Nedelja, 14.01.2018.

18:41

"Umesto jake jugoslovenske države danas imamo..."

Svi problemi u regionu proizlaze iz nasilnog raspada multietničke Jugoslavije, što je proces koji su zapadne sile podržavale, pa i aktivno ohrabrivale.

Izvor: Sputnjik

"Umesto jake jugoslovenske države danas imamo..." IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

Nostradamus

pre 6 godina

Domaci nacionalisti su organizovali i bili izvrsioci unistavanja SFRJ. To su cinjenice, a sade je na pozornici, panicno trazenje "krivca" za to, pre nego sto se mi setimo ko je to bio. Ocigledno da nismo bili dovoljno evoluciono razvijeni za taj nivo socijalizma i da smo dozvolili da se ratom vratimo 100 godina unazad u drustveni sistem zvani GRABIZAM. Sada nedostaje sve potrebno za zivot, ali zato imamo na pretek raznih "rodoljuba na baterije", "heroja", "novih vernika" i slicnih gluposti. Dozvolili smo im to i sada mozemo samo da uzivamo.

Mantis

pre 6 godina

Meni je zao syo vise nema te jugoslavije svi smo
bili.jednakii postovsni ma sve je bilo kako treba
neki ma zmo smetali kao takva zemlja da smo buli
pametni pa da mismo dozvolili da se desi to stto
se desilo sa svima nama nebi nam.nista mogla ni
amerika ni nemacka pa i.druge zemlke mi smo bili
u.srcu evrope zao mi je pravicemo.mi od blata i
njega i nju samo lepa secanja su ostala a danas
samo imamo bohate i siromasne.nema vise radnicke
klase.sve su unistili sto su mogli
(Milan, 15. januar 2018 10:46)
~~~~~~~~~~~~~~~~
"Svi smo bili jedanaki" protivi se svakoj
zdravoj logici, pa i prirodi, pogotovo
kad se jednakost i ravnopravnost osiguravane
silom i represijom. I u toj Jugoslaviji
bilo je malo jednakosti, a pogotovo
ravnopravnosti (ovako nepismen, ni u Yu-partiji
nisi mogao biti drug s drugovima).
Jednakost i ravnopravnost su naime, osim
u društvu i protuprirodne kategorije. U samoj
prirodi nema ni jednakosti, a kamoli ravnopravnosti
i svako silovanje prirode dovodi do povratnog udara iste.
U društvu također, nismo jednaki ni ravnopravni ni pred
bogom ni pred zakonom, a to je osnova pravde
(jednakost jednakima ~ nejednakost nejednakima).
Danas za Jugoslavijom kukaju i plaču nesposobni
i nedorasli, koji su uvijek morali imati tutora
i "oca", nekoga tko je razmišljao i odlučivao
u njihovo ime. Jugoslavija je bila zajednički brlog,
u kojem je uvijek bila gužva i smrdilo je do zla boga,
no bilo sigurno i prije svega ~ toplo.

Komsija

pre 6 godina

Milane,podsecanja radi,Jugoslaviju nisu srusili stranci.Jugoslaviju su srusili Bora Jovic,Milosevic,SANU i SPC.Po cemu to tvrdim?Po tome sto je Sloba,godine 1986 na Kosovu formirao STAB za takozvanu odbranu Srba i Crnogoraca od nepravde.Taj stab je rukovodio MIROSLAV SOLEVIC, a clanovi su bili BOGDAN KECMAN,MICA SPARAVALO,I KOSTA BULATOVIC.Svi Crnogorac do Crnogorca.Lepo drustvance,nema sta.A njima je rukovodio po najvise borisav jovic,i Petar Gracanin.Potrazi u YOUTUBE,pa ces sve da saznas.Dakle,sve dok ne upoiremo prst na krivca,mi jednostavno cinimo veliku gresku i smatra se podrskom.Mi moramo da kazemo istinu,ma koliko je bolno,ali je istina,istina.Seti se Mitinga u USCU u mart 89.Jug.SE RASPALA,UKIDANJEM AUTONOMIJE VOJVODINI I KOSOVU,Cim je ukinnuto Vojvodina i Kosovo kao satavni delovi sfrj,Slovenija i Hrvatska su vec krenuli ubrzanim koracima u NEZAVISNOST.A seti se i Bore jovica,koji nije mu dao mesto Presednika Presednistva sfrj,Stipi MAesicu,koji je trebao da uzme funksiju 15.maja 1990.godine.To ti je primer kako je srusena sfrj.Seti se 90 godiune Americki sekretar spoljnih poslova,koji je u sred Beograda rekao da AMERICKA ADMINISTRACIJA,PRIZNAJE SAMO SFRJ,KAO CELU.Ne priznaje secesiju nijedne fed.jedinice.Toliko radi tvojega znanja.

Milan

pre 6 godina

Meni je zao syo vise nema te jugoslavije svi smo bili.jednakii postovsni ma sve je bilo kako treba neki ma zmo smetali kao takva zemlja da smo buli pametni pa da mismo dozvolili da se desi to stto se desilo sa svima nama nebi nam.nista mogla ni amerika ni nemacka pa i.druge zemlke mi smo bili u.srcu evrope zao mi je pravicemo.mi od blata i njega i nju samo lepa secanja su ostala a danas samo imamo bohate i siromasne.nema vise radnicke klase.sve su unistili sto su mogli

