi i poslednji još uvek postoje, a drugi preti da se vrati ko vampir. I upotreba reči nacionalna država je takodje sinonim za modernu državu, nju pre svega karakteruše gradjanski stil života. Primer država koje nisu nacionalne mogu da budu emirati i saudijci, to nisu nacionalne države, nego dinastički feudi sa plemenskim identitetima kao društvom.

doktor

pre 6 godina

(student, 24. januar 2018 21:00)

hahahah dobro si me nasmejao kolega, izgleda da ti se svideo 'dokumentarac' Houston we have a problem...ali jednu cinjenicu si prenebregao a to je da sve sto se naziva dokumentarcem ne mora da znaci istinito, sam Slavoj Zizek je rekao da je to namerno ostavio kako bi ljudima se cinilo da je verodostojna prica iz tog vremena...