Ponedeljak, 22.01.2018.

18:01

Grčki nedeljnik podelio Makedoniju na četiri dela FOTO

Grčki nedeljnik "Elefteri ORA", blizak Grčkoj pravoslavnoj crkvi i desničarskim ekstremistima, objavio je u najnovijem broju mapu podeljene Makedonije.

Izvor: Tanjug

Grèki nedeljnik podelio Makedoniju na èetiri dela FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Dejan

pre 6 godina

Šta bi rekao Kraljevic Marko, kada bi mu rodni grad Prilep, pripisali Grčkoj? Stara Srbija je naziv za sadasnju drzavu Makedoniju, a u njoj republika/pokrajina koja se zove Makedonija, pa čak mozda Južna Makedonija, Severna Makedonija itd. Sve u svemu to je oduvek bila Srbija.

ikac klisa

pre 6 godina

Nek rese Zaev i Cipras staromodnim duelom. Obojica picopevci koji u zivotu nisu radili nista smisleno. Raja ce se obradovati i zabaviti. Jedni ce dobiti ono sto zele a drugi ce se otarasiti barem jednog parazita. Wiw win situacija. Ako nekim cudom bude nereseno u arenu nastupaju vicepremijeri i sve tako dok se ne resi. Oruzje se bira bacanjem novcica. Poslacemo Dacica da im odrzi koncert pre borbe veceri a Mihajlovicka ce da nosi brojeve za runde.

David NS

pre 6 godina

Ne vidim razlog zašto bi mi Srbi žustro zastupali stav jedne ili druge strane - Grka ili Makedonaca... U dobrim smo odnosima i sa jednima i sa drugima, ne trebamo se mešati u njihove probleme i moramo se držati po strani.
Kad je u pitanju spor između Slovenaca i Hrvata, logično je da stajemo na stranu Slovenaca, jer imamo neraščišćene račune i sličan problem sa istom zemljom (neprijatelj moga neprijatelja je moj prijatelj).
Grci i Makedonci su nam najbliži narodi, ista vera i sličan mentalitet, i iskreno se nadam da će ta dva naroda na kraju naći rešenje koje je prihvatljivo za sve!

msbravomk

pre 6 godina

svi vi koi podrzavate grke treba da znate da posle 1913 grcka e napravila genocid na makedonci koi su zivele na ta teritorija i prisilno e naseljavala grke e toliko e makedonija grcka da moras naseljavati svoi ljude

Neko@

pre 6 godina

Sto se grbo rodi, vreme ne ispravi... Makedonija, tj Vardarski njen deo je očit primer toga, kad su komunisti napravili nakon II svetskog rata nakazu, i sada se ta nakaza raspada. Nakaza na štetu Srbije!
A vi koji žalite nad današnjom tzv Makedonijom, idite malo do njih i vidite gde služe naši sveštenici - takvo ugnjetavanje SPC nema u nijednoj državi bivse Jugoslavije. Nesvesno, osnivanjem svoje crkve, današnji slavomakedonci su navukli na sebe prokletstvo zbog koje će se i raspasti.
A istorijski, Pirinski deo Makedonije je uzela Bugarska, a Egejski sama Grčka. Ovaj Vardarski je srpski, a Albanija je dobila svoju državu te godine.
Toliko!!!

MK888

pre 6 godina

makedonija, kao i izrael, ima dogovor - specijalno partnerstvo sa USA, iako nije u NATO (U.S.-Macedonia Declaration of Strategic Partnership and Cooperation). taj dogovor iznad svega garantira teritorijalni integritet i suverenitet makedonije. a vi delite i dalje makedoniju. lepo je jedan moj prijatelj, izuzetno intelegentan novinar rekao meni vec odavno - kako oda prepoznas neprijatelja makedonije i makedonaca? pa jednostavno, ko vuce makedoniju prema rusiju i udaljava je od USA taj je. isto vazi i za srbiju, ali vasa tvrdogalvost i krstenje u majcicu rusiju, koja je uvek vise favorizirala bugare i grke nego vas, koja i dan danas vas iskoriscava ( prejeftino kupljena NIS, busotine po vojvodini i dr.) i ni iz daleko ne daje novac za vas kao zapad, ce vas zakovati na dnu evrope. nadam se da cete se opametiti i voljeti samo ono sto vredi iz rusije - dostojevski, cehov, cajkovski, rahmanjinov... i opet vam kazem, pre ce se rusija raspasti nego makedonija.

Legionar

pre 6 godina

"Ne mogu Grci da kazu "Makedonija je Grcka", kad je istorijska cinjenica sledece: "Grcka je Makedonska" !! Dace Bog pa ce jednog dana istina o genocidu Makedonaca koji je Grcka godinama sprovodila, i ugnjetavanju koje traje decenijama izaci na svetlost dana. Grci se toga i boje, zato i ne daju Makedoniji da "prodise", jer znaju sta ih ceka (medjunarodni sud)!!
Najvise boli cinjenica da Srbi staju na tu stranu... Srpski zvanicnici treba tome da stanu na put, ali zbog svojih politickih gubitaka ne mogu, jer zele podrsku fasisticke Grcke... Uzas...
(Dejan Lekic, 22. januar 2018 19:16)"
Dejane, iz kojih knjiga si učio istoriju, ne mislim na školske udžbenike, naravno?! Jedno je činjenica, Srbi su dali najviše žrtava za slobodu svih na ovim prostorima, a danas ispadosmo genocidni iako svi koje smo "terorisali" i dalje žive na, manje-više, istom prostoru, a Srba više nema nigde, ostadoše samo srpski grobovi. Komuniusti su napravili haos koji će teško bilo ko ispraviti, "što jedna budala pokvari, 1000 mudrih ne popravi", lepo narod kaže, a svi znamo ko je bila, tj. bio, pomenuta budala!

Милан

pre 6 godina

Македонци, браћо... не секирајте се- Србија вас подржава! Имамо ми пар схизофреника који мрзе НАТО, али зато што воле да се брчкају по грчким селима у мају и септембру- обожавају Јелине(Грци, по старински).

Srbenda

pre 6 godina

ja sam pre da se srbija pripoji, racimo, danskoj, švedskoj...možda i nemačkoj. pa da budemo njihov problem, pa možda dobijemo taj standard.
(manite me, 22. januar 2018 18:43)

Pisi propalo. Tamo mora da se radi. Lakse je vitlati tastaturom od jutra do sutra. Osim toga koga da okrivimo za propast ... hmm ... bilo cega.

PeruN

pre 6 godina

Napisah ja lijepo juče u komentaru da bi onih 100 000 okupljenih iz Soluna što osporavaju bilo kakvu upotrebu naziva Makedonija kod susjeda,zapravo najsrećniji bili kada bi se ta teritorija nalazila u sastavu Grčke,pa evo dakle i djelimične potvrde.Koliko su ultranacionalisti i ultradesničari zaslijepljeni glađu za tuđim teritorijama uz pozivanje na istoriju to je strašno,indikativno je da su to trendovi kod ekonomski slabih nacija kao što su ove na brdovitom Balkanu.

Ljubisa livac

pre 6 godina

@solunac

Jesi li ti svestan u kom veku su Sloveni naselili ove prostore? Kako anticka Makedonija moze biti slovenska kada ih tad jos nije ni bilo na ovom tlu? Ili mozda ucis istoriju iz Dereticevih romana, gde su i amebe srpske?

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Oni koji se raduju mapama etnickih podela drzava, neka se sete kuda je ta ,,pamet" dovela narode u BiH i srpskim krajinama. Od posledica proisteklih iz balkanskog krvoprolica devedesetih, necemo se osloboditi decenijama.
Makedonija je drzava clanica UN. Politicki je okrenuta ka EU i NATO. Za napredak na evroatlanskom putu najveca prepreka je problem oko imena sa Grckom.Svaki pokusaj cepanja te drzave silom ce spreciti NATO. Celovitost Makedonije je uslov za stabilnost u tom delu regiona, jer bi se u slucaju njenog raspada okolne drzave sukobile oko plena odn. podele njene teritorije.

CATAPA

pre 6 godina

Već je čudo kako je ta država okružena bolesnicima opstala i toliko koliko je opstala. Najverovatnije upravo zato što svi znaju da ne bi mogli da je podele onoliko koliko su umislili da im pripada.

Branko

pre 6 godina

Sramotno je prenositi i objavljivati ovakve clanke o cerupanju susedne prijateljske drzave. A jos su sramotniji komentari koji zlurado podrzavaju takve ludacke ideje i teorije bolesnih umova.