Šumadinac

pre 6 godina

Ovo je nekompetentna i elementarno netačna analiza. Naravno, ako je uopšte analiza, ili je pre propagandno spinovanje u interesu širenja proruskog uticaja i mržnje prema zapadu. Istina je da politika SAD nije bila antijugoslovenska, sasvim suprotno. Činjenica je da je poslednji premijer Jugoslavije, Ante Marković uživao otvorenu podršku SAD, što mu isti ovi izvori nabijaju na nos u drugom kontekstu, nazivajući ga čovekom zapada. Pa šta je politika zapada bila: podrška nacionalističkim liderima ili jugoslovenskom integralisti Markoviću? Ne samo Marković nego i JNA je uživala poverenje SAD, što je izuzetno plašilo Miloševića. Tek kada je o trošku građana Srbije Milošević preuzeo kompletno nasleđe JNA i "proterao" Markovića na Jugoslaviju se gledalo na zapadu kao na bivšu zemlju i priznata je pobeda nacionačista i separatista. Oni su srušili Jugoslaviju, a ne zapad. A Rusija u Srbiji baš njih i podržava, pa nije čudo da širi propagandne neistine o najnovijoj istoriji.

serboni

pre 6 godina

Yu -je 1918 - sklepana neprirodno i u njoj su se ispilile 3 drzave i nacije koje nikada nisu postojale kao drzave,slovenija,hrvatska,bosna.Slovenci su cak na pocetku rekli da ih to zajednistvo zanima samo dok neostvare svoj nacionalni i drzavni interes a kada budu to ostvarili i izlazili iz te zajednice srbija ce liciti na izandjalo MAGARE,o tome postoje zapisi i oni ostvarise svoje svaka im cast.Posle 44- u civilizovanu i religijski kulturno uredjenu srbiju UPALE su divlje horde komunistickih bandi iz tamnih vrleti i okupirale je na krilima ruskih tenkova koje su zverski do 56- pobili pola srbije pocinivsi nezapamcen GENOCID nad srbijancima ciju imovinu su opljackali i pootimali i koju i dan danas krcme zlotvorski komunisticki naslednici samo zato sto narod nije znao sta je komunizam i sto je bio skolovaniji i imucniji od LAZNOG SLOSERA.Nesto sto je na nasilju i zlocinima stvoreno nije moglo da opstane i kao sto biva na zlocinu se i raspalo.Oteto je uvek bilo prokleto i to zlo vreme ostace srbijancima vekovima u secanju na tamu i muk.Neponovilo se ikad.

gulag

pre 6 godina

@Bacvanin
"previse je to bilo heterogeno da bi moglo opstati."

U pravu si, ali heterogenost ne smeta recimo SAD-u. Štoviše, stječe se dojam da što je heterogenije to je i naprednije. U Jugi je heterogenost značila propast. Zašto? Zato jer komunistički jednoobrazni sustavi pretpostavljaju unifikaciju na svim nivoima: političku, kulturnu, nacionalnu, ekonomsku, radnu pa i misaonu, itd. Svi su jednaki po svim pitanjima, a zbog razlika se čak ide i u zatvor (Goli Otok). Kina je komunistička zemlja koja je napredna, ali muku muči s tim problemom jer je multi-kulti, ima puno etničkih skupina koje bi trebale sve poštivati istu matricu od politike preko kulture do društvenih odnosa. Kad su liberalizirali ekonomiju odmah je uslijedio uzlet na tom polju. Znači recept je u liberalizaciji društvenih odnosa.

Ne kaže se bezveze: "da je komunizam dobar imala bi ga Amerika"

Mujo11

pre 6 godina

Devedesti godina, a mozda i prije, kao da svi su zeleli i jedino su cekali raspad Yu! Ima od njih koji su zeleli i radili na tome da YU raspadne, da ona velika i mocna, i lepa drzava da se vrati nekako, ali kasno je, ona je mrtva!

Zvezdaš

pre 6 godina

Problem je bio stvaranje federalne države i stvaranje 2 pokrajine umesto širenja jugoslovenstva..ali sad je suviše kasno da se te greške isprave.

123

pre 6 godina

"...iz nasilnog raspada multietničke Jugoslavije, što je proces koji su zapadne sile podržavale, pa i aktivno ohrabrivale." Kakvo je ovo izmotavanje? Rusi su priznali Nezavisnu Hrvatsku pre zapada.

Bacvanin

pre 6 godina

Odrastao sam u Jugi, ali iskreno, nakon smrti Tita, sve je krenulo nizbrdo. Ekonomija je posrnula, iali smo devalvaciju dinara, nismo imali iz cega da uvezemo kafu, polako je poceo da pada standard.
Reforme su bile neophodne, ali nije bilo koga da to sprovede. Centralizacija fiskalne politike je bila osudjena na propast, a kada je Milosevic uvideo da nece moci politickim putem da dominira Jugom, poceo je koristiti srpsku manjinu kao sredstvo za svoje ciljeve. Rezultate toga smo svi videli.
Generalno, Slovenija je najbolje prosla, jer se brzo izcupala iz zagrljaja Juge i uspela je da sprovede reforme, tome zahlavljujuci ima i takav BGP kakav ima. Hrvatska je bila srusena do temelja, ali renovirana je uz pomoc Zapada i nakon 95' je vodjena dosta racionalna politika, koja je pomogla da se privreda oporavi. Bosna je jos uvek Juga u malom, nit na istok nit na zapad, ali polako se dugovi gomilaju, plate padaju u Srpskoj, kad tad ce ljudi i tmao shvatiti da je put za bolje sutra preko Zapada a ne preko Istoka. Makedonija je imala nesrecu sa Grcima i imenom, ali, i ona je pobegla glavom bez obzira iz te zajednice, ne jer je juga bila losa kao ideja, nego sto je sprovodjenje bilo lose. Crnogorci uvideli 2004 da sa Srbijom ide sve previse sporo i oni digli sidro.
Sve u svemu, previse je to bilo heterogeno da bi moglo opstati.

max

pre 6 godina

Zamislite samo, kad bi to bilo moguce, da se sve ostavi po strani, da se osnuje jedan veliki savez, srba, hrvata, bosanaca, slovenaca, crnogoraca i albanaca, savez koji bi brkao u oci svim mocnicima , koji ne bi mogli nikako da sruse. Zamislite da mozete slobodno da prodjete kroz Zadar, Prizren, Pristinu, bez ikakvog ustrucavanja. Najlakse je zamisljati, a mnogo teze to sprovesti u delo, i uopste imati volje za tako nesto.

bbc

pre 6 godina

Jugoslavija se raspala po granicama federalnih jedinica. Samo Vojvodina nije iskoristila to pravo. Bosna je jedna federalna jedinica. Kosovo je također jedna federalna jedinica.

V

pre 6 godina

Dokle vise sa krivljenjem Zapada za zlocin za koji su odgovorni na prvom mestu - Beograd, pa odmah zatim - Zagreb. Zlocin je izvrsen u cilju pljacke drustvenog dobra tadasnje SFRJ i sticanja licnih privilegija. Banda u Beogradu i ona u Zagrebu koje su to izvrsile, i dan danas uzivaju u tom opljackanom bogatstvu i krvavo stecenim privilegijama i spremne su da brane opljackano do zadnje kapi krvi pritom se skrivajuci iza patriotizma kao sto su to radili i devedesetih. Kada bi ljudi na Balkanu ovo shvatili - a nece jer ih propaganda ove mafije indoktrira vec tri decenije sa glupostima poput ovih a sve u cilju protekcije sopstvenih privilegija dok taj isti narod jedva egzistira - stvari bi pocele da se menjaju. Preuzimanje odgovornosti i osuda sopstvenih zlocina nije i ne moze biti odlika krda, vec civilizacijska tekovina koja tek treba da se uspostavi na Balkanu.

123

pre 6 godina

"...iz nasilnog raspada multietničke Jugoslavije, što je proces koji su zapadne sile podržavale, pa i aktivno ohrabrivale." Kakvo je ovo izmotavanje? Rusi su priznali Nezavisnu Hrvatsku pre zapada.

V

pre 6 godina

Dokle vise sa krivljenjem Zapada za zlocin za koji su odgovorni na prvom mestu - Beograd, pa odmah zatim - Zagreb. Zlocin je izvrsen u cilju pljacke drustvenog dobra tadasnje SFRJ i sticanja licnih privilegija. Banda u Beogradu i ona u Zagrebu koje su to izvrsile, i dan danas uzivaju u tom opljackanom bogatstvu i krvavo stecenim privilegijama i spremne su da brane opljackano do zadnje kapi krvi pritom se skrivajuci iza patriotizma kao sto su to radili i devedesetih. Kada bi ljudi na Balkanu ovo shvatili - a nece jer ih propaganda ove mafije indoktrira vec tri decenije sa glupostima poput ovih a sve u cilju protekcije sopstvenih privilegija dok taj isti narod jedva egzistira - stvari bi pocele da se menjaju. Preuzimanje odgovornosti i osuda sopstvenih zlocina nije i ne moze biti odlika krda, vec civilizacijska tekovina koja tek treba da se uspostavi na Balkanu.

Bacvanin

pre 6 godina

Odrastao sam u Jugi, ali iskreno, nakon smrti Tita, sve je krenulo nizbrdo. Ekonomija je posrnula, iali smo devalvaciju dinara, nismo imali iz cega da uvezemo kafu, polako je poceo da pada standard.
Reforme su bile neophodne, ali nije bilo koga da to sprovede. Centralizacija fiskalne politike je bila osudjena na propast, a kada je Milosevic uvideo da nece moci politickim putem da dominira Jugom, poceo je koristiti srpsku manjinu kao sredstvo za svoje ciljeve. Rezultate toga smo svi videli.