Macedo

pre 6 godina

Meni kao Srbinu ovo nije prihvatljivo. Prvo, znam da će mi mnogi zameriti, meni su slovenski narodi veća braća, nego heleni. Drugo, ti isti Grci su helenizovali mnogo Srba i ostalih slovenskih, a i latinskih naroda baš u predelu Makedonije i Epirusa. Trpali su sve narode pod Vlahe. A šta su Grci nego federacija raznih helenizovanih naroda sa prostora današnje Grčke? Ja istoriju ne želim da zaboravim po ceni "pravoslavnog bratstva", jer smo mi tu duže od vere. Sad me ubijte ako hoćete, ali meni su i Makedonci i Hrvati i Bugari i islamizovani Sloveni veća braća od Grka. A takozvani Grci su mi isti kao i Turci. Neka hvala, vi se slobodno grlite sa njima, a ja ću sa Makedoncima.
(Dušan, 22. januar 2018 18:04)

Bravo Dusane, isto misljenje imam. Mnogi ovde ne znaju da se u grckom delu Makedonije nalaze Sloveni, a da oni tamnoputi Grci su rodom iz azijskog dela Grcke, danasnje Turske, koji su tu naseljeni posle balkanskih tj posle prvog velikog rata. Ja imam komsinicu Makedonku tj Egejku kako ona kaze, njeni su dosli u Vojvodinu ranih 50tih iz okoline Soluna kao izbeglice grckog rezima. Nisu hteli da promene svoja makedoska imena i prezimena. Ima ih na hiljade, a ima i onih koji su ostali i postali Grci....

A o antickim Makedoncima, dovoljno je reci da su ih Heleni smatrali okupatorima, sto ih naravno ne cini danasnjim Makedoncima. Istina je negde izmedju.....

kontroverzni penzioner

pre 6 godina

E iz tog razloga Srbija, kao sto sam rekao, ne zeli raspad Makedonije vec celovitu i nezavisnu Makedoniju.
(tosa, 22. januar 2018 19:29)

Pogrešno ste shvatili moj komentar. Ja nisam tvrdio da raspad BJR Makedonije želi Srbija. U ovoj stvari se pitaju oni krojači granica koji su pocepali SFRJ da bi iskrojili određene kvazidržave na njenom prostoru. Malo više obavešteni su o ovim procesima znali još mnogo pre nego što su razaranja zvanično počela. Bivša JR Makedonija, baš kao i BiH, ostavljene su za naknadno raskusurivanje zavisno od razvoja geopolitičke situacije u svetu. Ni jedna od ove dve "države" nije stvorena sa namerom da ostanu trajno. Vidljivo je to čak i površnim posmatračima, osim onima kojima je ostrašćenost i zaslepljenost "mladim" nacionalizmom bez korena u dubini istorijskog postojanja (tzv."Bošnjaci" i "Makedonci") pomutila moć realnog rasuđivanja. A to, da li ima ili nema Srba u Skopskoj Crnoj gori, to je najmanji problem. Problem je činjenica da plamen rata na ovim našim prostorima mora da dovrši ono što su "piromani" naumili, a mi se tu jako malo pitamo. Voleo bih da grešim, ali ja ovo nisam sanjao, ovo su saznanja iz mnogo ozbiljnijih izvora od onih koje imaju sitne nacionalne šićardžije.

Nenad

pre 6 godina

Da se BJRM podeli po ovoj mapi , Makedonci bi progledali. Pod uslovom da se svi Albanci premeste u deo namenjen Albaniji. Dobar deo bi se nasao u EU a oni koji se osecaju srodnije Srbima bi mogli ostati u srpskom delu. To bi bila i idealna prilika da se spoje Srbija i Grcka i da se ispravi istorijska nepravda ucinjena od strane komunista.

Sasa_KG

pre 6 godina

Makedonija je vestacka tvorevina kao I Jugoslavija sto je bila.Samo se nadam da tamo rata ne bude.Nepravda koja je ucinjena Srbiji '45 kada je stvorena ta nakardna drzava dolazi na naplatu.

bljak

pre 6 godina

Gle ti lesinare kako komadaju zivu drzavu zivog naroda... Sram da vas bude!!! Nema susednog naroda koji vise voli Srbiju od Makedonaca! A mi tako? Jedina drzava koja u raspadu Jugoslavije nije prolila niciju krv, pustite je da na miru pregovara sa Grcima.
Koliko mrznje u komentarima, pa to je strasno. Pa sta ako je priznala Kosovo, da li bi joj bilo bolje da nije? Sta mi imamo od makedonske nesrece, da komsiji crkne drzava?

Grof

pre 6 godina

Kada su Makedonci imali referendum imali su pitanje sledece:

Da li ste za suverenu i nezavisnu Makedoniju, s pravom udruživanja s nezavisnim državama Jugoslavije

Tako da pravno samo da raspisu drugi referendum za vracaje prisajedinjenje sa Srbijom i to je to.
Da bi se to desilo Srbija mora da odradi sledece:
1. Napusti Rusiju
2. Prizna Kosovo a da se sever Kosova se vrati Srbiji
Dobije Republiku Srpsku i izlaz na jadran koji joj i pripada.
Da imamo pametnih politicara amerikanci bi ovo zavrsili za 3 godine. Uz uzlov da svi albanci zive u Velikoj Albaniji tj da se isele iz Makedonije.

ekonomista

pre 6 godina

Realno, Makedonija je okružena samim problemima: sa juga Grčka, ne priznaje ime države, sa istoka Bugarska, ne priznaje da postoji makedonski narod, sa severa Srbija, ne priznaje da postoji makedonska crkva i sa zapada Albanija, ne priznaje da postoji država Makedonija. Da nije tužno, bilo bi smešno....

goxi

pre 6 godina

Makedonija je jednom vec deljena. I to 1912. god. Sadasnja Makedonija je koju bi Grci da dele, je onaj deo koji je pripao Srbiji 1912. god. E sad sto su Grci, Bugari i Albanci sacuvali delove Makedonije koje su dobili 1912. god, a Srbi nisu, to je vec druga stvar.

Nex

pre 6 godina

E bas me briga za Makedoniju, i vloeobih da prestanemo da sve zove zovemo bracom i prijateljima.Nema prijatelja nema brace samo interes i samo interes. A ako se Makedonija pocepa, sta mi da radimo sa neprijatljski nastrojenim narodom, netreba nama deo makedonije imamo mi dosta svojih problema.

tosa

pre 6 godina

@kontroverzni penzioner

Sve je to lepo ali na Skopskoj Crnoj Gori nema vise Srba i Makedonaca vec samo Albanaca tako da bi i Skopska Crna Gora pripala Albancima. Srbiji bi eventualno mogli pripasti Kumanovo i Kriva Palanka i nista vise. Mada iskreno receno Srbija nije zainteresovana za deljenje Makedonije (sto je nebrojeno puta i potvrdila) vec joj odgovara da Makedonija ostane cela. I to iz prostog razloga sto se preko uvek Srbiji prijateljske Makedonije (i da se razumemo, prijateljska jeste bez obzira sto se povremeno javljaju probelmi koji su, ipak, niskog nivoa i koji se brzo pozitivno resavaju) relativno lako odrzava komunikacija sa Grckom koja nam je saveznik. E sad, ako bi doslo do raspada Makedonije i ako bi se izmedju umesto Makedonije ubacila Bugarska to bi vec bio problem i za nas i za Grcku. E iz tog razloga Srbija, kao sto sam rekao, ne zeli raspad Makedonije vec celovitu i nezavisnu Makedoniju.

djuro

pre 6 godina

ne, gospodo, deoba Makedonije se već desila, 1912 i 1913. Grčka i Bugarska su fobile svoje delove, kao i Albanija samom činjenicom da je ustanovljena kao država. Ovo što sad "delite" je srpski deo iz te podele. Srpski deo, koji je jedini "iznedrio" novu naciju i nezavisnu državu, bilo to dobro ili loše, dok su ostali delovi i njihovi stanovnici odavno asimilovani.

MK888

pre 6 godina

pre ce rusija biti podeljena nego makedonija. ne zato sto je makedonija silna nego zbog toga sto je makedonija konacno zauzela pravi kolosek. da, pre rusija nego makeonija. smesno? mark my words.