Generalno, Slovenija je najbolje prosla, jer se brzo izcupala iz zagrljaja Juge i uspela je da sprovede reforme, tome zahlavljujuci ima i takav BGP kakav ima. Hrvatska je bila srusena do temelja, ali renovirana je uz pomoc Zapada i nakon 95' je vodjena dosta racionalna politika, koja je pomogla da se privreda oporavi. Bosna je jos uvek Juga u malom, nit na istok nit na zapad, ali polako se dugovi gomilaju, plate padaju u Srpskoj, kad tad ce ljudi i tmao shvatiti da je put za bolje sutra preko Zapada a ne preko Istoka. Makedonija je imala nesrecu sa Grcima i imenom, ali, i ona je pobegla glavom bez obzira iz te zajednice, ne jer je juga bila losa kao ideja, nego sto je sprovodjenje bilo lose. Crnogorci uvideli 2004 da sa Srbijom ide sve previse sporo i oni digli sidro.
Sve u svemu, previse je to bilo heterogeno da bi moglo opstati.

max

pre 6 godina

Zamislite samo, kad bi to bilo moguce, da se sve ostavi po strani, da se osnuje jedan veliki savez, srba, hrvata, bosanaca, slovenaca, crnogoraca i albanaca, savez koji bi brkao u oci svim mocnicima , koji ne bi mogli nikako da sruse. Zamislite da mozete slobodno da prodjete kroz Zadar, Prizren, Pristinu, bez ikakvog ustrucavanja. Najlakse je zamisljati, a mnogo teze to sprovesti u delo, i uopste imati volje za tako nesto.

bbc

pre 6 godina

Jugoslavija se raspala po granicama federalnih jedinica. Samo Vojvodina nije iskoristila to pravo. Bosna je jedna federalna jedinica. Kosovo je također jedna federalna jedinica.

Zvezdaš

pre 6 godina

Problem je bio stvaranje federalne države i stvaranje 2 pokrajine umesto širenja jugoslovenstva..ali sad je suviše kasno da se te greške isprave.

Mujo11

pre 6 godina

Devedesti godina, a mozda i prije, kao da svi su zeleli i jedino su cekali raspad Yu! Ima od njih koji su zeleli i radili na tome da YU raspadne, da ona velika i mocna, i lepa drzava da se vrati nekako, ali kasno je, ona je mrtva!

Šumadinac

pre 6 godina

Ovo je nekompetentna i elementarno netačna analiza. Naravno, ako je uopšte analiza, ili je pre propagandno spinovanje u interesu širenja proruskog uticaja i mržnje prema zapadu. Istina je da politika SAD nije bila antijugoslovenska, sasvim suprotno. Činjenica je da je poslednji premijer Jugoslavije, Ante Marković uživao otvorenu podršku SAD, što mu isti ovi izvori nabijaju na nos u drugom kontekstu, nazivajući ga čovekom zapada. Pa šta je politika zapada bila: podrška nacionalističkim liderima ili jugoslovenskom integralisti Markoviću? Ne samo Marković nego i JNA je uživala poverenje SAD, što je izuzetno plašilo Miloševića. Tek kada je o trošku građana Srbije Milošević preuzeo kompletno nasleđe JNA i "proterao" Markovića na Jugoslaviju se gledalo na zapadu kao na bivšu zemlju i priznata je pobeda nacionačista i separatista. Oni su srušili Jugoslaviju, a ne zapad. A Rusija u Srbiji baš njih i podržava, pa nije čudo da širi propagandne neistine o najnovijoj istoriji.

serboni

pre 6 godina

Yu -je 1918 - sklepana neprirodno i u njoj su se ispilile 3 drzave i nacije koje nikada nisu postojale kao drzave,slovenija,hrvatska,bosna.Slovenci su cak na pocetku rekli da ih to zajednistvo zanima samo dok neostvare svoj nacionalni i drzavni interes a kada budu to ostvarili i izlazili iz te zajednice srbija ce liciti na izandjalo MAGARE,o tome postoje zapisi i oni ostvarise svoje svaka im cast.Posle 44- u civilizovanu i religijski kulturno uredjenu srbiju UPALE su divlje horde komunistickih bandi iz tamnih vrleti i okupirale je na krilima ruskih tenkova koje su zverski do 56- pobili pola srbije pocinivsi nezapamcen GENOCID nad srbijancima ciju imovinu su opljackali i pootimali i koju i dan danas krcme zlotvorski komunisticki naslednici samo zato sto narod nije znao sta je komunizam i sto je bio skolovaniji i imucniji od LAZNOG SLOSERA.Nesto sto je na nasilju i zlocinima stvoreno nije moglo da opstane i kao sto biva na zlocinu se i raspalo.Oteto je uvek bilo prokleto i to zlo vreme ostace srbijancima vekovima u secanju na tamu i muk.Neponovilo se ikad.

Komsija

pre 6 godina