Srbijanac

pre 6 godina

Ta "Makedonija" je pripadala Srbiji! Moj cukundeda je u dva Balkanska rat ginuo za te drlije i kamenjare. Ni dana danas se srbijanske komunjare nisu oglasile za stvaranje Kosova i Makedonije kao zasebne jedinice unutar nakaradne tvorevine Jugoslavije i ni jedan nije zavrsio u zatvoru za izdaju srpskih nacionalnih interesa. Bas bih voleo da vidim kako bi Grcka ili Bugarska reagovala da se nesto ovako '45 desilo njima, ali naravno, srpska posla.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Draga Braco Grci:

Najlepse vas molimo da uzmete i nas deo. Nama ostavite samo nase manastire, sve ostalo mozete da zadrzite.

Srdacno vasa,

Sestrica Srbija

dragan

pre 6 godina

Treba da vas je sve sramota koji podržavate ovakve stvari. Makedonci su kao narod toliko propatili kroz istoriju i ovo malo što im je ostalo sad bi di da se cepa. Grci su im zabranili i jezik i imena, Bugari im negiraju naciju i samo u nas mogu da gledaju i nadaju se podršci. Pravoj bratskoj. Ok su mi Grci, ali oko Makedonije ih nikad neću podržati!

Dejan Lekic

pre 6 godina

Ne mogu Grci da kazu "Makedonija je Grcka", kad je istorijska cinjenica sledece: "Grcka je Makedonska" !! Dace Bog pa ce jednog dana istina o genocidu Makedonaca koji je Grcka godinama sprovodila, i ugnjetavanju koje traje decenijama izaci na svetlost dana. Grci se toga i boje, zato i ne daju Makedoniji da "prodise", jer znaju sta ih ceka (medjunarodni sud)!!
Najvise boli cinjenica da Srbi staju na tu stranu... Srpski zvanicnici treba tome da stanu na put, ali zbog svojih politickih gubitaka ne mogu, jer zele podrsku fasisticke Grcke... Uzas...

Tota Bugarin

pre 6 godina

30% Albanaca, i oko 70% Makedonaca tj. Bugara, a teritorij ide Srbiji i Grćkoj. Mnogo realno. To ne može tako da bude ni ratom a kako bi mirnim putem. Ko misli da može neka proba.

Vardar

pre 6 godina

Sa kojim pravom Grci polažu pravo na makedonsku teritoriju? Grci su po genetici vrlo slični Turcima, onda najbolje da sve to bude Turska. U Makedoniji ima 100 000 Turaka (koji se tako i izjašnjavaju) a koliko ima Grka u Makedoniji? Koliko ima Srba u Makedoniji? Treba pogledati popis stanovništva. Neozbiljno ali i opasno je to šta ekstremisti rade.

papadubi

pre 6 godina

Makedonija je već podeljena 1913. Grci, Bugari i Srbi su dobili svoj deo, a Albanci su dobili državu. Za razliku od Bugara i Grka, Srbi nisu uspeli asimilovati stanovništvo svog dela Makedonije, koje se vremenom razvilo u poseban narod nazvan Makedoncima, prvo u geografskom smislu, a kasnije i u etničkom. Sviđalo se to nama ili ne, makedonska nacija danas postoji i točak istorije se ne može vratiti unazad. To što oni prepravljaji svoju istoriju i povezuju se s antickim Makedoncima, to je druga stvar Možda bi bolje bilo nazivati ih Slavomakedoncima, da bi se napravila razlika između njih i onih antickih i Makedonaca kao svih stanovnika te geografske regije.

manite me

pre 6 godina

ja sam pre da se srbija pripoji, racimo, danskoj, švedskoj...možda i nemačkoj. pa da budemo njihov problem, pa možda dobijemo taj standard.

Dušan

pre 6 godina

Meni kao Srbinu ovo nije prihvatljivo. Prvo, znam da će mi mnogi zameriti, meni su slovenski narodi veća braća, nego heleni. Drugo, ti isti Grci su helenizovali mnogo Srba i ostalih slovenskih, a i latinskih naroda baš u predelu Makedonije i Epirusa. Trpali su sve narode pod Vlahe. A šta su Grci nego federacija raznih helenizovanih naroda sa prostora današnje Grčke? Ja istoriju ne želim da zaboravim po ceni "pravoslavnog bratstva", jer smo mi tu duže od vere. Sad me ubijte ako hoćete, ali meni su i Makedonci i Hrvati i Bugari i islamizovani Sloveni veća braća od Grka. A takozvani Grci su mi isti kao i Turci. Neka hvala, vi se slobodno grlite sa njima, a ja ću sa Makedoncima.

kontroverzni penzioner

pre 6 godina

Ovaj Nimic je samo ubačen kao katalizator u ubrzavanju neminovnog procesa nestajanja i podele teritorije današnje Bivše jugoslovenske republike Makedonije. Još 2004. godine smo imali obaveštajne analize koje su govorile o podeli BJR Makedonije na četiri dela, s tim što je odnos delova bio drugačije raspoređen. Najveći deo teritorije bi po tadašnjim saznanjima pripao Bugarskoj, a bugarski argument polaganja takvog prava je činjenica da na toj teritoriji živi većinsko stanovništvo koje ima državljanstvo Bugarske ( Bugarska je upravo iz tog razloga počela već tada da daje bugarski pasoš svkom stanovniku BJR Makedonije koji to zatraži). Albanci bi uzeli celu zapadnu BJR Makedoniju, dok bi manji južni deo pripao Grčkoj, a najmanji deo teritorije bi pripao Srbiji ( Kumanovo i Skopska Crna Gora). Možda je ta ideja te 2004. godine delovala nestvarno, ali činjenica je da je "sazrelo" vreme da se krene u realizaciju te ideje. Čim je ta ideja izašla iz kabineta "krojača Balkana" u javnost, ona postaje operativna. Nisu to Grci tek sad smislili iz nekog inata.

Logičan zaključak

pre 6 godina

Nisam video ali podržavam
Sadašnja granica na Djevdjeliji je dogovorena 1912 kao pola puta Beograd Atina.
Grčka i Srbija moraju imati zajedničku granicu.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Draga Braco Grci:

Najlepse vas molimo da uzmete i nas deo. Nama ostavite samo nase manastire, sve ostalo mozete da zadrzite.

Srdacno vasa,

Sestrica Srbija

papadubi

pre 6 godina

Makedonija je već podeljena 1913. Grci, Bugari i Srbi su dobili svoj deo, a Albanci su dobili državu. Za razliku od Bugara i Grka, Srbi nisu uspeli asimilovati stanovništvo svog dela Makedonije, koje se vremenom razvilo u poseban narod nazvan Makedoncima, prvo u geografskom smislu, a kasnije i u etničkom. Sviđalo se to nama ili ne, makedonska nacija danas postoji i točak istorije se ne može vratiti unazad. To što oni prepravljaji svoju istoriju i povezuju se s antickim Makedoncima, to je druga stvar Možda bi bolje bilo nazivati ih Slavomakedoncima, da bi se napravila razlika između njih i onih antickih i Makedonaca kao svih stanovnika te geografske regije.

manite me

pre 6 godina

ja sam pre da se srbija pripoji, racimo, danskoj, švedskoj...možda i nemačkoj. pa da budemo njihov problem, pa možda dobijemo taj standard.

djuro

pre 6 godina

ne, gospodo, deoba Makedonije se već desila, 1912 i 1913. Grčka i Bugarska su fobile svoje delove, kao i Albanija samom činjenicom da je ustanovljena kao država. Ovo što sad "delite" je srpski deo iz te podele. Srpski deo, koji je jedini "iznedrio" novu naciju i nezavisnu državu, bilo to dobro ili loše, dok su ostali delovi i njihovi stanovnici odavno asimilovani.

Logičan zaključak

pre 6 godina

Nisam video ali podržavam
Sadašnja granica na Djevdjeliji je dogovorena 1912 kao pola puta Beograd Atina.
Grčka i Srbija moraju imati zajedničku granicu.

Srbijanac

pre 6 godina

Ta "Makedonija" je pripadala Srbiji! Moj cukundeda je u dva Balkanska rat ginuo za te drlije i kamenjare. Ni dana danas se srbijanske komunjare nisu oglasile za stvaranje Kosova i Makedonije kao zasebne jedinice unutar nakaradne tvorevine Jugoslavije i ni jedan nije zavrsio u zatvoru za izdaju srpskih nacionalnih interesa. Bas bih voleo da vidim kako bi Grcka ili Bugarska reagovala da se nesto ovako '45 desilo njima, ali naravno, srpska posla.