Milane,podsecanja radi,Jugoslaviju nisu srusili stranci.Jugoslaviju su srusili Bora Jovic,Milosevic,SANU i SPC.Po cemu to tvrdim?Po tome sto je Sloba,godine 1986 na Kosovu formirao STAB za takozvanu odbranu Srba i Crnogoraca od nepravde.Taj stab je rukovodio MIROSLAV SOLEVIC, a clanovi su bili BOGDAN KECMAN,MICA SPARAVALO,I KOSTA BULATOVIC.Svi Crnogorac do Crnogorca.Lepo drustvance,nema sta.A njima je rukovodio po najvise borisav jovic,i Petar Gracanin.Potrazi u YOUTUBE,pa ces sve da saznas.Dakle,sve dok ne upoiremo prst na krivca,mi jednostavno cinimo veliku gresku i smatra se podrskom.Mi moramo da kazemo istinu,ma koliko je bolno,ali je istina,istina.Seti se Mitinga u USCU u mart 89.Jug.SE RASPALA,UKIDANJEM AUTONOMIJE VOJVODINI I KOSOVU,Cim je ukinnuto Vojvodina i Kosovo kao satavni delovi sfrj,Slovenija i Hrvatska su vec krenuli ubrzanim koracima u NEZAVISNOST.A seti se i Bore jovica,koji nije mu dao mesto Presednika Presednistva sfrj,Stipi MAesicu,koji je trebao da uzme funksiju 15.maja 1990.godine.To ti je primer kako je srusena sfrj.Seti se 90 godiune Americki sekretar spoljnih poslova,koji je u sred Beograda rekao da AMERICKA ADMINISTRACIJA,PRIZNAJE SAMO SFRJ,KAO CELU.Ne priznaje secesiju nijedne fed.jedinice.Toliko radi tvojega znanja.

Milan

pre 6 godina

Meni je zao syo vise nema te jugoslavije svi smo bili.jednakii postovsni ma sve je bilo kako treba neki ma zmo smetali kao takva zemlja da smo buli pametni pa da mismo dozvolili da se desi to stto se desilo sa svima nama nebi nam.nista mogla ni amerika ni nemacka pa i.druge zemlke mi smo bili u.srcu evrope zao mi je pravicemo.mi od blata i njega i nju samo lepa secanja su ostala a danas samo imamo bohate i siromasne.nema vise radnicke klase.sve su unistili sto su mogli

gulag

pre 6 godina

@Bacvanin
"previse je to bilo heterogeno da bi moglo opstati."

U pravu si, ali heterogenost ne smeta recimo SAD-u. Štoviše, stječe se dojam da što je heterogenije to je i naprednije. U Jugi je heterogenost značila propast. Zašto? Zato jer komunistički jednoobrazni sustavi pretpostavljaju unifikaciju na svim nivoima: političku, kulturnu, nacionalnu, ekonomsku, radnu pa i misaonu, itd. Svi su jednaki po svim pitanjima, a zbog razlika se čak ide i u zatvor (Goli Otok). Kina je komunistička zemlja koja je napredna, ali muku muči s tim problemom jer je multi-kulti, ima puno etničkih skupina koje bi trebale sve poštivati istu matricu od politike preko kulture do društvenih odnosa. Kad su liberalizirali ekonomiju odmah je uslijedio uzlet na tom polju. Znači recept je u liberalizaciji društvenih odnosa.

Ne kaže se bezveze: "da je komunizam dobar imala bi ga Amerika"

Mantis

pre 6 godina

Meni je zao syo vise nema te jugoslavije svi smo
bili.jednakii postovsni ma sve je bilo kako treba
neki ma zmo smetali kao takva zemlja da smo buli
pametni pa da mismo dozvolili da se desi to stto
se desilo sa svima nama nebi nam.nista mogla ni
amerika ni nemacka pa i.druge zemlke mi smo bili
u.srcu evrope zao mi je pravicemo.mi od blata i
njega i nju samo lepa secanja su ostala a danas
samo imamo bohate i siromasne.nema vise radnicke
klase.sve su unistili sto su mogli
(Milan, 15. januar 2018 10:46)
~~~~~~~~~~~~~~~~
"Svi smo bili jedanaki" protivi se svakoj
zdravoj logici, pa i prirodi, pogotovo
kad se jednakost i ravnopravnost osiguravane
silom i represijom. I u toj Jugoslaviji
bilo je malo jednakosti, a pogotovo
ravnopravnosti (ovako nepismen, ni u Yu-partiji
nisi mogao biti drug s drugovima).
Jednakost i ravnopravnost su naime, osim
u društvu i protuprirodne kategorije. U samoj
prirodi nema ni jednakosti, a kamoli ravnopravnosti
i svako silovanje prirode dovodi do povratnog udara iste.
U društvu također, nismo jednaki ni ravnopravni ni pred
bogom ni pred zakonom, a to je osnova pravde
(jednakost jednakima ~ nejednakost nejednakima).
Danas za Jugoslavijom kukaju i plaču nesposobni
i nedorasli, koji su uvijek morali imati tutora
i "oca", nekoga tko je razmišljao i odlučivao
u njihovo ime. Jugoslavija je bila zajednički brlog,
u kojem je uvijek bila gužva i smrdilo je do zla boga,
no bilo sigurno i prije svega ~ toplo.