Dušan

pre 6 godina

Meni kao Srbinu ovo nije prihvatljivo. Prvo, znam da će mi mnogi zameriti, meni su slovenski narodi veća braća, nego heleni. Drugo, ti isti Grci su helenizovali mnogo Srba i ostalih slovenskih, a i latinskih naroda baš u predelu Makedonije i Epirusa. Trpali su sve narode pod Vlahe. A šta su Grci nego federacija raznih helenizovanih naroda sa prostora današnje Grčke? Ja istoriju ne želim da zaboravim po ceni "pravoslavnog bratstva", jer smo mi tu duže od vere. Sad me ubijte ako hoćete, ali meni su i Makedonci i Hrvati i Bugari i islamizovani Sloveni veća braća od Grka. A takozvani Grci su mi isti kao i Turci. Neka hvala, vi se slobodno grlite sa njima, a ja ću sa Makedoncima.

goxi

pre 6 godina

Makedonija je jednom vec deljena. I to 1912. god. Sadasnja Makedonija je koju bi Grci da dele, je onaj deo koji je pripao Srbiji 1912. god. E sad sto su Grci, Bugari i Albanci sacuvali delove Makedonije koje su dobili 1912. god, a Srbi nisu, to je vec druga stvar.

Neko@

pre 6 godina

Sto se grbo rodi, vreme ne ispravi... Makedonija, tj Vardarski njen deo je očit primer toga, kad su komunisti napravili nakon II svetskog rata nakazu, i sada se ta nakaza raspada. Nakaza na štetu Srbije!
A vi koji žalite nad današnjom tzv Makedonijom, idite malo do njih i vidite gde služe naši sveštenici - takvo ugnjetavanje SPC nema u nijednoj državi bivse Jugoslavije. Nesvesno, osnivanjem svoje crkve, današnji slavomakedonci su navukli na sebe prokletstvo zbog koje će se i raspasti.
A istorijski, Pirinski deo Makedonije je uzela Bugarska, a Egejski sama Grčka. Ovaj Vardarski je srpski, a Albanija je dobila svoju državu te godine.
Toliko!!!

tosa

pre 6 godina

@kontroverzni penzioner

Sve je to lepo ali na Skopskoj Crnoj Gori nema vise Srba i Makedonaca vec samo Albanaca tako da bi i Skopska Crna Gora pripala Albancima. Srbiji bi eventualno mogli pripasti Kumanovo i Kriva Palanka i nista vise. Mada iskreno receno Srbija nije zainteresovana za deljenje Makedonije (sto je nebrojeno puta i potvrdila) vec joj odgovara da Makedonija ostane cela. I to iz prostog razloga sto se preko uvek Srbiji prijateljske Makedonije (i da se razumemo, prijateljska jeste bez obzira sto se povremeno javljaju probelmi koji su, ipak, niskog nivoa i koji se brzo pozitivno resavaju) relativno lako odrzava komunikacija sa Grckom koja nam je saveznik. E sad, ako bi doslo do raspada Makedonije i ako bi se izmedju umesto Makedonije ubacila Bugarska to bi vec bio problem i za nas i za Grcku. E iz tog razloga Srbija, kao sto sam rekao, ne zeli raspad Makedonije vec celovitu i nezavisnu Makedoniju.

Legionar

pre 6 godina

"Ne mogu Grci da kazu "Makedonija je Grcka", kad je istorijska cinjenica sledece: "Grcka je Makedonska" !! Dace Bog pa ce jednog dana istina o genocidu Makedonaca koji je Grcka godinama sprovodila, i ugnjetavanju koje traje decenijama izaci na svetlost dana. Grci se toga i boje, zato i ne daju Makedoniji da "prodise", jer znaju sta ih ceka (medjunarodni sud)!!
Najvise boli cinjenica da Srbi staju na tu stranu... Srpski zvanicnici treba tome da stanu na put, ali zbog svojih politickih gubitaka ne mogu, jer zele podrsku fasisticke Grcke... Uzas...
(Dejan Lekic, 22. januar 2018 19:16)"
Dejane, iz kojih knjiga si učio istoriju, ne mislim na školske udžbenike, naravno?! Jedno je činjenica, Srbi su dali najviše žrtava za slobodu svih na ovim prostorima, a danas ispadosmo genocidni iako svi koje smo "terorisali" i dalje žive na, manje-više, istom prostoru, a Srba više nema nigde, ostadoše samo srpski grobovi. Komuniusti su napravili haos koji će teško bilo ko ispraviti, "što jedna budala pokvari, 1000 mudrih ne popravi", lepo narod kaže, a svi znamo ko je bila, tj. bio, pomenuta budala!

ekonomista

pre 6 godina

Realno, Makedonija je okružena samim problemima: sa juga Grčka, ne priznaje ime države, sa istoka Bugarska, ne priznaje da postoji makedonski narod, sa severa Srbija, ne priznaje da postoji makedonska crkva i sa zapada Albanija, ne priznaje da postoji država Makedonija. Da nije tužno, bilo bi smešno....

Sasa_KG

pre 6 godina

Makedonija je vestacka tvorevina kao I Jugoslavija sto je bila.Samo se nadam da tamo rata ne bude.Nepravda koja je ucinjena Srbiji '45 kada je stvorena ta nakardna drzava dolazi na naplatu.

kontroverzni penzioner

pre 6 godina

Ovaj Nimic je samo ubačen kao katalizator u ubrzavanju neminovnog procesa nestajanja i podele teritorije današnje Bivše jugoslovenske republike Makedonije. Još 2004. godine smo imali obaveštajne analize koje su govorile o podeli BJR Makedonije na četiri dela, s tim što je odnos delova bio drugačije raspoređen. Najveći deo teritorije bi po tadašnjim saznanjima pripao Bugarskoj, a bugarski argument polaganja takvog prava je činjenica da na toj teritoriji živi većinsko stanovništvo koje ima državljanstvo Bugarske ( Bugarska je upravo iz tog razloga počela već tada da daje bugarski pasoš svkom stanovniku BJR Makedonije koji to zatraži). Albanci bi uzeli celu zapadnu BJR Makedoniju, dok bi manji južni deo pripao Grčkoj, a najmanji deo teritorije bi pripao Srbiji ( Kumanovo i Skopska Crna Gora). Možda je ta ideja te 2004. godine delovala nestvarno, ali činjenica je da je "sazrelo" vreme da se krene u realizaciju te ideje. Čim je ta ideja izašla iz kabineta "krojača Balkana" u javnost, ona postaje operativna. Nisu to Grci tek sad smislili iz nekog inata.

dragan

pre 6 godina

Treba da vas je sve sramota koji podržavate ovakve stvari. Makedonci su kao narod toliko propatili kroz istoriju i ovo malo što im je ostalo sad bi di da se cepa. Grci su im zabranili i jezik i imena, Bugari im negiraju naciju i samo u nas mogu da gledaju i nadaju se podršci. Pravoj bratskoj. Ok su mi Grci, ali oko Makedonije ih nikad neću podržati!

Nex

pre 6 godina

E bas me briga za Makedoniju, i vloeobih da prestanemo da sve zove zovemo bracom i prijateljima.Nema prijatelja nema brace samo interes i samo interes. A ako se Makedonija pocepa, sta mi da radimo sa neprijatljski nastrojenim narodom, netreba nama deo makedonije imamo mi dosta svojih problema.

Srbenda

pre 6 godina

ja sam pre da se srbija pripoji, racimo, danskoj, švedskoj...možda i nemačkoj. pa da budemo njihov problem, pa možda dobijemo taj standard.
(manite me, 22. januar 2018 18:43)

Pisi propalo. Tamo mora da se radi. Lakse je vitlati tastaturom od jutra do sutra. Osim toga koga da okrivimo za propast ... hmm ... bilo cega.

David NS

pre 6 godina

Ne vidim razlog zašto bi mi Srbi žustro zastupali stav jedne ili druge strane - Grka ili Makedonaca... U dobrim smo odnosima i sa jednima i sa drugima, ne trebamo se mešati u njihove probleme i moramo se držati po strani.
Kad je u pitanju spor između Slovenaca i Hrvata, logično je da stajemo na stranu Slovenaca, jer imamo neraščišćene račune i sličan problem sa istom zemljom (neprijatelj moga neprijatelja je moj prijatelj).
Grci i Makedonci su nam najbliži narodi, ista vera i sličan mentalitet, i iskreno se nadam da će ta dva naroda na kraju naći rešenje koje je prihvatljivo za sve!

Branko

pre 6 godina

Sramotno je prenositi i objavljivati ovakve clanke o cerupanju susedne prijateljske drzave. A jos su sramotniji komentari koji zlurado podrzavaju takve ludacke ideje i teorije bolesnih umova.

bljak

pre 6 godina

Gle ti lesinare kako komadaju zivu drzavu zivog naroda... Sram da vas bude!!! Nema susednog naroda koji vise voli Srbiju od Makedonaca! A mi tako? Jedina drzava koja u raspadu Jugoslavije nije prolila niciju krv, pustite je da na miru pregovara sa Grcima.
Koliko mrznje u komentarima, pa to je strasno. Pa sta ako je priznala Kosovo, da li bi joj bilo bolje da nije? Sta mi imamo od makedonske nesrece, da komsiji crkne drzava?

Vardar

pre 6 godina

Sa kojim pravom Grci polažu pravo na makedonsku teritoriju? Grci su po genetici vrlo slični Turcima, onda najbolje da sve to bude Turska. U Makedoniji ima 100 000 Turaka (koji se tako i izjašnjavaju) a koliko ima Grka u Makedoniji? Koliko ima Srba u Makedoniji? Treba pogledati popis stanovništva. Neozbiljno ali i opasno je to šta ekstremisti rade.

Tota Bugarin

pre 6 godina

30% Albanaca, i oko 70% Makedonaca tj. Bugara, a teritorij ide Srbiji i Grćkoj. Mnogo realno. To ne može tako da bude ni ratom a kako bi mirnim putem. Ko misli da može neka proba.

Macedo

pre 6 godina

Meni kao Srbinu ovo nije prihvatljivo. Prvo, znam da će mi mnogi zameriti, meni su slovenski narodi veća braća, nego heleni. Drugo, ti isti Grci su helenizovali mnogo Srba i ostalih slovenskih, a i latinskih naroda baš u predelu Makedonije i Epirusa. Trpali su sve narode pod Vlahe. A šta su Grci nego federacija raznih helenizovanih naroda sa prostora današnje Grčke? Ja istoriju ne želim da zaboravim po ceni "pravoslavnog bratstva", jer smo mi tu duže od vere. Sad me ubijte ako hoćete, ali meni su i Makedonci i Hrvati i Bugari i islamizovani Sloveni veća braća od Grka. A takozvani Grci su mi isti kao i Turci. Neka hvala, vi se slobodno grlite sa njima, a ja ću sa Makedoncima.
(Dušan, 22. januar 2018 18:04)

Bravo Dusane, isto misljenje imam. Mnogi ovde ne znaju da se u grckom delu Makedonije nalaze Sloveni, a da oni tamnoputi Grci su rodom iz azijskog dela Grcke, danasnje Turske, koji su tu naseljeni posle balkanskih tj posle prvog velikog rata. Ja imam komsinicu Makedonku tj Egejku kako ona kaze, njeni su dosli u Vojvodinu ranih 50tih iz okoline Soluna kao izbeglice grckog rezima. Nisu hteli da promene svoja makedoska imena i prezimena. Ima ih na hiljade, a ima i onih koji su ostali i postali Grci....

A o antickim Makedoncima, dovoljno je reci da su ih Heleni smatrali okupatorima, sto ih naravno ne cini danasnjim Makedoncima. Istina je negde izmedju.....

Dejan

pre 6 godina

Šta bi rekao Kraljevic Marko, kada bi mu rodni grad Prilep, pripisali Grčkoj? Stara Srbija je naziv za sadasnju drzavu Makedoniju, a u njoj republika/pokrajina koja se zove Makedonija, pa čak mozda Južna Makedonija, Severna Makedonija itd. Sve u svemu to je oduvek bila Srbija.

Dejan Lekic

pre 6 godina

Ne mogu Grci da kazu "Makedonija je Grcka", kad je istorijska cinjenica sledece: "Grcka je Makedonska" !! Dace Bog pa ce jednog dana istina o genocidu Makedonaca koji je Grcka godinama sprovodila, i ugnjetavanju koje traje decenijama izaci na svetlost dana. Grci se toga i boje, zato i ne daju Makedoniji da "prodise", jer znaju sta ih ceka (medjunarodni sud)!!
Najvise boli cinjenica da Srbi staju na tu stranu... Srpski zvanicnici treba tome da stanu na put, ali zbog svojih politickih gubitaka ne mogu, jer zele podrsku fasisticke Grcke... Uzas...

Nenad

pre 6 godina

Da se BJRM podeli po ovoj mapi , Makedonci bi progledali. Pod uslovom da se svi Albanci premeste u deo namenjen Albaniji. Dobar deo bi se nasao u EU a oni koji se osecaju srodnije Srbima bi mogli ostati u srpskom delu. To bi bila i idealna prilika da se spoje Srbija i Grcka i da se ispravi istorijska nepravda ucinjena od strane komunista.

msbravomk

pre 6 godina

svi vi koi podrzavate grke treba da znate da posle 1913 grcka e napravila genocid na makedonci koi su zivele na ta teritorija i prisilno e naseljavala grke e toliko e makedonija grcka da moras naseljavati svoi ljude

CATAPA

pre 6 godina

Već je čudo kako je ta država okružena bolesnicima opstala i toliko koliko je opstala. Najverovatnije upravo zato što svi znaju da ne bi mogli da je podele onoliko koliko su umislili da im pripada.

Ljubisa livac

pre 6 godina

@solunac

Jesi li ti svestan u kom veku su Sloveni naselili ove prostore? Kako anticka Makedonija moze biti slovenska kada ih tad jos nije ni bilo na ovom tlu? Ili mozda ucis istoriju iz Dereticevih romana, gde su i amebe srpske?

MK888

pre 6 godina

makedonija, kao i izrael, ima dogovor - specijalno partnerstvo sa USA, iako nije u NATO (U.S.-Macedonia Declaration of Strategic Partnership and Cooperation). taj dogovor iznad svega garantira teritorijalni integritet i suverenitet makedonije. a vi delite i dalje makedoniju. lepo je jedan moj prijatelj, izuzetno intelegentan novinar rekao meni vec odavno - kako oda prepoznas neprijatelja makedonije i makedonaca? pa jednostavno, ko vuce makedoniju prema rusiju i udaljava je od USA taj je. isto vazi i za srbiju, ali vasa tvrdogalvost i krstenje u majcicu rusiju, koja je uvek vise favorizirala bugare i grke nego vas, koja i dan danas vas iskoriscava ( prejeftino kupljena NIS, busotine po vojvodini i dr.) i ni iz daleko ne daje novac za vas kao zapad, ce vas zakovati na dnu evrope. nadam se da cete se opametiti i voljeti samo ono sto vredi iz rusije - dostojevski, cehov, cajkovski, rahmanjinov... i opet vam kazem, pre ce se rusija raspasti nego makedonija.

MK888

pre 6 godina

pre ce rusija biti podeljena nego makedonija. ne zato sto je makedonija silna nego zbog toga sto je makedonija konacno zauzela pravi kolosek. da, pre rusija nego makeonija. smesno? mark my words.

kontroverzni penzioner

pre 6 godina

E iz tog razloga Srbija, kao sto sam rekao, ne zeli raspad Makedonije vec celovitu i nezavisnu Makedoniju.
(tosa, 22. januar 2018 19:29)

Pogrešno ste shvatili moj komentar. Ja nisam tvrdio da raspad BJR Makedonije želi Srbija. U ovoj stvari se pitaju oni krojači granica koji su pocepali SFRJ da bi iskrojili određene kvazidržave na njenom prostoru. Malo više obavešteni su o ovim procesima znali još mnogo pre nego što su razaranja zvanično počela. Bivša JR Makedonija, baš kao i BiH, ostavljene su za naknadno raskusurivanje zavisno od razvoja geopolitičke situacije u svetu. Ni jedna od ove dve "države" nije stvorena sa namerom da ostanu trajno. Vidljivo je to čak i površnim posmatračima, osim onima kojima je ostrašćenost i zaslepljenost "mladim" nacionalizmom bez korena u dubini istorijskog postojanja (tzv."Bošnjaci" i "Makedonci") pomutila moć realnog rasuđivanja. A to, da li ima ili nema Srba u Skopskoj Crnoj gori, to je najmanji problem. Problem je činjenica da plamen rata na ovim našim prostorima mora da dovrši ono što su "piromani" naumili, a mi se tu jako malo pitamo. Voleo bih da grešim, ali ja ovo nisam sanjao, ovo su saznanja iz mnogo ozbiljnijih izvora od onih koje imaju sitne nacionalne šićardžije.