Nostradamus

pre 6 godina

Domaci nacionalisti su organizovali i bili izvrsioci unistavanja SFRJ. To su cinjenice, a sade je na pozornici, panicno trazenje "krivca" za to, pre nego sto se mi setimo ko je to bio. Ocigledno da nismo bili dovoljno evoluciono razvijeni za taj nivo socijalizma i da smo dozvolili da se ratom vratimo 100 godina unazad u drustveni sistem zvani GRABIZAM. Sada nedostaje sve potrebno za zivot, ali zato imamo na pretek raznih "rodoljuba na baterije", "heroja", "novih vernika" i slicnih gluposti. Dozvolili smo im to i sada mozemo samo da uzivamo.

bbc

pre 6 godina

Jugoslavija se raspala po granicama federalnih jedinica. Samo Vojvodina nije iskoristila to pravo. Bosna je jedna federalna jedinica. Kosovo je također jedna federalna jedinica.

123

pre 6 godina

"...iz nasilnog raspada multietničke Jugoslavije, što je proces koji su zapadne sile podržavale, pa i aktivno ohrabrivale." Kakvo je ovo izmotavanje? Rusi su priznali Nezavisnu Hrvatsku pre zapada.

Bacvanin

pre 6 godina

Odrastao sam u Jugi, ali iskreno, nakon smrti Tita, sve je krenulo nizbrdo. Ekonomija je posrnula, iali smo devalvaciju dinara, nismo imali iz cega da uvezemo kafu, polako je poceo da pada standard.
Reforme su bile neophodne, ali nije bilo koga da to sprovede. Centralizacija fiskalne politike je bila osudjena na propast, a kada je Milosevic uvideo da nece moci politickim putem da dominira Jugom, poceo je koristiti srpsku manjinu kao sredstvo za svoje ciljeve. Rezultate toga smo svi videli.
Generalno, Slovenija je najbolje prosla, jer se brzo izcupala iz zagrljaja Juge i uspela je da sprovede reforme, tome zahlavljujuci ima i takav BGP kakav ima. Hrvatska je bila srusena do temelja, ali renovirana je uz pomoc Zapada i nakon 95' je vodjena dosta racionalna politika, koja je pomogla da se privreda oporavi. Bosna je jos uvek Juga u malom, nit na istok nit na zapad, ali polako se dugovi gomilaju, plate padaju u Srpskoj, kad tad ce ljudi i tmao shvatiti da je put za bolje sutra preko Zapada a ne preko Istoka. Makedonija je imala nesrecu sa Grcima i imenom, ali, i ona je pobegla glavom bez obzira iz te zajednice, ne jer je juga bila losa kao ideja, nego sto je sprovodjenje bilo lose. Crnogorci uvideli 2004 da sa Srbijom ide sve previse sporo i oni digli sidro.
Sve u svemu, previse je to bilo heterogeno da bi moglo opstati.

V

pre 6 godina

Dokle vise sa krivljenjem Zapada za zlocin za koji su odgovorni na prvom mestu - Beograd, pa odmah zatim - Zagreb. Zlocin je izvrsen u cilju pljacke drustvenog dobra tadasnje SFRJ i sticanja licnih privilegija. Banda u Beogradu i ona u Zagrebu koje su to izvrsile, i dan danas uzivaju u tom opljackanom bogatstvu i krvavo stecenim privilegijama i spremne su da brane opljackano do zadnje kapi krvi pritom se skrivajuci iza patriotizma kao sto su to radili i devedesetih. Kada bi ljudi na Balkanu ovo shvatili - a nece jer ih propaganda ove mafije indoktrira vec tri decenije sa glupostima poput ovih a sve u cilju protekcije sopstvenih privilegija dok taj isti narod jedva egzistira - stvari bi pocele da se menjaju. Preuzimanje odgovornosti i osuda sopstvenih zlocina nije i ne moze biti odlika krda, vec civilizacijska tekovina koja tek treba da se uspostavi na Balkanu.