ikac klisa

pre 6 godina

Nek rese Zaev i Cipras staromodnim duelom. Obojica picopevci koji u zivotu nisu radili nista smisleno. Raja ce se obradovati i zabaviti. Jedni ce dobiti ono sto zele a drugi ce se otarasiti barem jednog parazita. Wiw win situacija. Ako nekim cudom bude nereseno u arenu nastupaju vicepremijeri i sve tako dok se ne resi. Oruzje se bira bacanjem novcica. Poslacemo Dacica da im odrzi koncert pre borbe veceri a Mihajlovicka ce da nosi brojeve za runde.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Oni koji se raduju mapama etnickih podela drzava, neka se sete kuda je ta ,,pamet" dovela narode u BiH i srpskim krajinama. Od posledica proisteklih iz balkanskog krvoprolica devedesetih, necemo se osloboditi decenijama.
Makedonija je drzava clanica UN. Politicki je okrenuta ka EU i NATO. Za napredak na evroatlanskom putu najveca prepreka je problem oko imena sa Grckom.Svaki pokusaj cepanja te drzave silom ce spreciti NATO. Celovitost Makedonije je uslov za stabilnost u tom delu regiona, jer bi se u slucaju njenog raspada okolne drzave sukobile oko plena odn. podele njene teritorije.

PeruN

pre 6 godina

Napisah ja lijepo juče u komentaru da bi onih 100 000 okupljenih iz Soluna što osporavaju bilo kakvu upotrebu naziva Makedonija kod susjeda,zapravo najsrećniji bili kada bi se ta teritorija nalazila u sastavu Grčke,pa evo dakle i djelimične potvrde.Koliko su ultranacionalisti i ultradesničari zaslijepljeni glađu za tuđim teritorijama uz pozivanje na istoriju to je strašno,indikativno je da su to trendovi kod ekonomski slabih nacija kao što su ove na brdovitom Balkanu.

Grof

pre 6 godina

Kada su Makedonci imali referendum imali su pitanje sledece:

Da li ste za suverenu i nezavisnu Makedoniju, s pravom udruživanja s nezavisnim državama Jugoslavije

Tako da pravno samo da raspisu drugi referendum za vracaje prisajedinjenje sa Srbijom i to je to.
Da bi se to desilo Srbija mora da odradi sledece:
1. Napusti Rusiju
2. Prizna Kosovo a da se sever Kosova se vrati Srbiji
Dobije Republiku Srpsku i izlaz na jadran koji joj i pripada.
Da imamo pametnih politicara amerikanci bi ovo zavrsili za 3 godine. Uz uzlov da svi albanci zive u Velikoj Albaniji tj da se isele iz Makedonije.

Милан

pre 6 godina

Македонци, браћо... не секирајте се- Србија вас подржава! Имамо ми пар схизофреника који мрзе НАТО, али зато што воле да се брчкају по грчким селима у мају и септембру- обожавају Јелине(Грци, по старински).

Dušan

pre 6 godina

Meni kao Srbinu ovo nije prihvatljivo. Prvo, znam da će mi mnogi zameriti, meni su slovenski narodi veća braća, nego heleni. Drugo, ti isti Grci su helenizovali mnogo Srba i ostalih slovenskih, a i latinskih naroda baš u predelu Makedonije i Epirusa. Trpali su sve narode pod Vlahe. A šta su Grci nego federacija raznih helenizovanih naroda sa prostora današnje Grčke? Ja istoriju ne želim da zaboravim po ceni "pravoslavnog bratstva", jer smo mi tu duže od vere. Sad me ubijte ako hoćete, ali meni su i Makedonci i Hrvati i Bugari i islamizovani Sloveni veća braća od Grka. A takozvani Grci su mi isti kao i Turci. Neka hvala, vi se slobodno grlite sa njima, a ja ću sa Makedoncima.

Tota Bugarin

pre 6 godina

30% Albanaca, i oko 70% Makedonaca tj. Bugara, a teritorij ide Srbiji i Grćkoj. Mnogo realno. To ne može tako da bude ni ratom a kako bi mirnim putem. Ko misli da može neka proba.

Vardar

pre 6 godina

Sa kojim pravom Grci polažu pravo na makedonsku teritoriju? Grci su po genetici vrlo slični Turcima, onda najbolje da sve to bude Turska. U Makedoniji ima 100 000 Turaka (koji se tako i izjašnjavaju) a koliko ima Grka u Makedoniji? Koliko ima Srba u Makedoniji? Treba pogledati popis stanovništva. Neozbiljno ali i opasno je to šta ekstremisti rade.

dragan

pre 6 godina

Treba da vas je sve sramota koji podržavate ovakve stvari. Makedonci su kao narod toliko propatili kroz istoriju i ovo malo što im je ostalo sad bi di da se cepa. Grci su im zabranili i jezik i imena, Bugari im negiraju naciju i samo u nas mogu da gledaju i nadaju se podršci. Pravoj bratskoj. Ok su mi Grci, ali oko Makedonije ih nikad neću podržati!

Dejan Lekic

pre 6 godina

Ne mogu Grci da kazu "Makedonija je Grcka", kad je istorijska cinjenica sledece: "Grcka je Makedonska" !! Dace Bog pa ce jednog dana istina o genocidu Makedonaca koji je Grcka godinama sprovodila, i ugnjetavanju koje traje decenijama izaci na svetlost dana. Grci se toga i boje, zato i ne daju Makedoniji da "prodise", jer znaju sta ih ceka (medjunarodni sud)!!
Najvise boli cinjenica da Srbi staju na tu stranu... Srpski zvanicnici treba tome da stanu na put, ali zbog svojih politickih gubitaka ne mogu, jer zele podrsku fasisticke Grcke... Uzas...

MK888

pre 6 godina

pre ce rusija biti podeljena nego makedonija. ne zato sto je makedonija silna nego zbog toga sto je makedonija konacno zauzela pravi kolosek. da, pre rusija nego makeonija. smesno? mark my words.

Logičan zaključak

pre 6 godina

Nisam video ali podržavam
Sadašnja granica na Djevdjeliji je dogovorena 1912 kao pola puta Beograd Atina.
Grčka i Srbija moraju imati zajedničku granicu.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Draga Braco Grci:

Najlepse vas molimo da uzmete i nas deo. Nama ostavite samo nase manastire, sve ostalo mozete da zadrzite.

Srdacno vasa,

Sestrica Srbija

Branko

pre 6 godina

Sramotno je prenositi i objavljivati ovakve clanke o cerupanju susedne prijateljske drzave. A jos su sramotniji komentari koji zlurado podrzavaju takve ludacke ideje i teorije bolesnih umova.

msbravomk

pre 6 godina

svi vi koi podrzavate grke treba da znate da posle 1913 grcka e napravila genocid na makedonci koi su zivele na ta teritorija i prisilno e naseljavala grke e toliko e makedonija grcka da moras naseljavati svoi ljude

MK888

pre 6 godina

makedonija, kao i izrael, ima dogovor - specijalno partnerstvo sa USA, iako nije u NATO (U.S.-Macedonia Declaration of Strategic Partnership and Cooperation). taj dogovor iznad svega garantira teritorijalni integritet i suverenitet makedonije. a vi delite i dalje makedoniju. lepo je jedan moj prijatelj, izuzetno intelegentan novinar rekao meni vec odavno - kako oda prepoznas neprijatelja makedonije i makedonaca? pa jednostavno, ko vuce makedoniju prema rusiju i udaljava je od USA taj je. isto vazi i za srbiju, ali vasa tvrdogalvost i krstenje u majcicu rusiju, koja je uvek vise favorizirala bugare i grke nego vas, koja i dan danas vas iskoriscava ( prejeftino kupljena NIS, busotine po vojvodini i dr.) i ni iz daleko ne daje novac za vas kao zapad, ce vas zakovati na dnu evrope. nadam se da cete se opametiti i voljeti samo ono sto vredi iz rusije - dostojevski, cehov, cajkovski, rahmanjinov... i opet vam kazem, pre ce se rusija raspasti nego makedonija.