max

pre 6 godina

Zamislite samo, kad bi to bilo moguce, da se sve ostavi po strani, da se osnuje jedan veliki savez, srba, hrvata, bosanaca, slovenaca, crnogoraca i albanaca, savez koji bi brkao u oci svim mocnicima , koji ne bi mogli nikako da sruse. Zamislite da mozete slobodno da prodjete kroz Zadar, Prizren, Pristinu, bez ikakvog ustrucavanja. Najlakse je zamisljati, a mnogo teze to sprovesti u delo, i uopste imati volje za tako nesto.

serboni

pre 6 godina

Yu -je 1918 - sklepana neprirodno i u njoj su se ispilile 3 drzave i nacije koje nikada nisu postojale kao drzave,slovenija,hrvatska,bosna.Slovenci su cak na pocetku rekli da ih to zajednistvo zanima samo dok neostvare svoj nacionalni i drzavni interes a kada budu to ostvarili i izlazili iz te zajednice srbija ce liciti na izandjalo MAGARE,o tome postoje zapisi i oni ostvarise svoje svaka im cast.Posle 44- u civilizovanu i religijski kulturno uredjenu srbiju UPALE su divlje horde komunistickih bandi iz tamnih vrleti i okupirale je na krilima ruskih tenkova koje su zverski do 56- pobili pola srbije pocinivsi nezapamcen GENOCID nad srbijancima ciju imovinu su opljackali i pootimali i koju i dan danas krcme zlotvorski komunisticki naslednici samo zato sto narod nije znao sta je komunizam i sto je bio skolovaniji i imucniji od LAZNOG SLOSERA.Nesto sto je na nasilju i zlocinima stvoreno nije moglo da opstane i kao sto biva na zlocinu se i raspalo.Oteto je uvek bilo prokleto i to zlo vreme ostace srbijancima vekovima u secanju na tamu i muk.Neponovilo se ikad.

gulag

pre 6 godina

@Bacvanin
"previse je to bilo heterogeno da bi moglo opstati."

U pravu si, ali heterogenost ne smeta recimo SAD-u. Štoviše, stječe se dojam da što je heterogenije to je i naprednije. U Jugi je heterogenost značila propast. Zašto? Zato jer komunistički jednoobrazni sustavi pretpostavljaju unifikaciju na svim nivoima: političku, kulturnu, nacionalnu, ekonomsku, radnu pa i misaonu, itd. Svi su jednaki po svim pitanjima, a zbog razlika se čak ide i u zatvor (Goli Otok). Kina je komunistička zemlja koja je napredna, ali muku muči s tim problemom jer je multi-kulti, ima puno etničkih skupina koje bi trebale sve poštivati istu matricu od politike preko kulture do društvenih odnosa. Kad su liberalizirali ekonomiju odmah je uslijedio uzlet na tom polju. Znači recept je u liberalizaciji društvenih odnosa.

Ne kaže se bezveze: "da je komunizam dobar imala bi ga Amerika"

Milan

pre 6 godina

Meni je zao syo vise nema te jugoslavije svi smo bili.jednakii postovsni ma sve je bilo kako treba neki ma zmo smetali kao takva zemlja da smo buli pametni pa da mismo dozvolili da se desi to stto se desilo sa svima nama nebi nam.nista mogla ni amerika ni nemacka pa i.druge zemlke mi smo bili u.srcu evrope zao mi je pravicemo.mi od blata i njega i nju samo lepa secanja su ostala a danas samo imamo bohate i siromasne.nema vise radnicke klase.sve su unistili sto su mogli

Komsija

pre 6 godina

Milane,podsecanja radi,Jugoslaviju nisu srusili stranci.Jugoslaviju su srusili Bora Jovic,Milosevic,SANU i SPC.Po cemu to tvrdim?Po tome sto je Sloba,godine 1986 na Kosovu formirao STAB za takozvanu odbranu Srba i Crnogoraca od nepravde.Taj stab je rukovodio MIROSLAV SOLEVIC, a clanovi su bili BOGDAN KECMAN,MICA SPARAVALO,I KOSTA BULATOVIC.Svi Crnogorac do Crnogorca.Lepo drustvance,nema sta.A njima je rukovodio po najvise borisav jovic,i Petar Gracanin.Potrazi u YOUTUBE,pa ces sve da saznas.Dakle,sve dok ne upoiremo prst na krivca,mi jednostavno cinimo veliku gresku i smatra se podrskom.Mi moramo da kazemo istinu,ma koliko je bolno,ali je istina,istina.Seti se Mitinga u USCU u mart 89.Jug.SE RASPALA,UKIDANJEM AUTONOMIJE VOJVODINI I KOSOVU,Cim je ukinnuto Vojvodina i Kosovo kao satavni delovi sfrj,Slovenija i Hrvatska su vec krenuli ubrzanim koracima u NEZAVISNOST.A seti se i Bore jovica,koji nije mu dao mesto Presednika Presednistva sfrj,Stipi MAesicu,koji je trebao da uzme funksiju 15.maja 1990.godine.To ti je primer kako je srusena sfrj.Seti se 90 godiune Americki sekretar spoljnih poslova,koji je u sred Beograda rekao da AMERICKA ADMINISTRACIJA,PRIZNAJE SAMO SFRJ,KAO CELU.Ne priznaje secesiju nijedne fed.jedinice.Toliko radi tvojega znanja.