Grof

pre 6 godina

Kada su Makedonci imali referendum imali su pitanje sledece:

Da li ste za suverenu i nezavisnu Makedoniju, s pravom udruživanja s nezavisnim državama Jugoslavije

Tako da pravno samo da raspisu drugi referendum za vracaje prisajedinjenje sa Srbijom i to je to.
Da bi se to desilo Srbija mora da odradi sledece:
1. Napusti Rusiju
2. Prizna Kosovo a da se sever Kosova se vrati Srbiji
Dobije Republiku Srpsku i izlaz na jadran koji joj i pripada.
Da imamo pametnih politicara amerikanci bi ovo zavrsili za 3 godine. Uz uzlov da svi albanci zive u Velikoj Albaniji tj da se isele iz Makedonije.

Милан

pre 6 godina

Македонци, браћо... не секирајте се- Србија вас подржава! Имамо ми пар схизофреника који мрзе НАТО, али зато што воле да се брчкају по грчким селима у мају и септембру- обожавају Јелине(Грци, по старински).

manite me

pre 6 godina

ja sam pre da se srbija pripoji, racimo, danskoj, švedskoj...možda i nemačkoj. pa da budemo njihov problem, pa možda dobijemo taj standard.

bljak

pre 6 godina

Gle ti lesinare kako komadaju zivu drzavu zivog naroda... Sram da vas bude!!! Nema susednog naroda koji vise voli Srbiju od Makedonaca! A mi tako? Jedina drzava koja u raspadu Jugoslavije nije prolila niciju krv, pustite je da na miru pregovara sa Grcima.
Koliko mrznje u komentarima, pa to je strasno. Pa sta ako je priznala Kosovo, da li bi joj bilo bolje da nije? Sta mi imamo od makedonske nesrece, da komsiji crkne drzava?

Ljubisa livac

pre 6 godina

@solunac

Jesi li ti svestan u kom veku su Sloveni naselili ove prostore? Kako anticka Makedonija moze biti slovenska kada ih tad jos nije ni bilo na ovom tlu? Ili mozda ucis istoriju iz Dereticevih romana, gde su i amebe srpske?

Neko@

pre 6 godina

Sto se grbo rodi, vreme ne ispravi... Makedonija, tj Vardarski njen deo je očit primer toga, kad su komunisti napravili nakon II svetskog rata nakazu, i sada se ta nakaza raspada. Nakaza na štetu Srbije!
A vi koji žalite nad današnjom tzv Makedonijom, idite malo do njih i vidite gde služe naši sveštenici - takvo ugnjetavanje SPC nema u nijednoj državi bivse Jugoslavije. Nesvesno, osnivanjem svoje crkve, današnji slavomakedonci su navukli na sebe prokletstvo zbog koje će se i raspasti.
A istorijski, Pirinski deo Makedonije je uzela Bugarska, a Egejski sama Grčka. Ovaj Vardarski je srpski, a Albanija je dobila svoju državu te godine.
Toliko!!!

Srbijanac

pre 6 godina

Ta "Makedonija" je pripadala Srbiji! Moj cukundeda je u dva Balkanska rat ginuo za te drlije i kamenjare. Ni dana danas se srbijanske komunjare nisu oglasile za stvaranje Kosova i Makedonije kao zasebne jedinice unutar nakaradne tvorevine Jugoslavije i ni jedan nije zavrsio u zatvoru za izdaju srpskih nacionalnih interesa. Bas bih voleo da vidim kako bi Grcka ili Bugarska reagovala da se nesto ovako '45 desilo njima, ali naravno, srpska posla.

Legionar

pre 6 godina

"Ne mogu Grci da kazu "Makedonija je Grcka", kad je istorijska cinjenica sledece: "Grcka je Makedonska" !! Dace Bog pa ce jednog dana istina o genocidu Makedonaca koji je Grcka godinama sprovodila, i ugnjetavanju koje traje decenijama izaci na svetlost dana. Grci se toga i boje, zato i ne daju Makedoniji da "prodise", jer znaju sta ih ceka (medjunarodni sud)!!
Najvise boli cinjenica da Srbi staju na tu stranu... Srpski zvanicnici treba tome da stanu na put, ali zbog svojih politickih gubitaka ne mogu, jer zele podrsku fasisticke Grcke... Uzas...
(Dejan Lekic, 22. januar 2018 19:16)"
Dejane, iz kojih knjiga si učio istoriju, ne mislim na školske udžbenike, naravno?! Jedno je činjenica, Srbi su dali najviše žrtava za slobodu svih na ovim prostorima, a danas ispadosmo genocidni iako svi koje smo "terorisali" i dalje žive na, manje-više, istom prostoru, a Srba više nema nigde, ostadoše samo srpski grobovi. Komuniusti su napravili haos koji će teško bilo ko ispraviti, "što jedna budala pokvari, 1000 mudrih ne popravi", lepo narod kaže, a svi znamo ko je bila, tj. bio, pomenuta budala!

Sasa_KG

pre 6 godina

Makedonija je vestacka tvorevina kao I Jugoslavija sto je bila.Samo se nadam da tamo rata ne bude.Nepravda koja je ucinjena Srbiji '45 kada je stvorena ta nakardna drzava dolazi na naplatu.

papadubi

pre 6 godina

Makedonija je već podeljena 1913. Grci, Bugari i Srbi su dobili svoj deo, a Albanci su dobili državu. Za razliku od Bugara i Grka, Srbi nisu uspeli asimilovati stanovništvo svog dela Makedonije, koje se vremenom razvilo u poseban narod nazvan Makedoncima, prvo u geografskom smislu, a kasnije i u etničkom. Sviđalo se to nama ili ne, makedonska nacija danas postoji i točak istorije se ne može vratiti unazad. To što oni prepravljaji svoju istoriju i povezuju se s antickim Makedoncima, to je druga stvar Možda bi bolje bilo nazivati ih Slavomakedoncima, da bi se napravila razlika između njih i onih antickih i Makedonaca kao svih stanovnika te geografske regije.

Nenad

pre 6 godina

Da se BJRM podeli po ovoj mapi , Makedonci bi progledali. Pod uslovom da se svi Albanci premeste u deo namenjen Albaniji. Dobar deo bi se nasao u EU a oni koji se osecaju srodnije Srbima bi mogli ostati u srpskom delu. To bi bila i idealna prilika da se spoje Srbija i Grcka i da se ispravi istorijska nepravda ucinjena od strane komunista.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Oni koji se raduju mapama etnickih podela drzava, neka se sete kuda je ta ,,pamet" dovela narode u BiH i srpskim krajinama. Od posledica proisteklih iz balkanskog krvoprolica devedesetih, necemo se osloboditi decenijama.
Makedonija je drzava clanica UN. Politicki je okrenuta ka EU i NATO. Za napredak na evroatlanskom putu najveca prepreka je problem oko imena sa Grckom.Svaki pokusaj cepanja te drzave silom ce spreciti NATO. Celovitost Makedonije je uslov za stabilnost u tom delu regiona, jer bi se u slucaju njenog raspada okolne drzave sukobile oko plena odn. podele njene teritorije.

Dejan

pre 6 godina

Šta bi rekao Kraljevic Marko, kada bi mu rodni grad Prilep, pripisali Grčkoj? Stara Srbija je naziv za sadasnju drzavu Makedoniju, a u njoj republika/pokrajina koja se zove Makedonija, pa čak mozda Južna Makedonija, Severna Makedonija itd. Sve u svemu to je oduvek bila Srbija.

kontroverzni penzioner

pre 6 godina

Ovaj Nimic je samo ubačen kao katalizator u ubrzavanju neminovnog procesa nestajanja i podele teritorije današnje Bivše jugoslovenske republike Makedonije. Još 2004. godine smo imali obaveštajne analize koje su govorile o podeli BJR Makedonije na četiri dela, s tim što je odnos delova bio drugačije raspoređen. Najveći deo teritorije bi po tadašnjim saznanjima pripao Bugarskoj, a bugarski argument polaganja takvog prava je činjenica da na toj teritoriji živi većinsko stanovništvo koje ima državljanstvo Bugarske ( Bugarska je upravo iz tog razloga počela već tada da daje bugarski pasoš svkom stanovniku BJR Makedonije koji to zatraži). Albanci bi uzeli celu zapadnu BJR Makedoniju, dok bi manji južni deo pripao Grčkoj, a najmanji deo teritorije bi pripao Srbiji ( Kumanovo i Skopska Crna Gora). Možda je ta ideja te 2004. godine delovala nestvarno, ali činjenica je da je "sazrelo" vreme da se krene u realizaciju te ideje. Čim je ta ideja izašla iz kabineta "krojača Balkana" u javnost, ona postaje operativna. Nisu to Grci tek sad smislili iz nekog inata.

djuro

pre 6 godina

ne, gospodo, deoba Makedonije se već desila, 1912 i 1913. Grčka i Bugarska su fobile svoje delove, kao i Albanija samom činjenicom da je ustanovljena kao država. Ovo što sad "delite" je srpski deo iz te podele. Srpski deo, koji je jedini "iznedrio" novu naciju i nezavisnu državu, bilo to dobro ili loše, dok su ostali delovi i njihovi stanovnici odavno asimilovani.