Zvezdaš

pre 6 godina

Problem je bio stvaranje federalne države i stvaranje 2 pokrajine umesto širenja jugoslovenstva..ali sad je suviše kasno da se te greške isprave.

Šumadinac

pre 6 godina

Ovo je nekompetentna i elementarno netačna analiza. Naravno, ako je uopšte analiza, ili je pre propagandno spinovanje u interesu širenja proruskog uticaja i mržnje prema zapadu. Istina je da politika SAD nije bila antijugoslovenska, sasvim suprotno. Činjenica je da je poslednji premijer Jugoslavije, Ante Marković uživao otvorenu podršku SAD, što mu isti ovi izvori nabijaju na nos u drugom kontekstu, nazivajući ga čovekom zapada. Pa šta je politika zapada bila: podrška nacionalističkim liderima ili jugoslovenskom integralisti Markoviću? Ne samo Marković nego i JNA je uživala poverenje SAD, što je izuzetno plašilo Miloševića. Tek kada je o trošku građana Srbije Milošević preuzeo kompletno nasleđe JNA i "proterao" Markovića na Jugoslaviju se gledalo na zapadu kao na bivšu zemlju i priznata je pobeda nacionačista i separatista. Oni su srušili Jugoslaviju, a ne zapad. A Rusija u Srbiji baš njih i podržava, pa nije čudo da širi propagandne neistine o najnovijoj istoriji.

Mujo11

pre 6 godina

Devedesti godina, a mozda i prije, kao da svi su zeleli i jedino su cekali raspad Yu! Ima od njih koji su zeleli i radili na tome da YU raspadne, da ona velika i mocna, i lepa drzava da se vrati nekako, ali kasno je, ona je mrtva!

Mantis

pre 6 godina

Meni je zao syo vise nema te jugoslavije svi smo
bili.jednakii postovsni ma sve je bilo kako treba
neki ma zmo smetali kao takva zemlja da smo buli
pametni pa da mismo dozvolili da se desi to stto
se desilo sa svima nama nebi nam.nista mogla ni
amerika ni nemacka pa i.druge zemlke mi smo bili
u.srcu evrope zao mi je pravicemo.mi od blata i
njega i nju samo lepa secanja su ostala a danas
samo imamo bohate i siromasne.nema vise radnicke
klase.sve su unistili sto su mogli
(Milan, 15. januar 2018 10:46)
~~~~~~~~~~~~~~~~
"Svi smo bili jedanaki" protivi se svakoj
zdravoj logici, pa i prirodi, pogotovo
kad se jednakost i ravnopravnost osiguravane
silom i represijom. I u toj Jugoslaviji
bilo je malo jednakosti, a pogotovo
ravnopravnosti (ovako nepismen, ni u Yu-partiji
nisi mogao biti drug s drugovima).
Jednakost i ravnopravnost su naime, osim
u društvu i protuprirodne kategorije. U samoj
prirodi nema ni jednakosti, a kamoli ravnopravnosti
i svako silovanje prirode dovodi do povratnog udara iste.
U društvu također, nismo jednaki ni ravnopravni ni pred
bogom ni pred zakonom, a to je osnova pravde
(jednakost jednakima ~ nejednakost nejednakima).
Danas za Jugoslavijom kukaju i plaču nesposobni
i nedorasli, koji su uvijek morali imati tutora
i "oca", nekoga tko je razmišljao i odlučivao
u njihovo ime. Jugoslavija je bila zajednički brlog,
u kojem je uvijek bila gužva i smrdilo je do zla boga,
no bilo sigurno i prije svega ~ toplo.

Nostradamus

pre 6 godina

Domaci nacionalisti su organizovali i bili izvrsioci unistavanja SFRJ. To su cinjenice, a sade je na pozornici, panicno trazenje "krivca" za to, pre nego sto se mi setimo ko je to bio. Ocigledno da nismo bili dovoljno evoluciono razvijeni za taj nivo socijalizma i da smo dozvolili da se ratom vratimo 100 godina unazad u drustveni sistem zvani GRABIZAM. Sada nedostaje sve potrebno za zivot, ali zato imamo na pretek raznih "rodoljuba na baterije", "heroja", "novih vernika" i slicnih gluposti. Dozvolili smo im to i sada mozemo samo da uzivamo.