Macedo

pre 6 godina

Meni kao Srbinu ovo nije prihvatljivo. Prvo, znam da će mi mnogi zameriti, meni su slovenski narodi veća braća, nego heleni. Drugo, ti isti Grci su helenizovali mnogo Srba i ostalih slovenskih, a i latinskih naroda baš u predelu Makedonije i Epirusa. Trpali su sve narode pod Vlahe. A šta su Grci nego federacija raznih helenizovanih naroda sa prostora današnje Grčke? Ja istoriju ne želim da zaboravim po ceni "pravoslavnog bratstva", jer smo mi tu duže od vere. Sad me ubijte ako hoćete, ali meni su i Makedonci i Hrvati i Bugari i islamizovani Sloveni veća braća od Grka. A takozvani Grci su mi isti kao i Turci. Neka hvala, vi se slobodno grlite sa njima, a ja ću sa Makedoncima.
(Dušan, 22. januar 2018 18:04)

Bravo Dusane, isto misljenje imam. Mnogi ovde ne znaju da se u grckom delu Makedonije nalaze Sloveni, a da oni tamnoputi Grci su rodom iz azijskog dela Grcke, danasnje Turske, koji su tu naseljeni posle balkanskih tj posle prvog velikog rata. Ja imam komsinicu Makedonku tj Egejku kako ona kaze, njeni su dosli u Vojvodinu ranih 50tih iz okoline Soluna kao izbeglice grckog rezima. Nisu hteli da promene svoja makedoska imena i prezimena. Ima ih na hiljade, a ima i onih koji su ostali i postali Grci....

A o antickim Makedoncima, dovoljno je reci da su ih Heleni smatrali okupatorima, sto ih naravno ne cini danasnjim Makedoncima. Istina je negde izmedju.....

CATAPA

pre 6 godina

Već je čudo kako je ta država okružena bolesnicima opstala i toliko koliko je opstala. Najverovatnije upravo zato što svi znaju da ne bi mogli da je podele onoliko koliko su umislili da im pripada.

tosa

pre 6 godina

@kontroverzni penzioner

Sve je to lepo ali na Skopskoj Crnoj Gori nema vise Srba i Makedonaca vec samo Albanaca tako da bi i Skopska Crna Gora pripala Albancima. Srbiji bi eventualno mogli pripasti Kumanovo i Kriva Palanka i nista vise. Mada iskreno receno Srbija nije zainteresovana za deljenje Makedonije (sto je nebrojeno puta i potvrdila) vec joj odgovara da Makedonija ostane cela. I to iz prostog razloga sto se preko uvek Srbiji prijateljske Makedonije (i da se razumemo, prijateljska jeste bez obzira sto se povremeno javljaju probelmi koji su, ipak, niskog nivoa i koji se brzo pozitivno resavaju) relativno lako odrzava komunikacija sa Grckom koja nam je saveznik. E sad, ako bi doslo do raspada Makedonije i ako bi se izmedju umesto Makedonije ubacila Bugarska to bi vec bio problem i za nas i za Grcku. E iz tog razloga Srbija, kao sto sam rekao, ne zeli raspad Makedonije vec celovitu i nezavisnu Makedoniju.

PeruN

pre 6 godina

Napisah ja lijepo juče u komentaru da bi onih 100 000 okupljenih iz Soluna što osporavaju bilo kakvu upotrebu naziva Makedonija kod susjeda,zapravo najsrećniji bili kada bi se ta teritorija nalazila u sastavu Grčke,pa evo dakle i djelimične potvrde.Koliko su ultranacionalisti i ultradesničari zaslijepljeni glađu za tuđim teritorijama uz pozivanje na istoriju to je strašno,indikativno je da su to trendovi kod ekonomski slabih nacija kao što su ove na brdovitom Balkanu.

Nex

pre 6 godina

E bas me briga za Makedoniju, i vloeobih da prestanemo da sve zove zovemo bracom i prijateljima.Nema prijatelja nema brace samo interes i samo interes. A ako se Makedonija pocepa, sta mi da radimo sa neprijatljski nastrojenim narodom, netreba nama deo makedonije imamo mi dosta svojih problema.

David NS

pre 6 godina

Ne vidim razlog zašto bi mi Srbi žustro zastupali stav jedne ili druge strane - Grka ili Makedonaca... U dobrim smo odnosima i sa jednima i sa drugima, ne trebamo se mešati u njihove probleme i moramo se držati po strani.
Kad je u pitanju spor između Slovenaca i Hrvata, logično je da stajemo na stranu Slovenaca, jer imamo neraščišćene račune i sličan problem sa istom zemljom (neprijatelj moga neprijatelja je moj prijatelj).
Grci i Makedonci su nam najbliži narodi, ista vera i sličan mentalitet, i iskreno se nadam da će ta dva naroda na kraju naći rešenje koje je prihvatljivo za sve!

Srbenda

pre 6 godina

ja sam pre da se srbija pripoji, racimo, danskoj, švedskoj...možda i nemačkoj. pa da budemo njihov problem, pa možda dobijemo taj standard.
(manite me, 22. januar 2018 18:43)

Pisi propalo. Tamo mora da se radi. Lakse je vitlati tastaturom od jutra do sutra. Osim toga koga da okrivimo za propast ... hmm ... bilo cega.

goxi

pre 6 godina

Makedonija je jednom vec deljena. I to 1912. god. Sadasnja Makedonija je koju bi Grci da dele, je onaj deo koji je pripao Srbiji 1912. god. E sad sto su Grci, Bugari i Albanci sacuvali delove Makedonije koje su dobili 1912. god, a Srbi nisu, to je vec druga stvar.

kontroverzni penzioner

pre 6 godina

E iz tog razloga Srbija, kao sto sam rekao, ne zeli raspad Makedonije vec celovitu i nezavisnu Makedoniju.
(tosa, 22. januar 2018 19:29)

Pogrešno ste shvatili moj komentar. Ja nisam tvrdio da raspad BJR Makedonije želi Srbija. U ovoj stvari se pitaju oni krojači granica koji su pocepali SFRJ da bi iskrojili određene kvazidržave na njenom prostoru. Malo više obavešteni su o ovim procesima znali još mnogo pre nego što su razaranja zvanično počela. Bivša JR Makedonija, baš kao i BiH, ostavljene su za naknadno raskusurivanje zavisno od razvoja geopolitičke situacije u svetu. Ni jedna od ove dve "države" nije stvorena sa namerom da ostanu trajno. Vidljivo je to čak i površnim posmatračima, osim onima kojima je ostrašćenost i zaslepljenost "mladim" nacionalizmom bez korena u dubini istorijskog postojanja (tzv."Bošnjaci" i "Makedonci") pomutila moć realnog rasuđivanja. A to, da li ima ili nema Srba u Skopskoj Crnoj gori, to je najmanji problem. Problem je činjenica da plamen rata na ovim našim prostorima mora da dovrši ono što su "piromani" naumili, a mi se tu jako malo pitamo. Voleo bih da grešim, ali ja ovo nisam sanjao, ovo su saznanja iz mnogo ozbiljnijih izvora od onih koje imaju sitne nacionalne šićardžije.

ekonomista

pre 6 godina

Realno, Makedonija je okružena samim problemima: sa juga Grčka, ne priznaje ime države, sa istoka Bugarska, ne priznaje da postoji makedonski narod, sa severa Srbija, ne priznaje da postoji makedonska crkva i sa zapada Albanija, ne priznaje da postoji država Makedonija. Da nije tužno, bilo bi smešno....

ikac klisa

pre 6 godina

Nek rese Zaev i Cipras staromodnim duelom. Obojica picopevci koji u zivotu nisu radili nista smisleno. Raja ce se obradovati i zabaviti. Jedni ce dobiti ono sto zele a drugi ce se otarasiti barem jednog parazita. Wiw win situacija. Ako nekim cudom bude nereseno u arenu nastupaju vicepremijeri i sve tako dok se ne resi. Oruzje se bira bacanjem novcica. Poslacemo Dacica da im odrzi koncert pre borbe veceri a Mihajlovicka ce da nosi brojeve za runde.